Orijinalini görmek için tıklayınız : Muharrem'de Perhiz Nasıl Uygulanır?Oruçlar?
keklikoluk köyü 19.09.2006, 08:53 Ben, Kahramaraş'ın Göksun İlçesi'nin Keklikoluk Köyü'ndenim. Anne tarafım, Sivas İmranlı Doğançal Köyü'nden.
Oruçlarla ilgili olarak;
1- Hızır Orucu , Kurban veya Ramazan Bayramı ile çakışırsa ne olacak? Hızır sabit tutulan bir oruç Her yıl aynı zamanda tutulur. Kurban mı kesilsin? Oruç mu tutulsun ?
2- Sahura kalkma konusunda net bir tavır var mıdır. Örnek : Doğu’da kışın iftar 16.00 gibi yapılıyor. Batı’da ise 17.30 civarı. Yazın daha da sorunlu. Doğu’da 19’u geçiyor. Batı’da ise 20.30’u. İftar saatleri farklı. Ama gece 12’den sonra herkes oruca başlıyor. Burada bir sıkıntı yok mu? Yanlış hatırlamıyorsam, bir büyüğümüz, araya uyku girmeden gece 1-1.30 arası da yemek yenebileceğini söylemişti.
3- Gağand orucu hakkında ayrıntılı bir bilgisi olan var mı? Rahmetli Hamide DEMİR Nenem “Ew rojiya Fıllane.” (" O, Ermeniler'in orucudur.") derdi ve Ocak'ın birinci haftası tutulurdu. Bu, Ermeniler’e özgü bir oruç . Zamanında Zara ve Erzincan’da çok Ermeni vardı. Zamanında Koçgiri Yöresi olarak adlandırılan bu yörede Koçgiri ve Şadili Aşiretleri ile Ermeniler arasındaki ilişkiler nasıldı?Aynı biçimde Maraş’ta da Ermeni çoktu. Bu oruç bize nasıl geçti? Ermeni kültürü ile bağlantılar nedir ?
4- Alevi-Bektaşi inancındaki oruçlar nelerdir?
5- Sivas-İmranlı ve dolayısıyla Göksun Alevileri’nin samahları nelerdir?
6- 12-İmamlar’da perhiz var: Et, soğan vs. Yok. Perhiz nasıl uygulanır? Perhizde alınmayacak gıdalar ve yapılmayacak davranışlar nelerdir?
7 - Sivas İmranlı Doğançal (Yazıkoya Orté ) Köyü'nden anneannem Nadé Güllü KESKİN ""Mart Orucu"ndan söz ederdi. Bu bilen var mı?
8 - Oruçlarda, özellikle Muharrem'de uyulması gereken kurallar nelerdir? (Rahmetli nenemle dedem, iftar sonrası asla su içmezlerdi. Ayran çorbası vs ile iftar ederlerdi.)
9 - Arife Nene, Muharrem'in 12. günü Aşure çorbasını ( Germiya İmaman ) yapar, çorbadan 12 İmam'ın hürmetini 12 kaşık alır ve oruca devam ederdi.
Bilgilerimizi paylaşmamız yararlı olacaktır.
Bildiğim kadarı yöremin bu konularla ilgili yaptıklarını yazmak isterim
Hızır Orucu , Kurban veya Ramazan Bayramı ile çakışırsa ne olacak? Hızır sabit tutulan bir oruç Her yıl aynı zamanda tutulur. Kurban mı kesilsin? Oruç mu tutulsun ?
Hızır orucu, dediğin gibi sabit günü vardır ve o zaman tutulur. 13-15 şubat arası, ve bu günler muharrem orucuna ve ramazan ayı içerisinde hz. ali'nin vefat ettiği günlerin yasına 3 gün tuttuğumuz oruç ile çakışabilir. Muharrem orucunun sayısında azaltma yapamayız, hızır anısına tuttuğumuz rucu da tutamamazlık yapamayız. O zaman böyle durumlar ile karşılaştık mı fazladan tutmamız gerekir. Bu konuyu yaşlılarımıza sorduğumda, çoğu hatırlamıyordu zaten 30 küsür senede karşılaşılan bir olay, bence de sayılarda azaltma yapılmadan oruçlar tutulmalı.Bu dönemde kurban kesimi muharrem orucunun sonunda yapılabilir.
Aslında bazı yörelerde hızır orucunun tarihi sabit değildir. Mesela bizim köyde 13 aralık (kışın başlangıç tarihi) tarihine 45 gün eklenir.(45 gün eklenmesi karakışın tam ortası olması nedeni ile alakılıdır.) bu tarihte o haftaya denk gelen salı günü oruca başlanır,perşembe akşamı, lokmalar eşliğinde hızır orucu sona erer.Sonunda eğlenceler yapılır. Karı - koca kılığına girilip, evlerden erzak toplanır.
Sahura kalkma konusunda net bir tavır var mıdır. Örnek : Doğu’da kışın iftar 16.00 gibi yapılıyor. Batı’da ise 17.30 civarı. Yazın daha da sorunlu. Doğu’da 19’u geçiyor. Batı’da ise 20.30’u. İftar saatleri farklı. Ama gece 12’den sonra herkes oruca başlıyor. Burada bir sıkıntı yok mu? Yanlış hatırlamıyorsam, bir büyüğümüz, araya uyku girmeden gece 1-1.30 arası da yemek yenebileceğini söylemişti.
Orucu açmada önemli olan havanın kararmasıdır, bu coğrafi özelliklerinden dolayı yörede farklılıklar gösterebilir, ölçüt hava kararmasıdır. oruca niyet etti.Oruca başlama zamanında dediğin gibi bir sıkıntı yoktur, yanlız sunni kesimde gördüğün uyuyup, gün ağırmadan önce kalkıp ,karnını doyurma olayı yoktur. Niyetini eder, uyursun, orucun başlamış sayılır. Kaçta uyur isen uyu, o da sana kalmış. Bir büyüğünüz doğru demiş.
Alevi-Bektaşi inancındaki oruçlar nelerdir?
- Muharrem orucu 12 gün, bazı yörelerde masum-u paklar niyetine 3 gün ilave edilir.
- Hızır orucu 3 gün(13-14-15 şubat9
- Hz. Ali ölümü anısına 3 gün (Ramazan 19-20-21)
günlerinde oruç tutmaktayız.
12-İmamlar’da perhiz var: Et, soğan vs. Yok. Perhiz nasıl uygulanır? Perhizde alınmayacak gıdalar ve yapılmayacak davranışlar nelerdir?
Muharrem ayında tuttuğumuz oruçta perhiz vardır. Et yenmez, yumurta yenilmez, su içilmez, canlı bir hayvan kesilip yiyilmez daha ayrıntısı. Yapılmayacak davranışlar eğlence yapılmaz, daha doğrusu şöyle diyeyim o günler matem havasında geçer, bu mateme uygun davranışlarda bulunulur.
Bildiğim kadarı yöremin bu konularla ilgili yaptıklarını yazmak isterim
Hızır orucu, dediğin gibi sabit günü vardır ve o zaman tutulur. 13-15 şubat arası, ve bu günler muharrem orucuna ve ramazan ayı içerisinde hz. ali'nin vefat ettiği günlerin yasına 3 gün tuttuğumuz oruç ile çakışabilir. Muharrem orucunun sayısında azaltma yapamayız, hızır anısına tuttuğumuz rucu da tutamamazlık yapamayız. O zaman böyle durumlar ile karşılaştık mı fazladan tutmamız gerekir. Bu konuyu yaşlılarımıza sorduğumda, çoğu hatırlamıyordu zaten 30 küsür senede karşılaşılan bir olay, bence de sayılarda azaltma yapılmadan oruçlar tutulmalı.Bu dönemde kurban kesimi muharrem orucunun sonunda yapılabilir.
Aslında bazı yörelerde hızır orucunun tarihi sabit değildir. Mesela bizim köyde 13 aralık (kışın başlangıç tarihi) tarihine 45 gün eklenir.(45 gün eklenmesi karakışın tam ortası olması nedeni ile alakılıdır.) bu tarihte o haftaya denk gelen salı günü oruca başlanır,perşembe akşamı, lokmalar eşliğinde hızır orucu sona erer.Sonunda eğlenceler yapılır. Karı - koca kılığına girilip, evlerden erzak toplanır.
Orucu açmada önemli olan havanın kararmasıdır, bu coğrafi özelliklerinden dolayı yörede farklılıklar gösterebilir, ölçüt hava kararmasıdır. oruca niyet etti.Oruca başlama zamanında dediğin gibi bir sıkıntı yoktur, yanlız sunni kesimde gördüğün uyuyup, gün ağırmadan önce kalkıp ,karnını doyurma olayı yoktur. Niyetini eder, uyursun, orucun başlamış sayılır. Kaçta uyur isen uyu, o da sana kalmış. Bir büyüğünüz doğru demiş.
- Muharrem orucu 12 gün, bazı yörelerde masum-u paklar niyetine 3 gün ilave edilir.
- Hızır orucu 3 gün(13-14-15 şubat9
- Hz. Ali ölümü anısına 3 gün (Ramazan 19-20-21)
günlerinde oruç tutmaktayız.
Muharrem ayında tuttuğumuz oruçta perhiz vardır. Et yenmez, yumurta yenilmez, su içilmez, canlı bir hayvan kesilip yiyilmez daha ayrıntısı. Yapılmayacak davranışlar eğlence yapılmaz, daha doğrusu şöyle diyeyim o günler matem havasında geçer, bu mateme uygun davranışlarda bulunulur.
sevgili toprağım çok güzel açıklamışsın konuyu teşekür ederim,
keklikoluk köyü 19.09.2006, 19:11 Sizin o taraflarda GAĞAND ORUCU var mı? Diğerleri hemen hemen aynı.
Bizim orada gağand orucu yoktur. Merak ettim araştırdım, detaylı bir bilgiye ulaşamadım. Kimi site de ermeni geleneğidir , kimi sitede zaza ların yılbaşı kutlamalarıdır şeklinde bahsedilmiş, ama hiç bir fikir sahibi olamadım ne yazık ki.
Tek anladığım şu, belli bir yörenin adeti olduğu . Mesela bizde hıdırellez bayramı vardır, yani hızır ile ilyas peygamberin buluştuğu 5 mayıs günü. Ateş yakarız ve üzerinden dilek tutup atlarız, bunun gibi yöresel bir adet olabilir.
Bizim orada gağand orucu yoktur. Merak ettim araştırdım, detaylı bir bilgiye ulaşamadım. Kimi site de ermeni geleneğidir , kimi sitede zaza ların yılbaşı kutlamalarıdır şeklinde bahsedilmiş, ama hiç bir fikir sahibi olamadım ne yazık ki.
Tek anladığım şu, belli bir yörenin adeti olduğu . Mesela bizde hıdırellez bayramı vardır, yani hızır ile ilyas peygamberin buluştuğu 5 mayıs günü. Ateş yakarız ve üzerinden dilek tutup atlarız, bunun gibi yöresel bir adet olabilir.
sitede bir yerde buldum;
[QUOTE=adem_58]
Alevİlİkte YÜzyillardir ( GaĞand ) Adi Altinda YibaŞi Kutlanir. KÖyde YilbaŞi Gecelerİ Noel Baba KiliĞina Gİrİlİr, Evler Gezİlİr, Şenlİkler DÜzenlenİrdİ.
[QUOTE]
http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=187373&postcount=1
keklikoluk köyü 19.09.2006, 20:22 Bizim Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü'nü (http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Keklikoluk/) kuranlar, Koçgiri'nin bir parçasaydı.
Keklikoluk-46 22.09.2006, 08:56 Muharrem perhizini uyguluyor ve geleneklere uygun bir biçimde 12 İmam çorbamızı pişiriyoruz.
Keklikoluk'tan 24.09.2006, 00:24 Bizde perhiz yukarıda anlatıldğı gibi uygulanıyor.
keklikoluk köyü 30.09.2006, 14:38 Gağand'da da perhiz var mıdır?
Keklikoluk'tan 01.10.2006, 09:52 Evdeki perhiz herkes için geçerli mi? Eve konuk geldiğinde ?
XatunKeklikoluk 08.10.2006, 07:44 Muharrem'de perhizi uyguluyorum ve dikkat de ediyorum.
keklikoluk köyü 24.10.2006, 19:45 Kulaktan dolma bilgiler olunca, haliyle öyle olacak.Şaşırmadım.
keklikoluk köyü 08.12.2006, 13:25 Ocak 2006'da Muharrem başlayacak ve perhiz yine uygulanacak. Bilgisi olanlar? Selamlar.
keklikoluk köyü 29.01.2007, 15:17 Merhaba. Yine bir Muharrem ve yine bir perhiz karmaşası. Bunun tam bir listesi yok mu, neler yenmemeli?
Berucavan 29.01.2007, 15:47 Merhaba. Yine bir Muharrem ve yine bir perhiz karmaşası. Bunun tam bir listesi yok mu, neler yenmemeli?
başı kesilen hiç birşey yenilmez. bu sadece hayvanla sınırlı değildir. soğan sarmısak ..vs. su içilmez.
keklikoluk köyü 31.01.2007, 13:26 Araya giren uzun yıllar, birbirinden kopuk yaşamlar sonucunda perhizde de farklılıklar oluşmuş. Diğer yandan, gece oruca başlama konusunda farklılık olduğunu düşünüyorum.
Berucavan doğru söylüyor. Başı kesilen hiç bir şey yenmez, su zaten hiç içilmez.
ama ben şunu anlamadım bunun adı perhiz değildir ki
bide evdeki herkes için geçerli olduğunu söylemiş bir arkadaşımız
nasıl yani
bu kurallar orucu tutan için geçerli biliyorum
|
|