Orijinalini görmek için tıklayınız : sünnilik nedir.

yusufçukgecegez
20.08.2006, 21:49
sayın arkadaşlar.burada görüyoruzki.sünnilerin alevilik hakkında çok yanlış düşünceleri olduğu gibi,alevilerdede sünnilik hakkında bazı yanlış kanılar oluşmuş.sünnilik nedir gerçekten.sünnilikde ehlibeytin yeri nedir.sünnilikde iç temizliğinin yeri nedir.sünnilikde insanın değeri nedir.sünnilerin gözünde yezid ve muaviyenin yeri nedir.sünniliğin başka inançlara karşı tavrı nedir.aleviliğe karşı katı tavrı nedendir.sünnilerin alevilerle alıp veremediği nedir.sünnilik en doğru olanmıdır,müslümanlığın özümüdür,islamın direğimidir.sünnilikde hatalar yokmudur.biraz kendimizi dev aynasında görmüyormuyuz.sünniliğe öz eşleştiri yapabiliyormuyuz.doğruyu yanlıştan ayırt etmeye çabalıyormuyuz.evet sünni arkadaşlar.şöyle bir kendimizi eleştirelim ne dersiniz.

Azrail
08.10.2006, 06:04
sayın yusufcukgecegez;

sürekli siz bize sorular soruyorsunuz ve manalı manasız anketlerle bazen dogruyu bazen yanlışı gösteriyorsunuz,

hazır siz şu cümleyi kurmuşken
sünnilikde iç temizliğinin yeri nedir.sünnilikde insanın değeri nedir

bende size bir soru sorayım, belki cevap sorunun içindedir,

Sünniler neden MUM SÖNDÜ'ye inanırlar ?

a) alevileri cekemedikleri ve bu sebeple kötülemek için
b) benimde agzım var ben niye konusmayayım sözünü tescillemek için
c) kulaktan duymalarla büyümeye alışdıkları ve arastırma özürlü oldukları için,
d) alevilere iftira atmayı marifet saydıkları için,
e) ebeveynleri ile cinsel ilişkiye girme egiliminde olmaları sebebiyle egolarını tatmin etmek için,

valla can ben bu forumda asla ve asla alevi-sünni düşmanlıgı yapmadım ve yapmamda, aksine hep birlikte birbirimizin inancına sapmadan ve birbirimizin inancına catmadan yasamalıyız dedim,
ama sizin ( belki iyi niyetle ) acmıs oldugunuz bazı anketler beni yaralı, benım gibi bircok arkadası yaraladı umarım daha dikkatli sorular secersinizde bizimde size soru ile yanıt vermemizi engellersiniz,

NOT; soru içersinde gecen sünniler mum söndüye inanan sünnilerdir,
inanmayan sünni canlardan isimden dolayı cok cok özürdilerim,
inananlardan özürdilemem, o beni hayvan yerine koyuyorsa ben onu hayvan yerine koymaktan asla cekinmem,

saygılarımla

Zerdüştoloji
09.10.2006, 00:12
Ben sunni bir aileye mensubum.Her ne kadar "din" kavramına yaklaşımım farklı olsa da , alevi-bektaşi öğretisinden fazlasıyla etkilenmişimdir..

Bu kısa açıklamadan sonra , şunu söyleyebilirim ki , sünnilik , gerici , çağdışı , ilim ve irafı yadsıyan bir yapılanmadır..Sünnilikte özgürlüklere yer yoktur..

PirO_62
10.10.2006, 01:25
Aslında konu soru sunnılere sorulmus elestırelım dıye ben fazla bır sey yazmak ıstemem ama olgun canın su sozlerınıde onaylamadan gecemıyecem

inananlardan özürdilemem, o beni hayvan yerine koyuyorsa ben onu hayvan yerine koymaktan asla cekinmem,

İzleyelim bakalım kendilerini nasıl eleştiriyorlar ama sayın Yusufcukgecegez sızde elestırın bır gorelım cunku yazınızda elestırıye rastlamadım kendımce .....
Bu mudur? Şu mudur hep soru :o:o

MeRaLiNa
10.10.2006, 02:02
soru sünnilere sorulmus bu yüzden konuyu takip edebilmek icin bu mesaji yaziyim dedim:)

Rasit
10.10.2006, 02:22
Ben sunni bir aileye mensubum.Her ne kadar "din" kavramına yaklaşımım farklı olsa da , alevi-bektaşi öğretisinden fazlasıyla etkilenmişimdir..

Bu kısa açıklamadan sonra , şunu söyleyebilirim ki , sünnilik , gerici , çağdışı , ilim ve irafı yadsıyan bir yapılanmadır..Sünnilikte özgürlüklere yer yoktur..

bu ön yargi yok mu?! arkadasim, böyle düsünmen beni cok üzüyor. Sünnilik Ehli-Sünetten gelmektedir, ve anlami ise Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) gibi yasamak, onu örnek almak demektir, ama sunnilerde de bunu uygulamayanlar vardir. onun icin bunu uygulamayanlarla gercek Sünniligi karistirmayalim...

aynisi Alevilik icin de gecerlidir: Alevilik özünde Hz.Aliyi ve ailesini seven sayan bir "firka". ayni zamanda ehl-i sünnetede yakin olan kisilerdir, ama bir grup fitneciler (Sünni olsun, Alevi olsun) ortaligi iyice karistirmislardir, kardesi kardese düsman etmislerdir.
ben de Sünni olarak Hz. Aliyi ve ailesini sevip sayan birisiyim.

artik su ön yargilardan kurtulalim...

saygilarimla

Zerdüştoloji
11.10.2006, 16:31
Merhaba sevgili Rasit kardeş.

Sünnilik , asıl olarak şeriat hükümlerine bağlı bir mezhep değilmidir?

Birden fazla kadınla evlenme durumu..
Cihad kavramı...
Diğer dinden olanları dost edinmeme ve hatta onları düşman olarak görmek...
Cariye ve köle kavramlarını onaylamak...
...vs...

Sünnilik bunlara bağlı kalmaktır..
Peki günümüzde bu kavramlar geçerliliğini yitirmişmidir ?

Benim tanıdığım , bildiğim , etkilendiğim alevilik , kökeni islam öncesine dayanan , islamıda kapsayan bir yapılanma , hatta bir dindir..

Alevi-Bektaşi deyimiyle "Serçeşme"dir..

Son söz olarak , kendimden bir şiirle yazıma son vermek istiyorum...

Andır ki alır beni dağ başları ,
Zirveden zirveye savurur durur
Divandan divana turna kuşları
Uçarken toz olup Hakk'a savrulur

Akarken gözden mahsen yaşları
Teller zay olur günler tutuşur
Vecd'de iken gönlün iman ışk'ları
Vurupta şakağa Hakk'la konuşur

Irmakça konuşur nice erenler
Çekilir gözdeki arsız perdeler
Vurur çatına alnın an'da heceler
Ateş olur dilde Hakk'la tutuşur

Zerdüştolog

MeRaLiNa
11.10.2006, 16:46
bu ön yargi yok mu?! arkadasim, böyle düsünmen beni cok üzüyor. Sünnilik Ehli-Sünetten gelmektedir, ve anlami ise Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) gibi yasamak, onu örnek almak demektir, ama sunnilerde de bunu uygulamayanlar vardir. onun icin bunu uygulamayanlarla gercek Sünniligi karistirmayalim...

aynisi Alevilik icin de gecerlidir: Alevilik özünde Hz.Aliyi ve ailesini seven sayan bir "firka". ayni zamanda ehl-i sünnetede yakin olan kisilerdir, ama bir grup fitneciler (Sünni olsun, Alevi olsun) ortaligi iyice karistirmislardir, kardesi kardese düsman etmislerdir.
ben de Sünni olarak Hz. Aliyi ve ailesini sevip sayan birisiyim.

artik su ön yargilardan kurtulalim...

saygilarimla

bir ayette yaziyorki: kadinlari hafifce dövebilirsiniz... bu akla mantiga uyuyormu, böyle bir ayetin oldugu din nasil oluyorda "hosgörü dini" oluyor

ayrica Hz Muhammed gibi yasamak demissiniz, bugün yapilanlar Hz Muhammedin yasami degil, Islami kendi cikarlari icin kirletenlerin uyduruk ayet ve hadislerine göre yasamaktir..... bir cok celiski yaratiyor ve insanlari ya dinden uzaklastiriyor yada koyu yobaz yapiyor

Hz Muhammed bir cok bayanla evli idi ama anlamak gerek NEDEN, bugünki erkekler kendilerini Peygamber karakterinde sannediyorlar, onun yerine koyuyorlar galiba...

Rasit
11.10.2006, 23:17
@ Zerdüstoloji ve Meralina: kadini hafifce dövebilirsiniz <-- Kuran'i Kerimi oldugu gibi anlamak büyük bir yanlistir ve insani yanlis yola sürükler. Kuran Tefsirini okumanizi tavsiye edecegim, kaldi ki Peygamberimiz bile eslerini fiske bile vurmamistir, dolaysiyla bur da bir sünnet. lütfen benimle böyle ayet tartismasi yapmayin. difer dinden dost edinmeme'ye gelince:

Dost dostu için her şeyi yapar onlar dost olana kadar düşüncesi yaşayışı duyguları sevinçleri çoşkuları kalkışları oturuşları bir olmuştur hatta su içtikleri bardak aynı olacak kadar ileriye gitmiş olmaktır. Dostunun her dediğinni yapmaya çalışır yapamadığında ise üzülürsün. Tüm sırlarınız beraberdir sendeki her şey ondadır ondaki de sende. bu demektir ki hristiyan veya yahudiyle dost olma=yahudi veya hristiyan olma. Zaten ayetin devamına dikkat edersek sizden kim onları dost edinirse o onlardandır diyor düşündüğümüzde dost kavramını da açıklıyor ayet. Bir atasözümüzde vardır bununla ilgili "bana dostunu söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" buda aslında bize çoğu şeyi anlatıyor. Sizin kafanızı karıştıran durum diyalogdu. Diyalogda her müslümana farz olan tebliğ vazifesi vardır. Sen onun dostu olmuyorsun aradaki mesafeyi kapatarak arkadaş olarak dinimizin güzelliğini bozulmuş veya batıl olan dinlere inanan insanlara anlatmaya ve tanıtmaya çalışıyorsun bir nevi tebliğ vazifesini yerine getiriyorsun dininin gereğini. Ordaki amaç onun dostu olmak değil ona karşı kendi din vazifeni Rabbin'e karşı olan görevini yerine getirmektir. Dindaşım inşallah aradığınız cevabı burda bulabilirsiniz size nekadar yardımcı oldum bilmiyorum inşallah yardımcı olmuşumdur. Bir kusurum varsa hakkınızı helal edin. ALLAH'a emanet olun. SELAM VE DUA İLE. Esselamü aleyküm.

levrek01
17.10.2006, 01:16
bir ayette yaziyorki: kadinlari hafifce dövebilirsiniz... bu akla mantiga uyuyormu, böyle bir ayetin oldugu din nasil oluyorda "hosgörü dini" oluyor

ayrica Hz Muhammed gibi yasamak demissiniz, bugün yapilanlar Hz Muhammedin yasami degil, Islami kendi cikarlari icin kirletenlerin uyduruk ayet ve hadislerine göre yasamaktir..... bir cok celiski yaratiyor ve insanlari ya dinden uzaklastiriyor yada koyu yobaz yapiyor

Hz Muhammed bir cok bayanla evli idi ama anlamak gerek NEDEN, bugünki erkekler kendilerini Peygamber karakterinde sannediyorlar, onun yerine koyuyorlar galiba...

ya karısıtrmayın lutfen ya . hz muhammed bir cok kadınla evliydi ama hepsine esitti. simdiki erkekler gibi birini evde bırakim otekine kayim sonra otekine o olmazsa otekine deil. varsa o kadar yureginiz adaletiniz hodri meydan............

yusufçukgecegez
21.10.2006, 01:53
sayın yusufcukgecegez;

sürekli siz bize sorular soruyorsunuz ve manalı manasız anketlerle bazen dogruyu bazen yanlışı gösteriyorsunuz,

e) ebeveynleri ile cinsel ilişkiye girme egiliminde olmaları sebebiyle egolarını tatmin etmek için,

valla can ben bu forumda asla ve asla alevi-sünni düşmanlıgı yapmadım ve yapmamda, aksine hep birlikte birbirimizin inancına sapmadan ve birbirimizin inancına catmadan yasamalıyız dedim,
ama sizin ( belki iyi niyetle ) acmıs oldugunuz bazı anketler beni yaralı, benım gibi bircok arkadası yaraladı umarım daha dikkatli sorular secersinizde bizimde size soru ile yanıt vermemizi engellersiniz,

saygılarımlasünniler mum söndüye neden inanır çk zor bir soru.biz çocukken yaşlı bir kadın vardı ve onun cadı olduğuna inanıyorduk.çünkü,garip davranır,karanlıkta oturur ve kimseyle fazla muhatap olmazdı.gizemliydi yani.alevilerde gizliydiler.gizemliydiler.belki ensest ilişki yaygın olan bir kavim vardı tarihte.gizli yaşıyorlardı ve her gizli yaşayana bu iftira uygun görüldü.bu iftirayı ilk atan hrıstiyanlar sanırım.daha sonra devam eden sünniler.devam ettirten siyaset.inanmış olanlar aleviliği tanımayan insanlar.aleviliğin tanınmamasının sebebi,sünni inancı benimsemedikleri için,bi şekilde sünnilerin dışında yaşamaya itilen aleviler,sünni siyasetçiler.insanlar yanlış olana inanmaya meyillidir.bu yüzden dinler hep hurafelerle dolar.özünden sapar.

sözlerimden yaralanabilirsiniz.ama sorular cevap bulmak için sorulur.yaraları sarmak ise cevapları bulmak ile olur.ben alevilik düşmanı değilim,bu benim iddiam.asılda ne olduğumuda zaman gösterir zaten.

Azrail
21.10.2006, 03:04
sünniler mum söndüye neden inanır çk zor bir soru.biz çocukken yaşlı bir kadın vardı ve onun cadı olduğuna inanıyorduk.çünkü,garip davranır,karanlıkta oturur ve kimseyle fazla muhatap olmazdı.gizemliydi yani.alevilerde gizliydiler.gizemliydiler.belki ensest ilişki yaygın olan bir kavim vardı tarihte.gizli yaşıyorlardı ve her gizli yaşayana bu iftira uygun görüldü.bu iftirayı ilk atan hrıstiyanlar sanırım.daha sonra devam eden sünniler.devam ettirten siyaset.inanmış olanlar aleviliği tanımayan insanlar.aleviliğin tanınmamasının sebebi,sünni inancı benimsemedikleri için,bi şekilde sünnilerin dışında yaşamaya itilen aleviler,sünni siyasetçiler.insanlar yanlış olana inanmaya meyillidir.bu yüzden dinler hep hurafelerle dolar.özünden sapar.

sözlerimden yaralanabilirsiniz.ama sorular cevap bulmak için sorulur.yaraları sarmak ise cevapları bulmak ile olur.ben alevilik düşmanı değilim,bu benim iddiam.asılda ne olduğumuda zaman gösterir zaten.hayır efendim ben size anlatayım,

tarihi yanlış aktarmayalım,
elin hrıstıyanına suc atmayalım,

MUM SÖNDÜ TARİHİ

iyi dinleyin YUSUF BEY;

alevilikte kadının erkege eşit olması ve kadın erkek beraber ibadet yapması, birilerinin zoruna gitti,
Alevilerin bu tür ibadetleri , kadını şeytan gören ( annasına saygısı olmayan) bu zihniyetlerde ....E sıkkında ( ebeveynleri ile cinsel ilişkiye girme egiliminde olmaları sebebiyle egolarını tatmin etmek için ) belirttigim duyguları uyandırdı ,
ve bunlar ne yapsak ne etsek hangi şerefsizliği yapsak diye düşünürken bu iftirayı başlattılar,

bunun cocuklarıda geri zekalı oldugu ve art niyetli oldugu için aynı iftiraya devam etti, ( C sıkkı kulaktan duymalarla büyümeye alışdıkları ve arastırma özürlü oldukları için )

diger bir degişle hayvanlık,,,,, hayvan oglu hayvanlıga dönüştü ,,,,

Tarih ilerledikçe aradaki uçurum daha acılmaya basladı , ve bu serefsizler,
aleviler kendilerine birşey yapmadığı halde B sıkkını ( benimde agzım var ben niye konusmayayım sözünü tescillemek için) ihmal etmediler ve iftiralara devam ettiler,

aslında YUSUF BEY tarih tekerrürden ibarettir
Biliyorsunuz bir zamanlar camilerden Hz.Ali ve Ehli-beyt'e ve yandaslarına küfür ve hakaretler edilmişti,
işte o küfürleri yagdıran Yezid soyu bu kez Mum söndü diyerek karsımıza cıktı,

bazı sünniler ''aleviler neden sünnilere yezid derler'' diye merak ediyorlar
işte bundan dolayı deriz, ama kime ?
hakedene,
mum söndüye inanana deriz,

şimdi bile hala bu inanışa sahip sünniler var ?
neden mi
d) alevilere iftira atmayı marifet saydıkları için
neden mi

onlara diyoruz ki günde 100 rekat namaz kılsalar ne yazar,
300 gün oruc tutsalar ne yazar,
yürekleri pis olduktan sonra,

bana göre Mum söndü tarihi bundan ibarettir YUSUF BEY ,
ve sunuda hiç unutmayalım
bu serefsizler ebediyen bu utancla yasayacaktır,

bende sünni düşmanı degilim, asla olmadım zaten yukarıda kasteddiğim sünniler Mum söndüye inanan sünnilerdir,
diger canlardan özürdilerim, onlarda benim canımdır, ama digerleri ASLA,

bu arada sorumun cevabı HEPSİ olacaktı can :)

hadi kal saglıcakla

Şoreş
21.10.2006, 11:10
sünniler mum söndüye neden inanır çk zor bir soru.biz çocukken yaşlı bir kadın vardı ve onun cadı olduğuna inanıyorduk.çünkü,garip davranır,karanlıkta oturur ve kimseyle fazla muhatap olmazdı.gizemliydi yani.alevilerde gizliydiler.gizemliydiler.belki ensest ilişki yaygın olan bir kavim vardı tarihte.gizli yaşıyorlardı ve her gizli yaşayana bu iftira uygun görüldü.bu iftirayı ilk atan hrıstiyanlar sanırım.daha sonra devam eden sünniler.devam ettirten siyaset.inanmış olanlar aleviliği tanımayan insanlar.aleviliğin tanınmamasının sebebi,sünni inancı benimsemedikleri için,bi şekilde sünnilerin dışında yaşamaya itilen aleviler,sünni siyasetçiler.insanlar yanlış olana inanmaya meyillidir.bu yüzden dinler hep hurafelerle dolar.özünden sapar.

sözlerimden yaralanabilirsiniz.ama sorular cevap bulmak için sorulur.yaraları sarmak ise cevapları bulmak ile olur.ben alevilik düşmanı değilim,bu benim iddiam.asılda ne olduğumuda zaman gösterir zaten.

Küçükken Cadı olduğuna inanırdınız demek.. O zaman ufaktınız, doğal olarak böyle inanacaktınız yada inanmak isteyeceksiniz..

Peki Mum Söndüye hala inananlarda mı çocuk ?

yusufçukgecegez
21.10.2006, 14:34
hayır efendim ben size anlatayım,

MUM SÖNDÜ TARİHİ

iyi dinleyin YUSUF BEY;

alevilikte kadının erkege eşit olması ve kadın erkek beraber ibadet yapması, birilerinin zoruna gitti,
Alevilerin bu tür ibadetleri , kadını şeytan gören ( annasına saygısı olmayan) bu zihniyetlerde ....E sıkkında ( ebeveynleri ile cinsel ilişkiye girme egiliminde olmaları sebebiyle egolarını tatmin etmek için ) belirttigim duyguları uyandırdı ,
ve bunlar ne yapsak ne etsek hangi şerefsizliği yapsak diye düşünürken bu iftirayı başlattılar,

bunun cocuklarıda geri zekalı oldugu ve art niyetli oldugu için aynı iftiraya devam etti, ( C sıkkı kulaktan duymalarla büyümeye alışdıkları ve arastırma özürlü oldukları için )

aleviler kendilerine birşey yapmadığı halde B sıkkını ( benimde agzım var ben niye konusmayayım sözünü tescillemek için) ihmal etmediler ve iftiralara devam ettiler,

Biliyorsunuz bir zamanlar camilerden Hz.Ali ve Ehli-beyt'e ve yandaslarına küfür ve hakaretler edilmişti,

hakedene,

neden mi
neden mi

bende sünni düşmanı degilim, asla olmadım zaten yukarıda kasteddiğim sünniler Mum söndüye inanan sünnilerdir,

hadi kal saglıcaklaöfkenizi anlıyorum,böyle bir iftira kaldırılacak gibi bişey değil.yani insanı can evinden vuran bi iftira.sizin bu duygularda olduğunuzu tahmin ediyordum zaten ama,sizin sebepleriniz de duygusallıklar içermekte.bende birazdaha bilimsel yaklaşmaya çalıştım.insanlar yaptıklarında gariplikler olan kendilerine benzemeyen kişilere deli damgası vururlar.oysa deli onlardan daha akıllıdır çoğu zaman.saygılar.

meryem demir
21.10.2006, 23:45
aslında topiğin konusunu okuduğum zaman komik ama yanlış anlaşılacak hatta tepkilere neden olacak bir film repliği geldi aklıma; Şener Şen ve ve rahmetli Kemal Sunalın beraber oynadıkları bir film.:):):)
Bir alevi olarak merakla sünnilik nedir diye sünniler tarafından yapılan açıklamaları bekliycem.

Ali_Yolcusu
22.10.2006, 03:23

suçlusunuz , bari suçunuzu başkasına atmayın

hristiyanlık antakyada doğdu sayılır, ve burada hristiyanlarla aleviler kardeş gibidirler,tarihte onlarda zulüm gördüler ve onlara yakınlık gösterenler aleviler idi
çocukken bir insanın cadı olduğuna inandığını anlayabilirim de , yetişkin insanın mum söndüye nasıl inandığını anlayamıyorum kusura bakma

MeRaLiNa
22.10.2006, 03:41
@ Zerdüstoloji ve Meralina: kadini hafifce dövebilirsiniz <-- Kuran'i Kerimi oldugu gibi anlamak büyük bir yanlistir ve insani yanlis yola sürükler. Kuran Tefsirini okumanizi tavsiye edecegim, kaldi ki Peygamberimiz bile eslerini fiske bile vurmamistir, dolaysiyla bur da bir sünnet. lütfen benimle böyle ayet tartismasi yapmayin. difer dinden dost edinmeme'ye gelince:

lütfen su kadini dövme konusunu biraz daha acarmmisiniz o zaman? oldugu gibi anlamak büyük yanlissa, dogrusunu söyleyin bizde anliyalim, sakin kadini keyfi dövün demiyor sadece karsi geldigi zaman bir seylere o zaman "hafifce" hirpalamak haktir demeyin buna cok gülerim........

su dost edinme konusuna gelince, nasil bir mantiktir bu ve bazi seyleri böyle dar cercevede kaliplarda düsünenlere bazi seyler ne kadar anlatilabilir

bu Kurandan bir ayet, Allahin tek evi Camidir demiyor, eger baska dinden insanlar bu kadar kötü olsaydi ibadethaneleri yikilirdi diyor...

Bir kısım insanların (kötülüklerini), diğer bir kısmı ile defedip önlemeseydi, mutlak surette, içlerinde Allahın ismi anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler yıkılır giderdi/Kuran 22, 40

kaldiki kötülük bize güya kendi dinimizden olan münafiklardan geldi, bir musevi, hiristiyani bir yobaza tercih ederim, hic degilse insana insan gibi davraniyorlar, iclerinde müslümanim diye gezen sahtekarlar gibi kötülük pislik olmuyor bize karsi, ne gariptirki yurt disinda yasayan ve sizin kafa yapisinda olan kisiler, buralarin her sundugu imkandan yaralanirlar, hatta sömürürler o zaman helaldir ama sonra adamlara demediklerini birakmazlar, yani iki yüzlülük yaparlar... bu mudur insanlik? ayrica neden o dost olamiyacak kadar kötü gördügünüz insanlarin icaatlarini kullanmaktan kendinizi alamiyorsunuz, hic yakisirmi müslümanlara "gavur"larin, kötü inanlarin icaatlarini kullanmak:o bazi kesimlerin isinine gelen sevap gelmeyen günah, bunun adi inanclilik olamaz, ancak sahtekarlik, hilekarlik olur

ya karısıtrmayın lutfen ya . hz muhammed bir cok kadınla evliydi ama hepsine esitti. simdiki erkekler gibi birini evde bırakim otekine kayim sonra otekine o olmazsa otekine deil. varsa o kadar yureginiz adaletiniz hodri meydan............

ne bu simdi? illada cevap yazmak icin bir seyler karaladin galiba? saten yazmisim anlamak lazim NEDEN diye... yanliz günümüz sartlarinda bunun kadar sacma , ilker bir sey olamaz...... diger dinden kisilerin bu zihniyetle alay etmekte sonuna kadar hakli, onlara Peygamberimizle alay etme firsatini ellerine siz veriyorsunuz.....

MeRaLiNa
22.10.2006, 03:44

hristiyanlık antakyada doğdu sayılır, ve burada hristiyanlarla aleviler kardeş gibidirler,tarihte onlarda zulüm gördüler ve onlara yakınlık gösterenler aleviler idi
çocukken bir insanın cadı olduğuna inandığını anlayabilirim de , yetişkin insanların mum söndüye nasıl inandıklarını anlayamıyorum kusura bakma

:D saten her seyi hiristiyanlarin üsüne atarlar, halbuki kendileri kadar ici fesat, iftira atan dar düsünceli bir millet bu dünyada yoktur:yaw2

Hozat
22.10.2006, 12:52
konuyu tam olarak anlamadım ben yani sunnilik nedir?diye bir soru var bazı arkadaşlar mum söndü nedir?mum söndünün tarihini bile açıklayan arkadaşlar var.sunnilerin mum söndüye bakış acısı.gibi sacma yanıtlar vermiş.sonderec gerçekdışı sacma olan bu konun üzerinde duran arkadaşlar var aramızda bu konun açıklamasını bile yapmışlar.şimdi ben sunnilik nedir?bu sorunun cevabını tarihi olaylara dayandırmadan mantığımla cevaplıyorum.sunnilik tamamen gericiliktir.

akinocakli
22.10.2006, 16:34
hayır efendim ben size anlatayım,

MUM SÖNDÜ TARİHİ

iyi dinleyin YUSUF BEY;

hakedene,

neden mi
neden mi

hadi kal saglıcakla

sana katılıyorum yurekler yemiz olsun

seninde olsun yüreğin temiz

cemalettin
22.10.2006, 17:03
[QUOTE=Olgun;267187]yukarıda kasteddiğim sünniler Mum söndüye inanan sünnilerdir,

selam,
doğru veya yanlış,bildiğim kadarı ile peygamberimizin hayat tarzını taklid etmeye çalışanlar "sünni" olarak adlandırıyorlar kendilerini.
hal böyle iken,dedikodu yapan/iftira atan/halkın arasına ayrılık sokan hasılı
yasaklanmış olan gıybet/bühtan/nifak suçlarını işleyenlere nasıl "sünni"denilebilir?
bu tip arızalı kişiler kendilerine"japon"adını yakıştırsalar günün birinde hal ne olacaktır?Japon insanını düşman mı bileceğiz bu arızalılar/yezidiler yüzünden?

kişi eğer sünni ise bu tip şeylere inanmaz hatta bahis konusu dahi yapmaz,yaptırmaz.bu tip şeylerin konuşulduğu mekana dahi girmez.
yok eğer kişi arızalı bir yolda ise,yasaklanmış olanı uyguluyor ise ne sünnidir ne de müslüman.her ne kadar elimde terazi ve mizan yetkisi yok ise de,değil mi ki
kul hakkı almaktadırlar üstlerine,affolunabileceklerini sanmamaktayım.
bir gün gelir de alevi zümre bunları affederek helalleşse dahi sanılır mıdır ki saf ve temiz bir şekilde inancını uygulayagelmiş sünni müslümanlar bu arızalıları affedecektir...

düşünce/vicdan/anlayış ve din özürlü olanlar için kendilerinden olmayan her kes
kötüdür.
bir ormanda zararlı yaratıklar var diye o ormana girmemek olmaz.yapılması gereken zararlıdan uzak durmak ve kendi yapmamız gerekeni yapmaya devam etmektir.
yaradılmışa zarar vermekten olabildiğince kaçınarak tabii ki...

Hu

yusufçukgecegez
23.10.2006, 11:32

çocukken bir insanın cadı olduğuna inandığını anlayabilirim de , yetişkin insanın mum söndüye nasıl inandığını anlayamıyorum kusura bakma
alıntı

Ama Balkanları fetheden Osmanlıların idare adamları, beyler ve kadılar, yeni kurulmuş vilayetlerinde, sancaklarında kalan Hıristiyan Roma Katolik Kilisesi'nin piskoposlarıyla görüşürken, onların büyük olasılıkla Bogomil mezhebine karşı kullandığı metodu tanıyıp, çabuk öğrendiler. Bir yandan Balkan halkı sufi olunca, tarikat üyelerinin sayısını yükseltti, öte yandan Balkan piskoposları tarafından, sufilere karşı, Osmanlı Devleti'ndeki din büyüklerine, Şeyhülislama, kadılara devletten desteklenmiş Sünni idaresine sefahat iftirasının elverişli olarak kullanacak silahı verildi. İftira, tabii ne Sünnî Türk, ne Ortaçağ'daki Roma Hıristiyanlığının buluşudur. Esasen Eskiçağ’daki Romalı putpererestlerden kalmış iftira, yani muhalefet mezhep üyelerinin akraba ile cinsel ilişki kurmasıyla (Lat. incest) suçlanması, hem Hıristiyan Roma Katolik Kilisesi'nce hem Osmanlıların İslam din adamlarınca çok eski bir topos[31] olarak miras alındı.

Günümüzde de bu suçlamayı duyunca, kendiliğinden bir soru akla gelir: Bize, o eski putperestlerinin ve Hıristiyanların “toposundan” başka söyleyecek kendi sözünüz yok mu?
yukardaki alıntıhttp://www.aleviforum.com/showthread.php?t=55&page=18&highlight=hristiyan linkinden alınmıştır.sanırım bana sorduğunuz soruya burdan cevap bulabilirsiniz.

Ali_Yolcusu
23.10.2006, 14:18
alıntı

Ama Balkanları fetheden Osmanlıların idare adamları, beyler ve kadılar, yeni kurulmuş vilayetlerinde, sancaklarında kalan Hıristiyan Roma Katolik Kilisesi'nin piskoposlarıyla görüşürken, onların büyük olasılıkla Bogomil mezhebine karşı kullandığı metodu tanıyıp, çabuk öğrendiler. Bir yandan Balkan halkı sufi olunca, tarikat üyelerinin sayısını yükseltti, öte yandan Balkan piskoposları tarafından, sufilere karşı, Osmanlı Devleti'ndeki din büyüklerine, Şeyhülislama, kadılara devletten desteklenmiş Sünni idaresine sefahat iftirasının elverişli olarak kullanacak silahı verildi. İftira, tabii ne Sünnî Türk, ne Ortaçağ'daki Roma Hıristiyanlığının buluşudur. Esasen Eskiçağ’daki Romalı putpererestlerden kalmış iftira, yani muhalefet mezhep üyelerinin akraba ile cinsel ilişki kurmasıyla (Lat. incest) suçlanması, hem Hıristiyan Roma Katolik Kilisesi'nce hem Osmanlıların İslam din adamlarınca çok eski bir topos[31] olarak miras alındı.

Günümüzde de bu suçlamayı duyunca, kendiliğinden bir soru akla gelir: Bize, o eski putperestlerinin ve Hıristiyanların “toposundan” başka söyleyecek kendi sözünüz yok mu?
yukardaki alıntıhttp://www.aleviforum.com/showthread.php?t=55&page=18&highlight=hristiyan linkinden alınmıştır.sanırım bana sorduğunuz soruya burdan cevap bulabilirsiniz.

benim sorularıma , sorularla cevap vermekten bıkmadın mı?

geçmişini bırak, bugüne bak, hala alevileri mum söndü ile suçlayanlar var ise bunu geçmişe dayandırmak yersiz ve saçmalıktır, geçmişte böyle bir iftira atılmış diye gelecekte de devam edeceği anlamına gelmez , sizler devam ettirmek istediğiniz için devam ettiriyorsunuz.

yusufçukgecegez
21.08.2007, 01:08
sünnilik sünnete uymak demektir.hz muhammedin tüm hayatı müslümanlar için bir örnektir.peygamberliğinden sonra yaptığı her hareket allahın himayesinde ve denetimindedir.allaha inanmak peygamberin kusursuzluğuna inanmak demektir.hz muhammet sadece bir insandır.fakat yaptığı her hareketi allahın izniyle yapmıştır.o inananlara en güzel örnektir.sünnilik kuran ve sünnet demektir.her ibadet kuran ve sünnet baz alınarak yapılır.peygamberin kusursuzluğuna inanıldığı gibi ,kuranında bir harfinin değişmediğine inanılır.çünkü hz muhammedin her hareketi allahın izniyle olduğu gibi kuranın değiştirilmeside ancak allahın izniyle olur.allah dilemedikçe hiçbir güç kuranın bir harfini bile değiştiremez.biz buna canı gönülden inanıyoruz.

sünni islam inancının gereği,allhın varlığına,peygamberlerine,kitaplarına inanmaktır.bunlara inanmadıkça müslüman olunamaz.sünni inanç,peygambere ithaf edilen hiçbir kötü davranışı kabul etmez,kuranın değişmişliğiyle ilgili öne bilgiyi imanen kabul etmez.çünkü kuranın koruyucusu herşeye gücü yeten allahtır.islam son hak dindir kutsal kitabıda korunmuştur.sünniliğe göre kuranın bir harfinin bile değiştiğini iddia etmek iftira ve küfür sayılmaktadır.böyle bir kişi islamdan çıkar.sünni görüş kuranın değiştiğini iddia eden bir kişiyi asla müslüman olarak kabul etmez.çünkü islam allahın varlığına inanmakla başlar,allahaın varlığına inanmak ise kitabının doğruluğuna ve korunmuşluğuna imanı getirir.daha önceki indirilen kitapların bozulmasına müsade edn allah,islamın son din olması sebebiyle kuranı koruyacağını ve değiştirilemeyeceğini vaat etmiştir.buna inanmayan birisi müslüman olamaz.

ilker_che
23.08.2007, 01:27
sünnilik sünnete uymak demektir.hz muhammedin tüm hayatı müslümanlar için bir örnektir.peygamberliğinden sonra yaptığı her hareket allahın himayesinde ve denetimindedir.allaha inanmak peygamberin kusursuzluğuna inanmak demektir.hz muhammet sadece bir insandır.fakat yaptığı her hareketi allahın izniyle yapmıştır.o inananlara en güzel örnektir.sünnilik kuran ve sünnet demektir.her ibadet kuran ve sünnet baz alınarak yapılır.peygamberin kusursuzluğuna inanıldığı gibi ,kuranında bir harfinin değişmediğine inanılır.çünkü hz muhammedin her hareketi allahın izniyle olduğu gibi kuranın değiştirilmeside ancak allahın izniyle olur.allah dilemedikçe hiçbir güç kuranın bir harfini bile değiştiremez.biz buna canı gönülden inanıyoruz.

sünni islam inancının gereği,allhın varlığına,peygamberlerine,kitaplarına inanmaktır.bunlara inanmadıkça müslüman olunamaz.sünni inanç,peygambere ithaf edilen hiçbir kötü davranışı kabul etmez,kuranın değişmişliğiyle ilgili öne bilgiyi imanen kabul etmez.çünkü kuranın koruyucusu herşeye gücü yeten allahtır.islam son hak dindir kutsal kitabıda korunmuştur.sünniliğe göre kuranın bir harfinin bile değiştiğini iddia etmek iftira ve küfür sayılmaktadır.böyle bir kişi islamdan çıkar.sünni görüş kuranın değiştiğini iddia eden bir kişiyi asla müslüman olarak kabul etmez.çünkü islam allahın varlığına inanmakla başlar,allahaın varlığına inanmak ise kitabının doğruluğuna ve korunmuşluğuna imanı getirir.daha önceki indirilen kitapların bozulmasına müsade edn allah,islamın son din olması sebebiyle kuranı koruyacağını ve değiştirilemeyeceğini vaat etmiştir.buna inanmayan birisi müslüman olamaz.

hz muhammed sünnilere iftira atmayı mı örnek gösterdi?namaz kılın,oruç tutun.dua edin,boş da kalan zamanlarınızda da ona buna iftira atın,dedikodusunu yapın fitne fesat yapın mı dedi?

Sidar
23.08.2007, 03:02
Sünniligin kisaca Tanimi ve Tarihi:
Bütün hasimlarini o arada Hz.Hasan i da zehirleyip öldürerek bertaraf eden Muaviye Basarisinin (!) doruk noktasina ciktigi yili:

** amu'l-cemaa ** Yani Müslümanlarin birlik ve beraberlik yili ilan ettirdi ve Halifeligine karsi cikmayip uslu-uslu oturanlari Ödüllendirmek icin onlara:

** EHL-I SÜNNET ** Sünnete uyanlar Unvani verdi.
Iste bu deyim o gün bu gün Kullanila kullanila yayginlasti ve giderek * EHL-I BEYT * in haklarini savunanlar disindaki topluluklari ifade icin bir tür ÖZEL ISIM oldu.

Muaviye den Önce kullanilmayan bu tabir in Peygamberimizin Sünnetine sarilmak veya onu öne alarak yasamakla hic bir ilgisi yoktur.
Bu Tabir Emevi yönetimini Müslümanlar icin en Hayirli yönetim sekli olarak gören ve Toplumda kavga cikarmayan hosgörü (!) sahibi Guruplari ifade etmek icin yaratilmis BIR SIYASAL TABIRDIR !. Hic bir Dini ve Ilmi Dayanagi yoktur.

Daha acarsak Ehl-i Sünnet peygamber evlatlarinin katline HOS GÖRÜ ile bakan bir gurup a verilmis Isimdir.

cemalettin
23.08.2007, 09:40
[QUOTE=Sidar;484016]

Toplumda kavga cikarmayan hosgörü (!) sahibi

yani düşünmeyen,sorgulamıyan,konuşmayan ve güdülmeyi itirazsız kabul edenler diye tanımlanabilir mi?

düşünüleni,söyleneni hiç anlamaya çalışmaksızın peşin olarak red edenler,kendilerin fikir veya davranışlarını doğru sayıp aksine davrananları
"kavgacı-bozguncu-baskıcı"olarak kabul edenler bütün ayrılıkların ve düşmanlıkların yaratıcısı olabilirler mi?

insanların kendilerini tanımaları/bilmeleri,kendilerine güvenmeleri ve dolayısiyle başkalarını da saygıya layık kabul etmeleri pek çok meselenin sona ermesini
sağlar mı?

eğitim ve öğrenim daha iyiye ulaşmak için faydalı olabilir mi?

fatih
23.08.2007, 12:40
Sünniligin kisaca Tanimi ve Tarihi:
Bütün hasimlarini o arada Hz.Hasan i da zehirleyip öldürerek bertaraf eden Muaviye Basarisinin (!) doruk noktasina ciktigi yili:

** amu'l-cemaa ** Yani Müslümanlarin birlik ve beraberlik yili ilan ettirdi ve Halifeligine karsi cikmayip uslu-uslu oturanlari Ödüllendirmek icin onlara:

** EHL-I SÜNNET ** Sünnete uyanlar Unvani verdi.
Iste bu deyim o gün bu gün Kullanila kullanila yayginlasti ve giderek * EHL-I BEYT * in haklarini savunanlar disindaki topluluklari ifade icin bir tür ÖZEL ISIM oldu.

Muaviye den Önce kullanilmayan bu tabir in Peygamberimizin Sünnetine sarilmak veya onu öne alarak yasamakla hic bir ilgisi yoktur.
Bu Tabir Emevi yönetimini Müslümanlar icin en Hayirli yönetim sekli olarak gören ve Toplumda kavga cikarmayan hosgörü (!) sahibi Guruplari ifade etmek icin yaratilmis BIR SIYASAL TABIRDIR !. Hic bir Dini ve Ilmi Dayanagi yoktur.

Daha acarsak Ehl-i Sünnet peygamber evlatlarinin katline HOS GÖRÜ ile bakan bir gurup a verilmis Isimdir.

Emeviler dışında söylediklerine örnek gösterebilirmisin, ki onların arasında bile Ömer Bin Abdülaziz gibi Hak dostu insanlar vardır.

alenya
23.08.2007, 13:44
sünnilik ehl-i Sunnet veya Ehl-i Sünnet vel-Cema'at geleneği takip edenler anlamına gelmektedir. Buradaki gelenekten kasıt Hz.Muhammed'in "Sünnet" denilen söz ve icraatlarıdır.arkadaşlar bütün meshepler aynı inanç çatısı altındadır.hz muhammed hz aliyi her değerden fazla sevmiştir bu gercek her kez tarafından bilinir.şöyle bi ikilem çıkıyor madem seviyordu sünnetini uygulayan grup neden önyargılı yaklaştı yada onaylamadı?bunda bi sürü etken var.örneğin bazı molla örümcek beyinli dediğimiz insanlar cahil olmakla beraber bazı toplumların başına geçip ki onlarda cahildi.yalan yanlış hasta düşüncelerini iftiraları sundular.onları dinliyenler bu söylemler yetkili ağızdan cıktı doğrudur diyip amenna ettiler.süreç böyle gelişti.geçmişten ders alınıp aynı hatalar tekrar edilmemeli .gecmişe bağlı kalırsak handikapa düşeriz.sünnisi alevisi safisi her kez aynı inancın aynı ülkenin insanıdır.bi takım tarikat piyonlarının abuk sabuk söylemlerine kulak asmamalı diye düşünüyorum.bi çok sünni alevi canlara yapılan haksızlığın ithamın farkında.duyulan herşeye körü körüne inanma devri geçmiştir.sünnilerde hz aliye büyük bi saygı ve sevgi vardır.hz alinin dediği gibi kabem insandır.

yusufçukgecegez
23.08.2007, 22:24
hz muhammed sünnilere iftira atmayı mı örnek gösterdi?namaz kılın,oruç tutun.dua edin,boş da kalan zamanlarınızda da ona buna iftira atın,dedikodusunu yapın fitne fesat yapın mı dedi?hz muhammet müslüman kardeşinin arkasından konuşan onun hakkında dedikodu yapan onun etini yemiş gibi olur demiştir.fitne ve fesat çıkaranları lanetlemiştir.namaz ve orucu tıpkı kuranın emrettiği gibi emretmiştir.biz böyle bilir böyle inanırız.

ilker_che
24.08.2007, 12:20
hz muhammet müslüman kardeşinin arkasından konuşan onun hakkında dedikodu yapan onun etini yemiş gibi olur demiştir.fitne ve fesat çıkaranları lanetlemiştir.namaz ve orucu tıpkı kuranın emrettiği gibi emretmiştir.biz böyle bilir böyle inanırız.

ben de onu diorum ya abi.gene sasırtmadın beni...madem böle demiş neden böle değil?sonu gelmeyen iftiralara yenileri eklenir durur?

cemalettin
24.08.2007, 13:16
ben de onu diorum ya abi.gene sasırtmadın beni...madem böle demiş neden böle değil?sonu gelmeyen iftiralara yenileri eklenir durur?

zamanede Kuran'ı Kerim ve sünnet'e uyduklarını kıyafetleri ile dışa vuranlar
kitaptan sadece işlerine göre yorumlayabildiklerini almaktalar fakat "Hucurat 12"gibi uygulanması kendilerine zor gelen emir/tavsiyeleri göz ardı etmekteler.
hesap günü örtülerinin ardına saklanarak hesaptan kaçınabileceklerini sanmaktalar her halde...

alirada
24.08.2007, 14:25
aslında topiğin konusunu okuduğum zaman komik ama yanlış anlaşılacak hatta tepkilere neden olacak bir film repliği geldi aklıma; Şener Şen ve ve rahmetli Kemal Sunalın beraber oynadıkları bir film.:):):)
Bir alevi olarak merakla sünnilik nedir diye sünniler tarafından yapılan açıklamaları bekliycem.

katılıyorum.sünnılık nedır acıklama yapacak varmı

AleviKürt
24.08.2007, 14:28
Sünnilik, Islam'da 4 Halifeye bagli olup, soya bagliligin önemini ve imameti kabul etmeyenlerdir.

Inanclari nasil olursa olsun, namaz kilsa da kilmasa da, heterodoks, ortodoks, sufi farketmez, Islam'da yukaridaki sartlari uygun olan bütün inanclar Sünni'dir.

Fakat tabiki "4 mezhep" kendinden baskalarini kabul etmez, o ayri bir konu.

yusufçukgecegez
24.08.2007, 16:49
inancı ne olursa olsun insanın bir doğası vardır.tanımlayamadığını kendine göre tanımlar.insanlar varlığının sebebini tanımlayamadıklarında,kendilerince bir tanrı tanımlarlar.kendileri gibi olmayan değişik gözüken insanlara kendince tanımlamalar yaparlar.mesela bazılarına deli denir,bazılarına cadı.ama onlar sadece değişiktir.

sünnilik inancı,iftirayı yasaklamıştır ve büyük günahtır.buna karşın insan doğası tanımlamak ister.alevilik bilinmeyen ve tanımlanması gerekendir.aleviliği bilmeyen anlamayan sünniler kendi alevilik tanımlamalarını oluştururlar.bunu oluştururkende alevilik hakkındaki bildiklerinden yola çıkarlar.bildikleri temel şudur.aleviler hz aliyi peygamber hatta allah makamına koyarlar.namaz kılmazlar oruç tutmazlar islamdan çıkmışlardır.aleviler zanlıdır yani.bir kişi,bir topluluk zanlı durumuna düştüğünde artık onlar her türlü kötülüğün sembolü olurlar.birisi aleviler şöyle yapıyormuş dediğinde hemen tasdik gelir,evet onlar yapıyorlardır,zaten müslümanda değiller,herşey beklenir onlardan.ortaya atılan herşey kabul görür kısa zaman içinde.çünkü insan bir kere kötü bellediğine her kötülüğü yakıştırır.bu insanın doğasında vardır.cehaletle orantılı olarak varlığını sürdürür.bazen cehalet aşılsa bile varlığını devam ettirir.

iftiralar insanın doğasından kaynaklanır.her toplumda değişik kişilere yönelik asılsız iftiralar vardır.aynı şekilde sünnilerde ve alevilerdede vardır.fakat format değişiktir.sünni şahısların iftiraları falandan dolayı falanıda yaparlar temellidir.alevi şahısların iftiraları falanı yaptılar falanıda yaparlar temelli dir.alevilere atılan iftiralar sünniler arasında yaşıyor çünkü ,alevilerin sünni islamla ilgili düşünceleri alevileri zanlı konumuna düşürüyor sünnilerin gözünde.aynı şekilde alevilerin gözünde sünnilerin suçu sabitlenmiş ve bu sabitlenen suç yüzünden sünnilere iftira atılmakta.iftira diyorum çünkü bize göre iftira,alevilere göre öyle sayılmayabilir.aleviler için mum söndü nasıl iğrenç bir iftiraysa,sünniler için hz muhammede ve kurana yöneltilen,sünni inancına uymayan söylemler aynı derecede iğrenç sayılmakta yine sünni bakış açısına ve inanç yapısına göre.

fakat şu kesinki ,sünni islam anlayışına görebaşka insanların inancımız hakkindaki düşüncesi ne olursa olsun,bilerek veya bilmeyerek iftira meşru bir yol değildir.iftira kime karşı olursa olsun haramdır.sünni inancına göre bilerek iftira edn bir kişi salih bir müslüman değildir.sünni islam anlayışında tüm sünniler aynı katagoride değildir.takvası en yüksek olan en üst mevkidedir ama sadece allah katında.iftira atma eylemi ise takva eksikliğinden kaynaklanır.sünni islam her insana açıktır.mevlananın dediği gibi ne olursan ol yine gel felsefesi vardır.müslüman olmak için ne temiz bir geçmiş,nede özel bir irktan olma şartı yoktur.bütün insanlığa açıktır.ne kadar kötü biri olursa olsun hiç kimseye kapalı bir yol değildir.fakat bu yola giren artık takva yolunada girmiş olur.yani allaha iy bir kul olma yoluna,yanı erdemli insan yoluna,yani elime beline diline sahip insan olma yoluna,yani allahı canı gönülden sevme yoluna,yani allah aşkı ile yanma yoluna.tıpkı yunusun dediği gibi.isteyene ver onları bana seni gerek seni.

cemalettin
25.08.2007, 14:27
"ilk kuruluşlarında kıraathane diye adlandırılan ve kitap okunan,meddahların gösteriler yaptığı,aşıkların atıştığı yerler zaman içerisinde şekil ve işlev değiştirerek kahvehane haline dönmüştür.
insanların aydınlanmasına faydalı olmak yerine dedikodunun,çıfıtlığın ve kumarın yuvası haline gelmiştir.
araştırmak,öğrenmek zorlarına gidenler,evinde huzur bulamayanlar,evsiz barksızlar,boşta gezenler buraları doldurmuştur.
ağzı laf yapanlar,buraları insanları etkilemek için kullanıma uygun görenler
istedikleri kötü fikri/kötülüğü tezgahlamak için buraları kullanır olmuşlar.
dedikodu,kötülük yapmak gibi yasaklanmış şeyler buralardaki topluluklara gayet kolay ve normal görünür olmuş.
sonuçta halkın arasını açabilecek her türlü nifak tohumu buralarda yeşerir olmuştur.
kötü niyetlilerin halkı etkileyerek yönlendirebildikleri bir başka mekan da maalesef dini yerler olmuştur.
(okumamış,eğitim görmemiş,mesleği/uğraşı olmayan ve ev ev dolaşarak çıfıtlık kaynatan kadınların da halkın arasına nifak sokmakta büyük payı vardır)

yapılması gereken çok şey vardır.eğitim,öğrenim seferberliği,insanların iş güç sahibi edilmesi,boş vakti kalanların vakitlerini değerlendirebileceği yerler yapılması,ila...

bunların olmasını önce halkın istemesi gerekir ve baştakileri yönlendirmesi.
ben hiç umut ışığı görmüyorum,görenler fikirlerini bildirsinler

ilker_che
26.08.2007, 12:11
inancı ne olursa olsun insanın bir doğası vardır.tanımlayamadığını kendine göre tanımlar.insanlar varlığının sebebini tanımlayamadıklarında,kendilerince bir tanrı tanımlarlar.kendileri gibi olmayan değişik gözüken insanlara kendince tanımlamalar yaparlar.mesela bazılarına deli denir,bazılarına cadı.ama onlar sadece değişiktir.

sünnilik inancı,iftirayı yasaklamıştır ve büyük günahtır.buna karşın insan doğası tanımlamak ister.alevilik bilinmeyen ve tanımlanması gerekendir.aleviliği bilmeyen anlamayan sünniler kendi alevilik tanımlamalarını oluştururlar.bunu oluştururkende alevilik hakkındaki bildiklerinden yola çıkarlar.bildikleri temel şudur.aleviler hz aliyi peygamber hatta allah makamına koyarlar.namaz kılmazlar oruç tutmazlar islamdan çıkmışlardır.aleviler zanlıdır yani.bir kişi,bir topluluk zanlı durumuna düştüğünde artık onlar her türlü kötülüğün sembolü olurlar.birisi aleviler şöyle yapıyormuş dediğinde hemen tasdik gelir,evet onlar yapıyorlardır,zaten müslümanda değiller,herşey beklenir onlardan.ortaya atılan herşey kabul görür kısa zaman içinde.çünkü insan bir kere kötü bellediğine her kötülüğü yakıştırır.bu insanın doğasında vardır.cehaletle orantılı olarak varlığını sürdürür.bazen cehalet aşılsa bile varlığını devam ettirir.

iftiralar insanın doğasından kaynaklanır.her toplumda değişik kişilere yönelik asılsız iftiralar vardır.aynı şekilde sünnilerde ve alevilerdede vardır.fakat format değişiktir.sünni şahısların iftiraları falandan dolayı falanıda yaparlar temellidir.alevi şahısların iftiraları falanı yaptılar falanıda yaparlar temelli dir.alevilere atılan iftiralar sünniler arasında yaşıyor çünkü ,alevilerin sünni islamla ilgili düşünceleri alevileri zanlı konumuna düşürüyor sünnilerin gözünde.aynı şekilde alevilerin gözünde sünnilerin suçu sabitlenmiş ve bu sabitlenen suç yüzünden sünnilere iftira atılmakta.iftira diyorum çünkü bize göre iftira,alevilere göre öyle sayılmayabilir.aleviler için mum söndü nasıl iğrenç bir iftiraysa,sünniler için hz muhammede ve kurana yöneltilen,sünni inancına uymayan söylemler aynı derecede iğrenç sayılmakta yine sünni bakış açısına ve inanç yapısına göre.

fakat şu kesinki ,sünni islam anlayışına görebaşka insanların inancımız hakkindaki düşüncesi ne olursa olsun,bilerek veya bilmeyerek iftira meşru bir yol değildir.iftira kime karşı olursa olsun haramdır.sünni inancına göre bilerek iftira edn bir kişi salih bir müslüman değildir.sünni islam anlayışında tüm sünniler aynı katagoride değildir.takvası en yüksek olan en üst mevkidedir ama sadece allah katında.iftira atma eylemi ise takva eksikliğinden kaynaklanır.sünni islam her insana açıktır.mevlananın dediği gibi ne olursan ol yine gel felsefesi vardır.müslüman olmak için ne temiz bir geçmiş,nede özel bir irktan olma şartı yoktur.bütün insanlığa açıktır.ne kadar kötü biri olursa olsun hiç kimseye kapalı bir yol değildir.fakat bu yola giren artık takva yolunada girmiş olur.yani allaha iy bir kul olma yoluna,yanı erdemli insan yoluna,yani elime beline diline sahip insan olma yoluna,yani allahı canı gönülden sevme yoluna,yani allah aşkı ile yanma yoluna.tıpkı yunusun dediği gibi.isteyene ver onları bana seni gerek seni.

biz o insanların doğasını gayet ii biliyoruz abicim.yıllarca bizle sofraya oturanlar alevi oldugumuzu öğrenince arkamızdan "bilseydik onların sofrasına oturmazdık"diebilecek karakterde insanlardı.pardon insan mı dedim?insanlıktan özür diliyorum...

yusufçukgecegez
26.08.2007, 16:22
biz o insanların doğasını gayet ii biliyoruz abicim.yıllarca bizle sofraya oturanlar alevi oldugumuzu öğrenince arkamızdan "bilseydik onların sofrasına oturmazdık"diebilecek karakterde insanlardı.pardon insan mı dedim?insanlıktan özür diliyorum...
şunuda biliyormusun.sünni islam inancı her varlığa açıktır.dağlara taşlara,çiçeklere böceklere,kuşlara ve tüm hayvanlara.ve tabiki tüm insanlara.bu ne demek biliyormusun.sünniler sadece şeçkin karakterli insanlardan oluşmuyor.her türlü karakterdeki insanlardan oluşuyor.dahası insan olmayan sünnilerde var.sordum sari çiçeğe misali.

ilker_che
05.09.2007, 02:57
şunuda biliyormusun.sünni islam inancı her varlığa açıktır.dağlara taşlara,çiçeklere böceklere,kuşlara ve tüm hayvanlara.ve tabiki tüm insanlara.bu ne demek biliyormusun.sünniler sadece şeçkin karakterli insanlardan oluşmuyor.her türlü karakterdeki insanlardan oluşuyor.dahası insan olmayan sünnilerde var.sordum sari çiçeğe misali.

ben de öle diorum işte.insan olanı cımbızla ayıklayıp seçioruz.

mmmm
05.09.2007, 03:26
yezid nedir ne kızılbaş??
değilmiyiz hep bir gardaş??
bizi yakar bizim ateş..
söndürmektir tek çaresi..

bu alemi yaradan bir!
odur külli şeye kaadir..
alevi sünnilik nedir??
menfaattır varvarası..

zakyol
05.09.2007, 04:19
yusuf ; insanların birde beşeri akılları vardır. Bizim normal düşünenlerle bir tartışmamız olmazki, iftira sizdemi yasak bizdemi cezalandırılır? Söylemek istediğin ve aktarmaya çalıştığın her şey zaten biliniyor. Fakat akli_sahip olmaya çalıştığınız dönemlerde, etkisinden kurtulamadığınız bilgilendirilmelerle daha ileri akıl yürütme metodları olduğunu göremediğiniz ve cehaletinizin maalesef esiri olduğunuzun neredeyse belgelenmiş görüşlerinizle,objektif olabilmekten uzak olduğunuz açıktır........

CaNCa
16.12.2007, 17:21
Hucurat 14. ayet: bedeviler (ki bugün hepsi sünni):,,iman ettik." dediler. de ki: siz iman etmediniz. ancak MÜSLÜMAN olduk deyin. iman sizin kalblerinize girmemiştir. eger allaha ve resule itaat ederseniz (ki aliyi halife birakti) allah, yapip ettiklerinizden hicbir şey eksiltmez. cünkü allah gafurdur. rahimdir !

The61
05.02.2008, 11:47
sayın yusufcukgecegez;

saygılarımla

ebeveynleri ile cinsel ilişkiye girme egiliminde olmaları sebebiyle egolarını tatmin etmek için

azrail Senin yaptığının ne sana çamur atmışlar sende onlara çamur atıyon
hemde bu zamanda Senin art niyetli olduğun belli ne oldu Alevi hoş görüsüne
zaten alevi hoşgörüsü lafta var bu sitede topik açılmış sunnilik ne diye Sunnilikten çok Sunniliği nasıl kötüleriz diye sıraya girmiş bazı arkadaşlar
Sunniliğin ne olduğunu hemen hemen burda herkez biliyor
bence bilinmeyen Alevilik 1400 yıldır sunnilik bu ülkede var bana kalsa siz Aleviliği tanımlayın zaten bu topiği açmanızın sebebi belli

CaNCa
05.02.2008, 12:42
ebeveynleri ile cinsel ilişkiye girme egiliminde olmaları sebebiyle egolarını tatmin etmek için

azrail Senin yaptığının ne sana çamur atmışlar sende onlara çamur atıyon
hemde bu zamanda Senin art niyetli olduğun belli ne oldu Alevi hoş görüsüne
zaten alevi hoşgörüsü lafta var bu sitede topik açılmış sunnilik ne diye Sunnilikten çok Sunniliği nasıl kötüleriz diye sıraya girmiş bazı arkadaşlar
Sunniliğin ne olduğunu hemen hemen burda herkez biliyor
bence bilinmeyen Alevilik 1400 yıldır sunnilik bu ülkede var bana kalsa siz Aleviliği tanımlayın zaten bu topiği açmanızın sebebi belli

Bu ne büyük bir cehalettir! Siz fedailiğine soyunduğunuz sünniliğin yobaz kanadının tarihi konusunda da bihabersiniz. Türklerin islamiyeti keşfi (savaşlarla kabülüde diyebiliriz) 10. yüz yıla dayanır. 1400 yıldır var olan islam inancıdır, sünni inancın ortaya çıkması zorla imana getirilen bedevilerinde islamiyeti kabülünden sonra, muaviye(yezid) ve ehlibeyt soylarının iktidar mücadelelerinden ortaya çıkan bir taraf olgusu ile çok sonra tam olarak ortaya çıkmıştır. 1400 yıldır bu ülkede islam yok, ki islamı bırakın mezhep ayrımları çok sonra ortaya çıkmış bir kavramdır.

Biz kendimizi çok iyi biliyoruz alevilik olarak, hadi bakalım gerçekle yüzleşmek sizi gocunduruyor fakat hadi sizde sünniliği tanımlayın! Madem bu anlamda bilirkişisiniz üstelik yobaz kanadın mum söndü iftiralarına karşın verilen yanıtları üstünüze alıp cevabın üstüne atlamışsanız o zaman sizde aynı zihniyetin bir parçasısınız demektir. Ve sizin temsili üstlendiğiniz yobazlığın sapkın hayallerin, insanoğlunun düş dünyasına bile giremeyecek iğrençliklerin tasavvuruna yapacak bir kapasitenin mevcut olduğu bir yobazlığın temsili olan kişiler tanımlamaları lazım kendileri. Siz kimsiniz? Önce insanlık ve vicdan kavramlarını irdeleyerek sünni inancın sapkın kesmini oluşturan bu yobazlık nedir? Bunları yaradananın kullarına karşı bu kadar iğrenç oyunların dalaveresine alet olabilmeleri için nasıl insanlık vasıflarına sahip olmaları gerekir? Bunları yaradanın bir kulu olabilecek nitelikteki canlılar olabilir mi? Sanırım sizinde tanımlamanız gereken çok şey var.

Sünniliğin muaviye öncesi ilk aşamada doğuşuna (kuran-i kerimden alıntılarla) şu mesajımda da değindim.

Hucurat 14. ayet: bedeviler (ki bugün hepsi sünni):,,iman ettik." dediler. de ki: siz iman etmediniz. ancak MÜSLÜMAN olduk deyin. iman sizin kalblerinize girmemiştir. eger allaha ve resule itaat ederseniz (ki aliyi halife birakti) allah, yapip ettiklerinizden hicbir şey eksiltmez. cünkü allah gafurdur. rahimdir!

Lay lay lom bir bilinçle ancak karşı inançdakilere iftira atıp bir üstünlük psikolojisi ile karşı tarafı aşağılarken kendi inanç kökenlerinizde bihaber olmanız, sizi içler acısı bir konuma getirir. Eğer bilmiyorsanız, size sünni inancın tarihsel süreçleri hakkında bilgide verelim, eminim çok işinize yarayacaktır. Çünkü ciddi bir şekilde ihtiyacınız olduğu her cümlenizden anlaşılıyor.

Hiç kuran-ı kerim okudunuz mu? İslam tarihi hakkında bilgileriniz nelerdir? Yezid iktidarının taraftar kitlesini oluşturan inanç şu an hangi mezhebi oluşturuyor? Madem tok bir şekilde bu kadar bilinçli olduğunuzu iddia ediyorsunuz, bu sorularımıda bazı verilerle yanıtlamanızda bir sakınca yoktur umarım.

babannedemiyeli
05.02.2008, 14:16
burda sünniliğe iftira atmak veya çanur atmak veya kötülemek gibi bir çabamız olmadı bence
ama yazdıklarımız biz alevilere sunni vatandaşlarımızızn tarih boyunca yaptıklarını paylaşmaktır.
yaşananlar ne kadar akla aykırı ki siz bile inanamaışsınız da iftira sataşma gibi görmüşsünüz
bizlerin sünnileri veya farklı bir mezhebi kötüleme gibi bir çabamız yok
onlar sağ olsun bunu kendileri zaten çok güzel yapıyorlar bize gerek kalmıyor gerçekler acıdır.ama yaşanır.göz ardı etmekte ya cahilliktir.ya korkaklıktır.yada tarihi bir sorumsuzluk

The61
05.02.2008, 14:23
ben şunu izah edemiyorum istnasız hepiniz kendilerinizi aydın ilerici görüp sürekli Sunnileri
gerici görüyonuz yazının başında bile cahilliği yafta gibi yapıştırmışınız siz Kuranı okusanız ne olur ben okumasam ne olur. Milyonlarca sunni var okuyan yorumlayanlar onlar anlamayan gerici yobaz insanlar Aleviler ilerici çağdaş Çağdaşlığın krıterlerini kim çiziyor
sanırım Alevilerin tekeli altında zaten şimdi ben topiğimi gerici olarak değişicem
sosyalist sitesinde aynı ithamlar zaten ha alevi sitesindesin ha sosyalist sitesi

The61
05.02.2008, 14:28
burda sünniliğe iftira atmak veya çanur atmak veya kötülemek gibi bir çabamız olmadı bence
ama yazdıklarımız biz alevilere sunni vatandaşlarımızızn tarih boyunca yaptıklarını paylaşmaktır.
yaşananlar ne kadar akla aykırı ki siz bile inanamaışsınız da iftira sataşma gibi görmüşsünüz
bizlerin sünnileri veya farklı bir mezhebi kötüleme gibi bir çabamız yok
onlar sağ olsun bunu kendileri zaten çok güzel yapıyorlar bize gerek kalmıyor gerçekler acıdır.ama yaşanır.göz ardı etmekte ya cahilliktir.ya korkaklıktır.yada tarihi bir sorumsuzluk

benim anlayaşım kıt herhalde yada geri zekalıyım

hem burada Sunnileri aşşağılamak değil diyonuz çabamız hemde devamında
aşşağılıyonuz siz sanırım aşşağılanmayı sadece Alevilere yapılınca fark ediyonuz sunnilere kullandınız kelimeleri ya idrak edemiyonuz yada önemsemiyonuz

LaDY
05.02.2008, 14:35
Sayın the61;
1. İlk etapta konuyu açan şahısın kimliğine bakınız, alevi değildir sizi size siz anlatıyorsunuz, Sizin yazdığınızı bana neden mal ediyorsunuz.
2. Nerenin dilini kullanıyorsunuz yazılarınız da? Türkçe karakterleri düzgün kullanmanız gerektiği forum kurallarında yazıyor ki daha bir saat önce tarafımca uyarıldınız.
3. Yeni üyesiniz ve çok heyecanlı bir giriş yaptınız, bu bize sizi yanlış tanıtmakta zira kavgaya gelmiş bir haliniz var...
4. Sanıyorum ne demek istediğimi anlatabildim ve umuyorum ki bundan sonraki mesajlarınız bu uyarımı dikkate alacak şekilde olacaktır.
İyi Forumlar.