Orijinalini görmek için tıklayınız : Sizce "Alévîlik" İslâm'ın neresinde?

AleviGenç
14.09.2006, 11:49
1."ÁLEVÎLÎK" Îslâmîyétin Özü'dür...
2.İslam'i bir meshep
3.İslam'la alakası yok etkilenmiş sadece
4.Her Din ve İnanç'dan etkilenmiş Kültür'dür.

Bence "ÁLEVÎLÎK" Îslâmîyétin Özü 'dür...

Aydın.
14.09.2006, 12:17
Sn Kardesim
Bence alevilik sadece islamdan etkilenmiştir cünkü alevilik islamın özüdür diyemeyiz alevilik bir Felsefedir inancdır..

AleviGenç
14.09.2006, 12:34
Sn Kardesim
Bence alevilik sadece islamdan etkilenmiştir cünkü alevilik islamın özüdür diyemeyiz alevilik bir Felsefedir inancdır..

Muhammed Ali'yi Candan Sevenler
Yorulup Yollarda Kalmaz İnşallah
İmam Hasan'ın Yüzün Görenler
Hüseyin'den Mahrum Olmaz İnşallah

İmam Zeynel'den Bir Dolu İçtim
İmam Bakır'da Kaynayıp Coştum
İmam Cafer'e Vardım Ulaştım
Bundan Özge Yola Sapmaz İnşallah

İmam Musa'dan Gelen Erenler
Can Baş Feda Edip Cemler Görenler
İmam Rıza'ya Zehir Verenler
Divanda Şefaat Bulmaz İnşallah

Bir Gün Olur Okuturlar Defteri
Şah Oğlunun Belindedir Teberi
Uyanırsa Taki Naki Askeri
Açılan Gülümüz Solmaz İnşallah

Hatayi Der Bu İş Bizi Bitire
Özünü Kata Gör Ulu Katara
Mehdi Şevki Bu Cihanı Tutar A
Şah Oğluna Sitem Olmaz İnşallah

O zaman bu şiir'in ve Allah Muhammed Ali 'nin bir önemi yok sence...

Alevi’yiz Allah’ı bir bilenleriz
Başımız ol yüce Kur’an’a bağlı
Resul’üne iman edenlerdeniz
Yolumuz bir ulu divana bağlı

Severiz Resul’ü aşk ile candan
Hazreti Ali’yi seçmeyiz ondan
Müsahip oldular hem teni tenden
Kalbimiz bir ulu ikrara bağlı

Aşığız bizler hakikatin yoluna
Rehberine mürşidine pirine
Hazreti Resul’ün İslâm dinine
Mezhebimiz İmam Cafer’e bağlı

Etmeyin iftira bize ne kârınız var
Hak’ka doğru dönen didarımız var
Hacı Bektaş gibi hünkârımız var
Gittiğimiz yollar dergâha bağlı

Severiz bizler on iki imamı
Kalben bağlıyız yoktur gümanı
Gelecek diye Mehdi sahip zaman

Aşık Musa'nın gönlü yollara bağlı...

Aydın.
14.09.2006, 13:03
Tabiki var Hüseyinim olmaz olurmu sen demek istediğimi yanlı anlamısın alevilik her dinden birseyler almıstır ...

AleviGenç
14.09.2006, 15:13
Tabiki var Hüseyinim olmaz olurmu sen demek istediğimi yanlı anlamısın alevilik her dinden birseyler almıstır ...

Selam Kaan abi

Pardon yalnış anlamışım...Ama neden o zaman ALevilik İslamla alakası yok diye oy verdin? İslamla alakamız yoksa İslam önderi olan İslamın özü o inançta olan Ehl-i Beyt'i neden imzanda yazdın?Çelişki değil mi bu?

Tabi ki Alevilik çok köklü ve eski...

Her Din İnanç Kültürden etkilenmiş İslamın özüyle bu günlere gelmiş...Alevilik Din: İslamın Özü
Alevilik yaşam biçimi
Alevilik Felsefe
Alevilik Kültür
Ama en önemlisi Alevilik İslamiyet'in Özü ...

İslamiyetin Özü'yüz Aleviyiz...

Namaz da bizimdir,niyaz da bizim,
İslamın özüyüz Aleviyiz biz.
Cemlerde okunan duvaz da bizim,

Cahil çıkmış bugün beni yoruyor,
İkilik bilmezmiş,gönül kırıyor.
İslam bizim neremizde soruyor,
İslamin özüyüz Aleviyiz biz.

Yaratan Allah'a imanımız var,
Muhammed Ali'den irfanımız var,
Hasan Hüseyin'den erkanımız var,

Hınzırın sözüne der isek tamam,
O zaman söyleriz,degiliz İslam.
İslam dışı mıydı On iki İmam?

Sakalı olana kirpiktir diyor,
Hataya düşüyor herzeler yiyor.
Ali'de sakallı idi bilmiyor,

Eren evliyalar, hepisi Ali,
Yerlerin göklerin,yapısı Ali,
İlim Muhammed'dir,kapısı Ali,

"İslam yok" diyormus Hınzırın oğlu,
Hınzırlar elinden canımız dağlı.
Mezhebimiz İmam Cafere bagli,
Islamın özüyüz Aleviyiz biz.

On Dört Masum için kandilimiz var,
Yürekten fışkıran fitilimiz var.
İslamız diyorsak,delilimiz var,

Söyle seni kimler kandırdı gafil,
İslam bir tek yalniz sünnilik değil,
Öğren Ehlibeyti hep kalma cahil,

Muhammed İslamın başında idi,
Ali ikisinin döşünde idi.
Muaviye İslam dışında idi,

Ehlibeyit bizim başımız tacı,
Onlarla cekeriz hüzün ve acı.
Ehlibeyte uyduk Güruhu Naci,

Pir elinden dolu içtik mest olduk,
Derimiz yüzüldü,dosta post olduk,
Ehlibeyte sadık birer dost olduk,

Tutturmuş hınzırlar,biz oyuz buyuz,
Bir başkası cıkıp diyor ki şuyuz.
Ehlibeyt ne ise işte biz oyuz,

Ehlibeyt güneşim Ehlibeyt mahım,
Ehlibeyit Hakka ulaşan rahim.
Ali Halifemdir,Ali'dir Şahım,

Kuran haktır,cennet-cehennem haktır,
Muhammed Ali'nin yolları paktır.
Ali düşmanına cenet yasaktır,

Veli'yim diyenler Osman çıkıyor,
Ali'yim diyenler Mervan çıkıyor.
Yüzümüze gülen düşman cıkıyor,

Yolunu şaşırıp azan ey dönek,
Arkamızdan kuyu kazan ey dönek,
İslamız dedikce kızan ey dönek,

Muhammed İslamdır,Ali de islam,
Onlara verelim yürekten selam.
İşte böyle canlar hasılı kelam,

Velayet anlattı,budur halimiz,
Dostun yüreğinde açar gülümüz.
Konuşan Kurandır bizim Ali'miz,
İslamın özüyüz Aleviyiz biz...

Aydın.
14.09.2006, 16:34
Senin yüreğine kurbamn olurum ben hüseynim ne diyimki ya sen herseyi acıklamısın bak kızardım şimdi seni seviyorum canım kardeşim oyu yanlıs kullanmısım pardon

Şoreş
14.09.2006, 21:25
Oy veremiyorum.İklemde kaldım canom. Alevilik İslamın Mirasını koruyan, unutmayan bir yoldur.Ama sadece İslamla anlatılamayacak kadar büyük ve geniştir.

MeRaLiNa
14.09.2006, 21:55
karisIk bir mevzu :)))

Alevilik Aleviliktir.... eger 1400 yil önceki islam Hosgörü, Sevgi diniydi ise o zaman bunlarin özü diye bakabiliriz :))

Şoreş
14.09.2006, 22:09
Neden İslamın Özüyüz diyoruz?

Ehlibeyte sahip çıkıyoruz ve onları asla unutmuyoruz.Aleviliğin temelinde zaten Hak Muhammed Ali ve Ehlibeyt sevgisi, İnsan sevgisi yatar.Kadın Erkek eşitliği yatar. Yüksek Ahlak yatar.. Tüm İnsanların, Kürt olsun, Türkmen olsun, Arap, Arnavut, Çerkez olsun tüm insanların kardeşliği yatar.. Bugün uygulanan İslamiyetin özü değiliz ama saygımızla, sevgimizle 1400 sene önceki İslamiyetin Özüyüz... Ama sadece İslamla anlatılamayacak bir İnanca sahibiz.. Bunu asla unutmamız gerekir...

KoCGiRiLi_
14.09.2006, 23:00
ebu besir imam caferin alevisi şöyle dert yanıyor...

canım sana feda olsun...

bize öyle bir lakab taktılar ki belimiz kırıldı kalplerımıs ıncıdı...

yönetıcıler ve valıler bu lakap yuzunden aynı zamanda bununla fakıhlerle beraber hadis rivayet edıyorlar bizlerin kanını helal sayıyorlar...

imam cafer sadık a.s tebessurle ona söyle buyuruyor...

bu lakabtan kasıtın rafizi mi ?

ebu besir ona evet ya allah resulunun evladı dıyor...

imam cafer sadık a.s ebu besire söyle hıtap edıyor...

hayır..! allaha and olsun onlar sızlerı bu ısımle adlandırmamıslardır...

gercekte bu isimle allah sızlerı adlandırmıstır...

ey eba muhammed ! eğer sen beni israilden 70 kisinin firavun ve kavmının sapıklından musanın ordusu arasında rafizi olarak adlandırıldıklarını bilmiyormusun ?

( firavunun zalimin yanından 70 kişi mazlumların yanına yani hz musa a.s ın ordusuna katılanlardır... allah cc buyurmustur ki ey musa o kişilere kendi isimlerinden bir isim taktım bu ismi onlara bağışladım dedi... hz musa a.s onlar icin bu ismi tevratada kaydetti...)

imam cafer sadık a.s söyle devam ediyor...

ey eba muhammed ! bunlar hayırdır... rafiziler yani sizler hayır olup şerre rafizi oldunuz...

hz.muhammed saa ve ehlibeytiyle beraber oldunuz...

öyle bir yola yürüdünüz ki onu allah size emretmıstır...

sizler allahın sizler icin sectiği yolu sectınıs...

müjdeler olsun size allaha and olsun sizlersiniz hakkın rahmetıne tabii olanlar... iyi amellerınıs kabul olacak ayıplarınız örtülecek her kim kıyamet gunu sizin sahıp olduğunuz ınanca sahıp olmadan allahın huzuruna varsa allah ne onun iyi amellerını kabul edecek ne kötü amellerınden gececek...

ey eba muhammed ! senı sevındırdım mı ?

ebu besir bu mutluluğu tadınca bu gusellıkle karsı karsıya gelerek imama söyle dedı

canımsıze feda olsun bıraz daha anlatırmısınıs...

böyle devam edıyor arkadaslar...

nasıl karsılarsınıs bılemıyorum ??? :)

rhgsx5
14.09.2006, 23:03
rhgsx5 bence alevilik mesheptir doğrusu budur

fehat60
16.09.2006, 03:13
bence alevilik islammin başıdır

AleviGenç
20.09.2006, 21:50
bence alevilik islammin başıdır

Selam Cano

Bence'de Alevilik İslamiyetin Özü'dür...

tamerx
20.09.2006, 22:16
Selam Cano

Bence'de Alevilik İslamiyetin Özü'dür...

bir anket acmisin, cok hos tamam, buna diyecek birseyim yok hadi,

görüslerini son haftalarda yeterince okuduk,yeterince dediysem senin görüslerini artik biliyoruz, "alevilik islamin özüdür" diyorsun,
bu kategoride göz gezdirenlerin hepsi bunu anladi artik.
fazla üstüne gelmek istemiyorum, ama hemi soru soruyorsun, hemide ikide birde kendi görüsünü söylüyerek baskalarini etkilemeye calisiyorsun bence. nerdeyse her mesajda alinti yapman ne kadar olumlu onu herkes kendi karar versin.

yanlis anlasilmamasi icin bir cümle daha ekleyim:

görüslerine zaman zaman katilmasam bile, saygi duyuyorum, ama biraz cok tekrarliyorsun kendi görüslerini.

HoZaTLi_62
23.09.2006, 20:26
alevilik islamiyetin özüdür. buna karşı çıkanlarıda haksız görmüyorum çünkü islamiyeti yanlış örneklerle gösterdikleri için islamiyeti yanlış biliyoruz

ewgu
04.07.2007, 01:53
çoğunluk islam demiş

güli
04.07.2007, 03:31
aleviliğin islamla uzaktan yakından ilgisi yoktur.alevilik islamdan çok önce vardı zaten.burada asıl uzerinde durulması gereken toplumu sünnileştirmeye çalışarak alevi külturunu yok etmek istemeleridir.ki bunda da basarılı olmusa benziyorlar.faik bulutun alisiz alevilik adlı kitabını öneriyorum çok faydası dokunacagından eminim.gayet basarılı bir arastrmanın ürünü.

Gülom
04.07.2007, 04:02
Neden İslamın Özüyüz diyoruz?

Ehlibeyte sahip çıkıyoruz ve onları asla unutmuyoruz.Aleviliğin temelinde zaten Hak Muhammed Ali ve Ehlibeyt sevgisi, İnsan sevgisi yatar.Kadın Erkek eşitliği yatar. Yüksek Ahlak yatar.. Tüm İnsanların, Kürt olsun, Türkmen olsun, Arap, Arnavut, Çerkez olsun tüm insanların kardeşliği yatar.. Bugün uygulanan İslamiyetin özü değiliz ama saygımızla, sevgimizle 1400 sene önceki İslamiyetin Özüyüz... Ama sadece İslamla anlatılamayacak bir İnanca sahibiz.. Bunu asla unutmamız gerekir...

Sores kardesim,

Ilk defa bu konuda sana katiliyorum, zaten senin bune demek istedigini ben coktan anladim ve bende ayni dusunuyorum. Ama bana göre (yani bu konuda senin gibi dusunmuyorum) yobazlarin Islam adina yapilanlar Islam degildir, en azinda Hz. Muhammedin Islamiyet degildir, anca ve anca Yezidlerin Islamiyet anlayisi olabilir, ve buda mumkun degil, cunku Islamiyet kurucusu sadece bir kisidir o da,Hz. Alinin herzaman desdek verdigi, Hz. Muhammedir, onun disinda baska bir kisi istesede olamaz,sadece kendisine baska bir din kurabilirler, isterse gunde bin defa namaz kilsinlar, isterse 1 yil boyunca Ramazani tutsunlar. Zaten Yezidi ve Mervan halife gorebilen bir kisi, demeki Muhammedin Islamiyetini anlamamistir ve aslinda bunlar Islamiyet disi oluyorlar, bizler degil. Yani 1400 onceki Islamiyet olamaz, tek bir Islam vardir, buda Muhammedin Islamiyetidir. O zamanda bugunde. Sadece yorumlama deyisik olabilir veya yanlis uygulama olabilir. Ve tabiki senin cogu zaman soyledigin gibi bir cok kulturude icinde barindiriyor, zaten Aleviligin bir guzel yani da budur. Digerlerki gibi Arap milliyetciligini Islamiyet budur dememisis,tam tersine Islamiyetin Batiniligini kabul etmistir, yani ozunu. Bu anlayis sadece Alevilerde yoktur, bu Sunni sufilerindede vardir.

Volcano
04.07.2007, 04:18
Alevilik bugünkü islam anlayışının temeli olamaz.Bunun dışında kendi özelliği olan bir hayat felsefesidir bence.Beni de en çok bu kısmı ilgilendiriyo...

Gülom
04.07.2007, 04:20
aleviliğin islamla uzaktan yakından ilgisi yoktur.alevilik islamdan çok önce vardı zaten.burada asıl uzerinde durulması gereken toplumu sünnileştirmeye çalışarak alevi külturunu yok etmek istemeleridir.ki bunda da basarılı olmusa benziyorlar.faik bulutun alisiz alevilik adlı kitabını öneriyorum çok faydası dokunacagından eminim.gayet basarılı bir arastrmanın ürünü.

Faik Bulutu cok iyi biliyorum,boyle yazarlarinda Alevilige cok faydali olacaginida dusunmuyorum. Demeki Alisiz bir Alevilik dusunuyorki, cunku Hz. Alinin kim ve neler yaptigini cogumuz biliyoruz, Islamiyetnen uzaktan yakinda bir alakasi yok. Demeki o kadar cok basarili bir arastirmaci degilmis. Bana onerim Faik Bulut gitsin, Aleviligi dedelermizde ogrensin, ondan sonra Alevilik uzeri bir kitap yazsin, yok dedelerimizede inanmiyorsa, gitsin o zaman baska bir konu uzere arastirma yapsin, boyle Aleviligi yipratmaya Alevili kulturunu ve inancini yok etmeye hakki yoktur. Hz. Ali taraftari olmak ne zaman sunnilik olmusa?? Yani bir yasima daha girdim.....Galiba Faik bey hic cemlere gitmemis,yoksa dedenin konustuklarini duymasi gerekiyordu, yok duymamis veya hafisazi o kadar guvetli degil ise, duvardaki resimleri mutlaka gormus olmasi lazim, yoksa gerceklere o kadar mi gozu kapaliki, duvardaki resimleride bile gormemis (veya gormek istememis)?? Hicmi yasayan Aleviligi gormuyoruz, cunku o kadar kiyimlara karsin halen yasayan Alevilik var..hani daha yok olmadik..gecmise gitmemis bile gerekmiyor..

Bugünkü islam anlayışının temeli olamaz..

Zaten bugunku Islamiyet diye birsey yok. Sadece Muhammedin Islamiyeti vardir...Bugun Islamiyet adina yapilanlar sadece kendilerini kandiriyor..cunku yaptiklari sadece Araplik ve Emeviliktir

Alevilik bugünkü islam anlayışının temeli olamaz.Bunun dışında kendi özelliği olan bir hayat felsefesidir bence.Beni de en çok bu kısmı ilgilendiriyo...

Aleviligin hayat felsefesi Aleviligin inancinda dogmustur. Pir Sultan, Haci Bektas, Nesimi, Fuzuli, Karacachmet, Abdal Musa vs Aleviligin bugunku felsefesini olusturmuslardir ve bunlarida Hz. Ali ye sevgileri ve ona bagliliklari etkilemistir Bence Ali sevgisini Alevilikten ayiramasin, oldugu gibi kabul etmemiz lazim (yani felsefe ve inanc birlikte, ayri degil). Cem, matem orucu, hizir, semah vs Aleviligin inancsal uygulamalaridir. Bunlari ve ulu onderlerimizi ve 12 Imamlari cikardigimiz zaman zaten Alevilik bos oluyor, ve onlarsiz Alevilikte olamaz zaten.

Gülom
04.07.2007, 04:57
Pardon arkadaslar,kusura bakmayin, anket ve yazilar gecen seneninmis. Dikkat etmeden yorum yapmisim...

açelya
04.07.2007, 11:17
islamı bir atom olarak düşünürsek alevilik o atomun çekirdeğidir diğerleride atomun yörüngeleri olabillir.

şair
04.07.2007, 12:58
Alevİlİkte Hz.muhamed Temel AlinmiŞtir Bu Gerçek Yok Edİlemez Alevİlİk İslamİyetİn BaŞlangicinda Yapilan Haksizliklara KarŞi Duran Muhamedİn Can YoldaŞi Hz.alİ Nİn Tarafini Tutanlardir Hz.alİyİ Sevenlerdİr Onun Yolunda Can Verenlere Yilmadan Bikmadan Alİnİn Yolunu Sürenler Denİr Hz.alİyİ Bİlmeyen Hz.muhamedİ Anlayamaz Bunun İçİn Muhamed Ben İlİm Şehİrİyİm Alİ Kapisidir İlİmİ Bİlİme Katmak İsteyen önce Kapiya Gelİr Alİ O Kapinin Anahtaridir. Alevİlİkte Hz. Muhamede Olan Sevgİ Ve Saygi HerŞeyİn üstündedİr Alevİlİk Muhamedİn KurduĞu Bİnanin Temelerİ üzerİnde YükselmİŞtİr. Bu Yüzden Alevİlİk İslamin İçİndedİr.ne Kadar UĞraŞilsada İslamİyette Soyutlayip Atamayiz. Alevİlİkte Hz.muhamed Temel AlinmiŞtir. Alevİlİk Felsefesİ İslamİyetİn İçİnde DoĞmuŞtur. GelİŞmİŞtİr. Baski Zülüm Bu Felsefeyİ Daha Da AzginlaŞtirmiŞtir. GelİŞtİrmİŞtİr.muhamedİn Yolunu Süren Hz.alİyİ Kendİlerİne Rehper Ve Velİ Edİnen İnancli Bİr Ordu DoĞmuŞtur.bu Felsefeyİ Yok Etmek İsteyen .....alevİler....... Sirf Muhamed Ve Alİyİ Sevİp Onlarin Yolunu Sürdüklerİ İçİn Soykirima Maruz Kalan Bu İnancli Topluluk (7) Yedİncİ İmam İmam Cafer Sadik Kendİnİzİ Ve Altinlarinizi Saklayiniz Mesajindan Sonra Alevİlİk Bİr Sir Gİbİ Saklandi Bu İnanclar Babadan OĞula Akttarilarak Sözlü Bİr Edebİyat DoĞdu. Alevİlİk Hakinda En Cahİl Bİr Alevİye Dahİ Sorsaniz Söyledİklerİ İnsani Şairtacak Nİtelİktedİr. AlevİlİĞİ öĞrenmek İsteyen Alevİlerle Dost Olsun çünkü Alevİlİk Bİr YaŞama Bİçİmİdİr. Bu Gün Bu Kadar Dostlar. Alİmler Zalİm Olmaz. M.t.alp.

Alevi Muro
04.07.2007, 19:48
sevgili canlar

ne yazikki hayla Aleviligin anlamini bilmeyen kisiler bazi komünizm, ateist veya alevi düsmanlari hayla kafalari karistirmaya devam ediyorlar.

madem alevilik islamin özü olmassaydi ozaman
Haci bektas veli
Pir sultan abdal
Yunus emre
Abdal musa
Hidir abdal
Karaca ahmet
Balim sultan
Sah ismail ve digerleri,
Yani bu saydigim kisiler bosunami kendilerini alevilik icin feda ettiler ve savastilar.
Ve kaldi ki en önemlisi 12 imamlarin takipcileri olarak nasil Alevilik islamin disindadir diyebiliriz bu saydigim alevi önderleri sonucta hep
YA ALLAH-YA MUHAMMED-YA ALI söyleye söyleye hakka yürümedilermi.

Ama tabiki ben Alevilik islamin özüdür diyorsam su andaki arab ülkelerin
kurdugu sözde islamdan degil gercek olan yani Allah-Muhammed-Ali ve
Ehlibeyt'in uyguladigi tertemiz islamdan bahsediyorum,
simdiki arab ülkelerindeki hayla muaviyenin uyguladigi gibi islamdan degil

Seyduna
05.07.2007, 10:34
Soldan 6. kaburga kemiginin tam ucunda. Bu garip sorularla ugrasmak yerine neden daha faydali isler yapmiyoruz anlamiyorum.

Şoreş
05.07.2007, 14:09
Kazan..

Mecvut topikler Forumumuzda bulunmaktadır..