Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilecik
isditanlebulda 20.09.2006, 05:56 mehabalar. bugüne kadar bilecik ili için herhangi bir başlık açılmamış bileciğin illeri ilçeleri ve köylerinden alevi canlar varsa cemleri gelenekleri ve köylerini tanıtsınlar sessiz kalmasınlar.. yoksa ben mi temsilk ediyorum bileciği forumda?? :)
Alevimen 20.09.2006, 06:58 forumda Bilecikli canlar var umarım bize yardımcı olurlar:
sadık (http://www.aleviforum.com/member.php?do=getinfo&u=2124)
aliservetdemir (http://www.aleviforum.com/member.php?do=getinfo&u=7600)
belgingin (http://www.aleviforum.com/member.php?do=getinfo&u=10615)
nilaymert (http://www.aleviforum.com/member.php?do=getinfo&u=3605)
amargi62 (http://www.aleviforum.com/member.php?do=getinfo&u=8155)
isditanlebulda 20.09.2006, 09:18 umarım katkılarını esirgemezler.. bekliyoruz. keşke ben bilsem de anlatsam .. daha olmadı ben büyüklerime sorup araştırıp aktarırım bileciğe gittiğimde. .
ThassosIsland 20.09.2006, 21:10 umarım katkılarını esirgemezler.. bekliyoruz. keşke ben bilsem de anlatsam .. daha olmadı ben büyüklerime sorup araştırıp aktarırım bileciğe gittiğimde. .
Bilecikte Alevi koyumu var :sarkazm
bildigim bi şehitler koyu var ama oda bursaya baglı sanırım bilecık sınırında..
Eskişehirli bir arkadaş var bileciğe yakın nicki gizem. o yardımcı olabilir. Doğrusu orda Alevi olduğuna hem şaşırdım hemde sevindim.
Bilecik'te Alevi var. Ablamın öğretmeni Bilecikli Aleviydi.
ben bilecikte okudum 3 sene ama hiç aleviye rastlamadım yaw çok kapalı bi yer zaten
isditanlebulda 20.09.2006, 23:30 bilecikte sizlerin tahmin etiğinden de fazla alevi var biz 93 osmanlı-rus harb i dönemi bulgaristan göçmenleri olarak hepimiz leviyiz bu da yaklaşık bi 10 bin küsür kişi ediyo zaten toplam nüfüs da 50 bin civarında.
ilk aklıma gelen alevi köyleri kapaklı , esemen , appazlık vbg. bunun dışında bizimkiler gibi merkezde yaşayanlar da çok bileciğin istasyon mahallesi ( mahalle diye geçse de 3 mahalleden oluşuyor. ) dalakdere diye geçen blümü de hep alevidir ve çoğunluğunu kapaklı köyünden gelenler oluşturur..
Benim komşularımın büyük bir çoğunluğu 1989 yılında Türkiye'ye gelen Bulgaristan Türkleri. Aralarında çok Alevi-Bektaşi olduğunu duydum; ama kendilerini saklıyorlarmış. Oradaki Aleviler, Bulgaristan'da Rodop dağları civarlarında içlerine kapalı bir hayat yaşarlarmış.
Bir Bulgaristan göçmeni komşumuzdan Bulgaristan'daki Alevilere dair çok nahoş şeyler duymuştum (Mum söndü..vs).
Bektaşi Bulgar ve Arnavutlar kendini saklama eğilimindeler Ayrıca Trakyadaki Bektaşi canlarda gizlenme eğilimindeler genelde ama kendini açıkca ifade edenlere büyük saygı duyuyorum.
jakelamotta 20.09.2006, 23:45 valla bende üç sene orada okudum hiç rastlamadım alevi birine....
isditanlebulda 21.09.2006, 00:31 Benim komşularımın büyük bir çoğunluğu 1989 yılında Türkiye'ye gelen Bulgaristan Türkleri. Aralarında çok Alevi-Bektaşi olduğunu duydum; ama kendilerini saklıyorlarmış. Oradaki Aleviler, Bulgaristan'da Rodop dağları civarlarında içlerine kapalı bir hayat yaşarlarmış.
Bir Bulgaristan göçmeni komşumuzdan Bulgaristan'daki Alevilere dair çok nahoş şeyler duymuştum (Mum söndü..vs).
mum söndü mü? haydaaaa burda da mı oturup bunu anlatıcaz birbirimize vardır , yoktur diye ??:hopala
şu andaki durumları yaşayışları nasıldır bilmiyorum o yüzden yorum yapmam hiç sağlıklı olmaz çünkü benim dedemin babasıgil gelmiş bulgaristandan dedem anneannem falan tc doğumlu ama bilecik için konuşucak olursak bizde saklı gizli yoktur evlerimize çokça süni girip çıkar ve 12 imamların remini hz.Ali' nin remini de hepimizin evlerinde görürüler kimliğimizi saklama gibi bir durum bizim açımızdan söz konusu değil. ama işin bir de şu tarafı var bilecik ' tr cem evi yok senelrdir bunun savaşı veriliyor inaşallh artık çözülür bu bürokratik engel.
bilecik'te biraz asimile ve ayrı bir alevilik yaşanıyor hem dedeler gelir sende bir kere dolaşırlar yani semah ve ayin yapılır ve saklı gizli değil herkes bilir yapılacağını ama bir yandan da hemen hemen tüm aleviler camiyede gider hem ramazanda hem de muharremde oruç tutulur vbg. yani kısaca sünni ve alevi inançların birbirine girdiği bir alevilik yaşanıyor.
bildiklerim bu kadar doğrudur yanlıştırın tartışmasına girmek için değil gördüğüm duyduğum kadarılya aktarmak için yazdım. ha tabiikii birden fazla alevi köyü mevcut belki bu saydıklarımdan farklı olarak saf bir alevi geleneğiyle inançlarını sürdüren kardeşlerimiz de vardır ben sadec benim ailemde geçerli olan inanç yaşantısını anlattım .
sorularınız olursa bildiğim kadarıyla seve seve cevap veririm.
saygılarımla..:clover:
bildikleri
Yazdıkların için teşekkürler. Gayet aydınlatıcı oldu.
Mum söndü olayını ben demedim. Yani bu karalama Bulgaristan'daki Alevilere de yapıştırılıyormuş orada... Bulgaristan göçmeni komşumuzdan duyunca dumur olmuştum...
ThassosIsland 21.09.2006, 00:42 delırebilirmiyim..
Bır suru bulgarıstanlı arkadasım var.gayet guzel anlasıyoruz.hıcbırınden (Alevi oldugumu bıldıklerı halde) bu sacmalığı duymadım..ama artık benım canım sıkılmaya basladı..Bu sacma mum sondu olayıda nedır..
kendi yobaz zihninde kadın ile erkeğin yanyana ...... başka bir eylem yapamayacağını varsayan sahte mollaların cem ibadeti için (g.tlerinden) uydurması.(bkz: dervişin fikri ne ise zikride odur) bu sahte mollalar, yobazlar dergahlarına tekkelerine gelenleri bu gözle gördükleri içinde son dönemde bile ülkemizde ilginç olaylar yaşanmıştır. (bkz: fadime şahin) (bkz: ali kalkancı) bu tarz uydurmalara girerler. bu tip uydurmaların benzerlerinin hristiyanlarda da olduğun umberto eco' nun gülün adı kitabında görebiliriz orada da dolcien tarikatı (ki papalıkla arası iyi olan bir tarikat değildir.) mensupları için böyle bir uydurma oldugundan bahseder ufak rahip. (bkz: bunu yapan insan olamaz)(bkz: yobaz)
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=55&highlight=mum+s%F6nd%FC
ThassosIsland 21.09.2006, 00:55 http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=55&highlight=mum+s%F6nd%FC
kusura bakmazsın arkadasım tepkım sana degıl mumsondu olayınaydı.. foruma yenı uye oldugum ıcın henuz hangı baslıklar var bılmıyorum..
burda mumsonduyu gorunce bir anda ıcımdekı kın bosalıverdı..
isditanlebulda 21.09.2006, 13:26 bence bu mum söndü tartışması faza uzamasın . hepimiz bu konuda senelerdir fazla dolu olduğumuz için gereksiz hassaslaşabiliyoruz. ama konun tartışılma yeri burası değil. bu topiğin m.söndüyü tartışmak için açılmadığı aşikar.
teşekkürler..
Ardahanlı 23.09.2006, 18:08 Merhaba benim ailemde Bilecik Bozüyük'te ikamet ediyor....Bozuyuk'te Ardahan,Elazığ,Tunceli'den göç edip gelen alevi canların sayısı azımsanamayacak kadar çoktur....
Benim komşularımın büyük bir çoğunluğu 1989 yılında Türkiye'ye gelen Bulgaristan Türkleri. Aralarında çok Alevi-Bektaşi olduğunu duydum; ama kendilerini saklıyorlarmış. Oradaki Aleviler, Bulgaristan'da Rodop dağları civarlarında içlerine kapalı bir hayat yaşarlarmış.
Mum söndü konusunda alevilere yakıştırılan şeyi bilmeyen yok bu forumda. Ancak sen niye bunu söyleme gereği duydun anlamak zor.
asd.1950 27.09.2006, 21:01 bilecikte sizlerin tahmin etiğinden de fazla alevi var biz 93 osmanlı-rus harb i dönemi bulgaristan göçmenleri olarak hepimiz leviyiz bu da yaklaşık bi 10 bin küsür kişi ediyo zaten toplam nüfüs da 50 bin civarında.
ilk aklıma gelen alevi köyleri kapaklı , esemen , appazlık vbg. bunun dışında bizimkiler gibi merkezde yaşayanlar da çok bileciğin istasyon mahallesi ( mahalle diye geçse de 3 mahalleden oluşuyor. ) dalakdere diye geçen blümü de hep alevidir ve çoğunluğunu kapaklı köyünden gelenler oluşturur..
Evet can doğru söylüyorsun. Ben de Bilecik İstasyonu karşısındaki Aşağıköy'denim. Ancak sizin sözünü ettiğiniz yerli, türkmen veya balkan göçmeni Alevilerdir. Bizim Aşağıköy'de 1950 li yıllarda 4 Alevi ailesi vardı. Bunlar Dersim'den sürgün edilmiş Alevilerdir. Bu anlamda Bilecik Köylerinde de Dersimli Alevi vardır. Aşağıköyde sanırım 3 Alevi ailesi kaldı. Ancak bu 4 aileden yaklaşık 30 aile çıktı. Bu ailelerin büyük çoğunluğu başka illerde yaşıyor. Benim Bursa'da yaşadığım gibi.
isditanlebulda 02.10.2006, 05:18 mesaj yazan bilecikteki canların sesini duyuran herkese teşekkürler ancak bilecikteki alevilik yaşantısı hakkında da bildiklerimizi yazarsak paylaşım açızından bence daha faydalı olur.
Ardahanlı 16.10.2006, 14:04 Bozuyukte Hacı Bektas-ı Veli derneği var...cem evi yapmak gb bir çaba içerisindeler bildiğim kadarıyla.Her yaz piknik düzenlenmeye basladı..Bu sene ikinci piknik wardı...Deyişlerimiz,semahlarımızla süslenmiş hoş bir etkinlikti....
isditanlebulda 13.11.2006, 23:53 büyükler , ileri gelenler bu iş için uzunca bir süredir çaba harcıyorlar ama maalesef henüz bi çözüme ulaştırılamadı durum . hangi hükümet başa gelirse gelsin duymadı bilecikli alevilerin sesini!!her zaman seçim kampanyası dahilinde oy vaadi olarak kaldık ve hep kandırıldık!
amargi62 09.02.2007, 22:30 selam canlar görüyorum bir çoğunuz bilecikteki alevi vatandaslarımızı merak ediyor bir süredir internet aleminden uzak kaldığım için yazamadım bilecik eskişehir istanbul rasında kalman küçük bir ildir burada az sayıda da olsa yörük türkmen alevileri bulunmakta bileciğin merkezinde sadece memur olarak gelen ve 1938 dersim sürgünü alevileri bulunmaktadır bende bunlardan biriyim bulunduğum ilcede osmaneli ben tek yerleşik aleviyim ailem 1938 dersim sürgünü forumdaki aliservetin akrabasıyım bunun yanında gölpazarı ilçesinde 3 köy alevi vatandaşımız var susuz köyleri yukarı suzuz geleneklerine hala bağlı ama aşağı suzuz asimile olmus durumda genelde gerici bir halka sahip olan bilecikte alevilere bakış hiçte iç açıcı değil benim yıllarca verdiğim uğraslarla bir nebzede olsa bunu ilçemde yani osmanelide bir parça kırdım insanlara çeşitli kaynaklarla bazı gercekleri görmelerini sağladım ve bundada baya yol katettim
bir arkadaşın bahsettiği şehitler köyü bursa inegöle bağlı her mayısın ilk haftasında hasan dede etkinliklerini yapan ve bundada çok başarılı olan bir köy tüm alevi canları bu köyün etkinliklerinde görmek bizleri mutlu eder ben bilahere tam tarihini yine yazarım çok kalabalık ve organize bir etkinlik olduğunu göreceksiniz bilecik yöresinden daha fazla bilgi almak isteyen arkadaşlara dilimin döndüğü kadar yardımcı olmaya çalışırım hepinize selamlar
amargi62 11.02.2007, 20:19 ali abi buyazımı okursan ben aziz adresim
selamlar
amargi62 11.02.2007, 20:40 bilecikteki alevilik konusunda merak ettiğiniz herseyi sorabilirsiniz onun için msn mi veriyorum biryazımdada dediğim gibi alevi vatandaşimız çok az birkaç türkmen köyünden başka yok diğer alevi vatandaslarımızda memur ve 1938 sürgünü dersimliler ama sayımız ne olursa olsun kimlığimizi saklamaz ve insanlara gerçekleri gösterirsek çok daha iyi olur şimdiye kadar ne çektiysek kapalı yaşamdan çektik ehlibeyt sülalesini öldüren sunnilere kapalı kalarak meydanı onlara bırakmayalım kerbalada peygamberin göznurlarını katledenlere onlara binbir eziyet çektirenlere gerçekleri gösterelimki gerçek müslümanlığın muhammetle birlikte alinin yaydığını onların kusaklar sonra müslüman olduklarını ispat edelim sanki adamlar hiç birsey yapmamış gibi hem ehlibet sülalesini öldürüyorlar bu yetmemiş gibi islamiyeti kendilerine malederek bizlere çeşitli yakıştırmalar yapıyolar hertürlü ahlaksıslığı yapıyolar sonra bizlere çamur atıyolar insanları allah adına yaptık deyip tekbir sesleriyle yakıyolar gözlerini tornavidayla oyuyolar sizin neslinizden ne hayır gelir diye hamile kadınların karnındaki bebeleri öldürüyolar ve utanmadan islamın gerçek kurucusu bizleri hiçe sayarak islamı kabulleniyolar allah bunları kafaları seccadeden hiç kalkmasa bile affetmeyecek işte bu yezitlere gerçek islamın koruyucusu kurucusu ve uygulayıcısı olduğumuzu anlatmamız lazım pirimiz ali ehlibeyti ve biz ali sevenlerin ilk müslümanlar olduğumuzu üzerine basa basa anlatalım artık susma zamanı değil gerçekleri anlatma zamanı hepineze saygılar sunarım
dogan_09 11.02.2007, 21:21 bilecik küçük bir ilimiz bursaya eskişehire sınır ülkücü vede sünni kesmin agırlıklı oldugu bir yer merkeze baglı 21 köyü vardır alevi köyleri demeyim de alevi vatandaşları vede alevi muhtarları gördüm ben askerligimi bilecik il jandarma komutanlıgında yapmıştım.bölük komutanım hala orada kendiside alevidir eski alay komutanımızda tokat zile liydi oda aleviydi.bilecik köylerini hemen hemen hepsini gezdim gördüm ilçelerinide gezdim bozöyük birazdaha güzel kanımca.halk la askeriyenin araısı gayet iyi.zaten geçimide askeriye vede ünivli gençler türkiyenin mermer ocagı deposudur dagları hatta bilecik valisi eski çanakkale valisidir hani sukikastte düşürülüp yaralı kurtulan ismini hatırlayamadım (şimdiki valisi musa çolak) şeyh edabalisi ile ünlü 5 tane olimpiyat yüzme havuzu ile ünlü ama hiç biri bitmemiş başlanmış yarıda bırakılmış trilyonların çöpe atıldıgı bilecik trilyonluk asvalt hikayesiylede meşhur ilk yapılan yolu fay hattı üstünde oldugu yıllar sonra anlaşılınca tirilyonların harcandıgı yol açılmadan kapanım 500 metre solundan tekrar başlandı bu sefere bitirilmedem bırakılmış. taşı mermer topragı seramik olan bilecik in sanayiside çok gelişmiştir türkiyenin en büyük giyim magazası abbade bilecikte hizmet veriyor necmettin erbakana ayittir.ayrıca düz yol bulamassınız iniş çıkışlıdır.eski sanayinin üstünde M tipi kapalı ceza evi vardır çok büyüktür şimdide hemen arkasına büyük bir işhanı açıyorlar mahkumlar orada çalışacakmış.mauhkum aramalarına girdigimizde sohbet ederdim çogu şiiydi ve zencilerdi şiilerin koguşlarında hep hz.alinin resmi vardı ve bir kütüphaneden fazla kitapları vardır.sütlük köyünden çok çekmiştik kürt sünni kavgası ölümle sonuçlanınça bir köy boşalmıştı kandavası oldu.köylerinin hemen hemen hepsi göçmendi dogudan her ilden insan vardı batman,mardin urfa,elazig.
platonika 07.03.2007, 01:05 ben bilecikte okuyorum.alevi lerinde yasadigi bir yerdir.cemevi hala olmayan ender illerdendir kendisi.oysa cami yapilir her yil.umarim en kisa zamanda yapilir.oysa hep oy zamanlari vaaatlerde kalmis bu.bu sefer olur umarim.aleviler genelde istasyon mahallesi yakinlarinda ki koylerde kalirlar.merkezde de cok vardir tabi memur olarakta.ogrenci olarakta gelenler coktur
burada okumak istemek isteyen ogrenciler cok kucuk bir yer evden cikmiyoruz.sosyal ektiviteleri yok.yani simdiki aklim olsa gelmezdim ama kader.34 bin civarinda nufusu vardir merkezinde.esnafi ogrenci ve askerlerden gecinir.ama pek kiymet bilmezler.bana 250 kurusluk suyu 750 satmaya kalkanlar oldu.hepsi icinde konusmuyorum tabii.kiralar cok pahalidir.nasil geiyo gunler anlamadim/
asd.1950 22.03.2007, 18:38 Aziz merhaba.
Nikinden çıkaramadım. Beni msn'ye kaydedersen görüşürüz. Selamlar.
aliservetdemir@hotmail.com
umutdurmuş60 09.08.2007, 00:10 Selamlar Canlar Ben Bİlecİke Kpss Sonucunda Atandim Yakinda Bİlecİke GİdeceĞİm Ve İŞe BaŞlayacaĞim Ama Hangİ İlÇe OlduĞunu Bİlmİyorum Ama Bİlecİke Battal Gazİ Soyundan Bİr Alevİ Gİdİyor Onu Bİlİyorum.
büyükler , ileri gelenler bu iş için uzunca bir süredir çaba harcıyorlar ama maalesef henüz bi çözüme ulaştırılamadı durum . hangi hükümet başa gelirse gelsin duymadı bilecikli alevilerin sesini!!her zaman seçim kampanyası dahilinde oy vaadi olarak kaldık ve hep kandırıldık!
Merhaba,
Haftasonu Bilecik'teydim. Ayaküstü istasyon mahallesinden alevi bir kişi ile tanıştım. Merkeze bağlı Kapaklı köyündenmiş. Bilecik'e giden canlar tren garının orda kapaklıların derneği var, ona uğrayabilirler.
Kapaklılı genç köyünde cami olduğundan ve farzları yerine getirdiklerinden bahsetti. Umarım asimile olmazlar.
platonika 06.12.2007, 01:45 Bilecikte çok alevi var.Universitelerden gelenler,askerler ve yerek halk olarak.
isditanlebulda 02.02.2008, 09:29 arkadaşlar hepinize teşekkürler. herkes kendince bilecik hakkındaki fikirlerini yazmış.olumlu olumsuz.
yalnız izninizle düzeltmek istediğim bir kaç konu var bir arkadaşım kapalı bir yerdir demiş Bilecik için orada doğup büyümüş biri olarak bunun doğru olmadığını söyleyebilirim çünkü hiç bir zaman bunun yaptırımını yaşamadık aksine istanbul'dan daha güvende hissederim ben yazlık kıyafetlerle kendimi Bilecik'te ama kasttettiğiniz herhangi bir tatil şehrindeki rahatlıksa evet o pek mümkün değil bikiniyle, plaj kıyafetiyle dolaşamzsınız :)
ikinci bir arkadaşım da ülkücü bir şehir diye yazmış buna d akatılamayacağım ülkücü görüşe sahip Bilecikliler ve Bilecik de ülkücü bir örgütlenme var Bilecik'in geneline yayıp manşete taşıyabileceğiniz düzeyde değil.o konuda yanılıyosunuz .
siyasi dağılım konusunda size şu anda net rakamlarla bilgi veremem ama chp/dsp/shp/akp/mhp/dyp/anap yıllar içerisinde Bilecik'ten oy almış ve taraftarları olan partiler.(daha önceki dönemler için yaşım elvermiyor bilgi sahibi olmama :) )
saygılar.
Kuzey Egeli 02.02.2008, 13:43 Ben de hiç duymadım bilecikte alevi olduğunu.Fakat canlardan haberdar olmak istiyom
Bunu hepimiz istiyoruz.
Kuzey Egeli 02.02.2008, 13:54 Canlar işte bundan nefret ediyorum.Alevilerin sünnileşmesinden.Bir insan ya alevidir,ya sünni dir. ikisinin ortası olamaz.Ha hepimiz aydın olalım,inançlara saygı duyalım.Ama sanki bir alevinin camiye gitmesi,cuma namazı,ramazan orucu...hobi gibi geliyor.Siz hiç Muharrem ayında et yemeyen sünni gördünüz mü? ya da sünni köyünde hiç cemevine rastladınız mı?Lütfen kendi inancımızdan korkmayalım.Dejenere olmayalım.Size bir şey söyleyeyim mi dejenere olmuş alevi hiç bir şeye benzemiyor,garip bir varlık oluyor.Bunun en güzel örneği çamuroğlu,hüseyin akyüz...Evet mutlakada Bilecikte de alevi vardır.Bekliyoruz onları bizi biz inkar edersek zulme ,kıyıma uğramayı hak etmiş oluruz.
|