Balabanli
07.11.2005, 22:05
bu konunun devamini burda tartisilmakta daha iyi buluyorum
Konunun özetti
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1889
Arkadaslar düsüncelerinizi bekliyorum
Balabanli
Yakapınarlı
07.11.2005, 22:20
neden burada tartışılıyor onu anlamadım
ilhami_can
17.11.2005, 21:37
" O dönemdede Atatürk bi nevi alevileri korudu, ama tabi bunuda babasinin hayirina yapmadi. Karsilikta bekliyordu. Alevilerde herzaman oyunu onun partisine verirdi. Yani al ver politikasi gibi dûsûnelim." demişsin
zaten o dönemde tek partili istem vardı. yani başka parti yoktu.
bence Atatürkün alevileri sevmesinin nedeni alevilerin daha açık görüşlü olması devrimleri daha çabuk benimsemeseydi.zaten Deniz'in Atatürkcü olmaması meselesi ise tamamen saçma bence. o zaman Samsuna Mustafa Kemal Yürüyüşü işe yola çıkmaları neydi sence.
" O dönemdede Atatürk bi nevi alevileri korudu, ama tabi bunuda babasinin hayirina yapmadi. Karsilikta bekliyordu. Alevilerde herzaman oyunu onun partisine verirdi. Yani al ver politikasi gibi dûsûnelim." demişsin
zaten o dönemde tek partili istem vardı. yani başka parti yoktu.
bence Atatürkün alevileri sevmesinin nedeni alevilerin daha açık görüşlü olması devrimleri daha çabuk benimsemeseydi.zaten Deniz'in Atatürkcü olmaması meselesi ise tamamen saçma bence. o zaman Samsuna Mustafa Kemal Yürüyüşü işe yola çıkmaları neydi sence.
atatürk kürtleride korumştu alevileride yanılmısam tunceli dersimde 38 sürgünleri diye durum söz konusu atatürk bu konuda bişey yapmamıştır susmaktan başka... aleviyi dogdum ama kemalist dogmadım yaşaşaydı maraş olaylarınada sivas olaylarınada suskun kalır dı bence...
ilhami_can
18.11.2005, 15:26
atatürk kürtleride korumştu alevileride yanılmısam tunceli dersimde 38 sürgünleri diye durum söz konusu atatürk bu konuda bişey yapmamıştır susmaktan başka... aleviyi dogdum ama kemalist dogmadım yaşaşaydı maraş olaylarınada sivas olaylarınada suskun kalır dı bence...
"Atatürk 1936 da mecliste tunceli kanununu çıkarttı.Madderlerin en göze çarpanları şöyleydi.
1-Silahlarınızı bırakıp Askerlik yapacaksınız.
2-Vergi vereceksiniz
Bu kanunları önce kabul etti bu tunceliler silahlarını teslim etmeye başladılar.Kurulan Asker toplama karakollarına teslim olmaya başlamışlardı.
O seneler Ulu önderimiz Hatay meselesiyle çok yakından ilgileniyor ve hatayın ana vatana katılması için çalışmalar yapıyordu.Hataydaki sonu fransızlar görmeye başlayınca Tuncelideki Aşiretleri kışkırttılar. teslim olunan karakolları basıp teslim olanları ve askerleri öldürmeye başlamışlar"
bu bi internet sayfasından alıntıdır. tabi bu yeterli değil öyle bi harekatın olması için. Atatürk harekat başlasın dediğinde sadece isyanı başlatanları yakalanıp cezalarının verilmesini istemiştir. ama dönemin önemli kurmayları başka şeyler yapmışlardır.