Orijinalini görmek için tıklayınız : Erzurum / Yesildemet,Yazili köyü

tunc2
27.10.2005, 19:59
merhaba canlar

onurtt
27.10.2005, 22:41
:3: köyünüz güzelmiş sayfayı inceledim alakası yok ama Erzurum'un meşhur Oltu(Cağ) Kepabı vardır yok böyle bir şey...:3:

tunc2
27.10.2005, 23:49
:3: köyünüz güzelmiş sayfayı inceledim alakası yok ama Erzurum'un meşhur Oltu(Cağ) Kepabı vardır yok böyle bir şey...:3:

kardes oltu kababini alakasi olmazmi olsa surda ne yerdik yaaa alakana tesekkürler

Canan
28.10.2005, 00:21
olsa surda ne yerdik yaaa

ahhhhhh ayip ediyosunuz :3D_NG (5) madem caniniz cekdi tarifini gonderin ben size yaparin otlu kebab, bu sayede bende tadina bakmis olurum

(yemek pisirmeyi bilmemem biraz sorun olabilir,,,,:3D_NG (28 ,,, idare edersiniz artik)

mustimercan
28.10.2005, 22:58
valla canan oltu kebabi öyle tarifle felan yapilacak bir sey degil.....türkiye,ye gittigimde her gün yesem bikmiyorum walla...

rockçı turna
28.10.2005, 23:35
Evet arkadaslar bu iki köy birisi annemin birisi babamin köyü eski isimleri (yigneki ve nazirvaz) Erzurumun Senkaya ilcesine bagli Erzurumla gerci pek alakamiz yok bayagi uzak.Karsla, Artfin´e daha yakin (bunu yazdikya insallah yasak degildir adres vermek)

öncelikle foruma hosgeldiniz...

köylerinizin eski isimleri ilgimi cekti; yigneki- nazirvaz

anlamları neymiş acaba yada hangi dildenler? bir bilginiz var mı acaba?

mustimercan
28.10.2005, 23:39
bende hemen yakin köydenim bizim köyün eski ismide "Vagaver"tam bilmiyorum ama köylerimizin eski isimleri ermenice olmasi lazim

onurtt
28.10.2005, 23:45
doğru oltu kebabı tarif edilmez sadece gelince yersiniz..Özelliği dönerin yatık şekilinde olması...Yanında tabi turşu ve bir de soğan lazım şöyle cücüğü derler ya soğanın bir de yayık ayran offff....

Erki
28.10.2005, 23:56
nekadar kalamasamda köylerde, resimlerine bayiliyorum

mustimercan
29.10.2005, 00:15
yavvvvv onurtt kardes valla simdi iki cag olsaydida yeseydik beee....

onurtt
29.10.2005, 00:26
yavvvvv onurtt kardes valla simdi iki cag olsaydida yeseydik beee....

sanaldan sipariş veremez miyiz acaba?Mesela Alevimen ya da diğer moderatörler bakar mı bizim masaya?Şayet mümkünse ben bir tane alayım...

tunc2
29.10.2005, 00:28
yaaa arkadaslar oltu kebabinin özelligi bence etin dogalligindan ve tadindan ve yapanin eline bagli mesela musti arkadasimizin amcasi hasan amca bir döner vurur adam yemez yaninda yatar bu iste tek isim köfteci besim derlerya bu istede tek isim dönerci hasan amca hehehehehehe. ama köye gidince bir kere yiycem alman bir atasözü var almanyada ´´döner macht schöner´´ (döner insani güzellestirir diyorlar )

tunc2
29.10.2005, 00:31
öncelikle foruma hosgeldiniz...

köylerinizin eski isimleri ilgimi cekti; yigneki- nazirvaz

anlamları neymiş acaba yada hangi dildenler? bir bilginiz var mı acaba?

kardes bende bilmiyom ama güzel bir soru bende bir arastircam sonra sana aciklamali bir bilgi veririm

mustimercan
29.10.2005, 00:36
sagol tunc2 kardes amcam adina sana tesekkur edeyim...gercekten ben söylemeyi unutmusum,,bende amcamin üstüne oltu kebabi yapan tanimam...diger köylerden amcamin dönerini yemeye gelirler...yolunuz erzuruma düserse ugrayin .amcam misafirperverdir...

Ezo
29.10.2005, 00:37
sanaldan sipariş veremez miyiz acaba?Mesela Alevimen ya da diğer moderatörler bakar mı bizim masaya?Şayet mümkünse ben bir tane alayım...

Tabi buyrun siparisleri alayim ama ben sogandan nefret ederim sogan olmaz...

onurtt
29.10.2005, 00:38
şimdi bana iki cağ oltu kebabı olsun yanında sodalı ayran bir zahmet, soğandan vazgeçtim bolca turşu bir de tatlılardan ne vardı?

mustimercan
29.10.2005, 00:39
tamam sogansiz olsun,,,ben iki cag alayim almanya,ya-)))iki cagda tunc2,ye(gerci iki yetmez ona ama)...-)))))

onurtt
29.10.2005, 00:41
Eda ;
2 tane bana toplam 4 tane de yan masaya şimdilik...

tunc2
29.10.2005, 00:45
hoppppppppp bu ne ya sonra kim ödüycek hesabi ben anlamam kardes o zaman alman üsülü herkes kendi hesabini kendi öder yada söyle mutfaga alalim bulasiga bayanlar önden hehehehehe

mustimercan
29.10.2005, 00:47
yok burda kampanya war üc cag yiyosun iki cag ödüyosun yani üc ye iki öde ayranda müesseseden...

Ezo
29.10.2005, 00:47
şimdi bana iki cağ oltu kebabı olsun yanında sodalı ayran bir zahmet, soğandan vazgeçtim bolca turşu bir de tatlılardan ne vardı?

Kadayif ve baklava ( antepfistigi)...

tamam sogansiz olsun,,,ben iki cag alayim almanya,ya-)))iki cagda tunc2,ye(gerci iki yetmez ona ama)...-)))))

çok uzak degil 3 saate size istedikleriniz gelir size küple çay getirecegim...

onurtt
29.10.2005, 00:49
hoppppppppp bu ne ya sonra kim ödüycek hesabi ben anlamam kardes o zaman alman üsülü herkes kendi hesabini kendi öder yada söyle mutfaga alalim bulasiga bayanlar önden hehehehehe

Gerçekten çok misafirperversiniz iyi ki yolumuz düşmedi sizin köye...Hani yolu düşen olursa bir kutu bulaşık eldiveni bir de Pril tunc2den ikramdır gerisi bulaşıklarla sizin aranızda...

mustimercan
29.10.2005, 00:50
tamam biizimkiler iptal olmasin,,yakinmisiz..hollanda neresiki bagirsak duyarsin...kebaplari alalim ama cay kalsin o sogur ,soguk cayda icilmezki bee...,ama kebap sogukta yenir

onurtt
29.10.2005, 00:52
ama cay kalsin o sogur ,soguk cayda icilmezki bee...,

Ice Tea içersiniz işte daha ne istiyon...

mustimercan
29.10.2005, 00:52
sen ona bakma onurtt kardes o köyden kücük yasta ciktigi icin böyle...sehir havasi ona iyi gelmemis-)))))

tunc2
29.10.2005, 00:53
arkadaslar muhabbet tam sarhos muhabbetine döndü böyle giderse biz burda standup yapacagiz neyse standup parasiyla dönerlerin parasini öderiz alevimen konularindisida kaldi ama belki oructur hehehehe ondan yemiyodur

Ezo
29.10.2005, 00:54
tamam biizimkiler iptal olmasin,,yakinmisiz..hollanda neresiki bagirsak duyarsin...kebaplari alalim ama cay kalsin o sogur ,soguk cayda icilmezki bee...,ama kebap sogukta yenir

Konu basligini biraz fazla astik simdi bosa bu konu kapatilmasin..... Bu arada cayi terbusa korsak sogmaz....

onurtt
29.10.2005, 00:56
bir de meşhur oltu taşı vardır....

mustimercan
29.10.2005, 00:56
evt haklisin sohbet konusu acsak bu kadar olmazdi yani...simdide oltu tasi,, konun disinda degiliz yani-)))

tunc2
29.10.2005, 01:00
arkadaaslar birazda köyle ilgili yazin allah askina köyünüz cok güzelmis falan filan diye yoksa rütük kapatacak bizim sayfayi (aleviman)

onurtt
29.10.2005, 01:01
orda bir köy var uzakta,o köy bizim köyümüzdür,gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür...

tunc2
29.10.2005, 01:05
orda bir köy var uzakta,o köy bizim köyümüzdür,gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür...

be nebicim perhiz bu nebicim lahana tursusu

onurtt
29.10.2005, 01:07
be nebicim perhiz bu nebicim lahana tursusu

ne perhizi yok perhiz falan bir saattir cağ kebabı bekliyorum diyeceğim de moderatörler var ondan demiyorum...

tunc2
29.10.2005, 01:10
saatte 12 olmussss aboooooooo yedik dönerleri hadi bakayim simdi yat yatabilirsen

mustimercan
29.10.2005, 01:10
anlattimya yaww bizim köyün en meshur yemegi amcam..-)))))pardon amcamin kebabi...

Eddie
29.10.2005, 01:12
http://www.delphiturkiye.com/cagkebap2004.htm
karni ac olan bakmasin

onurtt
29.10.2005, 01:14
benim uykum var ancak uyuyamıyorum iki gündür bir halısahaya bulaştık defansta oynayınca bayağı tekme geldi ağrım sızım çok sağa dönüyorum aman aman sola dönüyorum ah vah...neyse size iyi geceler...

tunc2
29.10.2005, 01:19
http://www.delphiturkiye.com/cagkebap2004.htm
karni ac olan bakmasin

arkadas bunu nerde yaptiniz sanki icinde tanidik var gibide oduntutan arkadas yabanci gelmedi

Erki
29.10.2005, 01:23
offffffff bu saatte aciktirdiniz, ömürsünüz yaaa :-)))))

mustimercan
29.10.2005, 01:28
harbiden yaww aciktik iyice...uyku muykuda kacti cag kebabini görünce..

Eddie
29.10.2005, 01:32
eh ikaz ettim :) dinlemediniz

Canan
29.10.2005, 01:33

yok ya uyaniga bak.

ya ben size diyorum bosuna para vermeyim ben size kebab yaparim...

tunc2
29.10.2005, 01:49
Arkadaslar ben basligi yanlis acmisim galiba erzurum alevi köyü yerine erzurum cag kebabi acsam daha iyi olacakti galiba ya allah askina su siteyide bi ziyaret edin resimlere bakin falan filan iste iyi tamam ya hesaplar bu sever benden olsun ozaman ama bidaha olmaz haaaaaaaaa

tunc2
04.11.2005, 21:45
arkadaslar sizin icin birkac tane resim koydum yeni resimler gelince tekrar ekleyecegim

thosun
05.11.2005, 11:42
walla tüylerim ürperiyor kendi kültürüme sahip atmosferleri görünce ... sağol dstum eline sağlık ... güzel olmuş ...

tunc2
05.11.2005, 12:16
bisey degil dostum ah birde kara cayimiz var orda rahmetli dedem bir alabalik tutardi onlarinda resmini bulursam koyacam

karyatit
05.11.2005, 20:18
merhaba köyünüz de faotografdaki canlar gibii çok güzel

tunc2
05.11.2005, 22:28
merhaba köyünüz de faotografdaki canlar gibii çok güzel

sagol dostum alevi köyü oluptup güzel olmuycak bir köy ben tanimiyorum bütün köylerinkendine has otantik bir yapisi güzelligi var bizim köyde bunlardan biri

Ali GÜZEL
12.11.2005, 02:32
merhaba...
ben oltuda öğretmenim. bu çevredeki alevi köylerini gezmek oradaki insanlarala tanışmak istiyorum . oltudan köyünüze nasıl giderim. ayrıca arkadaşlar oltu cağ kebabı sadece oltuda yapılır daha başka yerlerde tarif üzerine yapılacak bir kebab değil

mustimercan
13.11.2005, 02:36
slm adi güzel,,oltuda bizim bi doktor akrabamiz war,,adi HAMZA,oltuda herkes tanir onu...gerekli bilgiyi o sana verecektir

sessizfırtına
13.11.2005, 21:38
ama tortum cağ kebebıda ünlüdür arkadaşlar onun tadına baktınızmı .gerçekten mükemmel.bende hınıslıyım onurtt hemşeriyizseninle bu arada köyün gerçekten çok güzelmiş............

tunc2
13.11.2005, 21:55
tesekkür ederim dostum eger seninde köyünün resimleri varsa koy bizde görelim taniyalim iyiyolur aramiza ayrica hos geldin hemserim

Lamekan
19.11.2005, 15:12
öncelikle merhaba arkadaşlar...
erzurumdan da can dostların oldugunu bilmek ne güzel... erzurum merkezde ve ılıca aşkale ve tercen arasında iş nedeniyle 5-6 ay dolanıp durmuştum.... erzurum insanı hakkında duyduklarım vardı özellikle oradaki yobazlık yozluk hakkında falan... ne yalan söyleyim merkez de kaldıgım iki ay boyuncada kendimi hiç de rahat hisseddemedim.... yolda yürürken insanların bakışları bile bana soguk gelmişti... belkide benim görünüşüm etkili olmuştur... ama bir gerçek var ki tercandan sonra erzincanın refahiyesine kaar kendimi hep evimde gibi görmüştüm..

anladıgım kaarıyla her ilçenin çağ kebabı meşhur... :)

....... dostca kalın

kgunduz
28.11.2005, 11:15
köyünüz çok güzel..ben de hınıs ılıcak köyündenim bizim köy de çok güzeldir.ATALARIMIZIN YAŞADIĞI TOPRAKLARA SAHİP ÇIKMALIYIZ..SEVGİLERİMLE TÜM DOSTLARA

tunc2
15.12.2005, 12:00
tesekkürler dost diline saglik

Dogan24
13.01.2006, 00:09
güzel resimlerdi bizim köyü andırıyor nasip olursa bu sene gitmeyi düşünüyorum
bol bol resim çekeçem ayrıca canlar tendurda bişen et gibiside yoktur hani dimi ....!

tunc2
17.01.2006, 13:18
güzel resimlerdi bizim köyü andırıyor nasip olursa bu sene gitmeyi düşünüyorum
bol bol resim çekeçem ayrıca canlar tendurda bişen et gibiside yoktur hani dimi ....!

evet tandir kebabi ben et pek sevmem ama tandir yenilebilir genede helede izmirde yadigarda heheheeee

kgunduz
17.01.2006, 13:23
dostum bizim köyde erzurum hınısta..gerçi biraz zıt taraflarda kalıyoz ancak olsun..köyünüz çok güzelmiş...bence köyleriniz den kopmayın..bizim köyü hatılattı köyünüz..

kgunduz
17.01.2006, 13:31
[quote=Lamekan]öncelikle merhaba arkadaşlar...
erzurumdan da can dostların oldugunu bilmek ne güzel... erzurum merkezde ve ılıca aşkale ve tercen arasında iş nedeniyle 5-6 ay dolanıp durmuştum.... erzurum insanı hakkında duyduklarım vardı özellikle oradaki yobazlık yozluk hakkında falan... ne yalan söyleyim merkez de kaldıgım iki

Bence erzurumlular konusunda haklısın...çünkü 4 senedir burda okuyom ve buranın insanlarına bir türlü alışamadım...tabi bazı iyi erzurumlu arkadaşlarım var ancak çoğunluğu yobaz...

kgunduz
17.01.2006, 13:43
gerçi ben 2 kez yedim cağ kebabını am beğenmedim...bence döner ondan güzel
..erzurumun kadayıf tatlısı daha güzell...

Caf€Ri
17.01.2006, 14:54
bende çok yedim erzurumda cağ kebabı ama bi alevi köyünün olduğunu bilmiyordum. çok şaşırdım

kgunduz
18.01.2006, 09:02
bende çok yedim erzurumda cağ kebabı ama bi alevi köyünün olduğunu bilmiyordum. çok şaşırdım

Köylerimizin sayısı yeterince var...şenkaya ve hınısta,gerçi biz de erzincan dan göçmüşüz...

tuno
21.01.2006, 15:07
arkadaslar benim annemin köyünüde unutmussunuz...erzurum senkaya ilcesine bagli vardanit köyü burasida alevi türkmen köyüdür hatirlatmak istedim...

tunc2
23.01.2006, 18:00
senkayayami bagli ama ben daha önce bu köyün ismini hic duymadim eski ismi ney

mustimercan
24.01.2006, 00:44
bende daha önce hic duymadim vardanit köyünü,tanitsan biraz belki bizim köylere yakindir

er1964
24.01.2006, 12:07
Mustafa ve Kazım bu köyümüzün ismi vartaniktir.Kürkçüyü biliyorsunuzdur. Bu köyümüzde kürkçüye yakındır.İlçeye uzak olduğu için genellikle ev ihtiyaçları için alışverişlerini Sarıkamıştan yaparlar.Çünkü Sarıkamışa daha yakınlar.Selam ve sevgilerle....

mustimercan
24.01.2006, 12:39
tamam ercan abi simdi adini hatirladim köyün ,,,,aciklaman icin sagol...

tunc2
27.01.2006, 16:21
tamam ercan abi bende hatirladim sen nasilsin abi dersler nasil sömestirda bitiyor artik

er1964
28.01.2006, 16:00
Teşekkür ederim Kazım iyiyim.Sizler nasılsınız?Tatil iyi geçiyor ama havalar oldukça soğuk ve bolca kar var.Selamlar....

veli uluturk
25.03.2006, 02:12
Erzurum Catkale KÖyndem

superisi
29.03.2006, 15:17
selam Erzurumun Torum İlçesi-Aburnes köyü alevimi bilen varmı

er1964
31.03.2006, 21:13
Hayır alevi değil.Çünkü tortumun hiç alevi köyü yoktur.Sevgiler,selamlar..............

yılmaz kaya
29.05.2006, 00:31
kyün köyüme çok benziyor hemde şaşılacak kadar keşke şimdi köyümde olabilseydim selam

er1964
29.05.2006, 17:29
sayın yılmaz Kaya Erzurumun neresindensin?

tunc2
12.08.2006, 14:40
ŞENKAYA TARİHİ

Yapılan çalışmalar ve araştırmalar Şenkaya ve çevresinin çok eski tarihlerden itibaren iskan olunduğu, farklı devlet ve uygarlığın hakimiyet sahası içerisinde yer aldığı ya da bunlara ait çeşitli hareketliliklerden etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bölgemizde bulunan çeşitli tarihi eserler ve ele geçirilen arkeolojik bulgular bu etkileri göstermesi bakımından önem taşımaktadır.

Ne var ki, bölge ile ilgili gerçekçi bir araştırmanın yapılmamış olması, burada bulunan çok önemli tarihi eserlerin kaderine terkedilmiş olması, hatta bir çok yerde hakkında doğru dürüst bir bilginin yer almaması bizler için utanç verici bir tablo olduğu kadar, bölgeye yönelik ilgisizliğinde bir belgesi niteliğindedir.

İlk dönemlerde Urartular’ın etki sahası içerisinde kalan ilçemiz daha sonraları Sakalar’ın bir kolu olan Taolar’ın yurdu olmuş, V. Yy da Kartli istilası ile Gürcistan sülalelerinin eline geçmiştir. Daha sonraki dönemlerde sırasıyla Kimmerler, Medler, Selefküsler, Arsaklı hakimiyeti altında kalacak ve Dayk Eyaleti sınırları içerisinde yer alacaktır. Roma, Sasani, Gürcü-Bizans çatışmalarında ise sık sık el değiştiren yerleşim alanlarında biri olacaktır ki zaman zaman elde edilen arkeolojik bulgular bu bilgileri doğrular niteliktedir.

Şenkaya ve çevresi Hz Osman döneminde Habib Bin Mesleme komutasında ki İslam ordularının Erzurum’a ulaşmasıyla İslam devleti ile tanışır. 1015 li yıllardan sonra 1071 e kadar doğudan gelen Türk akınlarına sahne olan Doğu Anadolu ve Erzurum gibi ilçemiz ve çevresi de bu hareketlilikten etkilenecektir. Selçuklu hakimiyetine girecek olan Şenkaya zamanla Saltuklular, Erzurum Selçukluları, kısa bir süre İlhanlılar, Timur, Karakoyunlu ve Akkoyunlu devletleri, Şah İsmail ve Kıpçaklı Atabekler idaresi altında kalmıştır.

Şenkaya’nın Osmanlı hakimiyetine geçişi, günümüzde hemen her kaynakta yazıldığı ve birbirinin tekrarı bir yanlış şeklinde devam eden bilgilerde yer aldığı gibi Yavuz Sultan Selim döneminde değil, 1536-37 yıllarında Kanuni Sultan Süleyman döneminde olacaktır. Bu tarihten sonra Bardız merkez olmak üzere bir sancak ihtiva edilecek ve Erzurum Beylerbeyliği’ne bağlanacaktır.

Osmanlı Devleti döneminde tarihi süreçte farklı sancak ve eyaletler içerisinde yer alacak hatta bir ara İran ile yapılan bir sınır tahsisinde önemli bir kısmı İran hududunda kalacak olan Şenkaya, halk arsında 93 Harbi olarak da bilinen 1877-78 Osmanlı Rus Harbi sonrasında Evliye-i Selase içerisine alınarak savaş tazminatı olarak Ruslar’a bırakılacaktır. Her biri birbirinden zor geçen ve Rusların Oblast dedikleri idare içerisinde yaşanan esaret dolu kırk yıl boyunca çok sayıda insan bölgeden Anadolu içlerine göç edecektir.

1800 lü yılların sonuna doğru sömürgeci batı tezgahında hazırlanan ve servise sunulan azınlık hareketleri ve isyanları Osmanlı İmparatorluğu’nda etkisini gösterecek ve bu hareketliliklerden Şenkaya ve çevresi de nasibini alacaktır. Osmanlı Devleti’nin kaçınılmaz bir son olarak girdiği I. Dünya Savaşı içerisinde açılan Kafkas Cephesi ve Sarıkamış Harekatı esnasında Şenkaya ve köyleri, askeri harekat ve savaş alanı olacak, tarihin ender gördüğü bir drama bizzat şahitlik edecek, bu savaşta kaybettiğimiz binlerce vatan evladının da ebedi istirahatgahı olacaktır.

Yaşanan Sarıkamış felaketi ve ardından gelen Rus işgali ve ilerleyişinden sonra Şenkaya ve köyleri batı devletleri ve Rusya’nın ayaklandırdığı ermeni çetelerinin gerçekleştirdiği katliamlara sahne olacaktır. Genç-yaşlı, kadın -erkek, çoluk- çocuk çok sayıda vatandaşını şehit verecektir. Nüsünk, Göreşken, Zakim, Çermik, Bardız,Nazırvans, Ersinek,Penek,Gosor, Zadgerek,Mışıh, Eznos, Pertuvan,iğdeli, Zuvart, Barik, Eğitkom, Vağaver, Vartanut,Kürkçü,Posik, Kerkilik, Hekesor,Baklaya…vs diğer köylerimizde çok sayıda insan ya Ermeniler tarafında katledilecek ya da Ruslar tarafından sürgüne gönderilecektir. Bu şekilde sadece Bardız’dan 193 kişi Sibirya içlerine sürgüne gönderilecektir. Yaşananlar ile ilgili Başbakanlık Osmanlı Arşiv kayıtları elimizde olup bu bilgileri daha tafsilatlı bir şekilde doğrular niteliktedir.

Bölgede yaşananlar, yöre halkının bağımsızlık yolunda teşkilatlanmalara sevk edecektir. 1917 yılının sonuna doğru Bakü İslam Cemiyeti Hayriyesi’nin bir şubesi olarak Oltu İslam Komitesi kurulacaktır. Kurucuları içerisinde Başta Hüseyin KÖYCÜ olmak üzere Molla Bilal’inde bulunduğu cemiyet bölgede önemli çalışmalar yürütecektir. Hüseyin Köycü ve Molla Bilal’in liderliğini yürüttükleri ve içerisinde bir kısmının ismini bildiğimiz Şenkaya,Bardız, Zakim, Ersinek…vs diğer bir çok köyden ileri gelenlerin oluşturduğu milis kuvvetleri ile bölge halkının ermeni katliamlarına karşı korunması adına olağanüstü gayret gösterilmiş katliam ve faciaların daha büyük olması engellenmiştir.

Ruslar’ın imzaladıkları antlaşma gereği çekilmeye başlamasıyla oluşan boşluktan istifade eden Ermenilerin oluşturdukları teşkilatlar ile Müslüman Türk halkına karşı başlattıkları kıyım ve terör artık dayanılmaz hale gelmeye başlamıştı. Asırlardır Türk kimliğinin ve vatanının bekçisi olmuş bir beldenin çektiği acılara son vermenin zamanı gelmişti. Suşehri’nde bulunan III. Ordu Komutanı Vehip Paşa, 10 Ocak 1918’de I. Kafkas Ordusu Komutanı Kazım Karabekir’e Erzincan, Erzurum ve Sarıkamış yönünde hareket emri verildi. 12 Mart’ta Erzurum’un alınmasının ardından ileri harekatına devam eden Türk ordusu Mürsel Bey komutasında birliklerle 25 Mart’ta Otluyu düşman işgalinde kurtardı. Burada tüm askeri birlik ve birimlerin toplanması için geçirilen birkaç günden sonra bölgede direnişi yürüten Hüseyin Köycü, Molla Bilal liderliğindeki milis kuvvetlerinin de destek ve yönlendirmeleri ile 1 Nisan’dan itibaren Türk ordusu Bardız ve Gosor istikametlerinde ileri harekata yönlendirildi. Türk ordusu önünden kaçan Ermeniler ise geçtikleri yerlerde insanlığın utancı olacak sahneler bırakmaya devam etmekteydiler. 3 Nisan’da başlayan harekat ile birliklerimiz Binbaşı Osman Nuri bey idaresinde 7 Nisan’a kadar Şenkaya ve köylerini düşman işgalinden kurtarmıştır.

Artık yıllardır süren esaret hayatı sona ermiş ve istiklal güneşi nazlı bir gelin edasıyla Şenkaya semalarında parlamayan başlamıştır. Fakat Osmanlı imparatorluğu’nun imzalamış olduğu mütareke gereği 1914 sınırlarına geri çekilmeye başlaması henüz düşman işgalinden kurtuluşunun üzerinde 6 ay geçmemiş olan ilçemiz içinde yeniden kara günlerin habercisi olmuştur.

1918-1920 yılları arasında devam eden ermeni katliamları nedeniyle yukarıda isimlerini zikrettiğim köylerimiz ve diğer köylerden acıyı, gözyaşını tatmamış yer kalmamıştır. Bu dönemde ilçemiz 6 Kasım 1918’den 18 Ocak 1919’e kadar Kars İslam Şurası, 18 Ocak 1919’dan 13 Nisan 1919 kadar da Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti sınırları içerisinde yer almış, C.G.K.H’nin İngilizler tarafında dağıtılmasının ardından Oltu Şura Hükümeti’nin sınırları içerisinde yer almıştır. Başta Kazım Karabekir ve Halid Paşa’nın komutasında yürütülen doğu harekatı ile bölge Ermenilerden tamamen temizlenmeye başlanmış, Şenkaya’da içinde bulunduğu Oltu Sancağı ile birlikte 17 Mayıs 1920’de anavatanla birleşmesinin ardından vatanımızın ayrılmaz bir parçası olmuştur.

not alintidir

Mustafa ÖREN
Tarih Öğretmeni

arkın
22.08.2006, 15:17
arkadaşlar cag kebabı eskiden dagda piratik olarak yapılan bir tür kebaptır o yüzden yatık olarak yapılır neyse köyümüzde insanları kadar güzelmiş gerçekten

kemalizim
07.02.2007, 10:27
erzurumun neresindensin

fıratyıldız
24.02.2007, 15:19
selam

pınar_86
21.04.2007, 21:37
Ben Erzurum Hınıs Meydan köyündenim ,köyüme hiç gidip görmedim.
haşıl,gırık yöremizin yemeklerini çookk seviyorum.anneannem yapıyor süper tadı var.
hemşerilerime selamlar :)

alevi_che
21.04.2007, 23:13
Ben Erzurum Aşkale dallı köyündenim(sos olarak da geçer)Bende hiç gidip görmedim ama köyümü kasetlerden izlediğim kadar çok güzel bir yer...

gulemin
03.11.2007, 00:19
Mustafa ve Kazım bu köyümüzün ismi vartaniktir.Kürkçüyü biliyorsunuzdur. Bu köyümüzde kürkçüye yakındır.İlçeye uzak olduğu için genellikle ev ihtiyaçları için alışverişlerini Sarıkamıştan yaparlar.Çünkü Sarıkamışa daha yakınlar.Selam ve sevgilerle....

selam can,
Vartanik'in yeni adi Aktaş köyü mü? :confused1

er1964
01.01.2008, 23:20
Evet aktaş tır