Orijinalini görmek için tıklayınız : Trabzon'un Doğusunda Niçin Alevi Yok
Devrimci Marksist 24.08.2006, 14:43 Öncelikle bu bölge coğrafi şartların etkisiyle ve 16. Yüzyıla kadar Osmanlı'nın etki alanından uzak olduğu için Türk göçüne sahne olmamıştır. Bu kesimde dağlar çok diktir ve Anadolunun en kenarında kısmen de Kafkasyanın içinde bulunan bir bölgedir. Buraya ilk Türk yerleşimleri 16. Yüzyılda başlamıştır. Zaten 1516 yılına ait nüfus bilgilerine göre Rize Pazar Hemşin ve Hopa'nın hepsinde de hristiyan oranı %90'ın üzerind. Ancak aynı yüzyılın sonlarında bu oran neredeyse tamamen tersine dönmüş yani hristiyanlar azınlık konumuna düşmüşler. Ancak bu oran değişimi yoğun Türk göçünden değil bölge halkının hızla müslüman olmasındandır. Zaten burada her ilçedeki onlarca sülale arasından sadece bir ya da iki tanesi Osmanlı tarafından Anadolu'dan gönderilmiş müslüman-türk sülalelerdir. Örneğin İslamoğulları, Külünkoğulları, Kumbasaroğulları gibi. Bunlar 16. ve 17. yüzyıldan itibaren yerleştirilmişlerdir ve soyları çok geriye gitmez. Hepsi de kültür olarak asimile olmuşlardır. Buralarda Türk kültürü yöre kültürünü hiç etkileyememiş tersine bu türk aileler tamamen oranın kültürlerini almışalardır. Bu yöre insanları kendi dillerinde karşılığı olmayan kelimeleri öztürkçe olarak değil de Osmanlı ve TC döneminde öğrendikleri arapça kökenli kelimeleri kullanırlar. Kullandıkları Türkçe kelime yapısı bakımından sadece resmi Türkçeye benzer. Burada kanıtlamak istediğim bu yöre halıkının sadece Türk olmadığı değil otantik Türk kültüründen de hiç etkilenmediğidir. Zaten burası 100-150 yıl öncesine kadar o kdar izoleydi ki bugün bile tuz kullanılması gereken birçok yemekte bile şeker kullanılır. Yani eskiden tuz yataklarına uzak kaldığı için tuz bulamyan bu insanlar çoğunlukla onun yerine şerkeri koymuşlar. Türklerin bu yöreye kabile boy ya da oba halinde yani yığınsal olarak göç ettiğine dair hiçbir kanıt yok. Göç edenler de hep Osmanlı'nın yönlendirmesiyle gelen misyoner ailelerdir. Sadece kültürel olarak değil genetik olarak da bu aileler yörenin potasında erimişlerdir.
İşte bu nedenlerden Anadolu Erenleri ve alevi bektaşi inancı bu yöreyi etkileyememşitir.
altay070 12.09.2006, 18:54 kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Çepniler yaklaşık bin yıldır trabzon ve çevresinde etkili durumda olmuştur...çepnilerin Rize ve çevresine kadar gidip yerleştileri görülmektedir...Rizeye bağlı Kalkandere ve İkizdere de çepnierin bulunduğu bilinmektedir.Pazar ilçesindeki Naiboğulları ve Taşköprü köyü çepnidir..Çepnilerin ağırlıklı olarak yaşadığı yerler Ordu giresun Gümüşhanenin kuzeyi ve Trabzonun batısıdır.
Öncelikle bu bölge coğrafi şartların etkisiyle ve 16. Yüzyıla kadar Osmanlı'nın etki alanından uzak olduğu için Türk göçüne sahne olmamıştır. Bu kesimde dağlar çok diktir ve Anadolunun en kenarında kısmen de Kafkasyanın içinde bulunan bir bölgedir. Buraya ilk Türk yerleşimleri 16. Yüzyılda başlamıştır. Zaten 1516 yılına ait nüfus bilgilerine göre Rize Pazar Hemşin ve Hopa'nın hepsinde de hristiyan oranı %90'ın üzerind. Ancak aynı yüzyılın sonlarında bu oran neredeyse tamamen tersine dönmüş yani hristiyanlar azınlık konumuna düşmüşler. Ancak bu oran değişimi yoğun Türk göçünden değil bölge halkının hızla müslüman olmasındandır. Zaten burada her ilçedeki onlarca sülale arasından sadece bir ya da iki tanesi Osmanlı tarafından Anadolu'dan gönderilmiş müslüman-türk sülalelerdir. Örneğin İslamoğulları, Külünkoğulları, Kumbasaroğulları gibi. Bunlar 16. ve 17. yüzyıldan itibaren yerleştirilmişlerdir ve soyları çok geriye gitmez. Hepsi de kültür olarak asimile olmuşlardır. Buralarda Türk kültürü yöre kültürünü hiç etkileyememiş tersine bu türk aileler tamamen oranın kültürlerini almışalardır. Bu yöre insanları kendi dillerinde karşılığı olmayan kelimeleri öztürkçe olarak değil de Osmanlı ve TC döneminde öğrendikleri arapça kökenli kelimeleri kullanırlar. Kullandıkları Türkçe kelime yapısı bakımından sadece resmi Türkçeye benzer. Burada kanıtlamak istediğim bu yöre halıkının sadece Türk olmadığı değil otantik Türk kültüründen de hiç etkilenmediğidir. Zaten burası 100-150 yıl öncesine kadar o kdar izoleydi ki bugün bile tuz kullanılması gereken birçok yemekte bile şeker kullanılır. Yani eskiden tuz yataklarına uzak kaldığı için tuz bulamyan bu insanlar çoğunlukla onun yerine şerkeri koymuşlar. Türklerin bu yöreye kabile boy ya da oba halinde yani yığınsal olarak göç ettiğine dair hiçbir kanıt yok. Göç edenler de hep Osmanlı'nın yönlendirmesiyle gelen misyoner ailelerdir. Sadece kültürel olarak değil genetik olarak da bu aileler yörenin potasında erimişlerdir.
İşte bu nedenlerden Anadolu Erenleri ve alevi bektaşi inancı bu yöreyi etkileyememşitir.
Nereli olduğunuzu sorabilir miyim..Hayatınızda bir kerecik olsun Trbazon ve yöresine gittiniz mi?
Arkadaşlar yukarıdaki makalenin %99 u gerçekleri çarpıtmadan ibarettir..yukaridaki makaleye göre Trbazonda bugun türk bulunmamaktadir..Oysa Trabzonlular Türklüğüyle övünen insanlardır..Bunlara bende dahilim..
Benim Atam 19. yüzyılın sonlarında Trabzona yerleşmişler..Göç dalgasi oryaa ucurmus bizi..Trabzonda çok az yaşadım ama Trabzonu cok iyi tanıdıgımı söyleyebilirim..
saygılar
keklikoluk köyü 16.09.2006, 12:20 İnsanların kökeni bazılarını neden bu kadar rahatsız ediyor? Trabzon'daki, Rize'deki, Artvin'deki Rumlar, Hemşinliler, Gürcüler, Lazlar ve diğer insanların hepsi buharlaşıp gitmedi ya!!! Bu kadar ırkçı olunmasına anlam veremiyorum. Kraldan kralcı olmak derler galiba.Anne veya babanızdan birinin damarında faklı bir köken varsa, bundan neden utanmak gerekiyor???
Devrimci Marksist 29.09.2006, 16:45 Bak hacı kafalı hacı efendi ben "Trabzon'un doğusunda niçin alevi yok" dedim çünkü batı Trabzon'un batısında çepnilerin yaşadığını senden çok daha iyi bilirim. Trabzon'un doğusunda da çepni vardır. Ama en büyük yalan buraya kitlesel bir Türk göçü olduğudur. Biz oralarda kimin Türk kökenli kimin başka oduğunu biliriz. Yazın gel sana karadeniz'i gezdireyim. O zaman ne kadar bildiğimi görürsün. Çepniler için 1000 yıldır Karadeniz'de yaşıyor diyen zata da gülsem mi kızsam mı? Kızmak lazım çünkü hem ırkçı hem cahil. Çepniler Anadolu'ya 700-800 yıl önce başladılar. Karadeniz kıyılarına yerleşmeleri ise Osmanlı iskan politikalarının sonucunda olmuştur ve 1600'lere kadar gider. Ama size göre herkes Türk ya ona bakacak olursak çepniler rahat bir 20000 yıldır Karadeniz'de yaşıyor. Benim çepnilerin yaşadığını kabul ettiğim yerlerdeki kültür Karadeniz'in geri kalanından niye o kadar farklı? Yoksa biz farklı Trabzon'lardan
mı bahsediyoruz ne dersin? Tekrarlıyorum Trabzon'da Beşikdüzü, Vakfıkebir, Şalpazarı ilçeleri dışındaki halkın içinde çepniler olmakla birlikte bu çepniler büyük oranda orada kendilerinden önce yaşayan halklar içinde hem genetik hem de kültürel olarak erimişlerdir. Rize'ye gelince o konuda türk milliyetçileri ağzını açamaz. Rizeliler(Rize, İyidere, Kalkandere(Karadere), Çayeli, Güneysu, Gündoğdu, Derepazarı, Salaxa, Potomya, İkizdere) çok büyük oranda laz gürcü
rum ermeni toplumların kültürel ve genetik olarak karışmasıyla oluşan bir toplum. Daha doğudaki Lazlar ve Hemşinlileri tartışmaya gerk yok.
hacirizeli 15.10.2006, 21:44 Öncelikle bu bölge coğrafi şartların etkisiyle ve 16. Yüzyıla kadar Osmanlı'nın etki alanından uzak olduğu için Türk göçüne sahne olmamıştır. Bu kesimde dağlar çok diktir ve Anadolunun en kenarında kısmen de Kafkasyanın içinde bulunan bir bölgedir. Buraya ilk Türk yerleşimleri 16. Yüzyılda başlamıştır. Zaten 1516 yılına ait nüfus bilgilerine göre Rize Pazar Hemşin ve Hopa'nın hepsinde de hristiyan oranı %90'ın üzerind. Ancak aynı yüzyılın sonlarında bu oran neredeyse tamamen tersine dönmüş yani hristiyanlar azınlık konumuna düşmüşler. Ancak bu oran değişimi yoğun Türk göçünden değil bölge halkının hızla müslüman olmasındandır. Zaten burada her ilçedeki onlarca sülale arasından sadece bir ya da iki tanesi Osmanlı tarafından Anadolu'dan gönderilmiş müslüman-türk sülalelerdir. Örneğin İslamoğulları, Külünkoğulları, Kumbasaroğulları gibi. Bunlar 16. ve 17. yüzyıldan itibaren yerleştirilmişlerdir ve soyları çok geriye gitmez. Hepsi de kültür olarak asimile olmuşlardır. Buralarda Türk kültürü yöre kültürünü hiç etkileyememiş tersine bu türk aileler tamamen oranın kültürlerini almışalardır. Bu yöre insanları kendi dillerinde karşılığı olmayan kelimeleri öztürkçe olarak değil de Osmanlı ve TC döneminde öğrendikleri arapça kökenli kelimeleri kullanırlar. Kullandıkları Türkçe kelime yapısı bakımından sadece resmi Türkçeye benzer. Burada kanıtlamak istediğim bu yöre halıkının sadece Türk olmadığı değil otantik Türk kültüründen de hiç etkilenmediğidir. Zaten burası 100-150 yıl öncesine kadar o kdar izoleydi ki bugün bile tuz kullanılması gereken birçok yemekte bile şeker kullanılır. Yani eskiden tuz yataklarına uzak kaldığı için tuz bulamyan bu insanlar çoğunlukla onun yerine şerkeri koymuşlar. Türklerin bu yöreye kabile boy ya da oba halinde yani yığınsal olarak göç ettiğine dair hiçbir kanıt yok. Göç edenler de hep Osmanlı'nın yönlendirmesiyle gelen misyoner ailelerdir. Sadece kültürel olarak değil genetik olarak da bu aileler yörenin potasında erimişlerdir.
Yahu sizler bu vatanın dostu mu veya düşmanımısınız? bunde bunu çok merak ediyorum.
Ha yazacağınız cevabıda az çok tahmin ediyorum.
Ama sizlerin bu tip araştırma içinde olmanız bence bu vatana yapılacak en büyük ihanettir...
Bu gibi araştırmaların içinde bulunmak bölücülüğe yol açar. Bu tip oyunlara lütfen gelmeyelim.
Bu oyunlar tarihte çok yapıldı , ama ne oldu. Yıllardır kardeşçe bu topraklarda yaşayan insanları sen şu ırktan ben bu ırktan diyerekten bölünmeler ve sonucunda "neden biz yüce bir ırkız bölgemizde bağımsız olmayalım " düşüncesiyle(fitne) kanlar dökülmüş. Bu günde yok efendim Fıransada meclislerde karar çıkartmalar....
İşte tarihten bir sahne...
Bu komple bir oyundur.
Rize'den bu ses çıktı kardaş.
Sen kendine git başka devlet bul.Kesinlikle bu kötü emel. Güzelim TC. topraklarında olamaz ve de olmayacaktır.
"Hepimiz kardeşiz"
Devrimci Marksist 18.10.2006, 14:45 Yahu sizler bu vatanın dostu mu veya düşmanımısınız? bunde bunu çok merak ediyorum.
Ha yazacağınız cevabıda az çok tahmin ediyorum.
Ama sizlerin bu tip araştırma içinde olmanız bence bu vatana yapılacak en büyük ihanettir...
Bu gibi araştırmaların içinde bulunmak bölücülüğe yol açar. Bu tip oyunlara lütfen gelmeyelim.
Bu oyunlar tarihte çok yapıldı , ama ne oldu. Yıllardır kardeşçe bu topraklarda yaşayan insanları sen şu ırktan ben bu ırktan diyerekten bölünmeler ve sonucunda "neden biz yüce bir ırkız bölgemizde bağımsız olmayalım " düşüncesiyle(fitne) kanlar dökülmüş. Bu günde yok efendim Fıransada meclislerde karar çıkartmalar....
İşte tarihten bir sahne...
Bu komple bir oyundur.
Rize'den bu ses çıktı kardaş.
Sen kendine git başka devlet bul.Kesinlikle bu kötü emel. Güzelim TC. topraklarında olamaz ve de olmayacaktır.
"Hepimiz kardeşiz"
çok doğru ırkçılıktan yobazlıktan çok çektik. Kardeşçe yaşıyorduk ama bu kardeşliği çoğunluk bodu. Hristiyan bırakmadılar memlekette. Öldürdüler sürdüler.Şimdi de Kürt bırakmak istemiyorlar ellerinden gelseler hepsini kovacaklar ama nereye. Sıkar biraz. köpekçiler, faşi(s)tler cesaret edemez. O zaman hiç olmazsa bütün kürtleri doğuya sürmeyi deniyorlar.
devrimciler sosyalistler özgürlükten yana olanlar osmanlı'nın ve TC'nin oyunlarına gelmedi gelmez kimse merak etmesin.
"kardeş"miş!!!!!!!!!
Toplumumuzun kardeşlikten anladığı:
aleviler oruç tutsun camiye gitsin
kürtler türkçe konuşsun türk bayrağı sallasın
hristiyanlar kendini gizlesin müslümanlara ramazan ayında yalakalık yapsın
ermeniler "biz türkleri kestik onlar da karşılık vermek zorunda kaldı, türkler melektir" desin.
solcular "vatandaş" "tepki" göstermesin diye bildiri dağıtmasın
yazarlar yazı yazmasın
Ben böyle kardeşliğin içine edeyim
faşitlerin yobazların katillerin kontrgerillacıların kardeşi falan da değilim
serap_kerasus 12.03.2007, 12:39 Öncelikle bu bölge coğrafi şartların etkisiyle ve 16. Yüzyıla kadar Osmanlı'nın etki alanından uzak olduğu için Türk göçüne sahne olmamıştır. Bu kesimde dağlar çok diktir ve Anadolunun en kenarında kısmen de Kafkasyanın içinde bulunan bir bölgedir. Buraya ilk Türk yerleşimleri 16. Yüzyılda başlamıştır. Zaten 1516 yılına ait nüfus bilgilerine göre Rize Pazar Hemşin ve Hopa'nın hepsinde de hristiyan oranı %90'ın üzerind. Ancak aynı yüzyılın sonlarında bu oran neredeyse tamamen tersine dönmüş yani hristiyanlar azınlık konumuna düşmüşler. Ancak bu oran değişimi yoğun Türk göçünden değil bölge halkının hızla müslüman olmasındandır. Zaten burada her ilçedeki onlarca sülale arasından sadece bir ya da iki tanesi Osmanlı tarafından Anadolu'dan gönderilmiş müslüman-türk sülalelerdir. Örneğin İslamoğulları, Külünkoğulları, Kumbasaroğulları gibi. Bunlar 16. ve 17. yüzyıldan itibaren yerleştirilmişlerdir ve soyları çok geriye gitmez. Hepsi de kültür olarak asimile olmuşlardır. Buralarda Türk kültürü yöre kültürünü hiç etkileyememiş tersine bu türk aileler tamamen oranın kültürlerini almışalardır. Bu yöre insanları kendi dillerinde karşılığı olmayan kelimeleri öztürkçe olarak değil de Osmanlı ve TC döneminde öğrendikleri arapça kökenli kelimeleri kullanırlar. Kullandıkları Türkçe kelime yapısı bakımından sadece resmi Türkçeye benzer. Burada kanıtlamak istediğim bu yöre halıkının sadece Türk olmadığı değil otantik Türk kültüründen de hiç etkilenmediğidir. Zaten burası 100-150 yıl öncesine kadar o kdar izoleydi ki bugün bile tuz kullanılması gereken birçok yemekte bile şeker kullanılır. Yani eskiden tuz yataklarına uzak kaldığı için tuz bulamyan bu insanlar çoğunlukla onun yerine şerkeri koymuşlar. Türklerin bu yöreye kabile boy ya da oba halinde yani yığınsal olarak göç ettiğine dair hiçbir kanıt yok. Göç edenler de hep Osmanlı'nın yönlendirmesiyle gelen misyoner ailelerdir. Sadece kültürel olarak değil genetik olarak da bu aileler yörenin potasında erimişlerdir.
teşekkürler güzel bilgiler içn..
bu bilgiler sadece trabzonun doğusu için mi geçerli, yoksa Trabzondan doğusu (rize,artvin sahil olarak) için mi? ben girsesundan tarbzon merkze kadar biliyorum..ordan doğusu, yani rize ve artvin hakında, oradaki halkların yaşayışı dilleri, hakkında pek bir bilgim yok..
serap_kerasus 12.03.2007, 12:45 Bak hacı kafalı hacı efendi ben "Trabzon'un doğusunda niçin alevi yok" dedim çünkü batı Trabzon'un batısında çepnilerin yaşadığını senden çok daha iyi bilirim. Trabzon'un doğusunda da çepni vardır. Ama en büyük yalan buraya kitlesel bir Türk göçü olduğudur. Biz oralarda kimin Türk kökenli kimin başka oduğunu biliriz. Yazın gel sana karadeniz'i gezdireyim. O zaman ne kadar bildiğimi görürsün. Çepniler için 1000 yıldır Karadeniz'de yaşıyor diyen zata da gülsem mi kızsam mı? Kızmak lazım çünkü hem ırkçı hem cahil. Çepniler Anadolu'ya 700-800 yıl önce başladılar. Karadeniz kıyılarına yerleşmeleri ise Osmanlı iskan politikalarının sonucunda olmuştur ve 1600'lere kadar gider. Ama size göre herkes Türk ya ona bakacak olursak çepniler rahat bir 20000 yıldır Karadeniz'de yaşıyor. Benim çepnilerin yaşadığını kabul ettiğim yerlerdeki kültür Karadeniz'in geri kalanından niye o kadar farklı? Yoksa biz farklı Trabzon'lardan
mı bahsediyoruz ne dersin? Tekrarlıyorum Trabzon'da Beşikdüzü, Vakfıkebir, Şalpazarı ilçeleri dışındaki halkın içinde çepniler olmakla birlikte bu çepniler büyük oranda orada kendilerinden önce yaşayan halklar içinde hem genetik hem de kültürel olarak erimişlerdir. Rize'ye gelince o konuda türk milliyetçileri ağzını açamaz. Rizeliler(Rize, İyidere, Kalkandere(Karadere), Çayeli, Güneysu, Gündoğdu, Derepazarı, Salaxa, Potomya, İkizdere) çok büyük oranda laz gürcü
rum ermeni toplumların kültürel ve genetik olarak karışmasıyla oluşan bir toplum. Daha doğudaki Lazlar ve Hemşinlileri tartışmaya gerk yok.
ben de giresunlu olarak, devrimci marksist arkadaşımıza katılıyorum..Türkiyede tüm doğu karadeniz halkına "laz" demek gibi yanlış bir algılama vardır..öncelikle lazlar rize ve artvinin bazı ilçelerinde vardır ve ayrı bir ırktır, ayrı bir dilleri vardır..yani lazca o bilnen karadeniz şivesi değildir "uşaam, celiyru, cideyrum..."
giresun ve orduya gelince hem konuşmaları, hem kültürleri tarbzon rize ve artvine göre çok farklıdır...
giresun ve ordu türkülei de faklıdır..
giresunda konuşulan türkçe öz türkçeye de çok yakındır..
Eskiden Karadeniz Türkmenleri Aleviydi.. Giresun, Ordu, Trabzon Yöresinde Alevilik vardı.. Hatta Görelenin eski adı Eleviye'dir.. Osmanlı Devletinin baskıları sonucu Çepniler Sünnileştirildi.. Şimdi Karadenizli Çepnilerin çok azı Alevi.. Çepni Aleviler daha çok Antep ve Çevresi, Güney Marmara, Ege ve İç Anadoluda seyrektirler..
Yani Çepnilerin yarısından çoğu Sünnileştirildi.Belkide yarısı.
D-e-v-r-i-m-c-i 12.03.2007, 12:55 haklısın serap burdada giresunlu ve ordulu arkadaşlarım var hiç de cideyrum celiyrum tarzında konuşmuyorlar.lazlar bu ülkede ki kürtler gibi ayrı birer millettirler.dilleri de farklıdır.ve rize artvin civarına otaklanmışlardır...
serap_kerasus 12.03.2007, 13:04 evet bunu çoğu kabül etmez, ama araştırınca kalıntılar ve üstü kapalı süren bazı özellikler hala devam etmekde..mesela, yör mutfaklarında dikkatimi çekti, "kavut" bunu benim annem de yapar..giresunda bektaş yaylası ardır..elevli, bektaş soyisimleri,, piraziz iye ilçesi vardır, sonu şıhlarla biten köyler, piroğulları dene sülaler vardır..mesela biz sünniyiz ama annem hep bişeyler anlatırken fatıma anamızdan örnek eri..bilmiyorum diğer sünnilerde de böylemi
hz. aliden sözler söyler
bazı şeyleri de ben yeni yeni kavrıyorum, özellikle babam bu yaz "biz çepni alevileriymişiz, osmanlı sünnileştirmiş" dedikten sonra
ernic 45 14.03.2007, 04:25 serap sersus kardes internetten bak yaz cepni orda cepni tarihini oku ögrenirsin karadenizdeki cepniler yani kardeslerimiz ben manisali alevi cepnisiyim zamaninda aleviymis sultan süleyman zamaninda sünülestirilmis göcebe olan halkimiz trabzondan ordudan giresundan göc olmus göcebeyken halkimiz göc dolayindan göc edenler alevi kalmis unutmamis göc etmeyenler sünülesmis zamanca simdi yogun olarak yasayan cepniler balikkesirde manisada canakkalede aydin denizli mugla yani egede alevi dir halen cepni ic anadoluda da alevi cepnileri var antepte 9 köy var cepni alevi köyü kirsehir cicekdag cepni köyü kastamonuda gümüshanede kirinti köyü halen alevi kalmis trabzon akcaabat eskiköy alevi köyü kalmis genelde karadenizde alevi köyü cepnilerin yasamasiyla alevi köyleri olusmus zamaninda alevi beyligi varmis bile emirogullari cepni beylikleri ordusu bile varmis kalesi bile cepni tarihini oku internette yazar cepniler malazgirt seferinden sonra karadenize yerlesmislerdir orta asyadan gelmislerdir turkmenistandan göcebe yasarlarmis haci bektasin ilk müritleri cepniler olmus alevi felsefesini begenmisler anadolunun her yerine dagilmislar aleviligini unutmamislar göcebe olanlar yerlesik yasayanlar hanefi mezhebi olmus bunu birzaat trabzonda yada giresun yada ordu da köy web sayfalarinda yaziyor önemli olan kardesliktir benim mezhep dogru senin mezhep dogru diyemeyiz kimin dogru yaptigini ancak allah bilir ancak su var insan isi olmadimi din ile ugrasir yetismis ülkelere baksak adamlar din ile bile ugrasmi orta cagda kalmis yetismemis ülkeler sanayi yok isislikorani cok olan ülkede adam ne yapsin din ile ugrasi yok sunu buda neyden oluyor is yok kafasini neye yorsun dine yorum yapi kul ile allah arasina kimse giremez nasil inandiysan öyle kalinir
ernic 45 14.03.2007, 05:01 Öncelikle bu bölge coğrafi şartların etkisiyle ve 16. Yüzyıla kadar Osmanlı'nın etki alanından uzak olduğu için Türk göçüne sahne olmamıştır. Bu kesimde dağlar çok diktir ve Anadolunun en kenarında kısmen de Kafkasyanın içinde bulunan bir bölgedir. Buraya ilk Türk yerleşimleri 16. Yüzyılda başlamıştır. Zaten 1516 yılına ait nüfus bilgilerine göre Rize Pazar Hemşin ve Hopa'nın hepsinde de hristiyan oranı %90'ın üzerind. Ancak aynı yüzyılın sonlarında bu oran neredeyse tamamen tersine dönmüş yani hristiyanlar azınlık konumuna düşmüşler. Ancak bu oran değişimi yoğun Türk göçünden değil bölge halkının hızla müslüman olmasındandır. Zaten burada her ilçedeki onlarca sülale arasından sadece bir ya da iki tanesi Osmanlı tarafından Anadolu'dan gönderilmiş müslüman-türk sülalelerdir. Örneğin İslamoğulları, Külünkoğulları, Kumbasaroğulları gibi. Bunlar 16. ve 17. yüzyıldan itibaren yerleştirilmişlerdir ve soyları çok geriye gitmez. Hepsi de kültür olarak asimile olmuşlardır. Buralarda Türk kültürü yöre kültürünü hiç etkileyememiş tersine bu türk aileler tamamen oranın kültürlerini almışalardır. Bu yöre insanları kendi dillerinde karşılığı olmayan kelimeleri öztürkçe olarak değil de Osmanlı ve TC döneminde öğrendikleri arapça kökenli kelimeleri kullanırlar. Kullandıkları Türkçe kelime yapısı bakımından sadece resmi Türkçeye benzer. Burada kanıtlamak istediğim bu yöre halıkının sadece Türk olmadığı değil otantik Türk kültüründen de hiç etkilenmediğidir. Zaten burası 100-150 yıl öncesine kadar o kdar izoleydi ki bugün bile tuz kullanılması gereken birçok yemekte bile şeker kullanılır. Yani eskiden tuz yataklarına uzak kaldığı için tuz bulamyan bu insanlar çoğunlukla onun yerine şerkeri koymuşlar. Türklerin bu yöreye kabile boy ya da oba halinde yani yığınsal olarak göç ettiğine dair hiçbir kanıt yok. Göç edenler de hep Osmanlı'nın yönlendirmesiyle gelen misyoner ailelerdir. Sadece kültürel olarak değil genetik olarak da bu aileler yörenin potasında erimişlerdir.
trabzonda cepniler malazgirt seferinden sonra yerlesmislerdir bunu tarih yaziyor hatta osmanli degil cepniler fethetmis karadenizi emiroglu beyligi bunu karadeniz tarihinde okuyabilirsiniz internetten sah ismail taraftari olmuslar cepniler bügün alevi kalmissa cepni sah ismail lin mirasindan tarihte yaziyor sah ismail in askeri olmak icin gönülü gitmisler osmanli daha sonra cepnilerin kültürüne bagli olduklari icin karadenizde rumlari yok etmek icin cepnileri rumlarla savastirmis vergiden dahil etmis dahasi yavas yvas sünülestirmis karadenizdeki cepnileri önceden sah ismailin taraftarlari oldugu icin sünülestirme politikasi yapmis trabzonda ordu giresun gümüshane kastamonuda bircok alevilikle yakin köy adlari var ama zamanla hanefi olmuslar bunu tarih yazisinda okuyun
murat222 15.03.2007, 23:35 karadenizde halen alevi olarak kalan çepni köyleri mevcut.ayrıca antepte 9 değil 15-20 civarında çepni köyü var.
silberhaus 09.04.2007, 19:36 ..... ic anadoluda da alevi cepnileri var antepte 9 köy var cepni alevi köyü kirsehir cicekdag cepni köyü kastamonuda gümüshanede kirinti köyü halen alevi kalmis trabzon akcaabat eskiköy alevi köyü kalmis genelde karadenizde alevi köyü cepnilerin yasamasiyla alevi köyleri olusmus .....
Sevgili arkadaşım Gümüşhane Kırıntı köyü'nün çepnilikle pek alakası yoktur. Şiran ilçemizde çepniler yoktur. Türkmen, Kürt ve Zaza alevileri vardır. Kırıntı Köyü genellikle çevre yörelerden gelenlerce kurulmuştur. (Tunceli, Kelkit vs.) Gümüşhane'de çepni bölgesi Kürtün ilçesidir. Kürtün'ün Taşlıca Köyü'nde halen çepni alevileri bulunmaktadır.
Saygılarımla..
Oralarda çok ciddi bir alevi nüfusun olacağını sanmam.Varsa da onlarda sürgün edilip oralara gelmek zorunda kalmış insanlardır.
golgemaz 09.04.2007, 20:19 çepniler Alevi kökenli doğrudur ancak bu gün bu yörede Alevilik bilinmemektedir ve Alevi kültürü yaşamıyor malesef ki burada bulunanlarda kendilerini saklamaktadır. Çünkü Aleviler kendilerini Türkiye'de pek belli etmediklerinden bu bölgede de saklı kalmışlar giderekte kendi özbenliklerini kaybetmişlerdir.
Sevgili arkadaşım Gümüşhane Kırıntı köyü'nün çepnilikle pek alakası yoktur. Şiran ilçemizde çepniler yoktur. Türkmen, Kürt ve Zaza alevileri vardır. Kırıntı Köyü genellikle çevre yörelerden gelenlerce kurulmuştur. (Tunceli, Kelkit vs.) Gümüşhane'de çepni bölgesi Kürtün ilçesidir. Kürtün'ün Taşlıca Köyü'nde halen çepni alevileri bulunmaktadır.
Saygılarımla..
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak lazım:
Gavrazlılar, Kürtün'ün Çerçür ( Ekinciler ) köyünden gelmedir. Tarihçi Faruk Sümer'e göre bu köy çok eski bir çepni köyüdür. Çerçür'ün içinde buluduğu Gavraz bölgesinde bir ayaklanma olur. Osmanlı yönetimi 1745 yılında ayaklananları bölgeden sürer. Bayraktar ve Mahmut adlı iki kardeş kaçarak, önce Haşhaşın altına, sonra Kırıntı'ya gelirler. Mahmut , bugün kendi adı ile anılan Mahmudun Gözesi'ne yerleşir. Daha sonra köye inip Kırıntı'ya yerleşirler..
Gavrazlılar, geçmişte ağaç eşya yapmakta usta olduklarından, külekçiler diye de anılırlar
http://www.kirintikoyu.com/tarih.php
Şiran ilçemizde çepniler yoktur diyorsun ama bu bölgedeki alevi köylerinde Çepeller, Aliler, Bekirler, Köseler, Bayraktarlar...vb kabile adlarıyla yer almaktalar.
Üstelik Çepniler bu bölgeye sadece Giresun ve civarından değil Tunceli'den de gelmişlerdir. Tunceli'ye 1000 li yıllarda gelenler Saru Saltuk ile gelmişlerdir...
Ali sağlam 16.04.2007, 21:19 Canlar Trabzonun Akçaabat ilçesine bağlı Eskiköy de Alevidir.Ayrıca Lazlardada Aleviler var.Benim bir akrabam kuveyte çalışmaya gitmişti oradaki Alevi arkadaşında Alevi köylerini gösteren haritada sadece Eskiköy var Trabzonda.Saygılarımla.
Canlar Trabzonun Akçaabat ilçesine bağlı Eskiköy de Alevidir.Ayrıca Lazlardada Aleviler var.Benim bir akrabam kuveyte çalışmaya gitmişti oradaki Alevi arkadaşında Alevi köylerini gösteren haritada sadece Eskiköy var Trabzonda.Saygılarımla.
Lazlar içinde de Alevi olmasına şaşırdım.. Onlar genellikle Sünnidirler çünkü Osmanlı Sünniliği en koyu yaşadığı dönemlerde Doğu Karadenizdeki Rum Devletine son vermiştir ve Lazlar Sünnileştirilmiştir..
murat222 16.04.2007, 23:38 trabzondaki aleviler laz değil çepni alevileridi.rayrıca trabzonda bir tane alevi köyü değil bir kaç tane vardır.bildiklerim eskiköy ve karpınar dır...
karakartal 17.04.2007, 12:26 Lazlar içinde de Alevi olmasına şaşırdım.. Onlar genellikle Sünnidirler çünkü Osmanlı Sünniliği en koyu yaşadığı dönemlerde Doğu Karadenizdeki Rum Devletine son vermiştir ve Lazlar Sünnileştirilmiştir..
Bugün mavi gözlü Trabzon halkı, inanılmaz turancı ve ırkçılar. (Trabzonun tümü elbette mavi gözlü değil). Buradaki Türk diline benzemeyen ayrı bir dilin ve genetik özelliklerin Türklükle ilgisi olmadığı halde, Türkçülüğü kutsallaştırıp, saf kan Türk sevdasına düşmüş turancılığın burada hararetlenmeside ilginç.
Karar verilmiştir. Fii tarihinde sayın Uğur Mumcu nun söylediği "Türkiye de insanlar bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyorlar" sav`ı ispatlanmış ve onaylanmıştır.
Süprizlerle dolu bir ülkede yaşıyoruz.
trabzonlu 22.07.2007, 00:22 çepniler Alevi kökenli doğrudur ancak bu gün bu yörede Alevilik bilinmemektedir ve Alevi kültürü yaşamıyor malesef ki burada bulunanlarda kendilerini saklamaktadır. Çünkü Aleviler kendilerini Türkiye'de pek belli etmediklerinden bu bölgede de saklı kalmışlar giderekte kendi özbenliklerini kaybetmişlerdir.
bu konuda yanlışsın biz yolumuzu yıllardır sürüyoruz ve kimseden de saklandıgımız yok
trabzonlu 22.07.2007, 00:25 trabzondaki aleviler laz değil çepni alevileridi.rayrıca trabzonda bir tane alevi köyü değil bir kaç tane vardır.bildiklerim eskiköy ve karpınar dır...
eskiköy annemin karpınar babamın köyü ve yıllardır yolumuzu süreriz.ve trabzondaki alevi nufüsünu kimsye inandırma gibi bi cabamızda yok ben trabzondaki alevileri temsil eden kanalda tekim
bu konuda yanlışsın biz yolumuzu yıllardır sürüyoruz ve kimseden de saklandıgımız yok
evet yolumuzu yıllardır sürüyoruz ve bu forumdaki diğer alevilerle bir farkımız var.biz trabzonda yaşıyoruz ve azınlık muamelesi görüyoruz.bunun için herşeyi açık açık değilde yüzeysel olarak tartışırsak kimse zarar görmez.yarın köyümüz yine kötü olaylarla anılırsa bunun hesabını kimse veremez.
|
|