Adem YAVUZ
10.09.2006, 22:01
Erzincan'nın neresindensin? Nerede yaşıyorsun?
Erzincanlılar nereden nereye gelmiş.
Erzincanlılar nereden nereye gelmiş.
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Erzincanın Neresindensin? Nerede yaşıyorsun? Sayfa :
[1]
2
Adem YAVUZ 10.09.2006, 22:01 Erzincan'nın neresindensin? Nerede yaşıyorsun? Erzincanlılar nereden nereye gelmiş. Adem YAVUZ 10.09.2006, 23:05 Arkadaşlar merhaba, İkinci anketi açamadığımdan soramadım. İkinci anket sorum. Nerede yaşıyorsunuz. Bu anketleriyapmamın amacı: Burada bulunan Erzincanlı sayısını hesaplamak ve Erzincan'lıların Türkiye veya Dünyadaki dağılımlarını saptamaktır. Kaltıldığınız için şimdiden teşekkürler... alevi_murat24 10.09.2006, 23:18 ben erzincanın üzümlü ( cimin) merkezi çay mahallasi ( yeni ismi üçler mah.) oralıyız ... üzümlüyede çok eskiden dersimden gelmişiz . şu an erzincan merkez geçit beldesinde oturuyorum... Turku_Yurekli 10.09.2006, 23:24 eRZiNCaN iLiÇ 'liyim iSTaNBuLDa yasıyorum :) nesly 11.09.2006, 10:53 Merhaba canErzincan'lılar... Ben Üzümlü'ye bağlı Galolar köyündenim, şuan İstanbul'da yaşıyorum... Dostlukla....:36_3_16: hevalim 11.09.2006, 11:02 ben erzincan merkeze bağlı çağlayan yolu üzeri sazlıpınar köyündenim izmirde yaşıyorum zekai24 11.09.2006, 15:36 iliç atma köylüyüm istanbulda yaşıyorum keklikoluk köyü 11.09.2006, 18:36 Mardin'den merhabalar. Köyümüz Keklikoluk; Sivas İmranlı ve Erzincan Refahiye Gümüşakar (Koçgiri) taraflarından gelen Koçgiri Aşireti mensupları tarafından kurulmuş. http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Keklikoluk/ ve www.keklikoluk.com adreslerinden bilgi alabilirsiniz. Belki de bir akrabanıza ulaşabilirsiniz. siliye 12.09.2006, 16:00 Ne kadar aslen Tuncelili olsamda Erzincanda doğudum büyüdüm Erzincanlı sayıyorum kendimi Tunceliye 2 kere gittim hayatımda. Erzincan merkeze bağlı bir köy Yalınca köyü. İstanbulda yaşıyorum. edaclk 12.09.2006, 16:12 biz erzincan çayırlıya bağlı saygılı köyündeniz.şuan antalyada yaşıyoruz. Aze 12.09.2006, 16:16 bende erzincanlıııııyımmmm hemde kolik olan erzincanlı merkez köylerinden mertekli köylüyüm ve istanbulda yaşıyorum ALLI07 12.09.2006, 16:18 Ben Erzincan Merkez Çatalarmut'a bağlı Ilıdere köyündenim (eski adı Kıtmana'dır) zeynep C. 12.09.2006, 16:49 Canım hemşerilerim. Bende Erzincan Tercan lıyım İstanbulda yaşıyorum. caylo 12.09.2006, 21:59 slm canlar ben erzıncan refahıyeye baglı horopul koyundenım ama ankarada yasıyoruzzz çayırlılı 13.09.2006, 00:10 bende çayırlı esendoruk köyündenim İstanbul da yaşıyorum tuncerbio 13.09.2006, 15:06 herkese merhaba diyelim önce ben tercanlıyım istanbul -kartal dayım(ben gezgin gibi yaşasamda ailem orada yaşıyor) ErDaL24 13.09.2006, 15:15 erzincan üzümlü büyükköy(devaplie) istanbulda yaşıyorumm. oksar da sac kebabı yemek,dörtyol da volta atmak,yaren kafede türkü dinlemek, özledim seni erzingan Ulalı 14.09.2006, 09:02 Ben Erzincan Ulalar'da Oturuyorum Köy olarak Ağılözü köyündenim balabanlı zaza 15.09.2006, 12:24 slm ben tercan (mercan) şengül köyündenim eski adı kürt kaçağı şu anda tekirdağda yaşıyorum hediye 15.09.2006, 15:13 slm ben çayırlı, eşmepınar (sosunga) köyündenim. istanbulda yaşıyorum.... hammerthrower 15.09.2006, 15:22 :thumbup1: Merhaba ben erzıncan'ın iliç küçükgümüşlü köyündenim. ama istanbulda doğdum büyüdüm. burada oturuyoruz kadıkoyde yani. Bu forumda tuhaf ama küçükgümüşlülü kimseye rastlamadım :sad: :sad: Adem YAVUZ 15.09.2006, 22:35 Merhaba, Forumu biraz taradığımda bu tar forum konularının açıldığını gördüm. Bu şimdilik bir anket formatında hazırlanmış forumdur. Zenginleştirmek ve bir şeyler paylaşmak için düzenlenen bir ankettir. Katılımcılara teşekkür ediyorum. simge 16.09.2006, 19:46 Ben Erzincan Tercanlıyım.Ama Ardahan/Damal'da oturuyoruz Erzincana hiç gitmedik. Selina24 17.09.2006, 00:42 Merhaba ben Erzincan Merkez, köyümüz merkez'e bagli. Köyümüzün yeni ismi Sütpinar köyü ama eskiden Ekirek derlerdi, aslinda yine halen eski ismini kullaniriz yani Ekirekliyim ama Belçikada yasiyorum, dogma büyüme Belçika. Adem YAVUZ 17.09.2006, 01:29 Erzincan Genel Bilgiler Yüzölçümü: 11.903 km² Nüfus: 299.251 (1990) İl Trafik No: 24 Doğu Anadolu Bölgesi'nde Fırat'ın yukarı kısmında yer alan Erzincan, Anadolu'nun en eski kültür merkezlerinden birisidir. Tarihi ipek yolu güzergahında yer alan kent Hitit, Urartu, Med, Pers, Hellen, Roma egemenliğinde kalmış, Malazgirt Zaferinden sonra Türk ve Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. Erzincan kültürel zenginliği kadar doğal güzellikleri, coğrafyası, mutfağı ve alışveriş olanakları ile tam bir turizm cennetidir. İLÇELER: Erzincan ilinin ilçeleri; Çayırlı, İliç, Kemah, Kemaliye, Otlukbeli, Refatiye, Trecan ve Üzümlü'dür. Çayırlı: Erzincan'a 114 km mesafede olan ilçenin hangi tarihte kurulduğu bilinmemektedir. İlçedeki gezip görülecek yerler 1219 tarihinde Karslı Tahir Usta tarafından yapılmış, duvarları yontma taşlarla örülü, tavanı ahşap oymalarla süslenmiş bir konak, keşiş dağı üzerinde bulunan ve bir doğa harikası olan Aygır krater gölü, Büyük Yayla gölü, Yedi Göller ve Kartallı köyü gölüdür. İliç: Erzincan'a 153 km uzaklıkta bulunan İlçenin ilk yerleşim tarihi kesin olarak bilinmemektedir. İliç'in köylerinde çok sayıda höyük ve tarihi yapı kalıntıları bulunmaktadır. Bunların çoğunda bilimsel kazı ve araştırmalar yapılmıştır. Altıntaş köyünde, Romalılara ve daha sonraki dönemlere ait olan çok sayıda kalıntılar bulunmaktadır. Kemah: Erzincan'a 52 km uzaklıktaki ilçede gezip görülecek yerler arasında Kemah Kalesi, Gülabibey Çeşme ve Hamamı, Melik Gazi Türbe ve Zaviyesi, Tugay Hatun Kümbeti, Ali Baba Türbesi, Gözcü Baba Türbesi, Hacı Mahmut Bey Çeşmesi, Alaattin Bey Çeşmesi gibi tarihi eserler ile Buz Mağarası ve Soğuksular mesire yeri bulunmaktadır. Kemaliye: Erzincan'a 194 km uzaklıktaki, Keban Baraj Gölü kıyısında güzel bir vadi içinde kurulmuştur. İlçede gezilip görülecek yerler arasında Endiçi Kalesi, Roma Mezarlığı gibi tarihi kalıntılar ile Topkapı Camii, Orta Cami bulunmaktadır. Ayrıca İlçenin Ocak köyünde, Selçuklu Osmanlı mimarisinin özelliklerini gösteren Hıdır Abdal Sultan Türbesini sayabiliriz. Otlukbeli: 1473'te Fatih Sultan Mehmet ile Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan arasındaki Otlukbeli Savaşı Erzincan'a 142 km uzaklıkta bulunan bu ilçede yapılmıştır. İlçe merkezinin 6 km kuzeybatısında olan traverten şeddi (Maden sularının oluşturduğu traverten şeddi) gölünün oluşumu günümüzde halen devam etmektedir. Otlukbeli Gölü'nün en önemli özelliği, çanağının ve oluşumunun göl türleri içerisinde günümüze kadar bilinenlerin içerisinde dünyada tek tip oluşudur. Göl, bu özelliğinden dolayı, doğal anıt olarak da nitelendirilmektedir. Refahiye: Erzincan'a 71 km uzaklıktadır. İlçedeki gezip görülecek yerler arasında Kutlutepe, Kutsal Kaya, Kadıköy Kilisesi, Merkez Cami, Köroğlu Mağarası, Bal kaya, Refahiye Ormanları ve Dumanlı Yaylasını sayabiliriz. Ayrıcı İl merkezine 42. Km. uzaklıkta, Yıldırım Akbulut Kayak Tesisleri hizmet vermektedir. Üzümlü: Erzincan'a 23 km. uzaklıktadır. İlçede gezip görülecek yerler arasında Akkoyunlu Cami, Hacı Nutullah Cami gibi tarihi kalıntılar ile Şeyh Karpuz Mağarası, Aygır Gölü, Hıdırellez Gölü, Bayırbağ Değirmenönü Mesire alanı ve karakaya Çermik Mesire alanını sayabiliriz Tercan: Erzincan'a 88 km uzaklıktadır. İlçede gezip görülecek yerler arasında Kefrenci Tapınağı, Pekeriç (Çadırkaya kalesi), Kötür Köprüsü ile Orta Çağ Türk mimarisinin en ilginç ve önemli eseri kervansaray, hamam, mescit ve türbeden oluşan Mama Hatun külliyeyi sayabiliriz. Kaynak:http://www.bitmeyenturku.de/turizmGeziDoga.php?Show=Erzincan ümit 17.09.2006, 13:00 selam ben erzincan cayirliliyim almanya frankfurta yasiyorum emegine saglik kardes umut asmen_BERLIN 17.09.2006, 14:57 ben cayirlinin bozaga köyündenim.. ve su an berlinde yasamaktayim.. saygilarla köylüm cembaba 18.09.2006, 16:00 erzincanlıyım antepte doğdum büyüdüm 4 yıldır bingöl genç'te öğretmenim erzincan_kızı 18.09.2006, 18:26 neden böyle bir anket yaptını merak etmiyor değilim? Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) bu arada evet bende erzincanlıyım:) ama istanbul'da dogdum ve halen istanbulda yaşıyorum.. ehranerz 20.09.2006, 13:52 bende erzincan çayırlılıyım istanbulda yaşıorm..... Tie_06 20.09.2006, 14:04 tercan Sinan940 20.09.2006, 15:32 merhaba. bende merkeze bağlı mertekli koyunde oturuyorum. şuan istanbulda okuyorum. Saygılar Aydın. 21.09.2006, 15:48 Hehe merkezden sonra gelen 2.ci yerdenim ben Tercan tabiki oyy kurban olurum ben memleketime... erdal kOsem 21.09.2006, 18:12 bende merkeze baglı soğukoluk köyündenim delimawi 21.09.2006, 20:07 BEnde Erzincan İliçliyim Pendikte oturuorm seyhunbey 22.09.2006, 10:50 Erzincan,iliç,kuruçay,yalingöze(eski adi kinanaliyim) istanbul pendikte yaşiyorum ama bir gun erzincanin merkezine dönecem orda yaşiyacam canim erzincanim bütün canlara selamlar :) gokhan5 23.09.2006, 01:22 Çağlayan Köyündenim ama doğma büyümü İzmirde yaşıyorum royemi 23.09.2006, 21:14 gözlerimi sansa köyünde açtım altınbaşak beldesinde yaşıyorum ama şuanda izmirdeyim:P melek24 26.09.2006, 21:27 Biz nüfüsta Erzincan'nın Refahiye ilçesine bağlıyız.Ama orayı ailem dahil hiç görmemişiz.Bursa'da yaşıyoruz. Aydın. 26.09.2006, 21:46 melek sen yaylacık köylümüsün yücel 26.09.2006, 23:16 Eskiden Merkeze Bagliydi Simdi ÜzÜmlÜye Baglandi Sansaliyim Almanyadayim TÜm Erzincanlilara Selam Olsun melek24 26.09.2006, 23:18 Hayır Adem YAVUZ 28.09.2006, 19:13 Biz bu kadar az olamayız. Dostlar VERİN ÇOŞKUYU... :eek: :taz: arda24 29.09.2006, 18:03 bende iliçliyim doruksaray köyündenim.ama ilçe merkezinde yaşıyorduk,18 yıldır istanbul da yaşıyoruz. yorgun demokrat 01.10.2006, 17:45 ben erzincan merkez pınarönü köyünde doğdum şu an ankarada yaşıyorum babamlar malatyadan,annemler tunceliden sürgün gelmişler ayrıca babamlar şıh ahmet dedeli annemler ise baba mansur ocagına mensup ailem erzincanda ben ankara'da bulunmaktayım HAYATTA ENBÜYÜK ZAFER İNSNIN KENDİNİ BULMASIDIR Adem YAVUZ 04.10.2006, 21:13 TERCAN 7802 İl merkezine 88 km. uzaklıkta, 1592 km2 yüzölçümü olan ilçenin 2000 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 33.643'dür. Nüfusun 11.207'si İlçe merkezinde 22.436'sı köylerde yaşamaktadır.İlçeye 3 Belde, 69 köy ve 116 mezra bağlıdır. Eski bir tarihi olan ilçe, Kanuni Sultan Süleyman zamanında kesin olarak Osmanlı egemenliğine girmiştir. İlçenin Selçuklulara tabi Saltuklular Beyliğinin yöneticisi Mamahatun tarafından 1190 tarihinde kurulduğu tahmin edilmektedir. İlçe uluslararası E-80 karayolu üzerinde Erzurum ve Erzincan illerine aynı uzaklıktadır. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçenin güney kesimlerinde hububat ekimi, sulamaya açılmış olan batı ve kuzey kesimlerinde şeker pancarı ekimi yapılmaktadır. Tercan barajı hidroelektrik santrali sol ve sağ sahil sulama kanalları ile 17.000 ha. tarım alanını sulamaktadır. İlçenin Sümer Holding A.Ş. Ayakkabı Fabrikası önemli sanayi kuruluşudur. Önemli tarihi eserleri arasında; Saltukoğulları hükümdarı Mamahatun Külliyesi ve türbesi, kervansarayı, hamamı ve mescidi, kötür köprüsü, pekeriç kalesi, abrenk (vank) kilisesi, kefrenci tapınağı bulunmaktadır. İlçede işleme özellikleri olan Tercan taşı ilkel usullerle ocaklardan çıkarılmakta ve kullanılmaktadır. Tercan taşının kış dekorasyon malzemesi olarak inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Eski bir tarihi olan ilçe, Urartular ve Asurlular'ın etki alanı içinde kalmıştır. Tercan, daha sonraları sırasıyla Medlerin, Persler'in, İskender İmparatorluğu'nun, Araks Devleti'nin ve Roma İmparatorluğu'nun egemenliğine girdi. Malazgirt Savaşı'nı izleyen dönemlerde, Mengücek Beyliği'nin yönettiği yöre, sonraları Eretna Beyliği'ne bağlandı. Timurun saldırılarına da uğrayan Tercan, uzun bir süre Akkoyunlular'ın yönetiminde kaldı. Otlukbeli Savaşı'ndan (1473) sonra Osmanlı İmparatorluğu'na katıldıysa da, Akkoyunlular Tercan'ı, bir süre için geri aldılar. Tercan, Kanuni Sultan Süleyman zamanında kesin olarak Osmanlı egemenliğine girdi. TARİHİ YERLER VE ESERLER Çadırkaya bucağında Çadırkaya tepesi, Konarlı köyünde Şirinli kale, Esenevler köyünde Şirinkayalar mağaraları, Üçpınar köyünde Vank kilisesi, yörenin ören yerlerindendir. Kadın Hükümdar Mama Hatun ve Külliyesi Saltukoğullan Hükümdarı II.İzzettin Saltuk'un kızı olan Mama Hatun, 1191 yılında Saltukoğullan Beyliği'nin hükümdarı olmuştur. Eyyubiler'in Ahlat'ı kuşattıklattıklaı sırada çevre beyliklerine ait ordularla, Ahlat'a yardıma giden Saltuklu kuvvetlerinin başında bulunmaktaydı. Hükümdarlığının ilk yıllarındaki durumu açıklık kazanmamış olmakla beraber, yeğenlerine karşı kararlı ve güçlü bir şekilde mücadele ederek 10 yıl hükümdarlığını sürdürmüştür. Mama Hatun Mısır ve Suriye Meliki El Adil'den kendisine uygun soylu biriyle evlenmesi konusunda istekleri gerçekleşememiş, kadın hükümdar olmanın güçlükleri nedeniyle siyasi yaşamından ayrılmıştır. Onun daha sonraki yıllarda nasıl yaşayıp, kaç yaşında öldüğü bilinmiyor. Ancak, hayatının son yıllarını Tercan'da geçirmiş olması ve buradaki türbede defnedilmesi ile Tercan, bir süre onun adıyla anılmıştır. Bu soylu kadın hükümdar, Tercan'da Orta Çağ Türk mimarisinin en ilginç ve önemli eseri kervansaray, hamam, mescit ve kendi türbesinden oluşan büyük bir külliye inşa etmiştir. Mama Hatun Türbesi Saltuklu dönemine ait olan türbenin, 1192 yılında ölen Saltuklu Erzurum sahibesi Mama Hatun için yaptırılmıştır. Mimarı Ahlatlı Ebul-nema bin Mufad-dalü'l-Ahval'dır. Türbe, dairesel planlı mimari özelliği ile Anadolu türbe mimarisi içindeki tek özgün eser olarak dikkat çeker. Türbe kapısı üzerinde bulunan 5 kitabenin dördünde kurandan alınan ayet, Hazreti Muhammed ile 4 Halifenin adlan, birinde ise mimarın adı yazılıdır. Ortadaki sivri külahlı kümbet, kimi aynlıkları dışında, genel çizgileriyle Ahlat kümbetlerini andırmaktadır. Sarımsı kesme kireç taşından inşa edilen yapı, iki bölümden oluşur. Ortadaki kümbet ve çevresinde 2.50 m kalınlığında dairesel duvarla çevrilmiştir. Çevre duvar, içten 11 nişlidir. Bu nişlere Mama Hatun'un yakınlarının sandukaları yerleştirilmiştir. T.Erdoğan Şahin'e göre, Evliya Çelebi'nin gördüğü orijinal süslemeli mermer sandukanın yerine, günümüzde geç dönemlere ait sembolik bir sanduka bulunmaktadır. Ortada yükselen kümbet iki katlıdır. Dıştan 8 dışbükey dilimler, köşelerde ince uzun sütuncelerle son bulmaktadır. 8 köşeli kaide üstünde yükselen kümbetin altında çapraz tonozlu mezar odası vardır. Üst kattaki mescide 7 basamakla çıkılmaktadır. Taçkapı mukarnas dolgu, geometrik motifler, çok dilimli rozetler ve dörtlü düğümlerle bezenmiştir. Bordürlü dikdörtgen niş içindeki mazgal pencereler üzüm salkımı, palmet ve rumi süslemelidir. Mama Hatun Kervansarayı, Hamamı ve Mescidi Yapım kitabesi bulunmayan kervansarayın 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. T.Erdoğan Şahin; A.Tevhid ve Ravendi'yi kaynak göstererek yapının 13. yüzyılda inşa edildiği görüşündedir. Türbenin 30 m doğusundadır. Onarımlar nedeniyle özgün biçimini yitirmiştir. Yakın bir geçmişte çevre düzenlemesi ile birlikte restorasyonu yapılmıştır. Ana hatlarıyla Osmanlı kent hanları planındadır. Sarımsı renkte, düzgün kesme kireç taşı ile inşa edilmiştir. Çevre duvarı konik çatılı 16 silindirik yarım kuleyle desteklenmiştir. Doğuda sivri kemerli taçkapı vardır. Girişin sağ ve solunda dikdörtgen planlı mekanlar sıralanır. Ortada üstü açık avlu, kuzey ve güneyinde yük hayvanları için uzun ahırlar ve bir dizi hücre bulunmaktadır. Planı ve mimari özellikleriyle 12. yüzyıl sonunda yapıldığı sanılmaktadır. Kervansarayın kuzeydoğu köşesinde yer alan Mama Hatun Hamamı, kitabesi olmamakla birlikte kervansarayla aynı zamanda yapıldığı sanılmaktadır. Orijinal özelliklerini oldukça yitirmiştir. Külliye içerisinde bulunan ve Evliya Çelebi'nin sözünü ettiği mescit, I.Dünya Savaşı'nda yıkılmış, daha sonra yerine bir cami inşa edilmiştir. Kötür Köprüsü Tuzla suyuyla, Karasu'nun birleştiği yerdedir. Tümüyle yontma taştan olan yapının, günümüze yalnızca ayaklan kalmıştır. Pekeriç Kalesi (Çadırkaya) İlçenin Çadırkaya beldesinde bulunmaktadır. Yaklaşık 100 m yüksekliğinde doğal kayadan oluşmaktadır. Kayaya oyulmuş odalar, merdivenler, sarnıçlar bulunmaktadır. Surlardan günümüze çok azı gelebilmiştir. Kalıntılar buranın çok eski bir yerleşim alanı olduğunu göstermektedir. Abrenk (Vank) Kilisesi Üçpınar köyü yakınlarındaki Vank dağının güneydoğusunda, çukurca bir alan içerisindedir. Giriş kapısının üzerinde 1854 tarihi yazılıdır. Kilise ile birlikte bir şapel ve iki adet dikili taş bulunmaktadır. Bu taşlar, mimarisi ve bezemesiyle dikkat çekici olup, 12. yüzyıldan sonra Selçuklu Beyi Nasurettin dönemiyle tarihlenen kitabeleri taşırlar. Kefrenci Tapınağı İlçenin Oğulveren köyündedir. Bezemeleri önem taşımaktadır. Yapı, Pers özelliğine sahiptir. Oklu Baba İlçeye 20 km uzaklıkta, Çadırkaya beldesinde bir tepe üzerinde bulunan mezarlık, savaşta ok ile şehit düşen bir ermişe ait olduğu söylenir. Ağ Baba İlçeye 15 km uzaklıkta Akyurt köyünde, Ağaçlık ve sulak bir mesire yeridir. Yöre halkı tarafından kutsal sayılan bu yer, ziyaret edilmekte ve kurban kesilmektedir hulyadogru 05.10.2006, 17:33 Erzincan iliçliyim kadıköyde oturuyorum.saygılar... siyahhh 05.10.2006, 19:13 bende erzincan ciminliyim fakat uzun zaman gecit beldesin de kaldık.şimdi alanya'dayım. Silan 06.10.2006, 14:17 merhaba bende Erzincan Çayırlı'lıyım.Adem'in de dediği gibi biz bu kadar değilizdir umarım... Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) merhaba bende Erzincan Çayırlı'lıyım.Adem'in de dediği gibi biz bu kadar değilizdir umarım... bu arada bende 14 senedir İstanbul'da ikamet ediyorum. ErDaL24 06.10.2006, 14:22 yeni gelen hemşolara selam... Aydın. 06.10.2006, 14:22 hehe varmı tercan gibisi varmı yaa öle özledimki yaa erzincanımı off kısmet olsada gidebilsem... ulalıgenç 06.10.2006, 14:30 Erzincan merkeze bağlı Ulalar köyünde(şimdi belde oldu gerçi) 10 yıl yaşadım.Şimdi izmirde yaşamaya çalışıyoruz.Bakalım ne kadar dayanabilicez. Şoreş 06.10.2006, 14:32 Bizim dedeler Tercandan İmranlıya gelmişler. Zerikiyanlılar. foodal 06.10.2006, 14:42 Erzincanın içinden:biggrin: merkezin merkezindeyim taaaaaaki 1989 a kadar... Malesef bir daha da gidemedim :no: İnönü ya da Barbaros okullarında okuyan var mı acaba :confused1 belki sınıf arkadaşıma rastlarım burda, ne güzel olur:biggrin: ErDaL24 06.10.2006, 14:45 bende atatürk üni. erzincan meslek yüksek okulunda okudum varmı orda okuyan yada mezun olan bende arıyorum okul arkdaşlarımı :) Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) Bizim dedeler Tercandan İmranlıya gelmişler. Zerikiyanlılar. tamam yaavv gürsel seni de yaptık erzincanli..... Şoreş 06.10.2006, 14:50 Erzincanlı olmak güzel.. Zaten Sivaslıyım Erzincanlıyım Tunceliliyim diyince hemen Alevi olduğumuzu anlıyorlar ve bu hoşuma gidiyor.. ;) Hüseyin69 06.10.2006, 14:51 cayirli ilcesi tolistan (pinarli),awsen(yukari ve asagi kartalli), tivnige tivnik(ortaköy),mentere (mantarli),qerewsenu(karahüseyin), bulmus ,palanka (....), sengül (kilise ve kürt kacagi) vican(yollarüstü), kargin(altunkent) bölgelerinden katiliyorum yarismacilara basarilar:rolleyes: ErDaL24 06.10.2006, 15:04 [QUOTE=Hüseyin69] bulmus ,palanka QUOTE] abi palankayı biliyorum bizim dagların arkasında kalıyor bizim dedelerimiz derviçcemal ocagı mezarlgı var palankada orda yatıyorlar.... valla bulmuşun kızları güzelligi ile meşhurdur:) ulalıgenç 06.10.2006, 15:07 [QUOTE=Hüseyin69] bulmus ,palanka QUOTE] abi palankayı biliyorum bizim dagların arkasında kalıyor bizim dedelerimiz derviçcemal ocagı mezarlgı var palankada orda yatıyorlar.... valla bulmuşun kızları güzelligi ile meşhurdur:) Ben Palangaya çok gitmişimdir.Eskiden çevre köylerin çoğu Palangaya Ceme giderdi. Aydın. 06.10.2006, 15:27 Erzincanlı olmak güzel.. Zaten Sivaslıyım Erzincanlıyım Tunceliliyim diyince hemen Alevi olduğumuzu anlıyorlar ve bu hoşuma gidiyor.. ;) Sen zaten erzincanlısın kardesim bidaha sivaslıyım deme:lol: Adem YAVUZ 07.10.2006, 23:18 bende atatürk üni. erzincan meslek yüksek okulunda okudum varmı orda okuyan yada mezun olan bende arıyorum okul arkdaşlarımı :) Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) tamam yaavv gürsel seni de yaptık erzincanli..... Erdal24 merhaba, Erzincan Meslek Yüksek Okulu 1996 Haberleşme mezunuyum. Güzel günlerdi.:lol: Adem YAVUZ 08.10.2006, 22:46 ERZİNCAN BAKIRI İMALAT VE EL SANATLARI Ürünün Adı : Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı Ürünün Coğrafi İşaret Tescil No : 38 Ürünün Üretim Alanı : Erzincan ili ve ilçeleri : Erzincan, Üzümlü, Çayırlı, Tercan, Mercan, Kemah, Refahiye, İliç, Kemaliye, Otlukbeli. Ürünün Çeşitleri : El Teklisi Makine Teklisi Mine İşleme Dövme Serigrafi 78847883 Ürünün Tarifi :İşlemeci ustalarınca özel tasarlanan şekillerin oyma tekniği ile tekli kalemle bakır üzerine çıkarılması işlemidir. Külçe halinde gelen hammaddeyi levha haline dönüştürüp elde ve tezgahlarda şekillendirerek sanatkarın, tarihten gelen birikim ve ince nakışı ile 104 elden geçirerek ortaya koyduğu bir sanat eseridir. 105. el müşterinin elidir. Üretim Koşulları : Külçe halindeki hammadde bakır hattanesinde ocaklarda eritilir, kalıplara dökülür. Kalıplara dökülen bakır, üretilecek ürürün özelliğine göre silindirden ( vals tezgahlarından ) geçirilerek kalınlığı ayarlanır. Silindirden geçerken sertleşen bakır tekrar fırınlarda tavlanır. Bu işlem istenilen ölçüye gelinceye kadar tekrar tekrar yapılır. Levha haline gelen bakır daire makaslarında istenilen ebatlarda kesilir. Kesilen levhalar yaklaşık 500 çeşit kalıplara göre, ustasına ve kendine özel bir şekilde sıvama tezgahlarında, mazgala yardımıyla birkaç işlemle şekillendirilir. Küçük parçalar direk tezgaha girer, büyük parçalar için ayrıca kovan basılır. Tekrar tavlandıktan sonra sıvama tezgahlarında kalıplar üzerinde şekillendirilir. 7883 Ürünün Özellikleri : Bakır, üzerinde yapılan her işlemde sertleşir. Bundan dolayı her işlem sonunda tavının alınması gerekir. Yapılan ürün kalıptan çıkınca polisaj makinelerinde parlatılır. Lehim ve kaynak işlemleri yapılır, tekrar polisaja girer, üzerlerindeki yağın temizlenmesi için 900 lik sıcak deterjanlı suda yıkanır. Kavak ağacından elde edilen ince hızar talaşıyla kurulanır. Üzerlerindeki talaş tekrar fırçayla silinerek, vernik işlemi yapılır, kurulandıktan sonra belirli yerlere bant çekilerek boyaya şekil verilir, tabancayla boyama işlemi yapılır. Boyanan ürün fırınlanarak kurutulur. Boyanın kalitesi ürün üzerindeki ayırt edici özellik olarak görünür. İmalatı yapılan ürünler, boyanın sertleşmesi için işlemeye girmeden önce 7-10 gün süreyle bekletilir. İşleme Özellikleri : İşlemeci, ürünün işleme tarzını kafasında tasarlar. Bir işlemeci binlerce desen çıkardığı gibi, her işleme ustasının kendisine özgü bir tarzı ortaya çıkmaktadır. Bakırın kararmaması için tekli kalemle işlemenin yapılması gerekir. Böyle işlenen eser 100 sene kararmaz. Tasarlanan şekiller “Oyma Tekniğiyle” tekli kalemle bakır üzerinde desenin şablonunu çıkarır. Daha sonra tekli kalemle ara işlemini yapar, gümüş kaplamaya hazır hale getirir. Sonra dolgu kalemiyle gümüş kaplanacak yerler doldurulur. Ürün üzerinde özel bir formülle hazırlanmış gümüş-nitrat’ta gümüş kaplama yapılarak işlemin ikinci aşamasına geçilir. Mısır kalemiyle, kalan işlenmemiş yerler ( desenlerin eksik kalan kısımları işlenir. Bu işlemden sonra ürün kırmızı beyaz renk alır. ) Ürünün oksitlenmemesi için üzeri şeffaf ve kaliteli vernikle verniklenir. Sanatkar tarafından özel hazırlanmış kaliteli selülozik, şeffaf vernik, sanatın sanatkar yönünden ayırt edici özelliğidir. Son olarak 24 saatlik beklemeden sonra ürün satışa hazır hale getirilir. Mine İşleme Özellikleri : Bu ürünler ayrıca bakır üzerine mine işleme olarak ta işlenmektedir. Tüm bu tarzda ortaya çıkan bakır ürünleri üzerine mine işleme olarak yapılması ikinci bir ürünü ortaya çıkarmaktadır. Üretim Hacmi : Her atölyede üretilen ürünler, ürün çeşitleri çok farklı olduğundan ve bakır işlemecileri kendi evlerinde de işlemeyi yapabildiklerinden üretim hacmi gelebilecek her türlü siparişi karşılayabilecek potansiyeldedir. Ürüne Sağlanan Korumanın faydaları ( ekonomik, sosyal, çevresel, kültürel, bölgesel ) : 1970’li yıllardan 90’lı yıllara kadar bir sektör olan Erzincan bakırı imalatı ve el işleme sanatı Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret kapsamında tescil ettirilerek, mevcut üreticilerle çalışma komisyonu oluşturulmuş olup bu sanatın tekrar iç ve dış piyasalarda canlandırılması çalışmaları yürütülmektedir. Böylelikle dünya pazarlarına açılacak olan tescilli bu ürünün Erzincan’da tekrar sektör haline getirilerek 3 bin – 5 bin kişinin istihdamı hedeflenmektedir. Yapılacak bu çalışma ilin ekonomik gelişmesinde lokomotif öncü rolü oynayacağı kesin bir gerçek olarak görülmektedir. 7885 Bakır İşlemeciliği : Erzincan’da bakır el sanatlarının başlangıcı çok eskiye dayanmaktadır. Dövme bakırcılık çok eski bir meslek olmasına rağmen, bakır işlemeciliğinin başlangıcı 1955-1960 yılları arasıdır. Bu yıllarda Erzincan’da çeyiz eşyaları satan birkaç esnafın dükkan vitrinlerinde bakır hamam tası, sabunluk bulunmakta iken hamam taslarının iyi satıldığı görülünce bunların seri imalatına başlanmıştır. Daha sonraki yıllarda bakırcılığın cazip hale gelmesiyle turistik bakır süs eşyalarının üretimine başlanmıştır. Çaydanlık, semaver, sürahi, vazo, tepsi, çay-kahve-zemzem takımları vs. süs kulanım eşyaları yapılmakta olup, bakırın boyanması ve işlenmesi ile yurt içi ve yurt dışına pazarlanması sağlanmıştır. 1955-1960 yılları arasında küçük atölyelerde işleme bakırcılığın başlaması ile Erzincan el sanatlarında cazibe merkezi olmuş ve 1970’li yıllarda bakırcılık altın çağını yaşamıştır. 7886 Yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan bakırcılık sanatının parlak çağı fazla uzun sürmemiş yok olma durumuna gelmiştir. Ticari yönden parlak dönemi ise 1980-1985 yılları arasındadır. Ancak bu dönemdeki fazla sürüm ve fazla kazanma hırsı bakır işlemeciliğinin sanat değerini en alt seviyeye indirmiştir. Önceleri “Tekli” kalemle işlenen bakır, daha sonra makinelerle işlenmeye başlanmıştır. Bilgisiz kişilerin sektöre girmesiyle bilinçsizce ve sanat değeri olmayan bakır işleri üretilmeye başlanmış ve bundan da bakırcılık sanatı büyük ölçüde talep yetersizliği ile karşılaşmıştır. Üretimin yüzde 10’u yurt içinde, özellikle Ege ve Akdeniz Bölgeleri’ne, yüzde 90’ı ise yurt dışında A.B.D., İtalya, Finlandiya, Japonya, Almanya, Fransa gibi ülkelere pazarlanıyordu. Sanat değeri azaldığından önce yurt dışı, daha sonra da yurt içi pazarlar gün geçtikçe zayıfladı. Bu işten gelir sağlayanlar kendi sanatlarına kendileri değer vermeyerek başkalarının değer vermesini beklediler. Bugün bu bilince varan birkaç bakır işletmecisinin sabır ve üstün gayretleriyle Erzincan’ da bakır işlemeciliği azda olsa yapılmaktadır. 7884 Yapılan araştırmalara göre bu gün Erzincan’ da faaliyet gösteren yaklaşık 8-10 mağazada işleme bakır ve turistik bakır eşya satılmaktadır. Bakır işlemeciliğinde çalışan 40-50 civarında işçi bulunmaktadır. Halen tam kapasite ile çalışma imkanı bulunmayan 3 atölyede turistik bakır ürünleri üretilmektedir. muırat 09.10.2006, 22:13 Merhaba dostlar bende Erzincanlıyım çayırlı mantara köyündenim. İstanbul'da yaşıyorum.. Doruksaray 11.10.2006, 00:04 Erzincanın ilic ilcesindenim.Şuan istanbulda yaşıyorum. bıldırcın24 12.10.2006, 13:09 erzincan tercan balözü köyü doğumluyum.malum varolmak ilerlemek ve hayata daha iyi tutunabilmek,hayatta varlğını hissettirebilmek adına göç'e maruz kalanlardanım.ama herzaman aklımı kemiren ve mantığımı yoran şu soruyla muhattap buluyorum kendimi.batıya sunulan imkan ve olanaklar neden bize sunulmadı.neden iyi, başarılı olmamız istenmedi,yeni bir hacıbektaşı veli 'den mi,pir sultan abdal'dan mı? yada isimlerini telafuzla bitmeyecek yüzlerce değerlerimizden birinin daha varolmalarından mı çekinildi.öyle ya dağlar'a bayırlar'a sadece kuşların kurtların barınabilecekleri yerlere neden sürülelim. neden dışlanıp hor görülelim. £LİF 12.10.2006, 14:49 merhaba dostLar bende Refahiye bağLı çıragediği köyündenim..Şimdi İstanbul'da yaşıyorum.. Şoreş 12.10.2006, 17:24 Tercan ve çevre doğu ilçelerindeki Zerikan Aşiretinden olan canlar bana Ö.M ile ulaşmaya çalışırsa çok sevinirim.. seyhunbey 12.10.2006, 18:40 merhaba bende iliçliyim :) istanbulda yaşiyorum ''Oy desinler desinler senide bana versinler ERZİNCAnli desinler tey tey tey '' erzincan_kızı 13.10.2006, 18:11 hayır sadece merak ettim:) nerden gelirki durup dururken insanın aklına??:) murat_acik 14.10.2006, 17:28 erzincan-Teracan/şengül köyü ne kadar yakınsam sana bir o kadar da uzağım artık...sana gelsemde o çocuk ben değilim artık...o benden gideli çok olsa gerek...gelsem beni o edermisin...o ölen çocuğa bezermisin yeniden.. erzıncankızı 14.10.2006, 18:12 erzincanlıyım ben erzincannnnnnnnnnnnnnnnn kurban olam ya ölem ben ya ölem köyüme cimin pınarlıkaya hc gıdemedım köye.zamanında bızımkıler dersim hozattan göçmüşler erzıncana.şimdide istanbul kartaldayıs bızım butun köy burda zaten yabancılık cekmıyo kımse:D Hüseyin69 14.10.2006, 18:31 erzincanlıyım ben erzincannnnnnnnnnnnnnnnn kurban olam ya ölem ben ya ölem köyüme cimin pınarlıkaya hc gıdemedım köye.zamanında bızımkıler dersim hozattan göçmüşler erzıncana.şimdide istanbul kartaldayıs bızım butun köy burda zaten yabancılık cekmıyo kımse:D sn erzincankizi daha önce sizi uyarmismiydiM ? ..... yorum mesaj ve yazilarinizin icinde bazen oldukca ciddiyetten uzak kelimeler bulunuyor isterseniz forum kuralalrini tekrar okuyun aksi takdirde size yaptirim uygulanmasi an meseledir. lütfen Bu sekil kelime uzantanlarin akibeti hicte iyi olmamistir erzincannnnnnnnnnnnnnnnn uyarilari ve kurallari ciddiye alin astare 14.10.2006, 18:34 erzincanlı bir arkadaş vardı askerde. adı neydi:huh: unuttum. haa engindi. çayırlılıydı sanırım. çocuğa bi iftira atmışlardı ama sonra gerçek açığa çıktıydı. neyse iyi çocuktu bazen zazaca küfürleşirdik he he :) nesrin yıldıran 14.10.2006, 18:40 ben erzincan merkeze bağlı mertekli köyündenim 14 yıldır izmirde yasıyorum murat_acik 15.10.2006, 15:18 sana gelsem tutarmısın ellerimi yeniden yeniden okşarmısın saçlarımı verirmisin yeniden kır kokundan toprağına kabul edermisin yeniden.. seni bırakıp gittim ya belki sildin beni kendinden. ama bir bilsen seni ne çok özlerim görsen tekrar sarar mısın beni. Tercan/Şengül Köyü(kürt kaçağı) ErDaL24 15.10.2006, 15:21 erzincanlıyım ben erzincannnnnnnnnnnnnnnnn kurban olam ya ölem ben ya ölem köyüme cimin pınarlıkaya hc gıdemedım köye.zamanında bızımkıler dersim hozattan göçmüşler erzıncana.şimdide istanbul kartaldayıs bızım butun köy burda zaten yabancılık cekmıyo kımse:D bende ciminliyim pınarlıkaya yı çıkartamadım eski adı nedir.. erzıncankızı 15.10.2006, 21:45 eski ismi hınzoru erdal24 ErDaL24 16.10.2006, 13:49 eski ismi hınzoru erdal24 hımm sizin köy galiba avcılar(kiştim) tarafında tanıştıgımıza memnun oldum hulyadogru 17.10.2006, 13:12 ERZİNCAN`nın iliç ilçesine bağlı çobanlı köyündenim.eski ismi(kondosu)dur.kadıköyde oturuyoruz.sevgilerle... Zaza_024 17.10.2006, 21:28 arkadaşlar slmlar.. benim de babam avşen'li.. annem ekrek... kimseyi göremedim bizim köyden.. güzel dostluklar kurmak dileğiyle.. cadaloz_24 17.10.2006, 23:51 Erzİncanin Otlukbelİlİyİm Ama HİÇ Gİtmedİm Ben izmirde DoĞup BÜyÜdÜm Aİlem Arada Sirada Gİdİyo YoRuM78 19.10.2006, 22:46 anketin cok guzel toprak ama erzincanlı olupta erzincanda oturmayan bayagı arkadaslar var bir şikta erzincanlıyım ama erzincan dısında baska yerde otuyorum olabilirdi... tskler bende erzincanlıyım ama uzun bır suredir istanbulda yasamaktayım 24 ayar olmakolay diğil: ) Adem YAVUZ 20.10.2006, 01:42 8168 Erzincan adı ile birlikte anılan Erzincan Leblebisi, ilin önemli ekonomik ürünlerindendir. Kendine özgü tadı ile ünlenen Erzincan leblebisi kısaca şöyle yapılır: Nohutlar sulama kanalında sulanır. Büyük tavlama kazanında tavlandıktan sonra bir süre bekletilir. Bu bekletme süresi 20 ile 30 gün arasındadır. Beklemeden sonra, tavlama kazanında tavlanan nohutun malafak tavasında leblebi haline gelmesi sağlanır. Daha sonra kavurma makinesinde 140 derece ısıda 5 dakika kavrulan nohut leblebi halini almış olur. ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ 8169 Erzincan ekonomisinde önemli bir yeri oluşturan tulum peyniri, Türkiye çapında tanınmış peynir çeşitleri arasında yer alan ve çokça talep edilen bir üründür. Kendine özgü tadı ile diğer peynirlerden ayrılan tulum peynirinin yapımı da özen istemektedir. Süt ince tülbentten yapılan süzekten süzülerek, kaynatma derecesine gelinciye kadar ateşte ısıtılır. Isıtılan süte, peynir mayası katılır ve peynir kazanı kalın bir örtüyle sarılarak, mayalanmaya bırakılır. Mayalanan süt, süzeklere alınarak, yüksek bir yerden asılır ve suyun peynirden ayrılması sağlanır. Suyu süzülen peynir büyükçe iki taşın arasına konularak, kurumaya bırakılır. 2-3 gün sonra, kelle haline gelen peynirler tuzlanarak yoğrulur. Püre halini alan peynir, içi temizlenmiş deri veya bidona kuvvetlice basılır. Deri kalın bir iğne ile delinerek peynirin kalan suyu da akıtılır ve kurumaya bırakılır.Erzincan Tulum Peyniri de Cimin Üzümü gibi Türk Patent Enstitüsü tarafından sertifika alarak Ülke genelinde sayılı ürünler arasında yerini almıştır. Kaynak: http://www.erzincan.gov.tr/iltarim.htm umut555 21.10.2006, 16:35 merhaba ben umut erzıncan heybeli köylüyüm antanyada yaşiyorum.. Herkese sevsilerle.. Adem YAVUZ 23.10.2006, 02:28 ÇAYIRLI ÇEVRESİNDEKİ TARİHİ BULUNTU VE KALINTILAR KALE KALINTILARI Toprakkale, Büyükyayla, Çayırlı Cezaevi civarında, savunma amaçlı bazı yapılardan kalma kalıntılara rast gelinmiştir. 8210 CAMİ VE MEDRESE Erzincan yıllığında adı geçen 1690 yılında yapılmış olan cami bugün yoktur. Bugün yerine yeni cami yapılmıştır. CENNETPINAR CAMİ Hicri 1100-1684 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Mehmet Efendi isimli bir zatın yaptırdığı rivayet ediliyor. 1993 yılında toprak olan çatısı değiştirilmiştir. Bir zaman medrese olarak kullanılmıştır. Kapısı işlemeli bir yazı ile süslenmiştir. Binanın içerisinde yer alan yazılar okunamamıştır. Binanın yapılışı ile ilgili birde hikayesi vardır. Binanın duvarları yapıldıktan sonra sıra binanın üzerinin örtülmesine gelmiştir. Ertesi gün gerekli olan kerestenin getirilmesi için gidilecektir. Sabah ustalar geldiklerinde bir de bakarlar ki kereste getirilmiş hatta binanın üzeri örtülmüştür. Genelde kerpiç ve taş malzeme kullanılarak yapılmıştır. Çatının örtülmesinde kullanılan ağaç aksamı ardıç ağacından yapılmıştır. Duvarları oldukça kalın yapılmıştır. KONAK İlçe merkezinde yabancıların ağırlanması maksadıyla yapılmış binalar vardır. Bunların bir kısmı ev bir kısmı ise depo olarak kullanılmaktadır. Yaylakent Köyü'nde restore edilmiş ince ahşap sahip bir konak mevcuttur. Bu konak hala kullanılmaktadır. MEZAR TAŞLARI Pek çok köyde Arap alfabesiyle yazılmış mezar taşlan vardır ki bu taşların incelenmesi ile civarında yaşayan insanlar hakkında daha net bilgi elde edilebilir. Şifahi kaynaklardan öğrendiğimize göre ' bir taştan yapılan bu mezar taşları Tercan'da yapılıp getirilmektedir. Bu mezarlar üzerinde genelde yapılan şekiller benzerdir. Bardak, kılıç, tüfek,at, ibrik, demlik gibi semboller vardır. Bu sembolle göçebe yaşam tarzlarıyla ilgili olduğu tahmin edilmektedir. Bunlarla birlikte daha öncede belirttiğimiz gibi koyun şeklindeki mezar taşlarına Saygılı, Çilhoroz, Büyükyayla, Mantarlı'da rastlanmaktadır. 8209 HARABE KÖYLER Gelinpınar Köyünün yakınında şuanı Kaynaklardan öğrendiğimize göre Manisa/Mamsı adı verilen: büyük bir köye ait harabeler hala bulunmaktadır. Büyük yontma taşlardan yapılan binalarda kalayık yapıldığı rivayet edilmektedir. Buradaki yıkıntılardan çıkan çoğu malzemenin başka yerlerde değerlendirildiği söylenmektedir. MAĞARALAR Balıklı, Ozanlı, Bozağa, Saygılı'da eski dönemlerde yerleşim amacıyla kullanılmış mağaralar vardır. Özellikle Ozanlı ve Bozağa'daki mağaraların yontularak yapıldığı anlaşılmaktadır. EVLER Genellikle evler kerpiçten yapılmakta, duvarların dış yüzeylerine bölgede Balıklı'dan çıkartılan iz Toprak adı verilen malzeme ile sıva yapılmaktadır. Ahşap unsuru, bu evlerde ağırlıktadır. Çam, ;söğüt malzeme sıklıkla kullanılmıştır. Eski evlerde girişte geniş bir hol bulunup bütün aile sakin : normal zamanlarda burada oturur, kışın eğer tek soba yanıyorsa bu holde yanar, evin diğer odaların kapıları bu hole açılır. Bugün köylerde ve ilçe merkezinde kullanılan bazı evlerde tespit ettiğimiz, işlemeleri geçmişte bölgemizde ahşap işlemeciliğinin oldukça ileri olduğunu göstermesi açısından önemlidir. İlçemizde bol miktarda bulunan ahşap sütun başlıkları günümüze kadar bozulmadan gelen bu işçiliğinin güzel örnekleridir. Burada şunu da ifade etmek gerekir ki bu güne kadar gelmiş olan eski taş binalarda çimento ve yerine başka bir metodun kullanılmasıdır. Bu üslubun sadece ismi günümüze ulaşabilmiştir. ANIT MEZARLAR Başköy, Bozağa ve Balıklı'da Otlukbeli Savaşı'nda ölenlere ait mezarlar vardır. Bunların dışında ve alevi halifelere ait mezarlar vardır ki bu konu Kültür bölümünde daha detaylı olarak ele alınmıştır. KİLİSE Çayırlı merkezinde, Saraycık Köyü'nde, Büyükyayla Köyü'nde var olduğu bilinen kiliselerden günümüze pek bir şey kalmamıştır. Yine çoğu yerde maşatlık adı verilen Hıristiyan mezarlarına rastlanır. GELENGEÇ KÖYÜ Romalılar dönemine ait, büyük bina temellerine, su arklarına, borularına rastlanmıştır. Roma döneminde alt yapının bulunması bölgenin yerleşik hayat tarzının oldukça eskiye gittiğini göstermesi açısından önemlidir. BAŞKÖY Köyün ilk yeri sık sık sel baskınına uğradığı için değiştirilmiştir. Eski yeri çanak şeklinde bir vardır.. Araştırma konusu iki tepe üzerinde bulunan mezar buluntularına aittir. Bu mezarların Şama-ın bir koluna mensup Alevi Türkmenleri'ne ait olduğu tahmin edilmektedir. HEYKELLER Tercan- Çayırlı bölgesinde XV. yy.'dan kalma koç, koyun, at heykelleri bulunmuştur. Bu heykeller Akkoyunlu Devleti'nin yerleşik hayat kuracak kadar bölgede kaldıklarını göstermektedir. Çayırlı bölgesinde , köylerde mezarlıkları da mezar taşı şeklinde açık alanlarda otlak alanları göstermek için yapılmış olduğunu tahmin ettiğimiz heykeller bulunmaktadır. Başköy'de Akkoyunlu dönemine ait olarak bulunan paralar üzerinde bölge hakiminin damgası işli ongunlar yer almaktadır. Bunların bizce önemi değişim aracı olan paralara rastlanması bölede XV. yy.'da ticaretin oldukça canlı olduğu sonucunu vermektedir. Türkmen oymağının damgasını taşıyan koç ve koyun heykellerine Mantarlı, Yukarı Kartallı, Çilhoroz ve Saygılı'da rastlanmıştır. Çayırlı ve çevresi bazı köylerde rastlanan koçlarda güneş, gül motifleri, evlerde duvar taşlan araya yerleştirilen vazo-kandil motifleri,kılıç, çiçek motifleri Türk yerleşim dönemlerine ait motifler olup zamana kadar bu şekiller yapılarda kullanıla gelmiştir. Başköy, Bozağa ve Balıklı arasındaki mezarların 1473 Savaşından kaldığı söylenmektedir. Kaynak:http://www.cayirli.bel.tr/turizm.htm Serkan_Devrim 23.10.2006, 02:41 anket bölümümüz bulunuyor. konuyu uygun yere kaydırıyorum. Şoreş 23.10.2006, 02:44 Mezar Taşları çok ilgincime gitti... Bizim Batı Dersimde de öyle kalıntılar var.. Koç Heykelleri, büyük ihtişamlı Mezar taşları.. Ertugrulcan 24.10.2006, 00:37 Aslen Erzincan merkeze bağlı Tandırlı köyündenim.Ama doğma büyüme istanbul... Hormek84 24.10.2006, 01:58 bende refahiye yeniyurt köyündenim. istanbul da yaşıyorum erzıncanlı24 24.10.2006, 02:30 ben erzincan cayırlı merkezdeyım ıstanbulda yasıyorum Adem YAVUZ 01.11.2006, 00:13 Kopyala yapıştır tek yapabildiğim bu. Tarih Boyunca Kemaliye Kemaliye (Egin) çevresinde yerleşen ilk unsurların Kafkasya üzerinden Anadolu'ya inen Orta Asya Türkleri olduğu hususunda ortak bir kanı vardır. Türk boylan Fırat yolunu izleyerek hayvancılığa en uygun yaylalarda yerleşmiş olmaları bu kanıyı kuvvetlendirmektedir. Egin kenti, ilk ve orta çağlarda bazen yerli serdergeler, İran ve Romalılar arasında el değiştirerek yönetilmiştir. V. yy Pers dönemi, VI. yy'da Bizans dönemidir. IV. yy'da Sasaniler'in eline geçti. Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılışı ile Bizans toprakları içinde kalan Egin, VII. yy'da Arap saldırısına uğradı. İslâm-Arap egemenliği XI. yy'a, Alpaslan'ın 1071 tarihli Malazgirt Zaferi'yle bölgeye yerleşmesine kadar sürdü. Bu dönemin karakteristik niteliği, Bizans ve Arap kültürünün bölgeye hakim oluşudur. Türk boylarının Anadolu topraklarına ilk akınları 1015-1016 yıllarına rastlar. Fırat bölgesine yürümeleri, Malatya, Harput gibi önem arz eden kentleri zapt etmeleri de 1058 yılıdır. Bu tarihlerde Türk toplulukları bölgeye yerleştirilmiştir. Bölge daha sonra Anadolu Selçuklu Devleti, İlhanlı Devleti ve Akkoyunluların egemenliği altında yönetildi. Bu dönem içinde egemen olan yerler arasında Egin de vardı. Bu dönem çok sıkıntılı geçmiş, insanlar göçe zorlanmıştır. Timur istilasından sonra, Çelebi Mehmed döneminde (1413-1421) Osmanlı topraklarına katıldı. Bu tarihten sonra kent, "Egin" adını aldı. Bu tarihte başlayan Osmanlılar döneminde Egin adı kentte görülen ticari hayatın canlılığı nedeniyle ünlenmiştir. Yavuz Sultan Selim, sosyal ve kültürel önlemlere başvurmuş, Kafkasya'dan tehcir (göç ettirme) ettiği aileleri Egin'e yerleştirmiş ve bunlara geçimlerini sağlamak amacıyla İstanbul'da et satışını yönetmeleri için bir ferman vermiştir. Bu ferman metninde, "Egin ve 19 pare köyüne..." deyimi bulunmaktadır. Daha sonra, IV. Murad döneminde, et kethüdalığının göçü önlemediği görülünce, aynca odun ve kömür kethüdalığı verilmiştir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu 18. yy'da çetebaşı kimliğindeki derebeyi ailelerin denetimindeydi. Merkezi denetim zayıflamıştı. Bu dönemde "Egin Voyvodalığı" (Yönetimi), Kemah Beyleri adıyle anılan Sağırzadeler'in elindeydi. Ortalıkta eşkiya baskınları yaşanır. Bu dönemin güvensizlik ortamından Egin de payını alır. Yaylak kışlak bulmak amacıyle Rişvan aşireti ve Dersim eşkiyası Egin için tehlike unsuru olurlar. Daha sonra Egin, ticarî hayatında görülen parlak durum nedeniyle etkinliğinin artışı nedeniyle, Sivas Eyaleti'ni yöneten Köse Paşa Hanedanı ile, Kemah Beyleri Sağırzadeler arasında voyvodalık mücadelesine konu oldu. 1801 yılında fermansız ve şartnamesiz voyvodalığa getirilen Veli Bey, adamlarıyla birlikte Egin'e baskınlar düzenledi. Aynı eylemlerini 1812 yılında tekrarladı. Egin, 1815 yılına kadar, Veli Bey ve Kemah Beylerinin meydana getirdiği güvensiz ortamla yaşadı. Veli Bey, Anadolu Derebeylik döneminin en tipik örneklerinden biridir. Onun Sırp isyanı ile çakışan önemli ayaklanması Divriği, Egin, Arapgir, Keban, Darende, Akçadağ, Hekimhan çevresini felakete sürüklemiştir. Egin, Uzun süre Diyarbekir ve Sivas eyaletlerinin Arapgir Livası'na bağlı kaza merkezi olarak yönetildi. 1878'de Memuretül-aziz vilayetinin Elaziz Sancağı'na bağlı bir kaza merkeziydi. Cumhuriyet döneminden önce Elazığ'a, 1926'da da Malatya iline bağlı bir ilçe merkezi yapıldı. Adı, Mustafa Kemal Atatürk'ten esinlenerek 21.10.1922'de Kemaliye olarak değiştirildi. Daha sonra, 11.5.1938 yılında Erzincan ili sınırlarında bir ilçe olarak yönetildi. Kemaliye'ye yönelik olarak, İslâm ansiklopedisi 4. Cilt 195. sayfasında şu bilgiler verilmektedir: "Egin" adının Ermenice kaynak mânasına agn (akn)'dan geldiği gibi, şehrin de XI. asırda Vaspurakan Ermenilerinden bir gurup tarafından kurulmuş olduğu rivayet edilir (bk. J. Saint Martin, Memoire sur I'Armeie, Paris, 1818, I, 189). Bu havali, ilk ve orta çağlarda bâzan yerli Sergerdeler tarafından idare edilmiş, bâzan da İran ve Roma devletleri arasında elden ele geçmiş (bu civarda eski Roma yollarında bâzı izlere hâlen rastlanmaktadır) ve İslâm hâkimiyetine girdikten sonra da, Selçuklu devletinden daha evvel ve bu devletin zayıflamasını müteakip, mahallî muhtariyete sahip olduğu kısa devirler yaşamıştır. Timur istilâsından sonra, Çelebi Sultan Mehmed devrinde Osmanlı mülküne ilhak edilen Egin, uzun zaman Sivas eyâletinin Arapgir livasına bağlı bir kaza merkezi olarak idare edilmiş, XIX. asrın ilk yarısında Harput'a ve 1878'de Mamuretül'aziz vilâyetine bağlanmıştır. Türkiye cumhuriyetinin teessüsünden sonra Egin adı, Mustafa Kemâl Paşa'nın ismine izafeten, Kemaliye'ye çevrilmiş ve kaza ise, evvelce El'aziz'e (şimdiki Elazığ) ve sonra Malatya'ya tâbi iken, II Mayıs 1938 tarihli kanun ile, Erzincan vilâyetine bağlanmıştır. Cihannüma ve Evliya Çelebi Seyahatname'si gibi, XVII. asır kaynakları Egin'i, bol meyve yetiştiren bağlık bahçelik bir kasaba olarak zikrederler. Evliya Çelebi, Egin'in Sivas eyaletine bağlı bir kaza olmakla beraber, köylerindeki reayanın tekâlifi örfiyesinin Malatya muhassılı tarafından alındığını, kalesinin Çelebi Sultan Mehmed tarafından emân ile alınmış olup, orada yaşayan 300 kadar Hristiyanın vergiden muaf bulunduğunu kaydetmekte, gerek kalede ve gerekse aşağı şehirde 1.000 kadar üstü toprak örtülü mâmur evleri olduğunu söyler. Kaynak: http://www.kemaliye.gov.tr/menu2.asp?menu_id=37 denis 01.11.2006, 14:35 erzincan üzümlü büyükköy(devaplie) istanbulda yaşıyorumm. oksar da sac kebabı yemek,dörtyol da volta atmak,yaren kafede türkü dinlemek, özledim seni erzingan hemşo akrabayız büyük bir ihtimal(: bizimkiler de büyükköyden.. ErDaL24 01.11.2006, 14:39 hemşo akrabayız büyük bir ihtimal(: bizimkiler de büyükköyden.. oley sonunda bir akrabamı buldum burda:p denis özel mesaj yaz bana:) denis 01.11.2006, 14:43 nerden yazıldığını bulamadım yafuu(: bana yazdığın msja cvp yazma yetkim de yokmuş.. neyse.. babamın teyzesinin oğluyla aynı soyadını taşıyorsun(: ismi de hıdır s. tanıyormusun onu? ErDaL24 01.11.2006, 14:48 nerden yazıldığını bulamadım yafuu(: bana yazdığın msja cvp yazma yetkim de yokmuş.. neyse.. babamın teyzesinin oğluyla aynı soyadını taşıyorsun(: ismi de hıdır s. tanıyormusun onu? tamam ya hıdır s. amcam benim:) sana yazdıgım sms lere cecap yazabiliirsin cevap yaz yeri var alttta denis 01.11.2006, 14:56 yeni üye olduğum için msj yollayamıyorum.. en az 7 gündür üye olmam gerekiyormuş.. benim şimdi çıkmam gerekiyor.. bu arada hıdır abi amcansa senin baban da babamın teyzeoğlu oluyor.. yoksa olmuyor mu?? kafam karıştı yaf(: neyse.. hadi kaçtım ben hoşçakalın.. ErDaL24 01.11.2006, 14:57 yeni üye olduğum için msj yollayamıyorum.. en az 7 gündür üye olmam gerekiyormuş.. benim şimdi çıkmam gerekiyor.. bu arada hıdır abi amcansa senin baban da babamın teyzeoğlu oluyor.. yoksa olmuyor mu?? kafam karıştı yaf(: neyse.. hadi kaçtım ben hoşçakalın.. evet tam üstüne bastın kızzz:) sen kimin kızısın ben boztepeleri tanıyorum Adem YAVUZ 05.11.2006, 22:09 Anket olduğu için anketler kısmına atıldı. Doğal olarak konu popüleritesini yitirdi. Topiğin hedef kitlesi Alevi Forum Community > Alevilik > Alevi Köyleri Sivas / Erzincan http://www.aleviforum.com/forumdisplay.php?f=47 bu konu başlığı altında olmasına rağmen konu anketler başlığına taşındı. gunes_87 08.11.2006, 22:31 bende tercanlıyım aşağıavşen köyünden.. Nesimi 08.11.2006, 22:37 Erzincan'nın neresindensin? Nerede yaşıyorsun? Erzincanlılar nereden nereye gelmiş. lütfen konu açacağımız yeri doğru seçelim. Konuyu uygun yere kaydırıyorum. seyhunbey 09.11.2006, 14:58 iliç / kurucayli yokmuya :) Poum 13.11.2006, 20:32 MeRHaBaLaR bende Erzincan/Tercan Annem :Köprübaşı Babam:Kötür (Bağpınar) atas 15.11.2006, 21:13 foruma yeni üye oldum öncelike herkese merhaba. ilk mesajım bu. erzincan üzümlüye bağlı kadağan köyündenim diğer ayağımda atınbaşak köyündedir:001_rolle alevi_murat24 15.11.2006, 21:25 foruma yeni üye oldum öncelike herkese merhaba. ilk mesajım bu. erzincan üzümlüye bağlı kadağan köyündenim diğer ayağımda atınbaşak köyündedir:001_rolle hoşgeldin foruma kardeş altınbaşaklısın demek ben im arkadaşlarım ve akrabalarım var orada . bende üzümlü merkezdenim çay mahallesinden biliyonmu orayı. mert_ali 15.11.2006, 21:35 merhaba ben kuşadasında oturuyorum erzincanın merkeze baglı degirmenli köyündenim eski ismi zekkıg atas 15.11.2006, 21:56 hoşgeldin foruma kardeş altınbaşaklısın demek ben im arkadaşlarım ve akrabalarım var orada . bende üzümlü merkezdenim çay mahallesinden biliyonmu orayı. hoşbulduk saolun altınbaşağa 2 yılda bir giderim ama üzümlü merkeze pek geçmem. tabi bir iki kere gitmişligim var bitek meydanı biliyorum. sanada kolay gelsin kardeş üzülü mrkez malum dinini pek rahat yaşamana izzin vermeler. alevi_murat24 15.11.2006, 21:59 hoşbulduk saolun altınbaşağa 2 yılda bir giderim ama üzümlü merkeze pek geçmem. tabi bir iki kere gitmişligim var bitek meydanı biliyorum. sanada kolay gelsin kardeş üzülü mrkez malum dinini pek rahat yaşamana izzin vermeler. istanbuldamı oturuyon kadaganlı gerçekler var kartalda oturuyorlar tanırmısın. ü üzümlüde oradaki aleviler çok rahatlar kimse birşey demiyor. bir zorlamayok. atas 15.11.2006, 22:02 istanbuldamı oturuyon kadaganlı gerçekler var kartalda oturuyorlar tanırmısın. ü üzümlüde oradaki aleviler çok rahatlar kimse birşey demiyor. bir zorlamayok. ewet ist. bende kartalda oturuyorum kesin tanırım isileri ne idi? üzümlü he. ben bizimkiler orda baskı altında die biliyodum. alevi_murat24 15.11.2006, 22:22 ewet ist. bende kartalda oturuyorum kesin tanırım isileri ne idi? üzümlü he. ben bizimkiler orda baskı altında die biliyodum. taner gerçek derya 15.11.2006, 22:36 erzincan tercan cadırkayalıyım alevi_murat24 15.11.2006, 22:52 erzincan tercan cadırkayalıyım cayırlıya giderken sag taraftaki köy demi derya 15.11.2006, 22:57 ya murat bilmiyorum ki ben erzincana bir kere gittim o da kücükken alevi_murat24 15.11.2006, 23:01 ben çadırkayayı biliyorum emin olmak için sordum . ben orada botaşta çalışmıştım. derya 15.11.2006, 23:03 ya aslında gitmem gerekiyor erzincana da hic fırsat bulamadım.iyi hic degilse sen biliyorsun cemmustu 15.11.2006, 23:22 selam ben erzincan iliç doruksaray köyündenim hepinize iyi forumlar canlar teşekürler bu arada istanbul bahçelievlerde yaşıyorum :) ayhancalik 16.11.2006, 09:33 Erzincan Kemahlıyım ; İstanbulda doğdum İstanbulda yaşıyorum . Ama memleketimle ve yöre insanımla her açıdan gurur duyuyorum . Buda memleketime içimde sönmez bir ateş yakıyor . Fakat ben ırklarından , dinlerinden , mezheplerinden , insanların ten renklerinden , konuştukları dillerinden sebeple birbirlerine üstünlük taslamadığı ; Birlerini ezmediği bir dünyayı çocuğuma hediye ederek bu dünyadan ayrılmak istiyorum . Ciminli Erdal 16.11.2006, 12:25 ben erzincanın üzümlü ( cimin) merkezi çay mahallasi ( yeni ismi üçler mah.) oralıyız ... üzümlüyede çok eskiden dersimden gelmişiz . şu an erzincan merkez geçit beldesinde oturuyorum... slm murat bende ciminliyim,buraya yeni katildim. cay mahallesindenim. alevi_murat24 16.11.2006, 13:01 slm murat bende ciminliyim,buraya yeni katildim. cay mahallesindenim. ben şuan geçitte oturuyom. ben veli onbaşıgildenim sen kimlerdensin... şu an nerde oturuyon.neyse görüşürüz... ErDaL24 16.11.2006, 14:23 ben şuan geçitte oturuyom. ben veli onbaşıgildenim sen kimlerdensin... şu an nerde oturuyon.neyse görüşürüz... ciminli _erdal hoşgeldin hem adaş hemde hemşo bende ciminliyim:) murat benim halamlar var geçitte mansur eniştem var erzincan geçit arası çalışıyor belki tanırsın:p alevi_murat24 16.11.2006, 14:30 ciminli _erdal hoşgeldin hem adaş hemde hemşo bende ciminliyim:) murat benim halamlar var geçitte mansur eniştem var erzincan geçit arası çalışıyor belki tanırsın:p tanıyorum mansur abiyi .sen özgürüde tanırsın mansur abinin yiyeni. istanbulda şöförlük yapıyor. ErDaL24 16.11.2006, 14:34 tanıyorum mansur abiyi .sen özgürüde tanırsın mansur abinin yiyeni. istanbulda şöförlük yapıyor. tabi canım mansur abi benim eniştem halamın kocası:) vayy biraz daha derinleşşsek akraba çıkcaz haaa murat hee bizim kete işide bölece kesinleşti murat kaçırın yok vallla:) balım sultan 16.11.2006, 14:35 merhaba, çayırlı verimli köyü'ndenim(esperek):) alevi_murat24 16.11.2006, 14:39 tabi canım mansur abi benim eniştem halamın kocası:) vayy biraz daha derinleşşsek akraba çıkcaz haaa murat hee bizim kete işide bölece kesinleşti murat kaçırın yok vallla:) özgürde benim sinıf arkadaşımdı mansur abigilile aynı binada oturuyorlardaı onlara cok giderdik eskiden... mansur abiyide çalışırken görüyorum.. kete işinide canın sag olsun .. alevi_murat24 16.11.2006, 14:44 merhaba, çayırlı verimli köyü'ndenim(esperek):) biliyorum verimli köyünü oraya anket yapmaya gitmiştim bu sene taylan özgür 17.11.2006, 11:23 slm.dostlar ben de üzümlü ye bagli sansa köyündenim.yurtdisin da yasiyorum. Ciminli Erdal 18.11.2006, 13:03 ciminli _erdal hoşgeldin hem adaş hemde hemşo bende ciminliyim:) murat benim halamlar var geçitte mansur eniştem var erzincan geçit arası çalışıyor belki tanırsın:p merhaba adas,benimde halamlarda gecitteler ayrica babamin emmoglari da orda ali karakulak tanirsininz belkide? hoscakalin mali 19.11.2006, 00:04 erzincan'lıyım ankara'da doğdum ve yaşıyorum şu anda ise ıspartada okumaktayım Adem YAVUZ 04.12.2006, 00:26 merhaba, çayırlı verimli köyü'ndenim(esperek):) :yamukgul: pınargümüş 04.12.2006, 19:17 mrb. foruma yeni katıldım. ben refahiye- yeniyurt(eskikonak)lıyım. istanbulda yaşıyorum.:biggrin: Serdo 05.12.2006, 10:35 Merhaba arkadaşlar bende tercan yenibucaklıyım ama sorsanız hiö gitmişliğim yok tercanda santral lojmanların da iki ay kaldım köyü görmek nasip olmadı...:) araknafobia 05.12.2006, 23:31 meraba erzincan refahiye çıragediği köyündenim...şuan ikametgah ettğim adres istanbul...sanırsam çıragedik de dersimden gelme...yane şu konuyada deyinelimm :D erzincanın çok köyleri tunceliden gelme... baris1976 08.12.2006, 17:33 erzincan cadırkayalıyım istanbul da yasıyorum butun hemşerilerime selamlar özgür_denizim 08.12.2006, 18:14 Yedi kuşak .. 8500 yıldır Alacahöyüklüyüz... tufandan öncede vardık insan hakta hak insanda alevi_murat24 08.12.2006, 20:49 Yedi kuşak .. 8500 yıldır Alacahöyüklüyüz... tufandan öncede vardık insan hakta hak insanda iyi çok güzel ama burası erzincanın neresindensiniz topigi. alacahöyük ankaramı oluyor tuncaykaya1975 11.12.2006, 21:02 tercan kucukaga koyundenim ve istanbul ümraniyede ikamet ediyorum Murat09 11.12.2006, 22:49 erzincanın merkeze bağlı köylerinden ekirek yeni adı sütpınar köyündenim valla erzincana gitmek hayatımda 3 kere nasip oldu ama daha cok gencim gidip iyice bi tanıyacağım ilerde alevi_murat24 11.12.2006, 23:19 meraba erzincan refahiye çıragediği köyündenim...şuan ikametgah ettğim adres istanbul...sanırsam çıragedik de dersimden gelme...yane şu konuyada deyinelimm :D erzincanın çok köyleri tunceliden gelme... erzincan cadırkayalıyım istanbul da yasıyorum butun hemşerilerime selamlar tercan kucukaga koyundenim ve istanbul ümraniyede ikamet ediyorum erzincanın merkeze bağlı köylerinden ekirek yeni adı sütpınar köyündenim valla erzincana gitmek hayatımda 3 kere nasip oldu ama daha cok gencim gidip iyice bi tanıyacağım ilerde hoş geldiniz canlar... Denizci 15.12.2006, 15:17 tercanlıyım,istanbulda yaşıyorum Simsiyah-man 16.12.2006, 11:15 ben Erincan-Tercan Elaldi köyündenim köyüme hic gidemedim. Yurtdisinda yasiyorum yorgun demokrat 17.12.2006, 12:24 ben erzincan pınar önü köyünden ismail şu an ankarada yaşıyorum ................. büyük harflerle yazildigi icin gerisi editlenmistir caylo 17.12.2006, 17:56 slm ben erzıncan refahıyelııyım herkesee slm shahrud 17.12.2006, 20:19 Merhaba arkadaşlar..Erzincan'ın Çit Köyünü bilen var mı? hapsu34 17.12.2006, 20:39 Merhaba canlar, bende Erzincan/İliç/Atma köyündenim, bizim oralı olan - olmıyan fakat canımdan kanımdan olan herkezle tek yürektenim. ertug001 19.12.2006, 00:40 Ben erzincan merkeze bağlı girlevik şallelesi tarafından güllüce köyünde dünyaya gelmişim..şimdi 15 yıldır istanbul'da yaşıyorum.. ertug001 19.12.2006, 00:42 TABİK ÖNEMLİ OLAN İNSANLIK NERELİ OLDUĞUMUZ FARK ETMEZ DEĞİLMİ YOLDAŞLAR.. Adem YAVUZ 28.12.2006, 23:15 :thumbup1: TABİK ÖNEMLİ OLAN İNSANLIK NERELİ OLDUĞUMUZ FARK ETMEZ DEĞİLMİ YOLDAŞLAR.. cetinv 02.01.2007, 10:15 ben erzincan ılıç hardışı koyunden Neden Aleviyiz? Yaşamı, evreni, dünyayı, insani ve bütün bunlarla ilintili ne varsa; doğru tanımlamak, kavramak, anlamak için Aleviyiz! Yaşamı doğru bir şekilde yaşamak için Aleviyiz! Neden Aleviyiz? Kuranı kutsal kitap. Hz. Muhammed`i peygamber, Hz. Ali`yi ve On İki imamları rehber, Hacı Bektaş Veli`yi Hünkar, Pir Sultan Abdal`i Pir olarak bildiğimiz için Aleviyiz! Neden Aleviyiz? Asırlardır yok edilmek istenen, baskılara, katliamlara, iftiralar maruz kalan mazlum bir toplumun, haksızlığa ve zalimliğe boyun eğmeyen bir toplumun üyesi olmak için Aleviyiz! Neden Aleviyiz? Elimize, belimize, dilimize sahip olmak için, Aşımıza, işimize eşimize sadık olmak için, Özümüze, gözümüze, sözümüze bağlı kalmak için Aleviyiz! Neden Aleviyiz? Asırlardır insanlığa ışık tutan erenlerin, evliyaların, cümle kamil insanların şerefli ve aydınlık yolunda yürümek için Aleviyiz! Neden Aleviyiz? Yozlaşıp değerlerimize yabancılaşmamak için, Yobazlaşıp gerici gelenekleri inanç diye bilmemek için, Serçeşmeden yoksun kalmamak için, Yoksul olmamak için Aleviyiz! Bütün yozlara ve yobazlara inat ALEVİYİZ! ALEVİLİK inancımızdır zamane24 02.01.2007, 14:22 Erzİncan --- Refahİye --- GÜmÜŞakar KÖyÜ Şuanda İstanbul seyhunbey 05.01.2007, 22:43 merhaba ben iliçliyim istanbul pendikte yaşiyorum bütün hemsolara selam :) erzincanliyiz heycanliyiz türküler_sevdam 07.01.2007, 12:55 annem erzincan - mantarlı köyünden babam bingöl - yedisu köyünden ama erzincanlıları kendime daha yakın hissediyorum o yüzden ERZİNCANLIYIM bende doğma büyüme istanbulluyum avsenlı1984 10.01.2007, 02:25 erzıncan çayırlı yukarı kartallı köyü(avşen)ama isatnbulda yaşıyorum bağcılarda oturuyorum erzincanlı_35 13.01.2007, 21:28 ben erzincan tercanlıyım.mezreliyim yeni adıyla esenevler,ama izmirde oturuyoruz... şebgeli BURAK 13.01.2007, 22:18 erzincan çayırlı yeşilyakalıyım SULTAN 15.01.2007, 00:34 erzincanlıyım ama bingölde görev yapmaya başlayınca erzincanı görmek kısmet oldu ve merkezini gördüm ama çok beğendim.keşke orada çalışsaydım beyazıt 16.01.2007, 03:52 kemah tımığı lıyım.tüm külfet istanbulda yaşıyoruz.ben antalya da öğrenciyim ümit 16.01.2007, 16:21 selam hemsolarim ve canlarim ben ümit erzincan cayirli buyuk gelengec koyundenim ama suana frankfurta yasiyorum cok guizel yazilar gordum elerinize saglik MeRaLLaReM 16.01.2007, 19:18 Selam , Tercan'lıyım ve İstanbul'da yaşıyorum......:) Nesrin01 17.01.2007, 10:29 merhaba. Bende Refahiye Gülensu köyündenim. Hiç gidip görmedim. İstanbulda yaşıyorum güven35 17.01.2007, 13:40 bende erzincanlıyım hemde güzel tercanlıyım izmirde yaşıyorum armutluklulara ve kötürlülere selam. sarp_kaya 17.01.2007, 20:03 Selam ben erzincan heybeli köyü (eski adı Agği)liyim mesut80 18.01.2007, 23:24 ben caglayan kalecik köyündennim ama gecir beldesinde oturuyoruz benimdavam 20.01.2007, 15:12 selam canlar bu sitede daha yeniyim.bende annem urumsarayli babam ise caglayana bagli tilek diger adi derebag koyluyum. alicem 20.01.2007, 16:37 ben çayırlı yeşilyaka köyündenim istanbulda yaşıyorum meymanali 20.01.2007, 22:08 selamlar bende yeni katılıyorum aranıza bayaa hemşerilerimiz varmış burda, tüm hemşerilerime yürekten selam, çayırlı A.çamurdere . ist/ bağcılar dan.. BasköylüCEMILCA 21.01.2007, 00:11 SELAM CANLAR SELAM ERZINCANLILAR; BEN BASKÖYLÜYÜM ; ANNE TARAFI ILICLI HERKESE SEVGI VE SELAMLARIMI YOLLARIM ; suan almanyada yasamaktayim veli(kul yusuf) 21.01.2007, 03:53 merhaba ben çayırlı(şebge) yeşilyaka köyündenim ankarada yaşıyorum. veli(kul yusuf) 21.01.2007, 04:12 cayırlıya giderken sag taraftaki köy demi merhaba derya ve murat;evet murat çayırlıya giderken sag tarafta.derya annem çadırkayalı babam çayırlı yeşilyaka lı(şebge). murat botaşta çalışmıssan yeşilyakadanda geçmişsindir. derya ilk fırsatta git gör çok güzel oralar. yorgun demokrat 21.01.2007, 12:05 :excl: bedn erzincan merkeze bağlı pınarönü köyünde yaşıyorurdddum.şu an ankarada ikamet atmakteyim.nerde olursam olayım hep haykıracagım insanca yasam için hep birlikte söyleyelim türdkülerimizi erzincanlı_35 24.01.2007, 22:59 merhaba canlar...... ben de tercanlıyım (mezreli) ama 11 senedir izmirdeyiz.okuyorum şu an ve yaz tatilinde gideceğim erzincana...çok özledim ya... "TU ZAF KUTA MI VIR NEZONKE SEBKER" kaan 25.01.2007, 19:22 Kemahlıyım istanbul'da yaşıyorum kadembey 25.01.2007, 19:46 bende erzincanlı sayılırım.malatyalıyım ama olsun ilerde enişte olabilirim erzincana.en az malatya kadar severim erzincanı. ışık 25.01.2007, 21:12 selam canlar tercana bağlı gökçe köyündenim istanbulda yaşıyorum zennube 25.01.2007, 21:20 selam canlar; bende erzincan tercan(mezre)lıyım... 24can 25.01.2007, 22:22 selam arkadaşlar.ben erzincan merkez kızılay mahallesindenim.6 yıldan beri erzincana gelmedim.kocaelide oturuyorum.çok özledim memleketimi.:32: savaş-24 27.01.2007, 18:54 ben erzincanın merkeze bağlı Geçit beldesindenim izmirde yaşıyorum Barisin ve ÖzgürLügün DagLarina Yürüyorum iste, Yigitsen UsLandir Beni..! mesut80 27.01.2007, 19:19 ben erzincanın merkeze bağlı Geçit beldesindenim izmirde yaşıyorum Barisin ve ÖzgürLügün DagLarina Yürüyorum iste, Yigitsen UsLandir Beni..! bende gecitliyim :) savaş-24 27.01.2007, 19:35 bende gecitliyim :) slm mesut sen kimlerdensin şu an nerde yaşıyorsun metinn 29.01.2007, 17:03 ben refahiye çıragedikliyim blackth 29.01.2007, 17:04 selam ben erzincan tercanlıyım balyayla köyünden olan varmı yada tanıdığı olan bi görüşmek isterim ordan bi tanıdığımı arıyorum çok acil kardeşlerim alevgul 30.01.2007, 13:40 Erzincan Çayırlıyım ama İstanbulda yaşıyorum :D fadime22 30.01.2007, 15:00 ben erzincan tercan beğendik köylüyüm eski ismi vartik......ama istanbulda yaşıyorum...sevgiler metinn 30.01.2007, 15:33 refahiye çıragedikliyim istanbul ataşehirde yaşıyorum meymanali 30.01.2007, 21:32 çayırlı, lı tüm hemşerilere selam.A.çamurdere, ist/ bağcılardan bisgen 31.01.2007, 10:53 Erzincanlı arkadaslar erzincanlıyız derken lutfen detaylarıda yazalım be mesela Erzincan-İlic-Kurucay ,buyuk gumuslu koyundenim bisgen 31.01.2007, 11:03 kimlerdensin kondosudan ? bende kadıkoy yakasındayım yazarsan sevinirim siz bizim taliplerimizsiniz ben buyuk tapurluyum yenisi buyukgumuslu koyu selamlar rockersin 01.02.2007, 20:51 ben ersin.erzincan tercan balyayla'lıyım.istanbul'da yaşıyorum.burası sıcak bi ortama benziyo.inşallah ilk izlenimimde yanılmıyorumdur.herkese sevgiler... tilekli 03.02.2007, 12:57 Ben Erzincanın şimidiki adı Derebağ köyünde doğdum ailem istanbulda bende hatayda üniversitede okuyorum........... Köyümüz duyduğuma göre çağlayan belediyesine bağlanmış .... Ciminli Erdal 03.02.2007, 13:42 hepiniz hosgeldiniz arkadaslar gunesel 08.02.2007, 15:31 slm ben tercan (mercan) şengül köyündenim eski adı kürt kaçağı şu anda tekirdağda yaşıyorum merhabalar bende şengül köylüyüm boruklardan cafer güneşin kızıyım elif ben ne güzel kendi köyünden birileriyle görüşmek bende istanbulda yaşıyorum balabanları çok duydum huseyinyaprak 09.02.2007, 21:33 selam Canlar Erzincan Refahiye Gemecikkoyu www.gemecikkoyu.com Sevgi_2420 10.02.2007, 14:33 Ben Erzincan Tercanlıyım.İstanbul'da oturuyorum.(Bu arada Tercanlılar çoğunlukta:D ) dangerous_sedat 11.02.2007, 02:19 bn kemaliye doğumluyum fakat erzincan merkezde yaşadım 10 sene tüm ailemiz ise üzümlüye bağlı altınbaşak köyündeyiz.tüm canlara slmlar olsun... tapınaksu 18.02.2007, 17:59 bende erzincan çayırlı yaylalar köyündenim istanbulda yaşıyorum asnet62 07.03.2007, 14:28 tunceli dogumluyum ama erzıncanda buyudum(16 yıl).merkeze baglı sogukolukkoyu.su an istanbulda yasıyorum. tapınaksu 07.03.2007, 20:37 selam bende erzincan çayırlı ilçesindenim..şuan ist.anadolu yakasındayım seyhunbey 07.03.2007, 20:45 İliçliyim bende :) MAlesef İstanbulda Yaşiyorum metinn 10.03.2007, 00:01 erzincan refahiye çıragediğindenim istanbuldayım can qirqanli_24 10.03.2007, 02:23 ben erzicanin cayirli ilcesine bagli verimli köyündenim eski adi esperek metinn 11.03.2007, 15:45 ben erzican refahiye çıragediğindenim istanbulda yaşıyorum özgürçelebi 17.03.2007, 23:56 bende erzincan tercan esen evler köyündenim ankarada oturuyorum herkese selamlar ErzincanLiGuzeL 19.03.2007, 14:57 slm hemserilerim, ben erzincan merkezdenim, erzincanda dogdum, 17 yasindaym ama 3 yasinda ingilterye geldik ailece suan ingilterede yasiyorum her sene geliyorum erzincana cok ozledim gercekten. kendinize iii bakin, hepinize ii gunler. :walkman: ozanlı_ozan 22.03.2007, 18:18 Selamın hello-- erzincan babaşenlik istanbulda yaşıyorum burdan tüm erzincanlı canlara selam yolluyorumm engin24 22.03.2007, 18:24 merhabalar canlar,bende erzincan tercan sucuali köyündenim.şuan istanbuldayım. cafer-24 24.03.2007, 14:23 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Güven_Yilmaz 28.03.2007, 23:46 Merhaba Ben Tercan/Karacay'dan Avusturyada yasiyorum Herkese selam urania 01.04.2007, 01:09 erzincan çayırlı eşmepınar köyü saygılarımla:D EREN izm 01.04.2007, 10:32 Slm hemşerlerim ben erzincan merkezden ama izmirde oturuyorum saygılar. siyahhh 02.04.2007, 11:43 erzincan geçit beldesi. suan alanya da yım Asii 02.04.2007, 12:25 Herkese merhabalar Erzincan Tercanlıyım..... Erzincanlı olmaktan gurur duyuyorum İstanbulda yaşıyoruz :rolleyes: aspava 02.04.2007, 13:05 heyyy kemahlılar çokk azmış ama yaaaa:S :S bende kemah mezre köyündenim heyy ardoslular, mezrelilerr beni burada yanlız bırakmayınn bakimmm :) şaka birtarafa yurdumun tüm insanları alevisi sünnisi yüreği temiz ,dürüst ve aklıselim tüm herkeze merhaba hımm birde unutmadan ist.de doğdum ve burada yaşıyorumm Asii 02.04.2007, 13:28 mrb aspava yanlız deyilsin sevenlerin herzaman yanındadır bende istanbulda doğdum ama köken erzincan bana soruyolar nerelisin diye erzincanlıyım erzincannnnnnnnnnnnnnnnnnn günbağılı orhan 02.04.2007, 13:47 slm ben şu an ıspartada okuyorum ama ben erzincan merkezine bağlı günbağı köyündenim savaş-24 02.04.2007, 13:56 erzincan geçit beldesi. suan alanya da yım Bende geçitliyim yücel 07.04.2007, 20:46 selam bende üzümlüye bagli sansaliyim almanyadayim www.sansakoyu.de ayhanyıldız24 15.04.2007, 16:25 bende erzincanlı sayılırım.malatyalıyım ama olsun ilerde enişte olabilirim erzincana.en az malatya kadar severim erzincanı. MALATYADA 2 YIL İKAMET ETTİM ayhanyıldız24 15.04.2007, 19:22 Bende geçitliyim ERZİNCAN CANIM BENİM 190 EVLERDE ATATÜRK ORTAOKULUNU BİTİRDİM.ŞİMDİ ATATÜRK LİSE OLMUŞ, CANIM SEN KEMAL IRMAK TANIYORMUSUN (KEMAL IRMAK 43 YAŞINDA)ŞİMDİ DEN TŞK. eftelya 16.04.2007, 09:05 Selam Can 'lar bende Erzincan Refahiye Koçgiri köyündenim.Ancak doğup büyüdüğüm ve yaşadığım yer İstanbul'dur gokhan5 16.04.2007, 23:50 merhaba arkadaslar ben Merkeze Bağlı Çağlayan Köyündeyim ama doğma büyüme İzmir Balçovada oturuyorum.Sevgilerle... jil sander 17.04.2007, 00:06 Bende ErzinCan KemaH Lıyımmm İstanbul bakırköyde oturuyorummm hepinizi çok sewiyorum canlarıMMMMMM :) toprak. 17.04.2007, 08:05 bende kemah tımığı köyündenim yeni adi (yagca) istanbulda yasıyorum yagmur12 17.04.2007, 08:59 Merhaba bende Erzincalıyım (Merkez) ama İstanbul'da ikamet ediyorum. Ne kadar çok Erzincanlı varmış burda çok güzel. :) mavi boran 17.04.2007, 09:14 Merhaba bende Erzincalıyım (Merkez) ama İstanbul'da ikamet ediyorum. Ne kadar çok Erzincanlı varmış burda çok güzel. :) Yağmur ben nereli olduğumu şaşırdım:Datalarım erzincanlı ben malatyalıyım.şimdi ne olcak benim halim?karar veremiyorum:)bende biraz erzincanlıyım sanırım.hemde merkez köylerinden gelmeyiz.ama ben çayırlılı olmak isterdim dermişim:D yagmur12 17.04.2007, 09:16 Yağmur ben nereli olduğumu şaşırdım:Datalarım erzincanlı ben malatyalıyım.şimdi ne olcak benim halim?karar veremiyorum:)bende biraz erzincanlıyım sanırım.hemde merkez köylerinden gelmeyiz.ama ben çayırlılı olmak isterdim dermişim:D Hıh takmışsın bir Çayırlı'ya sende... :biggrin: Ataların nerden gelmişse oralısın işte o kadar heheheh :D seyhunbey 17.04.2007, 09:35 Yağmur ben nereli olduğumu şaşırdım:Datalarım erzincanlı ben malatyalıyım.şimdi ne olcak benim halim?karar veremiyorum:)bende biraz erzincanlıyım sanırım.hemde merkez köylerinden gelmeyiz.ama ben çayırlılı olmak isterdim dermişim:D fiko sen gel bizim köylü ol :biggrin: İliç li ol kapimiz her zaman açiktir... nede olsa atalarin erzincandan göç etmiş bence sen erzincanlisin.. o zaman söyle düşünelim annem baban istanbula göç etmiş deme.. sen istanbullusun o zaman bu düşünce ile :001_unsur Erzincanli heyecanli fiko 24 ayar :p ayhancalik 17.04.2007, 09:37 Erzincanım canım benim Sinemde uzanan ovamsın sen Ovalarda açan çiçeğinle Ciğerlerimi okşayan kokumsun sen Yıllar geçtikçe sinemdeki özleminle Yüreğimin yangınısın sen Ey Erzin Canlar ceddinizle Sahip olduğunuz kültürünüzle Çevrenize saygınızla İnsanlara bakışınızla Adalet ve dürüstlüğünüzle Başımın tacısınız siz Ayhan ÇALIK ayhancalik 17.04.2007, 09:38 Bende ErzinCan KemaH Lıyımmm İstanbul bakırköyde oturuyorummm hepinizi çok sewiyorum canlarıMMMMMM :) Hoşgeldin kardeşim .............. ayhancalik 17.04.2007, 09:39 bende kemah tımığı köyündenim yeni adi (yagca) istanbulda yasıyorum Hoşgeldin kardeşim .......... mavi boran 17.04.2007, 09:40 fiko sen gel bizim köylü ol :biggrin: İliç li ol kapimiz her zaman açiktir... nede olsa atalarin erzincandan göç etmiş bence sen erzincanlisin.. o zaman söyle düşünelim annem baban istanbula göç etmiş deme.. sen istanbullusun o zaman bu düşünce ile :001_unsur Erzincanli heyecanli fiko 24 ayar :p tamam seyhun kabul ediyorum.transfer oldum sizin köye:)brezilyalılar türk vatandaşı oluyorda ben çift memleketli olamam mı:Dyarı malatya yarı erzincanlıyam:)saol cano önerin için.sevindim sahip çıktın bana:) ayhancalik 17.04.2007, 09:41 heyyy kemahlılar çokk azmış ama yaaaa:S :S bende kemah mezre köyündenim heyy ardoslular, mezrelilerr beni burada yanlız bırakmayınn bakimmm :) şaka birtarafa yurdumun tüm insanları alevisi sünnisi yüreği temiz ,dürüst ve aklıselim tüm herkeze merhaba hımm birde unutmadan ist.de doğdum ve burada yaşıyorumm Hoşgeldin kardeşim . Yanız değilsin bende buradayım . serpil_88 17.04.2007, 11:33 refahiyeler nerdesiniz gösterin kendinizi.:-) merhaba canlar bende erzincan/refahiye/arpayazı(beko) köyündenim. ama doğma büyüme istanbulluyum. erzincan'a 1 kere gittim sadece. seyhunbey 17.04.2007, 11:34 refahiyeler nerdesiniz gösterin kendinizi.:-) merhaba canlar bende erzincan/refahiye/arpayazı(beko) köyündenim. ama doğma büyüme istanbulluyum. erzincan'a 1 kere gittim sadece. Ben burdayim iliçliyim refayeli çok fazla forumda cano haberin olsun hş geldin tekrardan :biggrin: serpil_88 17.04.2007, 12:04 Ben burdayim iliçliyim refayeli çok fazla forumda cano haberin olsun hş geldin tekrardan :biggrin: merhaba can ewet çok var ama fazla ilgi yok yeni topik açıldı refahiye-arpayazı köylülerini oraya bekliyorum tanışalım destek verin:ehyani alonso 18.04.2007, 17:52 selam hrkese arkadaşlar bende erzincan cayırlı ilçesine baglı yukarı camurdere köyündenim ama istanbulda yasıyorum. ne mutlu burda bayagı erzincanlı var:thumbup1: gonulyildirim 20.04.2007, 14:48 Merhaba bende Çayırlı Toprakkale köyündenim... gittin mi derseniz...inşallah bu yaz gidecem.. Çok merak ediyorum.. Eskiden kimsemiz yoktu, ama şimdi herkes arazisi üzerine ev yaptı. Yazın herkes gidebiliyor. Gidenler anlattıkça hevesim daha da çok artıyor.. İstanbul da yaşıyorum bende canozan 20.04.2007, 14:52 bende erzoncan tercanlıyım ızmırde yasıyorum gonulyildirim 20.04.2007, 14:56 Ya aslında ne kadar çok Erzincanlı varmış.. En güzel türküler, ozanlar hep bizden çıkmış. Arada da büyüklerde çıkıyor... flameee22 20.04.2007, 15:46 merhaba canlar bende erzincan refahiye akbağ (gezge) köyündenim ama istanbul ümraniyede yaşıyorum ayhanyıldız24 21.04.2007, 12:21 Canım 43 yaş.ATATÜRK ortaokul.çok GEÇİT Lİ ARKADAŞ vardı örnek:KEMAL IRMAK cemsahin 24.04.2007, 13:11 mrb canlar ben tercan karacakışlak köyündenim, antalya da yaşıyorum... candeniz 25.04.2007, 01:30 slm .erzincan tercan sengul köyü.istanbulda yasıyorum yoldaş1903 25.04.2007, 02:18 merhaba arkadaşlar bende ist.bayrampaşa doğ.aslen erzincan üzümlüye bağlı bağlar köyündeniz. cemsahin 25.04.2007, 11:12 mrb canlar tercan Yatılı Bölge bölge Okulu'nda (YİBO)okuyan/mezun olan yok mu aramızda... surgun kral 28.04.2007, 20:41 bende tercan cadırkayalıyım mesut84 04.05.2007, 02:09 Bende erzincanın Çayırlı ilçesinin Eşmepınar (Sosunga) Köyündenim!! tuncaykaya1975 04.05.2007, 20:37 mrb canlar tercan Yatılı Bölge bölge Okulu'nda (YİBO)okuyan/mezun olan yok mu aramızda... evet eskiden yani bayagı oldu 30 yasındayım tuncaykaya1975 04.05.2007, 20:42 Merhaba bende Çayırlı Toprakkale köyündenim... gittin mi derseniz...inşallah bu yaz gidecem.. Çok merak ediyorum.. Eskiden kimsemiz yoktu, ama şimdi herkes arazisi üzerine ev yaptı. Yazın herkes gidebiliyor. Gidenler anlattıkça hevesim daha da çok artıyor.. İstanbul da yaşıyorum bende toprakkale ziyaret yerinin(seyit yusuf )karşısındaydı degil mi .yani ordan koyunuz gorukuyor EREN izm 05.05.2007, 18:39 slmlar bende erzicanlıyım merkezden GEçit köyü. izmirde yaşıyorum yazları gidiyoruz. GErçekten memleketimizin kıymetini bilelim.şuan çok özledimmm zerrint 11.05.2007, 01:07 Canlarımm bende merkeze bağlı Ganiefendi çitfliği köyündenim.. hayalidost 12.05.2007, 18:40 ez kıdea baba hesen bicir çok sağol resim için alevi_pinar 14.05.2007, 18:43 merhaba canlar ben aslen erzincan cayir yazi köyü (zurun) ´nden geliyorum. ama dogma büyme almanya |