Orijinalini görmek için tıklayınız : ramazan ve muharrem ayı arasında ne gibi farklar var
ben dıkkat eduyorum arastırıyorum ama daha pek tam anlamıyla bı cevap alamadım. ramazan ayı her yıl 10 gün ilerı geliyo bu muharrem ayı icin neden gecerlı degıl sordum buyuklerıme ama tam anlamıyla bı cevap alamadım sıze soruyorum canlar eger varsa bu konu hakkında bılgısı olan benıde aydınlatsın
ben dıkkat eduyorum arastırıyorum ama daha pek tam anlamıyla bı cevap alamadım. ramazan ayı her yıl 10 gün ilerı geliyo bu muharrem ayı icin neden gecerlı degıl sordum buyuklerıme ama tam anlamıyla bı cevap alamadım sıze soruyorum canlar eger varsa bu konu hakkında bılgısı olan benıde aydınlatsın
slm can ramazan orucu ve muharrem yası arasında çok fark var bildiklerimi anlatayım öncelikle muharrem bi yastır yani biz hüseyinin yasını tutuyoruz hüseyin yolunda gidiyoruz ramazanda sadece oruç tutuluyor yani onlar yiyip içip yatıyolar bizde öyle değil bizim yemememiz ve yapmamamız gereken çok şey var mesela et, elma,yumurta vs. gibi şeyler yenmez eğlence gibi şeylerde yapılmaz muharrem boyunca biz matem tutuyoruz arkadaşım onlarınki bi takım eğlence bütün sene boyunca çalışıyolar ve bunu bir ay içinde yani ramazanda yiyip içip bitiriyolar... bu yani...bi senenin keyfini çıkarıyolar gibi bişey... benim bildiklerim bunlar aslında çok şey varda ancak bu kadarını anlatabildim yardımcı olabildiysem ne mutlu bana:)
SarıVatoz 04.10.2006, 13:39 ben dıkkat eduyorum arastırıyorum ama daha pek tam anlamıyla bı cevap alamadım. ramazan ayı her yıl 10 gün ilerı geliyo bu muharrem ayı icin neden gecerlı degıl sordum buyuklerıme ama tam anlamıyla bı cevap alamadım sıze soruyorum canlar eger varsa bu konu hakkında bılgısı olan benıde aydınlatsın
Muharrem ayı için de geçerli ama 10 gün değil 5 ya da 6 gün erken gelir ramazan ki bunun nedeni; ay takvimi 360 gün iken güneş takviminin 365(366) gün olmasıdır. En önemli fark Muharrem de oruç tutulmaz insanlar sevap kazanıp cennete gidecem diye bir beklenti içinde değildirler, Kerbelanın yası tutulmaktadır. Et yememe, çay içmeme gibi konular zannedersem yöreden yöreye göre değişiyor. Kısaca tek benzerlik güneş gülümserken yemek yenmemesidir.
SarıVatoz 12.10.2006, 13:08 Vay be! ne laf etmişim ki kimse üstüne söyleyecek söz bulamamış:D:D:D:D:D:D.
Muharrem ayı için de geçerli ama 10 gün değil 5 ya da 6 gün erken gelir ramazan ki bunun nedeni; ay takvimi 360 gün iken güneş takviminin 365(366) gün olmasıdır. En önemli fark Muharrem de oruç tutulmaz insanlar sevap kazanıp cennete gidecem diye bir beklenti içinde değildirler, Kerbelanın yası tutulmaktadır. Et yememe, çay içmeme gibi konular zannedersem yöreden yöreye göre değişiyor. Kısaca tek benzerlik güneş gülümserken yemek yenmemesidir.
evet ama girdiklerin günahlarında farkında olsunlar
sevgili can o zaman degişikligi muharrem orucunda da wardır.bu ay yılına gore hesaplanan hicri takvimle gunes yılına gore hesaplanan milladi takvim arasındaki 10 gunluk farktur.
GELİN CANLAR BİR OLALIM......
Yusuf Eroğlu 13.10.2006, 21:09 ben dıkkat eduyorum arastırıyorum ama daha pek tam anlamıyla bı cevap alamadım. ramazan ayı her yıl 10 gün ilerı geliyo bu muharrem ayı icin neden gecerlı degıl sordum buyuklerıme ama tam anlamıyla bı cevap alamadım sıze soruyorum canlar eger varsa bu konu hakkında bılgısı olan benıde aydınlatsın
Dost Muhharem orucuda Ramazan gibi her yıl 10gün öne gelir Ramazanla Kurban bayramı arası 70 gündür kurbanda 20 gün sonra Muhharem başlar.Alevi'liğin birinci şartı, en saygıdeğer, gerçekten oldukça övündüğüm ilkesidir Muharrem orucu.Şahsen ben gece saat 12'den sonra oruca başlarım 3 gün masumu pak 12 günde normal olarak 15 gün tutarım.15 gün boyunca hiç su içmem sembolik olarak tabiki ayran,çay,sıvı şeyler çorba,hoşaf gibi şeyler içilir. Su bilindiği gibi Kerbela'daki susuzluk çeken şehitlerin yassı için sembolik olarak içilmez ,et yemem, etli yemek yemem, az çeşit, genelde kahvaltı olur çok az yemeye çalışırım,iftara yetişmek için kendimi paralamam çok daha sakin davranırım argolu konuşmam tamamen siyah giyinirim. Gece yatmadan Kumru okurum,Bedri Noyan dedebaba'nın Alevi'lik Bektaşilik kitabını,fuzuli okurum,Seyyit Nizamoğlu divanı okurum,Nehcül-Belaga(Hz Ali divani) okurum Böylece Muhharem ayı boyunca yasımıda,orucumuda tüm benliğimde duyumsarım tabiki Cemede giderim.
karadagli 14.10.2006, 01:45 --------------------------------------------------------------------------------
Alıntı:
soners´isimli üyeden Alıntı
Sevgili soners can. ben bunu bir kitapta okumustum,sizde biliyorsunu ki 4 tane hürmetli ay vardir.recep, saban, muharrem ve ramazan.bir rivayete göre geri kalan 8 ay Allaha sikayetci olmuslar neden onlar hürmetli de biz hürmetli degiliz diye, Cenabi Allahta hepsinin hürmetli olmasi icin her sene 10 gün erken gelmesini emretmis. ki ozaman 30 mu 32 senede mi tüm aylar hürmetli oluyorlarmis. tabi bu sunni islam anlayisina göre , eminim bir kac haci hocaya bunu sorarsan bu cevabi alirsin diye düsünüyorum.
saygilar
SarıVatoz 14.10.2006, 02:06 Bektaş Eren hikayeyi biraz yanlış biliyorsun sanırım.
Orda sadece Ramazan ayının adı geçer. Ve şikayetçi olanlar aylar değil yılın Ramazan'dan nasiplenmeyen günleridir
Ya da ben yanlış biliyorum.
karadagli 15.10.2006, 02:09 Bektaş Eren hikayeyi biraz yanlış biliyorsun sanırım.
Orda sadece Ramazan ayının adı geçer. Ve şikayetçi olanlar aylar değil yılın Ramazan'dan nasiplenmeyen günleridir
Ya da ben yanlış biliyorum.
sevgili sarivatoz can, 12 ayin icerisinde sadece 4 tane ay hürmetli olunca, geriye kalan 8 ay itiraz ediyor, eger sizin söylemis oldugunuz gibi günleri olmus olsa bir ayin icinde 4 hafta var ve bunda da tüm günler mevcuttur, zaten 7 gün vardir, bunlar neden itiraz etsinler ki. ramazan ayinin icinde tüm 7 gün mevcuttur.
saygilar
SarıVatoz 19.11.2006, 04:58 yılın 365 gününden bahsetmiştim; neyse çok da önemli değil
isyaaannn 21.11.2006, 14:28 arkadaşım diğer canlarında dediği gibi biz yas tutuyoruz sana şöyle söyleyim herkes bi yakınını kaybetmiştir kaybettiklerimizin yerleri cennet olsun onların vefat ettikleri tarihte onları hep anarız peki onların vefat ettikleri tarih her sene 10 gün önceye gider mi? gitmez hep aynı tarihte anılır öyle değilmi ondan ramazan gibi 10 gün önce başlamaz benim bildiğim böyle düşünelerim bu canlar
isyaaannn 21.11.2006, 14:37 bide şimdi öğrendim alevi muratın dediğide akla yatıyor takvimler arası farklardan dolayı oluyor gün farkı varmış ama benim düşüncelerim değişmedi nasılki hızır oruçları hep aynı zamanda şubat ayında oluyor muharrem ayı da öyle olması gerekmiyormu hızır orucu dedim bilmeyenler olabilir bu hz hızır için 3gün tutulan oruçtur
KızılBant 21.11.2006, 15:25 Kısaca Muharrem bizim ramazan onların
Bir deyim vardır bilir misiniz ? Şöyle '' Her gün Allahındır ''...
Bunu neden söyledim ? :) Biliyorsunuz ki Ramazanlar geldiğinde Camiilere ışıklı yazılar yazarlar, ''11 Ayın Sultanı '' diye:) Ben şimdi hergün Allahındır diyen Sünnilere söylüyorum..Hergün Allahınsa neden Ramazan Ayı en kutsal sizin için ? Onlara Farz kılınıp kılınmaması önemli değil, burda komik olan Hergün Allahındır diyip, Ramazanı diğer tüm aylardan üstün tutmaktır..Sünniler çok çelişiyorsunuz:)
Bizimde Muharrem/Xızır Ay'ımız, Orucumuz, Günlerimiz var ama asla ''11 Ayın Sultanı '' demeyiz anlatabildim mi değerli Sünniler, pardon Ehli Sünnetler:turned:
deli gönül 22.11.2006, 09:51 Muharrem orucu İmam Hüseyinin kerbelada şehit edilmesi anısına tutulan yassı matem orucudur.Matem orucumuz kurban bayramından 20 gün sonra başlar.Muharrem orucunda zorunluluk yoktur.Herkes hür iradesini kullanarak tutar ya da tutmaz.Ramazan ayında olduğu gibi baskıyla,şiddetle ,dayatmalarla oruç tutturulmaz.Ramazan ayındaki gibi tıka basa aç gözlü gibi yemek yenmez.Sofralarımız gayet mütevazidir.
Muharrem orucumuzun bitiminde ise 12 çeşitten yapılan aşuremız pişirilir ve komşulara dağıtılır.Aşurenın pişirilmesinin nedeni ise kerbelada kurtulan Zeynel Abidinin mutluluğundandır.
Ramazan orucu cennetten bir parsel kapmak için aç geçirilen günlerdir bence.:p
denizsefiri 22.11.2006, 11:51 Sevgili alevi kardeşlerim, ramazan ve muharrem oruçlarıyla ilgili yapmış olduğunuz değerlendirme ve mukayeseleri okuyunca bir kaç satır yazmak istedim. İnançları yüzünden yıllarca hor görülmüş, ezilmiş, dışlanmış insanlar olarak diğer inanç gruplarına yaklaşımınızın daha hassas oması gerekmez mi?
"Biz üstünüz, biz doğruyuz, siz yanlışsınız.." tutumunu sizin gibi genç arkadaşlara hiç yakıştıramıyorum. Bu anlayışın içinde kibir ve nefret var. Böyle yapınca size zulmedenlerden farkınız kalmaz ki? Yunus diyor ki:
"Bir tek kalbi kırdın ise
Bu kıldığın namaz değil"
Ve bu forumda öğrendiğim, çok hoşuma giden fakat numarasını hatırlayamadığım bir ayeti bu kez ben sizlere hatırlatmak istiyorum:"içinizden hiçbir topluluk kendini diğerinden üstün görmesin, ola ki o küçük gördüğünüz topluluk sizden daha hayırlıdır"
Diyelim ki mukayeselerinizde haklısınız, sizin inançlarınız, ibadetleriniz daha makbul; soruyorum size, mensup olduğunuz inanç sistemlerine, o aileler içinde doğarak hasbelkader sahip olmadınız mı? O zaman bu üstünlük iddiası niye? Allah'ın indinde doğuştan sahip olduğumuz etiketlerin bir hükmü olamazki, niye çekişiyor ve aynı tuzağa sürükleniyorsunuz. Hangi ailelere mensup doğmuş olursak olalım, ibadet şeklimiz ne olursa olsun Allahu teala önce tek bir şeye bakar kalplerimize.. Orada, kalplerimizde ölmeden önce Allah'a ulaşma dileği yani ermiş evliyalar olma muradı varsa mutlaka kendine ulaştırır. Eğer ibadetlerimizi kibir vasıtası yapıyorsak her gün oruç tutsak, alnımız secdeden kalkmasa neye yarar. Musa (a.s)ın kıssasını hatırlayın: Musa(a.s) bir adam görür. Allah'a şöyle yakarmaktadır:"Allah'ım gel şu dizlerime yat da başının bitlerini kırayım" Musa (a.s) adama yanlış dua ettiğini, Allah'ın bir insan olmadığını vs anlatır ve doğrusunu öğretir. Adamın yanından ayrılınca Allahu Teala Musa(a.s)a şöyle vahyeder:"Ya Musa Biz kulumuzun içtenlikle yaptığı o duasından hoşnuttuk, neden kafasını karıştırdın" Bunun üzerine Musa(a.s) geri döner ve adama dilediği gibi dua etmesini söyler.
Sünni veya alevi değil de inançlarıyla dalga geçtiğimiz, komik, saçma bulduğumuz ilkel bir kabilede de doğmuş olabilirdik, doğuştan sahip olduğumuz değerler değil kalplerimizdeki taleplerimiz bizi Allah'a ulaştıracak.
Kızılırmaklı 29.11.2006, 16:15 Tek bildiğim en önemli fark sunniler sabaha kadar tıka basa yiyor bizler ise gece yarısına kadar...
Valla SÜnnİlerİn Sabaha Kadar Yİyİp İÇtİklerİnİ Bİlmemde Benİm Burda GÖrdÜĞÜm OruÇlu AĞizlariyla Çok Fazla İĞrenÇlİkler Yaptiklari Ve Sirf OruÇ Tutmuyorlar Dİye İnsanlara Şİddet Uygulamalari Bence Sevap Yolunda Gİdeyİm Derken Tamamen GÜnah Çukurunda BoĞuluyor Garİplerİm Benİm:)
|
|