Orijinalini görmek için tıklayınız : Zerdüşt Böyle buyurdu... .

Şoreş
12.09.2006, 12:27
Canlar umarım beğenirsiniz...:blushing:

İlk tek Tanrılı din Zerdüşttür... Tanrı tektir, adı Ahura Mazdadır..Ateş sadece onu temsil eder..

Hava, Su, Ateş ve Yeryüzü kirletilmemesi gereken saf elementlerdir..

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/4/4a/Zartosht.jpg
Zerdüşt böyle buyurdu...

Ey İnsan !
Doğru yolu terk etme...
İyi düşün, iyi konuş, eylemin iyi olsun...
İy ruhla kötü ruh arasında süregelen savaşta
iyinin yanında yer al...
Ateşi koru; saflık ve doğruluğu temsil eden Ateş
Hiç sönmesin...

Zerdüşt Sessizlik Kuleleri..
http://img179.imageshack.us/img179/8417/dsc04380bu3.jpg

Zerdüştler Dua ederken...
http://img247.imageshack.us/img247/5131/dsc04381oh4.jpg
http://img134.imageshack.us/img134/131/dsc04387uh3.jpg

Kutsal Ateş..
http://img209.imageshack.us/img209/1597/dsc04382un4.jpg

Kutsal Ateş..
http://img172.imageshack.us/img172/2932/dsc04388it0.jpg

Ölen yakınları için verdikleri yemek..
http://img172.imageshack.us/img172/9819/dsc04385tx2.jpg
http://img219.imageshack.us/img219/3112/dsc04390ai5.jpg

Zerdüşt Kadınlar..
http://img172.imageshack.us/img172/8032/dsc04389eb4.jpg
http://img180.imageshack.us/img180/8994/dsc04383ck6.jpg

Zerdüşt Kadınlar Avesta okurken...
http://img247.imageshack.us/img247/5599/dsc04391uh5.jpg
http://img150.imageshack.us/img150/5084/dsc04386xh5.jpg

Not : Resimleri Atlas Dergisinden çektim..

Nesimi
12.09.2006, 12:48
Çok güzel fotoğraflar.

"Günah insanı kötü güçlerin esiri kılar. Erdemler iyiliğin nihai üstünlüğüne yardım eder. Doğru yaşama, ahlakî emirlere uyma başlıca esaslardır. Ahlakî emirler iyi düşünce, iyi söz ve iyi iş diye özetlenir. Yoksullara cömert davranma, misafirperverlik, bütün kötülüklerden uzak kalma, toprağı sürme, sığırlara bakma, sıkıcı şeyleri ortadan kaldırma da başlıca erdemlerdir. Temiz hayvanları, özellikle köpekleri öldürme büyük günahtır. Zina yasaktır. Bazı cinsel konular ve ölü bedenine dokunma kirlenmeye yolaçar ve arınmak için özel ayinler gerektir."

"Bizim yaşadığımız ve gözlemlediğim bazı noktalar Aleviliğe özellikle Kızılbaşlara Zerdüşt öncesi bölgenin inançlarından olan bir çok inanış biçimi biraz değişerek geçmiştir. Kızılbaşların güneşe olan yaklaşımları bu alandaki en güzel örneklerden biridir. Hâlâ Dersim bölgesi insanları sabah güneşine dualar eder ve güneşin ilk ışıklarının vurduğu duvarı öperler. Dolunayın Fatma Ananın yüzüne benzetilmesi de bir başka ilginç yandır. Zerdüşt öğretisi öncesi bölge inanışlarına göre güneşin yer yüzündeki temsilcisi olan ateş de beli bir kutsallık içermektedir. Ocaktaki ateşin söndürülmemesine dikkat edilir. Ateşe su dökülmez, ateş ile ilgili dua ve bet-dualar Kızılbaşlar arasındaki en ağır dua ve bedduaları oluşturur.

"Ateşin kararsın" şeklinde tercüme edilebilecek "Adırı du sahe biyo" bet duası edilebilecek en ağır beddualardan biridir. Kızılbaş Alevilerde ateş hala kutsallığını korur. Bu bağlamda ocaklarda kullanılan, üzerine kazan, ekmek yapmak için sac konan sacayağı üç ayaklıdır. Bu sacayağının ortalıkta bırakılması gelişi güzel bir yere konması hele hele ayakları havada olacak şekilde yere bırakılması uğursuzluk kabul edilir ve bundan özenle kaçınılır. Bu sacayağının neden üç ayaklı olduğu (bunun dört ve daha fazla ayaklısına biz hiç rastlamadık) düşünülmeye değer. Bu sacayağının kutsala yakın değerinin üç sayısıyla bir ilişkisi olduğunu düşünmek sanırım yanlış olamaz. Alevilerdeki Allah, Muhammet, Ali üçlemesinin kaynağı hakkında da bize bir düşünce vermektedir bu." Zarathustra (Zerduş) Hayatı ve Mazdaizim, M. Sıraç Bilgin
http://istanbul.indymedia.org/news/2005/10/72835.php

sertur
12.09.2006, 12:50
bilgilendirici paylaşımın ve resimler için teşekürler soreşcan zerdüşt inancı bana hep gizemli gelmiştir,

Şoreş
12.09.2006, 13:02
Teşekkürler canlar... Zerdüşt öğretisinde Çimlere bile basılmaz...

can85
12.09.2006, 13:05
emek için saol soreş..bende arkadaşlarımdan sürekli duymuştum zerduş inancını ve zerduşt efendiyi..

Şoreş
12.09.2006, 13:19
Saol cano... Ben Zerdüştlüğe sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum İranın.. Çünkü zerdüştlük Kuranı Kerimde bile geçiyor.. Bu dinin diğer adı Mazdaizm. Kuranda da böyle yazıyormuş.

can85
12.09.2006, 13:24
evet zerduş o coğrafyanın en mukaddes en mübarek insanıdır...bende bunun inancındayım sahip çıkılmasından yanayım

Şoreş
12.09.2006, 13:31
Ve Zerdüştler yaklaşık 200.000 kadar kalmışlar...Eski iran Zaza/Kürt ve Pers dini Zerdüşttür.. Güzel olan yönlerinden biride Zerdüştler 1 sene boyunda ölüleri için her ay yemek veriyorlar.. Ve yaşam tarzlar Sünni ve Şia islam tarzından çok farklı....

can85
12.09.2006, 13:33
evt saol güsel özetledin bak şu an kürt kardeşlerimizin halen sevdiği inandığı bir din olma özelliğini taşıyor ama sizde asimilasyona uğradınız be kardeşim :) :)
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
yani neden zerduş a sahip çıkmıyorlar artık kendi özlerine atalarına mübarek insanlarına 200.000 kadar kalmak o kadar nüfsulu coğrafyada çok büyük bi sorun teşkil ediyor bence haksızmıyım soreş

Şoreş
12.09.2006, 13:38
Güzel İnancımız Alevilikte Zerdüşt Kalıntılarıda olması bizi mutlu ediyor.. Türkmenler Şaman, Kürt/ Zazalarla Zerdüşt Kalıntıları ile Aleivlik harmanlandı..

Aleviliğin hoşgörüsünü, Zerdüşt Hoşgörüsüne benzetiyorum..

İran bu dine asla sahip çıkmaz.Adamlar molla olmuşlar.. Onlarda Alevidi, sonradan Şiileştiler.. :) 1600den sonra bu hale geldiler..

AleviGenç
12.09.2006, 13:46
Selam Can

Emeğine yüreğine bilgine sağlık!...

Çok güzel bir çalışma...

Sağol varol!...

Ama ne yalan sölüm Alevilik gibisi yok!...:p

selva
12.09.2006, 13:48
soreş güzel paylaşım bu topraklarda yaşamış yeşermiş bütün inançları araştırıp incelemen çok güzel

Nesimi
12.09.2006, 13:49
Evet doğru söze ne denir Türkmenler Şaman, Kürt,Zazalar ise Zerdüşt kalıntılarını yaşatıyorlar başka bir din seçmek isteseniz hangi dini seçerdiniz başlıklı konuda oylama durumuna bakarsanız bunu görebilirsinz ayrıca fotoğraflara dikkatli bakarsanız Şamanlarda ağaç,doğa, ruhlar- Zerdüştlerde ise iyi-kötü ruhlar, ateş, iyilik güzellik, vs tarzı öğeler ön planda. kaçıranlar için linki tekrar vereyim çünkü bu iki konu bağlantılı birbiriyle: http://www.aleviforum.com/showthread.php?p=232185#post232185

Şoreş
12.09.2006, 13:51
Selam Can

Emeğine yüreğine bilgine sağlık!...

Çok güzel bir çalışma...

Sağol varol!...

Ama ne yalan sölüm Alevilik gibisi yok!...:p

Bizim İnancımız Zerdüşt ve Şaman gelenekleri ile Anadolunun eski inançlarını taşır.. Bu yüzden Alevilik başbaşka.. Aleviliğe güzellik katan en önemli etkenlerden biride Zerdüşt Şaman ve İlk Çağ Anadolu inançlarıdır..:thumbup1:

Zerdüştlükte Ölüler gömülmezmiş Topraklar kirlenmesin diye. O yüzden ölüler sizsizlik Kulelerine konur.Orda akbabalar tarafından yenirmiş.. Ama artık Akbabaların soyu tükenmek üzere olduğundan mecburen gömüyorlarmış...

casdemurmur
12.09.2006, 14:25
harikasın soreş sen:) çok ilgimi çekti araştırman.teşekkür ederim.

Şoreş
12.09.2006, 14:51
Saol cano..
Ben bu dini gerçekten İbadetleriyle detaylı araştırmayı düşünüyorum zamanım olursa..Çünkü Zerdüştlük birçok inancın etkilendiği bir din.. Ve ilk Tek Tanrılı din olma özelliğini taşıyor. Kutsal Kitaplarının adı Avesta.

KızılBant
12.09.2006, 17:08
Güzel fotoğraflar soreşger. Dikkat ettimde Zerdüşt kadınları alevilere benziyorlar.

Şoreş
12.09.2006, 17:10
Güzel fotoğraflar soreşger. Dikkat ettimde Zerdüşt kadınları alevilere benziyorlar.

Teşekkürler cano.. Zerdüştler Aleviler gibi daha özgürlükçüler ve günlük yaşamda da Alevilere benziyorlar bence.. Kadınların giyimi filan bizim yaşlılarımızı andırıyor..

erayY
12.09.2006, 17:56
Teşekkürler cano.. Zerdüştler Aleviler gibi daha özgürlükçüler ve günlük yaşamda da Alevilere benziyorlar bence.. Kadınların giyimi filan bizim yaşlılarımızı andırıyor..

Evet sevgili soreş benzer yanlarımız çok. Diğer benzer bir yanımız onların da aleviler gibi hoşgörüsüzlükten nasiplerini almış olmaları onlarda yakılıp yıkıldı kılıçlardan geçirilip asimile edilmeye çalışıldı...

Bu güzel çalışmanı kutluyorum...

Şoreş
12.09.2006, 18:02
Evet sevgili soreş benzer yanlarımız çok. Diğer benzer bir yanımız onların da aleviler gibi hoşgörüsüzlükten nasiplerini almış olmaları onlarda yakılıp yıkıldı kılıçlardan geçirilip asimile edilmeye çalışıldı...

Bu güzel çalışmanı kutluyorum...

Teşekkür ederim can... Tüm hoşgörü yolları herzaman iftiralara maruz kalmıştır.. Örnek vermek gerekirse;

Sünni Arapların Zerdüştlere Ateşperest demesi.. Şimdi bu adamlar tek Allaha inanıyorlar, Ateşe sadece saygı duyarlar.. Bu insanlar Ateşperestlikle suçlayanlar, bir inancı bilmeden anlamadan yargılayanlardır..Çünkü bilmiyrlar ki Zerdüştlük İlk Tek Tanrılı dindir..

Bir örnek daha..

Arap Alevisi canlarımıza ve biz Anadolu Alevilerine Sapık yada bozuk Şia/Cafer diyorlar.. Arap ve Anadolu Aleviler herzaman Kadın Erkek eşit derler buda bazı yobaz kesimlere ters geliyor ve böyle iftiralara maruz kalıyoruz...

Bundan daha bir azınlık içinde benimsenmiş inançlar nasibini alıyor..Yezit öyle bir yezit ki, Allah korkusu olmadan zamanında kendi kültürleriyle beslenmiş İslamı yayarak, diğer inançlara karşı insanları resmen düşman ettiler.. Hak din meseleside böyle olsa gerek

hasret_eylul
12.09.2006, 19:15
arkadaşlar bütün dinlerin kültürlerin ve yaşam biçimlerinin çoğunun zerdüştlük dininden etkilendiği kanısındayım bende..
paylaşım için teşekkürler soreş.. devamını bekliyoruz..

Şoreş
12.09.2006, 20:22
Hasret Cano ben teşekkür ederim güzel yorumun için...

Zerdüştler işyerlerinde ve evlerinde ufak ateşler bulundururlarmış.. Biz Alevilerde de Ateş kutsaldır..

hasret_eylul
13.09.2006, 10:36
Hasret Cano ben teşekkür ederim güzel yorumun için...

Zerdüştler işyerlerinde ve evlerinde ufak ateşler bulundururlarmış.. Biz Alevilerde de Ateş kutsaldır..

svgili şoreş ben birşeyden bahsetmek istiyorum mesela burda ekmek yapan alevi kadınlar(yufka yada bazlama ekmek deniyo) yani sacı kullanan kadınlar su içmek istedikleri zaman yada susadıkları zaman öncelikle saca döker sonra kendileri içer.. çünkü sacın ateşin etkisi ile çok ısınmış olduğunu ve saygısızlık olurmuş gibi algılarlar bilmiyorum belki batıl inanç ama şuda bir gerçekki bizim aleviler herşeye empati gözüyle yaklaşıyor.. ve ben bu olayı ne zaman görsem tuhaf duygular yaşıyorum..

faust
13.09.2006, 11:23
nietzsche de boyle buyurdu zerdüşt isimli kitabı var arkadaslar..okumak isteyenlere tavsiye edilir ama kitap ağır geldi bana konustuklarımda genelde bu kanıda..yorumlarınızdaki bilgilerden daha yoğun kitap..:D

ZülfüKakul
13.09.2006, 11:49
Merhaba Soreş... Çalışman gerçekten çok güzel.. Çok güzel bi kesit olmuş..
Resimlere bakarken nerden çektiğini soracaktım sen yazmışsın :) Teşekkürler...

Şoreş
13.09.2006, 12:41
Teşekkür ederim canlar hepinize...
Zerdüşt bu topraklarında eski inançlarındandır.. Dersim coğrafyasında Zerdüşt izleri hala görülebilir... Gelenekler ve bazı uygulamalar devam ediyor..

Şoreş
13.09.2006, 13:03
Canlar Zerdüştük ilk Tek Tanrılı Din ve İslamiyet, Hristiyanlık gibi dinlerden çok önce... Ayrıca günde 5 vakit İbadet ediyor Zerdüştler ve Cumaları toplu ibadet ediliyor.. Sünni İslamda aynen böyle.... Sünnilik sanırım Zerdüştlükten etkilenmiş, yada Sünni Mezhep kurucuları..

hafikakpinar
13.09.2006, 13:16
soreş bu araştırman çok hoşuma gitti, çünkü bilmeden eleştirenlerden değilsin.. !

araştırıp zerdüştlüğü bizlere tanıttığın için tşk ederim sağol can ..:thumbup1:

can85
13.09.2006, 13:23
Saol cano..
Ben bu dini gerçekten İbadetleriyle detaylı araştırmayı düşünüyorum zamanım olursa..Çünkü Zerdüştlük birçok inancın etkilendiği bir din.. Ve ilk Tek Tanrılı din olma özelliğini taşıyor. Kutsal Kitaplarının adı Avesta.

soreş bende bi kaç arkadaşımla iletişime geçtim bu din ve münarek insanları için bende bir takım paylaşımlarda bulunacağım zerdüştlük bnmde her zaman ilgimi çekmişitir..etkilenmişimdir çok eski bir din ve o coğrayanın en mükemmel inancı bence

Şoreş
13.09.2006, 13:29
Sünni İslam kesinlikle Zerdüştlükten etkilenmiş.Bakın Zerdüştler İslamdan çok önce olmasına rağmen günde 5 vakit ve cuma toplu ibadet ediliyor.. Sünnilerde de böyle ve sünni mezhep kurucuları zerdüştlükten etkilenmiş olmalı.. Bu kadar benzerlik olamaz yani :D

Can desteğin ve ilgin için teşekkür ederim ;)

hsn
13.09.2006, 20:28
Tanriyi "Ahura Mazda" diye tanimliyorlar.
Seytani "Anghra Mainyu" diye tanimliyorlar.
Ahirette cennet ve cehenneme inaniyorlar.
Sirat köprüsüde Sünnilige Zerdüslikten girmistir.
Abdes alirlar (Padyab).

Şoreş
13.09.2006, 21:50
Tanriyi "Ahura Mazda" diye tanimliyorlar.
Seytani "Anghra Mainyu" diye tanimliyorlar.
Ahirette cennet ve cehenneme inaniyorlar.
Sirat köprüsüde Sünnilige Zerdüslikten girmistir.
Abdes alirlar (Padyab).
Saol can.. Bunlara ilave olarak Cumaları toplu ibadet ve günde 5 vakit... Bunlarda Zerdüşt özellikleri ve Sünnilik bu dinden etkilenmiş..

hasan cicek
13.09.2006, 21:50
Sünni İslam kesinlikle Zerdüştlükten etkilenmiş.Bakın Zerdüştler İslamdan çok önce olmasına rağmen günde 5 vakit ve cuma toplu ibadet ediliyor.. Sünnilerde de böyle ve sünni mezhep kurucuları zerdüştlükten etkilenmiş olmalı.. Bu kadar benzerlik olamaz yani :D
Can desteğin ve ilgin için teşekkür ederim ;) Selam sayın Soreş:Zerdüşt dini bir araştırmacıya göre.İÖ 700 yy'da yaşadığı .Pers imparatorluğu''nun kurucusu Därä'nın atalarını.Zerdüştçülük inaçlarını yaymak için görevlendirdigi anlaşılmaktadır.Alıntı.Tasavvf Tarikatlar Mezhepler Tarıhi.İsmet Zeki Eyuboğlu sayfa.57) baktığımızda cehenem ölümden sonra Ruhun yaşamı .kader bu görüşler Zerdüşt dinine ayıttır. Hıristiyan alemi ve İslam alemi zerdüşt dininde alıntıları vardır.

Cehenem kader öbür dünya görüşleri. Mukaddes kitab ögretmez ama yınede Kilise din adamları bunu ögretiyorlar

Saygılar

Şoreş
13.09.2006, 22:04
Selam sayın Soreş:Zerdüşt dini bir araştırmacıya göre.İÖ 700 yy'da yaşadığı .Pers imparatorluğu''nun kurucusu Därä'nın atalarını.Zerdüştçülük inaçlarını yaymak için görevlendirdigi anlaşılmaktadır.Alıntı.Tasavvf Tarikatlar Mezhepler Tarıhi.İsmet Zeki Eyuboğlu sayfa.57) baktığımızda cehenem ölümden sonra Ruhun yaşamı .kader bu görüşler Zerdüşt dinine ayıttır. Hıristiyan alemi ve İslam alemi zerdüşt dininde alıntıları vardır.

Cehenem kader öbür dünya görüşleri. Mukaddes kitab ögretmez ama yınede Kilise din adamları bunu ögretiyorlar

Saygılar

Hasan abi çok çok teşekkür ederim bilgiler için... Kısacası gerek sünnilik, Hristiyanlık ve İran Şiiliği... etkilemiştir.

Serkan_Devrim
14.09.2006, 14:55
sünni islam zerdüştlerle karşılaştı ve onları ateşe secde ederken buldu. ve onları kılıçtan geçirdi. çünkü onlar ateşe tapan birer putperesttiler.

zavallı kendini islam zannedenler. ne zerdüştler nede başka suçladıkları dinler putperest değildi. ilah diye isimlendirdiklerini yaratıcı anlamında kullanmıyorlardı. zerdüştlükteki ateş arınmanın sembolüdür yalnış bilmiyoırsam. vede tek tanrılı bir dindir. zerdüşlükteki kötülük prensini ikinci bir tanrı olarak algılayıp zerdüştlüğü çok tanrılı gösteren cahiller kendi dinlerindeki şeytanın ne anlama geldiğini sorgulamalıdır.

yalnız bildiğim kadarıyla zerdüştlük ilk tek tanrılı din değildir. sanırım ki daha önceki tek tanrılı dinlerde vardı. sabilik tek tanrılı doğan bir dindir. putperstlşkte bu dinden doğmuştur. (bir ara anlatırım)

z4erdüşlükle ilgili payşlaşımlarınız için teşekkür ederim vede benimde paylaşacaklarım vardır. :)
az sonraaaa :p :D

Şoreş
14.09.2006, 15:03
Abican senin yorumların bizim için önemli ve yol göstericidir...
Atlas Dergisinde yazıyordu sanırım ilk tek tanrılı din diye.
Bir konuda sana katılıyorum oda Zerdüştleri katledilmesi ve tek tanrıya inanmaları, Ateşe sadece saygı duymaları... ;)

Hayal@
14.09.2006, 16:20
bir süre önce ben açmak istemiştim de bu başlığı elimdeki metni kaybettiğimden açamamıştım.. ne metninden mi bahsediyorum!?
Friedrich Nietszche nin kaleme aldığı "böyle buyurdu zerdüşt" adlı eserinden..
bi arkadaşta görmüştüm ve sadece arka kapağındaki yazıyı okumam bu kitaba ilgi duymama yetmişti..utanarak söylüyorum ki hala o kitabı okuma şansına erişemedim.. küçük bir internet araştırmasının ardından kitaptan parçalar barındıran bir yazı buldum buyrun bakalım..

http://www.derkenar.com/kitapkurdu/nietszche.shtml

Nesimi
15.09.2006, 12:22
Hallac-ı Mansurunda bu zerdüşt dininden etkilenip islam dışında tüm inancları ve ışığı incelemeye başladığını, Tanrının madde değil insanların içindeki ruh olduğunu dünyadaki enerji olduğunu ve sonunda Enell-Hakk deyip çarmıha gerilip dara çekildiğini biliyormusunuz? Ben bunları Hallac-ı Mansur kitabından araştırarark öğrendim gerçekten önemli.

Şoreş
15.09.2006, 12:31
Hallac-ı Mansurunda bu zerdüşt dininden etkilenip islam dışında tüm inancları ve ışığı incelemeye başladığını, Tanrının madde değil insanların içindeki ruh olduğunu dünyadaki enerji olduğunu ve sonunda Enell-Hakk deyip çarmıha gerilip dara çekildiğini biliyormusunuz? Ben bunları Hallac-ı Mansur kitabından araştırarark öğrendim gerçekten önemli.

Zerdüştlükten etkilendiğini bilmiyordum abican ama öğrendiğim iyi oldu..Çünkü Zerdüştün güzelliğini ve inancımızdaki yerini umarım daha iyi anlarlar.. Zaten Alevilikte Tanrıya genel olarak o gözle bakılır... Yani bazı yobaz mollaların sandığı gibi Tanrı elinde asası olan, insanların kötülüğünü isteyecek bir varlık değil.:devil2:

Alevi öğretisindeki gibi Tanrı insanın özüdür.. İnsan Tanrının parçasıdır.. HZ Muhammed ve HZ Ali, İnsanı Kamildir ve Tanrının yeryüzündeki tecellisidir.:thumbup1:

Nesimi
15.09.2006, 12:39
Zerdüştlükten etkilendiğini bilmiyordum abican ama öğrendiğim iyi oldu..Çünkü Zerdüştün güzelliğini ve inancımızdaki yerini umarım daha iyi anlarlar.. Zaten Alevilikte Tanrıya genel olarak o gözle bakılır... Yani bazı yobaz mollaların sandığı gibi Tanrı elinde asası olan, insanların kötülüğünü isteyecek bir varlık değil.:devil2:

Alevi öğretisindeki gibi Tanrı insanın özüdür.. İnsan Tanrının parçasıdır.. HZ Muhammed ve HZ Ali, İnsanı Kamildir ve Tanrının yeryüzündeki tecellisidir.:thumbup1:

Bağdatta ölüm Hallac-ı Mansur Wolfgang Günter Lerch işte bu kitap şu an bunu okuyorum ve esasında Hallac-ı Mansur sunni bir insan daha sonra fikirlerini genişleterek Batıni bir aydın olarak şehit oluyor.

hasret_eylul
15.09.2006, 13:10

evet cano bende incelemiştim hatta bağdatta ölüm diye bir kitap var merak edenlerin o kitabı bi incelemesini tavsiye edebilirim orda el hallac hocasına karşı gelerek enel hak enel hak ben yaratıcı gerçeğim diye bağırıp dini dogmaların hepsine karşı çıkıyor..

Şoreş
15.09.2006, 13:19
Teşekkür ederim abicim.. Cemevine gittiğimde Kitapçıda varsa temin ederim..
Hallacı Mansur bizim için gerçekten çok önemli bir Alevi Önderidir..

Şoreş
15.09.2006, 13:31
Zerdüşt Sembolühttp://static.twoday.net/aresur/images/gercek%20zerdust.jpg

Şoreş
15.09.2006, 13:52
Buyruklardan..

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/4/4a/Zartosht.jpg
Ey İnsan ! Dinle bunu !
Karanlık gece yarısı ne der ?
'' Uyudum uyudum.. ''
En derin Rüyadan uyandım ve şöyle söyledim ;
Dünya derin..
Gündüzün düşündüğünden daha derin.
Acısı derin.
Keyif, yürek acısından derin.
Acı der ki: Yok ol !
Ama her keyif, sonsuzluk ister.
Derin; derin bir sonsuzluk ister ! ''

Zerdüşt'ün Tanrı Ahura Mazda'ya Yakarışı..

Sorarım sana Tanrım
Doğrusunu söyle bana
Kutsal varlığın Atası
İlk Babası kimdi ?
Güneşle Yıldızların
Yolunu çizen kim ?
Ay kimin gücüyle
Büyür küçülür ?
Bunları anlat bana..
Herşeyi, herşeyi anlat Tanrım..

Yerli yerinde sağlam
Kim yarattı tüm şu ağaçları, ırmakları ?
Kimdir hiz veren Rüzgarlara bulutlara ?

Kimdi Ey Ahura Mazda,
İyi düşünceyi yaratan ?
Sorarım sana Tanrım,
Doğrusunu söyle bana,
Kim sevgiyle yaratmıştır...

http://img134.imageshack.us/img134/131/dsc04387uh3.jpg

Nesimi
15.09.2006, 17:46
Hak yardımcımız olsun. Işık yoluımuzu açık etsin

Ya tija sodiri!

Şoreş
15.09.2006, 17:57
Hak yardımcımız olsun. Işık yoluımuzu açık etsin

Ya tija sodiri!

Merhaba abican..

Enelk Hak Felsefesini Aleviliğe kazandıran Hallacı Mansurun, bu felsefeyi Zerdüştlükten etkilenmesi beni çok etkiledi..

Alevi ve Zerdüşt hoşgörüsüde çok hoşuma gidiyor... Çok benzerlik var..

hasret_eylul
15.09.2006, 19:01
Bağdatta ölüm Hallac-ı Mansur Wolfgang Günter Lerch işte bu kitap şu an bunu okuyorum ve esasında Hallac-ı Mansur sunni bir insan daha sonra fikirlerini genişleterek Batıni bir aydın olarak şehit oluyor.

can inan ben bu yazını görmedim çok üzgünüm görmeden bahsetmişim..
inan şuan son 30 sayfası kalmış durumda ne güzel ya aynı anda bu kitabı okuyan bir insanla karşılaşmak...:laugh: :laugh: :laugh:

Nesimi
15.09.2006, 19:16
can inan ben bu yazını görmedim çok üzgünüm görmeden bahsetmişim..
inan şuan son 30 sayfası kalmış durumda ne güzel ya aynı anda bu kitabı okuyan bir insanla karşılaşmak...:laugh: :laugh: :laugh:

:biggrin: gerçekten güzel bir durum ben 1gündür okuyorum bu kitabı yarısına geldim ama güzel anlatmış yazar. okuduğum bölümlerde ilgimi çekense zerdüştilikten etkilenmesi.

Şoreş
15.09.2006, 19:50
Gerçekten çok yakın bir zamanda Zerdüşt dini için büyük bir araştırma yapacağım..Gerekirse kitapçı kitapçı gezmeyi düşünüyorum abican.. Çünkü bu dinin hoşgörüsünün ve bazı zerdüşt kalıntılarının, Alevilikte bu kadar yoğun olduğunu bilmiyordum...

Alevilikte ateşin kutsallığı mesela...

Ateş devamlı yansın, ışığımız hiç sönmesin...

Şoreş
16.09.2006, 00:32
Canım arkadaşım, bilgin arkadaşım saldırıya mı geçtin Zerdüşt sever biz alevilere karşı ????

hasan cicek
17.09.2006, 15:29
HALLAC-I MANSUR

Halac Mansur'un Yeni-Platonculuk'tan esinlenen düşüncelerine göre ''evren'' yaratılmamıştır bir ışık kaynağı olan Tanrı özünün yansıması sonucu olmuştur.İslam dininin sürdügü yaratılış.yaratılış olayı yanlış anlaşılmıştır.Tanrı'dan başka bir varlık olmadığı için ''yaratılmış nesne ''den söz edilemez.yaratılmış nesne tek varlık olan Tanrı karşısında ikinci bir varlığın bulunduğunu ilerisürmektir.buda Tanrısal öze aykırıdır,iki ayrı varlık olduğunu söylemektir.Tanrı kendi özü geregi çok degişik biçimlede görünüşü alanına çıkar.Gerçegi kavrama gücünde yoksun olanlar bu tanrısal görünüşlerinin ayrı birer varlık olduğu kanısına varırlar.Buna yanılma denir kişinin.Tanrı''dan başka bir varlık olmadığını anlayabilmesi için içekapanış yolunu seçerek derin düşünceye dalması gönlünde tanrısal ışığı görünceye degin çevresıyle bağlarını kesmesi gerekir.İçe kapanan kişide önce tanrısal sevgi uyanır Bu sevgi Tanrı'ya yönelmeyı Tanrı'dan başka bir varlığın bulunmadığını sezmeyı her nesnede her yönde Tanrı'yı görmeyı sağlar Tanrı'yı görmek gerçegi kavramaktır gerçegi kavramanın yoluda sezgidir.İnsanın gerçegi kavrayabilecek sezgiyı kazanması olgunluğun en yüksek aşamasına varması demektir.Bu aşamaya varan kimsenin gönlüTanrı'nın bütün açık seçiklığıyle göründügü bir ayna gibidir.Bu özelligi dolaysıyla kişinin gönlü Tanrı evi (beytullah)dır.Bilgi.Tanrı'yı gönülde görmek ondan başka bir varlık olmadığınıkavramaktır.

Alıntı:İsmet Zeki Eyuboğlu.
Tarikatlar.Mezhepler Tarihi.Kitab Sayfa .117

levilee
18.09.2006, 09:23
eski inançların araştırılması güzelde,bunlara dönüş tarihsel gerçekliği inkardır,insanlara bir umut ışığı olabilseydi zaten bu inanç bugünde güçlü bir şekilde yaşayan bir inanç olurdu,geleneksel olarak devam eden inancımız kime niye yetmiyorda başka açılımlar aranıyor,aleviliği yeterli bir inanç olarak bulmayanlar elbette başka bir dini başka bir inancı seçebilir,ama aleviliği bir yerlere yamamaya çalışmak çok üzücü,bizim yolumuz muhammed ali yolu,benim yolum zerdüşt yoludur diyenlere sonsuz saygı ama artık yolumuz ayrılmıştır elveda hoşçakal demekten başkada bir şey gelmez elden...

Şoreş
19.09.2006, 12:39
eski inançların araştırılması güzelde,bunlara dönüş tarihsel gerçekliği inkardır,insanlara bir umut ışığı olabilseydi zaten bu inanç bugünde güçlü bir şekilde yaşayan bir inanç olurdu,geleneksel olarak devam eden inancımız kime niye yetmiyorda başka açılımlar aranıyor,aleviliği yeterli bir inanç olarak bulmayanlar elbette başka bir dini başka bir inancı seçebilir,ama aleviliği bir yerlere yamamaya çalışmak çok üzücü,bizim yolumuz muhammed ali yolu,benim yolum zerdüşt yoludur diyenlere sonsuz saygı ama artık yolumuz ayrılmıştır elveda hoşçakal demekten başkada bir şey gelmez elden...

Biz sonuna kadar Aleviyiz, Zerdüşt olalım demiyoruz.. Biz evrensel bir inanç olan Aleivliğin çatısı aldında, Kırkların yolunu sürüyoruz.. Aleviyiz.. Eski deyimle ışık insanları..

Burda bir Din'i tanıtmak, ona eğilimli olduğumu göstermez neyi gösterir biliyor musun?

Araştırmayı sevmek ve diğer dinlere olan Alevi Hoşgörüsü...

:wink: :wink: :wink: :wink:

kamelot1970
02.10.2006, 03:18
Bir çok araştırmacıya göre Zerdüşt dini Hristiyanlık ve İslam gibi dinlerin şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca dünyanın en eski dinlerinden biri olduğu ileri sürülüyor. Alevilik gibi bu evrensel, doğaya değer veren ve barışçıl bir dinin yobaz dinciler tarafından tarih boyunca yok edilmek istenmesi oldukça üzücü. Bu yok oluşa hepimizin dur demesi lazım.

Şoreş
03.10.2006, 20:20
Bir çok araştırmacıya göre Zerdüşt dini Hristiyanlık ve İslam gibi dinlerin şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca dünyanın en eski dinlerinden biri olduğu ileri sürülüyor. Alevilik gibi bu evrensel, doğaya değer veren ve barışçıl bir dinin yobaz dinciler tarafından tarih boyunca yok edilmek istenmesi oldukça üzücü. Bu yok oluşa hepimizin dur demesi lazım.

Evet.. Mesela Zerdüştler günde 5 vakit ibadet eder, Cuma ise toplu ibadet edilir.. Bu Sünni İslamda da böyledir.. Sünni İslam, Zerdüştlükten etkilenmiştir.

rewhat
23.10.2006, 09:30
zerdu$t'un ogretisi iyilik ve kotulugun aykiriligina, tanri'nin ula$ilmazligina ve adaletin zaferine dayali eylemci bir ahlak ogretisidir.ona gore iyilik tanri ahura mazda * ile kotuluk tanrisi ahriman * arasinda surekli bir sava$ vardir, ve bu sava$in iyiligin zaferiyle sonuclanmasi gerekir.inanan ki$inin gorevi, iyiligin kotuluge ustun gelmesi icin tanri'ya yakarmak degil, bu sava$ta iyiligin yaninda yer almaktir.ki$i bu sava$a katildigi olcude mutluluga hak kazanir..

ruhun bedeninden daha tez ölecektir tespitini yapan kişidir.

bir erdem, iki erdemden daha fazla erdemdir;
cunku o erdem belanin asildigi dugumdur
not: bilgileri eksi sozlukten aldim.

Şoreş
25.10.2006, 21:15
Zerdüştlük o kadar değerli bir din ki, kendinden sonra gelen birçok Dini etkilemiş...

Benim özellikle dikkatimi çeken şey, İbadet Vakitleri ve bazı geleneklerin, İslam Dinine Zerdüştlükten gelmesidir..

Mesela Zerdüştlükte 5 Vakit İbadet edilir, Cuma toplu İbadet farzdır..

Zerdüştlükten sonra gelen din olan İslamda da bu böyledir..

KızılBant
25.10.2006, 21:17
İslamla birebir bağdaştırmak yanlış olur. TÜm tek tanrılı dinlere örnek teşkil etmiş ilk tek tanırılı dindir.

Acaba Zerdüşt peygambere ışık nur olmasa diğer dinler nice olurdu? Bu soruyu sormak lazım

İnsanlara iyilik öğütleyen bu dine büyük saygım var...

Şoreş
25.10.2006, 21:24
İslamla birebir bağdaştırmak yanlış olur. TÜm tek tanrılı dinlere örnek teşkil etmiş ilk tek tanırılı dindir.

Acaba Zerdüşt peygambere ışık nur olmasa diğer dinler nice olurdu? Bu soruyu sormak lazım

İnsanlara iyilik öğütleyen bu dine büyük saygım var...

Ben Zerdüşt Öğretisindeki hoşgörüye hayranım...

Çimlere bile basmak hoş görülmezmiş..

yusufçukgecegez
25.10.2006, 22:36
Bir çok araştırmacıya göre Zerdüşt dini Hristiyanlık ve İslam gibi dinlerin şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca dünyanın en eski dinlerinden biri olduğu ileri sürülüyor. Alevilik gibi bu evrensel, doğaya değer veren ve barışçıl bir dinin yobaz dinciler tarafından tarih boyunca yok edilmek istenmesi oldukça üzücü. Bu yok oluşa hepimizin dur demesi lazım.o araştırmacıların ibrahimin dininden haberi varmıymış peki.:confused1

Nesimi
19.11.2006, 00:30
Hürmüzgan ruman
Atiran kujan
Hoşan şareve gevre gevreyan
Zorkeri Erep kırdine Xabur
Gihane paya péşé Şarizor
Jin u kenikan ve dil peşinan
Merdi aza dilen ji ruye hevinan
Revişte Zerdeşt ma ye bédest
Bizika nakit Hürmüz ve hiç kes.
Yıl-669

Dersime Rumlar ve Araplar egemen olunca İslam dayatılmaya çalışılmıştı yapılan barbarlıklara direnen dersim halkı bu ağıtı o dönemde yakmışlar. Zerdüşt inancını devam ettirirken ancak dersimin güneyinden itibaren islamı kabul etmişlerdir.

Kılıç zoruyla islamın yayılması ve direnen halkın eski inanclarını koruma çabasını anlatan bu ağıtı Nuri Dersiminin kitabından aldım.

Şoreş
19.11.2006, 00:44
Hürmüzgan ruman
Atiran kujan
Hoşan şareve gevre gevreyan
Zorkeri Erep kırdine Xabur
Gihane paya péşé Şarizor
Jin u kenikan ve dil peşinan
Merdi aza dilen ji ruye hevinan
Revişte Zerdeşt ma ye bédest
Bizika nakit Hürmüz ve hiç kes.
Yıl-669

Dersime Rumlar ve Araplar egemen olunca İslam dayatılmaya çalışılmıştı yapılan barbarlıklara direnen dersim halkı bu ağıtı o dönemde yakmışlar. Zerdüşt inancını devam ettirirken ancak dersimin güneyinden itibaren islamı kabul etmişlerdir.

Kılıç zoruyla islamın yayılması ve direnen halkın eski inanclarını koruma çabasını anlatan bu ağıtı Nuri Dersiminin kitabından aldım.

Teşekkür ederim abi..
Kürtçe Ağıt biraz farklı..
Kısa zamanda Türkçeye çevirteceğim bizimkilere...
Rumlar ve Araplar Cinayet işlemişler.Kadınların ezilmesinden, Kanlı bir ortamdan bahsediyor.. Kelimeleri anlamak çok güç.Kürtçe sözlükte bile anlamları yok.. Sanırım sözlüğün acizliğinden:yamukgul:

kızılmavican
27.11.2006, 16:00
zerdüşlük hint-aryan kültürüyle oluşmuştur
ortaçağ yobaz katolik kilisesi bu kültürün devamıdır
bugün iran şiası zerduştluğun devamıdır
Alevilerin bazı geleneklerinin benzemesi doğrudur ama bu Alevi geleneklerinin tamamına bakarak değerlendirilmelidir

Şoreş
03.12.2006, 18:46
Zerdüştlük kendinden sonraki bir çok Din'i etkilemiştir.. Mesela Zerdüşt Din adamlarına Papaz denir.. Bu Hristiyanlıkta ta böyledir.

sonerk
03.12.2006, 19:14
soreş can öncelikle bizi bilgilendirdiğin için yanaklarından öpüyorum..:rolleyes: .büyüğüm olsaydın elinden öperdim hehehehheehe

İyi hoş demişsinde...ben ilk tek tanrılı olayına takıldım....
ilk okuldan beri bize ezberletilen bi ezber vardı oda ilk tek tanrılı dinin musevilik yani ibranilere gönderilen musevilik olduğudur....

Neyse üniversiteye geldik üniversitede ilk tek tanrılı din olarak eski mısır ların güneş tanrısı olduğunu öğrendik..kafamda oluşan bu çelişkili bilgiler üzerine nette bi araştırma yaptım ve bakın ne buldum....(korkmayın kayıp kıta atlantisi bulmadım...:clown: )

sümorolog Muazzes İlmiye Çığ ın röpertajından bi alıntı...hani şu vatandaşlık tepkilerim kitabıyla türbanlıların tepkisini alan prof..diyorki:

- Tarihte ilk tek tanrılı din hangisi?

- Tek tanrı Mısır’da başlıyor. Firavun Akhneton birdenbire ‘Bir tek Güneş tanrısı var, başka tanrı yok’ diyor. Diğer tanrıların rahiplerinin gücünü azaltıyor böylece Akhneton. Bu durum uzun sürmüyor, çünkü erken ölüyor. Onun ölümünden sonra tekrar çok tanrılı dine geçiliyor ve tek tanrıya inanalar öldürülüyor. Musa bu katliamdan kaçıp İsrailoğullarına sığınıyor. Daha sonra Musa tek tanrılı din olan Museviliği başlatmıştır biliyorsunuz.

http://209.85.129.104/search?q=cache:mmEnsOeABU4J:alsah.blogcu.com/277460/+ilk+tek+tanr%C4%B1l%C4%B1+din&hl=tr&gl=tr&ct=clnk&cd=1&client=firefox-a

Şoreş
20.12.2006, 22:10
Zerdüştlük Dinine İnanların sayısı yaklaşık 200.000 kadar.. Ermeni, Kürt, Farsların eski Dinidir Zerdüştlük... Ezidilik ise yok Müslümanlar tarafından yok edilmek istenen Zerdüştlüğün devamı olarak gelmiştir.. İkiside tek Tanrılıdır..

Zerdüşt Tanrıya Ahura Mazda der..
Ezidilik Tanrının sadece yaratıcı olduğuna ve Melek Tavus'ın Tanrı tarafından affedilmiş kutsal bir Melek olduğuna inanırlar..

Şoreş
13.01.2007, 01:50
soreş can öncelikle bizi bilgilendirdiğin için yanaklarından öpüyorum..:rolleyes: .büyüğüm olsaydın elinden öperdim hehehehheehe

İyi hoş demişsinde...ben ilk tek tanrılı olayına takıldım....
ilk okuldan beri bize ezberletilen bi ezber vardı oda ilk tek tanrılı dinin musevilik yani ibranilere gönderilen musevilik olduğudur....

Neyse üniversiteye geldik üniversitede ilk tek tanrılı din olarak eski mısır ların güneş tanrısı olduğunu öğrendik..kafamda oluşan bu çelişkili bilgiler üzerine nette bi araştırma yaptım ve bakın ne buldum....(korkmayın kayıp kıta atlantisi bulmadım...:clown: )

sümorolog Muazzes İlmiye Çığ ın röpertajından bi alıntı...hani şu vatandaşlık tepkilerim kitabıyla türbanlıların tepkisini alan prof..diyorki:

- Tarihte ilk tek tanrılı din hangisi?

- Tek tanrı Mısır’da başlıyor. Firavun Akhneton birdenbire ‘Bir tek Güneş tanrısı var, başka tanrı yok’ diyor. Diğer tanrıların rahiplerinin gücünü azaltıyor böylece Akhneton. Bu durum uzun sürmüyor, çünkü erken ölüyor. Onun ölümünden sonra tekrar çok tanrılı dine geçiliyor ve tek tanrıya inanalar öldürülüyor. Musa bu katliamdan kaçıp İsrailoğullarına sığınıyor. Daha sonra Musa tek tanrılı din olan Museviliği başlatmıştır biliyorsunuz.

http://209.85.129.104/search?q=cache:mmEnsOeABU4J:alsah.blogcu.com/277460/+ilk+tek+tanr%C4%B1l%C4%B1+din&hl=tr&gl=tr&ct=clnk&cd=1&client=firefox-a

Fakat Güneş Tanrıcılık ile Tek bir Yaratıcıya inanmak farklı.. İlk tek Tanrılı dediğin Mısır Dininde Güneş Tanrı olarak görülüyor fakat Zerdüştlükte tüm cisimler, canlılar Tanrının yansıması olarak görülür.. Mesela Zerdüştlüğe göre Gök Cisimleri... Zaten Alevilikteki Enel Hak Felsefeside buradan gelmektedir. Kökeni Zerdüştlüktür.. Dediğim gibi :) Güneş Tanrıcılık ile tek bir Yaratıcı / Evrensel Ruh olayı farklı bence.. Güneş Tanrıcılıkta Güneşe tapılır ama Zerdüştlük gibi yaratıcıyı tüm Evrense yansıma olarak görenler ise cisimlere tapınmazlar.. Ama büyük saygı duyulur.. Onlar yansımadır.. Evrensel Ruhtur.

Ölüm; çözülme

Zerdüşti düşüncesini temel alırsak, ölüm bir ayrışmadır. Maddi hayatın kesilmesidir. Önce tanu (kehrp) ve asta’dan oluşan maddi yapı çözünür. Bu yapıyı oluşturan elemanlar, Armaiti’ye yani yer anaya dönerler. Armaiti de bunu nihai çözümlemede (yani rehabilitasyondan sonra) İlahi Işığa katar. Daha açık bir deyişle, Kötü yenilgiye uğrayıp tecrit edildiğinde, Dünya rehabilitasyona uğratılıp geriye doğru tekrar İlahi Işığa çevrilir ve Tanrı’nın birliğine geri döner. Armaiti bu dönüşüm aşamasında,bağrında taşıdığı tüm diğer elemanları olduğu gibi, insan vücudunun maddi elemanlarını da çözümler. Bu kez maddeden İlahi Işığa doğru geri dönüş yolculuğuna çıkılacak, Tanrı’dan gelen tüm maddi ve ruhsal elemanlar, tekrar ve artık geri dönüşsüz bir şekilde Tanrı’ya döneceklerdir (Hristiyan inancında olduğu gibi; ”ondan geldik, ona döneceğiz”).

Eski Zarathuştracı inançta olduğu gibi, geç dönemin Zerdüştiliği’ne göre de, ruh ölünün başucundan üç gün ayrılmaz. Ölü, Zarathuştracı gelenekte; yıkanır, beyaz elbise giydirilir (kefenlenir) ve evinin kapısının eşiğinde; başı kuzeyde, ayakları güneyde ve yüzü Güneş’e dönük olmak üzere düz bir taşın üstüne konur.. Cesedin pozisyonu hariç, tıpkı İslamlar’ın yaptıkları gibi ve onlardan bin yıl öncesinden beri.. İlk üç günlük süre boyunca o, kendisini cehenneme sürüklemek isteyen Kötü Güçler’le mücadele edecektir. Bunlar; Köprü’nün başında oturan Vizareşa, can alan Kötü Güç; Aştõ-Vidhãtu ve aslında çift karekterli olan Vayu’nun Kötü bölümü.. Geç Zerdüşti inancına göre, bu kıyasıya mücadele esnasında ölünün ailesi, onun başucunda hiç sönmeyecek olan bir ateş yakar. Çünkü şer güçlerinin en çok korktukları şey aydınlıktır (bu her zaman böyledir).. Bu şer güçleri, maddi hayatlarında günah işlemiş olanların ruhlarını, Köprü’ye doğru olan gidişlerinde terörize ederler. Vizareşa kavramından İslami Eskatoloji’nin ”Münkir”’inin geliştirildiği sanılıyor. Zerdüşti inancına göre ölünün üç gün boyunca, ayrıldığı cesedinin başında beklediğini kaydetmiştik. İslamiyette de benzer bir süre söz konusudur. Al-Gazali’ye göre ölünün ruhu, ayrıldığı ceset daha henüz teneşirde yıkanırken, vücudu terkederek cennet ve cehennemi ”ziyaret” eder ve daha henüz yıkama işlemi bitmeden önce de vücudun başına geri döner. Bundan sonrasında ise ölünün ruhu otuz gün yaşadığı evin yakınında, bir yıl da mezarının yakınında kalır. Onun bundan sonraki mekanı kıyamete kadar bekleyeceği Ar’af’tır. Kısaca sürede anlaşamasalar bile, iki dinin mensupları da ruhun ”makul bir süre” bazı yerlerden ayrılmadığına inanırlar.

Ercan
13.01.2007, 05:06
[QUOTE=Şoreş;333611]Fakat Güneş Tanrıcılık ile Tek bir Yaratıcıya inanmak farklı.. İlk tek Tanrılı dediğin Mısır Dininde Güneş Tanrı olarak görülüyor fakat Zerdüştlükte tüm cisimler, canlılar Tanrının yansıması olarak görülür.. Mesela Zerdüştlüğe göre Gök Cisimleri... Zaten Alevilikteki Enel Hak Felsefeside buradan gelmektedir. Kökeni Zerdüştlüktür.. Dediğim gibi :) Güneş Tanrıcılık ile tek bir Yaratıcı / Evrensel Ruh olayı farklı bence.. Güneş Tanrıcılıkta Güneşe tapılır ama Zerdüştlük gibi yaratıcıyı tüm Evrense yansıma olarak görenler ise cisimlere tapınmazlar.. Ama büyük saygı duyulur.. Onlar yansımadır.. Evrensel Ruhtur.
Ölüm; çözülme
--------------------------------------------------------------------------------------
Sayin Sores,

Ben bu Güneste bir hikmet oldugunu tahmin ediyordum !!!
Alevilikteki enel-hak felsefesininin kökeninin Zerdüslükten kaynaklandigini da sizden ögrendigime göre artik ben kendimi daha iyi taniyorum !!!
Belirttiginiz gibi aslinda hiristiyanliginda kaynagi zerdüstlükmüs !!! Ben bunu yeni anliyorum.Derin bilgileriniz icin tesekkür ederim.Yalniz;Zerdüstlük dinine inananlarin sayisini 200.000 olarak yazmissiniz,bence bu sayi cok az.Bütün dinlerin kaynagi olduguna göre birkac sifir eklemenizde sakinca yok !

Baslarken söyledigim gibi güneste bir kerametin oldugunu düsünüyordum !Baksaniza Almanya´da herseye özellikle enerji kaynaklarina zam geldi.Günes in sayesinde biz üsümüyoruz! Günes, herseyin zamlanacagini biliyordu.Bunun icin küresel isinmayi kullarina nasip eyledi.
Günesin dogmadigi gün gördünüz mü ?
Veya bahari getirmedigi yil...
Ayligina zam istemez
Kullarindan dua istemez
Üstelikte küresel olarak isitmaya basladi!
Baska ne istersiniz !

Hepinize iyi uyumalar !!!

Nesimi
13.01.2007, 12:14
Fakat Güneş Tanrıcılık ile Tek bir Yaratıcıya inanmak farklı.. İlk tek Tanrılı dediğin Mısır Dininde Güneş Tanrı olarak görülüyor fakat Zerdüştlükte tüm cisimler, canlılar Tanrının yansıması olarak görülür.. Mesela Zerdüştlüğe göre Gök Cisimleri... Zaten Alevilikteki Enel Hak Felsefeside buradan gelmektedir. Kökeni Zerdüştlüktür.. Dediğim gibi :) Güneş Tanrıcılık ile tek bir Yaratıcı / Evrensel Ruh olayı farklı bence.. Güneş Tanrıcılıkta Güneşe tapılır ama Zerdüştlük gibi yaratıcıyı tüm Evrense yansıma olarak görenler ise cisimlere tapınmazlar.. Ama büyük saygı duyulur.. Onlar yansımadır.. Evrensel Ruhtur.
Ölüm; çözülme
--------------------------------------------------------------------------------------
Sayin Sores,

Ben bu Güneste bir hikmet oldugunu tahmin ediyordum !!!
Alevilikteki enel-hak felsefesininin kökeninin Zerdüslükten kaynaklandigini da sizden ögrendigime göre artik ben kendimi daha iyi taniyorum !!!
Belirttiginiz gibi aslinda hiristiyanliginda kaynagi zerdüstlükmüs !!! Ben bunu yeni anliyorum.Derin bilgileriniz icin tesekkür ederim.Yalniz;Zerdüstlük dinine inananlarin sayisini 200.000 olarak yazmissiniz,bence bu sayi cok az.Bütün dinlerin kaynagi olduguna göre birkac sifir eklemenizde sakinca yok !

Baslarken söyledigim gibi güneste bir kerametin oldugunu düsünüyordum !Baksaniza Almanya´da herseye özellikle enerji kaynaklarina zam geldi.Günes in sayesinde biz üsümüyoruz! Günes, herseyin zamlanacagini biliyordu.Bunun icin küresel isinmayi kullarina nasip eyledi.
Günesin dogmadigi gün gördünüz mü ?
Veya bahari getirmedigi yil...
Ayligina zam istemez
Kullarindan dua istemez
Üstelikte küresel olarak isitmaya basladi!
Baska ne istersiniz !

Hepinize iyi uyumalar !!!

Biraz daha sakince cevap verin. Zerdüşt dinine inanmayabilirsiniz ama islamın dogmalarından çok daha akıllı ve mantıklı bir dindir. Sayıya kafayı takmışsınız Müslümanlar 1,2milyar peki insanlığa ne katkıları olmuş? Güce tapmıyoruz biz. Güç sayısal çokluk ifade etmez asıl güç inancdır. İslam potası içinde erimeye ve uyumaya devam edin bu şekilde yorumlarada :)

Şoreş
13.02.2007, 01:07
Zerdüşt Peygamber

http://img465.imageshack.us/img465/5940/zartoshtkx6.jpg

Şoreş
26.04.2007, 00:07
Zerdüştler..

http://www.theosophicalsociety.gr/graphics/religions/The-Zoroastrian-Anjuman-at-.jpg

http://www.avesta.org/dhalla/saga004.jpg

http://www.avesta.org/dhalla/saga002.jpg

selef
26.04.2007, 13:25
Öncelikle çok güzel bir yazı dizisi olduğunu söylemeliyim.

Ama biraz başka bir dinin reklamı gibi sanki forum kuralalrına aykırı . Ama eğer aykırı değilse ki bence kesinlikle aykırı değil. Zerdüştülüğün hangi dini inançtanetkilenip bu hale büründüğünü zerdüşt düşüncesinin etkilendiği dini inanç temellerini de yazmak isterdim ama büyük ihtimalle kadim bir dinin reklamını yapıyor diye suçlanacağımı düşünüyorum.

Nesimi
26.04.2007, 22:56
Öncelikle çok güzel bir yazı dizisi olduğunu söylemeliyim.

Ama biraz başka bir dinin reklamı gibi sanki forum kuralalrına aykırı . Ama eğer aykırı değilse ki bence kesinlikle aykırı değil. Zerdüştülüğün hangi dini inançtanetkilenip bu hale büründüğünü zerdüşt düşüncesinin etkilendiği dini inanç temellerini de yazmak isterdim ama büyük ihtimalle kadim bir dinin reklamını yapıyor diye suçlanacağımı düşünüyorum.

Uygun bölümde olduğu için yasak değil bu bölümde İslam ve diğer dinlerle ilgili yazılar yazılabiliyor. Zerdüşt dinide pek çok dine kaynaklık yapan bir inanc olduğu için bilgilenme amacıyla faydalıdır. Bilgi amaçlı olması sakınca doğurmaz.

Şoreş
10.07.2007, 13:37
Uygun bölümde olduğu için yasak değil bu bölümde İslam ve diğer dinlerle ilgili yazılar yazılabiliyor. Zerdüşt dinide pek çok dine kaynaklık yapan bir inanc olduğu için bilgilenme amacıyla faydalıdır. Bilgi amaçlı olması sakınca doğurmaz.

Kesinlikle Bırayemino..:thumbup1:
Zerdüştlük kendinden sonra gelen birçok Din'i etkilemiştir..
Misal benzerliklere örnek verecek olursak;

1 - Zerdüştlerde Cuma İbadeti farzdır, İslam Sünnilikte Cuma İbadeti farz görür..

2 - Zerdüştlerde Papazlar vardır, bu Kavramları ile Hristiyanlığıda etkilemiştir... Özellikle Günah çıkarmada..

3 - Zerdüştlükte Yer ve Gök İsimleri Tanrının birer Tecellisidir, bu Alevilikte, özellikle Kürt Aleviliğinde de böyledir..

demet..
02.08.2007, 16:24
Saol cano... Ben Zerdüştlüğe sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum İranın.. Çünkü zerdüştlük Kuranı Kerimde bile geçiyor.. Bu dinin diğer adı Mazdaizm. Kuranda da böyle yazıyormuş.

gerçekten fotoğraflar çok güzel birzada bizi görür gibi oldum
Gerçekten çok etkilendim
ellerine sağlık teşkkürler bizi bilgilendirdiğin için .

Şoreş
02.08.2007, 16:34
gerçekten fotoğraflar çok güzel birzada bizi görür gibi oldum
Gerçekten çok etkilendim
ellerine sağlık teşkkürler bizi bilgilendirdiğin için .

Zerdüştler, Doğu Kürt Alevilerine çok benzer.. Hatta geleneklerin bazıları aynıdır çünkü Doğu Kürt Alevilerinin eski Din'i Zerdüştlüktür.:)

demet..
05.08.2007, 00:33
Sorarım sana .Tanrım
Doğrusunu söyle bana
Kutsal varlığın atası
İlk babası kimdi?
Güneşle yıldızların
Yolunu çizen kimdi
ay kimin gücuyle
Büyür ,küçülür
Bunları anlat bana herşeyi herşeyi Tanrım
Sorarım san Tanrım
Doğrusunu söyle bana
Kim düzene getirdi dünyayı

Zerdüşt 'ün Ahura Mazda'ya YakarışıZerdüşt Spitama

yusufçukgecegez
06.08.2007, 11:48
tek tanrılı inanç,günde beş vakit ateş yakma,ilginçbizimde aslımız zerdüştmüdür nedir.

demet..
06.08.2007, 13:17
Zerdüştler, Doğu Kürt Alevilerine çok benzer.. Hatta geleneklerin bazıları aynıdır çünkü Doğu Kürt Alevilerinin eski Din'i Zerdüştlüktür.:)

Anne tarfımdan nenemleri görür gibi oldum benziyo :)

Nihat
07.08.2007, 18:59
zerdüştlük sadece doğu anadolu kürtlerinde değilde iç anadolu kürt yerleşim bölgelerindede etkisi çok büyük olduğunu düşünüyorum özelikled alevikürt geleneklerinde zerdüşlüğe olan inanç biçimi yüz<yıllar sonra bile olsa yoğrulup gelmiştir hep bu inancın hala anadolu topraklarında olması çok güzel bir inaç aslında tüm inançların beşiğidediğimiz anadoluyu buyüzden ayrı kılanda herhalde bu inanaç sistemim kuşağında olmasıdır .