Orijinalini görmek için tıklayınız : Başka bir Din seçmek isteseniz ne seçerdiniz?

Nesimi
10.09.2006, 01:22
Evet böyle bir anket yapmak hem başka dinlerin ne kadar ilgi çektiğini öğrenmek açısından hemde Aleviliğin değerinin daha iyi anlaşılması açısından faydalı olacakdır diye düşünüyorum. Objektif olarak katılırsanız sevinirim.

Ayrıca Ankete Ateizm, deizm, agnostik vs inancları(inancsızlık yada) eklemedim.

Satanizmide tüm dinleri reddettiği için eklemedim.

Şoreş
10.09.2006, 01:42
Merhaba abican.
Ben Zerdüştlüğü seçerdim.Çünkü ilk tek Tanrılı din Zerdüştlüktür.Zerdüştlerin doğaya olan saygıları çok güzel..Çimlere bile basılmazmış..Öğretileri çok hoşuma gidiyor
Zerdüştlük cahiller tarafından Ateşperestlik olarak adlandırılır ama bu yalan.Onlar sadece tek Tanrıya inanır.Ateş onu temsil ettiği için kutsaldır ve Tapılmaz.Sadece saygı vardır..Tanrıya Ahura Mazda derler..

rockçı turna
10.09.2006, 01:47
yaw bana öyle geliyor ki eger alevi aileden dogmasaydım ateist olurdum ilerleyen yasımda da aleviliği keşfeder bektaşi olurdum:S yani benim secenegim burda yok:)

Nesimi
10.09.2006, 01:48
Kesinlikle bende zerdüştlüğü tercih ederdim. Ateş'e tapılma yalan Ateş simgedir gerçeğe doğadaki güce ulaşmak için bir araç. Doğadaki iyi ve kötü ruhların (melekler kültü) çatışması bizleride şekillendiriyor. Zerdüştiliğin temeli bu Ateş, ışık, güneş ay kutsal neden çünkü dünyayı aydınlatıyor.

Güneş olmasa yaşam olabilirmiydi?
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
yaw bana öyle geliyor ki eger alevi aileden dogmasaydım ateist olurdum ilerleyen yasımda da aleviliği keşfeder bektaşi olurdum:S yani benim secenegim burda yok:)

heheh ateist seçeneğini bilinçli koymadım çünkü seçimler buna göre olur ve ateizm kolay seçim olarak 1. olurdu ama şimdi insanlar düşünme fırsatı bulucak bunlar ve aleviliği karşılaştıracak ;)

LaDY
10.09.2006, 01:49
ben başka bir dine mensup olmak istemezdim yani dinimi değiştirmezdim. yani seçme hakkı bana verilmiş olsaydı ben gene alevi olurdum.

Şoreş
10.09.2006, 01:52
Tabikide Aleviliğimizi asla bırakmayız.Aleviliğimiz bizim herşeyimiz, hayatımızın okulu gibi.. Ama Alevi olmasaydım ille bir din gerekecekse Zerdüşt derdim..

MeRaLiNa
10.09.2006, 02:06
Budizmi sectim, onlar cok ilgincler,
benim bildigim günümüzdeki evrensel dinlerin ilki
sonra budha kral cocuguyken herseyi birakip,fakir ama iyi bir insan olmayi secip, saraydan ayriliyor..... buda hos birsey
nirvanaya ulasmak
onlar mesala yürürken cimlerde cok dikkatliler, böcekleri ezmemek icin, cünki böcekler belkide dünyada öldükten sonra ruhlari baska canlilarda yer bulmus dedeleri, atalari olabilirler

sonra cok eksotik duruslari var, cicekler felan :)

sonra budha'ya göre dogum, hastalik, yaslilik, ölüm izdirap, dünyaya sarilmak izdirapmis... sevilmeyenle beraber olmak, sevilenden uzak durmak vs vs vs

yani cok ilgincler bu yüzden

ama zerdüslükte cok ilgincmis

ayrica bildigim kadariyla budistlikte hep bir arayis var, huzur arayisi
böylece kapi diger dinlerede acikmis, hayatin amaci nirvana ic huzura kavusmak, izdirap cekmemek icin, bu yüzden budistler hiristiyan misyonerler tarafindan istismar ediliyor

bende ic huzuruma kavusmak icin Aleviligi secerdim, ic huzura kavusurdum, ve böylece ceza olarak tekrar dünyaya böcük olarak gelmekten kurtulurdum :001_tongu

:cool: :cool: :cool: :cool: :cool:

heviznur
10.09.2006, 03:06
sabahları güneşin doğuşuyla birlikte içinden geçenleri güneşe sölemek güzel olurdu...zerdüştlükle ilgili bi röportaj okumuştum içlerinde alışıldığın dışında bi yaşamları var... güneşle konuşmak....zerdüşlüğü seçerdim sanırım...

Alevimen
10.09.2006, 03:31
Arkadaşlar alevilik o kadar temiz ve parlak ki vaz geçmek olmuyor, iyiki doğru zamanda doğru inançla doğmuşum :) Dolaysıyla ankete katılmayı düşünmüyorum.. Size iyi oylamalar :wink:

Şoreş
10.09.2006, 04:35
Arkadaşlar alevilik o kadar temiz ve parlak ki vaz geçmek olmuyor, iyiki doğru zamanda doğru inançla doğmuşum :) Dolaysıyla ankete katılmayı düşünmüyorum.. Size iyi oylamalar :wink:

Aleviliğin farkıda bu abi.Okyanuslar kadar geniş olmasıdır.İçinde birçok kültürün, parçası ve bunların insan sevgisiyle harmanlanması...
Bende iyi ki Alevi doğmuşum diyorum.
Aleviliği gerçekten sadece İslam Kalıbı ile anlatmak doğru değilmiş bunu anladım.Böyle yapmanın Alevilik açısından doğru olmadığıda anladım.Bu Okyanusun içinde Anadolunun İlk Çağı var, Zerdüştlük hoşgörüsü ve kalıntıları var, Orta Asyanın eski inanç kalıntıları var... Tenasüh var, tüm evren gibi semah dönmek ve dönerken hakka kavuşmak var..

Saygılar.

Özgür-Taylan
10.09.2006, 04:42
Sevgi bizim dinimizdir!!!
ben vazgçemem güzel Ali'min yolundan, ama Museviligi yazdim ben!
çok Musevi arkadas var, ve onlarin yasadigi seyler felan bana yakin gelio, adetleri ibadetleri felan.... ama Aleviyim ve bundan gurur duyuyorum! hehe

hasan cicek
10.09.2006, 12:25
Selam sayın kızılKilise Teşekürler böyle güzel konu açtığınız için.

Yehova''nın Şahıtleri dini.Gerçek barış sevgi dünya çapında uygulayan tek din Yehova'nın Şahitleridir.onlar hem Yehova hem de O'nun Tanrılığı ve amaçları hakkında şahitlikte bulunduklarını gösteren tanımlayıcı bir isimdir.Tanrı 'Rab''Yaratıcı'' bunlar da ''Başkan ''Kıral''Genaral''gibi birer unvandır ve bu unvanlar başka kişilere de verilebilir.Ama ''Yehova''evrenin Yaratıcısı Mutlak Güce Sahip Tanrı''nın özel ismidir Bunu Çıkış 3:15'te görebiliriz:Yehova O'nun ebedi ismidir:

Evet Tanrı'nın özel ismini kulanan dünyada tek dindir. Kutsal Yazılardan bulunan arındırılmış güzelleştirilmiş bir yer yüzünde sonsuza dek yaşama ümüdü hakında bilgi vermek için bu iyi haberi dünyanın her yerinde insanlarla paylaşırlar. Bunun için Yehova'nın şahitlerin dinine katılıyorum.

saygılarımla.

ALLI07
10.09.2006, 12:37
Alevilik seçeneğinin olmadığı yerde,Şamanizm'i seçerdim.Zerdüştlük ve Şamanizm;İslamdan önce Orta Asyada ki dinlerdi.Etkileri İslam'dan sonra da devam etmiştir.

Nesimi
10.09.2006, 13:10
Sevgi seçeneği koysam herkes onu seçerdi :)

"Sevgi bizim dinimizdir
Başka dine inanmayız"

sonerk
10.09.2006, 13:18
Ben o dinlerin hepsini yani aleviliği seçiyorum aleviği seçmek o dinlerin hepsini seçmektir...

tamerx
10.09.2006, 13:57
dalai lama yi cok severim, ve buddismi secerdim.

amerikalı
10.09.2006, 16:31
Şamanizmi seçerdim çünkü Türklerin eski dini ve hala kültürel olarak Alevilikte ve gelen görenek olarak da hala Türklerde yaşıyor.

EŞİTLİK PARTİSİ
10.09.2006, 20:53
Sevgili sonerk

Uzun uzadıya yazmadan,çokta konuşmadan sanırım ancak bu kadar güzel izah edilebilirdi,tıpkı yanılmıyorsam Yunuz EMRE önderimizin insanın yaratılışındaki izahatı gibi,
Eti Kemiğe Bürüdük
İnsan Olduk Göründük
Evet düşüncenize aynen katılıyor ve sizi kutluyorum.
Sevgilerimle

Bektaş ÇELEBİ

sonerk
10.09.2006, 21:49
Sevgili sonerk

Uzun uzadıya yazmadan,çokta konuşmadan sanırım ancak bu kadar güzel izah edilebilirdi,tıpkı yanılmıyorsam Yunuz EMRE önderimizin insanın yaratılışındaki izahatı gibi,
Eti Kemiğe Bürüdük
İnsan Olduk Göründük
Evet düşüncenize aynen katılıyor ve sizi kutluyorum.
Sevgilerimle

Bektaş ÇELEBİ

evet sayın Bektaş Çelebi alevilik insanın olduğu her yerde her dinde vardır...bizim için müslüman olmuş hıristiyan olmuş bilmem hangi dinden hangi mezhepten olursa olsun farkketmez yeterki insan olsun yeter bize onun için insanın olduğu bütün dinler bizimdir bununda en iyi yansıtan aleviliktir...

Serkan_Devrim
11.09.2006, 11:58
bütün dinler benim için aynıdır. gerç zerdüştlüğe bir sempatim var ama hepsi aynı gerçeği farklı üsluplarla anlatan zincirin halkaları gibi. maya aztek ve inka uygarlıklarının dinleride konulabilirdi seçeneğe. :)

gizem
11.09.2006, 16:28
ben şaman olmak isterdim abi bu konun senin olduğunu bakmadan bu konuyu KIZILKİLİSE abim açmıştır dedim ben şaman şamnizde olmak isterdimama hepsi aynı benim için çünkü her yol her inandığım şey TANRIYA çıkıyor neye inanırsam inanayım kendi inancımın kökenide şamanizime dayanıyor ve ilgide duyuyorum bu inanca

SarıVatoz
11.09.2006, 16:57
Valla (bilhassa ülkemizde pek rastlanmayan) dinler hakkında pek bilgim yok. Ama bildiğim hiçbir dini seçmediğime göre bilmediklerim içindede seçeceğim bir din ya da mezhep yoktur düşüncesindeyim.

Alevilikte ki Allah(cc) inancına sahibim ama zalimlerin bu dünya dışında ya da içinde ilahi bir güç tarafından cezalandırılacaklarına (yakılacağına ya da muhtaç kalacağına) inanmıyorum. ''Sevap'' diye bir yoktur, ''Günah'' kelimesinin karşılığı ise sadece İnsan hakkının yenmesidir. Falan filan işte ... Böyle bir Din Varsa işte o.

selva
11.09.2006, 17:00
benim inancım bana yetiyor alevilik dışındada hiç bir inancı kendime yakın bulmuyorum

Gannush
11.09.2006, 17:25
budizm

Nesimi
11.09.2006, 23:34
Zerdüşt diniyle ilgili bazı fotoğraflar bbc.co.uk sitesinden aldım.
http://news.bbc.co.uk/nol/shared/spl/hi/picture_gallery/05/middle_east_zoroastrians_in_iran/img/3.jpg
Burası irandaki bir zerdüşt toplanma evi
http://news.bbc.co.uk/nol/shared/spl/hi/picture_gallery/05/middle_east_zoroastrians_in_iran/img/10.jpg
Burdada cenaze merasimi

ulalıgenç
11.09.2006, 23:41
Ben Yezidiliği seçerdim.Çok ilginç yönleri var.Doğayla uyum var çünkü bu inançta

SarıVatoz
11.09.2006, 23:54
Ben Yezidiliği seçerdim.Çok ilginç yönleri var.Doğayla uyum var çünkü bu inançta

profilinde alevi yazıyor ama sen ciddi misin?

Ben Yezidiler ve Aleviler birbirinden hazetmez diye duymuştum.

yusufçukgecegez
11.09.2006, 23:55
ben hanif dini seçerdim.

eylüleren
11.09.2006, 23:56
alevi olmaktan memnunum din değiştirmeyi düşünmüyorum net olan kendimi boşlukta hissetmediğim.yanısıra yukarıda belirtilen dinlerden bazıları hakkında bir fikrim yok anti parantez olarak belirteyim...

Nesimi
11.09.2006, 23:57

Yezidiliğide ekliycektim listeye ancak daha sonra kökleri ve ibadeti yönüyle zerdüşt diniyle çok büyük oranda aynı olduğundan eklemedim. Yezidilik, Zerdüştilik, Dersim Aleviliği bu üç inancdada

sabahları kalkılır güneşe hürmetile dua edilir akşamda güneş batarken dua edilir.

Ben bu yüzden Zerdüşt seçtim

Nesimi
12.09.2006, 00:12
http://www.ntvmsnbc.com/news/176650.jpg
Yezidi(Ezdi) teyze

http://news.bbc.co.uk/nol/shared/spl/hi/picture_gallery/04/world_yezidi_kurds/img/1.jpg
Ermenistandaki yezidi(ezdi) kürtler
--------------------------------------------------------
Şamanizm'e gelince
http://www.buryatmongol.com/barisaa.jpg
Moğolistandan şamanistler, ağaca dikkat ettiyseniz bunlardan anadoluda da görmek mümkün

http://www.buryatmongol.com/CHINGGISOBOO.JPG
Burasıda moğolistanda bir şaman ziyareti

http://www.buryatmongol.com/DANCE.JPG
Şaman dansı

Nesimi
12.09.2006, 00:32
Budizmi işaretleyen arkadaşlar içinde bugün ortaya çıkan ilginç bir haberin fotoğrafını veriyorum.

http://img.mynet.com/ha/budisttapinak.jpg
işte anadoludaki budist tapınağı, Bitlis ahlatta bir mağarada bulunmuş.

Anadoluya mozaik değil mermer diyenler islam öncesi ne kadar din kültür izinin olduğunu görmeli.

casdemurmur
12.09.2006, 00:38
kesinlikle zerdüştlük..zerdüştün öğretilerinden çok etkilenmiştim ben..
ilk kez 'böyle buyurdu zerdüşt' kitabını okuduğumda..

Şoreş
12.09.2006, 00:47
Abican Zerdüst resimleri için çok saol.Aynı bizim kadınlarımıza benziyor tarzları..Keşke bu din korunsa keşke...

Nesimi
12.09.2006, 01:15
Buda sunni islamdan portreler

http://www.istanbul.edu.tr/iletim/70/haberler/foto/taliban1.jpg
afganistan'da kadının yaşamı

http://www.gallipoli1915.org/images/mazlum/5yobaz.JPG
iyi müslüman olmak için şeklede önem vermek gerekir

http://www.humbead.com/turkey3/8003.jpg
Namaz dinin direğidir islam için.

Şoreş
12.09.2006, 01:28
Abican son resimlerin çok şeyler anlatıyor... ;)

Nesimi
12.09.2006, 01:56
Bu anket çok şeyler ifade ediyor gerek anketle gerekse fotoğraflarla destekledim konuyu umarım canlar burdan çıkarmaları gereken anlamı çıkarırlar tabi katılım çoğaldıkça sonuçlarla birlikte insanlar Aleviliği ve diğer inancları kıyaslıycak ne alıp verdiğimizi görecek ve çok güzel fikirler çıkacak.

Şoreş
12.09.2006, 02:32
Atlas Dergisinin bir Sayısında Zerdüşt Dininden bahsediyor.Sayfanın resimlerini çeker koyarım abican.

ulalıgenç
12.09.2006, 08:46

Ben duymadım.Ama yezidilerin yaşayış biçimlerini okuyunca çok etkilendim.Herşey doğayla iç içe onlarda.Sabah güneş doğarken genç,yaşlı,kadın,erkek,şeyh herkes güneşe yüzünü döner o an içinden ne geçiyorsa söylermiş.Yezidilikte insan öldürmek en büyük günahtır.Birini öldüren yezidilikten çıkarılır.

barabar
12.09.2006, 09:33
zerdüştlük...ben halen güneşe saygım var nedense bilmiyorum geçmişimizden kaynaklansa gerek

Serkan_Devrim
12.09.2006, 10:37
ankete katılan bazı arkadaşlar beni çok güldürdü. anket başlığı:
Başka bir Din seçmek isteseniz ne seçerdiniz? bazı arkadaşlar zaten mensubu bulundukları dini seçmişler. :D

bu arada son resimler çok anlamlıydı. :)

sertur
12.09.2006, 10:52
aleviliğimden memnunum illaki başka bir din seçmek istesem tek tanrılı bir din olurdu

Siya Saperen
12.09.2006, 11:21
Din Tanrıya ulaşmak için bir yol ise bunun adı o olmuş bu olmuş çok fazla önemi yok bence...

Herhangi bir nesneyi şekillendirerek yararıcı ile yaratılan arasındaki dengeyi sağlamaya çalışmak insanların tapınma iç güdülerini tatmin etmekten başka ne olabilir ki?

Bütün dinlerin ortak özellikleri bu noktada kendilerini gösteriyor. İnsan, kendinden güçlü bir (objel veya subjel) varlığın olduğuna inanarak kendini yönlendirmesini, iyi veya kötü olaylar diyagramını (-o)na bağlamayı yeğliyor.

Bu noktada sizce şöyle bir soru yöneltmek mümkünmüdür?

-İnsanlık bu kadar aciz mi?

Tabi olayı bu noktaya çekmek istemekteki niyetim materyalist düşüncenin önemini vurgulamaktan öte dinler arasındaki iletişim veya farklılıkları değerlendirirken ortaya konulan kriterleri tekrar gözden geçirmek (-geçirilmesini istemek) ve ontolojik teist kuraları gözardı edilmesini sağlamaktan öte değildir.

Soru, hangi dini seçerdim?
cevap, hiçbirini...

Serkan_Devrim
12.09.2006, 11:30
Din Tanrıya ulaşmak için bir yol ise bunun adı o olmuş bu olmuş çok fazla önemi yok bence...kesinlikle. :) bütün dinler aynı gerçeği farklı üsluplarla anlatır.

Herhangi bir nesneyi şekillendirerek yararıcı ile yaratılan arasındaki dengeyi sağlamaya çalışmak insanların tapınma iç güdülerini tatmin etmekten başka ne olabilir ki? putperestliği kastediyorsan durum farklıdır.putperestlik tek tanrılı dinlerden doğmuştur.:)

Bütün dinlerin ortak özellikleri bu noktada kendilerini gösteriyor. İnsan, kendinden güçlü bir (objel veya subjel) varlığın olduğuna inanarak kendini yönlendirmesini, iyi veya kötü olaylar diyagramını (-o)na bağlamayı yeğliyor. güzel tespit. :)

Bu noktada sizce şöyle bir soru yöneltmek mümkünmüdür?

-İnsanlık bu kadar aciz mi?

Tabi olayı bu noktaya çekmek istemekteki niyetim materyalist düşüncenin önemini vurgulamaktan öte dinler arasındaki iletişim veya farklılıkları değerlendirirken ortaya konulan kriterleri tekrar gözden geçirmek (-geçirilmesini istemek) ve ontolojik teist kuraları gözardı edilmesini sağlamaktan öte değildir.

Soru, hangi dini seçerdim?
cevap, hiçbirini...dinlerin asıl amaçları insanın aciz olmadığını ve içindeki tanrısal özü açığa çıkarmak noktasında olmuştur ama her din/mezhep/ideoloji/vb gibi yozlaşma dejenere olma noktasında insanlığı acizleştirme olgusuna yönelmiştir. öyleki ibadet yerlerinin yüksek yapılması bile bu nedenledir. camilerin kiliselerin sinagogların tepesi hep çok yüksektedir ve sen o tepeye baktıkça kendini aciz ve küçük hissedersin. bu amaçla böyle bir mimari yapılandırma vardır. yada ibadet yerlerinin girişlerindeki uzun kavak ağaçlarıda bu sebeple vardır. :)

AleviGenç
12.09.2006, 11:31
Selam

Alevi olmaktan çok mutluyum ve grurluyum...

Ama yukardakilerin en iyisi (Alevilikten hiçbiri iyi değil) Şamanizm...

Türklerin ilk tek-tanrılı dini...
Çok gizemli ve Aleviliğe benzer bir çok yönü var...
Arap'lar putlara taparken Türkler Yüce bir tanrının ve onun tek olduğunu biliyorlardı...

Belkide ondan din arap yarım adasına indi :)

Azrail
12.09.2006, 11:38
Müslümanım aleviyim bunun dışında her hangi bir inanca sempati duymuyorum, oylamaya katılmıyorum

KomünistAlevi
12.09.2006, 11:48
Sevgili Canlar...

Valla her hafta Taksimdeki kiliseye gidiyorum ve çok güzel şeyler öğrendim...
Kilisiye gidince çokda huzurlu bir ortam yakalıyorum...
Bana yardımcıda oluyo ordaki arkadaşlar onlar hakkında birşeyler öğrenmeme...
Ama Alevilikten ve yolumdan dönceğimide pek zannedmiyorum...:lol:

Sevgi ve saygılarımla...

KızılBant
12.09.2006, 17:07
Zerdüşt dinini aleviliğe oldukça yakın görüyorum.

Türklerde Şaman Kürtlerde Zerdüşt dininin ağırlığı büyük.

Umudum_Sende
12.09.2006, 17:18
Müslümanım aleviyim bunun dışında her hangi bir inanca sempati duymuyorum, oylamaya katılmıyorum

aynen katılıyorum müslüman ve aleviyim islamın içindeyim... başka bir inanca karşı hiçbir ilğim yok... ayrıca çok tuhaf bi konu....

AleviGenç
12.09.2006, 17:21
Sevgili Canlar...

Valla her hafta Taksimdeki kiliseye gidiyorum ve çok güzel şeyler öğrendim...
Kilisiye gidince çokda huzurlu bir ortam yakalıyorum...
Bana yardımcıda oluyo ordaki arkadaşlar onlar hakkında birşeyler öğrenmeme...
Ama Alevilikten ve yolumdan dönceğimide pek zannedmiyorum...:lol:

Sevgi ve saygılarımla...

Selam

Kardeş senide kaybetmiyek asimile olma bide bakmışsın papaz oluyon valla ederler :D dikkat ed...

Bu kadar sık Cem Evi'ne gidsen Cennetlik olurdun behhh :D

KomünistAlevi
12.09.2006, 17:30
Selam

Kardeş senide kaybetmiyek asimile olma bide bakmışsın papaz oluyon valla ederler :D dikkat ed...

Bu kadar sık Cem Evi'ne gidsen Cennetlik olurdun behhh :D
Selam....

Doğru sölüyon da ben asimile olmam...:wink:

Allah bizi Doğru yoldan (Alevilikten) ayırmasın...:thumbup1:

Xızır yoldaşımız olsun...

Sevgi ve saygılarımla...

Şoreş
12.09.2006, 17:32
Şimdi burası koyu bir İslamcı Forum olsaydı insanlar '' Hak Din İslam, gerisi yalan'' derlerdi... Ama biz o kadar hoşgörülüyüz ki, Hakka giden tüm yollar seviyoruz..Tüm Dinleri hak kabul ediyoruz.Gönül kırmıyoruz..Hep böyle olalım

AleviGenç
12.09.2006, 17:39
Selam....

Doğru sölüyon da ben asimile olmam...:wink:

Allah bizi Doğru yoldan (Alevilikten) ayırmasın...:thumbup1:

Xızır yoldaşımız olsun...

Sevgi ve saygılarımla...

Bunu duyduğuma sevindim cano...

Nesimi
12.09.2006, 19:18
aynen katılıyorum müslüman ve aleviyim islamın içindeyim... başka bir inanca karşı hiçbir ilğim yok... ayrıca çok tuhaf bi konu....

tuhafsa katılmayabilirdin yorum yazmayabilirdin yada yanlış varsa tuhaflık varsa onu söyleyebilirdin... kimseye silah dayayıp katılın denmiyor can. Hepimiz Aleviyiz...

Balta
12.09.2006, 19:20
Şimdi burası koyu bir İslamcı Forum olsaydı insanlar '' Hak Din İslam, gerisi yalan'' derlerdi... Ama biz o kadar hoşgörülüyüz ki, Hakka giden tüm yollar seviyoruz..Tüm Dinleri hak kabul ediyoruz.Gönül kırmıyoruz..Hep böyle olalım

Küçük bir ayrıntıda benden;

Zaten sünni olan arkadaşlarımız tekrar sünniliği, Başka dinden (yahova vs) olan arkadaşlarımızda kendi mensubu olduklarını işaretlemişler ama bu anket sanki aleviler için ikinci secenek sunulduğu için Aleviliği şıklarda belirtilmemiş ama bu kural diğer insanlarında birinci değil ikinci tercihinin sorulmasına karşın yine kendi birinci tercihlerini söylemeleri anketin mantığına ters geldi bana açıkcası.

Buda bizim farkımız olsun her zamanki gibi biz soruya anlamı bakımından bakmış olalım.

Şoreş
12.09.2006, 20:18

Zaten sünni olan arkadaşlarımız tekrar sünniliği, Başka dinden (yahova vs) olan arkadaşlarımızda kendi mensubu olduklarını işaretlemişler ama bu anket sanki aleviler için ikinci secenek sunulduğu için Aleviliği şıklarda belirtilmemiş ama bu kural diğer insanlarında birinci değil ikinci tercihinin sorulmasına karşın yine kendi birinci tercihlerini söylemeleri anketin mantığına ters geldi bana açıkcası.

Buda bizim farkımız olsun her zamanki gibi biz soruya anlamı bakımından bakmış olalım.

Evet abican onu bende farkettim... Biz diğer dinlerede saygılı olduğumuzu ankette belli ettik zaten ama diğer arkadaşların gerçekten de gene kendi dinlerini seçmek istemesi o insanların bazı düşüncelerini ortaya koyuyor.Bu düşünceleri ise '' Hak yol Sünnilik yada en mantıklı yol Yehova Şahitleri demek istiyorlar..

Ama biz Aleviler olaya hoşgörülü ve sıcak baktığımızdan diğer dinleride hak kabul edip farkımızı dediğin gibi birkez daha ortaya koyuyoruz...

Umudum_Sende
13.09.2006, 09:40
tuhafsa katılmayabilirdin yorum yazmayabilirdin yada yanlış varsa tuhaflık varsa onu söyleyebilirdin... kimseye silah dayayıp katılın denmiyor can. Hepimiz Aleviyiz...

kızmaya gerek yok ki bana tuhaf geldi sadece bunu yazdım.... insanların maalesef bu gibi durumlarda seçme sansı yok... ne olarak doğacagını bilemessin o yüzden böle bir hayali düşünmek tuhaf geldi... saygılar arkadaş...

Serkan_Devrim
13.09.2006, 11:11

Buda bizim farkımız olsun her zamanki gibi biz soruya anlamı bakımından bakmış olalım.abi bir önceki sayfada yazmıştım aynısını. :D
ankete katılan bazı arkadaşlar beni çok güldürdü. anket başlığı:
Başka bir Din seçmek isteseniz ne seçerdiniz? bazı arkadaşlar zaten mensubu bulundukları dini seçmişler.

Gülseren58
13.09.2006, 11:57

Yezidilik, bildiğimiz ve zaman zaman sövgü olarak kullandığımız yezitlikten farklıdır.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Hangi dini mi seçerdim? Din seçme özgürlüğümüz her zaman var. Dolayısı ile Alevilik dışında bir alternatif düşünemiyorum.

sonerk
13.09.2006, 21:01
Her nekadar bütün dinleri alevilik içinde az ya da çok görsemde ben şamanizmi seçiyorum şamanizm aleviliği çok etkilemiştir ve anadoluda evliya,eren,derviş denen kişilerinde eski şamanların islamlaşma sürecinde kazandıkları kimlik olarak görüyorum bu yüden şamanizm diyorum....seni seçtim pikacuuuu yani şamanizm hehhehehe

Bella
14.09.2006, 19:29
budizm

Şoreş
14.09.2006, 19:38
Her nekadar bütün dinleri alevilik içinde az ya da çok görsemde ben şamanizmi seçiyorum şamanizm aleviliği çok etkilemiştir ve anadoluda evliya,eren,derviş denen kişilerinde eski şamanların islamlaşma sürecinde kazandıkları kimlik olarak görüyorum bu yüden şamanizm diyorum....seni seçtim pikacuuuu yani şamanizm hehhehehe

Burda bir anlam karmaşası var cano.. Şimdi Türklerde EREN değil ALP kelimesi vardı..Bunların anlamları bil zıt.

Eren İnsanı Kamil olma yolunda ilerleyen, adam öldüremez.İnsanların kardeşliğini isteyen, İnsanı Kamildir.. 4 Kapı 40 Makamı aşmış kişidir.

ALP : Eski Türklerde sevilen kişilere ALP denirdi..Mesela ALP savaşır, adam öldürürdü ama EREN lerin böyle birşey yapma yetkisi yok.Erenler ermiş kişi olduğundan, İnsan öldürmek ERENlerin haddi değildir..Çünkü EREN tüm canlıların Allahın bir parçası olduğunu düşünür..

Alevilik Şamanizm izleride taşır ama Alevilik = Şamanizm + İslam demek değildir..
Alevilik Zerdüştlüktür, Şamanizmdir, İlk Çağ Anadolusudur.. Aleviliği Alevilik yapan budur canabim.

AleviGenç
14.09.2006, 19:44

Selam Can

Dediklerine katrılıyorum bende seni seçtim:D

Hahahahehehe:lol: :biggrin: :lol:

sonerk
14.09.2006, 20:13
Burda bir anlam karmaşası var cano.. Şimdi Türklerde EREN değil ALP kelimesi vardı..Bunların anlamları bil zıt.

soreş can eski türklerde şaman,kam,baksılar türklerin islamlaşma süreciyle bunlar oldular evliya,derviş,eren,ermiş....bunların en bilineni Hacı Bektaş Velidir...her ne kadar sünnü islam ve bazı yarım akıllıllılar alevileri islam içine sokmak için hacı bektaşıda harcalarsa gercek hacı bektaş zamanının önde gelen şamanlarındandır namazında niyazında olan biride değildir...ateş etrafında semah dönen yarı çıplak bi şaman şeyhidir....
Selam Can

Dediklerine katrılıyorum bende seni seçtim:D

Hahahahehehe:lol: :biggrin: :lol:

eyvallah varol...kiminle kavga edeceyiz balbazarlamı:p hehehehhe

Şoreş
14.09.2006, 20:22
Tek diyeceğim Eren kelimesinin kökeni Anadoludur.
Alp kelimesi zamanla Eren kelimesi aynı anlamda gibi kullanılmıştır..
Hacı Bektaşi Veli Şaman Şeydi değildir abi ne yaptın Allah aşkına sende...
O Alevi İnançlı bir Pirdir, Erendir.. Alevilik Şamanlık kılıfına sokmayın aksi taktirde Aleviliği Anadoludan koparmış ve felsefeye İhabet edersiniz..Biz Türküz İslamı Şamanizmle birleştirdik demeye getirmeyin lafı.. Alevilik Şamanizmden doğmadı.. Birkaç Şaman kalıntısı olabilir ama Zerdüş Kalıntısıda var, Şaman Kalıntısıda var..

Semahın Kaynağıda Kırklardır.Şamanlar Ateş eftafında dönerler ama Hacı Bektaş Ateş etrafından dönmezdi.. Birşeyi unutmayın.Oda;

Şaman, Zerdüşt ve Anadolu İnanç ve Kültür kalıntıları Hacı Bektaş gibi Pirleri ile Aleviliğe girmemiştir.. Onlar İnsanların bırakamadıkları gelenek ve göreneklerdir.

Ben Kürt kökenliyim, biz Şaman değildik o zaman biz neyiz? Eski Türk inançlarını Alevi Pirlere bağlamayın.O kalıntıların Pirlerle bi ilgisi yok.Nasıl Türklerde Şaman kalıntısı ağır basıyorsa, Kürt Alevilerinde Zerdüşt Ezidilik ağır basıyor.

Kürt Zaza Arnavut Boşnak Alevileri yok saymayın

Öyle bir yorum yapıyorsunuz ki Alevilik = Türklük diyorsunuz.Bırakın bu işleri ya.

MeRaLiNa
14.09.2006, 21:20
Kürt Zaza Arnavut Boşnak Alevileri yok saymayın[/COLOR]

Öyle bir yorum yapıyorsunuz ki Alevilik = Türklük diyorsunuz.Bırakın bu işleri ya.

ben kürt kökenli degilim, gerci bir tarafimda var zazalik ama ben kendimi türk hissediyorum, sonucta insan hissettigi gibidir neyse...

diger yazdiklariniz beni asar ama sores isimli dinci anarsistin :D:D:D (saka saka:p) su son sözlerine birsey söylemek istiyorum

biz Islam=Araplasmak kabul etmiyoruz, Arap kültürünü red ediyoruz, Kuran'in sadece Araplar icin degil insanlik icin indirildigini iyice benimsemis ve bu yüzden Islami kabul ederken, Din adi altinda Arap kültür emperyalizmini kabul etmiyoruz

Alevilik felsefesi, Türkmenler tarafindan harmanlanmis bu gercek ama
Alevilik=Türklük bencede yanlis..... o zaman dini Islam ama kendi özünü birakip araplasmis insanlardan farkimiz kalmaz...

Sünnileri araplasmakla elestirip, Alevilik=Türklük demek ayni kapiya cikar

Şoreş
14.09.2006, 21:26
Alevilik Anadolu topraklarında Harmanlanmıştır.. Bu topraklar Türkmen Kürt Ermeni vs. halkların beşiğidir.. Tek bir Irkın değil.. Eğer Kürt Zaza Alevilerde Zerdüşt öğeler ağır basıyorsa bunun nedeni Kürt Alevilerdir ama Türkmen Alevilerde Türk Şaman öğeler ağır basıyorsa bununda nedeni Türk Alevilerdir..Çünkü Aleviler Türk olsun Kürt olsun Arnavut olsun, Emevi Arap Kültürünü reddettiler.. Alevilik okyanuslar gibidir cano.. Daldın mı hergüzelliği bulursun..

Özgür-Taylan
14.09.2006, 21:46
ben de sore$'e katiliyorum.. Alevilik Türkmenlere özgü degildir, çunku zaza ve kurmanç aleviler de vardir... bence kürtlerin yasadigi alevilik ve turklerin yasadigi alevilik arasinda farklar bulunuyor.. nasil ki anadolu alevilerin ve arap alevilerin arasinda fark varsa.. eski dinlerin eseridir.. biz Dede deriz, onlar $eyh.. vs vs vs... ama sonuçta hepimiz ALEVIYIZ ve ALI ASKIYLA YANIYORUZ!

saygilar

MeRaLiNa
14.09.2006, 22:53
sores can haklisin okyanuslar gibi, bu forumda Alevi olmamiza ragmen hergün yeni bise ögreniyor insan saten

saten rahmetli asIk Mahsuni Serif bu yüzden türküsünde yazmis

Ben Alevi olamamki, olsam bile bilememki

gerci ozanimiza sonradan Alevi degilmis, sonradan dönmüs gibi dedikodular cikarmislar ama olsun:p

Şoreş
15.09.2006, 20:02
sores can haklisin okyanuslar gibi, bu forumda Alevi olmamiza ragmen hergün yeni bise ögreniyor insan saten

saten rahmetli asIk Mahsuni Serif bu yüzden türküsünde yazmis

Ben Alevi olamamki, olsam bile bilememki

gerci ozanimiza sonradan Alevi degilmis, sonradan dönmüs gibi dedikodular cikarmislar ama olsun:p
Ailesi onu İmam Hatibe vermiş ama o Alevilik için yaşadı diyebiliriz.. Ona çok şey borçluyuz...

AleviGenç
15.09.2006, 21:30
Şamanizmin ve Zerdüştlüğün Aleviliğe etkileri var mıdır? Eğer varsa bu etkinlik ne boyuttadır ve günümüzde nasıl bir işleve sahiptir?

Seksenli yılların ortasından itibaren çeşitli ideolojik politik grupların Aleviliğe ve Alevilere ilgisi arttı. Bu ilgi elbette Alevi toplumunun geleceğini inşaa etme, Aleviliğin özünü tanıma gibi bir nedene dayanmıyordu. Bu ilginin asıl sebebi kendi dar ideolojik-politik çıkarlarına bir zemin hazırlamak, Aleviliği ve Alevileri kendi ideolojik yapıları için bir arka bahçe olarak hazırlamaktı. İşte soruya kaynaklık eden Şamanizm ve Zerdüştlükte bu nokta da devreye girdi.

Bilindiği gibi Şamanizm eski bir Orta Asya inancıdır. Yine Zerdüştlük de eski bir Mezopotamya inancıdır. Her şeyi etnik kimliğe bağlamak, etnik politikalarına bir inançsal dayanak bulmak isteyen akımlar Alevi inancındaki bazı olguları Şamanizme ve Zerdüştlüğe bağladılar. Ve bu yolla Aleviliği Hz. Ali'den, On İki İmamlardan, Ehlibeytten soyutlayarak kendi “etnik dini” yapmak istediler. Bunun içinde yazılı kaynaklardan yoksun, Alevilik Bilincinden yoksun Alevi kitlelerin beynini karıştırdılar. Bunun sonucunda bazı safdiller ve art niyetli kimseler Aleviliği eşittir Şamanizm veya Zerdüştlük olarak görmeye başladılar. Olayın özü böyledir. Yapılan bunca teori, kaynak bulmak, benzerlik aramak bunun içindir. Elbette Alevi inanç sistemi kültürel anlamda eski Orta Asya ve Mezopotamya inançları olan Şamanizm ve Zerdüştlükten bazı ögeler almıştır. Bu doğaldır da. Ancak bu kültürel birer motif olan ögeleri bütünlüklü bir inanç olan Aleviliğin esası olarak göstermek art niyetlilikten başka bir şey değildir. Şamanizm ve Zerdüştlükte bulunan ve günümüz Alevi kültür yapısı içinde birer “kırıntı” olarak kabul edilen bazı benzerlikleri Aleviliği farklı yönlere çekmek için kullanmak haksızlık ötesi bir durumdur.

Bilinmesi gereken; her inanç diğer inançlardan etkilenmiştir. Çoğu kez coğrafya farklılığı, etnik farklılık inancın kültürel yapısına etki etmiştir. Ancak bu etki Hiç bir zaman inancın merkezini etkilememiştir. Etkilenme alt boyutlarda kalmış ve bu haliyle de bir zenginlik olarak değer kazanmıştır. Unutulmaması gerekir ki inancın özünü belirleyen olmayıp bazı kültürel kazanımlar olarak varlığını sürdürüyor olması eski inancın kendisi değildir.

Aslında söz konusu Aleviler ve Alevilik olunca çok saçma sorular gündeme gelebiliyor. Düşününki günümüzde etkin olarak varlığını sürdüren inançların tarihi en fazla bir kaç bin yıldır. Bu inançlara inanan insanlardan kimse çıkıp demiyor ki; “benim atalarım bundan bilmem kaç yıl önce şöyle bir inanca inanıyordu, bende şimdi bu inanca tekrar dönüyorum”. Ancak bazı “ukala” kişiler diyebiliyor ki; “benim atalarım Şamanist ve Zerdüşttü. Bende şimdi bu inanca inanıyorum, Alevilik bize sonradan dayatılmıştır, ben Alevi değilim” diyebiliyor. Fakat bir Alman, Fransız, İngiliz bunu demiyor. Bundan bir kaç yüz sene önce Almanların, İngilizlerin, İsveçlilerin atalarıda başka inanca inanıyorlardı. Peki bunlar niye eski inançlarına dönmüyorlar da ukala kişi Aleviliği bırakıp “atalarının inancına” dönüyor!!!???
www.alevikonseyi.com

Şoreş
15.09.2006, 21:33
O zaman Aleviliği İslamla anlatmaya kalkın.Hadi bakalım buyrun.

Alevilik hakkında, kökeni ve etkilendiği dinler hakkında kaç kitap okudunuz?

Kopy Paste sistemi herzaman işe yaramaz çünkü yazan kişi kendi araştırmalarını yada işine gelen bilgileri sunmuştur...

Şimdide İSLAMCI ALEVİ EKOLU doğdu.Bi bu eksikti.

AleviGenç
15.09.2006, 21:39
O zaman Aleviliği İslamla anlatmaya kalkın.Hadi bakalım buyrun.

Alevilik hakkında, kökeni ve etkilendiği dinler hakkında kaç kitap okudunuz?

Kopy Paste sistemi herzaman işe yaramaz çünkü yazan kişi kendi araştırmalarını yada işine gelen bilgileri sunmuştur...

Şimdide İSLAMCI ALEVİ EKOLU doğdu.Bi bu eksikti.
Selam
Çevap yukarıda gizli...

Hz.Ali(s.a) ne zerdüştü nede şaman...

İmam Hz.Ali(s.a) 'değilse bende değilim...

Alevilik içinden bu zerdüş ve şaman inançlarını çıkarıp onları Kültür şeklinde yaşamalı ve yaşatmalıyız...

berximin
15.09.2006, 22:19
benim tercihim zerdüştilik olurdu..
zerdüşt dininin simgesi "aşa vahişta"tır(ateş).ateşin simge olarak seçilmesinin nedeni zerdüşt inancına göre tanrının yarattıları içinde en saf olanıdır.ateşin iki önemli özelliği vardır:birincisi ateşin dokunduğu herşeyi kendine benzeten hemen şeklini değiştirme gücü vardır.ikincisi de ateşin alevleri hep yukarı doğrudur ve bu daha yüksek yaşama özlemini simgelemektedir.

"iyi" olmanın sadece iyilik yapmakla sınırlı olmadığı "kötülüğe" karşı da savaş vermenin gerektiğine inanan din.

Nesimi
15.09.2006, 22:26
Şamanizmin ve Zerdüştlüğün Aleviliğe etkileri var mıdır? Eğer varsa bu etkinlik ne boyuttadır ve günümüzde nasıl bir işleve sahiptir?

Seksenli yılların ortasından itibaren çeşitli ideolojik politik grupların Aleviliğe ve Alevilere ilgisi arttı. Bu ilgi elbette Alevi toplumunun geleceğini inşaa etme, Aleviliğin özünü tanıma gibi bir nedene dayanmıyordu. Bu ilginin asıl sebebi kendi dar ideolojik-politik çıkarlarına bir zemin hazırlamak, Aleviliği ve Alevileri kendi ideolojik yapıları için bir arka bahçe olarak hazırlamaktı. İşte soruya kaynaklık eden Şamanizm ve Zerdüştlükte bu nokta da devreye girdi.

Bilindiği gibi Şamanizm eski bir Orta Asya inancıdır. Yine Zerdüştlük de eski bir Mezopotamya inancıdır. Her şeyi etnik kimliğe bağlamak, etnik politikalarına bir inançsal dayanak bulmak isteyen akımlar Alevi inancındaki bazı olguları Şamanizme ve Zerdüştlüğe bağladılar. Ve bu yolla Aleviliği Hz. Ali'den, On İki İmamlardan, Ehlibeytten soyutlayarak kendi “etnik dini” yapmak istediler. Bunun içinde yazılı kaynaklardan yoksun, Alevilik Bilincinden yoksun Alevi kitlelerin beynini karıştırdılar. Bunun sonucunda bazı safdiller ve art niyetli kimseler Aleviliği eşittir Şamanizm veya Zerdüştlük olarak görmeye başladılar. Olayın özü böyledir. Yapılan bunca teori, kaynak bulmak, benzerlik aramak bunun içindir. Elbette Alevi inanç sistemi kültürel anlamda eski Orta Asya ve Mezopotamya inançları olan Şamanizm ve Zerdüştlükten bazı ögeler almıştır. Bu doğaldır da. Ancak bu kültürel birer motif olan ögeleri bütünlüklü bir inanç olan Aleviliğin esası olarak göstermek art niyetlilikten başka bir şey değildir. Şamanizm ve Zerdüştlükte bulunan ve günümüz Alevi kültür yapısı içinde birer “kırıntı” olarak kabul edilen bazı benzerlikleri Aleviliği farklı yönlere çekmek için kullanmak haksızlık ötesi bir durumdur.

Bilinmesi gereken; her inanç diğer inançlardan etkilenmiştir. Çoğu kez coğrafya farklılığı, etnik farklılık inancın kültürel yapısına etki etmiştir. Ancak bu etki Hiç bir zaman inancın merkezini etkilememiştir. Etkilenme alt boyutlarda kalmış ve bu haliyle de bir zenginlik olarak değer kazanmıştır. Unutulmaması gerekir ki inancın özünü belirleyen olmayıp bazı kültürel kazanımlar olarak varlığını sürdürüyor olması eski inancın kendisi değildir.

Aslında söz konusu Aleviler ve Alevilik olunca çok saçma sorular gündeme gelebiliyor. Düşününki günümüzde etkin olarak varlığını sürdüren inançların tarihi en fazla bir kaç bin yıldır. Bu inançlara inanan insanlardan kimse çıkıp demiyor ki; “benim atalarım bundan bilmem kaç yıl önce şöyle bir inanca inanıyordu, bende şimdi bu inanca tekrar dönüyorum”. Ancak bazı “ukala” kişiler diyebiliyor ki; “benim atalarım Şamanist ve Zerdüşttü. Bende şimdi bu inanca inanıyorum, Alevilik bize sonradan dayatılmıştır, ben Alevi değilim” diyebiliyor. Fakat bir Alman, Fransız, İngiliz bunu demiyor. Bundan bir kaç yüz sene önce Almanların, İngilizlerin, İsveçlilerin atalarıda başka inanca inanıyorlardı. Peki bunlar niye eski inançlarına dönmüyorlar da ukala kişi Aleviliği bırakıp “atalarının inancına” dönüyor!!!???
www.alevikonseyi.com

Selam AleviGenc. Alevlikte birçok etki vardır Şaman, Zerdüşt, Budist vs. Hatta bu yaptığım ankette dahi bunlar gözler önüne serildi. İnsanlar neden Zerdüşt ya da Şaman inancını seçiyorda İslam(sunni) seçeneğini seçmiyor? Buna dikkat etmek gerekir çok önemli bu nokta herkesin bu noktaya dikkat etmesini istiyorum.

Aleviliğe sırf İslam penceresinden bakmak gerekiyorsa o zaman Alevi-Sunni ayrımına ne gerek var? Zerdüşt, Şaman, Mani dini, Budizm etkisi Alevilikten atılırsa Alevilik=Şiilik olur. Esasında Şiilik dediğimiz grubun içinde Fatımiler, İsmaiiler, Rafıziler vs tarzı çok çeşitli gruplar var bu gruplar da Zerdüşt yada Budizm den etkilenmişlerdir. Ancak günümüz Molla İranı Şeriati Sunnilerden dahi katı biçimde yaşatmaya çalışıyor. İsteğimiz Şeriat yönündeyse atalım bu eski inancları, kültürleri ama değilse bırakalım kalsın bunlar.

AleviGenç
15.09.2006, 23:46
Selam AleviGenc. Alevlikte birçok etki vardır Şaman, Zerdüşt, Budist vs. Hatta bu yaptığım ankette dahi bunlar gözler önüne serildi. İnsanlar neden Zerdüşt ya da Şaman inancını seçiyorda İslam(sunni) seçeneğini seçmiyor? Buna dikkat etmek gerekir çok önemli bu nokta herkesin bu noktaya dikkat etmesini istiyorum.

Aleviliğe sırf İslam penceresinden bakmak gerekiyorsa o zaman Alevi-Sunni ayrımına ne gerek var? Zerdüşt, Şaman, Mani dini, Budizm etkisi Alevilikten atılırsa Alevilik=Şiilik olur. Esasında Şiilik dediğimiz grubun içinde Fatımiler, İsmaiiler, Rafıziler vs tarzı çok çeşitli gruplar var bu gruplar da Zerdüşt yada Budizm den etkilenmişlerdir. Ancak günümüz Molla İranı Şeriati Sunnilerden dahi katı biçimde yaşatmaya çalışıyor. İsteğimiz Şeriat yönündeyse atalım bu eski inancları, kültürleri ama değilse bırakalım kalsın bunlar.

Selam KızılKilise
Eğer yazıyı okuduysan önemli bir "ÂLEVî" sitesinden alıntı yaptım...
Çokta doğru yazıyor...Çok güzel yazmışlar...
Hz.Ali'nin yolunun adı Âléviliktir...

Kurban olduğum Hz.Ali ne ateşe nede güneşe nede suya taptı tövebe tövbe...
Eğer zerdüşlüğü benimseyen varsa zerdüş'tüm desin nie ALeviyim diyorsun ki?
Ama hem zerdüşlükten geçionuz nede Alevilikten?
Çok garip...

Ben Aleviyim...

Şoreş
16.09.2006, 00:34
Kardeş biz Zerdüştü benimsemiyoruz sadece saygı duyuyoruz Aleviliğe benzediği için.. Sen 3 gün önce Alevilik : Türklük demiyormuydun?

AleviGenç
16.09.2006, 00:37
Kardeş biz Zerdüştü benimsemiyoruz sadece saygı duyuyoruz Aleviliğe benzediği için.. Sen 3 gün önce Alevilik : Türklük demiyormuydun?

Hahahaha :):D
Güldüm soreş kardeş oohh Türk-Aleviler Alevilik Türklük . Kürt Aleviler Alevilik zerdüşt desin nereye kadar?
Alevilik bu mu?

Kavram Olarak Alevi kelimesi ne anlama geliyor?
Alevi kelimesi Hz. Ali taraftarı, Hz. Ali yanlısı anlamına geliyor. İslamiyet içerisinde Hz. Ali´yi sevenlere Alevi denilmektedir.

Alevi kavramının oluşum tarihi Hz. Ali`nin yaşadığı dönemde baslar. Hz. Ali daha yasarken bile Ali taraftarı Alevi diye bilinen kişiler vardı. Yani Alevi kavramını dolayısıyla Aleviliği başka yönlere çekme gayreti içerisinde olanlar Alevi kavramını ya Hz. Ali`den çok önceki bir döneme ya da Hz. Ali`den çok sonraki bir döneme ait olduğunu söylüyorlar. Bu her iki iddia da yanlıştır. Doğrusu; Alevi kavramı daha Hz. Ali hayattayken oluşmuştu. Fakat o zamanlar çok dar bir cevre için kullanılıyordu. Ancak tarihsel süreçte Hz. Ali taraftarları çoğaldı ve böylece Alevi kavramı genelleşti.

Cabir bin Abdullah el-Ansari diyor ki:
Peygamber'in(s.a.v)yanındaydık,Ali(a.s) uzaktan göründü,Resul-i Ekrem(s.a.v)buyurdu ki:"Canım elinde olan Allah'a andolsun ki Bu (Ali ve Yandaşı Aleviler) kıyamet gününde kurtuluşa ereceklerdir."

Şoreş
16.09.2006, 00:41
Canom bana kendi bilgilerinle ve yorumlarınla konuş...
Burda Aleviliği kılıflara sokan yok.Burda biz Zerdüştlüğe geçiş yapmıyoruz.
Bir din için yorum yapıp konuşuyoruz.Aleviliği kılıflara sokmuyoruz biz.. Burda her dini tartışırız gayet doğal

Gerçekten de Alevi İslamcılar ekolünü tamamlıyorsunuz.. Bravo....

HZ Ali şaman dansı yaptı demiyoruz, ateş kutsal dedi demiyoruz.
Sen yorumlarımızı nasıl anladın can?

yusufçukgecegez
16.09.2006, 01:32
sünnilere yönelik bir eleştiri var,sünniler yine sünniği seçmiş diye.konu başka hangi dini seçerdiniz şeklinde.fakat,bende diyorumki,başka bir dini seçmem için,o dinde.tek bir yaradıcı olmalı.evrnin yaradıcısı olmalı.doğmamış ve doğrulmamış olmalı.başka türlü bir dine sempati duymam mümkün değil.saygı duymak ise başka.ben tüm sünniler adına şu cevabı verebilirim.sünni ler ikin ci tercih olarakda islamı seçerler,böyle bir hakları yoksa hanif dini seçerler ki bu islamda sayılabilir,sadece kuran yoktur birdiğimiz şekli ile,buda olmasa semavi dinlerden birini seçerler,çünkü onlarda geliş itibarı ile allah katındandır ve islamda onlardan etkilerde vardır.hepsini gönderen aynı yaradıcıdır.fakat bir şamanizm,zerdüştlük,budizm vs ire dinler,kültür olarak sevilebilir.güzel ve olumlu yanları vardır ama inaç olabilecek derecede akla ve mantığa sığmamaktadır.haktan gelmeyen bir inancı ikinci bir tercih olarak bile kabul edemeyiz.siz buna ister gericilik deyin,ister başkabişey.diğer dinleride kültürel bir güzellik olarak kabul edebiliriz ve saygı duymamız gerekir tabi.eminim hz muhammet başka bir dini ikinci bir tercih olarak görmemizi istemezdi.kendiside başka bir tercih düşünmezdi.yani bu onun sünneti,bizde sünniyiz.umarım niye ikinci tercih olarak sünniliği seçtiğimizi anlatabilmişimdir.saygılar.

AleviGenç
16.09.2006, 01:42
sünni ler ikin ci tercih olarakda islamı seçerler,böyle bir hakları yoksa hanif dini seçerler ki bu islamda sayılabilir,sadece kuran yoktur .

Sen ne kadar saygısızsın yoldan çıkmışsın Hanifilik sapmadır hurefedir yobazlıktır batıl'dır...
Desem hoşuna gidr mi?Gidmez sen neden Hanifilik İslam deme çürretini buluyorsun bilgisiz?Hanifilik İslamdan kaçyüzyıl sonra emeviler abbasiler döneminde çıktı sunnilik ise Hz.Ali Peygamberimizi defnederken ebu bekir'i seçim yaptı bekiri seçenler sunni oldu.(Seçimde İmam Hz.Ali(s.a) yoktu.Çünkü o Peygamberimizin definişleriyle uğraşıyordu.Halifelik hakkı İmam Ali(s.a)'di...Hanifilik bir din demişsin bak bu doğru İslam'la alakası olmayan bir Din...:D

Tek Hak Meshep Âlévilik!...

KomünistAlevi
16.09.2006, 01:47
Selam Yusufcuk Abi...

Evet gördüğümüz gibi sizin kafa yapılarınız hiç değişmeyecek ve hep aynı kalacaksınız...:thumbup1:

''Hak yol İslam Gerisi Yalan'' diyorsunuz yani...

Ama biz Alevilere bir bakın oylamayada bir bakın..Ne güzel şeyler düşünmüşüz Hakka varan her kapıya hoşgörü ile bakmışız, Ama siz Sünnilerde böyle bir düşünce yok....Varsa yoksa :

''Hak Yol İslam Gerisi Yalan'':osama: :osama: :osama:

yusufçukgecegez
16.09.2006, 02:05
Sen ne kadar saygısızsın yoldan çıkmışsın Hanifilik sapmadır hurefedir yobazlıktır batıl'dır...
Desem hoşuna gidr mi?Gidmez sen neden Hanifilik İslam deme çürretini buluyorsun bilgisiz?Hanifilik İslamdan kaçyüzyıl sonra emeviler abbasiler döneminde çıktı sunnilik ise Hz.Ali Peygamberimizi defnederken ebu bekir'i seçim yaptı bekiri seçenler sunni oldu.(Seçimde İmam Hz.Ali(s.a) yoktu.Çünkü o Peygamberimizin definişleriyle uğraşıyordu.Halifelik hakkı İmam Ali(s.a)'di...Hanifilik bir din demişsin bak bu doğru İslam'la alakası olmayan bir Din...:D

Tek Hak Meshep Âlévilik!...

sn alevigenç kardeşim,hanif dinin (hanif islam) ne olduğunu bilmiyorsun,birde verip veriştirmişsin.senin bahsettiğin hanefi mezhebi,yani benim mezhebim.yorumları iyi okuyup,eğer etmek istiyorsan ondan sonra hakaret etmeni tavsiye ediyorum.ve yaşına veriyorum.saygılar.

AleviGenç
16.09.2006, 02:15
sn alevigenç kardeşim,hanif dinin (hanif islam) ne olduğunu bilmiyorsun,birde verip veriştirmişsin.senin bahsettiğin hanefi mezhebi,yani benim mezhebim.yorumları iyi okuyup,eğer etmek istiyorsan ondan sonra hakaret etmeni tavsiye ediyorum.ve yaşına veriyorum.saygılar.

Yukarıda yazdıklarımı oku ben kötü bişey demedim desem hoşuna gidermi dedim?
İslam+Sunni'lik değildir...

Âlévîlik İslamiyetin Özü'dür...

Şoreş
16.09.2006, 02:18
Alevilik bir Mezhep değil, Mezhepler üstü bir İnançtır.. Mezhepçilik Aleviliği bitirir..

Saygılar..

yusufçukgecegez
16.09.2006, 02:24
Selam Yusufcuk Abi...

Evet gördüğümüz gibi sizin kafa yapılarınız hiç değişmeyecek ve hep aynı kalacaksınız...:thumbup1:

''Hak yol İslam Gerisi Yalan'' diyorsunuz yani...

Ama biz Alevilere bir bakın oylamayada bir bakın..Ne güzel şeyler düşünmüşüz Hakka varan her kapıya hoşgörü ile bakmışız, Ama siz Sünnilerde böyle bir düşünce yok....Varsa yoksa :

''Hak Yol İslam Gerisi Yalan'':osama: :osama: :osama:

sn komünist alevi.başka bir inanca saygı duymak başka bişey,onu doğru bir inanç olarak görmek başka bişey.hak yol islamdır.neden.din birşeylere inanayımda ne olursa olsun diye bakılabilecek bir olay değil.kendini kandırmada değil.gerçeği arama çabasıdır.evrenini anlama çabasıdır.fakat bunu akıl ve mantıkla yapmamız gerekir.akıl ve mantığa uymayan bir inanç ise kültürel bir güzelliktir.bir şamnizmi,zerdüştlüğü hak yol kabul etmek neye göredir.çok güzel öğretileri olabilir,ki budizm bu yönde beni etkilemiştir,ama budizmi ne hakyol olarakı görebilirim,nede ikinci bir tercih olarak seçebilirim.çünkü inaç kriterlerime yeterli cevabı veremez ve felsefe seviyesinde kalır....yaradıcı bir midir.kuran allah katındanmıdır.evet....kuran islammı der evet....peygamber islammı der. evet,o zaman bende islam derim.başka idnden olan insanlar başka bir şekilde yaradıcıya ulaşabilirler,bu onların sorunu.onların inancının nederecede olduğu allahın bilebileceği bişey.ama benim kuran ve peygamberin gösterdiğinden başka bir tercihim yok.sünnilerinde olacağını sanmıyorum,haklısınız bu açıdan aynı kafa yapısındayız.saygılar.

feanor
16.09.2006, 03:43
işte aradıım sözbu alewilik mezhep üstü bir inancdır tebrikler soreş can

Nesimi
16.09.2006, 11:03
Selam KızılKilise
Eğer yazıyı okuduysan önemli bir "ÂLEVî" sitesinden alıntı yaptım...
Çokta doğru yazıyor...Çok güzel yazmışlar...
Hz.Ali'nin yolunun adı Âléviliktir...

Kurban olduğum Hz.Ali ne ateşe nede güneşe nede suya taptı tövebe tövbe...
Eğer zerdüşlüğü benimseyen varsa zerdüş'tüm desin nie ALeviyim diyorsun ki?
Ama hem zerdüşlükten geçionuz nede Alevilikten?
Çok garip...

Ben Aleviyim...

Bu sitedekilerin %95i Alevi. Kimsenin Aleviliğini ölçüp tartacak halimiz yok. Kimseninde kimseye sen Alevisin sen değilsin deme hakkı yok ancak Alevilik sırf islam değildir bunu artık kabul etmeyen az bi kesim var onlarında kabul etmesi lazım. Hallac-ı Mansurla ilgili bir kitap okuyorum kitap bitince konusunu açıcam. Hallac-ı Mansur gerçek anlamda müslüman bir insan ancak o islamın düşüncelerini farklı kalıplar dışında yorumluyor. Budizmde Maniehizmde Zerdüşt dinindeki ortaklıkları gözler önüne seriyor. Abbasiler, Emeviler dönemindeki bozulmuş olan islamı kabul etmiyor. Bizimde Alevi olarak tekrardan Emevi islamına dönecek halimiz yok eğer dönersek geriye adım atmış oluruz.

Aleviyiz tabiki, ancak tek bir siteden copy paste yapıp bize sunman hoş değil, kendi düşüncelerini yazarsan onları bilmek isteriz. Dediğim gibi Alevilik sadece islamcı düşünceye indirgenemez, indirgenirse o zaman ismi alevilik olmaz... kendimizi iyi tanıalımki inancımızı doğru yaşayalım.

gizem
16.09.2006, 12:05
sonuçta alevilik her inançtan bir şeyler almış her inançdan bir bütün olmuştur son dinde islam olduğu için burda birleşmiştir inancımızın içinde her türlü HAK 'a
çıkan innaçtan özellkiler vardır son inançta islamiyet olduğu için bu inancının en güzel özelliği ALEVİLİK OLDUĞU VE HZ A.Lİ EFENDİMİZ olduğu için son inançta olduğu için alevilik islamda inanç bütünü olarak kalıp almıştır diye düşünüyorum sevgilerimle gizem

AleviGenç
16.09.2006, 13:11
Bu sitedekilerin %95i Alevi. Kimsenin Aleviliğini ölçüp tartacak halimiz yok. Kimseninde kimseye sen Alevisin sen değilsin deme hakkı yok ancak Alevilik sırf islam değildir bunu artık kabul etmeyen az bi kesim var onlarında kabul etmesi lazım. Hallac-ı Mansurla ilgili bir kitap okuyorum kitap bitince konusunu açıcam. Hallac-ı Mansur gerçek anlamda müslüman bir insan ancak o islamın düşüncelerini farklı kalıplar dışında yorumluyor. Budizmde Maniehizmde Zerdüşt dinindeki ortaklıkları gözler önüne seriyor. Abbasiler, Emeviler dönemindeki bozulmuş olan islamı kabul etmiyor. Bizimde Alevi olarak tekrardan Emevi islamına dönecek halimiz yok eğer dönersek geriye adım atmış oluruz.

Aleviyiz tabiki, ancak tek bir siteden copy paste yapıp bize sunman hoş değil, kendi düşüncelerini yazarsan onları bilmek isteriz. Dediğim gibi Alevilik sadece islamcı düşünceye indirgenemez, indirgenirse o zaman ismi alevilik olmaz... kendimizi iyi tanıalımki inancımızı doğru yaşayalım.

Bu sitenin %95'i Alevi olması hadda keşke Dünya'nın %95'inin Alevi olması beni mutlu eder.Mutlaka Aleviliklerini yerine getiriyorlarmı diye peşlerinden koşamayız.Alevilik İslamiyetin Özü'dür...Keşke her Alevi'yim diyen Alevi olsa...Hallacı Mansur İslamın en önde gelen bir eren'dir...Ama yazar zerdüş sempatizanıysa onuda onlara benzetmek istemesi normal her yazar kendi düşünçeleriyle yazar...Alevilik'de şimdide Budizm'mi var...

Abbasiler,Emeviler İslamı çarpıttı yalnış yoldan giddi.İslam diyince senin aklına abbasi-emevi veya sunniler geliosa İşte sunniler bize yapmak istediklerini başarmışlardır.Asimilasyon bu.Kendilerini İslam bizi İslam dışı kabul eddirmek...Hz.Ali İslam için savaştı Hz.Hasan İslam Dünyasının halifesiydi İslam düşmanı naled muavya tarafından şehid edildi.3.İmam Hz.Hüseyin Kerbelada gün İslam için savaşma günüdür diyerek savaştı şehid oldu...12 İmamlar İslam dışımıydı? 12 İmamlar zerdüş veya şaman mıydı?O alıntı yaptığım site Alevi sitesi o yazı çok hoşuma giddi tam size çevap yazmışlar...bende o ne diyorsa katılıyorum...

Şoreş
16.09.2006, 15:29
Bu sitenin %95'i Alevi olması hadda keşke Dünya'nın %95'inin Alevi olması beni mutlu eder.Mutlaka Aleviliklerini yerine getiriyorlarmı diye peşlerinden koşamayız.Alevilik İslamiyetin Özü'dür...Keşke her Alevi'yim diyen Alevi olsa...Hallacı Mansur İslamın en önde gelen bir eren'dir...Ama yazar zerdüş sempatizanıysa onuda onlara benzetmek istemesi normal her yazar kendi düşünçeleriyle yazar...Alevilik'de şimdide Budizm'mi var...

Abbasiler,Emeviler İslamı çarpıttı yalnış yoldan giddi.İslam diyince senin aklına abbasi-emevi veya sunniler geliosa İşte sunniler bize yapmak istediklerini başarmışlardır.Asimilasyon bu.Kendilerini İslam bizi İslam dışı kabul eddirmek...Hz.Ali İslam için savaştı Hz.Hasan İslam Dünyasının halifesiydi İslam düşmanı naled muavya tarafından şehid edildi.3.İmam Hz.Hüseyin Kerbelada gün İslam için savaşma günüdür diyerek savaştı şehid oldu...12 İmamlar İslam dışımıydı? 12 İmamlar zerdüş veya şaman mıydı?O alıntı yaptığım site Alevi sitesi o yazı çok hoşuma giddi tam size çevap yazmışlar...bende o ne diyorsa katılıyorum...

3 gün önce '' Alevilikte 1 Zerdüşt kalıntısı varsa, 10 Şaman kalıntısı var '' Lafını sen kullanmamıştın zaten can.. :wink:

Bazen oluyor işte böyle şeyler :)

KomünistAlevi
16.09.2006, 15:40
3 gün önce '' Alevilikte 1 Zerdüşt kalıntısı varsa, 10 Şaman kalıntısı var '' Lafını sen kullanmamıştın zaten can.. :wink:

Bazen oluyor işte böyle şeyler :)
Selam...

Evet banada sanki öyle geliyo...:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:

Şoreş
16.09.2006, 15:49
Selam...

Evet banada sanki öyle geliyo...:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:
Ara ara kendimize hakim olamıyoruz işte... İnsanoğlu..

Forumda çok gördük.. Anadolu Aleviliği için '' Türk Aleviliği '' Teriminin kullanıldığını..

Şimdide bir dina saygı duyduğumuz için resmen dönek oluyoruz..

ehlibeytyolu
16.09.2006, 16:13
Neden sunulanlar içinde hiç biri yok?

KomünistAlevi
16.09.2006, 16:17
Neden sunulanlar içinde hiç biri yok?
Selam...

Şu an yaşadığımız evrende ve topraklarda Hiçbiri isimli bir Din ve inanış biçimi yok...

Zaten soru biçimine dikkat ederseniz başka bir Din seçmek isteseniz hangisini seçersiniz diyor...

Yani birinden birisi seçilcek ama hangisi hesabı ......

İsteyen hiç bir Din seçmez zaten öyle değil mi?

Nesimi
16.09.2006, 16:44
Alevigenç bana cevap hakkı doğmuş ama KomünistAlevi ve soreş gerekli açıklamaları yapmışlar can.

AleviGenç
16.09.2006, 17:02
AleviGenç 'den alıntı;

Aslında söz konusu Aleviler ve Alevilik olunca çok saçma sorular gündeme gelebiliyor. Düşününki günümüzde etkin olarak varlığını sürdüren inançların tarihi en fazla bir kaç bin yıldır. Bu inançlara inanan insanlardan kimse çıkıp demiyor ki; “benim atalarım bundan bilmem kaç yıl önce şöyle bir inanca inanıyordu, bende şimdi bu inanca tekrar dönüyorum”. Ancak bazı “ukala” kişiler diyebiliyor ki; “benim atalarım Şamanist ve Zerdüşttü. Bende şimdi bu inanca inanıyorum, Alevilik bize sonradan dayatılmıştır, ben Alevi değilim” diyebiliyor. Fakat bir Alman, Fransız, İngiliz bunu demiyor. Bundan bir kaç yüz sene önce Almanların, İngilizlerin, İsveçlilerin atalarıda başka inanca inanıyorlardı. Peki bunlar niye eski inançlarına dönmüyorlar da ukala kişi Aleviliği bırakıp “atalarının inancına” dönüyor!!!??? [/SIZE]
www.alevikonseyi.com[/QUOTE]

AleviGenç 'den alıntı;

---------------------------------------------------------

Selam Canlar
Yazdıklarımın arkasındayım...
Doğrusununda bu olduğunu düşünüyorum...

chatlakalper
18.09.2006, 19:25
islam sadece sünnilik değildir o yüzden.Seçeneklerdeki İslam(Sünnilik)deki. Sunnilik yazısı silinmiştir.

Nesimi
18.09.2006, 19:37
islam sadece sünnilik değildir o yüzden.Seçeneklerdeki İslam(Sünnilik)deki. Sunnilik yazısı silinmiştir.
Ankete müdahele etmeni anlamıyorum.

Madem islam sadece sunnilik değildir o zaman İslam(sunni,şafi,hanbeli, vs vs hatta şii de ekleyebilirsin) mezhepleri ekleseydin.

Değiştirmen çok etkilemiycek sonucu çünkü anketten çıkarılıcak sonuç değişmedi.
Alevilik sadece islam değildir

Zaten anket sonuçlarıda sosyolojik olarak bunu kanıtlıyor. Zerdüşt, Şamanist ve Budist gibi eski islamdan önceki etkilendiğimiz inanclar birebir hakkını alıyorlar.

Burda ilginç olan nokta(benim için ilginç değil ancak dikkat edilmesi gerekir) Alevi kimsenin İslam seçeneğini seçmemesi...

chatlakalper
18.09.2006, 19:42
eklemeye gerek yok. Bu kadarı yeterli.

AleviGenç
18.09.2006, 20:34

Selamun Aleyküm

Orada sunnilik kalsa doğru olurdu...

Abi Aleviler zaten İslamiyet içerisindeler ama anket diyor Alevi-İslam anlayışından başka birşey seçmek zorunda kalsanız,seçmek isteseniz hangisiniz seçerdiniz...

Veya diyor ki şimdiki Alevi-İslam'dan başka iyi buloduğunuz hangisi?

Beni yalnış anlama :) abi

KURŞUNveli
18.09.2006, 21:21
islam dışında herhangi bir din olabilir ama öyle bir şey olsa asla tercih etmem islamı...iyi ki aleviyim...sünni arkadaşlar yanlış anlamayın ayrım yapmıyorum şimdiye kadar yaşadıklarım bana bunu yazdırdı...keşke yazdırmasalardı...bu dinini inkar etmekte değil !! çünkü ; bizi müslüman kabul etmeyen bir anlayışa bizde sırt dönmesini biliriz gerektiğinde...

cemalettin
18.09.2006, 22:08
konuya girdiğim yerden gerisini okumadım.
okumam da.
o kadar vaktim olur ise,Kuran'ı Kerim'i tekrar okurum.
muhakkak ki o anda aradığım bazı cevapları da bulurum.
her okuyuşta başka şeylere ulaştığım gibi.

18 yaşımdaki halim ile şimdiki halim arasındaki fark,okudukça daha çok anladığımı anlamamdır.
hamd "Alemlerin Rabbi'ne"

Hu

cemalettin
18.09.2006, 22:22
islam dışında herhangi bir din olabilir ama öyle bir şey olsa asla tercih etmem islamı...iyi ki aleviyim...sünni arkadaşlar yanlış anlamayın ayrım yapmıyorum şimdiye kadar yaşadıklarım bana bunu yazdırdı...keşke yazdırmasalardı...bu dinini inkar etmekte değil !! çünkü ; bizi müslüman kabul etmeyen bir anlayışa bizde sırt dönmesini biliriz gerektiğinde...

sovyetler kırmızı bayrak yaptı diye biz bayrağımızdan vaz mı geçtik?
çalıştığımız yerdeki arkadaşların bazıları tuttukları takımın renklerini giyiyorlar ve biz de aynı takımı tutuyoruz fakat renklerini giymiyoruz diye dışlasalar,o takımı tutmaktan vaz geçilir mi?

"alevilik"hangi din grubuna girmektedir inanç olarak?
kendi soydaşlarının,aynı toprağı paylaştığın insanlarının ve hatta bazı bazı kendi büyüklerinin dediklerini hazmedemeyip isyan haline gelir iken,
her şeyiyle sana yabancı kültürlerin ve inançların hakimlerinin sana tahakküm etmesini hazmedebilecek misin?

"azizim,vatan yahşidir
giymeye keten yahşidir.
gezmeye garip ülkeler,
ölmeye vatan yahşidir"

dışarıdan bakanlar seni,beni,onları hasılı hepimizi aynı görmekteler ve hazmedememekteler ki bu gök kuşağını çözmeye uğraşmaktalar.
renkleri çözülür ise gök kuşağının,ne bize yarar ne de başkalarına...

sen fakr'i hoş gör,bildiğini yap yine de,mutlu olmanın şartıdır.
lakin düşünmeyi de ihmal etmeyesin,eğrisi ile doğrusu ile

Hu

MetinK
18.09.2006, 22:32
Baska dinlere, inanclara da saygim var ama su an mensubu oldugum Aleviligimden vazgecmeyi asla düsünmem bile.Bu yüzden buradaki seceneklerin hicbirini secmeyecegim.

Alevi olarak dogdugum icin mutluyum.Bütün güzellikleri bulmak münkün.

Nesimi
01.10.2006, 18:10
İslamı gine sunniler seçmiş. Ben burdan şu sonucu çıkarıyorum demekki islam olmasa Ateizmi seçerdi bu arkadaşlar :D

heval19
02.10.2006, 14:33
ya arkadaşlar merak ettiğim bişey var ben mi yanlış biliyorum biri aydınlatırsa sevinirim.alevilik ne zaman din oldu.ayrıca yukardaki arkadaş islamı sünniler seçmiş gibi bi laf etmiş ne münasebet ben aleviyim ama islamı seçtim.insanlarda ki islama karşı bu önyargı nedir anlamış deilim ya sonuçta islam evrensel bir dindir sadece sünnilere özgü deildir.evet alevi olmakla gurur duyuyorum ama formda yazılanlardan şöyle bir sonuç çıkıyo aleviler müslüman deildir ve ben bunu kabul etmiyorum.

Nesimi
02.10.2006, 14:45
ya arkadaşlar merak ettiğim bişey var ben mi yanlış biliyorum biri aydınlatırsa sevinirim.alevilik ne zaman din oldu.ayrıca yukardaki arkadaş islamı sünniler seçmiş gibi bi laf etmiş ne münasebet ben aleviyim ama islamı seçtim.insanlarda ki islama karşı bu önyargı nedir anlamış deilim ya sonuçta islam evrensel bir dindir sadece sünnilere özgü deildir.evet alevi olmakla gurur duyuyorum ama formda yazılanlardan şöyle bir sonuç çıkıyo aleviler müslüman deildir ve ben bunu kabul etmiyorum.

Hayırlı olsun arkadaşım. insanlar görüşlerinde özgürdür. Bu anket aslında çok anlamlar içeriyor. Aleviler olarak İslamız deniliyor ama bakınca İslam kaç oy almış. Başka yoruma gerek duymuyorum. iyi günler.

MeRaLiNa
02.10.2006, 14:51

bu topic ilk acildiginda ankette "Islam" parantez icinde "sünnilik" yaziyordu

gercege_huu
08.10.2006, 17:45
vallahi ben hiç bu konuyu düşünmedim ama din değiştirmek isteseydim eğerki gene alevi mezhepinden olacaksam diye şart koşardım ben bizim halkımız kadar iyi saf duygular besleyen ve hoşgörülü 1 halk görmedim.

Özgür Tutsak
16.10.2006, 01:21
Bu konuyu okuyunca kafam iyice karıştı. Demek Alevilik bir mezhep değil. Ayrı bir din. İçinde en fazla İslam'ı barındıran ancak diğer dinlerden de bazı öğreti ve gelenekleri almış bir din. Öyle mi? Umarım doğru anlamışımdır..

Nesimi
16.10.2006, 01:35
Bu konuyu okuyunca kafam iyice karıştı. Demek Alevilik bir mezhep değil. Ayrı bir din. İçinde en fazla İslam'ı barındıran ancak diğer dinlerden de bazı öğreti ve gelenekleri almış bir din. Öyle mi? Umarım doğru anlamışımdır..

Merhaba sevgili özgür tutsak,

Sitemizde bugüne kadar pek çok konuyu tartıştık ve tartışmaya da devam ediyoruz. Aleviler olarak hep baskı altında tutulduk ve merkezi bir şekilde örgütlenemediğimiz içinde ortak birşeyler oluşturamadık. Çok ortak yönümüz var ama ufak farklar da göze çarpıyor. Tabiki Aleviliği doğru anlatabilmek için örgütlü bir merkezi otorite lazım ki bizde maalesef Osmanlıdan beri görmüş olduğumuz baskılar nedeniyle bu yok. Bu yüzden hep sistemin bize dayattığı Aleviliği öğrendik hatta hç öğrenemeyip okullarda dayatılan din kültürü derslerinden dolayı sunniler gibi düşünmeye zorlandık ama artık bunları aşıyoruz.

Alevilik islamın bir mezhebi olarak anlatıldığı zaman içi boş kalır. Alevilik islamın içinde değildir ancak İslam Aleviliğin içinde vardır. Aleviliğin sürecini etkileyen batınılik, Zerdüştilik, Şamanizm ve diğer inanclar Hacı Bektaşın felsefesiyle şekil bulmuş ve halk kendi özgün inancını ortaya koymuş. Anket'i açmamın en büyük nedeni bu merakımı gidermekdi.

Şamanizm ve Zerdüştilik Aleviliğin geçmişten aldığı önemli miraslar içeriyor. Ankette de insanlar bu dinleri ve yanında Budizmi seçerek bize çok önemli mesajlar vermişler. Budizm iyiliği öğütleyen hümanist bir inanc tıpkı Alevilik gibi. Zerdüştlük iyi kötü savaşlarını ve ruhları anlatır. Şamanizm gine doğaya saygıyı sevgiyi ve atalara saygıyı öğütler.

Alevilik hemen hemen uygar insan tarihiyle özdeştir Batınilik ve Allahın varlığının evrensel olması çok eskiye dayanır. Hallac-ı Mansur bu düşüncenin yani panteizmin en önemli uygulayıcısıdır. Hz.İsa Musa Davut diğer önemli topluma mal olmuş insanlarda aydın ve değerli insanlardır.

Forumda bunlar hakkında değişik konular var ama bu anket de asıl dikkat çekmek istediğim olay Aleviliğin sırf islamla sınırlandırılamıycağıydı. saygılar...

Özgür Tutsak
16.10.2006, 01:51
Öncelikle açıklamanız için teşekkür ederim sayın kızıl kilise..

Hazır buralardaysanız size bir sorum olacak bu durumda.. Alevilik Zerdüştlüğü, Şamanizmi de içinde barındırıyorsa bu durumda 2 ihtimal var.

1-Zerdüştlük ve Şamanizm de hak dinlerindendir. Ben öyle olmadığını biliyorum.
2-Zerdüştlük Şamanizm hak dini olmadığına göre ve Alevilik de bu dinleri de içinde barındırdığına göre Tanrı'nın benimsemediği şeyleri de Alevilik içinde barındırıyor olabilir.
Hangi ihtimali değerlendirmeli ya da 3. bir şık var mıdır?

Umarım maksadımı aşan ve Alevi dostlarımı kızdıracak bir soru sormamışımdır.
Saygılarımla

MeRaLiNa
16.10.2006, 02:04
budizmi secmistim nirvanaya ulasmak icin Aleviligi secip, dünyaya tekrar ceza almamak icin böcük olarak gelmemek adina...:)

buda bir benzerlik aramizda bence

bu Budistlerin sans ve mutluluk Budasi, bu adami bizim bektasi fikralarindaki herseyi girgira alan bektasilere benzettim:yamukgul:

8078 8079

Nesimi
21.10.2006, 00:38
Öncelikle açıklamanız için teşekkür ederim sayın kızıl kilise..

Hazır buralardaysanız size bir sorum olacak bu durumda.. Alevilik Zerdüştlüğü, Şamanizmi de içinde barındırıyorsa bu durumda 2 ihtimal var.

1-Zerdüştlük ve Şamanizm de hak dinlerindendir. Ben öyle olmadığını biliyorum.
2-Zerdüştlük Şamanizm hak dini olmadığına göre ve Alevilik de bu dinleri de içinde barındırdığına göre Tanrı'nın benimsemediği şeyleri de Alevilik içinde barındırıyor olabilir.
Hangi ihtimali değerlendirmeli ya da 3. bir şık var mıdır?

Umarım maksadımı aşan ve Alevi dostlarımı kızdıracak bir soru sormamışımdır.
Saygılarımla

1.sorunuza yanıt olarak:

Öncelikle Hak din nedir? Neye göre, kime göre Hak? Mevcut islami yorumdan sıyrılarak yorumlarsak daha objektif olur. İslam'a göre hak din 3 dür. Yahudi, Hristiyan ve İslam. Ancak İslam kendini haklı çıkarmak için bu 2 dinide bozulmuş sayar hatta Yahudileri lanetlenmiş kavim ilan eder. Hristiyanlık içinse İsa gelecek Haçı kıracak diye ayet vardır. Yani İslami bakış açısına göre kendisi dışında tüm inanclar dinler bozuk sapık inanclardır. Kaldı ki Zerdüşt ve Şaman gibi inancları Hak din olarak bile görmez. Zerdüştiliği basitleştirerek Ateşe tapanlar der.

Ancak Ateş bir semboldür. Kaldı ki İslamda bile putperest gelenekler vardır bunu pek kimse söylemeye cesaret edemez ama Aslında hergün önünde secde ettikleri bir taştır. Kabe ye doğru yönelip secde edenler Kabe'nin içindeki taştan habersizler ya da önemsemiyorlar. O taş kutsal görünür...

Ayrıca Zerdüşt dini özellikle pek çok dini etkilemiş ve ilham vermiştir. Dünyanın ilk tek Tanrılı dini olması çoğu kavimlere aydınlatıcı rol oynamış..

2.soruya gelince

Aslında 1.sorunun alternatifi olarak sorulmuş yani 1.ye cevap veremeyen otamatik olarak 2.soruyuda kabullenir ama 1.soruyu cevapladığım için 2.yi gönül rahatlığıyla kendi fikirlerimce anlatabilirim :)

Tanrı'nın benimsedikleri ve benimsemedikleri nelerdir öncelikle bunun cevabını bulmak gerekir. İslam'da cennet cehennem ceza ve ödül dinin temelidir. Bir takım kurallar vardır ve bu kurallara şeriat deniyor. Şeriat ile yönetilen ülkelerde bu kurallar için oldukça güzel gözlem yerleri. Bu ülkelerde insanın değeri ve kadının değeri ortada. Dünya'da hükümdarlığını genelde baskıyla kuran bir sistem. Şeriat kuralları ve uygulamaları bunu bariz şekilde gösteriyor. Gelelim ahiret konusuna din'in temelleri ödül ve cezalara göre kurulmuş ve bu yüzden ahirette ceza olarak kaynar suda yakılma, ateşe atılma, akrepe yılana ısırtılma gibi türlü cezaları Allah inanmayanlarına kullanmak üzere hazırlamış. Bu cezaları dünyada uygulayan birisine eminim ki pek çok insan zalim der. herneyse inanc boyutuna girmek isteyorum. Ancak Alevilikde bu Allah inancı yok. Yakan yıkan, asan kesen, kaynar suda haşlayan bir Allah yok. Yani Tanrının benimsedikleri bunlarsa ve biz bunları benimsemiyorsak bu bizim farkımızı ortaya koyar. O yüzden bunların olmaması ve Alevilikteki Allahın evrensel bir ruh olan bir gerçeklik olması Aleviliği insana ve doğaya olan sevgiye yöneltmiş.

Yakan korkutan ceza ve ödül üzerine kurulan bir din'de bunları görmek imkansız. Allahdan korkdukları için inananlarla Allahı sevdikleri için inananların farkı burdadır. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

arslan
21.10.2006, 00:45
hic biri diyecektim,ama o shik yoktu.

samanizim olabilir.

Urfalı
21.10.2006, 00:56
Ezilen ve sömürülenlerin hakkını savunmak için nasıl ki ezilmek ve sömürülmek koşulu aranmıyorsa, dinsiz olmam da aleviliği savunmama engel değildir.
Hiç bir zaman da gereksinimim olmadı. Bu yaşdan sonra da olamaz zaten.
Saygı ile

ozgurgunler
22.10.2006, 22:23
ben hiçbirini seçmem. hiçbirinin alevi inancı gibi evrensel değerlere, dinlerin gerici ve baskıcı kalıplarına karşı çıkacağını ummuyorum.

cemalettin
22.10.2006, 23:03
[QUOTE=KızılKilise;267104]ahirette ceza olarak kaynar suda yakılma, ateşe atılma, akrepe yılana ısırtılma gibi türlü cezaları Allah inanmayanlarına kullanmak üzere hazırlamış.

selam,
bu cezalar maddi olarak değil de manen çekilebilecek ızdıraplara örnek olarak verilmiş olabilemez mi?
hatta bu alemde bile insanın bazı zamanlarda bahsi geçen örneklerdeki acıları
çekebilmesi mümkün değil mi?
her halde sadece çekenler bilebilir.
Allah kimseyi acılar ile terbiye etmesin diyelim...

Hu

sonerk
22.10.2006, 23:10
vaaaaaaaay beeeee forumda baya şaman varmış sevindim...az kalsın kendimi yalnız hissetim komplekse falan girecektim ama öyle şeylere girmeye gek yokmuş ben en iyisi seçimlere gireyim bu kadar şaman beni iktidar bileeem yapar hehehehhe

Urfalı
22.10.2006, 23:13
vaaaaaaaay beeeee forumda baya şaman varmış sevindim...az kalsın kendimi yalnız hissetim komplekse falan girecektim ama öyle şeylere girmeye gek yokmuş ben en iyisi seçimlere gireyim bu kadar şaman beni iktidar bileeem yapar hehehehhe

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=21483

Seçime gir diyecem ama yaşın tutmuyor dostum.
Yoksa bir oy bendendi.

Şoreş
22.10.2006, 23:15
Biz şunu biliriz ki; '' Hakikat tektir, ama ona çıkan yollar çoktur ''... Anket, Balta abimizinde dediği gibi bizim farkımızı ortaya koyuyor..Çünkü başka dinlere oy vermek, bizim başka dinlere olan saygımızdır...

sonerk
22.10.2006, 23:25
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=21483

Seçime gir diyecem ama yaşın tutmuyor dostum.
Yoksa bir oy bendendi.

burası türkiye oolmaz:no: diye bişey yok yaşımızı büyüdürüz abi sen yeterki oy vermek iste :rolleyes:

MeRaLiNa
22.10.2006, 23:28
burası türkiye oolmaz:no: diye bişey yok yaşımızı büyüdürüz abi sen yeterki oy vermek iste :rolleyes:

bende oyumu senden yana kullanirim Sonerk..... nede olsa siyasete girmek icin biraz deli olmak gerekiyor :)) bizi en iyi sekilde temsil edecegine inaniyorum:rolleyes:

Urfalı
22.10.2006, 23:30
bende oyumu senden yana kullanirim Sonerk..... nede olsa siyasete girmek icin biraz deli olmak gerekiyor :)) bizi en iyi sekilde temsil edecegine inaniyorum:rolleyes:

İyi de sen Budizm'i seçmişsin!

MeRaLiNa
22.10.2006, 23:36
İyi de sen Budizm'i seçmişsin!

Budist yaparim ben onu.... hem saman budist kardes, ayiran kalles:))
temsil etmesi gereken kitle saten sadece samanlar degil, önceki mesajima dikkat edersen:)

sonerk
22.10.2006, 23:37

vaaaaaaay be gözüm yaşardı :lol: seçime girmeden iki oyu garantiledik bide girdikmi tamamdır tek parti iktidarım piroyla zaten planlamıştık bu işi bu da seçim öncesi anket oldu .....urfalı abi karıştırma işleri ha budizm ha şamanizm ne farkı var ikiside din sonuçta (politikanın ana şartıdır asena gibi kıvırtmak bende şu an onu yapıyorum oooooooh hadi yandan gülüm hehehhehee) meral sen hiç merak etme ben en güzel şekilde temsil edecem orda delileride akıllılarıda hiç kuşkun olmasın....yooook mu şu hortumcuya oy verecek başka yiğit :clap: haaaa gayret el hortumlayaca ben hortumlayım demi ne olmuş yani hehehhehee

Urfalı
22.10.2006, 23:40
Sağ gösterip sol vurmaya gerek yok, madem kardeş dinlermiş!
Budist, Şaman derken Alevi de olsa olur yani!
Anadolu toprağında şekil değişmiş, deriz. Kandırırız.

sonerk
22.10.2006, 23:43
Sağ gösterip sol vurmaya gerek yok, madem kardeş dinlermiş!
Budist, Şaman derken Alevi de olsa olur yani!
Anadolu toprağında şekil değişmiş, deriz. Kandırırız.

abi sen bu cidden biliyon bu işi yanlış anlama senide parti sekreterizi yaparız genel sekreter yani (sonra karşı parti olursun mazallah oyları bölersin en iyisi hemen senide bizim partiye katmak :yamukgul: )

Urfalı
22.10.2006, 23:49
Eskilerin bir lafı vardır; "ayağıma yer ediyim, gör bak sana neler ediyim!"

reikim45
23.11.2006, 01:17
Semavi boyuta göre insanlıga sunulmuş din olgusu benim için degil ama kökümüz şaman oldugu için şaman enerjisini şambala ögretmeni oldugum için şamanizm derdim......................reikim45

ÇaKıL
05.12.2006, 14:53
Büyük ihtimalle İslamiyet'i seçerdim ama kayıtsız şartsız Alevi olmalıyım.Çocuklarımıda öyle yetiştirmeliyim.

uzaklardabiri
10.12.2006, 13:47
tabiki islamiyet...

Şoreş
10.12.2006, 15:54
İslamiyet önde gidiyor...
Aleviliğimi seviyorum ama Zerdüştiliğide atalarımın eski Din'i olduğu için seviyorum.. Zerdüştilik kendinden sonraki birçok Din'i etkilemiştir.. Mesela Zerdüştilikte Din Adamlarına Papaz denir.. Bu Hıristiyanlıkta da böyledir.. Yada Zerdüştlükte günde 5 Vakit İbadet ve Cuma toplu İbadet farzdır.. Bu Sünni İslamda da böyledir.. Yada Hallacı Mansur, Enel Hak Felsefesini Aleviliği kazandırırken, Zerdüştlükten etkilenmiştir.. Ayrıca Alevilikte Ateşe duyulan saygı Zerdüştlükten gelmedir.. Birçok Alevi Ateş'i su ile söndürmez mesela..

Mansuri
11.12.2006, 19:38
İslam Dini'nden olmayan 17 kişi var demekki:p

gizem
11.12.2006, 19:47
hala aynı fikirdeyim şamanım şaman olurdum benim inancımında özü de şamanizim şamanolup ateş etrafında dualar etmek isterdim ateşler narla kendimi vermek isterdim şaman olmak isterdim tüm inançlara kaynaklık etmek şaman olmak ayinler yapmak şaman olmak şamanlar içinde ben olmak isterdim
-------------------------------
sen bana fikrimde yer vermiyosan,bende cümlemde virgül kullandırmam

AleviKürt
11.12.2006, 19:53
Burdaki "Islam" herhalde ortodoks Islam demek oluyor.. Ben tabiki bunu secerdim.. Tam Seriat kapisi olmasa da, yine hic bir kapidan iyidir..

Vapurmania
11.12.2006, 20:15
İslam Dini'nden olmayan 17 kişi var demekki:p

Anketin mantığı şu ankinden farklı hangi dini seçerdiniz.

Alevilik islamdan farklıdır. Demekki bu arkadaşlar Sunniliği yani islamı benimsiyorlar Alevilik olmasa onu seçeceklermiş.

Ben tercihimi Hristiyanlıkdan yana kullandım. Alevilik diye bir inanc olmasa idi Hristiyanlık en insancılı günümüzde.

Vapurmania
11.12.2006, 20:15
Burdaki "Islam" herhalde ortodoks Islam demek oluyor.. Ben tabiki bunu secerdim.. Tam Seriat kapisi olmasa da, yine hic bir kapidan iyidir..

Kürtler islamcılığa yakın oluyor genelde. bu tercihe şaşırmadım doğrusu :rolleyes:

AleviKürt
11.12.2006, 20:52
Kürtler islamcılığa yakın oluyor genelde. bu tercihe şaşırmadım doğrusu :rolleyes:

Islamcilik dediginde, ne demek istiyorsun? Dincilik/Gericilik mi? Öyleyse hic de sanmiyorum.

Bana göre de sanki Kürtlerin daha cok ateist-Alevilik ya da islam-disi Alevilige merak sardigi gibi geliyor..

Arastirmasi gerek bir konu aslinda.. Bir anket olurdu mesela..

Vapurmania
11.12.2006, 20:55
Islamcilik dediginde, ne demek istiyorsun? Dincilik/Gericilik mi? Öyleyse hic de sanmiyorum.

Bana göre de sanki Kürtlerin daha cok ateist-Alevilik ya da islam-disi Alevilige merak sardigi gibi geliyor..

Arastirmasi gerek bir konu aslinda.. Bir anket olurdu mesela..

Kürdün ateisti koyu oluyor. Ama islamcısıda koyu oluyor.

Kürtler ateist çoğunlukta olsa eminimki sosyalist partiler 1. olurdu güneydoğuda Dehap aslında sol bir seçenek bu açıdan haklısın katılıyorum sana. AKP yada Sp nin 4 -5 katı oy çıkıyor dehap a bu da Kürtlerin koyu islamcı olmadığını gösteriyor haklısın.

AleviKürt
11.12.2006, 21:00
Kürdün ateisti koyu oluyor. Ama islamcısıda koyu oluyor.

Kürtler ateist çoğunlukta olsa eminimki sosyalist partiler 1. olurdu güneydoğuda Dehap aslında sol bir seçenek bu açıdan haklısın katılıyorum sana. AKP yada Sp nin 4 -5 katı oy çıkıyor dehap a bu da Kürtlerin koyu islamcı olmadığını gösteriyor haklısın.

simdi kürt dediginde, sünnileri de kast ediyorsun herhalde.. ozaman hakli olabilirsin.. ben alevi kürtleri demek istedim..

Vapurmania
11.12.2006, 21:02
simdi kürt dediginde, sünnileri de kast ediyorsun herhalde.. ozaman hakli olabilirsin.. ben alevi kürtleri demek istedim..

Kürt Kürttür Alevi veya Sunni

Kürtlerin %80 i Şafi kalanıda Alevidir. Bir kısmı da yahudi kuzey ırakdakilerden bazılarıda yezidi inanclı.

Tuncelide Dehap birinci oldu mesela orda şafi yok bildiğim kadarıyla.

AleviKürt
11.12.2006, 21:08
Kürt Kürttür Alevi veya Sunni

Kürtlerin %80 i Şafi kalanıda Alevidir. Bir kısmı da yahudi kuzey ırakdakilerden bazılarıda yezidi inanclı.

Tuncelide Dehap birinci oldu mesela orda şafi yok bildiğim kadarıyla.

Kürtlerin inancina, kimligine koyuca sahip cikmasi dogru ise, bu da dogaldir.. zerdüstler de islama cok dayatmis, en zor müslüman olan toplumdu kürtler..
kisa zamana kadar dogru olabilirdi, ama simdi sünnilere daha cok gecerli oldugunu düsünüyorum..

Vapurmania
11.12.2006, 21:10
Kürtlerin inancina, kimligine koyuca sahip cikmasi dogru ise, bu da dogaldir.. zerdüstler de islama cok dayatmis, en zor müslüman olan toplumdu kürtler..
kisa zamana kadar dogru olabilirdi, ama simdi sünnilere daha cok gecerli oldugunu düsünüyorum..

Türkmen bir Alevi olarak saygı duyarım tabiki sizin tercihlere. Zerdüştlük dinine sahip çıkmaları doğaldır evet. Kürtleri severim özgün kültürleri var.

Ermenican
13.12.2006, 14:49
Şu an Aleviyim seçmek istesem Hristyanlığı seçerdim.

Dersim Aleviliğini yaşıyorum çok fark yok o yüzden değiştirme gereği duymuyorum.

Dersimliler çağdaş insanlar.

Şoreş
23.12.2006, 16:34
Türkmen bir Alevi olarak saygı duyarım tabiki sizin tercihlere. Zerdüştlük dinine sahip çıkmaları doğaldır evet. Kürtleri severim özgün kültürleri var.

Kürt Halkı İslam Orduları tarafından büyük saldırılara uğradılar.. Kürtler ilk başta Zerdüşt Dinine mensuptular.. Daha sonra İslam geldi ve Ordular Kürtlerin üzerine yürüyerek 300.000 Kürt'ü katleddiler.. İslam Orduları Zerdüşt Kürtlerin kitaplarını, kaynaklarını yok etmeye çalıştılar... İslamda dayatma yoktur diyorlar ya hani, bal gibide dayatma var.:yamukgul: Kürtleri, Türkleri zorla Müslüman yapan İslam Ordularıdır.. Dayattıkları İslam ise en koyu İslam Anlayışı.. Mesela Kürt Kültüründe Berdel, Töre Cinayetleri yoktur ama bugün Şafii kesimdeki bu uygulamalar İslam ile birlikte gelmiştir..

İslam Ordularının Kürtleri katletmesinden sonra bir kısım Kürtler Müslümanlığı seçmediler.. Onlar Zerdüştlük ve Zerdüştlüğün devamı olan Ezidilik İnancında devam ettiler yollarına.. İslam birçok toplumu köreltmiştir.. Bu gerçektir, acı bir gerçektir... Kimilerinin kabul etmeye çekindikleri bir gerçektir..

Kürtlerin az bir bölümü Zerdüşt Ezidi İnancında devam ettiler.. Alevi olan Kürtlerde ise eski Dinlerinin gelenekleri hala bulunmaktadır.. Mesela;

Ateşin, Ay'ın kutsallığı : Zerdüştlük

Güneşe Doğru Dua etme : Ezidilik

Melekler Kültü : Yarsanizm,Yezdanilik..

Şoreş
23.12.2006, 16:40
Şu an Aleviyim seçmek istesem Hristyanlığı seçerdim.

Dersim Aleviliğini yaşıyorum çok fark yok o yüzden değiştirme gereği duymuyorum.

Dersimliler çağdaş insanlar.

Bende Dersim Kökenli Aleviyim..

Mesela bizde ;

Hak Muhammed Ali, onlarda Allah - Baba - Kutsal Ruh

12 İmamlar bizde, onlarda 12 Havariler

Bizde Xızır, onlarda Surp Sarkis ( Ermeni Hıristiyan Mezhebinde)

Onlarda da Kadın Erkek Eşit, bizde de..

destiny
23.12.2006, 17:29
Ben din seçimi yapmazdım çünki Allah beni dünyaya getirmiş bir dine sahip olmuşum.İnancım var halime şükretmem gerekirken başka bir dini seçmek bence yanlış.din ayrımı bile yapmm ki böle birşeyi yapmak bize düşmez...

Bir Zeynep
23.12.2006, 17:30
gene aleviligi, gene islami secerdim secme imkanimiz olmasa bile, alevi olark dogdum büyüdüm, secme imkanim yoktu ama cok sükür ediyorum alevi oldugum icin.
gercege hü erenler.
saygilar.

Alevv
05.02.2007, 14:35
Ben alevi olmaktan memnun ve mutluyum hiçbir şekilde dinimi değiştirmezdim keşke şıklara birde 'hiçbiri' diye ekleseydin...:innocent:

Nesimi
05.02.2007, 20:32
Ankette bazı uzak doğu dinlerini çıkarttım ve Ateizm gibi bazı dinsizlik veya dine karşı çıkan akımlarıda ekledim, ayrıca diğer dinler seçeneğinide ekledim.

Uzak doğu dinlerine pek talep yok :)

özgüc
05.02.2007, 21:08
:001_wub: ya arkadaslar orda islami görmedim yoksa onu tercih ederdim cünkü ben aleviyim keske soru olarak islami koymasaydin
aslinda her dinin güzel tarafi vardir

KomünistAlevi
05.02.2007, 21:19
İslamiyet hariç bütün dinlere mensup olmak isterdim.:)

Tabi benim asıl amacım Dinlerin olmadığı bir Dünya'da yaşamak...Keşke Din kavramının yok olduğu bir Dünya düzeninde yaşayabilseydik..

Ama birdaha doğduk diyelim hangi dine mensup olmak isterdin diye sorarlarsa İslamiyet hariç hangi Din olursa olsun farketmez derdim:D

ayarslanhan
07.02.2007, 02:46
bu takım değiştirmek gibi bir şey değil ki?

Dünyaya bir daha gelsem yine İslam'ı seçerdim. İslamiyet'in güzelliklerini öğrenmeye daha erken yaşlarda başlardım. İslamiyet'in dışında bir dinin beni tatmin edebileceğini düşünemiyorum.

Ayrıca dinin olmadığı bir dünyada yaşanılmazdı herhalde.

aliko
07.02.2007, 09:45
Alevi doğmak çok güzel birşey.

Ama şimdi şıklardaki İSLAM yanılıtıcı oluyor.Çünkü zaten islam dinindeyiz.Başka bir din diyede sorulmuş soru.

AMa ben islam derdim çünkü Hz.ALi burada.

(Yalnışlıkla ateizime tıkladım)

ahmetsa
07.02.2007, 10:18
Bence dünyada her canlıya,her insana bir gözle bakabilen başka bi inanç varmı,
'BENİM KABEM İNSANDIR'

Bukadar güzel bi duygu yogunluğu olan bir inanç veya din gösterin Alevilikten ona Geçeyim.
TÜM İNSAN IM DİYEBİLEN CANLARA.........

SivanA SimyacI
07.02.2007, 12:23
Allah Muhammed Ali dedimmi bir daha dönmeyiz :D

Adam
07.02.2007, 13:05
Felsefi ve sistematik olarak en yakın gördüğüm dini budizm'i seçerdim. Tanrı modeli, humanist felsefesi her bakımdan Aleviliğe çok benzeyen bir inanç.

hevall
07.02.2007, 13:19

Alevimen'e katılıyorum. Doğru söylemiş. Bende oy kullanmadım.:yaw

sercanordu
07.02.2007, 13:37
YOLUMDAN ÖZGE YOL BULAMADIM, ALİ'M BAŞKA ALİ BULAMADIM

ben zerdüşlük derdim ama bin defada gelsem bu dunyaya milyon defada gelsem ben gene bu yola düşmek isterdim...

chatlakalper
07.02.2007, 15:10
şıklarda yer alan ateizm zaten bir din değildir.inançsızlıkdır.konunun başlığı ise hangi dini seçmek istersiniz.Tezat oluşmuş.

hasret_eylul
07.02.2007, 15:56
Ben Aleviliğinde din olduğunu düşünmüyorum ki....Yanlış mı anladım burda Hangi dini seçmek isterdiniz denmiş inanç biçimi kasıtı yok sanırsam..

Nesimi
08.02.2007, 01:07
şıklarda yer alan ateizm zaten bir din değildir.inançsızlıkdır.konunun başlığı ise hangi dini seçmek istersiniz.Tezat oluşmuş.

İstek üzerine güncelleme yaptım. Bunlardan hiçbirini seçmek istemeyenler için inancsızlık yolu olan Ateizmi ve tüm dinlere karşı çıkan bir hareket olan (aslında kendi kuralları kaideleri olduğundan bir bakıma kendi dinini yaratmış) Satanizmi ekledim.

Ateizmi bile inancsızlık kabul etmek doğru olmaz ateistler genelde hayatı maddi yönden açıklamaya çalışırlar ve ahlaki normları vardır bu normları genelde felsefe düşünürlerinin fikirleriyle yaşatmaya çalışırlar.

Ben Aleviliğinde din olduğunu düşünmüyorum ki....Yanlış mı anladım burda Hangi dini seçmek isterdiniz denmiş inanç biçimi kasıtı yok sanırsam..

Alevilik için bizim yaşlılarımız itiqate Kırmanc veya itiqate Elewi derler yani Alevi inancı. Her dinde inanc vardır inanc olmadan dinlerin anlamı kalmaz bu açıdan elbette Aleviliğin dinsel boyutu vardır bunun dışında Aleviliği evrenselleştiren felsefi boyutu var bu dinsel ögelerden ziyade yaşam tarzını yansıtıyor. İnsanlığı ve iyiliği ön plana çıkartan bir felsefe. İsmi ister din olsun, ister itikat, ister hayat felsefesi ama önemli olan ortada bazı normlar olduğu ve insanların bunları dikkate alarak yaşadıklarıdır. İnsanlar bu inancı bıraktıkları zaman Bu listedeki diğer inanc/din lerden hangilerini seçerlerdi bu ankette vurgulanmak istenen budur. İnsanlar İslam'a (Sunni-şii) mı, Hristiyanlığa mı yoksa Aleviliğin gelişmesinde katkı sağlayan Şamanist-Zerdüşt geleneklerine mi dönecekler.

Buradaki asıl önemli olan İslam ve diğer dinlerin tercih açısından sayısal olarakda ortaya konması. Alevilik islamın içinde - dışında tartışmalarınada ufak bir rehberlik edebilecek incelenmesi gereken bir anket. Yorumları oldukça faydalı olacak bence.

serkan2058
10.02.2007, 03:57
Bu Ankette Alevilik bir din olarak yansıtılmak istenilmiş sanırsam UMARIM YANLIŞ anlamışımdır ki en antipatik olduğum konudur..
Azıcık tarih bilen bir kişi bile Alevilğin bir din olmadığını bilebilir...
Dinimiz İslam dır.
Başka bir din gibi bir durumu olsaydı seçmezdim çünkü şu anki dinimi inkar edersem diğerlerinin gerçekliğinide reddetmiş olurum. ;)

Nesimi
10.02.2007, 12:38
Bu Ankette Alevilik bir din olarak yansıtılmak istenilmiş sanırsam UMARIM YANLIŞ anlamışımdır ki en antipatik olduğum konudur..
Azıcık tarih bilen bir kişi bile Alevilğin bir din olmadığını bilebilir...
Dinimiz İslam dır.
Başka bir din gibi bir durumu olsaydı seçmezdim çünkü şu anki dinimi inkar edersem diğerlerinin gerçekliğinide reddetmiş olurum. ;)

Kendinizi Müslüman Hissediyor musunuz? (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=7091)konusuna fikirlerinizi yazabilirsiniz.

Alevilik islama indirilecek kadar dar bir inanc biçimi değildir. İslam Alevilik içindedir ancak Alevilik islam içinde değildir. Aleviliğin içinde pek çok inanc biçimi var daha önceki sayfaları okursanız yörelere göre örneklerle anlatılmış.

Misal İslamda Mum yakıp mezarbaşlarında dua etmek yada gece karanlığında mum yakıp evi nurlandırmak yokdur. Güneşe dönüp dualar etmek, İslamdaki en büyük günahlardandır. Ayrıca İslamda Gağant adında bir bayram yoktur. Hızır orucu islam için anlam ifade etmez.Ramazan orucu asimile olmamış Aleviler için anlamsızdır. Bunun gibi pek çok örnek sunulabilir.

Alevilik bir itikat bir inancdır. Dersim bölgesinde İtitqate Kırmanc veya İtiqate Elewi denir bunun türkçesi ALevi itikati yani inancıdır. Alevilik=Hak yoludur.

Sevgi_2420
10.02.2007, 15:32
Ben yine alevi olmak isterdim böyle yüce 1 şeyi nasıl bırakıpta başka 1 dini seceri.İyiki alevi olarak doğdum tekrar dünyaya gelsem yine alevi olmak isterim

huseyn
11.02.2007, 19:30
ben budist olmayı isterdim :)

Mesut Gündüz
11.02.2007, 19:47
Daha aydınlık bir alevilik inancını yaşamak isterdim.
Ama adı alevilik olmazdı o zaman.......................

Nesimi
11.02.2007, 19:50
Daha aydınlık bir alevilik inancını yaşamak isterdim.
Ama adı alevilik olmazdı o zaman.......................

Ateizm ekledim senin için :)

Agop
11.02.2007, 19:52
alevilikten daha iyi bir yol yoktur. listede olsaydı mecüsiliği seçerdim. ama olmadığı için zerdüş inancını seçtim. aslında köken olarak %65 hristiyan topluluklardan geliyorum. belkide onlardan birini seçerdim.

Mesut Gündüz
11.02.2007, 19:55
Ateizm ekledim senin için :)

O boyutu yakalamış değilim ;
insanın içsel enerjisinin sırrı çözülmüş değil.
Büyük patlamadan önceside çözülmüş değil.
Heps