Orijinalini görmek için tıklayınız : Hüseyin Özcan'ın CHP den istifası

polata
13.10.2005, 13:08
Bugün (13.10.2005) haber bültenlerine ve gazatelerin internet sitelerine Mersin milletvekili Hüseyin Özcan'ın CHP den isitfa haberi yansıdı. Milliyet gazatesinin internet sitesindeki haber aşağıda ki şekildeydi;

<< CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Özcan, partisinden istifa etti. Hüseyin Özcan, Anavatan Partisi'ne katılacağını açıkladı.
İstifa dilekçesini TBMM Başkanlığı'na gönderen Özcan, yaptığı yazılı açıklamada, parti içinde CHP ilkelerine ve ahlakına uymayan davranışların normal bir uygulama haline geldiğini savundu.
Partideki antidemokratik uygulamalara karşı çıktığında hakaret ve tehditlere maruz kaldığını belirten Özcan, şunları kaydetti:
"Antidemokratik uygulamalar ve tutarsız politikalar sonucunda, partimiz güvenilirliğini ve saygınlığını yitirmiştir. Hızla halktan uzaklaşmış, her türlü siyasal iddiasını kaybetmiştir. CHP yönetiminin izlemiş olduğu çelişkili politikaların en son örneklerini, RTÜK seçimlerinde ve AB tartışmalarında yaşadık." Özcan'ın istifasıyla, CHP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 155'e düştü.
TBMM'deki son sandalye dağılımı şöyle:
AK Parti: 356, CHP: 155, ANAVATAN: 19, SHP: 4, DYP: 4, HYP: 1, Bağımsız: 7, Boş: 4. >>

Bu haberin kimi arkadaşça çok fazla önemi olmaya bilir. Ancak benim dikkatimi çekmişti. Kendisinin babam ile köylü olması -Malatya Karaca köyü- , kendisini ve ailesini 1971 lerden beri tanıyor olmam ve bu tanımanın sadece bir tanıma değil 1983/1985 yılları arasında Mersin' e gittiğimde evinde kalmam açısından önem içeriyordu.
Elbette ki şu an bu haber özellikle Mersin de yaşayan hemşerilerimi üzmüştür.Hüseyin Özcan'ın CHP den milletvekili seçilmesi için gayret göstermelerinin yanı sıra bir Karacalının ANAP a girmesine tepki göstermektedirler. Belki bunu siyasi kişisel hareketi dönekli olarak yorumlayanlarda bulunmaktadır.
Ancak açıklamasında ki şu noktayı gözden kaçırmamak gerekir "Antidemokratik uygulamalar ve tutarsız politikalar sonucunda, partimiz güvenilirliğini ve saygınlığını yitirmiştir". Gerçektende merkez içerisinde sol tarafta duran cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu ve ülkenin oluşumuna, gelişimine, devrimlerin yerleşmesine öncülük eden CHP bugün kaynayan bir kazandan çok acınacak bir durumdadır.
"Alevi insan illaki solcu mu olmalıdır" adında bir konu açmıştım.CIRKINKRAL arkadaşımız 12.10.2005 tarihinde bu konuya yazdığı mesajda "
ben solcu kisilige sahip olmayan aleviyim diyen kisiye alevi demem..." demişti.Şimdi Aleviliği konusunda kimsenin söz söyleyemeyeceği Hüseyin Özcan bu mantık çerçevesinde Alevilikten, Alevi inanışından çıkmış mı oluyor? Bence bu sorunun cevabı hayır. O sadece çeşitli nedenlerden ötürü -ki bunlar inanışı ile ilgili olmayan- siyasi tercihini merkezin solundaki bir partiden merkezin sağındaki bir partiye yönlendirmiş oluyor.

polata
13.10.2005, 13:10
Yukarıda yer alan yazıyıyı ilgisi olması açısından "Alevi insan illaki solcu mu olmalıdır" konusuna da eklemekteyim

onurtt
13.10.2005, 19:25
İsteyen istediği partiye geçer diyorum ben sonuçta adı geçen kişi kendini temsil ediyor......

izmirksk
13.10.2005, 21:51
derin bir mevzu.bence temel sebeplerden birisi kavram kargaşası.
solcu kime denir,sağcı kime denir.
dünyanın her yerinde solcular daha özgürlükçü ,daha demokrat ve değişim yanlısıdır
sağcılar ise düşünceleri ve ideolojileri gereği statükocudur.
tabi burada en önemli unsur söylemin değil eylemin baz alınmasıdır.kendisine sağcı diyen kimi insanların bir solcu gibi yaşadığını bir solcu gibi düşündüğünü ama kendisine solcu diyen kimi insanların ise bir sağcı gibi yaşadığını görmüşümdür.
işte burada temel kriter söylemden daha fazla eylemin önemli olmasıdır.

yıllar önce chp gençlik kollarında çalışmış birisi olarak diyorum ki ,chp nin yönetici tabakası bir sağcı gibi yaşayan ama söylemlerine kısmen solu yerleştiren insanlardır(oda kısmen.trabzonda tayadlılara linç girişimi yapıldığı zaman baykal ın ve trabzon belediye başkanının sırf milliyetçi oylar uğruna yaptıkları konuşmaları izleyince solculuğun ve devrimciliğin eylem işi olduğunu bir kez daha anladım.tabi diğer ideoljier için de geçerli).chp nin tabanında ise gerçekten solcu kimliğe sahip olan çok kişi vardır.
yani bugünün chpsinin tipik bir sağcı parti gibi hareket ettiğini düşünürüm.
dolayısı ile kavram kargaşasının doğurduğu paradoksal durumlara karşı dikkatli olmalıyız.
pek aleviler solcu olmak zorunda mı.bence evet.ve iddialı konuşarak diyorum ki fransız devrimi solu doğurmasa idi alevi kültürü bir gün solu kavram olarak yaratırdı .çünkü özüne uygundur.
dediğim gibi ana unsur kavram kargaşasının doğurduklarıdır.sağcıyım diyenler seçimlerde sağ partilere oy verip solcu gibi yaşayabilirken kendisine solcuyum diyenler statükocu,gerici bir yaşam sürebilmekte.kanımca önce ideolojilerin ne dediğine bakmalıyız sonra bu ideolijiyi savunanların ne yaptıklarına.
benim diyeceklerim bunlar,ben kendi adıma ,sola ve devrimciliğe layık olamadım.bunu biliyorum.ama bir alevi olarak solcuyum .beni buna iten ise önce solun değer yargıları sonra alevi kültürüdür.
sağcı olan alevilerin zamansal süreç içinde(buna bir nevi toplumsal evrim de diyebiliriz) belli bir süre sonra sünni yaşam tarzını benimsediğini ya da benimseyeceğini düşünüyorum

Ceyhun
13.10.2005, 23:14
yerleştiren insanlardır(oda kısmen.trabzonda tayadlılara linç girişimi yapıldığı zaman baykal ın ve trabzon belediye başkanının sırf milliyetçi oylar uğruna yaptıkları konuşmaları izleyince solculuğun ve devrimciliğin eylem işi olduğunu bir kez daha anladım.tabi diğer ideoljier için de geçerli).chp nin tabanında ise gerçekten solcu kimliğe sahip olan çok kişi vardır.
yani bugünün chpsinin tipik bir sağcı parti gibi hareket ettiğini düşünürüm.

Burada önemli bir husus var tabi. İşte politika böyle birşey. Birkaç seçim önce (daha yaşım 17 falandı heralde) ismini hatırlayamadığım bir CHP milletvekili aday adayı Çorum'da bir pastanede konuşma yapıyordu. Tabi lise zamanları. Birşeylerle tanışmışız. Etkilenmişiz. Adam bir başladı "Denizler, Mahirler... Tam bağımsızlık mücadelemiz. Faşizme geçit olmaz bu ülkede CHP varken." falan filan. Acaip gaza gelmiştim. Şimdi bakıyorsun bunların genel başkanı linç edilmeye çalışılan solcu öğrencilere karşı, linç etmeye kalkan faşistlerin yanında saf tutuyor. Be adam. Madem oy için rol yapıyorsun da kimin oyuna rol yapıyorsun? MHP'ye oy verecek adam gelip sana oy verir mi? İşte günde günde eriyip gidiyorlar. Son seçimde Kemal Derviş, AKP korkusu diye diye medya iyi gaz vermesine rağmen ancak %20 oy aldılar. Zamanında %40 oy almış bir parti bu (ortanın solu söylemiyle ortaya çıktığı zamanlar). Üç büyük şehrin belediyesini aynı anda kazanmış parti artık birini bile hayal edemiyor. İşte olan bizim Alevi halkımıza oluyor. Ailemiz, köylülerimiz falan hala çok kararsız olsa da mecburen gidip bunlara oy veriyor. Onları da anlıyorum. Bir alternatifleri yok çünkü. Mesela bir önceki seçimde ÖDP'ye oy vermiş çok aydın ve kafası çalışan tanıdıklarım geçen seçimde sırf AKP'ye karşı durabilsin diye CHP'ye oy verdi. E tabi şimdi git konuş muhtemelen "Ya bir farkı yok." diyecektir, ya da "Keşke AKP'ye verseydim." diyecektir :) Ve bu insanlar sonuna kadar solcu. Kafa yapılarıyla, yaşam tarzlarıyla gerçekten solcular. Bu konuyu götürüp 12 Eylül'ün geçmişi ve tarihi bir andan silen; nesillerin belleklerini dumura uğratan yanına bile bağlamak mümkün. Derin mevzular.