Orijinalini görmek için tıklayınız : saptırılan şehadet
Merhaba arkadaşlar.Bu foruma takıldığımdan beri görüyorum ki sürekli Sünniler bize kendi inançlarını empoze etmeye çalışmaktadırlar.
Öncelikle yazdığım bir şiirim var.Bizi karalamaya çalışanlara..
Benimde Sünnilere sorularım var.
Musahip tutuyor musunuz?
Peygamber zamanında Musahip tutulurdu.HZ Peygamber ve HZ Ali Musahipti.
Kırkların Cemini neden reddediyorsunuz?
İmam Cafer buyruğu Kırklardan bahseder, Peygamber Kırklarda Semah döndü ve Cem oldular.
Neden Hızır Orucu tutup lokma dağıtılmıyor?
Camii Namaz topiğinde bize sürekli karşı çıkanlar bu topikte de benim sorularımı yanıtlasınlar.
Musahiplik Kurumu
Hz. Muhammed’in ihdas ettiği “Musahiplik Kurumu”, Allah tarafından emredilmiştir. Hicretin ilk aylarında kardeşlik akdi ve ikrârı; 45’i muhacir ve 45’i de ensaran olmak üzere 90 aile arasında topluca törenle yapılmıştır. Bu tören esnasında, Hz. Muhammed’le Hz.Ali de musahip olmuşlardır. Aynı zamanda Peygamber, Hz. Ali’nin kendisinin vekili olduğunu ilân etmiştir. Daha sonra Hz. Muhammed, sahâbelerine ikişerli aileler halinde kardeşlik ikrârı verdirerek, "musahip kavline” almış ve biat ettirerek akitleştirmiştir. Bu konuda, “Sahih-ı Buhari”de; ‘Muâhât: Kardeşleşme Akdi’ne dair bilgiler yer almaktadır. (6) Musahiplik: Kuran-ı Kerim’in Enfal Suresi 72, 73; Tevbe Süresi 100, 117; Haşr Suresi 9. ayetlerine dayanmaktadır. Emevi İslâm’ın reddettiği bu ayetleri, Aleviler Allah’ın buyruğu olarak bugüne dek uygulayarak, “olmazsa olmaz” kuralı haline getirip içselleştirmişlerdir. Musahiplik: “Hakk-Muhammed-Ali Yolu”na giren iki bireyin / iki ailenin bir bütünlük sağlayarak; “canı cana, malı mala katıp”, eşitlikçi-ortakçı-paylaşımcı bir toplum yaratmasının ilk adımıdır. Alevilikte musahiplik ikrârı; Sebe Suresi 45. ve 46. ayetlerine göre “Mürşit-Pir-Rehber” nezaretinde “ikrâr vermek” suretiyle; Fetih suresi 10. ve 18. ayetler gereğince, “cemaat”ten “rızalık” almak şartıyla, “görülüp-sorularak”, Ayn-i Cem ile edâ ve icra edilir. (7) Musahip kardeşler arasında “yârin yanağı hariç” her şey ortaktır. Nisa suresi 33. ayette “...Yeminlerinizin (akit ile) bağladığı kimselere de kendi paylarını verin...” buyurmaktadır ki; musahip kardeşlerin biri diğerinin mirasçısı ve hak sahibi olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, Enfal suresi 75. ayette, bu konuda kesin emir vardır. (8)
Kırklar Meclisi
Hz. Muhammed dönemindeki Kırklar Meclisi, devrin âlimlerinden olmuştur. Çeşitli ırklara mensup meclis üyeleri, gönüllülük temelinde birebir eşit, İnsan-ı kâmil kişilerdir. Bu seçkinler topluluğunda 17’si kadın ve 23’ü erkek olmak üzere 40 insan aynı zamanda, Hz. Muhammed’e gelen “Vahiy”leri ilk duyan ve yorumlayıp uygulayanlardır. Süreç içinde ölümler nedeniyle, Kırklar Meclisine sayıyı tamamlamak için “Ashabı Suffa”dan yeni elit insanlar alınmıştır. “On Yedi Kemerbestler” de bu meclisin üyelerindendir. Hz. Ali döneminde de Kırklar Meclisi devam etmiştir. Kadın ve erkek olmak üzere 50 civarında insan bu mecliste görev almıştır. Kırklar Meclisinin bazı üyeleri şunlardır: Hz. Hatice, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hamza, Selman-ı Farisi, Kürt Gavan, Türk Süreyc, Ümmü Selame, Ebû Hureyre, Rahib Hanzele, Revaha, Maz’un, Ali Kanber, Cafer-i Tayyar, Ebu Zerr-i Gaffari, Cabir-i Ensari, Malik-i Eşter, Abdullah İbn-i Abbas, Abdullah İbn Sebe, Ebu Derda, Cömert-i Kassâb, Muhammed bin Ebubekir, Ammar İbn-i Yaser, Süheyl-i Rumi, Mikdât, Bilal-i Habeş..... Kırklar Meclisi üyelerinin kemer bağlayıp el verdiği müştehit sufiler; İslâm coğrafyasında mürşit olarak; Hankah, Tekke ve Zaviyelerinde gerçekleştirdikleri eğitim ve öğretimle toplumu irşat etmişler ve yönlendirmişlerdir.
Miraç ve Kırklar Cemi
Hz. Muhammed’in Allah ile konuşma olayına İsra veya Miraç denmektedir. 615 – 625 yılları arasında birkaç kez gerçekleşen bu olayların “ruhâni” ve “bedeni” olduğu konusunda İslâm alimleri fikir birliğinde değillerdir. Prof. Dr. Hamidullah (14) ve Prof. Dr. Öztürk (15), Hz. Muhammed’in uyku ile uyanıklık arasında iken birkaç kez İsra (gece yolculuğu) olayı gerçekleştiğini, Miraç olayının ise bir kez vuku bulduğunu belirtmektedirler. Hz. Muhammed Miraç dönüşü “Kırklar Meclisi”ne uğrar, cem eda eyler, semah döner, engür içer.(16) Allah ile konuşmalarını anlatır. Meclisin üyesi ve büyük tasavvufçu Abu-Zerr-Gaffari, Hz. Muhammed’e “Allah’ı gördün mü?” diye sorar. Resûlullah da Allah’ı “nur” olarak betimler. (17) Alevilikte cem ve semah ibadeti, İsra ve Miraç olayı ile birlikte yaşama geçmiştir. Semahın piri, Ebu-Zerr-Gaffari’dir. Semah ve ceme müzik ise, Hz. Muhammed döneminde “tef” ile girmesine karşın, esas ritüel olarak şekillenmesi Türklerin İslâmiyet’i kabulleriyle olmuş ve çöğür, kopuz, gibi bağlama türleri girmiştir. Türklerin Anadolu’ya gelişleriyle de keman, ney, kudüm gibi estürumanlar da cemlerde kullanılır olmuştur. Gerçek anlamda ibadet cemi ve semahına ikrâr vermiş, nasip almış ve olgunluk mertebesine erişmiş insanlar (bacı ve sofular) girebilirler. Bugün cemevlerinde zahiren yapılan cemler, “eğitim ve öğretim cemleri”dir. Gönül gözüyle “Tanrı”yı seyreyleyen, insan-ı kâmiller gerçek cem eyler, coşkulu vecd ile semah dönerler. Birisi, Hz. Ali’ye “Allah’ı gördün mü?” diye sorar. Hz. Ali de, “Ben başımdaki göz ile görmedim, kalp gözüyle gördüm ve şahadet ettim.” diye cevap verir.(18) Hz. Ali’nin bu net ve yalın cevabı, Alevi tasavvufunun özünü oluşturur. İnsanın yüreğiyle, can gözüyle Allah’ı görmesi, aşkı ile yeksan olması, ilâhi sevgilisiyle hemhal olması, Alevi öğretisinin temel kuramıdır. “İnsan, Allah’ın bir tür yürüyen görünümüdür. Bunun içindir ki, Allah evrene sığmadığı halde insanın kalbine sığmış, insana şahdamarından daha yakın olmuştur.”(19) Bu anlayıştandır ki, Aleviler ibadetlerini hallka şeklinde, “cemal cemale” yaparlar. Kâbe’leri insandır. Cem tapınma tarzının temel esprisi de budur. Bu esprinin temel kaynağı da “Allah-İnsan-Kâinat” bütünlüğü ve birliğidir.
Hızır Orucu
Aleviler, Şubat ayının ikinci haftası, son gün perşembeye gelecek tarzda 3 gün Hızır orucu tutarlar ve sonunda da cem düzenlerler. Oniki çeşit Pohut helvası yapılarak, son gün kutsal yerlerde lokma olarak dağıtılır ya da Cemevinde yenir. Bazı yörelerde Hızır orucu, yine şubat ayının ikinci haftası perşembe gününden başlanarak, üçüncü hafta perşembe gününe kadar 7 gün tutulur, Hızır kurbanı tığlanarak cem yapılır. Hızır orucu, Kehf suresi 60, 72; Al-i İmran suresi 41 ve Bakara suresi 203. ayetleri gereğince 3 gün olarak tutulmaktadır. “Oruç tutmak, sadece yemekten içmekten kesilmek değil, nefsin isteklerinden uzaklaşmaktır.” Bu nedenle Aleviler, Hz. Adem’den Hz Muhammed’e değin tüm peygamberleri İslâm kabul etmişler, onların tebliğ ettikleri vahiyleri farz telakki ederek yerine getirmişlerdir. Hızır orucu da böylesi bir ibadettir
AleviGenç 15.08.2006, 19:30 Son derece katılıyorum seni tebrik ediyorum.Peygamberimizin ve onun varisi Hz.Ali'nin döndüğü semahı dönmeyen Müslüman olamaz.
Peygamberin torununun ve Ehl-i Beyt'in yasını tutmayan Muarrem orucu tutmayan Müslüman olamaz.
Müsahipliği kabul edmeyen Müslüman olamaz.
Aleviler gibi Doğru namaz kılmayan(Halka namazı kılmayan) Müslüman olamaz.
Biz hesap verdik Camii ve Namaz konusunda.Şimdide onlardan cevap bekliyoruz.
Hemen kaçıp gidecekler forumdan biliyorum ama biz genede soralım sorumuzu.
Bakın orda açıklamalarda var ve kaynakları bile var peki neden bunlar uygulanmıyor ?
tebrik ederim can cok güzel olmus burayı sürekli destekleyeceğiz ysatacağız yani
böyle bir konuyu iyiki açmışsın can bunun için teşekkürler.söylediklerinde haklısın evet bu soruların cevabını bekliyorum.saygılar
Canlar bu ne iştir ki bize kendi inançlarını dayatıyorlar.
Girsinler bakalım bu topiğe.
Biz çok hesap verdik sıra onlarda.Sorularımız yanıtlansın..
Ama biliyorum okumadan çıkacaklar çünkü işlerine gelmez kesiinlikle..
KomünistAlevi 15.08.2006, 20:06 Ya soreş yoldaş sen bunları çok güzel muntazam bir şekilde yazmışsın ama bu sünni kardeşlerimizin cevap verceğini pek zannedmiyorum..Utanıp kaçıcaklar zaten..:)
Cevap veremediler can.
Akturap, Aleyna vs nerelerdesiniz? Bu sorular en çok size canolar??
YoLdAsMg 15.08.2006, 20:35 Sünliler ne yapsan inanmazlar, yanı sıra içimizekileri bilinçlendirmek daha uygun olur, alevi arkadaşlarımın çoğu Allah ve Hz.Muhammeti kabul etmiyorlar bunları inkar eden Müslüman olabilirmi, Hz.Aliyi savunabilirmi?
Sünliler ne yapsan inanmazlar, yanı sıra içimizekileri bilinçlendirmek daha uygun olur, alevi arkadaşlarımın çoğu Allah ve Hz.Muhammeti kabul etmiyorlar bunları inkar eden Müslüman olabilirmi, Hz.Aliyi savunabilirmi?
Konu senin alevi tanıdıkların değil, SÜNNİLERİN ALEVİ İNANÇLARINI REDDETMESİ ve BİZE DAYATMALARINA karşılıktır.
Konuyu saptırma.Senin gibi konuşan çok duyduk.
Konu 3 4 Alevinin inanıp inanması değil ! Sünnilerin burda ve toplumdaki tutumudur !
soreş gerçekten iyi bi bilgi birikimin olduğu belli,yazdıklarında son derece haklısın konu Alevilere soru olduğunda soracakları birsürü soru oluyo ama sunni arkadaşlar kendilerine sorulan sorulara cevap vermekte ya gecikiyo ya zorlanıyo.Sende yenice'li kanı olduğu belli:D
soreş gerçekten iyi bi bilgi birikimin olduğu belli,yazdıklarında son derece haklısın konu Alevilere soru olduğunda soracakları birsürü soru oluyo ama sunni arkadaşlar kendilerine sorulan sorulara cevap vermekte ya gecikiyo ya zorlanıyo.Sende yenice'li kanı olduğu belli:D
Teşekkür ederim Göksuncan.
Şimdi herşey eşit oldu bence.Diğer topikte biz dayatmalara maruzduk, burda da islamın gerçekleri var:thumbup1:
YoLdAsMg 15.08.2006, 20:58 Konuyu saptırmıyorum arkadaşım bence sünlilerin bize bakışlarından çok beni ilgilendiren kendi içimizdeki insanların aleviliğe bakışları, baştan da dediğim gibi onlara ne dersen de seni kaile bile almazlar..
Konuyu saptırmıyorum arkadaşım bence sünlilerin bize bakışlarından çok beni ilgilendiren kendi içimizdeki insanların aleviliğe bakışları, baştan da dediğim gibi onlara ne dersen de seni kaile bile almazlar..
Alsınlar yada almasınlar.Kaile almamaları bazılarının korkaklığını gösterir..
Musahiplik
Alevi inancının önemli kurumlarından biri olan Musahiplik, kelime itibarıyla dünya ve ahiret (yol) kardeşliği anlamına gelmektedir. Hem madden, hem de, manen yani inaç boyutunda kardeş demektir. Daha açıkcası malı mala, canı cana katmaktır.
(senin sorunla verdiğin ayetler arasın hiç bağlantı kuramadım. )
senin verdiğin ayetler aşagıdakilerdir(ELMALI'LI M.HAMDİ YAZIR mealinden alınmadır)
enfal
72- Allah mümin erkeklere ve mümin kadınlara, altlarından ırmaklar akan cennetler vaad buyurdu. Orada ebedi kalacaklardır. Hem de Adn cennetlerinde hoş meskenler vaad etmiştir. Allah'ın rızası ise hepsinden büyüktür. İşte asıl büyük kurtuluş da budur.
73- Ey Peygamber, kâfirlerle ve münafıklarla savaş. Onlara karşı katı ol. Onların varacakları yer cehennemdir ve orası ne kötü bir yerdir.
75. Yine onlardan kimi de Allah'a şöyle ahdetmişlerdi: "Eğer bize lütuf ve kereminden ihsan ederse biz de elbette zekâtı veririz ve kesinlikle salihlerden oluruz." diye söz vermişlerdi.
tevbe100- Muhacir ve Ensar'dan İslâm'a ilk önce girenlerin başta gelenleri ve iyi amellerle onların ardınca gidenler var ya, işte Allah onlardan razı oldu, onlar da Allah'dan razı oldular ve onlara, altlarında ırmaklar akan cennetler hazırladı ki, içlerinde ebedi kalacaklar. İşte büyük ve muhteşem kurtuluş budur.
117- Andolsun ki, Allah, yine peygambere ve en zor gününde ona uyan Muhacirler'le Ensar'a, içlerinden bir kısmının kalbleri az kalsın kayacak gibi olmuşken, tevbe nasip etti de lutfedip tevbelerini kabul buyurdu. Çünkü O, gerçekten çok şefkatli, çok bağışlayıcıdır.
hasr9. Ve onlardan önce o yurda yerleşen imana sarılanlar kendilerine göç edip gelenleri severler ve onlara verilenlerden ötürü göğüslerinde bir ihtiyaç duymazlar. Kendilerinin ihtiyaçları olsa dahi, onları öz canlarına tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar umduklarına erenlerdir.
Sebe
45- Onlardan öncekiler de yalanlamışlardı. Hem bunlar, onlara verdiklerimizin onda birine eremediler. Peygamberlerimi yalanladılar, ama beni inkâr edişin sonu nasıl oldu?
46- De ki: "Size sadece bir tek nasihat edeceğim. Şöyle ki: Allah için ikişer, üçer ve teker teker kalkarsınız, sonra da iyi düşünürsünüz." Arkadaşınızda (peygamberde) delilikten eser yoktur. O, yalnız şiddetli bir azabın önünde, sizi sakındıracak bir peygaberdir
Fetih
10- Herhalde sana bey'at edenler ancak Allah'a bey'at etmektedirler. Allah'ın eli onların ellerinin üzerindedir. Kim ahdi bozarsa ancak kendi aleyhine bozmuş olur. Kim de Allah'a verdiği ahde vefa gösterirse Allah ona büyük bir mükâfat verecektir.
18- Andolsun o ağacın altında (Hudeybiye'de) sana bey'at ederlerken Allah, müminlerden razı olmuştur. Kalplerinde olanı bilmiş onlara güven indirmiş ve onları pek yakın bir fetih ile mükâfatlandırmıştır.
Nisa
33- Anne, baba ve akrabaların bıraktıkları her şey için bir mirasçı tayin ettik. Yemin akdiyle mirasçı kıldıklarınızın paylarını da verin. Şüphesiz Allah, her şeye şahittir
Merhaba arkadaşlar.Bu foruma takıldığımdan beri görüyorum ki sürekli Sünniler bize kendi inançlarını empoze etmeye çalışmaktadırlar.
Musahip tutuyor musunuz?
Peygamber zamanında Musahip tutulurdu.HZ Peygamber ve HZ Ali Musahipti.
İmam Cafer buyruğu Kırklardan bahseder, Peygamber Kırklarda Semah döndü ve Cem oldular.
Camii Namaz topiğinde bize sürekli karşı çıkanlar bu topikte de benim sorularımı yanıtlasınlar.
Musahiplik Kurumu
Hz. Muhammed’in ihdas ettiği “Musahiplik Kurumu”, Allah tarafından emredilmiştir. Hicretin ilk aylarında kardeşlik akdi ve ikrârı; 45’i muhacir ve 45’i de ensaran olmak üzere 90 aile arasında topluca törenle yapılmıştır. Bu tören esnasında, Hz. Muhammed’le Hz.Ali de musahip olmuşlardır. Aynı zamanda Peygamber, Hz. Ali’nin kendisinin vekili olduğunu ilân etmiştir. Daha sonra Hz. Muhammed, sahâbelerine ikişerli aileler halinde kardeşlik ikrârı verdirerek, "musahip kavline” almış ve biat ettirerek akitleştirmiştir. Bu konuda, “Sahih-ı Buhari”de; ‘Muâhât: Kardeşleşme Akdi’ne dair bilgiler yer almaktadır. (6) Musahiplik: Kuran-ı Kerim’in Enfal Suresi 72, 73; Tevbe Süresi 100, 117; Haşr Suresi 9. ayetlerine dayanmaktadır. Emevi İslâm’ın reddettiği bu ayetleri, Aleviler Allah’ın buyruğu olarak bugüne dek uygulayarak, “olmazsa olmaz” kuralı haline getirip içselleştirmişlerdir. Musahiplik: “Hakk-Muhammed-Ali Yolu”na giren iki bireyin / iki ailenin bir bütünlük sağlayarak; “canı cana, malı mala katıp”, eşitlikçi-ortakçı-paylaşımcı bir toplum yaratmasının ilk adımıdır. Alevilikte musahiplik ikrârı; Sebe Suresi 45. ve 46. ayetlerine göre “Mürşit-Pir-Rehber” nezaretinde “ikrâr vermek” suretiyle; Fetih suresi 10. ve 18. ayetler gereğince, “cemaat”ten “rızalık” almak şartıyla, “görülüp-sorularak”, Ayn-i Cem ile edâ ve icra edilir. (7) Musahip kardeşler arasında “yârin yanağı hariç” her şey ortaktır. Nisa suresi 33. ayette “...Yeminlerinizin (akit ile) bağladığı kimselere de kendi paylarını verin...” buyurmaktadır ki; musahip kardeşlerin biri diğerinin mirasçısı ve hak sahibi olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, Enfal suresi 75. ayette, bu konuda kesin emir vardır. (8)
Kırklar Meclisi
Hz. Muhammed dönemindeki Kırklar Meclisi, devrin âlimlerinden olmuştur. Çeşitli ırklara mensup meclis üyeleri, gönüllülük temelinde birebir eşit, İnsan-ı kâmil kişilerdir. Bu seçkinler topluluğunda 17’si kadın ve 23’ü erkek olmak üzere 40 insan aynı zamanda, Hz. Muhammed’e gelen “Vahiy”leri ilk duyan ve yorumlayıp uygulayanlardır. Süreç içinde ölümler nedeniyle, Kırklar Meclisine sayıyı tamamlamak için “Ashabı Suffa”dan yeni elit insanlar alınmıştır. “On Yedi Kemerbestler” de bu meclisin üyelerindendir. Hz. Ali döneminde de Kırklar Meclisi devam etmiştir. Kadın ve erkek olmak üzere 50 civarında insan bu mecliste görev almıştır. Kırklar Meclisinin bazı üyeleri şunlardır: Hz. Hatice, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hamza, Selman-ı Farisi, Kürt Gavan, Türk Süreyc, Ümmü Selame, Ebû Hureyre, Rahib Hanzele, Revaha, Maz’un, Ali Kanber, Cafer-i Tayyar, Ebu Zerr-i Gaffari, Cabir-i Ensari, Malik-i Eşter, Abdullah İbn-i Abbas, Abdullah İbn Sebe, Ebu Derda, Cömert-i Kassâb, Muhammed bin Ebubekir, Ammar İbn-i Yaser, Süheyl-i Rumi, Mikdât, Bilal-i Habeş..... Kırklar Meclisi üyelerinin kemer bağlayıp el verdiği müştehit sufiler; İslâm coğrafyasında mürşit olarak; Hankah, Tekke ve Zaviyelerinde gerçekleştirdikleri eğitim ve öğretimle toplumu irşat etmişler ve yönlendirmişlerdir.
Miraç ve Kırklar Cemi
Hz. Muhammed’in Allah ile konuşma olayına İsra veya Miraç denmektedir. 615 – 625 yılları arasında birkaç kez gerçekleşen bu olayların “ruhâni” ve “bedeni” olduğu konusunda İslâm alimleri fikir birliğinde değillerdir. Prof. Dr. Hamidullah (14) ve Prof. Dr. Öztürk (15), Hz. Muhammed’in uyku ile uyanıklık arasında iken birkaç kez İsra (gece yolculuğu) olayı gerçekleştiğini, Miraç olayının ise bir kez vuku bulduğunu belirtmektedirler. Hz. Muhammed Miraç dönüşü “Kırklar Meclisi”ne uğrar, cem eda eyler, semah döner, engür içer.(16) Allah ile konuşmalarını anlatır. Meclisin üyesi ve büyük tasavvufçu Abu-Zerr-Gaffari, Hz. Muhammed’e “Allah’ı gördün mü?” diye sorar. Resûlullah da Allah’ı “nur” olarak betimler. (17) Alevilikte cem ve semah ibadeti, İsra ve Miraç olayı ile birlikte yaşama geçmiştir. Semahın piri, Ebu-Zerr-Gaffari’dir. Semah ve ceme müzik ise, Hz. Muhammed döneminde “tef” ile girmesine karşın, esas ritüel olarak şekillenmesi Türklerin İslâmiyet’i kabulleriyle olmuş ve çöğür, kopuz, gibi bağlama türleri girmiştir. Türklerin Anadolu’ya gelişleriyle de keman, ney, kudüm gibi estürumanlar da cemlerde kullanılır olmuştur. Gerçek anlamda ibadet cemi ve semahına ikrâr vermiş, nasip almış ve olgunluk mertebesine erişmiş insanlar (bacı ve sofular) girebilirler. Bugün cemevlerinde zahiren yapılan cemler, “eğitim ve öğretim cemleri”dir. Gönül gözüyle “Tanrı”yı seyreyleyen, insan-ı kâmiller gerçek cem eyler, coşkulu vecd ile semah dönerler. Birisi, Hz. Ali’ye “Allah’ı gördün mü?” diye sorar. Hz. Ali de, “Ben başımdaki göz ile görmedim, kalp gözüyle gördüm ve şahadet ettim.” diye cevap verir.(18) Hz. Ali’nin bu net ve yalın cevabı, Alevi tasavvufunun özünü oluşturur. İnsanın yüreğiyle, can gözüyle Allah’ı görmesi, aşkı ile yeksan olması, ilâhi sevgilisiyle hemhal olması, Alevi öğretisinin temel kuramıdır. “İnsan, Allah’ın bir tür yürüyen görünümüdür. Bunun içindir ki, Allah evrene sığmadığı halde insanın kalbine sığmış, insana şahdamarından daha yakın olmuştur.”(19) Bu anlayıştandır ki, Aleviler ibadetlerini hallka şeklinde, “cemal cemale” yaparlar. Kâbe’leri insandır. Cem tapınma tarzının temel esprisi de budur. Bu esprinin temel kaynağı da “Allah-İnsan-Kâinat” bütünlüğü ve birliğidir.
Tarik Çalma ya da Pençe Vurma
Tarik çubuğu “batıni” anlamda cennetteki Tuba Ağacı’ndan alınıp, Cebrail tarafından Hz. Muhammed’e “Allah’a ikrâr” için “çalınan” bir kutsal değenektir. Aynı uygulama Alevilerde “Tarik Altından Geçme” ibadet ritüelinde ki cemde Pir tarafından talibin baş ile göğüs bölgesinin, sırt kısmına yatay olarak 3 veya 12 vuruşlu olarak değdirilir / vurulur. Bu işlem yapılırken dede, “Tarik Suresi”ni okur. Toplu geçişlerde “Allah-Muhammed-Ya Ali!” diyerek 3 kez vurur. Tarik olmadığı zaman dede, el (pençe) vurur. Pençe, Ehlibeyt'i simgeler. Ehlibeyt hakkında Kuran’da Ahzab Suresi 33., Hûd Suresi 73. ve Kasas Suresi 12. ayetlerde kesin hükümler vardır. Bazı yörelerde Tarik; alaca değenek, erkân sopası, evliya, rıza gibi değişik adlarla da anılmaktadır. Diğer bir yoruma ve inanca göre de; Secde Suresi 18. ayet ve Rad Suresi 29. ayetin tefsirinde; “Tuba Cennet’te bir ağaçtır ki, asıl kökü Hz. Ali’nin sarayındadır ve her müminin sarayına bir dal salınmıştır.”(22) Buradaki batıni anlam, her şeyin Hz. Ali’de toplandığı ve bütünlendiğidir. Tuba ağacı da bunun simgesidir. Hz. Muhammed 628 yılında Hudeybiye’de Müslümanları bir ağacın altında toplayarak, kendisine bağlılık yemini ettirip biat aldı. Bunu yaparken, biat edip ikrâr verenlerin sırtına, ağaçtan kestiği sopayı vurarak takdis ederken, Fetih suresi l0. ve Tövbe Suresi 4. ayetleri okur. Bu biat törenine “Biat-ı Secer” (ağaç biatı) ya da “Biat-ı Rıdvan” (Cennet Biatı) denmektedir. Halife Ömer, kutsal sayılan bu ağacı keser. Hz. Ali yanlıları da bu ağacın dallarını alıp saklarlar ve cem törenlerinde ikrâr asası olarak kullanırlar. İşte, Alevi Dedelerinin cemlerde tarik olarak kullandıkları 80-100 cm. uzunluğundaki sopanın ya da çubuğun, andığımız Rıdvan Ağacı’nın dalları olduğuna inanılmaktadır.
Hızır Orucu
Aleviler, Şubat ayının ikinci haftası, son gün perşembeye gelecek tarzda 3 gün Hızır orucu tutarlar ve sonunda da cem düzenlerler. Oniki çeşit Pohut helvası yapılarak, son gün kutsal yerlerde lokma olarak dağıtılır ya da Cemevinde yenir. Bazı yörelerde Hızır orucu, yine şubat ayının ikinci haftası perşembe gününden başlanarak, üçüncü hafta perşembe gününe kadar 7 gün tutulur, Hızır kurbanı tığlanarak cem yapılır. Hızır orucu, Kehf suresi 60, 72; Al-i İmran suresi 41 ve Bakara suresi 203. ayetleri gereğince 3 gün olarak tutulmaktadır. “Oruç tutmak, sadece yemekten içmekten kesilmek değil, nefsin isteklerinden uzaklaşmaktır.” Bu nedenle Aleviler, Hz. Adem’den Hz Muhammed’e değin tüm peygamberleri İslâm kabul etmişler, onların tebliğ ettikleri vahiyleri farz telakki ederek yerine getirmişlerdir. Hızır orucu da böylesi bir ibadettir
yukarıdai iddialrı hangi kaynaktan elde ettin bu kaynağın künyesine söylermisin
lütfen bilimsen verilerle konuşalım bu tür şeyler hiç hoş değil sen sünnilği ne kadar biliyorsun ki sizde bunlar yok diyebiliyorsun
Hüseyin69 15.08.2006, 23:02 Benimde Sünnilere sorularım var.
Musahip tutuyor musunuz?
bu sorulara ben hic kur an i hadisi ayeti karistirmadan sunni inancli kesimin genelede verdigi cevaplari siralayabilirim
1- musahip müslümanin müslümana yardimi ,
kötü günde yaninda olmasi
2-kirklar cemisunni kesimin genel görüsü HURAFE dir gercekle ilgisi yok
3-hizir orucu nasilki gecmiste ve bugün bile tek din tek milet tek irk vs siyasi otoriter bir rejim hakim ise sunni kesimindede ayet ve hadisler inanc sisteminde otoriter bir mertebeye hakimdir
sonuc sorulan üc soru hakkinda kuranda yada hadislerde bahsi gecmiyor kanisi, sunni inancli insanlari ortak bir noktada bulusturuyor
gecmiste bu tür sorulardan dolayi sunni inanisli arkadaslarimizla bazen cok hararetli tartismalar icine girdigimiz icin genel kani budur
Reddetmek bence kolay bir yol.
Biz en azından saygı duyuyoruz onlara ve güzellikle anlatmaya çalışıyoruz..
Musahiplik ve Kırklar Sünni fıkıh imamlarının hocası İmam caferi sadıkın buyruğunda bile var..
İnkara devam edenlere pess :)
SİZ YUKARDAKİ ANLATIKLARINIZ HANGİ KAYNAKTAN EDİNDİNİZ BU KAYNAGIN KÜNYESİNİ SÖYLERMİSİNİZ BÖYLE Bİ ŞEY YOK BİLİMSEL KONUŞUN MADEM Bİ ŞEY SORUYORSUNUZ KAYNAĞINIDA BELİRMENİZ GEREKİR AKSİ HALDE MAHALLE TARTIŞMASINA DÖNER BU İŞ............................
Hüseyin69 15.08.2006, 23:49 SİZ YUKARDAKİ ANLATIKLARINIZ HANGİ KAYNAKTAN EDİNDİNİZ BU KAYNAGIN KÜNYESİNİ SÖYLERMİSİNİZ BÖYLE Bİ ŞEY YOK BİLİMSEL KONUŞUN MADEM Bİ ŞEY SORUYORSUNUZ KAYNAĞINIDA BELİRMENİZ GEREKİR AKSİ HALDE MAHELE TARTIŞMASINA DÖNER BU İŞ............................
sn surzan sizde mümkünse kücük harflerle yazabilirmisiniz yorum yada mesajlarinizi ,
cünki büyük harflerle yazmak;
karsidaki insana bagirmak,saldirmak gibi birseydir
hakaret dahi olmasada
büyük harflerle yazmamaya dikkat edelim kardes
SİZ YUKARDAKİ ANLATIKLARINIZ HANGİ KAYNAKTAN EDİNDİNİZ BU KAYNAGIN KÜNYESİNİ SÖYLERMİSİNİZ BÖYLE Bİ ŞEY YOK BİLİMSEL KONUŞUN MADEM Bİ ŞEY SORUYORSUNUZ KAYNAĞINIDA BELİRMENİZ GEREKİR AKSİ HALDE MAHALLE TARTIŞMASINA DÖNER BU İŞ............................
evet, sorunlarin kaynagi da bu ya.
degismez teoriler gibi nereden uyduruldugu bilinmeyen, sünni inanislara dayli ögretileri dededen ogula ,babadab ogula gezdiriyor, isin icinden bir türlü cikamiyoruz:uzgunsok:
İMAM CAFER buyruğunu okudun mu hiç?
Oku görürsün kaynakları.
Ayrıca Şafiisin sanırım.Sizin Alevilere olan kininizi biliriz.Köpekleri bile ellemezsiniz.Günah sayarsınız.Kadınlar erkeklerle tokalaşmaz günah olur.
Zamanında çok Alevi katlettiniz o zihniyet ne güzel devam edior..:mad:
evet, sorunlarin kaynagi da bu ya.
degismez teoriler gibi nereden uyduruldugu bilinmeyen, sünni inanislara dayli ögretileri dededen ogula ,babadab ogula gezdiriyor, isin icinden bir türlü cikamiyoruz:uzgunsok:
Bir İmam Cafer buyruğu temin etmenizi öneririm kaynak arıyorsanız.Kırkları ve Müsahipliği aynen görebilirsiniz.
Peygamber ölünce Kırklar Mecsili yok oldu dağılmalar yüzünden, islam hoşgörüsüde yok oldu..
İMAM CAFER buyruğunu okudun mu hiç?
Oku görürsün kaynakları.
Ayrıca Şafiisin sanırım.Sizin Alevilere olan kininizi biliriz.Köpekleri bile ellemezsiniz.Günah sayarsınız.Kadınlar erkeklerle tokalaşmaz günah olur.
Zamanında çok Alevi katlettiniz o zihniyet ne güzel devam edior..:mad:
Bir İmam Cafer buyruğu temin etmenizi öneririm kaynak arıyorsanız.Kırkları ve Müsahipliği aynen görebilirsiniz.
Ben senden kanağının künyesini istiyorum başak bi şey değil.
Evet ben şafiyim çokta gurur duyuyorum ama senin zihniyetinde değilim ben ev arkadaşım ALEVİ
Not: eğer kitabın künyesini okumayı bilmiyorsan ben sana bir örnek göndereyim
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
sn surzan sizde mümkünse kücük harflerle yazabilirmisiniz yorum yada mesajlarinizi ,
cünki büyük harflerle yazmak;
karsidaki insana bagirmak,saldirmak gibi birseydir
hakaret dahi olmasada
büyük harflerle yazmamaya dikkat edelim kardes
Tamam teşekkür ederim uyardığınız için.Daha dikkatli olurum bu konuda..
Ben sana birşey ispatlamak zorunda değilim.Gerçek kitapçılarda İmam Cafer buyruğunda.
Ayrıca Sünni Tasavvufçularda Kırklara ( Gayb Erenler) e inanıyor.Ahmet Yesevide inanıyordu, o yolu sürüyordu.
Görüyoruz ki inanan sadece Aleviler değil.
Konuyu saptırmaya çalışma.
Önce başka inançlara saygı duyun.Gerçek mi değil mi onu Allah bilir.Bu yol çok Ulu PİR Çıkardı çok !
Sen buraya gelipte ahkam kesemezsin.
Bize göre doğru, size göre yalan bir inanç var ve buna inanan Aleviler ve tasavvufçular var !
Burda önemli olan inananı yapmak.
Eğer sen kendi inandığın İslamı bana dayatırsan, bende sana benim inancımı işte böyle sunarım.
Ispatlayamacağın durumları savunma ozaman konun nereden aldığını bilmiyorsun daha bir kitabın künyesi nasıl okunur haberin yok....
bura bilimsen bir form diye üye olduk sokataki insanda senin dediklerini tekrarlıyor ................
iyi geceler...........
Ispatlayamacağın durumları savunma ozaman konun nereden aldığını bilmiyorsun daha bir kitabın künyesi nasıl okunur haberin yok....
bura bilimsen bir form diye üye olduk sokataki insanda senin dediklerini tekrarlıyor ................
iyi geceler...........
Biz inandığımz yolu süreriz.
Senin tekrarladıklarında şafilerin ağzında sakız.
Ama laflarına dikkat et.Büyük hoca ahmet yesevide kırkların yolundan gidenlerdendi.
Ben birşey ispatlamaya gelmedim.Biz aleviler inanıyoruz.Burası ispat yeri değil.
1000 senedir o yolu sürüyoruz biz.
Sen bana kendi inancımı dayatırsan bende sana kendi inandığımı böyle sunarım.
İnançlara saygılı olun.
Ben inandığımı savunuyorum, savunuyoruz.
Beni köşeye sıkıştırma çünkü sana birşey ispatlamayacağım.
yüzlerce yıldır inanıp yaşıyoruz sizde inansaydınız aydınlık toplum olurdunuz.Kadınlarınız köşe bucak kaçıyor abdestimiz bozulur diye !!
Köpeğin ne günahı varda abdestinizi bozuyor
Banada bunlar ters ! kabul etmiyorum kardeşim.
Ama sizin gibide dayatmalar yapmıyorum
Allah ile kul arasına girmek size mi kalmış
Allah bizi kırkların yolundan ayırmasın..
Yüzyılar önce bizi katleden zihniyetten korusun bizi.!!
Biz inandığımz yolu süreriz.
Senin tekrarladıklarında şafilerin ağzında sakız.
Ama laflarına dikkat et.Büyük hoca ahmet yesevide kırkların yolundan gidenlerdendi.
Ben birşey ispatlamaya gelmedim.Biz aleviler inanıyoruz.Burası ispat yeri değil.
1000 senedir o yolu sürüyoruz biz.
Sen bana kendi inancımı dayatırsan bende sana kendi inandığımı böyle sunarım.
İnançlara saygılı olun.
Ben inandığımı savunuyorum, savunuyoruz.
Beni köşeye sıkıştırma çünkü sana birşey ispatlamayacağım.
yüzlerce yıldır inanıp yaşıyoruz sizde inansaydınız aydınlık toplum olurdunuz.Kadınlarınız köşe bucak kaçıyor abdestimiz bozulur diye !!
Banada bunlar ters ! kabul etmiyorum kardeşim.
Ama sizin gibide dayatmalar yapmıyorum
Allah ile kul arasına girmek size mi kalmış
Allah bizi kırkların yolundan ayırmasın..
Yüzyılar önce bizi katleden zihniyetten korusun bizi.!!
Sen önce inançlara saygılı ol. Senin benim değerlerimi kabullenmeni beklemiyorum. Alevilere sünnilği, Sünnilre Aleviliği empoze etmeye çalışan her insana karşıyım. Bunlar bizim kültür zenginliğimizdir. Benim ev arkadaşım alevi onu ve tüm alevileri SEVİYORUM pirlerinin, dedelerinin türbr ziyaretlerine gitmişimdir. Herkesin inancına .değerlerine sayğı duyarım.
Ortaya bi şey sunuyorsa bu bilimsel olsun kanıtlanabilir olsun
iyi geceler...........
Evet bilimsel olmalı bu konuya katılıyorum peki doğmalar bilimsel midir?
Yada şöyle söyleyim bilimsellik kabul edilenlermidir sadece. Eğer bu mantıkla düşünürsen zaten ortada bilimsellik kalmaz. Bugün Hadislerin hiçbirisi bilimsel dayanağı yoktur ve birçoğuda uydurmadır bu bilinir.
Peki bilimsel olmak için ne yapmalı?
Alevileri sevmekten bahsetmişsiniz peki sevmemek diye bir mentalite hangi insanı değere yada bilimselliğe sığar. Bu olması gerekendir yoksa bu lutuf değildir.
Dini konular maalesef bilimsellikle açıklanması zordur ama bunu başarabilirsen sanırım çok şeyler değişecek. İsterseniz bu noktada kişisel tartışmaları bırakalım yada birbirinize saygı yada ne yapmaları dayatmak yerine tartışalım.
Banada bunlar ters ! kabul etmiyorum kardeşim
demiş arkadaşımız belki mantıklı ve bilimsel olarakta doğru bir yönerge
ama gördüğünüz gibi bunu bilimsel açıklamamışsınız ne demişsiniz
Sen önce inançlara saygılı ol. Senin benim değerlerimi kabullenmeni beklemiyorum.
Yani değerler ve kabullenmişlikler peki yukardaki bilimselliğimize ne oldu. Oysa olmalı bir bilimsel açıklamamız olmalı yoksa aynı mantıkla yaklaşırken bir başkasından bilimsellik beklemek biraz tuhaf olmaz mı?
Neyse konu sadece bu değil asıl anlatmak istediğim kişisel saldırılar konuyu açıklamaz sadece konunun kapanmasına yada kişilerin cevap haklarına yada yaptırımlara neden olur.
Konuyu şavaş alanına çevirmeyelim.
Arkadaşım tartışmayı iyi oku burda mevzu bahis olan alevilik sünnilik değil kendisinin açıklamış olduğu konuda verdiği ayetlere bakarsın tutmuyor.
onun sordoğı soruları iyi okuyun ögrenmek amacıyla sorulmuş sorular değil tamamen küçümsemek amcıyla sorulmuş
sevgi metefizik bir konudur bilimin açıklayamdığı bir şeydir.sevdiğin her şeye bilimsel yaklaşabilirsin ama objektif olamazsın kavram kargaşalığı olayları saptırmasın benim amcım kimseyi ne şıkıştırmak nede zor duruma koymaktır.Siz hemen savunma mekanizmasına geçmişsiniz neden alevi olduğunuz için mi?
Konuyu çok merak ettim araştırma yapmak istedim kaynağın öğrene bilirsem araştıracam de malesef falancayı oku demek iş olmuyor
Arkadaşım tartışmayı iyi oku burda mevzu bahis olan alevilik sünnilik değil kendisinin açıklamış olduğu konuda verdiği ayetlere bakarsın tutmuyor.
onun sordoğı soruları iyi okuyun ögrenmek amacıyla sorulmuş sorular değil tamamen küçümsemek amcıyla sorulmuş
sevgi metefizik bir konudur bilimin açıklayamdığı bir şeydir.sevdiğin her şeye bilimsel yaklaşabilirsin ama objektif olamazsın kavram kargaşalığı olayları saptırmasın benim amcım kimseyi ne şıkıştırmak nede zor duruma koymaktır.Siz hemen savunma mekanizmasına geçmişsiniz neden alevi olduğunuz için mi? Konuyu çok merak ettim araştırma yapmak istedim kaynağın öğrene bilirsem araştıracam de malesef falancayı oku demek iş olmuyor
Arkadaşım ben konuyu okumadığı nerden biliyorsun. Zaten bir Moderatör konuya tamamını okuyarak müdahale eder. Ben burda ayetlere uygun mu değil mi diye kontrol etmiyorum.
Bilimsel konuşalım dediniz ama hale metafizksel örnekler verip kendinizle çelişiyorsunuz. Sevgi sadece metafizik anlam içermez meteryalist felsefedede sevginin karşılığı vardır.
Konuya arkadaş kaynak olarak İmam Cefer Buyruğunu zaten vermiş daha neyi soruyorsunuz olmadı diyorsunuz ki künye okumayı öğreteyim size. Bu ne biçim bir yaklaşım İnançlara saygıyı savunurken İnsanlara saygıyı unutmayalım.
İnançlar İnsanlık içindir. Yoksa Tanrının buna ihtiyacı yok. Çalsan-Çalmasan, ölsen-öldürsen, dürüst olsan-olmasan Tanrıya ne, bundan ne çıkarı olabilir.
Son olarak ben Savunma mekanizmazına geçmem. Savunma ve Saldırma mekanızması ACİZLİKTİR. Her ikiside bilginin bittiği yerde başlar şu sözlerinizde olduğu gibi; Ben Alevi olduğum için savunduğumu iddia eden saldırganlığınız bile bu anlamdadır. Yazımı iyi okuyun savunma yada saldırganlık varmıdır?
Oysa sizin yazdıklarınız hala savunmaya ve kısım kısım saldırganlığa dönüştü bile. Hem bilimsel konuşalım diyorsunuz hem Metafizik yadsılarımla hareket edip olmadı savlarda bulunuyorsunuz. Bilimsellikte bu varmıdır? Sizi bilimsel açıklamaya davet ettim çünkü bu foruma bu nedenle üye oldum dediniz hadi bilimsel açıklayalım dedim ve bunu teşvik ettim. Oysa gelinen noktada işi bana saldırmakta buldunuz. Cevap bu mu olmalıdır. İşte sizde sözlediniz bilimsellik objectif olmayı gerektirir ama sizde bunu başaramıyorsanız başkasından niye bekliyorsunuz?
Nerde metafizik örnek verdim Hiç bir örnek vermedim sadece verdiği ayetleri yazdım. Kendisinin beni itham ettiği konulara cevap verdim.
Sayın Moderatör
Ben beni itham ettiğn her şeyi kabul ettim
Ama senin de ne kadar objektif olduğun yazılarına anlaşılıyor
Şiddein her türlüsüne karşıyım(fiziksel,psikoloji...)
Alevilerin çok sevdiğim türküleri vardır bir kıta yazmak istedim
'Kolay mı Gerçeğe Ermek
Dost Bağından Güller Dermek
Orda Kalsın Değer Vermek
Yeter Ucuza Satmasın'
Şifa İstemem Bağından
Anlayana...
Şurzan yeter konuyu saptırma, sözde Alevi dostu ayaklarına yatma.Kusura bakma heryerde bela oluyorsunuz.
Açtığım konuya daha yorum yazmazsan sevinirim.
Senin ahkamlarını havalarını çekemem.Sen biraz cahil topluma akıl verde bize dayatma yapmamayı öğrensinler..
Bırak şu bilgili adam ayaklarını.
Abdulhak 16.08.2006, 12:00 Demişsiniz ki .
Musahip tutuyor musunuz?
Peygamber zamanında Musahip tutulurdu.HZ Peygamber ve HZ Ali Musahipti
Evvela şunu bilmemiz gerekir ki Allahrasulu bir şey yaparken veya söylerken bu ortamı , şartları niye ne amaçla , mekkedemi medinedemi söylediğini - yaptıgını bilmemiz gerekir. Buna hadiste vürud , ayetlerde nüzul sebebi denir.
Evet musahiplik denen olgu yaşanmıştır . fakat bunun bugünde gerçekleşmesi için aynı ortamı , yani hicret ortamı içerisinde bulunmak , yaban ellere kardeşlerimizin yanına muhacir olarak gittiğimizde , oranın yerli halkından (ensar) muhasipler yani sahiplerimiz yardımcılarımız edinelim . Bu olguyu gündeme getirip yürülüğe koyalım.
Kuranı kerimde Rabbimiz bütün muslumanları birbirinin musahipi yani kardeşi emretmiştir. Zorlukta kalan kardeşlerimize tabiki sahiplik yapacağız onları müsait olan krdeşlerle paylaştırıp ihtiyaçlarını karşılayacağızdır. Ama bu durum bugün böyle değil sadece ferdi ve kurumlar vasıtasıyla gündeme gelmektedir. Çünkü rasulullah bunu Medine İslam devletinde pratiğe dökmüştür. mekkede bunu yapamayışının sebebini düşünmemiz lazımdır . Şimdi Laik demokratik kemalist bir ülkeye bakalım ve hangi durumdayız durum tesbiti yapalım .
Musahiplik Kurumu
Ben sunni kardeşiniz değilim :p İtikatim sadece ve sadece Kuran olduğu için Önce Musahiplik konusunda verdiğiniz ayet örnekleri ilgimi çekti. Diğer konularda da var ama öncelikle bu konudan başlayarak ayetler üzerinde karşılıklı konuşmaya fikir alış verişinde bulunmaya çalışalım. Daga sonra diğerlerine geçeriz.
Enfal (Ganimetler) Suresi:
72: "İnananlar, ALLAH yolunda göç edenler, mallarıyla ve canlarıyla cihat edenler ve onları barındırıp onlara yardım edenler birbirlerinin dostudur. İnandığı halde sizinle birlikte göç etmeyenler göç edinceye kadar onlardan sorumlu değilsiniz. Ancak onlar, din bağından ötürü sizden yardım isterlerse, aranızda anlaşma bulunan bir topluma karşı olmaması koşuluyla kendilerine yardım etmelisiniz. ALLAH yaptıklarınızı Görendir."
73: "İnkar edenler de birbirlerinin dostudur. Bu emirleri uygulamazsanız, yeryüzünde kaos ve büyük bir fesat olur."
74: "İnananlar, ALLAH yolunda göç edip çaba gösterenler ve onları barındırıp yardım edenler, işte bunlar gerçek inananlardır. Onlar için bağışlanma ve bol rızık vardır."
75: "Sonradan inananlar, göç edenler ve sizinle birlikte çaba gösterenler de sizdendir. ALLAH'ın Kitabına göre akrabalar birbirlerine önceliklidir. ALLAH her şeyi Bilendir."
Özellikle 72. ayette Uluslar arası Antlaşmaların bağlılığını görüyoruz. 75. ayette özellikle akrabaların birbirlerine öncelikli olduğunu görüyorum. Kan bağı olmayan musahiplik kurumu ile miras, hak, hukuk v.b bir bağlayıcılık ayette görünmüyor. Göç edenleri, sizinle birlikte çaba gösterenleri 75. ayetin son cümlesine göre akraba kabül etmek sanırım doğru bir yorum olmasa gerek...
Tevbe (Ültimatom) veya Barea Suresi:
100: "Göç edenlerin (mühacir) ve yardımcıların (ensar) öncülerinden ve onları güzelce izleyenlerden ALLAH razı olmuştur, onlar da O'ndan razı olmuşlardır. Onlara, içlerinde ırmaklar akan ve ebedi kalacakları cennetler hazırlamıştır. İşte büyük zafer budur."
117: "ALLAH, peygamberin, göç edenlerin ve yardım edenlerin tevbesini kabul etmiştir. Onlar, içlerinden bir bölümünün neredeyse kalplerinin kaydığı güç anda onu izlemişlerdi. Sonra onların yönelişini (tevbesini) kabul etti. O, onlara karşı çok Şefkatlidir, Rahimdir"
100. ayet gayet açık. Ancak bu serinin son cümlesindeki ifadeyi Allahla nirvana eviliği yapamaya çalışan sunni tasavvufçuların yüzüne çarpıyom...
117. ayette de Allah peygamberin, göç edenlerin ve yardımcılarının tevbe ettiğini ve tevbelerini kabül ettiğini söylüyor. Bu ayette neden kalpler kaydı o konuşla bilir. Peygamberinde tevbesini kabül ettiğine göre acaba kalbimi kaymıştı diye bir soru geliyor akla...
Haşr (Sürgün) Suresi:
9- "Onlardan önce yurt ve inanca sahip olanlar, kendilerine göç edenleri severler ve verdiklerinden ötürü içlerinde bir burukluk duymazlar. Hatta kendileri ihtiyaç içinde bile olsalar onları kendilerinden önde tutarlar. Doğrusu, nefislerinin bencilliğinden korunanlar kurtulanlardır".
ancak gerçek kardeşlik konusunda 10. ayeti eklememişsiniz onuda ben ekliyim
10-"Onlardan sonra gelenler, "Rabbimiz, bizi ve bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla; kalbimizi inananlara karşı kin beslemekten koru. Rabbimiz, sen şefkatlisin, Rahimsin," derler
Bizim için İşte Gerçek KARDEŞ lik budur.......Aracıları kaldırarak Allahın Dostu olan İbrahimin Tevhid inancı (Allahı Bir tanıyan) herkes bizim kardeşimizdir.
Sebe Suresi:
45:"Onlardan öncekiler yalanladılar. Halbuki onlara verilenlerin onda birine ulaşmamışlardı. Elçilerimi yalanladılar. Beni tanımamak da nasılmış?
46: De ki, "Size bir tek öğüdüm var: ALLAH için ikişer ikişer, yahut teker teker kalkın, sonra düşünün. Sizin arkadaşınızda bir delilik yoktur. O sadece, çetin bir cezadan önce sizi uyaran birisidir."
Bu ayet elçinin görevinden bahsediyor, sizin gibi nasıl düşüne bilirim ki ???
Fetih (Zafer) Suresi:
10-"Sana bağlılık sözü verenler, ALLAH'a bağlılık sözü vermişlerdir. ALLAH'ın eli onların elleri üzerindedir. Kim sözünü bozarsa, kendi aleyhine bozmuş olur. ALLAH'a verdiği sözü yerine getirene ise büyük bir ödül vereceğiz..."
18-"ALLAH, ağacın altında sana bağlılık sözü veren inananlardan hoşnut olmuştur. Onların kalplerinde olanı bilmiş, onlara huzur indirmiş ve onları yakın bir zaferle ödüllendirmiştir."
Elçi hayatta yok. Sizin kime bağlılık sözü vereceksiniz. TAbiki Allaha. Buyrun bizde Allaha bağlılık sözü verelim. Allahın eli sizinde üzerinizde olmaz mı??
Zaferimizde Tevbe 100. ayette belirtimiştir.
Saygılarımla....
İslam dört kısımdır....
birincisi şeriattir...
ikincisi tarikat
üçüncüsü marifet
dördüncüsü hakikat
musahiplik ve semah tarikat usüllerindendir..
kırklar cemi hakikattendir..
Namaz, oruç, abdest, hac, gibi ibadetler iki kısımdır...
birincisi şerri yani gözüken ibadetlerdir... ikincisi ise hakikatte ki manalarıdır..
Kabe şerri olarak mekke de iken, hakikatte ise gönüldür çünkü Allah maddi hiçbiryere sığmaz... yere göğe sığmadım mümin kulumun kalbine sığdım sözü hakikatte ki evini anlatıyor...
oruç yükseliştir, hac etmek safa ve merveyi 7 kez dolaşmak enfus ve afak yani iç alemlerimizi ve İşlerimizi düzeltmek hakka teslim etmektir her bir tavaf bir vakit Hakikat Namazıdır..
cüneyt bağdadinin sözü gibi beni 7 kere tavaf etsinler hac etmiş olurlar...
Benim idrakimde ki İslam çok geniştir... herkes böyle düşünmek zorunda değil benim inancım... Alllaha teslim olmuş herkes İslamdandır... hindusundan, şintoistine, kızılderililerden, yahudilere kadar... hepsi islamdan yansımalardır..
Marifet ise hepsini CEM etmektir... ki gerçek İslam budur..
Abdulhak 16.08.2006, 12:25 Demişsiniz ki .
Kadın ve erkek olmak üzere 50 civarında insan bu mecliste görev almıştır. Kırklar Meclisinin bazı üyeleri şunlardır: Hz. Hatice, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hamza, Selman-ı Farisi, Kürt Gavan, Türk Süreyc, Ümmü Selame, Ebû Hureyre, Rahib Hanzele, Revaha, Maz’un, Ali Kanber, Cafer-i Tayyar, Ebu Zerr-i Gaffari, Cabir-i Ensari, Malik-i Eşter, Abdullah İbn-i Abbas, Abdullah İbn Sebe, Ebu Derda, Cömert-i Kassâb, Muhammed bin Ebubekir, Ammar İbn-i Yaser, Süheyl-i Rumi, Mikdât, Bilal-i Habeş..... Kırklar Meclisi üyelerinin kemer bağlayıp el verdiği
Evvela bilmezmisiniz islam inancına göre bir kadın nikah düşen bir erkeğe el veremez ! Allahrasulu peygamber bile müslüman kadınlardan biat alırken erkeklerle el ele verirken , kadınlarla el vermemiştir. ! Bir üstteki konuda musahiplik delillendirmeye çalışırken shaih kaynaklar ile vermiştiniz. neden bu el verme olayına bir kaynak adı yazamadınız ? Bu islamın neresine dayandırılıyor . Hikayenizden başka bir şey değildir, sahih olan kadınlara el sürme meselesi kaynaklada aşağıdaki gibidir :
43 - Ümeyme bintu Rukayka (radıyallahu anh) dedi ki: "Ensâr'dan bir grup kadınla Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e gelip kendisine: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, çalmamak, zina etmemek, çocuklarımızı öldürmemek, halde ve istikbalde iftira atmamak, sana meşrû emirlerinde isyan etmemek şartları üzerine biat ediyoruz" dedik. Hemen ilâve etti: "Gücünüzün yettiği ve takatınızın kâfi geldiği şeylerde". Biz: "Allah ve Resûlü bize karşı bizden daha merhametlidir, haydi biat edelim" dedik.
Süfyan merhum der ki: Kadınlar, biatı (erkekler gibi) musâfaha ederek yapmayı kastedmişlerdir. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): "Ben kadınlarla müsâfaha etmem, benim yüz kadına toptan söylediğim söz her kadın için ayrı ayrı söylenmiş yerine geçer" buyurdu.
Muvatta, Bey'a 2, (2, 982); Tirmizî, Siyer 37, (1597).
Bunu kırklar cemi topicinde de yazmıştım sn. Abdulhak sizin içinde yazayım..
bizde senet menet yok bunlar bizim rüyalarımız :yamukgul:
sahabelerden biri gelir Peygamber efendimize Ya resülAllah Alinin evinde bir kalabalık var Hatice annemizi de onlara hizmet ederken gördüm nedir diye sormuş...
peygamber efendimiz durumu biliyor hadi gidip beraber bakalım napıyolarmış demiş.. çalmış kapıyı ResülAllah... Açmış kapıyı Ali Efendimiz... Ya Ali napıyosunuz burda demiş...
Ali efendimiz de demiş ki ya ResülAllah bize kırklarız bizde kaç göç yoktur... ispatlayabilirmisin bunu demiş... çekmiş hançeri bileğini sıyırmış, sıyırmasıyla beraber kırkından da kan akmaya başlamış...
işte bizde kaç göç yok ya ResülAllah demiş...
Haremlik Selamlık olayı kaç göç yapanlara, :yamukgul:
Serkan_Devrim 16.08.2006, 12:35 Evvela bilmezmisiniz islam inancına göre bir kadın nikah düşen bir erkeğe el veremez ! Allahrasulu peygamber bile müslüman kadınlardan biat alırken erkeklerle el ele verirken , kadınlarla el vermemiştir. ! Bir üstteki konuda musahiplik delillendirmeye çalışırken shaih kaynaklar ile vermiştiniz. neden bu el verme olayına bir kaynak adı yazamadınız ? Bu islamın neresine dayandırılıyor . Hikayenizden başka bir şey değildir, sahih olan kadınlara el sürme meselesi kaynaklada aşağıdaki gibidir :
neye dayanarak bu iddianızı öne sürüyorsunuz? islamiyette kadına el verilemeyeceğini öne sürenler kendilerindenşüphe eden içi karanlık zavallılardır. verdiğiniz hadis geçersizdir. nedeni;
1)madem hadisler çok önemli neden onca hadise rağmen Ali'nin imameti ve ilk üç halifenin bunu gaspettiğini reddediyorsunuz?
2)Ali hakkında ki hadisler yalansa bu yalan hadisleri rivayet eden zavallılara neden kadına el verilemeyeceği konusunda güvenelim? yalancılara güvenilir mi?
3)hadisler çok önemli de neden ilk üç halife hadis rivayetini yasaklamış ve hadis rivayet edenleri kırbaçlamıştır?(sakın hadislerden Ali^nin haklı olduğu ortaya çıkar diye olmasın)
4)çelişkili hadis rivayetlerine ne kadar güvenebiliriz. sahabenin güvenirliliği (www.aleviforum.com/showthread.php?t=1724)
karadagli 16.08.2006, 13:10 ABDULHAK´isimli üyeden Alıntı
Evvela bilmezmisiniz islam inancına göre bir kadın nikah düşen bir erkeğe el veremez ! Allahrasulu peygamber bile müslüman kadınlardan biat alırken erkeklerle el ele verirken , kadınlarla el vermemiştir. ! Bir üstteki konuda musahiplik delillendirmeye çalışırken shaih kaynaklar ile vermiştiniz. neden bu el verme olayına bir kaynak adı yazamadınız ? Bu islamın neresine dayandırılıyor . Hikayenizden başka bir şey değildir, sahih olan kadınlara el sürme meselesi kaynaklada aşağıdaki gibidir :
Sn.Abdulhak sunu önce belirteyim ki söylemis oldugunuz sözler kuranda yok. varsa kuranin hangi ayetinde kadinlar erkeklere el vermiyecek diyor,yazarsaniz bende ögrenmis olurum.eger hadisler diyorsaniz, hadisin önce kuranla bagdasmasi lazim, kuranla bagdasmayan hadis sahtedir.eger kuranla celisiyorsa sadece birine inanmamiz lazim o da demekki, ya kurani terk edecegiz, yada hadisi terk edecegiz cünkü dogru birtanedir. eger yanlis söylüyorsam söyleyin. simdi ben size birkac ayet verecegim, bakalim Hz.Muhammed o hadisi söylemismi söylememismi.
Enam suresi 19: Bu Kuran, bana, sizi ve ulaştığı kimseleri uyarmam için vahyolundu.
Enam suresi ayet:38 Kitap ta hicbir seyi eksik birakmadik
Yunus suresi 15 : Onlara ayetlerimiz açık açık okununca, bizimle karşılaşmayı ummayanlar "Bize bundan başka bir Kuran getir veya bunu değiştir.” dediler. De ki "Onu kendiliğimden değiştirmem benim için söz konusu olamaz. Ben sadece vahyolunana uyuyorum.”
Enbiya suresi 45: De ki " Ben sizi ancak vahiy ile uyarıyorum.”
sn abdulhak simdi burda size bir soru soruyorum, yukarida belirtmis oldugum ayetlermi gercek, yoksa senin Hz.Muhammedin hadisi dedigin hadismi gercek
lütfen cevap veriniz.
saygilarimla
Abdulhak 16.08.2006, 13:31 Evvela şunu belirteyim ki kuran-ı kerim haktır ve her ayeti de doğrudur . Kabul ederiz.
Bununla beraber hadis-i şeriflerinde hadis usulune göre ilmini bilen alimlerin incelemelerine göre kabul ederiz. Zaten muslumanların cumhuruna göre başta buhari ,müslim , muvatta , ahmed bin hambel , ebu davud , nesai , ibn-i mace , tirmizi gibi sahih hadis-i şerif kaynaklarını da kabul ederiz. Uydurma olan hadis-i şerifler zaten bilenler tarafından ayıklanmış , incelenmiştir. Biz hadis-i şerifleri çıkarırsak nasıl ve ne şekilde kaç rekat namaz kılacağımızı bile bulamayız , sizde hikayelerinizi çıkarırsanız nasıl cem edeceğinizi bulamazsınız. Hadis rivayet edenler 5 vakit namaz kılan şeriatçı alim mutttaki insanlardır . hadis ilmine göre onlar denetlenip kontrol edilerek alınmış , uymayanları çıkarılmıştır.
Konumuza dönecek olursak , aktardığınız ayetler tabiki kabulumuzdur . Fakat siz aynı kuranda bakın bakalım şu ayetlerde var mıdır ?
Ahzab suresi 36 . ayet-i kerime :
Allah ve Resulü bir işe hükmettiği zaman, gerek mümin bir erkek ve gerekse mümin bir kadın için, o işlerinde başka bir tercih hakkı yoktur. Her kim de Allah ve Resulüne âsi olursa açık bir sapıklık etmiş olur
görüldüğü gibi Allah kendisiyle beraber peygamberine de hukum verme hakkını vermiş , rasula itaatin Allaha itaat olduğunu bildirmiştir.
Peygamberin hüküm verdiklerini hadisleri reddedersen nereden bulacaksın ? peygamber kendi sözlerini kurana mı eklemeliydi size göre_ tabiki hayır . rasululun emir ve tavsiyelerini sahih olan hadis-i şeriflerin bulacagız ve dünya müslümanlarıda böyle yapmaktadır .
Yine başka bir ayeti kerimede :
Al-i İmran 31. ayet-i kerimesi
De ki, siz gerçekten Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve suçlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok esirgeyici ve bağışlayıcıdır
Nisa suresi 80. ayet-i kerimesi :
Kim peygambere itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse, biz seni onlara bekçi olarak göndermedik
Haşr suresi 7. ayet-i kerimesi
...Peygamber size ne verdiyse onu alın. Size neyi yasakladıysa ondan sakının ve Allah'tan korkun. Çünkü Allah'ın azabı şiddetlidir.
Bu ayetlerden anlıyoruz ki , Allah cc. rasulune uymayı emretmiş. uymayanların iman iddialarının geçersiz oldugunu , kendi zanları olduğunu buyurmuştur. Rasululun buyrukları ve talimatları , sünnetleri kuran-ı kerimde olmayacağına göre bunların not edildiği sahih hadislerde bulacaktır. tabi bulmak isteyenler .
:1eye: Ben sunni kardeşiniz değilim :p İtikatim sadece ve sadece Kuran olduğu için Önce Musahiplik konusunda verdiğiniz ayet örnekleri ilgimi çekti. Diğer konularda da var ama öncelikle bu konudan başlayarak ayetler üzerinde karşılıklı konuşmaya fikir alış verişinde bulunmaya çalışalım. Daga sonra diğerlerine geçeriz.
Enfal (Ganimetler) Suresi:
72: "İnananlar, ALLAH yolunda göç edenler, mallarıyla ve canlarıyla cihat edenler ve onları barındırıp onlara yardım edenler birbirlerinin dostudur. İnandığı halde sizinle birlikte göç etmeyenler göç edinceye kadar onlardan sorumlu değilsiniz. Ancak onlar, din bağından ötürü sizden yardım isterlerse, aranızda anlaşma bulunan bir topluma karşı olmaması koşuluyla kendilerine yardım etmelisiniz. ALLAH yaptıklarınızı Görendir."
73: "İnkar edenler de birbirlerinin dostudur. Bu emirleri uygulamazsanız, yeryüzünde kaos ve büyük bir fesat olur."
74: "İnananlar, ALLAH yolunda göç edip çaba gösterenler ve onları barındırıp yardım edenler, işte bunlar gerçek inananlardır. Onlar için bağışlanma ve bol rızık vardır."
75: "Sonradan inananlar, göç edenler ve sizinle birlikte çaba gösterenler de sizdendir. ALLAH'ın Kitabına göre akrabalar birbirlerine önceliklidir. ALLAH her şeyi Bilendir."
Özellikle 72. ayette Uluslar arası Antlaşmaların bağlılığını görüyoruz. 75. ayette özellikle akrabaların birbirlerine öncelikli olduğunu görüyorum. Kan bağı olmayan musahiplik kurumu ile miras, hak, hukuk v.b bir bağlayıcılık ayette görünmüyor. Göç edenleri, sizinle birlikte çaba gösterenleri 75. ayetin son cümlesine göre akraba kabül etmek sanırım doğru bir yorum olmasa gerek...
Tevbe (Ültimatom) veya Barea Suresi:
100: "Göç edenlerin (mühacir) ve yardımcıların (ensar) öncülerinden ve onları güzelce izleyenlerden ALLAH razı olmuştur, onlar da O'ndan razı olmuşlardır. Onlara, içlerinde ırmaklar akan ve ebedi kalacakları cennetler hazırlamıştır. İşte büyük zafer budur."
117: "ALLAH, peygamberin, göç edenlerin ve yardım edenlerin tevbesini kabul etmiştir. Onlar, içlerinden bir bölümünün neredeyse kalplerinin kaydığı güç anda onu izlemişlerdi. Sonra onların yönelişini (tevbesini) kabul etti. O, onlara karşı çok Şefkatlidir, Rahimdir"
100. ayet gayet açık. Ancak bu serinin son cümlesindeki ifadeyi Allahla nirvana eviliği yapamaya çalışan sunni tasavvufçuların yüzüne çarpıyom...
117. ayette de Allah peygamberin, göç edenlerin ve yardımcılarının tevbe ettiğini ve tevbelerini kabül ettiğini söylüyor. Bu ayette neden kalpler kaydı o konuşla bilir. Peygamberinde tevbesini kabül ettiğine göre acaba kalbimi kaymıştı diye bir soru geliyor akla...
Haşr (Sürgün) Suresi:
9- "Onlardan önce yurt ve inanca sahip olanlar, kendilerine göç edenleri severler ve verdiklerinden ötürü içlerinde bir burukluk duymazlar. Hatta kendileri ihtiyaç içinde bile olsalar onları kendilerinden önde tutarlar. Doğrusu, nefislerinin bencilliğinden korunanlar kurtulanlardır".
ancak gerçek kardeşlik konusunda 10. ayeti eklememişsiniz onuda ben ekliyim
10-"Onlardan sonra gelenler, "Rabbimiz, bizi ve bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla; kalbimizi inananlara karşı kin beslemekten koru. Rabbimiz, sen şefkatlisin, Rahimsin," derler
Bizim için İşte Gerçek KARDEŞ lik budur.......Aracıları kaldırarak Allahın Dostu olan İbrahimin Tevhid inancı (Allahı Bir tanıyan) herkes bizim kardeşimizdir.
Sebe Suresi:
45:"Onlardan öncekiler yalanladılar. Halbuki onlara verilenlerin onda birine ulaşmamışlardı. Elçilerimi yalanladılar. Beni tanımamak da nasılmış?
46: De ki, "Size bir tek öğüdüm var: ALLAH için ikişer ikişer, yahut teker teker kalkın, sonra düşünün. Sizin arkadaşınızda bir delilik yoktur. O sadece, çetin bir cezadan önce sizi uyaran birisidir."
Bu ayet elçinin görevinden bahsediyor, sizin gibi nasıl düşüne bilirim ki ???
Fetih (Zafer) Suresi:
10-"Sana bağlılık sözü verenler, ALLAH'a bağlılık sözü vermişlerdir. ALLAH'ın eli onların elleri üzerindedir. Kim sözünü bozarsa, kendi aleyhine bozmuş olur. ALLAH'a verdiği sözü yerine getirene ise büyük bir ödül vereceğiz..."
18-"ALLAH, ağacın altında sana bağlılık sözü veren inananlardan hoşnut olmuştur. Onların kalplerinde olanı bilmiş, onlara huzur indirmiş ve onları yakın bir zaferle ödüllendirmiştir."
Elçi hayatta yok. Sizin kime bağlılık sözü vereceksiniz. TAbiki Allaha. Buyrun bizde Allaha bağlılık sözü verelim. Allahın eli sizinde üzerinizde olmaz mı??
Zaferimizde Tevbe 100. ayette belirtimiştir.
Saygılarımla....
kopyala yapştırla nereye kadar zahir...onları yazanda insan,senin inandğn şeyi yaratn da insan...:wink:
karadagli 16.08.2006, 13:46 Sn abdulhak. az önce size tokalasma ve hadisler üzerine soru sordum. zahmet olmazsa cevap verirmisin?
:1eye:
kopyala yapştırla nereye kadar zahir...onları yazanda insan,senin inandğn şeyi yaratn da insan...:wink:
Hayırdır bir sorun mu var arkadaşım???
Hayırdır bir sorun mu var arkadaşım???
sorun yok..arkadaş değiliz..
kopyala yapştr kopyala yapştr ..nereye kadr...amacın ne ??
kimin görüşünü değştrebilirsin insan mahsulü yazılarla...
inandğın şeyin tam olarak ne olduğnu sende bilmiyorsun...
anca ordan burdan bul kopyala yapştr....dewam et..emeğne yazık :sas
sorun yok..arkadaş değiliz..
kopyala yapştr kopyala yapştr ..nereye kadr...amacın ne ??
kimin görüşünü değştrebilirsin insan mahsulü yazılarla...
inandğın şeyin tam olarak ne olduğnu sende bilmiyorsun...
anca ordan burdan bul kopyala yapştr....dewam et..emeğne yazık :sas
Bak arkadaşım; Konuyu açan üye ile ayetler üzerine musahiplik hakkında fikir alış verişinde bulunmaya çalışıyorum. Kuranın insan mahsulü olduğunu düşünüyorsan Genel İslam bölümünde bu konu hakkında fikir belirten başlıklar var. Orada istediğin şekilde düşünceni belirtebilirsin. Burda konu için düşünceni belirteceksen yaz ama başlık açarak şahsıma laf atman ve konu dışında alakasız şeyler söylemen forum kurallarına aykırı. Eğer bu tavrın devam ederse yöneticilere bildirmek zorunda kalcam....
Bak arkadaşım; Konuyu açan üye ile ayetler üzerine musahiplik hakkında fikir alış verişinde bulunmaya çalışıyorum. Kuranın insan mahsulü olduğunu düşünüyorsan Genel İslam bölümünde bu konu hakkında fikir belirten başlıklar var. Orada istediğin şekilde düşünceni belirtebilirsin. Burda konu için düşünceni belirteceksen yaz ama başlık açarak şahsıma laf atman ve konu dışında alakasız şeyler söylemen forum kurallarına aykırı. Eğer bu tavrın devam ederse yöneticilere bildirmek zorunda kalcam....
canım benim..
Hüseyin69 16.08.2006, 14:31 ben forumda mesajlara yada bir basliga yorum yazdigimda
mümkün oldugu kadar kopie pasteden uzak durur
ve kendi bildiklerimle cevaplamaya calisirim
yanlis anlasilma olmasin
tabiki bir mesajin kaynagida önemlidir
bu yüzden mümkün oldugunca bildiklerinizle yorum yazin
birbirinizi kirmadan incitmeden
yönetim olarak gözümüz üzerinizdedir:001_rolle :biggrin:
canım benim..
Kızıyorum ama...öfkelenince tavrımı hiçde görmek istemezsin...benimle ilgili kişsel sorunun varsa özel mesaj at. Aksi takdirde bırak arkadaşlar düşüncelerini yazsın...
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ben forumda mesajlara yada bir basliga yorum yazdigimda
mümkün oldugu kadar kopie pasteden uzak durur
ve kendi bildiklerimle cevaplamaya calisirim
yanlis anlasilma olmasin
tabiki bir mesajin kaynagida önemlidir
bu yüzden mümkün oldugunca bildiklerinizle yorum yazin
birbirinizi kirmadan incitmeden
yönetim olarak gözümüz üzerinizdedir:001_rolle :biggrin:
Sayın moderatör; konuyu takip ederek yorum yapın lütfen....
Kızıyorum ama...öfkelenince tavrımı hiçde görmek istemezsin...benimle ilgili kişsel sorunun varsa özel mesaj at. Aksi takdirde bırak arkadaşlar düşüncelerini yazsın...
Sayın moderatör; konuyu takip ederek yorum yapın lütfen....
benm senle ne gibi kişisel bi sorunum olabilir:wink: ben seni tanımam sende beni..
yazdıklrn çogu kopya yapştr...ve genelde ayet sure vs vs..takıldğm yer bu..
neden böyle yapyrsn? kime neyi inandırmaya çalıyrsun?
gerçek,somut,kanıtlanabilir biliglerle cewap wersn daa ii ve inandırıcı olmaz mı ..
bizim burda suvunduklrmzn hepsi kayıtlı belgelrde mevcuttr...
katliamlar..sürgünler...iftiralar...yalanlar..vs vs...biz bunların hepsinin doğru veya yanlış olduğnu ispatlarız somut örneklerle...
sizin gibi 2 tane ayet kopylyp yapştrmk la değil..üstelik bunların ne kadar doğru ne kadr yanlşı olduu da meçhul...insan ürünü....manevi değrlerle değil,gözle görülür elle tutulr biliglerle konuşalım ve konuşun...
derdim bu işte...:excl:
benm senle ne gibi kişisel bi sorunum olabilir:wink: ben seni tanımam sende beni..
yazdıklrn çogu kopya yapştr...ve genelde ayet sure vs vs..takıldğm yer bu..
neden böyle yapyrsn? kime neyi inandırmaya çalıyrsun?
gerçek,somut,kanıtlanabilir biliglerle cewap wersn daa ii ve inandırıcı olmaz mı ..
bizim burda suvunduklrmzn hepsi kayıtlı belgelrde mevcuttr...
katliamlar..sürgünler...iftiralar...yalanlar..vs vs...biz bunların hepsinin doğru veya yanlış olduğnu ispatlarız somut örneklerle...
sizin gibi 2 tane ayet kopylyp yapştrmk la değil..üstelik bunların ne kadar doğru ne kadr yanlşı olduu da meçhul...insan ürünü....manevi değrlerle değil,gözle görülür elle tutulr biliglerle konuşalım ve konuşun...
derdim bu işte...:excl:
Sayın üye; Bu düşüncelerini;
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3067
şuraya tıkla ve burda yaz...
Sayın üye; Bu düşüncelerini;
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3067
şuraya tıkla ve burda yaz...
çok naziksin..
Hüseyin69 16.08.2006, 15:21 sn boykot ve zahir
biraz daha ilimli olun kisisel sürtüsmelere meydan vermeyelim herhangi kisisel problemleriniz olursa forumumuzda özel mesaj sistemi faal haldedir
sn boykot ve zahir
biraz daha ilimli olun kisisel sürtüsmelere meydan vermeyelim herhangi kisisel problemleriniz olursa forumumuzda özel mesaj sistemi faal haldedir
Sayın moderatör; sürtüşmeye çalışan üyeyi uyaracağına benide sürtüşüyormuş gibi düşünüp uyarmaya çalışıyorsun. Mesajlarımı ve bana yazdığı mesajları incelermisin??
Senden farklı şey söylemiyorum arkadaşa...
yusufçukgecegez 16.08.2006, 16:28 güzel bir konuya değinmişsin soreş.bilindiği gibi,tarihi tam anlamıyla hiçbiriimz bilemeyiz.sadece elimizdeki verilere göre tarih hakkında yorumlar yapabiliriz.söz konusu dini bir inanç olunca,tarihi belgelerden çok inancımızın gereklerini doğru kabul ederiz.olaya öncelikle tarih olarak bir bakarsak.bugün elimizde birçok belge vardır.islam konusunda en çok güvenilir belge ise kurandır.kuranın ne kadar doğru bir belge olduğu ise öncelikle inancımızla ilgilidir.çünkü allah,kuranın koruyucusu olduğunu ifade etmektedir.biz müslüman olarak buna inanırız.yani en azından müslümanlar için ana kaynak kurandır.ikinci kaynak ise hadislerdir.fakat hadisler nakledilme sırasında deformasyona ,uğrayıp,anlam değişikliğinede uğramış olabilir.şimdi hz muhammedin miraca çıkması,tarihi bir belgeye dayanmaz,tamamen inancımızla alakalıdır.buna inanırız.ama ispatlayamayız.kırklar mecliside aynı şekildedir.sadece inananı için gerçektir.hiçbir tarihi belgeye dayandırılamaz.sünniler neden kırklar meclisine inanmaz.çünkü inanç ritüellerinde yer almadığından dolayı.peki kırklar meclisinin olmadığını ispatlayabilirlermi.hayır.siz ispatlayabilirmisiniz hayır.yani mesele sadece inanıp inanmamak.bunu şöylede düşünebiliriz.bir kişi müslüman olsa.objektif olarak baktığında sadece kurana inanacaktır.miraç,kırklar gibi olaylar ise tercihine kalıcaktır.ya hepsine inanacak,ya hiçbirine,yada sadece birine.ve biz tercihlerimizi,alevilik ve sünnilk bakış açısından yapmış durumdayız.yinede olmadığını iddia etmekten çok neden olmasın tarzındaki bir yaklaşımın herkezin hayrına olucağı kesin.
karadagli 16.08.2006, 18:16 Evvela şunu belirteyim ki kuran-ı kerim haktır ve her ayeti de doğrudur . Kabul ederiz.
Bununla beraber hadis-i şeriflerinde hadis usulune göre ilmini bilen alimlerin incelemelerine göre kabul ederiz. Zaten muslumanların cumhuruna göre başta buhari ,müslim , muvatta , ahmed bin hambel , ebu davud , nesai , ibn-i mace , tirmizi gibi sahih hadis-i şerif kaynaklarını da kabul ederiz. Uydurma olan hadis-i şerifler zaten bilenler tarafından ayıklanmış , incelenmiştir. Biz hadis-i şerifleri çıkarırsak nasıl ve ne şekilde kaç rekat namaz kılacağımızı bile bulamayız , sizde hikayelerinizi çıkarırsanız nasıl cem edeceğinizi bulamazsınız. Hadis rivayet edenler 5 vakit namaz kılan şeriatçı alim mutttaki insanlardır . hadis ilmine göre onlar denetlenip kontrol edilerek alınmış , uymayanları çıkarılmıştır.
Konumuza dönecek olursak , aktardığınız ayetler tabiki kabulumuzdur . Fakat siz aynı kuranda bakın bakalım şu ayetlerde var mıdır ?
Ahzab suresi 36 . ayet-i kerime :
Allah ve Resulü bir işe hükmettiği zaman, gerek mümin bir erkek ve gerekse mümin bir kadın için, o işlerinde başka bir tercih hakkı yoktur. Her kim de Allah ve Resulüne âsi olursa açık bir sapıklık etmiş olur
görüldüğü gibi Allah kendisiyle beraber peygamberine de hukum verme hakkını vermiş , rasula itaatin Allaha itaat olduğunu bildirmiştir.
Peygamberin hüküm verdiklerini hadisleri reddedersen nereden bulacaksın ? peygamber kendi sözlerini kurana mı eklemeliydi size göre_ tabiki hayır . rasululun emir ve tavsiyelerini sahih olan hadis-i şeriflerin bulacagız ve dünya müslümanlarıda böyle yapmaktadır .
Yine başka bir ayeti kerimede :
Al-i İmran 31. ayet-i kerimesi
De ki, siz gerçekten Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve suçlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok esirgeyici ve bağışlayıcıdır
Nisa suresi 80. ayet-i kerimesi :
Kim peygambere itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse, biz seni onlara bekçi olarak göndermedik
Haşr suresi 7. ayet-i kerimesi
...Peygamber size ne verdiyse onu alın. Size neyi yasakladıysa ondan sakının ve Allah'tan korkun. Çünkü Allah'ın azabı şiddetlidir.
Bu ayetlerden anlıyoruz ki , Allah cc. rasulune uymayı emretmiş. uymayanların iman iddialarının geçersiz oldugunu , kendi zanları olduğunu buyurmuştur. Rasululun buyrukları ve talimatları , sünnetleri kuran-ı kerimde olmayacağına göre bunların not edildiği sahih hadislerde bulacaktır. tabi bulmak isteyenler .
Sn abdulhak olaylari carpitiyorsunuz.ben, size Peygambere itaat edilmiyecek diye birsey söylemedim.söylediklerimi iyi okuyun,siz diyorsunuz ki ben kuranin tüm ayetlerini kabul ediyorum diyorsunuz,sözde evet ama pratikte kabul etmiyorsunuz,sebebine gelince peygamber acik acik diyorki ben size gelen vahiyleri bildiririm, ben kendilgimden bir seyi degistiremem diyor.tekrar ediyorum, bu ayetlere göre,yani kuranda olmuyan (kadinlar ellerinizi erkeklere vermiyeceksiniz) cümlesini peygamber nasil söyliyecek,ve peygamber ozaman kuranin disina cikmis olmuyormu? cünkü Peygamber ben kendiligimden birsey degistiremem diyor, burda bir celiski olmuyormu hadise inanirsak kurani terk etmemiz lazim, kurana inanirsak hadisi terk etmemiz lazim.eger kuranda kadinlar ellerinizi erkeklere vermeyin yaziliysa , peygamberin öyle söyledigine inanirim. ama ortada bir yanlis var sana soruyorum bunun hangisi yanlis.ben Peygamberin sözlerinin kuranda olmasi gerek demiyorum, herhangi bir kitapta olabilir, benim söylemek istedigim su peygamberin söyledigi söz kuranla birlesir(bagdasir diyorum bukadar acik bunun anlamiyacak bir yani yok,ama sen israrla konuyu dagitiyorsun.yanlisini kabul etmen gerek.
Kırkları yalanlayanlar Ahmet Yesevi, Yunus Emre gibi uluların divanını okusunlar biraz.
veli.topcu 16.08.2006, 18:54 soreş´isimli üyeden Alıntı
canlar bunu gayet normal olarak karşılamalıyız...
soreş´isimli üyeden Alıntı
canlar bunu gayet normal olarak karşılamalıyız...
Haklısın.
Biz herzaman hoşgörülü olduk biim böyle olmamız, onların emevi ve ebssuud zihniyetini ortaya koymuştur.
Adamı Ehli Emevi demeye zorluyorlar bazı arkadaşlar.:devil2:
Abdulhak 16.08.2006, 20:22 sayın Bektaş eren ,
Kuarn-ı kerimi alalım hadis-i şerifleri atalım demiş oluyorsunuz. O kabul ettiğiniz kuranı kerim rasulullaha tabi olmaya , onun söz ve amellerini örnek almaya bize emir buyuruyor . Bunları hadisi şeriflerden başka nereden bulacaksınız. Peygamberin hiç bir hadisi şerifi kuranla çelişmez . Fakat siz öyle anlamaya çalışıyorsunuz. Zaten kadınlarla erkeklerin asr-ı saadette tokalaştığına dair birtek kanıt var mıdır?
Kuranı kerim her teferruat konusunu virgülüne kadar tek tek anlatacak degildir.Nikah düşen kadınları erkekleri belli eder , pratik uygulamasını Rasulullahın insani sosyal yaşantısından örneğini ümmetine bırakır .
Nisa suresi 23- Size şunları nikahlamak haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek ve kız kardeşlerinizin kızları, sizi emziren süt anneleriniz, süt kız kardeşleriniz ve karılarınızın anneleri, ve kendileri ile zifafa girdiğiniz kadınlarınızdan olan ve evlerinizde bulunan üvey kızlarınız. Eğer üvey kızlarınızın anneleri ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur. Sulbünüzden gelen (öz) oğullarınızın hanımları ile evlenmeniz ve iki kız kardeşi birlikte nikahlamanız da haramdır. Ancak cahiliyyet devrinde geçen geçmiştir. Şüphesiz ki Allah gafur (çok bağışlayıcı) ve çok merhamet edicidir.
Kuranı kerimde kadınlarla öpüşmek de haramdır diye bir ayet bulamazsınız. Bu yüzden tokalaşmak yok diye tek tek her yaptıgınız işin kurandan ayrıntılı adıyla haram veya helal diye ararsanız bulamazsınız.
Allah cc. kitabında zinaya yaklaşmayın diye buyurur. Zina yapmayın demez kuranda yaklaşmayın der. Alimlerde zina temasla , bakışmakla yaklaşılır . İnsan karşı cinse temas ederek cinsi kıpırdamalara kıvılcım başlatabilir . Ben saglamım , sizin kalbiniz bozuk denilerek demogoji ile bunlar helal sayılamaz.
İsra suresi 32- Zinaya da yaklaşmayın, çünkü o pek çirkindir ve kötü bir yoldur.
sayın Bektaş eren ,
Kuarn-ı kerimi alalım hadis-i şerifleri atalım demiş oluyorsunuz. O kabul ettiğiniz kuranı kerim rasulullaha tabi olmaya , onun söz ve amellerini örnek almaya bize emir buyuruyor . Bunları hadisi şeriflerden başka nereden bulacaksınız. Peygamberin hiç bir hadisi şerifi kuranla çelişmez . Fakat siz öyle anlamaya çalışıyorsunuz. Zaten kadınlarla erkeklerin asr-ı saadette tokalaştığına dair birtek kanıt var mıdır?
Kuranı kerim her teferruat konusunu virgülüne kadar tek tek anlatacak degildir.Nikah düşen kadınları erkekleri belli eder , pratik uygulamasını Rasulullahın insani sosyal yaşantısından örneğini ümmetine bırakır .
Nisa suresi 23- Size şunları nikahlamak haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek ve kız kardeşlerinizin kızları, sizi emziren süt anneleriniz, süt kız kardeşleriniz ve karılarınızın anneleri, ve kendileri ile zifafa girdiğiniz kadınlarınızdan olan ve evlerinizde bulunan üvey kızlarınız. Eğer üvey kızlarınızın anneleri ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur. Sulbünüzden gelen (öz) oğullarınızın hanımları ile evlenmeniz ve iki kız kardeşi birlikte nikahlamanız da haramdır. Ancak cahiliyyet devrinde geçen geçmiştir. Şüphesiz ki Allah gafur (çok bağışlayıcı) ve çok merhamet edicidir.
Kuranı kerimde kadınlarla öpüşmek de haramdır diye bir ayet bulamazsınız. Bu yüzden tokalaşmak yok diye tek tek her yaptıgınız işin kurandan ayrıntılı adıyla haram veya helal diye ararsanız bulamazsınız.
Allah cc. kitabında zinaya yaklaşmayın diye buyurur. Zina yapmayın demez kuranda yaklaşmayın der. Alimlerde zina temasla , bakışmakla yaklaşılır . İnsan karşı cinse temas ederek cinsi kıpırdamalara kıvılcım başlatabilir . Ben saglamım , sizin kalbiniz bozuk denilerek demogoji ile bunlar helal sayılamaz.
İsra suresi 32- Zinaya da yaklaşmayın, çünkü o pek çirkindir ve kötü bir yoldur.
Bu zihniyet devam ediyor hala:)
Kardeşim konuyu SAPTIRA !
Burda sizin bize inançlarınızı empoze etmenize karşılık bizim inançlarımız var.İnan yada inanma ama sus konuşma !
Topiğimde kirlilik yaratma, burada kadınları ellemek haramdır tartışması yapmaya gelmedik !
Emevi islamdan örnekler sunma bize !
Konumuz farklı ve uzatmayın!:shifty:
KoCGiRiLi_ 16.08.2006, 21:49 Sa’d bin Ebi Vakkas şöyle diyor:
“Resulullah (s.a.a), Tebuk gazvesinde Hz. Ali’yi (Medine’de) kendi yerine halife tayin etti. Bunun üzerine Hz. Ali; “Ya Resulellah, beni kadın ve çocuklar arasında mı halife ettin?” dediğinde, Hz. Peygamber şöyle buyurdular: “Acaba bana olan nispetinin Harun’un Musa’ya olan nimeti gibi olmasına razı olmuyor musun? Şu farkla ki, benden sonra peygamber yoktur.” [70]
Bu hadis “Menzilet” hadisi olarak meşhurdur. Bu hadis en sahih ve sabit hadislerdendir. Hz. Ali’nin imameti için en büyük delillerdendir.
ne anlam cıkarcaksınıs bakalım ?
karadagli 16.08.2006, 22:27 sayın Bektaş eren ,
Sn.abdulhak bu size son cevabim. kusura bakmayin her seferinde yeni konular gündeme getiriyorsun.bu seferde kim kimle evlenebilir,kim kimle evlenemez,ya allah askina biz bu konuyu mu tartisiyorduk.yok zina bunlar nerden cikti. siz diyorsunuz bakmakla da yaklasilir,demekki insan,50 metreden de tokalasmadan kivilcimi baslatabilyor,ikincisi, Kurani kerim herseyi kelime, kelime
virgül, virgül anlatacakmi diyorsun,kuran diyorki biz hic birseyi eksik yapmadik diyor sen hala kelime oyunlarina getirmeye calisiyorsun.size daha yazmiyacagim
Şurzan yeter konuyu saptırma, sözde Alevi dostu ayaklarına yatma.Kusura bakma heryerde bela oluyorsunuz.
Açtığım konuya daha yorum yazmazsan sevinirim.
Senin ahkamlarını havalarını çekemem.Sen biraz cahil topluma akıl verde bize dayatma yapmamayı öğrensinler..
Bırak şu bilgili adam ayaklarını.
Senin yukarıdaki uslubunu yaşına veriyorum. Kimseye ahkam kesmek gibi niyetimiz yok saygı çercevesinde konuş.
Senin yukarıdaki uslubunu yaşına veriyorum. Kimseye ahkam kesmek gibi niyetimiz yok saygı çercevesinde konuş.
yaşın ne önemi var...konu saptılıyor bu açık seçik ortada...
Abdulhak 17.08.2006, 11:15 ana konulardan bahsederek teferruat konularını içerdiğini bildirmektedir. Bundan dolayı eksiksiz bıraktık demektedir.
Size sordum kuranı kerimde kadın erkek öpüşmesi haram helal diye özel bir ayrıntı yok diye gidip elin karısıyla kızıyla öpüşecekmisin * helal mi diyeceksin ? .
Kuranı kerimde Alinin imameti de yok ama işinize gelen hadisleri hiç sahihmi uydurma mı diye araştırma gereği görmeden sarılma gereği görebiliyor ve meşhur hadistir diyebiliyorsunuz.
Anlattığınız hikaye ve menkıbelerde kuranda geçmemektedir . Ama menfaatinize diye onları benimsemekten çekinmiyorsunuz .
Aynı durum bizim sahih hadisleri yazdığımızda onlar uydurma diyebiliyorsunuz. Bu da çifte standartınızı göstermektedir .
,
soreşe,
sen bektaş eren misin ?
Ben yazımın başlığına bektaş eren diye yazıyorum . sen niye başkasının mektubuna sahipleniyorsun . Bizim önceki yazmızda konu gereği yazdığımız yazılara değinmemiz seni niye rahatsız ediyor . sakin ol.
AleviGenç 17.08.2006, 11:34 Hz. Muhammed;in Hz. Ali ve Ehlibeyt için söyledikleri
Bazı Alevi düşmanları, Alevilerin Hz. Muhammed;i peygamber olarak kabul etmediklerini propaganda ettiler. Oysaki gerçek bunun zıttı dır. Aleviler tarih boyunca ve günümüzde Hz. Muhammed;i peygamber olarak kabul ettiler. Alevilerde Hz. Muhammed;e bağlılık tartışılmaz. Aleviler Hz. Muhammed;i İslamın peygamberi olarak kabul ederler ve ona inanırlar. Aleviler peygamberin soyuna yapılanları her ibadet edişlerinde lânetlerler. Ve bu anlamıyla peygambere bağlılıklarını dile getirirler. Ama bazıları peygamberden şefaat umarken onun biricik torunlarına ve Ehlibeyti;ne yapılanları görmezlikten gelirler. Bu da bir ikiyüzlülüğün, sahtekârlığın Emevilerden başlayarak günümüze geldiğini gösteriyor.
Aşağıda Hz. Muhammed;in Hz. Ali ve Ehlibeyt için söylediklerinden bir kaçını yazacağız. Ama ne acıdır ki; Yezitler, Muaviyeler ve onların günümüzdeki temsilcileri bunları yok saymaya devam ediyor. Onlar Hz. Ali ve Ehlibeyt gerçeğini, haklılığını inkâra devam ediyorlar.
Hz. Peygamberin çeşitli zamanlarda ve çeşitli vesilelerle söylediği bir kaç "HADİS":
Ya Ali, benim Ehlibeytim Nuh un gemisine benzer. O gemiye binen kurtulur. Ve kim Ehlibeytime buğz ederse helak olur.
Ben ilmin şehriyim, Ali kapısıdır. İlmi isteyen kapıya gelsin.
Ya Ali, mümin sana buğz etmez, münafık ise seni hiç sevmez.
Ali, müminlerin dilediği ve uyduğu kişidir. Mal ise münafıkların dilediği şey.
Ey Allah;ın kulları, bu Ali;nin kanı benim kanımdır, teni benim tenimdir ve canı benim canımdır. Her kim bu Ali;yi severse, beni sever beni seven de Allah;ı sevmiş olur. Ali;ye kim düşmanlık ederse bana düşmanlık etmiş olur.
Kuran ve Ehl-i Beyt ikizdir.
Hayatım gibi yaşamak isteyen Ali Veli edinsin.
Ya Ali, sen benim dünyada ve ahrette sancaktarımsın.
Ali;yi anmak ibadettir.
Ey halk! Biliniz ki; ben de insanım. Allah;ın daveti bana yakında gelecektir. Ben de onu kabul edeceğim. İşte size ben iki mühim ve en değerli emaneti miras bırakıyorum. Bunlardan birincisi Kuran, ikincisi benim Ehlibeytim. Allah;ın huzurunda size Ehlibeytimi tavsiye ediyorum. Allah;ın huzurunda size Ehlibeytimi tavsiye ediyorum. Allah;ın huzurunda size Ehlibeytimi tavsiye ediyorum, buyurdu. Bu yazdıklarımız sevgili peygamber tarafından söylenmiş olan hadislerden sadece bir kaçı. Bunlar Hz. Ali gerçekliğini ve Ehlibeyt haklılığını gösteren en büyük kanıtlardır.
Cabir bin Abdullah el-Ansari diyor ki:
Peygamber'in(s.a.v)yanındaydık,Ali(a.s) uzaktan göründü,Resul-i Ekrem(s.a.v)buyurdu ki:"Canım elinde olan Allah'a andolsun ki Bu (Ali ve Yandaşı Aleviler) ve Şiaları, kıyamet gününde kurtuluşa ereceklerdir."
Serkan_Devrim 17.08.2006, 13:02 ana konulardan bahsederek teferruat konularını içerdiğini bildirmektedir. Bundan dolayı eksiksiz bıraktık demektedir.
Size sordum kuranı kerimde kadın erkek öpüşmesi haram helal diye özel bir ayrıntı yok diye gidip elin karısıyla kızıyla öpüşecekmisin * helal mi diyeceksin ? .
öpüşme nedir? kaç çeşidi vardır? niyet önemlimidir? cinsiyet önemlimidi? bunlar belli mi? yok ilminiz bu kadrına yeter çünkü. mesela yolculuk esnasında karşı iki cins uğurlaşırken yanaktan öpüşebilirmi? size bu konuda bin tane soru sorarım da hiç birine cevap veremezsiniz.
Kuranı kerimde Alinin imameti de yok ama işinize gelen hadisleri hiç sahihmi uydurma mı diye araştırma gereği görmeden sarılma gereği görebiliyor ve meşhur hadistir diyebiliyorsunuz. Ali'nin imameti yok ama ebubekirin ömerin ve osmanın imameti var değilmi kuranda. yazık size yazık. maide 55 okuyun. o ayet Ali için inmiştir.
yartıldı Mülcem ol oldu düşman
kastetti Ali'ye oldu perişan
hangi kitapta gördün Ömer ve Osman
kuranda okunan Ali değil mi
Anlattığınız hikaye ve menkıbelerde kuranda geçmemektedir . Ama menfaatinize diye onları benimsemekten çekinmiyorsunuz .
Aynı durum bizim sahih hadisleri yazdığımızda onlar uydurma diyebiliyorsunuz. Bu da çifte standartınızı göstermektedir . kuranda sizin menkıbeler geçiyormu? mesela cennette kişiye 4000 bakire 8000 dul ve 100 huri verileceği yazıyor mu? yada miraçta anlattığınız Allah ile namaz pazarlığı? yazıklar olsun size.
soreşe,
sen bektaş eren misin ?
Ben yazımın başlığına bektaş eren diye yazıyorum . sen niye başkasının mektubuna sahipleniyorsun . Bizim önceki yazmızda konu gereği yazdığımız yazılara değinmemiz seni niye rahatsız ediyor . sakin ol.burda mektuplaşmıyoruz. biz sevgili de değiliz sizinle. burası forum. kimse kimseye yada mesajına sahip değil. forumda ki her yazıya herkesin cevap hakkı var.
Abdulhak 17.08.2006, 14:03 ali ekber , bizim anlattıklarımız ya kurana ya hadise dayanır . ama sizinkiler ya işinize gelen hadislere dayanır ya hikayelere. Aramızdaki fark budur. İşinize geldiği zaman kuranın hangi ayetinin ne için indiğini bile hikayelerinizden kabullenirsini fkat ilmi olan hadisleri inkar edersiniz.
Maide 55 i neye dayanarak Ali için inmiştir diyorsunuz?
Bunun haricinde kurandaki bazı ayetler sahabelerin bazı olayları için indiği vakidir. Bu iniş sebebi o kişilerin hz. Muhammedden (s.av) sonra halife olacağı sırasını göstermez. Ona bakarsak diğer halifeler içinde aynı deliller söz konusudur.
tek taraflı ve işinize geldiği şekilde konuları anlayarak gerçeklere ulaşamazsınız.
AleviGenç 17.08.2006, 14:13 ali ekber , bizim anlattıklarımız ya kurana ya hadise dayanır . ama sizinkiler ya işinize gelen hadislere dayanır ya hikayelere. Aramızdaki fark budur. İşinize geldiği zaman kuranın hangi ayetinin ne için indiğini bile hikayelerinizden kabullenirsini fkat ilmi olan hadisleri inkar edersiniz.
Maide 55 i neye dayanarak Ali için inmiştir diyorsunuz?
Bunun haricinde kurandaki bazı ayetler sahabelerin bazı olayları için indiği vakidir. Bu iniş sebebi o kişilerin hz. Muhammedden (s.av) sonra halife olacağı sırasını göstermez. Ona bakarsak diğer halifeler içinde aynı deliller söz konusudur.
tek taraflı ve işinize geldiği şekilde konuları anlayarak gerçeklere ulaşamazsınız.
Ya çok komiksin ya yıllardır Alévilerin size dediği işinize geldiği gibi İslamı yaşıyorsunuz sözünü sen bize yazmışsın.Komik...
Çünkü sunniler işine geldiği gibi davranıyor uydurma hadisler ortaya sunuyor.
Hz.Ali'nin Halifeliğine ve Ehl-i Beyt'in tertemiz yaratıldığına karşı çıkıyor.
Bizim tek ulu kitabımız Kuran sizinde öle olsaydı zaten o ulu kitapda ömer osman bekir yazmadını görürdün.
Bak :"La Féta İlla Ali La Séyfé İlla Zülfikar"
Türkçe Meali : Ali'den üstün savaşcı , Zülfükardan keskin Kılıç Yok!
Bak ömerden osmandan ebebekirden demiyor.Hz.Ali'den diyor.
Hz.Peygamberimizden sonra en ulu Hz.Ali'dir.
Bak peygamberimiz demiş zaten ben Ali'denim Ali benden...
Bak Peygamberimizin söylediği bir kaç hadis:
Ya Ali, benim Ehlibeytim Nuh un gemisine benzer. O gemiye binen kurtulur. Ve kim Ehlibeytime buğz ederse helak olur.
Ben ilmin şehriyim, Ali kapısıdır. İlmi isteyen kapıya gelsin.
Ya Ali, mümin sana buğz etmez, münafık ise seni hiç sevmez.
Ali, müminlerin dilediği ve uyduğu kişidir. Mal ise münafıkların dilediği şey.
Ey Allah;ın kulları, bu Ali;nin kanı benim kanımdır, teni benim tenimdir ve canı benim canımdır. Her kim bu Ali;yi severse, beni sever beni seven de Allah;ı sevmiş olur. Ali;ye kim düşmanlık ederse bana düşmanlık etmiş olur.
Kuran ve Ehlibeyt ikizdir.
Hayatım gibi yaşamak isteyen Ali Veli edinsin.
Ya Ali, sen benim dünyada ve ahrette sancaktarımsın.
Ali;yi anmak ibadettir.
Ey halk! Biliniz ki; ben de insanım. Allah;ın daveti bana yakında gelecektir. Ben de onu kabul edeceğim. İşte size ben iki mühim ve en değerli emaneti miras bırakıyorum. Bunlardan birincisi Kuran, ikincisi benim Ehlibeytim. Allah;ın huzurunda size Ehlibeytimi tavsiye ediyorum. Allah;ın huzurunda size Ehlibeytimi tavsiye ediyorum. Allah;ın huzurunda size Ehlibeytimi tavsiye ediyorum, buyurdu. Bu yazdıklarımız sevgili peygamber tarafından söylenmiş olan hadislerden sadece bir kaçı. Bunlar Hz. Ali gerçekliğini ve Ehlibeyt haklılığını gösteren en büyük kanıtlardır.
Serkan_Devrim 17.08.2006, 14:29 ali ekber , bizim anlattıklarımız ya kurana kurana daynıyorsa kuran dışı kural koymayın. ayrıca kurnı çok seviyorsanız nisa 93 e göre Muaviye cehennemliktir. ama siz Muaviye gibi bir münafığı neden koruyorsunuz.
ya hadise dayanır . tekrar soruyorum. hadise çok meraklı iseniz
1)neden onca hadise rağmen Ali'nin velayetini ve imametini reddediyorsunuz?
2)Ali hakkında ki hadisler yalansa o yalan yazan hadisçileriniz de yalancı olmazmı? o zaman nasıl hadislere itibar edilir?
3)hadis rivayeti neden ilk üç halife tarfından yasaklandı? neden Ömer hadis rivayet edenleri kırbaçlatacağını söyledi? sakın hadislerden Ali'nin haklı olduğu ortaya çıkacak diye olmasın?
4)hadislere ne kadr güvenebiliriz bu topikten bakın. sahabenin güvenirliliği (www.aleviforum.com/showthread.php?t=1724) en çok hadis aktaran kim? (www.aleviforum.com/showthread.php?t=7673)
bir soru daha var. kurallar ve yasaklar için hadiste gerekliyse Kuran eksik mi demektir? Allah kuralları koyarken bazı ayetleri indirmeyi unuttu da peygamber mi tamamladı hadislerle?
ama sizinkiler ya işinize gelen hadislere dayanır ya hikayelere. Aramızdaki fark budur. İşinize geldiği zaman kuranın hangi ayetinin ne için indiğini bile hikayelerinizden kabullenirsini fkat ilmi olan hadisleri inkar edersiniz. hikayede bizden iyisiniz. maşallahınız var bu konuda. cenneti bile adi bir genel eve benzetirsiniz. 4000 bakire 8000 dul 100 huri beklersiniz. miraçta peygamberle Allah arasında ki namaz pazarlığını uydurursunuz da Musa'yı peygamberimizden de Allah'tanda daha bilgili yapmış olursunuz da haberiniz olmaz. yazık size. bizimkiler masalda sizinkiler niye gerçek?
www.aleviforum.com/showthread.php?t=7673Maide 55 i neye dayanarak Ali için inmiştir diyorsunuz?
tek taraflı ve işinize geldiği şekilde konuları anlayarak gerçeklere ulaşamazsınız.hadis şuan elimde değil ama bulup getirecem önüne. hadisi rivayet eden ebu Zerr El Gifari'dir.
' bir gün biri sadaka istedi. o an kimse vermedi. rukuda olan Ali elindeki yüzüğü işaret etti dilenci aldı gitti. bunu duyan peygamber şöyle dedi.
Allah'ım, Musa sana rabbim göğsümü aç dilimi çöz, çözki beni anlasınlar kardeşim Musayı bana ortak yap, beni onunla güçlendir diye dua etmişti. Allah'ım bende senin peygamberinim. benimde göğsümü aç dilimi çöz, çöz ki benide anlasınlar, kardeşim Ali'yi bana vezir et, arkamı onunla güçlendir dedi. o anda vahiy indi.
maide 55= sizin veliniz ancak Allah'tır, resuludur ve namazı kılan ve rukudayken zekat veren o müminlerdir
kaynağı sana göndereceğim beyefendi. bakalım o zaman ne diyeceksin?
AleviGenç 17.08.2006, 14:37 Sayın Değerli ali ekber
İnanın ki bunu bende duydum hemde çok önemli bir Din bilgininden.O değilmi ki İbadetini yaparken Sadakasını veren gizli.
Bide ali ekber abi:
Cennet için yazdıkların çok doğru "Allah" iyiliğini versin.:)
Abdulhak 17.08.2006, 14:57 artık kurana bile iftira atıyorsanız sizden korkarım .
Bak kuran-da :"La Féta İlla Ali La Séyfé İlla Zülfikar"
Bu kuranda yazıyor Türkçe Meali : Ali'den üstün savaşcı , Zülfükardan keskin Kılıç Yok!
bu dediğin kuranın neresinde geçiyor.
Aliyle ilgili hadislere gelince hiç uydurma demiyorsunuz . Fakat diğer sahabeler hakkında buraya eklesem foruma sıgmaz ve kabullenmezsin. sahi neden böylesiniz *
AleviGenç 17.08.2006, 15:11 artık kurana bile iftira atıyorsanız sizden korkarım .
Bu kuranda yazıyor Türkçe Meali : Ali'den üstün savaşcı , Zülfükardan keskin Kılıç Yok!
bu dediğin kuranın neresinde geçiyor.
Aliyle ilgili hadislere gelince hiç uydurma demiyorsunuz . Fakat diğer sahabeler hakkında buraya eklesem foruma sıgmaz ve kabullenmezsin. sahi neden böylesiniz *
Okusan görürdün. :thumbdown :w00t:
Ya varya sana yazıçak söz bulamıyorum ne diyim herkes inandığı gibi kalsın er yada geç "Allah" herşeyin hesabını sorar...
-Bide Kuran'ı okurken lütfen arap'ca bilmiyorsan Türkce oku ki okuduğunu anlayasın anladığını uygulayasın...
Ama görüyorum ki çoğu sunni arapca bilmediği halde ezbere okuyorlar bişey anlamadan papağan gibi tekararlıyorlar.Sorarım sana kuran'ın amaçına uymuş olurmusun o zaman.
Kuran'ı yüce Allah yolladı ki okuyun anlayın öğrenin...Bilmediğiniz şeyleri tekrarlayın demiyor.
İşte biz Türk Aléviler İbadetimizi Türkçe yaparız.
Sanada bidaha çevap yazmama umuduyla bye bye...
Ya sahi biriniz gidionuz biriniz gelionuz size para verip vardiyeli aleviforum.com'a yazınmı diyorlar :biggrin: :lol: :lol:
Son derece katılıyorum seni tebrik ediyorum.Peygamberimizin ve onun varisi Hz.Ali'nin döndüğü semahı dönmeyen Müslüman olamaz.
Peygamberin torununun ve Ehl-i Beyt'in yasını tutmayan Muarrem orucu tutmayan Müslüman olamaz.
Müsahipliği kabul edmeyen Müslüman olamaz.
Aleviler gibi Doğru namaz kılmayan(Halka namazı kılmayan) Müslüman olamaz.
yıllardır sunnilerin size uyguladığı hataların aynısını sende yapıyorsun.Düşüncen senin içindeki olgudur başkalarını(sunnileri) itam ederek müslüman olup olmamalarına karar vermen son derece yanlış lütfen düşünerek hareket et.
AleviGenç 17.08.2006, 15:30 yıllardır sunnilerin size uyguladığı hataların aynısını sende yapıyorsun.Düşüncen senin içindeki olgudur başkalarını(sunnileri) itam ederek müslüman olup olmamalarına karar vermen son derece yanlış lütfen düşünerek hareket et.
Bundan sonra böyle sen dayatırsan bende dayatırım...
Hem senin yazdığın sitedeki araratforum.com'daki roj tv Türkiye Cumhuriyetinde yasak sen nasıl onu formuna yazmışsın forum senin değilse bile Roj tv'yi kınıyorum.
Bundan sonra böyle sen dayatırsan bende dayatırım...
Hem senin yazdığın sitedeki araratforum.com'daki roj tv Türkiye Cumhuriyetinde yasak sen nasıl onu formuna yazmışsın forum senin değilse bile Roj tv'yi kınıyorum.
al işte bu zihinle gidersen halimiz duman bizim sen birkere özgürlük bilincini sına bakalım.
Yazdığım mesajları okusan sunniyim ama alevilerden fazla hak ve özgürlüklerini savunmasam namerdim diyorum.ve bu böyle ama sunnilerin yaptığı hatanın aynısını sen yapıyor üstelik konuyu farklı tarafa çekiyorsun.Roj tv ile alakası yok konu o ise her platformda seninle o konuda sohbet edebilirm. o yüzden basit polemikler değil gerçekler konuşalım istersen.
AleviGenç 17.08.2006, 15:56 al işte bu zihinle gidersen halimiz duman bizim sen birkere özgürlük bilincini sına bakalım.
Yazdığım mesajları okusan sunniyim ama alevilerden fazla hak ve özgürlüklerini savunmasam namerdim diyorum.ve bu böyle ama sunnilerin yaptığı hatanın aynısını sen yapıyor üstelik konuyu farklı tarafa çekiyorsun
Ben orada sen yaparsan bende yaparım yazmamın nedeni Sunniler Dayatırsa Biz Aleviler'de dayatırız.
Abdulhak´isimli üyeden Alıntı
artık kurana bile iftira atıyorsanız sizden korkarım .
Bu kuranda yazıyor Türkçe Meali : Ali'den üstün savaşcı , Zülfükardan keskin Kıl& |