Orijinalini görmek için tıklayınız : Ankara / Haymana ilcesinin alevi köyleri
cemalagöz 17.09.2006, 23:51 merhaba canlar,
ankara´nin haymana ilcesinde de alevi köyleri mevcuttur.
benim bildiklerim zeyneldede, katarli, serinyayla ve kutluhan köyleri türkmen alevi köyleridir.
bundan haric bir kac tane daha var, ama isimlerini bilmedigim icin yakinda eklerim.
ayrica bir sürü (ne yazik ki) asimile edilmis alevi kökenli köyler vardir.
ask ile türkülerle kalin
cemalagöz 24.09.2006, 15:49 degerli canlar,
baska bir belirti de daha bulunmak istemistim...
dersim katliamindan dolayi haymana´da dersim kökenli (tunceli, erzurum, malatya, bingöl, varto) canlar da bulunmaktadir, fakat köylerinin isimlerini bilmiyorum. umarim ilerleyen zamanlarda ekleyebilirim.
saygilar
cemalagöz 01.10.2006, 18:49 merhaba dostlar,
haymana´ya bagli olan bir diger alevi köyünü kesfettim bu arada.
ulhan köyüde bunlardan bir tanesidir.
saygilar
cemalagöz 04.10.2006, 19:09 sevgili dostlar,
bizim etrafimizdaki bulunan komsu köyler arasinda asimile edilmis köyler var.
alevi isimleri cok mevcuttur oralarda, hatta post biyikli gezen amcalar ve dedelere de rastladim...ama ne yazik ki inkar ediyorlar asillarini.
ona ragmen aleviligi yani özünü benimseyenlerine de veya yeniden özünü bulanlara da rastladim.
hak muhammed ali yardimcilari olsun, umarim birgün hepsi "gercegin sirrina erip"
tekrar öz kimliklerine sahip cikacaklardir...
cemalagöz 09.10.2006, 19:54 merhaba dostlar,
haymana ve polatli ilceleri arasinda bulunan sudere köyü de alevi köyüdür.
cemalagöz 20.10.2006, 12:12 merhaba sevgili dostlar,
bir alevi köyü daha kesfettim...
kirazli köyü de haymana ilcesine bagli olan bir alevi köyüdür.
saygilar
Bu ilçedeki köylerin bir zamanlar neredeyse tamamının Alevi olduğunu ve çok sonraları asimile edildikleini söylüyorlar.
Okul arkadaşım var haymana'lı 1950 lerden sonra köy sunnileşmiş namaz ve oruç tutuyorlarmış. Ancak Alevilik bilinci gitmemiş henüz. cem ve namazı karıştırmışlar ortaya bir sentez çıkmış :)
Evet... Abican zaten Ankaradaki Alevi Köyleri Asimilasyondan en büyük darbeyi almış Köylerin başında geliyor..... Çubuk Yöreside öyle Ankarada.....
Şöyle bir baktığımızda çok canlar kaybettik.... Özellikle 1940 - 1980 yılları arasında..
cemalagöz 20.10.2006, 18:45 öncelikle yanit verdiginiz icin sevindim canlar...
bilgileriniz dogru.
benim bildigim bazi asimile edilmis köylerin isimleri sunlardir: celtikli (karisik), kizil koyunlu, serefli gökgzü, celtik, saatli, kara hoca, saatli, yeniköy...
saygilar
cemalagöz 25.10.2006, 14:20 arastirmalarimdan dolayi birkac tane asimile edilmis köy daha kesfettim...
isimleri: karacaören, totak, güzelce kale, calis ve yamak...
arastirmalarimdan dolayi birkac tane asimile edilmis köy daha kesfettim...
isimleri: karacaören, totak, güzelce kale, calis ve yamak...
Herzaman dediğim gibi asimile olmamış köylein yanısıra, Ankarada Asimile edilmiş köy çok fazla...:bitmisbu:
Aslında bunun nedenlerini araştırmak gerekiyor.. Neden Ankara köyleri asimilasyondan bu kadar çok etkilendi, araştırmak gerekiyor.
heviznur 25.10.2006, 15:15 ankara haymana da asimile edilen köyler çoğunluktadır bende duyuyorum arkadaşlarımdan ,
benim tanıdığım bi kaç arkadaş var Haymana'lı ama onlar sünni o yüzden detaylı bi bilgiye sahip değilim ,bu sünni olan arkadaşımda sünniliğni kabul etmez,aleviliğin kendine yakın bir inanış olduğu kanısında bu yüzden araştırmak gerek bu örnekler fazlaca ....
cemalagöz 25.10.2006, 15:31 Herzaman dediğim gibi asimile olmamış köylein yanısıra, Ankarada Asimile edilmiş köy çok fazla...:bitmisbu:
Aslında bunun nedenlerini araştırmak gerekiyor.. Neden Ankara köyleri asimilasyondan bu kadar çok etkilendi, araştırmak gerekiyor.
ne yazik ki bunun bircok sebebi var, fakat hepsi buraya sigmaz...sigsa da koca bir arsiv cikar ortaya.
haymana´dan yola cikacak olursak, asimilasyona sebep olan en basta gelen faktörler sunlardir:
bizim atalarimiz kültürmüzün temel felsefesine (hosgörü) uyarak bir sürü daha sonradan bizim yöremize yerlesen safi kürtlere, sünni kürtlere ve diger, yani alevi veya bektasi olmayan, halklara toprak verip barinmalarina müsade etmislerdir.
zaman zaman onlarin nüfusu da cogaldikca bazi insanlarimiz aralarinda kalip ezilmeye baslamislar.
türkiye siyasetinin, tencerelerle ve yol yapimi, secim stratejisinden dolayi bircok saf ciftci insanlar kandirildi ve böylece felaket basini aldi gitti...
ic anadolu´lu olmanin bazi dogu anadolu´lu dostlarimiza göre sadece avantajlari yok, özellikle alevi olunca bir sürü dezavantajlari da vardir.
bazi, merkez yollari üzerinde olan alevi köylerine camiler yapilmaya baslanmistir, digerlerine yol degil, okul bile yapilmamistir...
bizim insanlarimizin ekinleri satin alinmamis veya piyasaya göre düsük fiyata alinmis, kimisi dövülmüs ve sövülmüs, kimisine de kursun SIKILMISTIR...
kimisi ac ve susuz kalmis, kimisi canini zor kurtarmis.
yani, demek istedigim su...kimsenin keyfinden döndügünü sanmiyorum.
amacim o insanlari savunmak degil, fakat anladigimi ifade etmek.
hem sundan eminim ki, hepsinin özünde alevilik bilinci mevcuttur, ama is isden gecti diye kimse agzini acamiyordur.
oysa köylerinde tanidigim ve bildigim kadariyla ali, hasan, hüseyin, zeynel abidin, riza, haydar,ücler(hak muhammed ali), mizrap, nesimi,fatma, fadime, gülistan ve gülsüm gibi tipik alevi isimleri mevcuttur.
evet tam bir araştırma konusu çıkar burdan bence soreş can araştımalı en çok üzerinde o duruyor bu konuların ilgi alanı yani anladığım ne kadar üzüntü verici bir konu aslında ..
cemalagöz 27.10.2006, 13:11 yanit verdigin icin tesekkürler hemserim.
saygilar, ask ile...
cemalagöz 01.11.2006, 16:28 haymana ilcesinin diger yerli bektasileri de mevcuttur, asillarinin yunus emre diyari sivrihisar´dan geldikleri söylenmektedir.
cemalagöz 07.11.2006, 22:15 haymana ve polatli ilceleri arasinda bulunan alidede köyü de alevi köyüdür...
Herzaman dediğim gibi asimile olmamış köylein yanısıra, Ankarada Asimile edilmiş köy çok fazla...:bitmisbu:
can bak heveslisin bari başlamışken araştır şu konuyu koy delilleri ortaya sende bizde kurtulalım şu ankara ve çubuk un köyleri neden bu kadar asimile olmuş bende bir çubuklu olarak sana yardım ederim
cemalagöz 09.11.2006, 21:39 can bak heveslisin bari başlamışken araştır şu konuyu koy delilleri ortaya sende bizde kurtulalım şu ankara ve çubuk un köyleri neden bu kadar asimile olmuş bende bir çubuklu olarak sana yardım ederim
sanirim arkadasa yeterli geldi yazdiklarim...
saygilar can
cemalagöz 15.11.2006, 19:36 allidere köyü de bir türkmen alevi köyüdür...
saygilar
Şuan Haymanada Aleviliğini yaşatan kaç köy var ?
cemalagöz 15.11.2006, 20:25 Şuan Haymanada Aleviliğini yaşatan kaç köy var ?
net olarak 5 tanesini biliyorum, cünkü kendim gittim birkac defa...digerlerinin de pek farkli olduklarini sanmiyorum. hayirdir, niye sordun?
Sadece Haymanadaki köylerin Alevi oranını merak ediyorum.. Yani kaç köyün, kaçı Sünni gibi.
cemalagöz 16.11.2006, 16:33 Sadece Haymanadaki köylerin Alevi oranını merak ediyorum.. Yani kaç köyün, kaçı Sünni gibi.
anladim can,
haymana önceden alevi-bektasi merkeziydi, ama ne yazik ki devletin asimilasyon operasyonlarindan cok zarar görmüstür...su an saydigim yani benim bildigim köyler alevi-bektasi. bilmediklerim de vardir. haymana´nin 100´de 65´i kürttür, yerlisi türkmendir. yanliz bu alevi köylerinin nüfusü cok cok yüksektir. yani aileler ve kabileler genistir. rakam olarak birsey diyemeyecegim, ilerde arastirip ögrenirsem bildiririm.
cemalagöz 23.11.2006, 16:05 haymanali canlara sesleniyorum, kimse yok mu benden baska orali veya yakin cevreden olan?
sevgili canlar,
arastirdigim kadar ankara´nin kalecik ilcesinde de alevi köyleri var. bazilarinin isimleri bunlar: avsar, tavsancik, elmapinar, yüzbey, karatepe ve hancili...
kalecik´te daha fazla köy yok sanirim...eklenmesi gereken birkac isim daha varsa bekler ve sevinirim dostlar...
sevgili hemsehrilerim,
nerelerdesiniz? kimse bilmiyor mu aleviforum´u? umarim en kisa zamanda benden haric bir haymanali cikar ortaya ve seslenir burada...
dostca ve türkülerle kalin, ask ile...
sevgili canlar,
halki elazig kökenli sigircik köyü de asimile edilmis bir alevi köyü imis...
selam canlar,
katranci ve celtikli köyleri de türkmen alevi köyleridir.
ayrica sülü köyü de bir abdal köyüdür.
saygilar
serinyayla, kutluhan ve sülü köy halkinin kökenleri (abdal köyleri) kirikkale´nin keskin ilcesine dayaniyor.
sevgili canlar,
biliyorum benden baska yazan yok bu topige:) fakat aranizda ankara´nin diger ilcelerine bagli olan alevi köyleri hakkinda bilginiz veya ekleyebileceginiz birsey varsa sevinirim.
köyümüze cem evi yapimi projesinin gelecek yil avrupa´nin degisik ülkelerinde dayanisma geceleri düzenlenmisiyle baslatilacagini duyurmak istedim. umarim bir aksilik cikmaz...saygilar
Yapılacak olan Cemeviniz hayırlı olsun :)
Bence Alevi Köylerindeki Camiler, Cemevlerine dönüştürülmeli..
Benim Dedemlerin büyüdüğü Köy'e Cami yaptılar Cemevi gibi seneler önce... Minaresiz.. Köylüler İmam'ı reddetmişler ve yapı birkaç sene sonra Cemevine dönüştürüldü... Aşevi, Mutfak eklediler ve çokda güzel oldu bence..
cemalagöz 27.11.2006, 19:15 eyvallah sores can, tesekkürler...
umarim birgün her alevi köyünde bir cem evi mevcut olur, bütün zitlara ve engellere ragmen akilli bir sekilde mücadele edersek, kesinlikle ulasiriz hedeflerimize.
|
|