Aşkaleyi hiç görmeyen hemşesilerim için iki ay önce cektigim resimleri sizlerle paylaşmayı düşündüm. Aynı zamanda Erzurum ve köyümün yani kükürtlünün resimlerini de yayınldım bakmanızı tavsiye ederim.
720872097210
721172127213
7214
7215 7216
7217 7218
7219 7220
7221
TARİHİ DURUMU :
Konumu itibariyle, doğu illerini batıya ve kuzeye bağlayan yolların kesiştiği noktada yer alan ve tarihi açıdan eski bir yerleşim yeri olan Aşkale, tarihi boyunca çeşitli kavimlerin ve milletlerin istilasına uğramış ve otuz beş kez el değiştirmiştir.
Bugünkü ismini Türk devresinde alan Aşkale' nin tarihi, MÖ 1700 yılında Hititler' le başlamış, 1081 yılında Türkler' in , Çaldıran Savaşı (1514) ile de Osmanlı Devleti'nin hakimiyetine girmiştir.
DÜNDEN BUGÜNE AŞKALE :
Coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca 35 defa el değiştiren ilçe 3 Mart 1918 Tarihinde Rus işgalinden kurtarılmış, 1938 de ilçe olan Aşkale ülkemizin en işlek yollarından biri olan E-80 karayolu ile doğuyu batıya, D-100 karayolu ile kuzeyi güneye bağlayan yolların ilçede kesişmesinin yanı sıra tren yolu ile de doğuyu batıya bağlamaktadır.
İlçe sert kara ikliminin etkisi altındadır.
2000 genel nüfus sayımında ilçe merkezi 16634, köy ve beldeleri ile beraber toplam nüfusu 33216 olan ilçeye bağlı merkez belediye, Kandilli ve Yeniköy belediyesi olmak üzere 3 belediye teşkilatının yanı sıra 10 u merkeze bağlı olmak üzere toplam 76 muhtarlıkla idari teşkilatlanmasını kurmuş olan ilçenin 4.ncü Zırhlı Tugayı, Meslek Yüksekokulu, Çimento Fabrikası, Alçı Fabrikası ve birçok Kamu Kurum ve Kuruluşunu barındırması sosyal yapıyı dinamik bir hale getirmekle ilçemizde değişik sosyal grupların buluşmasına vesile olmuştur.
Bu durum bir bakıma ülke mozaiği görünümü verilmektedir.
AŞKALE BELEDİYESİ
Bahçeli evler Mahallesi
C.aybar paşa Mahallesi
Çarşı Mahallesi
Emek Mahallesi
İstasyon Mahallesi
Kıbrıs Mahallesi
Meydan Mahallesi
Şafak Mahallesi
Yeşilova Mahallesi
Yeni mahalle
YENİKÖY BELDESİ
Halit paşa Mahallesi
KANDİLLİ BELDESİ
Güvenç Mahallesi
KÖYLERİ:
Abdalcık
Akören
Altıntaş
Ardıçyayla
Bağırsak
Ballıtaş
Bozburun
Büyükgeçit
Çatalbayır (penek)
Çayköy Köyü
Çiftlik-Bucak Merkezi
Dağyurdu
Dallı (sos) Demirkıran
Dereköy
Düzyurt
Eyüpoğlu
Gökçebük
Güllüdere
Gümüşseren (ışıkveren)
Güneyçam
Gürkaynak (Balımpetek)
Hacıbekir
Hacıhamza
Hatuncuk
Haydarhacı
Kapıkale
Karabıyık
Karahasan
Karasu
Kavurmaçukuru
Koçbaba
Koşapınar
Kurtmahmut
Küçükgeçit
Küçükova
Kükürtlü
Merdiven
Merkez Çatören
Merkez Gölören
Mezra
Musadanışman
Nahiyeçatören
Ocaklı(persor) Ortabahçe
Ovacık
Özler
Pırnakapan( %50)
Saptıran
Sarıbaba
Sazlı
Taşağıl
Taşlıçayır
Tazegül
Tecer
Tepsicik
Tokça
Topalçavuş
Tosunlu
Tozluca
Turaç
Yayla
Yaylayolu
Yaylımlı
Yumruveren
bu bilgi erzurumlu.net den alınımıştır.
kırmızılılar alevi köyleri yalnız birkaç köyün yeni adlarını hatırlayamadım.
rockçı turna
05.09.2006, 23:11
arkadasım öncelikle resimler için tsk;)
bildigim kadarıyla aşkale erzurum un en cok alevi nüfus barındıran ilçesi. bu köylerin kaç tanesi alevidir bir bilgin varmı?
arkadasım öncelikle resimler için tsk;)
bildigim kadarıyla aşkale erzurum un en cok alevi nüfus barındıran ilçesi. bu köylerin kaç tanesi alevidir bir bilgin varmı?
bu bilgin doğru sanırım bende aşkaleliyim en çok alevi nüfusu burda diye biliyorum bende..
Alevi köylerini kırmızı ile belirttim ama birkaç köyün yeni adını hatırlayamadım.
aşkaleli
08.09.2006, 16:56
Teşekkürler selpe...
Epey bir Aşkale resmi koymuşsun. Eee bende de Aşkale özlemi çok zaten. Çok makbule geçti.
selam dost.kırmızı ıle belırttım dedın ama gurkaynak(balimpetek) neden kırmızı degil.www.turkudenizi.com
kusura bakma kardeşim eski isimleri biliyorum da ama yeni isimlerini tam bilmediğim için belirtmemiştim teşekkürler hatırlattıgın için
xolxol_12
24.12.2006, 14:45
Arif Sağ Aşkale limyidi Yalnış mı hatırlıyorum ??
Alevi köylerini kırmızı ile belirttim ama birkaç köyün yeni adını hatırlayamadım.
Selamlar
Bende aşkaleliyim,resimler için teşekkürler ancak bozburunda alevi köyüdür. Bozburunluyum,eski adı da kom dur.)
Saygılar
RaP_erdinc
14.04.2007, 19:18
ben erdinç kükürtlülüyümm bana kükürtlünün resimlerini gönderirseniz çooookkkkk mennun olurum erdinc_25_1992@hotmail.com
ekorkmazarslan
19.04.2007, 15:27
aslıda orda bir çok köy alevi köyüdür bazıları boş köy oldugu için bilinmez özellikle tecer.Karasu.saptıran gibi
ekorkmazarslan
19.04.2007, 15:32
slm kardeş ben kendi köyümü bulamadım saptıran karasu arası tecer köyü eski isimle delihacılar köyü eger bulabilirsen sevinirim şimdiden teşekkürler