Orijinalini görmek için tıklayınız : Psikolog ile Psikiyatrist Arasındaki Fark

Ceyhun
23.10.2005, 23:33
Arkadaşlar bildiğiniz üzere psikolog terimi ile psikiyatrist birbirine çokca karıştırılabilen bir kavramdır. Benim bildiğim kadarıyla psikolog, edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümlerinden mezun olur; psikiyatrist ise TIP fakültelerinden mezun olup daha sonra psikiyatri alanında uzmanlık eğitimi alır. Psikologlar terapi yapabilirken; psikiyatristler bunun yanında tibbi yöntemler de kullanabilirler (ilaç veya benzeri müdahaleler).

Canan
24.10.2005, 00:01
turkiyedeki sistemi cok bilmem ama ingiltere ve amerikada boyle:

psikiyatristler ilk basda tip okuyolar ondan sonra yuksek eytim olarak psychologi ve insan beyni ustune eytim goruyolar. onlarin hastalari genellikde ilacla tedavu edilen hastalardir. veya beyin hucrelerinde neurotansmitterlerde sorun olan ve bu nedenle haraketleri anormal olan insanlardir.

psikologi ingilterede fene giriyo. psikologlar psikologi okudukdan sonra yuksek eytim yapmalari sart. yukset eytimde birden fazla alan var
*clinical (3 sene)-doktor olarak hastanelerde falan calisirlar psikatriye en yakini. beyninde sorun olmayan ilaclan tedavu olamayan hastalari tedavu ederler.
*forensik (3 sene)-polis ve avkatlarlan calisirlar suclu psikologisde yogunlasirlar.
*therapy (1 sene)
*ogretim veya ogretmenlik (1 sene)
*arastimaci psikologi (1 sene) universitelerde arastima veya deney yaparlar
*cocuk piskologisi (1 sene)
piskologinin en buyuk bolumleri bunlar ama daha cok var.

piskiyatri tip gibi cok eski bir alandir fakat piskologi son 100 senedir gelisen bir alandir ve cokkkkkkkkkk hizli buyuyo. piskologide cok buyuk paralar kazanilabilir.
artik cogu hastalar ilaclan uyusturulmuyo ve therapy yontemiylen tedavu goruyolar.
ayrica piskologlar askeriyede, medyada (reklamlar) calisiyorlar. yani piskologlar insan hareketleri, dusunceleri, ve kisiligi hakinda eytim goruyolar. bir insanin hareketlerinden onun ne tur birisi oldugunu ve dusuncelerini anliyorlar.

ben kendim piskologi okudugum icin bu alanda cok bilgim var piskiatri hakkinda cok sey bilmiyorum.

Ceyhun
24.10.2005, 00:22
Benim bildiğim kadarıyla Türkiye'de Psikiyatristler psikoloji alanında da eğitim görüyor ve terapi yapabiliyorlar.

Ayrıca verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Aydınlatıcı oldu.

melisse
24.10.2005, 00:47
Arkadaşlar bildiğiniz üzere psikolog terimi ile psikiyatrist birbirine çokca karıştırılabilen bir kavramdır. Benim bildiğim kadarıyla psikolog, edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümlerinden mezun olur; psikiyatrist ise TIP fakültelerinden mezun olup daha sonra psikiyatri alanında uzmanlık eğitimi alır. Psikologlar terapi yapabilirken; psikiyatristler bunun yanında tibbi yöntemler de kullanabilirler (ilaç veya benzeri müdahaleler).

Evet,aynen dediginiz gibidir! Psikiyatrist,psikiyatrik bozukluklar uzerine uzmanlasmis doktordur.Psikiyatrik bozukluklarin tibbi tedavisini+psikiyatrik bozukluklarin psikoterapisini yapar,yani pskoloji alaninda da egitim gorulur.Psikiyatri;noroloji,dahiliye,psikoloji gibi bircok disiplinle ortusur ve sinir sistemi islevi ve bozukluklari,psikolojik gelisim,sagligi etkileyen toplumsal etmenler psikiyatrinin ana temasini olusturur.Turkiye de bu boyledir.

Mert_offline
09.03.2006, 11:36
türkiyede psikologların yurt dışına nispeten hiç bir özelliği yok, özellikle daha meslek yasası bile olmayan bir grup. bu insanlara bu kadar yoğun bir eğitime rağmen haksızlık yapılıyor, ayrıca klinik deneyimleri oluşmadan hastanelerde göreve gönderiliyorlar. bir çok yanlış gibi yine yanlış bir uygulama daha.

Canan1
01.03.2008, 13:07
turkiyedeki sistemi cok bilmem ama ingiltere ve amerikada boyle:

psikiyatristler ilk basda tip okuyolar ondan sonra yuksek eytim olarak psychologi ve insan beyni ustune eytim goruyolar. onlarin hastalari genellikde ilacla tedavu edilen hastalardir. veya beyin hucrelerinde neurotansmitterlerde sorun olan ve bu nedenle haraketleri anormal olan insanlardir.

psikologi ingilterede fene giriyo. psikologlar psikologi okudukdan sonra yuksek eytim yapmalari sart. yukset eytimde birden fazla alan var
*clinical (3 sene)-doktor olarak hastanelerde falan calisirlar psikatriye en yakini. beyninde sorun olmayan ilaclan tedavu olamayan hastalari tedavu ederler.
*forensik (3 sene)-polis ve avkatlarlan calisirlar suclu psikologisde yogunlasirlar.
*therapy (1 sene)
*ogretim veya ogretmenlik (1 sene)
*arastimaci psikologi (1 sene) universitelerde arastima veya deney yaparlar
*cocuk piskologisi (1 sene)
piskologinin en buyuk bolumleri bunlar ama daha cok var.

piskiyatri tip gibi cok eski bir alandir fakat piskologi son 100 senedir gelisen bir alandir ve cokkkkkkkkkk hizli buyuyo. piskologide cok buyuk paralar kazanilabilir.
artik cogu hastalar ilaclan uyusturulmuyo ve therapy yontemiylen tedavu goruyolar.
ayrica piskologlar askeriyede, medyada (reklamlar) calisiyorlar. yani piskologlar insan hareketleri, dusunceleri, ve kisiligi hakinda eytim goruyolar. bir insanin hareketlerinden onun ne tur birisi oldugunu ve dusuncelerini anliyorlar.

ben kendim piskologi okudugum icin bu alanda cok bilgim var piskiatri hakkinda cok sey bilmiyorum.

:thumbup::thumbup::thumbup:

putikanli
09.04.2008, 01:26
Yok kardeşim ikiside işe yaramaz. Bir insanın en iyi doktoru kendisidir. Üstelik yaşadığımız zaman diliminde bir akıllı psikolg ya da psikyatr bulabilrsen gidebilirsin. Maalesefte yok. Yoğun stres ortamında depresyon artık doğal karşılanıyor. Metropol şartları insan zihnini zorluyor. En iyi ilacı mı? Köyde 1 aylık adam gibi tatil.

İşin şakası allah doktorlarımızı eksik etmesin, ellerine düşürmesinde :)

onur melis
09.04.2008, 02:00
bunları ben çok iyi bilirim çünkü ikisinede gittim zamanında pskolok beni sadece dinledi playstation hastalıgından kurtulmam için başaramadı ama

psikiyatriyse aynı sorundan beni ilaç vererek kurtarmak istedi oda başaramadı:D

aradaki fark şu kısacası psikiyatri ilaçla tedavi eder psikolok dinliyerek tedavi eder

turnalı
09.04.2008, 02:45
canlar bu dediğiniz piskiyatri,psikolok her neyse hangi bölümlerden mezun olduklarını bilmiyorum tam olarak.ama bildiğim bir şey var oda bu günlerde ülkemizde bunlardan çok ihtiyacimiz var. mümkünse gençler bu bölümleri tercih edin üniversitede.dahada ihtiyaç olacak bu gidişle..

babannedemiyeli
09.04.2008, 11:57
biri dinler para alır
biride dinler ilaç yazar para alır
ama delilik hep baki kalır

şekil 3a babannede görüldüğü gibi

Comrat86
09.04.2008, 13:00
Yanlıs bilmiyorsam psikologlar psikoloji bölümü mezunlarıdır terapide yardımcı olurlar, psikiyatristler ise tıp mezunu doktorlardır ilac yazabilirler .

savasci_2
07.05.2008, 01:53
arkadaşlar bence bu alanların her ikiside davranış bozukluklarını tedavi etme amacı taşırlar.. yanlız davranış bozukluklarının nedenleri ikiye ayrıldığından doğal olarak yöntemlerde ikiye ayrılmıştır. davranış bozukluklarının iki sebebi olabilir: birincisi biyolojik kökenli vücutta özellikler beyindeki kimyasal dengesizlikleri tedavi etmek amacını taşır..şizofreni ve bipolar kişilik bu türden bir davranış bozukluğudur.. dolayısıyla kullandıkları yöntemlerde kimyasal tedevi yani ilaç tedavisi ki psikiyatrlar bu gruptandır.. davranış bozukluklarının diğer bir sebebi ise sosyal nedenlerle kişinin akli melekelerini dengeli kullanamamaları daha açık bir ifadeyle kişinin yaşam koşulları içerisinde karşılaştıkları bir veya bir kaç olaydan kaynaklanan etkiler sebebiyle dengelerini yitirmeleridir..ki ruh hastalıkları olarak bilinir..depresyon bu grup içerisinde incelenebilir..sebep sosyal içerikli olduğundan tedavi yöntemide sosyal yöntemler gerektirir ki psikologlar bu gruptandır.. psikologların kullandıkları yönteme bakılırsa yaptıkları şey kişiye ayna tutmak, sebep teşkil eden olayla yüzleştirmek, farkındalığı arttırmak şeklindedir.. ancak bunu herkes bilmelidir ki tedavinin başarı şansı hastaya yani onun iradesine bağlıdır..özetle her iki alanında nihayi amacı davranış bozukluğunu gidermektir.. ancak bu davranış bozukluklarına neden olan etkenler farklı farklı olduğundan iki katagoriye ayrılmıştır..şunuda belirtmek isterim ki her iki disiplinde destekleyici tedavi olarak birbirinden faydalanır.. pskiyatrlar destekleyici olarak psiko terapi seanslarını; psikologlar da destekleyici tedavi olarak kimyasallar kullanabilirler..konunun profesyoneli değilim ama bildiklerimi paylaşmak istedim..son bir noktayı daha belirtmeden geçemeyeceğim..mevcut anlayışın aksine psikologlar sadece hastalar için değildir..daha sağlıklı düşünmek, daha etkin yaşamak, ve kişisel farkındalığını arttırmak isteyen herkesin bir psikologdan yardım olması çok doğal hatta bence bir gereksinimdir.. özellikle günümüzde yaşam koşulları okadar zor ve insan ilişkileri o kadar çarpık ki bu koşullar altında sağlıklı bir kişiliğe sahip olmak ve bunu koruyabilmek oldukça güç.. hatta diyebilirim ki inanç doğal bir rehabilete olma yoludur.. bu tür bir topiğin olması benide çok sevindirdi.. emek veren siz arkadaşlarımı saygıyla selamlarım..