Orijinalini görmek için tıklayınız : Şeytan Bizim Dostumuzmuydu?

Zahir
07.09.2006, 15:14
Bakara Suresi 35. Ayet

"Adem! Eşinle birlikte cennette kal. Dilediğiniz yerde ondan bolca yeyin; ancak şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz!," dedik.

36. ayet: " Şeytan, onları oradan kaydırıp bulundukları yerden çıkarttı. Nihayet, "Birbirinize düşman olarak aşağı inin. Yeryüzünde belli bir süre kalıp yaşayacaksınız," dedik.

Bu ayetleri okuyunca Şeytanın, Ademin ve Eşinin cennette birlikte olduklarını görüyoruz. Adem ve Eşi yasak ağaca yaklaşmayana kadar Şeytanla dostlar. Ancak şeytan onları kandırdığı için cennetten Adem ve Şeytan bir birlerine düşman olarak kovuluyorlar. Daha sonraki ayetlerde Ademin Rabbinden bir takım kelimeler alarak tövbe ettiğini Rabbininde bu tövbesini kabül ettiğini görüyoruz.

Rahman 14. Ayet
"İnsanı, çömlek gibi kuru bir çamurdan yarattı."
Rahman 15. ayet:
"Cinleri de dumansız ateşten yarattı."

Kefh 50. ayet:
"Meleklere, "Adem'e secde edin!," dediğimiz zaman hepsi secde ettiler; yalnız İblis hariç. Rabb'inin emrine karşı geldiği için cinlerden oldu. Beni bırakıp onu ve soyunu mu dostlar ediniyorsunuz? Oysa onlar, sizin düşmanlarınızdır. Zalimler için bu ne kötü bir değişmedir."

Bakara 30. ayet
Rabbin, meleklere şöyle demişti: "Yeryüzüne bir halife yerleştireceğim." Melekler de: "Orada bozgunculuk yapacak, kan akıtacak birisini mi yerleştireceksin? Halbuki biz seni överek yüceltiyor ve mutlak otoriteni onaylıyoruz," dediler. "Bilmediğinizi Ben bilirim," dedi.

Bakara 30. ayette Melekler neyi görmüştüde Ademin yaratılmasına itiraz ediyorlardı? Melekler; Kefh suresinin 50. ayetinde belirtilen "iblisin cinlerden olması" ifadesindan anlaşılacağı gibi cinleri görmüşlerdi de onun için itiraz ediyorlardı.

Yaratılışta da insanın ve cinin yaratımının farklı olduğunu görüyoruz. Bu durumda Kurana göre cinlerin özelliği olan dumansız ateş nedir sorusuna cevap araya biliriz?

Bence bu çağda kullanabilceğimiz en orjinal terim Işın olabilir...

müttaki
07.09.2006, 15:18
Zahir abi ışınlar peygember efendimizi dinleyip müslüman mı olmuşlar :)

Zahir
07.09.2006, 15:26
Zahir abi ışınlar peygember efendimizi dinleyip müslüman mı olmuşlar :)

Ben cinlerin özelliğinin ışın şeklinde olabileceğini düşündüm. Bir ışın canlı, şuurlu, bilinçli olamaz mı?

Sanırım senin melekler neyi görüp itiraz ettikleri sorunun cevabını ayetlerle vermiş olduk. Ayetlerden insanın ve cinin yaratımının da farklı olduğunu görüyoruz.

Ne o yoksa ben çok mu Zahiri düşünüyorum :p Kuranın bütün ayetlerinide mecazi olarak düşünemeyiz herhalde...

müttaki
07.09.2006, 15:35
Ben cinlerin özelliğinin ışın şeklinde olabileceğini düşündüm. Bir ışın canlı, şuurlu, bilinçli olamaz mı?

Sanırım senin melekler neyi görüp itiraz ettikleri sorunun cevabını ayetlerle vermiş olduk. Ayetlerden insanın ve cinin yaratımının da farklı olduğunu görüyoruz.

Ne o yoksa ben çok mu Zahiri düşünüyorum :p Kuranın bütün ayetlerinide mecazi olarak düşünemeyiz herhalde...

Eğer onu (Peygamberi) bir melek kılsaydık yine onu bir adam (suretinde) yapardık ve onları yine içinde bulundukları karmaşaya düşürmüş olurduk. (En-am-9)

ayrıca Hz. Meryemin hayali melekden mi hamile kaldığını düşünüyorsun yoksa Adamdan mı?

Allahın sisteminde hiçbir değişiklik bulamazsınız...

Melek dediğimiz Adamdır peygambere iman eden Adamlar
İblis ise Ademe itiraz eden yani Resüllere itiraz eden benliğini ilah edinendir..
Cin dediğimiz varlıklar ise Fikredebilen Adamlardır.. yargılardan uzak kimisi müslüman kimisi ateist Cin gibi çocuk :yamukgul:

yoksa siz Allahın kimisini kimisinden üstün yarattığını mı sanıyorsunuz peygamberlerin doğuştan üstün olduğunu melekleri iblisleri görebildiğini bizim göremeyeceğimizi mi sanıyorsunuz!

"Allah'ın kulu (Muhammed), O'na ibadet etmek için kalktığında cinler nerede ise (Kur'an'ı dinlemek için kalabalıktan) onun etrafında birbirlerine geçiyorlardı." (Cin-19)

eğer burada bahsedilen cinler ışın olsalardı mekanda yer kaplamazlardı...

Zahir
07.09.2006, 15:43
Melek dediğimiz Adamdır peygambere iman eden Adamlar
İblis ise Ademe itiraz eden yani Resüllere itiraz eden benliğini ilah edinendir..
Cin dediğimiz varlıklar ise Fikredebilen Adamlardır.. yargılardan uzak kimisi müslüman kimisi ateist Cin gibi çocuk :yamukgul:

Müttaki gurban olim ögünde ölim :p Rahman 14 ve 15.ayetlere bak. Cinleri dumansız ateşten, insanı ise kuru bir çamurdan yarattım diyor...

ErDaL24
07.09.2006, 15:47
Bu ayetleri okuyunca Şeytanın, Ademin ve Eşinin cennette birlikte olduklarını görüyoruz.

yüce allah insana secde etmedigi için şeytanı huzurundan kovmamışmıydı nasıl oluyoda cennete gidiyor iblis..

Zahir
07.09.2006, 15:59
yüce allah insana secde etmedigi için şeytanı huzurundan kovmamışmıydı nasıl oluyoda cennete gidiyor iblis..

Erdal Kardeşim; Bakara suresi 36. ayete bakarsan" Şeytan onları oradan kaydırıp bulundukları yerden çıkardı...."

Bulundukları yer cennet olduğuna göre Şeytanda cennettedir demek oluyor. Eğer şeytan cennette Adem ve eşi ile birlikte olmazssa ayağını kaydıra bilir mi?

Diğer taraftan ayetin devamında" bir birinize düşman olarak aşağı inin...." deniyor. Dolayısla Ademe fesat verip ayağını kaydırana şeytanla düşman değil dostlar olduğu anlamı çıkıyor. Yani şeytan ayak kaydırma işini yaptırmasa düşman olmayacağız.

ErDaL24
07.09.2006, 16:07
yüce allah şeytana her türlü hakkı vermişmi isnanoglunu kandırmak için ger evermişse şu vakitte şeytan cennettemi :) eger cennete rahat her istedigi gibi girip çıkabiliyorsa cennete giden insanlaın aklını ordada çelebilirmi?

umudum
07.09.2006, 16:13
Bakara Suresi 35. Ayet

"Adem! Eşinle birlikte cennette kal. Dilediğiniz yerde ondan bolca yeyin; ancak şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz!," dedik.

36. ayet: " Şeytan, onları oradan kaydırıp bulundukları yerden çıkarttı. Nihayet, "Birbirinize düşman olarak aşağı inin. Yeryüzünde belli bir süre kalıp yaşayacaksınız," dedik.

bu ayeti okuyunca şunu görüyoruz ki cennet ve cehennem bu dünyada yaptıklarımızdan dolayı bize verilen bi ceza yada ödül değil. ilk insan adem ve havva olduğuna göre ve yeryüzünde yaşayan başka insanolmadığına göre dolayısıyla cennete ve cehenneme gitmesi söz konusu değil. adem ve havva yeryüzüne gelmeden önce cennetteler .demekki cennet ve cehennem kavramlarının bu dünyayla ilgisi yok ve bundan insanoğlu varolmadan önce cennet olduğunu anlıyoruz ve tuhaf olan şeytanda orda eğer öyleyse şeytanın cennete işi ne orası sadece iyilerin olduğu bir yer değilmiydi

müttaki
07.09.2006, 16:15
Eğer onu (Peygamberi) bir melek kılsaydık yine onu bir adam (suretinde) yapardık ve onları yine içinde bulundukları karmaşaya düşürmüş olurduk. (En-am-9)

İnsan pişmiş çamurdan cinler ise dumandan ateşten yaratıldı... ben yaratılmadı demedim ki ama İnsan da Cinde bu bedende bak yukarda ki ayete Adam suretinde indirirdik diyor... ne pişti bu beden nede dumandan olduk..

Bizim İÇ alemimizin durumudur bu

Hz. İbrahimide ateşe attılar orada pişti ve serinlik geldi ateş suya dönüştü...

İnsan pişmiş çamurdan oldu cinler ise hala pişiyorlar dumansız ateşte!! :sas

İnsan hakkında anlatılan şerri olanlar hariç herşey manadır misallerdir.. akıl sahipleri düşünüp öğüt alırlar....

Zahir
07.09.2006, 16:19
yüce allah şeytana her türlü hakkı vermişmi isnanoglunu kandırmak için ger evermişse şu vakitte şeytan cennettemi :) eger cennete rahat her istedigi gibi girip çıkabiliyorsa cennete giden insanlaın aklını ordada çelebilirmi?

Erdal kardeşim; şeytanın ne işi var artık cennette. Ademle beraber kovuldu. Adem tövbe etti af diledi. Şeytan af edilmedi sadece ültümatonunu aldı. Bizi kıyamete kadar sapıtmak için. Yani Allah dediki ben Ademe secde etmiyorum bana sure ver hemen cezalandırma. Ben ondan daha hayırlıyım Kullarının hepsini azdıracam. Allahta verdi ültümatonu. ve tehdit etti. Dedi ki; sana uyan kullarımla beraber cehenneme odun edecem sizi.

umudum
07.09.2006, 16:25
Erdal kardeşim; şeytanın ne işi var artık cennette. Ademle beraber kovuldu. Adem tövbe etti af diledi. Şeytan af edilmedi sadece ültümatonunu aldı. Bizi kıyamete kadar sapıtmak için. Yani Allah dediki ben Ademe secde etmiyorum bana sure ver hemen cezalandırma. Ben ondan daha hayırlıyım Kullarının hepsini azdıracam. Allahta verdi ültümatonu. ve tehdit etti. Dedi ki; sana uyan kullarımla beraber cehenneme odun edecem sizi.

ya bu şeytan ona uyan kullarla birlikte cehennemde odun olarak yanıyorsa ne zaman fırsat bulupta yada nasıl cehennemden çıkıyoda tekrar insanları kandırabiliyo

Zahir
07.09.2006, 16:27
tuhaf olan şeytanda orda eğer öyleyse şeytanın cennete işi ne orası sadece iyilerin olduğu bir yer değilmiydi

Adem yaratılmadan önce şeytanın kötü olduğunu kim söylüyo? Kötülük Ademe secde etmemesi ile başlıyor. Burdaki secde bizim bildiğimiz secde manasında değil tabi. Aslında bir dönüşüm. Yaratılışın tamamlanması açısından dönüşüm. Dolayısla şeytan Allahın Halifesini yaratmasından önce kötü bir varlık değil.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ya bu şeytan ona uyan kullarla birlikte cehennemde odun olarak yanıyorsa ne zaman fırsat bulupta yada nasıl cehennemden çıkıyoda tekrar insanları kandırabiliyo

Şeytan şu an cehennemde değil ki. Ademle birlikte cennetten kovuldu. Adem nerde ise şu an şeytanda orda.

müttaki
07.09.2006, 16:34
masal mı bu kitap Allah aşkına :S

cennette cehennemde burda yeryüzünde......

o zamanda neler olmuşsa aynen şu anda da aynıları oluyor... şeytan Ademi kandırmaya çalışıyor melekler secde ediyor...

Adamlar kan döküyor fesat çıkarıyor ama Allah Adamı değil Ademi halife seçmiş....

umudum
07.09.2006, 16:41
Şeytan şu an cehennemde değil ki. Ademle birlikte cennetten kovuldu. Adem nerde ise şu an şeytanda orda.

o sadece ademi kandıracağını söylemiyoki ademi kandırmış ve cennetten kovulmuş zaten eğer öyle olsa bizim doğru yoldan çıkmamızı sağlayan şeytanda yok dolayısıyla öldüğümüz zaman cehennemde yanacak odunda yok

ErDaL24
07.09.2006, 16:44
zahir ben cırıldım bu konudan:):):):

ALLI07
07.09.2006, 17:01
[QUOTE=Zahir]Bakara Suresi 35. Ayet

Bu ayetleri okuyunca Şeytanın, Ademin ve Eşinin cennette birlikte olduklarını görüyoruz. Adem ve Eşi yasak ağaca yaklaşmayana kadar Şeytanla dostlar. Ancak şeytan onları kandırdığı için cennetten Adem ve Şeytan bir birlerine düşman olarak kovuluyorlar. Daha sonraki ayetlerde Ademin Rabbinden bir takım kelimeler alarak tövbe ettiğini Rabbininde bu tövbesini kabül ettiğini görüyoruz.

Rahman 14. Ayet
"İnsanı, çömlek gibi kuru bir çamurdan yarattı."
Rahman 15. ayet:
"Cinleri de dumansız ateşten yarattı."

Kefh 50. ayet:
"Meleklere, "Adem'e secde edin!," dediğimiz zaman hepsi secde ettiler; yalnız İblis hariç. Rabb'inin emrine karşı geldiği için cinlerden oldu. Beni bırakıp onu ve soyunu mu dostlar ediniyorsunuz? Oysa onlar, sizin düşmanlarınızdır. Zalimler için bu ne kötü bir değişmedir."

Bakara 30. ayet
Rabbin, meleklere şöyle demişti: "Yeryüzüne bir halife yerleştireceğim." Melekler de: "Orada bozgunculuk yapacak, kan akıtacak birisini mi yerleştireceksin? Halbuki biz seni överek yüceltiyor ve mutlak otoriteni onaylıyoruz," dediler. "Bilmediğinizi Ben bilirim," dedi.
Şeytanla Adem ve Eşinin Dostluğu Olmamıştır.Sure ve ayetleri sırasıyla ve dikkatli bir şekilde okuyalım!
Bakara Suresinin Ayetlerinde Adem,eşi ve şeytandan bahsederken tamamını sırasıyla okumak gerekiyor.'yeryüzüne bir halife atayacağım'diyor.Meleklerde'Orada bozgunculuk yapan,kan döken birinimi halife atayacaksın' Oysa biz seni hamd ile tesbih edip,adını yüceltiyoruz derler.Allah Ademe bazı isimler öğretir ve melekleri yanına çağırarak şunların isimlerini söyleyin der.Meleklerde senin öğrettiklerinin dışında hiç bir şey bilmeyiz derler.Her şeyi en iyi bilen sensin derler.Sonra ademe derki,şunların isimlerini söyle.Ademde Allah'ın öğrettiği isimleri söyler.O vakit Ademe secde edilmesini ister.Bütün Melekler secde eder.Yanlızca iblis secde etmez.O yan çizmiş,kibre sapmış,nankörlerden olmuştu.Adem ve eşine cennete dilediğiniz kadar kalın,nimetlerden yararlanın,şu ağaca kesinlikle yanaşmayın diye buyurur.İbliste onların ayağını kaydırarak,bulundukları yerden çıkarttırır.Allah 'Belli bir süreye kadar bir kısmınız, bir kısmınıza düşman olarak yeryüzüne inin ve oradaki nimetlerden yaralanıp,yaşayın'buyurur.Bunun üzerineAdem'de Cenabı Allah'tan öğrendiği kelimelerle tövbe eder de,Allah onun tövbesini kabul eder.O Tevvab'dır.Bütün tevbeleri en iyi şekilde kabul edendir.

Zahir
07.09.2006, 17:07
o sadece ademi kandıracağını söylemiyoki ademi kandırmış ve cennetten kovulmuş zaten eğer öyle olsa bizim doğru yoldan çıkmamızı sağlayan şeytanda yok dolayısıyla öldüğümüz zaman cehennemde yanacak odunda yok

Bu yorumunu anlayamadım...Biraz daha açarmısın
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Adem ve eşine cennete dilediğiniz kadar kalın,nimetlerden yararlanın,şu ağaca kesinlikle yanaşmayın diye buyurur.İbliste onların ayağını kaydırarak,bulundukları yerden çıkarttırır.

Bulundukları yer cennet değil mi? Şeytan farklı bir yerde ise nasıl ayaklarını kaydıra bilir. Bu durumda Adem ve Eşi ile aynı yerdeler. Adem ve eşi cennette ise iblisinde orda olması gerekir.

sertur
07.09.2006, 17:12
Şeytan günah işlediği zaman, Hz. Adem de hata etmiş ve o memnu meyveye elini uzatmıştı. Fakat Hz. Adem meseleyi anlayınca, hemen dize gelmiş: "Rabbim nefsimize zulmettik. Eğer mağfiret etmezsen, bütün bütün kaybedenlerden olacağız." (Araf/23) demiştir. Af araya girince Adem hakkında fâsit daire teşekkül etmemiş ve Adem Nebi kurtulmuştu. Şeytansa, Şeytânî mazeretlerle nefsini müdafaa etti. Hakkında yapılan ikâzât karşısında kusurunu itiraftan kaçındı ve "Ben ondan hayırlıyım" diyerek helak oldu. Daha sonra da insanoğlunun baş düşmanı kesildi. Bakın, nasıl görülüyor. "Senin uluhiyetine yemin ediyorum ki. onların hepsini baştan çıkaracağım" (Sâd/82) Başka bir Ayet-i Kerime'de: "Sağlarından, sollarından, önlerinden, arkalarından geleceğim ve onların çoğunu, şükürsüz bulacaksın. Hep nankör yaşayacaklar. Senin nimetlerini yiyecek, başkalarına kulluk yapacaklar. Nimetlerin içinde yüzecek seni bilmeyecekler..." (Araf/17) diyor. Kur'ân-ı Kerim daha pek çok yerlerde şeytanın bu mevzudaki mübarezesini, insan oğluna karşı düşmanlığını ve Rabbine karşı da isyanını anlatır. Şimdi onun bu isyanı, Allah tarafından kovulmayı netice verdi. O, "ben ondan hayırlıyım" deyince, Cenab-ı Hak da ona karşı: "İnin aşağıya hepiniz" hizlanına uğrattı. Bir taraftan kabahatinden büyük mazeretleri, diğer taraftan da yeminli, kasemli insanoğluna düşmanlığı, onu, Rabbin yapıcı, yumuşatıcı, yükseltici Rahmet atmosferinden bütün bütün uzaklaştırdı. Daha sonra tamamen şeytânî mantığa teslim oldu ve "İzzetine and olsun onların hepsini baştan çıkaracağım" diye homurdandı ve yol olarak aldatıcılığı seçti. Aldattıkça uzaklaştı; uzaklaştıkça hıncı arttı; derken fesatla, nankörlükle bütünleşmiş ikinci bir fıtrat kazandı. Her uzaklaştıkça iyice azıtıyor, kovuldukça kinini, nefretini, gayzını, kibrini ve ucbünü ifâde edip duruyordu. Allah'a karşı cedele kalkışıyor, diyalektik yapıyor ve böylece Allah'ın rahmetinden uzaklaşması onu isyana, isyan da uzaklaşmaya sevk ediyordu. Ve Şeytan, kendi fâsit dairesinin kurbanı olarak "hatm"e maruz kaldı; yani kalbi mühürlendi. Bunun mânâsı şu demekti; içinde fenâlık düşüncesinden başka bir şey kalmadı ve iyiliğe ait bütün fakülteler, bütün ışık kaynakları da sönüp gitti.

umudum
07.09.2006, 17:14
Bu yorumunu anlayamadım...Biraz daha açarmısın
senin sözlerinden anladığıma göre yorum yaptım. sen diyosunki şeytan şuan cehennemde değil ademle birlikte cenneten kovuldu o nerdeyse oda orda. bundan anladığıma göre şeytanın işi sadece ademi kandırmaktı ve oda işini yaptı ademi kandırıd sadece adem değil aynı anda şeytanda cezalandırıldı buraya kadar tamam heralde daha sonraki bir ayette belirttiğine göre allah şeytana ona uyan kullarla birlikte cehenemde odun olarak yanacağını söylüyor senin dediğine göre şeytan ademin yanındaysa yaptıklarından dolayı cehenneme gitmeyecek yanmayacak çok açık konuştuğumu sanıyorum

müttaki
07.09.2006, 17:51
şeytanda melekde cinde İnsanda bu Adam suretindedir

Adem ise Allahın Rahman suretinde yaratıldı Allahın suretinin bu beden olduğunu mu sanıyorsunuz.....

Hz. İbrahimin ateşe atıldığını mı sanıyorsunuz o ateş dumansız ateş olmasın

Hz. Nuhun gemisine tüm hayvanların sığabileceğini mi sanıyorsunuz... yoksa o gemi bizim İÇimizi anlatıyor olmasın....

Adem ile Adamın aynı olduğunu mu sanıyorsunuz... Adem emanet alan Adam olmasın....

Biz İnsana mükemmellik verdik denilen İnsan bu Adammı... yoksa Adam suretinin içinde bir Rahman sureti mi!

Kuran-ı Kerim Bizim işimize yaramayan başıboş masallar kitabı değildir... hiçbir peygamber de mucize falan getirmemiştir... sizin ve bizim gibi Adam suretinde İnsandırlar..

Hz. Meryem ya da Hz. İbrahim yada Peygamber efendimiz şizofrenmiydi hayali yaratıklar mı görüyordu....

bir cenazeye giderken peygamber efendimiz At ile gidenlere şöyle demiştir.. Allahın melekleri yerde ayakları toz içinde yürürken siz At üstünde yürümeye utanmıyormusunuz!!!!!! melekler Adamlar olmasın.... yoksa peygamber efendimiz şizofren mi sanıyorsunuz....

Peygamber efendimize sorarlar ya ResülAllah sarımsak harammıdır neden yemiyorsunuz.... haram değildir fakat yanımda ki Meleklerin rahatsız olmasından çekiniyorum!!!! bu melekler Adamlar olmasın!!!!

ya da Adamın içinde ki bir özellik! kimisi şeytan kimisi İblis kimisi Adem kimisi CİN

olmasın.....

Adem ve Adam....

Zahir
07.09.2006, 18:21
senin sözlerinden anladığıma göre yorum yaptım. sen diyosunki şeytan şuan cehennemde değil ademle birlikte cenneten kovuldu o nerdeyse oda orda. bundan anladığıma göre şeytanın işi sadece ademi kandırmaktı ve oda işini yaptı ademi kandırıd sadece adem değil aynı anda şeytanda cezalandırıldı buraya kadar tamam heralde daha sonraki bir ayette belirttiğine göre allah şeytana ona uyan kullarla birlikte cehenemde odun olarak yanacağını söylüyor senin dediğine göre şeytan ademin yanındaysa yaptıklarından dolayı cehenneme gitmeyecek yanmayacak çok açık konuştuğumu sanıyorum

İblis yaratılışı tamamlamamaya(Ademe Secde) itirazla zaten cehennemlik oldu. Sadece kıyamete kadar ültümatom aldı. Neden aldı dersen Yaradanın Adem oğullarının ahirete (sonsuz bir hayata) inanıp inanmamalarının ölçüsü olarak.
Kuran-ı Kerim Bizim işimize yaramayan başıboş masallar kitabı değildir... hiçbir peygamber de mucize falan getirmemiştir... sizin ve bizim gibi Adam suretinde İnsandırlar..

Biz elçilere melek mi diyoruz ki!!! Masal anlatıyorsun. Verdiğin hadis örnekleride uyduruk hikayeden. Hikayelere değil Allahın ayetlerinden örnek sunarsan itibar ederiz.

müttaki
07.09.2006, 19:21
bu ayetler herkes için indirildi... bizim bakışımız değiştiğinde tüm ayetler zaten değişiyor... herkesin anlayışında farklı bir kitap oluyor...

Bu yüzden İnsana iman Allaha imandır... çünkü benlik reddedecek birşey bulur bakışını değiştirmek işine gelmez... o zaman Hak bize yakın olur Hak yakın olursa o zaman iman etmek bu kadar kolay olmaz...

Allahı meleği iblisi ve cini kendimizde bulduğumuzda.... kendimizin ondan ayrı olmadığını anladığımızda o zaman kaçmayız hakdan..kaçamayız..... ya örtüp kafirlik yapacağız yada kalp gördüğünü yalanlamadı ayetine muhattap olacağız