Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi Gencleri
servet19 18.03.2005, 00:26 Slm dostlar, su sira görüyorumki Alevi genclerinde Alevilige fazla ilgi gösteren kalmamis. Benim izlemimlerim söyle, daha fazla Disco, disarisi gibi baska seylere ilgi gösteriyorlar. sizler ne diyorsunuz??
Bu ankete hic bir sekilde ark ve kötü niyet yok, sadece dünsüncelerinizi istiyorum, bide altina neden o cevabi secdigin icin kücük bir sey yazarsan sevinirim. dostca, sevgi ve mutlu bir dünya icin. slm Servet:3D_NG:
C: Anne Babalar fazla bu konu üzerine konusmuyorlar
Ben C şıkkını seciyorum cunku bir insan kulturunu inancini tabiki once aliesinden ögrenir ve bilgilenir yani sokata ögrenemez, en azından biz avrupadaki alevi gencler bu konuya merakimiz var ama turkiyedeki canlarımız geçim derdinden başka bir şey düşünmez hale gelmiş yada o hale getirilmişler. bir kısmıda üşengeçliğinden bir kısmıda ciddiyetsizliginden ben böyle söyliyeyimde gerisini siz anlayın artık ....
ALBAY_KAWA 18.03.2005, 20:22 Sayin üyemiz eğer anket acma probleminiz varsa, bilmiyorsaniz açmayı, bana yada yönetici diger arkadalarimdan yardim talep edebilirsiniz, sizin yerine anketi acmis bulunmaktayim, eger degistirmek istediginiz bir yer var ise, anketi düzenle şıkkı ile bunu yapabilirsiniz,
iyi sohbetler...:3:
Iyi aksamlar...
Ali Zülfikar 19.03.2005, 02:00 Elimden geldiğince bir kaç düzenlemede ben yaptım umarım daha etkin ve bilgilendirici bir anket olmuştur.
TheGodfather 19.03.2005, 14:36 Bence en uygun şık c şıkkı....
Yalnız eklemek istediğim bir şey daha var bu konu sadece alevilik içn geçerli değil.
Bir çok tandıdğım sunni arkadaşda mezheplerini hiç bilmiyor.Aman bana ne ne grek var,hangi çağda yaşıyoruz mezhepmiş gibi laflar sarfediyolar..yani endişelenecek bir durum yok yalnız değiliz...:3D_NG (4)
Alevi_cocuk 01.04.2005, 13:45 Bu konu çok tartışılır Aileler bu konu üzerine düşemiyorlar yani aslında kimisi düşmek ister ama onlarında alevilik hakkında kendi kültürleri hakkında bilgileri yok.
Yani onları aydınlatmadan Çocukları aydınlatamayız diye düşünüyorum ..Alevilik hakkında daha çok seminerler toplantılar yapılamlı diye düşünüyorum bu toplantılar özellikle çocuklara yönelik olmalı..
Hep Yoldaş'Ça.
chatlakalper 01.04.2005, 15:45 Bence aileler çocuklarına bu konuda bilgilendirmiyorlar ben bir sünni olarak aleviliğin bütün gerektirdiklerini felsefesini ibadet ve inançlarını biliyorum fakat benim alevi arkadaşlarımın çoğu bundan habersiz veya yapmıyorlar alevilikte semah ibadetin bir bölümüdür ben bir sünni olarak acemi bir aleviden daha iyi semah dönebiliyorum buyurun yorumu siz yapın
bir sunni olarak semah donuyorsun ben seni ozaman tbr ederim...bende semah donuyorum ve semah benim icin ozgurluge ucus semah donmek cok farkli bir duygudur.
Alevigencligi evet neyazik ki actif olarak alevilikle ilgilenmiyor bunun bir cok nedeni var ama aileleler cok duyarsiz kaliyorlar en buyuk nedeni bu birde girdikleri sociale cevreleri ve neyazik ki derneklerimizde istenilen sevyede calismayapamiyor....
Alevimen 01.04.2005, 19:01 Bence aileler çocuklarına bu konuda bilgilendirmiyorlar ben bir sünni olarak aleviliğin bütün gerektirdiklerini felsefesini ibadet ve inançlarını biliyorum fakat benim alevi arkadaşlarımın çoğu bundan habersiz veya yapmıyorlar alevilikte semah ibadetin bir bölümüdür ben bir sünni olarak acemi bir aleviden daha iyi semah dönebiliyorum buyurun yorumu siz yapın
açık düşünceniz bizim için değerlidir.
semah dönmek 'kabliyette' ister, her insan ilk denemede yıllarca semah dönen kişi kadar 'iyi' (eğer burda iyi kelimesini kullanabilirsek) dönemez, hatta bu tartışma bile gereksizdir çünkü yarışma olarak görülmez, dediğiniz gibi bir ibadettir. Aynı örnekleri namaz kılanlarda gösterilebilir.
Bir alevi olarak ben bu konuyu hiç düşünmedim..
Toplum içinde kendine güvenen semah dönen kişileri daima taktir etmişim.
Ve bu tarz tartışamalara hiç tanık olmadım, bu alevilerin ne kadar güçlü bir sosyal altyapısı olduğunuda kanıtlar.
TheGodfather 02.04.2005, 10:29 Bence aileler çocuklarına bu konuda bilgilendirmiyorlar ben bir sünni olarak aleviliğin bütün gerektirdiklerini felsefesini ibadet ve inançlarını biliyorum fakat benim alevi arkadaşlarımın çoğu bundan habersiz veya yapmıyorlar alevilikte semah ibadetin bir bölümüdür ben bir sünni olarak acemi bir aleviden daha iyi semah dönebiliyorum buyurun yorumu siz yapın
Dostum sence bunun sebebi Diyanetin dayatmacı politikasının etkisi yokumudur..Aleviler ne kadar özgürdür ibadethane açmada...2,3 hanenin zor bulunduğu bazı alevi köylerinde cami açıp cem evlerine karşı temkinli olan Diyanet'in bu konuda hiç mi suçu yok..Evet ailelerinde bu konuda elbbette çok payı var... herkesin eşit olduğu dinine mezhebine göre ayrım yapılamayacağı bir Türkiye istiyoruz hepimiz..Böyle düşünen sünni arakadaşlarımızı tebrik ederim..Chatlakalper senide semah dönebildiğin için tebrik ederim...Ben semah dönmeyi 19 yaşında öğrendim...Umarım sen daha erken öğrenmissindir... :)))
dem_dost 02.04.2005, 17:48 ben bir sünni olarak acemi bir aleviden daha iyi semah dönebiliyorum
sen semah dönmeyi bir dans olarak algiliyorsan ve : "ben ondan daha iyi dönerim"
diye bir yoruma kapilabiliyorsam... valla diyecegim birsey yok
semah hak ile bir olmaktir.. bir miractir... ya bir olursun.. ya olamazsin
sen semahda hak ile bir olursan o semah olur
o birlik makamina oturamazsan ellerini kollarini her ne kadar sallasan o semah degildir
onun icin ben "acemi alevilerden" daha iyi dönerim gibi yorumlardan sakinalim.. bu semahin ne amaci ne de semahtir
semahin sünnisi alevisi de olmaz.. bakin hüdai ne diyor
BÜTÜN EVREN SEMAH DÖNEr... bu sirra ulasmak isteyen her isnan yapabilir... sorun hangi amacla yaptigidir..
genclerin dini inanclara karsi duyarsiz olduklari sadece alevilerde degil... 20 yüzyil toplumunun bir yeniligidir
semah konusunda da dikkatli olmaniz icin rica ediyorum, semah ask halidir
HAKIKAT erenleri icindir
onun icin öncelikle o semaha kendinizi, hareketlerinizi, günahlarinizi sayin...
siz bu semaha, hakkin önüne cikmaya laikmisiniz?
ondan sonra semaha kalkisin
ben semah dönmiyorum, niye dönmiyorum, yasim genc kendimi yetersiz hissediyorum, o yüce semah ibadetine saygisizlikta yapmak istemiyorum
onun icin insan önce kendisine sormali: ben semah dönmeye laikmiyim?
konuya dönmek icin... babam benim yasimdayken dedelere.."köy agalari" gibi bakarlarmis
bu da solculugun bir kosulu olsa gerek
onun icin kendilerinde genc yasta fazla bilgi olusmadi, kendilerinde olmayan bilgileri cocuklarina nasil versinler???
saygilarimla
Alevi_cocuk 05.04.2005, 09:38 Semah dönmek herkese nasip olmaz dönebilenlerede helal olsun ama bu işi bir yarış gibi görmek çok yanlış bir davranış yanlış düşünce .
ama yinede chatlakarper arkadaşımızın üstüne bu kadar varmayın ona ben bir alevi olarak teşekkür ederim bizim dinimizle kültürümüzle ilgilenmesi çok onur verici bir davranış.
En azından bize Düşman gibi bakmıyor bazı aşmış.
Hep yoldaş'ça.
chatlakalper 05.04.2005, 12:44 Semah dönmek herkese nasip olmaz dönebilenlerede helal olsun ama bu işi bir yarış gibi görmek çok yanlış bir davranış yanlış düşünce .
ama yinede chatlakarper arkadaşımızın üstüne bu kadar varmayın ona ben bir alevi olarak teşekkür ederim bizim dinimizle kültürümüzle ilgilenmesi çok onur verici bir davranış.
En azından bize Düşman gibi bakmıyor bazı aşmış.
Hep yoldaş'ça.
Neden Düşman gibi bakayım benim çevremin zaten %80 i alevi ve ben aleviliğin bütün gerektirdiklerini az çok biliyorum hepimizi de tek bir Allah yaratmadı mı sanki ne diye düşman olalım alevileri sünnilerden daha yakın buluyorum kendime en azından rakı içiyoruz beraber :kapaligöz o muhabbeti başka yerde bulamıyorum yani:3D_NG (4) sevgiyle kalın....
TheGodfather 05.04.2005, 14:48 Neden Düşman gibi bakayım benim çevremin zaten %80 i alevi ve ben aleviliğin bütün gerektirdiklerini az çok biliyorum hepimizi de tek bir Allah yaratmadı mı sanki ne diye düşman olalım alevileri sünnilerden daha yakın buluyorum kendime en azından rakı içiyoruz beraber :kapaligöz o muhabbeti başka yerde bulamıyorum yani:3D_NG (4) sevgiyle kalın....
Merak etme dostum bende bazen sunni arkadaşlarla daha iyi anlaşırım..Tıpkı senin yaptklarını onlarlada yapıyoruz..Seni gerçekten tebrik ederim...Bütün insanları yaratandan ötürü sevdiğin için..
saygılar
chatlakalper 05.04.2005, 15:07 Merak etme dostum bende bazen sunni arkadaşlarla daha iyi anlaşırım..Tıpkı senin yaptklarını onlarlada yapıyoruz..Seni gerçekten tebrik ederim...Bütün insanları yaratandan ötürü sevdiğin için..
saygılar
Benden de sana saygılar TheGodfather bu hoşgörün için böyle insanların nesli tükeniyor
Arkadaşlar öncelikle ailelerin bu zamanda çocuklarına ders eğitimi vermekten bu tür şeylere çok yakın bakmıyolar gerçi bazı Alevi Ailerde sdc 12 ?mamlar ve Hz. Ali'nin tablolarını evine asınca biz Aleviyiz diyolar işin aslı bende öyle sanırım ben netten öğrendiklerimle Aleviliği öğrendim diyebilirim.... Tabiki tam öğrenmedim ama... Benim çok sağcı ve sünni arkadaşlarım oldu... ve bunlardan bazıları Antalya'da müslümanlığın abartılması diye tabir ettiğim içlerinde Atatürk Resimleri görmediğim Öğrenci eğitim yurtları var buralarda kalan arkadaşlarımın dershane var deyip kahvelerde sigra içip kumar oynamalarına parklarda müslm.lar için en kötü alkol olan ?arap içtiklerine şahit oldum bunlar bu şeklide akşamları Kuran okuyolar ve namaz kılıyorlar... Gerisini siz düşünün...
Ben Aleviyim bayram ve bazı Cuma namazlarını kılıyorum... Oruç tutuyorum ( Hani Alevilerin yapmadıklarını söyledikleri şeyler ) Alkol almam kumar oynamam...
SAYGILAR...
chatlakalper 06.04.2005, 14:30 Bazı insanlarca alevilik senin yukarda bahsettiğin şeyleri yapmakla olur sanıyorlar meh33.
alevi oruç tutmaz, namaz kılmaz, sürekli içki içer allahı inkar eder ve benim öyle arkadaşlarım var ki allaha söverlerdi ve bu bana inanılmaz bir üzüntü verirdi söylediklerine üzülmüyorum kendilerine üzülüyorum bir gün olacak ki bu hayat bittikten sonra diğer hayatta cezalarını fazlasıyla göreceklerdir.
Hak edilen herşey bir gün karşımıza çıkacaktır...
aleviliğin insana bakış açısı bu değil arkadaşlar diğer bir topikte der ki alevi sürekli allahla dialog halindedir inanclı olduğunu göstermek için zaman ve mekan olgusunu aşmıştır bu sahip çıkılması gereken bir değerdir .
Küfür eden insanlarında kendi tercihleri olduğunu düşünüp saygı gösteririm ben her zaman çünkü inançlı isem inandığım şeyle arama kimseyi sokmam ne insan ne kitap nede herhangi bir somut varlık metafizik metafizikte fizik fizikte yaşanmalı
YOLGEZER1984 09.04.2005, 17:32 Anket ..sonucuna bakıldığında da açık bir şekilde görülüyor ki ..anne ve babaların çoçuklarına dini eğitimini veremedikleri görülüyor. sizebiraz kendimden bahsedeyim:
ben sivaslıyım.. bizim köyümüzde ne bir "CEM EV? " VAR " ne de "camii" herkes yaşamını sürdürebilmek için bunlarla uğraşmamış desem..bilemiyorum aynı zamanda kürdüm de :
"büyüklerimle hep konuşmaya çaılşırım biz nerden geldik,nasıl geldik
,niçin kabul ettik aleviligi..vs" bu sorduğum sorulara hiç bir zaman net bir cevap alamadım.. kulaktan dolma bir "ali ve ehlibeyt sevigi " işte sonuç olarak .. tabii yavaş yavaş büyüyorsunuz ...çevrenizdeki etnik gurupların bizi seven ,sevmeyen insanların bazı sorularıyla karşılaşıyorsunuz ..yöneltilen sorulara cevap veremiyorsunuz..işte bunları bizzat ben yaşadım... cevap veremedim.. çünkü hiçbir bilğim yoktu.. ""yüreginize bir ateş düüşüyor...niye diye bir soru?""
****devamını sonra yazacam..şimdilik buraya kadar yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar****:24: KIZMIYORUM MERAK ETMEY?N. :116:
YOLGEZER1984 09.04.2005, 17:34 Anket ..sonucuna bakıldığında da açık bir şekilde görülüyor ki ..anne ve babaların çoçuklarına dini eğitimini veremedikleri görülüyor. sizebiraz kendimden bahsedeyim:
ben sivaslıyım.. bizim köyümüzde ne bir "CEM EV? " VAR " ne de "camii" herkes yaşamını sürdürebilmek için bunlarla uğraşmamış desem..bilemiyorum aynı zamanda kürdüm de :
,niçin kabul ettik aleviligi..vs" bu sorduğum sorulara hiç bir zaman net bir cevap alamadım.. kulaktan dolma bir "ali ve ehlibeyt sevigi " işte sonuç olarak .. tabii yavaş yavaş büyüyorsunuz ...çevrenizdeki etnik gurupların bizi seven ,sevmeyen insanların bazı sorularıyla karşılaşıyorsunuz ..yöneltilen sorulara cevap veremiyorsunuz..işte bunları bizzat ben yaşadım... cevap veremedim.. çünkü hiçbir bilğim yoktu.. ""yüreginize bir ateş düüşüyor...niye diye bir soru?""
****devamını sonra yazacam..şimdilik buraya kadar yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar****:24: KIZMIYORUM MERAK ETMEY?N. :116:
Alevimen 09.04.2005, 18:16 Anket ..sonucuna bakıldığında da açık bir şekilde görülüyor ki ..anne ve babaların çoçuklarına dini eğitimini veremedikleri görülüyor. sizebiraz kendimden bahsedeyim:
Burda sabit konu var, kendi öz geçmiş hakkında yorum beklemen doğru olmaz. bunu yapmak için yeni konu açabilirdin. Tekrar tekrarlıyorum: LÜTFEN konulara dikkate edelim. Teşekkürler :3D_NG:
selam arkadaslar
bence simdiki zamanimizda fazla kimse ya alevilikle ilgilenmiyo yada alevilik hakkinda konusmuyor.
ne mutlu dinini bilip arastirp konusanlara...
;-)
acareftelya 07.07.2005, 18:15 aslında bu soruya evet var demeyi çok isterdim, ama ne yazik ki alevi gençliği,ne olduğunu nerden geldiğini merak etmeyecek kadar duyarsız,bunun sebeplerini tabii ki de sadece anne ve babalara da yüklemek çok yanlış olur,insanın yaşadığı kent,çevre,arkadaş ortamıda bunlara en büyük etkendir.umarım bu oran gün geçtikce daha da artar.http://www.aleviforum.com/images/smilies/3D_NG%20%2822%29.png
aycem1905 18.07.2005, 23:50 ben gençlerin aleviliğe karşı ilgisiz olmasını ailelere bağlıyorum.örneğin; ben 15 yaşımdayım.ancak şu ana dek ailemle oturup alevilik hakkında konuştuğmuzu, tartıştığımızı hatırlamıyorum.çünkü, aleviliğin ne olduğunu, gereklerini onlarda tam olarak bilmiyorlar.ama ben bu konuya özel bir merak duyuyorum.bu merakım nerden geldi derseniz şöyle açıklıyım: sıınıfmızda din derslerinde alevilik hakkında yaptığımız tartışmalarda malesef yalnızca izleyici konumunda bulundum.bir alevi olarak bu duruma düşmem bana çok dokundu.ve siteniz bana iyi bir kaynak olacak gibi gözüküyo.neyse konuyu fazla dağıtmadan bağlıyım.sonuç olarak ailelerin de alevilik hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını düşünmüyorum.ve bunun ilerde alevi toplumunun yok olmasına kadar olumsuz sonuçlar doğuracağından endişe ediyorum.alevi ama kendini bilmeyen bir gençliğin asimile olması içten bile değil.bunun bir an önce çözülmesi yolunda adımlar atılmalı diye düşünüyorum.
Saygılar..
chatlakalper 19.07.2005, 00:02 ben gençlerin aleviliğe karşı ilgisiz olmasını ailelere bağlıyorum.örneğin; ben 15 yaşımdayım.ancak şu ana dek ailemle oturup alevilik hakkında konuştuğmuzu, tartıştığımızı hatırlamıyorum.çünkü, aleviliğin ne olduğunu, gereklerini onlarda tam olarak bilmiyorlar.ama ben bu konuya özel bir merak duyuyorum.bu merakım nerden geldi derseniz şöyle açıklıyım: sıınıfmızda din derslerinde alevilik hakkında yaptığımız tartışmalarda malesef yalnızca izleyici konumunda bulundum.bir alevi olarak bu duruma düşmem bana çok dokundu.ve siteniz bana iyi bir kaynak olacak gibi gözüküyo.neyse konuyu fazla dağıtmadan bağlıyım.sonuç olarak ailelerin de alevilik hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını düşünmüyorum.ve bunun ilerde alevi toplumunun yok olmasına kadar olumsuz sonuçlar doğuracağından endişe ediyorum.alevi ama kendini bilmeyen bir gençliğin asimile olması içten bile değil.bunun bir an önce çözülmesi yolunda adımlar atılmalı diye düşünüyorum.
Saygılar..
Aleviliği öğrenmek için doğru yerdesin... Hoşgeldin
DiyaR_02 19.07.2005, 08:30 aycem_1905'e aynen katiliyorum. Cunku bir insanin inanci yetistirilmesinden baslar daha sonraki zamanlar bu inanc fikri gelisir. bizde ise bu yok babam annem bana hicbir zaman icin alevilik hakkinda birsey anlatmadi sadece aleviyiz dedik ama nedir ne degildir bende merak ve kendime birseyler katmak icin burda bulunuyorum zaten. avrupada yasayan bircok akrabamiz vardir onlar cocuklarina aleviligi ögretmedikleri icin ne yapacaklarini bilmeden nerdeyse hicbir dine inanmiyorlar. bilgi eksikligi tek bir yere baglanmamali kisinin kendisinden de kaynaklanabilir. ama en cok aileden bilgiler alinmalidir
aslinda cocuklarina aleviligi ogretme mecburiyeti yanliz anne ve babaya dusmemesi lazim. fakat turkiye ve avrupada alevi gencleri aleviligi ogretecek pek fazla yerler veya kisiler yok.
ben aleviligi ailemden ogrendim, babam ve dedelerim alevilik konusunda cok bilgililerdir bu nedenle evde cok konusulan bir konudur. bazi ailelerin cocuklarina aleviligi anlatmama nedenleri kendileririn az olan bilgileridir bence.
bilmiyorum bu turkiyeyide kapsiyormu ama avrupada bazi alevi dernekleri tarafindan dedelik akademisi acilacak ve bu okullarda geclere alevilik anlatilacak.
Sıpa_Mansur 22.07.2005, 19:49 1980 yılında imiş pir gelmiş köye talipler piri hor görmüş bu zamanda pirlik olurmu demişler ama pir köye bakıp şunu demiş birgün beni çook arayacaksınız ve öylede olmuş yıll 2005 artık ocaklık seyitlik pirlik yokdenilecek kadar az tuncelide ve zamanın insanları hatalarını şimdi anlıyor
TheGodfather 22.07.2005, 22:33 1980 yılında imiş pir gelmiş köye talipler piri hor görmüş bu zamanda pirlik olurmu demişler ama pir köye bakıp şunu demiş birgün beni çook arayacaksınız ve öylede olmuş yıll 2005 artık ocaklık seyitlik pirlik yokdenilecek kadar az tuncelide ve zamanın insanları hatalarını şimdi anlıyor
Güzel bir tespit.Tebrikler :3D_NG (9)
DiyaR_02 23.07.2005, 09:59 bu tabloyu ancak su sekilde yok edebiliriz:
*alevilik hakkinda bilinen yanlislari gün yüzüne cikarilmali
*aleviligi tanitici, bilgilendirici programlar hazirlanmali
*alevilik inancinin temek degerleri ögretilmeli
*alevilikle ilgili tarihi arastirmalar guvenilir kaynaktan ve dogru olmali
bunun gibi bircok madde sayilabilir aslinda benim su an aklima gelenler bunlar. Bunlar üzerinde durulursa simdikine göre iyi olur sanirim
aleviboy 24.07.2005, 11:30 alevi gençleri gerçekten çok duyarsız, aileler aleviliği öğretmiyor başı boş bırakıyor.İmam hatip gibi alevi yetiştiren okullar olmalı.
DiyaR_02 24.07.2005, 17:36 hayir imam hatip gibi okullar olmamali. söyle olabilir bence alevilik üzerine okullarda dersler yogunlastirilmali dersen kesinlikle katilirim. imam hatip gibi okullar olmamali
aleviboy 24.07.2005, 17:43 hayir imam hatip gibi okullar olmamali. söyle olabilir bence alevilik üzerine okullarda dersler yogunlastirilmali dersen kesinlikle katilirim. imam hatip gibi okullar olmamali
bak ama din derslerinde hocalar genelde kitaptaki konulara uymazlardı, örnek veriyorum yani atatürk hakkında konu vardı onu işlemezdi.Şimdi nerden bileceğiz alevileri işleyeceğini.Sence aleviliği aleviden daha iyi kim öğretir.
kızılırmak77 03.11.2005, 12:04 Semah eğitmeni olarak acemi bir Aleviden daha iyi semah dönüyorum diyen arkadaşa cevabım Semah iyi bir eğitim ister İzmir'e gelirseniz seyrettireyim 1 aylık semahçılarımı semah nasıl dönülür göreceksiniz.Acemi dediğiniz 1 aylık talebelerin 3 yıllık semahçı abi ve ablalarının aralarında yüreklerini ortaya koyup nasıl döndüklerini göreceksiniz.Türkü kafe ve barların çoğalması ile Alevi gençlerinde müthiş derecede bir yozlaşma oldu.
Ailelerimiz bu konuyu bize acmiyorlar. belki bizim alevi-sunni iliskisine girmemizi istemiyorlardir...
chatlakalper 11.11.2005, 14:37 Semah eğitmeni olarak acemi bir Aleviden daha iyi semah dönüyorum diyen arkadaşa cevabım Semah iyi bir eğitim ister İzmir'e gelirseniz seyrettireyim 1 aylık semahçılarımı semah nasıl dönülür göreceksiniz.Acemi dediğiniz 1 aylık talebelerin 3 yıllık semahçı abi ve ablalarının aralarında yüreklerini ortaya koyup nasıl döndüklerini göreceksiniz.Türkü kafe ve barların çoğalması ile Alevi gençlerinde müthiş derecede bir yozlaşma oldu.
Ben bunu kimseye ispatlamak zorunda değilim. Ve semahlada bahse mi gireyim yani seninle. Ben daha iyi dönüyorum diye sen zaten yüreğinde hissedemezsen semah dönemezsin o yollardan çok önce geçtim ben.
kızılırmak77 24.11.2005, 20:09 Chatlakalper ArkadaŞim Bu Yoldan Çok Önce GeÇmİŞsİn Ama Bozuk Mal Üreten Fabrİka Gİbİ Yok OlmuŞsunuz.12 Yildir Bu Alanda Dİmdİk İnanarak Ufak Adimlarlar AteŞte Semah DÖnerek İlerlİyoruz.
kussaray 26.11.2005, 01:36 oyumu İlgi gösteren var dan yana kullandim
Hacibektasli 11.12.2005, 16:50 Valla ben 16 yasindayim ve Alevilike cok bagliyim ve ilgileniyorum.Yani kendimi bir Örnek olarak gösterebilirm bu Konuda.
Yakapınarlı 11.12.2005, 17:05 Valla ben 16 yasindayim ve Alevilike cok bagliyim ve ilgileniyorum.Yani kendimi bir Örnek olarak gösterebilirm bu Konuda.
kardeşim ne güzel 16 yaşındasın ve konulara duyarlısın.bu çok sevindirici bir durum.ben şahsen senin yaşındayken alevilik nedir onu bile bilmiyodum bildiğim tek şey biz aleviyiz.yeni yeni öğreniyorum bunları.ve maalesef üzülerek söylüyorum ki senin yaştaki gençölerimiz bu konuya çok duyarsız.
Hacibektasli 11.12.2005, 17:09 kardeşim ne güzel 16 yaşındasın ve konulara duyarlısın.bu çok sevindirici bir durum.ben şahsen senin yaşındayken alevilik nedir onu bile bilmiyodum bildiğim tek şey biz aleviyiz.yeni yeni öğreniyorum bunları.ve maalesef üzülerek söylüyorum ki senin yaştaki gençölerimiz bu konuya çok duyarsız.
Haklisin ablacigim,yani bunu bana gercekten cok kisi söylüyor.Örnegin ben Saz calarim,Türkülere düsgünüm.Benim yasimdaki Alevi arkadaslar Pop dinler,yabanci dinler ben ise Türkü haricindeki Müziklerden zevk almam.
Bir Zeynep 11.12.2005, 17:24 Haklisin ablacigim,yani bunu bana gercekten cok kisi söylüyor.Örnegin ben Saz calarim,Türkülere düsgünüm.Benim yasimdaki Alevi arkadaslar Pop dinler,yabanci dinler ben ise Türkü haricindeki Müziklerden zevk almam. Ne mutlu anan banana canim kardesim. Senden gurur duyuyorum gercekten. Iyi bir örneksin. Allah seni dogru yoldan SASIRTMASIN!!! NAsillim ama canlar? Ögrendim bu sözü dimi ama?!?! hehehe
Hacibektasli 11.12.2005, 17:46 Ne mutlu anan banana canim kardesim. Senden gurur duyuyorum gercekten. Iyi bir örneksin. Allah seni dogru yoldan SASIRTMASIN!!! NAsillim ama canlar? Ögrendim bu sözü dimi ama?!?! hehehe
Cok tessekür ederim canim Ablam.:3D_NG (4)
Yakapınarlı 11.12.2005, 17:49 Ne mutlu anan banana canim kardesim. Senden gurur duyuyorum gercekten. Iyi bir örneksin. Allah seni dogru yoldan SASIRTMASIN!!! NAsillim ama canlar? Ögrendim bu sözü dimi ama?!?! hehehe
kardeşim yaa sen bakma bize sen istediğin gibi konuş belki ileride ata sözü yaparız.:3D_NG: ilahiii sen yaa ŞAŞIRTMASIN ıda büyük yazmışş.:yamukgul:
Hacibektasli 11.12.2005, 17:56 Bu arada benim bir Sorum olacakti.Ebebeynler ne demek?
Yakapınarlı 11.12.2005, 17:58 Bu arada benim bir Sorum olacakti.Ebebeynler ne demek?
aile büyükleri anne baba
Hacibektasli 11.12.2005, 18:00 aile büyükleri anne baba
Tessekür ederim.
DENIZCENK 12.12.2005, 11:05 aslında aile bu konu hakkında üzerine düşen görevi yapmıyor..ama bir gnç kendi kendinede gelişebilir bu konu hakkında ..
avrupada yasayan alevilerin aile ici dialogu cok az oldugu gibi aile ortaminda da hic konusulmayan hatirlanmayan bir konu alevilik yani yasam bicimimiz cogu genc yarim yanlis biliyor coguda sadece sozde yasiyor aleviligi bu sekilde cok kisi taniyorum..
Kardeş türkiyede de durum öle pek parlak değil yani.. Aile içi diyalok o kadar da süper denemez hani....
Kizilbas 66 13.12.2005, 21:29 Sevgili Gencler !..
Aleviligin son yillarda özüne dönmesi ve kimlik mücadelesinin hizlanmasi yüzyillardir üzerinde kurulan baskinin bir neticesidir.Dolayisiyla bugün Aleviligin arastirilmasi ,okunmasi ,yasatilmasi genclerimiz icin cok büyük firsattir.
Bu konuda siz gencleri cok sansli görüyorum.Bizler bunda 10-15 yil önce sadece Alevi oldugumuzu bilirdik onuda sesli söyleyemezdik.Bununda cesitli sebepleri vardi.Birincisi yüzyillardir üzerimizde olusan baski ve sindirmelerden ailelerimizin bizlere aman alevi oldugunuzu söylemeyin demesinden ..Kendi aramizda konusurken bile Alevi oldugumuzu sesimizi kisarak söylerdik sanki ayip birsey söylüyormusuz gibi.. Ikincisi daha dogru dürüst Aleviligi tanimlayamazdik hayatimizda ceme katilmamistik cünkü Cem yapilmamisti 25-30 yasindan sonra Cemi gördük,ögrendik,yasadik..Evet durum kisaca böyle sevgili gencler !!!.. Sizleri o acidan sansli görüyorum yasadigimiz evrensel dünyada Aleviligi yasamaniz,yasatmaniz ,sahip cikmaniz beni gururlandiriyor.... Hepinizin gözlerinden öpüyorum.......
Sevgilerimle........
tokatlı_86 20.12.2005, 18:32 artık bızım bu durumdan kurtulmamız ozumuzu tum gençliğimiz bilmeli bari biz çocuklarımıza aleviliğin ne olduğunu anlatalım lutfen
slm arkadaşlar Alevi gençli aleviliği ilgi göstermiyor. Bunun ben yakından inceliyorum. İstanbulda bir alevi vakfının yönetim kurulundayım. Gençlikten sorumluyum. Bu güne kadar uğraş verdim ama bir türlü gençlerin alvililkle ilgilindiğini görmedim. Tabi hepsi değil var ama bunların sayısı az yok denecek kadar. Yani alevili akılcı ve mantıklı bir yapıda anlatamaz. Onları bu konulara başka aileler olmak üzereyönlendirmez isek. bu gençleri başka yerlerde sokaklarda birbir kayıp ederiz. ve de ediyoruz.
sienna-05 25.02.2006, 19:49 ben sadece bir kere cem de bulundum ve simdi tv izliyince cok garip geliyor su aglasmalar falan...pek birsey bilmiyorum alevilik hakkinda
meymane_usari 25.02.2006, 20:20 Canlar ben bu konuda birkaç şey söylemek istiyorum öncelikle bugünkü laevi gençlerin bence %40 hiç vazifelerini yapmiyolar mesela muharremde cem e gittim o kadar genç vardı ama hiçbiri agidlarda aglamadilar sonra nerdeyse yarısı oruç tutumadığı halde gidip cem evinde iftara gidiyolar oruçlu olanlarda dışarda kalmak zorunda kalıyo bunu ben bizzat yaşadım.Yine muharrem in ilk günleriydi nurtepe cem evine gittim normal gazi cem evindeki gibi kitaplık olduğunu sandım ama yokmuş orda hizmetli çalisan anneye dedimki ana burda kitaplık yok mu?Dedi yok napacaksın?Dedim okuyacak kitap ariyorum dedi buraya gelenler kitapları okuyup zarar veriyolar kitaplarda elimizde kaliyo satamiyoz dedi.Bende kitaba zarar vermeyecek şekilde Kerbela ve Matem kitabını okudum kitabı sapasağlam teslim ettim ve anne bana dedi ki paşam şimdi senin gibi itikatli genç kalmadi dedi çok üzüldüm.
işte bneim bu konudaki görüşlerim saygılar
hayatınızda güzel bir başlangıç yapmak istiyorsanız hemen ilk perşembe günü
bir cemevine gidin ve cem ibadetine katılın,kafanızda hiç bir önyargı oluşturmadan sadece bir olmaya gidin.hacı kueyş yardımcınız nolsun
Ben son şık diyorum.çevremde gördüğüm kadarı ile sadece aleviyim demek olmuyor.Alevi olmak insanın üzerindeki bir marka değil.bunu yaşamak lazım hayatının her noktasında yaşamak.Gerçekten yaşayabilene,hissederek inanarak ve öğrendiklerini anlatarak yaşayabilene...
Ben elimden geldiğince tanımasamda, tam olarak aleviliği araştırıyorum. Sonuç olarak ailelerimizde bir şekilde eksik bilgiler almış olabilir ve bunları bize yanlış aktarmış olabilirler.
Araştırmak bıkmadan usanmadan.
pirihorasani 18.03.2006, 00:10 Maalesef alevi gencler aleviligi sol derneklerde ariyorlar, buda onlari dinsizlige kadar surukluyor.Alevi genclerine Dergah lazim, Cem evleri lazim,Pir lazim,Mursid Lazim.Ama maalesef alevi gencler sol orgutlerde zaman geciriyor.Din ile Siyaseti birbirinden ayiramiyorlar bu durumdan dolayi.Dini bilmeden Siyasete giriyorlar.Alevilik Sol Orgutlerde/Derneklerde daha dogrusu siyasi kimligi olan yerlerde aranmaz!
Selamlar,
Hüseyin69 18.03.2006, 00:41 1980 yılında imiş pir gelmiş köye talipler piri hor görmüş bu zamanda pirlik olurmu demişler ama pir köye bakıp şunu demiş birgün beni çook arayacaksınız ve öylede olmuş yıll 2005 artık ocaklık seyitlik pirlik yokdenilecek kadar az tuncelide ve zamanın insanları hatalarını şimdi anlıyor
evet iste olay bu alevi eger gercekten burdaki genclerin cogu kendine aleviyim diyorsa ki ben buna katilmiyorum herseyi anaya babaya yükleyip isin icinden siyrilip cikiyorsunuz anne baba sizi dünyaya getirdi belirli bir yasa kadar büyütü konusmayi gülmeyi aglamaya yemeyi icmeyi vs ögretti oku cagina geldiniz okulda ögretmenleriniz size birseyler ögretti ama sizler hic birsey ögrenmemissiniz sadece bir kac ezbere yapmissiniz hepisi bu yukarida alintisini aldigim olay cok aci bir gercektir
dikkat ediyorsaniz forumun bazi basliklari eglence diye atilmis bana göre eglence degil basli basina bir örnektir falan kisiye su sarkiyi istiyorum su anda sunu dinliyorum kücük bir örnektir semah herkes dönebilir dönülmez diye bir kural yok ama semahi dönerken neleri his edebiliyrsunuz eger hic birsey hisedemyirsaniz discolarda dögünlerde ki gbi bir oyun olur eger günümüz alevi gencligi adina bati dedigimiz cagdasliga kendi kültürüyle degilde baskalarinin ...... ayak uydurmaya calisiyorsa kusura bakmayin ama ben buna alevilik diyemiyecegim kisi cocugunun yanidan pop dinlerse cocuk ondan ilham alir bunu unutmayin
iki cocugum var ben sanmamki icinizden birisi 3 yasindaki cocugum gibi deyis dinlesin cünki tv bir deyis ciktiginda benim cocugum cocukluktan cikip koltuguna oturur can kulagiyla o deyisi dinler ve aklinda kalanlari gider odasinda ayni sekil yorumlamaya calisir aleviligin temel ilkesi nekadar eline beline diline sahip ol varsa deyislerine inancina gelenegine de o kadar vardir bence iyi bir alevi gecmisini günümüze tasiyabilen alevidir gecmis gecmiste kaldi gelecege bakalim demekle ne bir yere varilir nede alevi olunur
burasi alevi formudur herkes alevi olmakta serbesttir
ama disarda ne kadar alevidir oda ayri bir derttir
aslinda yazilacak o kadar cok sey varki
kendimizi birakip hep baskalariyla ugrasmisiz
pek ilgi gösteren yok çünkü bazı insanlar artık kaçıncı yüzyıldayız ayrımmı kaldı falan diyolar...
Alevi gencleri, alevilikle ilgileniyorlarmi?
Benim çevremdeki ALEVİ gençliğin çoğu ilgileniyo..
Ama ilgilenmiyenlerde var tapi..
Adem YAVUZ 25.10.2006, 22:22 ilgi gösterilmiyor. Bir sürü faktör var. Bunlar tamamen dünyevi faktörler. Geçim sıkıntı, çevre faktöleri vb. Alevilik esasında aileden öğrenilmiyor. Belli bir olgunluğa eriştikten sonra bazı soruların cevabını aramayla başlıyor. Kafasındaki sorulara bir yerden sonra mantığını katarak yorum getiriyor. Çünkü yazılı bir kural yok. Bu forumda da anlaşılıyor ki hepimiz olaylara farklı yaklaşımlar gösteriyoruz.
Aileler alevilik konusnda çocuklarına bilinçlendirmiyorlar ama yeni nesil alevi gençleri hiç kimsenin desteği olmadan aleviliği çok güzel bir şekilde öğrenip hatta büyüklerini eleştriyorlar ve bilgisi olmayan kişileride bilinçlendirmek için caba sarf ediyorlar.Babalarımızın ve dedelerimizin anlattığı gibi belki aleviliği tam anlamıyla yaşamıyorlar ama öğrenmek biraz da olsun yaşamak için ellerinden geleni yapıyorlar....
alevi oldugunu sonradan ögrenenler var canlar biliyormusunuz?
12 yaşında bir çocuk bir gün eve gelir babasına'baba arkadaşımı okulda alevi olduğu için tartakladılar'der ve 'alevi ne demek?'diye sorar.babası ona hz ali yi çok sevmek der geçiştirir..kötü birşeymi bu diye sorar,babası neden kötü olsun bizde aleviyiz der.
anlattığım olay harfi harfine başımdan geçti canlar.
ebebynler çok ilgisiz.
birde yaşadığınız ortam tamamiyle sünnilerden oluşuyorsa,aileler tamamiyle kültürel egitimi bir yana bırakıyorlar.
üstelik alevi düşmanlığını açıkça ifade eden bir yerde yaşıyorsanız.
yıllar sonra babama soruyorum.babamda
beni kınama her adam yaşadığı yere benzer ogul,o dayak yiyen çocuk sen olabilirdin.
o gün yememiştim ama günler geçtikçe artık o dayak yiyen çocugun ismi ben olmuştu.kendimi savunma ihtiyacı duyuyordum ve savundumda.bu gün bile ara ara yaşıyorum.ama tüm samimiyetimle itraf etmeliyim ki
ne mutlu aleviyim diyenlere.
arkadaşlar gençlerden önce anne ve babalara görev düşüyor. size bir konuyu anlatacağım hepsi gerçek
geçen bir cem evinde sohbet ederken bir doktor arkadaş var sohbet ediyoruz. kendisi alevi ve liseye giden bir kızı var. doktorun anlattıkları
kızım bana geldi neden oruç tutmadığımız sordu. okulda arkadaşları ormuşlar neden oruç tutmuyorsun diye o da annem babab tutmuyor bende tutmuyorum babama bir sorayım demiş. akşam eve gelmiş doktora sormuş baba arkadaşlar oruç tutuyor bana sen niye tutmuyorsun diye sordular. biz niye tutmuyoruz demiş babasıda diyorki bu güne kadar böyle bir soruyla karşılaşmamıştım hiç evde öyle sohbetlerde etmeyiz diyor. aslıda doktor alevilik konusunda oldukca bilgili ama ailesine değil çevresine. kızıma anlattım diyor aleviliğin ne olduğunu niçin oruç tutmadığımızı.
kızı okula gidiyor anlatıyor babasından öğrendiklerini. işte bu gençlerin mi suçu yoksa ailelerimmi yoksa bizim toplumumzun mi
kendime yeni bir şık oluşturmak istiyorum(:
e şıkkı: ebeveynler aleviliği bilmiyorlar ki çocuklarına da aleviliği öğretsinler ve bunun sonuncunda genç de aleviliğe yönelip yönelmeyeceğine karar versin..
saygılarımla..
Bence aileler çocuklarına bu konuda bilgilendirmiyorlar ben bir sünni olarak aleviliğin bütün gerektirdiklerini felsefesini ibadet ve inançlarını biliyorum fakat benim alevi arkadaşlarımın çoğu bundan habersiz veya yapmıyorlar alevilikte semah ibadetin bir bölümüdür ben bir sünni olarak acemi bir aleviden daha iyi semah dönebiliyorum buyurun yorumu siz yapın
öncelikle seni tebrik ediyorum.merak ettiğim bişey var.senin aleviliğe karşı bu merakın nerden ve nasıl başladı? bu arada ben yeni üye olduğum için bu sorduğum sorularla ilgili yorum yapmış olabilirsin ama ben malesef tekrardan sordum:blushing: açıkçası çok şaşırdım senin bu ilginden dolayı.
Bencede aileler yeterince açıklama yapmıyorlar yada biz gençler toplum içinde kaybolup özümüzü hiç merak etmiyoruz. doğrusunu söylemek gerekirse benim için böyle.benim buraya üye olmamın sebebi de budur.alevilikle ilgili yeteri kadar bilgiye sahip değilim.:no:
Yusuf Eroğlu 02.11.2006, 18:05 Canlar malesef ülkemizde kitap okuma alışkanlığı çok azdır oysa alevikle ilgili okadar çok güzel kitaplar varki ama malesef okunmuyor ebeveynlerde ne yazıkki geçim derdinde.Gençlerde kulaktan dolma söylemlerle bilgileniyorlar.Semah'a gelince eskiden köylerde semah kursları yoktu tamamem gözlemleyerek öğrenilirdi vede doğaçlama yapılırdı çokda güzel olurdu şimdilerde folklorik gibi her dernek veya ekip kendine göre fügürler üretmişler,oysa semahlar sadece bölgelere göre değişirdi,Erzincan,sivas,tokat,tırakya ve akdeniz ege bölgesi olarak ayrılırdı.Buda asırlarca süre gelen bir çeşitlilikti.Bence bu genelek doğrudur.
eger cem evlerimizda gençleri çekecek proğramlar ve projeler yapar gençleri buralarda görevlendirirsek onlarda mutlaka sahip çıkarlar. bu gün cemevlerimizin geçnleri masa taşımaktan temizlik yapmaktan başka bir yerde kullanılmıyorlar onlarında fikirlerin uygulayabileckleri konuma getirmek gerekmez mi
ALBAY_KAWA 11.11.2006, 23:51 iyi güzeldiyorsunda, bu is önce ailevi temel bilgiye baglanir, eger kimi aileler bilim admlarin kitapalrindaki uygulama tarzlarina göre cocuk büyütürlerse, fazla verim beklemek pek yii olmaz acikcasi cocuktan, güzel seyler yapmak isteyenelrde oluyor, ama dernke yapilarindaki alisila geldigimiz olaylar kaynatiyor illaki....
özgür gezer 12.11.2006, 01:45 iyi geceler arkadaşlar .benim düşüncemi d şıkkı tanımlıyor.yıllarca bastırılmış bir aleviliğin altında sıkışmış aileler alevilikten bassetmekten bile çekiniyorlar.çocuklarına biz aleviyiz bile diyemiyorlar.çocuklarının alevi nedemek sorusundan korkuyorlardı.bu sorunun cevabını bile bilmiyorlardı çünkü.
buda zamanla kendi kültürlerinden kopmuş gençlik ordusunu meydana getiriyor ve toplumda kimlik arayışına giren gençlerin bir çoğu bocalıyor malesef........
meymane_usari 12.11.2006, 21:01 buda zamanla kendi kültürlerinden kopmuş gençlik ordusunu meydana getiriyor ve toplumda kimlik arayışına giren gençlerin bir çoğu bocalıyor malesef........
çok güzel bir tespit gençler özünü unutuyor maalesef.ailesinden yeteri kadar bilgi alamayan genç arkadaşlarının etkisi ile ideolojisinde değişiklikler meydana gelebiliyor.
|