Orijinalini görmek için tıklayınız : bir sorum olacakti!!!

mustimercan
22.10.2005, 13:27
simdi canlar,ben bir alevi,yim ama bu konularda daha yeni yeni bilgilenmeye basliyorum,fazla bi bilgim olmadigindan size sorayim dedim... adam bana soruyor "alevimisin"diye
-evet aleviyom diyorum
-"peki aleviler hz.Ali,yi sevenler onun yolundan gidenler degilmi?"diyor
-evet diyorum
-"Hz.Ali namaz kilardi siz neden kilmiyorsunuz"?

benim sorumda bu iste ben simdi bu adama ne cvb vereyim?
kisa öz ve mantikli bi cvb ariyorum,,
simdiden sagolun canlar yardiminiz icin..

Alevimen
22.10.2005, 13:49
forumda bu konu hakkında baya mesaj yazıldı.

özetliyerek bir arkadaş size cevap verebilir ama sizin için ne kadar faydalı olur bilemem o nedenle bu iki topikleri dikkatlice okuyun:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=46&highlight=ali+namaz
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=581&highlight=ali+namaz

chatlakalper
22.10.2005, 14:55
yine mi yaaa :)

Canan
22.10.2005, 15:01
bence bu adama en iyi cevab sana ne demekdir.
daha once o basga alevilere sormusdur bu soruyo ve hepsi bir sekilde anlatmaya calismisdir, bu adam anlamadigina gore en iyi cevab bence seni ilgilendirmez olur. cok sert bir sekilde degil nasik nasik 'size ne beyfendi ben sizin inancinizi sorguluyomuyum?'

Balabanli
23.10.2005, 01:56
En basit cevap:

cünkü Ali camide namaz üzeri öldürüldügü icin, aleviler camiye gitmiyor...
namaz konusunada gelince, bizde insanoglu önemlidir... namaza ayiricagin zamani insanogluna yardim ederek ayrisan, bu bizim icin namazdan bin kat fazla deger kazaniyor...

mustimercan
23.10.2005, 02:09
aciklamalar icin tesekkurler canlar!!!!

atom
23.10.2005, 15:53
Merhaba kardeşlerim
Aranıza yeni katıldım.
Ben samet
Ben de bişi söliyim dedim.
Ben bir sünniyim
ve sana şunu sölemek istiyorum. Sana öyle soru soranlara sanane deme de, "benim ibadetimi sorgulayacağına kendi ibadetinin Allah katında ne kadar geçerli olabileceğini düşün" dersin. Çünkü ne yazık ki çoğu sünni "ne yazık ki" namazı bir borç olarak görür ve zorunluluktan kılar. oysa namaz Allah'ı bilmekten dolayı olmalıdır. Öyle değil mi?

derimax
30.10.2005, 00:44
Güzel dedin be samet bravo..Hele su göstermelik namaz kılanlardan nefret ediyorum...Bana mı kılıyo!?Allahv için kılsın.....:kapaligöz

kızılırmak77
30.10.2005, 22:38
arkadaşım biz Anadolu Alevilerinin Allah,Muhammet,Ali üçlemesinin dışında Müslümanlıkla uzaktan yakından ilgisi yoktur.Kuranı kerimde derki kısasa kısas bu demekki canını yakana zarar ver oysa Alevilik ne der?İncinsende incitme

hasan1
31.10.2005, 10:59
slm

Güzel dedin be samet bravo..Hele su göstermelik namaz kılanlardan nefret ediyorum...Bana mı kılıyo!?Allahv için kılsın.....:kapaligöz

sanane kardesim kim icin kilarsa kilsin ister göstermelik ister borc
hoca efendi borc diyorsa borctur yada toplumdan dislanmamak icin kiliyor oda öyle inanmis saygi duymak gerekir adami öldüren ceker cezasini sen ben deyil

rockçı turna
31.10.2005, 11:11
arkadaşım biz Anadolu Alevilerinin Allah,Muhammet,Ali üçlemesinin dışında Müslümanlıkla uzaktan yakından ilgisi yoktur.Kuranı kerimde derki kısasa kısas bu demekki canını yakana zarar ver oysa Alevilik ne der?İncinsende incitme

enteresan tabii; peki söylermisin aleviligin neyle ilgisi var?

diger mesajlarınızdan okudugum kadarıyla semahcıymıssınız; cok merak ettim girdiginiz cemlerde her gülbenkten sonra kimlerden yardım beklenir; duaz-ı imamlar kimleri anar; hangi kutsal kitaptan ayetler okunur; tevhidleme neyi anlatır....

biklmem ki insanlar neden islam denince sadece sünni/ sii islamı anlarlar ve bu kurallara göre aleviliği yargılarlar!!!??:3D_NG (7)

yinede bu yazınız ii oldu bence bu konu aramızda tartısılmalı bir noktaya varılmalı; kimin düsüncesi yanlıssa dogrusunu ögrenmeli.

genclik_atesi
31.10.2005, 13:47
bence su cevabi ver aleviler namaz kilar ama sen gönul gozuyle bakmadigin icin gorememissin. aleviler namaz kilmiyor sahsen bende kilmiyorum ama gerekli. bizlerde su dusunce var Hz.Ali'yi camide namaz kilinirken sehit oldu ama yanlis o camide zehirlendi ve bunu yapan ise Hz. Ali'nin yetistirdigi bir yetimdi ona ihanet etti. ve Hz.Ali zehirlendiginden peki iyi hatirlamiyorum 2 veya 3 gun sonrasi vefat etti.

gulizar
31.10.2005, 14:20
Rockercrane ayni bu teklifi ben alevimene yaptim ama tam anlatamadim,
görüyoruzki halen bu kadar konusuldu, ama birtürlü bilinmiyor gine cogu seyler,buna nasil care bulunur tam olarak kafamda bir yöntem bulamadimki pratike dökmek icin,anlatayim,eger arkadaslar fikirlerini/görüslerini paylasirlarsa
sevinirim bakarsin,daha güzel fikri olan olur,güzelce cözeriz bu isi.

*benim icinde gecerli,yanlis anlama olmasin.

rockçı turna
31.10.2005, 19:41
Rockercrane ayni bu teklifi ben alevimene yaptim ama tam anlatamadim,
görüyoruzki halen bu kadar konusuldu, ama birtürlü bilinmiyor gine cogu seyler,buna nasil care bulunur tam olarak kafamda bir yöntem bulamadimki pratike dökmek icin,anlatayim,eger arkadaslar fikirlerini/görüslerini paylasirlarsa
sevinirim bakarsin,daha güzel fikri olan olur,güzelce cözeriz bu isi.

*benim icinde gecerli,yanlis anlama olmasin.

bana kalırsa bu konu hakkında topic acılmalı ve etraflıca tartısılmalı; yani bizim kendi aramızda en azından tanımda bir beraberlik olmlı; birisi diyor ki alevilik islamın özüdür, diyeri diyor ki yok efendim kendi basına bi dindir....

ya o kadar uç seyler ki bunlar!!!

herkes kendi kanıtını ortaya dökmeli ve dogru olanı bulmalıyız

polata
01.11.2005, 09:25
En basit cevap:

cünkü Ali camide namaz üzeri öldürüldügü icin, aleviler camiye gitmiyor...
...
Mistik anlatım, basit çözüm ancak inandırıcılığı yok.

hasan1
01.11.2005, 21:54
selam

Mistik anlatım, basit çözüm ancak inandırıcılığı yok.

polat sen güzel cevap bulmusun anlayana sivri sinek saz
anlamayana elde deyil kanit az

kalenderi
09.11.2005, 21:31

kızılırmak77 rumuzlu arkadaşımızın yazdıklarının ne anlama geldiğinden haberi bile yok herhalde

Allah-Muhammed-Ali üçlemesi ehli sünnetin anlamayadığı ne yazıkki alevilerin birçoğununda anlayamadığı çok derin bir konudur. Burada anlatılmak istenen (kısaca değineceğim) Allah (c.c) kainatı yaratmadan önce kendi nurundan Nur-u Muhammedi'yi yaratmıştır. Daha sonra bu nurdan Şah-ı velayet Hz. Ali (a.s.) yaratılmıştır.O yüzden Fahri Kainat Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.a.) hadis-i şeriflerinde 'Ali ve ben bir nurdanız.' buyurmuşlardır. Bu üçlemenin anlamı budur. Bu nedenle Alevilikte kullanılan bütün kavramların kökeni islamiyettedir. aleviliğin islamiyetle ilgisi yoktur diyenler hayatımda ki en büyük idolerimden biri Şah Hatai (bence onu bilmeyenler ortalıkta dolaşıp ben aleiyim diye gezmesin) hazretlerinin deyişlerini okusunlar.

Aleviliğin islamiyetle ilgisi yoktur diyen kardeşlerime son sözüm Alevi sözünün nerden geldiğine çok iyi dikkat edilmelidir. Arapça bilen arkadaşlar iyi bilecekki bu sözün sözlükteki anlamı Ali'ye bağlı (soy yönünden yada fikriyatta) olan demektir. Ancak Alevi sözcüğü Haydar-ı Kerrar efendimizin soyundan gelenleri belirtmek için kullanılmıştır. daha sonraları bu kelime anlam genişlemesine uğrayarak bugünkü halini almıştır.

umarım bu kadar derin konuları böyele kısıtlı bir ortamda biraz netleştirebilmişimdir. Namaz ve Oruç ile ilgili konuları elimden geldiği kadar yanıtlamaya çalışacağım. Bilinenin aksine alevilerin namaz kılmamasını nedeni Allahın Aslanı Efendimizin Camide şehit edilmesi değildir. Daha karmaşık sosyolojik,siyasi, tarihi nedenleri vardır. Ama özetle ALEVİLER NAMAZ KILMALI MIDIR SORUSUNA VERECEĞİM CEVAP (BİR DEDE ÇOCUĞU OLARAK SÖYLÜYORUM) EVET KILMALILAR ANCAK NAMAZI CAMİDE SÜNNİLERLE CEMEVLERİNDE YA DA YAPABİLİRLER. başımın üstünde ömer bekir osman yazarken namaz kılmak içimden gelmez benim.

Bende-i Al-i abayım severim ehl-i beyti
Sevmezem al-i yezidi caferiyem caferi (Seyyid Nizamoğlu)

Sofi mezhemiz ne sorarsın
Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz
.........................................
.........................................

Katarda İmam Ca'fer'e uyarız
Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz (Şah Hatai)

Muhammed Ali'nin Kullarındanam
Ali Aba nesli Hayderi denem
İmam-ı Ca'fer'in mezhebindenem
derdimend Hatai dermana geldim (Şah Hatai)

arkadaşlardan gelecek cevaplara göre kendi görüşlerimi daha da ayrıntılı olarak açıklayacağım.

Allah Zü'l Celali Ve'l İkram hidayetini üzerimizden eksik etmesin.

özgüreren
09.11.2005, 22:12
önce hoş geldin kalenderiama yazdığın Allah ilk önce Hz.Muhammedi ve Hz.Ali'yi yaratmıştır demişsin kaynağın nedir?bence yanlış çünkü yani herkesçe yanlış gelir..bekliyoruz!!saygılar

kalenderi
10.11.2005, 20:19
önce hoş geldin kalenderiama yazdığın Allah ilk önce Hz.Muhammedi ve Hz.Ali'yi yaratmıştır demişsin kaynağın nedir?bence yanlış çünkü yani herkesçe yanlış gelir..bekliyoruz!!saygılar

Hata bendedir özür dilerim Cenab-ı Ali efendimizin buyurduğu gibi insanlarla
konuşurken onların akıllarıyla konuşmak gerektiğini unutmuşumdur. Daha önce arzettiğim konular çok derinliği olan uzmanlık isteyen mevzulardır. Aleviliksuz ucu bucaği olmayan Okyanuslar gibidir.
Cevabım: Yaratma kelimesi maddi anlamda değil ruhani anlamda değerlendirilmelidir.Bu konuyla ilgili Hz. Muhammed Mustafa (s.a.a.v) efendimizin hadisleri vardır. Mealen 'Allah (c.c) beni yarattığında Adem (a.s.) su ile balçık kıvamında idi' Bunun gibi birçok hadis ve -burada anlatmam uzun sürebilir- Alevi dedelerinin anlattığı Dünyanı tamamı denizlerle (eski deyişle umman) kaplıyken (Cebrail (a.s.) ile ilgili çok meşhur bir hikayedir) Cebrail (a.s.) dünya üzerinde cevlan (dolaşma, gezme) ederken Denizin ortasında bir yapı görür o mekana girdiğinde biri yeşil diğeri kırmızı olani ki kandil vardır(bu alevi deyişlerinde de vardır) Bu kandilleri görür ve çok şaşırır ve Allah (huve'l Kadir'ul Kahhar) 'a bu kandillerin hikmetini sorar ve o kandildeki nurların Fahri Kainat Muhammed Mustafa ve Aliyyel Murtaza'ya ait olduğu öğrenir.

Bunun aksine inanmak Aleviliği inkar etmek demektir.

Şu iyi bilinmelidir Makam-ı Mahmud'un sahib Rasululah efendimiz yaratılmışların ilki ve en hayırlısır. Ondan sonraki yücelik makamı onun dünyada ve ahirette kardeşim dediği, Allahım onu seveni sevona düşman olana düşman ol dediği Aliyyel Murtaza (a.s)'dır.

BÜTÜN YAZDIKLARIM ORİJİNAL( ARAPÇA,FARSÇA VE TÜRKÇE) KAYNAKLARA DAYALIDIR.

aşk-ı niyaz ile

özgüreren
10.11.2005, 22:37
ben bunlar tamamen uydurma hadisler olarak inanmıyorum kusura bakma..Allahın bilmediği bir şey yoktur birine görev veripde git şurada neler oluyor bak bakim demesini bir müdürün yardımıcısına demesi gibi bişey..yani benim anladığım bu durmda hadisler uydurmadır ha yanlış anlama sen uydurdun demiyorum okuduğun içerikleri kast ediyorum..saygılar

kalenderi
11.11.2005, 19:35
ben bunlar tamamen uydurma hadisler olarak inanmıyorum kusura bakma..Allahın bilmediği bir şey yoktur birine görev veripde git şurada neler oluyor bak bakim demesini bir müdürün yardımıcısına demesi gibi bişey..yani benim anladığım bu durmda hadisler uydurmadır ha yanlış anlama sen uydurdun demiyorum okuduğun içerikleri kast ediyorum..saygılar

Benim yazdıklarımı anlamamaktaki ısrarın nedir bilemiyorum ama Allahın bilmediği bir şey yoktur demenin anlamı ne? Cebraile git bak diye bir görev verilmemiştir yazılanları daha net bir kafayla okursan dediğimi anlayacaksın.

Hadislere inanmıyorum bunlar uydurmadır diyorsun bu cümleleri kuranlar muaviye'ye yezide hazret diyenlerdir.

Sen alevi misin bilmiyorum ben bunlara inanıyorum Ehli Beytin Bütün YARATILMIŞLARDAN ÜSTÜN VE MÜBAREK OLDUĞUNA BEN VE BÜTÜN KIZILBAŞLAR GÖNÜLDEN İNANIRLAR.

Allahu Kerimu'l Cebbar şöyle buyuruyor:

Hiç bilenlerle bilmeyen bir olur mu?

Serkan_Devrim
13.11.2005, 19:50
bi kere namaz Allaha bir borç değildir. ibadetlerin bütünü insan için vardır. yani bize yararı olduğu için. amaç tanrıya ulaşmak, onda yok olmaksa(fenafillah) özümüze dönmemiz gerekir ki namaz bunu sağlamaktan gelir. namaz insanı günün belli saatlerinde dünyasal zevklerden, bencilliklerden ve hırslardan uzaklaştırıp allaha yöneltmek için var. biz zaten bunu başarabilenleriz. başaramayanlarda varsa kendi iliği için kılabilir.

Serkan_Devrim
13.11.2005, 19:56
bu arada sevgili özgüreren sen hangi hadsleri uydurma olarak görmüyorsun? mesela hz Ali nin gerçeklerini örtüp ebu bekire, ömere ve osmana uydurma hadis düzen buharinin hadislerini mi gerçek kabul ediyorsun.
bi kere hadislerin uydurma olmasına bi gerekçe göstermek gerekmezmi? bu hadisler niçin uydurmaymış acaba?

öznur yüce
13.11.2005, 23:09
slm canlar mustimercan sana kim soruyorsa ona deki hz.ali namaz kılarken camide öldürülmüştür.ALLAHIN VERDİGİ İBADETLERİ YERİNE GETİRİRİZ YANİ NAMAZIMIZI KILARIZ

Kizilbas 66
14.11.2005, 04:13
Sevgili Canlar burada takip ettigim kadari ile yazilarin yönünün bilincli sekilde bir taraflara götürülmeye calisildigini düsünüyorum.Namazin biz Anadolu Alevileri tarafindan tarihin hicbir döneminde kilinmadigi ve benimsenmedigini biliyoruz.Bu konu Namaz ve Aleviler bölümünde ele alindi dolayisiyla bazi arkadaslarin sanki Namaz Alevilere farzmis gibi lanse etmeleri beni rahatsiz etti.Alevi-Bektasi yolunda,Inancinda bizim sünni insanlarin kildigi bicimde Namaz yoktur.Bu namazi kilanda Alevi olamaz asimile olmuslardir.Anadolu Alevilerinde Ayin-i Cemlerinde Halka namazivardir Pir e Niyaz vardir.
Hz.Ali namaz kiliyorduda siz neden kilmiyorsunuz diyenlere cevabimiz ise kisaca Hz.Ali nin camide öldürülmesi ve Emevi döneminde camilerde Ehlibeyt hakkinda küfürler edilmesidir ve Biz Anadolu Alevileri Kuran i sünnilerden farkli yorumladigimizi söyleyebiliriz.

Yedi iklim dört köseyi dolandim
Ben Ali den gayri er görmedim
Kismet verip alimleri yaratan

Sevgilerimle.......

Alevimen
14.11.2005, 10:53
Sevgili Canlar burada takip ettigim kadari ile yazilarin yönünün bilincli sekilde bir taraflara götürülmeye calisildigini düsünüyorum.Namazin biz Anadolu Alevileri tarafindan tarihin hicbir döneminde kilinmadigi ve benimsenmedigini biliyoruz.Bu konu Namaz ve Aleviler bölümünde ele alindi dolayisiyla bazi arkadaslarin sanki Namaz Alevilere farzmis gibi lanse etmeleri beni rahatsiz etti.Alevi-Bektasi yolunda,Inancinda bizim sünni insanlarin kildigi bicimde Namaz yoktur.Bu namazi kilanda Alevi olamaz asimile olmuslardir.Anadolu Alevilerinde Ayin-i Cemlerinde Halka namazivardir Pir e Niyaz vardir.
Hz.Ali namaz kiliyorduda siz neden kilmiyorsunuz diyenlere cevabimiz ise kisaca Hz.Ali nin camide öldürülmesi ve Emevi döneminde camilerde Ehlibeyt hakkinda küfürler edilmesidir ve Biz Anadolu Alevileri Kuran i sünnilerden farkli yorumladigimizi söyleyebiliriz.

Yedi iklim dört köseyi dolandim
Kismet verip alimleri yaratan

Sevgilerimle.......
doğrudur, ve eğitimden & bilgiden yoksun sünniler ve diğer azınlıklar forumada girdikleri için bazen forumu artniyet için kullanmayı hedefliyorlar başaramıyorlar çünkü bunları zamanla ayıklayıp uzaklaştırıyoruz.

polata
14.11.2005, 11:39
Alevilik inancında (aslında Anadolu Alevili inancında demek daha doğru olur) İslam dininin diğer inanç düşünce ve felsefelerinden farklı bir namaz ibadeti olduğu doğru, bu açıklarken iki ye ayırmışsın;
1- Hz. Ali'nin camide öldürülmesi ve camiler de Ehl-i Beyte küfürler edilmesi,
2-Kuran ve dolayısı ile İslam dini ve uygulamalarının farklı yorumlandığı.
Kişisel olarak birincisi daha önce de belirttiğim gibi bana basit bir çözüm, hatta mistik bir ifade olarak gelir. Ancak ikinci neden daha gerçekçi ve doğrudur. Tabi ki buda doğrunun en kısa anlatımıdır.

ibocan
16.11.2005, 13:33
benım bıldıgme gore hz alı camıde olduruldugu ıcın kılınmıyor ama kılan alevı canlarımızda vardır saygı ve sevgılerımle anteplı

Ezo
16.11.2005, 18:55
Hz. Ali camide öldurulmedi evinin havulusunun disinda ölduruldü bu buyrukta yazar hz Alinin acmide ölduruldugu yalandir sunniler tarafindan çikartilan...

saygilar

sessizfırtına
29.11.2005, 21:17
Hz. Ali camide öldurulmedi evinin havulusunun disinda ölduruldü bu buyrukta yazar hz Alinin acmide ölduruldugu yalandir sunniler tarafindan çikartilan...

saygilar

eda kardeş düşüncene saygı duyuyorum fakar sunniler neden böyle bir yalan uydursun kiyoksa alevileri camiden uzaklaştırmak mı gayeleri .sanırım olayı yannış yorumlamışsın her buyrukta yazan da doğru dur diye bir düşünce yok .saygılar............

asavsar
30.11.2005, 01:54
Arkadaşlar insanın ibadeti Allahla-kul arasındadır, insanların Allaha olan kulluk görevleri vardır. Bunlardan biride namazdır. Namaz Allaha ibadettir. Alevilerde Cem yapmak bir ibadet şeklidir yanii bir namazdır. Aranızda Cem yapan insanlar bunu bilirler. Allaha dualar edilir, ondan dilek dilenir.

insanaları islama davet etmek bir müslümanın yapması gereken bir görevdir. Burada bilinmesi gereken aleviliğin de islamın kendisi olduğunu bilmeleridir. Hz Alinin Camide şehit edilmesi alevileri ne Camiden ne de ibadetten geri koymalıdır.

Ayrıca İslamda zorlama yoktur. Sen gerekenleri yaparsın yine de kabul etmiyorsa onu zorla müslüman yapamazsın.
"Lekum dinikum veliye DİN" (sizin dininiz size, benim dinim banadır.)

ozgur416
30.11.2005, 02:24
HZ.ALİ camide öldürüldü imam hasan imam hüseyin namaz kılmadımı arkadaşlar oniki imam kılmadı hacı bektaş kılmadımı yunus emre kılmadımı hallacı mansur kılmadımı.
ben de kılmıyorum ama camide öldürüldü diye kılmıyoruz demeyelim.alevilikte namaz vardır.zor geliyor kılmıyoruz daha geçerli bir sebep bence kaçak cevaplarla biryere varamayız.tamam namazla aramızda büyük bir soğukluk var bunun sebebi alevi sünni gerginliği başka birşey değil

Kizilbas 66
30.11.2005, 08:27
HZ.ALİ camide öldürüldü imam hasan imam hüseyin namaz kılmadımı arkadaşlar oniki imam kılmadı hacı bektaş kılmadımı yunus emre kılmadımı hallacı mansur kılmadımı.
ben de kılmıyorum ama camide öldürüldü diye kılmıyoruz demeyelim.alevilikte namaz vardır.zor geliyor kılmıyoruz daha geçerli bir sebep bence kaçak cevaplarla biryere varamayız.tamam namazla aramızda büyük bir soğukluk var bunun sebebi alevi sünni gerginliği başka birşey değil

Yine ayni telden calmaya basladilar,bunlar Aleviligi Asimile etmek, icini bosaltmak,özünden koparmak icin oynanan oyunlarin ucuz tarifi.
Arkadaslar nedir sizlerden cektigimiz YETER ARTIK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bir tarafta Kürt Milliyetcileri ,bir tarafta Türk Sovenistleri ve diger tarafta Sia cilar Asuracilar .... Kardesim propagandanizi gidin kendi sitelerinizde yapin .......
Burasi Anadolu Kizilbas-Alevilerinin bagimsiz,Demokratik,Laik cizgisi olanlarin Sitesidir bu böyle biline..yillardan beri sizlerle mücadele etmekten biktik artik ..Alevi gencligi,insani bu ucuz oyunlara gelmez...Maskelerinizi cikarin dürüst olun.........

BOZ ATLI HIZIR YARDIMCIMIZ OLSUN:::::

ozgur416
30.11.2005, 10:45
Yine ayni telden calmaya basladilar,bunlar Aleviligi Asimile etmek, icini bosaltmak,özünden koparmak icin oynanan oyunlarin ucuz tarifi.
Arkadaslar nedir sizlerden cektigimiz YETER ARTIK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bir tarafta Kürt Milliyetcileri ,bir tarafta Türk Sovenistleri ve diger tarafta Sia cilar Asuracilar .... Kardesim propagandanizi gidin kendi sitelerinizde yapin .......
Burasi Anadolu Kizilbas-Alevilerinin bagimsiz,Demokratik,Laik cizgisi olanlarin Sitesidir bu böyle biline..yillardan beri sizlerle mücadele etmekten biktik artik ..Alevi gencligi,insani bu ucuz oyunlara gelmez...Maskelerinizi cikarin dürüst olun.........

BOZ ATLI HIZIR YARDIMCIMIZ OLSUN:::::

özünden çıkarmıyorum özüne ulaştıyorum kardeş ne maskesi hakkınd bir şey bilmediğin birini nasıl bu kadar kolay karalayabiliyorsun.bak kardeşim sen zaman içinde asimile olmuşsan bu senin suçun ben olmadım olmayacağımda her nereye gidersem doğru olanı anlatacam işinize geleni değil doğru olanı yapın özüyle oynayan sen ve senin gibi düşünenler asıl ben sizden şüphe ediyorum oniki imamların yaşayışlarına bak. Hoca Ahmed Yeseviye bak Lokman perendeye bak Hallacı Mansura bak Hacı Bektaşa Veliye bak onunla aranda ne kadar çok fark varsa bilki o kadar uzaksın.
al sana aleviliğin özü

Dört Kapı şunlardır:
1.Şeriat
2.Tarikat
3.Marifet
4.Hakikat
Her kapının on makamı vardır:

Şeriat kapısının makamları:
İman etmek,
İlim öğrenmek
İbadet etmek
Haramdan uzaklaşmak
Ailesine faydalı olmak
Çevreye zarar vermemek,
Peygamberin emirlerine uymak
Şefkatli olmak
Temiz olmak
Yaramaz işlerden sakınmak
Tarikat kapısının makamları
Tövbe etmek
Mürşidin öğütlerine uymak
Temiz giyinmek
İyilik yolunda savaşmak
Hizmet etmeyi sevmek
Haksızlıktan korkmak
Ümitsizliğe düşmemek
Ibret almak
Nimet dağıtmak
Özünü fakir görmek
Marifet kapısının makamları
Edepli olmak
Bencillik, kin ve garezden uzak olmak
Perhizkârlık
Sabır ve kanaat
Haya
Cömertlik
İlim
Hoşgörü
Özünü bilmek
AriflikHakikat kapısının makamları
Alçakgönüllü olmak
Kimsenin ayıbını görmemek
Yapabileceğin hiçbir iyiliği esirgememek
Allah’ın her yarattığını sevmek
Tüm insanları bir görmek
Birliğe yönelmek ve yöneltmek
Gerçeği gizlememek
Manayı bilmek
Tanrısal sırrı öğrenmek
Tanrısal varlığa ulaşmak Buyruğa Göre İnaç Esasları (http://www.alevibektasi.org/inances5.htm) Alevilerin kutsal kitaplarından “Buyruk”larda yazıldığına göre Alevi yolunun temeli üç sünnet yedi farza dayanır. Bu temel esaslara uymak zorunludur.

bülentişcan
08.12.2005, 15:57
[quote=genclik_atesi]bence su cevabi ver aleviler namaz kilar ama sen gönul gozuyle bakmadigin icin gorememissin.
Namaz alevilerin yapmadığı şekli bir ibadettir ve açık gözle görülür,GÖNÜL GÖZÜ İLE BAKMAK ,GÖRMEK VE OLMAK YADA BULMAK farklı bır anlam ifade eder (Batını yoruma gırer).

bülentişcan
08.12.2005, 16:06
Evet 12 imamların hepsi namaz kıldılar,ancak hacı bektaş, yunuz emre Hele hallacı mansur veya dıger Alevi uluları ve ocalşarım kurucuları namaz kılmadılar Xl yy da kalenderi,haydari,dıye anılan dervişler hakkında bilgi edinin ve Hacı Bektaşda bir Haydari dervişi olduğunu hatırlatıyı.
sebebi alevi sünni gerginliği başka birşey değil
Alevilerin namaz kılmamalarının sebebi sunnilerle olan gerginlikden değil inanç biçimlerindendir.

bülentişcan
08.12.2005, 16:08
sanırım alıntıda yanlışlık yaptım evet 12 İmamlar dye başlayan cümle bir cevabtı

gurbet
12.12.2005, 21:27
Arkadaslar alevilerin namaz kilmadiginida nerden cikardiniz ? Konu nerden nereye gelmis!! Alevide müslümandir sünnide. Namaz sadece sünnilere hitap eden ibadet yolu degildir. Namaz islamin müslümanligin icinde olan ibadet yoludur.Alevilikte islamin catilari altinda var olan bana göre bir mezhep bazilarina göre yasam bicimi olduguna göre, aleviliktede namaz vardir. Bence alevilikte namaz kilmak yok yada biz farkli sekilde ibadet ederiz diyenler cok yanlis yönlendirilmislerdir. Özgür arkadasimin yorumuna sonuna kadar katiliyorum ellerine saglik can . Alevililerin neden camii ye girmedikleride acikca ortadadir bunun üzerine tartismamiza gerek yok, bu herkesin kendi görüsüdür. Bir insani zorla camii ye sokmak gibi bir lükse kimse sahip degildir. Bazilari namazini camii de kilar bazilari ise evde. Ortada bir sorun oldugunu düsünmüyorum. Ama namaz i inkar etmenin ne gibi bir faydasi var onu anlamis degilim ?? Dini kolaylastirmak isteyenlere uymayalim, bu benim fikrim. Saygilarla;)

rockçı turna
12.12.2005, 21:33
Bence alevilikte namaz kilmak yok yada biz farkli sekilde ibadet ederiz diyenler cok yanlis yönlendirilmislerdir. Özgür arkadasimin yorumuna sonuna kadar katiliyorum ellerine saglik can . Alevililerin neden camii ye girmedikleride acikca ortadadir bunun üzerine tartismamiza gerek yok, bu herkesin kendi görüsüdür. Bir insani zorla camii ye sokmak gibi bir lükse kimse sahip degildir. Bazilari namazini camii de kilar bazilari ise evde. Ortada bir sorun oldugunu düsünmüyorum. Ama namaz i inkar etmenin ne gibi bir faydasi var onu anlamis degilim ?? Dini kolaylastirmak isteyenlere uymayalim, bu benim fikrim. Saygilarla;)

yani siz alevilerin de sünniler gibi 5 vakit namaz kıldıgını fakat bunu camide degil ewde yaptıklarını mı söylüyorsunuz?

Canan
12.12.2005, 21:40
Arkadaslar alevilerin namaz kilmadiginida nerden cikardiniz ? Konu nerden nereye gelmis!! Alevide müslümandir sünnide. Namaz sadece sünnilere hitap eden ibadet yolu degildir. Namaz islamin müslümanligin icinde olan ibadet yoludur.Alevilikte islamin catilari altinda var olan bana göre bir mezhep bazilarina göre yasam bicimi olduguna göre, aleviliktede namaz vardir. Bence alevilikte namaz kilmak yok yada biz farkli sekilde ibadet ederiz diyenler cok yanlis yönlendirilmislerdir. Özgür arkadasimin yorumuna sonuna kadar katiliyorum ellerine saglik can . Alevililerin neden camii ye girmedikleride acikca ortadadir bunun üzerine tartismamiza gerek yok, bu herkesin kendi görüsüdür. Bir insani zorla camii ye sokmak gibi bir lükse kimse sahip degildir. Bazilari namazini camii de kilar bazilari ise evde. Ortada bir sorun oldugunu düsünmüyorum. Ama namaz i inkar etmenin ne gibi bir faydasi var onu anlamis degilim ?? Dini kolaylastirmak isteyenlere uymayalim, bu benim fikrim. Saygilarla;)

bu konuyo yine gundeme geldigine inanamiyorum
aleviler namaz kilmaz............ bu boyledir. alevilerin namaz kildigini sanan insanlar aleviligi bilmeyenelerdir. ben hayatim boyunca aleviler icinde yasamis bir insan olarak cenaze namazi haric basga bir namazin kilindigini duymamisimdir.

gurbet hanim sen galiba alevi degilsin ve aleviler hakkinda cok fazla sey bilmiyorsun veya kendisini baya bu alevileri siilesdirme propangandasina kaptirmis olan bir alevisin......

rockçı turna
12.12.2005, 21:43
canan istanbullular nasıl ki ''depremle yasamaya alısmalılar''sa bizde galiba bu sorularla yasamaya alısmalıyız:3D_NG (23

Canan
12.12.2005, 21:54
canan istanbullular nasıl ki ''depremle yasamaya alısmalılar''sa bizde galiba bu sorularla yasamaya alısmalıyız:3D_NG (23

biz hic bir seye alismak mecburiyetinde degiliz... bu tur insanlar neyin ne oldugunu ogrenmeleri lazim.

yani yok eskiden aleviler namaz kiliyodu simdi kilmiyolar deseler
veya
aleviler islami yanlis uyguluyolar deseler anlayacam ve ona gore cevap verecem ama
aleviler camide degil evde namaz kiliyolar demeleri yokmu.............:3D_NG (8)

gurbet
12.12.2005, 21:55
Canan hanim sizin bu yorumunuza katilmam icin elimi yüregimden cekmem lazim :)
Neden varolan gerceklerden kaciyoruz?? Benim yorumumu dikkatlice okusaydin ne demek istedigimi anlardin. 12 imamin namaz kildigi yalan ozaman ? Hz Alinin namaz kildigida yalan ozaman ? Simdi verecegin yaniti merakla bekliyorum.... Gercekleri buraya yazmak bilincsizlik mi oluyor? Sen simdi bana alevilikte namaz yoktur mu demek istiyorsun ? Sen namaz kilmaya bilirsin, belki cevrendeki insanlarda kilmaya bilir hatta burdaki canlarda kilmaya bilir... Ama alevilikte namaz vardir ve bu ortada olan bir gercektir. Sen hic namaz kilan bir alevi görmemis olabilirsin ama ben buna sahsen sahit oldum, ve emin olmadigim konulardada görüsümü belirtmem asla. Namazini kilan canlar bu inanc a kendini vermis insanlardir, ve bunu inkar etmenin bir anlami yok. Ben Hz Ali´nin yolundayim Hz Muhammedin yolundayim ve peygamberlerimizin namaz kildigini inkar edemem, benim kisiligime yakismaz.

rockçı turna
12.12.2005, 22:04
Neden varolan gerceklerden kaciyoruz?? Benim yorumumu dikkatlice okusaydin ne demek istedigimi anlardin. 12 imamin namaz kildigi yalan ozaman ? Hz Alinin namaz kildigida yalan ozaman ? Simdi verecegin yaniti merakla bekliyorum.... Gercekleri buraya yazmak bilincsizlik mi oluyor? Sen simdi bana alevilikte namaz yoktur mu demek istiyorsun ? Sen namaz kilmaya bilirsin, belki cevrendeki insanlarda kilmaya bilir hatta burdaki canlarda kilmaya bilir... Ama alevilikte namaz vardir ve bu ortada olan bir gercektir. Sen hic namaz kilan bir alevi görmemis olabilirsin ama ben buna sahsen sahit oldum, ve emin olmadigim konulardada görüsümü belirtmem asla. Namazini kilan canlar bu inanc a kendini vermis insanlardir, ve bunu inkar etmenin bir anlami yok. Ben Hz Ali´nin yolundayim Hz Muhammedin yolundayim ve peygamberlerimizin namaz kildigini inkar edemem, benim kisiligime yakismaz.

sanırım siz şiilerle karıstırıyorsunuz. hiç bir alevi(anadolu alevisi diyelim) komsularına şirin gözükmek yada etrafınca dıslanmamak gibi amacı yoksa yada asimile olmamışsa sünniler/ şiiler gibi namaz kılmaz. eger bu konuda bir GERCEK arıyorsanız alevi köylerine bakın ve simdi elinizi vicdanınıza koyun. hiç bir alevi köyünde alevilerce yapılmış bir camii varmı ve camii olmadıgı gibi namazını evindee kılan bir alevi varmı???

alevilikle namaz ilikisini ilgili toıpiklerden okuyabilirsiniz. sunuda söyleyelim. alevilerin ceminin bir diger adı da cemal cemale yapılan '' halka namazı'' dir. bu anlamda söylerseniz kabul. ama alevilerin 5 vakit namaz kıldıgı koca bir yalandır.

karakulak
12.12.2005, 22:19
o zaman bana bunu aciklayin: neden domuz yemiyorsunuz? Peygamberimiz domuz yemistir siz niye yemiyosunuz sonradan yasaklanmistir ama yemisler...
sünniler cevap versin bakalim bende soruyorum :)) bende polemik yapayim cok eglenceli oluyoor

Canan
12.12.2005, 22:23

cevap verecekdim ama madem banlanmissin vermeyecem.
bosuna parmaklarimi yormayim......................:ilgili:

sphinx
12.12.2005, 22:57
bu konuya nasil bir cevap yazsam diye dusunuyorum aklima bir tane gelmiyor, Canana katiliyorum, Gurbet hanima da kismen katiliyorum. yani soyle o da, annemin anlattiklarindan, benim buyuk buyuk dedem canakkale gazisi haftada iki gun namaz kilarmis, persembe cuma. bir de kuran okurmus. koyun hocasi da her cuma namaza gidermis imranliya. bu dedigim kisilerin hepsi alevi. namaz kilmakta bir yanlislik gormuyorum. aleviler kilmaz derken sonucta inanc kulla allah arasinda, ben islam dinine sunnilerin dini olarak bakmiyorum. tum insanliga sunulmus ve herkesin kendince okuyup anlayacagi uygulyacagi. o yuzden kuranin ilk emri okudur.

ben bir aleviyim , ama aleviler arasinda yasamadim, sunniler arasinda buyudum, camiye de hic gitmedim, ama ablam, kurani 3 kez okumustur, namaz da kilar her aksam.

ama gurbet hanim hic begenmedigim bir yorumunuz var, dini kolaylastirmayalim gibi. bence din bir zorunluluk gibi gosterilmemeli. oyle olunca insanlar kolayi secip duyduklarina inaniyorlar ve anca camiye gidip arapca anlamadigi birseyler diyip geliyorlar, sonra uc kagita devam, nifak sokmaya devam bir de allah adina oluyor bu isler duyduklarina inandiklari icin.

yani ben basamaklari hizlandirarak anlattim ama kisacasi, inanmak bir ihtiyactir, fakat bu ihtiyaci insanlara yasaklar zinciri icinde sunmak onu sogutur.

alevilerin namaz kilmasinda kotu veya yanlis birsey yok, kilmamasinda da yok, bireylerin kendi tercihleri . ben aleviyim, ama daha hic ceme katilmadim, cok sey kacirdigima inaniyorum, hic camiye de gitmedim, sunni olup da hakiki musluman gecinen fakat camiye bayramdan bayrama giden ya da hic gitmeyen cok da adam taniyorum. yani kim sunni kim alevi simdi demek istiyorum ama biliyorum ki her zaman kimin sunni kimin alevi oldugu belli olacak ebediyete kadar, biz o zincirleri hic bir zaman kiramiycaz. insan olarak dogamizda var.

neyse konuyu dagitmadim insallah, simdi arada yazdigim bir kac cumleye kesin birileri bayagi bir coskulu cevap verir :) agzimdan kacmisti ne diyeyim.

Hüseyin69
13.12.2005, 00:04
size bir sey söylimmi ben aleviyim

(1-genelde cennet sevdalilari) NAMAZ
( 2-tvlerde binbir cesit zengin mutfagiyla sahur ve iftar) ORUC
(3-sözüm ona yoksullara yardim itlere ekmek atargibi yardimlar heryilda bir)ZEKAT
(4-birgün cok param olursa köyüme adi üniversite olsun varsin koyunlarin ahiri olsun acmayi düsünüyorum)
HAC.
(5-tuttum aynayi yüzüme ali göründü gözüme)
KELIME i SEHADET

1-bunu bir kac müslümanlardan bizzat duymustum
namaz kilmassam allah beni cehennemeye gönderir ama cennete huriler var vs vs
2-bunun ayrintilarini anlatmama gerek yok. sakin benim evde tv yok demeyin
3-numara iki ile es degerdir her yil yardimda insanlarin birbirini cignemesi yaralanmalar kavgalar vs vs
4-parami araplara yedirecek kadar müslümansam eger cabuk cehennemin en dibine bir kisilik yer ayirin
5-1980li yilarinda din dersi kitablarinda bir baslik vardi la ilahe illallah demeyen cennete giremez

sonuc ben ALEVIYIM allahtan korkmadigim icin islamin bes sartini yerine getirme gibi bir mecburiyetim yok
ama inanlar ne kadara bana saygiliysa
saygisi benim saygimdan yüzde10 fazlaymis derim
onun saygisiyla kendi saygimi ayni ölcüde tutarsam
anadolu alevili icin en büyük ihaneti ben yapmis olurum

Taner62
16.12.2005, 14:45
Merhaba canlar,
Kimseyi namaz kilmaya zorlayamazlar, isteyen ibadetini yerine getirir isteyen getirmez ve bunun mecburi bir yeride yoktur.
Bizlerin 5 vakit namaz kildigini zaten iddia etmemis arkadasimiz;) yada camii ye gitmemiz gerektiginide iddia etmemis, yazdiklarini dikkatlice okudum ve katiliyorumda, ibadet kul ve allahin arasinda birseydir bunun aksini de kimse iddia edemez.... ben namaz kilmam kilmasinida bilmem, ama kilan yoldaslar canlar var, Hz Ali de kilmis bunda kötü birsey oldugunu düsünmüyorum.
Isteyen kilsin isteyen kilmasin bizde zorla bisey yaptirilmaz, özelligimizde budur. Ama tarihi arastirirsak bu olayi inkar edemeyiz tabiki... neyse yoldaslara selam olsun

er1964
20.01.2006, 12:23
Mustafa sana mademki Hz.Aliyi seviyorsunuz niçin camiye gitmiyorsunuz diyenlere şunu söyle.Hz.Ali camide şehit edildikten sonra muaviye ve yezit dönemlerinde ve sonraki dönemlerde yüz yıllarca Hz.Alinin resimleri cami kapısı girişlerine konuldu kapılara yapıştırıldı.Camiye girenler Hz.Alinin resminin üzerine basarak ve resmine tükürerek camiye girip namaz kıldılar.İşte bu nedenledirki Hz. Aliyi sevenler asla ve asla Hz alinin resimlerine tükürerek veya çiğneyerek günah işlemediler.Bu nedenledirki aleviler camiye gitmez ve namaz kılmazlar.

gulizar
20.01.2006, 13:51
tuzaga düsmeyelim bizler o sayilan sebelerden dolayi degil,
namaz kilmiyorsak sebebi Hz.Muhammed ve Hz.Alide Namaz kilmadi ondan önceki dinlerdede namaz kilinmadi.ibadet ettiler ama namaz kilmadilar.
amac bizi dinsiz imansiz göstermek icin,Onlar kiliyorlardi siz niye yapmiyorsunuz deniliyor,bu büyük bir yanlistir. daha önce de yazdim Muaviye Namazi getirdi.Hz.Muhammed de Niyazi, ama bunlardan daha önemlisi Islamin özü neydi onu bilmek lazim,ibadet sekli ne olursa olsun,Hz.Muhammed ve Hz.Alinin Islam icin neler yaptilar,nasil engellendiler,kimler yapti bunu,ve nicin.
-düsünün eger Imamlar namaz kilmis olsaydi(Biat etmis olsaydilar),muaviye,yezit lanetleri nicin zulüm ettiler imamlara o halde?
-Kuran sonradan degismemisse,neden o kadar celiskili ?
-ve ayrica simdiki Kurana göre yasiyanlar,neden hepsi ayni fikir degil,
ve bu güne kadar yapici bir gelisme yok?
daha cok aklima sorular geliyor ama simdilik bu kadar!!!

mesela biz Aleviler bir yazili belgemiz kalmadigi halde ayni cizgide geldik bu güne kadar ve bugüne kadarda hic bir cana kiymadik bu baska dinden baska irktandir diye insan ayrimi yapmadan v.s /v.s. hercani can bildik, kardes bildik.

simdi bütün dünya Islami terör biliyor yada.islam diyince Terör geliyor akla!!

Buna hakki varmiydi bu insanlarin,nekadar sehit verilmistir Islam icin.
>>Insanlik icin<<<