Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviler tarafindan, Sunni'lere "YEZiT" demesini hakli buluyor musunuz ?...
Özgür-Taylan 07.09.2006, 06:40 Bazi Alevi canlarimiz, Sünlülerden bahsedince onlara "YEZiT" diye seslenir, ya da "yabanci".. siz bu davanisi onayliyor musunuz? dogru bisey mi sizce ?
- Ya evet deyip onayliyorsaniz.. Sünlü Sünlüdür sonuçta, geçmisteki katliamlarin tek sorumlusu, onlar hep zulmun yandasi olarak görenlerden misiniz...
- Ya hayir deyip kiniyorsaniz, her Sünlüyü bir görmemek üzere, ilk önce insan gözüyle bakanlardan misiniz...
ben daha çok yasli insanlarda bunu farkettim,
ve teyzelerimiz, nenelerimiz kullanir "YEZiT" kelimesini...onlari da anlamak gerekir..zamaninda epey çekmisler Sunluler tarafindan.. ama ben bir Alevi genci olarak bu söyleyisi Aleviligime yakistiramiyorum, ters buluyorum..çunku benim bildigim ve yasadigim Aleviligin temeli HOSGÖRÜDÜR..
siz ne düsünüyorsunuz bu konu ile ilgili?
saygilar!!
redyellow 07.09.2006, 08:53 Bu sorunun muhatabı alevi arkadaşlar.
Ama bende bir sünni olarak görüşümü belirtmek isterim.
Ben herhangi birisi tarafından YEZİD diye adlandırılırsam onu kendime hakaret olarak kabul eder ve ona göre tepki veririm.
ve ben sünni insanların hemen tamamının da benimle aynı görüşte oldukları kanaatindeyim.
böyle bir hitap yanlış olur, kaldı ki sünnilerde yezid'i lanetlerler, Hz.Hüseyin'in acısını paylaşırlar,
ASLINDA YEZİDLİK İNSANIN YÜREGİNDE, alevi veya sünni olmasının önemli yok
Bu sorunun muhatabı alevi arkadaşlar.
Ben herhangi birisi tarafından YEZİD diye adlandırılırsam onu kendime hakaret olarak kabul eder ve ona göre tepki veririm.
ve ben sünni insanların hemen tamamının da benimle aynı görüşte oldukları kanaatindeyim. :devil: :devil: :devil:
bakın hemen kısa bi örnek redyellow dan
yapmayın arkadaşlar biraz hoş görülü biraz konuları geniş düşünün etkiye hemen tepkiyle cevap vermeyin (gerçi bu sizlerin yapısında olan bişey)
bu bölücülük bu ikilik olayını sizler çıkartıyorsunuz yapmayın etmeyin yeri geldiği zaman enzu billah hepimiz kardeşiz diyorsunuz bumudur sizin kardeşliğiniz siz kardeşlerinize böylemi yapıyorsunuz
redyellow 07.09.2006, 10:15 :devil: :devil: :devil:
bakın hemen kısa bi örnek redyellow dan
yapmayın arkadaşlar biraz hoş görülü biraz konuları geniş düşünün etkiye hemen tepkiyle cevap vermeyin (gerçi bu sizlerin yapısında olan bişey)
bu bölücülük bu ikilik olayını sizler çıkartıyorsunuz yapmayın etmeyin yeri geldiği zaman enzu billah hepimiz kardeşiz diyorsunuz bumudur sizin kardeşliğiniz siz kardeşlerinize böylemi yapıyorsunuz
ne diyorsun arkadaşım? örnek demişsin, hani örnek nerede?
kim bölücülük yapmış, ne yapmış ne demiş?
ben yazından hiç bir şey anlamadım kusura bakma.
Kim kime ne diyorsa o özellik karşısındakinde yoksa o söz söyleyen kişiye döner. Sözlerinize dikkat edin dilin kemiği yoktur herşeyi söyler. Kimi zaman kişiyi ipten alır kimi zaman kaynar ateşe atar.
KomünistAlevi 07.09.2006, 10:28 Her Sünni'ye Yezid denmesi çok çok hoş bir durum değil ama Sünniler bu zamana kadar bize karşı olan tavırlarını bize karşı olan politikalarını bize karşı olan katliamlarını gözden geçirsinler bakalım...Bu devirde de katliamlar azaldı ama görüşlerinde pek değişiklik olmadığını düşünüyorum...Yani bence Sünni'lerin çoğu Yezid...
Sevgi ve saygılarımla...
redyellow 07.09.2006, 10:29 emreank,
lütfen kusura bakmayın yazdıklarınızdan bi şey anlamadım.
iyi günler.
komünistalevi,
"sünnilerin çoğu yezid" demişsin. asla katılmıyorum ve reddediyorum.
ben daha çok yasli insanlarda bunu farkettim,
ve teyzelerimiz, nenelerimiz kullanir "YEZiT" kelimesini...onlari da anlamak gerekir..zamaninda epey çekmisler Sunluler tarafindan.. ama ben bir Alevi genci olarak bu söyleyisi Aleviligime yakistiramiyorum, ters buluyorum..çunku benim bildigim ve yasadigim Aleviligin temeli HOSGÖRÜDÜR..
[/CENTER]
O zaman Teyzeleriniz, neneleriniz alevi olmuyo mu? size göre temeli hoşgörü ise teyzeleriniz, neneleriniz hoşgörülü davranmamış dolayısla alevi olmuyo?. Yok eğer zulme maruz kalmış ve bu nedenle hoşgörülü olmuyolarsa aleviliği su istimal etmemişler mi? Siz zulme maruz kalmamış ve aleviliğin temelini yaşıyorsanız, zulme maruz kalırsanız hoşgörüsüz olup aleviliğinizden taviz mi vereceksiniz??
Atalarınız dedeleriniz alevi gerçeğini bilmiyorlar da, yaşayamadılar da siz mi bilip yaşamaya başladınız???
O zaman Teyzeleriniz, neneleriniz alevi olmuyo mu? size göre temeli hoşgörü ise teyzeleriniz, neneleriniz hoşgörülü davranmamış dolayısla alevi olmuyo?. Yok eğer zulme maruz kalmış ve bu nedenle hoşgörülü olmuyolarsa aleviliği su istimal etmemişler mi? Siz zulme maruz kalmamış ve aleviliğin temelini yaşıyorsanız, zulme maruz kalırsanız hoşgörüsüz olup aleviliğinizden taviz mi vereceksiniz??
Atalarınız dedeleriniz alevi gerçeğini bilmiyorlar da, yaşayamadılar da siz mi bilip yaşamaya başladınız???umarım Özgür Can bana kızmaz ona hitaben sorulan soruları yanıtladıgım için,
sevgili Zahir Abi; Yezid'in kim oldugu sizde biliyorsunuz, ve ben sanmıyorum anadolu insanının Yezid'i sevecegini sempati duyacagını, bu sebeple yezid sözünü kimseye yakıştıramıyorum genel itibariyle,
ama alevilikte Yezid sahıs sıfatından cıkmış,
seytan, seytanlık, kötülük vs kavramlar olarakta kullanılmış ve kullanılmaktadır,
Örnegin bana göre Madımak Otel'ini yakanlar Yezittir,
bu bakımdan teyzelerimiz nenelerimiz kendilerine haksız yere kötülük yapanlara Yezid sıfatını yakıştırmışlardır,
tamam alevilik hoşgörü merkezlidir ama nereye kadar hoşgörü,,,,
ben bir önceki yorumumda da yaptıgım gibi yezidlik kişinin yüregindedir tasıdıgı mezhepte veya inancta degil, yüregi temiz degilse Yezittir seytandır,
Mum söndüye inanan insan Yezittir, çünkü onun yüregi coktan kapkara olmuştur,
saygılarımla
umarım Özgür Can bana kızmaz ona hitaben sorulan soruları yanıtladıgım için,
sevgili Zahir Abi; Yezid'in kim oldugu sizde biliyorsunuz, ve ben sanmıyorum anadolu insanının Yezid'i sevecegini sempati duyacagını, bu sebeple yezid sözünü kimseye yakıştıramıyorum genel itibariyle,
ama alevilikte Yezid sahıs sıfatından cıkmış,
seytan, seytanlık, kötülük vs kavramlar olarakta kullanılmış ve kullanılmaktadır,
Örnegin bana göre Madımak Otel'ini yakanlar Yezittir,
bu bakımdan teyzelerimiz nenelerimiz kendilerine haksız yere kötülük yapanlara Yezid sıfatını yakıştırmışlardır,
tamam alevilik hoşgörü merkezlidir ama nereye kadar hoşgörü,,,,
ben bir önceki yorumumda da yaptıgım gibi yezidlik kişinin yüregindedir tasıdıgı mezhepte veya inancta degil, yüregi temiz degilse Yezittir seytandır,
saygılarımla
Değerli kardeşim olgun; üzgünüm sana katılamıyorum. Yezidlik mezhepte ve inançtadır. Sunnileri masup görüp piri pak yamaya çalışmayalım.
Ebüsüfyanın oğlu Muaviye, Muaviyenin oğlu ise Yeziddir. Muhammedin en büyük düşmanlarının başında gelen Ebüsüfyan için Allah Kitabında dahi lanet etmiştir.
Yezid kavramı Bu şeytan üçgeni şahsın bu günki temellerini attığı sunnilik mezhebidir. Dolayısla, Yezide bir takım kötü vasıflar adlandırarak sunilikten ayırmaya çalışma doğru değildir. Ekol bir bütündür...
İblisin yardımcıları Ebüsüfyan Muaviye Yezid ekolü için sunnilik, yezidlik, süfyanistlik gibi terimle kullanmak doğru ve yerindedir.
Sevgilerimle...
Ali_Yolcusu 07.09.2006, 11:22 böyle bir genelleme yapmak doğru olmaz diye düşünüyorum.
keanu_1907 07.09.2006, 11:22 ırkçılığa kadar gidebilir bu olay çok saçma neden diyelim veya neden gennelleyelimki bu olayı saçma sonuçta sünnüler içindede aleviliğe saygı gösterenlerrr de varrr
Arkadaşlar siz doğuştan insanları kimlikleri ile sınıflandırıp değerlendirme yapıyorsunuz. Oysa ben yaratılan inanç (mezhep) sisteminden bahsediyorum.
yezit lain dir, lenetlidir, çünkü bizim canımızı yakmış,ciğerimizi, dağlamıştır,ilelebette öyle kalacaktır, yezid gibi düşünen herkez yeziddir bence önemli olan, kafanın içindeki yezitdir, bu yüzden denebilir ki sunni insanların içlerinde bu kafayı taşıyan yezitler mecuttur,bize hüsnü zan taşıyanlarında var olduğu gibi
gözdecst 07.09.2006, 12:37 tüm sünnilere yezid denmesi çok yanlış bence yezid kavramı faklı bi kavramdır kavramlar genele dayatılmamalı derim ben. onca arkadaşımız dostumuz var bunlara nasıl yezid deriz önce insan diye bakalım sonra tart alevimi sünni mi diye.
cemalettin 07.09.2006, 12:50 ,,,,
yezidlik kişinin yüregindedir tasıdıgı mezhepte veya inancta degil, yüregi temiz degilse Yezittir seytandır,
saygılarımla
hepsi doğrudur yorumun da kısa bir kısmını aldım.sünni diye adlandırılan kesimde
kötü kişilerden "yezidin tekidir"deyişini pek çok defa duymuşumdur.hatta medreseli bir hoca olan dedemden dahi...
(1961 de 98 yaşında idi)
her millette ve her inançta "yezidi/yezidist"yaradılışta olanlar vardır.ama az ama çok.
"gözün ile gördüğünün yarısına,kulağın ile işittiğinin hiç birine inanma"deyişi güzel olsa gerek...
kararmış yüreklerle karşılaşıldığında, kendileri görüntünün doğru olduğunu ispatlamak için her yolu denemektedirler.
insanın cemali ruhunun aynasıdır.ayrıca rozet filan takmaya gerek kalmamaktadır derim
Hu
gülsen58 07.09.2006, 12:58 sırf sünlü diye herkesi aynı kefeye koymak bana göre yanlıştır
rockçı turna 07.09.2006, 18:06 evet özellikle yaslı insanlarımız tarafından sıkça kullanılan bir kavram. bu kavram gecmişte kullanıldıysa muhakkak bir temeli vardır ancak günümüzde bütün sünnileri yezid diye nitelemek çok yanlış bir sey olur, diye düsünüyorum.
karadagli 07.09.2006, 18:29 bence sirf sünni oldugu icin bir insana yezit denilmez. bu yüzden tüm sünni vatandaslara yezit denilmesini yanlis buluyorum. eger kisinin beyninde yezitlik varsa ona yezit diyebilirim.
saygilar
bluehero88 07.09.2006, 19:13 hayır dogru olmaz kesinlikle geçmişte bir kişinin yada zümrenin yaptığı çirkin bişiyi şimdiki hanefilere mal etmek yani onlara yezid demek hakaret olur... Bu genel islam(kuran-ı kerim) ahlakı ve alevi anlayısına ters düşer....
yezidi savunanherkes elbet bir yeziddir.ama ben sünnilerde yezidi savunan görmedim bugune kadar..geçmişteki kara leke dir yezid..genel olarak soylenmemeli sünni kesime kesinlikle karşıyım ama sayın başbakan bir yezid örneğidir.
saygılar
anka renef 11.09.2006, 10:37 böyle bir hitap yanlış olur, kaldı ki sünnilerde yezid'i lanetlerler, Hz.Hüseyin'in acısını paylaşırlar,
ASLINDA YEZİDLİK İNSANIN YÜREGİNDE, alevi veya sünni olmasının önemli yok
böyle 1 şey yok onlar yezide ve muaviyeye hz bile diyorlar
bir başka sünnilerin bize attıkları iftiralar ne olacak
yinede tabi iyileri var ama azınlıkta onlar dışında hepsi yezid
KoCGiRiLi_ 15.09.2006, 00:04 Bu sorunun muhatabı alevi arkadaşlar.
ve ben sünni insanların hemen tamamının da benimle aynı görüşte oldukları kanaatindeyim.
peki sana örnekler vereyim bakalım buna ne dıyeceksın ?
zamanın osmanlısında rafizilere veya alevilere ebubekır ömer osman hz demedıklerı ıcın veya taraftarı olmadıkları icin zulum ve katlıyamlar gerceklesmıstır...
bu zamandada bır cok ınsan bız osmanlı evlatlarıyız dıyor ve kendılerını yerı gelınce öyle adlandırıyorlar...
peki burda sunni olan kımler yezid olan kımler ?
konuyu aslında geniş acıdan acmak gerekır ama ben sadece bu sekılde bır soru yonelttım ?
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
yezidi savunanherkes elbet bir yeziddir.ama ben sünnilerde yezidi savunan görmedim bugune kadar..geçmişteki kara leke dir yezid..genel olarak soylenmemeli sünni kesime kesinlikle karşıyım ama sayın başbakan bir yezid örneğidir.
saygılar
neyse karsısın kardesim ?
hz huseynı sehit edenler bugun yurdumusdada yasıyor ve icimisde gesiyorlar...
sözde unıversıte öğretım uyesı mehmet ali demirbaş bizleri tehdit ediyorlar...
sivası unutmayın aleviler gerekirse tekrarlarıs diyerek tehdit ediyorlar...
peki böylesi öğretim uyerlerı ve gazetelerde yazarlık yapanların yandasları sence kımler ?
arabıstandan mı ıhrac edıyorlar ? veya baska ulkelerden mı ıhrac edıyorlar ?
sivası unutmayın dıyorlar... biz dersimide unutmadık koçgiriyide unutmadık vs...
bu kısıleri ayırmak bıraz zordur kardesim...
yüzüne gülerler ama arkadan pazarlık ederler...
sözde yezidi lanetlıyenler oysaki gizli yezidcilik yaparlar... herkese ve her kesime inanmayın kardesim... nede olsa kanlarımız helaldır namuslarımız helaldir...
Genellemeye karşıyım.. Yezit : Sünni demek çok yanlış ve bize yakışmaz genelleme yapmak..
Bir Zeynep 15.09.2006, 00:14 hayir dedim, tabiki her sunni yezid degildir, estafurrullah. ancak yezidlik edene göümü kirpmadan yezid deyip lanetlerim, ister sunni olsun ister alevi olsa bile. insan insanligini bilmesi lazim. yeid yezidlik edene derim. bana dost olan, baci gardas olan sunniyye niye yezid diyeyim ki durdu yere? ben bir ALEVIYIM, bu bana yakisirmi hic?
saygilar.
KoCGiRiLi_ 15.09.2006, 00:15 hayır dogru olmaz kesinlikle geçmişte bir kişinin yada zümrenin yaptığı çirkin bişiyi şimdiki hanefilere mal etmek yani onlara yezid demek hakaret olur... Bu genel islam(kuran-ı kerim) ahlakı ve alevi anlayısına ters düşer....
tabıkı ters duser...
yuz yıllardır dağlarda surgun olan onlar değil turkıyeyı gezin alevilerin sahıp olduğu yerler hep dağlık cok nadirdir düz ve verimli topraklarda olmaları...
peki bunu kım ve nasıl acıklıyacak kardesim ?
kayseride semah donenler bundan bır kac sene once azerbaycanda 30 bın kısılık ordusu cıktı meydana...
ordunun kurulusu ve amacı alevileri katletmek kardesim...
siz her seyı bıttımı zannedıyorsunus kardesım?
soğutma asamasında hersey ( yemeği sıcak yersen ağzın yanar )
biraz aklınızı kullanın hep okuyup mantık almadıktan sonra bos okumanın faydası yoktur...
halitseyfi 15.09.2006, 00:30 küççükken mahallede süni çocuklar arkamızda "rafazı kıllı tazı" diye bağırırlardı. işn acı yanı bu çocuklar bu sözleri büyüklerinden öğrenip söylerlerdi.bizde onlara "yezit boz it" derdik. yezidide biz büyüklerimizden duymuştuk. sonradan yezidin kim olduğunu öğrendim.
evet sünnilerin içinde yezitler vardı,halende var. fakat sünniler için genelleme yaparak yezit demek hiçte doğru değildir.sünniler içinde okadar iyi insanlar varki buda çok önemlidir.neden bu insanları kıralım ki?
Özgür-Taylan 15.09.2006, 02:52 herkesin cevabi için tesekkür ederim... bu anket sayesinde Alevilerin ne kadar hosgörü ve açik görüslü, mantikli olduklarini gözler önüne koyduk!!
hepinizin yüregine saglik canlar!!
yasasin Alevilik ve Aleviler!!!
anlattigim halde beni anlamayanlar,anladigi halde anlamamis gibi yapan geri kafali, yobaz sünnilere yezit derim...
ama saf ve temiz kalp ile kendi inancini yasayan sünnilere asla yezit demem!
onlar bize ne diyomuş bi sorun bakalım. katlettikleri yetmiyomuş gibi atmadıkları iftirada kalmadı.
"Gerçeğin demine hüü"
"Sevgi bizim dinimizdir"
yusufçukgecegez 16.09.2006, 03:32 sünnilerde yezid kelimesini kullanır.kötü anlayışsız,kendi menfaati için herşeyi yapan insanlara yezid der sünniler.
eh işte bizde onun için onlara yezit diyoruz.
KomünistAlevi 16.09.2006, 12:42 Selam Canlar...
Bu ülkede biz Alevilerin inançları ülkede bulunan diğer ezici gruplar tarafından yani Sünniler tarafından herzaman için yok sayılmıştır vede halende sayılmaktadır...
Yani bizi adam yerine koymuyorlar bukadar açık ve net...
Bu ülkede biz Aleviler Osmanlıyı sevmeyiz ,nedeni ise bize zulüm ve katliamdan başka birşey yaşatmamıştır ..Gelen Padişahların dönemlerine bakınız...
Ama bizim Ülkemizdeki diğer ezici gruplar yani Sünnilertarafından Osmanlı Devleti çok sevilmektedir...Ve Şah İsmail terörist gibi görülmektedir ...
Buda şu anlama gelmektedir:
Sizi katleden Osmanlıyı biz çok seviyoruz..Osmanlı sizi katletmekte çok haklıydı...Ve biz herzaman yıllar boyunca ve şimdide Osmanlıyı kabul ediyoruz...Sünniler Osmanlıyı herzaman kabul etmişlerdir ve halende kabul edip onu şahlandırmaktadırlar bunu kimse inkar edemezz...Ama %10 %15 gibi Sünni vatandaş Osmanlıyı eleştirebilmekte ve karşı çıkabilmekte onlarıda Can-ı gönülden Tüm Devrimci ateşimle Selamlıyorum...
Sünniler Cemevine gelmezler bizi yok sayalarlar...İkidebir aynı fetvayı verirler Camiye gelin hepimiz kardeşiz gibilerinden....
Neden peki Camiyi bırakmıyolar bizim Cemimize gelmiyolar...Neden Yezitlik yapıyorlar neden ayrımcılık yapıyolar neden kendi yollarına tek hak yolu diyorlar..Neden halen daha Namaz kılmakta ısrar ediyorlar vede bizim ibadetlerimizi var saymıyorlar ve bizi adam yerine koymuyorlar...
Evet daha çok şey var Sünni vatandaşlar hakkında yazacağım ama şu an bukadarı onlara yeter gibime geliyor...Eğer isterlerse daha çok örnekler verebilirim...
İşte bu Sünni Toplumunun %90'ı benim saydığım kafa tipi insanlarıdır ve bu söylediklerimi desteklemektedir..Ve buna hiç bir Sünnininde hayır öyle bişeyler yok demesine aklı veya mantığının yeticeğine inanmıyorum...%10 gibi bir Sünni tabaka ise Demokrat ,Aydın sıfatındaki Sünnilerdir ve ben onlara Yezit kelimesini çok ağır buluyorum....
Ve geriye kalan Sünnilerin hepsine Yezitlik yaptıkları için Yezit diyorum...
Sevgiyle Kalın...
yusufçukgecegez 16.09.2006, 14:10 eh işte bizde onun için onlara yezit diyoruz.
siz hepsine yezid diyorsunuz fark bu.
Yezit teriminin kimlere karşı kullanılacağı çok aşikar bir şekilde ortadadır.Her sünniye bunu demenin ne kadar doğru olup olmadığını zaten insan vicdanı karar verebilir tabi vicdan varsa...
zeynep C. 16.09.2006, 14:22 Hayır dedim çünkü bence genelleme yapmak çok yanlış.Önemli olan insanların düşünceleri.
Yezit düşüncesine sahip olanlara yezit derim.
boranali 16.09.2006, 14:33 eskiden ders alınır geçmişle yaşanmaz .sonuçta herkez insandır.
Bir Zeynep 16.09.2006, 19:17 siz hepsine yezid diyorsunuz fark bu. hayir yusuf can cok büyük bi yanlisin var, bunu senden beklemezdim, nasil böyle dersin?:uzgunsok:
hala bizi taniyamamissin, yasin 30'u gecmis, nice aylardir burdasin okuyosun görüyosun, hala ne diyosun. ön yargili biz degiliz, cogu sunniler, cevirme simdi dogruyu.
Bırakalım traşı sünni inancının ileri gelenleri Muaviyeyi de Oğlu Yezid'idi de doğru bulup severler. Bugün Sünni inancındaki inanların çoğunun müceddid kabul ettiği said-i kürdi hz. hüseyin'İn davasında art niyetli olduğu için yenildiğini söylüyor.
Bilmez ki orada yenilen hz. hüseyin değil, Şeytan muaviye'nin oğlu şeytanı sani yezid ve taraftarlarıydı...
AleviGenç 16.09.2006, 19:35 Bırakalım traşı sünni inancının ileri gelenleri Muaviyeyi de Oğlu Yezid'idi de doğru bulup severler. Bugün Sünni inancındaki inanların çoğunun müceddid kabul ettiği said-i kürdi hz. hüseyin'İn davasında art niyetli olduğu için yenildiğini söylüyor.
Bilmez ki orada yenilen hz. hüseyin değil, Şeytan muaviye'nin oğlu şeytanı sani yezid ve taraftarlarıydı...
Selam yazdıklarına katılıyorum..
Yazdıkların doğru abi..
Ama neden nusayriler adlı topikte;
Şii'yim , Sunniyim ,Aleviyim?
Bunu anlamadım?:huh:
hayir yusuf can cok büyük bi yanlisin var, bunu senden beklemezdim, nasil böyle dersin?:uzgunsok:
hala bizi taniyamamissin, yasin 30'u gecmis, nice aylardir burdasin okuyosun görüyosun, hala ne diyosun. ön yargili biz degiliz, cogu sunniler, cevirme simdi dogruyu.
evet zeynocan, yusuf'un bizi tanıdığını sanmıştım,en azından ankette bile yezid kelimesinin sünnilere karşı kullanılmasının yanlış olduğu gözüküyor, bir dalgınlığına veriyorum saygılar,,,
Selam yazdıklarına katılıyorum..
Yazdıkların doğru abi..
Ama neden nusayriler adlı topikte;
Şii'yim , Sunniyim ,Aleviyim?
Bunu anlamadım?:huh:
Ooof Ooff kardeşim, ben nasıl anlatayım sana daha?
Sünni demek Resulullah'In izinde gitmek demektir, Resulullah'In izinde gidenler gerçekte sadece aleviler ki sünnet demek; Peygamberimiz gibi misvak kullanmak, Aba giymek değil, Onun emirlerini uygulamaktır, ve peygamberimizin en büyük ve en önemli sünneti de Ehlibeyt sevgisi ve itaatidir, buna gerçek anlamda sadece Aleviler uymaktadır bu haliyle gerçek sünniler biziz onlar değil. Bunu anlatabildin m mi?
Şii demek Ehlibeyte taraftar olmaktır, bunu bizden daha iyi yapan kimler var? neden bu temel kimliği başkalarına terkedelim, en azından neden paylaşmayalım?
Alevilik deyince ben: Ehlibeyt sırdaşlığı anlıyorum, en iyisi de Alevilerde var. daha ne???
cemalettin 16.09.2006, 23:04 cemalettin üyemizin kücük bir hatasinda dolayi.
>>>Edit>>>>
KomünistAlevi 16.09.2006, 23:11 belki bir hata oldu,mesajın aslına ilaveler girdim galiba.
mesaj sahibi de okuyanlar da hoş göre...
Hu
Benim yazımı berbat etmişsiniz...
Kendi düşüncelerinizi ayrı bir sayfa olarak yazınız lütfen....
Benim yazdığım kısımlara eklenti yapmışsınız...Bu çok büyük bir ayıp lütfen ordaki benden alıntıyıda silin tekrar güzel ve temiz bir biçimde yazın...
cemalettin 16.09.2006, 23:28 Benim yazımı berbat etmişsiniz...
Kendi düşüncelerinizi ayrı bir sayfa olarak yazınız lütfen....
Benim yazdığım kısımlara eklenti yapmışsınız...Bu çok büyük bir ayıp lütfen ordaki benden alıntıyıda silin tekrar güzel ve temiz bir biçimde yazın...
yazmasını bilmediğimden,fakat yazılmışı da sevdiğimden dolayı deneme gibi yazdım ve tepki aldığıma göre okundu.
maksat okunması olduğuna göre,seninki de doğrudur sonuçta benim ki de.
aynı şeyleri farklı lisanlarda söyleyince doğruluğu değişmez,söyleyene de zarar gelmez.
sen Hü dedin fakr Hu
anlamak isteyen maksadı anlar kardeşim,
yine de sil der isen,silmek kolay...
Hu
KomünistAlevi 16.09.2006, 23:33 yazmasını bilmediğimden,fakat yazılmışı da sevdiğimden dolayı deneme gibi yazdım ve tepki aldığıma göre okundu.
maksat okunması olduğuna göre,seninki de doğrudur sonuçta benim ki de.
aynı şeyleri farklı lisanlarda söyleyince doğruluğu değişmez,söyleyene de zarar gelmez.
sen Hü dedin fakr Hu
anlamak isteyen maksadı anlar kardeşim,
yine de sil der isen,silmek kolay...
Hu
Bakın benim yerime yazmak terbiyesizliktir ben bunu söylüyorum ...Eğer karşı görüşünüz varsa kendiniz yazın burda öyle bir şansınız var....O yazdıklarınızı madde madde yazın ama bana saygsızca davranıp gelip benim yazdığım mesaaja ilaveler edemezsiniz...
Eğer silmek kolaysa silin hiç durmayın....Silmenizi istiyorum ondan sonra onları bir daha yazarsanız yazın...Beni ilgilendirmez...
yusufçukgecegez 16.09.2006, 23:43 hayir yusuf can cok büyük bi yanlisin var, bunu senden beklemezdim, nasil böyle dersin?:uzgunsok:
çok özür dilerim ama burda yanlış anlaşılma var.yanlış anlaşılmasıda normal gerçi,kısa açıklamalar yanlış manayı doğurmuş.bunu açıklamak istiyorum.
ben,.........sünnilerde kötü insanlara yezid derler dedim,
arkadaş,... bizde onun için ,onlara yezid diyoruz diye cevaplamış.
bende,.......siz hepsine diyorsunuz dedim.
siz derken bu arkadaşın yorumuna cevap verdim.bu cevap şöylede yazılabilirdi,sen bütün sünnileri kötü olarak görüyorsun ve yezid diye nitelendiriyorsun.sizin yezid anlayışı ile bizimki farklı.bizde birisine yezd demek için o kişinin gerçekten çok kötü biri olması lazım.siz ise daha genel kullanıyorsunuz yezid ithamını.doğrudur ben uzunca zamandır bu forumdayım ve banada yezid soyu denildi.benim aleviliğe bakış açımı azçok öğrenmişsinizdir.ben yezid soyu oluyorsam,buda hemen hemen tüm sünniler yezid soyu oluyor demektir.çünkü gerektiğinde aleviliği sünnilere karşı savunan biriyim,alevilikle uyuşmayan birçok fikrimde var ve bunları açıklıyorum diye yezid sayılabiliyorsam, ben verdiğim o cevapta çokta haksızmıyım,sn adı güzel alim.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
evet zeynocan, yusuf'un bizi tanıdığını sanmıştım,en azından ankette bile yezid kelimesinin sünnilere karşı kullanılmasının yanlış olduğu gözüküyor, bir dalgınlığına veriyorum saygılar,,,
sn sertur.evet alavileri çok iyi tanıdım burda.bu tanışıklık ve samimiyetten dolayı,fikirlerimi daha rahat söylüyorumm.söylediklerimden alınmayacağınız ümidiyle tabi,benim sizi tanıdığım kadarıyla sizde beni tanımış olmalısınız.bu forumda banada yezid soyu diye hitap edildi.ben yezid soyu olarak görülebiliyorsam,sünnilerin büyükbir kısmınında öyle görüldüğünü düşünmem normal değilmi.saygılar.
yusufçukgecegez 17.09.2006, 00:03 Bakın benim yerime yazmak terbiyesizliktir ben bunu söylüyorum ...Eğer karşı görüşünüz varsa kendiniz yazın burda öyle bir şansınız var....O yazdıklarınızı madde madde yazın ama bana saygsızca davranıp gelip benim yazdığım mesaaja ilaveler edemezsiniz...
Eğer silmek kolaysa silin hiç durmayın....Silmenizi istiyorum ondan sonra onları bir daha yazarsanız yazın...Beni ilgilendirmez...
kusura bakma ama senin yaptığındada pek terbiyeyi göremedim genç arkadaşım.hiç yakıştıramadım.saygılar.
KomünistAlevi 17.09.2006, 00:08 kusura bakma ama senin yaptığındada pek terbiyeyi göremedim genç arkadaşım.hiç yakıştıramadım.saygılar.
Selam...
Hangi konumda terbiye göremedin ?
Bu alıntı yaptığın bölüm mü? yoksa Sünniler hakkında yazdıklarım mı?
Ona göre cevabım olcak sana karşı Abi...
Saygılar bizden...
pınarkoc 17.09.2006, 00:18 vallahi bir alevi olarak sünnileri bende sevmem.ama her yerde ve her zaman sünni alevi ayrımı yapmakta çok yanlış.hem yezit ve sunni ayrı şeylerdir.zeyit diye Hz.YEZİT in soyundan olanlara denir.evet alevilik birlik bereberlik demek ama bize bu tip davranışları sergilemeye mecbur edende onlardır.her zaman bizi kötüler ve çokçuklarının aklılarınada kötü düşnceler sokarlar.genede biz onların yaptıgı cahilligi yapmayalım.onşarı sevelim.(sınırı aşmadan)
cemalettin 17.09.2006, 00:33 "gençler bilse,yaşlılar yapabilse..."
Musa Kazim 17.09.2006, 00:35 Hayir..Yanlis buLuy0rum!!
AleviGenç 17.09.2006, 00:38 Hayir..Yanlis buLuy0rum!!
Çünkü gerçek Yezid devamcısı sensin...
O anket Aleviler için Alevilere hakaret ed sonra burada ahkam kes yok öle yağma...Sen gid yobaz sitelere yaz ...*****...
konu ile ilgili yorum ve görüs bildirin, kisilere hakaret yetkisi forumun yönetimine bile verilmez
kaldiki siz burda bir üyeye alenen hakaret ediyorsunuz lütfen kisisel sorunlariniz varsa
özel mesaj yolu ile medeni insanlar gibi hal etmeye calisin aksi takdirde .......
hüseyin69
Musa Kazim 17.09.2006, 00:40 Sünnilik 6'ci Imam Cafer-i Sadik'tan sonra türemeye baslamistir. Nitekim sünniligi kuran Ebu Hanife, Imam cafer-i Sadik'in ögrencisiydi.
Herneyse, Yezid ise 2ci Imam zamaninda yasamis bir melun'dur. Bu sayede onu takip edenler Yeziddiyedir ki Allah bunlara lanet etsin.
Sünniler, Yezid'in yaptigini onaylamazlar, iddia edilenin tam aksi kinarlar.
Ben Sövmekten Allah'a siginirim...
KomünistAlevi 17.09.2006, 00:50 Sünnilik 6'ci Imam Cafer-i Sadik'tan sonra türemeye baslamistir. Nitekim sünniligi kuran Ebu Hanife, Imam cafer-i Sadik'in ögrencisiydi.
Herneyse, Yezid ise 2ci Imam zamaninda yasamis bir melun'dur. Bu sayede onu takip edenler Yeziddiyedir ki Allah bunlara lanet etsin.
Yine size yakışan yorumu yaptınız saolun...
Benim gözümde Yezit kötülügü temsil eder.İyi ile Kötünün savaşında bu vardır.Hiçbir Alevi kötülük yapmaz,yapan alevi degildir.Dinimiz Sevgi dinidir.Sevgi olmazsa kötülük ,yani yezitlik kazanır.Sevgilerimle..
dostlar,
bence de "yezit" sıfatını bir topluma genellemek yalnış olur.olgun arkadaşımızın dediği gibi yürekle ilgili,daha doğrusu akıl ve yürek ortaklığının sonucu ortaya çıkan bir durum.anadolu alevisi yıllarca katliamlara maruz kalmış,ama özünde olan hoşgörü ona kimseye kin tutmamayı öğretmiştir.hoşgörü diyoruz hep,evet tabiki yapılan şiddete şiddetle karşılık verilmemeli,ama susulmamalı da.hoşgörülü olmak suskun,pasiv olmayı gerektirmez.
muhabbetle....
yusufçukgecegez 17.09.2006, 01:48 Selam...
Hangi konumda terbiye göremedin ?
Bu alıntı yaptığın bölüm mü? yoksa Sünniler hakkında yazdıklarım mı?
Ona göre cevabım olcak sana karşı Abi...
Saygılar bizden...
hayır,senden yaşça büyük olan birine,maksadında kötü niyet olmadığı halde yaptığın terbiyesizliktir diye söylenmişsin.neyse senin terbiyesizlik olarak gördüğün olay düzeltilmiş.istediğin olmuş.ama sen kaybettin,diğer kişi kazandı insanlık sınavında.genç olmak,hakkını korumak güzel ama,bunu nasıl yapmalı acaba orasıda sana kalmış tabi.saygılar.
hafikakpinar 17.09.2006, 02:54 Her topluluğun iyi ve kötü bireyleri vardır bu yüzden bütün sünni arkadaşlara yezid demek son derece ayıptır ve yalnıştır ..
Bana göre yezid denilebilecek insanlar ;
1. muaviye ve yezide Hz. yakıştırması yapanlar
2.sivas katliamını ve bunu benzer olayları hala savunanlar (örümcek kafalılar)
3.camilerde 1 alevi öldüren cami yaptırmış kadar sebap kazanır diye fetva verenler ..
Saygılar ..
KomünistAlevi 17.09.2006, 11:04 hayır,senden yaşça büyük olan birine,maksadında kötü niyet olmadığı halde yaptığın terbiyesizliktir diye söylenmişsin.neyse senin terbiyesizlik olarak gördüğün olay düzeltilmiş.istediğin olmuş.ama sen kaybettin,diğer kişi kazandı insanlık sınavında.genç olmak,hakkını korumak güzel ama,bunu nasıl yapmalı acaba orasıda sana kalmış tabi.saygılar.
Selam...
Bence Cemallettin amcanın sözlerini iyice okumalısınız...Ondan sonra yanlışlıkla mı yoksa bilerek mi yapılmış bir olay anlayabilirsiniz...O okadarda kolay birşey değildir gidipte benim yazdıklarımın içine yazmak..Hemde her satıra özel olarak ilave etmek hiçde kolay değildir....Eğer bana karşı cevaplar olursa alıntı yapılır gider altınada senin gibi cevabını yazar demi....
Yani benim yazmadığım birşeyi yazmış gibi gösterilemez...Zaten bu forumda öyle birşeyde yasak....Silmeseydi eğer moderatör abimize başvurdum ,zaten oda silcekti...Hatta editledi bile yinede kendiside sildi...
Siz daha insanlık sınavının nedemek olduğunu pek iyi bilmiyorsunuz...
Bilerek yapılan şeyi bilmeden yapmış gibi göstermek insanlığa yakışır mı?
Tabi buna sizin gibiler işine geldiği gibi anlarlar...Sünni politikası diyelim bence buna...Hakkımızı korumak tabiki güzel....Biz zaten Hakkımızı koruyoruz merak etmeyin...
Saygılar Bizden:p :p
Sünnilik 6'ci Imam Cafer-i Sadik'tan sonra türemeye baslamistir. Nitekim sünniligi kuran Ebu Hanife, Imam cafer-i Sadik'in ögrencisiydi.
nerden biliyorsun yezid'İn yaptıklarını onaylamadıklarını?
yusufçukgecegez 17.09.2006, 12:16 Selam...
Bence Cemallettin amcanın sözlerini iyice okumalısınız...Ondan sonra yanlışlıkla mı yoksa bilerek mi yapılmış bir olay anlayabilirsiniz...O okadarda kolay birşey değildir gidipte benim yazdıklarımın içine yazmak..Hemde her satıra özel olarak ilave etmek hiçde kolay değildir....Eğer bana karşı cevaplar olursa alıntı yapılır gider altınada senin gibi cevabını yazar demi....
Yani benim yazmadığım birşeyi yazmış gibi gösterilemez...Zaten bu forumda öyle birşeyde yasak....Silmeseydi eğer moderatör abimize başvurdum ,zaten oda silcekti...Hatta editledi bile yinede kendiside sildi...
Siz daha insanlık sınavının nedemek olduğunu pek iyi bilmiyorsunuz...
Bilerek yapılan şeyi bilmeden yapmış gibi göstermek insanlığa yakışır mı?
Tabi buna sizin gibiler işine geldiği gibi anlarlar...Sünni politikası diyelim bence buna...Hakkımızı korumak tabiki güzel....Biz zaten Hakkımızı koruyoruz merak etmeyin...
Saygılar Bizden:p :p
sn genç arkadaşım.o şahısın bilerek yaptığını varsayalım.bilerek yapması kötü niyetli yaptığını göstermez.üstelik eklentiler fikrini destekliyor veya devamı gibi.yani cuk yerine oturmuş.böyle yapılarak sana saygısızlık yaptığınımı düşünüyorsun,böyle bir hakkın tabiki var.fakat ,bu rahatsızlığını,deden yaşındaki bir insana,terbiyesiz diyerek dile getirmen ne kadar doğru.alevilik insan sevgisi diyor değilmi,bunun manasını bidaha düşünmelisin bence.ben sünniyim ve bizim temel felsefemizde insan sevgisi yok.ama hayatımda,bana saldırı yapsa bile bende yaşça büyük birine terbiyesiz diye seslenmedim.ne çocukluğumda ne gençliğimde.bu yüzden bu eleştirim.bu davranışını aleviliğine
yakıştıramadım.sen yakıştırdınsa sen bilirsin.buna kendin karar ver vicdanen,benim ne dediğinde önemli değil bir yerde.saygılar.
keklikoluk köyü 17.09.2006, 12:29 Önyargılardan nasibini fazlasıyla alan Alevilik inancı, başka düşüncedeki insanlar için de önyargı dolu olmamalı.
http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Keklikoluk/
www.keklikoluk.com
bütün sunniler aynı değildir bence kaldı ki yezit denilecek insanlarda var aralarında denmeyecek insanlarda.o yüzden böyle bir genelleme yapmamak gerekir. bende bir sunniyim ve yeziti sevmem, tanımam ve kim olduğu umrumda bile değil. zaten onun masum insnalara yaptığı şeyleride tasnif edecek kadar kara cahil değilim. ama her sunnilerin hepsinide böyle bir efeye koymak yanlış bence her yerde olduğu onların içinde de iyiler ve kötüler var ve hepsine böyle bir ithamda bulunulması yanlış bence.
KomünistAlevi 17.09.2006, 12:42 sn genç arkadaşım.o şahısın bilerek yaptığını varsayalım.bilerek yapması kötü niyetli yaptığını göstermez.üstelik eklentiler fikrini destekliyor veya devamı gibi.yani cuk yerine oturmuş.böyle yapılarak sana saygısızlık yaptığınımı düşünüyorsun,böyle bir hakkın tabiki var.fakat ,bu rahatsızlığını,deden yaşındaki bir insana,terbiyesiz diyerek dile getirmen ne kadar doğru.alevilik insan sevgisi diyor değilmi,bunun manasını bidaha düşünmelisin bence.ben sünniyim ve bizim temel felsefemizde insan sevgisi yok.ama hayatımda,bana saldırı yapsa bile bende yaşça büyük birine terbiyesiz diye seslenmedim.ne çocukluğumda ne gençliğimde.bu yüzden bu eleştirim.bu davranışını aleviliğine
yakıştıramadım.sen yakıştırdınsa sen bilirsin.buna kendin karar ver vicdanen,benim ne dediğinde önemli değil bir yerde.saygılar.
Bak şimdi Aleviliğin hoşgörüsünü bana öğretme lütfen...Ben senden daha iyi bilcek kapasitedeyim Alevi hoşgörüsünü...
Burdaki olayda hoşgörü veya sevgi gösterilcek birşey bulamıyorum...Sonuçta benim yerime yapılan bir eklenti var....Ozaman bende senden alıntı yaparken Ben Alevileri sevmiyorum gibi şeyler yazayım....Sen buna hoşgörü gösterirmisin yada bana karşı sevgi gösterilerinde bulunurmusun...Sonuçta senin Demokratik sınırların dahiline bir eklenti yapılmış hemde başkası tarafından ve seninde istemediğin bu durum....
Tamam şunda haklı olabilirsin....Ben Amcam yaşında veya Dedem yaşındaki adama terbiyesiz demiş olabilirim...Doğrudur bunu söylememek gerekir..Sonuçta bu bir saygıdır..Ama kağıt üzerinde bu olaya bakarsak bu bir terbiyesizliktir.....Buna zaten forum kurallarıda müsade etmiyo başkasının yazısına eklenti yapmayı....Bunun sevgiyle yada hoşgörüyle alakası yok...Bana Alevilikten kesitler verip bu senin yaptığın Aleviliğe sığar mı gibi politika ve demogoji lütfen yapma....
Ben Aleviliğime yakışcak hal ve hareketlerde herzaman bulundum...
Siz daha bu forumda saygısız insan görmemişsiniz....Eğer görmek istiyorsanız çok uzaaklara gitmeyin....
Sünni üyelerin yazdıklarını kontrol edin ve bizimle olan konuşmalarına dikkat edin....:thumbup1: :thumbup1:
Saygılar bizden:) :)
MeRaLiNa 19.09.2006, 15:29 sivas, corum, maras olaylarini yapanlar ve onlari savunanlar hak ediyor
ama sadece sünni diye böyle birsey söylenmesi cok yanlis
bizede sadece Alevi oldugumuz icin bir cok yakistirma yapiliyor bunun kadar yanlis bir sey bence
hic kimseye dogmadan önce sorulmuyor inanci
yusufçukgecegez 19.09.2006, 21:40 Bak şimdi Aleviliğin hoşgörüsünü bana öğretme lütfen...Ben senden daha iyi bilcek kapasitedeyim Alevi hoşgörüsünü...
Burdaki olayda hoşgörü veya sevgi gösterilcek birşey bulamıyorum...Sonuçta benim yerime yapılan bir eklenti var....Ozaman bende senden alıntı yaparken Ben Alevileri sevmiyorum gibi şeyler yazayım....Sen buna hoşgörü gösterirmisin yada bana karşı sevgi gösterilerinde bulunurmusun...Sonuçta senin Demokratik sınırların dahiline bir eklenti yapılmış hemde başkası tarafından ve seninde istemediğin bu durum....
Tamam şunda haklı olabilirsin....Ben Amcam yaşında veya Dedem yaşındaki adama terbiyesiz demiş olabilirim...Doğrudur bunu söylememek gerekir..Sonuçta bu bir saygıdır..Ama kağıt üzerinde bu olaya bakarsak bu bir terbiyesizliktir.....Buna zaten forum kurallarıda müsade etmiyo başkasının yazısına eklenti yapmayı....Bunun sevgiyle yada hoşgörüyle alakası yok...Bana Alevilikten kesitler verip bu senin yaptığın Aleviliğe sığar mı gibi politika ve demogoji lütfen yapma....
Ben Aleviliğime yakışcak hal ve hareketlerde herzaman bulundum...
Siz daha bu forumda saygısız insan görmemişsiniz....Eğer görmek istiyorsanız çok uzaaklara gitmeyin....
Sünni üyelerin yazdıklarını kontrol edin ve bizimle olan konuşmalarına dikkat edin....:thumbup1: :thumbup1:
Saygılar bizden:) :) cevabını vicdanına ver demiştim yinede öyle.ben söyledim gitti.bundan sonrası sana kalmış.benim sana bu uyarıyı yapmam hata ise,ben hatamı kabul ediyorum.çünkü hatalardan ibaret bir insanım.şunu biliyorumki zaman zaman hepimiz haddimizi aşarız.çünkü insanız.peygamberde olmadığımıza göre,arada bir özür dilemek gerek sanırım tüm insanlıktan.ben diliyorum.saygılarımla.
KomünistAlevi 20.09.2006, 01:50 cevabını vicdanına ver demiştim yinede öyle.ben söyledim gitti.bundan sonrası sana kalmış.benim sana bu uyarıyı yapmam hata ise,ben hatamı kabul ediyorum.çünkü hatalardan ibaret bir insanım.şunu biliyorumki zaman zaman hepimiz haddimizi aşarız.çünkü insanız.peygamberde olmadığımıza göre,arada bir özür dilemek gerek sanırım tüm insanlıktan.ben diliyorum.saygılarımla.
Ben diledim merak etme....:D
Ama o olayda yinede birazcıkta olsa haklıydım..O bir haksızlıktı...Ama ben yine diledim yani özürü...Sonuçta Dede yaşında bir insan...
Eğer yaşasaydı Önderimiz Deniz Gezmişte Cemallettin amca gibi aynı yaşta olcaktı...
isditanlebulda 20.09.2006, 02:10 ben bu konuda yorum yapacak kadar konuya hakim olmamakla beraber şöyel bir bakış açısı getirmek istiyorum bilecik(memeleketim) alevilerin azınlıkta olduğu bi il dolayısıyla görüştüğümüz gidip geldiğimiz ailelerin % 90 ı sünni ve ben bir çok kez farklı sünni kimselerin ağzından sevmedikleri biri için yezid lafını işittim bilecikte sünniler sevmedikleri biri için rahatlıkla yezid derler. dolayısyla onlar da pek tekdir etmiyo olsalar gerek yezid i..
KomünistAlevi 20.09.2006, 02:17 ben bu konuda yorum yapacak kadar konuya hakim olmamakla beraber şöyel bir bakış açısı getirmek istiyorum bilecik(memeleketim) alevilerin azınlıkta olduğu bi il dolayısıyla görüştüğümüz gidip geldiğimiz ailelerin % 90 ı sünni ve ben bir çok kez farklı sünni kimselerin ağzından sevmedikleri biri için yezid lafını işittim bilecikte sünniler sevmedikleri biri için rahatlıkla yezid derler. dolayısyla onlar da pek tekdir etmiyo olsalar gerek yezid i..
Adam gibi adam ve insan gibi insan ve Alinin hakkını yiyen Osmana ,Ömere Hazreti sıfatını yakıştırmayan yobaz gerici ırkçı ve Faşist olamayan ve Aleviliği inanç olarak sayan ve Alevilere soru sorma cürretini kendinde bulmayan ....Mesela neden Namaz kılmıyorsunuz? gibi sorular tip sormyan Sünnilere bende Yezit demem..Sonuçta Yezid Lanet olası kişidir....
Ama malesef ve Malesef ülkemizde bu tarz Sünni %20 veya en fazla %25 derecesinde...Geri kalan Yezid Sünnilerin arasında ezilip duruyo gariplerim...
yusufçukgecegez 20.09.2006, 02:20 Ben diledim merak etme....:D
Ama o olayda yinede birazcıkta olsa haklıydım..O bir haksızlıktı...Ama ben yine diledim yani özürü...Sonuçta Dede yaşında bir insan...
Eğer yaşasaydı Önderimiz Deniz Gezmişte Cemallettin amca gibi aynı yaşta olcaktı...
en doğrusunu yapmışsın,deniz gezmişede allah rahmet eylesin bu vesileyle.
Çok samimi olduğum Sunni dostlarımda var. Yezit kelimesini o yüzden her sunni için kullanmıyorum ama eskiden bu ayrılıklar daha keskindi. Büyüklerimiz Sunnilerden bahsederken Muaviye, Yezit, Tırk, Yabancı gibi sıfatlar kullanıyorlar Bunların hepside Sunni müslüman anlamında kullanılıyor.
Günümüzde Alevi olsun Sunni olsun insanların iç içe yaşadığı bir toplumda artık sunnilerin hepsine değil ama kötü işler yapanına yezit denilmesi taraftarıyım..
AleviGenç 20.09.2006, 23:59 Çok samimi olduğum Sunni dostlarımda var. Yezit kelimesini o yüzden her sunni için kullanmıyorum ama eskiden bu ayrılıklar daha keskindi. Büyüklerimiz Sunnilerden bahsederken Muaviye, Yezit, Tırk , Yabancı gibi sıfatlar kullanıyorlar Bunların hepside Sunni müslüman anlamında kullanılıyor.
Günümüzde Alevi olsun Sunni olsun insanların iç içe yaşadığı bir toplumda artık sunnilerin hepsine değil ama kötü işler yapanına yezit denilmesi taraftarıyım..
Bende Aleviyim Türküm senin deyiminle Tırk'ım...Ne demik istiyorsun?
Irkçılık yapma...bu gün 10 kürt'den 7'si şafi yani tam yezid.
Bende Aleviyim Türküm senin deyiminle Tırk'ım...Ne demik istiyorsun?
Irkçılık yapma...bu gün 10 kürt'den 7'si şafi yani tam yezid.
Herşeye atlıyorsun kardeşim sende. Irkçılık değil Tırkla kasıt Osmanlılardır. Aleviye demezler bunu Aleviye bizden derler.
Şafiler yezid evet mezhep açısından bakınca ama ben onlarıda iyi ve kötü olarak ayırıyorum her insanda yaptığım gibi.
Bence bu kavramlar gereksiz sunnilerin hepsi yezit değil bu sadece deyimdir. Türkler için kullanılan Tırk da aynen sadece belli kesim için.
O yüzden bunların kullanılmasını gereksiz buluyorum insanların birbirine olan hoşgörüsü adına.
yusufçukgecegez 21.09.2006, 01:26 Adam gibi adam ve insan gibi insan ve Alinin hakkını yiyen Osmana ,Ömere Hazreti sıfatını yakıştırmayan yobaz gerici ırkçı ve Faşist olamayan ve Aleviliği inanç olarak sayan ve Alevilere soru sorma cürretini kendinde bulmayan ....Mesela neden Namaz kılmıyorsunuz? gibi sorular tip sormyan Sünnilere bende Yezit demem..Sonuçta Yezid Lanet olası kişidir....
Ama malesef ve Malesef ülkemizde bu tarz Sünni %20 veya en fazla %25 derecesinde...Geri kalan Yezid Sünnilerin arasında ezilip duruyo gariplerim...sen tüm sünnilere yezid diyorsun.çünkü tüm sünniler ömer osman ebubekir ve ali için hz der.
KomünistAlevi 21.09.2006, 12:48 sen tüm sünnilere yezid diyorsun.çünkü tüm sünniler ömer osman ebubekir ve ali için hz der.
Selam...
Öylede denilebilir
sen tüm sünnilere yezid diyorsun.çünkü tüm sünniler ömer osman ebubekir ve ali için hz der.
İşte Hazret dediğiniz için yezid oluyorsunuz...
Muhammed için hiç bir zaman ne yaşadığı dönemde ne de hadis naklini yapan sahabelerinin Efendi, Hazret, s.a.v seyyidina şeklinde bir ifade kullanılmamıştır.
Tek Efendi (hazretde buna ek olarak kullanılır) Allahtır. Allahtan başka efendimi ararsınız?
Seyyidina; efendimiz, çoğulu SADAAT Kuranda putlaştırılmış kişiler için kullanılır.
s.a. v; Bir ayetin anlamının saptırılarak kullanıldığı bir övgü ifadesidir.
Kuranda dört kez tekrarlanan Muhammed isminden sonra hiç bir yerde siz sunnilerin yaptığı bu şekildeki övgü ifadesi yer almaz.
Kainatın Yaratıcısı, Muhammedinde bizimde tek Efendisi Olan ALLAHA kulluk edin. Sahip olduğunuz sunni kimliğiniz tamamen islam öncesi Arap putperestliği argümanları taşıyor. Artık kimliğinizi sorgulayın, dininizi dogmalarla kabül etmeyin, araştırın, eleştirin, Kuran okumaktan korkmayın...
Eşhedü ella ilahe İlla ALLAH ve Eşhedü ennel Kurana Kelamullah...
korkmayın söyleyin, resullüğü tasdik edecekseniz ;
Eşhedü ella ilahe illa ALLAH ve eşhedü enne Musa, İsa, Muhammed....Resulallah... deyin hiç bir şey kaybetmessiniz. Allahın bizden istediğide budur.
Onların bize dinsiz müslüman demeleri doğrumu sizce?? biz yıllardır bu acıyla yasıyoruz ve bizim onlara yezit dememiz neden zorlarına gidyorki...
onlar yezid dirler... nasıl alevilere kötü kelimeler konuşuyorlarsa bizde onları yezid olarak görürüz...
yusufçukgecegez 22.09.2006, 23:50 Selam...
Öylede denilebiliro zaman sıfır elde var sıfır.başa aldık gitti.
yusufçukgecegez 23.09.2006, 01:29 İşte Hazret dediğiniz için yezid oluyorsunuz...
Muhammed için hiç bir zaman ne yaşadığı dönemde ne de hadis naklini yapan sahabelerinin Efendi, Hazret, s.a.v seyyidina şeklinde bir ifade kullanılmamıştır.
Tek Efendi (hazretde buna ek olarak kullanılır) Allahtır. Allahtan başka efendimi ararsınız?
Seyyidina; efendimiz, çoğulu SADAAT Kuranda putlaştırılmış kişiler için kullanılır.
s.a. v; Bir ayetin anlamının saptırılarak kullanıldığı bir övgü ifadesidir.
Kuranda dört kez tekrarlanan Muhammed isminden sonra hiç bir yerde siz sunnilerin yaptığı bu şekildeki övgü ifadesi yer almaz.
Kainatın Yaratıcısı, Muhammedinde bizimde tek Efendisi Olan ALLAHA kulluk edin. Sahip olduğunuz sunni kimliğiniz tamamen islam öncesi Arap putperestliği argümanları taşıyor. Artık kimliğinizi sorgulayın, dininizi dogmalarla kabül etmeyin, araştırın, eleştirin, Kuran okumaktan korkmayın...
Eşhedü ella ilahe İlla ALLAH ve Eşhedü ennel Kurana Kelamullah...
korkmayın söyleyin, resullüğü tasdik edecekseniz ;
Eşhedü ella ilahe illa ALLAH ve eşhedü enne Musa, İsa, Muhammed....Resulallah... deyin hiç bir şey kaybetmessiniz. Allahın bizden istediğide budur.
sn zahir.siz allah bir deseniz.sizin dediğinize değil,allahın bir olduğunu bildiğimden inanırım.kuran hakkındaki yorumlarınızda ehemmiyet edilecek birisi değilsiniz gerçekten.siz bilgi vermek için değil,ben biliyorum demek,başkalarını kendinizden cahil ve küçük görmek amaçlı,yorumlar yapıyorsunuz..sizin tüm yorumlarınızı akıl süzgecinden geçirip öyle belleğime yerleştirme mecburiyeti hissediyorum kendimde.bu yürüttüğünüz mantık,çok bilmişlik sizin verdiğiniz bilgilrin değerini oldukça düşürüyor ve değersiz hale getiriyor.sünni islam putperestliği reddeder.kuran ve sünnet yolunda hareket eder.iddianız tutarlı gibi gözüksede,bir akıl oyunundan ibaret sadece.bende size akli bir cevap vereceğim.kuran allah katından olduğuna göre.hz muhammede hitap,ey muhammet veya rasulüm şeklinde olması gayet mantığa uygun ki genelde o diye hitap edilmiş.muhammed ismine eklenen ön ve son takıların,sonradan eklenmeside akla ve mantığa uygundur.ashap ya resulullah diye hitapta bulunuyor olması mantığa daha uygun.yani ashap peygamberine ismiyle değil göreviyle hitap etmiştir.bu saygıdandır.daha sonra eklenen takılarda bu saygının devamıdır.ister alevi,şii,caferi olsun,ister sünni,hz dahil,ön ve son ekler kullanmışlardır.oysa bunların hiçbiri kuranda geçmemektedir.geçmeside gerekkmez.önemli olan,bu takıların ne manaya geldiği.ne maksatla kullanıldığı.efendimiz kelimesi sünnilerde kullanılmaktadır.sizin iddianıza ,kuranda putlaştırılan kimselere efendimiz diye hitap edildiği.bu mantıkla bağdaşmamakta.kuranda bu hitap ancak,''o putlara efendimizmi dersiniz''e yakın bir manada kullanılmış olması mantığa uygundur.aallah birdir ve muhammet onun resuludür,demekle,allah birdir ve kuran onun sözüdür demek ayrı ayrıdır.birinin söylenmesi diğerinin söylenmemesini gerektirmez.imanın şartından ikisi peygamberlere iman,kitaplarına imandır.bunu arapça söylemekten çekineceğimi dişünmeniz tamamen saçmalık.tüm iddialarınızın olduğu gibi.saygılar.
yezitlik bir semboldür nasıl ezilenler,mazlumlar imam hüseyin yoldaşı sayılıyorsa ezen,yakan,yıkan hileci insanlarada yezitlik yapma deniliyor....ister sünnü olsun ister alevi bir mazlumun ahını alıyorsa ona olmadık zorbalıklar yapıyorsa o insan yezitlik yapmış olur ve yezit sözünüde hakketmiştir,tam tersi bir adamda mazlumsa ve tüm iyi niyetiyle onuruyla yaşıyorsa o da imam hüseyinle yoldaş olur diye düşünüyorum...
izmirksk 23.09.2006, 01:52 %80 i hayır demiş....önemli bir istatistik
yusufçukgecegez 23.09.2006, 17:25 %80 i hayır demiş....önemli bir istatistikhayır diyenlere iki defa evet diyenlere bir defa teşekkür ediyorum.oda nezaketen
hayır diyenlere iki defa evet diyenlere bir defa teşekkür ediyorum.oda nezaketen
hayır diyenlere iki defa evet diyenlerede bi defa teşekür etmişsin peki hiç bişey demeyenlere kaç defa teşekür ediyorsun abi hiç bişey demeyenlerede üç dfamı teşekür ediyorsun yoksa :clown: hehhehehhee
diablo21 23.09.2006, 18:07 tüm sünnilere yezid denmesi çok yanlış bence yezid kavramı faklı bi kavramdır kavramlar genele dayatılmamalı derim ben. onca arkadaşımız dostumuz var bunlara nasıl yezid deriz önce insan diye bakalım sonra tart alevimi sünni mi diye.
Soyledıklerıne aynen katılıyorum.bende olsam bırısı bana yezıd dese acayıp bozulurum arkadaslar boyle seylerden kurtulalım artık.
Eğer bir söz fiil yada davranış karşındakinde yoksa o söz fill ve davranış söyleyen kişiye geri döner.
Artık isteyen istediğine isteği şekilde layık olduğunu düşündüğü şekilde ister iltifat etsin isterse hakaret.
Ne ararsan kendinde ara
Ben müslümanım. Bilmeyenler bilsin bilenlere de selam olsun.
yusufçukgecegez 23.09.2006, 18:40 hayır diyenlere iki defa evet diyenlerede bi defa teşekür etmişsin peki hiç bişey demeyenlere kaç defa teşekür ediyorsun abi hiç bişey demeyenlerede üç dfamı teşekür ediyorsun yoksa :clown: hehhehehhee
hımm zor bir soruu.onlarada söz gümüşse sukut altındır diyorum.:bored:
HoZaTLi_62 23.09.2006, 19:07 genelleme yapılmasına karşıyım.
gunes_87 02.10.2006, 21:20 genelleme yapılmasına karşıyım.
evet genelleme yapmamak lasım yane bazıları yezit yolunu tutmuş gidiyor...ama bazıları öyle değil...destekliyorum seni HoZaTLi_62
evet doğru buluyorum ,,çok rahat olmamalı ,biraz da islam tarihini incelemeli insan, nerdeyim ne yapıyorum demeli ,sadece eylemsellik yetmez dinde ,adaleti heryerde uygulamalı ,geçmiş unutulmamalı.
peygamberin emanetine hıyanet edenlerdense yezid lafı herzaman geçerlidir..
Ali sağlam 07.10.2006, 16:33 canlar ben sunnilere yezit denmesini dopru bulmuyorum imanı güçlü olan sunniler biz alevileri hem seviyor hemde ayrım yapmıyorlar.Ayrıca onlarda HZ.Ali efendimizi seviyor ehli beyti seviyor .S unniler daha küçükken aşılıyor çocuklarını onlarda kulaktan duyma sözler büyüyünce onları gerçek zannediyorlar bizlerle beraber olsalar yanıldıklarını anlayacaklar.Ayrıca cem tv de seyrettikçe cemin ne olduğunu görenler alevilerden özür diliyorlar.Yapmış oldukları hatayı anlamış bulunmaktadır canlar..
Mesut Gündüz 07.10.2006, 16:43 etkiye tepki var.onlar kızılbaş diyor biz bununla gurur duyuyoruz.onlara biz yezid diyince hakaret alıyorlar.ya ne olduklarını bilmiyorlar yada işlerine gelmiyor.Köklerinde yezidde var aslında.
gunes_87 08.10.2006, 15:27 canım abim seni tebrik ederim çok güzel yazmışsın...aleviler sünnilerce (ana,bacı tanımayan mum söndü ayinleri düzenleyen anlamıyla ifade edilen)kızılbaşlıkla damgalandılar...peki biz sünnilere yezid deyince neden bu kadar tepki alıyoruz...mesut abi süpersin......:thumbup1: etkiye tepki var.onlar kızılbaş diyor biz bununla gurur duyuyoruz.onlara biz yezid diyince hakaret alıyorlar.ya ne olduklarını bilmiyorlar yada işlerine gelmiyor.Köklerinde yezidde var aslında.
HoZaTLi_62 08.10.2006, 15:44 tbrler güzel yakalamıssınız
Bencede Bir Genelleme Yapılması Yanlıs Hepsını Aynı kefeye koymak bıze yakısmaz dıye dusunuyorum..
ve ankette HAyır yanlıs buluyorumu işaretledim saygılar
HoZaTLi_62 10.10.2006, 19:14 evet genelleme yapmamak lasım yane bazıları yezit yolunu tutmuş gidiyor...ama bazıları öyle değil...destekliyorum seni HoZaTLi_62
saol oyacım. onlar bizi karalıyor diye bizde onları karalarsak onlardan farkımız kalmaz. biz neyse onu söyleyelim yeter bence.
ferhatmunzur 10.10.2006, 19:23 etkiye tepki var.onlar kızılbaş diyor biz bununla gurur duyuyoruz.onlara biz yezid diyince hakaret alıyorlar.ya ne olduklarını bilmiyorlar yada işlerine gelmiyor.Köklerinde yezidde var aslında.
tek kelime ile harikasınız
benim iş yerimdeki ortam geregi bizler bu ayrımı yapıyoruz çünkü bize kızılbaş diyerek tavşan çorbası getirdiler.
arkadaşlar yezid anlam olarak kötü ise neden alevilerede kızılbaş densinki
bencede yezid kelimesi onlara hakaret sayılmaz.
ama genede tüm sünniler karşı ben bunu yapmıyorum..
tokatlı önder 12.10.2006, 11:53 arkadaşlar sünni arkadaşlara yezit demek bence yanlış çünkü yezit dediğimiz yaratık dini kendi çıkarları için kullanıp istismar eden biridir dolaysıyla ne alevilikte ne sünnilikte böyle bi olay yoktur yani dini istismar etmek bunu yapan ister alevi olsun ister sünni benim gözümde asıl yezit odur işte saygılarımla tokatlı önder
arkadaşlar sünni arkadaşlara yezit demek bence yanlış çünkü yezit dediğimiz yaratık dini kendi çıkarları için kullanıp istismar eden biridir dolaysıyla ne alevilikte ne sünnilikte böyle bi olay yoktur yani dini istismar etmek bunu yapan ister alevi olsun ister sünni benim gözümde asıl yezit odur işte saygılarımla tokatlı önder
Cüppeli Ahmet Hoca tarzı insanlara bu sıfat yakışır sanırım. Kendisi insanlara vaazlar veriyor ama "gavur" dediği ülkelerde jet ski'ye binip denizde kızlarla keyif yapıyor. Alevi ve Sunni pek çok insan bu çelişkili yaşama tepki gösteriyor hatta bu "hoca" nın müritleri eminim en sert tepkiyi göstermişlerdir bu kişiye.
Her sunni'ye yezit denilmemesi taraftarıyım, yezit birazda simgesel bir anlam ifade eder bu hocanın yaptığına zaten Alevilerden çok Sunniler tepki gösteriyorlar. saygılar.
cemmustu 12.10.2006, 20:56 merhaba canlar
geçmişden beri büyüklerimizin yaşamış olduğu olaylar yüzünden bu kelimeyi kullanırız. yezid kelimesi
sizlere bir şey demek isterim,tabiki her insanı aynı tefeye koymamak lazım
o katliyamları o acıları yaşatan insanlar yüzünden bu ise karışmayan kişilerin ne suçu var peş barmağın beşi bir değil yani
amaaaa hepside parmak dimi kısa veya uzun hepsi aynı görevi yapar ve aynı şekildedir
bilmem anlatabildim mi can kardeşlerim
ne olursan ol gel ben din ırk mezhep ne olursa olsun karsıyım arkadaslar sünni diye nitelendiğimiz kişilere yezit demek ben hos bulmuyorum
arkadaslar cem evlerinde dedeler de bunu soylüyorlar sunniler yezit degildir diye.yezitlik zalim olmaktır dinle alakası yoktur canlar.
GELİN CANLAR BİR OLALIM......
bana göre insanları geçmişe dayanarak yargılamak yanlış bir olay ama bu demek değildir ki geçmişte unutulsun aleviliğin temeli kardeşlikse biz insanları bir görürüz biz neysek karşımızdaki de odur
barısyıldırım 01.11.2007, 16:06 Değerli canlar ben az evel yezit itine ve atası muaviye lanetlisine Hazreti diyen varmı diye Google de araştırma yaparken bir baktım millet Hz.yi kenara koymuş birde radulalulandh (r.a.) diye hitap ediyorlar.Deliye döndüm , O an onu yazanlar elime geçse herhalde gırtlaklarına sarılırdım.Hadi hep beraber bunlara Hz. diyenlere yezit demeyelim.Ne diyelim.Ehl-i Beyt'e Rahmet okuyana rahmet, yezit'e rahmet okuyana LANET olsun.
kerem-cruel 01.11.2007, 16:16 Ehl-i Beyt'e Rahmet okuyana rahmet, yezit'e rahmet okuyana LANET olsun.
:)
arkadaşlar olayın özüne inmek lazım
öncelikle sünni mezhepinden olanlara neden yezit deniyor bunu bilmek lazım ve alevi olanlara neden kızılbaş deniyor ...
horasan66 01.11.2007, 17:13 ya sünni inancının soyu maviye ve yazitten gelmekte değilmidir. bunun içinde yezit denilmektedir. ha yezitin kötü bir anlamı varmış oda bu yolu kuranın terbiyesizliği biz ne yapalım yani. suç bizim mi. biz en azından bi şeyleri bağlantılı bir şekilde söylüyoruz onlkar gibi kulaktan sallama değil. ee bunlara hz diyenlerde varsa sorun nedir o zaman
Altınbaş 01.11.2007, 17:27 canlar sünni kelime sözlük anlamı yapay olmasıdır orjinal değil kopya gibi. yezit ise sonradan müslüman olan gavurdur. yani sunni ile yezit aslında aynı manadadır sonradan olma. sonradan müslüman olanlara sünni-yezit deniyor. yezit soyundan ve taraflarından gelenler de şimdiki sünnilerdir. yezitte bilindiği gibi çocuğu olmayan muaviyenin sonradan olma çocuğudur. birde müslümanız diye geçinirler hala çoğu birbirinin korkusuna namaz kılp oruç tutuyor geçrekten istediklerinden değil millet ne der diye eminim sizin çevrenizde de bu tür sünni kesim çoktur.
Ehl-i Beyt'e Rahmet okuyana rahmet, yezit'e rahmet okuyana LANET olsun.
kerem-cruel 01.11.2007, 18:25 canlar sünni kelime sözlük anlamı yapay olmasıdır orjinal değil kopya gibi. yezit ise sonradan müslüman olan gavurdur. yani sunni ile yezit aslında aynı manadadır sonradan olma. sonradan müslüman olanlara sünni-yezit deniyor. yezit soyundan ve taraflarından gelenler de şimdiki sünnilerdir. yezitte bilindiği gibi çocuğu olmayan muaviyenin sonradan olma çocuğudur. birde müslümanız diye geçinirler hala çoğu birbirinin korkusuna namaz kılp oruç tutuyor geçrekten istediklerinden değil millet ne der diye eminim sizin çevrenizde de bu tür sünni kesim çoktur.
yezitin anlamını öğrendiğimize göre sorun kalmamıştır. umarım ..
cunku ben bana kızılbas denmesınden de alevı denmesınden de gocunmam aslım bu inkar etmem siz niçin aslınızı inkar ediyorsunuz da yezit denmesinden gocunuyorsunuz.. kelime anlamı dahi aynı :(
Kılıç Ali 01.11.2007, 18:35 Alevi inancında yezit kelimesinin neyi çağrıştırdığı apaçık ortadayken sünni inancına sahip olan herkese yezit denmesinin saçmalığın daniskası olarak görüyorum...
kerem-cruel 01.11.2007, 18:39 Senin için yezitin ne anlam ifade ettiği toplum içinde aynı şey anlamına gelmeyeceği barizdir..
benim için yezit kötülüğün simgesidir.
benim için yezit zalimliğin simgesidir.
Herkes Kendi geleceği ve geçmişinden sorumludur..
benim gecmisimde geleceğimde bellidir...
herkese ii aksamlar arkadaslar
Kılıç Ali 01.11.2007, 18:47 Senin için yezitin ne anlam ifade ettiği toplum içinde aynı şey anlamına gelmeyeceği barizdir..
Bu konuda ikili tartışmalara girerek konunun amacından sapmasını istememekle beraber, bugün itibariyle yezite lanet okuyan sünni inancına sahip insanların bulunduğunu bilmeniz gerekiyor, alevi olan her insan çağdaş demokratik ve adam gibi adam değilse! sünni inancına sahip olan herkeste yezit değildir ve o adla adlandırılmasınada Alevi olarak önce ben karşı çıkarım... Eğer yezit bulmak istiyorsanız alevi toplumu içinde yeterince hızır paşalar var, onlara bakılmasını tavsiye ederim...
yezid ve muaviyen yandaşları onları sevenler zaten belli oluyor ben 12'leri tutarken benim karşımda bile bile ve özellikle suyu bulunduğum ortama getirerek kana kana su içen karşımda et kızartarak yiyen yaratıkk bir yezit soyudur benim içinn ben bunlarıı yaşadımm ama umurumda bile olmadı Allah sabrınıı veriyor yezid soyuu hiçte küçünsenmiyecek kadar çokk var ama tüm sünni kesimii tabikii böyle değerlendiremem çokk iyii ve demokrat olan en azından insanların hak ve özgürlüklerine saygı gösteren dil uzatmayan sünnii kesimde biokadar çoktur yanii yezit diye hitabıı hak edenler var olduğuu gibii bunlardan ayırdığımm kardeş diyebileceğimm düzgün istisnalar da var...
Senin için yezitin ne anlam ifade ettiği toplum içinde aynı şey anlamına gelmeyeceği barizdir..
siz buyrun her sünniye yezit deyin.gelecek geçmişten yaşanmaz.geçmişimize bakıp sadece ders alabiliriz.alevi canlara yapılan saldırıları ve haksızlıkları bütün sünniler onaylıyormu?böyle bi düşünce içinde olmamanız ve önyargılı bakmamanız gerekiyor.bakmaya devam ederseniz önyargılarınız sizi esir alır.ben meshep ayrımına inanmayan bir sünniyim.ancak radikal söylemleri onaylamıyorum.her alevi can sünnilere yezit demez her sünnide alevi canlara önyargılı yaklaşmaz.
harşenli 01.11.2007, 21:08 ben bu hususta bir kelime söylemek istiyorum Eğerki bizler ehli beyt dostlarıysak bizler imam Hüseyin' i seviyorsak onun müçadelesi bizim müçadelemiz diyorsak o zaman onlara lanet okumamız gerçekten doğru bir durumdur. Bizlerde zaten hümanizma duygusu fazla olduğu için hemen geçmişte kalan orda kalmıştır bizler geleceğe bakalım diyoruz ama bence Ali'nin dostu benim dostumdur O na düşman olan benimde düşmanımdır.
her sünniye yezit damgasi vurmak çok yanlis.. ne aleviler var yezitlerden beterler.. mesela söngül karli kendisi alevidir, tokatlidir ama alevilerin yüz karasi bence o sanatçi, çunku gidip ülkücülerin gecesine çikiyor!!..
mahzuni serif, zulfu livaneli, ahmet kaya ve nice sunni sanatçilar alevi kulturunu benimsemisler.. bunlar mi yezit yani? yoksa fa$olarin gecesine çikan "alevi" mi?
saygilar
kerem-cruel 01.11.2007, 21:24 ben bu hususta bir kelime söylemek istiyorum Eğerki bizler ehli beyt dostlarıysak bizler imam Hüseyin' i seviyorsak onun müçadelesi bizim müçadelemiz diyorsak o zaman onlara lanet okumamız gerçekten doğru bir durumdur. Bizlerde zaten hümanizma duygusu fazla olduğu için hemen geçmişte kalan orda kalmıştır bizler geleceğe bakalım diyoruz ama bence Ali'nin dostu benim dostumdur O na düşman olan benimde düşmanımdır.
arkadaslar gecmısınden ders almayan gelecegını goremez
ben butun sunniler aynı derken o ısım kalbına sokmak ıcın solemmıstım..
artı olarak benım bır cok a rkadasım da sunni ona dıuyecek bır lafım yok ıyıelerı ıyıdır belkı bazı alevılerden daha ıyıdir. ancak gecmısı de bılmekte fayda vardır. artı olarakda kelıme anlamı ıle karsılastırdıgımız sonucu sızlere soluyroum .. kelimenin anlammı bu kabul etmıyorsanız oda sızın fıkırınız dır. saygı duyarım ..
cangüdaz 01.11.2007, 21:44 arkadaslar gecmısınden ders almayan gelecegını goremez
ben butun sunniler aynı derken o ısım kalbına sokmak ıcın solemmıstım..
artı olarak benım bır cok a rkadasım da sunni ona dıuyecek bır lafım yok ıyıelerı ıyıdır belkı bazı alevılerden daha ıyıdir. ancak gecmısı de bılmekte fayda vardır. artı olarakda kelıme anlamı ıle karsılastırdıgımız sonucu sızlere soluyroum .. kelimenin anlammı bu kabul etmıyorsanız oda sızın fıkırınız dır. saygı duyarım ..
tamam madem sana göre tüm sünniler yezit o zaman bana göre de sen alevi değilsin!!!72 millete bir bakmadığın belli çünkü.sen istediğin kadar sünnileri aynı kefeye koy gerçekler öyle değil ya!evet yezidi seven sünniler vardır ama tüm sünnileri aynı kefeye koymak çok yanlış.söylemeye bile gerek yok.sana göre bana göre olur mu hiç?bir sünni çıkıp dese ki tüm aleviler kötüdür o zaman sen ne yapardın?sanırım bu konuda bazı şeylerden uzaklaşmışsın önyargılarına esir olmuşsun gibime geliyor.umarım yanılıyorumdur can
sevgiyle kal...
arkadaşlar bu konunun açılması dahi yanlış bence ne demek sünnilere yezid demek bu forumda bir sürü sünni arkadaşınız var onlara yezid diyerek onları düşman kabul ediyosunuz asıl yezid alevi sünni ayrımı yapanlardır bi arkadaşımız sünni birinden bi yanlış hareket görüyor ondan sonra sünniler yezid ne kolay ben alevi olarak doğmadım ama alevilik hz aliye biad etmekse ben de aleviyim bu foruma bir çok arkadaşımız hümanist düşüncelerinizden dolayı üye olmuş o zaman nerde kalıyo hümanistlik siz sünniler yezid diyin sünnilerde alevilere mum söndü karalaması yapsın eeeeeeee nolacak lafa geldimi mezhep ayrımı yapmıyoruz sünnilere geldimi yezid .yok alevilikde şu varmı bu varmı şunu yapan alevi değil bunu yapan alevi bırakın kim neye inanırsa inansın sünni inanışdaymış gibi bir çok safsatayı sünnilere yakıştırın ondan sonra sünnilerden anlayış bekleyin ben küçükken aleviliğe yakınlığımdan dolayı iki defa cem evine gitmeye niyetlendim ikisinde de kusura bakmayın bi dede bozuntusu bana çık dışarı pis yezid diyerek kovdu ama ben hiç bi zaman alevileri o dedeye benzetmedim çünkü o hareket onun ayıbı zaten alevilik hakkında yanlış düşünceler hissetsem zaten bu foruma üye olmazdım kusura bakmayın düzgün bi uslupla cevap yazamadım böyle bi konuya anacak böyle cevap verilir alevi sünni ayrımı yapan kürt türk ayrımı yapan bu ülkeyi bölmeye çalışanlardır ama hiç bi zaman amaçlarını gerçekleştiremeyeceklerdir
cangüdaz 01.11.2007, 21:53 arkadaşlar bu konunun açılması dahi yanlış bence ne demek sünnilere yezid demek bu forumda bir sürü sünni arkadaşınız var onlara yezid diyerek onları düşman kabul ediyosunuz asıl yezid alevi sünni ayrımı yapanlardır bi arkadaşımız sünni birinden bi yanlış hareket görüyor ondan sonra sünniler yezid ne kolay ben alevi olarak doğmadım ama alevilik hz aliye biad etmekse ben de aleviyim bu foruma bir çok arkadaşımız hümanist düşüncelerinizden dolayı üye olmuş o zaman nerde kalıyo hümanistlik siz sünniler yezid diyin sünnilerde alevilere mum söndü karalaması yapsın eeeeeeee nolacak lafa geldimi mezhep ayrımı yapmıyoruz sünnilere geldimi yezid .yok alevilikde şu varmı bu varmı şunu yapan alevi değil bunu yapan alevi bırakın kim neye inanırsa inansın sünni inanışdaymış gibi bir çok safsatayı sünnilere yakıştırın ondan sonra sünnilerden anlayış bekleyin ben küçükken aleviliğe yakınlığımdan dolayı iki defa cem evine gitmeye niyetlendim ikisinde de kusura bakmayın bi dede bozuntusu bana çık dışarı pis yezid diyerek kovdu ama ben hiç bi zaman alevileri o dedeye benzetmedim çünkü o hareket onun ayıbı zaten alevilik hakkında yanlış düşünceler hissetsem zaten bu foruma üye olmazdım kusura bakmayın düzgün bi uslupla cevap yazamadım böyle bi konuya anacak böyle cevap verilir alevi sünni ayrımı yapan kürt türk ayrımı yapan bu ülkeyi bölmeye çalışanlardır ama hiç bi zaman amaçlarını gerçekleştiremeyeceklerdir
:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: ellerine sağlık teşekkür ederim can...
konuyu toparlarsak zaten ankete katılanların çoğu yezid lafını onaylamamış.alevi canlara yapılanların ve uğradıkları haksızlıkların bilincinde ve karşısındayız.önemli olan birlik ve beraberliktir.önemli olan insanlıktır.geçmişte yapılanlar için üzülmekten öteye elden bişi gelmiyor.keşke gelebilse.ama önemli olan gelecekte yapılmasını önlemektir.buda önyargıları kaldırmakla olur.
Diğil Yezid ben sunni kelimesini bile kullanmak istemiyorum çoğu zaman.İnsanları sunni, alevi, zenci.... gibi ayırmak hoş diğildir.
Şirin Baba 01.11.2007, 23:05 Yezid'in peygamberimizin berberinin oğlu olduğunu biliyormusunuz.
Adını unuttum babasının ama rivayet şöyle gelişmiş:
berberi peygamber efendimizi tıraş ederken boynunda ki sivilceyi kanatır.ne yapıyım diye düşünürken kanı parmağıyla alır ve dudaklarına sürer.Hz.peygamberimiz bunun üzerine şöyle der:
-Keşke almasaydın ağzına .Senin soyundan gelen biri benim soyumu kurutacak der.
Adamcağız evli değilmiş yıllar geçmiş artık iyice yaşlanınca çocuğum olmaz deyip evlenivermiş.
Berberin korktuğu başına gelmiş bir oğlu olmuş.İsim vermesi için peygambere götürürken çocuk huysuzlanmış,adam çocuğa:
-sus be yezid demiş.
Peygamber efendimizin huzuruna varıp durumu anlatmış ve çocuğuna bir ad vermesini dilemiş .Bunun üzerine peygamberimiz:
-Sen ona adını verdinya der
-haşa der adam ben advermedim diye cevablar
-Yolda gelirken sus be yezid dedin ya buyurur peygamberimiz.
Ne kadar doğru bilmiyorum rivayet bu.
Ben sünnilere yezid denmesine kesinlikle karşıyım
Şirin Baba 01.11.2007, 23:07 Yıldırım beyazıtı yenen Timurlenk'in(topal timur) yezidin mezarını bulup kemiklerini yaktırdığını biliyormuydunuz.
sahrut75yagmur 02.11.2007, 02:59 Değil Yezid ben sünni kelimesini bile,kullanmak istemiyorum çoğu zaman...İnsanları sünni, alevi, zenci,beyaz,sarı.... Gibi ayırmak hoş değildir...
Bence de...
Keşke bu temenniler insanların tüm iliklerine işler...
Çünkü ayrım yapmak ayrım doğurur...Bana yapılmasını istemediğim hiçbir şeyi hiç bir kişi ve zümreye yapmak yada kullanmak taraftarı değilim...
Saygılarımla.
Sünnilere yezit denilmesi taraftarı değilim.Bana yapılmasını istemediğim şeyi ben başkaları için kullanırsam benim insanlığım nerde kaldı...Neden ayrım yapalımki hepimizi yaratan aynı değil mi? İnsanca birlik, beraberlik içinde yaşamak varken,neden Alevi, Sünni, Kızılbaş, Yezit, Kürt, Türk, Laz, Çerkez, vs. vs. bu ayrımı neden yapma gereği duyuyoruz. Özümüzde hepimiz insanız hepimizde bu vatanda kardeşçe yaşamayı öğrenmeliyiz.
kerem-cruel 02.11.2007, 12:12 yıl 2001 unv. de sadece oruc tutmuyor dıye 8 arkadasımın evı basıldı.
yıl 2001 unv. de sıgara ıctıgım ıcın ramazan ayında 25 kişi ile kavga ettık
yıl 2002 unv. de sag sol olayları yüzünden 12 arkadasım hıc bır sey yapmadıkları halde okuldan uzaklastırma aldı. tek sucları okul yonetımın asırı sagcı arkadaslarımın ıse solcu olması ıdı.
yıl 2003 tokat bıglı dersanesı onunde buyuk kavga cıktı sebebi ramazan ayında yenen yemek di.
yıl 2004 sıvas yıldızelınde camıden cıkan bır grub uzerımıze saldırdı. sebeb harac ıstemek ve bızı buradan uzaklastırmaktı.
yıl 2005 agrıda bır grup elı sılahlı kısı otelımızı bastı. devlet gorevlısı oldugumuzu solememız bır sey ıfade etmedı.
yıl 2005 tokatta unv de cıkan olaylar buyudü. oruc tutmayan bır genc köprüden asagı atıldı.
yıl 2006 ..
yıl 2007 ...
devam edıyor arkadaslar...
sizce ben mi ayrım yapıyorum. yoksa onlar mı ?
yıl 2001 unv. de sadece oruc tutmuyor dıye 8 arkadasımın evı basıldı.
yıl 2002 unv. de sag sol olayları yüzünden 12 arkadasım hıc bır sey yapmadıkları halde okuldan uzaklastırma aldı. tek sucları okul yonetımın asırı sagcı arkadaslarımın ıse solcu olması ıdı.
yıl 2003 tokat bıglı dersanesı onunde buyuk kavga cıktı sebebi ramazan ayında yenen yemek di.
yıl 2004 sıvas yıldızelınde camıden cıkan bır grub uzerımıze saldırdı. sebeb harac ıstemek ve bızı buradan uzaklastırmaktı.
yıl 2005 agrıda bır grup elı sılahlı kısı otelımızı bastı. devlet gorevlısı oldugumuzu solememız bır sey ıfade etmedı.
yıl 2005 tokatta unv de cıkan olaylar buyudü. oruc tutmayan bır genc köprüden asagı atıldı.
yıl 2006 ..
yıl 2007 ...
Sorun o değil. Bunlar faşistlerin yaptığı insanlık dışı haraketler. Öyle olmasaydı faşist demezdik değilmi.
Sorun Genelleme Yapılıp. Yezit Kelimesinin sünnilerin hepsine mal edilmesi. Ve buda bizim öğretilerimize terstir. İnsana insan gibi bakmak bize veya bana öğretilen. Yezit veya Faşist gibi olmak bizim için uygunmudur değildir. Bizde farkındayız bir çok şeyin. Yaşadığımız olaylar neticesinde.
Ama Bu demek değildir kana kan, yezitliğe yezitlik, faşistliğe faşistlik.
cangüdaz 02.11.2007, 15:19 Sorun o değil. Bunlar faşistlerin yaptığı insanlık dışı haraketler. Öyle olmasaydı faşist demezdik değilmi.
Sorun Genelleme Yapılıp. Yezit Kelimesinin sünnilerin hepsine mal edilmesi. Ve buda bizim öğretilerimize terstir. İnsana insan gibi bakmak bize veya bana öğretilen. Yezit veya Faşist gibi olmak bizim için uygunmudur değildir. Bizde farkındayız bir çok şeyin. Yaşadığımız olaylar neticesinde.
Ama Bu demek değildir kana kan, yezitliğe yezitlik, faşistliğe faşistlik.
çok güzel yazmışsın can.forumun saygı gösterilecek bir üyesi olduğunu bir kez daha gösterdin teşekkür ederim.
yıl 2006 ..
yıl 2007 ...
önce biz siz gibi kelimeleri ortadan kaldırmalıyız.faşist ve yobaz insanlıktan nasibini almamış dengesizlerin yaptığı saldırıları belli bi kesmin geneline dayatmak bence önyargılı yaklaşımdır.daha önceki msjımdada yazmıştım.önyargılarımızın bizi esir almasına izin vermemeliyiz.birbirimize onlar biz diye bakarsak bu işin içinden cıkamayız.ama siz düşüncenizi doğru buluyorsanız buyrun yezit demeye onlar demeye devam edin..ama hepsine değil bilmem anlatabildimmi?
yıl 2006 ..
yıl 2007 ...
Can, onlar utansin.. biz ALEVIYIZ, bizi ALEVI yapan da HOSGÖRÜMÜZDÜR unutma!!
onlarin seviyesine mi düselim?.. biz de mi gidelim Sünnileri yakalim yani?..
Acimiz derin.. asirlardir bize yapilan haksizlik, zulümü unutmuyoruz ama onlarin seviyesine düsecegime bir hiç olurum daha iyi!
saygilar
alidendir 02.11.2007, 16:50 arkadaşlar bence konu alevilik sünnilik olunca konu derinlere iniyor ve taraflar haklılığını kanıtlamaya çalıştığı sürece kavgalar tartışmalar çıkaçaktır.bence daha çok anlayışlı davranılmalı yarğılamadan önce anlamaya çalışalım...kimse kendi ceddine-soyuna-dinine-meshebine laf söyletmez. yezit kelimesi sadece bizim meshebimiz için degil onların meshebi ve hatta tarih içinde hoş anımsanmayan bir isimdir. önemli olan fikirdir neyi ne oranda doğru bulduğunuzdur, yezid in yaptığı insanlık dışı işkenceleri hiçbir insanın iyi niyetle karşılayabileceğini sanmıyorum. bu yüzden bu kötü sıfat kimseye yakıştırılmamalı ve özellikle de önyargılı bir şekilde kimseye yapıştırılmamalıdır. bizler insanız arkadaşlar karşılıklı atışmakla bu iş çözüm bulamaz bence şimdiki gençler daha aydın olmalı ama alevilere yapılan bir hakaret varsa alevilerinde ceddi ortadadır ve araştırmaya açıktır isteyende bizi araştırabilir diyorum. hiçbir hata bütün bir topluma maal edilmemelidir.
Burda bence yezit kelimesinin kullanılma niyeti, yani kasıt önemli. Zamanının muaviye taraftarları, emevi inanışlarının yansıması şu an hangi inanışın egemenliği altında olduğu, zaman içerisinde bu oluşumun temellerinin aldıkları isimler biliniyor. Bu bilimsel olarak, zamanında oluşan taraftar anlamının yansıması anlamında vurgulanmışsa bunda hiç bir sakınca göremiyorum. Fakat hakaret veya küçük düşürmek maksadı ile kullanılmışsa bu insani bir yaklaşım olamaz ve bu tip bir tutum hiç bir inanışa da yakışmaz.
Findorin 24.11.2007, 10:15 Yezid'in peygamberimizin berberinin oğlu olduğunu biliyormusunuz.
berberi peygamber efendimizi tıraş ederken boynunda ki sivilceyi kanatır.ne yapıyım diye düşünürken kanı parmağıyla alır ve dudaklarına sürer.Hz.peygamberimiz bunun üzerine şöyle der:
Adamcağız evli değilmiş yıllar geçmiş artık iyice yaşlanınca çocuğum olmaz deyip evlenivermiş.
Berberin korktuğu başına gelmiş bir oğlu olmuş.İsim vermesi için peygambere götürürken çocuk huysuzlanmış,adam çocuğa:
-sus be yezid demiş.
Peygamber efendimizin huzuruna varıp durumu anlatmış ve çocuğuna bir ad vermesini dilemiş .Bunun üzerine peygamberimiz:
Yanlış bir rivayet olmuş Yezid diye kast ettiğimiz kişi Emevi devletininde kurucusu sayılan Muaviyenin oğludur en büyük kanıtı halifeliği saltanat ile oğluna bırakmasıdır biliyorsunuzki saltanat kan bağı olan kişilere verilmekte ilginç bir rivayet ama bizim kast ettiğimiz yezid değil sanırsam.Ayrıca konuya gelirsek Sünni mezhepteki arkadaşları bir genelleme yapmadan kullanmak lazım bu kelimeyi çünkü bunu en iyi biz biliriz kötülük görsekde kötülük etmeyiz edeb erkandan ayrılmayalım Hak Muhammed Ali yardımıcınız olsun.
İyi Forumlar.
Dede-baba 24.11.2007, 12:47 Yezid'in peygamberimizin berberinin oğlu olduğunu biliyormusunuz.
-sus be yezid demiş.
Degerli Canlar bizler, Anadolu halkları ve Türkler, islamiyetin kuruluşundan 300 yıl sonra müslümanlıklıkla tanışmaya başladık emeviler döneminde olan bir şeyi şimdiki sünnilere mal etmek ve onları karalamak bize düşmez... Fakat o dönemdek ki yezite lanet dinimiz gereğidir. (teberra anlayışı) bu bir ibadettir.
Yukarıdaki alıntı doğrudur. hatta sonrasında yezit mekke ve medineden uzaklaştırılmış şam sürülmüştür. emevi ailesinden olduğu için daha sonraları önce halife ömer ve daha sonra halife osman tarafından korunmuş ve şama vali yapılmıştır. İçkili şekilde namaz kıldığı, çok zalim ve dini hiçe sayan hatta kerbela olayından sonra atlı süvarileri medine üzerine sürdüğü bir çok sahabeyi öldürdüğü daha da ileri gidip , peygamberimizinde bulunduğu baki mezarları yıktığı bir gerçektir.
Günümüzde hiç bir müslüman buna sünnilerde dahil yeziti anmaz, çocuklarına bu ismi vermez... Bizler sünni kardeşlerimizi değil islam düşmanı yezit ve onu günümüzde öven yolundan giden zalimlere lanet ederiz....
Biz aleviler... 72 millete bir bakandır, Alevi yaradılanı yaratandan ötürü hoş görendir.
aşagıda sünnilerin Eh-i beyit sevgisi ( Hz. hasan ve hz Hüseyin üzerine) mükemmel bir video klip verecem lütfen izleyin...
http://www.youtube.com/watch?v=8x5u4jyy0x0&feature=related
Allah Eyvallah , Şeyhen İlallah...
bluehero88 01.12.2007, 07:38 Degerli Canlar bizler, Anadolu halkları ve Türkler, islamiyetin kuruluşundan 300 yıl sonra müslümanlıklıkla tanışmaya başladık emeviler döneminde olan bir şeyi şimdiki sünnilere mal etmek ve onları karalamak bize düşmez... Fakat o dönemdek ki yezite lanet dinimiz gereğidir. (teberra anlayışı) bu bir ibadettir.
Yukarıdaki alıntı doğrudur. hatta sonrasında yezit mekke ve medineden uzaklaştırılmış şam sürülmüştür. emevi ailesinden olduğu için daha sonraları önce halife ömer ve daha sonra halife osman tarafından korunmuş ve şama vali yapılmıştır. İçkili şekilde namaz kıldığı, çok zalim ve dini hiçe sayan hatta kerbela olayından sonra atlı süvarileri medine üzerine sürdüğü bir çok sahabeyi öldürdüğü daha da ileri gidip , peygamberimizinde bulunduğu baki mezarları yıktığı bir gerçektir.
Günümüzde hiç bir müslüman buna sünnilerde dahil yeziti anmaz, çocuklarına bu ismi vermez... Bizler sünni kardeşlerimizi değil islam düşmanı yezit ve onu günümüzde öven yolundan giden zalimlere lanet ederiz....
Biz aleviler... 72 millete bir bakandır, Alevi yaradılanı yaratandan ötürü hoş görendir.
aşagıda sünnilerin Eh-i beyit sevgisi ( Hz. hasan ve hz Hüseyin üzerine) mükemmel bir video klip verecem lütfen izleyin...
http://www.youtube.com/watch?v=8x5u4jyy0x0&feature=related
Allah Eyvallah , Şeyhen İlallah...Bütün içtenliğimle katılıyorum... Sevgi ve Muhabbetle...
[QUOTE=Zahir;228061]Değerli kardeşim olgun; üzgünüm sana katılamıyorum. Yezidlik mezhepte ve inançtadır. Sunnileri masup görüp piri pak yamaya çalışmayalım.
Ebüsüfyanın oğlu Muaviye, Muaviyenin oğlu ise Yeziddir. Muhammedin en büyük düşmanlarının başında gelen Ebüsüfyan için Allah Kitabında dahi lanet etmiştir.
Yezid kavramı Bu şeytan üçgeni şahsın bu günki temellerini attığı sunnilik mezhebidir. Dolayısla, Yezide bir takım kötü vasıflar adlandırarak sunilikten ayırmaya çalışma doğru değildir. Ekol bir bütündür...
İblisin yardımcıları Ebüsüfyan Muaviye Yezid ekolü için sunnilik, yezidlik, süfyanistlik gibi terimle kullanmak doğru ve yerindedir.
zahir arkadasim ben mardinde gecici bir sure calistim ve orda bisuru arkadasim oldu ve kizdiklarinda oteki tarafa yezit diye hitap ettiklerini cok duydum.ve bunlar sunni safii mezhebine mensup kisilerdi.ben onlara yezit demeyi dogru bulmuyorum.saygilar
Ben doğru bulmaya başladım valla.Ama hepsi için geçerli değil Yezid olduğunu kabul edeni bile var.Onların kararlamaları ile karşılaştıkça ve bi türlü kafalarının almadığı saçamalıklara inandıkça onlara yezid derim.Biz nasıl ki kızılbaşız ben gururduyuyorum onlarda yeziddir arkadaş.Yetti artık be...İnsanı çileden çıkarıyorlar kusurada bakmasın çoğuda karalamaya katkıda bulunuyor bizlere inanmadıklarını söyleselerde inanıyorlar ve karalamaya devam ediyorlar.İşte o zaman ben size yezid derim yezitlik yapayı bıraktığınızda hakkettiğiniz karşılığı veririz.
aydıner32 01.12.2007, 13:33 densin zaten onlarda alıştı :)
yağmur_angel 01.12.2007, 13:50 yezid bence biraz ağır kaçıyo ben şahsen yabancı diyorum sünnilere
marenostrum23 01.12.2007, 14:58 sünnilere yezit denmesini yanlış buluyorum,o tarihte yezitin kılıç zoruyla ehlibeytten ayrı tutulmaya çalışılmış. Sünni kardeşlerimiz, Hz.Hüseyin'e biat etmek için davet ederler ve yezitin kılıc zoruyla ehlibeytle buluşturulmazlar. ama sonra, canların da belirttkleri gibi yezit dahi kavulmuş sürgün edilmiştir.
.....sünniye sünni derim baska bir adlandirmaya gerek duymam
burda bir cok arkadas her zamanki gibi bu tür konularda insana insan gibi bakmak vs vs gibi deyimlerde bulunuyor ancak insanlik tek tarafli olmuyor biz alevi toplumu olarak ne kadar iyi niyetli,hümanist ve toleransli olsakta eger sünni vatandaslarimiz bu insanligi göstermedikce hala ramazan ayinda
bizim insanlarimiz hayatini kaybediyorlarsa sünniler kendllerini sorgulamasi lazim ...tabii ki kana kan degil ama insanlik,hosgürü tek tarafli olmuyor....
AnGeNehM 01.12.2007, 15:11 Tarihimizle yüzleştiğimizde görecek oluruzki.tarih boyunca aleviler bir çok kıyıma uğradı bir çok katliam ve hatırlanmak istemeyeceği sömürüler v.s
Bunlara maraş katliamı,madımak oteli,gazi mahallesi olayları,daha sayamadığımız bir çok şeyi ekleyebiliriz.
Ama bir dönüpte bakacak olursak aleviler sünnilere karşı asla böyle birşey yapmamıştır.
Sünniler için aleviler büyük tehdit oluşturmaktadırlar Bizler Laikliğin,cumhuriyetin savunucularıyız.Onların önlerindeki tek korku tek aşama biziz,tek engel biziz!Bizim için bireyin insan olması yeterli ama onlar için insan olmasından önce ne olduğu önemli neye inandığı önemli.
Radikal islamcıların savaşçıları diye adlandırdıkları silahşörler(tetikçiler)tarafından 1990 dan sonra işlenen önemli cinayetleri bi hatırlayalım canlar
Prof. Dr. Muammer Aksoy,Ankara 31 Ocak 1990
Çetin Emeç,İstanbul 7 Mart 1990
Turan Dursun,İstanbul 4 Eylül 1990
Doç. Dr. Bahriye Üçok,Ankara 6 Ekim 1990
Uğur Mumcu,Ankara 24 Ocak 1993
Ali Günday,Gümüşhane 25 Temmuz 1995
Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı,Ankara 21 Ekim 1999
Necip Hablemitoğlu,Ankara 18 Aralık 2002
İhsan Güven,İstanbul 30 Nisan 2004
Ayriyetten unutmamak gerekir.Önemle vurgulamak istiyorum.Bunların hepsinden daha kötü daha acnır bir olay daha var(2 TEMMUZ Sivas madımak oteli katliamı)Kasım 2003 te istanbula,sinagoglara,SHBS ye yapılan intihar saldırıları.Danıştaya atılan bomba.
Ekleyemeden geçemeyeğim.Rahip Sontoro,Hrant DİNK,Malatyada ki Zirve yayın evi çalışanlarıda unutmayalım!
Kim yapıyor bu cinayetleri kim öldürüyor bu insanları arkadaşlar.Sizce yezit hala yaşamıyormu?İslam adına Laikliği savunan gazetecileri cumhuriyeti savunan gazetecilerin hala öldürülmesine ne diyeceksiniz.Yezit hala içimizde yaşamıyormu?
Ama ben yinede yezit demiyorum birebir kimseye benden değil kendilerinden utansınlar.Alevilere attıkları suçlamarı biraz oturup düşünsünler.Yaptıklarını tarihlerini!
Yazıklar olsun
Sevinc_25 01.12.2007, 15:27 Bunların biz canlar hakkında söyledikleri o iftiralar karşısında yezit kelimesi onlara az bile diyorum.Gerçi onlara yezit denilmiyormuş yezid-i deniliyormuş yani yezit soyundan gelenler herneyse ikiside aynı kapıya çıkar bence tek kelime ile bunlar yezit.
turna2001 02.12.2007, 18:29 evet gecmişdeki katliamlar yine yaşanıyor
aksini düşünemem
turna2001 02.12.2007, 18:32 aydıner kardeşe katılıyorum beni güldürdüyü icin teşekkür ediyorum
ulasirmola 02.12.2007, 20:21 bu hoşgörülü olma söylemlerini bırakın ey akıllanmaz alevi gençlerimiz.hoşhörü diye diye soyumuzu kuruttular gıkımız çıkmadı.
yezit olmayan birine yezit deme taraftarı değilim sırf farklı mezhepten diye ama yezit olana da lanet olsun yezide demek gerekir.bunun ayrımını herkesin yapabileceğine inanıyorum.lütfen hoşgörüyü de hakedene gösterelim.bana silah doğrultana darağacı kurana ateşte dumanda bırakana,iftira atana,ana bacı tanımadığımızı söyleyene,din dışı olduğumu iddia edene,sapkın olduğumu iddia edene kusura bakmayın ben hoşgörülü olamam ve lanet olsun yezide derim.
sünni inanç katıdır ve kendini aşmasını beklemek hayal gibi bişeydir.....
ben yıllar önce yaşamış ve alevilere zulüm etmiş birini şahsı namında lanetliyorum....
gelelim bu güne artık yezitliğin dini,dili,ırkı ve mezhebi kalmamış arkadaşlar....omuz omuza verdiğim mücadele ettiğim sünni,alevi,hiristiyan,ateist kim olursa ne olursa olsun düşüncelerimiz insanlıktan yanaysa hoş gelir sefa gelir.....
yezitlik sünniliğe has değildir....bu düşünceleri taşıyan tüm beyinler benim karşımdadır.....
bir insan alevi olacak ama katliamları benimseyecek ne farkı kalır o zaman yezitten......
Westside 06.01.2008, 02:07 genelleme yapacak olursak sunnileri sevmiyorum :biggrin:
yıl 2004 sıvas yıldızelınde camıden cıkan bır grubkerem-cruel yazmış:
yıl 2006 ..
yıl 2007 ...
uzerımıze saldırdı. sebeb harac ıstemek ve bızı buradan uzaklastırmaktı.
yıl 2006 ..
yıl 2007 ...
sevgili kerem-cruel Can.
1977 yillarin olaylarin icerisinde olan (ist.Yildiz Uni) bir can olarak sunu yazmak istedim. Ben sac tirasi olsam basimdaki darbe izlerine su ana kadar rastlamak mümkün. Ama bu olaylari Bütün Sunni - insanlara mal etmek bence yanlistir. Bunlar Türkiye genelinde solcularin üzerine oynanan, karanlik güclerden( FASIST) kaynaklanan olaylardir. Hele hele bizleri Hatay alevilerini evlerinde
sakliyan konuk eden bizlerle beraber saflarda duran sunni arkadaslarimi saygiyla aniyorum. Ben fakir bir Ailenin cocuguydum. ve simdi özlemimi 4 simestir sonra haksizliga savas verecek savci olacak olan oglumu okutuyor ve Afrikada (Gana) hayatimda görmediyim 2 cocugun okumasi icin
3 yildir faydali olmaya calisiyorum.
su an ise Alevi kökenli Millet vekilleri Alevi düsmani olan MHP-AKP de görev almislar.
Fasist düsünceleri cökertmek umuduyla insanlik adina.
seksenbir 07.01.2008, 01:05 Her Sünni'ye Yezid denmesi çok çok hoş bir durum değil ama Sünniler bu zamana kadar bize karşı olan tavırlarını bize karşı olan politikalarını bize karşı olan katliamlarını gözden geçirsinler bakalım...Bu devirde de katliamlar azaldı ama görüşlerinde pek değişiklik olmadığını düşünüyorum...Yani bence Sünni'lerin çoğu Yezid...
Sevgi ve saygılarımla...
şu yazdıklarını okudum da gerçekten bu kadar mı düştük dedim. Sen nesin ki sünnileri yezid ilan ediyosun. O kadar zavallısın ve o kadar cahilsin ki hakkına şu değersiz anlamsız mantıksız bi kaç cümlenle milyonlarca sünninin hakkına girdin.Senin gibiler olmasa biz bu günahlarmızı kimle pylaşcaz Çok tşk. Daha güzel şeyler yazmanı bekliorum. Daha paylaşcak günahlarım var. İnşallah senn gibiler sayesinde onlar da bitecek.Kominist
ne alaka ki, elbette böyle birsey denilemez denildigini de duymadim simdiye kadar bu kisiye hakaret olur
İSLAMİYET
HZ. MUHAMMED
HZ. HATİCE
HZ. FATIMA
ONİKİ İMAM
Hz. İmam Ali
Hz. İmam Hasan
Hz. İmam Hüseyin
Hz. İmam Zeynel Abidin
Hz. İmam Muhammed Bakır
Hz. İmam Cafer'üs Sadık
Hz. İmam Musa-i Kazım
Hz. İmam Aliyy'ür Rıza
Hz. İmam Muhammed Taki
Hz. İmam Aliyy'ün Naki
Hz. İmam Hasan'ül Askeri
Hz. İmam Muhammed Mehdi
HACI BEKTAŞ VELİ
TARİK-İ NAZENİN'DE YETİŞEN BÜYÜK ZATLAR
Hasan Basri Baba
Mehmet Ziya Baba
Haydar Hasan BabaERENLERDEN NUTUKLAR
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? YEZÎD KİMDİR?
1. Yezîd Kimdir? Yezîd’in Soyu, Kavmi Kimlerdir?
Yezîd; Hz.Muhammed’in sevgili torunu ve “Ehl-i Beyt”ten olan Hz.İmâm Hüseyin’i, Kerbelâ’da susuz ve zulm ile şehit eden, İslâmlıkla, Müslümanlıkla alâkası olmayan bir din düşmanı ve dinsiz bir zalimdir.
Dünya yüzünde hiçbir millet yoktur ki;
Yezîd’i bu yaptığı zulümlerden dolayı haklı görmüş olsun. Yalnız Müslümanlar değil, başka dîne mensup olan kavimler bile, Yezîd’in yaptığı bu zalim hareketi lânetlemişler ve Süfyan oğullarının ne kadar hâin ve gaddar bir zalimler topluluğu olduğunu anlamışlardır.
Yezîd’in soyunu ve kavmini inceleyecek olursak;
Kendisi Ebû Süfyan’ın torunu, Muâviye’nin oğlu ve Emevi sülâlesinin dinsiz zalimlerinden biridir.
Bu Emevi sülâlesi ta başından beri; İslâmiyet dînini kuran Hz |