Orijinalini görmek için tıklayınız : Komunizm Nedir

yusufçukgecegez
04.08.2006, 20:18
bence kominizm tamamen iflas etmiş bir sistem.bu forumda kominizm sempatizanı arkadaşlar görüyorum ve kominizmi onlardan dinlemek istiyorum.kominizmin fikir babası karl marks,kurucusu lenin.peki leninnin sizin gözünüzdeki yeri ney.lenin zamanında milyonlarca insan ölmüş.bu olaylar hakkındaki yorumlarınızı merak ediyorum.ben lenin hakkında çok iyi şeyler düşünmüyorum işin açıkçası.bakalım siz ne düşünüyorsunuz.

boykot
04.08.2006, 20:29
herşeyimz ortaktır,yarin dudağından gayrı...

Hüseyin69
04.08.2006, 20:38
[QUOTE=yusufçukgecegez]lenin zamanında milyonlarca insan ölmüş.QUOTE]
lenin komunistti onun zamaninda milyonlarca insan ölmüs olabilir
ama bugünki rejimler de dakikada 5000 insan ölüyor tabiki bu rakam dünya genelidir dakikayi güne vur. günü haftaya. haftayi ay. a ay i seneye vur bakalim yilda kac milyon insan ölüyormus bugünki dünyada

slush
04.08.2006, 21:10
1- kominizim degil komunizm
2- leninle stalini karistiriyorsun cunku bu adam oldurme saldirilari staline yapilir
3- Lenin hakkinda cok iyi seyler dusunuyorum..

yusufçukgecegez
04.08.2006, 21:16
[QUOTE=yusufçukgecegez]lenin zamanında milyonlarca insan ölmüş.QUOTE]
lenin komunistti onun zamaninda milyonlarca insan ölmüs olabilir
ama bugünki rejimler de dakikada 5000 insan ölüyor tabiki bu rakam dünya genelidir dakikayi güne vur. günü haftaya. haftayi ay. a ay i seneye vur bakalim yilda kac milyon insan ölüyormus bugünki dünyada

bunu kasdetmedim ama neyse.yani leninin sizdeki önemi nedir.herşeyiyle mükemmel bir lidermidir.herhangi birimidir.kominizmdeki yeri nedir.onun yaptığı herşeyi savunurmusun.ben sevmiyorum açık söyleyeyim.bana dünyayı kana bukayan liderlerden biri gibi geliyor.lenini hiç sevenlerinden dinlemedim.merak ettiğim bu.

zafergngr
04.08.2006, 21:17
2- leninle stalini karistiriyorsun cunku bu adam oldurme saldirilari staline yapilir
ben slush a katılıyorum fikirlerini tartıştığımız zamn senin düşüncelerini ezebiliriz

yusufçukgecegez
04.08.2006, 21:19
herşeyimz ortaktır,yarin dudağından gayrı...

yari bu işe karıştırma bence,:001_wub:

zafergngr
04.08.2006, 21:21
sevgili yusufcukgecegez dostum bizim ağzımızdan duymak yerine detaylı bi araştırma yapsan öğrensen iyi olmaz mı? lenin bizim için muhteşem bi lider dünyayı kana bulayan bi adam da deil sevenlerinin ağzından duyacağın şeyler bunlar ve buna benzer şeyler

boykot
04.08.2006, 21:23
yari bu işe karıştırma bence,:001_wub:
haklısın can..
yanılmıyorsam bedrettin der bunu..
komunizmin tanımıdr kısaca...
o yüzden söledm..
sevgi..saygı...

Hüseyin69
04.08.2006, 21:24
hmmm sunuda unuttum ben komunist sosyalist fasist vs gibi degilim bu yüzden lenin iyi yada kötü oldugu hakkinda yorum yapmiycam iyi diyenler lenin sempatizanlaridir kötü diyenlerde lenin karsitlari fasizan fikirlere sahip insanlardir
tipki bugünki amerika iyidir, kötüdür diyen
oktay eksi hüsnü mahali vs gibiler

manifesto
04.08.2006, 21:35
Arınç'ın tabiri ile Lenin'i ölü görmek güzel...

slush
04.08.2006, 21:46
Turkesi gorduk sira fettosta buda benim tabirim olsun

Nesimi
04.08.2006, 21:55
Komünizm'e

Kominist, moskoflar, anarşik, dinsiz diyenlerle bu konuları tartışmam

manifesto
04.08.2006, 21:55
Oda ölücek bifgün merak etme..kazık çakana rastlamadık dünyaya..
Mühim olan ölmek değil...insan onuruna yakışan bir hayat sürerek çene kapatmak..Lenin ve Stalinin elinde milyonlarca masumun kanı var..mazlumun ahı yerde kalır mı sanıyoruz...

slush
04.08.2006, 22:12
Lenin ve Stalinin elinde milyonlarca masumun kanı var.....

Stalin icin guzel senoryalar yazilmis da Lenin elinde ne kani varmis.. Anlatimda bilelim...henuz yazim asamasinda mi..??

Siya Saperen
04.08.2006, 22:49
Komünizm'e

Kominist, moskoflar, anarşik, dinsiz diyenlerle bu konuları tartışmam

Evet konuya hakim olmayanlar ile tartışmak herhangi bir kazanım sağlamaz. Komünizmin ne olduğunu merak edenler ise gerekli kaynaklardan yararlanabilirler...

Sempatizanlar ise fikrini belirtsin. Bende merak ettim. İlgiyle izliyorum...

Yaprak...
04.08.2006, 23:00
hakketten ilginç bi konu ama yargıyla yaklaşılması bana yanlış geldi sempatizanlarında antisempatizanlarında...yani sanki bi katılık var sorularda da cevaplarda da...:kapaligöz

siyah martının da dediği gibi bende merak ettim konu gerçekten nereye varacak...

bu arada yanlış anlaşılmasın ben ne sempatizanım ne antisempatizanım...sadece her iki tarafında düşüncelerini merak ettiğim için söylüyorum bunu...:kapaligöz

sevgiler...:)

yusufçukgecegez
04.08.2006, 23:00
ben slush a katılıyorum fikirlerini tartıştığımız zamn senin düşüncelerini ezebiliriz

zaten u arada ezildiği için i oldu,bu ezici güce komunizm bile dayanamadı

manifesto
04.08.2006, 23:21
Kominizm'in ne olduğundan ziyade ne olmadığını tartışalım..
Özgürlükçü mü? Adil mi?
Lenini iyi bilen arkadaşlar onun müthiş formülü olan Kolletivizasyondan biraz bahsetsinler..Bunun kaç milyon rus köylüsünün hayatına mal olduğunu söylesinler
6554
Ellerinde ki tohumluklara kadar ürünlerine el konulan köylülerin açlıkdan telef olduğu yılları anlatsınlar..
Ülkede ki tek parti dışında bütün siyasi oluşumlşarı nasıl kapattığını ve yasakladığını anlatsınlar..
Diyalekdik Materyalizme olan hayranlığını ve baplılığını anlatsınlar..
Ve leninin yolundan izinden giden maoların stalinlerin insanlığa nasıl vahşet yaşattıklarından bahsetsinler...Bizler bilmiyoruz ya..
Sınıfsız toplum vaadi ile toplumu nasıl sınıflara böldüğünü anlatsınlar..
Proleterya adına akıtılan kanlardan işlenen cinayetlerden bahsetsinler..
Bolşevikler ile Menşeviklerin mücadelesini anlatsınlar..
Çarı ve çoluk çocuk demeden ailesini nasıl kurşuna dizdiklerini anlatsınlar ve buna devrim desinler..
İşledikleri bu cinayetleri yıllar sonra Rusya Fedarasyonunun devlet töreni ile çarı ve ailesini defnederek nasıl düzelttiğini anlatsınlar..
Kazakları arındırma politikası ile yüzbinlerce kazak erkeğini nasıl katlettiklerini anlatsınlar..
Kulakları(toprak sahiplerini) nasıl hunharca katlettiklerini anlatsınlar..
Lenin'in " "İnsanlar doğru olmalı. İnsanlar biz nasıl istersek o şekle getirilmelidir" sözü ile demir cehveri gibi insanları nasıl örselediğini anlatsınlar
Ve "Halk bizden korkuyor ve şuan da istediğimizi alabiliriz.Kilisenin mallarında da acımasız ve yaman bir şekilde el koymalıyız" sözü ile kiliseyi yağmalayıp din adamlarını eşkiya gibi nasıl derdest ettirdiğini anlatsınlar..
6553
ve ölmeden önce nasıl çıldırdığını ve insan kılığından dahi çıktığını anlatsınlar..

yusufçukgecegez
05.08.2006, 01:04
Kominizm'in ne olduğundan ziyade ne olmadığını tartışalım..
Özgürlükçü mü? Adil mi?
Lenini iyi bilen arkadaşlar onun müthiş formülü olan Kolletivizasyondan biraz bahsetsinler..Bunun kaç milyon rus köylüsünün hayatına mal olduğunu söylesinler
6554
Ellerinde ki tohumluklara kadar ürünlerine el konulan köylülerin açlıkdan telef olduğu yılları anlatsınlar..
Ülkede ki tek parti dışında bütün siyasi oluşumlşarı nasıl kapattığını ve yasakladığını anlatsınlar..
Diyalekdik Materyalizme olan hayranlığını ve baplılığını anlatsınlar..
Ve leninin yolundan izinden giden maoların stalinlerin insanlığa nasıl vahşet yaşattıklarından bahsetsinler...Bizler bilmiyoruz ya..
Proleterya adına akıtılan kanlardan işlenen cinayetlerden bahsetsinler..
Bolşevikler ile Menşeviklerin mücadelesini anlatsınlar..
Çarı ve çoluk çocuk demeden ailesini nasıl kurşuna dizdiklerini anlatsınlar ve buna devrim desinler..
İşledikleri bu cinayetleri yıllar sonra Rusya Fedarasyonunun devlet töreni ile çarı ve ailesini defnederek nasıl düzelttiğini anlatsınlar..
Kazakları arındırma politikası ile yüzbinlerce kazak erkeğini nasıl katlettiklerini anlatsınlar..
Kulakları(toprak sahiplerini) nasıl hunharca katlettiklerini anlatsınlar..
Lenin'in " "İnsanlar doğru olmalı. İnsanlar biz nasıl istersek o şekle getirilmelidir" sözü ile demir cehveri gibi insanları nasıl örselediğini anlatsınlar
Ve "Halk bizden korkuyor ve şuan da istediğimizi alabiliriz.Kilisenin mallarında da acımasız ve yaman bir şekilde el koymalıyız" sözü ile kiliseyi yağmalayıp din adamlarını eşkiya gibi nasıl derdest ettirdiğini anlatsınlar..
6553
ve ölmeden önce nasıl çıldırdığını ve insan kılığından dahi çıktığını anlatsınlar..leninin son halini sevdim.çok deli bakıyor.tam benim adamımmış.

cakir_e
05.08.2006, 01:50
sevgili yusufcukgecegez, kominizim bitti diyorsun ama burda bir kere yanlış düşünüyorsun çünki kominizm hiç gelmedi sadece sovyetler birliğinde sosyalist bir devrim yapıldı ve bu devrimin çocukları (rus halkı) bunun yanında dünya halkı bundan etkilendi kendilerine örnek bir rejim olarak insanlara anlatmaya çalıştı tabiki rusyada faşist yönetimi yıkabilmek için binlerce insan öldürüldü ama bunun tek sebeb lenin değildir ki o katliam yapmadı eğer merak ediyorsan açarsın kitapları orda her şey var burdan lenin i veya sosyalist bir rejimi tanıyamazsın..... buraya yazılacak çok şey var ama bizler hep hazıra konduğumuz için araştırmak yerine sorarak öğrenmeyi seçiyoruz bu yolla hiç bir şey öğrenemezsin bence farklı arayışlar ile öğren...tabiki lenin i sevmek zorunda değilsin.
ama bu gün dünyada milyonlarca insan katlediliyor bunu tartışmalısın ve bu savaşa tanıksın burayı sorgulayalım çünki bu daha güncel burayı sorgularkende farklı şeyler karşımıza çıkacak bundan emin olabilirsin.... mesele bir hamburger yiyip bir kola içtiğinde ırak ta, filistin de, lübnan da kaçtane insanın ölümüne sebep olduğumuzu düşünelim... emin ol biz lenin den veya stalin den daha çok insan katlediyoruz....

yusufçukgecegez
05.08.2006, 02:26
sevgili yusufcukgecegez, kominizim bitti diyorsun ama burda bir kere yanlış düşünüyorsun çünki kominizm hiç gelmedi sadece sovyetler birliğinde sosyalist bir devrim yapıldı ve bu devrimin çocukları (rus halkı) bunun yanında dünya halkı bundan etkilendi kendilerine örnek bir rejim olarak insanlara anlatmaya çalıştı tabiki rusyada faşist yönetimi yıkabilmek için binlerce insan öldürüldü ama bunun tek sebeb lenin değildir ki o katliam yapmadı eğer merak ediyorsan açarsın kitapları orda her şey var burdan lenin i veya sosyalist bir rejimi tanıyamazsın..... buraya yazılacak çok şey var ama bizler hep hazıra konduğumuz için araştırmak yerine sorarak öğrenmeyi seçiyoruz bu yolla hiç bir şey öğrenemezsin bence farklı arayışlar ile öğren...tabiki lenin i sevmek zorunda değilsin.
ama bu gün dünyada milyonlarca insan katlediliyor bunu tartışmalısın ve bu savaşa tanıksın burayı sorgulayalım çünki bu daha güncel burayı sorgularkende farklı şeyler karşımıza çıkacak bundan emin olabilirsin.... mesele bir hamburger yiyip bir kola içtiğinde ırak ta, filistin de, lübnan da kaçtane insanın ölümüne sebep olduğumuzu düşünelim... emin ol biz lenin den veya stalin den daha çok insan katlediyoruz....

ama konumuz komunizm amerika değil.daha sonra bunuda konuşabiliriz.ben leninin hatatını sormuyorum zaten.komunizm ve lenin sevgisi nerden geliyor.neden seviyorsunuz.benim göremediğim güzellik ne burda.bana göre lenin,delinin biri,güzel bir dünya düzeni kurucam diye,o dünya insanlarının ölümüne sebep oldu.şimdide amerika aynışeyi yapıyor,düzen getiricem diye insanların ölmesine sebep oluyor.böyle bir adamı niye seviyorsunuz.merak ettiğim bu.sizin bakışınız nasıl.

Siya Saperen
05.08.2006, 04:31
Sn. Manifesto;

Bu konuda taraf olmayı istememekle beraber birkaç düzeltmede bulunmak ve yanılgıları aydınlatmak adına bir şeyler yazmayı uygun buldum.

Öncelikle kollektivizasyon konusuna açıklama getirmeliyiz. Kolektivizm, bireyselliğe karşı ortaklaşacılık yani temel bir payın eşit olarak bölüşümü veya herhangi bir amacın getirilerinin tam pay üzerine paylaştırılması anlamını içermektedir. Tüm üretim araçlarının toplumun malı ilan eden bu anlayış (ekonomik görüş) toplumun içerisinde fertlerin değil halkın tamamının hakim olmasını savunur. Sermaye odakları ve üreticilerin kurdukları dernek ve birliklerin toplumsal meseleleri çözmek konusundaki yetersizlikleri üzerine ortaya çıkmıştır. Buraya kadar idenin eksik yönlerini bulur iseniz bunları tartışabiliriz. Yanıldığınız nokta ise Lenin ve Stalin’i ayır edememeniz. Lenin kollektivizasyonun sosyal anlamda uygulanabilirliğinin yararlılığına değinmekle beraber bu yönde müdahil bir uygulamada bulunmamıştır. Sizin sözüne ettiğiniz kollektivizasyon, planlı ekonomi ve endüstrileşme uygulamalarını hayata geçiren Stalin’dir. Kuramdan daha çok uygulamanın (pratiğin) dikkate alınması gereken bu konu hala tartışılmakta fakat kesin olarak objektif tutum sağlanamadığı için netlik kazanamamaktadır. O halde boş yere kollektivizasyona saldırmanın anlamı yoktur…

Ülkede ki tek parti dışında bütün siyasi oluşumlşarı nasıl kapattığını ve yasakladığını anlatsınlar

Evet, arkadaşım yanılgıya düştüğünüz bir nokta da bu konuda bulunmaktadır. Lenin, 1898 yılında kurduğu sosyal demokrat işçi partisi ile birlikte ülkede iki yönlü bir gruplaşma olmuştur. Önderliğini Lenin’in yaptığı Bolşevikler (çoğunluk) ve Axelrod’un Menşevik (azınlık) kanadı. İki grupta Marksizm konusunda çalışmakla beraber düştükleri ayrılıklar (demokratik merkeziyetçilik gibi konularda) bir süre sonra iç savaşa sürüklenen bir Sovyet Rusya’ya zemin hazırlamıştır. Bu durumda çoğunluk grubun azınlığı kısıtlayarak ülkeyi içerisinde bulunduğu durumdan çıkarmasına şaşırmamak gerek. Sizin sözüne ettiğiniz genel anlamda parti kapatma gibi konulara ise Lenin döneminde değil Stalin döneminde rastlamaktayız. Kaynaklarınızı kontrol etmenizi öneririm…

Diyalekdik Materyalizme olan hayranlığını ve baplılığını anlatsınlar

Diyalektik materyalizm, evrensel gelişmenin genel yasalarını ve inceleme yöntemini kapsayan bilimsel ve düşünsel bir dünya görüşüdür. Herhangi bir gerçeğin ve bu gerçeklik içindeki çelişkilerin ele alınarak çözülmeye çalışılması diyalektik materyalizmin en önemli kuralıdır. Bilimin maddesel boyutta tüme varım metoduyla açıklanabileceğini savunur ki şu anki kullanılan bilim buna işarettir. Bu durumda diyalektik materyalizmin tümevarımsal katkısı tümdengelimci ve kaderci bilim anlayışının ne durumda olduğunun genel bir yansımasıdır…

Ve leninin yolundan izinden giden maoların stalinlerin insanlığa nasıl vahşet yaşattıklarından bahsetsinler...

Bu konuda her zaman düştüğünüz yanılgıları tekrarladığınızın altını çizmek istiyorum. Bir savunum, tez, kuram ve bunların ide adamları ele alınırken uygulamalardaki başarısızlıkları ve karşıt görüş propagandalar ile harmanlayarak öne sunmak ne kadar gerçekliği yansıtır ve tartışmanın genel mantığına uyar merak ediyorum. Lenin her ne kadar politik bir lider ise de aynı zamanda önemli bir siyaset filozofudur. Lenin’in uygulamalarına yukarda da değindiğimiz üzere salt savunumun dışına çıkmadığını ve keyfi uygulamalarda bulunmadığını açıkça görebiliriz. Teori ve savunularının yanlış veya eksik uygulanmış olması onu bu sorumluluk içerisine sokmaz. Aksine savununun ne kadar hassas bir boyutta olduğunun altını çizer ki boş boş konuşmanın zararı da bir bakıma perçinlenmiş olur…

Proleterya adına akıtılan kanlardan işlenen cinayetlerden bahsetsinler.

Sınıfsız toplum ve Lenin uygulamaları da çok hassas bir konudur. Bu konuda muhalif olabilmek için gerekli tespitleri yapmak ve bunları kanıtlamak gerekmektedir. Buyurun sınıfsız toplum anlayışının toplumu sınıflara bölmesi konusunu tartışalım. Elinizdeki iddialar nelerdir mesela? Ayrıca proletarya adına yapılan cinayetler sözünü toplum ve sosyolojinin genel mantığını bilmemenize veriyorum. Çünkü bu sözüne ettiğiniz söylem gülünçtür. Aynı noktada sizin ‘’cihat’’ adını verdiğiniz savaşların da cinayetler silsilesi olduğunu söylemeye eşdeğerdir. Peki bu durumda toplum oluşturma reaksiyonlarının genel kuralları ne haldedir hiç düşündünüz mü? Hiç sanmıyorum…

Kazakları arındırma politikası ile yüzbinlerce kazak erkeğini nasıl katlettiklerini anlatsınlar.

Aynı mantığın propagandası ve söylemleri devam ediyor. Bakın arkadaşım, toplum ve sistem oluşturma çabaları içerisinde bu tür sorunlar ile karşılaşmadığımız neredeyse hiçbir ülke yoktur. Aynı sorunlar bu ülke çeşitli evlerden geçerken dahi yaşanmıştır. Bu toplumun algılarını istenilen anlayışa yansıtılmasının bir sorunu işaret etmesi demektir. Sistemin oturtulması için bu tip çatlak seslerin bir şekilde bertaraf edilmesi gerekebilir. Çünkü kimi sistemler yerini değiştirirken sancılı dönemler yaşanır. Bu toplumun sisteme entegrasyonu ile çözülebilen bir sorundur. Kazak konusu da her zaman farklı propaganda konusu olmuştur. Fakat Kazak konusunda müdahil Lenin değil Stalin’dir. Bu konuda tekrar kaynaklarınızı zorlasanız daha iyi olur…

Sanırım yine Stalin’i kastettiniz…

Bu konuda sadece müdahil olmak için derme toplama bilgiler ile konuyu tartışmaya çalıştığınız çok ortada. Bir konuda yorum yapar iken doğruluğunu ve anlam ifadesinin mahiyetini kavramış şekilde yazılar yazarsanız kendi adıma çok memnun olacağım. Ayrıca yıllardır süregelen ve Ortadoğu, Türkî cumhuriyetlerdeki bu anti sosyalist propagandayı devam ettirdiğiniz için teşekkürler. Bu sayede değişen dünya dengeleri ile tek kutuplu dünya modelinin şu an orta doğuda neler yaptığına tanık olmaktayız. Daha sonra olayın makro düzeydeki boyutlarını incelemeden Ortadoğu’daki içler acısı durumu kınamaya devam edersiniz…

ve ölmeden önce nasıl çıldırdığını ve insan kılığından dahi çıktığını anlatsınlar.

Bedensel ve zihinsel rahatsızlıklar üzerinden siyaset ve propaganda sevdası ile yanıp tutuşan yurdum insanına iyi bir örnek teşkil etmişsiniz. Sizi kutluyorum…

Saygılar…

student
05.08.2006, 06:39
Hala normal düzen insanlarını değişmediğini görüyorum, hala sağ duyulu düşünemiyorlar objektif olamıyorlar körü körüne onlara öğretileni savunmaya çalışıyorlar. Bugün dışarı çıkıp komünizm nedir desek insanların çoğu bilmemelerine rağmen ne kadar kötü olduğundan bahseder, eh bu tartışmanın sonu gelir mi bilmem artık.

Serkan_Devrim
05.08.2006, 12:56
bence kominizm tamamen iflas etmiş bir sistem.bu forumda kominizm sempatizanı arkadaşlar görüyorum ve kominizmi onlardan dinlemek istiyorum.kominizmin fikir babası karl marks,kurucusu lenin.peki leninnin sizin gözünüzdeki yeri ney.lenin zamanında milyonlarca insan ölmüş.bu olaylar hakkındaki yorumlarınızı merak ediyorum.ben lenin hakkında çok iyi şeyler düşünmüyorum işin açıkçası.bakalım siz ne düşünüyorsunuz.
1)kominizm değil komünizm olacak
2)tartışmalarda komünizm eleştirilecekse ne olduğu ortaya konur ve eleştirilen noktaları dile getirilir. bence çökmüştür deyip nedenlerini belirtmemek bir kazanım sağlamaz
3)konu komünim sisteminin çökmüş olması ise teorik olark ideoloji konuşulmalı. komünizmin uygulanışı eleştirilecekse o zaman bireyler(Lenin vb) eleştirilir. Lenin tek başına komünizm değildir.
4)Lenin için katliam uydurulması biçareliktir. bahsi geçen katliam lar Stalin için söylenenlerdir. kaynaksız iddilar kazanım sağlamaz.
5)Muaviye'yi ve Amr'ı her türlü haltına, katilliğine, rezilliğine ve peygamber ehlibeytine olan düşmanlığına rağmen savunan zihniyetin(manifesto) Lenin'e yaptığı eleştirileri ne kadar ciddiye alacağım konusunda tereddütlerim var.

slush
05.08.2006, 13:08
ama konumuz komunizm amerika değil.daha sonra bunuda konuşabiliriz.ben leninin hatatını sormuyorum zaten.komunizm ve lenin sevgisi nerden geliyor.neden seviyorsunuz.benim göremediğim güzellik ne burda.bana göre lenin,delinin biri,güzel bir dünya düzeni kurucam diye,o dünya insanlarının ölümüne sebep oldu.şimdide amerika aynışeyi yapıyor,düzen getiricem diye insanların ölmesine sebep oluyor.böyle bir adamı niye seviyorsunuz.merak ettiğim bu.sizin bakışınız nasıl.

Siyah Marti yukarda teorik olarak cevaplari vermis...Ama sizin icin yeterli degildir cunku yazdiklariniz dan kulaktan dolma fikirlerle yazdiginiz on gorulmekte... Evet devrim ilk yillarnida koylu urunu ve hayvanlarini kizil orduya vermemek istemistir ama bunun gecis formulasyonu olarak para karsiliginda alinmistir... ikinci dunya savasinda bir cok kisi olmustur... Bunun sorumlusu stalinmidir yoksa Nazi Almanyasimidir... Stalinin hep diktatör kimligi one konulmaktadir.. Cunku Nazi Almanyasini engelleyen bu lider olmustur.. ikinci dunya savasina girmeden once saldirmamazlik anlasmasi da yapilmistir bu bir taktikseldir.. Cunku Kizil ordu savasmaya hazir degildir ve zaman kazanilmak icin yapilmistir... ikinci dunya savasi amerikanin poh pohladigi normandiya cikarmasi ile degil stalingard da bitmistir.. Ve milyonlarca parti uyesi bu savasta on cephelerde bulunarak yasamini yitirmistir...

Anlayacaginiz dilden size cevap;

Lenine deli diyorsunuz..Bu kadar basit cumlerler sizin nasil bir dusunce yapisinda oldugunuz gostergesidir...Kulaktan dolma sig fikirlerle papaganlik yapmaktan baska bisey degildir... Lenin yazilarini okuyun ve getirmeye calistigi sistemi..

Ya sizler kimsiniz.... 11 Eylulde ucaklarla ikiz kulelere saldiran masum insanlari olduren canisiniz... ispanyada tren garini bombalayip onlarca kisiyi olduren.... Yada rusyada ilk okulu isgal edip burda onlarca cocugun olumune sahip olan ... insanlarin bogazini allahu ekber nidalariyla kesip internette yayinlatan cani toplulugu...Kadini erkekler arasina salip taslarla olduren cag disi bir akimsiniz...Yemende kendi dindinde olanlari hristiyanlarla birleserek bogazlari keserek öldüren bir dusunce...Marasta cocuklari olduren hamile kadinin karnini yaran bir hareket insanlari diri diri yakarak salyalarla nida atan bir topluluk....

cakir_e
05.08.2006, 14:48
....komunizm ve lenin sevgisi nerden geliyor.neden seviyorsunuz.benim göremediğim güzellik ne burda.bana göre lenin,delinin biri,güzel bir dünya düzeni kurucam diye,o dünya insanlarının ölümüne sebep oldu.şimdide amerika aynışeyi yapıyor,düzen getiricem diye insanların ölmesine sebep oluyor.böyle bir adamı niye seviyorsunuz.merak ettiğim bu.sizin bakışınız nasıl.

bir insana deli diye yorum yapacak cesaretin ve ön yargın olduğu sürece hiç bir güzelliğin farkında olamayız::buyukgoz: bence önyargıdan uzak olalım...
olaylara böyle bakıldığı sürece tartışma değil kırıcı sözler sarf etmeye başlarız:sook bu yüzden bu konuya ben burda son veriyorum bu sözlerin üzerine söyleyecek bir şey yok....
umarım ön yargısız ve daha eleştirel yaşamayı öğreniriz......

yusufçukgecegez
05.08.2006, 17:59
bir insana deli diye yorum yapacak cesaretin ve ön yargın olduğu sürece hiç bir güzelliğin farkında olamayız::buyukgoz: bence önyargıdan uzak olalım...
olaylara böyle bakıldığı sürece tartışma değil kırıcı sözler sarf etmeye başlarız:sook bu yüzden bu konuya ben burda son veriyorum bu sözlerin üzerine söyleyecek bir şey yok....
umarım ön yargısız ve daha eleştirel yaşamayı öğreniriz......

sana bir deli listesi hazırlayayımmı.en başta ben,filozofların birçogu mesela aristo,liderlerin bir çoğu,mesela fatih sultan mehmet,sanatçıların bir çoğu,mesela leonardo da vinci.pek çok mucit ,mesela edison,bu liste uzayıp gider.peki deli kimdir.bunun cevabınıda sana bırakıyorum.(ön yargım olduğunu inkar etmiyorum,konuyuda bunun için açtım.komunizm hakkında henüz yargıda bulunmadım.sadece size komunizme nasıl bakıyorsunuz diye sordum ve fikrimide söyledim kendimce.herkezde saldırıya geçmiş.neyse hadi bakalım.

yusufçukgecegez
05.08.2006, 18:23
Siyah Marti yukarda teorik olarak cevaplari vermis...Ama sizin icin yeterli degildir cunku yazdiklariniz dan kulaktan dolma fikirlerle yazdiginiz on gorulmekte... Evet devrim ilk yillarnida koylu urunu ve hayvanlarini kizil orduya vermemek istemistir ama bunun gecis formulasyonu olarak para karsiliginda alinmistir... ikinci dunya savasinda bir cok kisi olmustur... Bunun sorumlusu stalinmidir yoksa Nazi Almanyasimidir... Stalinin hep diktatör kimligi one konulmaktadir.. Cunku Nazi Almanyasini engelleyen bu lider olmustur.. ikinci dunya savasina girmeden once saldirmamazlik anlasmasi da yapilmistir bu bir taktikseldir.. Cunku Kizil ordu savasmaya hazir degildir ve zaman kazanilmak icin yapilmistir... ikinci dunya savasi amerikanin poh pohladigi normandiya cikarmasi ile degil stalingard da bitmistir.. Ve milyonlarca parti uyesi bu savasta on cephelerde bulunarak yasamini yitirmistir...

Anlayacaginiz dilden size cevap;

Lenine deli diyorsunuz..Bu kadar basit cumlerler sizin nasil bir dusunce yapisinda oldugunuz gostergesidir...Kulaktan dolma sig fikirlerle papaganlik yapmaktan baska bisey degildir... Lenin yazilarini okuyun ve getirmeye calistigi sistemi..

Ya sizler kimsiniz.... 11 Eylulde ucaklarla ikiz kulelere saldiran masum insanlari olduren canisiniz... ispanyada tren garini bombalayip onlarca kisiyi olduren.... Yada rusyada ilk okulu isgal edip burda onlarca cocugun olumune sahip olan ... insanlarin bogazini allahu ekber nidalariyla kesip internette yayinlatan cani toplulugu...Kadini erkekler arasina salip taslarla olduren cag disi bir akimsiniz...Yemende kendi dindinde olanlari hristiyanlarla birleserek bogazlari keserek öldüren bir dusunce...Marasta cocuklari olduren hamile kadinin karnini yaran bir hareket insanlari diri diri yakarak salyalarla nida atan bir topluluk....

ön yargıma gerçek bir yargı eklenmek üzere.oda şu,komunizm sorgulanamaz,kayıtsız şartsız inanmak gerektirir,komünist liderlerden bahsederken,gayet terbiyeli davranmalıdır.

burada sorduğum soru şöyle olsa..ben muhammedi sevmiyorum,hakkındada iyi düşünmüyorum,zamanında çok kanlı olaylar olmuş,bence o bir deli desem..bu cevap verenlerde dindarlar olsa.sizin verdiğiniz cevaplara çok yakın cevaplar verirler,nasıl muhammet hakkında böyle düşünürsün diye saldırırlar beni muhatap olunacak bir insan bile saymazlardı.(en azından bir kısmı.).benim bir başka önyargımda şu,ateisyler,komunistler aydın insanlardır.kültür sahibi insanlardır,bizim gibi komunizmin sırrına erememiş insanların cahilce sorularını güzel bir dille anlatırlar diyordum.bak şimdi bu önyargımdada yanıldım.şimdi bana saldırıya devammı edilecek ,yoksa neden komunizm sorusuna cevapmı verilecek karar sizin.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
1)kominizm değil komünizm olacak
2)tartışmalarda komünizm eleştirilecekse ne olduğu ortaya konur ve eleştirilen noktaları dile getirilir. bence çökmüştür deyip nedenlerini belirtmemek bir kazanım sağlamaz
3)konu komünim sisteminin çökmüş olması ise teorik olark ideoloji konuşulmalı. komünizmin uygulanışı eleştirilecekse o zaman bireyler(Lenin vb) eleştirilir. Lenin tek başına komünizm değildir.
4)Lenin için katliam uydurulması biçareliktir. bahsi geçen katliam lar Stalin için söylenenlerdir. kaynaksız iddilar kazanım sağlamaz.
5)Muaviye'yi ve Amr'ı her türlü haltına, katilliğine, rezilliğine ve peygamber ehlibeytine olan düşmanlığına rağmen savunan zihniyetin(manifesto) Lenin'e yaptığı eleştirileri ne kadar ciddiye alacağım konusunda tereddütlerim var.
yapma aliekbet ya,bi soru sordum,bide kendi fikrimi belirttim iki cümle,bana komünizmi tartışma anayasası ve kanunnamesi hazırlamışsın.islamın beş şartını yapmayan müslüman olmuyo dendiği gibi,bu senin beşş şartı yerine getiremeyende komünizmi tartışamaz mı yani.sorum basit.komunizmi ve liderlerini niçin seviyorsunuz,sizin gözünüzde komünizm ney.artık şu saldırı faslını geçsek.

yusufçukgecegez
05.08.2006, 18:43
Sn. Manifesto;

Aynı mantığın propagandası ve söylemleri devam ediyor. Bakın arkadaşım, toplum ve sistem oluşturma çabaları içerisinde bu tür sorunlar ile karşılaşmadığımız neredeyse hiçbir ülke yoktur. Aynı sorunlar bu ülke çeşitli evlerden geçerken dahi yaşanmıştır. Bu toplumun algılarını istenilen anlayışa yansıtılmasının bir sorunu işaret etmesi demektir. Sistemin oturtulması için bu tip çatlak seslerin bir şekilde bertaraf edilmesi gerekebilir. Çünkü kimi sistemler yerini değiştirirken sancılı dönemler yaşanır. Bu toplumun sisteme entegrasyonu ile çözülebilen bir sorundur. Kazak konusu da her zaman farklı propaganda konusu olmuştur. Fakat Kazak konusunda müdahil Lenin değil Stalin’dir. Bu konuda tekrar kaynaklarınızı zorlasanız daha iyi olur…

yani burda demek istiyorsunki,mükemmel bir sistem kurma hayali var ortada.bunu insanlara anlattıklarında,bazı insanlar bu güzelliği algılayamaya bilir ve karşı koymaya çalışırlar.kendilerincede haklıdırlar belki ama,bir düzenin kurulması için bazen sert kullanmak gerekebilir ve bu esnada ölünlerde olabilir.düzeni sağlayacak güç ,yine insanların mutluluğu için,o insanların bir kısmını istemeyerekde olsa ölümüne sebep olabilr,aynı durumlar bizim ülkemizdede olmuştur..yanlışmı anlıyorum bu kısmı,yanlışsa anlatın lütfen.

D-e-v-r-i-m
05.08.2006, 18:53

komünizim kapitalist sistemin yerini alacak yegane idolojidir emekçileri özgür kılacak insanın insanı ve doğayı sömürmediği bir düzendir. herkese ihtiyacı kadarının verildiği artı değerin emekçi halkın cıkarına kullanıldığı eşitlikçi toplum düzenidir.

...... insanlığın her zamankinden daha cok ihtiyacı vardır komünizme biz bu vahşi sömürüye dur diyemezsek doğa dur demesini bilecektir. yani dünya yok olmadan kapitalizmin emeğimizi ve doğayı sömürmesine dur demeliyiz. bir sosyalist olarak rahatım çünkü lenin kapitalizm yok eder demişti son yıllarda yaşanan doğadaki deformasyon onu kanıtlıyor. kapitalizm doğaya ve insanlığa zararlıdır. mutlak yerini eşitlikçi özgür topluma bırakacaktır

Leninizm, emperyalizm çağının, proletarya devrimleri çağının marksizmidir. Arkasına-önüne sonradan çeşitli gruplar tarafından ne kadar özel ek yapılırsa yapılsın, Marksizm-Leninizm şeklindeki ikili kavramın yine de sıkı bir çekirdek gibi algılanmasının gerçek nedeni budur. Az sonra aşağıda açacağız, ama şimdiden hiç tereddüt etmeksizin söyleyebiliriz: Bunun gerçek nedeni, Leninizmin-Bolşevizmin, 20. yüzyılın başında muazzam bir devrimci yenilenmeyi başarmış olması, Marks-Engels düşüncesinin etrafına örülmek istenen tutucu örümcek ağlarını parçalamasıdır. Lenin’in deyimiyle marksizmi “ölü harflere feda eden” yerleşik Avrupa solunun bütün dogmatik-reformist çerçeveleri bu süreçte parçalanmış ve bu yıkıntının içinden sonunda yeni bir Enternasyonal’e dek uzanan yepyeni bir dünya devrimci hareketi yaratılmıştır.

Umarım anladın gerçi sen bu mevzuya uzaksın meraktan olsa gerek çökmüş olsaydı sen bukadar ürkmezdin...

yusufçukgecegez
05.08.2006, 18:57

bikere kominizm değil,komünizm.daha komunizm demeyi bilmeyen ,sonrada bana komünizmi anlatmaya çalışan insanlarla muhatap olmuyorum(bunu komunizm sempatiznı arkadaşlardan öğrendim,sen ilk önce bir komünizm nasıl yazılıyor öğren bu konudan ondan sonra bahset arkadaşım.

sonerk
05.08.2006, 19:05
bikere kominizm değil,komünizm.daha komunizm demeyi bilmeyen ,sonrada bana komünizmi anlatmaya çalışan insanlarla muhatap olmuyorum(bunu komunizm sempatiznı arkadaşlardan öğrendim,sen ilk önce bir komünizm nasıl yazılıyor öğren bu konudan ondan sonra bahset arkadaşım.

bu ne abi yaaaaaaaa dalga geçmiş gibi hehehheheee:yamukgul: :confused1

yusufçukgecegez
05.08.2006, 19:49
bu ne abi yaaaaaaaa dalga geçmiş gibi hehehheheee:yamukgul: :confused1
evet dalga geçtim,forumu baştan sona okursan niçin dalga geçtiğimide anlarsınız.adam gibi soru sorduk arkadaşlara,hem saldırdılar hem daha komunizm bile yazamıyorsun muhatap olmayız dediler.bende muhatap olmuyorum artık.herkez komunizm yazmayı bir öğrensin.ben öğrendim bakın.

komunizmin ,belkide sevemediğim yönlerinden biride(niçin kitaplardan okumuyorum)birsürü anlaşılmaz dolambaçlı kelimelerle anlatılması hep.bu komunizmin türkçe kelimeleri yokmu.herkez anlasın.bazı arkadaşlar anlattılar biraz ama çok azını anlayabildim.bir sürü yabancı kelime.birazdaha türkçeleştirin rica etsem.

Agop
05.08.2006, 19:49
ya yusufçuk kardeş senin biz komünistlerle alıp veremediğin ne.

D-e-v-r-i-m
05.08.2006, 19:56
Alsana cevap dolanbaçsız yalın..

Aya gidilecek
daha da ötelere,
teleskopların bile görmediği yere.
Ama bizim dünyada ne zaman kimse aç
kalmayacak,
korkmayacak kimse kimseden,
emretmeyecek kimse kimseye,
yermeyecek kimse kimseyi,
umudunu çalmayacak kimse kimsenin?

İşte ben komünistim bu soruya karşılık
verdiğim için.

N .HİKMET

Yine anlamazsan söyle yaz yaz bitmez komünizimin erdemleri bence.... Daha çok sözümüz var sen dinle yeter ki...

yusufçukgecegez
05.08.2006, 20:21
ya yusufçuk kardeş senin biz komünistlerle alıp veremediğin ne.

hiçbişe almadım,hiçbişede vermedim.sadce neden kominizm diyorum,

yusufçukgecegez
05.08.2006, 20:32
Alsana cevap dolanbaçsız yalın..

Aya gidilecek
daha da ötelere,
teleskopların bile görmediği yere.
Ama bizim dünyada ne zaman kimse aç
kalmayacak,
korkmayacak kimse kimseden,
emretmeyecek kimse kimseye,
yermeyecek kimse kimseyi,
umudunu çalmayacak kimse kimsenin?

İşte ben komünistim bu soruya karşılık
verdiğim için.

N .HİKMET

Yine anlamazsan söyle yaz yaz bitmez komünizimin erdemleri bence.... Daha çok sözümüz var sen dinle yeter ki...
eyvallah,nazım hikmet üstaddır.fikirlerini her ne kadar çok benimsemesemde.üstaddır.dediği dinlenir.üstadların bir özelliğide çok iyi niyetli olmalarıdır ve bu iyi niyetlerinin zaman zaman kullanılmasıdır.üstad burda hayalindeki komunizmden bahsetmiş.ama dediği gibi olmadı malesef.üstad iyi niyetiyle,korkmayacak kimse kimseden?emretmeyecek kimse kimseye?yermeyecek kimse kimseyi?umudunu çalmayacak kimse kimsenin?diyor.oysa bu dönemde,uyum sağlayamayan nice insan öldü.o veya bu şekilde.hayallerde gitti,canda gitti,özgürlükte gitti.madem komunizmi böyle tarf etmeyi uygun görüyorsun.lenin ,stalin,kızıl kimerler vs.bu dönemlerde insanlar öldü buna nasıl bakıyorsun.ben dinliyorum sen devam et.

manifesto
05.08.2006, 21:09
Siyah Martı ; Bedensel ve zihinsel rahatsızlıklar üzerinden siyaset ve propaganda sevdası ile yanıp tutuşan yurdum insanına iyi bir örnek teşkil etmişsiniz. Sizi kutluyorum
Bu yorumu neden yaptım çünkü Allah bir Kur'an ayetined bu tür zalimlerin halini anlatırken onları azabın ve acıklı sonun ansızın ve kıskıvrak yakalayacağından bahsedip şöyle devam eder ;

31- Kâfirler: "Biz ne bu Kur'ân'a inanırız, ne de ondan öncekilere." dediler. Fakat o zalimler yakalanıp Rablerinin huzuruna durduruldukları zaman, birbirlerine söz atarken bir görsen! Bir taraftan zayıf düşürülenler, o büyüklük taslayanlara: "Siz olmasaydınız biz mutlaka mümin olurduk" derler
İşte Stalin , Lenin Mao vesair Kafir ve inkarcıların Ahirette zulmettikeri ve saptırdıkları haklardan işitecekleri söz budur..

Siyah Martı ; Ayrıca yıllardır süregelen ve Ortadoğu, Türkî cumhuriyetlerdeki bu anti sosyalist propagandayı devam ettirdiğiniz için teşekkürler. Bu sayede değişen dünya dengeleri ile tek kutuplu dünya modelinin şu an orta doğuda neler yaptığına tanık olmaktayız
Bu bir propaganda değil..Mevcut durumun ve yaşanmışların tesbiti..Ben orta asya cuhmuriyetlerinin bir çoğunu gezdim..Orada ki halkde ilk dikkatimi çeken 70 yıl gibi kısa bir sürede kendi dil ve kültürlerinden nasıl koparıldıkları..Öyleki orta yaşdaki birçok Kırgız Özbek Kazak vesair halk kendi dilini konuşamaz olmuş..ve hatta konuşmakdan utanır olmuş..Çünkü Kominizm adı altında RUS ŞOVENİZMİNE maruz kalmış bu halklar tarihin gördüğü en büyük asimilasyona maruz kalmışlardır..
Osmanlı 500 yıl kaldığı balkanlardan boynu bükük bir vaziyette ayrılmak zorunda kaldığı zaman dahi orada ki insanların ne inancı değişmişdi nede dili..sanki bir fanus içerisinde muhafaza edilmişlerdi..
İşte FÜTÜHAT ile İŞGAL arasında ki fark..
Siyah Martı ; Sistemin oturtulması için bu tip çatlak seslerin bir şekilde bertaraf edilmesi gerekebilir. Çünkü kimi sistemler yerini değiştirirken sancılı dönemler yaşanır. Bu toplumun sisteme entegrasyonu ile çözülebilen bir sorundur.
Sizin de Lenin yada Stalinden farklı düşüneceğinizi sanmıyordum zaten..Öyle ya birileri devrim yapmışdı..Kusura bakma kardeş biz devrim yaptıkda senin ölmen gerek..Siz bunu meşru görüyorsunuz..Hiçbir siztem kan ve göz yaşı ile kurulmuş sistemlr yani ebedi ayakda kalamazlar..Böyle baş aşağı ineler..Çünkü HAK DAVA OLDUĞUNA İNANILAN HER DAVANIN HER HAREKETİNDE HAKÇA VE HAKKANİ DAVRANILMALI İDİ..Bu düz mantık ile hiçbir vahşeti katliamı eleştiremeyiz..Öyle ki Nazi Almanyasında Hitleri bile aklayacak bir mantık öne sürdünüz..O da Faşism devrimi yapmış ve karşı koyanları bertaraf etmişlerdi..
Hani adalet hani Hukuk hani evrensel insai değerler..
Siyah Martı ; Ayrıca proletarya adına yapılan cinayetler sözünü toplum ve sosyolojinin genel mantığını bilmemenize veriyorum. Çünkü bu sözüne ettiğiniz söylem gülünçtür. Aynı noktada sizin ‘’cihat’’ adını verdiğiniz savaşların da cinayetler silsilesi olduğunu söylemeye eşdeğerdir
İslamda Cihad unsuru vardır..Ama vazife yerine getirlirken haksızlığa ve zulme baş vurulmaz..Onun için peyganber her cihad seferinden önce " Kadınlara çocuklara dokunmayın,yaşlılara evine kapanmışlara mabeddekilere dıkunmayın silahını bırakmış esirlere dokunmayın" diyerek CİHADIN meşru sınırlarını çizmişdir.
Eğer islam peyganberi bundan başka bir yol izleseydi oda ZALİMLER den olurdu.

Ve kominzm adına yaşatılanların Faturasını Staline havale etmeniz asıl gülünç ve komik..Zira lenin ölmüşdür eğer hayatta kalsaydı Stalinin devam ettirdiği sosyalizmin evrelerine LENİN imza atacakdı..Böyle bir devrimde Leninden sonra ona ihanet eden bir liderin seçilmesi mümkün mü?

D-e-v-r-i-m
05.08.2006, 21:12
Şimdi şunu söyleye bilirim sana devamlı bunu yazıyorsun insanlar öldü..
Evet insanlar öldü ve ölmekte kimi yollar dikenlidir ve kimi insanlar bu dikenli yolarda yürümeyi marifet edinerek kimileri bu yollarda yürünmez diyerek ilerlemiş ve sonucuna katlanmışlardır..
Hz.Ali 'de bir devrimcidir kısmen benim için onun zamanındada ölümler oldu..
Duygusal olmamalı bu konularda şöyle düşün daha ii anlarsın bu bir savaştır...

sonerk
05.08.2006, 21:18
evet dalga geçtim,forumu baştan sona okursan niçin dalga geçtiğimide anlarsınız.adam gibi soru sorduk arkadaşlara,hem saldırdılar hem daha komunizm bile yazamıyorsun muhatap olmayız dediler.bende muhatap olmuyorum artık.herkez komunizm yazmayı bir öğrensin.ben öğrendim bakın.

komunizmin ,belkide sevemediğim yönlerinden biride(niçin kitaplardan okumuyorum)birsürü anlaşılmaz dolambaçlı kelimelerle anlatılması hep.bu komunizmin türkçe kelimeleri yokmu.herkez anlasın.bazı arkadaşlar anlattılar biraz ama çok azını anlayabildim.bir sürü yabancı kelime.birazdaha türkçeleştirin rica etsem.

niye öyle diyorsun abi bak komunizm yazmayı öğretmişler:) arkadaşlar bu işi biliyor önce terimlerden gidiyor bizim hocalarda öyle yapar önce terimlerden yola çıkarlar arkadaşlarda öyle yapmışlar:biggrin:

Zahir
05.08.2006, 21:59
Diyalektik materyalizm, evrensel gelişmenin genel yasalarını ve inceleme yöntemini kapsayan bilimsel ve düşünsel bir dünya görüşüdür. Herhangi bir gerçeğin ve bu gerçeklik içindeki çelişkilerin ele alınarak çözülmeye çalışılması diyalektik materyalizmin en önemli kuralıdır. Bilimin maddesel boyutta tüme varım metoduyla açıklanabileceğini savunur ki şu anki kullanılan bilim buna işarettir. Bu durumda diyalektik materyalizmin tümevarımsal katkısı tümdengelimci ve kaderci bilim anlayışının ne durumda olduğunun genel bir yansımasıdır…

Değerli Kardeşim; Konu içerisinde benim ilgilendiğim bölüm bu olduğu için, bu konu üzerine senle konuşmak istedim..

Bildiğim Kadarıyla Diyalektik Materyalizm marksit leninist partinin dünya görüşüdüdür. Doğa olaylarına yaklayışı anlayışı ve yorumu diyalettik, bu olayları kavrayışı metaryalist olduğundan diyalektik materyalizm denmiş.

Dikkatini çekerse Geneleksel İslamcılardan farklı olan biz teist insanların doğaya bakış açıları diyalektik, ancak kavrayışları meteryalist değildir.

Tesit insanlarda; Doğaya rastgele toplanmış, birbirleriyle ikişkisiz, bir birlerinden bağamsız ayrı olaylar gözü ile değil maddenin ve olayların bir birleri ile ilişkide bulunduğuna inanır. Aynı zamanda bizlerde evrenin durağan, değişmez, haraketsiz olmadığına inanır sürekli olarak her şeyin yenilendiğini ve değiştini söleriz. (Kuranda da belirtilen sürekli olarak göğün genişlemesi ve Allahın her zaman yeni bir şende olması)

Şimdi farklı düşünmemizin ve bize göre doğru olmadığınız konuya değinmek isitiyorum. Diyalektiği tamamlayan meteryalizm. Metaryalizm haliyle dünyayı maddi olarak kabül ettiğinden değişimi, ilişkiyi, madenin değişik halleri olarak görürür. Evrenin maddenin hareket yasalalarına uygun olarak geliştiğinden evrensel bir güce ihtiyaç duymaz.

Yapılan bilimsel çalışmalar Evreni bir ışık demeti olarak algıladığımızı, dolayısla bu algılara bakarak maddeyi mutlak gerçek zannetmenin yanılgı olacağını göstermektedir. Biz görsekte görmesekde madde dışarda hep vardır. Ancak biz maddenin aslı ile muhatap olduğumuza inanırsak bu rüyamızda gördüğümüz, cisimlerin maddi karşılıklarının bulunduğunu düşünmemiz anlamına gelir. Çünkü bu çağda yapılan bilimsel çalışmalar evrenin hologram ve ışık demeti olduğunu açıkca göstermektedir.

Biraz mantıklı düşünürsek; hayatımız boyunca yaşadığımız her olayı beynin içindeki ekrandan izleyen varlığın ruhumuz(IŞIN) olduğunu anlaycağız. Her insan göze ihitiyaç duymadan görebilen, kulağa ihtiyaç duymadan duyabilen, beyne ihtiyaç duymadan düşüne bilen bir ruha (IŞINA) sahiptir. Dolayısyla bu ruhun (IŞIN) ın muhatap olduğu algılar ise bütünden (tümevarm) kaynaklandığına göre evrendeki değişim; maddenin değişik halleri değil Ruhun (IŞIN) ın muhatap olduğu algılardır.

Saygı ve Sevgilerimle....

yusufçukgecegez
05.08.2006, 22:08
Şimdi şunu söyleye bilirim sana devamlı bunu yazıyorsun insanlar öldü..
Evet insanlar öldü ve ölmekte kimi yollar dikenlidir ve kimi insanlar bu dikenli yolarda yürümeyi marifet edinerek kimileri bu yollarda yürünmez diyerek ilerlemiş ve sonucuna katlanmışlardır..
Hz.Ali 'de bir devrimcidir kısmen benim için onun zamanındada ölümler oldu..
Duygusal olmamalı bu konularda şöyle düşün daha ii anlarsın bu bir savaştır...

o zaman baştan alalım.ben sana komunizm nedir diye sordum.sen bana üstadın şiirinden alıntı yaptın ve budur dedin.şiir insanlara komunizm adına mutluluğu vadediyor.oysa,uygulama aşamasında belki bir kısmına mutluluk,bir kısmınada ölüm getirmiş.veya komunizm döneminde birçok insan ölmüş.ben ön yargılı olduğum için ilk önce kötü tarafları görürüm.sende bu konuyu iyi bilensin.ozaman ben sana soruyorum,komünizm mutluluk düzeni demek ise,ölen insanlar neden öldü.bence sorumlu komunizm(önyargı)şimdi bana doğrusunu açıkla lütfen.

ayrıca ne zaman bunu sorsam hep başka ölüümlerden bahsediliyor,onlar ayrı konu,burda komunizmi konuşuyoruz.bence hz muhammetde devrimcidir,onunzamanındada ölümler oldu.ama konumuz komunizm.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
niye öyle diyorsun abi bak komunizm yazmayı öğretmişler:) arkadaşlar bu işi biliyor önce terimlerden gidiyor bizim hocalarda öyle yapar önce terimlerden yola çıkarlar arkadaşlarda öyle yapmışlar:biggrin:
tamam ben cahildim bu konuda öğrendim.ama bir arkadaş bana komunizm hakkında nutuk çekmesine rağmen kendide kominizm diye yazmış.yazık okutan hocaya.komunizm adına utanç verici bir vaka.

D-e-v-r-i-m
05.08.2006, 22:20
...... insanlığın her zamankinden daha cok ihtiyacı vardır komünizme biz bu vahşi sömürüye dur diyemezsek doğa dur demesini bilecektir. yani dünya yok olmadan kapitalizmin emeğimizi ve doğayı sömürmesine dur demeliyiz. bir sosyalist olarak rahatım çünkü lenin kapitalizm yok eder demişti son yıllarda yaşanan doğadaki deformasyon onu kanıtlıyor. kapitalizm doğaya ve insanlığa zararlıdır. mutlak yerini eşitlikçi özgür topluma bırakacaktır

Leninizm, emperyalizm çağının, proletarya devrimleri çağının marksizmidir. Arkasına-önüne sonradan çeşitli gruplar tarafından ne kadar özel ek yapılırsa yapılsın, Marksizm-Leninizm şeklindeki ikili kavramın yine de sıkı bir çekirdek gibi algılanmasının gerçek nedeni budur. Az sonra aşağıda açacağız, ama şimdiden hiç tereddüt etmeksizin söyleyebiliriz: Bunun gerçek nedeni, Leninizmin-Bolşevizmin, 20. yüzyılın başında muazzam bir devrimci yenilenmeyi başarmış olması, Marks-Engels düşüncesinin etrafına örülmek istenen tutucu örümcek ağlarını parçalamasıdır. Lenin’in deyimiyle marksizmi “ölü harflere feda eden” yerleşik Avrupa solunun bütün dogmatik-reformist çerçeveleri bu süreçte parçalanmış ve bu yıkıntının içinden sonunda yeni bir Enternasyonal’e dek uzanan yepyeni bir dünya devrimci hareketi yaratılmıştır.

Umarım anladın gerçi sen bu mevzuya uzaksın meraktan olsa gerek çökmüş olsaydı sen bukadar ürkmezdin...[/QUOTE]A
Arkadaşım bu benim sana ya yazdığım ilk msj dır ancak sen okumadan saldırdığın için ben bir de şiirle anlatayım belki yalın olur dedim ancak amacın tartışmak sana yazılanlardan sağdece istediğini alıyorsun önce öğrenmek istediğin konuda net ol ve soruyu sorarken uslup ayarla ve sana yazılanları tek tek oku okumayacaksan bizi yorma arzular şelale...

Hüseyin69
05.08.2006, 22:23
ayrıca ne zaman bunu sorsam hep başka ölüümlerden bahsediliyor,onlar ayrı konu,burda komunizmi konuşuyoruz.bence hz muhammetde devrimcidir,onunzamanındada ölümler oldu.ama konumuz komunizm.

senin istedigin komunizm belkide buschun irak halkina vaddettigi komunizmdir
ne güzel bak diyorsunki hz muhammed devrimcidir onun zamaninda da ölümler oldu konumuz komunizmdir diyorsun ama komunizmde komunist olmak sütten cikmis ak kasiga benzemiyor hzmuhammedin zamaninda ölümler oldu diyorsun simdi bana acikca komunizm bir diktatörlük rejimidir diyebilecekmisin yusuf cünki cok insanlar öldü birnin bir amaci yüzünden
evet komunizm bir dikta rejimidir dersen
yukaridaki alintinla, beni yanlis anladiniz diyecegin an i bekliyene kadar yorum yapmiycam :001_rolle

sıra neferi
05.08.2006, 22:55
bu knuyu başlatan arkadaş ne yazıkki emperyalist barbarların öcü gibi baktıları komünizme karşı uydurdukları tezlerin kurbanı olmuş.
o devrim kolay kazanılmadı.milyonların kanı aktı.bir kaç çapulcunun kanı akmış çok mu?

yusufçukgecegez
05.08.2006, 22:56
senin istedigin komunizm belkide buschun irak halkina vaddettigi komunizmdir
ne güzel bak diyorsunki hz muhammed devrimcidir onun zamaninda da ölümler oldu konumuz komunizmdir diyorsun ama komunizmde komunist olmak sütten cikmis ak kasiga benzemiyor hzmuhammedin zamaninda ölümler oldu diyorsun simdi bana acikca komunizm bir diktatörlük rejimidir diyebilecekmisin yusuf cünki cok insanlar öldü birnin bir amaci yüzünden
evet komunizm bir dikta rejimidir dersen
yukaridaki alintinla, beni yanlis anladiniz diyecegin an i bekliyene kadar yorum yapmiycam :001_rolle

sayın canerzincan.ben ne sorduğunuzu anlamadım özür dilerim.gerçekten anlıyamadım.komünizm diktatörlükmüdür bilmiyorum.öyle gibi görünüyor.bende burda komunizm nedir bunu anlamaya çalışıyorum.dediğinmde şu.komunizm döneminde insanlar öldü.neden öldüler.hastalıkmı çıktı,salgınmı oldu,yoksa kimse ölmedimi diyorsunuz.kötü niyetli kişiler öldürüp komunizmemi malettiler ne oldu.kimse bunun cevabını vermiyor.bu kadar zor bir sorumu.her zaman her yerde insanlar ölüyor.lenin stalin kızıl kimerler döneminde neden öldüler,niyet neydi akibet ne oldu istediğim bu ya.niye hep sağa sola çekiliyor.bu insanlar öldüyse mutlaka bir açıklaması vardır.neydi sebep.sorduğum bu.

Siya Saperen
06.08.2006, 04:37
Sn. Manifesto;

Yazımın başında da belirttiğim gibi taraf olmadığımı söyledim. Bunun nedeni ise başlıktan dolayı. Derdim sadece konunun sosyo-politik anlayış ve genel siyaset diyagramı üzerinden değerlendirilmesini sağlamak. Çünkü bu konu ile inançsal yaklaşımlar karıştırılmaktadır…

İşte Stalin , Lenin Mao vesair Kafir ve inkarcıların Ahirette zulmettikeri ve saptırdıkları haklardan işitecekleri söz budur

Yukarda belirttiğim karışıklığa burada da rastlıyoruz. Zira konu genel anlamda politik bir olgu olmasına rağmen siz inançlar nezdinde değerlendiriyorsunuz. Yanılgının gerçek çıkış noktası budur. Eğer konuya mutabık değil ve inanç etkisinde değerlendirmeye devam edecekseniz tartışmayı kesmek en mantıklısı olur. Çünkü bu durumda ben size ne kadar anlatsam da sizin için herhangi bir anlam ifade etmez…

Bu bir propaganda değil..Mevcut durumun ve yaşanmışların tesbiti..Ben orta asya cuhmuriyetlerinin bir çoğunu gezdim..Orada ki halkde ilk dikkatimi çeken 70 yıl gibi kısa bir sürede kendi dil ve kültürlerinden nasıl koparıldıkları

Propagandayı sizin yaptığınızı iddia etmiyorum zaten. Ben sizin, yıllardır yapılan propagandanın parçası olduğunuzu söylüyorum. Orta Asya Cumhuriyetlerinden bende haberdarım. Birçok arkadaşım var. Çeşitli araştırmalar yapıyor ve bunları zaman zaman çeşitli yerlerde yayımlıyoruz. Ve söyleyebilirim ki durum sizin söylediğiniz kadar vahim değil. Ayrıca kendim sözüne ettiğiniz bölgenin ortasından gelmekteyim. Eğer Rusya’ya gitmiş iseniz Qazan’ıda bilirsiniz. Ülkenin durumu sizin söz ettiğinizin ötesinde birçok gelişmeyle birlikte kültürel emperyalizm en alt safhada bulunmaktadır. Yaşanmış olayları ve buna bağlı olarak iç çekişmelerin artmasını ise uygulamalardaki eksiklik ve ırkçı, şövenist tutumun bir parçası olarak görüyorum. Zaten sosyalizmin mantığını incelediğimiz zaman bu tür tutumların yer almadığını açıkça görebiliriz. Burada asıl nokta kuram ve uygulama arasındaki farkı görebilmek, eksiklerini ortaya koyabilmektir. Bu yüzdendir ki eleştiride bulunurken kuramı da iyi bilmek gerekir.

Ayrıca Orta Asya bölgesi içinden çıkılması zor denklemlerin kuşağıdır. Rusya’nın politik müdahaleleri olduğu gibi emperyalist güçlerin çeşitli oyunlarına maruz kalmaktadır. Bu önceden de böyleydi şimdide böyle. Bu propaganda üzerine söylemek istediğim son şey ise Küba üzerine. Bize anlatılanlar halkın kötü durumda olduğu, sistemden nefret ettikleri ve birçok konuda geri kalmış oldukları yönünde. Oysa durum gösterilmeye çalışılandan çok farklı. Ülke bilim ve tıp alanında gelişmiş ve gelişmektedir. Halkın çok büyük bir çoğunluğu sistemden memnun ve destekler niteliktedir. Zaten bunları miting alanlarındaki coşkulardan da görmekteyiz. Halkın kötü durumda olduğu ise kesinlikle yalandır. Bu gün ülkemizde olmayan standartlarda yaşamaktadırlar. Bütün insani ihtiyaçları karşılanmakla beraber 11 yıllık zorunlu eğitim ve eğitim-öğretimi teşvik etme gibi politikalar yürütülmektedir. Fakat bize büyük patron göstermek istediği şeklide gösterdiği için bizde olayın boyutlarını araştırmadan inanmaktayız…

Sizin de Lenin yada Stalinden farklı düşüneceğinizi sanmıyordum zaten..Öyle ya birileri devrim yapmışdı..Kusura bakma kardeş biz devrim yaptıkda senin ölmen gerek..Siz bunu meşru görüyorsunuz..Hiçbir siztem kan ve göz yaşı ile kurulmuş sistemlr yani ebedi ayakda kalamazlar..Böyle baş aşağı ineler

Yukarda sarf ettiğiniz sözü üzerime alınmıyorum. Öyle görüp görmemek sizin sorununuzdur. Fakat daha öncede söylediğim gibi bu konuyu değerlendirmedeki yaklaşımınız sosyolojinin kurallarını bilmediğinizden ötürü bu şekilde gelişmektedir. Söylediğiniz düz mantık sözü ise zanlımca sizin için daha uygundur. Çünkü şartlamışlık sinmiş üzerinize…

Ben hiçbir şeyi meşru gördüğümü söylemiyorum. Sadece olayın sizin sözüne ettiğiniz şekilde olmadığını öne sürüyorum. Olmadığı gibi sistem değişimlerinin her zaman çok normal olması düşünülemez. Her sistem ve devlet içerisinde muhalif topluluklar vardır. Sosyalizmde kamulaştırma haricinde bir dayatmada bulunmaz. Muhalif topluluklar ayrılıkçı politikalar izlemedikleri sürece meşru görülürler. Kaldı ki ayrılıkçı kesimler için her devletin kendine has politikaları vardır. Örneğin Türkiye…

Hitler faşizmi çok farklı nitelikte bir konudur. Sistem entegrasyonu değil dayatma ve yıkım söz konusudur. Yandaş nitelikteki topluluklara dahi katliamla sonuçlanmış bir uygulamayı nasıl haklı çıkarabilir. Benim sözüne ettiğim değerler kuramın öngörüsü dahilindekilerdir. Lütfen çarpıtmayın…

İslamda Cihad unsuru vardır..Ama vazife yerine getirlirken haksızlığa ve zulme baş vurulmaz

Haksızlığa ve zulme başvurulmuyor fakat sizin deyiminizle dayatma söz konusu. Bu da bir sistem değişimidir. Peki, eleştirdiklerinizden ne farkı var? Söyleyeyim. Tek farkı inanç odaklı olması. Bu durumda olayı kişiselleştirip tüm dünyayı hakimiyet altına almanız durumu hangi hoş görünün meyvesi peki? Tartışılacak çok şey var. Önce bu konuyu bitirelim…

Ve kominzm adına yaşatılanların Faturasını Staline havale etmeniz asıl gülünç ve komik..Zira lenin ölmüşdür eğer hayatta kalsaydı Stalinin devam ettirdiği sosyalizmin evrelerine LENİN imza atacakdı..Böyle bir devrimde Leninden sonra ona ihanet eden bir liderin seçilmesi mümkün mü?

Bakın arkadaşım, benim hiçbir şeyi kimseye mal ettiğim yok. Yazdığım yazıda da belirttiğim gibi birkaç düzeltme yaptım. Görüntü, şekil veya bilginin yansıtılması herhangi bir savunumun desteklendiği, yandaşının olunduğu veya sempatizanlığı gerektirmez. Leninizm ve stratejileri Stalin’in uygulamalarıyla bağdaştırılamaz. Bu öngörünüz Leninizm teorilerini ve Stalin uygulamalarını bilmediğinizden kaynaklanıyor olabilir mi? Ayrıca kronolojide de hatalısınız. Lenin ve Stalin in düşünce ve uygulamaları arasında oldukça önemli farklar vardır. Söylemekten bıktım lütfen kaynaklarınızı tekrar gözden geçirin…

Saygılar…

Siya Saperen
06.08.2006, 06:42
Değerli Kardeşim; Konu içerisinde benim ilgilendiğim bölüm bu olduğu için, bu konu üzerine senle konuşmak istedim..

Bildiğim Kadarıyla Diyalektik Materyalizm marksit leninist partinin dünya görüşüdüdür. Doğa olaylarına yaklayışı anlayışı ve yorumu diyalettik, bu olayları kavrayışı metaryalist olduğundan diyalektik materyalizm denmiş.

Dikkatini çekerse Geneleksel İslamcılardan farklı olan biz teist insanların doğaya bakış açıları diyalektik, ancak kavrayışları meteryalist değildir.

Tesit insanlarda; Doğaya rastgele toplanmış, birbirleriyle ikişkisiz, bir birlerinden bağamsız ayrı olaylar gözü ile değil maddenin ve olayların bir birleri ile ilişkide bulunduğuna inanır. Aynı zamanda bizlerde evrenin durağan, değişmez, haraketsiz olmadığına inanır sürekli olarak her şeyin yenilendiğini ve değiştini söleriz. (Kuranda da belirtilen sürekli olarak göğün genişlemesi ve Allahın her zaman yeni bir şende olması)

Merhaba Zahir abı;

Evet diyalektik-materyalizmi tartışmak, bu konuda fikir yürütmek ve yorum yapmak gayet mantıklı, dolayısıyla kazanım sağlayabileceğini düşündüğüm bir konu. Zaten bu tip konuları irdeleyip yapıcı olarak tartışmalarda bulunabilmek için diyalektik bir bakış açısı gereklidir. Aksi halde bu paylaşımdan çok kişisel ve mantıksız sataşmalara dönüşmesi çok olasıdır…

Teist inanç ve dünya görüşünde önemli olan unsurun ne olduğunu çok fazla bilmiyorum. Burada benim açımdan iki önemli nokta var. İlki dogmatik mi? Eğer bu şekilde bir algı çerçevesinden bakılıyorsa bunu diyalektikle bağdaştırmak mümkün olmaz. Çünkü değişime kapalı olmakla beraber karşıt düşünceleri bilim ve mantıkla pasivize etmek yerine şartsız olarak reddeder.

Eğer dogmatik değil ve zamanın gereklerine göre şekillendirilip, sosyo-kültüre bağlı olarak yeni yorumlamalara açık bir yapıda ise bu noktada tam olarak diyalektik bir çizgide olduğunu savunabiliriz.

Madde ve olaylar ilişkisinde ise inanç nezdinde değerlendirildiğinde kadercilik anlayışı bariz bir şekilde ortaya çıkar. Bu anlayış kimi konularda şartlanmışlıkla beraber bilimsel açıdan durağanlığın getirisidir. Pratikte her ne kadar bunun tersi ispatlanmaya çalışılsa da uygulamaya gelindiğinde bireysel olarak durgunluk gözlenir. Bunun aşılmasının tek yolu ise (bana göre tabiî ki) olayları incelerken diyalektik pencereden bakmaktır. Çünkü değişime inanmak sorgulamayı getirir. Buda gelişimin ön şartlarından biridir. O yüzden bilimin ilerleyişi açısından dogmatik olmayan diyalektik (teist) inançların yararlılığını da gözden kaçırmamalıyız. Bu noktada diyalektik materyalizmi eleştirebiliriz. Fakat diyalektik açıdan incelenmesi ön şartını da göz önünde bulundurduğumuzu unutmadan…

Materyalizm ve modern sosyalizm konusuna değinmek istiyorum müsadenle bende. Modern sosyalizm materyalizm konusunda yeni çözümler üretmekle birlikte toplumun gerekli ihtiyaçları arasında inançların ve dolayısıyla toplum olgusunu devam ettirmenin yolunun inançları serbest bırakmak ve dahası desteklemek olduğuna kanaat getirmiştir. Ayrıca toplumda etik değerlerin oluşması ve ayakta tutulabilmesinin oturmuş bir şeklidir. Burada da diyalektiğin öneminin vurgulanması gerektiğiyle birlikte uygulamalarda değişiklikler olabileceğini de söylemem yerinde olur. Bunu söylememdeki kasıt sistem entegrasyonlarındaki uygulamaların birçok nedene bağlı olarak (kültür, toplum yapısı vs. gibi konularda) değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla değişimin önünü tıkamasıdır…

Materyalizm konusuna aslında çok fazla değinmek istemiyorum. Bu fikir paylaşımını konuşmak istemediğim için modern sosyalizm tanımlamasını ön plana çıkarmakta yarar gördüm. Çünkü teist yaklaşımları olan bir çevrede materyalizmi tartışmak (her ne kadar gelişime açık da olsa) artı değer kazandırmayacaktır. Ayrıca böyle bir çevrede bu ide yi savunacak kadar yeterli olduğumu düşünmüyorum…

Marks’ın bir sözüyle noktayı koyalım…

"Düşünceyi, düşünen maddeden ayırmak olanaksızdır. Bütün değişikliklerin öznesi maddedir."

Saygılar…

Agop
06.08.2006, 12:20
hiçbişe almadım,hiçbişede vermedim.sadce neden kominizm diyorum,
eşitlik için , sömürüsüz ve savaşsız dünya için, özgürlük için , hakımıza kavuşmak için , garibanın ekmeğini yiyenlere son vermek için.

yusufçukgecegez
06.08.2006, 12:23
[

Sosyalizmde kamulaştırma haricinde bir dayatmada bulunmaz. Muhalif topluluklar ayrılıkçı politikalar izlemedikleri sürece meşru görülürler. Kaldı ki ayrılıkçı kesimler için her devletin kendine has politikaları vardır. Örneğin Türkiye…

FONT][/B]

burda şunumu demek istiyorsunuz,bir düzen kurabilmek için(herkezin mutluluğunu sağlayabilecek bir düzen)bu düzenin kurulmasını engelleyecek,veya iyi niyiti anlayamadığından dolayı başkaldırıcak toplulukların bir şekilde ikna edilmesi gerekir.bu bazen istenmese bile silahla bile olabilir ve bu arada ölümlerde olabilir.önemli olan maksattır.amaç soykırım olmadıkça,bu isyanların durdurlması meşru karşılanmalıdır.bu türkiyedede yaşanmıştır...bunu doğrumu anlıyorum siyah martı,yanlışsam lütfen düzeltin.

yusufçukgecegez
06.08.2006, 12:37
eşitlik için , sömürüsüz ve savaşsız dünya için, özgürlük için , hakımıza kavuşmak için , garibanın ekmeğini yiyenlere son vermek için.
peki komünizmin fikir babası karl marks,siyasi olarak uygulayan lenindir.bunda hem fikiriz sanırım.leninin çok iyi ve güzel fikirleri olduğuna eminim.lenin güzel bir düzen kurmak istedi.fakat uygulamalarda kaoslar yaşandı.iç savaşa neden oldu.insanlar öldü.peki lenin bunu hesaplamışmıydı.bu fikrin uygulandığında,karşı çıkanların olucağını,silahlı çatışmalar olucağını,bu başkaldırıların ne pahasına olursa olsun basytırılması gerektiğini,adil düzeni kurma uğrunda çok insanın ölebileceği,leninin önceden hesapladığı durumlarmıydı.maksadı sonuç itibariyle,insanların mutluluğuydu fakat,olabilecekleride önceden tahmin etmişmiydi.

bozdag
06.08.2006, 22:37
Sayın forum ilgilileri;
forumunuzun özgür bir tartışma ortamı olması güzel bir durum. Ancak forumunuza alevi felsefesinin özünü tamamen reddeden bir grup varki; bu arkadaşlar samimi görüşlerini açıkça söylemek yerine; prokatif, ajitatif bir tutum takınmakta ve özgür tartışma ortamını kendi sinsi yaklaşımlarının bir aracı olarak kullanmakalar. Alevi gençliğinin sosyalizme olan sempatisini bilen bu kişiler, ahmakça konu başlıkları açarak insanları yanıt vermeye zorlamaktalar.
Çok uzakta değil, internette arasa bulabileceği birtakım bilgileri burda tartışma sürecinde uzatarak bir ajan provakatör gibi çalışmaktalar. Hele bazıları varki; Hitlerin kavgam kitabını başucunda tutup, ideolojilerini benimserken, sanki alevilere sempati ile bakıyormuş gibi görünerek sinsi bir çaba içinde hareket etmekteler.
Burada Mepisto denen vatandaşa soruyorum: Sen Hitler hakkında ne düşünüyorsun. Fettullah Hoca hakkında ne düşünüyorsun?
Ya sen Yusufçukgecege, bu konuyu neden bu forumda açtın? Neden düşük algılamaya sahip biri gibi hareket ederek konuyu uzatıyorsun? Bimek istediğin bir şey varsa git kitap oku, sosyalizme sempati duyan alevi gençliğini proveke etme
Sayın moderatör lütfen biraz uyanık olalım

yusufçukgecegez
06.08.2006, 22:46
komunizm ile ilgili düşüncelerimden biride şuki,şu an komunizm savunucuları,yeni bir komunizm arayışı içindedirler,böyle yapmalarıda gerekmekte.çünkü komunist liderlerinin fikirleri savunulabilir ama uygulamaları hep kanlı olmuştur.hep iç savaş la beraber,aynı milliyetten insanlar birbirlerini öldürmüştür.bunun en vahim örneği kızıl kimerler sanırım.izlediğim bir belgeselde,yeni doğan bebeklerin ağaçlara vurularak parçalandığını,ve bu ağaın bu gün anıt a dönüştürüldüğünü görmüştüm. bunu yapanlarda bir çeşit komunizm yanlılarıydı.komunizm yanlısı hiç bir sitede bunlar anlatılmıyor.geçmişini gizleyen bir sistem asla güvenimi kazanamaz.burdaki arkadaşlarda bu ölüm olaylarını anlatırlarsa kendi açılarından,en azından saygı duyacağım.dürüstlükleri için.

yusufçukgecegez
06.08.2006, 23:07
Sayın forum ilgilileri;
forumunuzun özgür bir tartışma ortamı olması güzel bir durum. Ancak forumunuza alevi felsefesinin özünü tamamen reddeden bir grup varki; bu arkadaşlar samimi görüşlerini açıkça söylemek yerine; prokatif, ajitatif bir tutum takınmakta ve özgür tartışma ortamını kendi sinsi yaklaşımlarının bir aracı olarak kullanmakalar. Alevi gençliğinin sosyalizme olan sempatisini bilen bu kişiler, ahmakça konu başlıkları açarak insanları yanıt vermeye zorlamaktalar.
Çok uzakta değil, internette arasa bulabileceği birtakım bilgileri burda tartışma sürecinde uzatarak bir ajan provakatör gibi çalışmaktalar. Hele bazıları varki; Hitlerin kavgam kitabını başucunda tutup, ideolojilerini benimserken, sanki alevilere sempati ile bakıyormuş gibi görünerek sinsi bir çaba içinde hareket etmekteler.
Burada Mepisto denen vatandaşa soruyorum: Sen Hitler hakkında ne düşünüyorsun. Fettullah Hoca hakkında ne düşünüyorsun?
Ya sen Yusufçukgecege, bu konuyu neden bu forumda açtın? Neden düşük algılamaya sahip biri gibi hareket ederek konuyu uzatıyorsun? Bimek istediğin bir şey varsa git kitap oku, sosyalizme sempati duyan alevi gençliğini proveke etme
Sayın moderatör lütfen biraz uyanık olalım

bence sende çok fazla okumuşsun kafan karışmış.kafandan senaryolar üretitorsun.ben sade bir tc vatandaşıyım o kadar.çok soru sorarım sadece.birazda zor anlarım.çünkü herkez işine ne gelirse onu anlatır.kitaplar çok şey anlatır.çokda kafa karıştırır.bir hayale inandırır bazen insanları.pek çoğu birşeylerin sempatizanı kişiler tarafından yazılmıştır.birde bir laf vardır görünen köy klavuz istemez.köyü görüyorsan,sadece aklını kullanalarak,küçük bilgilerle sonuca ulaşabilirsin.ben dürüstçe,komunizmi sevmiyorum dedim.bu doğal bir tepki.ve yavaş yavaş sebeplerinide açıklıyorum.belediğim sorularıma cevap verilmesi.ön yargılarımı değiştirmenizi bekliyorum.madem bir dava savunuluyor.ozanman savunun.anlatın.on kere anlatın.davanızda ciddiyseniz anlatın.değilseniz,burda komunizmi anlatmayın bana ve kendinizi komunistde saymayın.siz şunu bekliyorsunuz galiba,aa öylemi negüzelmiş komünizm,tamam bir yer açın ordan bende geliyorum...eğer komunizmi benimseyeceksem,savunacaksam,onlarca defa aynı soruyu sorarım.en kötü yanlarını sorgularım.herşeyini incelerim.olumlu gördüğüm şeylerini ise hayatım boyunca savunurum.şimdi bu manasız konuşmayı bırakıp komunizmi konuşsak.acısı tatlısı,iyisi kötüsüyle.

bozdag
06.08.2006, 23:21
Yusufçukgecegez'e yanıt:
Bak üstadım; öğrenmeye çalıştığını söylediğin şey, burada öğrenebileceğin bir konu değil. Soru soruş biçimin, algı eksikliği varmış gibi tekrar tekrar aynı konuyu gündeme getirmen, iyi niyetli olmadığının işareti. Büyük çoğunluğu üniversite öğrencisi olan ve sosyalizme bir şekilde sempati duyan alevi gençliği mutlaka yanıt verme ihtiyacı hissedecekler. Kızıl kmerleri bilen birinin konu hakkında bilgisiz olduğunu düşünmek saflıktır. Eğer samimi isen politik görüşünü açıklarsın. Yoksa provakatör olduğun savını sürdüreceğim.

sonerk
06.08.2006, 23:22
siz şunu bekliyorsunuz galiba,aa öylemi negüzelmiş komünizm,tamam bir yer açın ordan bende geliyorum...eğer komunizmi benimseyeceksem,savunacaksam,onlarca defa aynı soruyu sorarım.en kötü yanlarını sorgularım.herşeyini incelerim.olumlu gördüğüm şeylerini ise hayatım boyunca savunurum.şimdi bu manasız konuşmayı bırakıp komunizmi konuşsak.acısı tatlısı,iyisi kötüsüyle.

Abi inşallah bu sorgulamayı diğer ideolojier ve islam içinde yapıyorsundur...

sıra neferi
06.08.2006, 23:29
yussufçukgecegez arkadaşım.açıkça ben komünizmi sevmiyorum diyorsun .daha tartışmayı uzatmak için geçerli bir sebebin var mı.sen olayı zaten kafanda bitirmişsin .biz burda ne kadar yırtınsank boşuna .onun için konuu daha fazla uzatmaya ve ortamı germeye gerek yok .

Serkan_Devrim
06.08.2006, 23:32
çok komik iddialar var. madem komünizm çökmüş;
1)neden hala Karl Marx ın artı değer teorisi çözülemedi?
2)neden hala kapitalizmin yokolmaya mahkum olduğu tezi çürütülemedi?
3)neden bütün kapitalist ekonomistler hala Marx'ın kapital adlı kitabından yararlanır?
4)komünizm çökmüşse onun teorilerini konuşmak lazım değil mi? onun yerine neden komünizt liderleri konuşuyorsunuz?
ve ve ve

umut_and_bilim
06.08.2006, 23:34
dünyanın kurtuluşıu komünizmde

student
06.08.2006, 23:48
Komünizm'i forumdan öğrenmeye çalışmak bence yanlıştır. Ben öğreneni görmedim görememde... Forumlarda sadece bazı çevrelerce kötülendiğine şahit oldum. Komünizmi tartışmak için karşı karşıya konuşmanın gerektiğine inanıyorum. Burada hiç bir tartışma neticeye bağlanamaz. Komünizm bu kadar basit değil ve ön yargılarla hiçbir yönü öğrenilemez. Komünizmi anlamak büyük bir felsefe birikimi gerektirir, felsefi yaklaşımı bilmeyen ideolojiyide anlayamaz.

Serkan_Devrim
06.08.2006, 23:56
bu arada şu ana kadar nasıl dikkatimi çekmedi bilmiyorum ama bu konununalevilikle ne ilgisi var ki alevi bölmünde açılmış? topikleri doğru yerde açalım lütfen. uygun yere kaydırıldı.

yusufçukgecegez
07.08.2006, 15:16
bu arada şu ana kadar nasıl dikkatimi çekmedi bilmiyorum ama bu konununalevilikle ne ilgisi var ki alevi bölmünde açılmış? topikleri doğru yerde açalım lütfen. uygun yere kaydırıldı.

teşekkürler,soru yanıt bölümünde açmıştım.komunizmin alevilikle ilgisi yok.sadece şu an muhatabım,forum itibariyle alevi arkadaşlar.tabi her inanıştan çıkabilir komunist düşünce.

yusufçukgecegez
07.08.2006, 15:31
Komünizm'i forumdan öğrenmeye çalışmak bence yanlıştır. Ben öğreneni görmedim görememde... Forumlarda sadece bazı çevrelerce kötülendiğine şahit oldum. Komünizmi tartışmak için karşı karşıya konuşmanın gerektiğine inanıyorum. Burada hiç bir tartışma neticeye bağlanamaz. Komünizm bu kadar basit değil ve ön yargılarla hiçbir yönü öğrenilemez. Komünizmi anlamak büyük bir felsefe birikimi gerektirir, felsefi yaklaşımı bilmeyen ideolojiyide anlayamaz.

komunizm hakkında bir kitap yazacak değilim zaten.ben fikrimi belirttim ve sempatizanların fikrini sordum.tabi şimdiye kadar en çok söylenen,komunizm anlatılamaz ,yaşanız.herhalde buda aşk gibi bişe,yani komunizm aşkı,bi aşık oluyosun,gözünde melek oluyor.mantıklı tarafıda yok belki,aşktada mantık yokturya.bence sizde aşıksınız.hep güzel yanlarını düşünmek irtiyorsunuz.eleştiriye bile açık değilsiniz.bu yönünüzle aşırı dinci çevrelerden farkınız nedir anlamış değilim.böyle cevapları onlardanda alırdım inanın.asıl beni şaşırtansa,bu kadar tepki beklemiyordum.provakatör bile ilan edildim saolsunlar.şimdi görüyorumki,dinci diye tabir edilen kesimle,komunist diye tabir edilen kesimin ortak bir yanı var.biri allaha körükörüne inanıyor hiç sorgulamıyor.şimdi komunizmi allah katından indirp bir dünya sisasi görüşü olarak tartışa bilirmiyiz.

yusufçukgecegez
07.08.2006, 16:40
Abi inşallah bu sorgulamayı diğer ideolojier ve islam içinde yapıyorsundur...

işte islam hakkındaki samimi görüşüm.islam peygamberi hz muhammet benim gözümde en büyük devrimcidir.yaşadığı dömende mükemmel bir dünya düzeni kurmayı başarmıştır.cehalet içinde bulunan arap toplumunu,ilim sahibi insanlar haline getirmiştir.öncelikle ben hz muhammedin allahın elçisi olduğuna inanıyorum.yaptıklarını allahın yardımı ve vesilesiyle yapmıştır.bu işin inanç boyutu.muhammet öncelikle insandır.eğitimli bir insan olmadığı halde,yüksek ahlakı ve dürüstlüğü sayesinde,toplumunun güvenini kazandı.(Benim inancıma göre allahtan gelen vahiylerle)mükemmel bir toplum düzeni kurdu.insanlara sevgiyi saygıyı,eşitliği,yardımlaşmayı,mazlumları korumayı,zalimlerle mücadele öğretmeyi öğretti.kendisine saldırılmadıkça,kendi düşüncesini benimsetmek için kinseye zor kullanmadı.sivil halkı kılıçtan geçirmedi,düşmanla kozunu savaş meydanlarında ve mecburi kaldığı durumlarda paylaştı.getirdiği sistemin insanlık faydası olduğuna yürekten inanıyordu.getirdiği uygulamanın tüm ilk örneklerini kendisi uygulamaya çalıştı.o bir devrimci olarak tüm devrimcilerin üstadıdır.1500 sene evvel mükemmel bir düzen kurabilmeyi başarmıştırDünyanın ilkel çağında)ben onun tüm yaptıklarını sonuna kadar savuna bilirim.örnek bir insandır herşeyiyle.fakat islam aleminin bugünkü durumu çok farklıdır.pekçok islam ülkesi güçlü dünya güçlernin baskısı ve işgali altındadır.bunda suçlu tamamen müslümanlardır.islamı yangelip yatma ,cennet hayali kurup başını secdeden kaldırmama dini olarak algılayıp,bu günkü vahim hallerine gelmişlerdir.dini nasıl daha iyi uygularız düşüncesi,gericiliğe dönüşmüş,blim ve teknoloji çalışmaları bir tarafa bırakılmıştır.bu bahsettiğim büyük çoğunluk için geçerlidir müslümanlar içinde.her müslümanın bir an önce silkinip,gerçekte olduğu gibi,bilim ve teknolijiye açık,saygı ve sevgi dolu,medeni görüşe sahip,ibadetlerini dilediği gibi yapan,kinsenin inancına dil uzatmayan,örnek bir insan olarak başkalarına yol gesteren müslümanlar halina gelmeleri gerekmektedir.

yusufçukgecegez
07.08.2006, 17:00
Yusufçukgecegez'e yanıt:
Bak üstadım; öğrenmeye çalıştığını söylediğin şey, burada öğrenebileceğin bir konu değil. Soru soruş biçimin, algı eksikliği varmış gibi tekrar tekrar aynı konuyu gündeme getirmen, iyi niyetli olmadığının işareti. Büyük çoğunluğu üniversite öğrencisi olan ve sosyalizme bir şekilde sempati duyan alevi gençliği mutlaka yanıt verme ihtiyacı hissedecekler. Kızıl kmerleri bilen birinin konu hakkında bilgisiz olduğunu düşünmek saflıktır. Eğer samimi isen politik görüşünü açıklarsın. Yoksa provakatör olduğun savını sürdüreceğim.

aslında çok iyi öğreniyorum.bir hafta sonra size komunizmi anlatabilirim burda.bu konunun alevi gençliğiyle alakası yok.birsürü insan vardır sünni olup komunist düşünceye sahip.bunu alevilere indirgemek büyük hata.ama çoğunluk alevi.budurumda alevi gençlerle muhatabım.şimdiye kadar kimseyle komunizm hakkında yakın diyaloğa girmedim.kulaktan duyma önyargılarım vardı.bunun için ilgili olanların fikrini almak istedim.bakış açım belki değişir diye.fakat yıllar önce alalh sorgulanmaz diyenler vardı çevremde,şimdi ise konunizm sorgulanmaz diyen sizlerle muhatap oluyorum.bu yüzden komunizmi savunan arkadaşlara tavsiyem,ilk önce komunizmle bir yüzleşsinler.iyisiyle kötüsüyle bir sorgulasınlar.çünkü benim söylediğim önyargılı fikirlere suçlu edasıyla savunmaya geçtiler.buda önyargımda kısmen haklı olduğumu şimdiden gösteriyor.

yusufçukgecegez
07.08.2006, 17:17
çok komik iddialar var. madem komünizm çökmüş;
1)neden hala Karl Marx ın artı değer teorisi çözülemedi?
2)neden hala kapitalizmin yokolmaya mahkum olduğu tezi çürütülemedi?
3)neden bütün kapitalist ekonomistler hala Marx'ın kapital adlı kitabından yararlanır?
4)komünizm çökmüşse onun teorilerini konuşmak lazım değil mi? onun yerine neden komünizt liderleri konuşuyorsunuz?
ve ve ve

bencede komunizmi konuşmak gerek.fakat uygulama yapanlar liderler.hemde kötü örnekler.karl marks fikir babası,fikir bazında komunizm çok güzel vaatleri var..ama uygulayanlarda bu vaatler kan ve gözyaşına dönüşebilmiş.o zanmman bu liderlerin savunulmaması gerekir.komunizm henüz gerçek uygulayıcısını bulmamıştır bence.ama bildiğimiz uygulanan komunizmin ve liderlerinin savunulacak bir tarafı yok.bence onlar kötü örneklerden başka bişey değil.bunun için konu başlığında liderleri sordum.fakat komunizmi kötü şekilde uygulayan liderlerede körü küröne bağlılık var.buda bu günkü komunist düşüncedeki arkadaşların,iktidara gelmeleri halinde,kötü uyguluyacıların sempatizanlığı yüzünden aynı yolda gitmeyecekleri ne malum.bugün şeriat şeriat diyen zihniyet neyse,lenin,stalin,mao diyen zihniyette aynıdır.

sıra neferi
07.08.2006, 18:17
karl marks fikir babası,fikir bazında komunizm çok güzel vaatleri var..ama uygulayanlarda bu vaatler kan ve gözyaşına dönüşebilmiş

bana söylermisin dünya tarihinde hangi devrim kan akmadan olmuştur.sonuçta bir sistem değişiyor.bir düzen yıkılıyor ve yepyeni bir düzen kuruluyor.bu durumda karşıt devrimciler ortaya çıkacak tabi.ve onların kellesi sallanmışsa sen bunu katliam diye nitelendirenezsin.ha diyeceksin ki türkler falan öldü kırımda türkistanda falan .çünkü onlar 2.dünya savaşında ülkelerine hainlik yaparak almanlarla beraer sovyetlere karşı savaşmıştır.bu affedilebilir mi sence.

Serkan_Devrim
07.08.2006, 18:22
bencede komunizmi konuşmak gerek.fakat uygulama yapanlar liderler.hemde kötü örnekler.karl marks fikir babası,fikir bazında komunizm çok güzel vaatleri var..ama uygulayanlarda bu vaatler kan ve gözyaşına dönüşebilmiş.o zanmman bu liderlerin savunulmaması gerekir.komunizm henüz gerçek uygulayıcısını bulmamıştır bence.ama bildiğimiz uygulanan komunizmin ve liderlerinin savunulacak bir tarafı yok.bence onlar kötü örneklerden başka bişey değil.bunun için konu başlığında liderleri sordum.fakat komunizmi kötü şekilde uygulayan liderlerede körü küröne bağlılık var.buda bu günkü komunist düşüncedeki arkadaşların,iktidara gelmeleri halinde,kötü uyguluyacıların sempatizanlığı yüzünden aynı yolda gitmeyecekleri ne malum.bugün şeriat şeriat diyen zihniyet neyse,lenin,stalin,mao diyen zihniyette aynıdır.komünizm bir ideolojidir ve eleştirmek için fikirlerini eleştirmek lazım. kişiler fikirleri etkilemez. kişiler fikirleri tam uygulayabilmiş değilse o kişi fikiri eleştirmek için ölçü değildir. yezid'e bakıpta İslmiyeti eleştirmeye benzer bu.
komünizm fikirsel olarak, ekonomik çıkarımlar ve sosyolojik açıklamalarıyla(toplumun sınıfsal yapısı vs), Marx'ın artı değer teorisiyle tam oturmuş bir ideolojidir.

Balta
07.08.2006, 19:36
Bu konu baştan beri tuhafıma gitti yazılanlar dahada tuhaflaştı yazan arkadaş ne aradığınıda anlamadım açıkcası;

ampüle sempati duyan arkadaşlar, edison sizin için nedir?

sorusu gibi birşey olmuş yada daha siyasi olsun

Kemalizme sempati duyan arkadaşlar, Atatürk sizin içim kimdir?

Ülkücülüğe sempati duyan arkadaşlar, Türkeş sizin için kimdir?

vs vs

Komunizm bir ideoloji ise ki öyle emek sermaye çelişkinin bir sonucudur her ne kadar yıkıldı bitti senaryolarına karşı hale vardır ve varolacaktır. Çünkü her yaşanan sistemler er-geç kendisini yıkacak alternatifler üretecektir ki Kapitalizmin kaçınılmaz sonunu kendisi hazırlayacak ve Komunizm bu anlamda var olacaktır şimdi bunun için Lenin kimdir diye soran arkadaşım taa baştan beri karşıt düşüncelerini lider durumundaki kişiden başlamakta bulmuş sanırım oysa direk Komünüzm sizin için nedir deseydi sanırım saha anlamlı bir tartışma çıkardı ki gördüğüm kadarıyla onlarca çelişki ve kafa karıştırma var.

Bu konuya benden bu kadar. böyle bir tartışma nerede sonlanır belli değil çünkü başı belli değil.

yusufçukgecegez
07.08.2006, 20:00
bana söylermisin dünya tarihinde hangi devrim kan akmadan olmuştur.sonuçta bir sistem değişiyor.bir düzen yıkılıyor ve yepyeni bir düzen kuruluyor.bu durumda karşıt devrimciler ortaya çıkacak tabi.ve onların kellesi sallanmışsa sen bunu katliam diye nitelendirenezsin.ha diyeceksin ki türkler falan öldü kırımda türkistanda falan .çünkü onlar 2.dünya savaşında ülkelerine hainlik yaparak almanlarla beraer sovyetlere karşı savaşmıştır.bu affedilebilir mi sence.

evet çok haklısın.hiçbir devrim kan akmadan olmuyor.ama sizler devrimciyiz diyorsunuz değilmi arkadaşım.yani devrim yapabilirsineniz yine kan akacak.yani t.c de.devrim uğruna insanlar ölecek.yok ben yanılıyorsam anlat lütfen.doğrusu nasıl .ikinci olarak sen alevisin yanılmıyorsam,tamda bu konudada tartışıyorken iyi sötyledin.yavuz katliam yaptı diye yavuza lanet ediliyor(Alevi halkı acılarından dolayı haksız görmüyorum)oysa görünen oki yavuzda şah ismaille taraf oldukları için alevileri katletmiş.bu yvuzu haklımı yapıyor sence.şimdi yavuzla komunist liderler arasındaki farkı söyle bana.ikiside kendi amacı uğrunda insanları katletmiş.üstelik biri ortaçağda biri modern çağda oluyor.neden olaya bide bu yönden bakmıyosun.

yusufçukgecegez
07.08.2006, 20:27
komünizm bir ideolojidir ve eleştirmek için fikirlerini eleştirmek lazım. kişiler fikirleri etkilemez. kişiler fikirleri tam uygulayabilmiş değilse o kişi fikiri eleştirmek için ölçü değildir. yezid'e bakıpta İslmiyeti eleştirmeye benzer bu.
komünizm fikirsel olarak, ekonomik çıkarımlar ve sosyolojik açıklamalarıyla(toplumun sınıfsal yapısı vs), Marx'ın artı değer teorisiyle tam oturmuş bir ideolojidir.

doğrudur.günümüzde fikirleri tartışmak gerekir.ama karl marks fikir babası.tamam güzel bir dünya hayal etmiş.ama liderler bu uygulamaları silah zoruyla yapmayı seçmişler.bu durumda halen liderleri ve uygulamalarını savunmamak gerekir.tıpkı yezidi savunan bir kişinin iktidarından nasıl şüphe edilirse.bu liderleri seven komunizm gençliğininde iktidara gelmelerine ve komunizmi savunmalarına o kadar şüpheyle bakarım.ki yezide her fırsatta lanet okunur,bende okurum,ama benimde türk ve müslüman kardeşlerim öldürülmüş,konunist liderlerce,şimdi benimde onlara lanet okumak hakkım değilmi sence.ama bunu yapmam.bunun hiçbişeye faydası yok çünkü.bu olayları ve yapanları kınıyan her komunist fikirdeki arkadaşım başımın tacıdır.bilirimki onlar samimiler tek istedikleri fikirlerini savunan ,savunduğu düşüncedeki hastalıklı yanları ayıklayabilen özgür ve hür düşüncedeki insanlardır.

sıra neferi
07.08.2006, 20:41
evet çok haklısın.hiçbir devrim kan akmadan olmuyor.ama sizler devrimciyiz diyorsunuz değilmi arkadaşım.yani devrim yapabilirsineniz yine kan akacak.yani t.c de.devrim uğruna insanlar ölecek.yok ben yanılıyorsam anlat lütfen.doğrusu nasıl .ikinci olarak sen alevisin yanılmıyorsam,tamda bu konudada tartışıyorken iyi sötyledin.yavuz katliam yaptı diye yavuza lanet ediliyor(Alevi halkı acılarından dolayı haksız görmüyorum)oysa görünen oki yavuzda şah ismaille taraf oldukları için alevileri katletmiş.bu yvuzu haklımı yapıyor sence.şimdi yavuzla komunist liderler arasındaki farkı söyle bana.ikiside kendi amacı uğrunda insanları katletmiş.üstelik biri ortaçağda biri modern çağda oluyor.neden olaya bide bu yönden bakmıyosun.

evet doğru insanlar ölecek.bedel ödeyeceksinki bişeyler elde edesin.bir tarafta artık kendi iktidarını kurmak isteyen mazlum bir halkın asil kanı, diğer tarafta ise yıllardır halkın kanını emen bir avuç asalak ve onların çanak yalayıcıları, koruyucu ve kollayıcılarının iğrenç kanı akacak.
komünizm üretenlerin ve halkın çıkarını tehdit eden her hareketi şiddetle bastırır.bu meşrudur.çünkü ortada halkın çıkarları söz konusudur.oysa yavuz toprak ve hakimiyet kaygısı nedeniyle katletmiştir.ikisini bir arada kıyaslaman çok komik olmuş

yusufçukgecegez
07.08.2006, 20:41
Bu konu baştan beri tuhafıma gitti yazılanlar dahada tuhaflaştı yazan arkadaş ne aradığınıda anlamadım açıkcası;

ampüle sempati duyan arkadaşlar, edison sizin için nedir?

sorusu gibi birşey olmuş yada daha siyasi olsun

Kemalizme sempati duyan arkadaşlar, Atatürk sizin içim kimdir?

Ülkücülüğe sempati duyan arkadaşlar, Türkeş sizin için kimdir?

vs vs

Komunizm bir ideoloji ise ki öyle emek sermaye çelişkinin bir sonucudur her ne kadar yıkıldı bitti senaryolarına karşı hale vardır ve varolacaktır. Çünkü her yaşanan sistemler er-geç kendisini yıkacak alternatifler üretecektir ki Kapitalizmin kaçınılmaz sonunu kendisi hazırlayacak ve Komunizm bu anlamda var olacaktır şimdi bunun için Lenin kimdir diye soran arkadaşım taa baştan beri karşıt düşüncelerini lider durumundaki kişiden başlamakta bulmuş sanırım oysa direk Komünüzm sizin için nedir deseydi sanırım saha anlamlı bir tartışma çıkardı ki gördüğüm kadarıyla onlarca çelişki ve kafa karıştırma var.

Bu konuya benden bu kadar. böyle bir tartışma nerede sonlanır belli değil çünkü başı belli değil.

konu kendi kendini yönlendirdi.ortaya ilginç bir tartışma konusu koymak istedim.senelerdir ,hep kötü yönleriyle duyduğum komunizmi bilen arkadaşlardan dinlemek istedim,sebebini anlıyamadığım ön yargımın,değişebileceğini ümit ederek.çünkü ön yargılar aşılmalıdır her zaman için.bilmediğin bir konuda ön yargılar,insanın sağlıklı düşünmesine engeldir.konuyu dürüstlük adına bu ön yargımı belirterek açtım.bu kadar tepki alıcağını hiç tahmin etmedim.komunizmin bir din sistemi gibi sorgulanamaz görüldüğünü hiç düşünemedim.bu konuyu tartışmamam istendi hep,şimdi komunizmi dahada tehlikeli buluyorum işin gerçeği.komunizmin sadece fikir bazında güzel bir ideoloji olduğunu düşünüyorum.umarım birgün komunizm,iktidar olursa.gelecek tarih türkiyenin adını kanlı bir devrimle anmaz.

Siya Saperen
07.08.2006, 20:55
Sn. Yusufçukgecegez;

Belirlememiz gereken bazı noktalar olduğunu düşünüyorum.

İlki tartışma konusu kuram mı? Yoksa bireyler ve uygulamalar mı?

Bu noktada mütabakata vardığımız taktirde iki seçenekle daha karşılaşıyoruz.

Bu soruyu sormaktaki amacınız gerçekten öğrenmek mi? Yoksa yanlış olduğunu düşündüğünüz savın aksini kanıtlamak mı?

Eğer öğrenmek istiyorsanız size sadeleştirilmiş bir sunum hazırlayabilirim. Yok eğer ben yanlış olduğunu düşünüyorum diyorsanız tez-antitez sentez üçlemesi dahilinde ve bilimsel örneklemeler ile konuya yaklaşmanızı bekliyorum.

Ayrıca bu konuyu anlamak için sadece tek açıdan bakmak pek mümkün değildir. Konu ekonomi, sosyoloji, siyaset bilimi gibi bir kaç dala yayılmış kapsamlı bir yapıya sahiptir. Ve bu konuyu incelerken bütün bu kriterleri göz önünde bulundurmak gereklidir.

Dikkate alınması gereken diğer bir konu ise başlığın daha dikkatli seçilmesi gerektiği. Herhangi bir kuramın sempatizanlığı olmaz. Siyaset üstü bir konudan söz ediyoruz. Bu yüzden başlığı daha uygun seçer, düzeltirseniz daha verimli tartışma olanağı buluruz...

Serkan_Devrim
07.08.2006, 21:09
işte olay bu. :)

yusufçukgecegez
07.08.2006, 21:17
evet doğru insanlar ölecek.bedel ödeyeceksinki bişeyler elde edesin.bir tarafta artık kendi iktidarını kurmak isteyen mazlum bir halkın asil kanı, diğer tarafta ise yıllardır halkın kanını emen bir avuç asalak ve onların çanak yalayıcıları, koruyucu ve kollayıcılarının iğrenç kanı akacak.
komünizm üretenlerin ve halkın çıkarını tehdit eden her hareketi şiddetle bastırır.bu meşrudur.çünkü ortada halkın çıkarları söz konusudur.oysa yavuz toprak ve hakimiyet kaygısı nedeniyle katletmiştir.ikisini bir arada kıyaslaman çok komik olmuş

öncelikle söyleyeyim(senin fikrinin günümüz komunist düşünceyi temsil ettiğini düşünmüyorum,kendi fikrinde olmayan insanların ölümünü bir pisliğin dünyadan temizlenmesi varsaymak bir ortaçağ anlayışı bana göre,tıpkı kendi dininden olmayanı öldürmeyi,helal sayan,onların insani değer bile taşımadığını düşünen ve islam adına bunu yaptığını söyleyen terörist gruplardan pek farkın yok bu düşüncenle.ama bu düşünceyi edinmişsen,demekki bu düşüncede komunist büyüklerin var demektir.peki insanları öldürme hakkını sana kim veriyor.ideolojini insanlara silah zoruyla kabul ettirme hakkını sana kim veriyor.senin düşünce sisteminin insanlara mutluluk getireceğinin kararını kim veriyor ,sen.peki insanlar adına düşünme ve karar verme hakkını sana kim veriyor.bu diktatörlük eğilimi değilmi.şunuda bir düşün.senin fikrini belkide kardeşin bile benimsemeyecek ve bu yüzden ölecek.bu seferde aynı tabiri kullanabilecekmisin karşı taraf için.bana kalırsa sen savunduğun şeyin ne olduğunu bile bilmiyorsun.şimdi yavuza gelelim.yavuz kendince tüm dünyaya yayılmış mükemmel bir islam imparatorluğu kurmak istiyordu.bunu engelleyebilecek tüm güçleri bertaraf etmekte kararlıydı.ve yaptıda.ve bunu allah rızası içinde yapıyordu.bu kendince böyleydi.halkıda destekliyordu belki.bir grup halkı ise buna karşı çıktı ve kılıçtan geçirildi.bu ise amacın gerçekleştirilmesi için gerekliydi.yavuzda hakimiyetine alıcağı insanları müslümanlaştırarak,cennete gitmelerini sağlamak istiyordu.oysa bu insanların kendi seçimi olmalı.yavuza insanlar adına karar verme yetkisini kim verdi,komunistlere(onlar adına konuştuğunu düşünüyosan)karşı fikirli insanlrarı dünya cenneti vaatlerini kabul etmeyince onları öldürme hakkını kim veriyor.yavuz 1500 sene evvel yaşadı,ortaçağda,barbardı.komunizm modern çağda.uzaya çıkıldığı çağda ,amaç uğrunda insanların ölümünü mübah görüyor.peki barbar kim bu durumda.

student
07.08.2006, 21:17
Sn. Yusufçukgecegez;

Bu soruyu sormaktaki amacınız gerçekten öğrenmek mi? Yoksa yanlış olduğunu düşündüğünüz savın aksini kanıtlamak mı?

Eğer öğrenmek istiyorsanız size sadeleştirilmiş bir sunum hazırlayabilirim. Yok eğer ben yanlış olduğunu düşünüyorum diyorsanız tez-antitez sentez üçlemesi dahilinde ve bilimsel örneklemeler ile konuya yaklaşmanızı bekliyorum.

Ayrıca bu konuyu anlamak için sadece tek açıdan bakmak pek mümkün değildir. Konu ekonomi, sosyoloji, siyaset bilimi gibi bir kaç dala yayılmış kapsamlı bir yapıya sahiptir. Ve bu konuyu incelerken bütün bu kriterleri göz önünde bulundurmak gereklidir.

Dikkate alınması gereken diğer bir konu ise başlığın daha dikkatli seçilmesi gerektiği. Herhangi bir kuramın sempatizanlığı olmaz. Siyaset üstü bir konudan söz ediyoruz. Bu yüzden başlığı daha uygun seçer, düzeltirseniz daha verimli tartışma olanağı buluruz...
:36_1_55: :36_1_55: :36_1_55:

manifesto
07.08.2006, 21:41
Aslında bu konu çok şatafatlı bir konu..:) içinde epey cümbüş var..

Ama şunu unutmamak gerek ki bugün dahi Dünyayı Kominist devrim ile tanışdırmış Rus Halkının o eski Soyuz günlerini aradığını söyleyebilirmiyiz??
Kendi öz vatanında dahi azınlık olarak kaldı.. Ruslar serbest ticareti, tüketimi, özgür sermayeyi ve bunun gibi kapitalist dünyanın nimetlerini tatdığı günden beri o eski türküleri unutmuşa benziyorlar...
Yani Ruslar da her şeyi devletten beklemekden vazgeçtiler..
Uçak istiyorsan yapacaksın..ekmek istiyorsan üreteceksin..elbise istiyorsan dikeceksin..devlet senin adına bunları yapmaycak artık..
En önemlisi bireysel özgürlükler tabi..Kominizm bunu verebilmişmiydi veya böyle bir vaadi varmıydı..
En önemli meselelerde dahi ideolojik dayatmalar yaşandı..Meşhur Stalinin Rus tarımına yaptığı, tohumu evrimleştirme çabalarının sebep olduğu felaket....

Ve en büyük örneklerinden ve realitelerinden birisi..NATHASA gerçeği....
Rus halkını ahlaksızlığa gömen kominizm..yıkılıp gittiği anda ahlaksızlaştırdığı nesiller dünya FUHUŞ pazarının bir numaralı mamulü durumuna geldi..

Bireyselliği yok sayan..Kişisel girişimciliği baltalayan..böyle bir sistemin zaten ilk tecrübeden sonra terkedilmesinden başka akılcı bir yol olabilirmiydi..

Çin bugün acaba kominist mi??? Devletin yapması gerekenler evrenseldir..

Bir devlet gücü yetiyor ise elektirik su telefon sağlık eğitim gibi hizmetleri vatandaşına bedava sunabilmeli...yok eğer buna muktedir değil ise maliyetine sunabilmelidir..Bu en mantıklı kominzim olsa gerek...

AvCn
07.08.2006, 22:25
gerçekten komünizm ideolojisi benimsemiş ve kavramış kişilerle tartışılması gereken bir konu sempatizanlıkla olmuyor bu işler maalesef :)

yusufçukgecegez
08.08.2006, 00:35
Sn. Yusufçukgecegez;

teşekkür ederim.konu ilk etapta şuydu.neden komunizm,ve komunist liderler hakkındaki fikirleriniz.burda ciddi manada komunimi tartışacağımız düşüncem dahilinde değildigerçekten.sadece komunizmi benimseyen arkadaşlar olduğunu farkettim ve soğuk baktığım bir ideolojiyi benimseme sebeplerini merak ettim vede sordum.fakat öyle bir tepkiyle karşılaştımki,konu kendi kendini devam ettirdi.şimdi merak ettiklerim şunlar.komunizm sizin bakış açınızla kısaca nedir.komunist liderlerin uygulamaları doğrumudur.hatalı gördüğünüz liderler varmı.ve komunizm bugün neyi vadediyor.fakat sunu söylemeliyimki bunları anlattığınız takdirde size neden diye mutlaka soracağım.değinmediğiniz konuları eşeleyeceğim.bunu bilmenizi isterim.ben hem öğrenip,hemde sorgulayacağım.her anlattığınızı kabul edeceğimi düşünüyorsanız.bu zahmete girmenize gerek yok.seviyeli bir şekilde tartışmak,başka bir öğrenme yoludur.bu şekilde öğrenilen bilgi,sağlam ve kalıcı olur.ben doğru bulduğum herşeyi,kendi doğrum gibi kabullenirim.fakat sorgulamakda en doğal hakkım.ne geldiyse başımıza her duyduğumuza inanmaktan geldi.ön düşüncem komunizmin insanlara mutluluk getirmeyecek bir sistem olduğu.bunu ise şimdiye kadar yapılan uygulamalarda vadedilenlerin olmadığını düşünmem,tam aksine vadedilen güzelliklerden çok,acılarıda beraber getirdiğini düşünmem.böyle düşünmeme en büyük etken ise kızıl kimerler.bu konuda bilgim ise şuan için çok kapsamlı değil.sadece seyrettiğim bir belgesel okadar.başlığı komunizm nedir diye düzeltebiliriz.fakat bunu nasıl yapabileceğimi inanın bilmiyorum.

gözdecst
08.08.2006, 01:47
bu konuyu yeni gördüm sayfalarca yazı var hemen hepsinini okudum ama baştan sona en çok dikkat çeken şey şu, konuyu açan arkadaşın ve manifesto nickli arkadaşın tutumları.verilen onca cevap karşısında -ki çok güzel yanıtlar var- konuyu açan arkadaş hala aynı kafada ilerliyo anlamadığım şey hiçmi bir yararı olmadı onca cevabın yada bu konuyu açmanın altındaki amaç ne?siyah martı nickli arkadaş mesela gayet güzel ce açıklamaya çalışmış ama manifesto nickli şahıs onun söylemlerini bile dine dayandırmış yani bi yerden laf koyayımda nerden olursa olsun gibi bi hava var.arkadaşlar ya adam gibi forumda merak ettiğiniz konularda fikir edinin yada susun insanları tahrik etmeyin.

Siya Saperen
08.08.2006, 03:23
Sn. Yusufçukgecegez;

Komünizmin açıklaması (anlayabilmek) belirli noktalarda uzmanlık gerektiren bir konudur. Fakat ben kısa bir sadeleştirmesini yaptım. Ayrıca komünist liderler değil kuramın kurucuları ve geliştirenler şeklinde yaklaşmalıyız. Daha öncede dediğim gibi komünizm sadece siyasal bir görüş değil bir çok dalı kapsayan öğretidir. Özellikle ekonomik alandaki saptamaları ise hala yararlanılan konular arasındadır...

Komünizm:

Sosyal organizasyon üzerine kurulmuş bir kurumsal sistem ve üretim araçlarının ortak mülkiyetine dayalı olduğu, sınıfsız toplumun kendi etki-tepkisini yarattığı ideolojidir. Özel mülkiyete dayalı kapitalist toplumların yerini meta üretiminin sonlandırıldığı ve sınıfsal farklılıkların yok olduğu bir değişimi vaat eder. Tez-anti tez sıralaması erken komünizm, kapitalizm, (emperyalizm-liberal yapı), sosyalizm, komünizm şeklindedir. Karl Marks ve Friedrich Engels tezi ortaya atıp geliştiren düşünürlerdir. Komünizmi savunan akımlar arasında Marksizm, Leninizm (ayrı olarak da sol komünizm, konsey komünizm) ilk sıradadır. Öncelikle Marksizmi inceleyelim…

Marksizm:

Sınıflı toplumlardaki insanın temel özelliği yabancılaşmadır. Bu durum bireyselliği temel aldığı için sınıflar arasında sürtüşmelerin hat safhada olduğu bir sistem yaratır. Sınıf çatışmaları ve devrimci mücadele sürecinin proletarya için zaferle sonuçlanacağını ve özel mülkiyetin zamanla ortadan kalkarak üretim araçlarının topluma ait kılınacak bir komünist toplumun kurulacağını ileri süren bu savunum toplumların yapılarındaki organik geçişlerin var olduğunu öne sürer. Dolayısıyla bu iddianın bir kanıtı olmalı ki bunu da değer-artı değer tezi ile açıklar. Peki, nedir bu değer tezi?

Değer:

Meta insanın gereksimini karşılayan ve bir başka şeyle değiştirilebilen nesnedir. Bu nesnenin yararlılığı onu bir kullanım ‘’değeri’’ yapar. Değişim değeri her şeyden önce, belirli miktardaki kullanım değerinin bir başka türü ile değişebilme oranı bağlantısıdır. Günlük yaşantıdaki milyonlarca değişim, her türlü kullanım değerini, hatta farklı ve birbiri ile değiştirilemez olanları bile durmadan birbirine eşitlemektedir. Bütün bu değişimlerin ortak noktası ise emek ürünleridir. Ürünlerin değişimi emeğin değişimi, dönüşümüdür. Dolayısıyla emek bu şekilde eşitlenir. Metanın üretimi ise bütün emeğin eşitlendiği, bir toplumsal ilişkiler sistemidir. Sonuç olarak ortak olan şey (üretimin bir kolunun emeği, emeğin belirli bir türü değil) soyut insan emeğidir. Buna bağlı olarak her ayrı meta yalnızca toplumsal olarak gerekli emek zamanının belirli bir bölümünü temsil eder. Nihayetinde ‘’değer’’ metanın yararlılığı ve sülkülasyonunun temel değerler üzerinden yarattığı etkinin yararlılığıdır.

Artı Değer:

Meta üretiminin gelişimi içindeki belli bir aşamadaki para sermayeye dönüşür. Meta dolaşımı meta-para-meta işleyişi üzerinden yani yeni bir metanın alınabilmesi amacıyla başka birinin satılması döngüsünün sürecidir. Sermaye ise kar karşılığında satma amacıyla satın alma döngüsünün devamı niteliğindedir. Dolaşıma konan paranın ise ilk değerinden artışına artı değer tezi adı verilir.

Değer tezleri bir gerçeği ortaya koyar. Sosyal yaşamın değişmez gerekliliği metanın yararlılığıdır. Meta üretimi sermayenin etkisinde kalmadığı sürece insanlık için gerekli üretimi yapmakla beraber sermaye gerekli üretimi değil, kar güdüsüyle normalin çok üzerinde üretim yapar. Sürecin sınırlılığını ise kısaca metanın kullanım sınırının emeğin geri dönüşümünü kısıtlamasıyla açıklamıştır. Dikkatinizi çekmek istediğim konu ise savın aksi temel dayanaklar ile sağlanamamış olmasıdır. Yani toplumsal evrim daha önceki toplumlarda olduğu gibi kaçınılmazdır!..

Leninzm:

Leninizm ise Marksizme bağlı kalarak kuramın değişerek gelişimini öngörür. Lenin, proleter devrimci harekete ve revizyonizme karşı uluslararası komünist hareketin mücadelesine ön¬derlik edişinin seyri içinde, Marksizm'i yeni bir asamaya yükseltti. Pek çok diğer katkısının yani sıra, Lenin kapitalizmin, en yüksek ve nihai aşaması olan emperyalizme erisen gelişmesini tahlil etti. Dünyanın bir avuç emperyalist güçle, ezilen uluslar ve halkların oluşturduğu büyük çoğunluk olarak bölündüğünü ve emperyalist güçlerin dünyayı kendi aralarında yeniden paylaşmak için dönem dönem savaşa gitmek zorunda olduklarını gösterdi. Lenin, içinde bulunduğumuz çağı, emperyalizm ve proleter devrim çağı olarak vasıflandırdı…

Geçiş:

Toplumların geçiş evrelerinin belirli bir sistematiğe dayandığını sanırım anladık. Bu geçiş ise kabaca Kapitalizm (ara geçişi Emperyalizm-liberal yapı), Sosyalizm, Komünizm şeklindedir…

Sosyalizm ise kabaca sınıfsız toplum anlayışının yayılmaya başladığı, ortak mülkiyet anlayışının yerleşmesiyle proleter statünün genele uygulandığı devlet (-devletler) savunumu, komünizme geçiş evresidir. Sosyalizmde en önemli etmen devletçilik anlayışının hala var olmasıdır…

Bu durumda komünal savın ütopik olduğu üzerine yapılan değerlendirmeler tamamen asılsız olup bilimsel tezler ile açıklanmış bir kuramdır. Yani sistem değişimleri herhangi bir sınıfın reaksiyonundan öte genel olarak toplum yapısının bireysellikten dolayı kimi nedenlere bağlı olarak devinimini demektir. Dünya tarihinde sosyalist devletler varolmuş (-olmakta) dır. Fakat komünal bir yapının oluşabilmesi için gerekli evreleri tamamlaması gerekmektedir. O yüzden komünizmin savunumundan önce sosyalist modellerin değerlendirilmesi gerekmektedir…

(Sanırım daha fazla sadeleştirilemezdi. Umarım bütün arkadaşlar fikir sahibi olmuşlardır. Eksik anlattığım noktalar olabilir. Değerlendirmelere göre eklemeler yapabilirim Ayrıca neden Lenin sorusuna ise Marksizmin gelişim evrelerindeki katkısı açısından cevaplar aranabilir.)

Saygılar…

karadagli
08.08.2006, 07:16

Sn. Yusufgecegez Kominizm, sosyalizmin yüksek asamasidir.Yani daha gelismisidir.kominizm henüz yasanmadi,Sn Yusufcukgecegez yoksulu dahada yoksullastiran,zengini dahada zenginlestiren kapitalizm mi iyi, veya bir varil petrol ugruna, kendi silahlarini satmak icin emperyalis güclerin, ortdoguyu kan gölüne dönüstüren emperyalizm mi iyi. Amerika sadece körfez savasinda ikinci dünya savasinda satmis oldugu silahtan daha fazla silah satmistir. kapitalist düzenlerin icerisinde yilda bir sürü cocuklar acliktan ölüyorlar,petrol icin kan döken Amerika Irakta yapmis oldugu masrafin yarisini o coculara veremezmiydi. bence etrafimizdaki savaslari görelim diyorum .

saygilarimla

yusufçukgecegez
08.08.2006, 10:40
bu konuyu yeni gördüm sayfalarca yazı var hemen hepsinini okudum ama baştan sona en çok dikkat çeken şey şu, konuyu açan arkadaşın ve manifesto nickli arkadaşın tutumları.verilen onca cevap karşısında -ki çok güzel yanıtlar var- konuyu açan arkadaş hala aynı kafada ilerliyo anlamadığım şey hiçmi bir yararı olmadı onca cevabın yada bu konuyu açmanın altındaki amaç ne?siyah martı nickli arkadaş mesela gayet güzel ce açıklamaya çalışmış ama manifesto nickli şahıs onun söylemlerini bile dine dayandırmış yani bi yerden laf koyayımda nerden olursa olsun gibi bi hava var.arkadaşlar ya adam gibi forumda merak ettiğiniz konularda fikir edinin yada susun insanları tahrik etmeyin.

hangi yanıtlar arkadaşım.birsürü anlamadığımız kelimelerle verilen yapıtlarmı.bir üniversite mezunu olarak söyleyebilirimki,her cümledeki en az iki kelimenin anlamını bilmiyorum.bu durmda ya bende bir problem var,yada anlatımlar da.hadi beni geç,bir işçi,bir köylü,komunizmi merak etmesi halinde bu yazılanları verseniz size ne der...ben türkçeyi zor okuyorum,sen bana çince getirmişsin.der..dolayısıyla hiçbişe anlamaz.bu durmda herzamanki olan olur.ve köylü şu kanaate varır,siz bunu okuyacak kadar bilgiliyseniz bir bildiğiniz vardır elbet der.ama komunizm nedir hiç anlıyamaz.köylü ve işçi sınıfı için hazırlanmış bir sistemin,köylünün anlayamayacağı bir dille anlatmanın,sadece kafa karıştırmak maksatlı olduğuna düşünüyorum.sen bu yazıları çok iyi anlayabilirsin.ama madem insanlara birşeyler vadediliyor,onların anladığı dilden anlatmak gerekmezmi.bu benim aklıma şunu getiriyor.benimde çok iyi anladığım bir dil var.oda sanat dili.biz resimlerimizi anlatırken sanat dilini kullanırız.resim ilgilileri genelde entellektüel kesimdir ve bu dili anlarlar.fakat halkada aynı dille anlattığımızda.işçi amcam sadece bakar ve,çok güzel resim der,içindende yaptığı resmide bişeye benzetemedim konuştuğu dilide anlamadım diye düşünür.halka karşıda sanat dilini kullanmak bence sadece ukalalıkdır.bak sana bir yazı vereyim ,ne güzel anlatılmışbak.sende oku bir banada anlatıver ne diyo burda,

yusufçukgecegez
08.08.2006, 10:45
Sn. Yusufçukgecegez;

Komünizmin açıklaması (anlayabilmek) belirli noktalarda uzmanlık gerektiren bir konudur. Fakat ben kısa bir sadeleştirmesini yaptım. Ayrıca komünist liderler değil kuramın kurucuları ve geliştirenler şeklinde yaklaşmalıyız. Daha öncede dediğim gibi komünizm sadece siyasal bir görüş değil bir çok dalı kapsayan öğretidir. Özellikle ekonomik alandaki saptamaları ise hala yararlanılan konular arasındadır...

Komünizm:

Sosyal organizasyon üzerine kurulmuş bir kurumsal sistem ve üretim araçlarının ortak mülkiyetine dayalı olduğu, sınıfsız toplumun kendi etki-tepkisini yarattığı ideolojidir. Özel mülkiyete dayalı kapitalist toplumların yerini meta üretiminin sonlandırıldığı ve sınıfsal farklılıkların yok olduğu bir değişimi vaat eder. Tez-anti tez sıralaması erken komünizm, kapitalizm, (emperyalizm-liberal yapı), sosyalizm, komünizm şeklindedir. Karl Marks ve Friedrich Engels tezi ortaya atıp geliştiren düşünürlerdir. Komünizmi savunan akımlar arasında Marksizm, Leninizm (ayrı olarak da sol komünizm, konsey komünizm) ilk sıradadır. Öncelikle Marksizmi inceleyelim…

Marksizm:

Sınıflı toplumlardaki insanın temel özelliği yabancılaşmadır. Bu durum bireyselliği temel aldığı için sınıflar arasında sürtüşmelerin hat safhada olduğu bir sistem yaratır. Sınıf çatışmaları ve devrimci mücadele sürecinin proletarya için zaferle sonuçlanacağını ve özel mülkiyetin zamanla ortadan kalkarak üretim araçlarının topluma ait kılınacak bir komünist toplumun kurulacağını ileri süren bu savunum toplumların yapılarındaki organik geçişlerin var olduğunu öne sürer. Dolayısıyla bu iddianın bir kanıtı olmalı ki bunu da değer-artı değer tezi ile açıklar. Peki, nedir bu değer tezi?

Değer:

Meta insanın gereksimini karşılayan ve bir başka şeyle değiştirilebilen nesnedir. Bu nesnenin yararlılığı onu bir kullanım ‘’değeri’’ yapar. Değişim değeri her şeyden önce, belirli miktardaki kullanım değerinin bir başka türü ile değişebilme oranı bağlantısıdır. Günlük yaşantıdaki milyonlarca değişim, her türlü kullanım değerini, hatta farklı ve birbiri ile değiştirilemez olanları bile durmadan birbirine eşitlemektedir. Bütün bu değişimlerin ortak noktası ise emek ürünleridir. Ürünlerin değişimi emeğin değişimi, dönüşümüdür. Dolayısıyla emek bu şekilde eşitlenir. Metanın üretimi ise bütün emeğin eşitlendiği, bir toplumsal ilişkiler sistemidir. Sonuç olarak ortak olan şey (üretimin bir kolunun emeği, emeğin belirli bir türü değil) soyut insan emeğidir. Buna bağlı olarak her ayrı meta yalnızca toplumsal olarak gerekli emek zamanının belirli bir bölümünü temsil eder. Nihayetinde ‘’değer