Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviler Neden Ramazan Orucu Tutmuyor?
Merhaba Kardeşler
Kuran'da açık açık yazdığı halde Aleviler neden Ramazan ayına eriştiklerinde oruç tutmuyorlar?
Bakara/184-185
"Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır./184
(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir./185 "
Biliyorum peygamberimiz bu ayet indirilmeden önce Muharrem ayında oruç tutarmış. Ama ayetle birlikte Ramazan'da tutmaya başlamış. Yanlış anlamayın sadece Ramazan'da değil, Muharremde de tutmaya devam etmiş; ama çoğunuz neden sadece Muharremde tutuyorsunuz.
Neyse bunu öğrenmek istedim yardımcı olursanız sevinirim.
cevaplarınızı bekliyorum
İyi günler kardeşlerim
dostum bu konu hakkında açılmış soru zaten vardı keşke önce bir araştırmayı deneseydinnnn....
dostum bu konu hakkında açılmış soru zaten vardı keşke önce bir araştırmayı deneseydinnnn....
Atom isimli üyeye gerekli cevap verilmiş. Olurda bulmakta zorluk çeker diye açılan benzer konulardan birisine yönlendirmek gerekir
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1561
bektasunal 25.11.2005, 01:09 MUHARREM ORUCU VAHAP GÜNGÖR
Kurban Bayramı Hicri Takvim e göre Zilhicce ayının 10. günü başlar.Kurban Bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır.20. günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Muharrem Orucundan önce 3 günlük MASUM-U PAK ORUCU tutulur. Bu oruç Küfe den şehit düşen Müslüm Bin Akıyl ile çoçukları İbrahim ve Muhammet için tutulur. Müslüm , İmam Hüseyin in amcasının oğlu ; İbrahim ile Muhammet ise amcasının torunlarıdır. 3 günlük Masum-u Pak ve 12 günlük Muharrem Orucu olmak üzere toplam 15 gün oruç tutulduktan sonra Muharrem Ayının 13. günü kurbanları tığlanır ve AŞURE dağıtılır.Kurban İmam Ali Zeynel Abidinin Kerbela Katliamın dan kurtuluşundan duyulan sevinci belirtir. Muharrem Ayında eğlence yapılmaz; bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez; düğün-nişan-sünnet törenleri yapılmaz; karı koca ilişkileri kesilir; kurban kesilmez;et yenilme; Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez; eğlence yerlerine gidilmez; saç ve sakal traşı olunmaz.
Günümüzde bunların bir bölümü uygulanamamaktadır. Örneğin, sakal traşı olmamak gibi...
Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden , çay-kahve-meşrubat-meyve suyu-ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır.
Alevi inancı şekilciliğe takılıp kalmayı değil, özü benimser. Aklın ve ilmin yolundan ayrılmaz. Önemli olan İmam Hüseyin'in ve diğer Kerbela Şehitleri'nin çektikleri acıyı ve zorlukları beyninde, kalbinde ve gönlünde duymaktır. Onlar gibi düşünüp, onlar gibi yaşayıp,onlar gibi inanmaktır. Zalime karşı çıkıp, mazlumdan yana olmaktır. Eline-diline-beline sadık olup insanca ve onurluca yaşamaktır. Onlar'a layık olmaktır. Ölmeden önce ölmek, öldükten sonra yaşamaktır. Yaşayan ölü olmamaktır. Yarın onlar'ın huzuruna alnı açık yüzü pak çıkmaktır. Onlar'ın bıraktığı onurlu mirasa sahip çıkmaktır.
Muharrem Orucu'nun sahuru yoktur. Belirlenmiş bir iftar vakti de yoktur. Oruç tutulmadan önce şöyle niyet edilir.
"BİSMİ ŞAH. ALLAH ALLAH. ERENLERİN HİKMETİNE. ER HAKK MUHAMMET-ALİ AŞKINA. İMAM HÜSEYİN EFENDİMİZİN SUSUZLUK ORUCU NİYETİNE. KERBELA ŞEHİTLERİ'NİN TEMİZ RUHLARINA MATEM ORUCU NİYETİ İLE HZ. FATMA ANAMIZIN ŞEFAATİNE. 12 İMAM, 14 MASUM-U PAK EFENDİLERİMİZİN ŞEVKİNE, 17 KEMERBESLER HÜRMETİNE HAZIR-GAYİP GEÇEK ERENLERİN YÜCE HÜMMETLERİ ÜZERİMİZDE HAZIR VE NAZIR OLA. YUH MÜNKİRE. LANET YİZİD'E. RHMET MÜMİN'E ALLAH EYVALLAH. HÜ"
Akşam olup güneş batınca,karanlık gözle görünce oruç açılır.Yatmadan önce niyet edilir.Niyetten sonra Muharrem Orucu başlar.Gece sahura kalkma uygulaması Muharrem Orucu'nda yoktur.
Çeşitli kaynaklara göre Muharrem Ayı' nın 10. günü birçok olay gerçekleşmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır : " İmam Hüseyin' in şehadeti, Adem Peygamber' in bağışlanması ,Nuh Tufanı' nın başlanması, Yunus Peygamber' in balığın karnından çıkması İbrahim Peygamber' in Nemrut' un ateşi yanmaması, İdris Peygamber'in göğe çıkarılışı, Yakup Peygamber' in oğlu Yusuf Peygamber' e kavuşması Yakup Peygamber' in gözlerinin tekrar görmeye başlaması Yusuf Peygamber' in atıldığı kuyudan kurtulması , Eyüp Peygamber' in sağlığına kavuşması Musa Peygamber' in Kızıldeniz' i asası ile delip geçmesi , Firavun' un Kızıldeniz' de boğulması , İsa Peygamber' in doğumu, İsa Peygamber' in göğe alınışı"
Muharrem Ayı kutsal ayıdır.Muharrem Ayı haram aylardandır.Bu ayda savaşmanın yasak olduğu Kur' an-ı Kerim' de açıkça belirtilmiştir.Muharrem Ayı Hicri ( Kameri ) ayının ilk ayıdır.1 Muharrem Hicri yılbaşıdır.Allah emirleri kesindir.O' nun yasalarında herhangi bir değişiklik bulunmaz.Son Peygamber olan Hz.Muhammet' e ne gönderdi ise önceki peygamberlerin hepsine de aynısını göndermiştir.Bu durum Kur'an-ı Kerim' de defalarca belirtilmiştir.
AHZAP SURESİ 62. AYET' te " Allah' ın bundan önce gelip geçenler hakkında uyguladığı yasa budur.Allah' ın kanununda/tavrında/davranışında bir değişiklik bulamazsınız." Denilmektedir.FETİH SÜRESİ23. AYET' te " Bu Allah'ın öteden beri işleyip duran yolu /yasasıdır.Allah' ın yolunda ve yasasında hiçbir değişme bulamazsınız" denilmektedir.
BAKARA SÜRESİ 183. AYET' TE " Ey iman sahipleri!
Oruç sizden öncekiler üzerine yazıldığı gibi sizin üzerinize de yazılmıştır. Bu sayede korumanız umulmaktadır" denilmektedir.Bu ayetlerin hükmünden de anlaşılır ki diğer peygamberlere de İslam Dini' nin kuralları tebliğ edilmiştir.Aynı kurallar Hz. Muhammet tarafından da uygulanmıştır.Adem Peygamber' den itibaren tüm Peygamberler ibadetlerini GECE yapar.ve yaptırırdı.TÜM PEYGAMBERLER ZAMANINDA ÜÇ GÜNLÜK HIZIR ORUCU VE MUHARREM ORUCU TUTULURDU. İslam Dini' nin oruçla ilgili kuralları bunlardan ibarettir.Bu kurallar İNCİL-TEVRAT ve ZEBUR' da da vardır. Hz. Muhammet' ten sonra iktidarı ele geçiren Emevi ve Abbasi çeteleri bu kurallara uymamışlar; bir sürü yalan - dolanı dinin içine sokarak yeni kurallar oluşturmuşlardır. NİSA SÜRESİ 92. AYET' te " Herhalde bir Müslüman' a layık değil ki haksız olarak bir Müslüman ' ı bile bile öldüre . Meğer ki hataen bir ok veya silah gazası ola . Her kim bir Mümin' in bilmeden ölümüne sebep olsa bile esir düşmüş bir Müslüman kulu veya cariyeyi azad etmek üzerine farz olur.Ayrıca ölenin ailesine diyet vermelidir.Meğer ki ölünün ailesi diyet almayalar ya da bağışlayalar.Eğer ölü sizin düşmanınız olan bir topluluktan olsa bile Mümin 'dir.
Katilin üzerine kadın ya da erkek bir esiri azad etmek borçtur.O da idama mahkum oluş boynunu zincirden kurtarıp serbest bıraktıra.Aranızda anlaşma olan bir topluluktan olsa bile mirasçılara diyet verilmesi gerekir.Ancak Asker ya da yoksul olup esir,cariye veya idam mahkumu azad etme gücü ve parası olmayan KATİLLERİN HEPSİNİN İKİŞER AY VEYA BİR AY ORUÇ TUTMALARI ÜZERİNE FARZ VE BORÇTUR.BU ORUÇ BORCU VE FARZ EMRİ İNSAN ÖLDÜRMEMELERİ İÇİN MÜSLÜMANLARIN ÜZERİNE ALLAH' IN FARZ KILDIĞI BİR KATİLLİK NİŞANIDIR Kİ TÖVBE EDİP KİMSEYİ ÖLDÜRMEYELER. ALLAH HERŞEYİ BİLİR." Denilmektedir.
BAKARA SÜRESİ 185. AYET' te
" Ramazan Ay' ında eğriyi doğrudan ayırıp doğru yolu gösterici Kur'an-ı bazı ayetleri indi.SİZLERDEN HER KİME Kİ FARZ OLDU BU AYLARDA ORUÇ TUTSUN." denilmektedir.
İmam Hüseyin' in Kerbela' da şehit edilmesinden sonra 4 kitapta farz ve hak olan Muharrem Orucu YEZİT tarafından yasaklanmış otuz günlük KATİLLİK ORUCU tutturulmuştur.Abbasi' lerde otuz günlük KATİLLİK ORUCU' NU MİZRAKİ İLMİHAL kararı ile ve kılıç zoruyla Türkler' e ve Acem' lerde tutturmuşlardır.
Yezit, kerbela katliamından kurtulan İmam Ali Zeynel Abidin' i halkın isyan etmesinden korkarak Medine' ye göndermiş İmam Zeynel Abidin' in serbest bırakılması Yezit' e isyanı durdurmuş ancak halkın kerbela katliamını yapan katillere duyduğu kin ve nefret duygularını bastıramamış.Bunun üzerine Yezit askerlerine ve kendisine bağlı bulunanlara NİSA SÜRESİ' nin 92. Ayet' inde emredilen KATİL ORUCU' nu tutmalarını emreden bir ferman dağıtmış ve bu Oruc' u tutmayanları öldürtmüştür.Böylece hem yer yer ayaklanan halkın isyanını önlemiş hem de iktidarını sağlamlaştırmıştır.Yezit' le başlayan bu gelenek günümüzde de devam etmektedir.
FECR SÜRESİ 1. AYET' te " Ya Muhammet o Muharrem' in on sabahı ve akşamı hakkı için ve çift olup duranlara ve dahi on gecelere and olsun ki akıl sahipleri olanlara itibar edip son amaçlarını onunla inceleme ve araştırma yaparlar" denilmektedir.
ARAF SÜRESİ 142. AYET' te "Musa' ya kırk gece ve otuz gece ikrarlanma verdik.O otuz on gece ile tamamladık.Musa kardeşi Harun' a sen benim vekilimsin.toplumu yönet , barışçı ol ve emrimi tutmayan fesatçılara uyma." denilmektedir.
Bu emirlerden ongün ve geceye and içen Allah' ın bugün ve gecelerine oruçla geçirenlerin Allah' a itaat edenler olacağını açıklamasıda MUHARREM ORUCU' NUN ALLAH'IN EMRETTİĞİ VE MÜMİNLERCE TUTULMASI GEREKEN ORUÇ OLDUĞUNUN EN AÇIK KANITIDIR.
ŞEHİHALMÜŞLEM isimli kitapta Hz.Muhammet' in ongün Muharrem Orucu tuttuğunu ve Hüseyin' e matem diye Oruç tutturduğunu yazmaktadır.Gene aynı kitapta MUHARREM ORUCU' NUN HZ MUHAMMET DÖNEMİNDE FARZ OLDUĞU , PEYGAMBER' İN HAK' KA YÜRÜMESİNDEN SONRA MÜMİNLERİN ORUCU OLAN MUHARREM' İN TUTULMADIĞINI, MÜSLÜMALARİN RAMAZAN ORUCUNU FARZ YAPTIKLARINI YAZMAKTADIR.
Ehli sünnet kaynaklarında Ramazan Orucu' nun Hicret' in 2. yılında farz olduğu yazılmaktadır.Bu iddia sadece Kur'an' a değil dört kitaba da aykırıdır.
Adem Peygamber' den başlayarak Hicret' in 2. yılına kadar Muharrem Orucu' nun tutulmasına emreden Allah aniden fikir değiştirip niçin Ramazan Orucu' nu farz kılmıştır? Yada Muharrem Orucu' nu farz olmaktan çıkarmıştır.? Dört hak kitaba da aykırı olan bu iddia halka karşı söylenmiş bir yalan , İslam Dini alet edilerek yapılmış bir iftiradan başka bir şey değildir.
Gönülleri İslam' a ısınmamış öldürülme ve esir edilme korkusuyla Müslüman oldum diyen münafıkların vazgeçemedikleri cahiliye inançlarını devam ettirebilmek için çeşitli bidatlar ( uydurmalar ) icat ederek çarpıtmaya çalışmalarıdır.Bu Oruç bu çarpıtmayı yapan münafıklar ile katillere farzdır.Müminlere farz değildir. Müminler' in orucu muharrem orucudur.
Bektasunal dost oruç hakkındaki açıklamalarından dolayı sana teşekkür ediyorum.Emeğine sağlık.Bu bilgiler umarım ulaşacağı yere ulaşmıştır.Saygılar....
bülentişcan 29.01.2006, 00:05 sayın Bektsaşunal
BAKARA SÜRESİ 185. AYET' te
" Ramazan Ay' ında eğriyi doğrudan ayırıp doğru yolu gösterici Kur'an-ı bazı ayetleri indi.SİZLERDEN HER KİME Kİ FARZ OLDU BU AYLARDA ORUÇ TUTSUN." denilmektedir
FECR SÜRESİ 1. AYET' te " Ya Muhammet o Muharrem' in on sabahı ve akşamı hakkı için ve çift olup duranlara ve dahi on gecelere and olsun ki akıl sahipleri olanlara itibar edip son amaçlarını onunla inceleme ve araştırma yaparlar" denilmektedir.
ARAF SÜRESİ 142. AYET' te "Musa' ya kırk gece ve otuz gece ikrarlanma verdik.O otuz on gece ile tamamladık.Musa kardeşi Harun' a sen benim vekilimsin.toplumu yönet , barışçı ol ve emrimi tutmayan fesatçılara uyma." denilmektedir.
bu ayetlerden MUHARREM orucunun farz olduğunu mu yazamak istedin,ben mi yanlış anladım, Bu ayetlerde MUHAREEM ayında oruçlu olun denmiyor.
Yazının başlangıcı girişi tamam da,sonlarda niye ayetlere süreler bağlandın, Kuran dan delil getirmenizmi gerekiyordu,ki bence o ayetler delil değil,
Yazınızın başlangıcı ile sonucu uyumlu olmamış ,
Ancak elinize sglık ,özen gösterip emek harcamışsınız
dostca kalın
aleviler olarak yüzyıllardır katlediliyoruz.sizce bizi diri diri yakanların ve acımasızca öldürenlerin orucu tutulur mu bunu size soruyorum...
sanki kur'an da yazılanların hepsi yapılıyorda bir namaz oruç kaldı bırakın bu işleri millet aya gitti...
Candacan 30.01.2006, 04:10 Aleviler neden ramazan orucu tutmaz?
Aleviler neden namaz kılmaz?
Sevgili canlar,
Bir türlü anlamakta güçlük çekiyorum. Sünni inancın ibadet şekilleri ikide birde ısıtılıp ısıtılıp önümüze getiriliyor. Ne yapılmak isteniyor, anlayamıyorum. Doğruydu, yanlıştı. Size ne, bize ne. Herkesin inancı kendine doğrudur. Oruçmuş, namazmış, islamın beş şartıymış, kuranda şöyleymiş, doğruymuş, yanlışmış. Bize ne. Onlar böyle inanmışlar. Onlara göre doğrusu buymuş. Bırakın onlar kendi ibadetlerini yapsınlar. Doğruluğunu, yanlışlığını tartışmak bize düşmez. Bizimde kendi inançlarımız, ibadetlerimiz, cemlerimiz var. Bunun doğru olup olmadığı da onlara düşmez.
OzBektasi 02.02.2006, 10:03 Candancan agabey, Merhaba!
Fakiyr'e göre senin hatan var! Sünni ibadet'ten bahs ediyorsun. Namaz vs. SÜNNILIK ile bir alaka yoktur... Hayret yaa. Ya hic kimse Ali'yi tanimiyormu yaa? Muharrem ayindayiz.. Hic kimsenin KERBELA cölünde Hz.Hüseyin namaz kildigini ve onun dava dostlari kendisinin etrafinda canli kalkan olarak durduklarini (bunlarida SEREF ve IBADET bilerek) haberi yok mu yaa?
Kim size Hanefi mezhebine göre ibadet edin diyor? Fakiyr'i ilgilendiren Ebu Hanife degil, ONUN ÖGRETMENI OLAN IMAM CA'FER SADIK (A.S.)'dir!!
O zaman ben sana soruyorum Candancan agabey:
HZ.Ali hic bu günlerde gördügümüz Cem'leri uyguladi mi? Sazi ile Sözü ile, 12 Hizmeti ile bir ibadete kapildi mi? Hayir yapmadilar... Peki nasil ibadet ettiler...?
Bu soru sizin gibilere baya ZOR geliyor biliyorum....
musayipakyuz 02.02.2006, 10:06 Allah Aşkına arkadaşlar Böyle bir soru çok saçma etmeyin eylemeyin bakın ben yeni üyeyim ama ben gerçekten böle ipolemiklere kızarım yok neymiş Aleviler neden ramazan orucu tutmuyormuş böle bişi mi var ben Aleviyim gurur duyuyorum ramazan orucumuda tutarım muharremide Allah-u Teala emtretmiş Bizim bunları yapmamız üzerimize farz ramazanıda bizim muharremide Eğer kendimize alevi diyebiliyorsak göğsümüzü gere gere önce dinimizn gerklerini yerine getiriyorsak diiyebişliriz
Serkan_Devrim 02.02.2006, 12:02 ramazan orucumuda tutarım muharremide Allah-u Teala emtretmiş Bizim bunları yapmamız üzerimize farz ramazanıda bizim muharremide Eğer kendimize alevi diyebiliyorsak göğsümüzü gere gere önce dinimizn gerklerini yerine getiriyorsak diiyebişliriz
bildiğim kadarıyla alevilikte ramazan orucu yoktur. sadece hızır ve muharrem orucu vardır ve farz da değildir.
musayipakyuz 02.02.2006, 12:09 bildiğim kadarıyla alevilikte ramazan orucu yoktur. sadece hızır ve muharrem orucu vardır ve farz da değildir.
yahu arkadşlar eğer biz ler aleviliği din dışı bişi saayarsak dinimizi ve dolayısıyla allahı da inkar etmiş sayılıız allah aşkına yapmayalım böle aleviler ramazan orucu nasıl farz olmaz allah islam alemine farz kılmıştır ...
;Ozaman İmam Ali neden namaz kıldı neden oruç tuttu o na farz oldu aman bana biat edenlere ramazan orucu farz değil midedi
Serkan_Devrim 02.02.2006, 12:36 yahu arkadşlar eğer biz ler aleviliği din dışı bişi saayarsak dinimizi ve dolayısıyla allahı da inkar etmiş sayılıız allah aşkına yapmayalım böle aleviler ramazan orucu nasıl farz olmaz allah islam alemine farz kılmıştır ...
;Ozaman İmam Ali neden namaz kıldı neden oruç tuttu o na farz oldu aman bana biat edenlere ramazan orucu farz değil midedi
bunların cevabını forumu ararsanız bulursunuz.
www.aleviforum.com/search.php?searchid=56780
yukarıdaki linkte namaz başlıklı konuları okursanız bulursunuz.
www.aleviforum.com/showthread.php?t=1561&highlight=oru%E7
www.aleviforum.com/showthread.php?t=1303&highlight=oru%E7
www.aleviforum.com/showthread.php?t=1707&highlight=oru%E7
yukarıdaki üç linktede oruçla ilgili açıklama bulabilirsiniz.
saygılar.
musayipakyuz 02.02.2006, 12:42 ya çok saçma o zaman biz alevilik le bektaişiliği birbirine nasıl bağlıyamoıyoruz çok saçma şeyler yazılmış arkadaşlar. Kadir Humda nedenilmişti unuttunuz mu Hz peygamber Siz insanlara iki emanetim var Bİrisi Kuranım diğeri ehlibeytim
Serkan_Devrim 02.02.2006, 12:48 ya çok saçma o zaman biz alevilik le bektaişiliği birbirine nasıl bağlıyamoıyoruz çok saçma şeyler yazılmış arkadaşlar. Kadir Humda nedenilmişti unuttunuz mu Hz peygamber Siz insanlara iki emanetim var Bİrisi Kuranım diğeri ehlibeytim
ben gadir humm çok iyi bilirim. ama hiç okumadan cevap yazmak kısır döngüden başka bir şey olmaz. size bazı linkler verdim. zahmet edip bi okuyun. sonra isterseniz o konuların altında tartışırız.
saygılar
OzBektasi 03.02.2006, 12:44 Sevgili Ali Ekber!
Ne cevabi?
Verdigin linklere bak... birazcik daha bilimsel davransaydin olmaz mi? Hz.Muhammed ve 12 Imamlar, Haci Bektas Veli Ramazan orucunu nasil tutmuslarsa, Alevilikte'de öyle var...
Haa tutana "Allah kabul etsin" söyleriz, tutmayana'da laf atilmaz, cünkü Dinde zorlama yoktur.
Benden bu kadar!
musayipakyuz 03.02.2006, 12:52 Sevgili Ali Ekber!
Ne cevabi?
Verdigin linklere bak... birazcik daha bilimsel davransaydin olmaz mi? Hz.Muhammed ve 12 Imamlar, Haci Bektas Veli Ramazan orucunu nasil tutmuslarsa, Alevilikte'de öyle var...
Haa tutana "Allah kabul etsin" söyleriz, tutmayana'da laf atilmaz, cünkü Dinde zorlama yoktur.
Benden bu kadar!
allah sende trazı olsun kardeş demekki ben tek değilmişim sende bekjtaşii sin bende alevi bektaişisiyim dememkki sen benim dediklerimi anladın
yahu diyorum bu kadar millet ramazan orucunu aeviler tutmaz dio
ya bütün millet doğru biliyor haşa allahın emirlerinin yanlış olduğunu
yada ben doğru biliyorum millet yanlşış biliyo
Serkan_Devrim 03.02.2006, 13:24 Sevgili Ali Ekber!
Ne cevabi?
Benden bu kadar!
nasıl bilimsel davranayım. bilimadamlarının ortak bildirisi sizi tatmin edermi? bu konuda forumda yazılanlardan örnekler sunmuşum. aleviler ramazan orucunu tutmazlar. linklerde de bu konular irdelenmiş. keşke siz biraz biimsel davranıp bize bilimsel bir kaç veriyle alevilerin ramazan orucu tuttuğunu gösterseydiniz.
dostlar bunlar asimilasyon sürecidir. ne yazık ki. biz değerlerimizden utanmayız. biz buyuz. kimsenin hatırı için sahip olmadığımız şeyleri kabul edemeyiz. sırf sünniler müslüman olduğumuzu kabul etsin diye bize ait olmayan namaz, oruç vb şeyleri kabullenmeyiz. biz şii değiliz.
Candacan 04.02.2006, 04:10 Candancan agabey, Merhaba!
Fakiyr'e göre senin hatan var! Sünni ibadet'ten bahs ediyorsun. Namaz vs. SÜNNILIK ile bir alaka yoktur... Hayret yaa. Ya hic kimse Ali'yi tanimiyormu yaa? Muharrem ayindayiz.. Hic kimsenin KERBELA cölünde Hz.Hüseyin namaz kildigini ve onun dava dostlari kendisinin etrafinda canli kalkan olarak durduklarini (bunlarida SEREF ve IBADET bilerek) haberi yok mu yaa?
Kim size Hanefi mezhebine göre ibadet edin diyor? Fakiyr'i ilgilendiren Ebu Hanife degil, ONUN ÖGRETMENI OLAN IMAM CA'FER SADIK (A.S.)'dir!!
O zaman ben sana soruyorum Candancan agabey:
HZ.Ali hic bu günlerde gördügümüz Cem'leri uyguladi mi? Sazi ile Sözü ile, 12 Hizmeti ile bir ibadete kapildi mi? Hayir yapmadilar... Peki nasil ibadet ettiler...?
Bu soru sizin gibilere baya ZOR geliyor biliyorum....
Sevgili can,
Bu soru bizim gibilerin hiç zoruna gelmez. Keşke herkes senin gibi açık seçik sorsa. Ayrıca çok ta haklısın. Çünki, bizim ibadetlerimizin hemen hemen hiç birisi, Hz.Ali döneminde yoktu. Bizi bağlayan şey kendi ibadetlerimizdir. O zamanın yaşam tarzı da, ibadeti de bizi ilgilendirmiyor. Bu soruyu her iki dönemin de ibadetini kabul edenlere sormalısın. Açıklamakta ne kadar zorlandıklarını görebilirsin.
Verebilecekleri tek cevabın, şöyle de böyle de diyerek islamın beş şartı olacağını görebilirsin.
Ne yapsınlar, bir kere alevi doğmuşlar. Kolay kolay da dönülmüyor ki.
Hüseyin69 04.02.2006, 04:37 candancan:
Aleviler neden ramazan orucu tutmaz?
Aleviler neden namaz kılmaz?
Sevgili canlar,
Bir türlü anlamakta güçlük çekiyorum. Sünni inancın ibadet şekilleri ikide birde ısıtılıp ısıtılıp önümüze getiriliyor. Ne yapılmak isteniyor, anlayamıyorum. Doğruydu, yanlıştı. Size ne, bize ne. Herkesin inancı kendine doğrudur. Oruçmuş, namazmış, islamın beş şartıymış, kuranda şöyleymiş, doğruymuş, yanlışmış. Bize ne. Onlar böyle inanmışlar. Onlara göre doğrusu buymuş. Bırakın onlar kendi ibadetlerini yapsınlar. Doğruluğunu, yanlışlığını tartışmak bize düşmez. Bizimde kendi inançlarımız, ibadetlerimiz, cemlerimiz var. Bunun doğru olup olmadığı da onlara düşmez.
bektasiye sormuslar sen niye namaz kilmiyor oruc ramazan tutmuyorsn
simdi bektasi ayrintilara girse yanindki ler anlamaz bunu cok iyi bilen bektasi söyle cevap verir onlarin anlayacagi bir dille
-bize zamaninda ögretmedilerki simdi oruc tutmak namaz kilmaz bize zor geliyro
yayindakinlerden biri de diyroki hele sen bir basla sandigin kadar zor degil cabuk alisirsin bektaside demis
-madem o kadar kolaydir sen bir birak bakimm bir taha yanindan geciyormusun ben tabiki mizahi yönünü ele aldim ama ciddi yönü beni asar cünki ne kadar anlatsak hangi dilden anlatsak anlamyanlar hep olacak ve sayfalar doldukca dolacaktir
candancan kardesle bu baslik hakinda ayni fikirde oldugumu söylerim
aydınlıALİ 04.02.2006, 16:23 canlar... muharrem orucunu bazı sünni lerin tuttugu gibi, ramazan orucunuda aleviler tutabilir... ve ayrıca ikisinide tutarak bizlere dinsiz diyenlerin suratınabir tokat atmiş oluruz.....
canlar... muharrem orucunu bazı sünni lerin tuttugu gibi, ramazan orucunuda aleviler tutabilir... ve ayrıca ikisinide tutarak bizlere dinsiz diyenlerin suratınabir tokat atmiş oluruz.....
Sunni gibi ibadet yapılmayınca dinsiz mi olunuyor? İyi öyleyse. Ben dinsizim. Gocunmam. Bana "dinsiz" demeleri de çok bağlamaz beni. Ben "Alevi" olmaktan gurur duyuyorum. Ve bildiğim tek şey "Alevi" olduğum. Müslüman olmak, Hristiyan olmak, Putperest olmak, dinsiz olmak beni pek bağlamıyor. Alevi oluşum yeterli.
OzBektasi 06.02.2006, 10:36 Sevgili can,
Bu soru bizim gibilerin hiç zoruna gelmez. Keşke herkes senin gibi açık seçik sorsa. Ayrıca çok ta haklısın. Çünki, bizim ibadetlerimizin hemen hemen hiç birisi, Hz.Ali döneminde yoktu. Bizi bağlayan şey kendi ibadetlerimizdir. O zamanın yaşam tarzı da, ibadeti de bizi ilgilendirmiyor. Bu soruyu her iki dönemin de ibadetini kabul edenlere sormalısın. Açıklamakta ne kadar zorlandıklarını görebilirsin.
Verebilecekleri tek cevabın, şöyle de böyle de diyerek islamın beş şartı olacağını görebilirsin.
Ne yapsınlar, bir kere alevi doğmuşlar. Kolay kolay da dönülmüyor ki.
Candancan agabey, tekrar Selam!
Belki asil mevzu'dan sapacagiz... ilk önce yazmak istemedim, ama vijdanim rahat kalmazdi...
Bizi baglayan sey ibadetlerimizdir demissin. Fakiyr'e de ancak Eyvallah demesi düsüyor. Peki bu ibadetlerin kaynagi nedir?
Sanki Hz.Ali vs. kendi dönemlerinde o ibadet tarzlarini kafalarindan uydurmuslar gibi bir imaj vermeye calisiyorsun, cok yazik ediyorsun. Ayrica bu bir "iki dönem" meselesi degildir... Kesinlikle degildir... Fakiyr ikisini kabul ediyor, ama dönemle felan ile alakasi yok... Biri seriat diger tarikat'dir.. Cem'e gitmek ile bu is bitmiyor.. Anlamiyorum... Anlamaktan gercekten zorluk cekiyorum... Insan o kadar bilincsiz ve heva ehli mi olabilir??
Cem'e katiliyorum, Delil'ci hizmetini yerine getiriyorum, Gözcü hizmetini yerine getiriyorum, yani inaniyorum Cem'e.. Ama insan sadece bildigini görür ve anlar... 12 Hizmet dedigimiz seylerin zahiri degil batini veya "perde arkasi" manalari bilmeden hic kimse gelip de Cem bizim ibadetimiz'dir demesin!!
Sonradan uydurulmus seylere kapilip'da, asil ibadetleri kenara akilli bir insan atmaz...
Bizim ölcümüz Hz.Ali olmali... Sizlere göre o sadece eski dönemlerde yasamis kilic calmis bir arap idi.. Ama Aleviler icin o kutbul aktab, ALLAH tarafindan tayin edilmis bir IMAM'dir. Hz.Muhammed (s.) buyurmustur ki: "Kendi zamanin Imamini tanimadan ölen insan cahil olarak ölmüstür!"
Alllah askina söyle Candancan Agabey: Seni Imamin kimdir??:yapmabe
Candacan 07.02.2006, 02:14 Sevgili can;
Bu forumda birçok görüş ve yazıyı eleştirdim. Bazen görüşleri sert bir dille de eleştirdim. Bunu bazıları kendi kişiliklerine saygısızlık olarak değerlendirdi. Bu anlamda sana saygısızlık etmek istemem. Kısaca yanıt vereyim.Anlamaktan gercekten zorluk cekiyorum... Insan o kadar bilincsiz ve heva ehli mi olabilir??
Cem'e katiliyorum, Delil'ci hizmetini yerine getiriyorum, Gözcü hizmetini yerine getiriyorum, yani inaniyorum Cem'e.. Ama insan sadece bildigini görür ve anlar... 12 Hizmet dedigimiz seylerin zahiri degil batini veya "perde arkasi" manalari bilmeden hic kimse gelip de Cem bizim ibadetimiz'dir demesin!!
Ne yaparsın, böyleyim işte. Dediğin gibi, "beni bilinçsiz ve heva ehli" say. Ne cemi, ne 12 hizmeti, ne de imamım Ali'yi kuranda bulamıyorum. "Batını veya perde arkası manalarını" göremiyorum. Ben ancak bidiğimi gördüğümü anlıyorum. Onun içinde cem bizim ibadetimizdir diyorum. Aklım ancak bu kadar sarıyor.
Kendi zamanin Imamini tanimadan ölen insan cahil olarak ölmüstür!"
Alllah askina söyle Candancan Agabey: Seni Imamin kimdir??Cami imamları olmadığı kesin. Niye diye sorma, aklım fazla ermiyor. Pirlerimiz, önderlerimiz yani senin deyiminle imamlarımız vardı. Ya da ben öyle bilirdim. Şimdi onlar yok ama eserleri var, yazıları, demeleri var. Onların öğretileri var. Onlar bana yol gösteriyor. Dedelerimiz var, imamlığımızı onlar yapıyor. Bunlardan biri Hüseyin Gazi Metin dede. Burda yazardım ama bu forumun başka sayfalarında daha önce yazıldığı için, doğru olmaz. Bulup okuyabilirsin. Tabii istersen. Bırak beni; bana öğretildiği gibi cahilce aleviliğimi yaşamaya çalışayım. Beni öyle derin mevzuların içine sokma. Ben o mevzuların içinden çıkamam. O konuların üstesinden ancak sen gelebilirsin.
OzBektasi 07.02.2006, 10:09 Sevgili Candacan agabey, tekrar Merhaba!
Bak sen hepimizin büyügüsün agabeyimizsin, onun icin senin yasina hürmetim var. Kesinlikle seninle agiz dalasina girmek istemedim, eger hatam varsa af et Fakiyr'i.
Camii imamligi felan, yok cahil atifi vs...Polemike girmenin bir anlami da yoktu Candacan agabey.
Fakiyr'in derdi sudur: Hz.Ali gibi ibadet yapanlara'da "Bu asimile olmustur!" veya "Bu Aleviligi(!!!) anlamamis!" denilmesin.
Ve iyikide bir Hüseyin Gazi Metin "Dede"(!) rahmetli Mahzuni Serif'in cenaze törenini yürüttü'de.. bunu hemen'de marifet saydiniz.. az kalsin kendisini 7 ulu ozanlari ile es degerinde tuttunuz.. cok yazik ettiniz..
Candacan 08.02.2006, 06:04 Sevgili Candacan agabey, tekrar Merhaba!
Bak sen hepimizin büyügüsün agabeyimizsin, onun icin senin yasina hürmetim var. Kesinlikle seninle agiz dalasina girmek istemedim, eger hatam varsa af et Fakiyr'i.
Camii imamligi felan, yok cahil atifi vs...Polemike girmenin bir anlami da yoktu Candacan agabey.
Fakiyr'in derdi sudur: Hz.Ali gibi ibadet yapanlara'da "Bu asimile olmustur!" veya "Bu Aleviligi(!!!) anlamamis!" denilmesin.
Ve iyikide bir Hüseyin Gazi Metin "Dede"(!) rahmetli Mahzuni Serif'in cenaze törenini yürüttü'de.. bunu hemen'de marifet saydiniz.. az kalsin kendisini 7 ulu ozanlari ile es degerinde tuttunuz.. cok yazik ettiniz..
Peki can, dediğin gibi olsun.
Ben yedi ulu ozanın, Hz. Ali gibi ibadet ettiklerini bilmiyordum. Ayrıca aleviliğin Hz. Ali gibi ibadet etmek, Hz. Ali gibi yaşamak olduğunu da bilmiyordum. Demekki bana yanlış öğretmişler. Dediğin gibi bende biraz cahillik vardır, o yüzden okuduklarımı da iyi anlayamamışım. Biraz okudum ya kendimi bilgili sanmışım. Demekki yarı cahilmişim. Yarı cahillerin de fikirleri kolay kolay değişmez. Ben gene bildiğim gibi yaşayayım. Ben bunu alevilik sanıyordum. Meğer değilmiş. Yanıldığıma göre belki adını sen koyarsın, ben de öğrenmiş olurum.
Aleviler, Sünni Müslümanlardan farklı olarak Ramazan ayında sadece üç gün oruç tutarlar. Alevilere göre Ramazan orucunun bir ay olduğu yönünde Kuran da hiç bir açık beyan yoktur.
Nevruz Bayramı Aleviler için ne anlama geliyor ve Aleviler Nevruzu nasıl kutlarlar?
Nevruz; Farsça bir kelimedir ve yenigün (yeni/nev gün/ruz) anlamına geliyor. Miladi takvime göre 21 Mart günü Nevruz günüdür.
Nevruz, Alevi toplumun önemli bayramlarından biridir. Yine Nevruz bayramı, salt Aleviler için değil hemen hemen bütün doğu toplumları için önemli bir gündür.
Alevi söylencelerinde Nevruz gününde gerçeklesen önemli olaylar söyle sıralanır:
Dünya kuruluşunu bugün tamamlar.
Hz. Muhammed’e nübüvvet bugün ihsan edilir.
Hz. Ali’nin bugün doğmuştur
?????????Bugün Hz. Ali ile Hz. Muhammed’in kızı Hz. Fatma’nın evlendiği gündür.
Hz. Muhammed, bugün Gadir-hum’da okuduğu hutbede, Hz. Ali’yi Vasi tayin eder ve kendisinden sonra Müslümanların önderi (imamı) ilan eder.
Bugün Hz. Ali’nin hilafeti elde ettiği gündür.
Bugün Haci Bektaş veli’nin Anadolu’ya gelişinin ilk günüdür. Rum Erenlerinin Şah-ı Velayeti karşıladıkları gündür.
Bugün Gaip Erenleri “Kırklar’ın” toplandığı gün olarak inanılır. Bu nedenle bugün “Kırklar Bayramı” olarak ta bilinir.
Hz. Hüseyin’in intikamını almak için Muhtar Sakafi önderliğinde gizli bir teşkilat kurulur. İhtilal işareti olarak mahallelerde büyük bir ateş yakılır. Bu günde tesadüfen 21 Mart’a denk gelir. O günden bugüne değin Alevilerce zulme başkaldırı işareti olarak ateş yakılır.
Bugün Hz. Adem Peygamberin yaratıldığı gündür.
Alevi toplumu Nevruzu inancı esas alarak kutlarken, bir çok toplumda Nevruz gününe başka anlamlar yükleyerek kutlar. Her toplum kendisine özgü bir anlatımla Nevruzu tanımlar ve yine kendisine özgü bir şekilde kutlar. Alevi toplumu ise Nevruz bayramını su şekilde kutlar:
?????????Nevruz bayramı erkanı sabahtan başlar. Toplu olarak sabah yemeği yenecekse, önce Dede bir dua okur ve herkese süt ikram edilir ve kahvaltı yapılır. Daha sonra dargınlar barıştırılır. Hasta ve yoksullar ziyaret edilir, gönülleri alınır. Yeni ölmüşlerin evlerine taziyeye gidilir. Türbe ve mezarlıklar ziyaret edilir. Nevruz şenliklerinin yapılacağı ev ve kır yerleri önceden saptandığı için, bu yerlerde tüm hazırlıklar tamamlanır. Yaşlılar için ayrı bir mekanda, gençler için ayrı bir alanda muhabbet sofraları kurulur. Gençler kırlarda şenlikler yaparlar, halaylar çekerler, ateş üstünden atlayarak dilekler tutarlar. Genç kızlar ve oğlanlar karşılıklı mani söylerler...
Nevruz Bayramı akşamı “Meydan” açılır. Taliplere “Nasip” verilir. Cem evinde toplanılır. Tüm canlar hazır olduktan sonra , saat 20.00 civarında Nevruz Erkanının icrasına başlanır
bunlar bizi kerbelada şehit ettiler,osmanlı hep bizlere kıydı ve maraş,çorum ve sivasta öldürüldük.bi de camiye gideceğim öyle mi böyle müslümanlık olmaz olsun:olmadi
bunlar bizi kerbelada şehit ettiler,osmanlı hep bizlere kıydı ve maraş,çorum ve sivasta öldürüldük.bi de camiye gideceğim öyle mi böyle müslümanlık olmaz olsun:olmadi
İster cemevine, ister camiye, ister kiliseye, ister sinagoga, ister mabed, isterse adı başka birşey olsun kimse için gitmiyorsun kendin için gidiyorsun. Hepsininde ortak adı ibadet yapılan yer dolayısı ile adı, hangi dine ait olduğu değil ne için gittiğin önemli.
can hüseyin 10.02.2006, 13:54 merhaba sevgili canlar size kısa ve öz bi soru ben alevi olmayan ve sünniliği kabul etmeyen bazı kişilere şahit oldum eğer bunlar namaz kılıyorsa ve alevi değilse neyler size sorarım
ORUÇ:ibadetlerden yanlızca oruç Allah rızası için kişinin kendisi tarafından yapılan ve insanın nefsine en ağır gelen bir ibadettir.Bu ibadet sünnilerin değil alevi arkadaşlarımında belirttiği gibi kur'an da açıkça belirtilen ayette ne zaman tutulacağı belirtilmiştir.Sünni inancında hiç kimse için oruç tutulmaz.Oruç yalnızca Allah rızası için ve günahlarına kefaret olarak tutulur.SİZCE Başkası için oruç tutulması doğrumudur?
sanki kur'an da yazılanların hepsi yapılıyorda bir namaz oruç kaldı bırakın bu işleri millet aya gitti...
AYNEN KATILIYORUM VALLA YOK NİYE TUTMAZMIŞ TUTMAM KARDEŞİM BURDA NEYZEN TEVFİK'TEN BİR ŞİİRLE CEVAP VERİYORUM
NE ARARSIN TANRI İLE ARAMDA!
SEN KİMSİN Kİ ORUCUMU SORARSIN ?
HAKİKATEN GÖZÜN YOKSA HARAMDA ,
BAŞI AÇIĞA,NİYE TÜRBAN SORARSIN ?
RAKI.ŞARAP İÇİYORSAM SANA NE ?
YOKSA SANA BİR ZARARIM,İÇERİM
İKİMİZ DE GELSEK KILDAN KÖPRÜYE,
BEN DÜRÜSTSEM,SARHOŞKEN DE GEÇERİM.
ESİR İKEN MÜMKÜNMÜDÜR İBADET ?
YATIP KALKIP ATATÜRK E DUA ET ,
SENİN GİBİ DÜRZÜLERİN YÜZÜNDEN
DİNİNDEN SOĞUYACAK BU MİLLET.
İŞGALDEKİ HALİ SAKIN UNUTMA,
ATATÜRK'E DİL UZATMA SEBEPSİZ,
SEN ANANDAN YİNE ÇIKARDIN AMA
BABAN KİMDİ BİLEMEZDİN ŞEREFSİZ.
NEYZEN TEVFİK
ozanyıldırım 01.03.2006, 22:42 merhaba segili can sana sadece sunu söylemek isterim alevilik kurandan çıkmış bişey degildir bizim özümüz daha öncedende ta orta sayadan beri vardır zaman zaman çeşitli dinlerden etkilendiği gibi o asırda da kurandan etkilenmiştir beni sakın yanlış anlama bizim özümüz kuran a sıgmayacak kadar daha geniştir.onun için bizim oroçumuzu maharrem ayında tutarız.söyleyecegim şudur yani bizim özümüzde kuranda söylenen oruç yoktur.
AleviGenç 17.08.2006, 16:14 19. HIZIR ORUCU
Aleviler Şubat ayının ikinci haftası on günü Perşenbe’ye gelecek tarz da 3 gün
Hızır orucu tutarlar ve sonunda da cem düzenlerler. Oniki çeşitli Pohut Helvası yapılarak
son günü kutsal yerlerde lokma olarak dağıtılır. Ya da Cemevinde yenir.
Bazı yörelerde Hızır Orucu; yine şubat ayının ikinci haftası perşenbe gününden başlanarak, üçüncü hafta perşenbe gününe kadar 7 gün tutulur, Hızır kurbanı tığlanarak
Cem yapılır.
Hızır orucu; Kehf Suresi 60,72; Al-i İmran Suresi 41 ve Bakara Suresi 203. Ayet-
leri gereğince 3 gün olarak tutulmaktadır. “Oruç tutmak, sadece yemekten içmekten
kesilmek değil, nefsin isteklerinden uzaklaşmaktır.” Bu nedenle, Aleviler; Hz.Adem’den
Hz Muhammed’e değin tüm peygamberleri İslam kabul etmişler, Onların tebliğ ettikleri
Vahy’leri farz telakki ederek yerine getirmişlerdir. Hızır Orucu’da böylesi bir ibadettir.
20. MUHARREM ORUCU
Muharrem ayı, Arap toplumunda takvimin ilk ayıdır. Yılbaşı olmasından dolayı
Muharrem ilk günleri kutsal sayılmıştır. Bakara Suresi 183. Ayet’inde belirtildiği gibi
önceki topluluklara da oruç farz kılınmıştır. Hz.Muhammed’inde Muharrem’de oruç
tuttuğunu İslami kaynaklardan bilmekteyiz.
Fecr Suresi 1.- 5. Ayet’te “muharrem ayı”nın ilk on gecesini işaret ederek ve
“on peyganbere” izafeten, “on geceye yeminle başlar”ki kutsiyeti ifade etmektedir.
Kur’an’ın Fecr Suresi’ne dayanarak Aleviler “On Gün Muharrem Orucu” tutarlar.
Muharrem’in 10’unda da Hz.Hüseyin şehid edildiği için, ilave olarak 2 günde “yas
Orucu” tutarlar. Aleviler esas olarak muharrem de 12 gün oruç tutmaktadırlar. Bazı yörelerde ise, 15 gün olarak oruç tutulmaktadırlar ki bu durum farz değildir. Kur’an’da
Muharrem orucu 10 gün farz kılınmıştır.
21. RAMAZAM ORUCU
Hz.Ali ramazan ayında şehid edildiği ve Muaviye’ninde bayram yaptığı için
Alevilerin büyük çoğunluğu ramazan da oruç tutmamaktadırlar. Buna karşın Hz.Ali’nın
şahadetinden dolayı 9 gün oruç tutanlarda vardır.
Ramazan ayının 20’sinden sonra, Kur’an-ı Kerim nüzul ettiği için bazı Aleviler
9 gün bazıları ise, Kadir gecesi ile birlikte olmak kaydıyla 3 gün oruç tutmaktadırlar.
Görüştüğüm Alevi dedelerinin tümü ramazan ayında 29 veya 30 gün oruç olmadığında
hemfikirler. Ramazan’ın 3 veya 9 gün tutulacağına ilişkin ise dedeler farklı farklı görüş
ileri sürmekteler. Dedelerin çoğunluğu ise, Kadir Suresi ve Bakara Suresi 185.nci
Ayet buyruğunca 3 gün oruçun tutulabilineceğini söylemektedirler. Ramazan da 3 gün oruç sonrası, ramazan bayramında iki secde/tevhid halkasıyla cem eda edileceğidir.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=16063
Candacan 18.08.2006, 00:40 Görüştüğüm Alevi dedelerinin tümü ramazan ayında 29 veya 30 gün oruç olmadığında
hemfikirler. Ramazan’ın 3 veya 9 gün tutulacağına ilişkin ise dedeler farklı farklı görüş
ileri sürmekteler. Dedelerin çoğunluğu ise, Kadir Suresi ve Bakara Suresi 185.nci
Ayet buyruğunca 3 gün oruçun tutulabilineceğini söylemektedirler.
Helal olsun dedelere!
Bütün dünyadaki islam alimlerinin,prof'larının göremediği, okuyup da anlamadığı kuran ve islam gerçeğini onlar görmüşler.
atom arkadaşım neden böyle bir soru yöneltiğini anlamış değilim. alevilerin oruç tutmadığını nerden çıkarıyorsun onlarda kendi inanışlarına göre oruçlarını tutuyor ha bir ay ha üç gün ne farkeder. sanki sunnilerin çoğu ramazan orucunu tutuyorda.hem bu allahla kul arasında olan bişey senin orucu tutman baçkasına sevap kazandırmayacağı gibi başkasının oruç tutmamasıda sana günah kazndırmaz. bırak herkes kendi inanışına göre yaşasın.
Arkadaslar bir yildir aktif olmayan bir üyenin yazdigi,sordugu sorulara cevap vermek ne kadar dogrudur bilemiyorum.
Yazdiklarinizi büyük ihtimalle okuyamiyordur.
Herkesin inanci kendinedir.Bizim kendi inancimiz var ve bundan da gurur duyuyoruz.
Eski bir konu ve fosillesmek üzereymis...
Soruyu soran kisiye su sorulabilir; Sünniler Hizir ve Muharrem Oruclarini tutuyorlar mi?
|
|