Orijinalini görmek için tıklayınız : Köyümüzün Geleneksel Bir Adeti

Yakapınarlı
06.11.2005, 19:28
arkadaşlar bizim köyde perşembe günleri üleştirme diye çok güzel bir gelenek var.üleştirmenin kelime anlamındanda anlaşıldığı üzere paylaşım.perşembe günlerine bizim köyde cuma aşamı denir.bugün herkez evinde ne varsa bu bir dilim üzerine peynir,patates kızartması,bisküvi,ayran,börek vs.olabilir.herkez eski dededen kalma tabaklar vardır onlara koyarlar bunları.hak deriz bunlarakapının dışına çıkarırlar.geliverin uşaklar yada geliverin çocuklar diye bağırırlar.yoldan geçen herkeze yettiği yere kadar bu hak dağıtılır.genelde okul çıkışı saatlerinde yapılır bu.çocuklar ordan oraya koşuşturup haklarını alırlar.ben hatırlıyorum da küçükken perşembe günleri evde yemek yemezdim.akşamüzeri karnım tıkabasa dolu olurdu.
bu geleneğin amacı ise ölmüş yakınlarına hayır olması içinder.
hakkı alan ölmüşlerinizin uğruna değsin derler.köyden geçe yabancılara denk gelirse bu haktan verilir.gerçi biraz tuaf karşılıyorlar ama teşekkür etmeleride yater.ben köydeyken anem olmadığı zamanlarda üleştirmeye çıkardım.o zaman geliverin çocuklar demeye utanırdım.neden bilmiyorum.şimdi ise köye ne zaman gitsem ve bu perşembeye denk gelse annem evde olsa dahi ben çıkarım üleştirmeye.eğer bir perşembe yolunuz bizim köye düşerse benim geliverin uşaklar sesimi duyarsınız inşallah.

izmirksk
06.11.2005, 20:02
köy adetleri ayrı bir egzotik hava taşıyor benim için

Yakapınarlı
06.11.2005, 20:15
arkadaşlar sizinde böyle değişik adetleriniz varsa bizimle paylaşırmısınız

karyatit
06.11.2005, 21:48
çok güzel bir gelenek zaten bizim geleneklerimizin çoğundada paylaşım var.bizim de senede bir yapılan çiğdem aşımız vardı.Çiğdem çiçeği çıktığı zamanlar çocuklar çiğdemleri toplar ağaç dallarına takarak kapı kapı dolaşıp aş için malzeme toplardık.Birde manisi vardı ama hatırlayamadım.Sonra bu malzemeler ile(aslında bildiğimiz bulgur pilavı ama çok lezzetli oludu)çiğdem aşı yapılıp mahaleye dağıtılırdı.bizde de rahmetli ebem (babannem)yapardı...

Yakapınarlı
07.11.2005, 16:51
çok güzel bir gelenek zaten bizim geleneklerimizin çoğundada paylaşım var.bizim de senede bir yapılan çiğdem aşımız vardı.Çiğdem çiçeği çıktığı zamanlar çocuklar çiğdemleri toplar ağaç dallarına takarak kapı kapı dolaşıp aş için malzeme toplardık.Birde manisi vardı ama hatırlayamadım.Sonra bu malzemeler ile(aslında bildiğimiz bulgur pilavı ama çok lezzetli oludu)çiğdem aşı yapılıp mahaleye dağıtılırdı.bizde de rahmetli ebem (babannem)yapardı...
ne güzel bir adet işte böyle değişik gelenekleri yaşamak istiyorum reelde olmasada bari burada yaşayayaım o güzellikleri

blue
07.11.2005, 17:05
ağzına sağlık fatma.sen çok güzel bir insansın.hala bunları yaşatmanızda çok anlamlı bence.

Yakapınarlı
07.11.2005, 17:07
ağzına sağlık fatma.sen çok güzel bir insansın.hala bunları yaşatmanızda çok anlamlı bence.
teşekkür ederim o senin güzelliğin.herkez yaşatmalı bence eski geleneklerini

izmirksk
08.11.2005, 13:06
valla aklıma bizim köylerin adetleri pek gelmiyor.
arada bir pkk uğrardı onlarında ne zaman geleceği belli olmazdı.:3D_NG:
belkide benim dikkatimden kaçmıştır

Yakapınarlı
08.11.2005, 15:56
valla aklıma bizim köylerin adetleri pek gelmiyor.
arada bir pkk uğrardı onlarında ne zaman geleceği belli olmazdı.:3D_NG:
belkide benim dikkatimden kaçmıştır
bizim köy şanslıymış galiba:3D_NG (8)

hasanerdogan
08.11.2005, 17:55
Bizim köy sürekli göç verdiği için bu tarz şeyler artık yok.Ama babamın söylediğine göre eskiden varmış

Yakapınarlı
08.11.2005, 21:04
Bizim köy sürekli göç verdiği için bu tarz şeyler artık yok.Ama babamın söylediğine göre eskiden varmış
buda köylerimizin acı bir gerçeği göç vermek eeee bu sayede eski gelenekler yapılamıyor tabi herkez bi yerlere dağilınca

KIZILEFE
08.11.2005, 22:43
fatma bende bi kaç kere yemeye nail oldum :) senin bagırdığını hiç duymadım cimri :P

Yakapınarlı
08.11.2005, 22:44
fatma bende bi kaç kere yemeye nail oldum :) senin bagırdığını hiç duymadım cimri :P
demekki ben köyde değilmişim yaa neden böyle diyonn bi gün denk gelirse değirmenin orda bi bak nasıl bağırıyom:)))

thosun
09.11.2005, 16:35
arkadaşlar bizim köyde perşembe günleri üleştirme diye çok güzel bir gelenek var.üleştirmenin kelime anlamındanda anlaşıldığı üzere paylaşım.perşembe günlerine bizim köyde cuma aşamı denir.bugün herkez evinde ne varsa bu bir dilim üzerine peynir,patates kızartması,bisküvi,ayran,börek vs.olabilir.herkez eski dededen kalma tabaklar vardır onlara koyarlar bunları.hak deriz bunlarakapının dışına çıkarırlar.geliverin uşaklar yada geliverin çocuklar diye bağırırlar.yoldan geçen herkeze yettiği yere kadar bu hak dağıtılır.genelde okul çıkışı saatlerinde yapılır bu.çocuklar ordan oraya koşuşturup haklarını alırlar.ben hatırlıyorum da küçükken perşembe günleri evde yemek yemezdim.akşamüzeri karnım tıkabasa dolu olurdu.
bu geleneğin amacı ise ölmüş yakınlarına hayır olması içinder.
hakkı alan ölmüşlerinizin uğruna değsin derler.köyden geçe yabancılara denk gelirse bu haktan verilir.gerçi biraz tuaf karşılıyorlar ama teşekkür etmeleride yater.ben köydeyken anem olmadığı zamanlarda üleştirmeye çıkardım.o zaman geliverin çocuklar demeye utanırdım.neden bilmiyorum.şimdi ise köye ne zaman gitsem ve bu perşembeye denk gelse annem evde olsa dahi ben çıkarım üleştirmeye.eğer bir perşembe yolunuz bizim köye düşerse benim geliverin uşaklar sesimi duyarsınız inşallah.

kardeşim bizim buralarda da aynı (muğla/fethiye/günlükbaşı) ... tabi ki eskiki gibi değilmiş şimdiki zamanlarda ... eskiden gruplar kurulur müseahipli aileler müseahipleri ile birlikte birleşir yemek yer ve semah dönerlermiş ... ve kabirler ziyaret edilirmiş şu zamanda ne kadar yoğun olmasa da gerçeklertşrenler var ...bizde de ölmüşlerinin ruhuna varsın denir ... :D

Yakapınarlı
09.11.2005, 21:36
kardeşim bizim buralarda da aynı (muğla/fethiye/günlükbaşı) ... tabi ki eskiki gibi değilmiş şimdiki zamanlarda ... eskiden gruplar kurulur müseahipli aileler müseahipleri ile birlikte birleşir yemek yer ve semah dönerlermiş ... ve kabirler ziyaret edilirmiş şu zamanda ne kadar yoğun olmasa da gerçeklertşrenler var ...bizde de ölmüşlerinin ruhuna varsın denir ... :D
zaten sizin oralarıyla bir benzerlik var ege bölgesinde olması dolayısıyla olabilir

izmirksk
09.11.2005, 22:58
hayret bizim köyde geleneksel adet hatırlamıyorum.
ne kadar orjinal köylerimiz varmış sırf geleneksel kategoriye girmesin diye galiba her yıl orjinal şeyler yapıyorlarmış:3D_NG:

aslında şaka bir yana belli dönemlerde belli yerler topluca ziyaret edilirdi

Yakapınarlı
10.11.2005, 15:13
hayret bizim köyde geleneksel adet hatırlamıyorum.
ne kadar orjinal köylerimiz varmış sırf geleneksel kategoriye girmesin diye galiba her yıl orjinal şeyler yapıyorlarmış:3D_NG:

aslında şaka bir yana belli dönemlerde belli yerler topluca ziyaret edilirdi
hamzababayı duymuşsunuzdur herhalde bizim de köyden yazın oraya adaklar gider toplu şekilde gidilir

izmirksk
10.11.2005, 15:26
ben erzincanlıyım fatma

Yakapınarlı
10.11.2005, 15:29
ben erzincanlıyım fatma
biliyorum ama sanırım izmirksk karşıyakada yaşıyosun ne zamandır buradasın bilmiyorum belki hamzababayı duymuş olabilirsin

eerkan82
10.11.2005, 15:41
bizim oraların adetlerini pek bilemem ama annemlerin anlattığı kadarıyla eskiden tarla biçtiklerinde enson 1 oraklık kadar yer kalırmış en son burayı kestiklerinde (köyde önce tarlasını kim bitirirse)sela getirirlermiş *muhammede sela muhammede sela sela ali*diye üç kere tekrarlanırmış.

Yakapınarlı
10.11.2005, 15:43
bizim oraların adetlerini pek bilemem ama annemlerin anlattığı kadarıyla eskiden tarla biçtiklerinde enson 1 oraklık kadar yer kalırmış en son burayı kestiklerinde (köyde önce tarlasını kim bitirirse)sela getirirlermiş *muhammede sela muhammede sela sela ali*diye üç kere tekrarlanırmış.
bereketli olsun diyemi yapıyolarmış bunu

eerkan82
10.11.2005, 15:43
bu arada ben Amasya'nın Yağcıabdal köyündenim

eerkan82
10.11.2005, 15:44
galiba bereketli olsun diye

Yakapınarlı
10.11.2005, 15:46
bu arada ben Amasya'nın Yağcıabdal köyündenim
ne güzel demi burada bu forumda herşeyi öğrenebiliyosun mesela ben şimdi amasyada yağcıabdal köyünü öğrenmiş oldum.bende izmir yakapınar köyündenim

izmirksk
10.11.2005, 15:51
biliyorum ama sanırım izmirksk karşıyakada yaşıyosun ne zamandır buradasın bilmiyorum belki hamzababayı duymuş olabilirsin
evet 10 yıldır izmir deyim ama burada ziyaret ettiğim tek baba,benim babamdı.harçlık almak içindi

eerkan82
10.11.2005, 15:53
bizim oradada İSA BABA türbesi vardır oraya askere gidecekler,çocuğu olanlar vs.gidilir ve kurban kesilir ama buraya hersene gidir ve bir dileği olsun yada olmasın kurban kesilir.birde bizim orada hersene düzenli olarak birlik kurbanı kesilir ve cem yapılır.
hamzababayı duymuşsunuzdur herhalde bizim de köyden yazın oraya adaklar gider toplu şekilde gidilir

Yakapınarlı
10.11.2005, 15:53
evet 10 yıldır izmir deyim ama burada ziyaret ettiğim tek baba,benim babamdı.harçlık almak içindi
baban çok harçlık veriyomu bende ziyaret etsem hanii hiç fena olmaz:garibbak:

eerkan82
10.11.2005, 15:54
buarada biz İSA BABA türbesine ESE BABA deriz.

Yakapınarlı
10.11.2005, 15:57
buarada biz İSA BABA türbesine ESE BABA deriz.
isa baba türbesi nerede ki

eerkan82
10.11.2005, 15:59
Amasya Yağcıabdal Köyü
isa baba türbesi nerede ki

Yakapınarlı
10.11.2005, 16:00
Amasya Yağcıabdal Köyü

anladım şimdi bizim buralarda da çok türbe var hamzababa alibaba

yaa neden hep baba türbeleri ana olan yokmu acaba:3D_NG (6)

candost
10.11.2005, 18:17
fatma bu gelenek bizdede var aynen anlattigin gibi ama bizde biraz daha farkli uygulaniyor bizdede persembe aksami dagitilir lokum biskuvi cerez yani o an evde ne varsa ama dagitmadan once koyumuzdeki dedeye gotururuz duasini okur ve sonra dagitilir bende cok cerez lokum biskuvi yedim kucukken ama hala bu gelenek devam ediyor birde farkli bir adetimiz var lokumu biskuviyi aliriz mezarliga gider yakinimizin mezarinin basinda dualar okuruz sonra bunlari dagitiriz bilmiyorum belki sizdede boyle olabilir ama yinede kultur farkliligi oluyor her yerde..

Yakapınarlı
10.11.2005, 20:11
fatma bu gelenek bizdede var aynen anlattigin gibi ama bizde biraz daha farkli uygulaniyor bizdede persembe aksami dagitilir lokum biskuvi cerez yani o an evde ne varsa ama dagitmadan once koyumuzdeki dedeye gotururuz duasini okur ve sonra dagitilir bende cok cerez lokum biskuvi yedim kucukken ama hala bu gelenek devam ediyor birde farkli bir adetimiz var lokumu biskuviyi aliriz mezarliga gider yakinimizin mezarinin basinda dualar okuruz sonra bunlari dagitiriz bilmiyorum belki sizdede boyle olabilir ama yinede kultur farkliligi oluyor her yerde..
lokum bisküvi vizde de yapılır genelde adak tarzındadır birisi birşey adar olursa kapının önüne çıkarır dağıtır.

karyatit
10.11.2005, 22:23
geleneklerimiz çok güzel ama bazıları şimdi sadece anı olarak kalıyor.

Kizilbas 66
11.11.2005, 02:36

Bildigim kadari ile Tokat Hubyarda ANSA Baci türbesi ile Tunceli Mazgirtte ANAFATMA türbeleri mevcut bunlarla ilgili bir arstirma oldugunu zannediyorum.
Sevgilerimle.......

Yakapınarlı
13.11.2005, 18:51
Bildigim kadari ile Tokat Hubyarda ANSA Baci türbesi ile Tunceli Mazgirtte ANAFATMA türbeleri mevcut bunlarla ilgili bir arstirma oldugunu zannediyorum.
Sevgilerimle.......
evet olabilir ama benim bildiklerim hep baba bacı olarak duymuştum sanırım:3D_NG (4)

eerkan82
14.11.2005, 15:03

mrb fatma sitenin içinde biraz araştırdım(ANTALYA ELMALI'da ABDAL MUSA türbesin de ZEYNEP ANA ÜMMÜ GÜLSÜM ANA )var.istersen alevi köyleri blm ne girip resimlerini görebilirsin.

Yakapınarlı
14.11.2005, 17:03
[quote=eerkan82]

mrb fatma sitenin içinde biraz araştırdım(ANTALYA ELMALI'da ABDAL MUSA türbesin de ZEYNEP ANA ÜMMÜ GÜLSÜM ANA )var.istersen alevi köyleri blm ne girip resimlerini görebilirsin.
teşekkürler bakarım

Lamekan
20.11.2005, 23:51
evet buna benzer adetler bizde de var... cuma akşamı evliya mezarı ziyaret edilir.. lokma veya pay hazırlanır ( köyün içinde mezar olmaz ama bizde evliya mezarları köyün içindedir ) oradan gelene geçene dagıtlır.. sonrada kendi yakın ölülerimizin mezarlarına giderdik dualar okunur rahmetler dilenirdi...

ben yazları giderdim köye aklımda kalanlarda hayal meyal işde...

dostca kalın

Ya Hızır
21.11.2005, 00:37
Slm arkadaşlar. Fatma ve izmir ksk galiba izmirdensiniz. bende izmirdenim vede izmirksk ile hemşeriyiz. biz erzincan tercanlıyız fatma sen nerelisin? ya sen izmirksk erzincanın neresindensiniz?
Fatmaya katılıyorum baban çok harçlık veriyorsa ben de geleyim :)
Hamza baba'yı bende biliyorum. 2 sene önce gitmiştik. Değişik bi havası var ama biraz da medeniyetten nasibini almamış. Bunu yanlış anlamayın insanlarından bir zararını görmüş değilim ama şenlik yapılacak bi salonları bi binaları bile yok. Yok derken orda şenliği düzenleyenler (belediye, dernekler, destek verenler vb) hiç mi bunu düşünmemişler? Şenlik güzel ama zahmetli, darmadağınık...ne bileyim gidip görenler dediğimi anlamışlardır.
Bizde mezara gittiğimizde bişeyler (bisküvi, lokum, kurupasta; cenaze olduğunda helva, sac ekmeği, içecek fln) dağıtırız ''ölmüşlerimizin ruhuna değsin'' diye...
Ölmüş bi yakınımızı rüyamızda gördüğümüz zaman lokma yapar dağıtırız...
Ayrıca evimizin etrafıda da (yani sokakta) benzer şeyler dağıtırız.
Ama köyümüze ait özel bişey bilmiyorum, yani yapılıyorsa da haberim yok.
Bunlar güzel şeyler, paylaşmak çok önemli...

TOKAT-Zile
24.11.2005, 01:55
ewet arkadasım bizim koydede persembe aksamına cuma aksamı denir ve tamamen soylediğin gibi değil ama ona yakın adetler vardır halada var ama ben ünivde olduğum için baya zamandır göremiyorum gidemedimde ama ilk fırsatta yine koye kacacam:D:D:D

türker
24.11.2005, 14:10
Evet fatma çok güzel bir konu açmışsın tebrikler okurken bir kez daha anladım farkımızı bizim insanlarımız böyle işte paylaşım dayanışma hani vardırya müsayipliğimiz oda o amaçla değilmidir toplumsal dayanışma kardeşlik aslında varya özümüz güzel yaaa ne diyeyim anlayana....

Lamekan
25.11.2005, 01:44
ewet arkadasım bizim koydede persembe aksamına cuma aksamı denir ve tamamen soylediğin gibi değil ama ona yakın adetler vardır halada var ama ben ünivde olduğum için baya zamandır göremiyorum gidemedimde ama ilk fırsatta yine koye kacacam:D:D:D

dostum zile nin neresindensin zile yakın bize köyede onda...

bu arada ünideysen daha kolay köye gitmen iş hayatına atılınca daha zorlanacaksın gitmekde... kendin için zaman ayıra biliyorken git derm ben...

Dostca kalın

sessizfırtına
25.11.2005, 19:56
bizim köy şanslıymış galiba:3D_NG (8)
gerçekten çok haklısın öve öve bitiremiyon çok seviyon köyünü galiba ne güzel hala köy yaşantısından kopmayışın çok güzel bir şey.saygılar.........

Yakapınarlı
25.11.2005, 19:59
gerçekten çok haklısın öve öve bitiremiyon çok seviyon köyünü galiba ne güzel hala köy yaşantısından kopmayışın çok güzel bir şey.saygılar.........
evet benim köyüme olan bağlılığım başka bir tutku övülecek bir köy o yüzden bende habire anlatıyom

Yakapınarlı
15.12.2005, 01:32
bugün köye gidiyorum :36_7_8: gene ve bugün perşembe karnı aç olan varsa :36_1_51: beklerim.kapıya çıkıp gene geliverin çacuklar diye bağıracağım.ve 3-4 gün yokum:3D_NG (6) herkez kendine iyi baksın.

Lamekan
15.12.2005, 11:57
Sende ii bak.. Biz gelemiyoz ama sen bizim payımıda ye... Ya da olmassa bizim payımızı getir.....

mercan
15.12.2005, 13:03
Sende ii bak.. Biz gelemiyoz ama sen bizim payımıda ye... Ya da olmassa bizim payımızı getir.....

aaa güle güle git:3D_NG: güle güle gell fatmacımm özlicez seni yerin çok belli edicek :))

TheGodfather
15.12.2005, 13:44
ah fatma güle güle git güle güle gel..Bende istanbula gidiyom yarın yazmasam mı acaba... :)))

celalkocairi
05.03.2006, 18:52
bizi de ogretmenimiz ilkokulda(fatma abla bilirsin Necdet Öksüz) perşembe günleri bizi 10 dk erken çikarırdı okuldan cuma aş***** yatişelim diye. Alem adam ya o