Orijinalini görmek için tıklayınız : kadın hakları herkesce korunmalı

yol kulu
24.08.2006, 10:53
hakları; eşleri,baba,abi,kardeş v.s tarafından alınmış kadınlarımız için neler düşünüyoruz kadın erkek eşittir sözünü etiket yaptığımız kadar da yaşam felsefesi yapmalımıyız düşüncelerinizi alabilirmiyim

zohre-35
24.08.2006, 13:29
bencede kadın erkek eşitir öyle şeyler vardırki kadının yapamadığını erkek yapar
erkeğiın yapamadığını kadın yapar kısaca erkekler kadınlara kadınlar erkeklere her zaman muhtaçtır teşekkürler.

Rose
24.08.2006, 13:44
kadın ve erkekler her yerde eşit değil bence olamazda zaten. evet hukuken her yönden eşit olmalılar ama bazı işler vardır ki kadınlar bunu yapamaz sırf eşitiz diyede gidip o işleri yapmak saçma. ya da tam kadınların yapıp erkeklerin yapamadığı işleri erkekler yapmaya çalışmaz.

yol kulu
24.08.2006, 13:52
arkadaşlar eşitlikten kasıt olarak şunu algılamayın sakın
bugün bir erkek balyozla duvar kırıyor kadınla erkek eşittir kadında alsın kırsın bu sadece iki cins arasında olan güç dengesidir eşitlikten kasıt ise yaşamsal olan haklar ile alakalıdır
örneğin yıkamadığımız tabularımız var
örnek vermek gerekirse hala yaşadığımız zamanda bile kadına köle muamelesi yapan kadını bir ticari eşya sıfatıyla gören sıfatsızlar vardır.
bugün erkeğin yaptığı etik olan her hareket kadın yaptığı zamanda etiktir ben sokakta elimde sigara içiyorsam kadında içebilir ve gayet doğaldır ama insanlar gördümü yadırgıyor ve adınıda ayıp koyuyor ayıpsa o zaman sende içme
eşitlikten kasıt budur kadının kendisini rahatça ifade edebilmesi ve rahatça hareket edebilmesidir.

Rose
24.08.2006, 14:21
arkadaşlar eşitlikten kasıt olarak şunu algılamayın sakın
bugün bir erkek balyozla duvar kırıyor kadınla erkek eşittir kadında alsın kırsın bu sadece iki cins arasında olan güç dengesidir eşitlikten kasıt ise yaşamsal olan haklar ile alakalıdır
örneğin yıkamadığımız tabularımız var
örnek vermek gerekirse hala yaşadığımız zamanda bile kadına köle muamelesi yapan kadını bir ticari eşya sıfatıyla gören sıfatsızlar vardır.
bugün erkeğin yaptığı etik olan her hareket kadın yaptığı zamanda etiktir ben sokakta elimde sigara içiyorsam kadında içebilir ve gayet doğaldır ama insanlar gördümü yadırgıyor ve adınıda ayıp koyuyor ayıpsa o zaman sende içme
eşitlikten kasıt budur kadının kendisini rahatça ifade edebilmesi ve rahatça hareket edebilmesidir.

:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:

haklısın can katılıyorum sana ben sadece bazı insnalar eşitliği öyle algıladığı için öyle yazdım.

Umudum_Sende
24.08.2006, 15:34
kadın erkek eşitliğine sonsuz inancım var. tek temennim var bu cahil geri kafalı, kadını hep ezen erkek kesminin artık biliçlenmesi... saygılar...

selva
24.08.2006, 15:53
kadın hakları değil insan hakları olmalı.İnsanlar kendileri ezildiği için kendilerinden zayıf olanı ezme yetkisini kendilerinde buluyorlar.Dışarıda ezilen erkek egosunu kendisinden güç olarak zayıf olan evdeki kadından kadında çocuğundan alıyor.Yıllarca ezilen kaynana gelinini ezerek kendisini güçlü hissediyor.İLk önce bu düzeni ortadan kaldırmamız lazım sonrada bence kadın hakları diye bir sorunumuz olmuycak.İçimizdeki şiddetten çok merhamet duygusunu ön plana çıkarıp ben merkeziyetçi düşünmeyi bırakıp biz hep beraber nasıl mutlu oluruz diye düşünmeye başlarsak hiç bir sorunumuz kalmıycak.

Zahir
25.08.2006, 10:07
bencede kadın erkek eşitir öyle şeyler vardırki kadının yapamadığını erkek yapar
erkeğiın yapamadığını kadın yapar

Şimdi yapmak fiilini kullandınız da ben eylem olarak algıladım. Bu durumda eşitlikten nasıl bahsedebiliriz ki???

Saygılar...

Erkan Sevgi
25.08.2006, 10:59
Kadın ve erkek tabiki eşit değil arkadaşlar;

Kadınlar erkeklere oranla daha ince düşünceliler,
Kadınlar erkeklerden daha anlayışlı ve hoşgörülüler,
Kadınlar erkeklerden ülekmiz içindeki konumlarını düşündüğümüzde daha çektiklerine karşı daha sabırlılar,
Kadınlar daha cesurlar (hangi erkek sorunlarını arkadaşlarıyla paylaşabiliyor mesela)
Ve ne kadar eşitlikten dem vursakta pratikte pek böyle yaşanmıyor malasef,

Ayrıca kadın erkek eşit olmasın bence, kadınlar bize hep örnek olacak kadar önümüzde olsun dostlar... :)

özgürf
25.08.2006, 11:08
erkan abi ne diyim tespitlerin çok yerinde... sana sonuna kadar katılıyorum:D:D

Zahir
25.08.2006, 11:12
Ayrıca kadın erkek eşit olmasın bence, kadınlar bize hep örnek olacak kadar önümüzde olsun dostlar... :)

Abi, tamam layt erkesin anladıkta :p bu kadar laytlıkda biraz fazla değil mi ? :komik

Sevgi Erkan
25.08.2006, 11:27
Abi, tamam layt erkesin anladıkta :p bu kadar laytlıkda biraz fazla değil mi ? :komik

Sayın Zahir ,
Yazdığınızı espri olarak alıyorum.
Zira eşim çok anlayışlıdır.İyi bilirim:)
Nedense anlayış ile light lık karıştırılıyor :w00t:
Kaba ifadeyle kılıbık değil , kalbi ılık bir insan:p

Zahir
25.08.2006, 11:37
Sayın Zahir ,
Yazdığınızı espri olarak alıyorum.
Zira eşim çok anlayışlıdır.İyi bilirim:)
Nedense anlayış ile light lık karıştırılıyor :w00t:
Kaba ifadeyle kılıbık değil , kalbi ılık bir insan:p

Espiri yapmaya çalıştım.

Sevgi Erkan
25.08.2006, 11:46
Espiri yapmaya çalıştım.

Teşekkürler o zaman sorun yok.
Yanlış anlamayalım da birbirimizi.:)

pastoralsenfoni
25.08.2006, 12:45
ne güzel tarif etmiş kadınlarımızı NAZIM

Ve kadınlar
bizim kadınlarımız:
korkunç ve mübarek elleri
ince küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
anamız, avradımız, yârimiz,
ve sanki hiç yaşamamış gibi ölen
ve sofradaki yeri öküzümüzden sonra gelen,
ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız,
ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki,
ve karabasana koş
ve ağıllarda
ışıltısında yere saplı bıçakların
oynak ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan
kadınlar
bizim kadınlarımız.
KADIN haklarından ,kadın eşitliğinden bahsederken bu dizeler aklıma geldi.bu dizelerdeki gibi emekçi,bu dizelerdeki gibi hırpalanmış hor görülmüş kadınlar.işte bu kadınlar ezildi hep.kadın hakları var diyor eşitlikten bahsediyoruz ama ilk önce kadınlara yaşama hakkı verilmeli,insan gibi yaşama.kadınlar bilinçlenmeli töre cinayetlerine kurban gitmemeli kadınlar.sevdiği var diye günahkar sayılmamalı.sokakta kocasının bir metre arkasından yürümek yerine,kocası ile yanyana yürümeli,elinin hamuru ile fikirlerini her zaman söylemeli.kaşık düşmanı olmamalı kadınlarımız.görevi evde oturup çocuk büyütmek olmamalı,onunda zevkleri onunda istekleri olduğu unutulmamalı.
hiçbir zaman eşit muamele görmemiş kadınlarımız.hayatı büyük bir direniş olan,eli öpülesi kadınlar...

Sevgi Erkan
25.08.2006, 13:16
Merhaba Arkadaşlar,
Kadın hakları herkesçe korunmalı bu çok doğru.
Kadın hakları deyince benim aklıma sosyal haklar geliyor.
Fakat ülkemizde hala aynı işi yapan kadın ve erkeğin maaşı aynı değil.
Eşit işe eşit ücret olmalı.
Ayrıca günlük yaşamda verilen değer arttırılmalı.
Bu da tabi ki öncelikle biz bayanların üzerine düşüyor.
Kendimize değer verdirelim.Bu anlamda gerekenleri yapalım.
Biraz genel oldu galiba.Ama ben kendi adıma yaşamımda uyguluyorum.
Gelişmenin ölçütü bence bayanlara verilen değerle ölçülür.
Bunu tüm duyarlı bay ve bayan herkes ciddi bir şekilde uygulamalı diye düşünüyorum.

Konuyu gündeme getiren yol kulu arkadaşa,
Bu konuda duyarlılık gösteren arkadaşlara teşekkür ederim.
Saygılar.

yol kulu
25.08.2006, 22:26
sayın arkadaşlar kadınlarımızın değerlerini yaşatmak ve yükseğe taşımak gerekir. kadın derken aklımıza ilk olarak eşimiz yada sevgilimiz gelmesin ana ve bacılarımızda var.
eğer evde baba anneye abi bacıya gereken değeri verirse orada yetişen küçük çocukta ona göre yetişir.
evlenenlere ve evlenecek olanlara söylüyorum kadına gerçekten alınmış haklarını bizler geç kalınmış bir şeyi yapıp verelim onları baskılarla usandırıp ben sana güvenmiyorum izlenimi vermeyelim
çünki bu her insanın zoruna gider
kadının gasp edilmiş hakkı erkeğin elinde çalıntı bir yetkidir.

erzıncankızı
14.10.2006, 00:18
ya tartısması bıle sacma kadınlar her konuda erkeklerden üstünler erkekler esıtlıge sadece fızıksel güç olarak bakıyolar...hee ayrıca kadınları kımsenın savunmasına ihtıyacı olmamalı.kadın olarak diil bi birey olarak bakmayı ögrenelım kadınlara önce sonra esıtlıkten haktan hukuktan bahsedelım

yol kulu
16.10.2006, 23:55
kadın erkek ayrımını kaldıramadan takibi birey olarak bakamayız.
ama sende yazdığınla çelişiyorsun anaerkili savunuyosun hemde birey olarak bakalım diyosun
ALLAH kuranda biz insan yarattık diyor kadın erkek yarattık demiyor.
İMANLI ERKEK KADINI ÜSTÜN TUTANDIR...

aysel
17.10.2006, 15:22
toplumsal olarak ele aldığımızda kadınla erkek eşit değil...Hala doğu ve güneydoğuda kadınları ikinci plan değil yetiştirdikleri hayvanlardan bile aşağı görmektedirler.Aşiret ve ağa sistemi oldukça kadınlar orda ne kadar eşit haklara sahip olur burası tartışılır.Ancak okuyup meslek sahibi olanlar ise haklarına sahip çıkabiliyorlar...Toplum olarak kadınlarımıza sahip çıkmamız aslında hepimiz için yapmamız gereken görevlerden biridir,ANNELERİMİZ KİM bunların içinden çıkmıyormu?BUGÜN ANNELERİMİZİN EZİLMESİNE SESİ ÇIKMAYANLARIN YARIN ÖBÜR GÜN KENDİLERİNE,EŞLERİNE YAPILMAYACAĞININ GARANTİSİNİ KİM VEREBİLİR...

ASIL YETİMLER,ANADAN BABADAN YOKSUN OLANLAR DEĞİL,AKILDAN YOKSUN OLANLARDIR.

nihat 61
02.11.2006, 11:47
erkeğiın yapamadığını kadın yapar kısaca erkekler kadınlara kadınlar erkeklere her zaman muhtaçtır teşekkürler.

----------------------------------------------------------------
Kadın erkek eşitliginde en önemli olan sosyal adalet ve hak eşitligidir başka türden eşitlik aramayalım tabi herkes kendi yetenegine göre branşına göre erkegin yapamadıgı veya kadının yapamdıgı işleri yapar bu da kişilere göre degişir bu erkek işi buda kadın işi diye bir ayırım ortadan kalkmaktadır.Bütün iş kollarında kadınlarda en üst dereceye kadar görev yapmaktadırlar.
son cümlene katılıyorum erkekler kadınlara kadınlar erkeklere muhtaçtır bunun başka çözümü varmı.

yol kulu
14.11.2006, 20:58
bence bu muhtaçlık değilde tabiatın gereği yada hayatın olmazsa olmazıdır yada insanlıktır.
çünki insanlığın var olabilmesi için kadınada erkeğede ihtiyaç gereklidir o nedenle ne kadının erkeğe ne de erkeğin kadına zorbalık yapması doğru değildir.
günlük yaşantımızda da en güzel aile modeli anne ve babanın mutlu ve huzurlu olduğu aile tipidir ve bu aile modelinde yetişen çocuklarda toplum içerisinde şiddetten ve kötü işlerden diğerlerine göre daha uzaklardır.
anne ve babanın sorun yaşadığı ailelerde çocuklar daha da bir huzursuzlardır. ve bu huzursuzluk kimi çocuklarda uyuşturucu madde kullanma gibi evden kaçma gibi kötü alışkanlıklar ve davranışlar doğurur. o nedenle annenin ve babanın evdeki geçimi çocuğu çocuğun sorunsuz olmasıda toplumu etkiler
en güzel yaşantı biçimide iki cinsin eşitliğidir zaten bu inançlarımızda da belirtilmiştir
örnek vermek gerekirse ALLAH KURANDA biz insan yarattık diyor kadın yada erkek yarattık demiyor
ve hazreti muhammed ve hazreti ali efendilerimzin örnek aile hayatını incelediğimizde de gerçekten aile içerisinde eşi kocasına edepli ve terbiyeli kocanın da eşine saygılı mütevazi yaklaştığını görebiliriz.

hasret_eylul
15.11.2006, 11:26
çok denedim kendimle çok savaştım eşitliği savunabilmek için.. ama olmadı gördümki kadın erkek eşit değil ama bütün.. kadın üstündür bence.. bunu sadece doğayı hissederek algıladım çünkü anaçtı oda, doğurgandı...

Lazoşa_62
15.11.2006, 12:28
Kadın ve erkek eşitliği birinci planda hak ve hukuk alında olmalıdır.Ben özellikle bu konuda kadın eşitliğine önem veriyorum.

Yoksa kadın erkek eşitliğinin fizik,güç ve iş yapma alanında eşit olmasının mümkün olamayacağinin düşüncesindeyim.Erkeğin yaptığı her işin kadının da yapacağı mümkün olmadığı gibi kadın zaten hormansal ve fiziki yapı itibarı ile erkekle eşit seviyeye getirmek yanlış olur.

Eşitliğin Hak.hukuk ve adalet alanlarında verilmelidir.Bununda yine öncellikle kadınların mücadelesiyle gerçekleşir..

sunam
15.11.2006, 13:31
Kadın ve erkek tabiki eşit değil arkadaşlar;

Kadınlar erkeklere oranla daha ince düşünceliler,
Kadınlar erkeklerden daha anlayışlı ve hoşgörülüler,
Kadınlar erkeklerden ülekmiz içindeki konumlarını düşündüğümüzde daha çektiklerine karşı daha sabırlılar,
Kadınlar daha cesurlar (hangi erkek sorunlarını arkadaşlarıyla paylaşabiliyor mesela)
Ve ne kadar eşitlikten dem vursakta pratikte pek böyle yaşanmıyor malasef,

kadınlar daha mücadelecidir
kadınlar zoru görünce kaçmazlar
kadın sevince ölene kadar sever
kadın dogurgandır üretkendir
kadınlar her yaşta kendilerini yenileme ve geliştirme gibi kabiliyetleri vardır erkekler gibi bir noktaya gelip sonara yavaş yaval gereiye sarmazlar

deniz olmak
15.11.2006, 15:25
kadın hakları değil insan hakları olmalı.İnsanlar kendileri ezildiği için kendilerinden zayıf olanı ezme yetkisini kendilerinde buluyorlar.Dışarıda ezilen erkek egosunu kendisinden güç olarak zayıf olan evdeki kadından kadında çocuğundan alıyor.Yıllarca ezilen kaynana gelinini ezerek kendisini güçlü hissediyor.İLk önce bu düzeni ortadan kaldırmamız lazım sonrada bence kadın hakları diye bir sorunumuz olmuycak.İçimizdeki şiddetten çok merhamet duygusunu ön plana çıkarıp ben merkeziyetçi düşünmeyi bırakıp biz hep beraber nasıl mutlu oluruz diye düşünmeye başlarsak hiç bir sorunumuz kalmıycak.

evet kadın erkek hakkında ziyade insan hakları olmalı bu konu da selva ablamla hem fikirim.

yani bir de ben duygusundan arınıp dilimize ve mantığımıza biz duygusunu yerleştirirsek hayat o zaman yaşanmaya değer olacaktır...

FaLLeN
15.11.2006, 17:12
Kadın Haklarını Sadece Kadınlar Savunsa

Kadınlar konusunda Çağdaş çizigiyi yakalamaya yeter...

Lazoşa_62
15.11.2006, 17:56
Kadın Haklarını Sadece Kadınlar Savunsa

Kadınlar konusunda Çağdaş çizigiyi yakalamaya yeter...

Evet Fallen kardeşim size katılıyorum.Her zamanda söyliyorum.Kadın haklarını en büyük savunucusu yine kadın olmalıdır.

Kadına gerçek değeri ve hakkı veren erkek ise, sadece destek verir. Bu Mücadelenin tek kahramanı yine kadındır.

Kartopu86
16.11.2006, 12:06
''Kadın Hakları herkesce Korunmalı'' benimde bir bayan olarak şahsi fikrim bu...
Öncelikle geçmişe dönmemek gerek bu sadece bir zaman kaybı olur o kültürle (kadın hakları) yetişmiş insanların düşüncelerini değiştirmek dediğim gibi sadece bir zaman kaybı..Onu yapamıyoruz yeni nesili bilinçlendirmeli ona sahip çıkalımmm...Bunun için eğitimsiz kız çocuklarımız kalmamalı her kadın kendi hakkına sahip çıkarsa böylelikle kadın haklarıda korunmuş olur
Okumayan kızımız kalmasın bununle ilgili projeler var ( ''Her Kızımız Bir Yıldız'' projesi, ''Haydi Kızlar Okula'', ''Sezen Aksu son albümü "Kardelen" kız çocuklarının okumasını esas alan bir proje'' vb.)
yine tekrarlıyorummmm

Her Kadın Kendi Hakkına Sahip Çıkarsa,Kadın Haklarıda yeterince korunmuş olur

Lazoşa_62
16.11.2006, 12:36
''Kadın Hakları herkesce Korunmalı'' benimde bir bayan olarak şahsi fikrim bu...
Öncelikle geçmişe dönmemek gerek bu sadece bir zaman kaybı olur o kültürle (kadın hakları) yetişmiş insanların düşüncelerini değiştirmek dediğim gibi sadece bir zaman kaybı..Onu yapamıyoruz yeni nesili bilinçlendirmeli ona sahip çıkalımmm...Bunun için eğitimsiz kız çocuklarımız kalmamalı her kadın kendi hakkına sahip çıkarsa böylelikle kadın haklarıda korunmuş olur
Okumayan kızımız kalmasın bununle ilgili projeler var ( ''Her Kızımız Bir Yıldız'' projesi, ''Haydi Kızlar Okula'', ''Sezen Aksu son albümü "Kardelen" kız çocuklarının okumasını esas alan bir proje'' vb.)
yine tekrarlıyorummmm

Her Kadın Kendi Hakkına Sahip Çıkarsa,Kadın Haklarıda yeterince korunmuş olur

Haklısınız arkadaşım ama Basın ve medya ve hatta bazı sanatçıların bu gibi faliyetleri her ne kadar etkili oluyorsada bu biraz medyada ve sosoyete dediğimiz gurupların traj peşinde ve gündemde kalma çabalarıdır.
Bence kadının korunması ve haklarına sahip çıkması aile içi egitimle başlayarak bu egitimin okulda ve gücel yaşam içinde uygulanması sağlanmalı.Ayrıca yasa içindeki hak ve hukukunun da verilmesi kadını mücadelesiyle olmalıdır.

Kadını kurtarmak kadının çabası ile kırsal ve okumamış alanlarda başlatılmalıdır.

eguzel
16.11.2006, 14:08
çok denedim kendimle çok savaştım eşitliği savunabilmek için.. ama olmadı gördümki kadın erkek eşit değil ama bütün.. kadın üstündür bence.. bunu sadece doğayı hissederek algıladım çünkü anaçtı oda, doğurgandı...

Kendin içinde neyin mücadelesini verdin ? Bu konuyu biraz daha açabilirmisin ...
kadın ve erkeğin bir bütün olduğunu kabul ediyorsun ve butünü iki parcaya ayırdın zaman herhangi bir tarafın ağır olacağına senmi karar veriyorsun .. Elbetteki senin bu düşüncene saygım sonsuzdur ama doğurganlık olayından dolayı benim fikrime göre kadınların üstün olduğunu söylemen biraz tuhafıma gitti..

Benim fikrim : KAdın ve erkekler her konumda eşit olmalıdır.Kadın doğurgandır erkek üretkendir.. Ama şu bi gerçekki kadınlar mükemmel canlılardır :)

Kartopu86
16.11.2006, 14:57
Haklısınız arkadaşım ama Basın ve medya ve hatta bazı sanatçıların bu gibi faliyetleri her ne kadar etkili oluyorsada bu biraz medyada ve sosoyete dediğimiz gurupların traj peşinde ve gündemde kalma çabalarıdır.
Bence kadının korunması ve haklarına sahip çıkması aile içi egitimle başlayarak bu egitimin okulda ve gücel yaşam içinde uygulanması sağlanmalı.Ayrıca yasa içindeki hak ve hukukunun da verilmesi kadını mücadelesiyle olmalıdır.

Kadını kurtarmak kadının çabası ile kırsal ve okumamış alanlarda başlatılmalıdır.

Ewet hiç kuşkusuz ki en büyük etken AİLE...Nedeni ise ebeveynlerin yeteri kadar bilgiye sahip olmaması çocuklarına bildiklerinii aşılaması pardon bilmediklerini:p ..Çözümmm EĞİTİM ŞART:) :) Eğitimli bir birey(ler)=Eğitimli(kültürlü) bi toplum oluşması

odtülü aslan
16.11.2006, 23:15
olaya birde geçmişteki olaylardan dersler çıkararak bakmamız gerekir.Bugün erkeğin kadından üstün olması mantıklı bir insanın yapacağı iş değildir.Örnek olarak verilecek çok olay vardır.Mesela Kurtuluş Savaşında kadınların cephe gerisinde verdiği mücadele yadsınamaz.Daha yakına gelirsek 68 kuşağı içindeki
kadınlar sayısal olarak fazlalığına bakmalıyız.Özellikle geçen yıl Fransadaki banliyö hareketlerine bir Türk kızının önderlik ettiği dikkate alınmalıdır.

yol kulu
10.01.2007, 20:25
bence olaya kadınların liderliğinden yada erkeklerin bazı kesimlere önderliğinden söz ederek değilde insanlığın doğuşundan günümüze kadar gelen temel kuralları ele alsak daha iyidir.
örneğin yaratılan bütün mahlükatta iki cins vardır dişi ve erkek
bir böcekten tutunda insana kadar dişili ve erkeklidir
bence biz erkekler yada kadınlar yada insanlık olarak geliştiğimizi sanıyoruz oysa yanılıyoruz çünki erkek olsun kadın olsun kendinden olan bir cinsi kabullenmeme hırsını hala içimizden atmış değiliz erkek daima güçlü ise kadını ezer kadın güçlü ise daima erkeği ezer
unutmayalımki iki taraftada faşistlik yatmaktadır
güçlü olan kadın yada erkek neden gücünü zorbalık yaparak kullanıyor eşitlik ortamı yaratsa dahada mutlu olacak
yaşadığımız dünyada bütün toplumlarda bu tür modeller olduğundan biz uzayada çıksak bi halt olmaz
benim eşine döven erkeğede kocasına hürmet ve saygı göstermeyen kadına da verdiğim değer sineğe verdiğim değerden daha da az