Orijinalini görmek için tıklayınız : Lolanlı (loluz) Aşireti

Adem YAVUZ
09.09.2006, 01:12
Merhaba,

Aranızda lolanlı aşireti hakkında bilgisi olan varmı. Türkiyede nerelerde yaşarlar. Nereden geldiler. Hikayeleri nedir.

Teşekkürler...

Nesimi
09.09.2006, 03:15
Tuncelide var Lolizler bi kısmıda erzincanda geçmişi için çeşitli rivayetler var türkçüler bu lolizlerin kökenini çinlilere kadar çıkarıyor yani öz türk demek istiyor ama bence büyüklerine sormalısın lolizleri.

Ben bu aşiretten değilim. Lolanlıları büyükleri ataları en güzel anlatacakdır kesinlikle.

Ayrıca topic yanlış yerde açılmış Dersim(Tunceli) bölümünde olabilirdi.

keanu_1907
09.09.2006, 13:14
dersim isyanında aktif rol üstlenen aşiretlerden birisidir benim eniştemde lolanlı,yengemde lolanlı bu aşiret yanlış değilse kalan veya anizmiye bölgesinden çıkma bursadada lolanlılar var ama hepside çok önceden göçme

keşke topiği dersim bölümünde açsaydın daha çok kişi okur va yazardıı

Adem YAVUZ
14.10.2006, 00:56
Bu sorularımın cevabı buradaymış. Topiğim buraya kaydı. İnşallah burada aradığı cevapları bulurum. Yeni doslarla tanışırız. Teşekkür ederim.

Şoreş
14.10.2006, 01:17
Lolanlılar büyük ölçüde Kırmançki konuşular.Şafii bölgelerdekiler ise Kurmanci konuşur...
Aşiret Alevi inançlıdır ama Şafi Sünnileşenleri azda olsa Şafii bölgelerde vardır..

Antepin bir ilçesinde ise 2 tane lolanlı Aşiretinden köy var.Mezhep olarak Sünniler.Ama geçmişte Alevilermiş sonradan yüzyıllar önce aşiretten kopup Antepe gelmişler.Sünniler ve türkçe konuşuyorlar..

Özetleyecek olursak Lolanlılar Türkçüler tarafından Türk gösterilsede bu doğru değildir..

Lolanlılar Erzincan Tunceli yöresinde Alevidir ve Kırmançki konuşur..
Şafii bölgelerinde ise Kurmanci konuşanları vardır ve Sünnidirler.. Ama ezici olarak Alevi bir Aşirettir ve Erzincan Tercandaki en büyük aşiretlerden biridir..

mezreli
06.09.2007, 09:15
lolanlılar 1 numaralı tercan yöresinin aşireti

tuncelide de çok lolanlılar vardır

Şoreş
06.09.2007, 10:59
Lolan Tercan Yöresindeki en büyük Aşirettir.Vartodaki ise en büyük 3'üncü Aşirettir, Xormek ve Cibranlılardan sonra.. Lolanlıların en çok esmer oluşları dikkatimi çekmiştir..

rozerin62
06.09.2007, 11:20
Bende baba tarafımdan lolanlıyım.Lolanlılar çok büyük bir aşirettir.Dersim,Varto,Erzincan,Gümüşhane,Van,Hakk ari ve Kuzey ırakta yaşarlar.Dilleri genelde Kırmancki olmakla birlikte bazı yerlerde kurmanci konuşurlar.Alevi ve şafiileri vardır.

Şoreş
06.09.2007, 11:22
Bende baba tarafımdan lolanlıyım.Lolanlılar çok büyük bir aşirettir.Dersim,Varto,Erzincan,Gümüşhane,Van,Hakk ari ve Kuzey ırakta yaşarlar.Dilleri genelde Kırmancki olmakla birlikte bazı yerlerde kurmanci konuşurlar.Alevi ve şafiileri vardır.

Kuzey Irak ile Türkiye Sınırında, o Yörelerde Lolan diye de bir Bölge varmış hatta..

Bu arada Kuzey Iraktakiler Sorani Lehçesi kullanıyorlarmış.

rozerin62
06.09.2007, 11:26
Kuzey Irak ile Türkiye Sınırında, o Yörelerde Lolan diye de bir Bölge varmış hatta..

Bu arada Kuzey Iraktakiler Sorani Lehçesi kullanıyorlarmış.

Çok doğru bende ilk başta inanmamıştım ama Hakkarili bir arkadaşımda bunu doğruladı gerçektende varmış.

PAÜlü
06.09.2007, 12:06
Kırmança (Zazaca) konuşan Kürtler, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan Kuzey Bölgelerde yaşıyorlar. Türkiye`de süregelen yasaklar nedeniyle, Kürtlerin tümü gibi bunların sayısı hakkında da kesin bir şey söyleyemeyiz.Ancak Tahmini olarak 3-3,5 milyon civarında olduklarını söyleniyor. Kırmancların yaşadıkları iller: Çewlig (Bingöl), Dersim (Tunceli), Erzıngan (Erzincan), Erzırom (Erzurum), Qers (Kars), Muş, Xarpêt (Elazığ), Diyarbekir, Ruha (Urfa), Semsûr (Adıyaman), Bedlis (Bitlis) ve Sêrt ( Siirt) (1) illeridir. Ayrıca Niğde, Kayseri, Gümüşhane ve Sivas gibi Türkiye illerinde de sayıları az da olsa varlar. Kürtlerin bu kesimi, Çewlig (Bingöl) ile Dersim (Tunceli)`de ve Erzincan nüfusun çoğunluğunu oluştururken, yaşadıkları öteki illerde azınlık durumundalar. En büyük lolan aşireti bildiğim kadarıyla Erzincan'da...
Bende Erzincan- Tercan Lolan aşiretindenim

Saygılarımla...

Şoreş
06.09.2007, 12:38
Pülümür - KızılKöprülü Caner Canerik'in Was isimli Belgeselindeki '' Beser Demirtaş '' isimli Teyze de Lolan Aşiretinden..

can_tercan
07.09.2007, 23:51
bende lolan asiretindenim soyadam bulbul!!

mezreli
30.09.2007, 13:58
lolanlılar tercan yöresinin en büyük aşiretidir. ve diyarbakırda da çok lolanlı vardır bunlar zazaca konuşurlar

mezreli
09.10.2007, 18:39
lolanlı olduğum için çok sevinçliyim lolanlılar tercan yöresinin 1 numaralı aşiretidir lolanlılara kimse elleyemez lolanlılar şuanda bu cesurluğa devam ediyor ölüm var ama lolanlılarda korku hayatta olmaz biz çünkü lolanlıyız

rozerin62
09.10.2007, 18:43
lolanlı olduğum için çok sevinçliyim lolanlılar tercan yöresinin 1 numaralı aşiretidir lolanlılara kimse elleyemez lolanlılar şuanda bu cesurluğa devam ediyor ölüm var ama lolanlılarda korku hayatta olmaz biz çünkü lolanlıyız

Aman yavaş gel kardeş ne oluyoruz bizde lolanlıyız ama sen savaşa gidiyorsun sanki.Sonuçta Lolanlıda diğer insanlar ne hissederse(korku,sevinç,heyecan)aynısını hisseder.Olağanüstü güç falan verilmemiştir yani.Saygılar.

PAÜlü
09.10.2007, 19:23
Bencede arkadas fazla uçmus yaww.... :biggrin:
bende lolan aşiretindenim ama korkuyorum nolacak şimdi...:biggrin: :stuart:

putikanli
09.10.2007, 19:35
Ben Putikanlıyım,kabul etmiyorum Tercan ın en büyük ve 1 no lu aşireti biziz.
:)

alibabali
09.10.2007, 20:06
lolo..lolan..kürdleri ,seyit kakum ogullarıdır.mogol baskısı yüzünden güney kürdistandan göçederek dersime gelip yerleşmişler.güney kürdistanda yerleşik olan .lolanlı kürdler bunlar 2 tane kasabada otururuyorlar .lolan-ı zürin digeri lolan-ı zerin dir buraki lolanlılar şafi mezhebinden sorani lehçesi kullanıyorlar..oysa dersimin nazimiye ve pülümür ilçelerinin merkez ve köyleriyle muşun varto,erzincanın tercan ilçerine bağlı köylerde oturan lolanlılar,kırmancki-dımıli. lehçesini konuşur ve alevi inancındandırlar.............göç zamanı 13.yüzyıldır saygılarımla.

erzincanlı_35
09.10.2007, 22:27
ben de LOLANLIYIM...hem de tercan-mezreli:clap: :clap: :thumbup1: :thumbup1:

talipKorkmaz
19.10.2007, 15:18
erzncan tercan esenevlerköyü lolanli aşiretine bağlıdır.

alibabali
20.10.2007, 00:08
ÇAREKO--dersim ile palu*un yerli kürdleri olup,kürtçe*nin ..zazaki..lehçesini kullanırlar.dersim*e baglı pülümür ilçesinin fem nahiyesi ile tercan*a baglı köylerde ikamet eden çarekolar ,..caferi..mezhebinde oldukları halde,palu ilçesine bağlı köylerle,karakoçan*ın yexe ve sarıco köylerinde oturan zazalar..şafi..mezhebindedirler.
xırancko--..haranlı..ile.. xormeçko..hormekli kürd aşiretleri kardeş aşiretler olup,13.yüzyılda bölgenin moğol istilasına maruz kalması yüzünden urfa ile harran civarlarından göçederek,kuzey kürdistan*ın dersim bölgesine gelip yerleşmişlerdir.günümüzde urfa ile harran dolaylarında haran,hormek ve hizol..izol*lu..kürd aşiretlerinin şubeleri bulunmaktadır.dersim*de yerleşik bulunan.. xırançkolar..dersim*e bağlı mazgirt,erzurum*a baglı tekman ile hınıs ,muş*a baglı varto ve kars*a baglı göle ilçelerinin köylerinde otururlar..
hormek*li.--kürdler ise,dersim*e baglı nazımiye,bingöl*e baglı gexi..kiği..muşa baglı varto ve erzurum*a baglı hınıs ilçelerinin köylerinde otururlar.......

mollakoylu24
21.10.2007, 20:03
bende erzincan mollakoyluyum ve lolanlıyım...çok mutlu oldum burda da hemşerilerimi soydaşlarımı görünce....

mezreli
04.12.2007, 22:39
kral lolanlı ben de lolanlıyım biz lolanlıyız sapına kadar
ve ben istanbul gazi mahlesinde oturuyom gazi mahlesindeki lolanlılar tünceli
elazığ erzincan lı olurlar ve biz gazi mahlesinde ki lolanlıların her zaman arkasındayız ve bütün alevilerin başı gazi mahlesindedir allahtan başka hiç kimseden korkumuz olmaz hele üykücülerden lolanlıyız gardaşım

anibal
04.12.2007, 22:58
Burhan Kocadağın bir yüksek lisans tezi var aşiret ile ilgili aşiretin Türk olduğuyla ilgili ne kadar doğrudur bilemem ama çürütülmediği sürece doğru olarak kabul görecektir.

rozerin62
04.12.2007, 23:04
Burhan Kocadağın bir yüksek lisans tezi var aşiret ile ilgili aşiretin Türk olduğuyla ilgili ne kadar doğrudur bilemem ama çürütülmediği sürece doğru olarak kabul görecektir.

Ancak kanıtları yok can sadece bişeyler ileri sürmüş o kitap bendede var.Ayrıca Lolanlılar sadece Tunceli Ezincan Bingöl Ve Vartoda değil.Bugünkü Irak Kürdistan bölgesel yönetimine bağlı olan bölgede Lolan bölgesi diye bir yer var hatta Lolan nehride var orada lolan aşiretinden bi çok kişi var.Aynı soydan gelmedir fakat Sorani Kürtçesi konuşurlar ve şafiiliği benimsemişledir.

Bahsettiğiniz kitapta kanıtlar yoktur iddialar vardır.O kitaba bakarsak bizi Çinli bile çıkarmışlar.

anibal
04.12.2007, 23:15
Ancak kanıtları yok can sadece bişeyler ileri sürmüş o kitap bendede var.Ayrıca Lolanlılar sadece Tunceli Ezincan Bingöl Ve Vartoda değil.Bugünkü Irak Kürdistan bölgesel yönetimine bağlı olan bölgede Lolan bölgesi diye bir yer var hatta Lolan nehride var orada lolan aşiretinden bi çok kişi var.Aynı soydan gelmedir fakat Sorani Kürtçesi konuşurlar ve şafiiliği benimsemişledir.

Bahsettiğiniz kitapta kanıtlar yoktur iddialar vardır.O kitaba bakarsak bizi Çinli bile çıkarmışlar.

O bölgeyi duymuştum doğrudur.
hangi soydan olduğu beni zerre ilgilendirmiyor açıkçası önemli olan insan olabilmek.
yalnız şunuda söylemeden geçemeyeceğim insanlar hangi bölgede yaşıyorsa o bölgenin diliyle konuşuyorlar(yada lehçesiyle) yani biz gürcülerin olduğu bir bölgede yaşasaydık belkide gürcüce konuşacaktık.
benim anlatmak istediğim iddia bile olsa karşısında güçlü bi muhalefet olması gerekirdi ama dediğim makale birçok Alevi sitesinde de yayınlanıyor.
peki öğrenmek istediğim Anteptede aşiretin 2 köyü olduğu bu doğru mudur.
saygılarımla

asd.1950
04.12.2007, 23:48
Lolanlılığı kabadayılık olarak göstermek ne kadar yanlışsa inadına Türk değil Kürt demek veya terside yanlıştır. Ayrılıkçı olmanın ve yaşadığımız bu ülkenin değerlerine ve gerçeklerine hakaret etmenin pirim yaptığı bu günlere şaşıyorum. Emperyalizmin kucağında ot bitmez. O kucağın acılarını geçtiğimiz asırlarda çok millet yaşamıştır. Şimdi oyun, üzerinde yaşadığımız yurdumuz üzerinde oynanmaktadır. Batı yurdumun ayrılıkçılarını niçin çok sever kendi çıkarı için. İlle bunu yaşayıp da mı öğreneceğiz.Kör bile bir kuyuya iki defa düşmez.

aslan-3124
12.04.2008, 23:10
Bende lolanlıyım köyüm tercan-pelegöz yeni ismi güzbulak Lolan 1 numara;)

Teyna
12.04.2008, 23:55
Tercan bölgesinde yaşayan Lolanlılar Zazaca konuşurlar.

frankly
15.04.2008, 02:40
Ben de Lolan aşiretindenim,1.dünya savaşının neden olduğu kıtlıktan dolayı Tunceli'den Bingöl'e göç eden bir dedenin torunlarından biriyim.

Lolan aşireti hakkında bir yazıya rastlamıştım,eski türkçe'de -an eki çoğul ekidir,lol'da lul'dan geldiği yönünde iddaalar var.Dolayısıyla Lulanlar,Türkistandaki Lop gölü etrafından Anadolu'ya göç ettiği yönünde..

Onun dışında Zaza kimliğimiz dolayısıyla sadece Türk olarak değil,Kürt ve sadece Zaza (İrani) kimliğimiz ile de anılıyoruz.

Ne olduğumun benim için önemi yok aslında,kendim için bir kimlik de koymuyorum,övünmüyorum böyle saçmalıklarla.Sadece göç olaylarının seyrini öğrenmenin verdiği haz var bünyemde..

mavimisali
15.04.2008, 08:20
Merhaba,Bende Lolanlıyım