Şoreş
09.09.2006, 14:05
edit......
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Silindi.. Şoreş 09.09.2006, 14:05 edit...... Şoreş 09.09.2006, 14:06 ffads Nesimi 09.09.2006, 15:17 Güzel araştırmalar. Bu yaşananlar ülkemizin gerçekleri ve bilinenin dışında alternatif bir tarih anlayışı yansıtıyor. Şoreş 09.09.2006, 16:29 Bu olayların iç yüzü gerçekten önemli. fatmalioglu 09.09.2006, 17:02 Merhaba, aktarımlarınız için teşşekürler,yazınızda Nuri Desmi'de ismi geçiyor.Dersimi hakkında araştırma yapıyorum bildikleriniz varmı varsa,yazmanızı bekliyorum Şoreş 10.09.2006, 04:04 Nuri Dersimi hakkında malesef bilgim yok can.Tek bildiğim Tunceli Hozatlı olmasıdır... Ama bilgi edinmeye çalışırım büyük nenemi gördüğümde.çünkü o çok şeyler duymuş ve öğrenmiş annesinden.. Bu arada teşekkür ederim. fatmalioglu 11.09.2006, 14:55 Soreş teşekkür ederim. Belki okumuşundur eğer okumadıysan Memo BARAN -Koçgiri adlı araştırma kitabını okumanı tavsiye ederim,bana göre mükemmel bir çalışma; Geçmişten geleceğe taşınmalı GÜZEL OLAN HERŞEY Memo BARAN-KOÇGİRİ Tohum yayıncılık suskun_kocgiril 11.09.2006, 17:08 bı xer xatın ben kocgirinin suskun lawıkı dersim-koçgiri halkı büyük zülüm lere kıyım lara uğramıştır bizler bunları unutmamalı bize o zaman düşman olanlar şimdide düşman ., hemde bizleri kendi yurdumuzdan diyarımız koparmak için barajlar yapmayı düşünüyorlar siyanürle altın aramaya kalkışıyorlar ... bizler bomo dersimleriz bomo koçgirilileriz.... :excl: Şoreş 13.09.2006, 18:59 bı xer xatın ben kocgirinin suskun lawıkı dersim-koçgiri halkı büyük zülüm lere kıyım lara uğramıştır bizler bunları unutmamalı bize o zaman düşman olanlar şimdide düşman ., hemde bizleri kendi yurdumuzdan diyarımız koparmak için barajlar yapmayı düşünüyorlar siyanürle altın aramaya kalkışıyorlar ... bizler bomo dersimleriz bomo koçgirilileriz.... :excl: Can Koçgiri Acısı isimli Ağıt'ı tamamladım.. Ama MSN de bi ara görüşmemiz lazım. Bazı Kurmançça kelimeleri onaylaman lazım cano. yyılmaz 19.09.2006, 17:35 SoreŞ Bana Msn Adresİn Lazim Şoreş 19.09.2006, 18:54 SoreŞ Bana Msn Adresİn Lazim [B][COLOR="DarkGreen"]Topiğim hoşunuza gitmedi mi ? Dayatmalara mı maruz kalacağım ? Hackleyecek misiniz MSN Adresimi ? keklikoluk köyü 19.09.2006, 19:18 Bizim Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü'ne (http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Keklikoluk/) Darıkent'ten ( Muxundu'dan ) dedeler gelirdi. Rahmetli Kemençeci Sli Dede'yi anımsıyorum.İzolili Alevi arkadaşlarım var. O kadar ortak yanımız var ki...Dil, inanç, gelenekler....Bizim köy de Koçgiri'nin güneye göçen insanlarının kurduğu bir köy. Şoreş 19.09.2006, 19:21 Bizim Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü'ne (http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Keklikoluk/) Darıkent'ten ( Muxundu'dan ) dedeler gelirdi. Rahmetli Kemençeci Sli Dede'yi anımsıyorum.İzolili Alevi arkadaşlarım var. O kadar ortak yanımız var ki...Dil, inanç, gelenekler....Bizim köy de Koçgiri'nin güneye göçen insanlarının kurduğu bir köy. 1536 da Tunceli Nazmiyeden, Sivas'a alınan Koçgiri Aşiretinin başı olan Xıdır Fincanıgir ve 7 Oğlunun ailesinin İzollu olduklarını söylüyorlar.. Biz Koçgirililerin aslı İzollu olabilirmiş yani.. Şeyh Hasan Aşireti ile akrabalık ilişkilerimiz varmış.. İzollar ile akrabalık ilişkilerimiz birer söylenti sadece.. Ama onlarda Kurmanç Alevi olduğundan benzerliğimiz çok olabilir ;) canazerbaycan 19.09.2006, 21:53 Makalede Osmanlı dönemi ile Kurtuluş Savaşı birbirine karışmış. Bence bilimsel açıdan da çelişkiler var. KoCGiRiLi_ 21.09.2006, 00:10 Makalede Osmanlı dönemi ile Kurtuluş Savaşı birbirine karışmış. Bence bilimsel açıdan da çelişkiler var. karısma deil kardesim ortamın olus seklı var nerden nereye anlatıyor mantıklı oku... Şoreş 21.09.2006, 15:46 karısma deil kardesim ortamın olus seklı var nerden nereye anlatıyor mantıklı oku... Selam Abican. Koçgiri sülalesinin Saro, Halili, Zerikiyan, Sefikan, Laçinan, Pewruzan, Gerniyanlar, İbikanlardan başka hangi oymakları var ? selva 21.09.2006, 15:53 soreş çok teşekkürler bu arştırma bilgilerini bize sunduğun için.resmen o zaman olanlar bir isyanı bastırmadan çok insanları yok etmeye gitmiş.izlerini hala yaşıyor ve taşıyoruz Nesimi 21.09.2006, 16:54 edit.. Şoreş 21.09.2006, 17:00 edit.. Nesimi 21.09.2006, 17:06 edit.. Şoreş 21.09.2006, 17:10 edit.. keklikoluk köyü 21.09.2006, 18:34 Sefan Boyu da var. Şoreş 22.09.2006, 11:24 Evet.. Sefikiyanlarda Koçgiri soyundan. birdal can 22.09.2006, 12:35 can paylaşımın için çok saol.bende koçgiri aşiretinin sarolar boyundanım.. Şoreş 27.11.2006, 17:41 edit...... hypatia 01.12.2006, 13:01 Topal Osman'ın torunu benim ablamın komşusu. Köylerinde alevileri boğdukları kanlı ipler saklıymış hala. Torununun kızı da bir aleviyle evli. Biz bunları ondan öğrendik. Ailesi istemediği için kaçarak evlendi. Şimdi çok mutlu ve özgür. Şoreş 03.12.2006, 06:05 edit... Şoreş 01.02.2007, 05:22 editt kayra 04.02.2007, 03:23 Baytar Nuri Dersimi bu durumu şu şekilde aktarıyor “Ruslarla,Dêrsimliler arasında Kürdistan oluşumu, örgütlenmesi hakkında görüşmeler başlamıştı. Koçgiri’li Elîşêr, Erzıngan’a gelmiş ve bu konuda Rus kumandanıyla görüşmede bulunarak Rus subaylarıyla birlikte Koçgiri bölgesine dönmüştü. Kürt reislerinden Alişan ve Haydar’la görüşülüp ve takip edilecek hareket hattı tespit edilerek Dêrsimlilerle işbirliği meselesi kararlaştırılmak üzereyken III. Ordu kumandanı Vehip Paşa, Alişan ve Haydar’ı ordu merkezine götürterek göz hapsi altına almış ve Dêrsim’le ilişkilerini kesmişti. Elîşêr Efendi Koçgiri veDêrsim aşiretlerinin birliğini sağlayıp Türk orduları ( Osmanlı olmalı. o zaman Türkiye cumhuriyeti kurulmamıştı ) Sivas bölgesinden atıldıktan sonra, Kürdistan’ın bağımsızlığını ilan etmek arzusunda idi...Elîşêr efendi Kürt temsilcisi sıfatıyla Erzıngan’da kalıyordu...” 1-) Bu iddialar doğru mu, Kürdistan kurmak için Ruslarla işbirliği mi yaptınız? 2- Bana Koçgirili bir amca senin bu yazdıklarını farklı şekilde anlattı, özetle: " *Koçgiri ağaları zalim ve zorba insanlardı. * Koçgirili halkı isyan taraftarı değildi, Ağa takımı, Topal Osman'ın adamlarını Koçgirilerin üzerine kışkırtırak, halkı kendi yanlarına çekip isyan çıkartmaya çalıştılar. * Sonuçta Koçgirililer hem ağaların hem de Topal Osman'ın zulümleri ile kırıldılar." * Bu amcanınsoyadı "Genco" idi sanırım kabile ismi de Genco veya Gençler olmalı, belki onları bilirsin. * İşte bu amca Kürtlere karıştıkları için Kürtçe bildiklerini ve Koçgirilerin Türkmen olduklarını da söyledi. * Hepsinden de acı nokta ben Koçgiri isyanı hakkında ne biliyorsunuz diye sorduğumda bana cevap vermekten çekindi. Buna sebep olarakda aynen şunları söyledi: " Şimdiki bazı gençlerden çekiniyorum. Bizim aslımız Türkdür yada Koçgiri isyanı ağa takımının zorlamasıyla olmuştur dediğimde beni tersliyorlar " dedi. Şoreş 04.02.2007, 03:35 edit.. Ceno 04.02.2007, 12:50 Anadolu'da aşiretler ve halklar diye bir kitap okumuştum.(yazarını hatırlamıyorum). sivas bölgesinin türkmen aşiretlerden oluştuğunu ancak bölgede bir tek kürt aşireti olarak KOÇGİRİ AŞİRETİ olduğunu yazıyordu ve bu aşiretin sayıca çok büyük olduğunu, çok büyük alanlara hakim olduğunu yazıyordu. KOÇGİRİ AŞİRETİ kesinlikle ALEVİ-KÜRT bir aşirettir. türkmendir diyenler bizleri asimile etmeye çalışanlardır. her yerde ve her fırsatta dile getiririm bunu. diyorlarki kürtlerin arasında kala kala kürtçe öğrenmişiz bu koca bir yalandır aksine şuan türklerin arasında kala kala ana dilimizi unutmaya başlıyoruz. HİÇBİR KÜLTÜRÜN BAŞKA BİR KÜLTÜRÜ ASİMİLE ETME HAKKI YOKTUR... |