Orijinalini görmek için tıklayınız : Pir Sultan Abdal kimdir ? Halk Kahramanı mı yoksa Erenlerden miydi ?

fehat60
19.09.2006, 18:44
slm canlar bence pırsultan erenlerden bırıydı onca zulumlere karsı koyan dar agacın da hırkasını bırakıp sır olan bırısı ermıştır

can85
19.09.2006, 18:50
evet erenlerden biriydi PİR SULTAN efendimiz

oylum
19.09.2006, 18:51
aslında hem eren hem de halk kahramanı.

keklikoluk köyü
19.09.2006, 19:04
Onca engele rağmen hala yaşayabiliyorsa; gönüllerde, dillerde ve tellerde...Ne denebilir ki...

cicek60
19.09.2006, 22:50
Pir Sultan ABDAL tabiki ermiş di

HoZaTLi_62
23.09.2006, 19:39
hem eren hem halk kahramanıydı

Gülseren58
23.09.2006, 20:40
hem eren hem halk kahramanıydı

Pir Sultan Abdal bir halk kahramanıydı. İnançlarından ve siyasi tavrından son nefesine kadar vazgeçmeyen biriydi. Bu yüzden de halkımız onu ermiş mertebesine yükseltti.
Darağacına giderken müsahibinin ona bir gül attığı ve bunun üzerine Pir Sultan'ın "dostun bir tek gülü yaralar beni" deyişini dile getirdiği herkesçe bilinir. Ama garip bir biçimde aynı söylence Hallac-ı Mansur için de söylenir.
Halkımız tarihi kimlikleri böyle birbiriyle kaynaştırarak, yaşamları yok edilerek dirençlerinin de yok edileceği düşünülen kahramanlarını yaşatmayı başarmıştır. Bunu başarmanın bir yolu da onları Erenler mertebesine yükseltmektir.
Yani bence Pir Sultan Abdal öncelikle bir halk kahramanıdır, onurlu direnişi onu erenler mertebesine yükseltmiştir.

MeRaLiNa
23.09.2006, 20:54
benim hemsom:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:

bence kahraman ve ermis....... sonucta mücadelesi hak yolu icindi

ve hala biz onun dizelerini dinliyorsak, hala hinzir pasaya sözüyle, saziyla baska baska nefeslerde hakliligini duyuruyorsa, söyletiyorsa ne denilebilirki.......

rockçı turna
23.09.2006, 21:43
bana kalırsa ermiş bir halk kahramanıdır diyebiliriz. iki sık işaretleyip işaretleyemeyeceğimizi bilmedigimden sadece acıklama yapmıs olayım.

HoZaTLi_62
23.09.2006, 21:47
Pir Sultan Abdal bir halk kahramanıydı. İnançlarından ve siyasi tavrından son nefesine kadar vazgeçmeyen biriydi. Bu yüzden de halkımız onu ermiş mertebesine yükseltti.
Darağacına giderken müsahibinin ona bir gül attığı ve bunun üzerine Pir Sultan'ın "dostun bir tek gülü yaralar beni" deyişini dile getirdiği herkesçe bilinir. Ama tuhaf bir biçimde aynı söylence Hallac-ı Mansur için de söylenir.
Halkımız tarihi kimlikleri böyle birbiriyle kaynaştırarak, yaşamları yok edilerek dirençlerinin de yok edileceği düşünülen kahramanlarını yaşatmayı başarmıştır. Bunu başarmanın bir yolu da onları Erenler mertebesine yükseltmektir.
Yani bence Pir Sultan Abdal öncelikle bir halk kahramanıdır, onurlu direnişi onu erenler mertebesine yükseltmiştir.
çok güzel anlatmışsın teşekkür

Hevinn
09.12.2006, 22:11
pir sultan hem ozan hemde halk kahramanıydı

Şoreş
09.12.2006, 22:17
Pir Sultan Abdal Halk Kahramanı ve ermiştir.. Pir Sultan ölmemiştir.. Onun özünü devam ettiren, davalarından vazgeçmeyenler yeni Pir Sultanlar var içimizde..Halk Kahramanı dedim.. Çünkü o Halkının özgürlüğü için başkaldırmıştır.. Özgürlük mücadelesinde, Halkın sesi olmaya çalışmıştır.. Pir Sultan'ın özü yaşamaktadır.. O gerçek anlamda ölümsüz bir Ozandır.. Hani eşkiye Filmind bir replik vardı, '' Önce toprak olacaksın, sularla çiçeğin bedenine gideceksin, çiçeğe bir Arı konacak, belki o Arı ben olacağım''... Pir Sultan'ın özüne bir Arı değil, birçok Arı kondu.. Ezilen, hor görülen insanların sesi olmaya çalışanlar, Pir Sultan'ın Özüdür işte...

ErDaL24
09.12.2006, 22:45
edit

Hüseyin69
09.12.2006, 23:25
bune bicim baslik bu nebicim anket
pir sultan Abdal neyin kahramanligini yapti devlet tarafindan istiklal yada gazi madalyasiylami kahramanlastirildida bizim ruhumuz duymadi
arkadaslar biraz kendinizi toparlayin pirimiz kahraman degil bir efsanedir
o anlatilmaz onun siirleri deyisleri kendisini yeterince anlatiyor lütfen onu kahraman yapmak isteyenler önce onun deyislerini siirlerini bir kac kez okusunlar
kusura bakmayin kahraman devlet tarafinda teneke parcasiyla ödüllendirilmis güvenlikciler icin tayin edilen bir sifattir, özelede yine kahraman olabilir. senin kahramanin, onun yada bunun kahraman,i ama bu kavrama biraz dikkat etmek lazim genel i kapsamasin

fehat60
18.12.2006, 23:02
pir sultan hem ozan hemde halk kahramanıydı mrb esom pirsultanın şiirlerine deyışlerine iyi bak adıyynan pır sultan bence ermiştir can kım o şartlarda o baskıda o zulumde ayakda dura bılır

Bir Zeynep
19.12.2006, 00:15
efsanenin almancasini bilmedigim icin anlamini bilmiyorum, ona yorum yapamam ama bence tabiki ilk aklima gelen yüce büyük nur icinde yatmasini tüm kalbimle diledigim, dilimden türküleri düsmedigi degerli bir halk kahramanimizdir pir sultan abdal, ayni anda tabiki ermis birisi. hak askina canini vermis, halki icin bile bile idama yürümüs, kalbimize islemis yüce canim pir sultan.

Bir Zeynep
19.12.2006, 00:23
bune bicim baslik bu nebicim anket
pir sultan Abdal neyin kahramanligini yapti devlet tarafindan istiklal yada gazi madalyasiylami kahramanlastirildida bizim ruhumuz duymadi
arkadaslar biraz kendinizi toparlayin pirimiz kahraman degil bir efsanedir
o anlatilmaz onun siirleri deyisleri kendisini yeterince anlatiyor lütfen onu kahraman yapmak isteyenler önce onun deyislerini siirlerini bir kac kez okusunlar
kusura bakmayin kahraman devlet tarafinda teneke parcasiyla ödüllendirilmis güvenlikciler icin tayin edilen bir sifattir, özelede yine kahraman olabilir. senin kahramanin, onun yada bunun kahraman,i ama bu kavrama biraz dikkat etmek lazim genel i kapsamasindevlet ali yolundan gideni kolay kolay kahramn yapmaz abim, önemli olan bir devlet ödülü medalya degil. önemli olan kalbimizdeki sevgi, onu yüceltmemiz, saygiyla anmamiz, tsk borclulugumuz, gözümüzde hakkini ödeyemicegimiz KAHRAMANLIK, can feda etmek, korkmamak, adalet icin kellesini tutmak.
bugünkü zamanimizda kolay kolay kahraman bulunmaz abim.
o bir kahramandir. o bir pir'dir, bir ermis bir sevgi insani.

saygilar.

PirO_62
19.12.2006, 02:21
Pir Sultan Abdal Halk Kahramanıdır Aynı Zamanda Ermiş...

Dikkat Edelim Halk Kahramanı...

BEnce Kahramanları Halk Seçer Devlet Değil.. Ondan Sonrada Hep Böyle Olmuştur.. Kahramanlarımızı Hep Biz YAni Halkımız Secmiştir.. Devlet Sadece HALK Kahramanlarını Durdurmaya Çalışmıştır.... Ama Bilememişlerki...

Biz Bir Ölür Bin Diriliriz .... Pir Sultan ABDAL

hsn
19.12.2006, 05:04
Pir Sultan Abdal
...Bekitasi dervisidir
...Alevi dedesidir
...Asik-i Sadik emredir
...Insan-i Kamildir
...Lamekandir

güldestim
19.12.2006, 09:33
Pir Sultan Abdal halk kahramanı ve ermiş birisidir.

azel24
19.12.2006, 09:52
bence ermiş bir insandı sonrasında halk kahramanı ve akabinde de efsaneleşen mübarek biriydi

puduhepa
19.12.2006, 10:53
Pir Sultan,döneminin en büyük devrimcisi ve çağını aşmış büyük bir siyasi önderidir.insancıldır.halk ozanıdır ve gerçek anlamda halkçıdır.ve kahramanlığını da halkından alır...halkının kahramanıdır.ona ve düşüncelerine inanan halkının.dilden dile,nesilden nesile ve günümüze kadar da hala fikirlerini benimsiyorsak aynı zamanda bir efsanedir...

'kadılar, müftüler fetva yazarsa
işte kement, işte boynum asarsa
işte hançer, işte kellem keserse
dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan.'

Hüseyin69
19.12.2006, 15:25
bence ermiş bir insandı sonrasında halk kahramanı ve akabinde de efsaneleşen mübarek biriydi

sevgili azel yukaridaki görüs senindir eyvallah derim ama kirmizi yaziya yazdigim efsane benim icin önemlidir
ben efsane derken sözlük karsiligini göz önünde tutmadim sözlük karsiligi hayali söylence olabilir ama suda bir gercektir bugün cogu arastirmacilar henüz gercek pir sultan abdali kesf etmemisler siirlerine baktigimizda acikca gösteriyor
biri yemenli oldugunu söylüyor biri banazli oldugunu
birinin adi haydar vs vs benim efsanede ki kastim bu bicimde idi hatta dogum tarihi zaten bilinmiyor ama ölüm yani sir a erdigi tarihler bile celiskilerle doludur
tabiki esfane hayali hiykeye masal söylendi rivayet vs dir ama dedigim giib ben bu anlamda söylemedim. benim anlatmak yada söylemek istedigim ve anladigim efsane
olagan üstü bir varlik yüce, ulu hata hatta biraz daha ileri gideyim ben pir sultan abdali allah bilirim dedigim gibi bu benim söylemimdir baskasinin degil

not: isterseniz anketteki efsane ibaresini kaldirabiliriz

azel24
19.12.2006, 16:55
sevgili azel yukaridaki görüs senindir eyvallah derim ama kirmizi yaziya yazdigim efsane benim icin önemlidir

not: isterseniz anketteki efsane ibaresini kaldirabiliriz

bu ne iş yaa

suyunsesi
20.12.2006, 22:04
pirsultan yaşam karşısında hep somut hep dışa dönük kalmıştır.inançlarının kavgasının yılmak bilmeyen sözünü sakınmaz o çağın büyük bir devrimcisydi onun şiirlerini okurken Anadolu toplumsal tarihi üzerine devlet düzeninin bozukluğunu mezhep ayrılığından doğan iç kavgaları alevilere yapılan zulimleri kadıların haram yediğini müftülerin yalan yanlış fetva verdikleri görülür. şiirlerinde bir diğer adıda Haydardır.
Pirsultan Abdal hakında o günlerde çokca söylemler Hızır paşanın kulağına gitmiş halkı kişkırtığı ayaklanmaya çağırdığı üncülük ettiği vs.
Sivas valisi Hızır paşa tarafında makamına çağrılır önce hızır pirini ağırlar envay çeşit yemeklerle pirsultan köpeklerini çağırır ve döner hızıra senin haram dolu yemeklerini köpeklerim bile yemedi der bunun üzerine hızır paşa çok sinirlenir ve emredercesine ey koca Haydar bana öyle bir dörtlük okuki içinde şah kelimesi geçmesin.Pirsultan gülümser ve döner hızır paşaya şöyle der.
Hızır paşa bizi berdar etmeden
açılın kapılar şaha gidelim
siyaset günleri gelip çatmadan
açılın kapılar şaha gidelim.
Hızır çok öfkelenir halkı toplar Pirsultanı taş yağmuruna tuturur piri taşlıyanlar arasında müsayibide vardır sıra ona gelince oda Pirsultana taş yerine gül atar
bu pirsultanın çok ağırına gider döner müsayıbına şöyle der.
Şu kanlı zalimin ettiği işler
Garip bülbül gibi zar eyler beni
yağmur gibi yağar başıma taşlar
ille dostun bir tek gülü yaralar beni beni
Hızır paşa pirsultanın bu yürekli ve onurlu tavrı karşısında acizlenir ve Pirsultanı Sivasda idam ettirip astırır.

devrim69
22.12.2006, 20:37
Bencede halk kahramanıdır.kahramanlık sıfatınıda her zaman devlet vermez.Pir sultan ezilenin yanındaydı.Haksızlığın karşısındaydı.Ölüme yürürken bile inançlarından vazgeçmedi.Yüzyıllardır hala onun deyişleri bize güç veriyosa haksızlıklara karşı direnebiliyosak o bir HALK KAHRAMANIDIR.Bana göre tabiiki.Ermiştir diye düşünenlerde öyle düşünebilirler,bu düşüncede beni mutlu eder.PİR SULTAN için bütün güzel sıfatlar kabulümdür.bütün canlara selam olsun

ahmet_ali
22.12.2006, 20:43
her yönüyle Ali aşığı hz.Ali eminim onu çok seviyordur

Erdem12
22.12.2006, 21:05
Pir Sultan Abdal söylenemeyenleri söyleyebilme yiğitliğine sahip; onur sembolü bir halk kahramanıdır benim gözümde. O, onurun;dik duruşun haykırışıdır. İnadına mazlumdan yana oluş iradesinin adıdır. Fedakarlıktır,aşktır, inançtır, devrimci coşkudur Pir Sultan...

fehat60
24.12.2006, 18:29
slm canlar ben sıze pırsultanın kıtapında bı kac bışeyler yazıcam hızırpaşa pır sultana demışkı benı valı yap pırsultanda senı valı yaparım ama benı astırırsın hızır pasa yok astırmam demış pırsulta hızır paşaya benı astırırsın ama senı valı yapıcam demış pır sultan hızır paşayı valı yapmış bır gun hızır paşa pirsultanı sarayına davet edmış pırsultanın masasına en guzel yemeklerı koymuş hızır paşa pirsultan bu yemeklerı haram oldugunu bilmiş yememış pirsultana sormuş pirim neden yemekl yemıyosun demış pirsultanda bu yemeklerı benım kopeklerım bıle yemez cevabını vermış hızır paşa pirsultanın kopeklerını cagırmış ve aynı yemeklerı kopeklerın onune koymuş kopeklerde yememiş oyemeklerı buna kızan hızır paşa pirsultana idam emri vermiş ve pirsıultan dar agacına cıkınca dar agacında bakmışlarkı tek hırkası var kendısı kaybılmuş buna nedenılır canlar bence ermış

dogan_09
24.12.2006, 19:29
pirsultan yaşam karşısında hep somut hep dışa dönük kalmıştır.inançlarının kavgasının yılmak bilmeyen sözünü sakınmaz o çağın büyük bir devrimcisydi onun şiirlerini okurken Anadolu toplumsal tarihi üzerine devlet düzeninin bozukluğunu mezhep ayrılığından doğan iç kavgaları alevilere yapılan zulimleri kadıların haram yediğini müftülerin yalan yanlış fetva verdikleri görülür. şiirlerinde bir diğer adıda Haydardır.
Pirsultan Abdal hakında o günlerde çokca söylemler Hızır paşanın kulağına gitmiş halkı kişkırtığı ayaklanmaya çağırdığı üncülük ettiği vs.
Sivas valisi Hızır paşa tarafında makamına çağrılır önce hızır pirini ağırlar envay çeşit yemeklerle pirsultan köpeklerini çağırır ve döner hızıra senin haram dolu yemeklerini köpeklerim bile yemedi der bunun üzerine hızır paşa çok sinirlenir ve emredercesine ey koca Haydar bana öyle bir dörtlük okuki içinde şah kelimesi geçmesin.Pirsultan gülümser ve döner hızır paşaya şöyle der.
Hızır paşa bizi berdar etmeden
açılın kapılar şaha gidelim
siyaset günleri gelip çatmadan
açılın kapılar şaha gidelim.
Hızır çok öfkelenir halkı toplar Pirsultanı taş yağmuruna tuturur piri taşlıyanlar arasında müsayibide vardır sıra ona gelince oda Pirsultana taş yerine gül atar
bu pirsultanın çok ağırına gider döner müsayıbına şöyle der.
Şu kanlı zalimin ettiği işler
Garip bülbül gibi zar eyler beni
yağmur gibi yağar başıma taşlar
ille dostun bir tek gülü yaralar beni beni
Hızır paşa pirsultanın bu yürekli ve onurlu tavrı karşısında acizlenir ve Pirsultanı Sivasda idam ettirip astırır.

Emegin için tşkler can çok güzel açıkladın.
pir sultan abdal haydar dı haydar olmak insanı kamil olmaktır o pir di o osmanlı zulmune dur deme cesaretini gösteren halk kahramanıydı ve şuraya deginmek istiyorum yezit hızır pirsultanın ögrencisiydi pirsultan abdal onu vali yaptı asıcagını bile bile vali yaptı ve sivasta asılırken dar agacının altı na gelen köpeginin üzerine basarak hakka yürür işte o bir ermişdi erendi neden sunni lerden bir ermiş çıkmadı hiç gördünüz mü çünki işleri güçleri dünya malıylay dı menfaat ve çıkarlay dı ama pirsultanın abdalın gözünde sadece hak yolu vardı yoksulun öksüzün derdindeydi işte bu yüzden biz aleviler hakka candan inanan yürekten baglanan insanlarız ve bir ölürüz bin dogarız. munzur baba erzincanlı hasan dede tuncelili dedelerimiz nefesleri kuvvetli yani gönülden hakka tapanlar.pirsultan abdal anadoluyu karış karış gezerdi belinde tahta kılıncıyla bizim kılıncımız var insan kesmez der bir sembol olarak takarlardı.pirsultan abdal bir ermiştir bir halk kahramanıdır bir efsanedir Not:sünniler ve şafilerin bir çogu köpegi sevmez elini sürmezler nedeni ni kendileride bilmiyorlar.