Orijinalini görmek için tıklayınız : Yozgatın Alevi köylerini biliyor musunuz?
ben yozgat/ kadisehri/elmali utuk koyundenim burasida alevi koyu belki bilmiyorsunuz ama burdada canlar var sesleri duyulmasada yeterki yurekler ayni sevgiyi tasisin yolumuz alinin yolu pir sultan yolu hak yolu...
diyorum ki bir gun herkes semah dönecek........
karyatit 05.11.2005, 20:32 Evet Yozgatin Alevİ Köylerİnİ Bİlİyorum.çorum Un Alevİ Köylerİne Benzİyor
peki hangi koylerini biliyorsun alevi koyu olarak cunku yozgatta saysaniz toplam 10 tana yok alevi koyu.
Festoolaa 06.11.2005, 01:28 Yozgatta toplasanız nasıl 10 tane alevi köyü yok onu anlamadım vallahi, ya kendi ilini fazla tanımıyosun yada şaka yapıyosun dost...sadece dersimden gelen köy sayısı 10-15 felan yozgat genelinde akdağ ,sorgun,merkez ve yerköydeki alevi köylerini demeye bile gerek yok...
ali haydar 06.11.2005, 13:19 kim diyor yozgatta 10 alevi köyü var diye.arkadaşlar yorum yaparken bilmadiğiniz konu hakkında yazmamak daha iyi.sadece çekerekte 25- 30 civarı alevi köyü var.ayrıca akdağmadeni,yerköy,sorgun (sorgundaki bahatlar kasabası alevi dir) çandır,boğazlıyan,çayıralan , merkez ve aydıncıkta çok alevi köyü var.bilmeden yorum yapmasanız daha iyi olur.
TheGodfather 06.11.2005, 15:49 Arkadaşlar ben yozgat sorgunluyum aslen...Hiç yaşamadım orda sadece bir kaç kez gittim...Zaten yıllar önce orda patlak veren bir isyan sonrası sürülmüş bir sülaleyiz sorgundan...Ordu'da bile 10 dan fazla alevi köyü varken Yozgat!ta elbette daha fazla olmalı..
Kizilbas 66 09.11.2005, 06:15 Sevgili Arkadaslar Yozgatli Alevi Canlar..... Orta Anadolunun bu bozkir ilinde tarihten bu yana gelen muhalif ve ezenlere karsi koyma gelenegi beraberinde Bozok-Yozgat Alevi-Kizilbaslarini Anadolunun bircok yerlesim birimlerinde oldugu gibi inanclarini sürdürebilmek,Katliamlardan kurtulabilmek icin, Sehir merkezlerinden uzakta dag Köylerine yerlesmek zorunda birakilmistir.Dolayisiyla sizlerinde yazdigi gibi Yozgat ili sinirlarinda yasayan Aleviler dogal olarak kendi yakininda bulunan Alevi Köy ve Kasabalardan haberi olabiliyor.Burada tabiiki su eksikligide görmek durumundayiz Yozgatta Alevi Köyleriyle ilgili genis kapsamli alan calismasi bildigim kadariyla mevcut degil.Bende ayni zamanda Yozgatli Bir Aleviyim ( Dagyenicesi Köyü -Merkez ). Forumda bulunan yozgatli-Alevi Canlarla yazisirsak bu konuyu daha detayli ele alabiliriz.Ben Tesbit edebildigim ve bildigim kadariyla Alevi Köylerini yazayim.....
Yozgat-Merkez.... Dagyenicesi,Aktas,Deremahal,B.Mahal,Güllük,Deremum lu,Sarimbey,
Darici,Yassihüyük,Kislaköy,Köcekkömü,Kababel,Arpak öy,Tayip,
Pembecik,Kuyumcu,Kiriksoku,Derekisla,Corak ,Dereagacli,B.Incirli,Mezraa
Sorgun....
Bahadin Kasabasi,Tulum,Isafakili,Gümüskavak,Sungur,Baglica ,Karakococaoglu,idrisli..
Ayrica merkezde bulunan bazi köylerimizde Alevi-Sünni karisik yasamaktadirlar.Yukarida ki listeye eklemek, katkida bulunmak isteyen yada kendi bölgesindeki Alevi köylerini yazarlarsa iyi olur kanaatindeyim tahmin ediyorumki Yozgatta bulunan Alevi-Bektasi Köyleri bir hayli var gelin bunlari birlikte tesbit edelim.
Sevgilerimle... Boz atli Hizir yardimciniz olsun...........
TheGodfather 09.11.2005, 11:44 Sevgili Arkadaslar Yozgatli Alevi Canlar..... Orta Anadolunun bu bozkir ilinde tarihten bu yana gelen muhalif ve ezenlere karsi koyma gelenegi beraberinde Bozok-Yozgat Alevi-Kizilbaslarini Anadolunun bircok yerlesim birimlerinde oldugu gibi inanclarini sürdürebilmek,Katliamlardan kurtulabilmek icin, Sehir merkezlerinden uzakta dag Köylerine yerlesmek zorunda birakilmistir.Dolayisiyla sizlerinde yazdigi gibi Yozgat ili sinirlarinda yasayan Aleviler dogal olarak kendi yakininda bulunan Alevi Köy ve Kasabalardan haberi olabiliyor.Burada tabiiki su eksikligide görmek durumundayiz Yozgatta Alevi Köyleriyle ilgili genis kapsamli alan calismasi bildigim kadariyla mevcut degil.Bende ayni zamanda Yozgatli Bir Aleviyim ( Dagyenicesi Köyü -Merkez ). Forumda bulunan yozgatli-Alevi Canlarla yazisirsak bu konuyu daha detayli ele alabiliriz.Ben Tesbit edebildigim ve bildigim kadariyla Alevi Köylerini yazayim.....
Yozgat-Merkez.... Dagyenicesi,Aktas,Deremahal,B.Mahal,Güllük,Deremum lu,Sarimbey,
Pembecik,Kuyumcu,Kiriksoku,Derekisla,Corak
Sorgun....
Bahadin Kasabasi,Tulum,Isafakili,Gümüskavak,Sungur,Baglica ..
Ayrica merkezde bulunan bazi köylerimizde Alevi-Sünni karisik yasamaktadirlar.Yukarida ki listeye eklemek, katkida bulunmak isteyen yada kendi bölgesindeki Alevi köylerini yazarlarsa iyi olur kanaatindeyim tahmin ediyorumki Yozgatta bulunan Alevi-Bektasi Köyleri bir hayli var gelin bunlari birlikte tesbit edelim.
Merhaba arkadaşım..Ben yozgat alevilerindenim..Biz daha önce belirttiğim gibi 50 yıldan fazla olmuş ordan ayrılalı..Orada kalan mallarımızada el konulmuş..Orada yaşama hakkımız elimizdne alınmış..Sorgun baba memleketim olduğu için 2005 ağustos yaı içinde gittim oraya amaaraştırma ypma imkanı bulamadım..Birbirimize bu konuda yardımcı olabilirsek ne mutlu..
saygılar sunarım
ilginç ... mesajlar arttıkça herhalde türkiyenin hepsi alevi çıkacak bu gidişler :D
selam arkadaslar bu konuyu ben acdim dedimki toplasaniz yozgatda 10 alevi koyu yok dememin sebebi su hic bir koy kendini ben alevi koyuyum diyerek tanimlayamiyor ornegin:ben yozgatin kadisehri ilcesine bagli elmali utuk koyundenim vede koyumuz alevi ama etrafimizda yani yakin koylerimizde hic alevi koyu yok genel olarak kadisehri ilcesine bagli koylerinin icinde sadece iki alevi koyu var birisi benim koyum diyeri ise sirac alevisi yani biraz farkli kultur olarak.bu anlamda dedimki yozgatta toplasaniz 10 alevi koyu yok bende biliyorum cok alevi koylerimiz var ama tanimiyoruz sadece sozde duyuluyor yani gidip gormuslugumuz yok bu anlamda kullandim bu kelimeyi yanlis anlasilmasin ilginize tesekkur ediyorum hepiniz saolun varolun.
candost..
ali haydar arkadasim cekerekteki alevi koylerini yazarmisin mumkunse 25 30 tane dedigin koyleri merak ettim birde akdagmadeni alevi deyil sorgun alevi deyil sadece bahadin kasabasi vede bazi koyleri alevi bildigim kadariyla candirin bazi koyleri alevi bogazliyanin yine bazi koyleri alevi ama candirda alevi oldugunu bilmiyorum beni bu konuda aydinlatirsan sevinirim arkadas ozellikle cekerek koylerini merak ettim cunki benim koyum de bir kac yil oncesine kadar cekerege bagliydi ilce olarak ama pek duymadim alevi koylerini o anlamda sordum ilginden dolayi tesekkurler..
merhaba canlar ben yeni üye suskun ben yozgatlıyım ve tabiki aleviyim alevi köyü olarak çayıralan ilçesin de 4 tane köyüz ortaköy, çukurören, garazap ve gülderesi ama şimdi bu dört köyümüz birleşip belediye (belde ) olmuşlardır ve her biri mahalle olarak adı geçer ortaköy egemenlik mahallesi, çukurören cumhuriyet mahallesi, garazap gültepe mahallesi olarak adını değiştirmiştir. Benim köyüm olan gülderesi ise hala aynı adı taşımaktadır. bize en yakın avşar köyü vardır ama hiç gitmedim bildiğim kadarıyla oarası sunni ve alevi olarak karışıktır ama babalarımızdan ve dedelerimizden duyduğumuz kadarıyla Boğazlıyan, Yerköy, Sorgun da da alevi köyleri varmış ama ben gitmedim ve görmedim ama size şunu söyleye bilirim bizim bu dört köy birbirlerine 1-2 kilometre mesafede bulunuyor bu yüzden kimseye kendilerini ezdirmemiş hele şimdi çevredeki sunni köylerinden saygı duyar hale gelmişlerdir ama hala eksiği vardı o da Cem evi malasef yoktur kışın fazla insan olmaz ama yazın dünyanın en güzel yeridir köy acayip kalabalıklaşır her yere dağılmış olan köylü 3 ay boyunca köyde birleşir şenlikler, piknik gezileri, düğünler eksik olmaz yani ne deyim kan çeker herkesi o yüzden alevi olmaktan herzaman gurur duymuşumdur her ortamda da alevi olduğumu her zaman dile getirmişim dir. Bazen bazı yobazlar tarafından başım derde girmişdir, işten atılmışım hatta dayak yemişimdir ama hiçbirzaman Hz. Ali nin, Pir Sultan Abdal'ın, Hacı Bektaşi Velinin Yolundan Şaşmaşımdır neyse fazla uzatmayım tüm canlara iyi geceler kendinize iyi bakın ve cesur olun bir kullanıcının sözünü okumuştum "Bir Gün Herkes Semah Dönecektir" o gün mutlaka gelecek mutlaka....
Bir kaç fotağraf ekleyecektim ama beceremedim affedin artık,
simsek_0053 13.11.2005, 14:31 dereağaçlı ve büyükincirli köyleride var.
işte evciler beldesi sırasıyla Gülderesi köyü, belediye binası, belde okulu, ortaköy girişi
pirsultanca 21.12.2005, 00:11 selam dostlar;
ben Yozgat Sorgun Karakocaoğlu kışlası köyündenim.Köyümüzün diğer adı kerkenes köyüdür.köyümüzün tamamı Alevidir.hemen yanımızdaki İdrisli köyüde alevidir.inanın yozgatta sanılandan daha çok alevi var.köyümüzü merak edenler aşağıdaki linklere baksın.
http://www.kerkenes.com.tr.tc/
http://sevnurozdemir.sitemynet.com/kerkenes/
Zakir 66 05.01.2006, 10:12 Merhaba Canlar,
Yozgatta Alevi köyü varmi diye soran bir can aldigi bu cevaplar karsisinda umarim sasirmistir. Sadece o can degil herkes sasirmistir. Cünkü bu güne kadar Yozgatta Alevi olduguna cogu kimseyi inandiramiyorduk. Yazilarilari takip ettigim kadariyla ve benimde arastirip buldugum kadariyla Yozgat tam bir Alevi sehri olarak karsimiza cikacak neredeyse.
Gelelim benim buldugum köylere:
Dagyenicesi, Agdas(Aktas), Mahal, Kisla, Deremahal (Asagikisla),Serinbag (Sarinbey), Deramum(Deremumlu), Güllük, Kababel, Darici, Bahadin,Büyükincirli,Kücükincirli,Dayip,Pembecik(P ambicak),Kiriksoku, Arpaköyü, Kuyumcu, Kaskisla, Derekisla, Pöhrek, Tulum, Köceginkömü, Kötüköy (Baglarbasi), Gökköy, Esavakili, Yassihüyük(Yastük), Karabali, Cavuslu, Mualli, Ciftlik, Bayat.
Simdilik bu kadar.
Butun canlari dostca selamliyorum,
Kizilbas 66 13.01.2006, 15:37 Sevgili Canlar...
Yozgat- Merkez in en yüksekte ve güzel köylerinden Dagyenicesi köyümüz insani ,gelenekleri ve inancini yasamasi noktasinda örnek sayilabilecek bir yapiya sahiptir.Köyümüz Yozgat merkeze 28 km olup Corum-Alaca sinirinda bulunmaktadir. Kis zamani nüfusu 120 olan köyümüz yazin bu sayi cogalmaktadir. Bir zamanlar bes sinifli bir ilkokulu bulunan köyümüzde simdi Okul binasi bulunmasina ragmen ögrenim yapilamamaktadir.Ögrenim tasimali sistemle cocuklarin yakin köy olan Büyükmahal köyünde yapilmaktadir..Özellikle son dönemlerde Avrupada ve Türkiyenin cesitli sehirlerinde yasayan Dagyenicelilerin köye dönüs sürecini baslatmasi ve yazinda olsa oturabilecekleri güzel denebilecek ev yaptirmalari dolayisiyla gözle görülür bir hareketlilik yasanmaktadir..Bizlerde Avrupada yasamamiza ragmen her izine gittigimizde bir kac günde olsa Köyümüze ugrar oranin temiz dag kokusunu alir sevdiklerimizle,dostlarimizla hasret giderir ,gecmis günleri özlemle anariz..
Köyümüzde Cemevi 1996 yilinda ,Avrupada ve Türkiyede yasayan Dagyenicelilerin özverili katkilariyla yaptirilmis ve kullanima acilmistir..Yilda bir kac kez de olsa Cem yapilmaktadir..Bu organizeyide Ankarada bulunan Dagyenicesi Kültür ve Yardimlasma dernegi yapip insanlarimizi Ankaradan otobüs tutup Köye getirmektedir ve böylece bu inancin,yolun Erkanini devam ettirmektedirler..Burada emegi gecen bütün Canlarin hizmeti Pir Dergahinda kabul olsun..
Köyümüzün bir takim sorunlari bulunmasina ragmen bunlarin giderilmesi icin bütün Dagyenicelilerin ve Dagyenice dostlarinin birlik ve beraberlik icerisinde duyarli yaklasimlariyla cözecegine inaniyorum..Dayanisma ve paylasma ruhunu gelistirerek bir nebze de olsa bu inancin ve kültürün kaybolmasini önleyebiliriz..
Ayrica siz degerli canlari yeni yapilmis olan sitemize bekliyoruz..
www.dagyenicesi.com
Sevgilerimle .. Ask-i Niyazlarimi sunarim
ahmetasrlan 22.01.2006, 22:51 merhaba canlar ben aslen sivas sarkıslalıyım ama annem yozgat akdagmadenine baglı bozhüyük köyünden..benim bildime göre akdag madenine baglıda bir cok alevi köyü var..bozhüyük,ardıçalan,karaözü,caglayan,kızılca ova,asagı evci,yukaı evci,maslaklı....
candost_20 23.01.2006, 11:05 Mrb canlar ben aslen tokatlıyım ama kütüğüm yozgata baglı nüfusta yerköylüyüm oranında bi alevi köyü oldugunu biliyorum yozgatta baya bi alevi köyü oldugunu babam söyler hep ama ben şahsen gidip görmüş değilim akdagmadeni,yerköy,elmalı hutuk köyü daha aklıma gelmeyen bi çok alevi köyü oldugunu söyler babam sizi tam olarak aydınlatamadım kusura bakamayın ama çorbada benimde tuzum bulunsun istedim :)
candost20 den saygılar...
kim diyor yozgatta 10 alevi köyü var diye.arkadaşlar yorum yaparken bilmadiğiniz konu hakkında yazmamak daha iyi.sadece çekerekte 25- 30 civarı alevi köyü var.ayrıca akdağmadeni,yerköy,sorgun (sorgundaki bahatlar kasabası alevi dir) çandır,boğazlıyan,çayıralan , merkez ve aydıncıkta çok alevi köyü var.bilmeden yorum yapmasanız daha iyi olur.
selam ali haydar bahatlar yazmissin acaba bahadinmi yazmak istedin yada orasi ayri bir yermi ?
SELAM CANLAR BENDE BİR KATKIDA BULUNDUYSAM NE MUTLU....
YASSIHÖYÜK
GÜLLÜK
DAGYENİCESİ
TULUM
MAHAL
ADAS
ASAGI KIŞLA
YUKARI KIŞLA
DEREMUM
ÇORAK
KIRISOHU
EVCİ
PÖREK
İDRİSLİ
KERKENEZKIŞLASI
BAYAT
ARAPKÖYÜ
ÇİGDEMLİ
KÜRTKÖY
ESEVAHILI
BAHADIN
DAYIP
BÜYÜK İNCİRLİ
KÜÇÜK İNCİRLİ
MEZERE
KABABEL
DARICI
SARIMBEY
BABALLI
BAGLARBAŞI
KÖÇENKÖMÜ
ÇAVUŞLU
ÇAMIRLI
SİVRİ
KUYUMCU
ELMALI
ÇAYÖZÜ
ÇEKEREK İLÇESİNE BAGLI 20 VEYA 21 KÖY
AleviKürt 23.01.2006, 22:12 Bir de Çorum sinirina yakin Asagi Kuyucak köyü de var alevi köyü olarak. Yukari Kuyucak ise, Çorum'un Ortaköy ilçesine baglidir..
12. sıradaki evci bir belediyedir ve 4 tane alevi köyünden kurulmuştur gülderesi, çukurören, ortaköy ve garazaptır bu köylerin isimleri canlar
the lion 26.01.2006, 16:14 Mrb Ben Alevİ KÖylerİne Bİrde 'Çetmİ' KÖyÜnÜ İlave Etmek İstedİm.yerkÖye BaĞli Olmasi Gereklİ .
the lion 28.01.2006, 14:10 İsafakılı köyüde alevi-sünni karışık yaşamakta imiş öğrendikçe aktarmaya çalışacam çünkü hala yozgattayım
Merhaba canlar.. Ben bu siteyi yeni kesfettim ve henuz aktif olmayan yeni bir uyeyim.. bende Yozgat Alevilerindenim, ben Sorgunun Baglarbasi Köyünden geliyorum..(eski adiyla Kötüköy) daha dogrusu oraliyim suan, ailecek oturuyoruz ve ben bu konuyu anneannemle dedeme sordum nasil olsa onlar eski toprak benden cok bilgileri var.. onlardan aldigim Alevi Köylerinin isimleri ise:(cogu eski deyimiyle) Emirler, Ali Hoca köyü, Çakir, Ortoba, Velöldük, Kurtköyü, Sivriköyü, Çamurlu, Sarinin Ören, Bayat köyü, Sarimbag, Mahal, Köcegin Kömü, Incirli
, Çorak, Gababel, Mezere, Mualli.. Suan aklina gelenler bunlarmis.. dahada 200 koyden fazla Alevi köyü var diyorlar Yozgatin icinde ve etrafinda... (bazi yazili olan koyleri tekrar yazmis olabilirim, sayet oyleyse kusuruma bakmayin canlar.. affedin)
ben Hollandada oturuyorum ve mumkun oldugunca dinime kulturume Alevilige bagli kalmayi deniyorum,, enazindan bunun icin caba sarfediyorum ama benim bulundugum sehirdeki kosullar buna pekte uygun degil.. o yuzden Alevilik hakkinda pek bir bilgim yok, Alevi oldugum halde fazla sey bilmiyorum ve bu benim agrima gidiyor.. umarim bu sitede daha bir aydinlanir, Alevilige daha bir siki baglanirim..
Sevgili Arkadaslar Yozgatli Alevi Canlar..... Orta Anadolunun bu bozkir ilinde tarihten bu yana gelen muhalif ve ezenlere karsi koyma gelenegi beraberinde Bozok-Yozgat Alevi-Kizilbaslarini Anadolunun bircok yerlesim birimlerinde oldugu gibi inanclarini sürdürebilmek,Katliamlardan kurtulabilmek icin, Sehir merkezlerinden uzakta dag Köylerine yerlesmek zorunda birakilmistir.Dolayisiyla sizlerinde yazdigi gibi Yozgat ili sinirlarinda yasayan Aleviler dogal olarak kendi yakininda bulunan Alevi Köy ve Kasabalardan haberi olabiliyor.Burada tabiiki su eksikligide görmek durumundayiz Yozgatta Alevi Köyleriyle ilgili genis kapsamli alan calismasi bildigim kadariyla mevcut degil.Bende ayni zamanda Yozgatli Bir Aleviyim ( Dagyenicesi Köyü -Merkez ). Forumda bulunan yozgatli-Alevi Canlarla yazisirsak bu konuyu daha detayli ele alabiliriz.Ben Tesbit edebildigim ve bildigim kadariyla Alevi Köylerini yazayim.....
Pembecik,Kuyumcu,Kiriksoku,Derekisla,Corak ,Dereagacli,B.Incirli
Sorgun....
Bahadin Kasabasi,Tulum,Isafakili,Gümüskavak,Sungur,Baglica ,Karakococaoglu,idrisli..
Slm arkadaslar, ben Yozgat-Sorguna bagli olan Bahadin kasabasindanim, Yukarida bir cok arkadasin saydigi köyleri biliyorum. Bahadin'da ki aileler taa eskilerden her biri bir yerden gelme. Bizim dedelerimizin dedelerinin dedeleri (herhalde) Yozgata bagli olan Horuk (simdi ki Gümüsse) köÿünden gelmisler. Ailenin bir tarafi baska bir köye yerlesmis, ve diger tarafi Bahadina. Horuk köyü hakkinda hiç bir bilgim yok, Alevi köyü mü, Sunni köyü mü felan.
Siz hiç duydunuz mu?
bende bir yozgatlı olaraktan akdağmadeni ilçesine bağlı olarak alevi köylerimizi sayayım ayrıca aslada inkar etmiyoruz ilçemiz çok yobaz ama biz aleviyiz bizim köy veziralan..bozhöyük..ardıçalan..aşağı evci...yukarı evci....kızılcaova...benden bu kadar bizden sonra çok köy var yan yana ama sivasa bağlı bilginize sunalım candost
selam arkaslar aslinda uzun zamandir yoktum nedeni izindeydim memleketimde koyumdeydim tam bir bucuk ay izin yaptim cok guzeldi vede kisin izin yapmak cok farkli oluyormus her sey cok guzeldi bu arada mesaj yazan arkadaslara cok tesekkurler sevgilerimle...
komursunay 13.03.2006, 20:26 :yaw Kaşkışlaköyü de alevi köyü merkeze bağlı. bildiğim diğer alevi köylerini arkadaşlar yazmış yazma gereği duymadım. Konuyu başlatan arkadaşıda tebrik ediyorum bilmediğim diğer alevi köylerinide sayenizde ögrendim saygılarınla.
can dost arkadaşım ben tokat-zileliyim yani sizin ilçeniz kadı şehrinede,çekerekede yakınız.sizin ilçenizde ne kadar alevi köyü olduğunu bilmem ama zile ve çekerekte çok olduğunu biliyorum.ayrıca yozgat ta en fazla alevi nüfusa sahip köyün yozgat merkeze bağlı olan köyler olduğunu biliyorum.daha sonra çekerek ve sorgun ilçesindeki alevi köyleri gelir.yozgat en eski alevi yerleşim birimlerindendir ve bir çok insanın tahmin edemeyeceği kadar alevi köy sayısına sahiptir.eğerki yozgat alevilerinin çok büyük çoğunluğu göç etmemiş olsaydı alevi nüfus en az%40 a tekabül ederdi.aynı şekilde alevi nüfusun büyük çoğunluğu göç etmemiş olsaydı tokat,sivas ve amasya%60 a yakın çorumdada%50 nin altına düşmezdi.yozgat her dönem osmanlıya karşı ayaklanan alevilerin merkezi yerlerinden birisi olmuştur.bu gün çoğunluk olan sünni nüfus diğer illerimizde olduğu gibi en az yarısı nüfus dengesini sağlamak amacıyla 2-3 asır önce sonradan yerleşmiştir.iyi günler
selam arkadaşlar ben yozgatın alevi köylerini okurken acıkcası darıcı köyü ve tulum köyünün yazılıp onların hemen arasında olan kolanlı köyünün unutulmasına biraz içerledim.Yozgat 'Kolanlı' köyü de bir alevi köyüdür....
puduhepa 12.04.2006, 14:03 Yozgat Akdağmadeni bildiğim alevi köyleri;Ardıçalanı,Bozhüyük,Çağlayan,Maşlahlı,Çerç ialanı,EVci,Kızılcaova,Sıtma,Veziralanı,Yeşiloymak ,Yazılıtaş...
Slm arkadaslar,
Benim kutugum Yozgat merkez fakat herkezin listesinde omayan iki koy daha var. Su anda buralarda kimse oturmuyor fakat bizim soyumuz bu iki ciftlige dayaniyor.
Tosbekiroglu ciftligi
Ceska Ciftligi
Bu koylerden ayrilanlar genellikle Yogat merkez ve Turkiyenin baska illerine goc etmisler.
CeNGaWeR 01.05.2006, 16:37 :) selamlar.. benim annemde yozgatlı yozgat akdağmadeni çerçialan köyü. Alevi köyü ama sanırım aleviliğe fazla değer vermiolar. benim babam sivaslı şarkıla emlek kale orda alevilik ilk plandır.. ama yeri gediliğinde birbirimize destek cıkarız. YAŞASIN ALEVİ KÜLTÜRÜ.!:))
[Eleştiri kesinlikle deildir.! kimse yanlış anlamasın]
Hüseyin ŞAHİNER 02.05.2006, 21:08 YOZGAT ALEVİSİ: Sayın canlar ! Ben Yozgat ili Çayıralan ilçesinin 1998 yilına kadar 4 şimdi ise belediyelik olarak birleşmiş tek köyü olan EVCİLER köyündenim.Bu köy Çapanoglunun zulmünden kaçarak Kahraman maraş iline büyük zaiyat vererek gitmiş ve toparlanarak geri dönüp şimdiki yerlerine toplam 12 aile olarak geri dönmüş şimdi köyde yaşayanların sayısı 4 mahalle olarak 1300 civarında ama yaz geldiğinde gurbetdekiler köye gelir o zaman 2000 üzerine çıkar. tabi belediye memurları,öğretmenler,orman görevlisi vs nufus artar. belki bu köyümüzü duymayan canlar vardır. duyunki bizde varız.köyümüzde oküma yazma oranı 1980 yıllarından sonra artarak 0/0 90 lardadır. assubay, subay, polis, öğretmen, hakim, mühendis, pisikolok vs meslskte memurlarımız mevcut. 50+50 =100 BİZ EVCİLİYİZ SAPINA KADAR İLERİCİYİZ ALEVİYİZ... BURADA ÇAPANOĞLU nu nefretle kınıyorum.
Turku_KIZZ 02.05.2006, 21:23 slmlar
annemde yozgat-akdağmadeni-yazılıtaş köyünden arkadaşlarında belirttiği gibi çok sayıda alevi köyü var.şahsen gittim gördüm gezdim:D
Hüseyin ŞAHİNER 02.05.2006, 21:46 Yozgat İlİnde Benİm BİldİĞİm Alevİ KÖylerİ
Evcİler....bahadin....kÖÇegİnkÖmÜ.....İncİrlİ..... arİfekÖyÜ.....mahal.. GÜzellİ....bozhÜyÜk....ardiÇalan...sarinÖren....ba ĞlarbaĞi...kiŞla(3) Emİrlerymİr...tulum..velİÖldÜk...kÜrt KÖyÜ( 2).. Karabali...... Deremumu..kababel...sİvrİ...sarihahzali...doganken t....pohrek ..salir...yazilitaŞ
Daha Nİce Bİlmedİgİm Alevİ KÖy Var ......
albayrak64 16.05.2006, 12:36 Merhaba arkadaşlar,konu Yozgat'ın köyleri ben Yozgat/Sorgun Bahadın kasabasındanım.Almanyanın Mainz şehrinde yaşıyorum.Bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.Şimdi vereceğim rakamlar Milliyet Gazetesi yazarı sayın Nail Güreli'den.Sayın Nail Güreli "Bahadın Kültür Şenliği" ve Bahadın Kasabası hakkındaki düşüncalerini Milliyet Gazetesinde yazdı.Bu sayıları Yozgat Valiliğin'den aldığını belirtti.Yozgat'ın 650 köyün'den 82'sinin Alevi olduğunu yazdı.Bende şimdi bildiğim ve öğrendiğim Alevi köylerinin ismini yazıyorum.Sorguna bağlı köyler:Bahadın Kasabası-Salır (Karışık)-Doğankent (Karışık) eski ismi Peyik-Gümüşkavak eski ismi Pöhrek-Çamurlu-Çayözü eski ismi Kürtköyü-Bağlarbaşı eski ismi kötüköy-Muallı-Sorgunköyü (Karışık)-Sivri-Çavuşköyü-Keser (Karışık)-Kababel-İdirisli-Deremumu-Çiğdemli-Eymirler-Karabalı Kışlası-Tulum.Yozgat'ın Köyleri: Sarıören-Kaşkışla-Bayatköyü-Arpaköyü-Büyük İncilli-Küçük İncilli-Elmaacılı-Gazelli-Köçeğinkömü-Mahal.Çayıralan kazasının:Evciler (ortaköy-çukurören-garazap-gülderesi köyleri Evciler köyü ile birleşti.) Arkadaşlar Benim öğrenebildiğim köyler bunlar eğer sonradan öğrenebilirsem sizlerle paylaşırım.İstemeyerek bir hata olmuşsa affola selamlar.
canikocan 17.05.2006, 01:01 Yozgat İlİnde Benİm BİldİĞİm Alevİ KÖylerİ
Evcİler....bahadin....kÖÇegİnkÖmÜ.....İncİrlİ..... arİfekÖyÜ.....mahal.. GÜzellİ....bozhÜyÜk....ardiÇalan...sarinÖren....ba ĞlarbaĞi...kiŞla(3) Emİrlerymİr...tulum..velİÖldÜk...kÜrt KÖyÜ( 2).. Karabali...... Deremumu..kababel...sİvrİ...sarihahzali...doganken t....pohrek ..salir...yazilitaŞ
yahu deremumu değil deremum yada deremumlu doğrusu. ben de yozgatlıyım. birçok insan yozgatta alevi olmadığını sanıyor.
cihan24xx 18.05.2006, 00:31 Merhaba arkadaşlar,konu Yozgat'ın köyleri ben Yozgat/Sorgun Bahadın kasabasındanım.Almanyanın Mainz şehrinde yaşıyorum.Bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.Şimdi vereceğim rakamlar Milliyet Gazetesi yazarı sayın Nail Güreli'den.Sayın Nail Güreli "Bahadın Kültür Şenliği" ve Bahadın Kasabası hakkındaki düşüncalerini Milliyet Gazetesinde yazdı.Bu sayıları Yozgat Valiliğin'den aldığını belirtti.Yozgat'ın 650 köyün'den 82'sinin Alevi olduğunu yazdı.Bende şimdi bildiğim ve öğrendiğim Alevi köylerinin ismini yazıyorum.Sorguna bağlı köyler:Bahadın Kasabası-Salır (Karışık)-Doğankent (Karışık) eski ismi Peyik-Gümüşkavak eski ismi Pöhrek-Çamurlu-Çayözü eski ismi Kürtköyü-Bağlarbaşı eski ismi kötüköy-Muallı-Sorgunköyü (Karışık)-Sivri-Çavuşköyü-Keser (Karışık)-Kababel-İdirisli-Deremumu-Çiğdemli-Eymirler-Karabalı Kışlası-Tulum.Yozgat'ın Köyleri: Sarıören-Kaşkışla-Bayatköyü-Arpaköyü-Büyük İncilli-Küçük İncilli-Elmaacılı-Gazelli-Köçeğinkömü-Mahal.Çayıralan kazasının:Evciler (ortaköy-çukurören-garazap-gülderesi köyleri Evciler köyü ile birleşti.) Arkadaşlar Benim öğrenebildiğim köyler bunlar eğer sonradan öğrenebilirsem sizlerle paylaşırım.İstemeyerek bir hata olmuşsa affola selamlar.
Cekerek de alevi köyler yok mu???isimlerini biliyormusun ???
albayrak64 18.05.2006, 11:02 Cihan24XX üyeden Alıntı:
Cekerek de alevi köyler yok mu???isimlerini biliyormusun ???
Arkadaş Çekerek'in Alevi köyü varmı yokmu bende bilmiyorum.Çekerek bizim köye çok uzak.Yozgat'ın Alevi köyleri isimli başlıktaki yazıları oku belki birşeyler bulabilirsin.
arkadaşlar gördügüm kadarıyla benim köyüm insanlar tarafından fazla bilinmiyor ben yukarı emirler köyündenim köyümüz tamamen alevilerden oluşmaktadır
ibrahimbulut 08.06.2006, 01:34 Merhaba Can Dost,
Yozgatta Cekerek ve cevresinde benim bildigim ;
Orta oba,Demircialan,kuzualan,Yukarıoba sarıkköy,cürğkköy,kamişyuk,
Ben Demircialan köyündenim,bunların tam adlarını bilmiyorum Cünkü;
Aslımız Tokat - Zile - Acısu Köyünden ;29 yıldır istanbulda yaşıyorum...
Bu arada Sırac Alevisi demekle ne demek istedin ?Daha net konusup acıklarmısın?Ben sırac alevisiyim.
merhaba canlar ben akdağmadenine bağlı ardıçalanı köyündenim, sırf akdağmadenine bağlı alevi köylerinin sayısı 15'i geçer...
arkadaşlar yozgatta 10 dan daha fazla alevi köyü var
sivaspiri 06.07.2006, 12:42 ben yozgat/ kadisehri/elmali utuk koyundenim burasida alevi koyu belki bilmiyorsunuz ama burdada canlar var sesleri duyulmasada yeterki yurekler ayni sevgiyi tasisin yolumuz alinin yolu pir sultan yolu hak yolu...
diyorum ki bir gun herkes semah dönecek........
deremun, sarimbey ve mahalköyü de alevi köyü
yozgat merkezi bilmem
sorgun, bahadin, porek ,kurt koyu, bglar basi, sivri, baglar basi, camurlu ,tas kisla, arpa koyu, guzelli, sannoren, bayatkoyu, evcikoyu, peyik, cibikli, simdilik bu kadar hatirlaya bildik
merhaba canlar, 08.07.2006 tarihinde ardıçalanı köyünde yayla şenliğimiz var, 15-16 temmuzda beeyurdu köyünde büyük bir şenlik var, ilgilenmek isteyene...
puduhepa 07.07.2006, 09:12 yaz geldi ya köy hevesim başladı.yıllık iznimi geçirmek ve 14-15 Temmuz Veziralanı(Karözün)yayla şenliği nedeniyle köyüme gidiyorum,çok mutluyum.bütün dostları bekliyoruz.şenliğimize Mustafa Özarslan 'da geliyor,hayranlarına duyurulur...
haydi hep birlikte halaya:))))
deniz6161 07.07.2006, 09:54 selam canlarr,aydıncık ilçesi(eskiden çekerek e bağlı idi) de oldukça çok alevi köyleri bulunmaktadırlar, bunlar genelde kürt_alevi kökenli köyleridir.1güroglu,2kıykışla,3büyük toraman ,4küçük toraman,5kırmoluk,6üzümlük,7benlioğlu,8sakızlık
Ilknur_1982 08.07.2006, 19:19 selam canlar,
butun alevi koylerini saymissiniz. yukarida. ben sarikayadan im,yani sorgun dan.
saygilar
Meneksem 23.07.2006, 18:29 selam canlarr,aydıncık ilçesi(eskiden çekerek e bağlı idi) de oldukça çok alevi köyleri bulunmaktadırlar, bunlar genelde kürt_alevi kökenli köyleridir.1güroglu,2kıykışla,3büyük toraman ,4küçük toraman,5kırmoluk,6üzümlük,7benlioğlu,8sakızlık
Ben yozgatin aydincik ve cekerek ilecelerinde arastiriyorum, acaba bu konuda yardimci olabilirmisin? Özel mesaj gitmedigi icin E-Mail yoluyla sana bir kac soru yazabilirmiyim?
Saygilarimla Meneksem
ilginç ... mesajlar arttıkça herhalde türkiyenin hepsi alevi çıkacak bu gidişler :D
aslında biz bu kadar çoğunluktayızda niçin azınlık muamelesi görüyoruz.bende bunu anlayamadım ki bi türlü.
Hüseyin Aksoy 06.08.2006, 21:41 slm arkadaşlar bende yozgatın merkezine bağlı mezraa köyündenim. yozgatın merkezinde net 22 alevi köyü var.
hahademir 19.08.2006, 09:14 net açıklamaları için kızılbaş66 ya teşekkürler ben yozgat merkez çorak köyünden haydar. bende bir kaç köy saymak isterdim ama kızıbaş66 hemen hemen hepsini saydı
hahademir 19.08.2006, 11:34 kızılbas66 ya vermiş oldugu net bilgiler için teşekkürler bende bir kaç köy saymak isterdim ama kızılbas66 hemen hemen hepsini saydı. bende yozgat merkez çorak köyündenim
Kizilbas 66 19.08.2006, 13:26 Sevgili Canlar..
Yozgatta bulunan Alevi-Bektasi köylerini bugüne kadar tesbit edebildigim kadari (80 ) ile sizlerle paylasmak istiyorum..
Yozgat-Merkez
AKTAS
BÜYÜK MAHAL
BAYATÖREN
CORAK
DAGYENiCESi ( benim köyüm )
DARICI
DEREAGACLI
DEREMAHAL
DEREMUMLU
DEREKISLA
GÜLLÜK
BÜYÜK iNCiRLi
KASKISLA
KOLANLI
KABABEL
KUYUMCU
KIRIKSOKU
KISLAKÖY
KÖCEK KÖMÜ
KÜCÜK iNCiRLi
MEZRAA
PEMBECiK
SARININÖREN
TAYiP
YASSIHÜYÜK
Sorgun ilcesi
BAHADIN KASABASI
BAGLARBASI
CAMURLU
CAVUSKÖYÜ
CAYÖZÜ
CiGDEMLi
EMiRLER
GÜMÜSKAVAK
GULANLI
iDRiSLi
ISAFAKILI
KARAABALI
KARAKOCAOGLUKISLASI
MUALLI
SUNGUR
TULUM
VELiÖLDÜGÜ
Akdagmadeni ilcesi
ARDICALAN
BOZHÜYÜK
CAGLAYAN
CERCiALANI
KIZILCAOVA
MASLAKLI
SITMA
VEZiRALANI
YAZILITAS
YESiLOYMAK
Cekerek ilcesi
ACISU
BASALAN
CAKIR
DEMiRCiALAN
CÜRÜKKÖY
iKiZCE
KAMISYUK
KIRKDiLiM
KUZUALAN
ORTAOBA
SARIKKÖY
YAVAHASAN
YUKARIOBA
Aydincik ilcesi
ASAGI KUYUCAK
BENLiOGLU
BÜYÜK TORAMAN
KÜCÜK TORAMAN
KIRMOLUK
KIYKISLA
GÜROGLU
SAKIZLIK
ÜZÜMLÜK
Cayiralan ilcesi
EVCiLER BELEDiYESi ( 4 KÖY Ortaköy,cukurören,garazap,gülderesi )
Sefaatli ilcesi
ARiFE ( ARPAKÖY )
GÜZELLi
Kadisehri ilcesi
ELMALIÜTÜGÜ
YAVUHASAN
Yerköy ilcesi
CETMi
YUKARI ELMAHACILI
Saygilarimla...
kadisehri ilcesi elmali utugu koyu birde yavuhasan koyu var sirac alevisi.bilgilerinden dolayi saol kizilbas 66..
dostdiyari 21.09.2006, 03:26 arkadaslar, sagolun, yozgatin alevi köylerini saymakla bana bir iyilik yaptiniz, bende suskun arkadas gibi evcilerdenim,daha dogrusu annem,dedigi gibi, ordaki aleviler kendilerini ezdirmediyseler asla, benim icin bu gurur vericidir
saygilarimla
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
gerci bütün mücadele edenler gurur vericidir, sirf yozgatliyim diye yazmiyorum bunu...
Mesut Gündüz 22.09.2006, 17:17 Yozgatın sorgun ilçesindenim Veliöldük köyün'denim Bizlerde aleviyiz.
çekerek ilçesine bağlı kırkdilim köyü var,alevi köyüdür.kürt kökenli alevilerden oluşur.
pervane derviş 02.10.2006, 13:18 merhaba dostlar bende yozgatlı ve aleviyim yozgatın çekerek ilçesin baglı eski adıyla çürük köyü yeni adıyla gönül yurdu köyündenim benim bildigim çekerege baglı 8 9 alevi köyü var bunlar: acısu /kamışcık /sarı köy /çürükköy /orta oba / yukarı oba / çakır / ikizce / yavahasan
hepinize saygılar hak yoldasınız olsun
ekincemre 31.10.2006, 14:46 sevgili dostum yozgatın merkeze bağlı tüm alevi köylerini biliyorum...
[evet Bende Yozgatliyim Ve 10dan Fazla Alevİ KÖyÜ
Çok Var:)
Bİ Yozgatli Olarak Bİlİym
Yozgat Merkeze BaĞli KÖylerİ Evet Alevİdİr
Yozgat BÜyÜk Mahal Bİzde Alevİyİz:)
Yozgatin İnsanlari Yobaz Bu Yobaz İnsanlarda ÖrÜmcek Kafalilar Ama Bİzİm İnsanlarimiz Bİ BaŞka Ya
ekin evet yozgatin insani yobaz ama yinede insan insandir.
Bence Onlar İnsanliktan ÇikmiŞ Baksana Madimak Ta Olan Olaylara
azemheval 03.11.2006, 14:12 merhaba bende yozgatlıyım akdağmadeni yazılıtaş köyü ve ben sırf akdaga baglı olan 15 fazla köy biliyorum bizim otarafta yani yozgatın alevi köyleri 10 degil 50 de gecer görüşmek üzere
Punisher 04.11.2006, 21:35 Bende yozgat ın merkez ilçesi kışla alevi köyündenim.Annem mahallı babam kışlalı yozgat merkez de 30 40 ı geçkin alevi köyü olduğunu biliyorum.
Bir-Garip 05.11.2006, 01:40 Selam canlar bende yozgatin Kababel köyündenim, pekiiiiiiiiii Köcek Kömü, ne ne oldu? onu neden saymiyorsunuz? oda annemin köyüdür, sagolun canlar
Kizilbas 66 05.11.2006, 02:43 Selam canlar bende yozgatin Kababel köyündenim, pekiiiiiiiiii Köcek Kömü, ne ne oldu? onu neden saymiyorsunuz? oda annemin köyüdür, sagolun canlar
6. sayfaya bak kardesim...sevgiler..
arkadaslar ben bu konuyu acarken bir tek yozgatli tanimiyordum bu sitede ama simdi bakiyorum cevaplara o kadar cok alevi koyu varki butun arkadaslar yazmislar koylerini.inaninki ben bu kadar alevi koyu oldugunu bilmiyordum ama simdi cevaplari okudukca yeni yerler yeni koyleri taniyorum.
Punisher 06.11.2006, 21:59 Arkadaşlar yozgat merkez ilçesinde, Büyük mahal,Yukarı kışla ve Dağyenicesi köylerinden olan varsa tanışmak isterim.Buraya mesaj atın.
çekerekteki sıraç köyleri
arkadaşlar çekerek ilçesinde azımsanmayacak ölçüde sıraç(hubyarlı) köyleri var.bunların isimlerini öğrendim.eklemek isteyen varsa ekleme yapabilir.Çekerek ilçesindeki Sıraç köyleri şunlardır: Başalan, Çakır, Çürük, Demircialan, Doğanoğlu, Ekizce, Kamışçık, Ortaoba, Yukarıoba, Sanköy.
AleviCan66 14.11.2006, 16:56 Sevgili Arkadaslar Yozgatli Alevi Canlar..... Orta Anadolunun bu bozkir ilinde tarihten bu yana gelen muhalif ve ezenlere karsi koyma gelenegi beraberinde Bozok-Yozgat Alevi-Kizilbaslarini Anadolunun bircok yerlesim birimlerinde oldugu gibi inanclarini sürdürebilmek,Katliamlardan kurtulabilmek icin, Sehir merkezlerinden uzakta dag Köylerine yerlesmek zorunda birakilmistir.Dolayisiyla sizlerinde yazdigi gibi Yozgat ili sinirlarinda yasayan Aleviler dogal olarak kendi yakininda bulunan Alevi Köy ve Kasabalardan haberi olabiliyor.Burada tabiiki su eksikligide görmek durumundayiz Yozgatta Alevi Köyleriyle ilgili genis kapsamli alan calismasi bildigim kadariyla mevcut degil.Bende ayni zamanda Yozgatli Bir Aleviyim ( Dagyenicesi Köyü -Merkez ). Forumda bulunan yozgatli-Alevi Canlarla yazisirsak bu konuyu daha detayli ele alabiliriz.Ben Tesbit edebildigim ve bildigim kadariyla Alevi Köylerini yazayim.....
Sorgun....
Ayrıca Kaşkışla,bayat ören,Sarının ören,Büyük incirli,Çavuşlu
Mesut Gündüz 14.11.2006, 17:00 Ayrıca Kaşkışla,bayat ören,Sarının ören,Büyük incirli,Çavuşlu
+ veliöldük köyü
Heryerden Çiktida Bİ Bİzİm KÖyden Çikan Olmadi::) İyİmİ
AleviCan66 16.11.2006, 15:35 Heryerden Çiktida Bİ Bİzİm KÖyden Çikan Olmadi::) İyİmİ
sizin köy neresi?
bizim köy yozgat/kababel köyü:)
çıkan olmadııı ....
Alevimen 04.12.2006, 03:26 Sevgili Canlar..
Yozgatta bulunan Alevi-Bektasi köylerini bugüne kadar tesbit edebildigim kadari (80 ) ile sizlerle paylasmak istiyorum..
Sorgun ilcesi
SUNGUR
[/B]
Konuyla ilgili gelen email:
kardes arastirin oyle yazin SUNGUR KOYU ALEVI DEGILDIR SITENIZDE BIR UYENIZ ALEVI DIYE TANITMIS BEN SUNGUR KOYUNDENIM KOYUMUZ SUNNI KOTUDUR SAYGILARIMLA INSALLAH HATAYI DUZELTIRSINIZ
Gönderen: yusuftuzlacik@hotmail.com
gözdemsin 21.12.2006, 12:00 [QUOTE=candost;15943]ben yozgat/ kadisehri/elmali utuk koyundenim burasida alevi koyu belki bilmiyorsunuz ama burdada canlar var sesleri duyulmasada yeterki yurekler ayni sevgiyi tasisin yolumuz alinin yolu pir sultan yolu hak yolu...
diyorum ki bir gun herkes semah dönecek........[/QUOT
diyorum ki bir gun herkes semah dönecek (bence bu düşüncen çok yanlış herkesin inancı ayrı şunu unutma kıyamet gününde bile 3 dinin insanlarına ayrı ayrı hesap sorulacak yani herkez semah atmayacak bunu unutma ben bir sunni olduğum için demiyorum bunları sadece düşüncenin yanlış olduğuna söylüyorum bana katılan çok canlarınız vardır heralde)
[QUOTE=candost;15943]ben yozgat/ kadisehri/elmali utuk koyundenim burasida alevi koyu belki bilmiyorsunuz ama burdada canlar var sesleri duyulmasada yeterki yurekler ayni sevgiyi tasisin yolumuz alinin yolu pir sultan yolu hak yolu...
diyorum ki bir gun herkes semah dönecek........[/QUOT
diyorum ki bir gun herkes semah dönecek (bence bu düşüncen çok yanlış herkesin inancı ayrı şunu unutma kıyamet gününde bile 3 dinin insanlarına ayrı ayrı hesap sorulacak yani herkez semah atmayacak bunu unutma ben bir sunni olduğum için demiyorum bunları sadece düşüncenin yanlış olduğuna söylüyorum bana katılan çok canlarınız vardır heralde)
sana katılıyorum herkesin kendine göre bi düşüncesi vardır ...
bi gün herkes semah döncek diye bişey yok..
yarınlar 21.12.2006, 19:17 bence herkes semah dönse dönebilse
bence herkes semah dönse dönebilse
Keşke öğrense. Semah artık düğünlerde dönülüyor. Semah bizim ibadetimiz. halk oyunumuz değil
selam canlar
ben yozgat akdağmadenine bağlı veziralan(eski adı karaözü)koyündenin bütün alevi canlara burdan selam gönderiyorum tabiki en güzel köy benim köyümdür www.veziralanikoyu.net.tr.tc
Arkadaslar Sakızlık köyünün tam karsısında (Güneyinde) Kuyu köyü var Yanılmıyorsan oda Aydıncık'a yada Yozgata baglı her ikisindede bu isme rastlamadım Ama ALEVİ oldugundan eminim
nasıl yozgatta toplasan alevi köyü yok neden bahsediyon ya sen :) Bende yozgat lıyım vew tulum köyündenim ilçe sorgun . Yozgatta 39 tane Alevi köyü war .Foruma bakarsan bulursun ! ! !
murat222 25.01.2007, 15:31 nasıl yozgatta toplasan alevi köyü yok neden bahsediyon ya sen :) Bende yozgat lıyım vew tulum köyündenim ilçe sorgun . Yozgatta 39 tane Alevi köyü war .Foruma bakarsan bulursun ! ! !
yozgatta 39 değil 100 civarında alevi köyü var..
doktorza60 27.01.2007, 16:09 Sevgili Canlar..
Cekerek ilcesi
ACISU
BASALAN
CAKIR
DEMiRCiALAN
CÜRÜKKÖY
iKiZCE
KAMISYUK
KIRKDiLiM
KUZUALAN
ORTAOBA
SARIKKÖY
YAVAHASAN
YUKARIOBA
Saygilarimla...
[/B]
burda bir hata var!
acısu köyü zile ye bağlıdır. Çekereğe 20 km uzaklıktadır.
bilgilerinize...
sadikguvenc 31.01.2007, 12:34 slm canlar ben akdamadeni bozhuyukluyum annem yine akdagmadenine bagli kizilcaovadandir /kizilcaovada alevi koyudur .
albayrak64 02.02.2007, 14:07 Sevgili Canlar..
Yozgat-Merkez
AKTAS
BÜYÜK MAHAL
BAYATÖREN
CORAK
DAGYENiCESi ( benim köyüm )
DARICI
DEREAGACLI
DEREMAHAL
DEREMUMLU
DEREKISLA
GÜLLÜK
BÜYÜK iNCiRLi
KASKISLA
KOLANLI
KABABEL
KUYUMCU
KIRIKSOKU
KISLAKÖY
KÖCEK KÖMÜ
KÜCÜK iNCiRLi
MEZRAA
PEMBECiK
SARININÖREN
TAYiP
YASSIHÜYÜK
Sorgun ilcesi
BAHADIN KASABASI
BAGLARBASI
CAMURLU
CAVUSKÖYÜ
CAYÖZÜ
CiGDEMLi
EMiRLER
GÜMÜSKAVAK
GULANLI
iDRiSLi
ISAFAKILI
KARAABALI
KARAKOCAOGLUKISLASI
MUALLI
SUNGUR
TULUM
VELiÖLDÜGÜ
Akdagmadeni ilcesi
ARDICALAN
BOZHÜYÜK
CAGLAYAN
CERCiALANI
KIZILCAOVA
MASLAKLI
SITMA
VEZiRALANI
YAZILITAS
YESiLOYMAK
Cekerek ilcesi
ACISU
BASALAN
CAKIR
DEMiRCiALAN
CÜRÜKKÖY
iKiZCE
KAMISYUK
KIRKDiLiM
KUZUALAN
ORTAOBA
SARIKKÖY
YAVAHASAN
YUKARIOBA
Aydincik ilcesi
ASAGI KUYUCAK
BENLiOGLU
BÜYÜK TORAMAN
KÜCÜK TORAMAN
KIRMOLUK
KIYKISLA
GÜROGLU
SAKIZLIK
ÜZÜMLÜK
Cayiralan ilcesi
EVCiLER BELEDiYESi ( 4 KÖY Ortaköy,cukurören,garazap,gülderesi )
Sefaatli ilcesi
ARiFE ( ARPAKÖY )
GÜZELLi
Kadisehri ilcesi
ELMALIÜTÜGÜ
YAVUHASAN
Yerköy ilcesi
CETMi
YUKARI ELMAHACILI
Saygilarimla...
Arkadaş Sorgun'un Köylerinden Sungur Köyü Alevi Köyü Değildir Bilginize.
tulum yukarı emirler veliöldük cigdemli bir kısmı kerkenez kışla kışla bahadın kasabası muallı
Ardıcalanı köyünü unutmuşsunuz orası unutulacak bir köy değil.eşimin köyü çünkü .akdağmadeni ne bağlı .
uni_soner 23.02.2007, 14:53 ben de aleviyim sanırım diğer bi ortak noktamız yozgatlı olmamız ben çekrek in çakır köyündenim ayrıca başka alevi köyleri yukarıoba, ortaoba,ekitçe,bi kaç tane daha vardı...
Sevgili Arkadaslar Yozgatli Alevi Canlar..... Orta Anadolunun bu bozkir ilinde tarihten bu yana gelen muhalif ve ezenlere karsi koyma gelenegi beraberinde Bozok-Yozgat Alevi-Kizilbaslarini Anadolunun bircok yerlesim birimlerinde oldugu gibi inanclarini sürdürebilmek,Katliamlardan kurtulabilmek icin, Sehir merkezlerinden uzakta dag Köylerine yerlesmek zorunda birakilmistir.Dolayisiyla sizlerinde yazdigi gibi Yozgat ili sinirlarinda yasayan Aleviler dogal olarak kendi yakininda bulunan Alevi Köy ve Kasabalardan haberi olabiliyor.Burada tabiiki su eksikligide görmek durumundayiz Yozgatta Alevi Köyleriyle ilgili genis kapsamli alan calismasi bildigim kadariyla mevcut degil.Bende ayni zamanda Yozgatli Bir Aleviyim ( Dagyenicesi Köyü -Merkez ). Forumda bulunan yozgatli-Alevi Canlarla yazisirsak bu konuyu daha detayli ele alabiliriz.Ben Tesbit edebildigim ve bildigim kadariyla Alevi Köylerini yazayim.....
Sorgun....
evet arkadaşım bende yozgatlıyım ve saydığın alevi köylerinden tayıp pempecik ve kuyumcu yakınında topaç köyündenim açıklayıcı olmuş baya ama ben daha çok alevi köyü olduğuna inanıyorum araştıracağım
kenanuner 22.03.2007, 20:29 Sevgili Arkadaslar Yozgatli Alevi Canlar..... Orta Anadolunun bu bozkir ilinde tarihten bu yana gelen muhalif ve ezenlere karsi koyma gelenegi beraberinde Bozok-Yozgat Alevi-Kizilbaslarini Anadolunun bircok yerlesim birimlerinde oldugu gibi inanclarini sürdürebilmek,Katliamlardan kurtulabilmek icin, Sehir merkezlerinden uzakta dag Köylerine yerlesmek zorunda birakilmistir.Dolayisiyla sizlerinde yazdigi gibi Yozgat ili sinirlarinda yasayan Aleviler dogal olarak kendi yakininda bulunan Alevi Köy ve Kasabalardan haberi olabiliyor.Burada tabiiki su eksikligide görmek durumundayiz Yozgatta Alevi Köyleriyle ilgili genis kapsamli alan calismasi bildigim kadariyla mevcut degil.Bende ayni zamanda Yozgatli Bir Aleviyim ( Dagyenicesi Köyü -Merkez ). Forumda bulunan yozgatli-Alevi Canlarla yazisirsak bu konuyu daha detayli ele alabiliriz.Ben Tesbit edebildigim ve bildigim kadariyla Alevi Köylerini yazayim.....
Sorgun....
benim bildiğimde yozgat merkeze bağlı aşağı elmahacılı köyü kababel köyü ben penpecikliyim
kenanuner 22.03.2007, 20:31 aydınlattığınız için teşekkür ederim canlar
selam arkadaşlar akdağmadeni yazılıtaş köyündenin annem sivas şarkışla mezra(mezere)köyünden köylülerimi bekliyorum
Ersin Çağrı 12.04.2007, 15:53 kızılbas 66 arkadasım cok gusel bır arastırma olmus ellerıne saglık
yozgatta bu kadar alevı koyu bu kadar alevı ınsanımız canımız var ama
gel gorkı yozgatın ınsanı yıne aynı yobazı yıne aynı orumcek kafalı hala cok fazla var
Bende Sorgun BAHADIN KASABASINDANIM
ne guzel oldu bakin ne kadar cok yozgatli alevi arkadasim varmis bu sitede ama birbirimizden haberimiz yokmus cogaliyoruz galiba....
tramosoo33 03.05.2007, 18:27 ve sıcak kanlı insanlarıile ARDIÇALANI köyünü de unutmayalım lütfen % 100 alevi köyüdür.... tüm canlara selamlar :excl: YARINLAR BİZİMDİR...
Yozgatta toplasanız nasıl 10 tane alevi köyü yok onu anlamadım vallahi, ya kendi ilini fazla tanımıyosun yada şaka yapıyosun dost...sadece dersimden gelen köy sayısı 10-15 felan yozgat genelinde akdağ ,sorgun,merkez ve yerköydeki alevi köylerini demeye bile gerek yok...
dostlar giderek çogalıyoruz heralde yozgat ta alevi yok diyen arkadaşlar var ben akdağmadeni bozhüyük köyündenim ve bizim köyün etrafında 9 tane hatta daha fazlada olabilir alevi köyü vardır ve burda yaşayan aleviler, tam anlamıyla abdal musa cemi ve diğer ibadetlerini yerine getiriyorlar herkes yazarsa gerçekler ortaya çıkacaktır.. yazalım görün dostlar bozhüyük, veziralan, yeşiloymak, yazılıtaş, hüyüklüalan, çağlayan, çerçialan, kızılcaova,maşlahlı köyleri vardır bunlar şimdi hatırlayabildiklerim....bilgilerinize dostlar
tramosoo33 05.05.2007, 18:30 :) teşekürlerr..
Merhaba canlar.. Ben bu siteyi yeni kesfettim ve henuz aktif olmayan yeni bir uyeyim.. bende Yozgat Alevilerindenim, ben Sorgunun Baglarbasi Köyünden geliyorum..(eski adiyla Kötüköy) daha dogrusu oraliyim suan, ailecek oturuyoruz ve ben bu konuyu anneannemle dedeme sordum nasil olsa onlar eski toprak benden cok bilgileri var.. onlardan aldigim Alevi Köylerinin isimleri ise:(cogu eski deyimiyle) Emirler, Ali Hoca köyü, Çakir, Ortoba, Velöldük, Kurtköyü, Sivriköyü, Çamurlu, Sarinin Ören, Bayat köyü, Sarimbag, Mahal, Köcegin Kömü, Incirli
, Çorak, Gababel, Mezere, Mualli.. Suan aklina gelenler bunlarmis.. dahada 200 koyden fazla Alevi köyü var diyorlar Yozgatin icinde ve etrafinda... (bazi yazili olan koyleri tekrar yazmis olabilirim, sayet oyleyse kusuruma bakmayin canlar.. affedin)
ben Hollandada oturuyorum ve mumkun oldugunca dinime kulturume Alevilige bagli kalmayi deniyorum,, enazindan bunun icin caba sarfediyorum ama benim bulundugum sehirdeki kosullar buna pekte uygun degil.. o yuzden Alevilik hakkinda pek bir bilgim yok, Alevi oldugum halde fazla sey bilmiyorum ve bu benim agrima gidiyor.. umarim bu sitede daha bir aydinlanir, Alevilige daha bir siki baglanirim..
bendeee Yozgat . Sorgun . Baglarbasi Koyundenim ... Akraba cikcaz kimlerdensin gamze ??? :))))
Baglarbasinda yani eski adiyla kötüköyde 30-40 kisi yasiyor suanda , cogu ankarada ve yurtdisinda ...
:) teşekürlerr..
haklısın kusura bakma nasıl unutulur ardıçalanı. teşekkür ederim uyarın için ayrıca.
CeNGaWeR 19.05.2007, 13:28 Yozgat İlİnde Benİm BİldİĞİm Alevİ KÖylerİ
kürt köyü alevi değil.
cercialan ve cağlayan da var alevi köyü.
ama KÜRT KÖYÜ Alevi köyü Değill
Arkadaşlar
Uzun dönemdir aklıma takılan bir konuyu sizlere açmak istiyorum. Bu konuda detaylı bir arastırmam yok ama asagıda varadıgım yargıyı destekleyen okadar cok örnek varki.
"Alevi köylerin isimleri özelikle degistiriliyor diye düsünüyorum.Cünkü yasam felsefeleriyle özdeslesmis isimleri unutturmaya calısıyorlar ve ben bunu ASİMİLASYON politikasının bir parcası olarak görüyorum."
Bunu içindirki Bir cok köyün isimlerini hemen bilmeyebiliyoruz.
horasan66 27.05.2007, 17:10 bende yozgatın sorgun ilçesindenim tulumluyum ve çiğdemli kasabasında büyümüş büyülrimiz çiğdemlide kasabasıda karışık bir kasabadır biz sanıldığından çok daha fazlayız ama nedense suskun çoğunluğuz ne zaman konuşacağız merak ile bekliyorum
Zülcenah Çakmak 30.07.2007, 11:43 Kizilbas 66 dostumuz sağolsun Yozgat'taki alevi köylerini saymış.
Benim de bab tarafım Merkeze bağlı Penbecik, anne tarafım yine Merkeze bağlı Çorak köyü..
kartal_236 19.10.2007, 02:04 Canlar ben yozgat/çekerekliyim yozgatta bu kadar alevi köylerini olduğunu tahmin etmemiştim...
YOZGAT Merkez
- Aktas,
-Büyük Mahal
-Büyük Incirli
-Bayatören
-Corak
-Dagyenicesi ( benim köyüm )
-Darici
-Dereagacli
-Deremahal
-Deremumlu
-Derekisla
-Güllük
-Kaskisla
-Kolanli
-Köcek kömü
-Kababel
-Kuyumcu
-Kiriksoku
-Kislaköy
-Kücük Incirli
-Mezraa
-Pembecik
-Sarimbey
-Sarininören
-Tayıp
-Yassihüyük
SORGUN ilcesi
-Bahadin kasabasi
-Baglarbasi
-Camurlu
-Cavusköyü
-Cayözü
-Cigdemli
-Emirler
-Gümüskavak
-Gulanli
-Idrisli
-Isafakili
-Karaabali
-Karakocaoglukislasi
-Mualli
-Tulum
-Veliöldügü
AKDAGMADENI ilcesi
-Ardicalan
-Bozhöyük
-Caglayan
-Cercialani
-Hüyüklüalani ( Evci )
-Kizilcaova
-Maslakli
-Sitma
-Veziralani
-Yazilitas
-Yesiloymak
CEKEREK ilcesi
-Acisu
-Basalan
-Cakir
-Demircialan
-Cürükköy
-Ikizce
-Kamiscik
-Kirkdilim
-Kuzualan
-Ortaoba
-Sariköy
-Yukarioba
AYDINCIK ilcesi
-Asagi Kuyucak
-Benlioglu
-Büyük Toraman
-Kücük Toraman
-Kirmoluk
-Kiykisla
-Güroglu
-Sakizlik
-Üzümlük
CAYIRALAN ilcesi
- Evciler Belediyesi ( Ortaköy,cukurören,garazap,gülderesi )
SEFAATLI ilcesi
-Arife ( Arpaköy )
-Güzelli
KADISEHRI ilcesi
-Elmalihütügü
-Yavuhasan
YERKÖY ilcesi
-Cetmi
-Yukari Elmahacili
sevgi ve saygilarimla..
yozgatlı 19.10.2007, 02:39 hemşerim ben yozgat merkez tayıplıyım sen tayıp değilde tayyip yazmışın allah aşkına değiştir şunu tayyip cimiyiz biz :D:D:D
kartal_236 19.10.2007, 17:06 hemşerim ben yozgat merkez tayıplıyım sen tayıp değilde tayyip yazmışın allah aşkına değiştir şunu tayyip cimiyiz biz :D:D:D
sevgili can isteğin üzerine değişim yapılmıştır...Yanlışımızı düzelttiğin için teşekkür ederim...:thumbup1:
süleyman3510 29.12.2007, 09:10 YOZGAT Merkez
- Aktas,
-Büyük Mahal
-Büyük Incirli
-Bayatören
-Corak
-Dagyenicesi
-Darici
-Dereagacli
-Deremahal
-Deremumlu
-Derekisla
-Güllük
-Kaskisla
-Kolanli
-Köcek kömü
-Kababel
-Kuyumcu
-Kiriksoku
-Kislaköy
-Kücük Incirli
-Mezraa
-Pembecik
-Sarimbey
-Sarininören
-Tayyip
-Yassihüyük
SORGUN ilcesi
-Bahadin kasabasi
-Baglarbasi
-Camurlu
-Cavusköyü
-Cayözü
-Cigdemli
-Emirler
-Gümüskavak
-Gulanli
-Idrisli
-Isafakili
-Karaabali
-Karakocaoglukislasi
-Mualli
-Tulum
-Veliöldügü
AKDAGMADENI ilcesi
-Ardicalan
-Bozhöyük
-Caglayan
-Cercialani
-Hüyüklüalani ( Evci )
-Kizilcaova
-Maslakli
-Sitma
-Veziralani
-Yazilitas
-Yesiloymak
CEKEREK ilcesi
-Acisu
-Basalan
-Cakir
-Demircialan
-Cürükköy
-Ikizce
-Kamiscik
-Kirkdilim
-Kuzualan
-Ortaoba
-Sariköy
-Yukarioba
AYDINCIK ilcesi
-Asagi Kuyucak
-Benlioglu
-Büyük Toraman
-Kücük Toraman
-Kirmoluk
-Kiykisla
-Güroglu
-Sakizlik
-Üzümlük
CAYIRALAN ilcesi
SEFAATLI ilcesi
-Arife ( Arpaköy )
-Güzelli
KADISEHRI ilcesi
-Elmalihütügü
-Yavuhasan
YERKÖY ilcesi
-Cetmi
-Yukari Elmahacili
sevgi ve saygilarimla
süleyman3510 29.12.2007, 09:12 sivasın'da ALEVİ köylerini yazalım ne dersiniz hahahaahaha sayfalara sığmaz
ekin hüseyin 04.02.2008, 20:03 merhabalar ben Büyük dedemin izini arayorum.Yıllar önce Yozgat Merkez Bayat köyünden gelmiş.Bu konuda yardım alabilirmiyim.
geygel60 04.02.2008, 20:14 gözüm benim annemde o köyden çedenelerden karaalinin kızı fındık ama ben turhallıyım camal hacı hasan dayım olur gazi dayı oğlu italyada onun oğlu özcan tanırsın italyada
Not: bu yazı alıntıdır:
Sevgili canlar Yozgat ilinde arastirmalarimdan elde edebildigim Alevi köyleri ( 81 ) asagida sunlardir..Eger unuttugum yada bilmediklerim olursa ekleme yapabilirsiniz..
YOZGAT Merkez
- Aktas,
-Büyük Mahal
-Büyük Incirli
-Bayatören
-Corak
-Dagyenicesi
-Darici
-Dereagacli
-Deremahal
-Deremumlu
-Derekisla
-Güllük
-Kaskisla
-Kolanli
-Köcek kömü
-Kababel
-Kuyumcu
-Kiriksoku
-Kislaköy
-Kücük Incirli
-Mezraa
-Pembecik
-Sarimbey
-Sarininören
-Tayyip
-Yassihüyük
SORGUN ilcesi
-Bahadin kasabasi
-Baglarbasi
-Camurlu
-Cavusköyü
-Cayözü
-Cigdemli
-Emirler
-Gümüskavak
-Gulanli
-Idrisli
-Isafakili
-Karaabali
-Karakocaoglukislasi
-Mualli
-Tulum
-Veliöldügü
AKDAGMADENI ilcesi
-Ardicalan
-Bozhöyük
-Caglayan
-Cercialani
-Hüyüklüalani ( Evci )
-Kizilcaova
-Maslakli
-Sitma
-Veziralani
-Yazilitas
-Yesiloymak
CEKEREK ilcesi
-Acisu
-Basalan
-Cakir
-Demircialan
-Cürükköy
-Ikizce
-Kamiscik
-Kirkdilim
-Kuzualan
-Ortaoba
-Sariköy
-Yukarioba
AYDINCIK ilcesi ( bu köyler alevi-kürt' tür)
-Asagi Kuyucak
-Benlioglu
-Büyük Toraman
-Kücük Toraman
-Kirmoluk
-Kiykisla
-Güroglu
-Sakizlik
-Üzümlük
CAYIRALAN ilcesi
SEFAATLI ilcesi
-Arife ( Arpaköy )
-Güzelli
KADISEHRI ilcesi
-Elmalihütügü
-Yavuhasan
YERKÖY ilcesi
-Cetmi
-Yukari Elmahacili
Bu köylerden sadece Aydıncık ilçesine bağlı olan köylerin alevi olduklarından eminim annem güroğlu köyünden...
salkım66 28.02.2008, 12:51 Not: bu yazı alıntıdır:
Sevgili canlar Yozgat ilinde arastirmalarimdan elde edebildigim Alevi köyleri ( 81 ) asagida sunlardir..Eger unuttugum yada bilmediklerim olursa ekleme yapabilirsiniz..
YOZGAT Merkez
- Aktas,
-Büyük Mahal
-Büyük Incirli
-Bayatören
-Corak
-Dagyenicesi
-Darici
-Dereagacli
-Deremahal
-Deremumlu
-Derekisla
-Güllük
-Kaskisla
-Kolanli
-Köcek kömü
-Kababel
-Kuyumcu
-Kiriksoku
-Kislaköy
-Kücük Incirli
-Mezraa
-Pembecik
-Sarimbey
-Sarininören
-Tayyip
-Yassihüyük
SORGUN ilcesi
-Bahadin kasabasi
-Baglarbasi
-Camurlu
-Cavusköyü
-Cayözü
-Cigdemli
-Emirler
-Gümüskavak
-Gulanli
-Idrisli
-Isafakili
-Karaabali
-Karakocaoglukislasi
-Mualli
-Tulum
-Veliöldügü
AKDAGMADENI ilcesi
-Ardicalan
-Bozhöyük
-Caglayan
-Cercialani
-Hüyüklüalani ( Evci )
-Kizilcaova
-Maslakli
-Sitma
-Veziralani
-Yazilitas
-Yesiloymak
CEKEREK ilcesi
-Acisu
-Basalan
-Cakir
-Demircialan
-Cürükköy
-Ikizce
-Kamiscik
-Kirkdilim
-Kuzualan
-Ortaoba
-Sariköy
-Yukarioba
AYDINCIK ilcesi ( bu köyler alevi-kürt' tür)
-Asagi Kuyucak
-Benlioglu
-Büyük Toraman
-Kücük Toraman
-Kirmoluk
-Kiykisla
-Güroglu
-Sakizlik
-Üzümlük
CAYIRALAN ilcesi
SEFAATLI ilcesi
-Arife ( Arpaköy )
-Güzelli
KADISEHRI ilcesi
-Elmalihütügü
-Yavuhasan
YERKÖY ilcesi
-Cetmi
-Yukari Elmahacili
Bu köylerden sadece Aydıncık ilçesine bağlı olan köylerin alevi olduklarından eminim annem güroğlu köyünden...
Armıza hoş geldin hemşerim.Benimde bildiklerimin arasında bunlar vardır.
Bir şey dikkatimi çekti.Alevi köylerinin kendi kimliklerini sakladığı konusu.Ben hiç denk gelmedim, yozgat merkez köylerinden sarınınören köyündenim ve hemen yanımızda bayatören(alevi) köyü vardır ,sünnü köylerde gelingüllü,dedik,osman paşa,kaşkışla diye bir köy var sanırım orası karışık, köyleri ile içiçe sayılırız Bağlarımız,tarlalarımız bitişiktir ve bu köyler arasında hiç sorun yoktur herkez hangi köyün ne olduğunu bilirler ve hoşgörülü yaklaşılır.Öyle ki bir birlerini hiç incitmezler.(ama sorgun tarafını bilemem)Merkez köylerinde hiç ayrıma maruz kalmadık.
umutakdagmade 04.03.2008, 05:20 Sevgili Canlar çok sayıda alevi canların olduğu köyler vardır Yozgatta ve çevre illerinde.biraz daha bilgi birikiminden sonra Yozgatın alevi olan köylerinin isimlerini yazacam elimden geldiği kadar.Saygılar...
AleviCan66 08.04.2008, 18:24 Armıza hoş geldin hemşerim.Benimde bildiklerimin arasında bunlar vardır.
Bir şey dikkatimi çekti.Alevi köylerinin kendi kimliklerini sakladığı konusu.Ben hiç denk gelmedim, yozgat merkez köylerinden sarınınören köyündenim ve hemen yanımızda bayatören(alevi) köyü vardır ,sünnü köylerde gelingüllü,dedik,osman paşa,kaşkışla diye bir köy var sanırım orası karışık, köyleri ile içiçe sayılırız Bağlarımız,tarlalarımız bitişiktir ve bu köyler arasında hiç sorun yoktur herkez hangi köyün ne olduğunu bilirler ve hoşgörülü yaklaşılır.Öyle ki bir birlerini hiç incitmezler.(ama sorgun tarafını bilemem)Merkez köylerinde hiç ayrıma maruz kalmadık.
Can Kaşkışla'ya nasıl karışık dersin.Benim köyüm %100 Alevi köyüdür.
salkım66 10.04.2008, 00:07 Can Kaşkışla'ya nasıl karışık dersin.Benim köyüm %100 Alevi köyüdür.
Çok özür dilerim karıştırdım sanırım kusuruma bakma.Uyarın için teşekkürler hemşerim:)
merkeze baglı sarınınören köyü var canlar ben de büyük incirlidenim ama kanatime göre daha çok var
sn can bende büyükincirlidenim ama küçük incirliyi sünni biliyom ben komsumuz sayılır eminmisin
yukarıda sözü geçen ozgat merkez köylerinden yassı hüyük köyü karışıktır bilgilerinize sunarım saygılar.
merkeze baglı sarınınören köyü var canlar ben de büyük incirlidenim ama kanatime göre daha çok var
Hoşgeldin aramıza hemşerim.Bende sarınınören köyündenim.
petricli 21.04.2008, 05:09 Sevgili Arkadaslar Yozgatli Alevi Canlar..... Orta Anadolunun bu bozkir ilinde tarihten bu yana gelen muhalif ve ezenlere karsi koyma gelenegi beraberinde Bozok-Yozgat Alevi-Kizilbaslarini Anadolunun bircok yerlesim birimlerinde oldugu gibi inanclarini sürdürebilmek,Katliamlardan kurtulabilmek icin, Sehir merkezlerinden uzakta dag Köylerine yerlesmek zorunda birakilmistir.Dolayisiyla sizlerinde yazdigi gibi Yozgat ili sinirlarinda yasayan Aleviler dogal olarak kendi yakininda bulunan Alevi Köy ve Kasabalardan haberi olabiliyor.Burada tabiiki su eksikligide görmek durumundayiz Yozgatta Alevi Köyleriyle ilgili genis kapsamli alan calismasi bildigim kadariyla mevcut degil.Bende ayni zamanda Yozgatli Bir Aleviyim ( Dagyenicesi Köyü -Merkez ). Forumda bulunan yozgatli-Alevi Canlarla yazisirsak bu konuyu daha detayli ele alabiliriz.Ben Tesbit edebildigim ve bildigim kadariyla Alevi Köylerini yazayim.....
Sorgun....
Selam Arkadaşlar,
Alevi değilim... Foruma edebi bir karışıklık sebebiyle üye olmuştum.
Üyeliğim üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen kurucusu olduğum başka bir forumda yazmam sebebiyle mesaj yazmak kısmet olmadı.
Açıkçası biraz çekindim diyebilirim. Çünkü alevi olmadığım gibi solcu da değilim. Tabi ki bunlar forumda mesaj yazmama engel değil. Ama dini ve siyasi görüşümün çok farklı olması sebebiyle yazacaklarıma gelecek tepkilerden çekindim diyebilirim.
Neyse konuyu dağıtmayayım.
Yozgatlıyım. Yukarıda arkadaşın bahsettiği şeye katılmıyorum. Şehir merkezinden uzakta dağ köylerine çekilmek zorunda kalmıştır sözü bir iftira, en iyimser bakış açısıyla bilgisizlik veya önyargılı olmak demektir.
Yazısı altında verdiği listeye bakarsanız alevi köylerinin çoğunluğunun merkeze bağlı olduğunu görürsünüz. Listedeki Kababel Köyü Yozgat'a en yakın bir kaç köyden biridir.
Böyle bir yazıyı bir hemşerimin yazmış olmasına üzüldüğümü belirtmek istiyorum.
Yozgat, Bozok Yaylası üzerine kurulmuş bir şehir olduğundan, Akdağmadeni ilçesi civarı hariç dağlık bir bölge değildir. Tabi ki her şehirde olduğu gibi küçüklü büyüklü tepeler, engebeler vardır. Ama kesinlikle Yozgat'tan tecrit edilmiş, yalıtılmış, dağlık bölgeye hapsedilmiş bir alevilik yoktur.
Eğer iddia edildiği gibi olsaydı alevi köylerinin Akdağmadeni İlçesi ve çevresinde olması gerekirdi.
İster alevi olalım, ister sünni olalım. İnancımızla birlikte yaşamamızı lütfen karıştırmayalım.
Bu ülke hepimizin. Bizler ülke mozayiğinin renkleriyiz. Bu renklilik kültür zenginliğimizin sembolü olmalı, ayrılık, gayrılıkların değil.
Saygılar,
petricli 21.04.2008, 05:12 Sayın Alevi Can66,
Size bir hemşehriniz olarak teşekkür ediyorum. Doğruları dile getirdiğiniz için.
Saygılar,
AleviCan66 25.04.2008, 19:18 Selam Arkadaşlar,
Alevi değilim... Foruma edebi bir karışıklık sebebiyle üye olmuştum.
Üyeliğim üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen kurucusu olduğum başka bir forumda yazmam sebebiyle mesaj yazmak kısmet olmadı.
Açıkçası biraz çekindim diyebilirim. Çünkü alevi olmadığım gibi solcu da değilim. Tabi ki bunlar forumda mesaj yazmama engel değil. Ama dini ve siyasi görüşümün çok farklı olması sebebiyle yazacaklarıma gelecek tepkilerden çekindim diyebilirim.
Neyse konuyu dağıtmayayım.
Yozgatlıyım. Yukarıda arkadaşın bahsettiği şeye katılmıyorum. Şehir merkezinden uzakta dağ köylerine çekilmek zorunda kalmıştır sözü bir iftira, en iyimser bakış açısıyla bilgisizlik veya önyargılı olmak demektir.
Yazısı altında verdiği listeye bakarsanız alevi köylerinin çoğunluğunun merkeze bağlı olduğunu görürsünüz. Listedeki Kababel Köyü Yozgat'a en yakın bir kaç köyden biridir.
Böyle bir yazıyı bir hemşerimin yazmış olmasına üzüldüğümü belirtmek istiyorum.
Yozgat, Bozok Yaylası üzerine kurulmuş bir şehir olduğundan, Akdağmadeni ilçesi civarı hariç dağlık bir bölge değildir. Tabi ki her şehirde olduğu gibi küçüklü büyüklü tepeler, engebeler vardır. Ama kesinlikle Yozgat'tan tecrit edilmiş, yalıtılmış, dağlık bölgeye hapsedilmiş bir alevilik yoktur.
Eğer iddia edildiği gibi olsaydı alevi köylerinin Akdağmadeni İlçesi ve çevresinde olması gerekirdi.
İster alevi olalım, ister sünni olalım. İnancımızla birlikte yaşamamızı lütfen karıştırmayalım.
Bu ülke hepimizin. Bizler ülke mozayiğinin renkleriyiz. Bu renklilik kültür zenginliğimizin sembolü olmalı, ayrılık, gayrılıkların değil.
Saygılar,
Hemşerim Yozgatta ne kadar bulundun bilmiyorum ama söylediklerin gerçeği yansıtmıyor.Yozgat ta aleviler oldukça baskı görmüştür.
yakın tarihte katliamlar olduğu (80 öncesi) sırada bazı sünni köyler komşu oldukları alevi köylerin arazilerini aralarında paylaşmışlar.Yani aleviler yok edilip sürülüp yerlerine kendileri konacaklar.Bunun ne demek olduğunu anlıyor musun. ama yinede aleviler kin gütmemiştir. ve yetmemiş gibi bir çok iftiralara uğramışlardır.
ayrıca tarihe bakar ve biraz araştırırsan aleviler baskılardan dolayı dağ yamaçlarına yerleşim kurduklarını ve evlerini cok yakın olduunu görürsün .Türkiye genelinde böyle durum sözkonusudur.Özellikle baskıların katliama iftiralara dönüştüğü yavuz döneminden beri. Fakat tarih die okutulanlarda osmanlının büyümesinde anadolu erenlerinin büyük katkısı olduğun dan söz edilmez.
Baskılar dan dolayı şehir hayatında da aleviler birlikte aynı mahallerde yasamak zorunda kalmışlardır.İnançlarını yaşamak için.Fakat baskılar bu seferde piskolojik olarak uygulan mış.Örneğin alevilerin çoğunluta olduğu mahallerin ismi yauz sultan selim mahhallesi ,okulu gibi isimler konmuş.Alevi köylerine yoldan sudan elektirikten öğretmenden okuldan önce cami yaptırılıp imam gönderilmiş.
Babalrımızın dedelerimizin anlattığına göre yozgat a gittiklerinde hangi köyden geldiklerini söyleyemezler miş.Özellikle sorgun ilçesinde
biraz zamanın varsa yozgattaki alevi köylerine birde sünni köylerine bak gez ve farkı anla. baskı olmuş mu olmamış mı. Türkiye geneli böyle.Sünni inanca devlet ödenek ayırırken ve coğu bakanlığın bütçesinden daha büyük bütçeye sahip diyanet varken. alevi inancını kültürünü kendi imkanlarıyla yaşatmaya çalışmışlardır. baskı altında.
biraz objektif olursan cok rahat farkına varırsın.
Hiç kimse diyemezki baskı görmemiştir aleviler.Bu apacık ortadadır inkarı söz konusu bile deildir.
saygılar
petricli 26.04.2008, 16:49 Hemşehrim,
Öncelikle belirtmek isterim ki 1980 öncesi baskılar evet olmuştur. Ama alevilik-sünnilik çatışması değil, sağcı-solcu çatışması sebebiyle olmuştur.
Ali Keven'i tanır mısın bilmem. Anne tarafından yakın akrabamdır. 80 öncesi aynı şey solcu olduğu için O'na da yapılmıştır. Ali Keven alevi değil, sünnidir. 1980 öncesinde Yozgat'ta ne kadar solcu varsa psikolojik baskılarla kaçmaya zorlanmıştır. İnat edenler dövülmüş kaçmak zorunda bırakılmıştır. Bunlar yapılırken alevi-sünni ayrımı kesinlikle yapılmamıştır.
Ayrıca Yozgat'a solcuların girmesi de engellenmiştir. Mesela Yozgat Çamlık Gazinosu'nda konser vermek için gelen İlhan İrem solcu olduğu için dövülmüş ve konser veremeden Yozgat'tan kaçmak zorunda kalmıştır.
Bu yapılanlar çok yanlış şeylerdir. Olmaması gerekirdi. Ne yazık ki doğru. Ama alevi-sünni çatışması değildir.
Yozgat'ta hiç bir zaman alevi-sünni ayrımı yapılmamıştır. 1967 yılında Yozgat'ta doğdum ve 1997 yılı mayıs ayına kadar oradaydım. 1997 yılından sonra böyle bir ayrım olmuşmudur bilemem. Fakat öncesinde böyle olaylar olmamıştır.
Bir Yozgatlı olarak sende iyi bilirsin ki Yozgatlılar misafirperver insanlardır. Kimseye kötülük yapmazlar. Öyle ki doğudan göç ettirilen Kürtler bile Yozgat'a yerleştirilmişler, zaman içinde Yozgat Kürtleri olmuşlardır.
Aynı şekilde mülteci olarak ülkemize gelenlerin bir kısmı Yozgat'ta mülteci kampları açılıp yerleştirilmişlerdir.
Bu kadar kozmopolit bir nüfus yapısına sahip olmasına rağmen ne dini, ne etnik hiç bir kavga veya çatışma olmamıştır.
1980 öncesi siyasi olaylarında ise sadece Yozgat değil bütün Türkiye karışmıştı. 1980 öncesi bile siyasi kavgaların en az yaşandığı şehirlerden birisidir Yozgat.
Lütfen. 27 yıl yaşadığım şehirde görmediğim şeyleri varmış gibi söylemeyin. Yozgat'ta yaşadığım yıllarda arkadaşlarımın yarısından fazlası alevi olduğu halde, ne onlar açısından ne benim açımdan hiç bir zaman problem olmamıştır. Çünkü bizler alevi sünni diye bir ayrım bilmeden yetiştirildik. Birbirimizi kardeş bildik ve öyle bilmekteyiz.
Sağ-sol kavgasını alevi-sünni kavgası olarak göstermeye çalışmayın lütfen.
Saygılar,
AleviCan66 27.04.2008, 16:15 Hemşehrim,
Öncelikle belirtmek isterim ki 1980 öncesi baskılar evet olmuştur. Ama alevilik-sünnilik çatışması değil, sağcı-solcu çatışması sebebiyle olmuştur.
Ali Keven'i tanır mısın bilmem. Anne tarafından yakın akrabamdır. 80 öncesi aynı şey solcu olduğu için O'na da yapılmıştır. Ali Keven alevi değil, sünnidir. 1980 öncesinde Yozgat'ta ne kadar solcu varsa psikolojik baskılarla kaçmaya zorlanmıştır. İnat edenler dövülmüş kaçmak zorunda bırakılmıştır. Bunlar yapılırken alevi-sünni ayrımı kesinlikle yapılmamıştır.
Ayrıca Yozgat'a solcuların girmesi de engellenmiştir. Mesela Yozgat Çamlık Gazinosu'nda konser vermek için gelen İlhan İrem solcu olduğu için dövülmüş ve konser veremeden Yozgat'tan kaçmak zorunda kalmıştır.
Bu yapılanlar çok yanlış şeylerdir. Olmaması gerekirdi. Ne yazık ki doğru. Ama alevi-sünni çatışması değildir.
Yozgat'ta hiç bir zaman alevi-sünni ayrımı yapılmamıştır. 1967 yılında Yozgat'ta doğdum ve 1997 yılı mayıs ayına kadar oradaydım. 1997 yılından sonra böyle bir ayrım olmuşmudur bilemem. Fakat öncesinde böyle olaylar olmamıştır.
Bir Yozgatlı olarak sende iyi bilirsin ki Yozgatlılar misafirperver insanlardır. Kimseye kötülük yapmazlar. Öyle ki doğudan göç ettirilen Kürtler bile Yozgat'a yerleştirilmişler, zaman içinde Yozgat Kürtleri olmuşlardır.
Aynı şekilde mülteci olarak ülkemize gelenlerin bir kısmı Yozgat'ta mülteci kampları açılıp yerleştirilmişlerdir.
Bu kadar kozmopolit bir nüfus yapısına sahip olmasına rağmen ne dini, ne etnik hiç bir kavga veya çatışma olmamıştır.
1980 öncesi siyasi olaylarında ise sadece Yozgat değil bütün Türkiye karışmıştı. 1980 öncesi bile siyasi kavgaların en az yaşandığı şehirlerden birisidir Yozgat.
Lütfen. 27 yıl yaşadığım şehirde görmediğim şeyleri varmış gibi söylemeyin. Yozgat'ta yaşadığım yıllarda arkadaşlarımın yarısından fazlası alevi olduğu halde, ne onlar açısından ne benim açımdan hiç bir zaman problem olmamıştır. Çünkü bizler alevi sünni diye bir ayrım bilmeden yetiştirildik. Birbirimizi kardeş bildik ve öyle bilmekteyiz.
Sağ-sol kavgasını alevi-sünni kavgası olarak göstermeye çalışmayın lütfen.
Saygılar,
Evet yozgat insanı kesinlikle misafir perverdir.Ayrıca çok hemşericidir.
Ama burda bahsedilen alevi köylerinin durumu ve yapılan baskılardır.Alevi köylerinin neden göç verdiği de ortadadır.Baskı yukarıda bahsettiğim gibi pisikolojik ve devlet baskısı ve inançları yaşamalrındaki zorluklardır.
Ve alevi köylerinin dağlık yamaçlarda olma sebeplerinden bahsettik.Ne kadar halk kardeşçe yaşasada belli yerlerde ayrım gözlemlenmektedir yoksa benim şuan yaşanıyor ve yaşanmıyor durumu değil. sadece sabpleri açıkladım. yaşadığım bölgede de alevi ve sünni halk cok ii ilişkileri vardır.Ancak alevilerin köylerinin durumunun nedenleri, bahsettim şuan var veya yok o değil konu.Açıklanan olaylar ve geçmiş sebepleri açıklamam bu yüzden.
Saygılar hemşerim.
Ayrıca ben seksen öncesi olayları değil 80 den önce farklı inançtan insanlara yapılan ayrımcılığı söyledim.katliam ve baskı 80 öncesindeki sıklığını vurgulamak sağ sol olaylarını alevi sünni çatışması göstermek değil.alevi sünni çatışması değil alevilere baskı şeklinde olmuştur burdada dikkatini çekerim ayrıca amacım kin nefret değil. bazı gerçekleri göstermek.Aleviler her zaman kardeşlik dostluk ve barış tan yana olmuşlardır.Genelinin solcu olması sola yakın olmasının nedenide budur.
Amacım olayları saptırmak deil.bildiğim gerçekleri söylemektir.
Saygılar hemşerim.
petricli 29.04.2008, 14:32 40 yaşındayım. Ömrümün ilk 27 yılını Yozgat'ta geçirdim. Sizin bahsettiğiniz alevi sünni ayrımını ne yaşadım, ne duydum. 80 öncesinde yaşanan tek ayrım sağ-sol kavgasıdır. Bunun dışında bir kavga, bir ayrım olmamıştır.
90'lı yılların başında sağ-sol kavgasının yerine alevi-sünni kavgası çıkarmak isteyenler oldu. Sadece Yozgat'ta değil, Türkiye'de bunu yapmaya çalıştılar. Ama özellikle Yozgat'ta buna prim veren olmadı.
Bizler sünni olarak alevileri din düşmanı veya din dışı görmeyiz. İslamı farklı yorumlayan bir mezhebin üyeleri olarak görürüz. Kendisi bizzat din düşmanı veya din dışı olduğunu söylemedikçe hiç bir müslümana başka türlü bakmayız.
Zaten inancımıza göre bir müslümana müslüman değil diye iftira atmak, iftiracıyı dinden çıkarır.
Saygılar,
|
|