Orijinalini görmek için tıklayınız : Pİr Sultanin KİmlİĞİ

ali baba
02.09.2006, 22:34
Hayatını inandığı ilkelere bağlı kalarak yönlendirmiş ve bu erdemli hayatı şehitlikle süslemiş nadir insanlardan biridir Pir Sultan Abdal. Yönünü hakka dönen ve vicdanında adalet terazisini bozmayan herkes Pir Sultan Abdal’ı ve onun inandığı değerler etrafında ki erdemli ve onurlu duruşunu takdir eder.

Pir Sultan Abdal’ı anlamak demek, onun bu erdemli duruşunun altyapısını bilmek demektir. Onun ne hissettiğini, davranışlarına temel olan düşünceleri, duyguları anlamak demektir. Yani kısaca Pir Sultan Abdal’ı anlamak, ‘Pir Sultan Abdal’ı Pir Sultan Abdal yapan değerler nedir?’ sorusunun cevabıdır. Ve bu soruya en iyi cevabı verecek olan yine kendisidir Pir Sultan Abdal’ın.

Dini

Pir Sultan Abdal her şeyden önce bir Müslüman, bir Muhammedîdir. İslam dinine tabidir. Hz. Muhammed’in peygamberliğine, Allah’tan vahiy aldığına inanır.

‘Muhammet dinidir bizim dinimiz

Cibril Emindir hem rehberimiz

Tarikat altından geçer yolumuz

Biz müminiz, mürşidimiz Ali’dir.’

‘Muhammet bizimdir, Ali bizimdir

Erkanı bizimdir, yolu bizimdir’

Bazen de İslam dininin adını açıkça zikreder:

‘Muhammet kılavuz mahşer yerinde

İslam’ın sancağın çeken Ali’dir’

Şeriat

Ona göre şeriatın göğe çekilmesi alemin zulüm ile yakılmasıdır. Çünkü şeriat, yani Muhammedî adalet ve yönetim biçimi insan onurunu ayaklar altına almayan yegane yönetim ve yaşam biçimidir.

‘Şeriat göğe çekildi

Yüz suyu yere döküldü

Âlem zulm ile yakıldı

Kıyametten işaret var’

Kur’an

Pir Sultan Abdal Kur’ana bağlıdır. Kur’ana iman etmiştir, Onda yazılan her şeyi kabul etmiş, özümsemiştir. Öyle ki, Kur’anı ortaya koyarak insanlara meydan okumaktadır.

‘Pir Sultan’ım Haydar heman

Dağları bürüdü duman

İşte İncil, işte Kur’an

Seçebilirsen gel beri’

Mezhebi

Kendi şiirlerinde Pir Sultan Abdal, defalarca Şianın Caferi mezhebine mensup olduğunu yineler. Defalarca On iki İmamları zikreder; o hazretlerin önünde saygıyla eğilir.

‘Biz Muhammet Ali kullarındanız

Nesl-i Al-i Aba soylarındanız

İmam-ı Cafer’in mezhebindeniz

Server Muhammet’e peymana geldim.’

‘Senin aşıkların semaın tutar

Kadir geceleri şemalar yanar

Mezhebim İmam Cafer’e uyar

Gel dinim imanım, İmam Hüseyin’

‘Didar defterine geçtim

Münkir münafığı seçtim

Mezhepte Cafer’e düştüm

Firdevs-i âlâ içinde’

www.odkan-erdenay.com'dan alınmıştır.

hazannn
01.08.2007, 11:29
Teşekkürler...

munzurcan
01.08.2007, 20:32
ali baba gerçekten pirsultan bu kadar güzel anlatılır teşekkürler

PirO_62
01.08.2007, 23:21
Teşekkürler...

ali baba gerçekten pirsultan bu kadar güzel anlatılır teşekkürler

Eski Topikleri Gereksiz Yere canlandırmayın. Teşekkür Butonu Mevcut. Bakınız Topik Tarihi.

Ve Forum Kuralı : 18. Uzun zaman cevap yazılmayan konulara cevap vermeyin! Uzun zaman: 1 hafta.
Eğer çok acil ve son derece yararlı bir cevap ise o zaman yazabilirsiniz.

Kilit.