Orijinalini görmek için tıklayınız : Kardeşiz....Ama..

duygugemisi
09.09.2006, 10:38
Mrb arkadaşlar..Dün akşam oda arkaşımla çay sohbeti yapıyordum..Konu birden siyasete odaklandı..Nihayetinde Türkiye'nin iç meselelerine...Mevzu;Türkler ile Kürtler'in birarada yaşama iradesine sahip olup olmadığıydı..
Neyse,konu olağan mecrasında ilerliyordu..Arkadaşım çoğumuzun içerisinde bulunduğu çelişkiyi haykırıyormuşçasına çok önemli noktalara temas etti.Önce Kürtler ile Türkler'in kardeş olduğunu ve bunun böyle olması gerektiğini söyledi..Biraz sonra DTP'li Kürtlere temas etti..Ve onları ağır şekilde eleştirdikten sonra DTP'nin kesinlikle meclise girmemesi gerektiğini belirtti..
Velhasıl arkadaşım tutarsızlığını gizleyememişti..Çünkü kardeşiz diyor ama ekliyor benim gibi düşünürseniz..
Değerli canlar siz de takdir edersiniz ki arkadaşın söyledikleri yabana atılır türden değildi..Çünkü hem birşeyleri kabul edememişliğin açık bir ifadesiydi söyledikleri..
Örnek vermek gerekirse...Bir sünninin bir aleviye kardeşiz dediğini düşünün..Ama sonra imanın şartları,islamın şartları vs sayıp duruyor..Ee,namaz kılarsan....
Ben bir kişye yada topluma kardeşiz diyorsam bu onu olduğu gibi kabul ettiğim anlamına gelmez mi?Değerli yorumlarınızı bekliyorum..

Kemal
09.09.2006, 10:56
konuya Türk-Kürt ayrımcılığından giriş yapıp söylediklerinizi desteklemek amacıyla Alevi-Sünni meselesini örnek göstermişsiniz...

her ikisi de farklı platformlarda tartışılması gereken konulardır.

aksi takdirde kavram kargaşasına yol açacaktır.

sağlıklı bir tartışma için göz önüne alınması gereken birkaç önerme örneği:

Örnek: (1) “insanlar ölümlüdür - Sokrates insandır - Öyleyse Sokrates'de ölümlüdür” tasımı, tümdengelen bir tasımdır. Bütün insanların ölümlü oldukları doğruysa Sokrates'de bir insan olduğuna göre Sokrates’in de ölümlü olması zorunludur, başka türlü olamaz. Ancak kimi mantıkçılar tümdengelimin yeni bir bilgi vermediğini, bunun bir genelleme (totoloji) olduğunu, çünkü Sokrates’in ölümlülüğünün esasen Sokrates’in insanlığında içkin bulunduğunu ileri sürmüşlerdir.

Örnek (1)

İnsanlar ölümlüdür.
Sokrates insandır.

burada sorun yok sanırım...

bir akıl yürütme geçerli ise, o bir dedüksiyondur. Ne var ki, bunun tersi doğru değildir. Aşağıdaki örneğe bakalım.

Örnek (3)

Bazı dört ayaklılar kedidir.
Bütün atlar dört ayaklıdır.

Bu dedüksiyon geçerli değildir. Çünkü bazı “dört ayaklılar”ın “kedi” olması, bütün “atların” “dört ayaklı” olmasından dolayı bazı atların kedi olmasını zorunlu kılmaz. Burada bir dedüksiyonu geçerli kılan bazı kuralların bulunduğunu tahmin edebiliriz. Her dedüksiyon geçerli değildir; ama her geçerli akıl yürütme bir dedüksiyondur.

sorun burada...

konu düzenli ve sağlıklı tartışma ortamını sürdürebilecek şekilde açılmadığından kazana kaydırılmıştır...

Kemal

Not: örnekler alıntıdır

http://www.genbilim.com/content/view/501/37/