Orijinalini görmek için tıklayınız : Manisa / Soma / Kozluören Köyü

albaran
29.10.2005, 21:28
Kozluören Köyü ( www.kozluoren.com (http://www.kozluoren.com) )

Kuzey Ege'de yer alan Kozluören, Manisa ili Soma ilçesine bağlı ve muhtarlıkla idare edilen bir köydür.

Bugünkü Kozluören'in 150-160 yıllık bir mazisi var ve kurucularinin mesleklerinin "tahtacı" olması yerleşim yerinin seçiminde önemli rol oynamıştır.

Köyün yüksekte ve ormanla çevrili olması, Tahtacıların zanaatlarını devam ettirebilmek için iyi bir fırsattı. Bugün Tahtacılık zanaatı, tamamen kalkmış ve ağırlıklı olarak köy halkı madencilik, çiftçilik ve hayvancılığa yönelmiştir. Yeni arayışlar çerçevesinde, 1960'lı ve 70'li yıllarda yurtdışına ve özellikle Almanya'ya göç başlamıştır.

Köyden göç bununla kalmayıp, daha sonraki yıllarda bilhassa gençlerin Soma ilçesine taşınması, Kozluören için yıllarca durgun bir dönem geçirmesine neden olmuştur.

Bugün durum değişmiştir. Almanya'daki birinci kuşağın emekli olup köye yönelik yatırımlar yapmaları ve Kozluören çevresindeki kömür madenlerinin gelişmesiyle birlikte genç kuşak da tekrar köye önem vermeye başlamıştır. Köye elektrik bağlanmış; su şebekesi yapılmış; köy yolu asfaltlanmış; kanalizasyon çalışmaları tamamlanmış ve cemevi yapılmıştır.

Daha fazla bilgiyi www.kozluoren.com (http://www.kozluoren.com) sitesinden alabilirsiniz.

Albaran

rockçı turna
29.10.2005, 21:49
dostum hosgeldin forumumuza !!!

yanlıs görmediysem köyünüzde bir camii var. burası bir alevi köyü mü?

albaran
29.10.2005, 22:20

Evet, Kozluören bir Alevi köyüdür. Camii devlet tarafindan yapilmistir. Ama halk tarafindan fazla ragbet görmüyor. Ege bölgesindeki cogu Alevi köylerinde durum fazla degisik degildir. Kozluören Cemevi ise köylüler tarafindan ( bilhassa Almanyadaki) yapilmistir.

Sevgilerle
Albaran

mustimercan
29.10.2005, 22:50

neden alevi köyünde camii olmasin dostum...bizim köydede var ama minaresi yok-)))

Ceyhun
29.10.2005, 23:00
Evet, Kozluören bir Alevi köyüdür. Camii devlet tarafindan yapilmistir. Ama halk tarafindan fazla ragbet görmüyor. Ege bölgesindeki cogu Alevi köylerinde durum fazla degisik degildir. Kozluören Cemevi ise köylüler tarafindan ( bilhassa Almanyadaki) yapilmistir.

Evet. Bizim köydekini de birkaç yıl önce yenilediler. Bayramdan bayrama uğranılan camiyi yıkıp yenisini yaptılar. O parayla okul yapalım, sağlık evi'ne personel getirelim gibi bir zihniyet yok tabi. Boş dursun ama cami olsun diyorlar.

albaran
29.10.2005, 23:26
Kozluörene bakis:

rockçı turna
30.10.2005, 00:53
Köye elektrik bağlanmış; su şebekesi yapılmış; köy yolu asfaltlanmış; kanalizasyon çalışmaları tamamlanmış ve cemevi yapılmıştır.

Daha fazla bilgiyi www.kozluoren.com (http://www.kozluoren.com) sitesinden alabilirsiniz.

Albaran

sanırım yazını tam okumamısım cemevi yapıldıgını belirtmişsin, direk resime odaklandım demek ki..:)

peki ege alevilerinde de dogu anadoluda oldugu gibi dedelik yada babalık sistemi var mı acaba? yada varsa eskisi gibi aktif mi? bir bilgin varsa paylasabilir misin? (bu konu hakkında bilgisi olan herkerse de ayrıca bu soru)

Erki
30.10.2005, 05:55
benim hosuma giden o ilk sayfadaki cok eski bi resim...

paylasim icin saol...

albaran
30.10.2005, 14:47
peki ege alevilerinde de dogu anadoluda oldugu gibi dedelik yada babalık sistemi var mı acaba? yada varsa eskisi gibi aktif mi? bir bilgin varsa paylasabilir misin? (bu konu hakkında bilgisi olan herkerse de ayrıca bu soru)

Alevilerin her kesiminde oldugu gibi ege alevilerindede dedelik sistemi vardir ve hala aktifdir. Sevindirici durum ise genclerin bu konulara istekli olmasidir.

Şoreş
01.03.2006, 02:20
Of Allahım Alevi köylerinden yükselen minareler gördükçe sinirlerim zıplıyor :)

Bu arada köyünüz çok güzel manzarası falan oldukça hoş..

ustaclu han
19.03.2006, 18:38
Kozluören Cemevi ise köylüler tarafindan ( bilhassa Almanyadaki) yapilmistir.

abi niye bilhassa almanyalılar diye belirtiyorsun ki o cemevinin yapılısında herkesin emegi,hakkı var (köydeki hic ummadıgın maddi durumu cok kötü insanların bile)..bizzat kendi gözlerimle sıfırdan yapılış ve bitimine kadar yakından takip ettigim icin söylüyorum

saygılar

albaran
28.03.2006, 00:12
abi niye bilhassa almanyalılar diye belirtiyorsun ki o cemevinin yapılısında herkesin emegi,hakkı var (köydeki hic ummadıgın maddi durumu cok kötü insanların bile)..bizzat kendi gözlerimle sıfırdan yapılış ve bitimine kadar yakından takip ettigim icin söylüyorum

saygılar

Degerli Dost, cemevi yapiminda süphesiz herkesin hakki vardir. Kimin ne kadar yardim ettigini tartismak bizi ileriye götürmez. Her sey acik ve net sekilde ortada. Sonucta ihtiyacimiz olan güzel bir cemevi yapildi. Bence bundan sonra konusulmasi gereken baska konular olmali. Örnegin cemevinin korunmasi, eksikliklerin giderilmesi, hasarlarin tamiri vs.

sevgi ve saygilarimla

ustaclu han
28.05.2006, 03:36
köyümde geleneksel hıdırillez şenliklerinin ertesi günü çıkılan çakmak denilen ve semahlar dönülen yerden fotolar

Şoreş
28.05.2006, 03:40
Can resimleri görünce çok duygulandım ben.
Gerçekten Aleviliğine bağlı insanlar helal olsun selam olsun hepsine canlar

ustaclu han
28.05.2006, 03:59
Can, duygularını bizimle paylaştığın için çok sağolasın..sen sadece fotoları görünce duygulanmışsın..birde o ortamda bulunsan insan kendinden geçiyor..umarım birgün misafirimiz olursun..

albaran
29.05.2006, 04:07
Degerli Dost resimlerin paylasimi icin cok tesekkürler. Devamini diliyorum.
Hidirellez ve Cakmak´la ilgili daha fazla resimleri www.kozluoren.com (http://www.kozluoren.com) sitesinde "Resimler" bölümünde görebilirsiniz.

arkacan
11.07.2006, 02:03
Of Allahım Alevi köylerinden yükselen minareler gördükçe sinirlerim zıplıyor :)

Bu arada köyünüz çok güzel manzarası falan oldukça hoş..

Ben çok araştırmacı bir insan olduğum için bu forumdayım. Trakyalıyım. Bu düşünce üzerine yorum yapacağım. Batı insanı medenidir, esnektir, hoşgörülüdür. Yani Trakya illerindeki insanlar son derece hoş görülüdür. Sayıları az da olsa bu bölgede Alevi vatandaşlar vardır. Ama doğudan çok farklı, burada Aleviler ile Sünniler birbirlerine yakındırlar. Ne Aleviler camiden çok uzaktırlar ne de Sünniler Alevilere kökten düşmadırlar. Yani doğuda olduğu gibi ne Aleviler çok koyudur, ne de Sünniler. İnsanlar hoş görülüdür. O yüzden bu camilere şaşırmayın, Trakya'da, "Cemevide neymiş, benim ibadet edeceğim yer Cami" diyen Aleviler olduğunu da sakına unutmayın.

murat222
13.07.2006, 08:50
sende kendince kardeşlikten bahsederken gerçek niyetini saklayasmıyorsun.cemevide neymiş diyen alevi olurmu.kırklareli kofçaza gitmeni aleviler namaz kılıyormu bak.ayrıca rakyada aleviler az değil.koyu alevi ne demek.BİZDE CAMİİ YOK ANLAYIN DAR KAFALAR
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
sende kendince kardeşlikten bahsederken gerçek niyetini saklayamıyorsun.cemevide neymiş diyen alevi olurmu.ADAM KANDIRMAYIN. BÖYLE DİYEN EN ALA DÖNMÜŞ BİRİDİR.kırklareli kofçaza gitmeni aleviler namaz kılıyormu bak.ayrıca Trakyada aleviler az değil.koyu alevi ne demek.BİZDE CAMİİ YOK ANLAYIN DAR KAFALAR.

garcia
13.07.2006, 18:11
Ben çok araştırmacı bir insan olduğum için bu forumdayım. Trakyalıyım. Bu düşünce üzerine yorum yapacağım. Batı insanı medenidir, esnektir, hoşgörülüdür. Yani Trakya illerindeki insanlar son derece hoş görülüdür. Sayıları az da olsa bu bölgede Alevi vatandaşlar vardır. Ama doğudan çok farklı, burada Aleviler ile Sünniler birbirlerine yakındırlar. Ne Aleviler camiden çok uzaktırlar ne de Sünniler Alevilere kökten düşmadırlar. Yani doğuda olduğu gibi ne Aleviler çok koyudur, ne de Sünniler. İnsanlar hoş görülüdür. O yüzden bu camilere şaşırmayın, Trakya'da, "Cemevide neymiş, benim ibadet edeceğim yer Cami" diyen Aleviler olduğunu da sakına unutmayın.

araştırmacı arkadaşım,trakyalı olduğunuzu söylüyorsunuz ama görmekteyimki daha kendi bölgenizi çok araştırmanız gerekecek,çünkü trakya bölgesinde onlarca alevi köyü var.yani sandığınız kadar az değil,bayağı yoğun bir alevi nüfus var trakyada.
ayrıca ben trakyalı alevilerin camiye yakın olduklarını hiç sanmıyorum.çünkü onca sünnileştirme politikalarına rağmen hala aleviliğini koruyor bu insanlar.birde trakyada yaşanmış bir olay var onuda anlatayım:vaktiyle tekirdağa bir müftü atanmış ve malkara ilçesine bağlı olan bir alevi köyünü sünnileştirmeyi kafasına koymuş,önce camii yaptırmış köye ve imam atamış imamdan sürekli bilgi alıyormuş bir gelişme varmı diye.ve bir gelişme olmayınca başka imamları deniyormuş,çok imam denemiş olmamış.en sonunda zekasına çok güvendiği ve oğlu gibi sevdiği bir imamı köyün camisine tayin etmiş ve şimdi oldu demiş,imam göreve başlamış ve bu müftü imama çok güvendiği için aylarca sormamış.bir gün kendinden emin bir şekilde imamı ziyarete gitmeye karar vermiş ve köye gitmiş.caminin önüne gelmişki birde ne görsün?caminin kapısı kilitli imamın nerde olduğunu köylülere sormuş,onlarda müftüyü imama götürmesi için bir genci görevlendirmişler.başlamışlar kırda yürümeye,gölgelik bir yerde suyun başına geldiklerinde müftü şaşırmış:bakmışki imam ve köyün gençleri suyun başında sofrayı kurmuşlar rakı içip sohbet ediyorlar.sinirinden küplere binen müftü imama sinirlenerek öüne kattığı gibi kovalamaya başlamış.ve daha sonra aynı müftü bektaşi dergahına katılmış...

ustaclu han
23.07.2006, 01:12

Bu tartışma kendi köyümün başlığı altında olduğu için katılıyorum.Bakın bizim köydeki cami 90lı yılların başında yapıldı bu caminin finansörlüğünü dönemin Manisa valisi Rafet Üçelli bizzat kendisi yaptı hatta hiç bir yerde görülmemiş bir şekilde bizzat kendisi bu caminin açılışına geldi bu ne demek oluyor söyler misiniz??

Kozluören köyü Soma'nın tek tahtacı köyüdür tek olması dışa kapalılığı getirmiştir.Vali bizzat kendisi gelerekten köyümüzde zafer nidasında açılış yapmıştır.Bugün köyümüzde camiye kimse gitmez.Buna istinaden köylümün kendi çabalarıyla yapmış olduğu bir cemevimiz mevcuttur.ayrıca hiçbir alevinin ağzından "Cemevide neymiş, benim ibadet edeceğim yer Cami" diye birşey duymadım duyacağımıda sanmıyorum.

Şoreş
18.08.2006, 02:50

Ben Doğu Alevisiyim ve Doğu Alevilerinin asimile olmadığı ve koyu Alevi olduğu birçok kişi tarafından bilinir ve devlet bu yüzden farklı gözle bakar...! Tehlike görür bizi ama diyeceğim şu ki Batıdaki Alevilerde son derece bağlıdır.Mesela Tahtacı Türkmenler Aleviliğin mihenk taşlarındandır.Ege ve Akdenizde ki birçok Tahtacı Türkmen böyledir.

Gene Orta Anadoludaki Aleviler Tokatlılar özellikle çok bağlıdırlar..

Kısacası dediklerine katılmıyorum ve eğer bir Alevi '' Cemevide neymiş'' derse Allah onu ıslah etsin.

aytans
24.08.2006, 15:07
Bende bergamanın karalarbaşındanım kozluören köyünü bilirim bizim köyden kozluören köyünde akrabası olan çok tanıdıklarım var.güzel köydür fakat fazla kimse kalmamış çoğu kişi almanya ve somada oturmaktadır bildiğim kadar

enel_
26.12.2006, 12:32
bende duydum o köyü bize yakın olmasına rağmen gidip görmek nasip olmadı ona en yakın alevi köyü karaçam dır

albaran
04.03.2007, 21:19
KOZLUÖREN

Soma´dan yönünü döndüğün zaman kuzeye
Sivri Dağı´yın dumanıda güzel KOZLUÖREN
Dereyol´da vardınmıydı Egrege
Orda dinlenmeside güzel KOZLUÖREN

Giderken yavaş yavaş serin çınar gölgesinde
Gökburun´dan, Geçikaya´sından, Değirmene
Göründüğün zaman tüm heybetinle
Selamlarsın misafirlerini güzel KOZLUÖREN

Çayır´dan geçilir Gocabağa
Kışla, Temreli, Garasana
Hele Sivri çatından bakınca sana
Heybetinde güzel KOZLUÖREN

Gürlek´den öte işte Örenburnu
Goca yoldan Peldörene vardınmı
Tozlugedik´i, Irahat´ı,Yaylayurdu
Yören´de çevrende güzel KOZLUÖREN

Haydin dostlar Çamlıyurdu,Yazlığı gezelim
Tahtacıdır, Alevidir senin ezelin
Evvel evlerde tutulurdu Cem´lerin.
Yolunda, erkanında güzel KOZLUÖREN

Peldören´den Sivri´ye bakınca
Yellibel´den Yayla´ya çıkınca
Goca tarladan Yeni Dede´ye varınca
Ululara niyazında güzel KOZLUÖREN

Bir yanın Suçıkdığı, bir yanın Kırmızı Dere
Çatal´dan, Acöldüren´den gidilir Hıdırellez´e
Semahlar tutulur Çakmak´ta kızca erkekce
Adetinde göreneğinde güzel KOZLUÖREN

Doruğun içinde oturan ihtiyarlar
Çoğu şimdi mezarda yatar
Sivri Şifa´ya bakar
Köyler içinde teksin KOZLUÖREN

Hasan Gül seni anlatmaya çalıştı
Gurbet elde senin hasretliğine alıştı
Daha yazacaktı ama kafası karışdı
Bu mısralardan daha fazlasın sen güzel KOZLUÖREN

Hasan Gül
26.12.2006

http://kozluoren.de/Frame-4.jpg

ernic 45
08.03.2007, 18:39
bizim köyede yapmak istediler amma halkimiz karsi cikti genclerimiz direndi ama karsi gelmesen tabi devlet cami yapar karsi gelindimi yapmaz biz karsi geldik cem evimizde ibadetimizi yapariz saygilar sevgiler

Şoreş
09.04.2007, 21:00
Köyün etrafı ormanlık, doğası çok güzel..
Umarım yollarını devam ettirirler ve buna inanıyorum..

ismailfikirli
18.07.2007, 19:12
Bu forumda ilk mesajım. Forumda uzunca bir gezinti yaptım, çok değişik konularda mesajlar mevcut. Alevi olarak birçok bilgi eksiğimiz var. Bu konularda bilgi alışverişi yapabileceğimiz umudunu taşıyorum. Ayrıca birçok kardeşimizle tanışmaya da vesile olacaktır. Ben Manisa İli, Akhisar İlçesi Yatağan Köyündenim. Herkese iyi günler dilerim.

cetmioglu
22.12.2007, 00:13
merhaba canlar herkesin kurban bayrami kutlu olsun.

Ali sağlam
14.01.2008, 20:35
Can kardeşlerim bende çok beğendim köyünüzü hep özünüze bağlı kalırsınız.

zapatista_45
08.04.2008, 19:07
kozluerenlileri bilirim gayet alevilige sadık insanlardır onun için sırf cami var diye eleştirilmesi pe hış kacmaz