Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi Gençleri Ne Yapiyor?
sevgicocuk78 19.09.2006, 10:24 Tüm Canlara, Alevi Forum Site Yöneticilerine, Saygı ve Sevgilerimle
sözlerime başlamak istiyorum.
Merhaba Canlar, uzun bir zamandır gerçeğin yaşamın bizi ne kadar iyi yansıttığı konusunda düşünmekle beraber aklımda olan bazı projeleri paylaşmak için aklınıza gelebilecek tüm ALEVİ sitelerine yazdığım mesajlarda hiç bir cevap alamadığım ve nedense kimsenin de pek önemsemediği bir konu ile sizlerin yardım, düşünce, görüş ve eleştirilerinizi saygıyla bekliyorum.
Yaşadığım yer İstanbul, dolayısı ile burada yaşamak hayatın bazı zorluklarını daha kolay anlamak demek belkide bana göre.
İşte bu şartlar ve biz ALEVİ gençlerin geleceği ile ilgili olarak yapılması gerekenler konusunda sizlerinde desteğine ihtiyacım var.
Artık zamanın eğitim ve teknoloji ile çok daha ilerlediği 21.Yüzyılda gençlerimizin daha iyi eğitim şartları ile birlikteliği, kendi insanlarımıza çok daha iyi şartlarda eğitim verildiği bir eğitim yuvası, tüm Canların bir arada olabileceği eğitim öğretim yerleri ile geleceğimize yön vermemiz gerektiğine inanıyorum.
Bu nedenle artık büyük şehirlerde olsun, köylerde olsun kendi insanlarımıza biraz daha fazla ilgi, yardım, arkadaşlık etmemiz gerektiği kanısındayım. Şu anda bazı TV kanallarımızla yapılan, yardımlaşmaların çok daha aktif bir şekilde ihtiyacı olan insanlara ulaştırılması gerekmektedir. Bunu bazı sağ kesimlerin nasıl yaptığı konusunda oldukça iyi izlenimlerimiz olmuştur. İşte bu neden ile şu anda Cem Vakfı,Cem Evleri,Pir Sultan gibi derneklerin bir merkez ile daha hızlı iletişimini sağlamak kendi gençlerimizi 21. Yüzyılın gerektirdiği şekilde eğitmek lazım. Bizim bir Cem Vakfımız,birde Yurtdışında ki vakıflarımızın çalışmaları artık siyasi, özel, görüşler ile farklı düşüncelere sahip olmakta ama kendi gençliğimiz ile ilgili ileriye dönük hiç bir yatırım yapılmamakta. Sadece Saz,Semah olarak kendi kültürümüze sahip çıkmak artık yeterli değil. Bugün İstanbulda her yerde Kapkaç,Gasp, Hırsızlık gibi bir çok kötü olayın sorumlusu olan gençlerin ekonomik nedenler ile bu işlere girdiğini hepimiz biliyoruz. Çok Şükürler olsun kii her şeye rağmen bu konuda bizim gençlerimiz çok daha iyi durumdalar ve haram lokmaya el sürmemeye devam etmekteler.Fakat artık bizimde onlar için bir çalışma yapmaya en az bir Üniversite,Üniversiteye hazırlık kursları en önemlilerinden birisi bizimde bir Genel Merkezimiz insanlarımıza anında ulaşabileceğimiz bir yerimiz, yaşlılarımıza hastalarımıza bakabileceğimiz bir hastanemiz olsa çok mu kötü olur merak ediyorum...İşte tüm bu konularda artık çok daha hızlı ve ileriye dönük bir çalışma yapmanın zamanı diye düşünüyorum. Yazmış olduğum yazıyı gönderdiğim hiç bir ALEVİ sitesinden iyi veya kötü bir cevap alamadığımıda üzülerek bilginize sunmak isterim.
Sizlerinden bilgi ve yardımlarınız ile böyle bir çalışmanın olması dileklerim ile,
Hepinizi Saygı ve Sevgi ile Selamlıyorum...
Bence çok güzel bi yazı yazmışsın ve çokda güzel düşünmüşsün ama bu fikre niye hiç kimse sıcak bakmıyo anlamadım NERDE BİZM GENÇLERİMİZ..!
Okumalıyız... Annem Babam Dedem bana herzaman '' İnancına sahip çıkmak istiyorsan, önce oku, kendini geliştir ve söz sahibi hakkı ol '' der....
Ali_Yolcusu 19.09.2006, 12:55 kendine özel üniversiten olunca ne olacak. oldu olacak aleviler bölünsün devlet kursunlar.bence birleştirici yapıcı şeyler bulmalıyız ayrılıkçı değil.diğerleriyle kardeşliğe doğru yürümeliyiz düşmanlığa değil.
sevgicocuk78 19.09.2006, 13:46 Sevgili Canlar tabiki burada sizin görüşleriniz benim yazdıklarımdan daha önemli.
Fakat bu bir ayrımcılık değil veya bir savaş değil. Burada özellikle altını çizmem gereken konuyu tekrar etmek istiyorum.
Bugün hiç birimizin çevresinde ki arkadaşları, akrabaları veya tanıdıkları arasında Lise mezunu, orta okul mezunu, herhangi bir belge, bir diploma,bir meslek konusunda bilgi sahibi olmayan tanıdığınız arkadaşını sevdiğiniz bir Can yokmu. Buradaki düşünce sadece Üniversite olarak değil ingilizce, bilişim,grafik gibi daha bir çok konuda bu arkadaşlarımızı kendimize çevremize katkıda bulunmalarını sağlamak için bir düşünce. Kesinlikle ayrı bir din,mezhep veya savaş olarak düşünmenizi istemem.
Şunu unutmayalım ki artık insanların bir birine yakınlaşması için bazı kültürel ve sosyal hatta ekonomik koşullar bile etki etmektedir. Neden bizim insanlarımızda daha fazla okumasın öğrenmesin bilmesin ki.
Sonuçta sizlere soruyorum Cem evlerine giden gençlerin çoğu Perşembe günleri bir kısmıda hafta sonları saz,semah, kursları için oralarda bulunuyor. Dünyanın konuştuğu bir dili öğretsek yanlış mı olur acaba ???
Sonuç olarak sizlerden bu kadar güzel ve çabuk fikir ve eleştiri almaktan çok mutlu oldum. Hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Saygılarımla
gecenin ışığı 19.09.2006, 14:04 çok güzel bir noktaya dokunmuşsun.yozlaşan bu toplumda alevi gençleri için neler yapılabileceğini hepimizin adam akıllı düşünmesi gerek...paylaşımın için sağolasın...
hafikakpinar 19.09.2006, 15:26 Okumak , belirli mevkiilere gelmek lazım .. Bakın başımızdaki siyasetçi geçinen maymunlara daha hala madımak lokanta olarak duruyor ..
Sanmayın ki biz aleviler kendimize ait bi eğitim kurumu , hastane vs vs. öyle rahat rahat yapacaz .. Başımızdakiler çekememezlikten dolayı hertürlü engeli koyacaklardır yolumuza..
En basitinden şu an cem evlerine elektrik ve su parayla satılmaktadır .. cami ,kilise,sinogoglara bile devlet kaynak sağlıyorken bizim Cem evlerimiz neden ibadethane statüsünde değil ?
Bu Söylediklerinizi yapabilmemiz için devletin başında tayyip gibi bi şeriatçı değil Hasanlar Hüseyinler Haydarlar gelmesi gerekiyor ..
Muhabbetle Kalın ..
serdar sinan 19.09.2006, 17:41 merhaba dostlar kafalarımızı topraktan çıkarıp gerçekleri görme zamanı geldi geçti bizim büyüklerimizin daha ne kadar baştaki siyasilerin peşinden koşacaklarını merak ediyorum ama yurtta ama yurt dışında olsun şeriatçı ve milliyetçi kesimin çalışmalarını takip ediyorum yurt içinde ve dışında kurulan derneklerimizin iş adamlarımızın ne kadarı gençlerimizle ilgileniyor bir araştıralim ne kadarı hakikaten ( ben aleviyim ) düşüncesine sahip çıkıp gençlerimize veya hazırda bulunan dernekleri destekleyip yardımcı oluyorlar evet dostlar bazen düşünürüz ( ben genç olsaydım şunu şöyle yapardım şöyle ederdim )hadi durmayalım kendimizi gençlerimizde bulmak için gençlerimize ön ayak olup yardım edelim ettirmeye çalışalım nedenmi bu bizim ana görevimizdir temel şartımızdır gençlerimiz bizim geleceğimiz ise daha fazla zaman geçirmeden kendimiz için gençliğimize sahip çıkalım bu yolda eğer bana bir görev düşerse o görevi ifa etmeye hazır olan dostlar gibi bende hazırım saygılarımla
Merhabalar
Alevi gencleri ne yapıyor su zamandan gördüğüm alevi gencliği Ataistlik devrim ve umursamamzlık icinde yol alıp gidiyor allah sonuımusuzu hayır etsin nediyelim kendi yolumuza bağlanmak varken yollumuzun yüceliğinden kopuyoruz iyice ....
gelincik 19.09.2006, 22:52 Sevgili Canlar tabiki burada sizin görüşleriniz benim yazdıklarımdan daha önemli.
Fakat bu bir ayrımcılık değil veya bir savaş değil. Burada özellikle altını çizmem gereken konuyu tekrar etmek istiyorum.
Bugün hiç birimizin çevresinde ki arkadaşları, akrabaları veya tanıdıkları arasında Lise mezunu, orta okul mezunu, herhangi bir belge, bir diploma,bir meslek konusunda bilgi sahibi olmayan tanıdığınız arkadaşını sevdiğiniz bir Can yokmu. Buradaki düşünce sadece Üniversite olarak değil ingilizce, bilişim,grafik gibi daha bir çok konuda bu arkadaşlarımızı kendimize çevremize katkıda bulunmalarını sağlamak için bir düşünce. Kesinlikle ayrı bir din,mezhep veya savaş olarak düşünmenizi istemem.
Şunu unutmayalım ki artık insanların bir birine yakınlaşması için bazı kültürel ve sosyal hatta ekonomik koşullar bile etki etmektedir. Neden bizim insanlarımızda daha fazla okumasın öğrenmesin bilmesin ki.
Sonuçta sizlere soruyorum Cem evlerine giden gençlerin çoğu Perşembe günleri bir kısmıda hafta sonları saz,semah, kursları için oralarda bulunuyor. Dünyanın konuştuğu bir dili öğretsek yanlış mı olur acaba ???
Sonuç olarak sizlerden bu kadar güzel ve çabuk fikir ve eleştiri almaktan çok mutlu oldum. Hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Saygılarımla
Merhaba,
Bende ilk yazınızı okuduğumda yanlış anladım ama bu ikince yazınızla yanlış anlama ortadan kalktı :)
Senin bu güzel düşüncelerine katılıyorum ama biraz büyüklerimiz sahip çıksa bu olabilecek durumlara konuşmaktan ileri yani icraata geçilebilir, buda biraz zor gerçekleşir çünkü koyun bir toplum olmuşuz bir çok konuda benim umudum yok malesef :(
Merhaba Sevgiçocuk. Ben de ilk anketi gördüğümde yanlış anladım. Sadece hastane olarak düşününce yadırgadım. Ben her hastaneden faydalanabilirim çünkü bu ülkenin vatandaşıyım. Bu da ne şimdi dedim:) Ama yazını okuyunca şimdi anlıyorum. Ben bazı kesimlerin aralarındaki dayanışmayı yardımlaşmayı görünce gerçekten şaşırıyorum. Hatta çoğu zaman bu dayanışmayı adam kayırma, adamını tutma diyerekte ifade ederiz:) Alevilerde bu maalesef zayıf. Tam da bu dönemde aleviler özellikle iyi yerlere gelmiş mevki sahibi olmuş kişiler bence dayanışma içinde olmalı. Ben öğretmenim. Ve eğitim camiasında maalesef mevcut yönetimdeki parti sempatizanı değilseniz işiniz zorlaşıyor. Bu da çok sinir bozucu. Evet bu olmamalı ama malesef böyle işliyor çoğu kurum. Müthiş bir kadrolaşma var. Sonu nereye varacak bakalım? :(
gözdecst 20.09.2006, 00:43 evet gerçekten güzel bir konuya değinilmiş herzaman bunu söyler bunu savunurum inacımızı en gerçek şekilde,eğitimimizle bilgimizle yayabiliriz kendimizi bu şekilde doğru anlatabiliriz.dinciler mesela bu olayı çok iyi yapıyo heriflerin ne dershaneleri var dershenelerinde yurt olayı bile var çcukları alıyolar en baştan en iyi şekilde yetiştirip beyinlerinede bu inançları sokup en iyi meslek lere yolluyolar sonrada başımızdakiler neden böyle diyoruz.bir arkadaşımın açtığı bi topik vardı zafer bayramında yapılan gösteri ve linç girişimi ile ilgili bunları ordada belirteye çalıştım bu şekilde olaylarla gençlerimizi yitiririz ancak.savunmalı davranmalıyız.en iyi yere geliceksin sen başta lucaksın dinciler değil ondan sonra bak bakalım inancımız nasıl anlaşılıyor
EŞİTLİK PARTİSİ 20.09.2006, 12:53 Değerli Canlar...
Sizden beklendiğinde de fazlasını ürettiğinizi görmek elbette bizleri mutlu ediyor ama sizlerde bilirsiniz ki,idailizm bir yere kadar ayakta durur gerçeklikle desteklenmedikçe...
Neyden,neden etkilendiğinizi elbette biliyoruz,ama unutmayın ki onların iktidar olanakları var...
Diye blirsiniz ki bu önerilerde hayata geçse İKTİDAR MÜCADELESİNE yardımcı olmazmı,elbette ama bir anlamda da enerjimizi tüketmiş olmazmıyız...
Değerli Canlar...
Bizler bir başkasını dahası karşımızdakilerini taklit ederek,o yöntemleri kullanarak bir yere gelemeyiz,çunki bu yöntemleri yaşatan düşünce İNSANA hizmeti içermez,karı içerir,sömürüyü içerir...
Kooperatif girişimleri ne oldu,DİSK i bile batırdı...
Elbette Kapitalist bir düzende yaşıyoruz,Para tüm ihtyaçlarımızı karşılamak için bir araç,ama unutmayın ki biz Parayı kaldırmaya uğraşıyoruz son tahlilde...
Diğer yandan bizler Kapitalist bir düzene hizmet edecek,adı ister ALEVİLERE hizmet olsun,ister tüm topluma hizmet olsun kanalları mümkün olduğunca kapatmalıyız...
Peki nasıl,
Değerli Canlar elbette bu envalde siyaset yapan tüzel kişiliğimiz bunları da düşündü ve programa aldı,yoksa siyaset boş nutuk atmak,düzenin manavelası olmak için yapılmayacağı bilincindeyiz...
Siyasi tüzel kişilikler iktidara gelmeden de yapacağı çok şeyler vardır...
Bu program teşkilatlanmamız kısa süre sonra tamamlandığında,uygulamalarımzı göreceksiniz,bilerek ve ücretleri düşürmek suni olarak yaratılan işsizlik bile kalkacak,dolaylı ücretler bile artacak.
O zaman,gençlerin ve tüm canların bir saniye boş zamanları kalmayacak...
Bilirsiniz tüzel kişilikler,her türlü vergi,resim ve harçtan muaftır ve bizim uygulayacağımız yöntem dünayada ilkez uygulanacaktır...test aşaması tamamlandı.
Efendim buna müsade ederler mi,ederler,ederler...siz merek etmeyin.
Bizim aklımız yanımızda,onların ki pentagonda...
Sevgilerimle...
Bektaş ÇELEBİ
crewchif 27.09.2006, 22:34 çiddi bir kurumlaşmaya şiddetle ihtiyaç vardır bu hastanede olur ünivbersitede
Alevi üniversitesi derken neyi kastediyoruz.. Avrupa'daki " X Katolik Üniversitesi" gibi kurumlar mı?
Böyle bir şey olmaz arkadaşlar. Ne sünni üniversitesi olabilir ne de Alevi, çünkü bizim ülkemizde akademik bilgi dini kurumların elinde değil.. Dini önderlerin pozitif bilimle alakası yüz yıllar öncesinden kesilmiş...
Böyle bir şey olacağını zannetmem. Ama misal Alevi yoğun illerde, misal Sivas'ta Pir Sultan Abdal Üniversitesi gibi bir Alevi halk önderinin adını taşıyan üniversite, araştırma enstitüsü fena olmaz idi..
izmirksk 28.09.2006, 03:21 arkadaşı anlıyorum..örneğin ferthullahçıalrın açtıkları okullar hastahaneler var..üniversiteleri var..
fakat onları birbirine bağlayan bağ var..bağlar var..alevileri birbirine bağlayan bağ yok..
dünya varoldukça alevi toplumu hiç bir zaman birleşmez..çok zor..
daha 10 tane alevi biraraya gelince ilk konuları alevilik yada aydınlık düşünce olmuyor ki..kürt aleviliği ,türk aleviliği vs konuşuluyor....yani aleviler ırk meselesini aşamadıki ve kolay kolay aşacaklarını sanmıyorum..yani alevileri birbirine bağlayan bağ yok...bu yüzden aleviler tükenene kadar parça parça katledilmeye ve asimile olarak sünnileşmeye , hristiyanlaşmaya ,ateistleşmeye devam edecekler...
Benim düşüncem bu direkt alevi hastanesi veya ünvt olmaz vakıf çatısı ve koopretif şeklinde olabirir üyelerini alevilerden oluşurturusunuz buna katılıyorum..ama bir konu var biz bunu elekrtik sektöründe bunu yapmak istedik elektrik malzemesinin merkezi şişhane(bankalcaddesi) bildiğiniz gibi biz burda 110 kişiden fazla alevi firmalarını biraraya getirdik güzel bi yerde toplantı yapıldı temel felsefe burdaki alevi insanlarının mal alış verişi para tranferi birbirlerinin üzerinden olackatı sonra koopretif veya vakıfa dönüştürülecekti bizde nedense bir araya gelme problemi var 3.toplantıda herşey dağıldı gitti suntacılık bizde yaygınmı?hep bir birimize yön verme olaylarımı yaygın?anlamış değilim bunu sunni ler çok güzel başarıyorlar cübelli ahmetin tarikatı bizim piyasanın para kaynağı ve buna bağlı yüzlerce iş yeri var kimsede bunların sözünden çıkmıyor...başaramadık başaramayızda
Merhaba
Her zaman savunduğum konu Alevilierin örgütlü ve bilinçli olmalarıdır. Aleviler örgütlü olduktan sonra seslerini daha iyi duyurabilirler. Alevilerin üniversite yada hastanesi olsunmu derken şunu da düşünmeliyiz.
Kürtlerin üniversite ve hastanesi olsunmu? Lazların, Arapların, Süryanilerin vs olsun mu?
Maddi imkanları varsa kursunlar. Ancak bu sosyal devletin görevidir. Okul, Hastane açmak insanlara verdiği verginin karşılığı olarak hizmet sunmakdır.
Lokal olarak her etnik grup kendi arasında örgütleneceğine Yurttaşlık bilincine sahip ülke insanları birlikte birşeyler yapsınlar içinde her insan etnik dini kökenden insan olsun. Hem birlikte birşeyler yapmak insanları birbirine yakınlaştırır hemde ülkedeki her insan mutlu olur.
Ülkede yaşayan tüm yurttaşların birlikte birşeyler yapması taraftarıyım ve unutmamak gerekki bizler vergi veren insanlarız. Karşılığındada devlet eğer sosyal devletse okul hastane gibi kurumları hizmetimize sunmalıdır bunu sağlamak için örgütlü bir halk olmak şart...
hammerthrower 28.09.2006, 13:07 Değerli Canlar...
Sizden beklendiğinde de fazlasını ürettiğinizi görmek elbette bizleri mutlu ediyor ama sizlerde bilirsiniz ki,idailizm bir yere kadar ayakta durur gerçeklikle desteklenmedikçe...
Neyden,neden etkilendiğinizi elbette biliyoruz,ama unutmayın ki onların iktidar olanakları var...
Diye blirsiniz ki bu önerilerde hayata geçse İKTİDAR MÜCADELESİNE yardımcı olmazmı,elbette ama bir anlamda da enerjimizi tüketmiş olmazmıyız...
Değerli Canlar...
Bizler bir başkasını dahası karşımızdakilerini taklit ederek,o yöntemleri kullanarak bir yere gelemeyiz,çunki bu yöntemleri yaşatan düşünce İNSANA hizmeti içermez,karı içerir,sömürüyü içerir...
Kooperatif girişimleri ne oldu,DİSK i bile batırdı...
Elbette Kapitalist bir düzende yaşıyoruz,Para tüm ihtyaçlarımızı karşılamak için bir araç,ama unutmayın ki biz Parayı kaldırmaya uğraşıyoruz son tahlilde...
Diğer yandan bizler Kapitalist bir düzene hizmet edecek,adı ister ALEVİLERE hizmet olsun,ister tüm topluma hizmet olsun kanalları mümkün olduğunca kapatmalıyız...
Peki nasıl,
Değerli Canlar elbette bu envalde siyaset yapan tüzel kişiliğimiz bunları da düşündü ve programa aldı,yoksa siyaset boş nutuk atmak,düzenin manavelası olmak için yapılmayacağı bilincindeyiz...
Siyasi tüzel kişilikler iktidara gelmeden de yapacağı çok şeyler vardır...
Bu program teşkilatlanmamız kısa süre sonra tamamlandığında,uygulamalarımzı göreceksiniz,bilerek ve ücretleri düşürmek suni olarak yaratılan işsizlik bile kalkacak,dolaylı ücretler bile artacak.
O zaman,gençlerin ve tüm canların bir saniye boş zamanları kalmayacak...
Bilirsiniz tüzel kişilikler,her türlü vergi,resim ve harçtan muaftır ve bizim uygulayacağımız yöntem dünayada ilkez uygulanacaktır...test aşaması tamamlandı.
Efendim buna müsade ederler mi,ederler,ederler...siz merek etmeyin.
Bizim aklımız yanımızda,onların ki pentagonda...
Sevgilerimle...
Bektaş ÇELEBİ
Size sonuna kadar katılıyorum. Yanı çare bızlerınde bırer üniversitesi yada hastanesi yada marketlerı olmakla çözumlenemezkı. Zaten buna zamınde hazırlatmazlar bundan emınım. açıkçası çok zor bır mevzu . Bunu yapmak istesek bıle önumuze set koyarlar ıktıdardakıler. :cursing: :cursing:
piryolu60 28.09.2006, 20:24 yan gelip yatıyor
Bunlar olunca ne olacak arkadaşlar hem biz demiyomuyuz ayrım yapmayalım biz karşıyız diye ama bunları yapan bir toplum nasıl bir arada ve aynı ülke içinde yaşayabilirki bence kendimizi geliştirmeye bakalım bu konuları bırakıp bana en doğrusu bu geliyo.
Böyle bir yaklaşıma, bir alevi olarak şiddetle karşı çıkıyorum. Böyle bir ayrımın yapılması demek bu ülkede yaşayan insanların parçalara bölünmesine neden olmakla kalmaz daha çok sıkıntılar yaratır diye düşünüyorum.
İnsan ayrımı yapmadan benliğimize sahip çıkmamız yeterli olur...
arda0070 10.10.2006, 14:44 Ben Gerek Olmadi Gi DÜŞÜncesİndeyİm ÇÜnkÜ Herkisim Kendİne Özel AÇarsa Bu Ayrimciliga Gİrer
serdar sinan 11.10.2006, 21:06 ben olaya destek veriyorum ancak üniversıte açarak değil ama yapabiliyorsak veya yaptırabiliyorsak hala hazırda olan yerlere kürsüler kurdurarak veya bir branş eğitimi dersi yaptırarak örnek arap dili edebiyatı ingilizce almanca fransızca filolojileri gibi ikinci şık hastenelerin konumu buna temamen destek veriyorum nedenmi ben hatay alevisiyim şehrimizde hastaneye gittim nöbetçi dr sunni ve tutucu bir insan benim kolumdaki zülfikar dövmesini gördükten sonra benim ile ilgilenmeyip 112 acil servis (dış görevde olmadıklarında bağlı olduğu hastanede görev yapıyor)doktoruna bırakıp gitti uzman olan bir doktor ile 112 doktorunun arasındaki farkı varın siz ortaya koyun onun içindirki böyle konuyu gönülden destekler ve eğer üzerime vazife düşersede yerine getirrim yine burda konuşuluyordu aleviler sunnilerin önünde engelmidir maalesef biz aleviler nekadar alçak gönüllü olursak sunni kesim bir o kadar acımasız insafsız ve ayırımcı oluyorlar hastane ve sağlık kuruluşu kurulmasını gönüşden destekliyorum saygılarımla
bizler her ne kadar hoşgörülü dürüst olursak bir okadar devlet tarafından baskı görüp ezilmek istenmekteyiz bazı arkadaşlarımız bunun yanlış olduğunu savunuyor nedenini sorup cevap beliyorum ama daha önce hatırlatmak isterim tarihten bugüne bugün de dahil olmak kaydıyla sen ibadetini rahatlıkla;sen düşüncelerini,fikrini rahatlıkla söyleyip yapabiliyormusun;İŞTE ondnadırki şimdi tam zamanı deyip<hadi canlar bir olalım birlik olalım> ben ve benim gibi düşünenlere katılmanız gerektiğini ezilmişlik itilmişlik ikinci sınıf vatandaş görenlerin zincirlerini kırıp biz ALEVİlerin bu kuruluşları bir an evvel hayta geçirme zamanı geçiyor sayımız nufusun hemen hemen yarısı devlet tarafından verilen hizmet yok daha neyi bekliyecem neden duracam sosyal devlet deniyor sana bana değil tarihten bu yana bizi ezen ayıran asimile eden benden olmayana ????? düşüncesinde olan o devleti ben istemiyorum.TÜRKİYDE zaten var olan farklı düşüncelerin hastene sağlık kuruluşu onlar için çalışıyor ALEVİ olan herkesi bunda arap zaza kürt türk ayırımı yapmaksızın ALEVİ olan herkesi böyle bir hizmet verilmesi açısından yine şunu söylüyorum <hadi canlar bir olalım birlik olalım ALEVİ hasteneleri ve sosyal kuruluşlarını kuralım hepimiz elbette üzerimize düşeni madden manen yapmaya hazır olmamız bilincine vardığımız problemi çözmüş oluruz saygılarımla
Erkan Sevgi 11.10.2006, 21:15 Böylesi iki önemli sosyal yapının hangi amaçla olursa olsun ne özelleştirilmesine ne de hizipleştirilmesine sıcak bakamıyorum...
alevi gençelri bence arayışta ama gereksiz arayışlarda çoğu; kimi mangoda bluz ,solaryumda yapay güneş arar ,kimi de (ki bu az bir kısmıdır )kitapçılarda kitap arar ya da ekmek parasını...
alevi gençelri bence arayışta ama gereksiz arayışlarda çoğu; kimi mangoda bluz ,solaryumda yapay güneş arar ,kimi de (ki bu az bir kısmıdır )kitapçılarda kitap arar ya da ekmek parasını...
tespitiniz doğru ama bunda alevi gençlerinin suçu yokki sistem seni sürüklüyor ister istemez sende gidiyorsundur bence gençleri yargılamaktan çok sistemi yargılamak lağazım...
tespitiniz doğru ama bunda alevi gençlerinin suçu yokki sistem seni sürüklüyor ister istemez sende gidiyorsundur bence gençleri yargılamaktan çok sistemi yargılamak lağazım...
doğru haklsın sistemin çarkına girmeyi kim ister ama uyanık olucaksın ve alevi olduğunu unutmayacaksın bizler ayrıcalıklı insanlarız tarihimize bakmalı sürülere katılmamış yegane insanlarız, ve attığın her adımda 'napıyorum ya bize yakışır mı diyeceksin 'tabi bunlar dumura uğrama durumlarıyla her karşılaştığında sorman gereken sorular ve bence galiba hz Alinin güzel sözleri her zaman bize ışık olmalı
doğru haklsın sistemin çarkına girmeyi kim ister ama uyanık olucaksın ve alevi olduğunu unutmayacaksın bizler ayrıcalıklı insanlarız tarihimize bakmalı sürülere katılmamış yegane insanlarız, ve attığın her adımda 'napıyorum ya bize yakışır mı diyeceksin 'tabi bunlar dumura uğrama durumlarıyla her karşılaştığında sorman gereken sorular ve bence galiba hz Alinin güzel sözleri her zaman bize ışık olmalı
tabiki alevi toplumu benim gözümdede çok farklı bir toplum ama bu düzenin çarkları öyle iyi işliyorki farklı davranışlarda bulunduğun zaman seni öyle bir güzel eziyorki çünkü çogunluk bu çarkı oluşturuyor şükürcü,kaderci bir toplumun içinde bulunuyorsun şükürcü toplum birilerini ,farklı şeyleri kullanarak toplumda kendini iyi bir yere (iyi bir yer derken parasal anlamda)oturtmuştur parasal sorunu yoktur işi bitince şükürcü,kaderci olmuştur.Senin dediğin gibi bi yaşam türkiyede cüzamlıymış gibi yaşamak,gönül isterki güzel düzende güzel yaşamak ama önce bu düzen değişmeli....
tabiki alevi toplumu benim gözümdede çok farklı bir toplum ama bu düzenin çarkları öyle iyi işliyorki farklı davranışlarda bulunduğun zaman seni öyle bir güzel eziyorki çünkü çogunluk bu çarkı oluşturuyor şükürcü,kaderci bir toplumun içinde bulunuyorsun şükürcü toplum birilerini ,farklı şeyleri kullanarak toplumda kendini iyi bir yere (iyi bir yer derken parasal anlamda)oturtmuştur parasal sorunu yoktur işi bitince şükürcü,kaderci olmuştur.Senin dediğin gibi bi yaşam türkiyede cüzamlıymış gibi yaşamak,gönül isterki güzel düzende güzel yaşamak ama önce bu düzen değişmeli....
bence de değişmeli dostum ,gerçek demokrasi olsa ona da şükür diyecez ama bu demokrasi değil
yorgun demokrat 15.10.2006, 11:56 ENN ERİŞİLMEZ YOLCULUKLAR BİLE KÜÇÜK BİR ADIMLA BAŞLAR bizim bugün yapacagımız atılımlar geleceye ışık olur bu günü yaşamaktan çok geleceği kurmaya yönelik çalışmalıyız.
sms leriniz için aderesim koçeroiso@hotmail.com
isditanlebulda 16.10.2006, 15:49 hem ayrımcılığa , ırkçılığa karşı çıkıp hemde Alevi Üniversitesi ya da Alevi Hastanesi adı altında kurmlaşmaların yanındayız ?? bu biraz çelişkili olmuyormu arkadaşalar? bizler bu topraklarda bütünleşerek ve eşit bir biçimde insan onuruna yakışır bi hayatı savunmalıyız kendimizi bir kenera ayırıp ayrık otu gibi yaşamayı değil .. Aleviler tabiiki okumalı tabiiki yolunu bilimin ışığından ayırmamalı ve tabiiki insana yakışır muamele görmeli, hastanelerde , okullarda ve tüm diğer kurumlarda ama bunun çözümü alevileri toplumdan soyutlamak değil haklarını savunarak eşit yaşamlarını sağlamak yoluyla olmalıdır.
saygılarımla..
sevgicocuk78 16.10.2006, 16:36 Şimdi Burada Tüm Canlara tekrar anlatmak ve hatırlatmak istiyorum,
Nedense bazı arkadaşlarım bu konuyu dar bir alanda düşünmekteler.Yanii burada anlatmak istediğimi tekrar hatırlatmayı gerek görüyorum. Bu bir hastane olmak zorunda diye bir kaide yada zorlama yok. Ama bugün hepiniz bilirsiniz mesela FEM derhaneleri kız ve erkek olmak üzere ikiye ayrılır. Ayrıca her birinin hafta sonları ve akşamlar için ayrı düzenlenmiş yatakhane ders çalışma evleri gibi yerleride mevcut. Dikkat ederseniz FEM derhanesinden Üniversite kazanan gençlerii sizde rahatlıkla görebilirsiniz.
Yanii buradakii yazımda biizm insanlarımızın neden bu kadar DAR düşündüğünü anlamıyorum. Burada hastane yada okul ile ilgili bir dayatma yapmıyorum ben. Bizde gençlerimizi yetiştirelim. Bizim gençlerimizde Üniversite sınavlarında iyi yerlere gelsinler mesela. Ne bilim Nene Hatun Hastanesi mesela var. Çoğu kimse bilir bu hastaneleri. Yanii demek istediğim gençliğimize kendimize yaşlılarımıza destek olmak anlamındadır. Yoksa Alevi Üniversitesi gibi yada Alevi hastanesi gibi düşünmenizi istemiyorum. Bizimde CAN dershanemiz olsun örneğin. Saygılarımla
Merhaba
Her zaman savunduğum konu Alevilierin örgütlü ve bilinçli olmalarıdır. Aleviler örgütlü olduktan sonra seslerini daha iyi duyurabilirler. Alevilerin üniversite yada hastanesi olsunmu derken şunu da düşünmeliyiz.
Kürtlerin üniversite ve hastanesi olsunmu? Lazların, Arapların, Süryanilerin vs olsun mu?
Maddi imkanları varsa kursunlar. Ancak bu sosyal devletin görevidir. Okul, Hastane açmak insanlara verdiği verginin karşılığı olarak hizmet sunmakdır.
Lokal olarak her etnik grup kendi arasında örgütleneceğine Yurttaşlık bilincine sahip ülke insanları birlikte birşeyler yapsınlar içinde her insan etnik dini kökenden insan olsun. Hem birlikte birşeyler yapmak insanları birbirine yakınlaştırır hemde ülkedeki her insan mutlu olur.
Ülkede yaşayan tüm yurttaşların birlikte birşeyler yapması taraftarıyım ve unutmamak gerekki bizler vergi veren insanlarız. Karşılığındada devlet eğer sosyal devletse okul hastane gibi kurumları hizmetimize sunmalıdır bunu sağlamak için örgütlü bir halk olmak şart...
Aynı fikirdeyim. Aleviler tarihin her döneminde kitlelere önderlik eden, hareketli ve bilinçli bir halk olmuş. Dini inançları kullanılarak uyutulan diğer halk kesimlerini uyararak halkın çok ağır bedeller ödemek suretiyle edindikleri hakları geri alma sorumluluğu da alevilerin üzerindedir. Zira hastane, okul, yaşlı bakım evi gibi kurumları kurmak ve tüm halkın bunlardan eşit şekilde yararlanmasını sağlamak devletin görevidir.
Ama çevremden gördüğüm ve siteden de teyit ettiğim kadarıyla alevi gençliği siyasetten hızla uzaklaştırılıyor ve aslında bu yolla asimile ediliyor. Büyüklerimiz siyasetle uğraşmanın kötü bir şey olduğu konusunda hemen hemen hemfikir. Onları bir ölçüde anlayabiliriz. Halen "eylül" ün tozunu taşıyorlar. Ama gençliğimizde siyaseti öcü gibi görüyor sanırım. Sanki devletten bir takım taleplerde bulunmak vatan hainliği gibi algılanıyor. Bence asıl çözmemiz gereken sorun bu.
bence alevilerinde kendi dillerini konuşabilecegi bir yer olmalı ve heryerde özel hizmet vermiyorlar alevi oldumuzu ögrenen insanlar hemen ikinci plana atıyorken bizleri. bence ayrımcılık olmalı her zaman alevi bir insan suni biri tarafından hor görülmüştür onun için ben olmalı diyorum bu bizimde hakkımız çünkü
KızılBant 16.10.2006, 19:12 Bu işin alevisi sunisi yok. Sanki hgastane kutyruğunda ölen sırf suni yada alevi önemli olan develtin bu sisteminin yozlaşmış yapısnı anklata bilmek ssitem çürümş değiştirmek şart
serdar sinan 17.10.2006, 09:39 doğru haklsın sistemin çarkına girmeyi kim ister ama uyanık olucaksın ve alevi olduğunu unutmayacaksın bizler ayrıcalıklı insanlarız tarihimize bakmalı sürülere katılmamış yegane insanlarız, ve attığın her adımda 'napıyorum ya bize yakışır mı diyeceksin 'tabi bunlar dumura uğrama durumlarıyla her karşılaştığında sorman gereken sorular ve bence galiba hz Alinin güzel sözleri her zaman bize ışık olmalı
kardeşim fikirlerin görüşün doğru katılıyorum ancak ekmek parası ve kitapçıdaki insanlarla solaryumda esmerleşen mango arayan insanların arasındaki uçurumu sistem çarkı farklı yöne çevirmiyorlarmı peki bizler ekmek ve kitap almak isteyenler için ne yaptık dememiz gerekmezmi saygılarımla
isditanlebulda 18.10.2006, 23:11 bence alevilerinde kendi dillerini konuşabilecegi bir yer olmalı ve heryerde özel hizmet vermiyorlar alevi oldumuzu ögrenen insanlar hemen ikinci plana atıyorken bizleri. bence ayrımcılık olmalı her zaman alevi bir insan suni biri tarafından hor görülmüştür onun için ben olmalı diyorum bu bizimde hakkımız çünkü
arkadaşım alevilerin dili dediğin nedir ??:excl: . seni duyan da bizi farklı bir ırk falan zannedicek.. kürt alevisi olan , zaza alevisi olan, türkmen alevisi olan , arap alevisi olan , balkan alevisi olan kardeşlerimiz var hepimizin kendi dilini konuşması bizim bir arad olup berbarece sorunları aşmamaıza nasıl bir yarar sağlayacak anlayabilmiş değilim açıkçası herkesin kendi dilini unutmadan devam ettirmesi ve konuşabilmesi çok güzel tabiiki ama bunun bu konuyl abağlanıtısı kurabilmiş değilim kusura bakma.
saygılar..
meryem demir 18.10.2006, 23:21 ben bir alevi genci olarak şu an formda takılıyorum. 30 yaşında ve genç
cavuscan 20.10.2006, 23:35 arkadaşlar konuyu farklı bir boyuta cekecegim. başta şunu söyleyim biz ne üniversite nede hastane kurabiliriz kuranıda desteklemeyiz. bizim yaradılışımıza aykırı. çünkü bizler adaletli insanlarız çünkü sorgulayan, yorumlayan, ve ayrıncılıga karşı olan insanlarız. bu yüzden böyle bir oluşuma başlayamayız hatta düşünce halindeyken bile celişiriz.
arkadaşımın baştan ne demek istediğini anladım ama örnekler bize uymayan örnekler. aslında olması gereken şeyler. ama oluşturamayacagımız şeyler.
çünkü emeklemeden, yürüyemeyiz, yürümeden koşamayız.
su gibi olmalı: suya düşen damlalar gibi (hani düşen damlalar suda halkalar oluştururya işte öyle) suya düşen damla ne kadar büyükse ve coksa (kişi)halkaların arası o kadar sık ve kuvvetli olur. su engelleri daha rahat aşar
1- önce kendimizi bu hayatta bir yerlere getirmeliyiz.(düşünce olarak)
2- okumalıyız (günümüz sisteminde cok zor ama olmalı)
3- kendimize yatırım yapmalıyız( kişi kendi kendine yapmalı, yaptıgı iş her neyse en iyileri arasında olmalı doktor, mühendis , mobilyacı vb)
4- sonra ailesine yatırım yapmalı( kardeşlerini okutmalı, ailesine maddi yardımlar vb)
5- kendi akrabalarına yardım etmeli(gençlere özellikle okul, iş,kariyer hayatı ögretmeli özellikle)
6-halkayı genişletmeli sonra başkalarına yardım edebilmeli kendi toplumundan olanlara yada aynı felsefede olanların elinden tutmalı ve birleştirici olmalı onlara ne yapmaları gerektigini ögretmeli
7- mümkünse iş kurmalı ( ki bu en önemli madde )
8- kurulan işte olabildiğince kendi insanlarına iş imkanı saglamalı (tabiki başkalarıda olacaktır )
9- insanları sömürmeden para kazanmalı geldiği yeri unutmadan diğer şıkları uygulamaya çalışmalı
10- işini dahada büyütmeli artık sektöründe büyük söz sahibi olabilmeli
12- artık kendini tamamen kayıtsı şartsız kendi insanlarına adayabilmeli
aslında mutlulugun anahtarı gibi oldu ama anlatmak istediğim sıralaması olmalı her şeyin
tabiki istenmeyen şeyler olacaktır yada bir yerde takılıp kalabiliriz ilerleyemeyebiliriz ama denemeliyiz
ben baştan bazı şıkları uygulayamadım tam anlamıyla ama yedinci (7) şıktayım onun sancıları var iş kurmaya çalışıyoruz bir arkadaşımla oda alevi oda aynı düşüncede
hemsini umarım yapabiliriz.
ben oy kullanmadım
elbet bir gün bu dediklerimin hepsini yapacagım en azından yapmaya çalışacagım
keşkeler ne kadar coksa o kadar başarısız olmuşundur.,
keşke dememek için
AleviKürt 20.10.2006, 23:40 Ben EVET dedim.. Neden? Cünkü ben kücüklügümden beri hep Alevilik ile ilgili birsey okumak istemistim üniversitede.. Tarih okusam olmuyor, sosyoloji okusam olmuyor.. Bu isleri artik bos zamanlara birakmak kaldi.. Keske zengin olsam da kolayca arastirabilsem.. :p
yorgun demokrat 21.10.2006, 14:35 yediklerimiz değil sindire bildiklerimiz bizi güçlü yapar,kazandıklarımız değil arttıraqbildiklerimiz bizi zengin yapar,okuduklarımız değil anımsaya bildiklerimiz bizi akıllı yapar başkalarına verdiğimiz öğütler değil yaptıklarımız bizi insan yapar.bu güne kadar yapılanlar belli biz bu günden sonra nasıl birlik içinde içinde bulunduğumuz yok oluş sürecinden kaybedilmiş deyerlerin kazanımını nasıl gerçekleştiririz bunları yapmamız gerek mesaj larınız için adresim koceroiso@hotmail.com.
jakelamotta 21.10.2006, 17:06 yediklerimiz değil sindire bildiklerimiz bizi güçlü yapar,kazandıklarımız değil arttıraqbildiklerimiz bizi zengin yapar,okuduklarımız değil anımsaya bildiklerimiz bizi akıllı yapar başkalarına verdiğimiz öğütler değil yaptıklarımız bizi insan yapar.bu güne kadar yapılanlar belli biz bu günden sonra nasıl birlik içinde içinde bulunduğumuz yok oluş sürecinden kaybedilmiş deyerlerin kazanımını nasıl gerçekleştiririz bunları yapmamız gerek mesaj larınız için adresim koceroiso@hotmail.com.
arkadaşım yazdıklarına katılıyorum. hem kendi içimzde değil diğerlerinin arsından sıyrılıp biyerlere gelmeliyizki bizim değerimiz dahada anlaşılsın farkımıza varsınlar....:P
Son derece yanlış ve ayrımcılık içeren bir yaklaşım olur.
İnsan olan yerde, "rengi, ırkı, dini" ne olursa olsun ayrım gözetmeksizin HASTANE, OKUL, İŞ, VATANDAŞLIK HAKKI eşit olmalı.
Dincilerin (ki bu her dinde var) "cemaatten" mantığı ile hareket etmek, Alevilik'te yoktur ve olamaz.
Kamplaşmayı başkaları yapıyorsa, bırakın yapsın. Bu bize yakışmaz.
Ancak şunu yapmakta sakınca görmüyorum; bir şey alacaksam demokrat ve sol görüşlü olanları tercih ediyorum. Sadece alevi olması da yetmez yani.
Saygılarımla
ozgurgunler 21.10.2006, 22:59 kültürler tabiki yaşatılmalı. ancak kültürler yaşatılırken yaşadığı toplum içinde o kültür başka kültürden insanlarla sosyal ilişki içinde bulunmalıdır. birbirini tanımayan kültürler sürekli bilimsel olmayan, çoğu yalan ve uydurma hatta hakaret içerikli söylentiler yayarlar kendi içlerine. bunun en güzel örneği
aleviler hakkındabu güne kadar söylenen mum söndü olayı. ancak başta alevi televziyonlarında cemin canlı verilmesi ve büyük kentlerde iç içe yaşamaya başlanması ile bunun gerçek olmadığı anlaşılmaya başlandı.
bu ve benzeri söylentiler duymamak ve söylememek için toplumun diğer bütün bileşenleri ile sosyal yaşam bağımız olmalı. hastene ve üniversite gibi devletin asli görevlerini herhangi bir inanışa vermek toplum arasında bir ayırım getirmek demektir ki buda aleviliğin doğasına ters.
lütfen devletin ve dinsel mezheplerin görevlerini karıştırmayalım.
sunnilerin universiteleri ve hastaneleri olsun mu? zaten var diyeceksiniz degil mi sistem zaten sunni diyeceksiniz.
sadece universiteler ve hastaneler olsun ama laik olsun bu yeterli. yoksa bugun elestirdigimiz sistemi kendimiz yasallastiriz. ki zaten yasal.
:36_5_10: Son derece yanlış ve ayrımcılık içeren bir yaklaşım olur.
İnsan olan yerde, "rengi, ırkı, dini" ne olursa olsun ayrım gözetmeksizin HASTANE, OKUL, İŞ, VATANDAŞLIK HAKKI eşit olmalı.
Dincilerin (ki bu her dinde var) "cemaatten" mantığı ile hareket etmek, Alevilik'te yoktur ve olamaz.
Kamplaşmayı başkaları yapıyorsa, bırakın yapsın. Bu bize yakışmaz.
Ancak şunu yapmakta sakınca görmüyorum; bir şey alacaksam demokrat ve sol görüşlü olanları tercih ediyorum. Sadece alevi olması da yetmez yani.
Saygılarımla
aynen katılıyorum düşüncene arkadaşım.bizde yaparsak bunu diğerleriyle ne farkımız kalırki.
acareftelya 05.11.2006, 10:16 kendine özel üniversiten olunca ne olacak. oldu olacak aleviler bölünsün devlet kursunlar.bence birleştirici yapıcı şeyler bulmalıyız ayrılıkçı değil.diğerleriyle kardeşliğe doğru yürümeliyiz düşmanlığa değil.
kesinlikle katılıyorum..
serdar sinan 06.11.2006, 20:31 kendine özel üniversiten olunca ne olacak. oldu olacak aleviler bölünsün devlet kursunlar.bence birleştirici yapıcı şeyler bulmalıyız ayrılıkçı değil.diğerleriyle kardeşliğe doğru yürümeliyiz düşmanlığa değil.
ben kardaşime bir soru sormak isterim ikamet etmiş olduğun bölgeye göremi konuşuyorsun yoksa dışarda yaşadığın tecrübelerinmi var beni aydınlatıp yukarda konuştuğun fikre nereden vardın bana bide bunu açıklamanı rica ediyorum sonradan sana cevap vermek isterim.istersen foruma mesaj at istersende MSN adresime
evet bazı nedenlerden dolayı uzak kaldım bu konu üzerine daha öncede yazmış fikrimi söylemiştim böyle bir şeye karşı çıkanlaradır lafım
kendi kimliğini gizlemeden bir yere gidip insan muamelesi gören kaç kişi var aranızda
ÖZEL hastanelerin büyük bölümünüde katıyorum içine tüm devlet hastanelerinde sağlık ocaklarında senin ALEVİ olduğunu bildikten sonra normal muayenenin yapıldığına inanıyormusunuz diğerlerinin kendilerine göre simgeleri var aleni kendilerini ortaya koyuyorlar peki biriniz bana cevap verin lütfen boynunda Hz ALİ;zülfikarı;pir sultan abdalın vb bazı figürleri ortaya koyunuz bakın bakalım nasıl değer görüyorsunuz yaşayın sonrada karar verin ben yaşadım yaşıyorum ama hala benim boynumda Hz ALİ nin zülfikarı var varolacakbu olaylar yalnız şimdi değil şöyle bir tarihe bakın sunnilerin bize yaptığını kim kime yapmıştır madımak,maraş,hatay kırkhan........ ,olayları neden kime yapılmıştır kim yapmıştır hala günümüzde başta bulunan sunni kesimin camiye,kiliseye,sinagoga; yaptığı yardımları ; benim ibadet yerime bırakın yardımı ibadetimi engellemek için nerdeyse beni hapsedecekler bir ay su veya elektirik parası ödenmezse ne yaptıklarını hepimiz biliyoruz onun için derimki haydi canlar bir olalım birlik olalım diyorum.EVET ılk okuldan başlayarak okul ve iş hayatında hangi sunni bir alevinin başarılı olmasını ister ONUN için hastane ve sağlık konusunda aleviye ait yerlerin olmasını canı gönülden destekliyorum eğer mesleğim konusunda banada vazife düşerse onuda ifa etmeye hazırım son olarak asimile olmayalım olanları uyaralım kendimizi ezdirmeyelim geleceğimize sahip çıkalım saygılarımla
almuslu_tuna 02.12.2006, 15:24 sefsdfdsfds
Ali_Yolcusu 02.12.2006, 15:43 ben kardaşime bir soru sormak isterim ikamet etmiş olduğun bölgeye göremi konuşuyorsun yoksa dışarda yaşadığın tecrübelerinmi var beni aydınlatıp yukarda konuştuğun fikre nereden vardın bana bide bunu açıklamanı rica ediyorum
sevgili abim,
dışarda yaşamış olduğum tecrübelerim yok ama neler döndüğünü, alevilerin nelere maruz kaldığını az çok biliyorum fakat benim demek istediğim şu idi. tarihten bugüne aleviler üzerine çeşitli oyunlar oynanmıştır katliamlar yapılmıştır toplumdan dışlanmışlardır.alevilere özgür bir ortam düşüncesiyle kendi üniversitemizi kendi hastanemizi kurarsak bu yapılanma toplumun bütünlüğü için hayırlı olmaz, ayrılıkları daha da artırır.
odtülü aslan 05.12.2006, 02:28 Böyle bir oluşum içine girmek şu anki Türkiyede Alevi toplumu üzerindeki baskıları artırabilir.Birde düşünmek lazım Alevi bir genç bu üniversiteyi bitirdi diyelim.Yani bu ülkede belli mevkilere gelebilmesi bu üniversiteden mezun olduktan sonra mümkün olabilirmi?
Berucavan 11.01.2007, 15:17 ne gerek var arkadaşlar özel hast. yerine doktorlarımız olsun , özel ünv. yerine okuyan gençlerimiz olsun o zaman işte herşey bizim olur.hani vardır ya dağa düşüp öleceğine oku hakim ol kalem kırdırtma.
divriğili_genç 06.02.2007, 20:52 tabiki hayır öle şey olurmu cnm alevilerin ayrı imkanları olsa türkiyede ayrımcılık başlar herşeydn önmlisi ulus olamayız herkes birbirine kötü gözle bakar hor görür hepimiz kardeşiz türkiye demoratik bi ülke böyle bi formatın olması aleviliği de sarsar çünkü alevilik eşitlikten doğruluktan dürüstlükten ibarettir biz aleviliğin gereklerini yerine getirelim obize yeter fazlası bana göre hem aleviye hemde aleviliğe zarar verir
zaten türkiyede bulunan hiçbir hastane yada okul sunniler içindir gibi bi ibare yokki alevilerde ayrıca yapsın bunu..
Şu an ki AKP yönetiminde alevilerin ayrı bir çok şeyinin olması lazım.Devlet dairelerine kadar.Neden mi?
Çünkü aşırı derece dkadrolaşma var.Sizin geçmişinizi araştırıyorlar ve size kötü davranmaya başlıyorla sonra.
by uffuks 18.03.2007, 17:57 Arkadaşlar konu alevi gençlerin okumasımı.Eğer öyleyse neyi tartışıoruz_Kuran-ı kerim in bile ilk ayeti Oku dur.Okumak her zaman iyidir.Aklı çalışanda okur zaten____konu alevilerin siyasetteki yeri hasytanesi falansa bnce gereksiz dşünsenize tamamen ayrımcılık olur.Ayrılır gideriz hiç kimsede bunu istemez bence____biz siyasette alevilere yönelik siyaset yapmalarını istemiyoruz ___Sadece tarafsız olmaların beklıoruz bütün davamız budur bence
by uffuks 18.03.2007, 18:01 Eğer anket alevi gençler ne yapıyor sa eğer.Bi alevi genci olarak söyliyim.Şu anda okuyorum, (aleviler bnce okumakta daha gayretli), türkü cafelere gidiyorum, arada bi dedemler falan oturuolar demleniolar, türkü söyleyip sohbet ediyoruz.Her zaman idealler deil ideoloji peşinde koşma taraftarıyım ayrıca...
zazaozgun 05.04.2007, 14:18 bizler dil,din,ırk ayrımı yapmadan yaşamak istiyoruz.toplum olarak yaşamayı harkesin benimsemesi lazım.biz senelerdir birlikte kardeşçe yaşanması gerektiğini savunuyoruz.bu anket için ancak şunu söyleyebilirim;ayrı okul ayrı hastane gereksiz ama şu anda var olan kuruluşlarda alevilerin dışlanmaması daha kapsamlı haklara sahip olması adına çaba gösterebilirz....
zaten sevilen bir kültür değiliz bir de hastanemiz, okulumuz olsun da iyice mimlenelim mi? Ama keşke olsa da hastanedeki doktorumuzu, okuldaki hocamızı kendimize yakın olan birinden seçebilsek.bence bu bile kafi.
çok ciddi bir konuyu ele almışsınız öncelikle tebrik ederim..sonra da cevaplayayım alevi gençleri ne yapıyor:
hiç bişey.evet çoğu hiç bişey yapmıyor..
wolcano84 20.01.2008, 18:26 kimsenin kılnıkımıldattıgı yok.asimile olmaya dewam ediyoruz!!!bilincli sagduyulu olomalıyız.derdimizi sarkılarda türkülerde deilde kendimize birseyler katara siyasi arenada da söz sahibi olmalıyız!!!
wolcano84 21.01.2008, 00:58 canlar ne alaka anlamadım neden özel bi unv yada özel hastane yapılsın bence önce bizi ibadethanelerimizle ilgili probleler ortadan kalksın unv hastane heryerde var.cem için 100 km yol giden köylüler alevi canlar biliyorum ben
Bence çok güzel bi yazı yazmışsın ve çokda güzel düşünmüşsün ama bu fikre niye hiç kimse sıcak bakmıyo anlamadım NERDE BİZM GENÇLERİMİZ..!
bunu yazan dostuma söylüyorum.
nerde bizim gençlerimiz derken yanlış cümle kullanıyosun.tamam ALEVİYİZ sonuna kadar ama öyle şey olurmu biz ne zamandan beri eşitlik istiyoruz ayrımcılık olmasın istiyoruz ama şimdi sen ne düşünüyosun?bence bi düşün sonra karar ver.
Yıllardır gelip geçen iktidarlar, Hacı Bektaş ilçesine bektaşilik ve alevilikle ilgili anabilim dallarıda olan bir üniversite açma sözleri verdiler. Hiç biri tam olarak bu sözü tutmadı.
Bence hastane vs. gereksiz ama aleviliği bilimsel anlamda besleyecek en azından bir eğitim enstitüsü olmasında fayda var. çünkü ilahiyat fakülteleri sünni öğreteleri herkese müslümanlık olarak öğretirken, sünni toplum veya aleviler kendilerinde bile alevilik inançları ve kültürleri konusunda yabancı olan insanlar çoğunlukta.
Öncelikle doğru anlaşılmak ve doğru tanıtılmak adına bir eğitim kurumunun var olmasının alevilere olduğu kadar sünnilerin ön yargılarınında kırmasına yararı olabilirdi diye düşünüyorum.
Ya bu konuyu açan arkadaşım tamamen saçmalamış. Ne demek Alevi Hastanesi Ne demek Alevi Üniversitesi böyle bir mantık olabilirmi ? O zaman Alevistan diye bi ülke kuralım toplayalım bütün alevileri orda yapmak istediklerimizi yapalım. Mesela Alevi Üniversitesi Alevi Hastanesi gibi. Bence Saçma sapan konular açarak sadece zaman kaybı sağlanır diye düşünüyorum.
Kuzey Egeli 21.01.2008, 20:35 Hayır olmamalı.Egitim ve sağlık genel bir ihtiyaçtır.Herkes yeterince eşitçe faydalanmalıdır.Bir gruba zümreye ait olamaz.Egitim parasız ve genele ait olmalı ,bütün yurtdaşlar eşit olarak yararlanmalı,sağlıkta bütün bireylerin yararlanmalı.Sadece alevilere ait birer kurum olmasın.Bu yeşil sermayenin hastaneleri var,haremlik selamlık,hani şu erkek hastalara mahrem diye bakmayıpta ,kısır olmasana sebep olan zihniyetten farkımız olsun.Cemaat okullarına gerek yok ...Bizler evrensel kültüre ait insanlarız,başkalarından farkımız olsun.
delidervişş 21.01.2008, 21:08 sevgiçocuk78 öncelikle bu düşünceleri bizimle paylaştığın için size teşekür etmek istiyorum...ama ben sizin bu düşüncelerinize katılmıyorum neden diye soracak olursan bugün bir alevi üniversitesi kurulsa bu alevi sünni sorununu dahada bir uçurumun ucuna sürer bence bu ülke hepimizin. Bir çok farklı insan yaşamakta bu ülkede alevisi, sünnisi, kürtdü,lazı, çerkezi hep beraber yaşıyoruz biz şimdi bir alevi üniversitesi kursak ozaman sünnilerde kurar kürtlerde kurar lazlarda kurar .bence biz bunları bir yana bırakıpkendi kültürümüze sahip çıkmalıyız ama üniversite kurarak değil cem evlerine büççeden pay verilmesi istendi satanistlerle aynı kepeye koydular şu an istanbulda kaçtane cem evi var ve bu cem evlerine kaç alevi gidiyor ibadet etmeye bunları düşündünmü hiç yada alevi toplumu alevilikle ilgili neler biliyor kaç alevi aleviliği anlatabilir,bunları hiç düşündünüzmü.canlar benim düşüncelerim bunlar.kusurum olduysa affola .teşekürler.
bu istenilen şeyler kendi kültürünü tanımak va tanıtmak açısından güzel olabilir ama sunni egemen bir ülkede bunlar ne kadar gerçekleştirilebilir.halen din kitaplarında aleviliğe yer verilmezken ve cemevlerinin dini bir kurum sayılmadığı bir ülkede bunlar sadece ütopik şeyler olarak kalır.önce kendi içimizde birlik olmadığımız ve bilinçlenmediğimiz sürece hiçbirşey yapamayız.
Neden bize özel hastaneler vs olsun ?
Neden diger insanlardan ayrilalim..bence bunlar cok sacma seyler
Bu sekilde kutuplasmalar dogar
Alevi Gencleri ne yapiyor´a gelirsek
Biz Alevi gencleri olarak alevilik hakkinda cok az sey biliyoruz..sadece boynumuza kilic takmakla olmuyor alevilik!Kendimizi gelistirmeliyiz
+
Bizler üniversiteye gitmeliyiz..meslek sahibi olmaliyiz..
Yurtdisinda yasiyorum ve burda bakiyorum basi kapali olan kizlar gayet basarilar cok hirslilar her konuda
BIZLER DAHA HIRSLI OLMALIYIZ
DAHA BILINCI OLMALIYIZ
BIZLERI EZMEYE CALISANLARI BU SEKILDE DURDURABILIRIZ!
zulfukar 04.05.2008, 09:46 öyle sey olmaz! Ozaman sünnilerde gider bizim paralarimizla SÜNNI DEVLET HASTANESI acar bizde giremeyiz. Hizmet sektörlerinde budenli ayrim zaten Aleviligin ruhuna ters.
notlierlife58 04.05.2008, 10:25 ben de ayrı olmamasından yanayım çünki bizden olmayan insanların bizlerin üstünde daha nasıl oyun oynayabileceklerine emin olamıyorum,
o dediğiniz üniversite farzedinki istanbulda,bir istanbul katliamı,çok korkunç olurdu...bu yüzden karşıyım,sadece alevilerin olduğu yerler,kalabalık ortamlar,diğerleri tarafından kabul görmeyecekdir,çağ gelişsse de bu hayvan insanların zihniyetleri gelişmediği için topluluk halinde bulunmak,en azından böyle gereksiz şeylerle sakıncalı diye düşünüyorum....
okul ve hastanelerde aleviler zaten çok rahat eğitim alıp,yardım görüyolar bunun için ayrılığa gerek yok diye düşünüyorum...
saygılar...
benim gördüğüm kadarıyla yakınlaşmamız bağlarımızın kuvvetlenmesi gerekirken alevi toplumu kendi içinde bölünüyor bunu internetteki forumlardan web sitelerinden kurulan derneklerden görüyoruz bir kurum bir diğerini rakip olarak görüyor resmen tek bir çatı altında toplanmalı herkes,ancak bu şekilde olabilir alevi iş adamlarının cem evlerine destek olması gerekir gençlere burs sağlaması gerekir ne bilim niyet olduktan sonra gerisi teferruattır
vural_34 04.05.2008, 12:06 bence en önemlisi üniversite hastane kurmak değil önemli olan gençlerimizi okutup bu kurumların başına getirmek bu yeterli olucaktır çünkü gerisi kendiliğinden gelecektir.
|
|