Orijinalini görmek için tıklayınız : Tahtacılar.

hizir_potter
06.09.2006, 16:44
Tahtacı deyince yada internette falan aratınca hemen mersin geliyor önümüze ama burdur (ki ben orda yaşıyorum ve orada bir oba var) ısparta antalya gibi akdeniz yörelerindeki alevilerin çoğu tahtacıdır.tahtacıyık bizzz.....
:thumbup:

ahmet yapar
06.09.2006, 23:36
hızır potter: yoksa sen şahin abinin oğlu hızırmısın?

hizir_potter
07.09.2006, 14:07
evet ahmet abi ben hızır

zafergngr
11.09.2006, 10:16
sevgili can bende mersinli bir tahtacıyım kızılkaya köyündenim!:D

serkanbaki
16.09.2006, 09:59
arkadaşım tahtacılar ege ve akdenizde bulunmaktadır.mersin de tahtacıların yoğun bulunduğu bir bölgedir...

trabzonlu
16.09.2006, 10:26
tahtacıları duymuştum ama bu kadar cok olduklarından haberim yoktu.demek türkiyenin 4/3 tahtacı desene:))

keklikoluk köyü
16.09.2006, 11:35
"TRABZONLU" herkese çatmak zorunda mısın? Kullandığın o resmi de değiştir.Tahtacılar'ın Alevilik içinde kendine özgü bir yeri var.

serkanbaki
16.09.2006, 23:48
yok trabzonlu 3/4 ü kadar değil.söylediğim gibi akdeniz ve egede yoğun nüfuslanmıştır...

IÖINIDIEIRI
22.09.2006, 05:42
ben mersinliyim o kadar çok olduğunu bilmiyordum ... sevindim buna

hatice81666
23.09.2006, 14:14
ben mersinliyim o kadar çok olduğunu bilmiyordum ... sevindim buna
buna bende cok seviniyorum.umarım hergecen gün daha cok kisi formum varlıgından haberdar olur.

zafergngr
23.09.2006, 18:59
buna bende cok seviniyorum.umarım hergecen gün daha cok kisi formum varlıgından haberdar olur.
ewet çok fazlayız ama brbirimize kenetlenme sorunumuz var önder benim kardeşim yani öz abim :d

hizir_potter
30.09.2006, 15:34
Evet Önemlİ Sorun Kenetlenmeme..

Şoreş
30.09.2006, 15:36
Batıdaki Tahtacı Canlarımızda Ülkücülüğü yönelme olduğu gözlemledim..Yanlış anlamayın siz Ülkücüsünüz demiyorum ama Muğladaki arkadaşımdan da aldığım haberler ve anlatılanlar pek hoşuma gitmedi.Ülkücüler ki Alevileri kesen, yakanlar.. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

serkanbaki
30.09.2006, 16:24
gürsel kardeşim evet var.ne yalan söyleyeyim ki.benim tanıdığım alevilerden de ülkücü olan var.özellikle yurtdışında yaşayanlar.ama sadece bunu tahtacılara bağlamak yanlış olur.çünkü bu kişinin seçimidir ve bunu yapanlar arasında çok canlar mevcut malesef...

candostum
30.09.2006, 21:54
Batıdaki Tahtacı Canlarımızda Ülkücülüğü yönelme olduğu gözlemledim..Yanlış anlamayın siz Ülkücüsünüz demiyorum ama Muğladaki arkadaşımdan da aldığım haberler ve anlatılanlar pek hoşuma gitmedi.Ülkücüler ki Alevileri kesen, yakanlar.. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.
bence kesinlikle yanlış yapıolar özlerini unutmamaları geçmişlerini unutmamaları lazım bunlar çok önemlii :thumbdown

candostum
04.10.2006, 21:56
gun bırlık gunu onun ıcın en azından bırbırımızı tanımamız gerekıyor onunıcın dahasık mesjlasmamız gerek tanısıp kaynasmamız gerek mucadeleıcın sesımızı duyurmak ıcın gelın canlar bır olalım....

Seyduna
05.10.2006, 09:00
tahtacıları duymuştum ama bu kadar cok olduklarından haberim yoktu.demek türkiyenin 4/3 tahtacı desene:))

Matematik bilgin de supermis:-)

güldestim
05.10.2006, 10:15
Antalya "Elmalı"da da çok tahtacı var.

thosun
06.10.2006, 13:43
Selam canlar ben de bahsettiğiniz bölgede bir tahtacıyım .... Muğla yöresinde ve Fethiye de .... Sizi aydınlatıyım .... Buradaki tahtacıların çoğu yerel seçimlerde oyunu Mhp ye attı ama tabi ki ben atmadım elim varmadı ... Atmalarının sebebi de Mhp ye oy vermeleri değil Behçet Saatçi ye oy vermeleri ... Behçet Saatçi belediye başkanımız olup Fethiye'ye çok emeği geçmiştir ve hala Fethiye için çalışıyordur ..... Tahtacıların çoğunun Mhp ye oy atma sebebi Chp li olan adayın bizim oyları cepte görüp bizim tahtacıları muhattapa almamasıdır .... Ve Mhp li olmasına rağmen inşallah yapılacak olan cem evimiz için bütün kolaylıkları ve izinleri sağlamaya çalışıyor başkanımız .... Bana sorsanız oy atarmısın Üç hilale elim varmaz .... Merak etmeyin biz tahtacılar Ramazan geldiğinde Musa Eroğlu ilme değer verdimi (ramazanı sele verdim de geldim) dinlemeyi çok severiz ....

candostum
06.10.2006, 18:42
Selam canlar ben de bahsettiğiniz bölgede bir tahtacıyım .... Muğla yöresinde ve Fethiye de .... Sizi aydınlatıyım .... Buradaki tahtacıların çoğu yerel seçimlerde oyunu Mhp ye attı ama tabi ki ben atmadım elim varmadı ... Atmalarının sebebi de Mhp ye oy vermeleri değil Behçet Saatçi ye oy vermeleri ... Behçet Saatçi belediye başkanımız olup Fethiye'ye çok emeği geçmiştir ve hala Fethiye için çalışıyordur ..... Tahtacıların çoğunun Mhp ye oy atma sebebi Chp li olan adayın bizim oyları cepte görüp bizim tahtacıları muhattapa almamasıdır .... Ve Mhp li olmasına rağmen inşallah yapılacak olan cem evimiz için bütün kolaylıkları ve izinleri sağlamaya çalışıyor başkanımız .... Bana sorsanız oy atarmısın Üç hilale elim varmaz .... Merak etmeyin biz tahtacılar Ramazan geldiğinde Musa Eroğlu ilme değer verdimi (ramazanı sele verdim de geldim) dinlemeyi çok severiz ....
walla sevgili kardeşlim kendileri için bişey yapmışlar saolsunlar ama 3 hilale adamın elini götüttürünler utansın bence...

mersinli_pelin
14.10.2006, 21:04
bende tahtacıyım ve yanılmıyorsam tahtacının en yoğun bulunduğu yerlerden biri mersin...ve anlamadığım bişey tahtacı ne demek bilmeyen bi sürü alevi var........

zafergngr
17.10.2006, 23:09
tahtacı ismi atalarımızın ağaçla uğraştıklarından dolayı aldıkları isimdir benim köyümde hala bu işi yapan var hatta onların yanında bende yaptım

serkanbaki
19.10.2006, 22:18
bu çok güzel birşey zafer arkadaşım.benim de adım tahtacı ve ne yazık ki daha böyle bir faaliyette bulunmadım:( evet hala tahtacılığı sürdürenler var fakatyine de eskisi gibi değil...

Şoreş
19.10.2006, 23:07
Bugün bazı gelenekler sürdürülmeyebilir ama Tahtacı adını onurla taşımaya devam edin.. Çünkü doğaya saygı gösteren bir toplum Tahtacılar. Aleviliğin Mihenk taşlarından.

serkanbaki
19.10.2006, 23:20
bugünlerde gelenekler fazla kalmadı diyebilirim.bunun sebebi ise bence geçen zaman ve gelişen zamanla birlikte değişen şartlar.kim istemez ki geleneklerimizi ve göreneklerimizi hala yaşatmayalım.bu gelenek ve göreneklerden uzaklaşma türk toplumunun genelinde mevcutdiyedüşünüyorum ben.umarım gelenek ve göreneklerimize sahip çıkarızz tüm türk milleti ve özellikle aleviler olarak...saygılar

Sarper
22.10.2006, 12:03
Ya hü Erenler

Merhaba arkadaşlar bende foruma yeni katılanlardanım.Evet ben de mersindenim.Kahramanmaraştan başlar tahtacılar ve de Çanakkale'ye kadar sürer kısaca bu bilgim var

Saygılar

zafergngr
25.10.2006, 15:45
bu çok güzel birşey zafer arkadaşım.benim de adım tahtacı ve ne yazık ki daha böyle bir faaliyette bulunmadım:( evet hala tahtacılığı sürdürenler var fakatyine de eskisi gibi değil...

babam eskiden tahtacılık yaparmış taki 15 sene öncesine kadar ama amcalarım hala devam ediyo hepsi çanakkalede ama onlarda işi geliştirdi ben geçen yaz bi ay orda kaldım:D

kervanci
12.11.2006, 19:54
ewet çok fazlayız ama brbirimize kenetlenme sorunumuz var önder benim kardeşim yani öz abim :d
Kardes bende Tahtaciyim antalya nin koyunlar koyunden biz antalya da fazlayız ben 17 köy biliyorum antalya da belki daha da vardır oyyynnn... Ya Goca Tahtacilar yazisalim bende Tahtacioglu07 mesajlarınızı bekliyorum

kervanci
27.11.2006, 17:11
Goca tahtacilar bende tahtaciyim Antalya dan antalya da 15 tane filan tahtaci koyu vardir

mersinli_pelin
09.12.2006, 19:16
selam bende mersin tahtacılarındanım...gerçekten epey yoğunlukta tahtacılar mersinde...

aytans
09.12.2006, 20:50
merhaba canlar bende izmir bergamanın tahtacılarındanım.Bergamada tahtacı köyü 3 tane var azız yani

murat222
09.12.2006, 22:59
bergamanın tahtacı köyleri haricinde çepni alevi köyleri de var

Devrimci Marksist
09.12.2006, 23:06
İzmir'e bağlı Bademler Köyü de tahtacıdır. Bu köy Türkiye'nin göz bebeği. Bütün köy tiyatrocu ve çok aydın insanlar. 5n 1k'da belgeseli yayınlandı.
E egenin alevileri de bir başka oluyo canım (şaka yaptım)

aytans
09.12.2006, 23:07
doğru 5-6 çepni köyü var siyanürlü altın çıkarılmasın diye mücadele başlatan köylüler onlar.

amanos
16.02.2007, 15:42
selam dostlar bana tahtaci adının nerden geldiğini anlatirsaniz sevinirim

Agop
16.02.2007, 15:52
tahtacı isminin sanıldığı gibi tahtadan ve tahtağacı'ndan geldiği yanlıştır. aslında tahtacıların ismi "tat" adlı kavimden gelir. tat kavimi azerbaycan dağlarında ve horasanın bazı bölümlerinde yaşayan göçebe bir kavimdir. hala bir kısmı zerdüşt olan bu kavimin bir kısmıda alevidir. bu kavimin anadoludaki halklar (özelliklede dağlı rumlar ile) ile karışması sonucu tatacılar oluşmuştur. tahtacıar tabiri ise yanlıştır. çünkü asıl adımı tatacılardır.

zafergngr
17.02.2007, 09:36
bende tahtacıyım ve yanılmıyorsam tahtacının en yoğun bulunduğu yerlerden biri mersin...ve anlamadığım bişey tahtacı ne demek bilmeyen bi sürü alevi var........

hangi köydensin kimlerdensin belkiğ tanımıyorumdur mersinde bilmediğim gezmediğim tahtacı köyü yok ... yardımcı olursan sevinirimmm

nazan01
28.03.2007, 08:49
merhaba arkadaşlar ben alevilikle ilgili bir foruma ilk defa giriyorum ve bende birşeyler yazmak istedim.bende tahtacıyım ve adanalıyım .köyümüz ise adana -imamoğluna bağlı uluçınar köyü .genelde adananın sepici mahallesinde bizim köyün tahtacıları ikamet etmekteler ve oldukça kalabalık bir toplumuz .

serkanbaki
31.03.2007, 23:52
sepici mahallesi yüreğirde oluyor değil mi.

paslıyüz
01.04.2007, 00:08
Bende mersinde yaşayan biri olarak bir çok tahtacı tanıyorum ve bunların çoğu aleviliğe gönülden bağlı kişilerdir, bu durum beni çok sevindiriyor ayrıca şivelerini asimile olmadan kültür mirası olarak aktarmak ve yaşatmak mutluluk verici olsa gerek....

yagmur_ozgur33
01.04.2007, 00:21
sevgili can bende mersinli bir tahtacıyım kızılkaya köyündenim!:D
slm kardeşim bende kızılkaya köyündenim ben yağmurlardanım sen kimlerden sin şuan nerdesiniz

izmir_35
01.04.2007, 00:23
izmir narlıderede,de tahtacılar var

kervanci
03.04.2007, 18:42
oyn millet bende tahtaciyim bende Antalya da yasiyorum bizim antalya da cok tahtaci koyu vardir biz burda birbirimizi biliriz.

serkanbaki
05.04.2007, 22:58
Bende mersinde yaşayan biri olarak bir çok tahtacı tanıyorum ve bunların çoğu aleviliğe gönülden bağlı kişilerdir, bu durum beni çok sevindiriyor ayrıca şivelerini asimile olmadan kültür mirası olarak aktarmak ve yaşatmak mutluluk verici olsa gerek....

her zaman öyleyizdir.mersinde yaşayan tahtacılar halen kültürlerine sahip çıkmaktadır.düşüncelerin için teşekkür ediyorum.

zafergngr
06.04.2007, 21:32
slm kardeşim bende kızılkaya köyündenim ben yağmurlardanım sen kimlerden sin şuan nerdesiniz

Güngör lerden anana babana sor mutlaka tanır ::!!!

savaşa_son
18.05.2007, 22:26
Ben de Mersin'den bir tahtacıyım. Ama aslen Adana'nın Pozantı ilçesindenim. Mersin'e sonradan gelmişiz. ve çok merak ediyorum Türkiyenin dört tarafındaki tahtacıların birbiriyle olan tarihsel bağı hangi boyuttadır ??????

ibrahim-ch
18.05.2007, 23:28
Tahtacilar Türkiyeye en son gelen Türkmenlerdir.
Mogol istilasindan kacarak geldiler.
Baba ishak , Torlak kemal önderleriydi.
Verimli ovalar sahipli olduklarindan yasam alani olarak daglara yerlestiler.

Agop
18.05.2007, 23:36
Türkmenler devletten ve diğer baskılardan korunmak için ovalara konmadılar. O zamanlar ovaların bir çoğu sıtma yuvası idi. Bu da ovaların boş kalmasının bir diğer nedeni oldu. Osmanlı devleti çukur ovaya türmenleri zorunlu olarak yerleştirirken ne dedi büyük ozan "ferman padişahın, dağlar bizimdir". Gerçektende öyle. Padişahın hükmü ancak ovada geçer dağlar türkmenin özgürlüğünün diyarıdır.

egelions
02.08.2007, 19:40
selam dostlarım bende bi tahtacı alevisiyim...egeliyim manisanin alaşehir ilçesinde oturuyorum ...dendiği gibi tahtacıların büyük çoğunluğu ege ve akdenizde ikamet eder..dağlarda adı üstüne zaten..egede manisa , aydın , izmir'e yakın yerler , denizli de bayağı vardır ..akdenizde duyduğum kadarıyla antalyanın dağlık taraflarında , mersinde baya varmış..güney marmarada balıkesirde de çoktur...buralara yayılmadan önceki ilk yerleşimin maraş etrafında olduğu söleniyor.. benim araştırmalarımda benim sülalemin horasandan direkt bozdağlara yani ege ye geldiği bilgisine ulaştım..ne kadar kesin bilinmez ama şu kesinki tahtacılar müslüman olan ilk türklerdir..ve hala da özlerini kaybetmemişlerdir...teşekkürler...

egelions
02.08.2007, 19:44
tahtacı isminin sanıldığı gibi tahtadan ve tahtağacı'ndan geldiği yanlıştır. aslında tahtacıların ismi "tat" adlı kavimden gelir. tat kavimi azerbaycan dağlarında ve horasanın bazı bölümlerinde yaşayan göçebe bir kavimdir. hala bir kısmı zerdüşt olan bu kavimin bir kısmıda alevidir. bu kavimin anadoludaki halklar (özelliklede dağlı rumlar ile) ile karışması sonucu tatacılar oluşmuştur. tahtacıar tabiri ise yanlıştır. çünkü asıl adımı tatacılardır.

selam dostum bu bilgilerin benim ilgimi çekti..acaba bana bunların kaynağıı söleyebilir misin..amacım yargılamak değil bilgi temin etmek çünkü çok kesin ve tarihi geldi bana..acaba aslende ölemi..?yardımcı olursan sevinirim teşekkürler...sen de tahtacımısın bu ara? :) merak..

Agop
04.08.2007, 00:33
selam dostum bu bilgilerin benim ilgimi çekti..acaba bana bunların kaynağıı söleyebilir misin..amacım yargılamak değil bilgi temin etmek çünkü çok kesin ve tarihi geldi bana..acaba aslende ölemi..?yardımcı olursan sevinirim teşekkürler...sen de tahtacımısın bu ara? :) merak..

Evet bende %40 tahtacıyım ve uzun yıllar dağda çalıştım. Bu bilgiyi eksik olmakla beraber ilk olarak yaşlı bir dede söylemişti daha sonrada Faik Bulutun bir kitabında okudum. Ama kitabın ismini tam olarak hatırlamıyorum. Sanırım Karvatiler di