Şoreş
05.09.2006, 02:22
Canlar Nette bulduğum bu yazıları sizinle paylaşmak isterim.Musa Tokmakın araştırmasından.
Bildiğiniz gibi Şarkışla - Sivrialan Köyü büyük ozan Aşık Veysel Satıroğlunun Köyüdür..
Yorum sizin..
Alıntı :
Sivrialan köyünde 8 yıl imamlık yapmış olan H. Bulut’ la köyde yaptığı hizmetler
konusunda konuştuk. İmam bize şunları anlattı: “camiyi açar, namaz kıldırırdım,
Cuma namazlarında cemaat çok olurdu, ancak 2 Temmuz 1993’deki Sivas
olaylarından sonra cemaatim azaldı” dedi. Ve ardından bu köyde Alevi inançlarına
bağlılığın zayıf olduğunu, insanların sadece Aleviyiz dediklerini, 1995 yılında
köye Hacı Bektaş-ı Veli Derneği adına yardım toplayan bir dedenin geldiğini, köy
muhtarı Süleyman Balın, bizim camimiz vardır, elimden gelrise camiye yardım
toplarım diyerek dedeye yardım yapmadığını köydeki yaşlıların camiye gelmek
istediklerini, ancak bilgilerinin eksik olmasından ve dua bilmediklerinden dolayı utandıklarını ve bunun için camiye gelmediklerini anlattı. İmamla söyleşimiz de bu köylerdeki cenaze merasimlerinin Sünnilerinkiyle aynı olduğunu, Alevilerin mezarlıklara önem verdiğini, bayram namazlarını herkesin kıldığını belirtti. Farklılık olarak da adak adamada tavuk ve horoz kestiklerini, Mescitli köyünde bulunan türbeye ziyarete gittiklerini, bu ziyaret esnasında kurbanlarınkendisi tarafından kesildiğini ifade etti.
Bildiğiniz gibi Şarkışla - Sivrialan Köyü büyük ozan Aşık Veysel Satıroğlunun Köyüdür..
Yorum sizin..
Alıntı :
Sivrialan köyünde 8 yıl imamlık yapmış olan H. Bulut’ la köyde yaptığı hizmetler
konusunda konuştuk. İmam bize şunları anlattı: “camiyi açar, namaz kıldırırdım,
Cuma namazlarında cemaat çok olurdu, ancak 2 Temmuz 1993’deki Sivas
olaylarından sonra cemaatim azaldı” dedi. Ve ardından bu köyde Alevi inançlarına
bağlılığın zayıf olduğunu, insanların sadece Aleviyiz dediklerini, 1995 yılında
köye Hacı Bektaş-ı Veli Derneği adına yardım toplayan bir dedenin geldiğini, köy
muhtarı Süleyman Balın, bizim camimiz vardır, elimden gelrise camiye yardım
toplarım diyerek dedeye yardım yapmadığını köydeki yaşlıların camiye gelmek
istediklerini, ancak bilgilerinin eksik olmasından ve dua bilmediklerinden dolayı utandıklarını ve bunun için camiye gelmediklerini anlattı. İmamla söyleşimiz de bu köylerdeki cenaze merasimlerinin Sünnilerinkiyle aynı olduğunu, Alevilerin mezarlıklara önem verdiğini, bayram namazlarını herkesin kıldığını belirtti. Farklılık olarak da adak adamada tavuk ve horoz kestiklerini, Mescitli köyünde bulunan türbeye ziyarete gittiklerini, bu ziyaret esnasında kurbanlarınkendisi tarafından kesildiğini ifade etti.