Orijinalini görmek için tıklayınız : hacı bektaşi veli müzesinde taşları öpmek
arkadaşlar Hacı Bektaşi Veli müzesine gittiğimde orada akrabalarımın ve bir çok kişinin orada kapılardan geçerken taşları öptüğüne şahit oldum. sizce bu yanlış bir şey değil mi? siz ne düşünüyorsunuz?
bence türbe ziyaretlerinde orada yaşayan kişinin ruhuna fatiha okunmalıdır. ben taş öpmeyi çookk yanlış buluyorum.
denizgunola 16.08.2006, 02:55 Ne Fark Eder İkİsİde Ayni Şey Ha TaŞi ÖpmÜŞsÜn Ha Dua EtmİŞsİn Zaten İslamİyette KİŞİye ÖzgÜ Fatİha Okunmaz Mezar Yerlerİ Zİyarettİnİ Birak Mezar TaŞi Bİle Olamaz Basİt Bİr Örnek TÜrk CumhÜrİyetlerİ DiŞinda HİÇ Bİr İslam Ülkesİnde Mezar Bulunmaz Özel Durumlar HarİÇ Mezar Bulunmaz Önce Gİt İslami ÖĞren Sonra Dua Et Bence En Azindan DoĞrusunu YapmiŞ Olursun ...
Ne Fark Eder İkİsİde Ayni Şey Ha TaŞi ÖpmÜŞsÜn Ha Dua EtmİŞsİn Zaten İslamİyette KİŞİye ÖzgÜ Fatİha Okunmaz Mezar Yerlerİ Zİyarettİnİ Birak Mezar TaŞi Bİle Olamaz Basİt Bİr Örnek TÜrk CumhÜrİyetlerİ DiŞinda HİÇ Bİr İslam Ülkesİnde Mezar Bulunmaz Özel Durumlar HarİÇ Mezar Bulunmaz Önce Gİt İslami ÖĞren Sonra Dua Et Bence En Azindan DoĞrusunu YapmiŞ Olursun ...
öncelikle düşüncelerinize saygı duyuyorum fakat yorumunuzdaki sertliğe anlam veremiyorum .sonuçta ben her şeyi bilemeyebilirim ama bunun ifade şekli sizinki gibi olmamalıdır.ayrıca herkesin "evet katılıyorum" diyeceği bir konuda açma zorunluğum yok.
benim bahsettiğim taş sadece mezar taşı değildi. kapılardaki girişteki taşlarda dahildi. siz böyle bir gözlem sanırım yapmadınız.
Bence yanlis degil.Bu insanlarimizin orayi ne kadar önemsedigini ve deger verdigini gösterir.Bir zarari yok öpmelerinin.
Bu soru nasıl cevaplanır ki benim aile büyüklerimde öpüyor ama ben hiç öpmedim sanırım çok değer verdiklerinden başka bir anlam çıkmaz eger öpmeleri yanlış desek tamamen kişinin kendi incına bağlı olan bir konuda hüküm vermiş gibi olurum. Herkesin kendi tercihi deyip kenara çıkmak daha mantıklı benim için.
kalender28 16.08.2006, 11:26 pirin huzuruna gelmeden önce onun eşiğine girerken eşik öpülür,bu ona olan saygının bir ifadesidir.Yüreği "hak aşkıyla" "pir aşkıyla" tutuşan canlar mutlaka eşiği öperler...bence bunda yanlış bir şey yoktur.Eğer o bizim pirimizse onun eşiğini öpmekte sakınca yoktur hatta onur verici bir eylemdir bence...
sen bunun cevabını başka bir siteden aldım sanırım....
ZülfüKakul 16.08.2006, 14:44 Bu bi inançtır ve saygı duyulması gerekir bence... Ama yanlış ama doğru....
puduhepa 16.08.2006, 15:43 birkaç defa gittim Hacı Bektaş"a.yıllar önce ailemdekilerin çoğu aynı şekilde gezdikleri yerde inançlarını yerine getirdiler.ama ben yapmadım.bu bir inanç şekli mi diye de sorguladım kendi kendime.saygı duymak en doğalı tabiki.saygı duyuyorum...
öncelikle bu aralar yoğun oldu galiba bu konu forumda taşı öpmek kapıyı öpmek yeri öpmek...vll bence saygı ve aşkı niyaz etmektir..türbeyi herkes öpüyor..yeşilleri hatta türbenin altından çıkan toprak gibi bişeyin (cövher) diyorlar galiba insanların onu yediğini bile gördüm...hatta ve hatta hacı bektaş ı veli türbesindeki taşları bile öpüyorlar insanlar kayalıkları dağın üstündeki taşları...
Küçüklüğümüzden beri hep böyle gördük. Bir türbeye girildiğinde kapıları öperdi benim büyüklerim dualarını ederlerdi ve yine arka arkaya çıkarlardı odadan sırtlarını dönüp değil. Sanırım bu kişilere verdikleri önemin ve sevginin bir göstergesiydi. Bence yanlış birşeyde değil. Birçok türbe ziyaretinde bulundum hiçbirinde böyle bişey yapmamıştım ama bilmiyorum nedense Hacı bektaş'ta yaptım hatta ağladım. Eşimde sürekli beni izlemiş halen o çekimleri izlerken duygulanırım.
djbraveheart198 17.08.2006, 22:15 bence eskiden kalmış birşey eski insanların yaptığı birşey ama bence yanlış yani taşın öpülmesi ama kişiye kalmış birşey bu saygı duyulmalı
bizim özümüzden geLen birşey bu..TaşLarı öpmek yanLış birşey oLduğunu düşünmüyorum.Zamında büyükLerimizin yaptığı ve bizimde devam ettirdiğimiz bir durum..Hacı Bektaşı Veli'yi gidip gördüğünüz zaman yaşadığı yerLeri bastığı toprakLarı görseniz kimbiLir beLki yanLış geLen şeyler bir an doğru oLabiLir.Tabi bu benim düşüncem arkadaşLar..Hani derLer ya bazı şeyLeri biLmen için yaşaman gerek gözünLe görmen gerek onun gibi..
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
bizim özümüzden geLen birşey bu..TaşLarı öpmek yanLış birşey oLduğunu düşünmüyorum.Zamında büyükLerimizin yaptığı ve bizimde devam ettirdiğimiz bir durum..Hacı Bektaşı Veli'yi gidip gördüğünüz zaman yaşadığı yerLeri bastığı toprakLarı görseniz kimbiLir beLki yanLış geLen şeyler bir an doğru oLabiLir.Tabi bu benim düşüncem arkadaşLar..Hani derLer ya bazı şeyLeri biLmen için yaşaman gerek gözünLe görmen gerek onun gibi..
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
kusura bakmayın formda yeni oLduğum için böyLe bir durum oLdu.Özür diLiyorum
Ben de gidince ole seylerle cok karsilastim. Aslinda aklimda gecmedi degil belki tadi guseldir sekerli falandir taslar, duvarlar..
tlygzl77 04.10.2006, 12:11 Canlar
Ben 16 yıl aralıksız her yıl ailemle Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli Hazretlerini ziyarete gittim, şimdi de açılış törenlerinde olmasa da aralıklarla iş seyahatlerimizde yolumuz yakınsa mutlaka gideriz... Her gittiğimde eğilir eşiğini öper, sonra da sağlı sollu kapısını öperim, bu öpüşün aslı dergah kapısına yüz sürmektir... Bunun anlamı türbeye niyaz olmaktır, bir anlamda o türbenin sahibine niyaz olmaktır. Bütün dinlerde dini mekana girilirken bir destur şekli vardır, bu ya bir duadır ya sesli söylenen bir selamdır ya da niyaz olmaktır vs... Bu niyaz etme de bizlerde yıllardır süregelen bir sistemdir. Sistem diyorum çünkü bu bir saygı sistemidir. Taş öpmek anlamında nitelendirilmesine şiddetle karşıyım...
Varıp o dergaha yüzler sürelim, Can baş feda olsun Şahı görelim, Sen de o sultanı gördün mü turnam?
Ben soylediklerimden utandim simdi...
diLeme tercüme oLmuşsun çok saoL
diLeme tercüme oLmuşsun çok saoL
Ama ben ikna olmadigimi, hala taslari opmenin yanlis oldugunu, onemli olanin tas toprak degil fikir dusunce oldugunu anlatmak istemistim :-)
findikim 05.10.2006, 22:32 yeni nesill pek yapmiyo ama benimm annem ebemdedem buyuklerimde yapiyo ama babami hic taslari operken gormedim openlerede kizarr onemli olan tas toprak opmek degill onemli olan o insanlarin dusuncelerini yasatmak der gercektende oyle tas toprak operek bi yere gelinmez ama yinede saygi gostermek lazimm onlarda saygilarini o sekilde gosteriyolar diycek bisey yokkkk
tlygzl77 06.10.2006, 09:37 yeni nesill pek yapmiyo ama benimm annem ebemdedem buyuklerimde yapiyo ama babami hic taslari operken gormedim openlerede kizarr onemli olan tas toprak opmek degill onemli olan o insanlarin dusuncelerini yasatmak der gercektende oyle tas toprak operek bi yere gelinmez ama yinede saygi gostermek lazimm onlarda saygilarini o sekilde gosteriyolar diycek bisey yokkkk
Neticede bizlerde bir yerlere gelmek için öpmeyiz "taşı toprağı"... O düşüncelerin özünde dergaha yüz sürmek vardır zaten... Hep denir ki, aleviler asimile oluyorlar, geleneklerini göreneklerini yaşatamıyorlar, cemlerde konuşuyorlar vs.vs... emin olun o küçük görülen dergaha yüz sürme saygı geleneği de yok olursa yine alevilikten birşeyler gitmiş olacak demektir. Ama yine de yüz süren o fikirleri düşünceleri yaşatamıcaksa o yüz sürmenin de anlamı kalmayacaktır, bu konuda da birçok arkadaşımızla hemfikirim...
ersinpektaş 06.10.2006, 10:39 herkeslere selam taşları öpmek büyğklerimizden gördüğümüz biradettir. ben mezarlıkta akrabalaımı ziyaret edrkende onlerın mezarlarını öperim bu ölü bi insanıın ruhuna olan saygıdır onun olableceği safve temiz olduğu yer ve durum budur.
hacı bektaşı velinin mezarını öpmek değil yaptıklarını insanlık içim dostlar için canlar için tabiki bu bizim saygımızı gösteriyor ben her türbenin taşını öpmem ama bir kısmet olurda hacı bektaşı veliye gidersem onun taşını öpecem .bence bu düşünce geriliği yansıtmaz.
cemalettin 06.10.2006, 11:18 selam,
dergah eşiğine yüz sürmek maddi olarak algılanır ise, taşların,duvarların,kapı eşiğinin öpülmesinde beis yoktur sanırım.(sağlık konusu hariç)
hem bu adet sadece alevi topluma ait olmasa gerek ki,ister Eyüp'te ister bir başka türbede bu adetin sıklıkla uygulandığını görebilirsiniz.
örfler ile ilgili bir alışkanlıktır.kişilere manevi destek sağlar her halde.
herhangi bir mevtaya "fatiha" okunamaz zira mevtaya faidesi olmaz.
sadece yaşayan kişiye yararı vardır fatiha'nın ve o da anlamı biliniyor ise.
ifrata kaçmayan sevgi ve bağlılık toplumu bir arada tutar.ifrat başlar ise
araya niza ve nifak da girer,gıybet ve bühtanın peşinden.
(sanırım anlaşılamayacak kelime veya deyim yoktur yazılanda.en fazla biraz araştırma gerekebilir.hoş görüle...)
Hu
findikim 06.10.2006, 11:23 guzel kardesim cok mu normall taslari opmek ben ne diyorum bak yeni nesil pek yapmiyo ama yaslilar saygilarini gosteriyo onlara bende saygi duyyorum dedim yine diyorum onemli olan onlarin dusuncelerini yasatmak ama derlerse ben dergaha yuz surdum gorevimi yerine getirdim benden bu kadar diye bu yanlis iste
cemalettin 06.10.2006, 13:12 guzel kardesim cok mu normall taslari opmek ben ne diyorum bak yeni nesil pek yapmiyo ama yaslilar saygilarini gosteriyo onlara bende saygi duyyorum dedim yine diyorum onemli olan onlarin dusuncelerini yasatmak ama derlerse ben dergaha yuz surdum gorevimi yerine getirdim benden bu kadar diye bu yanlis iste
selam,
"dergaha yüz sürmek"maddi/zahiri olarak düşünülür ise haller bu günkü gibi olur.
yaşlılar saygılarını taşları öperek değil de manevi olarak ifade etseler idi,
bu günün gençleri de aynı manevi yolda olurlar idi.
düşünce önde gelir,hoş görü de onu takip ederdi.
toplu taşıma araçlarında yaşlılar ayakta kalmazlardı.
maçlara döner bıçakları ile gidilmezdi.
dergahlar kapatıldı lakin köy enstitüleri,eğitim enstütüleri,inanmış insanlar ile eğitim açığı verilmedi aksine eğitim ve öğrenim halka yayılmaya başladı.
halkın aydınlanması "yezid"leri rahatsız etti,o devir sona erdi.
şimdiki durum ayan beyan ortada.
ne eğitim var ne de öğretim/öğrenim.
türbeler ziyaret edildikçe,yatırların hallere üzüldüğünü tahmin ediyorum.
yol yolcuları yol almak için yola çıkarlar imiş.bakacaklar ki onların gitmek istediklerinin tam tersinedir yolu bazı insanların,
zamanede...
bu da geçer, ya Hu
Ama ben ikna olmadigimi, hala taslari opmenin yanlis oldugunu, onemli olanin tas toprak degil fikir dusunce oldugunu anlatmak istemistim :-)
findikim 06.10.2006, 14:36 cemalettin abi o cvb ben size vermemistimmmm tlygzl77 isimli arkadasa vermistimm ama yinede paylasiminiz icin tskkur
dusunceniz cok guzel bu arada
birtek hacı bektaşta değil , şahkulunda, köylerimizdeki tekkelerde insanlarımız bunu yapar. bu bir saygı onlar için ama ben yapmadım. belki yaşımın getirdiği bir önyargıdır ama tuhaf geliyor bana. yinede ailem büyüklerim ve tüm büyüklerimiz bunu saygı ve inanç için yapıyorlorsa hiç de yanlış birşey değil . bu insanlarımızın inandıklarına ne kadar önem verdiklerini gösterir bence.
cemalettin 06.10.2006, 14:57 Hu,
ilgimi çeken bir yazı gördüğümde alıntı yaparak fikir yürütmeye gayretteyimdir.
hiç kimselere cevap vermek,tenkit etmek,gocunmak,sataşmak gibi gailelerimiz yoktur.ortaya atarız düşünceyi ki belki okuyan olur ve belki de bir işe yarar diye.
karşılıklı sataşmalara başlamak bu foruma yakışmaz artık düşüncesindeyim,
haksız mıyım?
ille de Hu
findikim 06.10.2006, 17:06 cok haklisinnn
bizde küçükken annemle birlikte ölen kardeşimin mezarına giderdik. annem mezar taşını öperdi. bizde öperdik. bunlar masum inançlardır. kötü niyetliler para makinesine çevirmediği müddetçe fazla üzerinde durmaya gerek yok. heleki sınav kazanmak araba alabilmek için yatırlara giden yobazları gördükten sonra.
tlygzl77 12.10.2006, 15:45 selam,
"dergaha yüz sürmek"maddi/zahiri olarak düşünülür ise haller bu günkü gibi olur.
yaşlılar saygılarını taşları öperek değil de manevi olarak ifade etseler idi,
bu günün gençleri de aynı manevi yolda olurlar idi.
düşünce önde gelir,hoş görü de onu takip ederdi.
toplu taşıma araçlarında yaşlılar ayakta kalmazlardı.
maçlara döner bıçakları ile gidilmezdi.
dergahlar kapatıldı lakin köy enstitüleri,eğitim enstütüleri,inanmış insanlar ile eğitim açığı verilmedi aksine eğitim ve öğrenim halka yayılmaya başladı.
halkın aydınlanması "yezid"leri rahatsız etti,o devir sona erdi.
şimdiki durum ayan beyan ortada.
ne eğitim var ne de öğretim/öğrenim.
türbeler ziyaret edildikçe,yatırların hallere üzüldüğünü tahmin ediyorum.
yol yolcuları yol almak için yola çıkarlar imiş.bakacaklar ki onların gitmek istediklerinin tam tersinedir yolu bazı insanların,
zamanede...
bu da geçer, ya Hu
Sevgili amcacığım, (yaşlılar saygılarını taşları öperek değil de manevi olarak ifade etseler idi,
bu günün gençleri de aynı manevi yolda olurlar idi.) kimin maddi kimin manevi hareket ettiğini kimseler bilemez, o herkesin kendi gönlünde sırdır... Saygıyla ellerinden öpüyorum...
cemalettin 12.10.2006, 21:10 Sevgili amcacığım, kimin maddi kimin manevi hareket ettiğini kimseler bilemez, o herkesin kendi gönlünde sırdır... Saygıyla ellerinden öpüyorum...
sağol,lakin istisnalar kaideyi bozmaz.
gönül ister ki her kes düşündüğünüz gibi ola...
Hu
2004 Yılı Ağustosunda Hacıbektaş Türbesini de ziyaret ettim.Türbeye girdiğimde orta yaşın üstünde galiba aynı ailenden bay ve bayanlar yerde sürünerek ibadet ediyorlardı.Bu durumu çok yadırgamıştım.
mutluozkirisci 19.10.2006, 15:49 insanların inançlarına saygılıyız. kabul! ama aleviler sünnilerin islamı sadece ve sadece şekillerden ibaret yaşadığını, bunu forumda bir çok yerde tartıştıklarını gördüm. namaz konusu bile bu şekilciliğin bir parçası olarak görülüyor. pir'in huzuruna gelirken kapı eşiğini öpmek acaba saygıyı mı, yoksa şekilciliği mi gösteriyor.
tlygzl77 20.10.2006, 10:09 pir'in huzuruna gelirken kapı eşiğini öpmek acaba saygıyı mı, yoksa şekilciliği mi gösteriyor.
Bu belki şekilcilik diye de adlandırılabilir haklısınız, ama bunu saygı şekli olarak ifade etmek daha doğru olur, tıpkı toplum gelenek ve göreneklerimizde ileri gelen ana baba eli öpmek vs. gibi... İbadet şekli olduğunu kesinlikle savunmuyorum...
cemalettin 20.10.2006, 11:42 insanların inançlarına saygılıyız. kabul! ama aleviler sünnilerin islamı sadece ve sadece şekillerden ibaret yaşadığını, bunu forumda bir çok yerde tartıştıklarını gördüm. namaz konusu bile bu şekilciliğin bir parçası olarak görülüyor. pir'in huzuruna gelirken kapı eşiğini öpmek acaba saygıyı mı, yoksa şekilciliği mi gösteriyor.
insanların hepsinin yaradılışta aynı yapıda olduklarını ve "gözleri ile gördüklerine/elleri ile dokunduklarına"
daha kolay inanabildiklerini gösteriyor sanırım.
ufak farklar fazla bir değişiklik yaratmamakta işin özünde,"onlar,bunlar,şunlar/bunlar,şunlar,onlar/şunlar,onlar,bunlar"hep aynı olsa gerek...
Hu
Bizde de Mezar Taşları öpülür..Onun gibi olsa gerek.
KızılBant 20.10.2006, 17:31 Taşı öpmek simgeseldir. Alevilikde Ruh göçü kavramı var. Bu müslümanlıkda şirkdir. Ancak Bizler dedelerimiz nenelerimiz ateş yakıp dua ettiğinde atalarını anmaları yönünden bunu anlayabiliyoruz. Zerdüşt kaynaklı olsa gerek. Mezar taşına saygı, doğaya saygı ateşe saygı aslında bir araçtır. Panteizme olan inancın bir gereğidir.
Zerdüştler için ateşe tapar derler halbuki ateş simgedir. Budistler vs ineğe tapar derler ancak onlarda bir simgedir. tenasüh devriye ruh göçü bunları simgeler.
Ben gidip öpmem....tasi öpünce ne olacak? o zaman benim mekkeye gidip tas öpen diger vatandaslardan ne farkim kalacak?
Türbeyi ziyaret ederim,duami okurum...ama tas mas öpmem...
Orası bir dergahtır..Aleviliği anadoluya getiren pirdir..Dergah duvarlarını öpmek,o dergaha yüz sürmüş olmak isteğindendir...
Ayrıca niyaz olma arzusu da vardır.
Gidenler bilir,insanlar beş taşları ve delikli taşıda öpüyor...Burası saçmadır,kabul ederim...Ancak dergaha yüz sürmek şaşılası birşey değildir...
Hacı bektaş,yürürken toprağı incitmemek adına adımlarını yavaş atarken bizim onun kurduğu dergahın taşlarını öpmemiz azdır bile
ya hangi çağda yaşıyoruz???
ayrıca taşı öpmenin kimseye bir yararı değil aksine zararı vardır. onca işini öptüğü bi taşı öpmek taşınılabilir hastalıklara da davetiye çıkarmaktı ayrıca...
hacıbektaşlı 13.01.2007, 20:53 Hacı bektaş,yürürken toprağı incitmemek adına adımlarını yavaş atarken bizim onun kurduğu dergahın taşlarını öpmemiz azdır bile[/COLOR][/B][/QUOTE]
aytek can çok doğru söyledin. herkes kendisini nasıl rahat hissediyorsa o şekilde yapsın , öpsün yada öpmesin . hünkar yolunda gittiğimiz sürece problem yok.
Hüseyin69 13.01.2007, 21:40 ya hangi çağda yaşıyoruz???
ayrıca taşı öpmenin kimseye bir yararı değil aksine zararı vardır. onca işini öptüğü bi taşı öpmek taşınılabilir hastalıklara da davetiye çıkarmaktı ayrıca...
kardesim öpen öper öpmek istemeyende öpmez
tasi öpmenin kime yarari zazari olduguna senin karar verecek bir kapasiteye sahip oldugu kanisinda degilim
lütfen sen tekno caginda yasiyorsan bende halen 1400 yillarda yasiyorum
aradaki fark bana söyleyebilirmisin bak sende bende bilgisayar kullaniyoruz dimi ama
kardesim öpen öper öpmek istemeyende öpmez
tasi öpmenin kime yarari zazari olduguna senin karar verecek bir kapasiteye sahip oldugu kanisinda degilim
lütfen sen tekno caginda yasiyorsan bende halen 1400 yillarda yasiyorum
aradaki fark bana söyleyebilirmisin bak sende bende bilgisayar kullaniyoruz dimi ama
senin; benim hangi kapasitede olduğumu anlayacak kapasitenin olup olmadığını anlayacak kadar kapasiten var mı arkadaşım lütfen kelimelerini seç de konuş beni yargılayamazsın:24:
|