Orijinalini görmek için tıklayınız : Oğlan Sünni Kiz Alevi Bir Aşk Hikayesi
Canlar Bana Can Verin Ve Beni Can Kulağiyla Dinleyin:
Sizlere Bir Hazin Aşk Hikayesi Anlatacağim
Tokatliyim Tokatta Yaşanmiş Bir Hikayeyi Sizlere Aktarayim.
Bir Dostum Vardi Adi Melikti...çocuk Sünnidir.ama öyleki çoğu Aleviden Daha Sağlam Alevidir.ramazan Orucunuda Tutar Muharremide Tutar...camiyede Gider Cem Evinede.semah Dönmesini Bir çok Aleviden Daha Iyi Becerir...öyleki Bu çocuk Bir Alevi Kiza Aşik Oldu..kizin Adi şeydadir...kizla Başta çok Iyiydi Aralari.bizim Oğlan Kiza Dediki Ben Böyle Vakit Geçiremem,bana Bir Söz Ver Burda Ant Içelim Sonsuza Kadar Bir Birimizi Hiç Birakmayacağiz..ve Bu Işin Sonu Evlilik Ile Sonlanacak...kiz önce Tamam Dedi Sonra Bir Aileme Danişayim.bizimki Tamam Dedi...kiz Da Alevi Ama Allah Versin...ne On Iki Imami Bilir?ne Muharremi Tutar Ne Cem Bilir Ne Cemaat...içki Içer,bara Gider..işte Böyle Bir Tip..aileside öyle Kizin Annesi Babasi Ayri Ki Bu Na Sebepte Içkidir..neyse Bu Kiz Ailesine Soruyor..işte Ciddiyiz Evleneceğiz...annesi Soruyo Kim Işte Melik Danişmend Tamam çocuk Acayip ülkücü Aileside öyle Biliniyor..velasil Diretiyorlar Kesinlikle Olmaz...oğlanda Sormuş..babasi Annesi Aile Meclisi Toplanmişlar Bak Oğlum Kizinmezhebi Ne Olursa Olsun Bizi Ilgilendirmez.ama Anne Ve Babasi Ayri Ve Bu Aile Bizim Ailemize Uymaz..kisacasi Bu ,iş Olmaz ...bizimki Deliyürek Hemen Resti çekiyo..nasil Olmaz..olacak..iyi Diyorlar Sen Birde Kizin Ailesinin Cavabina Bak şayet Onlar Kabul Ederlerse Bizim Içinde Tamamdir Sonuçta Evladimizsin...kiz Ertesi Gün Geliyo..sen Sünnisin Ben Aleviyim Bu Iş Olmaz Ikimizin Bir Araya Gelmesi Ateşle Barutun Bir Arada Olmasi Gibi Bir şey....(tabi Bunlari Içi Yanarak Söylemiş,sonradan Arkadaşlariyla Görüştüm,bunlari Söyledikten Sonra Günlerce Ağlamiş)neyse Bizimkileri Bu şekilde Ayirdilar...bencede Bir Araya Gelmeleri Imkansizdi.çünkü Oğlan Ağir Abi Bir Tip Kizda çok Hoppa Bir şey Ama...bizim Oğlan Bir Süre Mecnun Gibi Dolaşti..gerçekten Mecnun Oldu,şaka Maka Değil O Günden Sonra Tasavvufa Yöneldi...şimdi Içanadoluda Yunus Emre'nin Memleketinde.mevlana Ile Arasinda Mekik Dokuyor şeydayi Unuttumu Bilmem Ama Hiç Sanmiyorum Unuttuğunu...kizda Belki O Melik'i Unutmuştur Ama Ondanda Emin Değilim çünkü Birbirlerini çok Seviyorlardi şimdi Sivasta...işte Böyle
Sizce Mezhepsel Bir Ayriliktan ötürü Iki Seveni Ayirmak Doğrumudur..yada Suçlu Burda Kim?
Alevimen 04.11.2005, 21:09 Sünnidir.ama öyleki çoğu Aleviden Daha Sağlam Alevidir.ramazan Orucunuda Tutar Muharremide Tutar...camiyede Gider Cem Evinede.semah Dönmesini Bir çok Aleviden Daha Iyi Becerir...
son derece inandırıcı bir şekilde ve iddalı başlıyorsunuz (biraz sarkazm yerindedir sanırım). Nedemek 'çoğu aleviden daha sağlam' bu söz ne anlamına geliyor acaba?
Ramazan orucu tutupda sağlam alevi mi olunuyor? Aleviler ramazanda oruç tutmaz bunu artık öğrenmeye çalışın. Ayrıca bir alevi cami'ye ancak turist olarak girer ve gezer başka işi yok oralarda. Alevi olmak için semah dönmesini bilmekde zorunda deyildir bir alevi.
Aşk hikayeleri bin yıllardır var ve herzaman olacak, başrollerdede daima çeşitli insanlar var...
izmirksk 04.11.2005, 21:15 mezhep ayrımının evlilikler önünde engel olmasına bende karşıyım ama
hem ülkücü deyip hemde çoğu aleviden daha alevi sözü hiç ama hiç yakışık alır bir söz değil.
son derece inandırıcı bir şekilde ve iddalı başlıyorsunuz (biraz sarkazm yerindedir sanırım). Nedemek 'çoğu aleviden daha sağlam' bu söz ne anlamına geliyor acaba?
Ramazan orucu tutupda sağlam alevi mi olunuyor? Aleviler ramazanda oruç tutmaz bunu artık öğrenmeye çalışın. Ayrıca bir alevi cami'ye ancak turist olarak girer ve gezer başka işi yok oralarda. Alevi olmak için semah dönmesini bilmekde zorunda deyildir bir alevi.
Aşk hikayeleri bin yıllardır var ve herzaman olacak, başrollerdede daima çeşitli insanlar var...
BU BAHSETTİĞİM KIZ ALEVİLİĞİN ASINI BİLMİYORDU..SİZDE ŞUNU ÖĞRENİN CAMİYE TURİST OLARAK GİREN BİR ALEVİ BİZİM GÖZÜMÜZDE CEM EVİNE ŞEYTAN OLARAK GİRER...RAMAZAN ORUCUNU TUTMAYAN ALEVİ DEĞİLDİR...ALEVİYSEN ALİYE TALİP OLACAKSIN ALİ RAMAZAN ORUCUNU TUTUYORDU..PEKİ BUNA NE DİYECEKSİN?(KARDEŞ AĞÜIR KONUŞTUYSAM KUSURA BAKMA BİZ BURDA BİR KONU TARTIŞIYORUZ VE BİRAZ ÖLÇÜYÜ KAÇIRABİLİRİZ)
sayın seyit infonuzda alevi olamdıgınız yazıyor buna şaşırmadım. size daha önce bir konu için yazdıgım yazıyı tekaralıyacagım.
alevilik le sünilik arsındaki teme farkı şekilde ararsanız bu tür çıkmazlara girmek doğaldır. hz. alinin camide namaz kılması veya kılmaması deyil namaz kavramına sünilik ve alevilik açısından bakıştaki temel farkı görmek daha sağlılkı olur. allahtan korkmak üzerine kurulmuş bir inanç sisteminin allahı sevmek üzerine kurulmuş bir inanç sistemini kendi bakış açısıyla anlamsı mümkün değildir. temel fesefi farkı göremeseniz butür söylemelrde bulunmanız kaçınılmaz olur. allah inancını birtakım şekli harektlerin peryodik tekraında arıyan sizler salt sevgi kavramıyla yola çıkmış bir inanç sistemini algılıyamasınız.
herşeye rağmen sizin inancınıza saygı duymak inancımın geryidir. saygılaraımla...
bence burda bahsetiğiniz hikaye beli bir amaç (aleviliği sünilik içinde eritme amacı) ile yazılmış tamamen uydurma bir yazı. size ve sizin gibilere burda kimsenin itibar edeceğini sanmıyorum.
sayın seyit infonuzda alevi olamdıgınız yazıyor buna şaşırmadım. size daha önce bir konu için yazdıgım yazıyı tekaralıyacagım.
alevilik le sünilik arsındaki teme farkı şekilde ararsanız bu tür çıkmazlara girmek doğaldır. hz. alinin camide namaz kılması veya kılmaması deyil namaz kavramına sünilik ve alevilik açısından bakıştaki temel farkı görmek daha sağlılkı olur. allahtan korkmak üzerine kurulmuş bir inanç sisteminin allahı sevmek üzerine kurulmuş bir inanç sistemini kendi bakış açısıyla anlamsı mümkün değildir. temel fesefi farkı göremeseniz butür söylemelrde bulunmanız kaçınılmaz olur. allah inancını birtakım şekli harektlerin peryodik tekraında arıyan sizler salt sevgi kavramıyla yola çıkmış bir inanç sistemini algılıyamasınız.
herşeye rağmen sizin inancınıza saygı duymak inancımın geryidir. saygılaraımla...
KARDEŞ GÖSTERDİĞİN HASSASİYET DOLAYISİYLE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM AMA....BAK BEN AŞIRI MİLLİYETÇİ BİR İDEOLOJİYE SAHİBİM MHP Lİ DEĞİLİM YANLIŞ ANLAMA.TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNDE TÜRK DİLİNİ AŞIRI BİR ŞEKİLDE SAVUNURUM..YABANCI DİLE KARŞI GICIK KAPARIM...VE BAHSETTİĞİN ALLAH SEVGİSİDE AHMET YESEVİDEN KAYNAKLANIR..AHMET YESEVİ İSLAM DİNİ İÇERİSİNDE İLK TÜRK EVLİYALARDANDIR...AYNİ ŞUNU SÖYLÜYÜM AHMET YESEVİYİ DE SEVER SAYARIM..BAZI YERLERDE KURANI KERİMİN TÜRKÇE OKUNMASI HAKKINDA TARTIŞMALAR VERDİM...HERKES ANLADIĞI DİLDE İBADET ETSİN DİYE...AMA ALLAH SEVGİSİ İLE ALLAH KORKUSU BİRBİRNDEN AYRI BİR ŞEY DEĞİLDİR.İNSAN SEVDİĞİNDEN ELBETTE KORKAR...NİYE ONUN KARŞISINDA MAHCUP OLMAMAK İÇİN ONUN KARŞISINDA YANLIŞ HAREKET YAPMAMAK İÇİN..HEPİMİZ BİR KIZ ARKADAŞIMIZLA BULUŞMAYA GİTTİĞİMİZDE HAREKETLERİMİZE NASIL TİTİZLİKLE DİKKAT EDİYORUZ.KONUŞURKEN KELİMELERİ DİKKATLİ SEÇİYORUZ NİYE BİZ YANLIŞ YAPINCA SEVGİLİMİZ BİZİ CEZALANDIRACAKMI? HAYIR!ONA MAHCUP OLMAMAK İÇİN İŞTE ALLAH SEVGİSİDE BUNU DAHA YÜKSEK MERTEBESİDİR....BANA GÖSTERSENE GERÇEKTEN ALLAH AŞKINA ULAŞAN FENA FİLLAHTA YOK OLAN KAÇ KİŞİ VAR ŞU ALEMDE...?BELKİ YUKARDA ANLATTIĞIM MELİK ULAŞTI..ÇÜNKÜ ACIYI IZDIRABI TATTI...LEYLA VE MECNUN HİKAYESİNDE DE AYNISI OLMUŞTU..HOŞ LEYLA VE MECNUNU YAZAN FUZULİDİR..VE FUZULİ Şİİ KÖKENLİDİR..YANİ ARAP ALEVİSİDİR..AMA YUKARDAKİ HİKAYEYİ BEN YAZDIM VE BEN TÜRKÜM TOPLUMSAL AYRIM OLARAK GÖRMÜYORUMA AMA BU ÇARKA GÖRE İSİMLENDİRİRSEK SÜNNİYİM...VE ALLAH SEVGİSİNİ DE ALLAH AŞKINIDA ALLAHIN AZABINIDA BİR ÇOK ALEVİDEN İYİ BİLİRİM..BİZİM TARTIŞMAMIZ GEREKEN KONU BU DEĞİL..BİZ BİRİ ALEVİ BİRİ SÜNNİ OLDUĞU İÇİN AYRILMAK ZORUNDA BIRAKILAN BİR DÜZENİN ÇARPIKLIĞINI TARTIŞMALIYIZ...
HER NE KADAR SÜRÇ-İ İLİSAN ETTİMSE AFFEDİN..
rockçı turna 04.11.2005, 21:56 bu konuyla ilgi birden çok topik var forumda... konu hakkında düsüncelerimizi sormussunuz; aynı şeyleri tekrarlamanın anlamı yok bence. orayı okursanız sizin için daha rahat olur.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1235
yazı sitilinizdeki icelik taktire şayan nezaketiniz için teşekkürederim. ama sevap ve günah kavramlaraıyla yola çıkıp birtakm hareketleri yapmak zorunda hisediyorsanız kendinizi allah sevgisini ve dolayısıyla insan sevgisini tam olark içinizde hisedebileceğinizi sanmıyorum. allahtan korkmak için hiç bir sebeb yoktur kalbiniz sevgiyle dolduğu sürece. bu yüzden birtakım ezberlenmiş haketleri peryodik olarak yapmak zorunda hisetmesiniz kendinizi. amacım inançınızı sorgulamak veya yermek deyil gerçekten alevilği kavramak istiyorsanız önce varlık felsefesini okumanızı tavsiye derim. neyse konyu uzatmanın bir anlamı yok. saygılarımla....
EstaĞfurullah Ne Demek Saygi Bİzden..ama Bİz Böyle YetİŞtİk..böyle Gördük Böyle Okuduk..ve Buna Kuran Da Yazilanlara İnaniyoruz...bak Ben Varlik Felsefesİnİ Bİlmİyordum.en Yakin Zamanda Allah İzİn Verİrse OkuyucaĞim..önerİn İçİn TeŞekkürler...
Seyyid......... Alevilerde yezit muavinin çoçuklarina verilecek hiç bir kiz yok zaten aleviligi benim seyen ve yolunda giden bir alevikizi sizin gibi yezitlere bakmaz. Ben yezitlere varan alevileri alevi olarak saymam onlar alevidegildir.....
Not bunalari yarin okursun.....
izmirksk 04.11.2005, 23:50 evet faşistlere giden alevi kızlarından zaten aleviliğe bir hayır gelmez.
benim çevremdede var bu tip kızlar.alevi kızları sağcılarla evleniyorlar(bu sağcıların kimileri çok azılı)
hep bu evde kalma korkusu.neden diye sorduğumda kızların aileleri alevi erkekleri bizim kızları almıyorlar diye bahane buluyorlar .
yani evde kalma korkusu ile evleniyorlar .fakat daha sonra bin defa pişman olduklarını duyuyorum.
hatta kimisi boşanıp geri dönüyor.
heyhat , akıl zamanında başta olunca güzeldir
Seyyid......... Alevilerde yezit muavinin çoçuklarina verilecek hiç bir kiz yok zaten aleviligi benim seyen ve yolunda giden bir alevikizi sizin gibi yezitlere bakmaz. Ben yezitlere varan alevileri alevi olarak saymam onlar alevidegildir.....
Not bunalari yarin okursun.....
sayın moderatörüm yanlışınız var bizde yezidlere kız verilir tek şart ; kızı alacak olan damat türkiyenin her ilindeki en az 40 caminin vaazcısından ve hutbecisinden noter tastikli bir yazı getirecek o yazı : " bir daha cami veya mescid yanından bile geçmiyeceğime ve ramazan da da oruç ile alakam olmayacağına erkekliğim üzerinde ant içerim ..." dir. :3D_NG:
Bir Zeynep 05.11.2005, 13:21 Oy Eda cok sert sözler konusuyorsun bacim, büyük konusma vallaha. Gönül gönül dür iste, nereye konacagini bilmezsin. Tabiki "en iyi si" senin dedigin gibi ve Allah her kiza bunu nasip etsin insallah ama hayat bu iste. Öylesi de var böylesi de. Sunni ye asik olan kizlari savunuyorum demek degil bu, bence bu kizlar cahildir ve cogu seyi bilmiyorlar. Bilseler cünkü zaten sevemezler. Bunu okuyan sunni canlar simdi karsi cikmasin bana (Vay siz aleviler biz ayirim yapmayiz diyorsunuz eee simdi yyaptigin ney ya?" Ben ayirim yapmam ve sunniler kötü insanlar da demiyorum, ve simdi mesela Seyyit dostumuzun sucu günahi ne sunniligi kendisi secmedi 1400 sene önce yapilan yezidlilerede katilmadi, onaylamadi, sucu günahi yok, ama yinede bu gecmisleri gecmiste birakmamak lazim. Ates olmadigi yerden duman cikmaz, hala devam sürüyo bu yakmalar kesmeler, hala canimizi yakiyorlar, hala kabul etmiyorlar,... ben bunlari her gün yasiyorum her gün ve bu cok aci bir olay. Demek istedigim, her kizin kendi elinde yoldan sapmasi veya sapmamasi. Asik olabilir, evet ve bunda Eda ya katilmiyorum ama önemli olan bu askin ne getirecegi, ve sonu olmayan bir aska adim atmamasi daha iyi olur. )Cogu alvil aileleri der ki "Biz kiz aliriz ama kattiyen kiz vermeyiz!" ben bu "kural i" biliyorum vallaha, bilmiyorum dogru mu yanlis mi. Ama tabiki bu bi gercek biz bir sunni kizi alirsak, kizimiz edersek, bu kiz bize ayak uydurup alevilige yönlendiriliyo. Her zaman kiz erkek evine boyun eger, öyle degil mi. Ama bizim kizlarimizi sunni bir aileye verirsek, bu bir alevi can i kazanmak degil kayip etmek demektir. Ve bu cok üzücü bir olay olur bence.... Seyyit arkadasinin profiline bakmadim ama arkadasin biri bakmis ve sunni oldugunu görmüs. Evet bende konuyu okudugumda bana öyle geldi, hatta dedim arkadasim dedigi cocuk kendisi dir bence. Seyyit dostum, alevi doguluyor, ister yörelerini törelerini bil bilme.. Kizi anlatma seklin dogru olabilir, tabiki öyleleri de var böyleleride: gider barlara, icer ickileri, bilmez semahtan memahtan, ama kiza "hop" gibi biseyler degisin arkadasini sütten cikmis ak kasigi gibi anlatman bence gercekten cok tuaf. Sirf semah i biliyo Cemlere katiliyo diye, cok iyi bir insan mi bu simdi? Iyi veya kötü demiyorum yanlis anlasilma olmasin ama anlatma seklin gercekten cok dikkat cekici ve bende dedim, bu can alevi degil, ne derseniz deyin.
[quote=Adi güzel Ali'm]Oy Eda cok sert sözler konusuyorsun bacim, büyük konusma vallaha. Gönül gönül dür iste, nereye konacagini bilmezsin. Tabiki "en iyi si" senin dedigin gibi ve Allah her kiza bunu nasip etsin insallah ama hayat bu iste.
Öylesi de var böylesi de. Sunni ye asik olan kizlari savunuyorum demek degil bu, bence bu kizlar cahildir ve cogu seyi bilmiyorlar. Bilseler cünkü zaten sevemezler. Bunu okuyan sunni canlar simdi karsi cikmasin bana (Vay siz aleviler biz ayirim yapmayiz diyorsunuz eee simdi yyaptigin ney ya?" Ben ayirim yapmam ve sunniler kötü insanlar da demiyorum,
Burda haklisin büyük konusmamak gerekir hiç bir sey için.
ve simdi mesela Seyyit dostumuzun sucu günahi ne sunniligi kendisi secmedi 1400 sene önce yapilan yezidlilerede katilmadi, onaylamadi, sucu günahi yok, ama yinede bu gecmisleri gecmiste birakmamak lazim.
Seyitin günagi allahin verdigi akli kullanmasi ve insanlik nedir bilmemesi. Ben onu bir sunni oldugu için elestirmiyorum. Onun onursuzlugundan dolayi elestiriyorum ya insanlar kendilerinin kabul edemiyecegini karsindaki insana yapamaz ve Her inanca saygi duymak zorundadir.....
genclik_atesi 05.11.2005, 15:37 arkadas sen bu yaziyla ne demek istedin? ben anlayamadimda ne demek bizim oglan daha alevilerden alevi veya iste olmayacak birsey bu?
mezhep hicbir zaman askin onune gecmez.
ha bide kizi oyle bir tanimlamissinki sanki tum alevi kizlarimiz oyle gibiymis gibi. lutfen bir dahaki sefere bir ask hikayesi veya baska bir hikaye anlatcaksan duzgun adabinla anlat. sen bu oglani taniyorsun galiba, bu kisinin herseyini biliyorsun yoksan sen bu oglan olma. kiz istemedi olmaz dedi diye kuyruk yaran olmasin?
ben bu tür bir ilişki yaşadım ve agzımın payını aldım bir daha asla
bizden olsun çamurdan olsunnnnnnnn tabiki sadece aşk için konuşuyorum..
Bir Zeynep 05.11.2005, 16:46 sanki tum alevi kizlarimiz oyle gibiymis gibi
evet bana da biraz öyle gibi geldi enclik atesi ve o yüzden dedim zaten:
Kizi anlatma seklin dogru olabilir, tabiki öyleleri de var böyleleride: gider barlara, icer ickileri, bilmez semahtan memahtan, ama kiza "hop" gibi biseyler degisin arkadasini sütten cikmis ak kasigi gibi anlatman [...]
Kesinlikle her kiz öyle hop mop kizi degildir ve bu bir insanin karakteri ile ilgili, sofu mezhebesi ile degil.
Faşist bir mafya bozuntusuyla takıldığına göre hakikaten kız bu topikte banlanan vatandaşın deyimiyle "hoppa" birşeymiş. Verselermiş bence. Banlanan vatandaşın dediği gibi aleviliğin A'sı kalmamış zaten.
:3D_NG (7) hem camiye gidiyo hemde Cem evine
hem ramazani tutuyo hemde muharemi:yamukgul:
baya donek birsey mis ya bu oglan bir orda bir burda..
hem mafya bosuntusu hemde ulkucu.
vallah kizin verilmis sadakasi varmis. allah korumus.
eh ne diyelim gecmis olsun.
rockçı turna 05.11.2005, 23:18 [quote=Adi güzel Ali'm]Oy Eda cok sert sözler konusuyorsun bacim, büyük konusma vallaha. Gönül gönül dür iste, nereye konacagini bilmezsin. Tabiki "en iyi si" senin dedigin gibi ve Allah her kiza bunu nasip etsin insallah ama hayat bu iste. Öylesi de var böylesi de. Sunni ye asik olan kizlari savunuyorum demek degil bu, bence bu kizlar cahildir ve cogu seyi bilmiyorlar. Bilseler cünkü zaten sevemezler.quote]
zaten eda sünnilerle evlenen insanlara bi şey dememiş; '' yezid muaviye nin cocukları'' yla ilişki kuranlara demiş.
yani zalim olanlarla ilişki içindekilere.
Arkadaslar,
madem böyle bir konus isliyorsunuz, sizlerle sunu paylasmak istiyorum.
bir alevi arkadasim var, aslinda daha dogrusu ailesi alevi, kendi Allah'a inanmaktan baska birseyi kabullenmiyor ve bu yüzdende (bence buda zaten en dogrusu) aleviyim demiyor, mezhebi kullanmis olurum diyerekten. Neyse, bu kizin sünni biriyle arkadasligi var, ama ayni kizin durumundaki gibi, çocukta sünniligi vesayire benimsemiyor, tanriya inanmakla yetiniyorlar her ikiside. bu iki kisinin iliskisi sizce mümkünmüdür? sahsen bence mümkün fakat arkadasimin gergin oldugunu fark ediyorum , sanirim ailesinden olumsuz cevap alma riskini tasimak ona zor geliyor. hele helede bu isi ailesine açmasi zaten bi kaç yil daha sürecek. piskolojik pek rahat sayilmaz yani kizcagiz. ne diyorsunuz ?
Ben sunu anlamadim sizin bu arkadas alevi oldugunu söylese Allaha inanmiyacakmi.
Edacigim , yanlis anladin. Bu kiz "aleviyim" demek istemiyor çünkü Allah'a inanmaktan baska hiç birsey yapmiyor din için. Yani ailesi alevi, ama kendi oruç bilmez, cem bilmez, ilgilenmiyorda. O yüzden "aleviyim" diyip sonrada alevilige dahir hiç birsey uygulamiyorsan, bencede dememesi en dogrusu. degilmi ?
Edacigim , yanlis anladin. Bu kiz "aleviyim" demek istemiyor çünkü Allah'a inanmaktan baska hiç birsey yapmiyor din için. Yani ailesi alevi, ama kendi oruç bilmez, cem bilmez, ilgilenmiyorda. O yüzden "aleviyim" diyip sonrada alevilige dahir hiç birsey uygulamiyorsan, bencede dememesi en dogrusu. degilmi ?
Açiklama için tsk. Aleviyim demeyle alevi olunmuyor tabiki yolundan gidilmezse.
Peki mutlu son olanagina dahir ne diyorsun ?
bence mutlu olmayacaklar
nerden biliyosun derseniz icime dogdu.
Peki mutlu son olanagina dahir ne diyorsun ?
Ben bu gönül islerinin hakkinda konusmak aslinda istemiyorum. Korkunun acele faydasi yoktur, ailelerine açilmalari gerek ve ona göre karar almalilar bir seyleri gizli yasamak ikisinide mutlu etmez. Ben ailenin nekadar bu konularda sert oldugunu bilmiyorum ve olur olmaz yorumu yapmak istemiyorum. Ama butür evliliklerin hepsinin sonu bosan bayla noktalandigini biliyorum...
saygilar
genclik_atesi 06.11.2005, 22:50 arkadaslar ben size aslinda daha guzel gercek bir ask hikayesi anlatmak isterdim ama simdi zamani degil belki baska bir zaman anlatirim...
ben pek sizin gibi dusunmuyorum arkadaslar sunnilerin veya alevilerin hepsinin ayni olmadigini sizlerde benim kadar iyi bilirsiniz. herkes bosanir bu sirf alevi-sunni evliginde gorulen birsey degil. bu alevi-alevi, sunni-sunni evliligindede gorulen birsey. kimse bosanmak icin evlenmez. benim ablam su anda cok guclukle bir sunni oganla evlendi, hemen hemen 3 sene olacak ve ilk gunku gibi birbirlerini seviyorlar tabiki zamanin ne getirecegini bilmiyoruz. butun insanlar hayatinda mutlu olacagini hissettigi an onu yapar, evlilikte buna dair. insan kendi kalbine soz geciremiyor, suna gonlum asik olacaksin diyemiyor malesef...
TheGodfather 07.11.2005, 09:32 Oy Eda cok sert sözler konusuyorsun bacim, büyük konusma vallaha. Gönül gönül dür iste, nereye konacagini bilmezsin. Tabiki "en iyi si" senin dedigin gibi ve Allah her kiza bunu nasip etsin insallah ama hayat bu iste. Öylesi de var böylesi de. Sunni ye asik olan kizlari savunuyorum demek degil bu, bence bu kizlar cahildir ve cogu seyi bilmiyorlar. Bilseler cünkü zaten sevemezler. Bunu okuyan sunni canlar simdi karsi cikmasin bana (Vay siz aleviler biz ayirim yapmayiz diyorsunuz eee simdi yyaptigin ney ya?" Ben ayirim yapmam ve sunniler kötü insanlar da demiyorum, ve simdi mesela Seyyit dostumuzun sucu günahi ne sunniligi kendisi secmedi 1400 sene önce yapilan yezidlilerede katilmadi, onaylamadi, sucu günahi yok, ama yinede bu gecmisleri gecmiste birakmamak lazim. Ates olmadigi yerden duman cikmaz, hala devam sürüyo bu yakmalar kesmeler, hala canimizi yakiyorlar, hala kabul etmiyorlar,... ben bunlari her gün yasiyorum her gün ve bu cok aci bir olay. Demek istedigim, her kizin kendi elinde yoldan sapmasi veya sapmamasi. Asik olabilir, evet ve bunda Eda ya katilmiyorum ama önemli olan bu askin ne getirecegi, ve sonu olmayan bir aska adim atmamasi daha iyi olur. )Cogu alvil aileleri der ki "Biz kiz aliriz ama kattiyen kiz vermeyiz!" ben bu "kural i" biliyorum vallaha, bilmiyorum dogru mu yanlis mi. Ama tabiki bu bi gercek biz bir sunni kizi alirsak, kizimiz edersek, bu kiz bize ayak uydurup alevilige yönlendiriliyo. Her zaman kiz erkek evine boyun eger, öyle degil mi. Ama bizim kizlarimizi sunni bir aileye verirsek, bu bir alevi can i kazanmak degil kayip etmek demektir. Ve bu cok üzücü bir olay olur bence.... Seyyit arkadasinin profiline bakmadim ama arkadasin biri bakmis ve sunni oldugunu görmüs. Evet bende konuyu okudugumda bana öyle geldi, hatta dedim arkadasim dedigi cocuk kendisi dir bence. Seyyit dostum, alevi doguluyor, ister yörelerini törelerini bil bilme.. Kizi anlatma seklin dogru olabilir, tabiki öyleleri de var böyleleride: gider barlara, icer ickileri, bilmez semahtan memahtan, ama kiza "hop" gibi biseyler degisin arkadasini sütten cikmis ak kasigi gibi anlatman bence gercekten cok tuaf. Sirf semah i biliyo Cemlere katiliyo diye, cok iyi bir insan mi bu simdi? Iyi veya kötü demiyorum yanlis anlasilma olmasin ama anlatma seklin gercekten cok dikkat cekici ve bende dedim, bu can alevi degil, ne derseniz deyin.
Hmmm evet yorumunuza katılıyorum...Mesajlarınız forumumuza renk katıyor belirtmek isterimm..Ayrıca anne tarafından hemşo oluyoz birazcık yane :)
Babam 70'li yıllarda Trabzon'da öğretmenlik yapmış..O sırada trabzonlu bir kızı sevmiş yani annemi :) Haliyle tereddüt etmişler vermemişler babam alevi olduğu için.Her neyse bir iki üç derken babam bakmış olmayacak bu iş en saon çare kaçırmak..Evet kaçırdıda ama öyle yok silmek falan gibi şeyle olmamış tabii... :)) Annem hiç bir zaman babamın inancına karışmadı babamda annemin inancına karışmadı...Babam dinine pek önem vermez ama annemin de bir sunni olduğunu söylemeye bin şahit lazım :)
Yıllar geçiyor bende sunni bir kız seviyorum ama vermediler işte.:(..Ayrılmak zorunda kaldık..Kız ailesini tercih etti haklıydıda.(Zaten kendi ailemde illede akraba olsun diye tutturmuyomu).Ama iki gönül arasına mezheplerin girmesi yanlış kanımca..Elbette tabi bazı sorunlar karşılıklı saygı ve sevgiyle aşılır...Artık günümüz gençliği pek önem vermiyo yani mezhepsel çatışmalara...Bırakalım herkes ne yaptıysa onu biçsin..Çocuklara illede şununla bnunla evleniceksin baskısı yapmak çok yanlışş...Ha faşistlere de yinede dikkat edelim tabi...
saygılar sunarım
sayın moderatörüm yanlışınız var bizde yezidlere kız verilir tek şart ; kızı alacak olan damat türkiyenin her ilindeki en az 40 caminin vaazcısından ve hutbecisinden noter tastikli bir yazı getirecek o yazı : " bir daha cami veya mescid yanından bile geçmiyeceğime ve ramazan da da oruç ile alakam olmayacağına erkekliğim üzerinde ant içerim ..." dir. :3D_NG:
:))) güzel yorum
Bir Zeynep 07.11.2005, 21:51 Hmmm evet yorumunuza katılıyorum...Mesajlarınız forumumuza renk katıyor belirtmek isterimm..Ayrıca anne tarafından hemşo oluyoz birazcık yane :)
tesekkür ederim Godfather dostum yoksa yari hemsom mi desem sana ; ) . (Bu arada canlar ben Smily ekleyemiyorum, neden?)
merhaba bende sünniyim benim erkek arkadasımda alevi ve öncelikle böyle bir siteyı hazırlayan herkeze tesekkurler bizde evlenmek istıyoruz aması var alevi olması ailem fazla baskı yapmıyor ama olucak mı bilmıyorum
Ya Hızır 21.11.2005, 13:32 Arkadaşlar tabiki gönül bu ne yapacağı belli olmaz.
Ben bir alevi genci olarak tabiki de bir aleviyle evlenmek isterim.
Ama boşanma sebeplerinin hepside çiftlerden birinin sunni birinin alevi olması değil ki...
Ne olaylar oluyor insanlar arasında, aynı inançtan olmaları hiçbir şeyi engellemiyor ki...Ha alevi ha sunni insan insan olmalı bence...
Bir sunni genci sevip evlenirsin, belki dünyanın en iyi insanıdır ancak; onun ailesinin senin (daha doğrusu aleviler) hakkındaki düşünceleri ne olacak?
Onları sabitleşmiş önyargılarını nasıl yıkmayı düşünüyorsun?
Birgün gelipte seni çook seven eşin ailesinin baskısına dayanamayıpta sana baskı yapmaya başlarsa o zaman ne yapmayı düşünüyorsun?
Bunun yanı sıra ''tüm aleviler iyidir arkadaşlar sunnilerden uzak durun'' da demiyorum ki...
Ne çağdaş, demokrat, laik, hümanist vb. insanlar var. Zaten bu kavramlar bizim inancımızın bize öğrettikleri içinde yer almıyor mu? Eğer inançlarımız bir değilse de dünya görüşümüz (yani bu karamlar ortak yanımız olur) bakımından ortak bir yanımız olur.
Tabi ki sağcı faşistlere de bulaşmak akıl karı bir iş değil yani.
Hızır herkese en hayırlısını nasip etsin.
Her alevi gencinin gönlünde yatandır, kendi gibi (İnancı bir, dünya görüşü bir)biriyle evlenmek...
Benim bu güne kadar arkadaşlık ettiğim 1-2 kişi oldu ama hiç alevi biri bana rats gelmedi. Hep istedim ama olmadı.
Arkadaşlarımdan sadece 1-2 tanesi alevi. Bu konuda çok şanssız biriyim.
Şimdi üniversite okuyorum ama durum hala aynı...
Bence o hikayedeki genç anlatan arkadaşın kendisi olabilir.
Ayrıca alevi olmak için illa cem bilmek, semah dönebilmek gerekmez...Tabi TAM ANLAMIYLA aleviyim demekte her yiğidin harcı da değildir.
O arkadaş hikayesinde anlattığı arkadaşının ''sunni olduğunu ama çoğu aleviden daha alevi olduğunu; hem camiye hem cem evine gittiğini; hem ramazan hem muharrem orucunu tuttuğunu'' söylüyor.
Bu ne biçim iş anlamadım valla...Bence o camiye gideyim derken younu şaşırıpta cem evine gidiyordur. Ayrıca ramazan orucu arkadaşı kesmiyor demekki (belkide 2.ramazan diye yanlışlıkla) muharrem orucunu da tutuyor.
Böyle bir insanın varlığına inanmak bile zor valla. Vrsa da baya dönek bir arkadaşmış yani.
Alevi dediğinin camide ne işi varmış ki?
Tamam Hz.Ali camiye giderdi ramazan orucunu tutardı ama o sizin Aliniz
Bizim Ali'miz Nurdan yaratılmış, Nurdur. Doğmamış, Doğrulmamıştır. ''O'' On Sekiz Bin alemi yaratmıştır.
Sizce bu özellikleri bir insanın taşıması mümkün mü?
''O'' bizim NURUMUZDUR.
Camiye giden namaz kılan ramazanı tutan sizin Alinizdir yani HZ.ALİ dir.
Aramızda Aleviyim deyipte camiye giden namaz kılan oruç tutanlar varsa onları da esefle kınadığımı belirtmek istiyorum.
Saygılarımla...
Bizim Ali'miz Nurdan yaratılmış, Nurdur. Doğmamış, Doğrulmamıştır. ''O'' On Sekiz Bin alemi yaratmıştır.
''O'' bizim NURUMUZDUR.
Saygılarımla...
Ben direkt size sormuyorum bukonuda bilgileri olan cevap lasin Hz Alinin cami ye gidipte nazamkildigina dahir bir kanit varmi ve oruç tuttuguna dahir...Senin bu yazdigin Emekcinin bir siri vardir Sizin Ali Bizim Ali sanki ordan alinti yapmisin gibi geldi...
saygilar
TheGodfather 21.11.2005, 17:40 Arkadaşlar tabiki gönül bu ne yapacağı belli olmaz.
Ben bir alevi genci olarak tabiki de bir aleviyle evlenmek isterim.
Ama boşanma sebeplerinin hepside çiftlerden birinin sunni birinin alevi olması değil ki...
Ne olaylar oluyor insanlar arasında, aynı inançtan olmaları hiçbir şeyi engellemiyor ki...Ha alevi ha sunni insan insan olmalı bence...
Bir sunni genci sevip evlenirsin, belki dünyanın en iyi insanıdır ancak; onun ailesinin senin (daha doğrusu aleviler) hakkındaki düşünceleri ne olacak?
Onları sabitleşmiş önyargılarını nasıl yıkmayı düşünüyorsun?
Birgün gelipte seni çook seven eşin ailesinin baskısına dayanamayıpta sana baskı yapmaya başlarsa o zaman ne yapmayı düşünüyorsun?
Bunun yanı sıra ''tüm aleviler iyidir arkadaşlar sunnilerden uzak durun'' da demiyorum ki...
Ne çağdaş, demokrat, laik, hümanist vb. insanlar var. Zaten bu kavramlar bizim inancımızın bize öğrettikleri içinde yer almıyor mu? Eğer inançlarımız bir değilse de dünya görüşümüz (yani bu karamlar ortak yanımız olur) bakımından ortak bir yanımız olur.
Tabi ki sağcı faşistlere de bulaşmak akıl karı bir iş değil yani.
Hızır herkese en hayırlısını nasip etsin.
Her alevi gencinin gönlünde yatandır, kendi gibi (İnancı bir, dünya görüşü bir)biriyle evlenmek...
Benim bu güne kadar arkadaşlık ettiğim 1-2 kişi oldu ama hiç alevi biri bana rats gelmedi. Hep istedim ama olmadı.
Arkadaşlarımdan sadece 1-2 tanesi alevi. Bu konuda çok şanssız biriyim.
Şimdi üniversite okuyorum ama durum hala aynı...
Bence o hikayedeki genç anlatan arkadaşın kendisi olabilir.
Ayrıca alevi olmak için illa cem bilmek, semah dönebilmek gerekmez...Tabi TAM ANLAMIYLA aleviyim demekte her yiğidin harcı da değildir.
O arkadaş hikayesinde anlattığı arkadaşının ''sunni olduğunu ama çoğu aleviden daha alevi olduğunu; hem camiye hem cem evine gittiğini; hem ramazan hem muharrem orucunu tuttuğunu'' söylüyor.
Bu ne biçim iş anlamadım valla...Bence o camiye gideyim derken younu şaşırıpta cem evine gidiyordur. Ayrıca ramazan orucu arkadaşı kesmiyor demekki (belkide 2.ramazan diye yanlışlıkla) muharrem orucunu da tutuyor.
Böyle bir insanın varlığına inanmak bile zor valla. Vrsa da baya dönek bir arkadaşmış yani.
Alevi dediğinin camide ne işi varmış ki?
''O'' bizim NURUMUZDUR.
Camiye giden namaz kılan ramazanı tutan sizin Alinizdir yani HZ.ALİ dir.
Aramızda Aleviyim deyipte camiye giden namaz kılan oruç tutanlar varsa onları da esefle kınadığımı belirtmek istiyorum.
Saygılarımla...
Genel anlamda katılıyorum fakat !!!!
Ben bugune kadar sizin ali bizim ali düşünce tarzından nefret ettim...Hz.Ali (aleyhissalataüvesselam) Allah'ın arslandıır...Allah'ın nurudur..Hz.Muahmmedin müjdesidir.aynasıdır...Ama Hz..Ali efendimiz asla Allah olmadı...Hz..Ali efendimiz Belki Muhammed mustafadır..Belkide hızırdır..Hz.Ali kırklarceminin ışığıdır..Krıklar ceminin kırkıncısı Hz.Muahmmed mustafadır..
Bu arada ben sunni kız seviyorum diye onunla evlenmemde bir sakınca varmı size göre...
selamlar sevgiler
TheGodfather 21.11.2005, 17:45 tesekkür ederim Godfather dostum yoksa yari hemsom mi desem sana ; ) . (Bu arada canlar ben Smily ekleyemiyorum, neden?)
Rica ederim cano...Smily ekleyememenin sebebi bağlantıdan kaynaklanabilir..Benim pcimdede bir ara aynı sorun vardı bağlantıdan kaynaklanıyordu..
Evet seninle yarı hemşo oluyoz galiba...:3D_NG (9)
Bir Zeynep 21.11.2005, 22:10 ok hemso sagol, galiba PC den dolayi olmuyo cünkü hic bir zaman smilyler ekleyemedim. Evet bende genelde Ya hizir dostumuza katiliyorum, güzel sözler yazmis, fakat Ali nin ayirimi bana cok dokundu acikcasi. Aleviler arasinda bagri sizin bizim olmasin ya lütfen. Godfather hemsom benim, yok canim yok, bi sakincasi yok. Insan insandir. Sen erkeksin, sunni kizi alirsin. Dedim ya ben öyle bi "kural" i biliyom. Iyi mi kötü mü bilmiyom ama size var, bize yok iste. Ama buna üzülmüyorum cünkü büyüklerimizin bi bildigi vardir da böyle yaparlardir diye düsünüyorum. Dedigim gibi kiz erkek evine boyun eger, ben sunnilige boyun eyemem, asla ve ASLA aleviligikten caymam, cayamam.
"Kesseler de dönemem ben özümden" demis Zeynel Kenan Kardesler..... Iste bende böyle dönemem iste.
erdemkocak 22.11.2005, 00:19 Güzel bi hikaye...
İnsan sevdiği kişiyi tam sevmeli ve aklında onunla ilgili herhangi bir olumsuz düşünce olmamalı diye düşünüyorum... Kendi insanımdan olursa içim daha rahat olur... Ki öyle istiyorum http://smilies.sofrayt.com/fdm/praying.gif
Ya Hızır 22.11.2005, 00:35 Sevgili Eda. Belki gerçekten böyle bir şiir vardır ama benim böyle bir bilgim yok.
Sevgili godfater ve Adı Güzel Ali'm ...
Arkadaşlar Hz.Ali denilen insanın kişiliği hayatı hakkında bir bilginiz var mı merak ettim.
Onun hayatını okuduğunuz zaman ''Muhammedin akrabası, Muhammede inananların başında gelen isimlerden biri, son derece koyu bir müslüman, DİN adına cana kıymaktan çekimeyen bu nedenle Kılıcından Kan Damlayan'' biri olduğunu şaşırarak öğrenirsiniz.
ALİ bizim NURUMUZsa
ALİ Doğmamış Doğrulmamışsa
ALİ On Sekiz Bin Alemi yaratmışsa bu insan diyemeyeceğimiz yüce varlığın yukarıda anlattığım doğmuş, anası babası belli, islamın keskin kılıcı, halifelik yapmış (yani siyasete girmiş) Hz.Ali ile nasıl bir benzerliği oluyor (ya da olabilir)?
Tabi benim de gönlümden geçen aramızda ayrılığın olmaması...
Ama eğer ben gerçek (ve de tam bir müslüman olan) Hz.Ali'yi benimseyen biriysem o zaman onun yolunda giden biri olarak ben de bir MÜSLÜMAN olmuş olurum.
Eğer ki bir müslüman-sam *camiye de gitmeliyim
*5 vakit namazımı da kılmalıyım
*ramazan orucumuda tutmalıyım
*islamın bütün şartlarını da yerine getirmeliyim.
Ama ben bütün bunların hiçbirini yapmıyorum ve bizim ALİmizin (yada benim ALİM diyeyim) İnsan olan-şeriatçı (yani tam anlamıyla müslüman) Hz.Ali'den ayrı olduğunu; Hz.Ali'nin sadece ismini aldığımızı söylüyorum.
Ayrıca ALİ, ALİ diyoruz (bunada bir itirazım yok) ama bizim daha köklü-eski Kutsal varlığımız var, onu hiç dile getirmiyoruz.
Bunun nedenlerinden biri (bence) Alevilik ve Hz.Ali konularının daha yakın geçmişimizde olmasıdır bü yüzden bunlar daha çok gündemdedir.
Anadoluda aldığı aldıyla Alevilik Önceki isimleriyle KIZILBAŞLAR veya IŞIKLAR yüzyıllar öncesine dayanan (şamanizm kökenli) inancımızda HIZIR adı verilen çok kutsal bir varlık vardır.
Darda kalanın imdadına yetişen, nurani bir varlıktır.
Eğer Alevilik, Aleviliği gerçek Hz.Ali ye dayandırmak illa onu (gerçek kişiliğiyle) benimsemek anlamındaysa (ki olmamalı) O zaman ben KIZILBAŞIM yada (yanlışsa pardon) IŞIKLAR danım...
Hakaret etmeden, insanları kırmadan, kaba sözler söylemeden fikir paylaşımı ve alışverişi için tartışmak çok güzel...
HIZIR yardımcınız olsun...
Saygılarımla...
Kizilbas 66 23.11.2005, 09:37 Sevgili Ya Hizir arkadasim !.
Alevilik tanimlamasi ve bu konudaki yazilarinin bir cogunun altina imzami atabilirim.Özellikle su günlerde Alevilik üzerine uygulanan Asimilasyon politikalari dahada hizlanmis durumda.Devletin bu sürecte Aleviligi kendi anlayisina göre sekillendirmek istemesi ve buna alet olan birtakim sözde Alevi kurum ve kuruluslarinin pay alma yarisina girmelerine neden oldu.Alevilik Islam ici-disi tartismalari bizlere bu anlamda birsey kazandirmiyor.Bu da Devletin isine geliyor.Hala Laik bir Cumhuriyette yasadigini söyleyenler Laiklik ilkesine aykiri olan Diyanet Isleri Baskanliginin nasil oluyorda Bütcesinin Yedi Bakanligin Bütcesinden daha fazla oldugunu aciklayamiyorlar.Alevilerden kesilen vergilerle
Diyanette görevli Yüzotuzbin görevlinin maasinin ödenmesinin mantikli bir aciklamasi yoktur.
Alevilerin önce Birlige ve inancsal noktalarda ayni platfomlarda bulusmalarina ciddi bicimde örgütlenmeye ihtiyaci vardir.Bunlari yaparkende Inancimiza ,yolumuza ,tarihimize ve Degerlerimize sahip cikmak durumundayiz.
Hz.Ali de bu degerlerimizden olmazsa olmaz inanc sembollerimizdendir.Yazmis oldugun" Din adina cana kiymaktan cekinmeyen,kilicindan kan damlayan " gibi sözlerle bir yere varamazsin.Alevilerin büyük bir kismi bunu kabul etmez cünkü Ali, biz Anadolu Alevileri icin Mazlumun yaninda ,esitlikci,hümanist,yoksul dostu ve Toplumcu kisi olarak farkli sekilde degerlendirdik ve yüzyillardir inancimizin merkezine koyduk.
Alevi Edebiyatinda ,ibadetinde va yasayisinda Ali ,kisi olmaktan cikarilmis,bir kavram haline gelmistir.Alevilere göre Ali ,Yaradan in görünen yüzü olan günesin dogos hali ve isigidir.
Kardesim Ali katildir söylemleri,tuzak tezlerdir,Alevileri bölmeye yönelik oyunlardir.Faik Bulut ta Alisiz Alevilik diye bir kitap yazmisti ve Alevilerden büyük Tepki aldigini biliyorum.Senin Alin benim Alim yoktur Anadolu Alevisinin bir Ali si vardir .HILmi Dedebaba söyle der:
Aynayi tuttum yüzüme
Ali göründü gözüme
HIZIR YOLDASINIZ ALI KILAVUZUNUZ OLA
Saygilarimla.........
Kizilbas 66 23.11.2005, 09:46 Arkadaslar simdi farkettim konu nereden nereye gelmis .Oglan sünni kiz alevi hikayesi konusundan Ali ye kadar genislemis.Hz.Ali ile ilgili topik var düsüncelerimizi oraya yönlendirelim yoksa konular arapsacina dönüyor.Birde ayni konu adi altinda birkac yerde topik acilmis MODERATÖRLERIN DIKKATINE !!!!!!!
Saygilarimla.............
Alevimen 23.11.2005, 11:58 topiği açanda belirsiz olduğu için konuyu kilitliyorum, topikle ilgili sabit düşüncelerinizi yazın hertelden deyil.
|
|