Orijinalini görmek için tıklayınız : schrödinger'in kedisi

izmirksk
24.10.2005, 21:36
Erwin schrödinger (1887-1961) yılları arasında yaşamış kuantum mekaniğine çok katkıda bulunmuş ama daha sonra katkıda bulunduğu bu kuramdan rahatsız olmuştur.
öyleki kuramda artık hatalar ,çarpıklıklar bulma arayışına girmiştir.ve bunun içinde schrödingerin kedisi olarak anılan örneği ortaya atmıştır.
deney şu.kediyi büyükçe bir kutu/oda/bölme nin içine koyalım.önemli olan kedinin hava alabileceği bir yer olması.oda veya oda büyüklüğünde büyükçe bir kutu farketmez.ama dışarıdan bakıldığında içerisi gözlemlenemeyecek olsun.yani içeride ne olup bittiğini bilmiyoruz.
kedinin içinde bulunduğu kapalı bölmede radyoaktif bir atom var.bir sayac var sayaca bağlı mekanizma ile çalışan çekiç var ve şişe.(şişenin içi siyanür dolu)
atom bozunmazsa 1 saat sonra kedi sağdır ama atom bozunursa çekiç harekete geçecek ve ve şişe kırılacak.ve siyanür odaya yayılacak.yani kedi ölecek.belki şişe kırılacak belki kırılmayacak.her ikiside hemen hemen eşit derecede olası
peki dışarıdan bakıldığında kedi sağmı ,ölümü?bu bilinebilir mi?
işte bunu bilemiyoruz.bu bilinmezlik schrödinger tarafından koz olarak kullanılmıştır.
fakat zaman, schrödingeri haksız çıkarmıştır.hawking in dediği gibi belirli tek bir geçmiş arayışı bu yanlışa zemin hazırlamıştır.halbuki kuantum kuramı ile belirli mümkün geçmişler olduğunu biliyoruz.
kedi ya ölüdür yada sağ.bu kuantum kuramının yanlışlığını göstermez.kuantum kuramına göre pekala iki olasılıkta yanyana bulunabilir.

izmirksk
25.10.2005, 14:03
bu konuya değinmekteki maksadım şu idi.eınsteın da bir ara karşı çıkmıştı.schrödinger'de.(her ikiside kuantum mekaniğinin bilinmezlik konusuna karşı çıktılar.fakat 2 büyük deha bu konuda yanıldılar.çünkü inançlarına ters düşmüştü kuantumun belli özellikleri.ve inançlarını kurtarma çabasına giriştiler.çeşitli örnekler ortaya attılar)
.bilimin yasaları inançlarınıza ters düştüğünde
hemen inancınızı haklı çıkarmak için zorlama yorumlara girişmeyin.
o an için kendinizi rahatlasanızda zamanla haksız olduğunuz ortaya çıkabilir.

izmirksk
04.01.2006, 20:16
.
A cat is placed in a box, together with a radioactive atom. If the atom decays, and the geiger-counter detects an alpha particle, the hammer hits a flask of prussic acid (HCN), killing the cat. The paradox lies in the clever coupling of quantum and classical domains. Before the observer opens the box, the cat's fate is tied to the wave function of the atom, which is itself in a superposition of decayed and undecayed states. Thus, said Schroedinger, the cat must itself be in a superposition of dead and alive states before the observer opens the box, ``observes'' the cat, and ``collapses'' it's wave function.
kaynak=http://www.lassp.cornell.edu/ardlouis/dissipative/Schrcat.html
yani kısaca içinde radyoaktif atom bulunan bir kutuda bir kedi var ve bu atom bozunabilir.ve bir şişede siyanür var atom bozunduğunda geiger sayacı çalışacak ve şişe kırılacak ve kedi ölecek fakat biz dışarıdan bir şey göremiyoruz ve bilgimiz yok
yani neler olup bittiğini görmüyoruz o halde kedi yaşıyorda olabilir ,ölüde olabilir.
atomaltı parçacıklarda belirsizlik hakimdir yani klasik fizikten(newton fiziğinden)
farklı bir dünya vardır orada ve bu deney bir nevi oraya göndermedir.
işte biz bu atomun bozunup bozunmadığını bilemediğimiz için kuantum dünyasına olasılığın hakim olduğu dünya diyebiliriz.
schroedingerin kedisinin anlaşılması için örnek bir şema

Mert_offline
06.01.2006, 13:59
schrödinger'in kedisi'ni daha önce defalarca okudum, buna rağmen her zaman bana bir kaçış gibi gelimiştir. özellikle einstein-schrödinger çekişmeleri ve klasik fizikten