Orijinalini görmek için tıklayınız : Ordu / Gürgentepe
Bir Zeynep 02.11.2005, 21:40 Babam in memleketi Tokat / Niksar dir. Annem Ordu / Gürgentepe den gelir. Ordu da alevi olmaz diye bi kural mi var? Bi yerde katiyen alevi olmaz veya sunni olmaz diye bisey yoktur. Bunu tüm ciddi halde diyen insanlar var gercekten. "Git özünü arastir, Ordu da alevi mi vardir? Daha neler. Var isiyen git!" gibi cevaplar geliyor. Gürgentepe köyünde tabiki aleviler yasar, eskilerde kendilerini mesela tahtaci olarak tanitirlarmis sunnilerden korkusuna. Alevilik Ordu da belki acik acik yayinlanmiyodur, bu dogru, mesela bizim köyde daha yeni yeni cem evleri kuruluyo ama alevilik Ordu da her zaman var olan bir yasam dir. Ne zaman memleket Ordu desem, beni sunni sanip, say bakalim dedelerinin adlarini derler, bakalim bi Ömer veya Osman var mi aralarinda diye ; ) Rahmetli dedemin adi P. Bektas, Allaha sükür sag olan, canimdan cok sevdigim ana annem E. Bektas (kiz ismi E. Celebi) bundan daha alevi isim mi olurmus ki de bana Ömerleri Osamanlari soruyolar!?
Festoolaa 06.11.2005, 01:41 Orduda alevi yok diye kim diyor anlamıyorum,bu sitenin genelinde şöyle bir izlenim var türkiyede alevi nufus sunni nufusa göre çok çok az...halbuki çok yanlış önce araştırın sonra konuşun...kimi kendi memleketinde 10 köy anca var diyor kimi orduda alevi yok diyor...orduda fatsada en az yüzde 30 alevidir nufus olarak...daha ne yazıyıım bilemiyorum...
ali haydar 06.11.2005, 13:01 orduda alevi köyü çoktur.ünye,gürgentepe,mesudiye,fatsa,korgan,akkuş da yoğun alevi köyü vardır.bir hakkında bir şey bilmeyenler orda hemen alevi yok derler
ali haydar 06.11.2005, 13:06 kim diyor yozgatta 10 alevi köyü var diye.arkadaşlar yorum yaparken bilmadiğiniz konu hakkında yazmamak daha iyi.sadece çekerekte 25- 30 civarı alevi köyü var.ayrıca akdağmadeni,yerköy,sorgun (sorgundaki bahatlar kasabası alevi dir) çandır,boğazlıyan,çayıralan , merkez ve aydıncıkta çok alevi köyü var.bilmeden yorum yapmasanız daha iyi olur.
Bir Zeynep 06.11.2005, 21:23 Canlar nufus olarak alevi sayisi sunni sayisindan az oldugu her kitapta okulunur, bu elde olan bisey ve benim konuyu acisimda demek istedigim "Ordu da alevi yok diyorlar" demesi alemin, cevrenin, sunni vatandaslarindan, yani yasadigim tepki dir anlatabildim mi? bende ona sasiyorum yani ve sizden fikir toplamak istedim, neden böyle diyolar? Gercekten Ordu "sunni" bi yer olarak mi biliniyo. Resmem bana diyen oldu yaw: "Ordu da alevi olmaz ki, aha o zaman siz sonradan mi "dönme" siniz?"
Alevimen 07.11.2005, 00:09 Babam in memleketi Tokat / Niksar dir. Annem Ordu / Gürgentepe den gelir. Ordu da alevi olmaz diye bi kural mi var? Bi yerde katiyen alevi olmaz veya sunni olmaz diye bisey yoktur. Bunu tüm ciddi halde diyen insanlar var gercekten. "Git özünü arastir, Ordu da alevi mi vardir? Daha neler. Var isiyen git!" gibi cevaplar geliyor. Gürgentepe köyünde tabiki aleviler yasar, eskilerde kendilerini mesela tahtaci olarak tanitirlarmis sunnilerden korkusuna. Alevilik Ordu da belki acik acik yayinlanmiyodur, bu dogru, mesela bizim köyde daha yeni yeni cem evleri kuruluyo ama alevilik Ordu da her zaman var olan bir yasam dir. Ne zaman memleket Ordu desem, beni sunni sanip, say bakalim dedelerinin adlarini derler, bakalim bi Ömer veya Osman var mi aralarinda diye ; ) Rahmetli dedemin adi P. Bektas, Allaha sükür sag olan, canimdan cok sevdigim ana annem E. Bektas (kiz ismi E. Celebi) bundan daha alevi isim mi olurmus ki de bana Ömerleri Osamanlari soruyolar!?
Pekala siz şimdi sadece Gürgantepe'yi mi bize tanıtacaksınız, en az Ordulu kadar Tokatlısınız bence bu nedenle Niksarı'da tanıtmalısınız :ilgili: Niksarı çok duydum ama hakkında bilgim yok bir iki resim gayet hoş olabilir.
Bir Zeynep 07.11.2005, 22:23 ne yazik ki Tokat i bilmiyorum dost! Cok kücükkene gitmisligim oldu ama hatirlamiyorum acikcasi ;( cok üzgünüm buna. Babaannem ve Dedem rahmetliler, Tokat da aileden kimse kalmadi, Halamlar, Amcamlar hepisi Istanbulda yasiyorlar. Orduyu da sadece sag olan ve canimdan cok sevdigim ana annemin sayesinde tanirim ve cok severim. Güzel bir yer, gitmenizi gezmenizi tavsiye ederim. Allah izin verirse gidecem bi zamanlar Tokat a, böyle olmaz ki demi ama? Ama baska bir can Tokat resimleri eklemis foruma Alevimen dostum, bi baki ver istersen.
özgüreren 07.11.2005, 23:00 Orduda çokca alevinin yaşadığını sanıyorum..o türlü söylemler zaten kasıtlı duymak istemediklerinden..Alevinin olmadığı bir yer yok sanırım..Bir zamanlar faşizme direnen en ünlü şehirdir kurtarılmşı bölge olarak tarih yazdırlar bu uzun sürmedi ama olsun yinede yapacaklarını yaptılar helal olsun onlara..
hasanerdogan 08.11.2005, 17:57 Türkiye'nin her ilinde alevi vardır.Ordu'da olduğunu biliyorum.Üniversitede arkadaşım vardı
Kizilbas 66 09.11.2005, 07:03 Sevgili Dostlar.. Yapilan tahminlerde Türkiyede 15-20 Milyon Alevi-Bektasi oldugu söylenir.Kimi bu rakamlari cok yada az buldugunu ifade eder.Tabi bu konuda resmi bir sayi yok fakat kendi düsünceme göre bu sayinin abartildigini düsünüyorum.Özellikle son dönemlerde 12 Eylül sonrasi Orta ve Bati Anadolu Alevi yerlesim birimleri son derece ciddi bir asimilasyon politikasiyla karsi karsiyadir.Biz Aleviler inancimiza ,yolumuza sahip cikmak ve gelecek kusaklara aktarmak zorundayiz baska secenegimizde yoktur .
Ordu daki alevilerle ilgilide bu konuda Ali güzel Alim in yazdigi gibi gürgentepede alevi köyleri var.Özellikle Ünye-Fatsa arasinda 7-8 Alevi Köyü mevcut .Burada yasayan aleviler kendilerini NALCI olarak adlandiriyorlar..
Sevgilerimle..........
ali haydar 11.11.2005, 21:03 arkadaşlar ünye ve fatsanın toplamında 30-35 kadar alevi köyü var.ayrıca bu ilçelerin merkezin dede önemli alevi nüfus var
merhaba benim erkek arkadasımda ordulu ama bana alevi kökenli olduklarını söyledi bu durumda arkadasım alevimi ve namaz ve oruç tutuyorlar benim bildigime göre aleviler bunları yapmazlar
merhaba benim erkek arkadasımda ordulu ama bana alevi kökenli olduklarını söyledi bu durumda arkadasım alevimi ve namaz ve oruç tutuyorlar benim bildigime göre aleviler bunları yapmazlar
tamam anladik.
bozulmus pilak gibi ikide bir ayni seyi soyluyorsun.
Bir Zeynep 15.11.2005, 20:53 merhaba benim erkek arkadasýmda ordulu ama bana alevi kökenli olduklarýný söyledi bu durumda arkadasým alevimi ve namaz ve oruç tutuyorlar benim bildigime göre aleviler bunlarý yapmazlar
öyle diyosa öyledir canim. (insallah yani sana yalan söylemezdir). Dedigim gibi TABIKI yani Ordu da aleviler var, bende aleviyim. Oruca bisey diyemem, benim ailemdende bazilari tutar, TR de yasayan teyzem veya rahmetli BAba annem tutardi mesela Ramazan i, halbüki soyumuzda kattiyen sunni kan akmamistir damarlarimizdan. Herkes kendisi bilir. Ama namaz kilmalari gercekten biraz tuaf bence.
Kızılırmaklı 20.11.2005, 17:30 Bizim buradada çok Ordulu var Gürgentepeli, Gölköylü falan... Ama onlar aleviliğe pek düşkün değiller. Namazda kılanı da vardır oruç tutanı da inanırım yani şaşırmam. Bizde bilmiyor ne olduklarını henüz çıkaramadık çisem :)) Ordulu bir arkadaşım var alevilik üzerine tartıştık. Gören dicek sunni mi ne o kadarki koruyor savunuyor şaşmış kalmıştım yani ne diyeyim. Ramazan oruçunu tutanlar ne hikmetse acaba 12 imamlarıda tutuyor mu??? Milletin bu mantığını hiç mi hiç anlamam...
hakangs52 13.12.2005, 16:42 Ordu'da da alevi vardır bizzat ben kendimden biliyorum ben de Gürgentepe'liyim ve aleviyim ve orada cem evi olmadığı için biz evlerde cem yapıyorduk ve hala bu gelenek devam ediyor Allah'a şükür
Bir Zeynep 13.12.2005, 17:54 Ordu'da da alevi vardır bizzat ben kendimden biliyorum ben de Gürgentepe'liyim ve aleviyim ve orada cem evi olmadığı için biz evlerde cem yapıyorduk ve hala bu gelenek devam ediyor Allah'a şükür
Merhaba hemsom, o zaman belki ana annemleri tanirsin. Gürgentepe pek büyük degil sanirim. Anaannem Elif Bektas, rahmetli Pasa Bektas dedemin esi. Sivas Caddesinin bitisiginde bi mezarlik var. O yolda bir ilk okulda var mesela. O mezarligin yanina bir Cem Evi kuruldu can. Belki bilirsin?!?!
Bir Zeynep 13.12.2005, 18:00 malesef Doga dan daha fazla resmim yok. Ama Ordu cok güzel dir canlar...
Ayyyy resimler cok büyükmüs canlar, gözükmüyo. Upload edilmemis üzgünüm.
hakangs52 25.12.2005, 17:58 valla tanımıyorum ben 13 yıl once tasındık ama her yaz mutlaka gidiyorum biz Gürgentepenin akyurt mahallesinde yasıyoruz ve yanlıs bilmiyorsam hepsi alevi olması lazım orduya ait birkaç resim yukledim.
hakangs52 25.12.2005, 17:59 sende elinde resimleri paylasırsan sevinirim
Bir Zeynep 25.12.2005, 17:59 Sagol can, yüregine saglik. Ah Ordum ahhhhhhhh......
hakangs52 27.12.2005, 23:43 Sagol can, yüregine saglik. Ah Ordum ahhhhhhhh......
rica ederim önemli olan paylaşım
hakangs52 02.01.2006, 20:10 yzın tatil için güzel bir yerler arayan bütün canları Ordu'ya bekleriz tertemiz sahilleri ve yeşilin bin bir rengiyle harika bir yer
Bir Zeynep 02.01.2006, 22:29 yzın tatil için güzel bir yerler arayan bütün canları Ordu'ya bekleriz tertemiz sahilleri ve yeşilin bin bir rengiyle harika bir yer
Ay sanki o karli yer ana annemin yasadigi yer. Neresi orasi can??? Hasret doldu icim, özlem icindeyim : ((
hakangs52 03.01.2006, 00:42 gürgentepeden bir resim olması gerekiyor bir forumdan almıstım
hakangs52 23.01.2006, 23:10 ORDU’MUZ
Sonsuz olan sevgisi yer alır içimizde,
Heyecanı, aşkını kalbimizde buluruz,
Akşamları gölgesi çırpınırken denizde;
Büyüler gönülleri şirin, yaman Ordu’muz.
Boztepe’ye yaslanmış, bulutlar ona duvak,
Saçları Koyu yeşil, yüreklerde tel tel ak,
Tatmadan sarhoş olur uzanan dudak,
Güzeller yatağı dile destan Ordu’muz.
Hayat bulur ufkunda, göç etmez asla bahar,
Çırpınarak naz eder eteğinde mor sular,
Hasretiyle tutuşur bağrımızda duygular,
İçimizde yanandır sevgi olan Ordu’muz.
Bağrı engine açık, yeşil çelenkli başı;
Duruşu candan kıvrak, henüz pek gençtir yaşı,
Sonsuz güzellik taşır dağı, ovası, taşı,
En kuytu bir köşesi bize vatan Ordu’muz.
Boztepe’ye yaslanmış bulutlar ona duvak
Saçları koyu yeşil, yüreklerde tel tel ak,
Tatmadan sarhoş olun ona uzanan dudak.
Güzeller yatağı dile destan Ordu’muz.
Mahmut Sıtkı CAN
Bir Zeynep 24.01.2006, 17:19 Sagol paylasimin icin güzel dost. Yüregine saglik.
hakangs52 27.01.2006, 23:20 Gürgentepe'den görünüm
hakangs52 01.02.2006, 19:36 Ordu
Oynak sabah rüzgârlarından aldım yasemin kokunu
Yeşili bozuk eteklerinde savruldum
Kurumuş çamlar altında dolaştım boz tepelerinde
Güz aylarında turunç belikli saçlarını sevdim
Kayboldum bakışlarının
Lacivert gecelerinde
Karadeniz’in kızıl ufuklarında battı ıslak akşamların
Deniz kokusuna bulanan akasyalarını soluyan benim
Dikenler üstündeki kırmızı güller gibi yanar ışıkların
Türküler söyledim ayazlı gecelerine
Dondu sesim
Gözbebeklerinin kırında sürmekteyken tutsaklığım
Gözlerim yasağa davetkâr dudaklarına savruldu
Yosun rengi köpüklü dalgalar serdim ayaklarına
Gündoğumuna bakan ışıltılı yüzünü sevdim
Ordu
Murat Aydın Doma
teberoglu 02.02.2006, 21:18 Selam canlar Ordu da Alevi köyü değil,köyleri hatta ilçeleri vardır.Gürgentepe'de bu ilçelerden biridir.Biz Gürgentepeden Zonguldağın Alaplı ilçesine gelmişiz 100 sene önce ve Alaplının Gümeli beldesini oluşturmuşlar.Günümüzdede 2500 civarında nufusa sahip bi beldedir.Zamanlada Alaplıdan diğer ilçelere dağılmışız toplam 4000 civarında bi nufusumuz var Alaplı ve Ereğlide.Bütün bu nufusun hepsi Ordu Gürgentepelidir ve hala Gürgentepede akrabalarımız aynı soyadını tasıdığımız canlar vardır.Önümüzdeki günlerde de beldemizden fotoğraflarını siz canlarla paylaşmaya çalışacağım.
hakangs52 10.02.2006, 23:43 sağol can verdiğin bilgiler için resimleri de bizimle paylaşırsan sevinirm
mihrican52 14.02.2006, 00:10 Benim diğer illerden bir rastlantı olarak tanımış olduğum alevi ve ya sünni arkadaşlarım ben orduluyum ve aleviyim dediğimde çok şaşırıyolar. Ordu da alevi varmı yaaa diye şaşırıyolar... Her nedense. Bende ordu ili gürgentepe ilçesi alevilerindenim. Ve ordu da alevi var hemde büyük bir çoğunlukla.
hakangs52 17.02.2006, 14:34 bende gürgentepeliyim Arıcan' ailesindenim ya siz mihrican52
hakangs52 18.02.2006, 23:03 Ordu
Oynak sabah rüzgârlarından aldım yasemin kokunu
Yeşili bozuk eteklerinde savruldum
Kurumuş çamlar altında dolaştım boz tepelerinde
Güz aylarında turunç belikli saçlarını sevdim
Kayboldum bakışlarının
Lacivert gecelerinde
Karadeniz’in kızıl ufuklarında battı ıslak akşamların
Deniz kokusuna bulanan akasyalarını soluyan benim
Dikenler üstündeki kırmızı güller gibi yanar ışıkların
Türküler söyledim ayazlı gecelerine
Dondu sesim
Gözbebeklerinin kırında sürmekteyken tutsaklığım
Gözlerim yasağa davetkâr dudaklarına savruldu
Yosun rengi köpüklü dalgalar serdim ayaklarına
Gündoğumuna bakan ışıltılı yüzünü sevdim
Ordu
Murat Aydın Doma
hakangs52 18.02.2006, 23:03 ORDU
Yer yüzü yanlızdı hemide kurak
Tepeler dizildi birbirinden ırak
Toprağa can geldi sular akarak
Ordu kuruldu boztepeye bakarak
Ötelerde yanan aşkın közünü
Baharda toprağın yeşil özünü
Karadenizin masmavi gözünü
Seyrederim boztepeden yüzünü
Mevsimler elinde doğar sırayla
Sonbahar geçerken uğrar arayla
Veda zamanında artık duayla
Yüreğimde gider en son durağa
Osman Alparslan
hakangs52 18.02.2006, 23:04 ORDU ŞEHRİNE SESLENİŞ
Füsunkâr yüzünün hüsnü sevdası,
Beni de gönülden bağlasın Ordu.
Gel ey.. Bu yerlerin nazlı Leylâsı,
Mecnun’un dizinde ağlasın ORDU…
Ses versin, rüzgarın yanık sesime,
Ortak olsun CİVİL sonsuz ye’sime,
MELET’in acıyıp, son nefesime,
İçli mersiyeler söylesin ORDU…
Bu yerlerin yeşil mehtabı mısın?
Yoksa, sen bir şiir kitabı mısın?
Avâre ruhların mihrabı mısın?
Kalp sana arzı-hal eylesin ORDU…
M. Sükûti KARACA
mihrican52 20.02.2006, 22:32 bende gürgentepeliyim Arıcan' ailesindenim ya siz mihrican52
Değerli arkadaşım bende Gürgentepe' ye bağlı Tikenlice köyündenim duymuşsundur ismini muhakkak. Arıcan soyadını duymuştum daha önce yabancı değil yani...
haydoglulu 20.02.2006, 22:40 benim kanimca turkiyedenin en az %35 alevidir. ama az bilinir bunun nedenine yıllarca zulum gormus halkımızın kendını saklamasıdır. gercek bi sayım yapılsa %40ı bile gecse sasırmam
hakangs52 22.02.2006, 22:31 ORDU SAHİLLERİNDE BİR AKŞAM VAKTİ
Güneş gurup ediyor Ordu sahillerinde
Bir meltem esiyor ılgıt ılgıt,mağrur
Geride kalan mahzun,ıssız,köhne bir sahil
Ve kıyıda nefret kokan dehşet dolu dalgalar…
Ordu sahilleri ıpıslak,gözyaşı dolu
Bir şeyler eksik şimdi yeri dolmayan…
İlk göz ağrım,tek tesellim sevgilim
Ölü şehir,batan güneş,mehtapsız gece…
Ufukta fırtına kopuyor siyahî matem
Sitem var renklerde,her taraf solgun
Karanlık hükmediyor Ordu sahillerine
Mâzi canlanıyor bir an gözlerimde…
İlk göz ağrım,tek tesellim sevgilim.
Martılar uçmuyor artık neşe saçarak
Bülbüller sustu kara bataklar peyda olalı
Mevsimler,aylar,haftalar,günler peşimden koşuyor
Bir esirim şimdi Ordu sahillerinde zincire vurulmuş
Kapkara yağmur bulutları gibi boşalmaya hazır…
Hüzün var şimdi Ordu sahillerinde
Çünkü yok artık yanımda şimdi…
İlk göz ağrım,tek tesellim sevgilim.
M.Nihat Malkoç
ya canan bak beni sınır etme ya sen bılıyor olabılırsın ama ben diger arkadaslara soyluyorum hem sanane ya ben burada istedigimi soylerım ya yasak degil özgur bır ulkedeyız canım burada herkes ordudan bahsedınce benım erkek arkadasımda ordulu fatsalı anlatabılyormuyum anlamak istıyorum bılgı sahibi olmak istıyorum arkadaslar tesekkurler
derviscemal 23.02.2006, 14:23 sevgili arkadşlar Türkiyenin hemen hmen bütün illerinde alevi kökenli insanların yaşadığını günlük hayatımızda bile görmekteyiz..
hakangs52 07.03.2006, 00:58 http://www.hizmettv.com.tr/artimg/TUUCPGgEI8mGxf7.jpg
Köylerin Alt Yapısını Destekleme Projesi (KÖYDES) kapsamında Ordu İli devletten en büyük 3. payı aldı.
Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Ak Parti Ordu Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cemal Uysal KÖYDES kapsamında her ile belirli oranlarda nakdi para aktarımı gerçekleştirildiğini ve 2006 yılı için Ordu’ya ayrılan para miktarının Türkiye’de 3.sırada olduğunu söyledi.
Ordu’ya bu kapsamda 50 milyon YTL kaynak ayrıldığını belirten Uysal, 79 il arasında en yüksek 3.ödenek ayrılan Ordu köylerinin, 2006 yılında hizmet zengini olacağını belirtti
ya canan bak beni sınır etme ya sen bılıyor olabılırsın ama ben diger arkadaslara soyluyorum hem sanane ya ben burada istedigimi soylerım ya yasak degil özgur bır ulkedeyız canım burada herkes ordudan bahsedınce benım erkek arkadasımda ordulu fatsalı anlatabılyormuyum anlamak istıyorum bılgı sahibi olmak istıyorum arkadaslar tesekkurler
bu ne şiddet bu ne celal:garibbak:
çisem, senin özgürlüğünün başladığı yerde birilerinin özgürlüğü bitebilir..
herkesin özgür olması için tek koşul : saygı..
lütfen bunu bizden esirgeme..:uhhm:
konuyu pek anlamadım ama sen sor ben yardımcı olurum.gereksiz yere taptışmayın.ben orduluyum neyi merak ediyosun?
konuyu pek anlamadım ama sen sor ben yardımcı olurum.gereksiz yere taptışmayın.ben orduluyum neyi merak ediyosun?
bu Ordulular pek bi höt höt oluyormuşş:yamukgul:
pek bi ukala gördüm seni,ne işin var bu sitede gereksiz laflar edip durma aleviliği merak et öğren,gerisi boş yani.zamanını daha iyi değerlendir
pek bi ukala gördüm seni,ne işin var bu sitede gereksiz laflar edip durma aleviliği merak et öğren,gerisi boş yani.zamanını daha iyi değerlendir
akıl yaşta değil baştaymış:yamukgul:
oldu canım, baş üstüne..başka emrin?..:yamukgul:
neyse yaa benden sana bugünlük prim yeter, hadi selametle..
gelin-canlar 10.04.2006, 23:21 Ben ordu gürgentepeden bir gencim.. ordudada çok alevi vardır...
merhaba öncelıkle izem bana sormus galıba burdakı konuyu sellda senden ordadan benım yerıme cevap yazmıssın neyse ben son derece saygılıyım izem neyse SELLDA sana soyluyorum bana orduluyum bana soyle bıtsın bu tartısma dedın bende soruyorum ya ordu fatsada alevi kokenlı ınsanların sımdı sunnılesmıs olabılırlermı ya ben sunnıyım yanı bızım gıbı namaz ve oruc hatta hacca bıle gıttıklerını bana soyledı arkadasım bunu ogrenmek ıstıyorum yanı alevi kokenlı ınsanlar nasıl yanı nasıl soylesem ya bana anlatırmısınız ya of arkadaslar herkese saygı duyuyorum ve ayrımcılıkta yapmıyorum buarada herkes anlasın benı tesekkurler
merhaba öncelıkle izem bana sormus galıba burdakı konuyu sellda senden ordadan benım yerıme cevap yazmıssın neyse ben son derece saygılıyım izem neyse SELLDA sana soyluyorum bana orduluyum bana soyle bıtsın bu tartısma dedın bende soruyorum ya ordu fatsada alevi kokenlı ınsanların sımdı sunnılesmıs olabılırlermı ya ben sunnıyım yanı bızım gıbı namaz ve oruc hatta hacca bıle gıttıklerını bana soyledı arkadasım bunu ogrenmek ıstıyorum yanı alevi kokenlı ınsanlar nasıl yanı nasıl soylesem ya bana anlatırmısınız ya of arkadaslar herkese saygı duyuyorum ve ayrımcılıkta yapmıyorum buarada herkes anlasın benı tesekkurler
Karadeniz ilk Türk göçü alan yerlerden biriydi oraya gelen Türkler, Çepni Türkleriyle ve Alevilerdi.Bu toprakların İlk Alevileri, Türkleri onlardı ama Osmanlının baskıları sonucu yüzyıllar önce sünnileştiler ve o bölgede doğal olarak Alevilerin nüfusu daha az:yorgun: Sadece onlar değil, Anadolu, Alevilerin yurduydu ve birçok aşiret, insanlar zorla ve baskılarlaSÜNNİLEŞTİRİLDİ! :)
ordu nüsunun enaz %20si alevidir.ordunun her ilçesinde alevi köyleri mevcut.başta gürgentepe gelir.
bence bu alevi kokekını arastırmak gerekıyor ne zaman nerden gelmıs ya herkes baska seyler soyluyor hangısı dogru hangısı yanlıs bılmıyorum
olabilir çisem sonradan baskılar sonrası bu kültürden uzaklaşmışş olabilirler,bunu bilelmeyiz tabiki ama yinede bi bilgileri vardır eğer alevi iseler,araştırın öğrenin diyebiliyorum ancak
shulphicare 01.05.2006, 23:33 merhaba arkadaşlar,bende ordu fatsalıyım.öncelikle şunu söyleyim;ordu ili karadeniz bölgesinin bir parçası olduğu halde,şehir genelinde karadeniz kültüründen ziyade,iç ve doğu anadolu halkının yaşam tarzının hüküm sürdüğünü söyleyebilirim.bu sebeple ilk önce ordu da alevi olmaz düşüncesini kafamızdan silelim.her ne kadar kemençe sesleri ve laz şivesi ile konuşulsa da,bunları kullanan insanlar gürcistan ve doğu karadeniz dolaylarından ordu'ya göçmüştür.buna şahit olmak isterseniz,aybastı,korgan,gölköy,gürgentepe,fatsa, çamaş ilçeleri ve civar köylerini gezmenizi tavsiye ederim.
pekı o zaman ordunun fatsa serıfıye koyu hakkında bılgın varmı ? yanı alevi kokenlı ınsanlar yanı ya of sız dıyorsunuzkı ordu fatsa yanı turkıyenın heryerınde tamam ben buna bırsey demıyorum saygı duyuyorum SİZ SHULPHİCARE sıze soyluyorum serıfıye koyu alevi koylerınden bırı mıdır pekı saygılarımla tesekkurler
shulphicare 04.05.2006, 22:25 evet sayın çisem,şerifiye mahallesi bir alevi mekanıdır.erenyurt kasabasına bağlı olduğunu biliyorum.bi kaç kişi tanıyorum hatta,saygılar benden..
Bir Zeynep 04.05.2006, 22:28 bilgilerin icin tesekkür ederim sulphicare can. tokat-ordu kizindan selam :)
orduda alevi çok var ben orduluyum neresinde ne kadar ordulu var biliriyorum ayrıca ordu türkiyenin en güzel yeridir benim annemde gürgentepeli
gelin-canlar 16.05.2006, 14:31 ordu nüsunun enaz %20si alevidir.ordunun her ilçesinde alevi köyleri mevcut.başta gürgentepe gelir.
aynen öyle ordulu olna canlarla tanışmak isterim herkezle tanşmak isterim ama memleketimden bi başka oluyor...:p bende gürgentepedenim tikenlice köyü....
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Gürgentepe'den görünüm
ah ah azmı o sokaklardan geçtim.... saol kardeşim.. bu perşembe gürgentepeye çıkayım ben...
Bir Zeynep 16.05.2006, 21:02 bu perşembe gürgentepeye çıkayım ben...
benden selam götür güzel memleketime :)
zeyno can annen gürgentepenin hangi köyünden
Bir Zeynep 17.05.2006, 22:36 merkez oluyo galiba sahatay dost. adrese baktim da, köy adi yazmiyo cünkü. Anneme sordum: "icinden" dedi :) sendemi gürgentepedensin sah can?
ben aslen ordu ulbeyliğim annem gürgentepeli orda çok tanıdığım var istanbulda oturuyorum
shulphicare 16.07.2006, 22:23 bekle beni gürgentepe 20 gün sonra ordayım,öldü deresi kenarında gürgen ağacının kökünden çıkan pınarın başında olacağım görüşmek üzere
can_dost 18.07.2006, 01:38 merhaba mıhrı benı tanıyacakmısın bakalım :) soyleeee bı selam vereyım dedım sana :) mersın den sıvas lı olarak :) kendıne ıyı bak gorusmek dılegıyle byyyy
Bir Zeynep 18.07.2006, 14:49 bekle beni gürgentepe 20 gün sonra ordayım,öldü deresi kenarında gürgen ağacının kökünden çıkan pınarın başında olacağım görüşmek üzere
selam götür güzel orduma :uzgunsok: bende istiyom gitmek
selam hemserilerim almanya hannover den, bu sayfayi alevilik hakkinda arastirma yaparken buldum gercekten güzel bi sayfa emegi geven herkese tasekkür ederim.
kartalizma 01.09.2006, 13:25 ben de mesudiyeliyim alevi köyünden,ve baba tarafım da gürgentepe nin bi köyünden ..orası da alevi köyü.. yani ordu da ,özellikle gürgentepe de alevi köyleri çoğunlukta..
Bir Zeynep 01.09.2006, 13:35 slm aramiza yeni katilan hemso canlarim.
kartalizma 04.09.2006, 14:00 walla çok özledim Hanyanı'nı ....babaannem anzar köyünden. tabii doğru yazabildiysem...:)
diğer hemşolarla tanışmak isterim... :)
gündoğdu 26.09.2006, 23:11 Babam in memleketi Tokat / Niksar dir. Annem Ordu / Gürgentepe den gelir. Ordu da alevi olmaz diye bi kural mi var? Bi yerde katiyen alevi olmaz veya sunni olmaz diye bisey yoktur. Bunu tüm ciddi halde diyen insanlar var gercekten. "Git özünü arastir, Ordu da alevi mi vardir? Daha neler. Var isiyen git!" gibi cevaplar geliyor. Gürgentepe köyünde tabiki aleviler yasar, eskilerde kendilerini mesela tahtaci olarak tanitirlarmis sunnilerden korkusuna. Alevilik Ordu da belki acik acik yayinlanmiyodur, bu dogru, mesela bizim köyde daha yeni yeni cem evleri kuruluyo ama alevilik Ordu da her zaman var olan bir yasam dir. Ne zaman memleket Ordu desem, beni sunni sanip, say bakalim dedelerinin adlarini derler, bakalim bi Ömer veya Osman var mi aralarinda diye ; ) Rahmetli dedemin adi P. Bektas, Allaha sükür sag olan, canimdan cok sevdigim ana annem E. Bektas (kiz ismi E. Celebi) bundan daha alevi isim mi olurmus ki de bana Ömerleri Osamanlari soruyolar!?
ßende ordu gürgentepeliyim. ßu arada hatırlatma gürgentepenin %95 e yakını (ßu oran daha da fazla olaßilir) Alevidir.!
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
bu ne şiddet bu ne celal:garibbak:
çisem, senin özgürlüğünün başladığı yerde birilerinin özgürlüğü bitebilir..
herkesin özgür olması için tek koşul : saygı..
lütfen bunu bizden esirgeme..:uhhm:
özgürlügün tanımına dikkat et. özel ßi yere yada ßi alan varsa ßen özgürüm özgür ülkedeyim deme. ßaşkalarının dediği gißi ßirinin özgürlüğününö ßaşladığı yerde ßirinin ki ßiter değil!. diğer arkadaşımın dediği gißi saygı saygı...
mehmetalhas 26.01.2007, 21:34 Babam in memleketi Tokat / Niksar dir. Annem Ordu / Gürgentepe den gelir. Ordu da alevi olmaz diye bi kural mi var? Bi yerde katiyen alevi olmaz veya sunni olmaz diye bisey yoktur. Bunu tüm ciddi halde diyen insanlar var gercekten. "Git özünü arastir, Ordu da alevi mi vardir? Daha neler. Var isiyen git!" gibi cevaplar geliyor. Gürgentepe köyünde tabiki aleviler yasar, eskilerde kendilerini mesela tahtaci olarak tanitirlarmis sunnilerden korkusuna. Alevilik Ordu da belki acik acik yayinlanmiyodur, bu dogru, mesela bizim köyde daha yeni yeni cem evleri kuruluyo ama alevilik Ordu da her zaman var olan bir yasam dir. Ne zaman memleket Ordu desem, beni sunni sanip, say bakalim dedelerinin adlarini derler, bakalim bi Ömer veya Osman var mi aralarinda diye ; ) Rahmetli dedemin adi P. Bektas, Allaha sükür sag olan, canimdan cok sevdigim ana annem E. Bektas (kiz ismi E. Celebi) bundan daha alevi isim mi olurmus ki de bana Ömerleri Osamanlari soruyolar!?
ismiz bilimiyorum ama size katiliyorum aleviler heryerde varlar ama alevi olduklari hep sakmamişlardir
efendimbenim_ 09.02.2007, 11:00 Ordunun bir çok yerleşim bölgesinde alevi köyü var. Ama insanların hala bu aleviliği bir sır gibi saklamasının bir sebebi var. Ezilmekten ve insanların alevileri bir hristiyan gibi görmelerinden kayanklarınıyor. Artık korkmadan söylenmesi gerekiyor. Söylendiğindede karşı taraftaki insanın zarar vereceği düşünülüyor. Artık bu tabuları yıkalım. Üstümüzdeki bu alevi damgası hiçbir zaman değişmeyeceğine göre, farklı toplumlardaki insanlar alevilerin ne kadar kültürlü,dürüst,bilgili ve hangi toplumda olursa olsun bir bilgi birkiminin olduğunu, alevilerin nerde olursa olsun yeniliğe açık insanlar olduğunu bilyor. Bunun için kimliğinizi saklamayınız. ERDOĞAN AYDEMİR
Ordunun bir çok yerleşim bölgesinde alevi köyü var. Ama insanların hala bu aleviliği bir sır gibi saklamasının bir sebebi var. Ezilmekten ve insanların alevileri bir hristiyan gibi görmelerinden kayanklarınıyor. Artık korkmadan söylenmesi gerekiyor. Söylendiğindede karşı taraftaki insanın zarar vereceği düşünülüyor. Artık bu tabuları yıkalım. Üstümüzdeki bu alevi damgası hiçbir zaman değişmeyeceğine göre, farklı toplumlardaki insanlar alevilerin ne kadar kültürlü,dürüst,bilgili ve hangi toplumda olursa olsun bir bilgi birkiminin olduğunu, alevilerin nerde olursa olsun yeniliğe açık insanlar olduğunu bilyor. Bunun için kimliğinizi saklamayınız. ERDOĞAN AYDEMİR
Erdoğan sanki ben seni tanır gibiyim. Bende g.tepeliyim....
hangi köyündensin bende arıcanlardanım
Değerli arkadaşım bende Gürgentepe' ye bağlı Tikenlice köyündenim duymuşsundur ismini muhakkak. Arıcan soyadını duymuştum daha önce yabancı değil yani...
bende gürgentepeliyim
bende gürgentepeliyim Arıcan' ailesindenim ya siz mihrican52
bende arıcanım ama seni tanıyamadım
kartalizma 13.02.2007, 18:21 selam canlar benim de babaannem gürgentepe nin anzar köyünden .bilirsiniz o köyü. tanışalım kaynaşalım derim ben :)
efendimbenim_ 14.02.2007, 16:41 Melce ve diğer arkdaşlar tşk lerinize bende tşk ederim. Gürgentepede beni tanımayan yoktur. Tıkmağan Ali derler :) Mutlaka hepiniz bilrsiniz. O kabileden. Belki uzun zamandır işlerden fırsat bulamayıp farklı şehirlere çalışmaya giden arkaşlarada slm'lar.
Melce ve diğer arkdaşlar tşk lerinize bende tşk ederim. Gürgentepede beni tanımayan yoktur. Tıkmağan Ali derler :) Mutlaka hepiniz bilrsiniz. O kabileden. Belki uzun zamandır işlerden fırsat bulamayıp farklı şehirlere çalışmaya giden arkaşlarada slm'lar.
ya sen tıkman erdoğanmısın vay be erdoğan kardeş.seni buralarda görmek ne mutlu, bende bankacı demencinin m... sen anladın saygılar kardeşim
kendine iyi bak.
efendimbenim_ 18.02.2007, 14:37 Seni burda görmekte çok güzel. Tşk ederim. Uzun zaman oldu görüşmeyeli seninle. Nerelerde olduğunu bilmek isterim. Orduya geldiğin zamana beni mutlaka bul. Görüşmek üzere eski sınavcı :)
gelin-canlar 01.03.2007, 23:57 orduda olan varsa buluşma düzenleyelim ben ordudayım gürgentepe tikenlice köyüüü
pasaoglu_sk 14.04.2007, 23:39 Görüşlerinize katılıyorum. Evet bundan sonra Ordu'da Alevi oldugunu herkes bilecek.Çok yakında Ulubeyin Başçardak köyünde bir Cemevi açılışı yapılacak .Bu arada gürgentepeli tanıdıklarımız da çok Dedelerden .... Bize de Paşaogulları sülalesi derler tanıyanlar olursa mesajlarını beklerim...
Benim dedemlerin 1921lerden sonra yerleştikleri bölge sanırım bir zamanlar Giresun'a bağlıymış..
Karadenizdeki Aleviler, Ordu, Samsun, Giresun Yöresindedir daha çok...
Diğer İllerde çok çok seyrek.. Tabi geçmişte Karadenizde Alevilik hakimdi ama sonradan Osmanlı Tarafından yok edildi..
Bizim buradada çok Ordulu var Gürgentepeli, Gölköylü falan... Ama onlar aleviliğe pek düşkün değiller. Namazda kılanı da vardır oruç tutanı da inanırım yani şaşırmam. Bizde bilmiyor ne olduklarını henüz çıkaramadık çisem :)) Ordulu bir arkadaşım var alevilik üzerine tartıştık. Gören dicek sunni mi ne o kadarki koruyor savunuyor şaşmış kalmıştım yani ne diyeyim. Ramazan oruçunu tutanlar ne hikmetse acaba 12 imamlarıda tutuyor mu??? Milletin bu mantığını hiç mi hiç anlamam...
sn. kızılırmaklı ; o kadar da ön yargılı olmayın
ben gürgentepe alevisiyim.bende tokat ve sivasın özellikle imranlı aleviileri hakkında sizin gibi düşünüyorum.
ilçemiz alevi ve sünni nufus aşağı yukarı aynıdır.bildiğim gölköyde 1 köy mesudiyede 3 köy ulubey de 3-4köy alevidir diğer ilçeleri bilmiyorum.
ama emin olun insanlar orada inançlarını alevi gibi yaşamaya çalışıyor.
mesela ben istanbulda oturuyorum fakat burada topladığımız paralarda şuanda köyümüzde(akören) cemevi yaptırıyoruz.
saygılar....
SessizSedasız 06.09.2007, 17:38 Giresun, Ordu, Samsun hatta Trabzon vilayetlerini asıl türkleştiren boy çepnilerdir. Çepniler o zaman Aleviydi. Benim sülalem çepni boyuna dayanır. Bir kısmı Trabzonda bir kısmı Ordu'dadır. Çepnilerin çoğu zamanla sunnileşmiştir. Bizim akrabalarımızın bir kısmı Alevi büyük bir kısmı ise sunnidir. Şimdileri bazen acınacak halimize gülüyorum. Geçenlerde çok eski resimlere bakınca kuzenime bunlar kim diye sorduğumda yukarı köydki akrbalarımız dedi. Kimlerki görmedim ben bunları diye sorunca, onlar alevi dedi. Şaşırdım. Ama kuzenimin alevi onlar deyişi olumsuz bir tavırda olunca bende kızdım. Ne olmuş ki alevi olunca diye tepki verdim. Ne yazık ki din bezirganları bu kadar etkilemiş milleti. Kendi kanından, kendi dilinden, kendi geleneğinden vekültüründen ve yakın tarihe kadar aynı inançta olan insanından kendi ayrı tutma. Çok acaip geldi bana.. O resimleri fırsat bulunca forumda yayımlayacağım. Karadenizimizin bu vilayetlerinde alevi çoktur. yok diye birşey yok..
http://www.geocities.com/arabesk2000/aleviakrba.jpg
http://www.geocities.com/arabesk2000/alvakrb1.jpg
Başkomser 21.09.2007, 12:12 cumhuriyet döneminde yapılan bi araştırmaya göre ordu-karakuşta 40 alevi köyü vardı sonradan kara kötü anlam gibi anlaşılmasın diyerek KARAKUŞ "AKKUŞ OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.CANLAR AKKUŞLU OLAN VARMI???
Başkomser 21.09.2007, 13:42 Aslinda Orduda Alevİ Köyü çoktur Fakat Zamaninda Osmanlinin Kiyimlarindan Kurtulmak İçİn Alevİler DaĞlarin En Uç Eteklerİne İnmİŞ Ve Oraya YerleŞmİŞlerdİr.mesela Bİzİm Köyden Daha Ana Yola çikmak 5 -6 Km Dİr.artik İlçeye Ne Kadar Uzak Onu Bİlemem.ama Bİzİmkİnden Daha Fazla Olan Bİle Var.örn:sİvas-ulaŞ-karagöl Köyünün Köyden İlçeye Kadar Olan Mesafe 38 Km Gİbİ.geçende ArkadaŞim Var Sİvasli Bİz Şİmdİ Onlardan Kiz Alicaz.kizin Alevİ OlduĞunu Söyleyİnce Bende Nİye Kİ Bİz De Alevİyİz Dİyİnce Kiz İnanmadi Hanİ Orduya.yanİ Kisaca Ordunun Bİrçok Köyü Alevİ Köyüdür.
zeynep hanım sizinle tanışmak isterim...
çünkü soyadınız bektaş...
bizler dedelerimiz zonguldağın gumeli beldesine göç etmişler ordu gurgentepe den...ve benim büyük amcam araştırdı ve oradaki akrabalarımızı buldu onların soyadı da sizin gibi bektaş...
bana ulaşın lütfen
aydeniztr@lycos.com
ne varr ne yok gürgentepede?? kar çok yağmışş duyduguma göre:)
KIZILGÜN. 07.04.2008, 23:06 Ben Urdu AkkuŞluyum Ve Sonuna Kadarda KizilbaŞim........
Boyle Dogdum BÖyle GÖrdÜm BÖyle Ölecegİm.......
Yaaa canlar,
ben bilgi ariyorum ama bi turl guveilir bilgi bulamadim;
aradigim sudur, Ordu/fatsa/Pesembe ve köylerinde Sunnilestime operasyonlr olmusmudur?
ve kökenlerim hakkinda nderden bilgi Alabilirm??
yarimlarini dan tesekkur deyim
Eyvallah
Paşalıoğlu 17.04.2008, 09:22 Merhaba Fatsali,
Ordu'da Abulhayır (Gülyalı) dışında hemen her ilçesinde Aleviler vardır. Alevilerin çoğunluk olduğu tek ilçe Gürgentepe'dir. Bu ilçede Alevi olmayanlar Gürcüler ve göreceli olarak daha yakın zamanda yerleşendir. Annem Gürgentepe'lidir ve ayrıca Gürgentepe'de baba tarafından çok sayıda akrabam vardır.
Sünnileştirme operasyonu Osmanlı'dan beri kesintisiz sürmektedir. Günümüzde bu operasyonlar Alevilerin dışlanması, okullardaki Sünni anlayışın öğretildiği din dersleri, Alevi köylerine yapılan camiler ve bu köylere atanan imamlar, devlet televizyonlarında açık Sünni İslam propogandaları ve Alevilerin devlet kurumları dahil Alevi olmayanlar tarafından dışlanması biçiminde sürdürülmektedir. Bu konuda yaşanmış bir olayı aktarayım. Yaklaşık otuz yıl önce Gürgentepe'ye Termeli bir imam atanmış. İmam günlerce camide tek başına namaz kılmış. Ramazan gelince heyecanlanmış ve "artık camiye cemaat gelir" diye düşünmüş. Ramazan'da da camiye kimse gelmeyince "Allah buradan çok uzakta, ben Allah'ın olduğu yere gidiyorum" diyerek Terme'ye geri dönmüş.
Ayrıca, 1978-1980 yıllarında Ordu Valisi Reşat Akkaya'nın Alevi köylerine yönelik özel baskısı vardır. O yıllarda solcu olanlara da yapılan baskılar arasında bu baskı fazla göze batmamıştır. Yine, onbeş yıl önce bölgede PKK var diyerek bölgeye gönderilen sivil giyimli özel timlerin Alevi köyleri hakkında yaptıkları olumsuz propaganda hala anlatılmaktadır.
Ordu'daki Alevilerin kökenleri "çoğunlukla" Karadeniz'deki diğer Alevilerde olduğu gibi Türkmenlere (Oğuzlara) dayanır. "Çoğunlukla" sözcüğünü özellikle tırnak içine aldım çünkü Osmanlı döneminde 16. yüzyıldan itibaren çok sayıda isyan ve ekonomik nedenlerle çiftçilerin çiftini terk edip başka yerlere göç etmesi ve Osmanlı tarafından yapılan techir uygulamaları yani bir anlamda büyük karışıklıklar vardır. Bu karışıklıklarda örneğin Koçgiri tarafından bir çok kişinin Karadeniz'e yerleşme olasılığı vardır. Nitekim Karadeniz Alevilerinin bir kısmının kökeni Sivas'a dayanmaktadır. Hatta Türkiye'nin batısından gelen Aleviler bile olabilir. Naldökenlerin ve Çepnilerin büyükçe bir kısmı hala Batı Anadolu'dadır. Yine, Giresun'da, bugün Sünnileşmiş olmalarına karşın, Üsküdarlı diye anılan bir grup vardır ve o zaman Alevi olan Üsküdarlılar yıllarca Üsküdar'ı vatan tutmuşlar daha sonra Bizans'ın güçlenmeleri üzerine Üsküdar'ı terk ederek çoğu Giresun olmak üzere Karadeniz'e yerleşmişlerdir. Bu karışıklıklarda müslüman olmayan unsurların düşük olasılığa rağmen, tıpkı Sünni müslüman olmaları gibi, Alevilerin arasına karışma ihtimali de vardır. Bütün bu olasılıklara karşın Ordu Alevilerinin çoğunun Kürtün ile bir bağı,en azından bağlı oldukları Ocak (Güvenç Abdal Ocağı) bakımından, vardır. Kürtün bölgesi 12. yüzyıldan beri Oğuzların ana üssü olmuştur.
Bugün,Karadeniz'de gerek Alevi, gerekse Alevi olmayan (muhtemelen sonradan Sünnileşmiş) çok sayıda kişinin soy ağacı Kürtün'den, daha doğrusu Harşit vadisinden geçer.
Görüldüğü gibi Türkiye'nin diğer yerlerinde olduğu gibi, ister Alevi olsun ister Sünni olsun, tapu kayıtlarına ve eski Osmanlı belgelerine ve bazı sülalelerde olduğu gibi Selçuklu veya Osmanlı tarafından onaylanmış soyağaçlarına dayanmayanların, kökenlerinin ne olduğunu bilmeleri çok zordur.
Selamlar,
YAGMUR52 17.04.2008, 19:45 Merhaba hemsom, o zaman belki ana annemleri tanirsin. Gürgentepe pek büyük degil sanirim. Anaannem Elif Bektas, rahmetli Pasa Bektas dedemin esi. Sivas Caddesinin bitisiginde bi mezarlik var. O yolda bir ilk okulda var mesela. O mezarligin yanina bir Cem Evi kuruldu can. Belki bilirsin?!?!
Evet Hemşom Ben biliyorum.Bende Gürgentepeliyim.Gürgentepe sandığının aksine biraz büyük,dağınık yerleşme var. Bunu biliyorum çünkü Ablam Gürgentepe'de memur ve ben bir ara ona yardım etmiştim ve Gürgentepe bir ilçe olarak küçük gibi görünüyo ama dağınık köyleri çok.
YAGMUR52 17.04.2008, 20:15 orduda alevi köyü çoktur.ünye,gürgentepe,mesudiye,fatsa,korgan,akkuş da yoğun alevi köyü vardır.bir hakkında bir şey bilmeyenler orda hemen alevi yok derler
Evet ,haklısın.Ben Gürgentepedeki alevilerdenim.Ordu'da neden alevilerde dahil yok derler anlamadım.Biz neyiz o zaman! Soruyorum onlara.Benim Gönlüm alevi; öyle doğdum ve öyle de öleceğim!Karadeniz'de yok diyenlere.
Merhaba Fatsali,
Ordu'da Abulhayır (Gülyalı) dışında hemen her ilçesinde Aleviler vardır. Alevilerin çoğunluk olduğu tek ilçe Gürgentepe'dir. Bu ilçede Alevi olmayanlar Gürcüler ve göreceli olarak daha yakın zamanda yerleşendir. Annem Gürgentepe'lidir ve ayrıca Gürgentepe'de baba tarafından çok sayıda akrabam vardır.
Sünnileştirme operasyonu Osmanlı'dan beri kesintisiz sürmektedir. Günümüzde bu operasyonlar Alevilerin dışlanması, okullardaki Sünni anlayışın öğretildiği din dersleri, Alevi köylerine yapılan camiler ve bu köylere atanan imamlar, devlet televizyonlarında açık Sünni İslam propogandaları ve Alevilerin devlet kurumları dahil Alevi olmayanlar tarafından dışlanması biçiminde sürdürülmektedir. Bu konuda yaşanmış bir olayı aktarayım. Yaklaşık otuz yıl önce Gürgentepe'ye Termeli bir imam atanmış. İmam günlerce camide tek başına namaz kılmış. Ramazan gelince heyecanlanmış ve "artık camiye cemaat gelir" diye düşünmüş. Ramazan'da da camiye kimse gelmeyince "Allah buradan çok uzakta, ben Allah'ın olduğu yere gidiyorum" diyerek Terme'ye geri dönmüş.
Ayrıca, 1978-1980 yıllarında Ordu Valisi Reşat Akkaya'nın Alevi köylerine yönelik özel baskısı vardır. O yıllarda solcu olanlara da yapılan baskılar arasında bu baskı fazla göze batmamıştır. Yine, onbeş yıl önce bölgede PKK var diyerek bölgeye gönderilen sivil giyimli özel timlerin Alevi köyleri hakkında yaptıkları olumsuz propaganda hala anlatılmaktadır.
Ordu'daki Alevilerin kökenleri "çoğunlukla" Karadeniz'deki diğer Alevilerde olduğu gibi Türkmenlere (Oğuzlara) dayanır. "Çoğunlukla" sözcüğünü özellikle tırnak içine aldım çünkü Osmanlı döneminde 16. yüzyıldan itibaren çok sayıda isyan ve ekonomik nedenlerle çiftçilerin çiftini terk edip başka yerlere göç etmesi ve Osmanlı tarafından yapılan techir uygulamaları yani bir anlamda büyük karışıklıklar vardır. Bu karışıklıklarda örneğin Koçgiri tarafından bir çok kişinin Karadeniz'e yerleşme olasılığı vardır. Nitekim Karadeniz Alevilerinin bir kısmının kökeni Sivas'a dayanmaktadır. Hatta Türkiye'nin batısından gelen Aleviler bile olabilir. Naldökenlerin ve Çepnilerin büyükçe bir kısmı hala Batı Anadolu'dadır. Yine, Giresun'da, bugün Sünnileşmiş olmalarına karşın, Üsküdarlı diye anılan bir grup vardır ve o zaman Alevi olan Üsküdarlılar yıllarca Üsküdar'ı vatan tutmuşlar daha sonra Bizans'ın güçlenmeleri üzerine Üsküdar'ı terk ederek çoğu Giresun olmak üzere Karadeniz'e yerleşmişlerdir. Bu karışıklıklarda müslüman olmayan unsurların düşük olasılığa rağmen, tıpkı Sünni müslüman olmaları gibi, Alevilerin arasına karışma ihtimali de vardır. Bütün bu olasılıklara karşın Ordu Alevilerinin çoğunun Kürtün ile bir bağı,en azından bağlı oldukları Ocak (Güvenç Abdal Ocağı) bakımından, vardır. Kürtün bölgesi 12. yüzyıldan beri Oğuzların ana üssü olmuştur.
Bugün,Karadeniz'de gerek Alevi, gerekse Alevi olmayan (muhtemelen sonradan Sünnileşmiş) çok sayıda kişinin soy ağacı Kürtün'den, daha doğrusu Harşit vadisinden geçer.
Görüldüğü gibi Türkiye'nin diğer yerlerinde olduğu gibi, ister Alevi olsun ister Sünni olsun, tapu kayıtlarına ve eski Osmanlı belgelerine ve bazı sülalelerde olduğu gibi Selçuklu veya Osmanlı tarafından onaylanmış soyağaçlarına dayanmayanların, kökenlerinin ne olduğunu bilmeleri çok zordur.
Selamlar,
valla ben guz, Turkmen, haciemiroglu bilmem ne...bilmiorum, tek bildigim, Atalarim asyadan gelmis sanirim. Dedem anlatirmis...
hayrani_52 13.05.2008, 10:31 Merhaba canlar ben bu platformda yeniyim bende Gürgentepeliyim Aleviyim Ordu/Gürgentepe alevileri Hünkar
Hacı BEktaş_i Veli HZ. Yyanında yatan zat olan Güvenç Abdal soyundan gelmektedirler. Karadeniz ve Ordu'da sanıldıgından çok fazla alevi var.
|
|