Orijinalini görmek için tıklayınız : Nevruz nedir?

Alevimen
21.03.2005, 21:53
Eskilerden aktarılanlara göre Sultan Nevruz her yıl 21 Mart'ta kutlanır.
21 Mart günü akşamı bir Cem yapılır. Bu ceme de 'Sultan Nevruz Cemi' adı verilir. Sultan Nevruz olarak adlandırılan bu günde sözlü geleneğe göre bir çok olay olmuştur.

Bunlar şu şekilde özetlenebilir:

Tanr'nın dünyayı yarattığı gün.
Hz. Ali'nin doğduğu gün.
Hz. Muhammed'in yerine Hz. Ali'yi Gadir-hum'da atadığı gün.
Bahar'ın başladığı gün.
Sultan Nevruz'da kutlama yapılmayan, Cem yapılmayan Alevi köyleri de bulunmaktadır. Sultan Nevruz akşamı yapılan Cem sonrası lokma, süt ve şerbet dağıtılır. Yine Nevruzun anısına söylenen deyişler vardır. Bunlardan birisi şu şekildedir:

Gelin ey kardeşler seyran edelim
Ali'nin doğduğu eyyam bu demdir
Bu zevkle münkiri hayran edelim

Çerağlar uyansın, kurulsun Cem'ler
Gülbanklar çekilsin, sürülsün demler
Cümbüşe gelsinler cümle Erenler

Hüsnü Baba eyler candan niyazı
Dem sunsun sakiler, kılsınlar bâz'ı
Okunsun nefesler, çalsınlar sazı

Kaynak: Ali Yaman'ın 'Sultan Nevruz' makalesinin özetidir.
Nevruz hakkında değişik bilgileri Nevruz.gen.tr (http://www.nevruz.gen.tr) sitesinden alabilirsiniz.

Foruma Nevruz-Mesajlarınızı (Kutlamalarınızı) BURDAN VE SADECE BURDAN ?LET?N (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=189).

Elbette Nevruz hakkında bilgi içeren mesajları bu başlık altında yazabilirsiniz.

ALBAY_KAWA
25.03.2005, 21:22
Birde söyle bir anlatim vardir demirci kawa üzerinden gleen bir sey bu, ama belge üzerindede kaniti varmis ben daha görmedim... o yüzden anlatmamam daha dogru...

Duncan
26.03.2005, 01:15
Demirci kawa'nın padişaha yada şaha karşı ayaklanıp kürt halkını bagımsız bir halk haline getirdiğine dair bir destandan bahsetmeye çalıştın galiba ?

hiyam
26.03.2005, 12:27
Nevruz asya değişik kültürüler ve birliktelik sağlayan bir geleneksel olayın adıdır. Asyada yaşayan tüm toplumlar avrupada balkan toplumları bu güne değişik tarz ve usluplarıyla önemini dile getirir. Bunu pratiğe geçirmesi farklı bir anlayış ibaresi aramaktan çok çoşkunun sel gibi akmasıdır. Alevi toplumunda sultan nevruz geleneği bütün aleviler farklı yaşayış ve kültür toplumunlarından oluşması geleneklerinede yansımış ama sultan nevruz ibadet ve kutlama açısında tahtacılarda batı anadolu alevilerinde daha köklü ve yaygındır. Orta anadolu ve doğu anadoludaki aleviler açısından bakılırsa sultan nevruz konusu bile geçmemektedir. Nevruzun daha çok doğa ve Hz.Alinin şefaati ve şahımerdan bütünleşmesiyle ilgilidir.
Bilgilerinize arz ederim dostlarım...

munzur_hozat
07.04.2005, 01:02
Nevruz Asyadaki Türk ve diğer toplumların ortak bir bayramı, bunu siyasete çekip ayrımcılık yapmamak lazım.Kardeşce kutlamak gerek.Bayrak yakmamak gerek.Saygılar.

miransahin
16.09.2005, 14:38
Nevruz değil öncelikle NEWROZ bir halkın zülümden kurtulduğu gün.Bu yüzden her yıl bu mutluluğu kutlamak amacıyla yapılan etkinliktir. "Her dem newroze ji bo gelime" (türkçesi: her zaman newrozdur halkım için")

Ercan
17.09.2005, 09:36
Nevruz değil öncelikle NEWROZ bir halkın zülümden kurtulduğu gün.Bu yüzden her yıl bu mutluluğu kutlamak amacıyla yapılan etkinliktir. "Her dem newroze ji bo gelime" (türkçesi: her zaman newrozdur halkım için")

Alevilerin 21 martta kutladiklari nevruz ile sizin bahsettiginiz newroz´un hicbir alakasi yok.
Degisik kültürlerde nevruz baska anlamlarda kutlanir.
Alevimen´in vermis oldugu linklerde degisik isimleri vardir.Sizinde yazmis oldugunuz isim de bunlardan birisidir.
Bu konu "Alevilik" bölümüne yazildigina göre sözkonusu olan Alevilerin nasil kutladigidir.
Türkce yazilisi "Nevruz"dur.Benim bildigim türkcede "W" harfi yoktur.Yeni icat edildiyse benim bundan haberim yok.

Özenturk
17.09.2005, 09:41
bikere bugünlerde malesfki nevruzu bölücüler bir siyası şova dünüştürüyorlar oysa nevruz orta asya ve türk dünyasının en eski bayramıdır nevruz,yani nevruz TÜRK bayramıdır.

NEVRUZ YAŞATILMALIDIR ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİNDE HEPSİNDE MİLLİ BAYRAM OLARAK KUTLANIYOR AMA MALESEF BİZİM ÜLKEMİZDE MİLLİ BAYRAM OLARAK KUTLANMIYOR.

Özenturk
17.09.2005, 09:43
Nevruz'un Türk Dünyasındaki İsimleri

Türk dünyasında, Hunlardan bazen farklı isimlerle günümüze kadar ulaşan tabiatın ve millî uyanışın birleştirilmesi anlamını taşıyan Nevruz (Yeni Gün) şenliklerinin şu isimlerle kutlandığı biliniyor:

* Nevruz,
* Navruz,
* Novruz,
* Sultan-ı Nevruz,
* Sultan-ı Navrız,
* Navrez,
* Nevris,
* Naorus,
* Novroz,
* Navrıs Oyıx,
* Nevruz Norus,
* Ulustın Ulu

* Küni,
* Ulusun Ulu Günü,
* Ulu Kün,
* Ergenekon,
* Bozkurt,
* Çağan,
* Babu Marta,
* Kürklü Marta,
* İlkyaz Yortusu,
* Yeni Gün,
* Yengi Kün,
* Yeni Yıl,

* Mart Dokuzu,
* Mereke,
* Meyram,
* Nartukan,
* Nartavan,
* Isıakh Bayramı,
* Altay Ködürgeni,
* Bahar Bayramı,
* Yörük Bayramı,
* Mevris

Ceyhun
17.09.2005, 10:30
Ya "Kürt Bayramı" ya "Türk Bayramı" yani. Bunun ortası yok. Eğer sadece "Türk Bayramı" veya sadece "Kürt Bayramı" ise ikisi de benim bayramım değil arkadaş. İnsanları bölün, herşeyi her hamleyi ırka göre değerlendiren anlayıştan bıktık artık. Tarihimizin güzel bir geleneği olan (ya da tarihlerimizin diyelim, birkaç kültürde farklı nevruzlar olabilir) bir bayramı herkes ırkçı politikaya alet edecekse ben öyle bayramı istemiyorum.

Arkadaş. Alevi kültüründe nevruz vardır. Biz burada Alevilerin nevruzundan bahsediyoruz. O yüzden "nevruz değil newroz" şeklindeki yaklaşımın kendi kültürünün yoksayılmasına bir tepki olarak nitelenebilse bile aynı şeyi bir başka topluluğa yapmaktır. Irk temelinde bir bayramdan değil, Alevilik temelinde bir bayramdan bahsediyoruz. Herşeye ırk temelinde yaklaşmasak olmaz mı?

Alevilerin 21 martta kutladiklari nevruz ile sizin bahsettiginiz newroz´un hicbir alakasi yok.
Degisik kültürlerde nevruz baska anlamlarda kutlanir.
Alevimen´in vermis oldugu linklerde degisik isimleri vardir.Sizinde yazmis oldugunuz isim de bunlardan birisidir.
Bu konu "Alevilik" bölümüne yazildigina göre sözkonusu olan Alevilerin nasil kutladigidir.
Türkce yazilisi "Nevruz"dur.Benim bildigim türkcede "W" harfi yoktur.Yeni icat edildiyse benim bundan haberim yok.

Söylediklerinize katılıyorum, son üç cümleniz hariç. Onlara da aslında katılmakla birlikte bu harfin her köşebaşında, her sokakta, her tabelada kullanılmasına rağmen (Windows, Daewo, Wolkswagen, LC Waikiki vs) sadece Newroz'da kullanılmasına itiraz edilmesine karşıyım. Bu konunun İngilizler tarafından gelen yönü sıkıntı yaratmazken, Kürtler tarafından gelen yönünün sıkıntı yaratmasını çifte standart olarak değerlendiriyorum. Fakat genel bir değerlendirme bu. Sizin bu konudaki net tavrınızı tam bilmiyorum.

bikere bugünlerde malesfki nevruzu bölücüler bir siyası şova dünüştürüyorlar oysa nevruz orta asya ve türk dünyasının en eski bayramıdır nevruz,yani nevruz TÜRK bayramıdır.

NEVRUZ YAŞATILMALIDIR ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİNDE HEPSİNDE MİLLİ BAYRAM OLARAK KUTLANIYOR AMA MALESEF BİZİM ÜLKEMİZDE MİLLİ BAYRAM OLARAK KUTLANMIYOR.

Arkadaşım. Gene herşeyi Türklüğe, orta asyaya falan bağlamışsın. Bu kafatasçı zihniyetin Aleviler arasına kin ve nefret tohumları ekeceğinden kuşkum yok. Ercan Abi, Miran arkadaşımıza güzel bir cevap vermiş. Biz Kürt'lerin "Newroz"undan değil, Alevilerin Nevruz'undan bahsediyoruz demiş. Nevruz veya Sultan Nevruz Alevi kültüründe de vardır. Ve bizim burada bahsettiğimiz budur. Ne Kürtlerin Nevruz'undan, ne Türklerin Nevruz'undan bahsetmiyoruz. Herşeyi ırkçılığa bağlamayalım.

Her halkın kültürüne saygımız var. Kürt tarihinde nevruzun ayrı bir yeri olabilir. Saygıyla karşılıyoruz. Türk tarihinde de olabilir. Onu da saygıyla karşılıyoruz. Ama herkesin de bizim Nevruz'umuzu saygıyla karşılama yükümlülüğü var. Bizim kültürümüz ne salt Türk kültürü, ne salt Kürt kültürüdür. Bizim ırklar üstü bir kültürümüz ve tarihimiz var. Bu yüzden kimse bize bir ırkın bayramını dayatmaya kalkmasın. Bizim kültürümüze saygılı olsun.

Ercan
17.09.2005, 16:02
Cc Gunal´dan alinti

[QUOTE][/
Söylediklerinize katılıyorum, son üç cümleniz hariç. Onlara da aslında katılmakla birlikte bu harfin her köşebaşında, her sokakta, her tabelada kullanılmasına rağmen (Windows, Daewo, Wolkswagen, LC Waikiki vs) sadece Newroz'da kullanılmasına itiraz edilmesine karşıyım. Bu konunun İngilizler tarafından gelen yönü sıkıntı yaratmazken, Kürtler tarafından gelen yönünün sıkıntı yaratmasını çifte standart olarak değerlendiriyorum. Fakat genel bir değerlendirme bu. Sizin bu konudaki net tavrınızı tam bilmiyorum.

QUOTE]

Benim harflerle bir takintim yok.Ingilizce,Almanca sözcükler sizinde belirttiginiz gibi her köse basinda vardir.Kürtce sözcüklerde olabilir tipki "Newroz" kelimesinde oldugu gibi.
Benim itirazim "Nevruz" kelimesini kabul etmeyip "Newroz" dayatmasi.
Burada bilincli olarak konu saptiriliyor,irkci tartismasina giriliyor.
Bizim kültürümüzde de Newroz su sekilde kutlaniyor dese hic sorun yok.
Ama burada insanlarin birbirinin kültürlerini kabul etmeyip,kendi kültürlerini dayattiklarina tanik oluyoruz.Bu da bos tartismalarin olmasina sebep oluyor.
Insanlarin kendi dogrularini baskalarina kabul ettirme takintilari oldugu müddetce,gereksiz tartismalarin devam edecegini tahmin ediyorum.

Ceyhun
17.09.2005, 18:28
Benim itirazim "Nevruz" kelimesini kabul etmeyip "Newroz" dayatmasi.
Burada bilincli olarak konu saptiriliyor,irkci tartismasina giriliyor.
Bizim kültürümüzde de Newroz su sekilde kutlaniyor dese hic sorun yok.
Ama burada insanlarin birbirinin kültürlerini kabul etmeyip,kendi kültürlerini dayattiklarina tanik oluyoruz.Bu da bos tartismalarin olmasina sebep oluyor.
Insanlarin kendi dogrularini baskalarina kabul ettirme takintilari oldugu müddetce,gereksiz tartismalarin devam edecegini tahmin ediyorum.

Tamam. Ben zaten bu konuda size katıldığımı söyledim. Sadece ayrıca harften bahsedince bu konudaki fikrimi de açıklayım dedim. Özellikle size söylemediğimi de belirttim zaten.

Özenturk
17.09.2005, 23:19
Ya "Kürt Bayramı" ya "Türk Bayramı" yani. Bunun ortası yok. Eğer sadece "Türk Bayramı" veya sadece "Kürt Bayramı" ise ikisi de benim bayramım değil arkadaş. İnsanları bölün, herşeyi her hamleyi ırka göre değerlendiren anlayıştan bıktık artık. Tarihimizin güzel bir geleneği olan (ya da tarihlerimizin diyelim, birkaç kültürde farklı nevruzlar olabilir) bir bayramı herkes ırkçı politikaya alet edecekse ben öyle bayramı istemiyorum.

Arkadaş. Alevi kültüründe nevruz vardır. Biz burada Alevilerin nevruzundan bahsediyoruz. O yüzden "nevruz değil newroz" şeklindeki yaklaşımın kendi kültürünün yoksayılmasına bir tepki olarak nitelenebilse bile aynı şeyi bir başka topluluğa yapmaktır. Irk temelinde bir bayramdan değil, Alevilik temelinde bir bayramdan bahsediyoruz. Herşeye ırk temelinde yaklaşmasak olmaz mı?

Arkadaşım. Gene herşeyi Türklüğe, orta asyaya falan bağlamışsın. Bu kafatasçı zihniyetin Aleviler arasına kin ve nefret tohumları ekeceğinden kuşkum yok. Ercan Abi, Miran arkadaşımıza güzel bir cevap vermiş. Biz Kürt'lerin "Newroz"undan değil, Alevilerin Nevruz'undan bahsediyoruz demiş. Nevruz veya Sultan Nevruz Alevi kültüründe de vardır. Ve bizim burada bahsettiğimiz budur. Ne Kürtlerin Nevruz'undan, ne Türklerin Nevruz'undan bahsetmiyoruz. Herşeyi ırkçılığa bağlamayalım.

Her halkın kültürüne saygımız var. Kürt tarihinde nevruzun ayrı bir yeri olabilir. Saygıyla karşılıyoruz. Türk tarihinde de olabilir. Onu da saygıyla karşılıyoruz. Ama herkesin de bizim Nevruz'umuzu saygıyla karşılama yükümlülüğü var. Bizim kültürümüz ne salt Türk kültürü, ne salt Kürt kültürüdür. Bizim ırklar üstü bir kültürümüz ve tarihimiz var. Bu yüzden kimse bize bir ırkın bayramını dayatmaya kalkmasın. Bizim kültürümüze saygılı olsun.

kürtlerin nevruz bayramı olamaz çünkü bu bayram en eski türk bayramıdır,ama malesfki TC sahip cıkmassa bu kültüre PKK ya propaganda malzemesi olur ve olmuşturda.ben burda kafatacılık yapmıyorum nevruz Türklere aiit en eski bir kültürümüzdür.

Ceyhun
17.09.2005, 23:38
kürtlerin nevruz bayramı olamaz çünkü bu bayram en eski türk bayramıdır,ama malesfki TC sahip cıkmassa bu kültüre PKK ya propaganda malzemesi olur ve olmuşturda.ben burda kafatacılık yapmıyorum nevruz Türklere aiit en eski bir kültürümüzdür.

Kafatasçılık yapmıyorum diyor, kafatasçılık yapıyor :) "Kürtlerin nevruz bayramı olamaz" diye. Sana ne kardeşim. Onların bayram hakkını sen mi tayin ediyorsun. Burada ikinizin de bayramı ile ilgilenmiyoruz biz. Biz burada Alevi kültüründeki "Sultan Nevruz" dan bahsediyoruz. Gidin ırklarınızın arasındaki problemi başka yerde çözün. Alevileri kullanarak ırkçılık yapmayın, ne Türkler, ne Kürtler.

Özenturk
17.09.2005, 23:44
Kafatasçılık yapmıyorum diyor, kafatasçılık yapıyor :) "Kürtlerin nevruz bayramı olamaz" diye. Sana ne kardeşim. Onların bayram hakkını sen mi tayin ediyorsun. Burada ikinizin de bayramı ile ilgilenmiyoruz biz. Biz burada Alevi kültüründeki "Sultan Nevruz" dan bahsediyoruz. Gidin ırklarınızın arasındaki problemi başka yerde çözün. Alevileri kullanarak ırkçılık yapmayın, ne Türkler, ne Kürtler.

dostum işde alevilikle türklük aynıdır bu gelenek bizlere ta ozamanlarda geliyor,yani alevileğe bu gelenek bizim örf ve adetlerimizden gelmiştir,yani bunlar ayni şeydir.

NEVRUZ BİZE TÜRK GELENİĞİNDE GELİYOR,HATTA BUNU DEDELERİMİZ SÖYLÜYOR.

Tarih söylüyor ben söylemiyorum kürtler nevruz bayramını cumhuriyetten sonra benimsiyorlar ve pkk propaganda aracı olarak kullanıyor,birde şöyle bir durum var sen kültürüne sahip cıkmassan el calar.

Ceyhun
17.09.2005, 23:47
dostum işde alevilikle türklük aynıdır bu gelenek bizlere ta ozamanlarda geliyor,yani alevileğe bu gelenek bizim örf ve adetlerimizden gelmiştir,yani bunlar ayni şeydir.

NEVRUZ BİZE TÜRK GELENİĞİNDE GELİYOR,HATTA BUNU DEDELERİMİZ SÖYLÜYOR.

Tarih söylüyor ben söylemiyorum kürtler nevruz bayramını cumhuriyetten sonra benimsiyorlar ve pkk propaganda aracı olarak kullanıyor,birde şöyle bir durum var sen kültürüne sahip cıkmassan el calar.

Yeter artık ya. Biri diyor Alevilik yezidilerden geliyor, biri diyor Alevilik Türklerden geliyor. Alevilik, bir ırkın kalıplarına sığmayacak kadar büyük bir felsefedir. Hele hele kafatasçı, ırkçı anlayışın oyuncağı olmayacak kadar da ilerici ve aydınlık bir yoldur. Geçin artık bu "Alevilik Kürtlük'ten geliyor", "Alevilik Türklükten geliyor" propagandalarını. Aleviler Türk, Kürt, Zaza, Arap kardeş ve eşittir. Hiçbiri birbirinden üstün değildir. Nefret ettirdiniz artık bu ırkçı propagandalarla.

Ezo
17.09.2005, 23:53
Yeter artık ya. Biri diyor Alevilik yezidilerden geliyor, biri diyor Alevilik Türklerden geliyor. Alevilik, bir ırkın kalıplarına sığmayacak kadar büyük bir felsefedir. Hele hele kafatasçı, ırkçı anlayışın oyuncağı olmayacak kadar da ilerici ve aydınlık bir yoldur. Geçin artık bu "Alevilik Kürtlük'ten geliyor", "Alevilik Türklükten geliyor" propagandalarını. Aleviler Türk, Kürt, Zaza, Arap kardeş ve eşittir. Hiçbiri birbirinden üstün değildir. Nefret ettirdiniz artık bu ırkçı propagandalarla.

Alevilik evrensel bir sevgi yoludur .......CCGuncal sizin yazdiklariniza bu konuda katiliyorum....

Özenturk
17.09.2005, 23:55

Ya kardeşim bu bir gercektir bizim kültürde şaman kültürü etkisi varmı var,saz kültürü dede lik kültürü varmı var,eski şaman kültüründede dedelik sistemine benzer bir sistem varmış,eee işde ben bunda aleviliği islam ve eski türk kültürümüzden oluşan bir inanc yaşayış bicimi felsefe nedersen de,
ama doğrudur Alevilik okadar bir evrenselliği var ki ve hoş görüsü demekki zamanla kürtlerde araplarında bir kısmı alevi olmuştur buda cok güzel bir olaydır.
neyse konumuz dışına cıkıyoruz.

Ceyhun
18.09.2005, 00:00
Ya kardeşim bu bir gercektir bizim kültürde şaman kültürü etkisi varmı var,saz kültürü dede lik kültürü varmı var,eski şaman kültüründede dedelik sistemine benzer bir sistem varmış,eee işde ben bunda aleviliği islam ve eski türk kültürümüzden oluşan bir inanc yaşayış bicimi felsefe nedersen de,
ama doğrudur Alevilik okadar bir evrenselliği var ki ve hoş görüsü demekki zamanla kürtlerde araplarında bir kısmı alevi olmuştur buda cok güzel bir olaydır.
neyse konumuz dışına cıkıyoruz.

Konumuz dışına çıkarız tabi. Her konuyu alıp Türklüğe, ırka, ırkçılığa, kafatasçılığa dayandırıyorsunuz. Şaman kültürü, orta asya, Kürşat, Ötüken, Tonyukuk, bilmemne. Hiç böyle birşey yok bizim kültürümüzde. Bizim kültürümüz insan kültürü. Bizim kültürümüz "Benim kabem insandır" diyen bir kültür. "Benim kabem Türktür", "Benim kabem Kürttür" diyen bir kültür değil. Kürtçüler ve Türkçüler Aleviliği kendi çıkarları için kullanmakta sınır tanımıyor ve Aleviliği yozlaştırmaya, gericileştirmeye çalışıyorlar. Ve bunun için de her konu başlığını alıp farklı biryere taşıyorlar. Konuları artık ilgili ilgisiz yerde Türklüğe, Orta Asya'ya falan taşımayın. Biz buraya sizin ırkçı propagandanızı dinlemek için gelmiyoruz. Defalarca konuştuk bunu. Ama hala konuları getirip getirip ırkçılığa dayıyor, tartışmaları dağıtıyorsunuz. Bu da beni rahatsız ediyor.

Özenturk
18.09.2005, 00:06
BENİM KABEM İNSANDIR

benim kabem insan diyen ulu kişi HACI BEKTAŞVELİ(HORASAN ERENLERİ)anadoluya türklüğü yaymıştır bundan heberin varmı?

Ceyhun
18.09.2005, 00:41
benim kabem insan diyen ulu kişi HACI BEKTAŞVELİ(HORASAN ERENLERİ)anadoluya türklüğü yaymıştır bundan heberin varmı?

Evet. Kesin Türklüğü yaymaya gelmişti. Ondan dolayı "Başbuğ Hacı Bektaş" diyorlar. Hacı Bektaş'ın Türk olması veya Türklüğü yaymak için gelmesi Alevilik'in ırkçılık olduğu anlamına gelmez. Türklük, Kürtlük, Almanlık, Araplık diyerek halkları birbirine düşürüyor; kardeş kanı akıttırıyor ve forumlarda da konuları saptırıyorsunuz. Buradaki amacın da Alevileri kendi arasında bölmek sanırım.