Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi olarak kendinizi daha cok Sünnilere mi yoksa Sii´lere mi yakin hissediyorsunuz?
selam canlar,
birsey sormak istiyorum... bizler aslinda daha cok Sii lere yakin hissetmeliyiz,yani en azindan cogu Alevi öyle diyor, ama etrafimdaki Alevilerin bazen Sünnilerden cok Sii lerden korktugunu görüyorum...
Kendilerini (türk) Sünnilerine daha yakin hissediyorlar...
Mesela beni birisi Camii ye gitmeye zorlasa ( tabi sacma birsey ama farz edelimki birisi Camii ye gitmeni zorlayabilir )herhangi bir Sünni Camii sinden daha cok Corum Ehli-beyt camii sini tercih ederdim, ama öte yandanda Sünnilerin yasam tarzi bana daha liberal ve uygun geliyor... lütfen yanlis anlamayin, benim amacim onu yada bunu karalamak degil, sizden bilmek istedigim sadece su:
Bir Alevi olarak kendinizi daha cok Sünnilere mi yoks Sii lere mi yakin hissediyorsunuz?
ne şiilere ne sunnilere...
özüme yakın olmak yeter bana...
erenler yolunda allaha yolcuyuz.....
saygılar..
Özgür-Taylan 06.09.2006, 19:27 ben kendimi, benim hayat felsefemi paylasan canlarla yakin hissederim... $ii'leri ne kadar taniyoruz ki Sünlülere göre.. Iran'i görüyoruz, kadinlarin hepsi karaçarsaf içinde, $eriat altinda yasayan bi toplum...yakinlik hissetmek imkansiz gibi bisey benim için... bildigim bi tek Caferi arkadas onun boynunda da Zülfikâr ile Üç Hilal amblemi vardi ve bana bu çok ters geliyordu ne kadar Ehlibeyt sevgisiyle yansa da... hem sonuçta onlar da SÜnlüler gibiler çogu yönden (kapalilar, Hacc'a giderler, Ramazan orucu tutarlar, namaz kilarlar vs...).. benim demek istedigim, ilerici, modern, laik, atatürkçü, sazini sözünü bilen, kadini erkegi esit kilan, demokrat vs.. olan canlar için kanim isinir ancak..
yoksa $ii olmus Sünlü olmus, hemen hemen ayni benim gözümde..
saygilar!
Kesinlikle Sünnilere değil,Şiilere yakın hissediyorum.Onlarda Ehl-i Beyt soyuna,12 İmamlara bağlılar.Bizler Anadoluda,balkanlarda,türki cumhuriyetlerinde Caferi,Tahtacı,Şia,Bektaşi,Alevi diye yoğurulup adlandırılmışız.Aynı yoldayız;yolumuz bir...
Ankette son sık olarak gösterilen
Karar veremiyorum, hiç birine yakın hissetmiyorum şıkkı, kendi içinde iki şık olarak ayrılmıştır...
hiçbirine...şii'lerin sünnilerden tek farkının 12 imamlara bağlı olması başka bir fark yok..
canazerbaycan 06.09.2006, 20:18 ben kendimi, benim hayat felsefemi paylasan canlarla yakin hissederim... $ii'leri ne kadar taniyoruz ki Sünlülere göre.. Iran'i görüyoruz, kadinlarin hepsi karaçarsaf içinde, $eriat altinda yasayan bi toplum...yakinlik hissetmek imkansiz gibi bisey benim için... bildigim bi tek Caferi arkadas onun boynunda da Zülfikâr ile Üç Hilal amblemi vardi ve bana bu çok ters geliyordu ne kadar Ehlibeyt sevgisiyle yansa da... hem sonuçta onlar da SÜnlüler gibiler çogu yönden (kapalilar, Hacc'a giderler, Ramazan orucu tutarlar, namaz kilarlar vs...).. benim demek istedigim, ilerici, modern, laik, atatürkçü, sazini sözünü bilen, kadini erkegi esit kilan, demokrat vs.. olan canlar için kanim isinir ancak..
yoksa $ii olmus Sünlü olmus, hemen hemen ayni benim gözümde..
saygilar!
Düzelteceğim hatalar:
1) Şiilik sadece İran'a özgü değildir.
2) İran'da kadınların tamamı kara çarşaf içinde değildir. İranlı kadınların çoğu başını saçlarının yarısını açık biçimde örter. Rejimin zorlaması olmazsa o kadar da örtmezler. Herhalde İran'ı tv de gösterilen Kum kenti görüntülerinden ibaret zannediyorsunuz.
3) Aklı başında bir Caferi Şia düşmanlarının simgesini boynuna asmaz.
4) Her Ramazan orucu tutan ve namaz kılan Atatürk ve laiklik düşmanı değildir. Öyle olsaydı halimiz dumandı.
5) Şii Azerbaycan Türklerinde de en az Aleviler kadar saz, aşıklık geleneği vardır.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Mesela beni birisi Camii ye gitmeye zorlasa ( tabi sacma birsey ama farz edelimki birisi Camii ye gitmeni zorlayabilir )herhangi bir Sünni Camii sinden daha cok Corum Ehli-beyt camii sini tercih ederdim
Şii camilerine gideceksen İran rejim yanlılarının kontrolündeki Şii camilerine değil, Atatürk'e ve Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlı Şiilerin denetiminde olan camilere gitmeni tavsiye ederim. Çorum Ehlibeyt Camii birinci gruba giriyor.
Özgür-Taylan 06.09.2006, 21:09 Düzelteceğim hatalar:
1) Şiilik sadece İran'a özgü değildir.
2) İran'da kadınların tamamı kara çarşaf içinde değildir. İranlı kadınların çoğu başını saçlarının yarısını açık biçimde örter. Rejimin zorlaması olmazsa o kadar da örtmezler. Herhalde İran'ı tv de gösterilen Kum kenti görüntülerinden ibaret zannediyorsunuz.
3) Aklı başında bir Caferi Şia düşmanlarının simgesini boynuna asmaz.
4) Her Ramazan orucu tutan ve namaz kılan Atatürk ve laiklik düşmanı değildir. Öyle olsaydı halimiz dumandı.
5) Şii Azerbaycan Türklerinde de en az Aleviler kadar saz, aşıklık geleneği vardır.
1..$iiler Irak'ta, Kuveyt, Suudi Arabistan, Yemen, Azerbaycan'da da vardir evet.. ama bizim yasadigimiz Alevi felsefesi ve onlarin yasadigi $ii felsefesi bence çok uç noktalarda..biz deriz "günah degil sarap içmek.." onlar kellemizi uçurular... bu arada Azeriler'i ayretmek gerekir ve geçmislerine
bakmak gerekir, çunku Azeriler modernlige, çagdasliga ayak uydurmuslar, bu da eski kominist rejimin eseri diyelim.. $iilikle pek alakasi yok yani.
2..Iran'daki kadinlarin hepsi kapanma zorundalar, turistler dahi.. Iran'a ayak bastigin anda basin açik olmamasi lazim... bu düsünce Alevi felsefesine çok ters!!! bizim analarimiz, bacilarimiz, nenelerimiz, ablalarimiz açiklardir.. örtseler de tülbentten baska bisey örtmezler ve bunu "amannnn harammmm!" diye saymazlar mesela..
3.. o gayet akli basindaydi.. ailesi çok dindardi.. ve hep kendi Mezhebinden bahsederdi. yani bilmeyenlerden degildi..ve dusundukleri, soyledikleri, davranislari daha cok Sunlulere benziyordu..
4..her Ramazan orucunu tutan, namaz kilan elbette ki Atatürk düsmani degil, ama benim inancimda yer almaz o tür ibadet.. ben ibadet açisindan baktim.. politikle karistirmamak gerekiyor, cunku tabii ki laik, demokrat, ilerici vs.. olmak için Alevi olmak gerektirmez, Ata'miz Alevi degildi mesela.. fakat bu ilkeler Aleviligin özünde bulunmaktadir...ben bugüne denk hiçbir gerici yobaz Alevi görmedim de o açidan soyluyorum..
5..$ii Azeriler'in saz kulturu olabilir, Azeri ezgileri çok meshurdur ve çok begenirim.. fakat sazi sozu deyince deminki bahsettigin ibadetler içinde yer aliyordu, biz ibadetlerimizi saz ile yapariz, $ah hatayi'nin dedigi gibi "Saz çalsak Allah'a ibadet olur" (Azerbaycan'da bilinen ve sayilan bi sahistir yanilmazsam..).. ve demin dedigim gibi Azeriler'in geçmisi koministlikle bir araya bulunmus, ve bu toplumu etkilemistir dogal olarak... ama burada soru $ii azeriler degil de "genel olarak $iileri" soruyor arkadas..
uzun lafin kisasi... hem ibadet açidan, hem politik, hem sosyal, hem kulturel, kadin haklari vs vs vs... çok uç noktalardayiz $iiler ile bence.. ne kadar Ehlibeyt evlatlari, Ali askiyla yansak da.. çok farkliyiz! :no:
saygilar
AleviGenç 06.09.2006, 21:14 Selam
Ben şii'lere oy verdim ama keşke onlar bize benziyo diye bir anket olsaydı ona oy verirdim...
Şimdi İranın gözü anadoludaki 15 mil. Alevi'de Şii'leştirmek istiyor...Dikkat olalım...
--------------------------------------------------------
Şii'lerin ALevilere benzer yönleri var Şii Türk yok!...
seher.yeli 06.09.2006, 21:18 ben her ikisinide kendimi yakin bulmuyorum
[QUOTE=Özgür-Taylan]ben kendimi, benim hayat felsefemi paylasan canlarla yakin hissederim... $ii'leri ne kadar taniyoruz ki Sünlülere göre.. Iran'i görüyoruz, kadinlarin hepsi karaçarsaf içinde, $eriat altinda yasayan bi toplum...yakinlik hissetmek imkansiz gibi bisey benim için...
Ruhi Su türküsünde Açılın Kapılar Şaha Gidelim....diyor.O zamanlar Şah Rıza dönemi vardı,Amerika destekli Humeyni rejimi daha kurulmamıştı.Şu anki İran Rejiminden Bütün Şii ler memnunmu acaba?Eskiden sınırlar günümüzdeki gibi değildi.Benim Atalarım Orta Asyadan Horasan'a oradanda Anadoluya yerleşmişler.
canazerbaycan 06.09.2006, 21:21 1..$iiler Irak'ta, Kuveyt, Suudi Arabistan, Yemen, Azerbaycan'da da vardir evet.. ama bizim yasadigimiz Alevi felsefesi ve onlarin yasadigi $ii felsefesi bence çok uç noktalarda..biz deriz "günah degil sarap içmek.." onlar kellemizi uçurular... bu arada Azeriler'i ayretmek gerekir ve geçmislerine
bakmak gerekir, çunku Azeriler modernlige, çagdasliga ayak uydurmuslar, bu da eski kominist rejimin eseri diyelim.. $iilikle pek alakasi yok yani.
2..Iran'daki kadinlarin hepsi kapanma zorundalar, turistler dahi.. Iran'a ayak bastigin anda basin açik olmamasi lazim... bu düsünce Alevi felsefesine çok ters!!! bizim analarimiz, bacilarimiz, nenelerimiz, ablalarimiz açiklardir.. örtseler de tülbentten baska bisey örtmezler ve bunu "amannnn harammmm!" diye saymazlar mesela..
3.. o gayet akli basindaydi.. ailesi çok dindardi.. ve hep kendi Mezhebinden bahsederdi. yani bilmeyenlerden degildi..ve dusundukleri, soyledikleri, davranislari daha cok Sunlulere benziyordu..
4..her Ramazan orucunu tutan, namaz kilan elbette ki Atatürk düsmani degil, ama benim inancimda yer almaz o tür ibadet.. ben ibadet açisindan baktim.. politikle karistirmamak gerekiyor, cunku tabii ki laik, demokrat, ilerici vs.. olmak için Alevi olmak gerektirmez, Ata'miz Alevi degildi mesela.. fakat bu ilkeler Aleviligin özünde bulunmaktadir...ben bugüne denk hiçbir gerici yobaz Alevi görmedim de o açidan soyluyorum..
5..$ii Azeriler'in saz kulturu olabilir, Azeri ezgileri çok meshurdur ve çok begenirim.. fakat sazi sozu deyince deminki bahsettigin ibadetler içinde yer aliyordu, biz ibadetlerimizi saz ile yapariz, $ah hatayi'nin dedigi gibi "Saz çalsak Allah'a ibadet olur" (Azerbaycan'da bilinen ve sayilan bi sahistir yanilmazsam..).. ve demin dedigim gibi Azeriler'in geçmisi koministlikle bir araya bulunmus, ve bu toplumu etkilemistir dogal olarak... ama burada soru $ii azeriler degil de "genel olarak $iileri" soruyor arkadas..
uzun lafin kisasi... hem ibadet açidan, hem politik, hem sosyal, hem kulturel, kadin haklari vs vs vs... çok uç noktalardayiz $iiler ile bence.. ne kadar Ehlibeyt evlatlari, Ali askiyla yansak da.. çok farkliyiz! :no:
saygilar
1) Azerbaycan Türklerinin kültürel yaşamını Komunizm şekillendirmemiştir. Azerbaycan Türklerinin modernliğini 70 senelik kısa bir devreye bağlayamazsın. Çeçenlerde Sovyet egemenliğinde yaşadılar. Ama tutuculuklarından hiçbir şey kaybetmediler. Gerek Kuzey Azerbaycanda ve gerekse Güney Azerbaycanda (İran) kadınlar başlarını Anadolu Alevileri gibi örterler. Bu söylediğim Kars kırsal için de geçerlidir. Güney Azerbaycanın şehir merkezlerinde rejimin etkisi ile durum biraz farklı olabilir.
2) İranın zorla baş kapattırma uygulamasını Şiiliğe mal etmek doğru değildir.
3) Teoman Şahin ve takımı sizin içinizden çıktı. Biz Azerbaycan Türklerinden değil. Demek her kesimden yobaz çıkabiliyormuş.
4) Şah İsmail zaten Erdebilli bir Azerbaycan Türküdür. Ayrıca, imkanım olsa sana Azerbaycandan getirdiğim müzik eşliğinde Azerbaycan Türkçesinde ilahi, mersiye vs. den yollardım.
5) Komunistlik Azerbaycan Türklerini, özünden yani Türklükten ve Ehlibeyt inancından koparmaya çalıştı. Ama başaramadı.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Selam
Ben şii'lere oy verdim ama keşke onlar bize benziyo diye bir anket olsaydı ona oy verirdim...
Şimdi İranın gözü anadoludaki 15 mil. Alevi'de Şii'leştirmek istiyor...Dikkat olalım...
İran'ın politikası 15 milyon Aleviyi Şiileştirmek+İrancılaştırmak. Bir de 1,5 milyon Kars-Iğdır kökenli Şii Azerbaycan Türkünü Atatürk, Cumhuriyet ve Türklükten soğutarak İran rejimi sempatizanı haline getirmek.
Özgür-Taylan 06.09.2006, 21:34 bilgiler için tsk ederim...
ama ben yine bir Sii gorunce.. her açidan bahsediyorum, onlari kendime yakin hissetmiyorum..
Azeriler Türk olduklari için bazi ortak yönlerimiz olabilir, ya da tarihi geçmislerimiz ortak olabilir.. ama $iilik, Azerilere özgü degildir ;)
rockçı turna 06.09.2006, 21:38 inançsal anlamda ikisiylede bir alakamız olmadıgını düsünüyorum. anket diliyle söyleyecek olursak;
''hic kimseye biraz olsun bile yakin hissetmiyorum!'':thumbup:
:taz:
çok şükür ikiside bana uzak...
ben daha modern,kendini aşmış yenilikçi
bir felsefeye daha yakınım...
çünki aleviyim...
AleviGenç 06.09.2006, 21:43 bilgiler için tsk ederim...
ama ben yine bir Sii gorunce.. her açidan bahsediyorum, onlari kendime yakin hissetmiyorum..
Azeriler Türk olduklari için bazi ortak yönlerimiz olabilir, ya da tarihi geçmislerimiz ortak olabilir.. ama $iilik, Azerilere özgü degildir ;)
Azeriler Aleviler ama işte şii'yiz diyenede saygı duyarız şah ismail'de Alevi bunu şiirlernde demiştir 10 dedeye sorak 10 unuda Alevi der..
Zaten Azerilerle ırk'en ve köken bakımından akrabayız onlar kesinlikle şii olamazlar...
sedatbaba24 06.09.2006, 21:49 alevilik anadolu topraklarına özgü kültürlerin felsefelerin dinlerin sentezi biçiminde şekillenmiş bir inanç sistemi ve yaşama bakış açısıdır.onun için aleviliğin bu özgünlüğünü güzelliğini kimseye,birşeylere benzetmek bence çok yanlış.aleviliği sünnileştirmek ve aleviliğin politik yanını yok etmek isteyenlere karşı direngen olmalıyız.şiilerle hz ali yi sevmekten başka ne benzerlik olabilir.onlar tam anlamıyla şeri yaşayan insanlar.biz kimseye benzemeyiz bunu böyle bilsinler
canazerbaycan 06.09.2006, 21:56 alevilik anadolu topraklarına özgü kültürlerin felsefelerin dinlerin sentezi biçiminde şekillenmiş bir inanç sistemi ve yaşama bakış açısıdır.
İrandaki Ehlihaklardan, Göranlardan; Afganistan ve Özbekistandaki Kızılbaşlardan haberin var mı?
bilgiler için tsk ederim...
Irak Şii Türkmenleri, kendilerini Şii, Alevi, Caferi, Bektaşi ve Kızılbaş olarak tanımlıyorlar. Yerleşim birimlerinde(Telafer, Tuzhurmatu ve Tawuq vs.) hem cemevleri hem de Şii mescitleri var. Hem bağlı bulundukları Alevi-Bektaşi dedesi ile cemlerini yapıyorlar. Hem de yerleşim birimlerindeki Şii mescitlerinde namaz kılıyorlar. Lehçeleri Azerbaycan Türkçesiyle Diyarbakır-Urfa Alevi Türkmenleri arası. Şimdi bunlarla da mı ortak bir yanının olmadığını düşünüyorsun?
KomünistAlevi 06.09.2006, 22:09 İki tarafıda yakın bulmuyorum kendi inancıma...Oyumuda şimdi veriyim hemen..
Sevgi ve saygılarımla...
AleviGenç 06.09.2006, 22:12 İrandaki Ehlihaklardan, Göranlardan; Afganistan ve Özbekistandaki Kızılbaşlardan haberin var mı?
Irak Şii Türkmenleri, kendilerini Şii, Alevi, Caferi, Bektaşi ve Kızılbaş olarak tanımlıyorlar. Yerleşim birimlerinde(Telafer, Tuzhurmatu ve Tawuq vs.) hem cemevleri hem de Şii mescitleri var. Hem bağlı bulundukları Alevi-Bektaşi dedesi ile cemlerini yapıyorlar. Hem de yerleşim birimlerindeki Şii mescitlerinde namaz kılıyorlar. Lehçeleri Azerbaycan Türkçesiyle Diyarbakır-Urfa Alevi Türkmenleri arası. Şimdi bunlarla da mı ortak bir yanının olmadığını düşünüyorsun?
Selam CanAzerbaycan
Abi bişey yazaçam sen kendini sunniyemi yakın hissediyorsun "Alévî"-yemi?
Aleviler hakkında senin şahsi hakkındaki görüşlerin nelerdir...?
Ailen akrabaların cevrendeki şia'lar Alévîiler hakkında ne düşünüyor...
Bir açıklık getirilsin...
Yani artık netlik gelsin bizim hakkımızda ne düşünüyorsunuz?
bende hic kimseye biraz olsun bile yakin hissetmiyorum kendimi.
bunlarla 1000 sene degil bir milyon sene ayni catinin altinda yasasak, bunlar bizi anlamazlar...ama ben onlari anliyorum.yada en azindan onlari anlamaya calisiyorum
|
|