Orijinalini görmek için tıklayınız : Zülfükar taşımak?!

Sayfa : [1] 2

Bir Zeynep
02.11.2005, 20:26
Merhaba canlar. Sizinle bir olay paylasmak istiyorum:
Aleviligi anlatilmaz kadar severim ve alevi oldugumdan cok mutluluk duyuyorum, iyiki Allahim beni böyle yarattin diyorum. Bu mutlulugu baskalari ile paylasmaktan zevk duyarim, mesela kilicimi, yani zülfükarimi kolye olarak bagirimda tasimayi, insanlara özümü, yolumu göstermeyi severim. Bazen güzel tepki gelir, bazen ... nasil desem.. soguk mu, dislayici mi, ters ters bakislar mi, yani pek positiv olmayan tepki yasarim. Sicak bakisli insanlar : "Methaba bacim, sendemi erenlerden sin der!" güler gider. Bazilari hic umursamaz, bazilari görmemezlikten gelir, bazileri de hemen bi adim geriye gidip benden uzaklasir.
Gecen ay iki haftaligina TR ye tatile gittik, Bodrum a. Tiklim tiklim turisler dolu. Baktim ki hotelde "holiday tattoo" lari, yani kina dan yapilan, iki hafta tutan, gecici dövmeler yapiliyo. "Ay" dedim, "ende yaptirsam, nasil olsa hemen cikiyo, Almanyada olsam hayatta annem izin vermez, olsun burda seni kim taniyo, bunda kötülük yok zaten. Bisey olmaz" dedim. Annem gecici olsun kalici olsun, tattoolara dövmelere karsi dir, hos görmedi bu hevesimi. "Annecigim, ben birt zülfükàr dövdürmek istiyorum umuzuma dedim!" "Ay kizim!" dedi, "herseyi ama BUNU degil!" Bagrimdaki kilica hayatta bisey demezdi, istedigim zaman takar istedigim zaman cikarirsin, ortamdan ortama tasirsin, yeri geldim mi gösterir, yeri geldim mi göstermezsin ama umuzundaki dövmeyi, hele hele de aha burda tatillik yerinde, her gün görülen bir yerinde, olmaz dedi. "Kötü bakarlar, kötü derler, korkarim kötülük ederler!" Inadima dedim hayir ben bunu yaptiracam ve yaptirdim. Inanin annem hakli cikti. Tatilin ilk haftasinda cok tanistigim kisiler, "arkadaslarim" oldu. Ikinci haftasinda, dövmeyi tasidiktan sonra bazilari ne selam verdiler, ne hal hatir sordular, ne gülümsediler. Cok tuaf oldum ve üzüldüm ama kafami dik tutup, ben kimseye kötülük etmedim, ben buyum ve bu kalacagim ve bundan gurur duyuyorum dedim, morelimi bozmadim. Demekki buraya kadarmis dedim.... Artik dövmem soldu gitti coktan ama zülfükarimi tasimaya devam ediyorum ve artik ne yerde olursa olsun, ona daha cikarmiyorum. Inat mi inat vallaha.

Bir Zeynep
02.11.2005, 20:35
ups pardon "zülfükar tanismak" yazmisim, tasimak yazmak istedim, hata olmus. sorryyyyyyyyyy

Alevimen
02.11.2005, 20:43
ups pardon "zülfükar tanismak" yazmisim, tasimak yazmak istedim, hata olmus. sorryyyyyyyyyy
Düzeltildi.. :yorgun1:

gulizar
02.11.2005, 20:46
Güzel yapmissin gülüm severlerse bizi böyle sevsinler sevmezlerse de sevmesinler kimseye kötülük yapmadiktan sonra,basimiz dik olacak devamli.

tunc2
02.11.2005, 21:24
bende bir ara zülfikar tasiyodum ama simdi pirsultan tasiyom oda hos bir arda hatta che tasimistim

aydın82
02.11.2005, 21:50
merhaba
eğer baskılardan veya hoşumuza gitmeyen tavırlardan çekiniyorsak olduğumuz noktadan bir adım ileriye gidemeyiz.belki iyi belki kötü bilmiyorum ama inatçılık gibi bir huyum var.hayatta yaptığım çoğu şeyi kendimle bile olsa inatlaşarak gerçekleştiriyorum.bazen çok soğuk bir havada şantiyede ölçü almak bazen ramazan da oruç tutmuyormusun diyenlere inat alevi olduğumu söylemek ve sen bizim tuttuğumuz orucu neden tutmuyosun diye sormak (hatta kafa tutmak ,geçen şantiyede hadi ben yemek yiyeceğim şirkete gidelim dedim bir işçi ne yemeği yaa dedi bende resmen adamın üzerine yürüdüm ve işte yine inat huyum ortaya çıktı).bize yapılanın aynısını bizde yapmazsak (vicdan sınırları içinde)hep ezik ve başımız önde oluruz.
saygı ve sevgilerimle.

Ezo
02.11.2005, 22:21
Benim bir sorum var zülfikari takan arkadaslara neden zülfikar takiyorsunuz...

Ben kendim hiç takmadim ama karsida degil bizim ailede var takanlar onlarada sorum neden zülfikar takiyorsunuz diye pek cevap alamiyorum. Insanlar inancini bir seylerle göstermek zorundami...

Foruma yeni katilan üyeler hosgeldiniz..

rockçı turna
02.11.2005, 22:31
ya arkadaslar bende önceden bu bahsedilen yöntemi uyguluyordum; okula v.s. ilk basladıım anda cewremdekiler hemen alevi olduumu ögrenmiş oluyorlardı! büyük bi gurur duyuyordum...

ama bu ülkede azınlık(sayıca) olduuumuzu zamanla anladım... üniversiteye başlayınca durum deişti; artık böyle dawranmamaya karar verdim, cünkü bir ortama girdiimde alevi olduumu ilk baslarda belli edersem birilerinin gözünde direk olarak 'kayıp'!!! olacagımı artık biliyorum bu yüzden bende su yöntemi uyguluyorum ; diyorum ki insanlar önce beni tanısın nasıl bir insan olduumu ögrensin eger ben onnarı begenirsem yani arkadasım olmaya layıklarsa zaten benim alevi olduumu ögreneceklerdir!

eer avrupada olsaydı tabii ki böyle bişey olmayacaktı, ben aleviyim dediiimde insanların belki umrunda bile olmayacaktı, bir detay olarak üzerinde bile durulmayacaktı çünkü medeni insanların etnik/dinsel kimliklerle işi olmaz; insanları olduu gibi kabul ederler ama burası tr... oyunu kuralına göre oynamak lazım anladım...

umarım bu yazıdan sinmemiz, kendimizi saklamamız gerektii anlamı cıkmaz. bilakis tam tersini savunurum fakat gereksiz yerede bu tür konulara girmenin bize yarar getirmeyecegini düsünüyorum...

Erki
03.11.2005, 00:01

Ben kendim hiç takmadim ama karsida degil bizim ailede var takanlar onlarada sorum neden zülfikar takiyorsunuz diye pek cevap alamiyorum. Insanlar inancini bir seylerle göstermek zorundami...

Foruma yeni katilan üyeler hosgeldiniz..

ben hosuma gittigi icin takiyorum, yabancilar baya ilgi gösteriyolar.
biraz gösterisli oldugum dorudur. ve ne giysem zülfikar'a yakisiyor.
ve tabiki alevi oldugumu göstermek icin.
bende tatilde rockerkrane le zülfikar tattoo yaptirdik, olumlu veya olumsuz tepki almadim...

KIZIL_GUNES
03.11.2005, 00:28
yazdıklarınızı okuyunca mutlaka cevap yazmam gerektiğini düşündüm. ege üni öğrencisiyim ve izmir gibi çağdaş bir şehirde 4 yıldan beri yaşıyorum. bursa'da büyüdüm.sizde biliyorsunuz bursa,konya gibi şehirlerin insanlarının nasıl olduğunu( dini açıdan bağlılık vs..).alevi olduğumu 15 yaşında öğrendim.çok geç biliyorum ama o zaman ki içinde bulunduğumuz durum bunu gerektiriyordu. bize dışarda söylemememiz öğütlenirdi.insanlar senin alevi olduğunu öğrendiklerinde ( ki biz o zaman çocuk sayılırdık) ilk sordukları soru 'mum söndürme olayı diye birsey var mı' idi.peşinden ' siz gerdek gecesinde kur'an ı tuvalete atıyormuşsunuz doğru mu' diye 2. saçma soru...düşünün o yaşta çocuklarına bizim hakkımızda öğrettikleri saçma sapan şeyleri...oysa zaman geçtikçe nasıl insanlar olduğumuzu onlarda gördü.alevi oldugum icin benle arkadaslıgını kesen,bakışlarını değiştiren arkadaşlarım olmadı,saçma sorular soranda olmuyor artık.hatta izmirdeki arkadaşlarım alevilerin eğitime önem veren , aydın insanlar olduğunu söylüyorlar.denizde yaptırdığın o dövme varya...izmir-bornova da (yer bile veriyorum :P ) küçükpark girişi sol taraftaki adını şuan hatırlayamadıgım bir berberde çalışan adamın alnında var.kaşının tam üstüne yaptırmıs. geçicide değil.bilmem anlatabildim mi :)

onurtt
03.11.2005, 17:13
cevap alamiyorum. Insanlar inancini bir seylerle göstermek zorundami...

..

aynı fikirdeyim inanç Allah ile kul arasında...Sadece Zülfikar için değil diğer semboller için de geçerli söylediklerim....Ama yine de kişisel tercihtir tabi saygı duymak lazım...

ErDaL24
03.11.2005, 18:06
arkadaşkalr tabiki dinimizder önemli yere sahip olan kişi ve onların eşyalları önemli bir yere sahipdir ama bunları takarken çok özen göstermeliyiz bence evde,işyerinde bunları takarken yapttıgımız harekketlkere dikkat etmeliliyiz örnegin tuvalette bu kolye ve ya takılıar takmamamlıyız cinsel ilişki sıarsında aynı şey geçerlidir.....

aydın82
03.11.2005, 18:43
öncelikle hoşgeldin erdals

tamamen sana katılıyorum bu konuda.

Bir Zeynep
03.11.2005, 18:48
Merhaba canlar, Gülizar ablamizin dedigi gibi bence bizi "kabul" eden, sayan, tanimak isteyen, seven insanlar oldugumuz gibi sevsinler. Insanin degeri din icin düser mi yaw? Insanin karakteri, dogasi iyi ve saglam ise, dininden puan kayip edermi hic veya Rockercrane arkadasimizin dedigi gibi "gözden düser, kayip olurmu" hic? Böyle olacaksa eger, hic olmasin daha iyi bence. Kendimi sakliyo gibi olmasin demisin Rockercrane kardesim ama bence biraz öyle gibi. Bi söz vardir: "Sofu mezhebimin nesin sorarsin?" Yani beni ben olarak niye kabul etmezsin, insan olmam en önemlisi degil mi? Biriyle tanisirken zaten ilk soru "Adin ne?" ikincisi de otomatikmen "Nerelisin?" degilmidir canlar? Bu soru neden soruluyo acaba? Hm, bakalim nereli, alevi mi sunni mi, kürt mü, laz mi, etc.... bunlari bilmek icin degilmi acaba? Ha bunu sormussun, ha "Alevimisin sunnimisin?" diye sormussun. Insan olan zaten insani tanimak ve bilmek ister Rockercrane, bunun icin alevi oldugunu veya olmadigini bastan söylememen gerek yok bence. Seni tanimakla bi problemi olani sen napacan? Bos ver, eksik olsun. Beni istemeyeni ben nasil isterim?
Aydin arkadasimizin "inat" düsüncesi bu konuda ilk yazdigimda ki gibi bende de var biraz, evet anliyorum seni. "inat mi inat, yaptiracam iste, görsünler bilsinler" dedim. Ama senin yaptiginda cok yürek ister yani, öyle de yapmam acikcasi. Resmen adamin üstüne yürüyüp onu provuzieren etmissin. Mesela oructa yemek istedigini yani ve azkalsin "sen niye bizim orucu tutmuyon" demek istedigini. Ramazan Orucunu tutanlar tutsun, saygim vardir ve bu yüzden mesela önlerine gecip te yemek yemem veya su icmem. "ayip" degil "saygisiz" da degil, ama nasil desem yani, yapmam. Ama oruc tutmadigimi da söylerim, tutanin orucu kabul olsun derim o kadar. Edacim, sormusun ki: Neden zülfükarinizi tasiyosunuz? Bunu ilk yazimda anlatmaya calistim. Aleviligi seviyorum ve bunu göstermekten zevk buluyorum. Nice insanlar bunun ne oldugunu bilmiyo, egitimini bilgisini almiyolar cünkü. neden? Büyükler söylemiyo istemiyo kabul etmiyo. Arkadasin dedigi gibi kücücük cocuklarin beyinine bile ne cirkin yalanlar sokuyolar, onlari da kötülükleri ile asiliyolar yanlis yönlendiriyolar. Erbakan degilmiydi "Alevilik diye bisey yok" diyen (pek hatirlamiyorum, yanlisim olsun, yalanim olmasin canlar, yanlissa siz düzeltin). bende var oldugunu göstermek yaymak istiyorum. Görsünler, bilsinler, tanisinlar ve Haktan haric kimseden korkmadigimi da bilsinler. Inancimizi göstermek "zorunda" degiliz, Eda beni yanlis anladin galiba. Herkes kendisi bilmesi, kalbine hislerine göre hareket etmesi lazim. Sen tasimiyosan zülfükar, sen bilirsin bacim, kimse sana mecbursun demiyo. Ben tasirim cünkü severim ve bir Eren Cana raslarsam, bi sicak bakis, bi gülücük kazanirsam, mutlu oluyorum. Hersey bu kadar. erkan CH. dost dedigi gibi yabancilar, yani mesela Almanlar cok ilgi gösteriyolar. Hatat daha demin bana yine bi soran oldu, dedi ki. "Nazar boncugun anlamini biliyorum, insani nazardan, kötü bakistan sakliyo" dedi "ama bunun anlami ne?" dedi. bende anlattim "Yaaaaa? Öylemiiiii?" dedi. Ben Türküm dersen cogu almanlar saniyo ki: "Ahaaaaaaa sen niye bas örtüsü tasimiyon, niye kapali degilsin? Bes vakit namaz kiliyosun dimi? nasil oluyo bu? Duydum ki kadin erkegin kölesi mis, ayni masada yemek yemez ayni dügüne katilmaz, ayri odada kina yakilir, alkol icmek yasak degil mi sen günaha mi girdin? " etc... etc..... Bilmiyolar ki ne yapsinlar?

ErDaL24
03.11.2005, 18:49
bende memnun oldum aydın kardeş görüşlerime katıldıgın içi teşekkür ederim...

hulyaa
03.11.2005, 20:41

evet eda ben hem aleviligi temsil ettigi icin hemde hosuma gittigi icin zulfikar tasiyorum.zulfikar tasidigim zaman kendime guvenim artiyo.belki bazi arkadaslar icin sacma olabilir ama bu boyle.baska bir konuda basimdan gecen olayi sizlerle paylasmistim alevilik hakkinda.insanlar zulfikar tasidigimi gordukleri zaman biraz daha duzeyli konusuyorlar boylelikle ne olcusuz konusmalar ne de darginlik oluyo.ben bu kaniya vardim.

Ezo
03.11.2005, 20:45
Sevgili Adi guzel Ali'm ben karsi degilim bizlerdede takiyorlar ama merak ettim açiklama için tsk.

Ahaaaaaaa sen niye bas örtüsü tasimiyon, niye kapali degilsin? Bes vakit namaz kiliyosun dimi? nasil oluyo bu? Duydum ki kadin erkegin kölesi mis, ayni masada yemek yemez ayni dügüne katilmaz, ayri odada kina yakilir, alkol icmek yasak degil mi sen günaha mi girdin? " etc... etc..... Bilmiyolar ki ne yapsinlar?

Bu sorular avrupalilarin bilindik sorulari. Ayni sorulari ben herhalde gunde cevap veriyorum :)))) bazen kendi kendime diyorum bunlar nasil düsunuyorlar ya diye Sen niye bas ötu takmiyorsun... bu soru beni çok rahatsiz ediyor bir çok sunnide bas örtü takmiyor....

aynı fikirdeyim inanç Allah ile kul arasında...Sadece Zülfikar için değil diğer semboller için de geçerli söylediklerim....Ama yine de kişisel tercihtir tabi saygı duymak lazım..

ev bende sizin düsun dügüniz gibi düsunuyorum.....

hulyaa
03.11.2005, 20:45
arkadaşkalr tabiki dinimizder önemli yere sahip olan kişi ve onların eşyalları önemli bir yere sahipdir ama bunları takarken çok özen göstermeliyiz bence evde,işyerinde bunları takarken yapttıgımız harekketlkere dikkat etmeliliyiz örnegin tuvalette bu kolye ve ya takılıar takmamamlıyız cinsel ilişki sıarsında aynı şey geçerlidir.....

kesinlikle haklisin.

OzBektasi
04.11.2005, 11:38
Selamlar...

Fakiyre göre, bir Alevi illaki kendi Aleviligini göstermek isterse o zaman bir kolye tasimaktan ziyade en iyisi ve en güzeli dogru-dürüst takvali olarak, bütün insanlari severek, alevilige eline-diline-beline sahip cikarak baglanmali diye düsünüyorum...

Bazen Alevi genclerinde görüyorum.. hic kimsenin zoruna gitmesin lütfen... genelleme yapmak istemiyorum, ama sokakta ve carsida bazen görüyorum... boynundaki zülfikar ne kadar büyük'se o kadar'da simarik ve geri zekali olurlar...

saygilarimla...

Bir Zeynep
04.11.2005, 12:01
boynundaki zülfikar ne kadar büyük'se o kadar'da simarik ve geri zekali olurlar...
Evet dostum tabiki var dir, mutlaka yani. Alevi olan tüm canlar akilli, dürüst, ne bileyim, terbiyeli, saygili etc.. diye bisey yok. Herkesin günahi boynuna diyorum, herkes kendi bilir.

izmirksk
04.11.2005, 12:22
ben şu ana kadar hiç takmadım ama çevremde zülfikar takıp kişiliksiz davrananlar olduğu gibi takmayıp kişiliğini beğendiğim alevilerde oldu.
eğer gerçek aleviliği öğrenememişse zülfikarın takılması aleviliğin yanlış bir intiba uyandırmasına sebep olur.

TheGodfather
04.11.2005, 12:29
Ben zülfikar gururla takıyorum..İnancım benim için değerlidir..Başkası ne gözle bakarsa baksın beni ilgilendirmez..Ben böyle mutluyum..Bunu alevi olduğumu belirtmek için takmıyorum. Sadece ve sadece dinimi seviyorum zülfikar takmayı seviyorum..

gulizar
04.11.2005, 13:38
suna deyinmek istedim,isterimki ginede bizi görenler Zülfikar tasidigimiz icin degil,bizim ahlakIkimizla,güzel huyumuzla,Insanligimizla,bilgimizle,Aleviligin özelliklerini tasidigimiz icin Alevi oldugumuzu tanisinlar.
Tasidigimiz zamanda tabi korkmayalim ama laik olalim bu özelliklere.

sevgiler canlar..

Bir Zeynep
04.11.2005, 18:47
laik olalim bu özelliklere

evet cok cok haklisin.

seyyid
04.11.2005, 20:44
slm bacım bende tokatlıyım..tokatın neresindensin...anlattığın konuya gelince annen çok haklı...Bak şunu söyleyimki girdiğin ortamda senin aşırı dinci aşırı bağnaz yobaz kimseler olabilir.Onlar bu kılıcın ne anlam taşıdığını anlamazlar.Anlatsan da anlamazlar...Ben zülfikarı boynuna asıpta hiç aleviliğe yakışmayan hareketler yapan bir sürü insan gördüm...Duvara Hz.oniki imamları asıpta o evde nice pislikler yapanları gördüm.Hz. Ali'nin resmi karşısında içki içeni gördüm.Maksat onları gönlümüzde taşımak.Biz kendimizde olanı bilirsek gerisi farazi gelir...Hemşerim selamlar.Ben Niksarlıyım...

thosun
07.11.2005, 13:32
ben hosuma gittigi icin takiyorum, yabancilar baya ilgi gösteriyolar.
biraz gösterisli oldugum dorudur. ve ne giysem zülfikar'a yakisiyor.
ve tabiki alevi oldugumu göstermek icin.
bende tatilde rockerkrane le zülfikar tattoo yaptirdik, olumlu veya olumsuz tepki almadim...

katılıyorum aynen ...
ben de bu yaz sırtıma 12 imamları s,mgeleyen 12 yıldız dövmesi yaptırıcam ortasına da zülfikar ve altına medet ya ali yazdıracam

ya bu sünniler cevşen falan takıyorlar ama boşuna bence ama ben zülfikarı taşırken tuhaf birgüç hissediyorum (hz ali gücü olmasın :D) ... WALLA bizi anlatan tek simge ... seve seve kazırım heryerime ...

thosun
07.11.2005, 13:36
Hz. Ali'nin resmi karşısında içki içeni gördüm.

UNUTMA Kİ SU DA BİR İÇKİDİR ... VE ALKOLLÜ İÇKİDEN BAHSEDİYORSAN ŞUNU SÖYLEYEYİM ...

BİZ ZEM ZEM BİLMEYİZ ... DOLUMUZ VAR BİZİM ...

Bir Zeynep
07.11.2005, 16:57
bende tokat niksarliyim banlanan dostum!

Yakapınarlı
07.11.2005, 17:01
ben biara sürekli takardım zülfikar ama o zamanlar pek bilmezdim alevilik ne diye arkadaşlar takıyor diye takıyodum desem yalan olmaz.sonra alevi olduğumu zülfikardan değilde benden kişiliğimden anlasınlar istedim.artık takmıyorum sadece evimde resimi var.

Bir Zeynep
07.11.2005, 22:08
Öenmli olan Fatma bacim evimizde bagirimizda olmasi degil, icimizde kalbimizde yüregimizde olsun yeter ki.
Thosun kardesim: sana kolay gelsin, aci yi seviyorsun demek!?

S:E:K
15.11.2005, 19:41
Bence ne olursa olsun zulfikar takılmalı kim nasıl bakarsa baksın nasıl düşünürse düşünsün takmalıyız yoksa bizler daha da eziliriz kendimizi birbirimizi zulfikar ile daha rahat tanırız hem.

ibocan
16.11.2005, 14:04
ya onu yaptırman onlara braz gosterıs gıbı olmus ama sen yınede en ıyısını yapmıssın ben olsam bende ole yapardım onun yuzunden askerde ceza aldıgımda oldu hakıkı dovmesını yaptırdım ben onun komutan galıba sagcıydı onu gorunce yapmadıgı ezıyet falan kalmadı ama bende hep basımı dık tuttum kulak asmadım dedıgm dedık yaptım adam nerdeyse bana rapor aldıracaktı onu sıldırmem ıcın bılmıyom burdakı arkadasların cogu gurbetcı oldugu ıcın belkı askerlıgı anlamazlar trdekını ne zorluklar oldugunu saygı ve sevgılerımle anteplı

khaydar
17.11.2005, 00:45
selam arkadaşlar;
aslolan zülfikarı boynunda taşımak veya evine asmak v.s. değil yüreğinde taşımak ve onun temsil ettiği değerlere layık olmaktır.

ilhami_can
17.11.2005, 20:36
bence önemli olan bizim kendimizdir. biz bize yeteriz. kimseyi takmayalım bence. herkes istediği gibi yaşar ve bu kimseyi ilgilendirmez.

biz bize yeteriz

Bir Zeynep
17.11.2005, 20:40
aslolan zülfikarý boynunda taþýmak veya evine asmak v.s. deðil yüreðinde taþýmak ve onun temsil ettiði deðerlere layýk olmaktýr.
evet can, bunu bende demistim daha önce. Sana tamamiyle katiliyorum:
@ Ibo: Oy edem, iyiki Allah sana sabir ve güc vermis o zaman, bos ver sen o komutani, insan degil mis demek. Dövmeyi nerende tasidigini sorabilirmiyim?

Lamekan
18.11.2005, 14:48
zülfikarı taşımak...
iman ile paranın kimde oldugunu bilmek kolay değildir derler bence insan eline diline beline hakim olabiliyosa ne güzel....

sünli olarak kendini niteleyenler reklam için 5 vakit camiye gidenleri var kusura bakmayın ama reklam için zülfükarı takan da var...

dostluk la kalın

kalenderi
18.11.2005, 20:32
Arkadaşlar Zülfikar Yada Zülfükar Diye Bir Kelime Yoktur

Doğrusu Zülfekar' Dir. Anlami Omurga Sahibi Yada Omurgalidir.

Lütfn Doğru Yazalim.

Aşk-i Niyaz Ile

ÖzgüR
18.11.2005, 22:45
Arkadaşlar Zülfikar Yada Zülfükar Diye Bir Kelime Yoktur

Doğrusu Zülfekar' Dir. Anlami Omurga Sahibi Yada Omurgalidir.

Lütfn Doğru Yazalim.

Amma ki ne tiğ tiğ-ı elmas
Cellad-ı adu şihab-ı vesva
Yek mısra-ı Zülfekar-ı Haydar
Bir ayet-i kar- zar-ı Haydar...

Ama ne kılıç! Elmastan yapılmış,düşmanları öldüren korkunç bir akan yıldız.

Zülfikar’ın bir yüzü, Hz. Ali’nin muharebesinden bir işaret...

Türkçesi Zülfikar dır.

can hüseyin
19.11.2005, 11:54
kızıl güneş bende sana katılmıyorum bende yüzüncü yıl üniversitesinde okuyorum burası izmir gibi değil benim parmağımda üstünde zülfikar olan yüzük taşıyorum bunu görenler hemen başlarlar o mantıksız sorular sormaya her daim o soruları cevaplarım cünkü ben aleviyim

Kızılırmaklı
19.11.2005, 20:18
Valla bana pek cazip gelmiyor bu tarz şeyler... Aleviliği çok seviyorum dövmesini yapıyorum... Bende aleviliği canımdan çok seviyorum gidip cem evlerinde canlarla ibadet etmekden çok haz alıyorum. Din, inanç, iman kalpdedir. Varsın dövmem olmayı versin.

ALAOUİTE
19.11.2005, 21:52
Biz Yüzyillardir Yargilandik Ki Yakilmadik Mi
Kerbelada Katledildik Bunlar Bizi Yildiramadi
Kimse Bizleri Bölüm Parçalayip Acik çektiremez

Biz Bizi Bilir Ve Taniriz Zülfükar Taşisakda Taşimasakda
Bizler Zülfükar Kadar Sağlam Yürekliyiz Sizler Ve Bütünlar
Canlar Varolsun

Güzel Birsöz Herzaman Sevdim Ve Seviyorum Bu Sözü

'' Bir Pirsultan ölür Bin Pir Sultan Dirilir ''

Allah Eyvallah Konuyu Yazanlara Ve Emeği Ile Cevap Verenlere

Ya Hızır
20.11.2005, 20:01
slm canlar. siteye yeni üye oldum. güzel sohbetler ettiğinizi görmek beni çok sevindirdi.
kendi adıma şunu içtenlikle söyleyebilirim ki alevi olduğum için gurur duyuyorum. alevilik öğretisi ahlaki, laik, insancıl vb. olmasıyla çağdaş insan hayatının temelini oluşturuyor. bu güzel inanış (yada din), öğretiler bütünü bilinmeyen zamanlardan günümüze kadar gelebilmiş ve bizlere kadar ulaştırılmış
düşünüyorum da ya osmanlı zamanında yapılan baskılar sonucu bizler (yani atalarımız) boyun eğmiş, asimile olmuş olsalardı ne olurdu. biz bugün kimbilir hangi durumda hangi inanışta insanlar olurduk.
şükür ki alevi toplumu tüm zulümlere sabırla göğüs germiş özünü korumuş ve bu büyük hazineyi bugünlere getirmişler ve bizlere armağan etmişlerdir.
ben hayatımda alevi olduğumdan dolayı büyük tepkilerle karşılaşmadım yada kötü olaylar yaşamadım. ama yaşamamış olsamda bazı şeyleri bende duydum. ara sıra bende çevremdeki insanlara bazı şeylerin açıklamasını yaptım (yapmak zorunda kaldım yada hissettim)
zülfikar taşımaya gelince bence içinden geliyorsa taşımalısın. ister bir simge istersen manevi bir güç olarak düşün. ne olursa olsun bence güzel ve de ben takıyorum. taktığım zaman arkadaşlarımdan olumsuz bi tepki almadım ya da onların davranışlarında herhangi bir değişiklik görmedim. demekki bana aklı başında insanlar denk gelmiş.
hızır yanınızda olsun...

mercan
20.11.2005, 22:23
merhaba. bende, zülfikarımı boynumda taşıyorum.ve neyazıkki çoğunluklada sevimsiz, kötü,aşağılıyıcı bakışlarla karşıkarşıya kalıyorum.bu beni etkilemiyo aksine daha bi güç veriyor. annemin haklı korkularına rağmen her ortamda takıyorum ve takmayıda sürdürücem:)
daha önce yazılanları okudumda neden takıldıgını tartışmıssınız. zülfikarı takmamın nedenlerinden sadece birini yazmak istiyorum çünkü diğerlerini siz yazmışsınız benim yerime :)
zülfikar taşıyorum çünkü
bende bir alevi olarak bu ülkede yaşıyorum ve hernekadar çoğu kesim beni (bizi) dışlamak istesede, hakkımda türlü türlü iftiralar atarak kabullenmemeye çalışsada ben boynumdaki zülfikarımla onlara cevap veriyorum... işte bende burdayım, bu ülkede yaşıyorum ve siz nekadar beni (bizi) kabullenmemeye çalışsanızda burdayım.tam karşınızdayım ...diyorumm hemde hiç azımı açmadan :) boynuma bakmaları yeterli..

Ya Hızır
21.11.2005, 00:08
Evet mercan sana katılıyorum.
Bizi istemeyenler var, sabit fikirli insanlar dolu.
Aklı başında olan ve bir nebze de olsa bu aklını kullanabilen bir insanın hiçbir şekilde inanamayacağı, olur diyemeyeceği şeyler konuşuyorlar.
Tamam zamanında çok çirkin şeyler söylenmiş, iftiralar atılmış ama sen ki uzay çağı dediğimiz bu çağda yaşayan bir insansın; bari sen bu çirkinliğe bi dur de...
Tamam belki ailenden böyle öğrenmişsin ama belli bir yaştan sonra mantığınla bazı şeylerin ayrımına varmalı, bu iftiraların gerçek olup olamayacağına kendin karar vermelisin.
Biz alevi milleti genelde çok mu iyi niyetliyiz ne?
Hep bizim hakkımızda birşeyler söyleniyor. Biz ise duysakta pek ilgilenmiyoruz '' bazılarının olaylarıyla''.
Yani Onların deyimiyle ''kötü olan, pis olan, yemeği yenmeyen, evine ayak atılmayan olan'' hep biz miyiz?
Yani bunları diyenler sütten çıkma ak kaşık mı?
Ben demiyorum ki '' alevilerin hepsi aynı hepsi tertemiz'' ademoğluyuz, insanız elbet hatalarımız var. Ne de olsa '' beş parmağın beşi bir değil'' dimi!
Ama ''hepsi temiz'' demiyorsam da burdan ''hepsi pis'' gibi bişey de anlaşılmamalı.
Aramızdan bazılarının hataları topluma mal edilmemeli; Mesela sunni biri bir alevi komşusunun evini pis buldu diye gidipte çok yanlış bir genellemeyle '' hakikaten söylendiği gibiymiş, aleviLER çok pis insanLARmış'' dememelidir. Çünkü belki aynı mahallede oturan ve evine hiç gitmediği bir alevi komşusunun temizlik anlayışı kendisini solda sıfır bırakacak mükemmelliktedir. Nerden bilebilir?
Zülfikar'ı taşımak adam gibi, insan gibi, onun adını daha da yücelterek taşımaktır. ''O''nu takıpta ''eline, beline, diline'' sahip olmamak sizce ne kadar doğru?
Size ''O'' hava atılmak için kuulanılan bir araç mı?
Belki kelimelere döküpte bunu kendime hiç söylemedim (yada itiref etmedim ama) evet zülfikar'ı takıyorum ve ben söylemeden yada onlar bişey sormadan alevi olduğumu anlamalarını istiyorum.Çünkü gurur duyuyorum.
''O''nu boynuma takıpta sinem de taşımak, ruhumun ebedi bir mutlulukla, onurla, güçle ve adını koyamadığım manevi hazlarla dolması... ya ne bileyim kelimelere dökmekte zor iş...
Hızır yardımcınız olsun!

Hüseyin69
04.12.2005, 04:44
Bende bir zamanlar tasiyordum kilic pir sultan abdal maketli kolye vs ama bunlarla alevi olunmaz tam aksine hedef tahtasi olacagani anladigim gibi biraktim sen eger alevi isen özünde alevi ol. tarihin kanli katliamlarla yazilmis kilic rozet vs süs ve taki malzemeleri sadece ticari birer aractirlar bunlarla alevi olunmaz yani ben kilic takmiyorum diye kimse ne beni alevi yapabilir ne sunni nede baska bir dine yönlendirebilir ama eger bu takilari takarsam birileri tarafindan fiziki ve psikolojik hedef olabilirim bunda korktugumu sanma lakin her alevi katliaminda oldugu gibi yanlizlik var bizimde kendi icimizde zit düsünceler var kendi icimzde karsi yöne gecmis satilmislar var eger alevilik le ilgili yüreginde azda olsa birseyler varsa onlar yeterlidir varsin karsindaki sana söylensin dursun.kilic rozet taki vs gibi araclardan önce keske deyislerimize semahlarimiza inancimiza sahip cikabilsedik cagdaslik, özgürlük, demaokrasi, dünyaya acilma adi altinda cok kirletildiler bu kirlenmeye karsi herhangi bir fikir
bir laternatif üretemiyorsan karsima cikpta ben aleviyim deme buna bende dahilim

mercan
04.12.2005, 14:26
. tarihin kanli katliamlarla yazilmis kilic rozet vs süs ve taki malzemeleri sadece ticari birer aractirlar

nasıl böyle düşünebilirsin... kılıç ticari bir araçtır da nedemek ...senin bu süs dediğin şeyler bizim inancımızın düşüncemizin ve şehitlerimizin simgesidir.tabiki sırf bunları takmakla alevi olunmaz ama kılıcı bir süs malzemesi görmeklede alevi olunmazz

kızılırmak77
05.12.2005, 14:55
zülfikar takmakta ne gibi sakınca olabilirki benim semah ekibimde 3 tane üniversitede okuyan Alevi olmayan fakat Aleviliği benimseyen öğrencilerim var ve üçüde zülfikar taşıyor ve ben bu arkadaşlarla gurur duyuyorum.Alevi kültürüne Alevilerden daha çok sahip çıkıyorlar.

soleylem
05.12.2005, 15:20
bende zülfikar taşıyordum boynumda ödünç almıştım (en kısa sürede kendime de alacagim insallah) ama süs v.s olarak görmemiştim. ciddi anlamda bazı insnlar ters bakıyo ama bunlar bilmeyen insanlar bildikleride yanlış olanlar veya yanlış öğretilenler. Ben takmayı çok seviyorum niye takiyorum derseniz alevilliği içimde yaşamak yetmiyo onunla herkese göstermek istiyorum ve herkesin bilmesini istiyorum (şu anki ortamda aleviliğin simgesi haline geldiği için söylüyorum). Ve boynuma her baktığımda Allahı, Hz. Aliyi,Peygamber efendimizi yani kısacası geçmişi hatırlamama birkez daha vesile oluyor... Çirkin şeylerin yanı sıra çok güzel seylerde oluyo mesala bigün beni bi abi durdurup tanıştı ve benimle zülfikar taktığım için gurur duyduğunu söyleyip iyi günler deyip işine devam etti. Bi çok insan taşımaya çekiniyo insanların bakışlarından dolayı yanlış bisey yapıyormus gibi ama ben tam aksi huzurlu ve mutlu oluyorum ve iyice görünsün diye çok caba harcıyorum.. :)

ibocan
05.12.2005, 16:43
kolumda tasiyom sol kolumda can uzun zamandır gelemıyodum ozur yenı yazıyom kusra bakmayın canlar

Bir Zeynep
05.12.2005, 22:13
kolumda tasiyom sol kolumda can uzun zamandýr gelemýyodum ozur yený yazýyom kusra bakmayýn canlar Sorun degil Ibo edem. Nasilsin bu arada? Umarim iyisindir? Yigenine de nick aldim ama ne yazik ki onu hic göremiyorum buralarda? Neyse, zamaniniz oldukca gelir bakar yazarsiniz. Onada slm lar söyle. kendinize iyi bakin edem.

büşra
05.12.2005, 22:49
ben de bir sünniyim ve zülfikarı boynumdan kimse çıkarttıramaz
benim annem de çok korkuyor ya bişey olursa diye ben boynumdaki zülfikar ile camiye de kiliseyede girdim ama şimdiye kadar birşey olmadı elhamdülillah

Bir Zeynep
05.12.2005, 23:09
Büsra abla keske resimini cikarmasaydin bence ama seni hatirladim. Tekrar aramiza hos geldin can. Evet demistin Aleviligi sevdigini, bu cok sevindirici birsey. Umarim baski altinda kalip yolundan sasmazsin.

büşra
06.12.2005, 00:54
ben biraz sivri yapılı ve sivri dilli bi insanımdır. Benim irademe karşı çıkan biri eğer ailemdense bilirler dinlemiceğimi beni ailem asla soğutamaz alevilikten ama bana bu denli yüklenmeye devam edilirse kendiliğimden soğuya bilirim. Ama Ali efendimi sevmekten asla
teşekkür ederim

gmutlu
06.12.2005, 11:18
arkadaşlar mesajları okuyorum ama çok ilginç şeylerde oluyor. Arkadaşımızın birisi ticari bir araç diyenler bile var.Arkadaşlar sindirilmiş. asılmış, sürülmüş bir topluluk olarak şimdi o simgeleri taşıyırsak bu bir meydan okumadır. Yani bize na yaparsanız yapın biz dim dik ayaktayız ve buyuz demek. bir cesarettir. her yerde abartmadan bu tür simgeleri taşımak varlığımızı duyurmaktır. bu kadar katkı yapan bir simgeleri yaygınlaştırmak için ticarette yapıyorlarsa helal olsun... derim
üretince bir şeylerde kazanmak gerekmez mi ... bu emege saygıdır kardeşler....

erzıncanlı24
06.12.2005, 19:42
slm canlar ben emrecan yenı uye oldum canlar zulfıkar tasımak bugun bı cok sekılde yorumlanıyor onemlı olan onu bır susu esyası amacıyla tasımamk onu yasayarak guc vermesı ıcın tasımak

sonerk
10.12.2005, 14:47
tuhaf bunca yıldır aleviliği anlamayadılar dünya alevilik içindeki derin hümanizmi görüp ilgi duyarken bizim mollalar iftira atmaktan öteye gidemediler yakında bir yerde okudum almanyada bir öğretmen cift alevi olmuşlar yine israilden bir grup her yıl türkiyeye gelip cem törenlerine katılırmış çeşitli alevi merkezlerini gezerlermiş .Görüldüğü gibi dünya aleviliğe ilgi duyarken bizim sofular iftira atmaktan başka bir şey yapmıyor beyinleri o kadar .Bize düşen görev bir alevi gibi yaşayarak insanlığa aleviliğin ne olduğunu veya ne olmadığını konuşmamızla hal hareket ve davranışlarımızla gönstermektir biz böyle yaparsak insanlar aleviliğin gercek yüzünü görecektir.HER ZAMAN İYİ OLAN KAZANIR İYİ OLURSAK BİZDE KAZANIRIZ...

kadir_y10
16.12.2005, 20:37
slm candaslar....ben bugune kadar aleviliğimi hiç gizlemedim...gizlememde ...ucunda ölüm olsa bile isteyen kabul eder arkadas olur kabul etmeyenden arkadas olmaz zaten...eğer biriside aleviliğe laf ederse ya o ölür ya ben...( özellikle biri yanımda mum söndü derse o an o dilini kesmeye yeminliyimmm...)bu benim en hassas noktam ölürümde laf ettirmem..

harbiyeli
16.12.2005, 20:57
Ne Mutlu Alevİyİm Dİyene
Ne Mutlu Alİye GÖnÜl Verenlere
Ne Mutlu ZÜlfİkar Sevdalilarina
İnanci UĞruna İnsana ZÜlm Edenlere Ve KorktuĞu İÇİn İnancini Saklayanlara Laneeeeeet Olsun.
Bİz Kerbelalardan,Şah Kulu İsyanlarindan KopmuŞ,
Çorum MaraŞ Gazİ Sİvas Katlİamlarinda Acilarla MayalanmiŞ,
Her TÜrlÜ Aciya Baskiya GÖĞÜs GermİŞ Bİr Toplumuz
Ama Artik YaŞamak İÇİn ÖldÜrmek Sirasi Bİzde

Bir Zeynep
16.12.2005, 21:27
Ne Mutlu Alevİyİm Dİyene
İnanci UĞruna İnsana ZÜlm Edenlere Ve KorktuĞu İÇİn İnancini Saklayanlara Laneeeeeet Olsun.
Oy bu ne güzel bir yazi diyip kopyaliyacaktim az kalsin, son satirini okudum HAYIR diyorum, bunu yapmaya hakkimiz yok, Allah verir Allah alir cani. Allah alir öcümüzü, buna inaniyorum. Biz böyle yezidlik edemeyiz cünkü bizim özümüzde kanimizda yok.
Saygilar.

kadir_y10
17.12.2005, 21:31
Oy bu ne güzel bir yazi diyip kopyaliyacaktim az kalsin, son satirini okudum HAYIR diyorum, bunu yapmaya hakkimiz yok, Allah verir Allah alir cani. Allah alir öcümüzü, buna inaniyorum. Biz böyle yezidlik edemeyiz cünkü bizim özümüzde kanimizda yok.
Saygilar.
Sen benim harbiyeli kardeşime bakma dün ateşli bir tartışma yaşadıkta biraz sinirliydik o yüzden böyle yazdıı..

Bir Zeynep
17.12.2005, 23:24
Sen benim harbiyeli kardeşime bakma dün ateşli bir tartışma yaşadıkta biraz sinirliydik o yüzden böyle yazdıı..
Ok can insallah öyledir. :3D_NG:

Lamekan
17.12.2005, 23:31
Büsra abla keske resimini cikarmasaydin bence ama seni hatirladim.

Ya ben anlamadım sen abla demişsin ama o 17 yaşında oldugunu sölemişmiydi.....

Bir Zeynep
18.12.2005, 12:05
Ya ben anlamadım sen abla demişsin ama o 17 yaşında oldugunu sölemişmiydi.....
Yasini söylemeden önce yazdim di bunu, resimde bayagi bi büyük gözüküyodu, napiiiimmm???
Dedimya sonradan bi yerde: Haaaa, sen 17 mi sin, bende sana ABLA diyodum hehehehe...

harbiyeli
18.12.2005, 19:50
kendimi bildim bileli boynumdan zülfikarı çıkartmadım,,onu çıkartmayada kimsenin gücü yetmez,,,,O BİR SEMBOLDUR,,BİR MANİFESTODUR,,,

harbiyeli
18.12.2005, 19:55
Bak Can,,,ordakİ ÖldÜrmek Lafi,,ÖzÜnÜ Savunmak Korkmamak Anlaminda,,hİÇ Sorguladinmi,sordunmu Kendİne,,,nİye Hep Bedellerİ Ödeyen Bİz Oluyoruz,,kaŞinani KaŞimak Gerekmezmİ...
ZÜlfİkara Selam Kavgaya Devam

harbiyeli
18.12.2005, 20:12
Saygilar.

BENİ YANLIŞ ANLAMAN ÜZDÜ BENİ,,O LAFLARDA KASTETTİGİMİZ KAŞINANI KAŞIMAK..SİVAS MARAŞ ÇORUM GAZİ KATLİAMLARINI YAŞADIK,,TEPKİMİZ NE OLDU,,GİTTİK SADECE TÜRKÜ YAZDIK AĞIT YAKTIK,,ŞİMDİDE AVRUPA İSTİYOR DİYE HAKKIMIZI OLANI VERMEYE ÇALIŞIYOR EGEMEN GÜÇLER,,,
ANADOLU KÜLTÜRÜNÜ HARMANLAYAN BİZLER OLDUK,,O KÜLTÜRÜ GÜNÜMÜZE KADAR GETİREN,BİZE SUNAN ALEVİ OZANLARININ TÜRKÜLERİ OLMADIMI,,YÜZYILLARDIR EZİLDİK,,KATLİAMLARA UĞRADIK,,
SOR KENDİNE NİYE BUGÜNE KADAR ALEVİLER DAGLARDA YAŞIYOR,,DAHA 12 YIL ÖNCE DİRİDİRİ YAKILDI..ARTIK ŞİDDETE KARŞILIK VERMEMİZİN ZAMANI GELDİ,,AMA DİKKAT EDERSEN KARŞILIK DİYORUM,,SALDIRI DEĞİL.
YARİN YANAĞINDAN GAYRİ PAYLAŞMAK İÇİN HERŞEYİ BİR ÇOCUK
BÜYÜTMELİSİN KAVGADA YİĞİT OLMALI................................

kadir_y10
18.12.2005, 20:19
Ne Mutlu Alevİyİm Dİyene

biz hherzaman milliyetçiliğe karşı olduk...biz herzaman aleviliğimizi ırktan ön planda tuttuk yani milliyetçilik kavramını aştık..biz dediğim bireysel olarak ben ve harbiyeli kardeşim değil...alevi toplumu...burdaki öldürmek lafı insanlar için degil yapılan katliamlar, haksızlıklar için kullanılmıştır...milliyetçiliğe kafatasçılığa karşıyız ama kendimizi ezdircek halimiz yok...Balıkesirde zamanında bizi öyle bir ezdilerki benim kardeşlerimi psikopata döndürmeyi başardılar...ama şimdi ne aleviliğe laf atabilirler nede bir alevi ezebilirler....bu kafatasçılık değildir..bu diğer canlara karşı bir cenap değil anlatmak istediğimizin bir açıklamasıdır...

Bir Zeynep
19.12.2005, 02:28
BENİ YANLIŞ ANLAMAN ÜZDÜ BENİ,,O LAFLARDA KASTETTİGİMİZ KAŞINANI KAŞIMAK..SİVAS MARAŞ ÇORUM GAZİ KATLİAMLARINI YAŞADIK,,TEPKİMİZ NE OLDU,,GİTTİK SADECE TÜRKÜ YAZDIK AĞIT YAKTIK,,ŞİMDİDE AVRUPA İSTİYOR DİYE HAKKIMIZI OLANI VERMEYE ÇALIŞIYOR EGEMEN GÜÇLER,,,
ANADOLU KÜLTÜRÜNÜ HARMANLAYAN BİZLER OLDUK,,O KÜLTÜRÜ GÜNÜMÜZE KADAR GETİREN,BİZE SUNAN ALEVİ OZANLARININ TÜRKÜLERİ OLMADIMI,,YÜZYILLARDIR EZİLDİK,,KATLİAMLARA UĞRADIK,,
SOR KENDİNE NİYE BUGÜNE KADAR ALEVİLER DAGLARDA YAŞIYOR,,DAHA 12 YIL ÖNCE DİRİDİRİ YAKILDI..ARTIK ŞİDDETE KARŞILIK VERMEMİZİN ZAMANI GELDİ,,AMA DİKKAT EDERSEN KARŞILIK DİYORUM,,SALDIRI DEĞİL.
YARİN YANAĞINDAN GAYRİ PAYLAŞMAK İÇİN HERŞEYİ BİR ÇOCUK
BÜYÜTMELİSİN KAVGADA YİĞİT OLMALI................................
Üzülecek bisey yok can. Arada sorun bile yok. Sadece bir düsüncemi attim ortaya. Seni güzel sözlerin icin tebrik ettim ama son satirini benimsemedigimi dedim sadece, yorum ettim yani yazini. Ama aciklamalarin icin tesekkürler. KarsIlIk ok, saldiri ve öc degil. Sende bu düsüncedeymisin zaten, buna sevindim, aciklaman iyi oldu yani. Türkü Sözleri bölümde Nursaninin bir agitini yazdim "UNUTMADIM KI". Diyor ki: Corum Maras Sivas, sanmayin dünkü... Simdi öc almanin sirasi bende.... Oradada bellirttim, UNUTMAYALIM TABI!! SAKIN UNUTMAYALIM ama öc de ALMAYALIM, öcümüzü Allah alir. Biz degil.
Saygilar sana dost. Sorun yok, rahat olabilirsin ; )))

Alevimen
19.12.2005, 16:16
Alevilik öğretisinde, kültüründe “TABU” ların yeri olmamalı. Kültür insanın, insan olmasına yarayan ve yücelmesini sağlayan itici güçtür. Bu güç tüm Alevilerde olduğu gibi bizim ve tüm alevi köylerinde de fazlasıyla vardır.
Alevilerin en temel ve hassas konularda bile üslubu ne olursa olsun görüşlerini serbestçe söyleme alışkanlıkları vardır. Zaman zaman tartışmalarda görüş ayrılığı çıksa da, aynı görüşü paylaşmasa da ertesi gün hiçbir kırılma olmadan kaldıkları yerden devam etmeye hazırdırlar. Biz alevi ozanlarda Bektaşi fıkralarında bunu görmedik mi? Bu da Alevilerin İnsan sevgisi ve hoşgörü ortamıyla beslenerek büyümesidir.
Öncelikle Alevilerin kafasındaki Ali ile İslam devleti ve şeriat için kılıç sallayan Ali farklı kişilerdir. Örneğin Türk araştırmacı A.Yaşar OCAK “Tarihte yaşamış Hz.Ali ile Alevi ve Bektaşi inanç dünyasındaki Ali birbirinden farklıdır”, İrene Mhelikoff ise; “Men Ali’den gayrı Tanrı bilmezem diyen Alevinin Ali’si ile gerçek Ali arasında dağlar kadar fark var” demiştir. Son bir örnek: Mustafa Kemal Atatürk döneminin resmi ideologlarından Prof.Reşit TANGUT bir raporunda “Aleviliği, islamın bir mezhebi veyahut bir tarikatı sananlar, tamamıyla aldanmışlardır. Alevilik Müslümanlık değildir, onu Şiilikle karıştırmakta hata olur” demiştir.
“Alevilik Hz.Ali ve Kerbela olayıyla başlamadı” diyen A.Yaşar OCAK tabii ki haklıdır. Kerbela kompleksinden kurtulmalıyız. Hz. Ali’nin Aleviliğin başından beri içinde olmadığı, ama şii geleneğinin içinde olduğu gerçektir. Aleviliği Mekke’de, Medine’de, Arap tarihinde Hilafet kavgalarında, Kur’anda aramak Bektaş-ı Veli’nin, Yunus’un, Pir Sultan’ın kemiklerini sızlatmaktan başka bir şey değildir. 15.yüzyıl sonunda Aleviliğin içine giren Hz.Ali’nin Zülfikar’ın ne kadar çok kaynadığına örnek verecek olursak değerli halk ozanımız Ali KIZILTUĞ’u hepimiz biliriz Bir konserinde aşağıdaki deyişini söylüyor:

“Seni sevenlerin yaralı dertli,
Şu elin zalimi bizden kıymetli,
Keramet sahibiydin güçlü kuvvetli,
Yoksa bir kul idin öldün mü Ali?

Zalimin zulmü bizi yakarsa,
Bizi ağlatıp karşımızdan bakarsa
Ahrette elim boşa çıkarsa,
Tutar Zülfikar’ı kırarım Ali”

deyişi dinleyen ve ön sırada oturan yaşlı bir teyze hışımla ayağa kalkarak “Hele Zülfikar’ı kırda, döverem seni” der.

--
Kaynak:
16.12.05'de email olarak A. Uçar tarafından yollanmış. ufak bir değişiklik yaparak yazıyı özetledim.

gmutlu
21.12.2005, 19:22
evet alevilikle ilgili sebolleri ilgi ile takıp herkese göstermek gerekir. Buna bir aksasuvar değil bir bağlılık diye bakmak gerekir. İnkarcılıga ve retciligi bir başkaldırıdır.

necmettin_63
23.12.2005, 19:06
siz aleviler neden hep sünnilerin egemenliği altında kaldınız...neden hep kaybettiniz ben bunu merak ediyorum...inanç ve iman eksikliğinden olabilir mi acaba ....bence boş işlerle uğraşıyorsunuz devlete ve bayrağa bağlı kalsanız daha iyi yaşarsınız....

kadir_y10
23.12.2005, 19:17
siz aleviler neden hep sünnilerin egemenliği altında kaldınız...neden hep kaybettiniz ben bunu merak ediyorum...inanç ve iman eksikliğinden olabilir mi acaba ....bence boş işlerle uğraşıyorsunuz devlete ve bayrağa bağlı kalsanız daha iyi yaşarsınız....

sen ne dediğini bilmez saygısızın tekisin...bu sitenin tamame faşizme karşı olduğunu bilmiyormusun..bu yazdıkların senin faşist cahil ve kör olduğunun ispatından başka birşey değildir...sen önce tarihine bak kim bayrağa ve devlete sahip cıkmamış...Kurtuluş savaşında laik bir devlet kuracağı için Atatürke karşı isyan eden siz değilmiydiniz...Hala devletin yıkılıp şeriat devleti kurmaya çalışmıyormusunuz...Ama şunu bilinki bu ülkede aleviler olduğu sürece sizin hiçbir başarınız söz konusu bile olmayacaktır...Ayrıca biz hiçbir zaman sünnilerin yönetimi altına girmedik...Yönetim dine göre ayrılmaz...O zaman bu devletin ismi Türkiye Cumhuriyeti değil İslam Cumhuriyeti olurdu.. birçok alevi yöneticide var ..ozaman aynı şey sizin içinde söz konu........

Serkan_Devrim
24.12.2005, 15:55
sen neden kendi inanç ve imanını tartmıyorsun? başkasının ayıbını ararken kendi ayıbını niye görmüyorsun? yarın sana alevilerin devletine ve bayraklarına nasıl sadık olduklarını gösterecem. yalnız şunu belirteyim. biz alevilerin neden hep sünni egemenliğinde kaldığını sormuşsun. basit. iktidar zulümle gelir ve kalır. biz hiç zulmetmedik. bu yüzden iktidara hiç gelmedik. tıpkı 12 imam gibi. onlarda iktidara hiç gelmediler. imam musa kazım zamanın abbasi halifesine şöyle diyor. ben kalplerin imamıyım. sen ise dıştaki yapıların.

Naz
25.12.2005, 04:38

cok dogru yazmissin... sana tamamen katiliyorum...

kolye olarak yine neyse ki ben acikcasi bunada karsiyim... cunku tasimayi bilmeyen bir cok insan var ve onlari gorunce sinir krizi geciriyorum resmen, ki bi kac tartismam bile oldu bu yuzden hic tanimadigim kisilerle... Dovme olarak gecici yada degil, yanlis bence... yukardaki alintidada belirtildigi gibi, Zulfikari tasiman buyuk sorumluluk ister ve hal haraketlerde buyuk ozen arz eder.. ve tabiki Wc vs vs... bu tur yerlerdede takilmamali...

Hidayet
28.12.2005, 23:08

Biz Alevilerin yüzde biri kadar sizler de devlete bayraga ve insana sagili
olsaydiniz simdiye kadar Türkiye dahada ileride olacakti.

Türkiyeyi düsmanlardan kurtarani Atatürk ve silah arkadaslarini sizin geri kafalilar ellerinden gelse kitaplardan bile silecekler.

Zamanin da Anitkabirin yolunu bilmeyen sahis meclise gelince Anitkabire ve Atatürkün konusmalarinin arkasina siginiyor.

ni_u
29.12.2005, 00:01

siz kalıyorsunuzda ne oluyor her yeri peşkeş etip maf ediyorsunuz..

daha kendi ırkınıza bile sahip çıkamıyorsunuz kaldi insanları bu şekildede

yorumlamayada hakkın yok...

zaten adam olsanda cevabın farklı olurdu ...

zaten sizin gibi düşünenler bu ülkeyi batırdılar ve yok ettiler...

dahada utanmadan insanların karşısına geçip yargılıyorsunuz..

her insanın kendine göre bir yaşam hakkı var

sana kimse karışıyormu niye sen böylesin...

bu kadar insana bu şekilde soru soruyorsun..

mantıklı olmaya çalış arkadaşım..

bu kafayla bir yere varamazsın...

ömrün az ama ot olarak ta gitme bu dünyadan ...

senin yargıladığın insanlar herşeye farklı bakan ve hiç bir insanı

yargılamadan yaşayanlardır...

bunu kendim gördüm ve yaşmaya devam ediyorum...

bir kürt olarakta bunu savunuyorum...

saçma sapan şeylerle insanları hakaret ettirme kendini..

schafbock
17.01.2006, 19:04

sen lafını bilmeyen kendini bilmezin tekisin. Bizim bayrağa ve devlete bağlı olduğumuz kadar siz bağlı değilsiniz bu ülkeye. Arkadaşlara katılıyorum eğer herkes bizim gibi bu ülkeye bayrağımıza bağlı olsaydı çok çok ilerde olurduk.

Hüseyin69
18.01.2006, 11:41
bence boş işlerle uğraşıyorsunuz devlete ve bayrağa bağlı kalsanız daha iyi yaşarsınız....

ben arkadasimizin bu görüslerine katilmiyorum tabiki alevileride temsil ederek fikrimi yazmiyorum kedi kisisel düsüncemdir arkadasimiza degerrli protest müzigin usta ve ölümsüz öncüsü ahmet kayanin bir cümlesini kendisine hatirlatim
simdiye kadar türk oldum ama basim belalardan kurtulmadi simdiye kadar devlete bayraga baglandim ne oldu ki hersey ayan beyan ortada degilmi devlete bayraga milete sarildim türlü ifitralara katliamlara ugradim ama bundan sonra devletine ve bayragina bagli kalacam diye bir sartim yok zarar verme gibi bir niyetimde yok artik eskisi gibi degilim ucmayi ve kendi basimin caresine bakmayida ak la karayi da secebilme cagina gelmisim sayin necmettin sen yoluna ben yoluma kardesim

seda
23.01.2006, 10:47
Alevilikte bildiğiniz gibi şekilciliğe yer yoktur.Yani sünniler gibi 'bak ben ibadet ediyorum'diye herkese bi kanıtlama yapmak zorunda değliz.Bizim ibadetimiz inancımız içimizdedir.Zülfikar taşımaya karşıyım çünkü ben aleviyim der gibi ortalıklarda dolaşmak saçma.Benim alevi olduğumu tüm tanıdıklarım tüm arkadaşlarım bilir.Tanımadığım insanın benim ne olduğumu bilmesi çok da umrumda değil açıkcası..seda

mutlu
23.01.2006, 11:49
Biliyorum şekilciliğe gerek yok ama zülfikarı taşımak 'ben aleviyim' anlamıma gelsede bunu diğerlerininde bilmesi lazım en önemliside bence budur.Zaten bizi tanıyanlar bizi biliyorlar önemli olan bizi tanımayanlara kendimizin ne olduğunu tanıtmak...

candost_20
23.01.2006, 16:04
Evet seda cano iyi hoş demişsin de bunca zamandır alevilerin kendini saklaması,kimliğinden korkar olması değilmidir bizim azınlık oldumuzu öne süren?evet o dönemler bazı olaylardan dolayı canlar kendilerini saklamak zorunda kalmışlardır.ama şu an o durum bizim azınlık oldugumuz görüntüsündedir.oysa aleviler hiç bir zaman azınlık olmamıştır.ben şahsen bunu kabul etmiyorum ve bütün dünyaya elimden gelse alevi oldugumu bildirmek isterim ki şu an samimi olmadığım sadece slm alıp verdiğim insanlar bile alevi oldugumu bilirler.bence herkes bilsin bunu saklamanın bi anlamı yok aslında.benim düşüncem bu.hemso konuyu açtıgın için tsk ederim zülfikar yaptırmıssın koluna gkeşke kalıcı olanını yaptırsaydın ne gelirse zülfikardan gelsin der yaptırırdım ben olsam valla :)

saygılar bütün cnlara..

Emo84
24.01.2006, 11:18
"aid güzel ali m" wo kommst du genau her aus NRW ?
ich hab kollegen die kommen auch aus Tokat, sind auch aleviten

studierst du ??
kann keine pm schicken

.. zum thema:

bende 1 seneden belli zülfikar tasiyorum, korkum yok kimseden !
bunu kimse begenmese, ozaman benen konusmasinlar... ama oda durum degil...

sünni arkadaslarim var, onar bise demiyor ... bana iyi davraniyorlar ve bitanesi bile köln de cemevisine bizin gitmek istedi :)

düsmanlig yok buralarda, sadece politik düsmanlig yapiyor

burda hepsi kardes

Bir Zeynep
24.01.2006, 17:11
"aid güzel ali m" wo kommst du genau her aus NRW ?
ich hab kollegen die kommen auch aus Tokat, sind auch aleviten

studierst du ??
kann keine pm schicken

.. zum thema:

bende 1 seneden belli zülfikar tasiyorum, korkum yok kimseden !
bunu kimse begenmese, ozaman benen konusmasinlar... ama oda durum degil...

sünni arkadaslarim var, onar bise demiyor ... bana iyi davraniyorlar ve bitanesi bile köln de cemevisine bizin gitmek istedi :)

düsmanlig yok buralarda, sadece politik düsmanlig yapiyor

burda hepsi kardes
Emo can, evet ilk üye oldugun hafta boyunca özel mesaj atamiyorsun, bu dogru. O yüzden burada cevap vereyim, yanliz türkce bölümde almanca yazismak yasak, almanca yerinde topik acman lazim, söyleyim dedim. Türkcen pek iyi degil galiba. O yüzden belki almanca forum sana daha kolayina gelir!?
Evet, üni okuyorum, yabanci diller. Ingilizce ve ispanyolca. Nrw'nin neresinden katildigim pek önemli degil sanirim, bir yerinden iste :) ne fark eder? :D
Ayirim yok ve olmamali, buna katiliyorum.
Saygilar.

mito85
24.01.2006, 21:51
Aleviligi anlatilmaz kadar severim ve alevi oldugumdan cok mutluluk duyuyorum, iyiki Allahim beni böyle yarattin diyorum. Bu mutlulugu baskalari ile paylasmaktan zevk duyarim, mesela kilicimi, yani zülfükarimi kolye olarak bagirimda tasimayi, insanlara özümü, yolumu göstermeyi severim. Bazen güzel tepki gelir, bazen ... nasil desem.. soguk mu, dislayici mi, ters ters bakislar mi, yani pek positiv olmayan tepki yasarim. Sicak bakisli insanlar : "Methaba bacim, sendemi erenlerden sin der!" güler gider. Bazilari hic umursamaz, bazilari görmemezlikten gelir, bazileri de hemen bi adim geriye gidip benden uzaklasir.
Gecen ay iki haftaligina TR ye tatile gittik, Bodrum a. Tiklim tiklim turisler dolu. Baktim ki hotelde "holiday tattoo" lari, yani kina dan yapilan, iki hafta tutan, gecici dövmeler yapiliyo. "Ay" dedim, "ende yaptirsam, nasil olsa hemen cikiyo, Almanyada olsam hayatta annem izin vermez, olsun burda seni kim taniyo, bunda kötülük yok zaten. Bisey olmaz" dedim. Annem gecici olsun kalici olsun, tattoolara dövmelere karsi dir, hos görmedi bu hevesimi. "Annecigim, ben birt zülfükàr dövdürmek istiyorum umuzuma dedim!" "Ay kizim!" dedi, "herseyi ama BUNU degil!" Bagrimdaki kilica hayatta bisey demezdi, istedigim zaman takar istedigim zaman cikarirsin, ortamdan ortama tasirsin, yeri geldim mi gösterir, yeri geldim mi göstermezsin ama umuzundaki dövmeyi, hele hele de aha burda tatillik yerinde, her gün görülen bir yerinde, olmaz dedi. "Kötü bakarlar, kötü derler, korkarim kötülük ederler!" Inadima dedim hayir ben bunu yaptiracam ve yaptirdim. Inanin annem hakli cikti. Tatilin ilk haftasinda cok tanistigim kisiler, "arkadaslarim" oldu. Ikinci haftasinda, dövmeyi tasidiktan sonra bazilari ne selam verdiler, ne hal hatir sordular, ne gülümsediler. Cok tuaf oldum ve üzüldüm ama kafami dik tutup, ben kimseye kötülük etmedim, ben buyum ve bu kalacagim ve bundan gurur duyuyorum dedim, morelimi bozmadim. Demekki buraya kadarmis dedim.... Artik dövmem soldu gitti coktan ama zülfükarimi tasimaya devam ediyorum ve artik ne yerde olursa olsun, ona daha cikarmiyorum. Inat mi inat vallaha.

iyi yapıyosunuz bence çünkü eğer biz aleviysek bunu rahatça ve göğsümüzü gere gere söylememiz gerekir tebrik ediyorum sizi...

Bir Zeynep
24.01.2006, 23:55
iyi yapıyosunuz bence çünkü eğer biz aleviysek bunu rahatça ve göğsümüzü gere gere söylememiz gerekir tebrik ediyorum sizi...
Tesekkür ederim can.

Emo84
25.01.2006, 08:50
haklisin ! ozaman ben almanca forumda sadece mesajlarimi yazim, yeter.
ama almanca forum bölgesindede sadece bi kac üye var ondan iyi degil. türk bölümünde daha iyi topicler var daha ilginc ...

ich schreib am besten gar nichts mehr : (

selamlar emo-T

Bir Zeynep
25.01.2006, 10:25
haklisin ! ozaman ben almanca forumda sadece mesajlarimi yazim, yeter.
ama almanca forum bölgesindede sadece bi kac üye var ondan iyi degil. türk bölümünde daha iyi topicler var daha ilginc ...

ich schreib am besten gar nichts mehr : (

selamlar emo-T

Yanlis anladin, Emo can. Seni kovmak istemedim, estafurrullah. Bak, simdi hatta gecenkinden daha düzgün yazmissin ;))

kaanbilkay
25.01.2006, 11:21
ali güzel isim...dedemin adı:)ayrıca da atalarımın

urnammu
25.01.2006, 14:47
Aleviligin özünde siddet yoktur.Islamiyetten öncesinden gelen bir cok inanclarin
bir cesit sentezi olan bu güzel inanca, zülfikar gibi Ali'nin o dönemde insanlari siddet yoluyla "müslüman "yapmak icin kullandigi bu nalet seyi aleviligin simgesi
gibi sokmanizi kiniyorum.Hallac-i mansurun,nesiminin,Sehabettin Suhraverdinin ve bir cok bilginlerin yolundan gercek aleviligi ögrenmeliyiz.Arap inanc ve geleneklerini alevilik diye genclerimize anlatanlara inanmayalim.O dönemin arap seriatcisi ali bizim önderimiz olamaz.Bugün peygamberin damadi "Ali" uyansa herhalde o zülfikariyla islam inanciyla uzaktan yakindan bir ilgisi olmayan aleviligi yok etmek icin savasirdi.Ne felsefi nede ibadet bazinda bizim islamlikla bir alakamiz yoktur.Artik bunu bilip gercek kimligimizin farkina varmaliyiz.

halitseyfi
25.01.2006, 15:15
Alevi olmakla gurur duyuyorum. Alevi olmayanıda küçük görmüyorum.Çünkü alevilik insanı sevmektir,aşktır,muhabettir.Bunuda kişiliğimizle göstermeliyiz. Aleviyim demekle alevi olunmaz.Eğer gösteriş içinse bu simgelerin takılmasına karşıyım yok tepki ise olabilir.

Bir Zeynep
25.01.2006, 23:54
ali güzel isim...dedemin adı:)ayrıca da atalarımın
Ok can buna sevindim. E peki su olaya ne dersin? Burda bi hemsom var, HEMSOM bide bak! Adi: Ali Adigüzel yaaaaaaaaaaaaaaaa... iste böyle :))

Bir Zeynep
25.01.2006, 23:55
Alevi olmakla gurur duyuyorum. Alevi olmayanıda küçük görmüyorum.Çünkü alevilik insanı sevmektir,aşktır,muhabettir.Bunuda kişiliğimizle göstermeliyiz. Aleviyim demekle alevi olunmaz.Eğer gösteriş içinse bu simgelerin takılmasına karşıyım yok tepki ise olabilir.
Dediklerine her anlamiyla katiliyorum. Her simge takan alevi olmaz. Gösteris icin takilmamali. Hisedersen, takarsin.
Saygilarimla...

Mirioglu
26.01.2006, 02:25
Dediklerine her anlamiyla katiliyorum. Her simge takan alevi olmaz. Gösteris icin takilmamali. Hisedersen, takarsin.
Saygilarimla...

Boynumdan zülfikarı bende hiç eksik etmem, ama elimden geldiği kadar gömleyimin içinde tutarım. çünkü amacımız gösteriş değildir, sorun çıkarmak veya başkalarını hor görmek değildir. hoşgörü barış ve kardeşlik aleviliğin özüdür. yaratılanı sev yaradandan ötürü...!
Ama biz Aleviyiz ve bundan gurur duyarız, hiçkimseden de ne korkumuz vardır nede utancımız... Hz. Muhammed (s.a.v.)in gözbebeği torunlarını katledip kafalarını sokaklarda dolaştıranlar utansın...
Hak yolunda oldumuz sürece, alnımızın akıyla, şerefimizle yaşamayı sürdürecez, o yolda yalnız kalsak bile...herşeye rağmen..!

mercan
26.01.2006, 19:44
Boynumdan zülfikarı bende hiç eksik etmem, ama elimden geldiği kadar gömleyimin içinde tutarım. çünkü amacımız gösteriş değildir, sorun çıkarmak veya başkalarını hor görmek değildir.

zülfikarın gömleğinin dışında olması kimseyi hor görmek , gösteriş yapmak yada sorun çıkarmayı ifade etmek olduğunu sanmıyorum :)
kaldıki onunla neden gösteriş yapılsın ??? emin ol gösteriş olarak algılamaz insanlar ... aksine günümüz türkiyesinde zülfikar taşıyanlara gösterişle değil daha kötü şeylerle suçluyolar!!!!

sorun çıkaranda zülfikarı taşıyan değil onu görmeye tahammülü olmıyanlar tarafından ancak çıkarılırr ki onlar yüzünden zülfikarımı saklıyamam :komik

sakın yanlış anlaşılmasın burda birilerine neden böyle yazdın, nasıl böyle düşünürsün demiyorum sadece kendi düşüncemi açıklıyorum :)

gonul
26.01.2006, 19:48
katılıyorum size hisedersen gösterişde olmaz yüreğinde dir o
isteyen takmalı

hsn
27.01.2006, 04:11
Sakladigin bir sir senin esirindir. Aciga vurursan sen onun esiri olursun. (Hz.Ali)

Güzellik giyinenlerin süslügü ile olusmaz; bilgi ve terbiye ile güzel olunur. (Hz.Ali)

Mirioglu
27.01.2006, 12:32
Sakladigin bir sir senin esirindir. Aciga vurursan sen onun esiri olursun. (Hz.Ali)

Güzellik giyinenlerin süslügü ile olusmaz; bilgi ve terbiye ile güzel olunur. (Hz.Ali)

Eline diline saglik kardes...
daha once söylediğim gibi benim zülfikarımı göstermemem ne korkumdandır ne de utancımdan...!

Önemli olan Aleviliği kendi içinde yaşaman, kendi hayatına uygulaman, ben buyum varmı bana yan bakan diye ortalarda dolaşmak değildir...!

the lion
27.01.2006, 16:15
ZÜLFİKAR taşımak güzel bir şey , tabi saygı çerçevesinde.ZÜLFİKAR taşıyarak alevi olduğumuzu gösterebiliriz ama asıl önemli olan onlara hoşgörünün ne olduğunu ve önemli olanın insan olmak olduğunu kardeşliğin dostluğun ne demek olduğunu göstererek aleviliğin ne olduğunu gösterelim...
Herkese saygılar.
Cesur bir kere korkak bin kere ölür.

halitseyfi
28.01.2006, 02:01
Asıl mesleğim dışında yaz tatillerinde bir tatil beldesinde çalışıyorum.Oralarda çeşitli zülfükar kolye ve döğmeler taşıyan , yurt dışında gelen kişilerle karşılaşıyorum.Zaman zamanbu kişilerin yaptığı yanlış davranışlar tüm alevilere mal oluyor.Bu simgeleri taşırken ona layık olmalıyız,buna azami önem vermeliyiz.
Bütün canlara selam ve saygılar

Bir Zeynep
28.01.2006, 16:52
Asıl mesleğim dışında yaz tatillerinde bir tatil beldesinde çalışıyorum.Oralarda çeşitli zülfükar kolye ve döğmeler taşıyan , yurt dışında gelen kişilerle karşılaşıyorum.Zaman zamanbu kişilerin yaptığı yanlış davranışlar tüm alevilere mal oluyor.Bu simgeleri taşırken ona layık olmalıyız,buna azami önem vermeliyiz.
Bütün canlara selam ve saygılar
Tabiki laik olmamiz gerekir, diyorum ya gösteris icin degil his ettigin icin tasiman gerek. Umarim bu yazinla BANA laf cakmis olmayasin. Cünkü bu konuyu actigimda BENDE son tatilde sirt umuzuma iki haftalik kina dögmesi yaptirdigimi söylemistim.
Saygilar.

mercan
28.01.2006, 19:58
Tabiki laik olmamiz gerekir, diyorum ya gösteris icin degil his ettigin icin tasiman gerek. Umarim bu yazinla BANA laf cakmis olmayasin. Cünkü bu konuyu actigimda BENDE son tatilde sirt umuzuma iki haftalik kina dögmesi yaptirdigimi söylemistim.
Saygilar.

evet o yazını hatırlıyorum :) iyiki geçici yaptırmıssın zeynepcim çünkü baya zorluk çekerdin kalıcı olsaydı
heleki türkiyede yaşayan bi alevi olsaydın zorluk kelimesi bile az gelirdi buna:)

aksakal
28.01.2006, 20:13
Sırra sahip olmak kuvvetli olmaktır. Zülfikarda öyle bir sırdır ki saklamayı bilmek gerek...

halitseyfi
29.01.2006, 02:02
Saygilar.
Sevgili adı güzel ali'm
Yazılarını okuyup incelyorum.Çok hoşumada gidiyor.İnceleyen araştıran yazan gençler yetişmesi çok olan birşey değil.Sizin gibi alevi gençleriyle gurur duyuyorum.Sizleri tanımak isterdim.Bellimi olur belkide tanışırız.Sırt dövmesinden bahseden yazınızı hatırlamıyorum. Konu itibarıyla bunları yazmıştım. Kişileri hedef alarak yazmak benim üslubum değil.Helede ima yoluyla. Bunu asla yapmam. Fakat özellikle alevi simgeleri taşıyan kim olursa olsun mutlaka ve mutlaka hareketlerine dikkat etmelidir diye düşünüyorum. Sonra yapılan en ufak yanlış bir hareket tüm alevilere mal oluyor.
Genede bilmeden sizi üzdüysem özür dilerim.
Selamlar saygılar

hsn
29.01.2006, 03:51
Arkadaslar bu forumda güzel bi konu daha var.
Orada su konu irdeleniyor:
Size de sen alevi olamazsın dediler mi?? (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4000)

Bizim Alevi oldugumuzu bilmeden bizimle tanisip, Alevi oldigumuzu ögrenince sasiran vatandaslardan söz ediliyor.
Bu insanlar bastan Aleviligimizi ifsa etmemiz halinde onyargidan dolayi Alevilerle tanismak istemezler.
Arkadaslik pekisince ve Alevi oldugumuzu ögrenince onlardaki bu önyarginin kalmayacagindan hatta bizlere karsi mahcup olacaklarindan eminin.
Maksat Aleviligimizi gizlemek degil (her ne kadar batini bir inancimiz olsada), önyargilari yok etmektir.

Bizi tanimayan bizde ne cevherler oldugunu nerden bilsin...

Bir Zeynep
29.01.2006, 15:48
Sevgili adý güzel ali'm
Yazýlarýný okuyup incelyorum.Çok hoþumada gidiyor.Ýnceleyen araþtýran yazan gençler yetiþmesi çok olan birþey deðil.Sizin gibi alevi gençleriyle gurur duyuyorum.Sizleri tanýmak isterdim.Bellimi olur belkide tanýþýrýz.Sýrt dövmesinden bahseden yazýnýzý hatýrlamýyorum. Konu itibarýyla bunlarý yazmýþtým. Kiþileri hedef alarak yazmak benim üslubum deðil.Helede ima yoluyla. Bunu asla yapmam. Fakat özellikle alevi simgeleri taþýyan kim olursa olsun mutlaka ve mutlaka hareketlerine dikkat etmelidir diye düþünüyorum. Sonra yapýlan en ufak yanlýþ bir hareket tüm alevilere mal oluyor.
Genede bilmeden sizi üzdüysem özür dilerim.
Selamlar saygýlar
Güzel dost, sözlerin icin tesekkür ederim.
Ve dediklerinede katiliyorum. Haklisin evet. Ama ister simge tasi, ister tasima. Bence HIC bir zaman yanlisin olmamasi daha güzel olur. Simgen olmasa bile, düsman senin kim ve ne oldugunu bildikten sonra ve bir yanlisina rastlarsa eger, YINEDE tüm alevilere bu hatan mal olur. Cünkü insan insandir, elbet hatasi olur diye degil: Tabi ya KIZILBAS ya O YÜZDEN böyle söyle etti, gene derler can, bakma sen. Bu benim düsüncem, ama yinede saygim var tabiki dediklerine ve mutlaka haklisin, simge tasiyanlar bu simgeye MUTLAKA laik olmalilardir. Ve benim anlim ak, inaniyorum ki bir yanlisim ayibim olmadi. Gururla tasirim zülfikarimi boynumda. Tasirsamda ayni hareketleri yaparim, tasimasamda. Cünkü sirf simge tasidigim an ben bir alevi degilim. özümde icimde, kalbimde ben bir ALEVIYIM. Boynumda zülfikar olamasa bile.
Saygilarimla.
Zeynep.

halitseyfi
31.01.2006, 00:43
Güzel dost, sözlerin icin tesekkür ederim.
Ve dediklerinede katiliyorum. Haklisin evet. Ama ister simge tasi, ister tasima. Bence HIC bir zaman yanlisin olmamasi daha güzel olur. Simgen olmasa bile, düsman senin kim ve ne oldugunu bildikten sonra ve bir yanlisina rastlarsa eger, YINEDE tüm alevilere bu hatan mal olur. Cünkü insan insandir, elbet hatasi olur diye degil: Tabi ya KIZILBAS ya O YÜZDEN böyle söyle etti, gene derler can, bakma sen. Bu benim düsüncem, ama yinede saygim var tabiki dediklerine ve mutlaka haklisin, simge tasiyanlar bu simgeye MUTLAKA laik olmalilardir. Ve benim anlim ak, inaniyorum ki bir yanlisim ayibim olmadi. Gururla tasirim zülfikarimi boynumda. Tasirsamda ayni hareketleri yaparim, tasimasamda. Cünkü sirf simge tasidigim an ben bir alevi degilim. özümde icimde, kalbimde ben bir ALEVIYIM. Boynumda zülfikar olamasa bile.
Saygilarimla.
Zeynep.

Diline sağlık

trabzonlu
31.01.2006, 12:22
Selamlar ben trabzondan berat.arkadaşlar adi ğüzel ali'min yazdıklarına katılmamak elde degil.20 yaşındayım.bende o çok sevdim zülfikarı boynumda taşımak istedim ama hep cevreden gelçek tepki ve arkadaşlarımın beni dışlama korkularıyla takamadım.ama şimdi üni ögrencisiyim.beni tanımayanların oldu bi yerdeyim ve zülfikarı takıyorum.bazı sünnilerin bize yaklaşımları insanca degil.alevilik herkesce yanlış biliniyor ve bunun cezasınıda biz yeni kuşak aleviler cekiyor

Bir Zeynep
31.01.2006, 21:34
Diline sağlık
Sagol can.
Sanada tsk ler trabzonlu kardesim.
Trabzonlu: ne kadar kötü bakarlarsa, baksinlar: INADINA daha da güler yüzlü ve iyi ol onlara karsi. Utandir onlari. Ne kadar yanlis olduklarini göster onlara. Gelip sana: "Yahu ben seni cok kötü saniyodum, alevileri söyle böyle biliyodum, ama meger sen SÖYLE BÖYLE missin, yani iyi dürüst, akilli ve namuslumusun" gibi sözler derse bir sunni sana, inan bnaa, bütün dünyalar senin oluyor.
O yüzden: Zülfikar takmaya devam canlar. Hic biseyden korkmayin. Siz siz olun, dürüst olun , INSAN olun. Alevilige laik olun. Zülfikarli da, zülfikarsiz da.
Saygilar.

halitseyfi
31.01.2006, 23:19
Selamlar ben trabzondan berat.arkadaşlar adi ğüzel ali'min yazdıklarına katılmamak elde degil.20 yaşındayım.bende o çok sevdim zülfikarı boynumda taşımak istedim ama hep cevreden gelçek tepki ve arkadaşlarımın beni dışlama korkularıyla takamadım.ama şimdi üni ögrencisiyim.beni tanımayanların oldu bi yerdeyim ve zülfikarı takıyorum.bazı sünnilerin bize yaklaşımları insanca degil.alevilik herkesce yanlış biliniyor ve bunun cezasınıda biz yeni kuşak aleviler cekiyor

Sevgili berat
Zülfikarı taşımak istiyorsan gururla tak ve onurla taşı. Dışlanmak korkusuyla takmıyorsan bazı şeyleri düşünmen gerek birisi benden;

Bilki seni sadece boynundaki zülfikar veya alevi olduğun için dışlıyorsa inanki o kişi veya kişiler sana layık, senin arkadaşın olmaya layık değillerdir.Öyleyse onlar istesede o tiplerle bence arkadaşlık yapma.Kendine layık arkadaşlar bul.
Sana bol ve gerçek arkadaşlar dilerim

Bir Zeynep
31.01.2006, 23:22
Sevgili berat
Zülfikarı taşımak istiyorsan gururla tak ve onurla taşı. Dışlanmak korkusuyla takmıyorsan bazı şeyleri düşünmen gerek birisi benden;

Bilki seni sadece boynundaki zülfikar veya alevi olduğun içinse inanki o kişi veya kişiler sana layık, senin arkadaşın olmaya layık değillerdir.Öyleyse onlar istesede o tiplerle bence arkadaşlık yapma.Kendine layık arkadaşlar bul.
Katiliyorum dediklerine. Benim motom bu: Beni istemeyeni, ben hele HIC istemem. Benim dostlugumu red eden, neler kacirdigini farkinda degil diye düsüneceksin can! Inan bana.
Saygilar.

seher.yeli
31.01.2006, 23:57
"'LAFETA ILLA ALI LA SEYFE ILLA ZULFIKAR USTAD SOZU TARIKAT-I IMAM DESTUR SAH! ERKAN-I MESAYIH ,EMR-I HALIFE, GOZ GORENIN YOL VARANIN .YOLCA GIDEN YORULMAZ ,GERCEK GORDUGUNDEN AYRILMAZ ,EYVELLAH GUZEL SAHIM!'
DEGERINI BILEN TAKSIN ARKADASLAR GOZTERIC OLSUN DIYE DEGIL AGIRDIR YUKU EVET ANLAYAN ANLAR ?

Bir Zeynep
31.01.2006, 23:59
Eyvallah can, dillerine saglik.

halitseyfi
01.02.2006, 01:03
Katiliyorum dediklerine. Benim motom bu: Beni istemeyeni, ben hele HIC istemem. Benim dostlugumu red eden, neler kacirdigini farkinda degil diye düsüneceksin can! Inan bana.
Saygilar.

Trabzonlu (Berat) okudun mu:36_1_55:

Arguvan
01.02.2006, 02:15
Taktığım zaman bana birşeyler hissettiriyorsa eyvallah. Ama sırf göz zevki içinde takılacak bir eşya parçası olmamalı.

Arguvan 44
01.02.2006, 12:07
bencede kimse gösteris icin takmamali. Insan takinca söyle gururlanmali icten ice tabii ;)

Bir Zeynep
01.02.2006, 16:28
Hayir can, okumadim. Daha cok bilgi verebilirmisin bu kitap üzerinde!?
Sagol.

boyan
01.02.2006, 22:01
insan kendine neyi yakıştırıyorsa taşır veya takar.bunu algılamayan bireyler (karşı çıkan veya saygı göstermeyen ) utansın.hiç bir zamanda alevi olduğumu gizlemedim anlımız açık....

hsn
02.02.2006, 02:36

Sevgili berat

Bilki seni sadece boynundaki zülfikar veya alevi olduğun için dışlıyorsa inanki o kişi veya kişiler sana layık, senin arkadaşın olmaya layık değillerdir.Öyleyse onlar istesede o tiplerle bence arkadaşlık yapma.Kendine layık arkadaşlar bul.

Saygilar.

Sagol.

http://forum.antu.com/images/smilies/geberdim.gif
http://forum.antu.com/images/smilies/lol.gif
http://forum.antu.com/images/smilies/clap.gif
http://forum.antu.com/images/smilies/tongue.gif

halitseyfi
02.02.2006, 12:52
Sagol.

Trabzonlu (berat) bir forum üyesi kitap değil ,ona seslenmiştim,sizin yazınızı okumasını istemiştim

er58
04.02.2006, 03:31
o kiliç canimdan daha çok degerli allah onu cebraile oda onu hz muhammed'e daha sonra hz ali'ye kalmadir manevi degeri inanilmaz o adalet kiliçidir zalimlara vuran kiliçtir o kilica ters bakanlarin gözu kopsun ben onu hiç çikarmam ama sen onu ister tak ister takma haci bektas ne demis keramet bastadir, tacda degil sen o kilicin degerini bildikten sonra kalbinde tasi o kilici :) kolye molye nafile Bütün yozlara ve yobazlara inat ALEVİYİZ!

ALEVİLİK inancımızdır
dostça kalin

trabzonlu
04.02.2006, 11:24
DAVULUN SESİ UZAKTAN HOŞ GELİR.KENDİ ACINIZDAN ATIP TUTMAK KOLAY.KİMSE KİMSENİN ALEVİLİĞİNİ TARTIŞMASIN.BEN YILLARDIR SÜRE GELEN Bİ YOLUN BİR PARCASIYIM.BENİM İNANÇ SEVİYEMİ KİMSE TARTIŞAMAZ ELEŞTİREMEZ.HERKES KENDİNİ YARGILASIN.BURASI TÜRKİYE BAZI GERCEKLERİ GÖRMEMEZLİKTEN GELEMEZSİNİZ.
Saygilar.

Bir Zeynep
04.02.2006, 13:11
DAVULUN SESİ UZAKTAN HOŞ GELİR.KENDİ ACINIZDAN ATIP TUTMAK KOLAY.KİMSE KİMSENİN ALEVİLİĞİNİ TARTIŞMASIN.BEN YILLARDIR SÜRE GELEN Bİ YOLUN BİR PARCASIYIM.BENİM İNANÇ SEVİYEMİ KİMSE TARTIŞAMAZ ELEŞTİREMEZ.HERKES KENDİNİ YARGILASIN.BURASI TÜRKİYE BAZI GERCEKLERİ GÖRMEMEZLİKTEN GELEMEZSİNİZ.

Trabzonlu can: Beni neden quote edip bu sözleri dedigini anlamis degilim, bana özel mesaj da atmisin ve demin cevapladim. Ben sana karsi ve düsüncelerine karsi hic ama hic bisey demedim. Yanlis anlasilma var galiba. Katiliyorum dediklerine diyip hatta bunun altini cizip sana güc vermek icin: seni istemeyeni, sen hele hic isteme, o seni zaten hak etmemistir diye söyledim. Sen neyle anladin, ben bilmiyom kardesim. Eger türkcemin zayif oldugundan belki olur ya hani, biseyleri istedigim gibi hdile getiremediysem, özür dilerim. Ama tekrar okumani ve anlamani istiyorum. Ben seni ne elestirdimmmmmm, nede seni elestirenleri savundum. Lütfen bu tatsizligi aradan kaldiralim. Böyle düsünmen beni rahatsiz ediyo. Saygilar.

halitseyfi
04.02.2006, 22:33

Sevgili trabzonlu
Bende türkiyede malatyada yaşıyorum. Sanırım malatya,çorum , Maraş katliamlarını biliyorsun.Sana yazdıklarım senin yaşadıklarını yaşamadığımdan değil,aksine bire bir yaşadığımdan dolayı. Bu yaşadıklarımın tecrübesiyle o yazıyı yazdım amaçta sana destek olmaktı.Seni kırmak veya incitmek hele hele senin inancını ölçmek aklımın ucundan bile geçmez. Bilmeden seni kırdıysamda özür dilerim.
Saygılar

Şah-Mat
05.02.2006, 11:11
Mrb..Canlar..,

Zülfikarı bu sene ilk defa Banazda Pİrsultan şenliklerine gitmiştim orda alıp taktım.Sonra baktım Yük'ü ağır,Taşımakta çok önemli onu yaptığın işlerle,günlük hayatta söylediğin sözlerle.....ondan sonra sadece gönlümde taşımaya karar verdim,bir baktım Beynime yerleşmiş orda taşıyorum.

hep orda olacak ve varlığını,gücünü bana hep hissettirecek..!!!

ufuk44
05.02.2006, 15:11
kesinlikle etrafımızda gerçek dostların olmasını tercih ederim.insanı insan olduğu için sevsenlerle.
kesinlikle moralini bozma

cey cey
05.02.2006, 20:29
Ben muğla fethiyeden şükrü.Bende zülfikarın takılması taraftarıyım.Takalım kı gordugumuz zaman bırbırımızı tanıyalım.ama sunuda unutmayalım zülfikar bir süs takısı degil.zülfikarı boynumuza taktıgımızda hal ve hareketlerimize her zamankınden daha cok dıkkat etmelıyızkı gorenler bu alevı suna bak deyıp ayıplamasın.

barabar
06.02.2006, 18:06
bence de hepimiz takalım birbirimizi tanıyalım ki arka çıkalım sizlere canı gönülden katılıyorum

Piro
18.02.2006, 01:27
Ezo can
Alevi kesmi son 20 yil yavas yavas ortaya cikabildiler neden dersen tarih yuzunden aleviler kendini ve alevi olduklarini saklamak zorundaydi ve su zamanda insanlar kendinii ifade etmek isterler ve her grup veya bir irk kendini belirli seylerle ifade ederler mesela hiristiyanlar Hz. isanin carmigiyla kendinii ifade ederler ve ondan guc bulurlar bizlerde Zulfikari Murtazayi boynumuza takarak ifade ve guc aliriz orneyin sen bir yabanci ulkedesin ve orada Turkce konusan kisi gorduyun zaman hosuna gider ama o kisi birde ayni memleketen olursa daha hos oluyor ve birde ayni yoldan olursa kendini rahat ve guclu his ediyorsun yani guzel dostum bizler kendi insanimizi ve kulturumuzu ve dilimizi konusan ve hic tanimadigin kisilerle tanismak istiyorsun budur insallah sana anlata bildim

saygilarimla

Piro

Kolera
21.02.2006, 01:44
valla ben pie sultan tasimayi tercih ederim bende bir zamanlar takiyordum 16-17 yas zamanlari ailem kiziyordu takmama ama onlar basima bisey gelir diye istemiyorlardi. daha sonralari acikcasi alevilikle hz ali ile bir bagim olmadiginin farkin vardim... daha dogrusu allahtan gelen her birseyi bir bilinc uyanmasinda redde gittim. Alevilige baglilimin kanla oldugunu düsünüyorum. oruc tutmam zekat vermem hacca gitmem. yani dinle hicbir baglantim yok. alevilige sempatizanim diyebilirim cünkü annem babam köyleri alevi köyleri. ama evlenirsemde aleviden baskasini almam. Cünkü sülalenin tek ogluyum ve soyadim benden yürüyecek sadece.

Yakapınarlı
21.02.2006, 02:00
Cünkü sülalenin tek ogluyum ve soyadim benden yürüyecek sadece.
profil bilgilerinizde bayan yazıyor ama

selpe
21.02.2006, 02:46
profil bilgilerinizde bayan yazıyor ama

merak ettim bende baktım ama erkek gördüm :)

Kolera
22.02.2006, 00:32
valla arkadaslar yanlislikla bayan olmus. düzelttim ama. o bayan erkek bölümü aktivken mousen orta tusuyla sayfanin asagisina inmeye calisirken bayan olmusum sanirim...

Yaren44
25.02.2006, 17:01
bende zaman zaman takıyorum zülfikar kolyesini takmamak için hiçbirsebep yok herkes sahıp olduğu inancın bir amblemini takısını yada siyasi görüşüne ait birşeyleri takabilir ama nedense zülfikar kolyesini takmak insanları tedirgin ediyor ve neden diye soruluyor çünkü HZ. ALİ'NİN kılıcını ZÜLFİKARI takmaktan gurur duyarım bizim saklayacak gizleyecek cevap veremeyecek hiçbirşeyimiz yok.

cem selcin
02.03.2006, 18:50
arkadaşlar bende sırtımda kocaman bır ALİ ve ZÜLFİKAR dövmesi tasıyorum...

cem selcin
02.03.2006, 19:00
[quote=cey cey]Ben muğla fethiyeden şükrü.Bende zülfikarın takılması taraftarıyım.Takalım kı gordugumuz zaman bırbırımızı tanıyalım.ama sunuda unutmayalım zülfikar bir süs takısı degil.zülfikarı boynumuza taktıgımızda hal ve hareketlerimize her zamankınden daha cok dıkkat etmelıyızkı gorenler bu ale

yaşşa şükrü...özümüzü bilelim koruyalım...

cem selcin
02.03.2006, 19:16
allah allah eyvallah hak le ilahe illallah.....
semahlar saf ola günahlar af ola....
çark ı pervaz hak için ola.............
gerçeğin demine .. hü.....
birlerin ,üçlerin ,beşlerin ,yedilerin ,oniki imamların ,kırkların ,seksenbin rum erlerinin ,doksanbin horasan pirlerinin ,yüzbin gayip erenlerinin, hüsnü himmetleri hazır duaları üzerimize hazır ve nazır ola gerçeğin demine hü..

meymane_usari
02.03.2006, 22:20
her alevinin zülfikarı tasimasi gerekir çünkü aleviliğin bir simgesi de zülfikar dır

YorgunMermi
06.03.2006, 15:01
zülfikar şiddetin simgesidir

kan akıtmış bir savaş aletini sembol edinmek aleviliğin özüne aykırıdır...

ufuk44
06.03.2006, 15:20
zülfikar şiddetin simgesidir

kan akıtmış bir savaş aletini sembol edinmek aleviliğin özüne aykırıdır...

sevgili arkadaşım

senin zülfükara bakmanla ilgili birşey o.bana göre ve bence birçok alevi içinde dürüstlüğün ve adaletin simgesidir.

üzüldüğüm tek bir şey var o da bunun konuşulmasıdır.

zülfikar hepimizi korusun.

YorgunMermi
06.03.2006, 15:32
sen adaleti kan dökerek sağlama taraftariysan, olabilir...
ama unutma ali de bir kılıcla katledildi...

ufuk44
06.03.2006, 15:41
sen adaleti kan dökerek sağlama taraftariysan, olabilir...
ama unutma ali de bir kılıcla katledildi...

sevgili kardeşim

sen bu yazıdan bunu çıkardıysan helal olsun sana.diyecek birşeyim yok.

ama şunu unutma ki hz.ali efendimizin kılıcı mazluma kalkmadı.mazlumu ezmek için kullanmadı.

herzaman için zalimin karşısında durdu.

yalnız sen böyle görmek istemiyorsa görmeyebilirsin.

zülfikarın gücü üstünde olsun

YorgunMermi
06.03.2006, 15:44
zalime isyan konusunda haklısınız fakat yinede bir savaş aletini sembol edinmenin yanlış bir davranış oldugunu düşünüyorum

Agop
14.04.2006, 23:23
ezo isimli üye den alıntıBen kendim hiç takmadim ama karsida degil bizim ailede var takanlar onlarada sorum neden zülfikar takiyorsunuz diye pek cevap alamiyorum. Insanlar inancini bir seylerle göstermek zorundami...
ezo can eğerki biz kendimizi bir şekilde göstermessek kimse bizim büyük bir güç olduğumuzu anlamaz

ben solcu bir alevi olarak boynumda zülfikar+che+pir sulatn taşıyorum ve her zaman başım dik anlım açık yürüyorum herkezede öneririm

Agop
14.04.2006, 23:29
ayrıca YORGUN MERMİ İSİMLİ ÜYEDEN ALINTI yinede bir savaş aletini sembol edinmenin yanlış bir davranış oldugunu düşünüyorum kardeşim bir kere bu savaş amaçlı bir alet değil zalimin zulmünü kıran mazlumu KORUYAN bir alettir

Ezo
15.04.2006, 00:01
ezo can eğerki biz kendimizi bir şekilde göstermessek kimse bizim büyük bir güç olduğumuzu anlamaz

ben solcu bir alevi olarak boynumda zülfikar+che+pir sulatn taşıyorum ve her zaman başım dik anlım açık yürüyorum herkezede öneririm

Sevgili mürebbi_emre, ben karsi degilim ama gösteris icin zülfikar takmak bence yanlis kendimizi göstermenin baska yollari yokmu sence...

Özgür-Taylan
15.04.2006, 00:26

senin dedigini benim annem de diyor bana, hemserin olur annem (Zile'den)... ama onun neden karsi çiktigi neden "korku" degil, gösterisli olmasini istemiyor... benim de kilicim var, pir sultan kolyem var, bunlara bisey demez çünkü küçük bir kolye, ama gidip de koskoca kilici taksam karsi gelir... Alevilik içimizde der hep bana, davranistadir, düsüncededir... bizim burada tüm Alevilerin boynunda bi kiliç mutlaka vardir.. kulaga piercing olani da gördüm... çünkü gençlerimiz özlerine sahip çikmak istiyorlar, ve bilmeden hareket ediyorlar, oysa bu davranis Alevi felsefesine terstir diye biliyorum... "keramet bastadir, tacda degil" diyen Haci Bektasi Veli'nin sözü bunu gösteriyor... bence o koskoca kilica para verecegime giderim güzel bi kitap alirim Alevilik hakkinda, dinimi, kulturumu daha iyi bilmek için... ama yine de karsi degilim kolyeye, çünkü Alevi oldugumuzdan gurur duymaliyiz, biz neysek o'yuz, dedigin gibi !!!
eski nesili de anlamak lazim, onlar çok dislandi zamaninda Alevi olduklari için...ramazan'da sahurda isik yakma olayi felan varmis, nenem anlatiyo da bana çok garip geliyo.. tutanlara saygim sonsuzdur, ama benim ibadetime de saygi duymak zorundalar, biz bunun anlamini biliyoruz, fakat zamaninda yeterince "cesur" demiyeyim de, kararli olamamislar büyüklerimiz... Aleviligin umudu bizleriz, yeni nesil !!!!

saygilar
ALLAH EYVALLAH

Altaylardan
15.04.2006, 04:36
Bence insanlar deger verdikleri sembolleri tasimakla gurur duyuyorlarsa tasimalidirlar.Cünkü insanlarda mensubiyet duygusu vardir.
Yalniz sunu belirtmek isterim, insanlar eger bu sembolleri tasiyorlarsa hal ve hareketlerine daha cok dikkat etmeleri gerekir.Cünkü yapacaklari yanlis bir davranis kisiye degil de mensubu oldugu din,mezhep,grup,parti vs.ye maledilecektir.

muratölmez
15.04.2006, 09:49
Sevgili ismin güzelliği yüzüne vurmuş.Bu kadar hassas olan bir konuya yaklaşırken insanın ağzından çıkanın kulağının duyması gerektiğine inanıyorum.Ben zülfikar kılıcı kolyesinin veya buna benzer bizi anlatan, gçsteren takıların takılmasının gösteriş amaçlı olmaması gerektiğine inanıyor onu takmanın sorumluluk olduğuna inanıyor ve taktığımız takıların anlamının ne olduğunu bilerek takılması gerektiğine inanıyorum.

Ayrıca da bazı arkadaşların da yazdığı gibi bu tip takıların kişinin düşüncesinin karşı tarafa ne olduğunu gösterdiğine inanıyor ve süs olarak takılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Hızır yoldaşınız Ali kılavuzunuz olsun.

gülsen58
15.04.2006, 12:00
bende kılıç taşırım gösteriş için yada kimlik için değil
içimden geldiği için hiç çıkarmadım kendimi bildim bileli hiçte saklamadım

schafbock
15.04.2006, 19:39
bende kılıç taşırım gösteriş için yada kimlik için değil
içimden geldiği için hiç çıkarmadım kendimi bildim bileli hiçte saklamadım

sana katılıyorum ben de zülfükar taşıyorum ve kimseden saklamam alevi olduğumu. Zaten gösteriş kimseye bişi kazandırmaz ki. Bizler için önemli olan bunu hissederek taşımaktır.

ergin
16.04.2006, 19:23
bende sizin bu görüşünüze katılıyorum.bende size bi olayımı anlatayım.üniversiteye gittiğimde hiç arkadaşım yoktu.ama zamanla arkadaşlarım oldu.benim telefonumda açılış mesajı olarak YA ALLAH,YA MUHAMMEDİ,YA ALİ yazıyordu.arkadaşım benden telefonumu istedi ve kendi sim kartını takınca karşısına bu yazı geldi.arkadaşım bana tuhaf tuhaf baktı.ve o günden sonra selam bile vermedi.dedim ne olduda konuşmuyosun?sana karşı bihattamı mı gördünhayır dedi peki selam vermemenin sebebi bana dediki sen alevisin.evet dedim. ben buyum ve alevi olduğumdan gurur duyuyorum dedim....
o günden sonra
o arkadaş kendi yoluna, ben kendi yoluma gittimmm.....

ergin
16.04.2006, 19:26
evet söylediklerinize katılıyorum.alevileri her yerde dışlıyorlar.......

Ardahanlı
17.04.2006, 01:56
Merhaba canlar.
Her toplumda olduğu gb. bizim alevi toplumunda da çözülmeler var.Ben forumlara Eskişehirden katılıyorum.Bur da bayan arkadaşlar da görüyorum zülfikarı.Ama kimine bakıyorum da uğraşlarıyla boynunda taşıdığı ağır yük çelişki içerisinde.Ağızlarında ciklet, şap şup , ellerinde sigara.Bazen ben bile sinir oluyorum ki el ne desin.Lütfen kendimize azıcık çeki düzen verelim.Bu yol edep, erkan bilenlerin yolu...Yolumuzdan şaşmayalım özümüzü yitirmeyelim...Unutmayalım ki aynası iştir kişinin lafına bakılmaz.İyiliklerimizle, güzel uğraşlarımızla anılalım..Şah-ı Merdan yardımcınız olsun....

piremi
19.04.2006, 16:59
dilasınlar bakalım ama biz hep onların yanı başında oluçaz bi dar zamanları oldugunda yanlarında olanlar biziz genelde benim arkadaşımda öledi ama en kötü gununde yanındaydım bunu yaparmı sizce .

Bir Zeynep
19.04.2006, 21:56
Özgür Taylan ile Gülsen 58 canlar. Cevaplariniz icin tesekkürler. Dediklerin cok dogru Taylan kardesim, dediklerine katiliyorum. Zülfikar taksamda, takmasamda, alevilik zaten benim icimde. Taksamda, takmasamda buna laik olmaya calisiyorum. Taksamda ayni insanim, takmasamda. Hepimizin böyle olmasi dilegi ile tüm canlara benden selam olsun.

hsn
20.04.2006, 07:03
...
Zülfikar taksamda, takmasamda, alevilik zaten benim icimde. Taksamda, takmasamda buna laik olmaya calisiyorum. Taksamda ayni insanim, takmasamda. Hepimizin böyle olmasi dilegi ile tüm canlara benden selam olsun.

Kusura bakma senin sözlerini emsal olarak kullanip elestiri yapacam ama bu diger canlar icin de gecerli olacak.
Bir seyi yapmakla yapmamak arasinda bir fark olmali cünkü biri digerinin tezati.
Fizikci Newton'un "Actio esittir Reactio" kuralini hatirlarsak söyle bir tez ortaya cikiyor:
"Zülfikar insanlarda bir düsüncenin sekillenmesine sebebiyet veriyor".

Bu Alevilerde olumlu Sünnilerde olumsuz olabilir ama bunu nötr karsilayan olmaz (Zülfikari bilmeyenler haric).

Zülfikar takan bunun bilincinde olmalidir (ki öyle oldugundan eminim) yani olumlu veya olumsuz tepki aldigini biliyor.
O halde Zülfikar takmanin gerekcelerini arayalim.
Ben bunun bir Melamilik örnegi oldugunu savunuyorum:
Melamilik (kınamak, azarlamak):
"Melamilik iki kavramın, Fütüvvet ve Ahilik kavramlarının anlam kazanmasına ve yine Horasan Erleri vasıtasıyla Anadolu'ya taşınmasına aracılık etmiştir. Fütüvvet, "yiğitlik" demektir. Ama aslında bütün iyi huyların toplamıdır. En önemlileri ise, civanmertlik, cömertlik ve cesarettir. İnsanı insan yapan, başkalarından farklı görevler yürütmesini sağlayan bu özellikleridir. Fütüvvet, taa Hasan Basri'ye dayanır. Fütüvvet ehli, sözleri ile değil amelleri ile tanınır. Fütüvvet'in esası, kendini tek faziletli kişi diye bilmemektir. Kendini kul, yani daima başkasının, toplumun emrinde ve hizmetinde bilmektir. Fütüvvet, putu kırmaktır!.. Her insanın putu da kendi nefsidir. Her kim kendi heva ve hevesini yenerse gerçek Fütüvvet ehli olur.
...
Ahilik, kardeşlik (eski Türkçe'de akı) demektir. Fütüvvetin Anadolu'ya intikalinden sonra aldığı addır. XI. Asırdan itibaren göç etmekte olan Türkler, sıkıntılarını bu kardeşlik anlayışı ile atlatmışlar, ahlak ve ülkü birliğini yine bu Ahilik ile sağlamışlardır. Ahilik anlayışının yerleşmediği yerlerde Türkmen isyanları çıkmıştır. Aslında XIII. Asırda Anadolu'nun hemen her yerinde ahi zaviyeleri olduğunu, kendisinin de buralarda misafir edildiğini İbn-i Batuta detaylı şekilde anlatır. Ahi Evran ile Hacı Bektaş'ın birbirine çok yakın yerlerde konaklamış olmaları da ayrı bir tetkik konusudur."

Biz Aleviler kendi aramizda bunu ahilik ve yigitlik sembolü olarak benimsiyoruz ve disariya karsi kinanmak icin kullaniyoruz ama maalesef batinilik kavramini unutuyoruz.
Melamilik Zülfikar takarak degil, birisi sizi Namaza davet ettiginde "benim abdestim alinmis namazim kilinmis " diyerek sergilenir.

"Melami'nin tekkesi, zaviyesi yoktur. Sarığı, külahı yoktur. İnsanı başkalarından farklı ve üstün gösterecek her şey riyadır. Bunun için Melamiler kendilerini ayıplanacak konumlara sokmaktan kaçınmazlar. Öğülmek yerine sövülmek onlarca daha makbuldür. Melami için ALLAH her an ve her yer de mevcuttur. O yüzden Melami beş vakit cami namazı ile yetinmez. O her an ibadettedir ama karşısındaki bunu fark etmez. Mesela bir dokumacı Melami, elindeki mekiği sağdan sola, soldan sağa atarken "ALLAH, ALLAH" diyerek yapar zikrini. Camiye gidip 33'lük tespihi çekerek değil."

Aslinda Melamilik hakkinda yeni bir konu acmak lazim ...

OzBektasi
20.04.2006, 10:26
Merhaba hsn,

Sen belki Zülfikar takmayi Melamilik diye vasiflandirabilirsin, ama Fakiyr'e göre cogu insanlarin Melamilik'ten haberleri yok'ki o niyetle Zülfikar taksinlar.

Özgür-Taylan kardesim dediklerine katiliyorum.
Mesela cogu Alevi Genclerin bile Diskothek'de o mubarek kilic boyunlarda takili... Yani bunlara simdi ne denilmeli?? Melamilik mi? Aleviligin ruhun'dan feyz almamis insanlar maalesef..

Tekrar Melamilike gelince: Her zaman kasitli olarak kendilerini topluma karsi kötü ve yaramaz gösteren bir "tarikat" ve bundan maksat nefs ile mücadele'dir. Yoksa zülfikar gibi degerli seylere sahip cikarak kimin gözünde kötü olsun ki?

Aslinda Sünni toplum bu tavira (zülfikar takmak) sanki bir protesto imis gibi bir gözle bakiyorlar. Yani "Ey Sünniler, biz Aleviler halen variz, halen dimdik ayaktayiz!!" gibi...

Eger Hatam varsa af eyle...

Ask-i Niyaz ile...

PS: Aslinda haklisin, Melamilik enteresan bir konu olurdu, istersen ac bir yeni baslik, ve biraz bilgilendir bu konuda bizi.

hsn
20.04.2006, 15:31
@OzBektasi:

Ben Zülfikarin Melamilik örnegi olmadigini savundum zaten:

"Biz Aleviler kendi aramizda bunu ahilik ve yigitlik sembolü olarak benimsiyoruz ve disariya karsi kinanmak icin kullaniyoruz ama maalesef batinilik kavramini unutuyoruz.
Melamilik Zülfikar takarak degil, birisi sizi Namaza davet ettiginde "benim abdestim alinmis namazim kilinmis " diyerek sergilenir."

Zülfikar takmayi gösteristen uzak olmaya ve batinilik kavramina ters düstügü icin tasvip etmiyorum.

OzBektasi
20.04.2006, 15:49
Zülfikar takmayi gösteristen uzak olmaya ve batinilik kavramina ters düstügü icin tasvip etmiyorum.

Anlasildi simdi!

lion12
25.04.2006, 16:07
Vallahi şahsen ben de boynumda Hz.Ali resmi taşıyorum fakat bu demek değildir ki gösteriş için.Yani boynumda asılı olan kolyeyi kimse görmüyor ki zaten.

maviel34
25.04.2006, 17:28
selam!bizim inancımız,içseldir batınidir özdedir,peygamberimiz bir hadisinde şöyle der;dinsizler merasimi din edindiler.kalbimiz imanla,aklımız bilgiyle görgüyle dolu olmalı!şimdi dünyanın neresinde olursak olalım sünni mezheplere tabi kardeşlerimiz inancımızı bizi tanımadıklarından düşman biliyorlar biz bunu yadsısak ne değişirki!mevcut durum bu bunu böyle kabul etmeliyiz.fakat tabiki bir an evvel bilgi ve görgü devinimimizi tamamlayıp uluslararası kültür dünyasında haklı yerimizi almalıyız.yetmişiki millete bir gözle bakarken çağdaş örgütlülük anlayışıyla biran evvel kaynaşmalı bir,iri ,diri olmalıyız.bu süreç tamamlandığında ne genel nede bireysel güvenliğimiz için kaygılanmamıza gerek kalmayacak en azından inancımızdan dolayı.o zamana kadar gereksiz takiyye yapmasakta her doğrunun her yerde söylenmemesi gerektiğini unutmamalıyız.giysilerimizle takılarımızla kendimizi tanıtamayız gereksiz yere canları özendirip hedef göstermeyelim!iyi günler..

izem
27.04.2006, 18:31
hmmm..demek kolyesi zülfükar...

hemen mimler adamı böyle işte :D

mimlesinler..takan canlar sağ olsun..

ama ben takmıyorum..antitakı hastalığım var..

gizem
27.04.2006, 18:48
bende HZ.ALİ Yİ boynumda taşıyorum ama belirli belirsiz ama bu sembol bunu ne çok abartılı ne çok abartısız taşımalıyız çünkü her insan kendi inancını içinde yaşamalı diye düşünüyorum çünkü Tanrıyla kendi arasındadır inanç itikat ben alevi olduğumdan gurur duyuyorum ama herkesin inancına saygılıyım eğer sadece ve sadece süs için taşıyorsanız hiç taşımayın derim çünkü ben boynumda taşırken içimden gelerek bağlanarak taşıyorum başkası görmüş görmemiş önemli değil bana güven veriyor taşırken bence fazlada abartmaya gerek yok yabancıların ilgi duymasınada ama bir gün gerçekten birilerine bunu anlatmak istersem karşıma alır felsefemi anlatırım başkasının anlayıp anlamaması ben