Orijinalini görmek için tıklayınız : sünnilik islammı, saptırıldımı.

yusufçukgecegez
20.09.2006, 04:35
her inanca mensup kişi kendi inancının doğruluğunu başka inancın tanlışlığını savunur.bu durum burdada mevcut.alevi kardeşlere göre sünniliğin islamlabir alakası yok.oysa sünnilik sünnete ve kurana dayanmaktadır.her nekadar sünnilik olarak adlandırlsada,asıl olan islamdır.sünni islam desekde aynı kapıya çıkar.ben bir sinniyim ve inancımın kuran a ve sünnete dayandığını iddia ediyorum.bunu kuranla açıklamaya çalışacağım.ayetlere akıl ve mantık yolu ile yaklaşacağım.itirazı olan arkadaşları seviyeli bir şekilde tartışmaya bekliyorum.

öncelikle islamın şartı beştir.

namaz,
oruç,
zekat,
hac,
kelimei şahadet getirmek.

Maide
(55) Sizin gönül dostunuz Allah'tır, O'nun resulüdür, bir de rükû eder bir halde namazı/duayı yerine getirip, zekâtı vererek iman edenlerdir.

bu ayette görüldüğü gibi,kelimei şehadet,namz ve zekat geçmektedir.zekat sünnilikte islamın şartıdır,kuranda bu konuda pekçok ayet olup gerekirse onlarıda ekleyebilirz.sünnilikteki zekata delil kurandır.aksini iddia edn arkadaşları tartışmaya bekliyorum.lütfen sadece karşıt ayetler sunun.

Hacc
(27) İnsanlar içinde haccı ilan et ki, gerek yaya olarak gerekse derin vadilerden gelerek, yorgunluktan incelmiş binitler üzerinde sana ulaşsınlar.

bu ayette ise hac geçmektedir.hac sünni islamda islamın şartı olup ancak gücü yetenlerin yapması gerekir.bir defa yapmak yeterlidir.bu ayetin haccı açıkça yazdığını iddia ediyorum ,karşıt ayet bilen varsa bekliyorrum.

Bakara
(185) Ramazan o aydır ki; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.

bu ayet ise açıkça orucu ,ayını ve süresini açıklamaktadır.sünni islamın dört şartını ayetlere dayandırdık.son olarak namaz,salat var.devam edeceğim.

mmum
20.09.2006, 09:07
YENİDEN İNŞA DÖNEMİ;
Hepimizin bir yeniden inşa dönemine ihtiyacımız var. Yeni bir başlangıç yapmak, yeniden besmele çekip yola koyulmaktır. Kendimizi, ailemizi, ülkemizi, bölgemizi ve dünyamızı yeniden kurmak için ayağa kalkmak, ufuklara göz atmak, sonra “YA ALLAH!” demektir. “İki günü bir olan ziyandadır.” ikazına kulak vermek için harekete geçmek, üzerimizdeki mahmurluğu atmaktır.
Hz. Mevlâna “Dünle gitti düne ait ne varsa cancağızım / Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.” dediğinde, bizleri bir yolculuğa çıkmaya davet ediyordu. Maddi hayat her gün yeniden kuruluyor. Moleküller yok oluyor, tekrar varlık buluyor. Güneş batıyor, sonra tekrar doğuyor. Toprak ölüyor, sonra tekrar diriliyor. Bir insan ölürken, onlarcası hayata gözlerini açıyor. Evrendeki muazzam dinamizm, Cenab-ı Hakk’ın rahmet nefesinin varlığa her an üflendiğini gösteriyor.
Her yeni doğan gün, yeni başlangıçlar için bir fırsattır. Ağaçların her baharda güneşle, suyla, rüzgârla raksetmesi gibi, insana da her gün yeni imkanlar, fırsatlar bahşedilir. Kendini yeniden kurması için ona işaretler verilir. ‘Gündelik hayat’ denen rutinin dışına çıkması için ona taze rahmet kapıları açılır. Günde beş defa diz çökmesi, secdeye varması, dualar terennüm etmesi için önüne sofralar kurulur.
Duymasını bilene bütün varlık bir şeyler fısıldar. Kuşların ötüşü, kedinin miyavlayışı, karıncaların ayak sesleri duyulur. Açan bir gülün nazenin kıvrılışı, o kıvrılışın hışırtısı kulağımıza gelir.
Görmesini bilene güneş her gün bir renk cümbüşü sunar. Ay, gecemizin kandili olur. Yıldızlar, gecenin sultanı ayın etrafında pervane olur, ona yakınlaşmak için ‘kaymayı’ bile göze alır. Kar, beyazın güzelliğini anlatır; yağmur, gökkuşağının... İlâhi ressamın paletinden çıkan renkler, göz dediğimiz organa yeni bir hayat bahşeder.
Koklamasını bilene nice güzel kokular verilir. Yeni doğan bir bebeğin temiz kokusu bizi kendi safiyetimizi aramaya sevkeder. Toprağa düşmüş çiğin kokusu içimizi ferahlatır. Gülün kokusu, Efendilerin Efendisi’ni hatırlatır bize. Gül mevsimi geçince de o kokuyu duymak için tedbir almamızı öğütler.

"alıntıdır"

İslamiyet ne diyorsa ona uyandır Müslüman....

Serkan_Devrim
20.09.2006, 11:29
Maide
(55) Sizin gönül dostunuz Allah'tır, O'nun resulüdür, bir de rükû eder bir halde namazı/duayı yerine getirip, zekâtı vererek iman edenlerdir.

bu ayeti yazmanız ne güzel tesadüf. ayetin iniş sebebine gelince;
bir gün namaz sırasında bir dilenci gelip para ister. o an her nedense kimse vermez. ruku halinde olan Ali parmağındaki yüzüğü dilenciye işaret eder. dilencide alıp gider. bu olayı duyan peygamber şöyle der;
-Allah'ım, Musa sana 'rabbi, göğsümü aç dilimi çöz. çözki beni anlasınlar. Harun'u bana ortak kıl. onu bana vezir et. arkamı onunla güçlendir' demişti. bende senin peygamberinim. benimde göğsümü aç, dilimi çöz. çöz ki benide anlasınlar. Ali'yi bana vezir et. arkamı onunla güçlendir.
bunun üzerine maide 55 ayeti indi.
Maide

bu hadisi rivayet eden ebu Zerr el Gifari'dir. :) Ali'nin velayetine, imametine ve vasiyliğine delildir. kurana uyan herkesin kabul etmesi gerekir. çünkü bunu gadir humm dada dile getirmiştir.

yusufçukgecegez
21.09.2006, 01:44
bir gün namaz sırasında bir dilenci gelip para ister. o an her nedense kimse vermez. ruku halinde olan Ali parmağındaki yüzüğü dilenciye işaret eder. dilencide alıp gider. bu olayı duyan peygamber şöyle der;
-Allah'ım, Musa sana 'rabbi, göğsümü aç dilimi çöz. çözki beni anlasınlar. Harun'u bana ortak kıl. onu bana vezir et. arkamı onunla güçlendir' demişti. bende senin peygamberinim. benimde göğsümü aç, dilimi çöz. çöz ki benide anlasınlar. Ali'yi bana vezir et. arkamı onunla güçlendir.
Maide

bu hadisi rivayet eden ebu Zerr el Gifari'dir. :) Ali'nin velayetine, imametine ve vasiyliğine delildir. kurana uyan herkesin kabul etmesi gerekir. çünkü bunu gadir humm dada dile getirmiştir.dostu ali olanın sırtı yere gelmez.

yusufçukgecegez
21.09.2006, 02:37
Bakara
(238) Namazları/duaları ve orta namazı/orta duayı koruyun. Tam bir saygıyla Allah'ın huzurunda kıyam edin.

bu ayette namazları denmektedir.yani birden fazla namaz.orta namaz ve orta dua.buda en az üç namaz var demek.ve namazda kıyamdan söz ediliyor.kıyam ayakta durmaktır.tam bir saygıyla kıyam.askerlikteki esas duruş gibidir.şeklen olmasada mana itibariyle.yani namazda esasduruşta durur gibi ayakta durmak vardır,yani hareketsizce.

Bakara
(45) Sabra ve namaza/duaya sarılarak yardım dileyin. Hiç kuşkusuz bu, kalbi ürperti duyanlardan başkasına çok ağır gelir.

bu ayette ise namazda duadan bahsedilmekte.veya namazdan sonra dua.dua ederek allahtan yardım istenmesi söyleniyor.yani namazda dua olmalı.

Nisa
(43) Ey iman edenler! Sarhoşken, ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüpken de -yolculuk halinde olmanız müstesna- boy abdesti alıncaya kadar namaza/duaya yaklaşmayın. Eğer hastalanırsanız yahut yolculuk halinde bulunursanız yahut biriniz tuvaletten gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız, bütün bu durumlarda su da bulamamışsanız, temiz bir toprakla teyemmüm edin. Yani yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Allah Afüvv'dür, günahları affeder, Gafûr'dur, hataları bağışlar.

bu ayet bize namazın ne kadar sıklıkla yapılabileceği hakkında fikir veriyor.öyleki namazdan hergün yapılan bir ibadetmiş gibi bahsediliyor.

Nisa
(101) Yeryüzünde dolaştığınız zaman, küfre sapanların size tedirginlik vermesinden korkarsanız, namazı?duayı kısaltmanızda sizin için bir sakınca yoktur. Şu bir gerçek ki,inkârcı nanakörler sizin için açık bir düşmandırlar.

bu ayette zor durumda namazın kısa kesilmesinden bahsediliyor.bundan anlıyoruzki,namaz sadece bir dua değil,bir tören edasında bir ibadet.namaz sadece dua olmuş olsaydı kısa kesilmesi hakkında bir ayet gelirmiydi acaba.

Nisa
(102) Sen içlerinde olup da onlara namaz kıldırdığın vakit, içlerinden bir grup seninle namaza dursun; silahlarını da alsınlar. Bunlar secdeye varınca, diğerleri arkalarında beklesinler. Sonra namaz kılmamış/dua etmemiş olan diğer grup gelip seninle birlikte namaz kılsınlar/dua etsinler. Dikkatli olsunlar, silahlarını yanlarına alsınlar. Kâfirler isterler ki, silahlarınızdan ve teçhizatınızdan habersiz olasınız da üstünüze bir çullanışla çullanıversinler. Eğer yağmurdan gelen bir sıkıntı varsa yahut hasta-yaralı iseniz silahlarınızı bırakmanızda sizin için bir sakınca yoktur. Ama tedbirinizi alın, dikkatli olun. Allah, kâfirler için rezil edici bir azap hazırlamıştır.

bu ayette kesinlikle namazın bir hareketler zincirinden meydana geldiğini anlayabiliyoruz.birincisi kıldırma ve namaza durma var,ikincisi secde var,namaz kılarken silahların çıkartılmasıda,namazın sadece dua olmadığını destekliyor.namaz kıyam secde ve duadan oluşuyor bu ayette geçtiği kadarıyla.ve belirli süresi var.

nisa 103
Namazı/duayı tamamlayınca, artık Allah'ı ayakta, oturarak, yan yatmışken anın. Sükûnet bulduğunuzda, namazı/duayı tam bir biçimde yerine getirin. namaz/dua, müminler üzerine vakti belirlenmiş bir farz olmuştur.

bu ayette,belirli hareketlerle yapılan namaz bittikten sonrada allaha her şekilde dua edilmesi gerektiği anlatılıyor.müminlere farz kılınan namazın vakitlerinin belirlendiğini,ve tam olarak kılınması gerektiği söyleniyor.

nisa 142.
Şu bir gerçek ki, ikiyüzlüler hileler düzerek Allah'ı aldatmaya uğraşıyorlar. Ama Allah da onları aldatıyor. Onlar namaza/duaya kalktıklarında tembel-miskin bir halde kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar.Onlar Allah'ı çok az hatırlarlar.

bu ayette,namazın ayağa kalkılarak yapılan bir ibadet olduğu vurgulanmış.yani oturuken yan yatarken namaz kılınmıyor.namazın gösteriş için kılınmayacağından bahsediyor.

Maide
(6) Ey iman sahipleri! namaza/duaya duracağınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı meshedin/yahut yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin! Hasta yahut yolculuk halinde iseniz yahut biriniz tuvaletten gelmişse yahut kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz bir toprakla teyemmüm edin: Yüzlerinizi ve ellerinizi ondan meshedin. Allah size zorluk çıkarmak istemiyor. Ancak sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor ki, şükredebilesiniz.

bu ayette,namazdan önce neler yapılması gerektiğine değinilmiş.yüz yıkanıyor,eller dirseklere kadar yıkanıyor.baş meshedilip,ayaklar topuklara kadar yıkanıyor.yani burda açıkça abdestin tarifi var.

Maide

burda ise namazdaki rukudan bahsediliyor.ruku ise ayakta iken belden egilme hareketidir.

ayetlerle açıkça belliki,abdest alındıktan sonra kıyam,ruku,secde ve duadan oluşan bir namaz vardır.sünniler namazı bu şekilde kılar.kuranda bahsedildiği ve resulullahın uyguladığı gibi.namazın günde beş vakit olduğu kuranda geçmez.bu peygamber sünnetine uyularak günde beş vakit kılınır.

sonuç itibarıyla sünni islamdaki islamın beş şartını ayetlerle açıkladık. görüldüğü gibi sünnilik kurana göre hareket eder,peygamber sünneti ilede eksikleri tamamlar.sünniliğin islamdan saptığını düşünmek ne kadar doğrudur.

mmum
21.09.2006, 09:43
Bakara
(238) Namazları/duaları ve orta namazı/orta duayı koruyun. Tam bir saygıyla Allah'ın huzurunda kıyam edin.

sonuç itibarıyla sünni islamdaki islamın beş şartını ayetlerle açıkladık. görüldüğü gibi sünnilik kurana göre hareket eder,peygamber sünneti ilede eksikleri tamamlar.sünniliğin islamdan saptığını düşünmek ne kadar doğrudur.

hanefi,maliki,şafi,hanbeli, (kürt-alevi-sünni-şii vs) fark edermi...
İslam tek yol...Kuran tek kitap...yapılışı,uygulanış aynıdır....

sünni islam ne demek....İslamiyet; başlıbaşına Kuranı Kerim dir....
ve bir hayat nizamıdır..Kuranı Kerimede uyan İslamiyet inanmış Müslümandır....

İslam; konuşmakla yayılmaz, yaşamakla yayılır

guneyyy
21.09.2006, 09:56
yusufgecegez adlı arkadaş kurandan ayetler yazarak neyin peşindesin islamın şartlarını acıklayıp sonrada sünnilik ile karşılaştırıyorsun bu tamamen bir çelişki sunnilik te diger mezhepler gibi erki elinde bulundurmak isteyenlerin yani siyasi oluşumların sonucudur.

namaz konusuna gelince kılınma şekli putpereslikteki puta tapma ile aynıdır yani gelenekten gelmedir.kuranda olmaması ise buna kanıttır.

Zahir
21.09.2006, 10:04
Maide

bu hadisi rivayet eden ebu Zerr el Gifari'dir. :) Ali'nin velayetine, imametine ve vasiyliğine delildir. kurana uyan herkesin kabul etmesi gerekir. çünkü bunu gadir humm dada dile getirmiştir.

Sevgili ali; saptırılan şahadet başlıklı konuda yukarındaki düşüncenle ilgili fikir alış verişinde bulunmuştuk. Maide 55 i örnek verince bende tekrar Maide suresini okudum. Bazı fikirler edindim onları senle paylaşmak istiyorum.

Maide suresinin 51-68 inci ayetleri Aleviler için önemli olsa gerek. Sanırım 67. ayetle Gadiri Hum olayında Şiilerin iddaları var. Oldukça uzun ve tartışılacak bir konu.

Benim 51 ile 68 arasında gördüğüm konu bütünlüğü açısından Yahudilerle- Hırıstiyanları dost edinmeme hususuna değiniliyor. Vaktin olur 51 ile 68 arasındaki ayetlere bütünlük içerisinde bakarmısın?

Bu arada yusuf sunniliği aklama gayretinde. Bu konuları çok tartıştık. Bana gına geldi. Her defasında, namaz, hac, oruç.... yorum yapmak bile istemiyorum. ÇÜnkü herkes inancının doğrulu konusunda şartlanmış. Sunnilerde başlarını kuma sokan deve kuşu gibi olduklarından kendilerine sunulan fikirlere açık olmadıklarından, sorgulayamadıklarından, örümcek kafalı olduklarından her defasında aynı şeyleri sölemek sıkıyor.

yusuf; örümcekkafalı dedim diye sakın alınma bu tamamen sana bir iltifattır. Sunniler için kullandığım en güzel en yumuşak ifade. Forumdaki diğer yazılarımdan nasıl ifadeler kullandığımı bilirsin. Örümcek kafalı ifadesi ile sen şanslısın. Android diye bilirdim, medeniyet görmemiş çöl uşağı diyebilirdim....

Nede olsa sana biraz kanımız kaynadı. Alevi bir kız verseydik gerçi seni alevi yapcaktık ama kısmet işte...yinede örümcek kafalısın...

mmum
21.09.2006, 10:13
namaz konusuna gelince kılınma şekli putpereslikteki puta tapma ile aynıdır yani gelenekten gelmedir.kuranda olmaması ise buna kanıttır.

Ya arkadaşlar biraz dikkatli yazın...önce düşünün sonra yazın...
namazı gelenekle karıştırmayın...önce alın elinize kitabı okuyun...namaz varmıymış yokmuymuş...sonra buraya yaazın....

guneyyy
21.09.2006, 10:19
Ya arkadaşlar biraz dikkatli yazın...önce düşünün sonra yazın...
namazı gelenekle karıştırmayın...önce alın elinize kitabı okuyun...namaz varmıymış yokmuymuş...sonra buraya yaazın....

arkadaşım namaz yok demedimki nasıl var oldugunu yazdım kuranda namazın kılınma şeklinden bahsediyorum sen ne diyorsun

mmum
21.09.2006, 10:22
yusufgecegez adlı arkadaş kurandan ayetler yazarak neyin peşindesin islamın şartlarını acıklayıp sonrada sünnilik ile karşılaştırıyorsun bu tamamen bir çelişki sunnilik te diger mezhepler gibi erki elinde bulundurmak isteyenlerin yani siyasi oluşumların sonucudur.

altını çizdiğim kısmı bana açarmısın peki...

deli gönül
21.09.2006, 10:33
Sevgili mmum haklısın .yeniden bir inşa dönemine ihtiyaç var ama bu herkes için değilde sünni kesim için daha gerekli sanırım.Yeni bir başlangıç için sünni kesimin inşa edilmesine ne dersin?Örümcek kafalı beyinlerinden,basmakalıp düşüncelerinden kurtarmaya ,içi dışı bir olmaya teşvik edip yeni temeller atalım mı?

mmum
21.09.2006, 10:37
Sevgili mmum haklısın .yeniden bir inşa dönemine ihtiyaç var ama bu herkes için değilde sünni kesim için daha gerekli sanırım.Yeni bir başlangıç için sünni kesimin inşa edilmesine ne dersin?Örümcek kafalı beyinlerinden,basmakalıp düşüncelerinden kurtarmaya ,içi dışı bir olmaya teşvik edip yeni temeller atalım mı?

yeni inşa İNSANlık için...kesim belirtmeye gerek varmı....alevi-sünni çokmu önemli....o bir İNSAN olmaya çağrı....
merak etme zaten o yazı gerekli mercilere ulaşmıştır...sen tasalanma..yazıdan alabildiğin bişiler varsa ne mutlu sana...

Zahir
21.09.2006, 10:38

Aldık kitabı elimize, baktık okuduk sonrada sunnilerin algıladığı şekilde Namaz yok diye yazdık....

guneyyy
21.09.2006, 10:41
namazın kılınma şeklini gözünün önüne getir ondan sonra putlarada nasıl tapıldıgını gözünün önüne getir anlarsın.

şeklin dışında yaratana sadece kalpten olan baglılık yeter, şekil ile yapılan ibadet gercek ibadet degildir mum arkadaşım

mmum
21.09.2006, 10:43
Aldık kitabı elimize, baktık okuduk sonrada sunnilerin algıladığı şekilde Namaz yok diye yazdık....

sünniler ne şekilde algılıyormuş namazı...sen İslamiyeti oku...Kuranı Kerimi oku...
yanlış kitabı okumuş olmayasın....aynı kitaptan bahsediyorsak...

yazık okuyamamışsın.....bari iyi yazın altınada imzanızı atın silinmesin....
olurya; yarın birgün karşınıza gelir...

Zahir
21.09.2006, 10:49
....aynı kitaptan bahsediyorsak...

Haydar DÜMEN
Cinsel Sorunlar
Cilt 3
sayfa 731

He bu kitaptan baktık okuduk sonrada namaz sunnilerin algıladığı şekilde değildir diye yazdık...

mmum
21.09.2006, 10:51
namazın kılınma şeklini gözünün önüne getir ondan sonra putlarada nasıl tapıldıgını gözünün önüne getir anlarsın.

şeklin dışında yaratana sadece kalpten olan baglılık yeter, şekil ile yapılan ibadet gercek ibadet degildir mum arkadaşım

sen kafayı secde indirip Allahın huzurunda eğilmeye putperestlik diyosun....

sorarım Allahın huzurunda eğilen kişi nası kalpten olmayabilir.......
ha değilse oda kul ile Yaradan arasında.....merak etme onu Allah zaten görüyo ve içini biliyo....
peki ya namaz varsa...?? ya ilk sorgu soru namazsa...?

bu şekilcilik değil.....ibaadet....iman.....Kurana inanıyorum demekle olmaz, içindekilere inanmakla olur...

deli gönül
21.09.2006, 10:58
İnsanlık sana minnettar mmum.Kesim belirtmeye tabii gerek var.Çünkü çürümenin ve kokuşmanın nereden başladığı ortada.Önce çürükleri çöpe atmalı sonra inşa etmeli.
Gerekli yerler neresi merak ettim doğrusu?Ayrıca merak etme algılama yeteneğim sandığından daha yüksek.Bu arada namazı cenneti garantilemek için değil ruhunuzu temizleyip ALLAHA yakın olmak için kılın olur mu?

mmum
21.09.2006, 11:01
İnsanlık sana minnettar mmum.Kesim belirtmeye tabii gerek var.Çünkü çürümenin ve kokuşmanın nereden başladığı ortada.Önce çürükleri çöpe atmalı sonra inşa etmeli.
Gerekli yerler neresi merak ettim doğrusu?Ayrıca merak etme algılama yeteneğim sandığından daha yüksek.Bu arada namazı cenneti garantilemek için değil ruhunuzu temizleyip ALLAHA yakın olmak için kılın olur mu?

saol...herkes senin gibi düşünse....bilemiyorum bu Ülkenin hali ne olurdu...gerçi belli ya...

canım benim ruhu temiz olan cennete gider...pisi olanı napsın cennet....pis olanda cehenneme sonra cennete...Allaha yakın demek Ceenete yakın demek....

guneyyy
21.09.2006, 11:14
ceza ve ödül , bunlar insani duygulardır bunu yaratana atıfta bulunmak sacmadır.

şunu şukadar yaparsan cennet şunu şöyle yaparsan ceza ve cehenmen nedir bu ya bu tür bir inanış olabilirmi.

ve korktugunuz şeyi sevemessiniz.seversenizde korkmazsınız !

deli gönül
21.09.2006, 11:23
Merak etme benim gibi düşünenler hiç de az değil.Benim gibi düşünenlerin sayesinde huzura ve mutluluğa kavuşacağız.
Ruhu temiz olan cennete gider diyosun.Desene kıldığınız namazlar spordan başka bir işe yaramayacak.Bu ruh ve beyinlerle şimdiden cehennemde yerinizi rezerve ettirin.YAZIK HEM DE ÇOK YAZIK

mmum
21.09.2006, 12:18
ceza ve ödül , bunlar insani duygulardır bunu yaratana atıfta bulunmak sacmadır.

şunu şukadar yaparsan cennet şunu şöyle yaparsan ceza ve cehenmen nedir bu ya bu tür bir inanış olabilirmi.

bi arkadaşımızın imzası zannediyorum "Alevigenç"in

Sevgi güzellik ister gülüm
Güzellik EMEK ister
Güzellik tende değil gülüm
Yürekte ateş ister...

Emeksiz hiç birşey olmaz,

"Aşk korkuya peçedir,korku aşka perde
Allah'tan nasıl korkmaz,insan onu severde"

Merak etme benim gibi düşünenler hiç de az değil.Benim gibi düşünenlerin sayesinde huzura ve mutluluğa kavuşacağız.

inşallah hep beraber o huzura kavuşuruz..

Ruhu temiz olan cennete gider diyosun.Desene kıldığınız namazlar spordan başka bir işe yaramayacak.Bu ruh ve beyinlerle şimdiden cehennemde yerinizi rezerve ettirin.YAZIK HEM DE ÇOK YAZIK

spor çok önemli değilmi sence...sağlık....ne demiş Atamız;“Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.”.....
ama hakikaten yazık...boşa aldanmışım...olsun ne kaybederimki....ama sonuçta Cehennem var dimi...
Peki ya yoksa....??

Zahir
21.09.2006, 13:24
ama sonuçta Cehennem var dimi...

Selam size... Nasılsınız? afiyettesiniz inşallah? Nasıl çok mu sıcak sizin oralar? Bizim buralar gayet iyi. Ne sıcak ne soğuk...Çoluk çocuk idare ediyoz işte...Hamd olsun geçinip gidiyoruz...

Hekese selam, büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öperim. Sizide bekliyoruz. İnşallah en kısa zamanda gelirsiniz...

ALLI07
21.09.2006, 13:52
her inanca mensup kişi kendi inancının doğruluğunu başka inancın tanlışlığını savunur.bu durum burdada mevcut.alevi kardeşlere göre sünniliğin islamlabir alakası yok.oysa sünnilik sünnete ve kurana dayanmaktadır.her nekadar sünnilik olarak adlandırlsada,asıl olan islamdır.sünni islam desekde aynı kapıya çıkar.ben bir sinniyim ve inancımın kuran a ve sünnete dayandığını iddia ediyorum.bunu kuranla açıklamaya çalışacağım.ayetlere akıl ve mantık yolu ile yaklaşacağım.itirazı olan arkadaşları seviyeli bir şekilde tartışmaya bekliyorum.

öncelikle islamın şartı beştir.

namaz,
oruç,
zekat,
hac,
kelimei şahadet getirmek.

Maide

bu ayette görüldüğü gibi,kelimei şehadet,namz ve zekat geçmektedir.zekat sünnilikte islamın şartıdır,kuranda bu konuda pekçok ayet olup gerekirse onlarıda ekleyebilirz.sünnilikteki zekata delil kurandır.aksini iddia edn arkadaşları tartışmaya bekliyorum.lütfen sadece karşıt ayetler sunun.

Hacc
(27) İnsanlar içinde haccı ilan et ki, gerek yaya olarak gerekse derin vadilerden gelerek, yorgunluktan incelmiş binitler üzerinde sana ulaşsınlar.

bu ayette ise hac geçmektedir.hac sünni islamda islamın şartı olup ancak gücü yetenlerin yapması gerekir.bir defa yapmak yeterlidir.bu ayetin haccı açıkça yazdığını iddia ediyorum ,karşıt ayet bilen varsa bekliyorrum.

Bakara
(185) Ramazan o aydır ki; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.

bu ayet ise açıkça orucu ,ayını ve süresini açıklamaktadır.sünni islamın dört şartını ayetlere dayandırdık.son olarak namaz,salat var.devam edeceğim.
Size daha önce namazla ilgili yazılar yazmıştım.Şimdi size İslamın beş şartından biri dediğiniz Zekat'la ilgili şunları sormak istiyorum;Sizce Kuran-ı Kerim'de yazdığı gibi Zekat'ın anlamı nedir?Hangi Ayet ve surelerde geçer?Sünni'lere göre 40'da bir oranı Kuran-ı Kerim'de yazarmı?Bütün gelen Kitab'larda namazınızı kılın,zekatınızı verin diye emredilirmi?Buraya kadar size Zekatla ilgili bazı soruların cevabını istedim.Asıl önemli olan sizce İnfak nedir?İnfak hangi Ayet ve surelerde geçer?Size göre İnfak İslam'ın şartlarından birimidir?Zekat işin kolayına kaçmak olup,bunun aslı İnfak'mıdır?

karaormanlioglu
21.09.2006, 16:14
sen kafayı secde indirip Allahın huzurunda eğilmeye putperestlik diyosun....

sorarım Allahın huzurunda eğilen kişi nası kalpten olmayabilir.......
ha değilse oda kul ile Yaradan arasında.....merak etme onu Allah zaten görüyo ve içini biliyo....
peki ya namaz varsa...?? ya ilk sorgu soru namazsa...?

bu şekilcilik değil.....ibaadet....iman.....Kurana inanıyorum demekle olmaz, içindekilere inanmakla olur...

katılıyorum dostum zahir in bazı dusunceleri dogru benim acımdan ama bazen kirişi kırıyor bence daha coook okuması lazım. kendisini pekte sabırlı bulmadım zararlı olmaya basladı bile diye biliriz.

yusufçukgecegez
21.09.2006, 16:19
[/U]

hanefi,maliki,şafi,hanbeli, (kürt-alevi-sünni-şii vs) fark edermi...
İslam tek yol...Kuran tek kitap...yapılışı,uygulanış aynıdır....

sünni islam ne demek....İslamiyet; başlıbaşına Kuranı Kerim dir....
ve bir hayat nizamıdır..Kuranı Kerimede uyan İslamiyet inanmış Müslümandır....

İslam; konuşmakla yayılmaz, yaşamakla yayılır

sayın mmum.fikirleriniz fikirlerimle örtüşmekte.bana görede islam tektir.fakat burası aleviforum ve biz sünniyiz.pekçok arkadaşın görüşüne görede,islamı uygulamıyoruz.kuranla bir ilgimiz yok bu konuyu açmamdaki maksat sünni islamı kuranla açıklamak veya bu konuda tartışmak.saygılar.

mmum
21.09.2006, 16:20
katılıyorum dostum zahir in bazı dusunceleri dogru benim acımdan ama bazen kirişi kırıyor bence daha coook okuması lazım. kendisini pekte sabırlı bulmadım zararlı olmaya basladı bile diye biliriz.

ben bunu kastettiği kişiye yazmadım ama...."guneyy" arkadaşımıza yazmışım....
söylediğin kişiyi de zaten kâle almıyorum...çünkü sen haklısın....

karaormanlioglu
21.09.2006, 16:25
tuhaf tartısmanın tuhaf halleri. ibadet iniz olmasa gayri muslumanlardan nefarkınız kalır. dıstaki deri nasıl ince ve zayıf gorunsede aslında O icerdeki pekcok kıymetli organı korur O olmazsa tüm vücut acılar icinde olur gider bunun gibi ibadetiniz olmazsa icinizdeki inancta yok olup gidecek

sadece ic teki degil dıstaki de olmak zorundadır cunki O icte olanın koruyucusudur O olmazsa hertürlü mikrop geli tertemiz olan ici mahveder bunu zahirde goruyorum ibadeti sildigi anda agzı bozulmaya ve yavas yavas icindeki inanc olmeye basladı bunu fark ediyor ve ACI CEKİYOR yazık bu zahir eeeeeee.

yusufçukgecegez
21.09.2006, 16:25

sn güney.bize göre sünnilik ile islam aynı şey.yani biz sünni değil müslümanız.sünni ise diğer mezheplerin taktığı isimdir.yani size göre biz sünni islamız.ve sünni islamın şartı beştir.bunlarıda kuanın ayetlerine dayandırarak açıkladım.namaz konusundaki ayetleri tektek inceledim ve açıkladım.kuranda namaz nasıl kılınız diye açıkça anlatan bir ayet olmadığı gibi,namazın nasıl olması gerektiği hakkında deliller getiren ayetler vardır.bu ayetler bir itirazınız varsa tartışalım.bu ayetlerde açıklanan,dua,salat nedir siz anlatın o zaman,madem namaz değil.saygılarımla.

mmum
21.09.2006, 16:28
sayın mmum.fikirleriniz fikirlerimle örtüşmekte.bana görede islam tektir.fakat burası aleviforum ve biz sünniyiz.pekçok arkadaşın görüşüne görede,islamı uygulamıyoruz.kuranla bir ilgimiz yok bu konuyu açmamdaki maksat sünni islamı kuranla açıklamak veya bu konuda tartışmak.saygılar.

o zaman...bizlere ben Müslümanım demek düşer....
sünni yada diğer terimler değil...forumda ne olursa olsun ben Müslümanım...
ne yani alevi foruma girince sünni....islami foruma girince Müslümanmı oluyorum.....
herkes düşünmekte özgürdür yargılamamak şartıyla.....
bence ben İslamiyetin emrettiği şekilde yaşamaya çalışıyorum...
ki herkes kendi hakkında öyle düşünüyor...yaşamayanları uyarmak hakkımız.....ama sorumlu değiliz...(tüm insanlar)

açtığın topikte güzel olmuş ellerine sağlık...ama dediğim gibi;

İslam; konuşmakla yayılmaz, yaşamakla yayılır...

Serkan_Devrim
21.09.2006, 16:33
tuhaf tartısmanın tuhaf halleri. ibadet iniz olmasa gayri muslumanlardan nefarkınız kalır. dıstaki deri nasıl ince ve zayıf gorunsede aslında O icerdeki pekcok kıymetli organı korur O olmazsa tüm vücut acılar icinde olur gider bunun gibi ibadetiniz olmazsa icinizdeki inancta yok olup gidecek sizi gayrimüslümlerden ayıran nasıl ibadetiniz olur? onlarda ibadet ediyor. sizi onlardan ayıran şey buysa yalnış. :)

sadece ic teki degil dıstaki de olmak zorundadır cunki O icte olanın koruyucusudur O olmazsa hertürlü mikrop geli tertemiz olan ici mahveder bunu zahirde goruyorum ibadeti sildigi anda agzı bozulmaya ve yavas yavas icindeki inanc olmeye basladı bunu fark ediyor ve ACI CEKİYOR yazık bu zahir eeeeeee.kişisel sataşmalar olmasın lütfen. ÖM ile yapınız sataşmalarınızı.

yusufçukgecegez
21.09.2006, 16:47
Sevgili ali; saptırılan şahadet başlıklı konuda yukarındaki düşüncenle ilgili fikir alış verişinde bulunmuştuk. Maide 55 i örnek verince bende tekrar Maide suresini okudum. Bazı fikirler edindim onları senle paylaşmak istiyorum.

Maide suresinin 51-68 inci ayetleri Aleviler için önemli olsa gerek. Sanırım 67. ayetle Gadiri Hum olayında Şiilerin iddaları var. Oldukça uzun ve tartışılacak bir konu.

Benim 51 ile 68 arasında gördüğüm konu bütünlüğü açısından Yahudilerle- Hırıstiyanları dost edinmeme hususuna değiniliyor. Vaktin olur 51 ile 68 arasındaki ayetlere bütünlük içerisinde bakarmısın?

Bu arada yusuf sunniliği aklama gayretinde. Bu konuları çok tartıştık. Bana gına geldi. Her defasında, namaz, hac, oruç.... yorum yapmak bile istemiyorum. ÇÜnkü herkes inancının doğrulu konusunda şartlanmış. Sunnilerde başlarını kuma sokan deve kuşu gibi olduklarından kendilerine sunulan fikirlere açık olmadıklarından, sorgulayamadıklarından, örümcek kafalı olduklarından her defasında aynı şeyleri sölemek sıkıyor.

yusuf; örümcekkafalı dedim diye sakın alınma bu tamamen sana bir iltifattır. Sunniler için kullandığım en güzel en yumuşak ifade. Forumdaki diğer yazılarımdan nasıl ifadeler kullandığımı bilirsin. Örümcek kafalı ifadesi ile sen şanslısın. Android diye bilirdim, medeniyet görmemiş çöl uşağı diyebilirdim....

Nede olsa sana biraz kanımız kaynadı. Alevi bir kız verseydik gerçi seni alevi yapcaktık ama kısmet işte...yinede örümcek kafalısın...

sn zahir.bu foruma girdiğinde duygusal bir dönemdeydim.aşkı birazcık yaşayabilmişsen bunu anlarsın,lütfen bu konuyu alet etme.benim alevi arkadaşım,namaz kılmak isteyip,ramazan orucu tutardı ve camilerde otururduk.o alevilikten bi haberdi ve gerçek aleviliği öğrenmesine ben teşvik ettim.bunun konumuzla bir ilgisi yok ama bunu açıklama gereği duydum ithamından dolayı.

ben örümcek kafalı olmayı kabul ederim.çok bilmişlik iddiam yok.çünkü herşeyi bildiğini iddia eden hiçbişey bilmeyendir.akıl cahil olan bir insanı bile doğruya ulaştırır.yeterki kullanmasını bil.kuran çok açık anlaşılır bir kitaptır.en cahil kişi bile anlar.alim kişi ise derinliklerine iner.varsayalım kuranda bir ırmaktan bahsediliyor.ilk okuyan bunun ırmak olduğunu anlar.daha okuyan,ırmağın içinde olanlarıda kavrar.dahaçok okuyan,ırmağın fizigini ve kimyasınıda anlar.bu böyle gide ama öz orda yazanın ırmak olduğudur.şimdi siz bu ayetlerdeki anlatılan,kıyam,ruku,secde ve duadan oluşan ibadetin ne olduğunu anlatın ve ayetlerle destekleyin.kuran ayeti dışında bir şey yazmayın palavra gözüyle bakarım. .putperest secde demişsin.meleklerin ademe secde etmesi putperestlikmiydi.yoksa secde tüm inaçlarda olan bir olgumudur.en başta islamda tabi.saygılar
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
arkadaşım namaz yok demedimki nasıl var oldugunu yazdım kuranda namazın kılınma şeklinden bahsediyorum sen ne diyorsun

kurandaki namazı ayetlerle açıklayabilirmisin.saygılar
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
sn deli gönül,kuran ve sünnilik ilişkisini tartışmaya davet ediyorum sizi.bugünkü sünnilerin durumu tartışma dışı.sünni islam hurafemi kurana dayanıyormu konumuz bu saygılar.

sn zahir lütfen ,namazda salat diye bahsedilen ibadetin ne olduğunu açıklayın,ayetlerle.saygılar.

yusufçukgecegez
21.09.2006, 17:40

şeklin dışında yaratana sadece kalpten olan baglılık yeter, şekil ile yapılan ibadet gercek ibadet degildir mum arkadaşımsizde şunu düşünün.kötülerin yaptığı örnek yerine kurandaki örnekleri göz önünde bulundurun.ilk secde meleklerin hz ademe secde etmesi.bunu şeklini bilmiyoruz.işte secde hakkındaki ayet mealleri.y.nuri öztürk meali.

Bakara
(34) O vakit biz meleklere, "Âdem'e secde edin" demiştik de İblis dışında tümü secde etmişti. İblis yan çizmiş, kibre sapmış ve nankörlerden olmuştu.

işte ademe secde hakkındaki ayet.secdenin şekli burda verilmemiştir

BAKARA SÛRESİ
(125)
125. Hatırla o zamanı ki, biz o evi insanlar için sevap kazanmaya yönelik bir toplantı yeri ve güvenli bir sığınak yaptık. Siz de İbrahim'in makamından bir dua/namaz yeri edinin. İbrahim ve İsmail'e şu sözü ulaştırmıştık: "Tavaf edenler, kendini ibadete verenler, rükû-secde edenler için evimi temizleyin!"

bu ayetten anlaşılıyorki,hz ibrahime,kabeyi tavaf edenler,ruku ve secde etsin diyor.bu putperestlikmi oluyor şimdi.ruku ve secde sünni namazda vardır.sünni namaz putperestliktenmi gelmiş oluyor,yoksa kuranın ayetlerimi göz önünde bulundurulmuş.ikincisi,islam öncesi araplarda hanif dinin kalıtıları mevcuttu,secde ise hz ibrahimin dininden kalmadır maksat saptırılmıştır.

ÂL-İ İMRÂN SÛRESİ
43. "Ey Meryem, Rabbinin huzurunda saygıyla el bağla. Secdeye kapan ve rükû edenlerle birlikte rükû et!"

hz meryemin secdesi putperestlikmidir.burda geçen sedceye kapanmak sözü secdenin şeklini tarif etmiyormu.ruku edenlerin yaptığı ibadet nedir.sünni namazda ruku vardır.

ÂL-İ İMRÂN SÛRESİ
113. Ama hepsi bir değildir. Ehlikitap içinden Allah için baş kaldıran/Allah huzurunda el bağlayan/hak ve adaleti ayakta tutan/kalkınıp yükselen bir zümre de vardır; gece saatlerinde secdelere kapanmış olarak Allah'ın ayetlerini okurlar.

burda secdenin ne olduğu açıkça belli değilmni.ayakta dururken secdeye kapanmak,bu secde sünni namzdaki durmdur.ayakta durmak kıyam, ve secde.

Nisa
(102) Sen içlerinde olup da onlara namaz kıldırdığın vakit, içlerinden bir grup seninle namaza dursun; silahlarını da alsınlar. Bunlar secdeye varınca, diğerleri arkalarında beklesinler. Sonra namaz kılmamış/dua etmemiş olan diğer grup gelip seninle birlikte namaz kılsınlar/dua etsinler. Dikkatli olsunlar, silahlarını yanlarına alsınlar. Kâfirler isterler ki, silahlarınızdan ve teçhizatınızdan habersiz olasınız da üstünüze bir çullanışla çullanıversinler. Eğer yağmurdan gelen bir sıkıntı varsa yahut hasta-yaralı iseniz silahlarınızı bırakmanızda sizin için bir sakınca yoktur. Ama tedbirinizi alın, dikkatli olun. Allah, kâfirler için rezil edici bir azap hazırlamıştır.

burda anlatılan hz muhammedin basında olduğu,ibadet neydi,sadece dua olsa silahlarını niçin çıkarma gereği,duyuyorlardı.dua her zaman ve her şekilde yapılacak bir ibadet değilmidir.oysa burda bahsedilen namazdır.belirli bir düzen içinde yapılır.vakitleri öyle kesindirki,savaş sırasında bile vakti geldimi,sıra ile olsada salat,namaz ibadeti yerine getirilir.

Neml
(24) "Onu ve toplumunu, Allah'ı bırakıp Güneş'e secde eder buldum. Şeytan onlara, yapıp ettiklerini süslü gösterip onları yoldan saptırmış. Artık doğruyu bulamazlar."

işte bahsettiğin putperest secdesi bu ayette anlatılmaktadır.

Araf
(206) Rabbinin katında olanlar, büyüklük taslayıp O'na ibadetten yüz çevirmezler; O'nu tespih ederler ve yalnız O'na secde ederler.

bu ayette secdenin sadece allaha yapılması hatırlatılmaktadır.yani secdeyi her inanca mensup kişiler uygulaamaktadır.sünniislamdaki secdenin farkı niyette allaha secde edilmesidir.bu yüzdendirki,canlı resmi bulunan odada namaz kılınması uygun görülmemiştir.putperestler resim ve heykellere secde ettiği ve bu adeti tekrarlamak istemedikleri için.fakat önemli olan kalpdeki niyettir.

sayın arkadaşım hala daha secdenin putperest adet olduğunu düşünüyormusun.tarafsız,akli ve mantıki bir düşünceyle.saygılar.
sünniler ne şekilde algılıyormuş namazı...sen İslamiyeti oku...Kuranı Kerimi oku...
yanlış kitabı okumuş olmayasın....aynı kitaptan bahsediyorsak...

yazık okuyamamışsın.....bari iyi yazın altınada imzanızı atın silinmesin....
olurya; yarın birgün karşınıza gelir...

sn mmum ,sünniliği kurandan delillerle anlatsan,daha faydalı olur kanaatindeyim.saygılar
Haydar DÜMEN
Cinsel Sorunlar
Cilt 3
sayfa 731

He bu kitaptan baktık okuduk sonrada namaz sunnilerin algıladığı şekilde değildir diye yazdık...
cinsel sorunlarla dinsel sorunları birbirine karıştırmışsın.:lol:

yusufçukgecegez
21.09.2006, 17:54

sn deli gönül.namazı gösteriş için kılan sünnilerin yeri cehennemdir zaten.sizin sandığınız gibi cennet falan garantilenmiyor namazla.

Bakara
(277) İman edip barışa/hayra yönelik değerler üreten, namazı/duayı yerine getiren,zekâtı verenler için Rableri katında kendilerine özgü ödülleri vardır. Korku yoktur onlar için. Tasalanmayacaklardır onlar...

namzala birlikte nasıl bir insan olunması gerektiği bu ayette tazıyor.bu ayeti inkar edecek bir sünni islam mensubu müslüman sayılmaz.ayeti uygulamayan ise günah sahibi olur.saygılar.

yusufçukgecegez
21.09.2006, 18:08

sn güneyy.bu forumda konuda her iddianın kurana dayandırılmasını teklif ediyorum.ceza ve ödül insanın anlayacağı bir duygudur.

Bakara
(82) İman edip hayra ve barışa yönelik işler yapanlar ise cennetin dostudurlar. Onlar da onun içinde sürekli kalacaklardır.

bu ayette imanlı hayır sahiplerinin cennet dostolduğu yazmaktadır.ayet allah katındandırve onun isteğidir.

Bakara
(257) Allah, iman sahiplerinin Velî'sidir; onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır. Küfre sapanlara gelince, onların dostları tâğuttur ki, kendilerini nurdan karanlıklara çıkarır. Bunlar cehennemin dostlarıdır. Orada uzun süre kalacaklardır onlar.

bu ayette ise kimlerin cehennem dostu olduğu yazar.cehennemde allahın isteğidir.cennet ve cehennemin ne olduğu tartışılır.fakat şu kesin,bir cennet ve cehennem var ve bu allahın kuranının sözü.sevgi konusuna gelince.en yakınımızda anne ve babamız vardır.kendini yetiştirmiş bir evlet babasından,annesinden korkar.fakat bu korkmak nedir.mesela okulumuzu dha başarılı bitirmeye çalışırız.çünkü ailemiz bize emek etmiş,bizim için varını yoğunu harcamıştır.onları çok sevdiğimizden,okulda başarısız olmaktan korkarız.onların emeğini boşa çıkarmaktan korkarız.onları sevdiğimizden dolayı bundan korkarız.ailemizi sevmiyor olsak,bize ne kadar emek harcarlarsa harcasınlar, bir korkumuz olurmu.yani sevgi duymazsak korkuda duymayız.saygılar.

sn deli gönül.ciddi manada gerçeği sorguluyorsanız.insanların söylediklerine değil şu ayete bir bakın.

Bakara
(277) İman edip barışa/hayra yönelik değerler üreten, namazı/duayı yerine getiren,zekâtı verenler için Rableri katında kendilerine özgü ödülleri vardır. Korku yoktur onlar için. Tasalanmayacaklardır onlar...

islamda ve sünni islamda bu ayetin hükmü geçerlidir.namaz sadece bir spor hareketimi,onuda bu ayetten anlayabilirsiniz sanırım.saygılar.

yusufçukgecegez
21.09.2006, 18:25
Selam size... Nasılsınız? afiyettesiniz inşallah? Nasıl çok mu sıcak sizin oralar? Bizim buralar gayet iyi. Ne sıcak ne soğuk...Çoluk çocuk idare ediyoz işte...Hamd olsun geçinip gidiyoruz...

Hekese selam, büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öperim. Sizide bekliyoruz. İnşallah en kısa zamanda gelirsiniz...

Nisa
(140) Allah, Kitap'ta size şunu da indirmiştir: Allah'ın ayetlerinin inkâr edildiğini, bu ayetlerle alay edildiğini işittiğinizde, bir başka lakırdıya dalıp gittikleri zamana kadar, o münafıkların yanında oturmayın. Aksi halde siz de onlar gibi sayılırsınız.Hiç kuşkusuz Allah, münafıklarla kâfirleri cehennemde bir araya getirecektir.
sn zahir.tavrınız sizi ayette açıklanan duruma düşürmez inşallah.bir kişinin cehennem var demesine alycı bir cevap vermişsiniz.cehennemin olduğunu düşünmüyorsanız bunuda ayetle ispatlayın.lütfen herkezi ,iddialarını ayetlere dayandırmaya çağırıyorum.benim mealim y.nuri öztürke ait.saygılar.

yusufçukgecegez
21.09.2006, 18:58
Size daha önce namazla ilgili yazılar yazmıştım.Şimdi size İslamın beş şartından biri dediğiniz Zekat'la ilgili şunları sormak istiyorum;Sizce Kuran-ı Kerim'de yazdığı gibi Zekat'ın anlamı nedir?Hangi Ayet ve surelerde geçer?Sünni'lere göre 40'da bir oranı Kuran-ı Kerim'de yazarmı?Bütün gelen Kitab'larda namazınızı kılın,zekatınızı verin diye emredilirmi?Buraya kadar size Zekatla ilgili bazı soruların cevabını istedim.Asıl önemli olan sizce İnfak nedir?İnfak hangi Ayet ve surelerde geçer?Size göre İnfak İslam'ın şartlarından birimidir?Zekat işin kolayına kaçmak olup,bunun aslı İnfak'mıdır?

sn ali07.bu ciddi soruyu sorduğunuz için teşekkür ediyorum.sünni islamda islamın beş şartında infak yoktur zekat vardır.önce likle zekat her müslümanın vermesi zorunlu olan bir mal veya paradır.bü yüzden beş şarta girer.infak ise daha derin bir manada.dahabir üst makamda.

hadid 10
Allah yolunda harcama yapmanıza engel ne var ki?.. Göklerin ve yerin mirası zaten Allah'ındır. Sizin, Fetih'ten önce infakta bulunan ve çarpışmaya gireniniz, bunu yapmayanlarla aynı değildir. Onlar, derece yönünden Fetih'ten sonra infakta bulunup çarpışmaya girenlerden çok daha üstündür. Allah hepsine güzellik vaat etmiştir. Allah, işleyip ürettiklerinizi en iyi biçimde haber almaktadır.

bu ayettede belirtildiği gibi,infak,kulun verilmesi zorunlu olmayıp,verilmesi halinde allah katında daha üstünlük kazandırıcak bir ibadettir.infak mecburi olmadığı halde,malını mülkünü allah yolunda,allah rızası için harcamaktır.fakat bunu yapmayanada bir ceza yoktur.fakat zekat mecburidir,bunun için islamın beş şartında yer alır.infak insanları zekattan daha fazlasına teşvik etmek içindir.sünni islamda infakla ilgili bir özeleştiri yapmak gerekirse.malını allah yolunda feda etmek,günümüz sünnilerinde oldukça zalmıştır veya başka yönlere kaymıştır.mesela cami yapımı için malından büyük para harcayanlar vardır.bu gereksizdir ve bunun yerine,yoksul ve yetime yardım edilmeli,devlete destek çıkılmalıdır.peygamberimiz zamanında böyle yapılmıştır.özellikle aşırı dinci kesimler malını allah rızası deyip,alakasız yetlere aktarmaktadır zannımca.bu ise büyük yanılgı.sünni islamda infak olmasına rağmen çok az uygulanışı kesinlikle eleştirilecek bir konudur..fakat zekatında olmadığını iddia etmek aynı derecede tartışılır.zekat olmazsa olmaz bir ibadettir.bu konudaki ayetleri zamanımın yetmeyişi yüzünden daha sonraki yazımda vereceğim.saygılar.

zekat ile ilgili ayetler,25 adet olup bir kaçını veriyorum

Maide

Bakara
(43) Namazı/duayı yerine getirin, zekâtı verin; rükû edenlerle birlikte rükû edin.

Araf
(156) "Bize hem bu dünyada güzellik yaz hem de âhirette! Dönüp dolaşıp sana geldik." Buyurdu ki: "Azabıma dilediğimi çarptırırım. Rahmetime gelince, o her şeyi çepeçevre kuşatmıştır. Ben onu; sakınıp korunanlara, zekâtı verenlere, ayetlerimize inananlara yazacağım."

Tevbe
(11) Bununla birlikte tövbe eder, namazı/duayı yerine getirir, zekâtı verirlerse, artık sizin, dinde kardeşlerinizdirler. Biz ayetlerimizi, bilen bir topluluk için böyle açık seçik ortaya koyarız.

Nur
(56) Namazı/duayı yerine getirin, zekâtı verin, resule itaat edin ki, rahmete erdirilesiniz.

mmum
22.09.2006, 10:45
[QUOTE=yusufçukgecegez]
sn mmum ,sünniliği kurandan delillerle anlatsan,daha faydalı olur kanaatindeyim.saygılar

Sayın;yusufgecegez""

Kuranı Kerimde sünnilikten mi bahsediliyo....

Kuranı Kerim İslamiyeti anlatan kitap...İslamiyeti yaşamak ve anlamak isteyen....ki görüyoruz burada herkes anlayabildiği şekilde yorumlar Kuranı Kerimi bile...açar Kitabı okur....ben ancak girdiğim uyuşmazlıkta Kuranı Kerimi hakem yapabilirim...

deli gönül
22.09.2006, 11:09
selam Yusufçukgecegez
sabah sporunu yaptınız mı?(güne zinde başlamak lazım değil mi?)
"iman edip namazı yerine getirenlerin ödülleri vardır."Haklısın ama namaza başlamadan önce gönül abdesti alın olur mu?Gönlünüz temizlenmeden isterseniz kafanız secdeden hiç kalkmasın bence alacağınız ödüller sizi hüsrana uğratacaktır.
Ayetlerden örnekler veriyorsun ama ayetleri kişiler kendileri işlerine geldiği yorumluyorlar buna ne dersin?
Bence islam kurandan oldukça uzak.Basmakalıp şekillere adapte olmuş ,beyinlerinin büyük bir kısmını kullanamayan ,kulaktan dolma bilgilerle yetinen insan toplulukları (biliyosun insanlara verilen en büyük lütuf beyinleridir)
islamı sence nasıl tam yaşayabilir.

guneyyy
22.09.2006, 15:55
Var mi dünyada günah islemeyen söyle:
Yasanir mi hiç günah islemeden söyle;
Bana kötü deyip kötülük edeceksen,
Yüce Tanri, ne farkin kalir benden, söyle

Beni özene bezene yaratan kim? Sen!
Ne yapacagimi da yazmissin önceden.
Demek günah isleten de sensin bana:
Öyleyse nedir o cennet cehennem?

hayyam nede güzel anlatmış...

yusufçukgecegez
22.09.2006, 21:52
[QUOTE=yusufçukgecegez]

Sayın;yusufgecegez""

Kuranı Kerimde sünnilikten mi bahsediliyo....

Kuranı Kerim İslamiyeti anlatan kitap...İslamiyeti yaşamak ve anlamak isteyen....ki görüyoruz burada herkes anlayabildiği şekilde yorumlar Kuranı Kerimi bile...açar Kitabı okur....ben ancak girdiğim uyuşmazlıkta Kuranı Kerimi hakem yapabilirim...sn mmum daha öncede belirttiğim gibi.biz bu forumda sünniyiz.islamız müslümanız ama,diğer islami guruplara göre sünniyiz.müslümanız desekde onlar için bişey ifade etmiyor.ehli sünnetiz ve kitabımız kuran,en azından bu forumda,bu konuyu tartışmak gerçekten gereksiz.saygılar.

yusufçukgecegez
22.09.2006, 22:02
selam Yusufçukgecegez
sabah sporunu yaptınız mı?(güne zinde başlamak lazım değil mi?)
"iman edip namazı yerine getirenlerin ödülleri vardır."Haklısın ama namaza başlamadan önce gönül abdesti alın olur mu?Gönlünüz temizlenmeden isterseniz kafanız secdeden hiç kalkmasın bence alacağınız ödüller sizi hüsrana uğratacaktır.
Ayetlerden örnekler veriyorsun ama ayetleri kişiler kendileri işlerine geldiği yorumluyorlar buna ne dersin?
Bence islam kurandan oldukça uzak.Basmakalıp şekillere adapte olmuş ,beyinlerinin büyük bir kısmını kullanamayan ,kulaktan dolma bilgilerle yetinen insan toplulukları (biliyosun insanlara verilen en büyük lütuf beyinleridir)
islamı sence nasıl tam yaşayabilir.

sn deligönül.namazın bu günkü jimnastik hareketlerinide içerebilir.ibadetin kul ile allah arasında olduğunu düşünürsek,sizin ceminizi nasıl yaptığınız beni ilgilendirmeyeceği gibi namaz kılarken ki ruh halide allahla ramızda olan birşeydir.kaldıki cezayıda mükafatıda veren odur.sizin bu konuda benim adıma.yorum yapma hakkınız yok,tıpkı benim cemde şöyle yapıyormusunuz diye yorum yapmaya hakkım olmadığı gibi.ayrıca ben sizin sapmış dediğiniz sünniliğin gereklerini ayetlerle açıklıyorum.sünni insanların uygulamaları hatalı olabilir ama bu sünni islam hatalı demek değil.ben ise sünni islamı anlatıyorum sünnileri değil.saygılarımla.
Var mi dünyada günah islemeyen söyle:
Yasanir mi hiç günah islemeden söyle;
Bana kötü deyip kötülük edeceksen,
Yüce Tanri, ne farkin kalir benden, söyle

Beni özene bezene yaratan kim? Sen!
Ne yapacagimi da yazmissin önceden.
Demek günah isleten de sensin bana:
Öyleyse nedir o cennet cehennem?

hayyam nede güzel anlatmış...

evet bende şöyle diyeyim o zaman

insan yokturki günah işlemeyen,
böyle yarattı bizi yaradan,
ve dediki,bana dua edin,
bende bağışlayayım sizi günahlardan,

bize aklı verdi yaradan,
onu en güzel şekilde kullanalım diye,
sen kendi iradenle günah işle büyüğünden,
sonra tanrı bu günahı sen bana işlettin ,
kaderimde böyle yazmışsın de,:no:

ne güzel söyletti bunu bana yaradan.

yusufçukgecegez
26.09.2006, 04:57
sünni islamda cennet ve cehennem inancı vardır.
cennet ile ilgili ayetlerin bazıları.

Bakara
(82) İman edip hayra ve barışa yönelik işler yapanlar ise cennetin dostudurlar. Onlar da onun içinde sürekli kalacaklardır.

Bakara
(25) İman edip hayra/barışa yönelik işler yapanlara şunu müjdele: Kendileri için, altlarından ırmaklar akan cennetler olacaktır. Onlardaki herhangi bir meyveden bir rızık olarak her nasiplendirildiklerinde, şöyle dileyeceklerdir: "İşte bu, daha önce rızıklandırıldığımız şey!" Bu rızık onlara buna benzer şekilde verilmişti. Onlar için orada tertemiz eşler de vardır. Ve onlar orada sürekli kalacaklardır.

Ali İmran
(142) Yoksa siz, Allah içinizden uğraşıp didinenleri seçmeden, sabredenleri seçmeden cennete gireceğinizi mi sandınız?

Ali İmran
(185) Her benlik ölümü tadacaktır. Hak ettiğiniz karşılıklar size, kıyamet günü, eksiksiz bir biçimde mutlaka verilecektir. Ateşten uzaklaştırılıp cennete sokulan kesinlikle kurtulmuş olacaktır. İğreti-sefil hayat aldatıcı bir yararlanmadan başka şey değildir.

Maide
(72) Yemin olsun ki, "Allah, Meryem'in oğlu Mesih'in ta kendisidir!" diyenler küfre batmışlardır. Mesih şöyle demişti: "Ey İsrailoğulları, hem sizin Rabbiniz hem de benim Rabbim olan Allah'a kulluk/ibadet edin! Gerçek olan şu ki, Allah'a ortak koşana Allah, cenneti haram kılmıştır. Varacağı yer ateştir onun. Zalimlerin yardımcıları olmayacaktır."

Araf
(40) Ayetlerimizi yalanlayan ve onlar karşısında büyüklük taslayanlar var ya, gök kapıları açılamayacaktır onlar için ve deve iğne deliğinden geçinceye kadar cennete giremeyeceklerdir onlar. Suçluları böyle cezalandırırız biz.

bu ayetlerde,cennetin varlığı açıkça anlatılmaktadır.insanların anlayabileceği bir cennet tarifi vardır.iyi amel sahibi insanların cennete gideceği ,orada ebedi kalacağı,ayetlere inanmayanların ise cennetlik olamayacağı anlatılmaktadır.islamda cennet ve cehennem vardır.delilimiz kurandır ve biz sünniler olarak,kurana dayanarak cennet ve cehennemi kabul ederiz.