Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi erkeklerde neden sakal kesilmez?

hasret_eylul
04.09.2006, 11:17
merhaba arkadaşlar merak ettiğim bir soruyu paylaşmak istiyorum..
bizim alevi erkeklerimizin bıyıkları sünni erkekelere nazaran daha kalındır ve büyüklerimiz veya dedelerimiz sakallarına makas vurmazlar bu konuda yardımcı olacak birileri varsa beni aydınlatırsa çok sevinirim..

reyhan22
04.09.2006, 11:21
hasretçim konuya değinmiş olman sevindirdi beni hiç okadar dikkat etmemiştim ama şimdi bi düşündüm gerçektende öyle bende merak etmeye başladım şimdi ama içimden bir ses bunun özel bi amacı olmadığını söylüyor yinede merakla gelecek yanıtları bekliyorum..

hasret_eylul
04.09.2006, 11:25
hasretçim konuya değinmiş olman sevindirdi beni hiç okadar dikkat etmemiştim ama şimdi bi düşündüm gerçektende öyle bende merak etmeye başladım şimdi ama içimden bir ses bunun özel bi amacı olmadığını söylüyor yinede merakla gelecek yanıtları bekliyorum..
sevgili reyhan mutlaka bir sebebi var bundan eminim ama bi öğrenseydik çok iyi olacak bende merak içinde bekliyorum...

Serkan_Devrim
04.09.2006, 11:45
benim bulunduğum toplumda hz Ali'nin sakalı öyle olduğu için bırakıldığını bilirim. birde top sakala çok kızarlar. onuda ilk iki halifenin sakalı olduğu için. onları temsil ediyormuş. ama günümüzde gençler top sakala çok meraklı. :)

hasret_eylul
04.09.2006, 11:49
benim bulunduğum toplumda hz Ali'nin sakalı öyle olduğu için bırakıldığını bilirim. birde top sakala çok kızarlar. onuda ilk iki halifenin sakalı olduğu için. onları temsil ediyormuş. ama günümüzde gençler top sakala çok meraklı. :)

sevgili ali ekber aydınlattığın için teşekkür ederim peki bıyık olayıdamı aynı şekildedir çünkü bazan bir insanın bıyıklarına baktığım zaman bile alevi olduğunu anlıyorum.. hımm peki bide şunu sorayım mesela hacı dayı dedğimiz amcalarımızın sakalı onlarda çok kısaltırlar sakallarını bunun sebebi nedir peki

Serkan_Devrim
04.09.2006, 12:12
sevgili ali ekber aydınlattığın için teşekkür ederim peki bıyık olayıdamı aynı şekildedir çünkü bazan bir insanın bıyıklarına baktığım zaman bile alevi olduğunu anlıyorum.. hımm peki bide şunu sorayım mesela hacı dayı dedğimiz amcalarımızın sakalı onlarda çok kısaltırlar sakallarını bunun sebebi nedir peki
tam olarak bilmiyorum. ama genelde Ali takip edilir ve ona uyulur. katta savaşlarda hz Ali kırmızı başlık taktığı için devamında aleviler kırmızı başlık taktılar ve kızılbaş lakabını aldılar. kısacası emin değilim ama sakal bıyık meselesi Ali takipçiliği galiba. :)

ZülfüKakul
04.09.2006, 12:15
Örneğin bu amca gibi
http://img234.imageshack.us/img234/4408/9dersimxh8.jpg

Bende merak ettim ama gelenek alışılagelmişlik olmalı...

karadagli
04.09.2006, 12:17
sevgili canlar.benim bildigim Alevi erkeklerin, dedelerinin sakallarini kesmemesinin nedeni Hz.Ali vuruldugunda sakalli olusu, ve vurulmadan önce bugün bennim bu sakalim kendi kanimla kizil olacak demesi, yani Hz.aliye benzemek.biyik konusuna gelince Alevi erkekleri biyiklarini köpek kuyrugu yapmazlar ve ince birakmazlar. ben sahsen hic bir zaman köpek kuyrugu yapmam. ce ince birakmam.profilimde de göründügü gibi oldugu gibi birakirim sadece toparlarim.

saygilar

aisik
04.09.2006, 12:43
benimde bildiğim kadarı ile sünnilerin bıyıklarının alt kısımları yok buda zamanında onlardan birilerinin (mavuyanın) bi kavgadamı bi dalaşmadamı ne şeytan tarafından bıyığının bi ucunu yolmuş.oda bi ucu yolunmuş bıyığı görünce belli olmasın diye diğer yerlerinide kendi almış ve bıyıklarının alt tarafı öylece açık kalmış
bizimkilerde zaten dokunmadıkları için öylece uzamış kalmış
ve daha sonra atalarımız zamanla kendileri daha da uzatarak dolgun ve pala bıyık bırakmışlar ve ogünden bu güne süre gelmiş bizlere
bıyık bizim için bi nevi şan şeref gibi olmuş yani yiğitliğin şanı çünkü yezitlerde yarım olduğu için onlarda bi şan şeref olamaz
yani düşünün yar erkek yerı beyan bi insanı ya bayan ya erkek tir dimi

karadagli
04.09.2006, 13:10
Örneğin bu amca gibi
http://img234.imageshack.us/img234/4408/9dersimxh8.jpg

Bende merak ettim ama gelenek alışılagelmişlik olmalı...

Özlem kardes beni güldürdün ya, kalip gibi cevap, nerden buldun o güzel resimi bizim köyde bir adama cok benziyor.

sevgiler

ZülfüKakul
04.09.2006, 13:20
Özlem kardes beni güldürdün ya, kalip gibi cevap, nerden buldun o güzel resimi bizim köyde bir adama cok benziyor.

sevgiler

Bir belgesel vardı elimde.. Onu siteye eklerken içinden resimlerde eklemiştim Canların Dört Kapısı isimli belgesel, aklıma o geldi birden onu aldım :)

aisik
04.09.2006, 13:23
benimde bildiğim kadarı ile sünnilerin bıyıklarının alt kısımları yok buda zamanında onlardan birilerinin (mavuyanın) bi kavgadamı bi dalaşmadamı ne şeytan tarafından bıyığının bi ucunu yolmuş.oda bi ucu yolunmuş bıyığı görünce belli olmasın diye diğer yerlerinide kendi almış ve bıyıklarının alt tarafı öylece açık kalmış
bizimkilerde zaten dokunmadıkları için öylece uzamış kalmış
ve daha sonra atalarımız zamanla kendileri daha da uzatarak dolgun ve pala bıyık bırakmışlar ve ogünden bu güne süre gelmiş bizlere
bıyık bizim için bi nevi şan şeref gibi olmuş yani yiğitliğin şanı çünkü yezitlerde yarım olduğu için onlarda bi şan şeref olamaz
yani düşünün yar erkek yerı beyan bi insanı ya bayan ya erkek tir dimi

selva
04.09.2006, 14:56
sakalı zaten herkes bırakmaz bırakanda makas değdirmez.günah sayarlar.bıyığa gelincede heralde mhplilerin veya dincilerin nasıl bir bıyık şekli var buda bizimkilerin bıyık şekli heralde

can85
04.09.2006, 15:03
mesela resimdeki bektaş eren abininde bıyıkları çok kalın :D :D
ama bnm ince ve sarkan top sakal ve kızarlar bana

şöyle cvplamak gerekirse sakal olayını zannaederim alışa gelmiş bi alışkanlık mesela sünniler daha ince ve ülkücülerin bıyığı daha tuhaf ona benzememek için olabilir.

karadagli
04.09.2006, 16:05
mesela resimdeki bektaş eren abininde bıyıkları çok kalın :D :D
ama bnm ince ve sarkan top sakal ve kızarlar bana

şöyle cvplamak gerekirse sakal olayını zannaederim alışa gelmiş bi alışkanlık mesela sünniler daha ince ve ülkücülerin bıyığı daha tuhaf ona benzememek için olabilir.

sevgili can85 kardesim, ama senin biyigin dogal olarak ince, yani sen kesip de inceltmedin,yasin daha genc üc bes sene sonra seninki de kalinlasir, gördügüm kadariiyle sekil olarak güzel, kuyruk yok.Birde eski insanlar biyiklarini yana dogru tararlar, Özlem kardesim güzel bir örnek vermis .yeni nesil yukardan asagi birakirlar.

sevgiler

keanu_1907
04.09.2006, 17:38
ben sadece dedelerin sakallarına makas vurmadıklarını biliyorum ki onun doğruluğundanda emin değilim.bizimkilerin(misal babam) genellikle bıyıklarını dudaklarının içie doğru kıvırdıklarını biliyorum bunu nedenide heralde muhafazakar kesimden kaynaklanıyo çünkü onlar sakallarını dudak içlerine bırakmazlar çünkü sünnet olduklarını düşünürler(yemek yerken pislikleri tutuyo diye bıyıkları ne uzun ne kısa keserler) mesela tayyip

gokhandogan33
04.09.2006, 21:20
Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesinin anmak için Aleviler her yıl muharrem ayında 12 gün oruç tutar, bu yas süresince et yemez, su içmez tıraş olmazlar. Acaba bu yası 12 gün değilde bir ömür boyunca tutmak veya tutma eğiliminde olmak için mi aleviler sakal traşı olmazlar!!!!!(Soruya soruyla bir yorum kattım ama:...

murats
04.09.2006, 21:54

şöyle bir bak bizim dedelerimizin nur yüzüne kalbinin temizliği yüzüne vurmuş ne kadar saf ve temiz sakallı, bıyıklıda olsa.

birde bak şeriat özlemiyle yanan hokkabazların sakalına yüzüne sebebi göreceksin...

Zahir
07.09.2006, 20:07
Musa Peygamber Harun ve Samiriden Hesap Sorar:

Taha Suresi:

92:Dedi ki, "Harun! Seni engelleyen neydi, onları saparken gördüğün zaman,"
93: "Bana uymazlarken? Emrime karşı mı geldin?"
94: Dedi ki, "Anamın oğlu, sakalımı ve başımı çekme. 'İsrail oğullarını neden böldün, neden sözümü tutmadın?' diye bana çıkışacağından korktum."

Allahın Kitabından o dönemde İsrail Oğullarınında sakallı olduklarını görüyoruz. Sakal ve bıyığın inanç bazında her hangi bir temsili olmaz. Kişilerin kendilerini tanımlamak için kullandığı bir kimliktir diye düşünüyorum.

adem_58
07.09.2006, 20:09
aslında onu büyüklerimize yani dedelerimize sormak lazım onlar daha iyi bilirler

KomünistAlevi
07.09.2006, 20:35
Ya canlar gerçekten çok şaşırdım!!!
Biz Alevilerde böyle bir şeyin olduğunu hiç görmedim..Gördüysem bile Dedelerimizin sakal bıraktığını gördüm ki zaten bunu herkes biliyo...Ama o dedelerimizde öyle yobaz gerici Faşistler gibi sakal bırakmazlar...Bide Muharrem ayında sakal kesmediğimiz doğrudur...Fazla süslenmeyiz biz Aile olarak fazla suda içmeyiz daha bir çok kuralda vardır et yemeyiz mesela yukarda Gökhan33 isimli arkadaşda bunu yazmış zaten...

Sevgi ve saygılarımla...

rockçı turna
07.09.2006, 20:41
bizim alevi erkeklerimizin bıyıkları sünni erkekelere nazaran daha kalındır ....

ona devrimci bıyıgı deniyor:) 60-70-80 lerin gecliği yani bugünün 40-50 li yastaki insanları bırakır genellikle o bıyıgı...

bluehero88
07.09.2006, 20:55
Sevgili hemşerim hasret... ;forumda yazılanları ve mantıklı olarak düşünürsek bıyıgın yada sakalın herhangi bir dini inancın simgesi oldugunu soyleyemeyiz...Sakal veya bıyık bırakma işi sanırım Hz.Ali(r.a)nın halifeliği sırasında meydana gelen Alevi-sünni kavgası oldugu sırada tarafların birbirini tanıması bilmesi için yada bi arkadasın dediği gibi 60-80 yılları arasında ortaya cıkan sisyasi
gorusun bi simgesi olur diyorum...sevgili hemşerim kendine ii bak...saygılar

ilayda
10.09.2006, 17:00
bende ilk defa böyle bişiy duyuyorum valla herkezin sakalı serttir bence bunun bi ayrı özelligi oldugunu düşünmüyorum bu konuyu açman güzel ama herkez aynı şeyleri yazmış keşke biraz araştırıp öyle yazsaydın tabi dogruluk payı felan varmı diye

Seyduna
10.09.2006, 17:13
Nerde ya, her sabah korunde kalkip tras oluyoruz. Kose olmak varmis, ne rahat ederdik :-)

astare
10.09.2006, 17:21
ona devrimci bıyıgı deniyor:) 60-70-80 lerin gecliği yani bugünün 40-50 li yastaki insanları bırakır genellikle o bıyıgı...

şöyle düzeltsem ne dersin bilmiyorum. o bıyık şekli aslında alevi bıyığıdır. ancak 60 lardan sonra sovyetlerden etkilenenler nedeniyle adı devrimci bıyığı olmuştur. bu da bir tesadüf aslında. sovyetlerin bıyığı ile alevi bıyığı kesişti adı devrimci bıyığı oldu. ama uydu yani. yinede "alevi bıyığı" demek daha doğru. ben 30 lu yaşlardaki bazı gençlerde görüyorum ve gıpta ediyorum.

.Deniz.
11.09.2006, 00:05
bizim alevi erkeklerimizin bıyıkları sünni erkekelere nazaran daha kalındır ve büyüklerimiz veya dedelerimiz sakallarına makas vurmazlar bu konuda yardımcı olacak birileri varsa beni aydınlatırsa çok sevinirim..

Ilginc bir izlenim ama benim kanatim, sakalin kalin/gür olmasi genetik olan birsey.

Yanlışım varsa siz düzeltin !

Turku_Yurekli
11.09.2006, 00:24
Eskiden büyüklerimiz bıyıklara cok önem verirdi ama günümüzde eskiye nazaran önemini yitiriyor simdi bıyık ve sakal yok genelinde erkeklerde,bence bu daha iyi :) Hem bir gelenek oldugunu düsünmüyorum ben vede ne bileyim normal bıyık ve sakalsız surat daha hos ve güzel duruyor..

cavuscan
11.09.2006, 22:30
bizlere yakışıyor yani alevilere , bıyık bıraktınmıda şöyle bıyık gibi olacak. bıyık dedinmi benim aklıma babalarımızın fırca bıyığı gelir. sakal olayını bilmem beyazlamadanda cok cok uzatmam sakallarımı. ama bıyıksız bi hayat düşünemiyorum :)
yakıştıgınıda söylüyolar :) bıyıksızda cok cirkin oluyorum mecburiyetten. :)
şöyle fırca dümdüz uzun bıyıklarım iyiki var:)

umarım (erkekler) herkeze böyle bıyık nasip olur.

ayvaz58
12.09.2006, 16:15
evet devrimci bıyığıda deniyor ona böyle gür.olsun bizim kıllımız ALİ'den gelir.

KomünistAlevi
12.09.2006, 16:27
evet devrimci bıyığıda deniyor ona böyle gür.olsun bizim kıllımız ALİ'den gelir.
Sayın Ayvaz58...

Benim babamda çok sölüyo sizin söylediğiniz sözü...:thumbup1:
Çok gülüyorum her duyduğumda:biggrin: :biggrin:

Erkeğin Kıllısı Ali'dendir.......Hemde bıyığımız Devrimci bıyığıdır Faşist MHP li bıyığı gibi aşyaya inmiş tipte değildir...

Sevgi ve saygılarımla...

ayvaz58
12.09.2006, 16:36
Sayın Ayvaz58...

Benim babamda çok sölüyo sizin söylediğiniz sözü...:thumbup1:
Çok gülüyorum her duyduğumda:biggrin: :biggrin:

Erkeğin Kıllısı Ali'dendir.......Hemde bıyığımız Devrimci bıyığıdır Faşist MHP li bıyığı gibi aşyaya inmiş tipte değildir...

Sevgi ve saygılarımla...
evet benimde hoşuma gidiyor ne zaman açılsa sçylerim BİZİM KILLIMIZ ALİDENDİR diye.bendede çok sakal çıktığı için epey kullanıyorum yani.ama yalan değil ALİdendir.öyle ülkücü bıyığı felan bize yakışmaz bıyık dediğin gür olur.

emrebey
12.09.2006, 16:46
hiç bıyıkların alevi sunni ayrıldığını duymamıştım.Sadece tarikatlarda (nakşibendi v.b)üst dudağın altını budarlar.onun haricinde yukarıdaki amcanın bıyığı normal bir bıyık ve sakal.top sakal ise hristiyanlığa atfedilir o yüzden pek hoş karşılanmaz.Diye düşünüyorum

YoLdAsMg
17.09.2006, 20:20
bence arkadaşım yaşlılarımızın bu bıyık sakal olayına bakıyorumda anadolu kokuyor, köy kokuyor, saflık temizlik kokuyor burnuma, yeni nesilde ise devrimci bıyığı denilen dudakların üzerine kadar uzanan bir bıyık şekli oda sanki bana şu izlenimi veriyor, ben bilgiliyim ben halk mucadelecisiyim :)))izlenimi var,
ama bıyığı sakalı uzatmak değil, onu taşımak önemli benim için
saygılar..

ekinersin
19.09.2006, 14:04
bakıyom bıyığa taktınız ama ilk soran arkadaşın sorusuna şöyle bir soru sormak isterim on iki imamlar orucu neden tutulur. evet bıyık ve sakal imam hüseyin ve kerbela vakasını umarım hepimiz biliriz o günden sonra yası mahtem olarak tıraş olmadı pirler yas tuttu ve bizlerde bu yola uyduk. ikincis de sunnilede kurana göre farz olanı deyilde onlar sünneti yane hadisleri uygularlar onlarta bıyık ve sakalı cevirmek sünnettir ve bizimki onlara göre günağtır.

hasret_eylul
19.09.2006, 14:14
sevgili dostlar hepinize paylaşımı için gerçekten çok ama çok teşekkür ederim..

gecenin ışığı
19.09.2006, 14:18
hasret bunu aslında pek bir sebebi yoktur.bizim bir geleneğimiz gibidir.sakal zaten bilgeliği simgeler.kalın bıyıklarsa zaten aydın insanların,demokratlığın bir sembolü gibidir.bu bizde artık bir gelenek gibidir.elbette bunlar yüzeysel şeylerdir.bıyık bırakmakla yada sakal uzatmakla adam olunmuyor.bunlara uypta çok kalitesiz insanlarda olabiliyor.ama dediğim gibi toplumumuzda dedelerimizin bilgeliğinin,alimliğinin bir sembolü gibidir...
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
bu arada konuyla alakası yok ama kullandığın hallac_ı mansur kitap kapağı çok hoş herkese bu kitabı okumalarını tavsiye ederim.alevilik felsefesi üzerine çok hoş bir kitap....herkese saygılar..

mutlumusuncan
19.09.2006, 16:59
bu arada konuyla alakası yok ama kullandığın hallac_ı mansur kitap kapağı çok hoş herkese bu kitabı okumalarını tavsiye ederim.alevilik felsefesi üzerine çok hoş bir kitap....herkese saygılar..
Kitabın adı nedir? Nasıl temin edebiliriz?

hasret_eylul
19.09.2006, 17:22
Kitabın adı nedir? Nasıl temin edebiliriz?
can kitabın adı "bağdatta ölüm"dür. hallacı mansuru anlatır gerçekten tavsiye edebilirim.. en azından alevi canların okumasını çok isterim benim elime bir arkadaş vasıtası ile geçmişti ama kitapçılardan büyük ihtimalle temin edebilirsiniz. yazarı şuan aklımda değil ama söz yarın öğrenir yazarım..

dede_27
23.09.2006, 20:05

Ya Can...Herkesin bırakacağı diye bir şey yok...Nitekim benm babamındada dayımında...Hepsi böyle kalın bıyıkları war...Sanırım 2 yıl sonra ben de bırakacağım..:)..

Aslında birazda kültürümüzden geliyor...Büyüklerimiz böyle yapmış bizde yapalım...gibi...:)

Birazda Hz Ali yolundan gittiğimiz belli olsun diye olabilir...

Ve birazda Onlar gibi çember sakal ve bıyığımızın olmaması için..(yobaz kesim gibi..)

''Birazda..'' kelimesi çoğaltılabilir...:)..

YoRuM78
01.10.2006, 00:17
aleviler neden sakal yada bıyık kesmez gibi bır sey ben duymadım sadace 12 ımamlarınn orucu tutuldugu zaman kesilmediğini cok net biliyorum onun dısında suan benzesin buna benzesin dıye bıyık yada sakal bıraklıdgını dusunmuyorum

TankCan
01.10.2006, 16:13
ben bir simge olarak bıyık bırakıldığını biliyorum bizim yörelerde bu anlamda uygulanıyor.fakat sakal _? işte onu bende bilmiyorum:)

Nesimi
01.10.2006, 18:00
Stalin bıyığı yada süpürge bıyık diye tabir edilen bıyık önemli bir simgedir. Pos bıyıkda diyenler var. Eskiden Aleviler birbirini bu şekilde tanıyabiliyordu şimdi pek bıyık bırakan yok.

Sakalı muharrem ayında uzatırlar genelde.

Servan
01.10.2006, 19:20
HZ ALİ hayber kalesine seferinden bir gece önce yarın benimle gelenler bıyık bıraksın demiştir bundan yola çıkarak ta bir alevilerin bıyıkları sunni kesim gibi degildir HZ ALİ nin bu sözü nedeniyle aleviler bıyıklarını uzun tutarlar.buna ornek bıyıksız dede yok tur.

GELİN CANLAR BİR OLALIM......

Özgür-Taylan
08.10.2006, 08:53
sakal kesilir kesilir, kirli sakal birakinca bile büyüklerimden "tepki" almisimdir.. yani ne o yobazlara merak mi saldin, muamelesi görüyoruz lol

Dedelerin sakal birakmasi bence gayet normal, ama bazi Dedeler sadece biyik birakiyor, baya bi kalin biyik... insan kendine ne yakistiriyorsa öyle davranmali bence.

saygilar

almuslu_tuna
28.10.2006, 22:20
bence hazreti ali efendimizn sakallı olması bıze ve buyuklerıme ornak oldugundan kesılmıyorrr benımde sakalım çıksa bende hz.ali efendimiz gibi bırakırım cunku onu cok cok cok sevıyorum

KomünistAlevi
28.10.2006, 22:23
bence hazreti ali efendimizn sakallı olması bıze ve buyuklerıme ornak oldugundan kesılmıyorrr benımde sakalım çıksa bende hz.ali efendimiz gibi bırakırım cunku onu cok cok cok sevıyorum

Can Merhaba...

Hz.Ali'mizin sakalının şeklini biliyormusun nerden biliyorsun ki onun gibi sakal bırakcaksın?:yamukgul: :yamukgul: :yamukgul: :yamukgul:

Siya Saperen
28.10.2006, 22:44
Genel olarak günümüzde dahi görüntüdeki küçük detay ve değişiklikler bize az da olsa (görüş, düşünce, ideoloji) fikir sahibi olmamızı sağlayabilir. Fakat unutmamak gerekir ki her genelleme gibi arada istisnaların da olabileceğini unutmamak gerekir. Her çevre, konjektür veya toplumlarda yabancılarında benzer özelliklerde olabileceklerini unutmamak gerekir. Yani fiziksel ayırımlar/farklılıklar genel olarak bireyin elinde ise buna fazla aldanmamak gerekir...

Örneğin siyasi oluşumlara sızmak isteyen kişiler o oluşumların genel tavırlarını taklit ederler. Hatta öyle ki bu işi uç olarak yaptıkları için görünüş olarak o oluşumun mantığını en fazla savunanlardan olduğunu sanabilirsiniz...

Bana kalırsa sakal, bıyık vs. gibi fiziksel ayırımları özellikle bizim çevremizde yapmak pek mümkün değildir. Bildiğim tek şey (-aşırı dincilerin) kendilerini farklı gösterdikleri...

Bunu teşhir edebiliyorsak ve şekle çok fazla önem verip ve/veya güven duymuyorsak ortada bir sorun yok demektir...

Lazoşa_62
29.10.2006, 19:32
Özellikle dedelerimizin Sakal bırakmasının temelinde Hz.Ali sakalına esas, alevi olmanın verdiği güç ve yaş itibarı ile bilgeliği pirliği simgeler.

Bıyık ise Kalın ve üst dudak üzerinden agizi kapatır.Bunun alevi olmanın ötesinde siyasi görüşü de temsil etmişti ve halen bende dahil bazilarımız devam ettirmekteyiz.

cihanvural
31.10.2006, 01:02
Özellikle dedelerimizin Sakal bırakmasının temelinde Hz.Ali sakalına esas, alevi olmanın verdiği güç ve yaş itibarı ile bilgeliği pirliği simgeler.
Bıyık ise Kalın ve üst dudak üzerinden agizi kapatır.Bunun alevi olmanın ötesinde siyasi görüşü de temsil etmişti ve halen bende dahil bazilarımız devam ettirmekteyiz.[/QUOTE]

ben bir nuseyri şeyhine sormuştum ve bana bu cevabı vermişti ama şunu ekledi. bir alevinin top sakal bırakmasını çok sakıncalı görüyor. Nedeni de Bu top sakalın (keçi sakalı) Sünnilere özgü olmasıymış. Osman- Ömer Ebubekir gibi (günümüzde sünni arap krallarında bunu görebiliyoruz) Zaten Hz. Ali zamanında insanların hangi taraftan olduğuna sakallarına bakılarak anlaşılırmış. ali taraftarları sakalın ya tamamını keserler yada tamamını bırakırlarmış. ama sünniler sadece çene ve bıyık kısmını kesmezlermiş.

maymay
31.10.2006, 09:43
Mavexer

Bilmem fark etinizmi, ama oyle sakalari en cok buyuklerimiz birakiyor.
Ve unutmayinki, hersey deyisiyor. Ve alevilikte en sevdigim seyse benim, baska dinlere gore, alevilik bir dinden cok daha otesi. Gordugum butun Alevilerin 60% en azindan sakalsiz.
Bence bu sadece bir tercih, ve bizim dedelerimizin sakal birakma nedeni eski adet gibi olmasi lagzim.

Akgüney
01.11.2006, 17:09
bu konu acildiktan sonra bizim köylülere dikkat ettim de cogunda sakal yok...biyiksiz olan yaslilar da var?? yani kesilmez diye bisey yok sanirimm

ozgurgunler
02.11.2006, 20:06
ben bu konuyu yıllar önce düşünmüş ve dedeler kanalı ile araştırmıştım. bizimkilerin pos bıyık bırakmasının sebebi taa muhammede kadar dayanıyor. dünyadaki kutssal kitaplar içinde temizliği kurallarla uygulayan tek kitap kurandır. muhammed arapların temizlik sorunlarına çözüm bulmak ve yemeği daha kolay yiyebilmek için bıyıkların, bugün badem bıyığı dediğimiz ve genelde dincilerin bıraktığı şekilde kesilmesini emretmiş. ardından halifeler döneminde ali'nin öldürülmesi ile ali tarafları simgesel olarak bıyıklarını "sünni"lerin kestiği şekilde bırakmamış.
bana anlatılan olay bu.

mert_ali
26.11.2006, 21:32
bence bu babadan ogula geçen bir sembol haline gelmiş ama şu kesindir ki pos bıyık biz alevi lere delerimize has tır zaten sünnilerde öyle bıyık ta pek nadir çıkar bir sünni abimizle aynı yerde çalışırken kendisi şöyle anlatmıştı pos bıyıkları bir saldım çıktım sokaklara geziyom akşam peder dedi one ulen tahtacılara mı özendin dedi bende kesdim bıyıkları .işte onlarda biliyorki pos bıyıgı gür sakalı bizler bırakıyoruz mesela ahmet kaya devrimci sakalı bırakırdı yani bunu şekillendiren bizleriz bıyıgı sakalı şekillendirip isim veriyoruz.dogulular kirli sakallı olur üniv ler top sakal çene altı memurlar askeriler işleri geregi tıraşlı temiz olurlar.mesela devrimci abilerimizin de topsakal olayını top sakalın altını geniş vede gür bırakırlar onlarda kendilerine öyle bir sitil seçmişler.bıyık ların fonksiyonu eski çaglarda insanlar derelerden su içerken su daki ot vs.gibi şeyleri ayırt eder agza girmesini engeller yani süzer.bıyık biz alevilerde terbiye edilirmakasla uçları ve üstleri alınır ve bir erkeklik sembolü kolay kolayda çıkmaz bıyıklar.saygılar

mehmet_onal
26.11.2006, 21:41
sebebini hemen açıklayayım çünki aleviyiz:D:D:D:D kendimde onlardan biriyim.ama şu var biz aleviler çok inatçıyız bu inat okulumuzun uzamasına neden olsa bile kesmiyoruz(kendi adıma konuşayım)..gerçek nedenini bende bilmiyorum ve merak ediyorum...
ahanda ben:D
http://img7.imagevenue.com/loc317/th_70579_PIC_0026_122_317lo.JPG (http://img7.imagevenue.com/img.php?image=70579_PIC_0026_122_317lo.JPG)

domanı_dersim19
02.12.2006, 10:39
bazıları da yas tuttukları için kesmiyorlar ;) ayrıca o bıyıklar herkeste çıkmıyo :)

yorgun demokrat
03.12.2006, 12:26
sünnilerde sakal hacda dualanır ve kesilmez derler halbuki hep o kutsal topraklarda okuttukları sakallarını uçlarını toplayıp çökpe atarlar
yani islam özünden çıkmıştır bunu gerçekteen yaşayan yannızca birkaç dedemiz kalmıştır
sakal uzatılır ise hiç kesilmez ama keramat hiç bir zaman sakada aranmaz
bıyık olayına gelince geçmişten günümüze bıyığın simgesi çok deyişti ilk iki halife top sakallıydı ama şimdi genelde sol kesim top sakal bırakıyo diye sağ kesim tepki gösteriyor tarihe baktığımızda 60ların sonlarına sol kesim marixi temsilen bıyıklarını m şeklinde keserlermiş(bu günkü ülkücülergi)kısacası dünyada şekiller sürekli deyişiyor o yüzden şekile değil özümüze önem vermeliğiz özümüzü tanıyıp yaşamaya başladıkça biz alevi ola biliriz
alevilik
eline
diline
beline
sahip olmakla başlamalıyız ve kendimizi bulmalıyız

Şoreş
03.12.2006, 12:54
Benim Çevremdeki ve Köyde gördüğüm Aleviler genellikle ya hiç sakal bırakmıyorlar yada sadece Bıyık bırakıyor yaşlılar.. Orta yaşlılarda bıyık ve sakala pek raslamadım.. Yas tutulduğunda sakal uzatırlar ama normalde bıyık ve Sakala pek raslamadım... Dedelerimizinde kimileri sakallı, kimiler sadece bıyık bırakır.. Tabi Sünnilerin Çember sakalı gibi değil.

bluehero88
04.12.2006, 18:35
eskiden kalma bir adet galiba herhalde birbirlerini tanımak için yapılmış bir adet olsa gerek cunku yeni nesilde buna benzer ornekler nadir...

ImHoTeP
06.12.2006, 18:52
bazıları da yas tuttukları için kesmiyorlar ;) ayrıca o bıyıklar herkeste çıkmıyo :)

:):)
valla bıyık konusunda bişey diyemeyeceğim hiç bırakmadım...
Ben sakalı severim çalıstıgım için sadece yaz tatillerinde uzatırım... ve alt üst olarak toplatmam çünkü toplatma olayını genelde sunniler yapıyor düz sakal bırakırım... 26 yaşındayım ama çok daha gençken :) sakalları bayağı uzatırdım bıyıklar dudağa gelince ayran içerdim bıyıkların uçları ayran olurdu :) şimdi düşününce saçma gelsede zamanında özenirdim ve yapardım :)

ufuk2235
07.12.2006, 18:04
Benİm BİldİĞİm İse Sakal Birakacak KİŞİ Kurban Keser Ve Dede 'den Nİyaz Alir Ve O Sakal Ve Biyik Kesİlmez Bİzİm Orada Öyle..MESALA BAKIN RESME BENİM RAHMETLİ DEDEM

Kızılırmaklı
23.12.2006, 20:22
Onu bunu bilmem, top sakalı erkeğe çok yakıştırıyorum :-)

eskici
23.12.2006, 21:02
Belki buda ben buyum demek için yapılmış bişey olabilir..Örneğin bir ülkücünün nasıl bir bıyık bırakma şekli varsa bizim insanlarımızında bu şekilde olabilir...Birde benim bildiğim pir diye hitap etiğimiz dedelerimizde sakal bırakır o da inanç gereği olabilir... Birde alevilerde sevdiği yakın duyduğu insanlar öldüğü zamanda 40 gün zilet vurulmaz matem tutulur....Gereçi günümüzde pekj yapılmasada önceden olan bir gelenekti...

muratti_murti
16.12.2007, 03:30
Canlar Bütün Yorumları okudum ve hiç kimse tam bir net cevap vermemiş bunu bilmemiz lazım bence çünkü önemli bir konu biraz açıklayayım, insanların burnu kaşları Hz Ali'nin ismi olarak nitelendirilir bıyıkda bu ismi tamamlar bu yüzden aleviler bıyık bırakır,
Örneğin Ali Benim Ben Aliyim Değişimizde Sölendiği Gibi
Yada
Aynayı Tuttum Yüzüme Ali Göründü Gözüme Deyişindeki Gibi
Saygılar....

kemal ilker
13.01.2008, 13:02
meraba canlar ben iskenderun arap alevilerindenim.bıyık yada sakal bırakmak aslında okadar önemli değildir.önemli olan inancı canda taşımaktır.bizde sadece şeylerimiz sakal bırakır(dede)tabi bazı kesimlerde bu yine isteğe bağlıdır.Kişinin inancı sakala yada bıyığa bakılarak yorulmaz.aramızda köselerde vardır bunlara bıyık sakal bırakmıyor diye alevi değildir deme hakkkımız yoktur.(nusayri)...

sevdalinka60
13.01.2008, 13:34
bıyık olayı benim babamda da var askerlik bittikten sonra hiç kesmemiş( tamammen yani) bildigim kadarıyla hep var ve musaip olduktan sonra kesilmesinin yanlış oldugu düşünür musaip imiz de hiç kesmes di bir nevi kültür diye düşünüyorum
sakal da dedem ler sakallarına ak düştükten sonra bi daha makas vurmazlarmış sanırım hz ali yi örnek aldıkları için sanırım
tkş ederim böle bi konu açtıgınız için ...

yağmur_angel
13.01.2008, 14:15
aslında çok ilginç bi durum benim babmın da bıyıkalrı oldukça gürdür resimdeki amca gibi:) o yüzden herkes alevi olduğumuzu biliyodur herhlade ama ben hiç sünni olup ta bıyıkları bu şekilde olan birine rastlamadım...ama şekil vermekle alakası varmı bilmiyorum yapısı öyleymiş gibi geliyo bana daha çok...

dostt
13.01.2008, 14:16
canlar bu konu gerçekten önemli
ben akşam cem evine gidince dedeyesoracam
ama bence H.Z. ALİ efendimizin sakallı bıyyıklı oluşudur
konuyu açan arkadaşa ayrıca teşekkür ederim...

deniz delisi
13.01.2008, 15:42
merhaba arkadaşlar herşeyin dışında bıyık sakal bırakıldığında erkeği en çekici gösteren olduğu gibi uzatılmasıdır.Hani şekil vermek yerine doğalı neyse onu bozmadan biraz toplamak daha hoş olur.Şuanda zaten erkeği en sevimli, en baştan çıkarıcı gösteren şekil bizim alevi kültürü taşıyan erkeklerin bıraktığı bıyık şeklidir.70 li dönmlerde bizim büyüklerde şimdiki ülkücülerin bıraktığı gibi bıyık bırakıyolardı.yaşlılarımız ben beni bildim bileli hep dolgun, pos bıyık bırakırlar.işin içinde aslında hem siyeset hemde hz. ali döneminden bi gelenek var sanırım. Kültürümüzün şuanki bıyık sakal şekli gayet kıvamında.

bilginler
10.03.2008, 21:23
Merhaba Canlar

Ben herkesin yazdığı cevabı hemen hemen okudum.Fakat gördüm ki kimse net bir cevap vermemiş,verememiş.Daha çok kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmiş.Ben de makale okurken bu bıyığın nereden geldiğini şans eseri de olsa öğrendim.İsterseniz size direk o makaleden o kesiti vereyim :

"...Hurufiliğin de önemli bir etkisi oldu Alevilik üzerinde...
14. asırda ise Hurifilik tesiri oldu. Fazlullah Astarabadi Hurifiliği Bakü'de yayıyordu. Astarabadi, yeni bir mezhep kelimesini sevmiyorum, yeni bir inanç getirdi. Azerbaycan'da Fazlullah Timurlenk tarafından asılınca müritleri Anadolu'ya kaçtı. Şeyh Nesimi onlardandı. Hurufiler Bektaşiler'in arasına gizlendi. Hurufi inanışına göre, insanda Tanrı mayası, nüvesi vardı. İnsan Allah'ın parçasıdır. Onun için her insanın yüzünde Tanrı'nın, Ali'nin ismini görebilirsiniz. Hilmi Dede Baba, "Aynayı tuttum yüzüme, Ali göründü yüzüme" sözüyle, bunu en iyi şekilde ifade etmişti. Harflerin kutsallığına inanılıyordu. İnsanın yüz hatlarında harflerden oluşan alfabenin varlığı inancı Aleviliğe Hurufilikten gelmiştir. Kaşlar, burun Ali'nin adını tanımlayan harflerdir. Bıyık da bu adı tamamlar. Bunun için Aleviler bıyığa önem verirler. Hurufilik ile Şiiliğin tesiri daha gelişti.... "

Makalenin kaynağı : Türkolog İrene Melikoff - Alevi İslamcı Olamaz

Herhalde şimdi bu bıyığın neden bu kadar önemli olduğunu anlatabilmişimdir.

Sağlıcakla Kalın....

yeşiltepe
16.03.2008, 21:55
ama bizdede yani alevilerde genelde öyle dediginiz gibi sakal bıyık herkesin nasıl kendine yakıştırıyorsa öyle bırakıyor ve bazılarıda cok ince keserler

red kit
18.03.2008, 00:27
gecmişten kalan bı gelenektır sadece alışkanlıkta dıyebılırz. yoksa baska bı anlamı olucagını sanmıyorum.
sonuca sakal sac ne kadar anlamlı olabılır kı .

bilginler
18.03.2008, 13:31
gecmişten kalan bı gelenektır sadece alışkanlıkta dıyebılırz. yoksa baska bı anlamı olucagını sanmıyorum.
sonuca sakal sac ne kadar anlamlı olabılır kı .

Bismişah Allah Allah

Kardeş herhalde bu yazdıklarımı okumadın."Saç sakal ne kadar anlamlı olabilir ki?" demişsin.Aşağıdaki yazdıklarımı eğer okursan saçın ve sakalın ne kadar önemli bir şey olabileceğini görebilirsin.

Harflerin kutsallığına inanılıyordu. İnsanın yüz hatlarında harflerden oluşan alfabenin varlığı inancı Aleviliğe Hurufilikten gelmiştir. Kaşlar, burun Ali'nin adını tanımlayan harflerdir. Bıyık da bu adı tamamlar. Bunun için Aleviler bıyığa önem verirler.

Saygıda Kusur Ettiysek,Sürç-ü Lisan Eğlediysek Affola...
Allah Eyvallah

red kit
18.03.2008, 19:04
İnsanlar ın ınancları vardır .

Ve bu ınsanların bıde alıskanlıkları vardır sacıdır sakalıdır senı dedıgın gıbı sacıyla sakalıyla benzetme yapma alışaknlıkları da vardır.Ben mantıklı acıdan yorumumu yaptım.