Orijinalini görmek için tıklayınız : Ramazan ve Oruç

redyellow
21.09.2006, 13:59
Mübarek ramazan ayı geliyor. Pazar günü bu senenin ilk orucunu tutacağız inşaallah.

Tüm oruç tutan arkadaşlarımın ramazanlarını tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını yaradanımızdan niyaz ediyorum.

ORUCU NASIL TUTMALIYIZ?

Oruç, kelime anlamiyla bir seyden uzaklasmak, bir seye karsi kendini tutmak demektir. Dinî anlamda ise oruç, tutmaya ehil olan kimselerin niyet ederek ikinci fecirden itibaren günesin batisina kadar orucu bozan seylerden korunmalidir. Yani oruç, belli bir süreyle yeme, içme ve cinsel isteklerden uzak durmaktir.

Oruç, Bakara suresinin 183. ayet-i kerimesi mucibince mazereti olmayan her erkek ve kadin Müslümana farzdir. Herkesin bu ayda farz olan orucu tutmasi sarttir. Çünkü, Cenab-i Hak, yeryüzünü essiz nimetleriyle bir sofra haline getirmistir. Sayilmayacak kadar çok nimetlerini dizmesiyle bize, Rahman ve Rahim oldugunu gösterdigi gibi, milyarlarca hücremizin gida ihtiyaçlarini da teker teker zamaninda ulastirmakla Rububiyetini (Her seyin Rabbi oldugunu) de ifade etmistir. Böyle bir Rububiyete Ubudiyetle (kulluk) karsilik vermek gerekmez mi? Elbette gerekir. Iste ramazan ayinda oruç tutan Müslümanlar birdenbire muntazam bir ordu hükmüne geçerler. Bilhassa aksama dogru Cenab-i Hakk’in ziyafetine davet edilmis bir sekilde “Buyurunuz.” emrini bekliyorlar gibi bir “kulluk” tavri gösteriyorlar. Böylece, o sefkatli, hasmetli ve genis Rahmaniyete karsi, büyük ve intizamli bir sekilde kulluk vazifesini yerine getirmis olarak karsilik vermis olurlar. Acaba kendini insan kabul eden bir varlik, böyle bir serefli vazifeye istirak etmez mi?

Oruç, toplumu terbiye etmelidir. Içtimaî hayata baktigimizda, insanlarin maddî yönden çesitli imkânlar içerisinde yaratildigini görürüz. Cenab-i Hak bunun için, devamli zenginleri fakirlerin yardimina davet ediyor. Normalde bir zengin (tok), bir fakirin (açin) halini disaridan bakmakla yeteri kadar idrak edemez. Oysa oruç, fakirin açliktan dolayi acinacak halini zengine daha iyi anlatabilir.

Eger oruç olmasa pek çok zengin ve nefisperest insan, açlik ve fakirligin ne kadar elim ve sefkate muhtaç oldugunu anlayamazlar. Iste oruç, zengini, fakirin haliyle hallendirdiginden dolayi, ihtiyaç içinde kivranmanin ne demek oldugunu bizzat yasayarak idrak ettiriyor. Bu sayede de toplumda, insanlar arasinda bir yardimlasma, bir sosyal dayanisma ve hemcinsine karsi bir sefkat duygusu olusuyor.

Oruç, nefsi terbiye etmelidir. Nefis, kendini hür ve serbest ister. Kendisine sinir koymaya razi olmaz. Hatta “Ben sizin en büyük rabbinizim.” (Naziat/24) diyen Firavun gibi hayalî bir ilâhligi ve diledigi gibi hareketi, fitrî olarak arzu eder. Sinirsiz nimetlerle terbiye oldugunu düsünmek istemez. Bilhassa dünyada servet ve iktidari da varsa, gaflet de yardim etmisse, hirsizcasina ilâhî nimetleri hayvan gibi yutar. Allahu Teala böyle insanlara: “(Allah’in nimetlerini) hayvanlarin yedigi gibi yerler.” diyor.

Iste ramazan ayinda en zenginden en fakire kadar herkesin nefsi anlar ki, kendisi malik degil memlük, yani köledir. Böylece nefis, hayalî rububiyetten uzaklasir ve ubudiyet tavrini takinir.

Oruç bir ibadettir. Ibadetler ise insanlari kötülüklerden alikoyar. Eger bir ibadet insani kötülük yapmaktan uzaklastirmiyorsa, o kisi ibadetinde samimi olmadigi gibi, o ibadet de Allah katinda makbul degildir. Oruçlu insanin uzak duracagi bir çok kötülükler vardir. Çünkü oruç, sadece agiz ve mide ile tutulmaz. Oruç, bedenin bütün organlari ile tutulur. El, haramdan uzak durmakla oruç tutar. Göz, haramdan sakinmakla oruç tutar. Kulak, dedikodu ve giybet dinlemekten uzak durmakla oruç tutar. Agiz, yalan söylememek, küfür etmemek, iftira ve giybet yapmamakla oruç tutar. Oruçlu bir insan her dakika ibadetle, yani Allahu Tealaya kulluk vazifesini yerine getirmekle mesgul oldugunu bildigi için, ibadetle isyan, sevap ile günah, emir ile yasak hiç bir zaman bir arada bulunamaz. Bundan dolayi oruçlu insan hep ibadet etmenin bilinci içerisinde olur. Ibadetler ciddiyet ve samimiyet ister. Allah’in huzurunda oldugunu bilen insan laubali davranislardan uzak durmak zorundadir. Eger oruç tutmak sadece yeme ve içmekten uzak durmak olsaydi, kendisine herhangi bir yiyecek verilmeyen hayvanlar da oruç tutmus olurlardi. Oysa biz insanlar, hayvanlardan farkli olarak bir sorumluluk tasimaktayiz. Bunlardan birisi de ibadetlerimizde samimi olmamizdir. Fakat ne yazik ki bugün toplumumuzda öyle insanlar vardir ki, sahurdan iftara kadar oruç tutuyor, iftardan da sahura kadar kahvehane köselerinde kumar oynayabiliyor, ya da oruçlu oldugu halde ticarî iliskilerinde harama yönelebiliyor veya yalan söyleyebiliyor. Agzindan küfür hiç eksik olmadigi gibi harama bakmaktan da hiç geri durmuyor. Iste yüce dinimiz bunu reddediyor? Peygamber Efendimiz bir hadis-i seriflerinde buyuruyor ki: “Oruç perdedir. Biriniz bir gün oruç tutacak olursa kötü söz sarf etmesin, bagirip çagirmasin. Birisi kendisine yakisiksiz laf söyleyecek veya onunla kavga edecek olursa, “Ben oruçluyum, desin (ona bulasmasin).” Yine baska bir hadiste de Efendimiz (s.a.v.): “Kim yalan söylemeyi, yalanla is yapmayi birakmazsa, Allah’in onun yemesini, içmesini terk etmesine ihtiyaci yoktur.” buyuruyor.

Evet demek ki oruç, sadece yemeyi ve içmeyi terk etmek degil, bazi kötü aliskanliklari da terk etmektir. Çünkü oruç, insan için bir kalkandir. Bir taraftan insani kötülüklerden koruyan kalkan oldugu gibi, diger taraftan da insani atesten koruyan bir kalkandir. Bu kalkana sahip olmak da orucu, riyakârliktan, kötü ve haram seylerden uzak, ihlâsli bir sekilde tutmakla olur. “Oruçlunun uykusu ibadettir. Susmasi tesbihtir, amelleri misliyle kabul edilir, duasi makbuldür, günahi affedilir.” buyuruyor Rasulullah (s.a.v.) Efendimiz.

Oruç sabirdir. Oruç sihhattir. Oruç, en makbul, en sevapli bir ibadettir. Allahu Teala: “Oruç benim içindir. Onun mükâfatini ben verecegim.” buyuruyor. Bir hadisi serifte de: “Kiyamet gününde oruç hariç diger ibadetlerin sevabi kul hakki alacagi olanlara verilir. Ancak oruca dokunulmaz, onunla da Allah kulunu cennetine koyar.” buyruluyor.

Orucu saglikli olacagimiz inanciyla tutmaliyiz. Bugün modern tip, bazi hastaliklara karsi bir koruyucu ilaç olarak orucu tavsiye etmektedir. Doktorlar hastalarina perhiz reçeteleri vererek bazi seyleri yemeyi veya çok yemeyi yasaklamaktadir. Çünkü hastaligin evi midedir. Sagliga uygunsuz olarak tika basa yemek hep zararli olmustur. Bunu bilen Allah-u Teala orucu farz kilmis, Rasulullah Efendimiz de: “Oruç tutunuz ki sihhat bulasiniz.” buyurmustur.

Orucu dualarimiz kabul olacagi inanciyla tutmaliyiz. O mübarek günlerde devamli dua etmeli, Cenab-i Hak’tan hayirli isteklerde bulunmaliyiz. Islâm aleminin kurtulusu, isyan aleminin de islahi için dua etmeliyiz. Hayirlarin fethi, serlerin defi için dua etmeliyiz. Gecelerimizi mümkün oldugu kadar namaz ile geçirmeliyiz. Sadece ramazan Müslümani olmamaliyiz. Yilin on bir ayi namaza hiç ugramayip da bir ay namaz kilmak veya on bir ay boyunca Islâm disi bir hayat yasayip bir ay Müslümanca yasayan insanlardan olmamaliyiz. Yoksa Rasulullah Efendimizin: “Nice oruçlu insan vardir ki, orucundan nasibi sadece aç ve susuz kalmasidir. Ve nice geceleri ibadetle geçiren vardir ki, bundan nasibi sadece uykusuz kalmasidir.” hadisine müstehak oluruz.

Orucu agiz kokumuzun, misk kokusundan daha hos olacagi inanciyla tutmaliyiz. Çünkü içki kokan, sigara kokan, dedikodu, giybet, yalan... kokan agiz, oruç dolayisi ile bunlardan uzak kalacak ve hep ibadetle, zikirle, dualarla mesgul olacaktir. Bundaki tek amaç da Allah rizasi olacaktir.

Orucu öbür dünyada, bizleri atesten koruyan bir kalkan, bir zirh olacagi inanciyla tutmaliyiz. Çünkü Rasulullah Efendimiz hiçbir zaman yalan söylemeyecegine göre, samimi bir sekilde sirf Allah rizasi için, bütün sartlarina uyularak tutulan orucun insanlar için atesten koruyan bir kalkan olacagini müjdelemistir.

Oruç insana manevî bir haz verir. Insanin nefsine dizgin vurmasiyla onu hayvanî alemden uzaklastirip, yemesi içmesi olmayan ve hiçbir zaman günah islemeyen melekiyet alemine yüceltir. Zira insan, meleklerden üstün olabilecegi gibi hayvanlardan daha asagi da olabilmektedir. Seçim tamamen kendisinindir. Hür bir iradeye sahiptir. Fiillerin yaraticisi Allah (c.c.) tir. Fakat o fiilleri kesb eden (kazanan, isteyen) insanin kendisidir. Allahu Teala hiçbir zaman kulunun, hayvanlardan daha asagi olmasina, öyle sefih bir hayat yasamasina razi olmaz. O, hep iyi olmamizi ve iyi mükâfatlar hak etmemizi arzular. Öyleyse biz Müslümanlar da onun arzusuna uyarak hep iyiye, dogruya yönelmeli, ibadetlerimizde sadece ve sadece O’nun rizasini murad eden bir ihlâs içerisinde olmaliyiz.

Kaynak: Veysel Koçyigit, ilkadim dergisi

Naci
21.09.2006, 14:59
Mübarek ramazan ayı geliyor. Pazar günü bu senenin ilk orucunu tutacağız inşaallah.

Tüm oruç tutan arkadaşlarımın ramazanlarını tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını yaradanımızdan niyaz ediyorum.

pazar günü bu senenin ilk orucunu tutacağız demişsiniz. Bucümlenizde iki yanlış var , birincisi genelleme yapmışsınız ki alevi toplumu bu orucu tutmaz. İkinci yanlışınız bu senenin ilk orucu olam muharrem orucunu tuttuk (hak kabul eyler ise). Neden böyle yazdığınızı anlamıyorum.
Tüm oruç tutanların ramazanlarını tebrik ediyorsunuz, tutmayanların ramazanını tebrik etmiyorsunuz. Ayrımcılık yakışır mı?
Hak kabul eylesin tuttuğun oruçları

selva
21.09.2006, 15:22
tuttuğunuz orucunuz kabul ola ramazanda hepimize mübarek ola ama nacininde dediği gibi ne o öyle muharremi hak kabul eylerse demek.oruç veya başka ibadet olsun allahın adına tutuyoruz ve kim olursa olsun allah ibadetleri kabul eylesin.hem bizim yaptığımız ibadete allahın ihtiyacı yok. allah bunları biz kullarına manevi olarak insan rahatlasın huzur bulsun diye yapın demiş.kim doğru kim yanlış allah bilir allah dilimizden çıkan her yanlış kelime için bizi af eder inşallah sayın red yellow

redyellow
21.09.2006, 15:27
pazar günü bu senenin ilk orucunu tutacağız demişsiniz. Bucümlenizde iki yanlış var , birincisi genelleme yapmışsınız ki alevi toplumu bu orucu tutmaz. İkinci yanlışınız bu senenin ilk orucu olam muharrem orucunu tuttuk (hak kabul eyler ise). Neden böyle yazdığınızı anlamıyorum.
Tüm oruç tutanların ramazanlarını tebrik ediyorsunuz, tutmayanların ramazanını tebrik etmiyorsunuz. Ayrımcılık yakışır mı?
Hak kabul eylesin tuttuğun oruçları

değerli arkadaşım;

bana genelleme yapmışsınız diyorsun ama sende genelleme yapıyorsun:)

alevi toplumu bu orucu tutmaz diyorsun, hayır ben biliyorumki bir çok alevi arkadaşımız ramazan ayında oruç tutuyorlar, bizzat kendim tanıyorum.

bu senenin ilk orucu derken de bu seneki ramazan ayının ilk orucunu kasdettim, yoksa tabiki sene içerisinde muharrem orucunu tutanlar var, nafile oruç tutanlar var, kaza orucu tutanlar var.

"oruç tutanların ramazanlarını tebrik ediyorsunuz tutmayanlarınkini tebrik etmiyorsunuz" diyorsunuz.

oruç tutan, tutmayan herkesin ramazanını tebrik ediyorum desem bu doğru olurmu?

Ramazan ayında oruç tutmuyorsa, ramazan orucunu kabul etmiyorsa, bu insanı kabul etmediği bir şey için tebrik etmek doğru olurmu?

ben doğru olmadığını düşündüğüm için yazmamıştım.

eğer olur diyorsanız yazayım:

ORUÇ TUTAN TUTMAYAN HERKESİN RAMAZANINI TEBRİK EDİYORUM.

selamlar

tuttuğunuz orucunuz kabul ola ramazanda hepimize mübarek ola ama nacininde dediği gibi ne o öyle muharremi hak kabul eylerse demek.oruç veya başka ibadet olsun allahın adına tutuyoruz ve kim olursa olsun allah ibadetleri kabul eylesin.hem bizim yaptığımız ibadete allahın ihtiyacı yok. allah bunları biz kullarına manevi olarak insan rahatlasın huzur bulsun diye yapın demiş.

selva hanım "muharremi hakkabul ederse" diye ben yazmadım.

kim doğru kim yanlış allah bilir

amenna..

allah dilimizden çıkan her yanlış kelime için bizi af eder inşallah sayın red yellow

amin... binlerce defa amin.

Zahir
21.09.2006, 15:31
Yani oruç, belli bir süreyle yeme, içme ve cinsel isteklerden uzak durmaktir.

Bakara 187. ayet
"Oruç gecelerinde kadınlarınızla cinsel ilişkide bulunmanız size helal kılındı.................."

Bakın arkadaşlar bu üye Allahın dinini nasıl saptırıyor. Allah diyor ki cinsel ilşkide bulunabilirsiniz. Bu arkadaşda diyor ki "cinsel ilişkiden uzak durmak"

Eğiteceğiz sizi eğiteceğiz. Yıllardır saptırdınız islamı. Yıllardır yaktınız, yıktınız, astınız, kestiniz... İslam diye Arap Putperestliğini koydunuz milletin önüne. İslamı öcü gösterdiniz. Nefret ettirdiniz insanlardan. Ama artık bu işe dur diyenler var. Artık Kurana dört elle sarılan, dini allaha has kılanlar var.

Yetti gayri artık yobazlığınız...

müttaki
21.09.2006, 15:36
benim kafama takılan bişey var biz Kuranı ramazanda indirdik deniyor ama herkes biliyor ki Kuran tüm sene içinde ayet ayet nazil olmuştur o halde Ramazan ayıdandan kasıt bir Ay olmamalı...

selva
21.09.2006, 15:37
sayın zahir arkadaşın cinsel ilişki ile ilgili yazdıkları oruç tutma saatleri olsa gerek zaten orucu tuttuğun saatler arasındada bunlardan zaten uzak duruyorsun .amaç nefsine hakim olmak değilmi?kelime hatası yapılmış olabilir

redyellow
21.09.2006, 15:43
"redyellow´isimli üyeden Alıntı
Yani oruç, belli bir süreyle yeme, içme ve cinsel isteklerden uzak durmaktir."

Bakara 187. ayet
"Oruç gecelerinde kadınlarınızla cinsel ilişkide bulunmanız size helal kılındı.................."

Bakın arkadaşlar bu üye Allahın dinini nasıl saptırıyor. Allah diyor ki cinsel ilşkide bulunabilirsiniz. Bu arkadaşda diyor ki "cinsel ilişkiden uzak durmak"

Eğiteceğiz sizi eğiteceğiz. Yıllardır saptırdınız islamı. Yıllardır yaktınız, yıktınız, astınız, kestiniz... İslam diye Arap Putperestliğini koydunuz milletin önüne. İslamı öcü gösterdiniz. Nefret ettirdiniz insanlardan. Ama artık bu işe dur diyenler var. Artık Kurana dört elle sarılan, dini allaha has kılanlar var.

Yetti gayri artık yobazlığınız...

ya kardeşim git işine Allahını seversen. Yazılanı okumuyorsun hemde alıntı yaptığın yeri okumuyorsun.

tekrar oku bakayım:

"Yani oruç, belli bir süreyle yeme, içme ve cinsel isteklerden uzak durmaktir."

bak daha önce de yazdım, beni kendi seviyene çekmeye çalışma, başaramazsın.

böyle yaptıkca zaten komik durumlara düşüyorsun ve üzülüyorum senin adına.

Serkan_Devrim
21.09.2006, 15:43
benim kafama takılan bişey var biz Kuranı ramazanda indirdik deniyor ama herkes biliyor ki Kuran tüm sene içinde ayet ayet nazil olmuştur o halde Ramazan ayıdandan kasıt bir Ay olmamalı...o halde ramazan bir sene de olmamalı. 22 yıl kusur ay olmalı. :yamukgul: ramazandan kasıt başka bir şey olabilir aslında.:)

Zahir
21.09.2006, 15:46
benim kafama takılan bişey var biz Kuranı ramazanda indirdik deniyor ama herkes biliyor ki Kuran tüm sene içinde ayet ayet nazil olmuştur o halde Ramazan ayıdandan kasıt bir Ay olmamalı...

Ramazanda felan indirdik demiyor.

Kadr (Kudret) Suresi
1: Biz onu Kudret Gecesinde indirdik.
2: Kudret Gecesi ne kadar önemlidir, bilir misin?
3: Kudret Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4: Melekler ve Ruh (Cebrail) o gece Rab'lerinin izniyle tüm buyrukları yerine getirmek için inerler.
5: O, tan yeri ağarıncaya kadar esenliktir

selva
konuyuda çok güzel yerden yakalamışsın serkan senin dışındada bunu düşünen olmamıştır heralde sen beni güldürdün allahta seni güldürsün

müttaki
o halde ramazan bir sene de olmamalı. 22 yıl kusur ay olmalı. :yamukgul: ramazandan kasıt başka bir şey olabilir aslında.:)

aslında düşünürsek anlayabiliriz :komik

mesela neden akşam ezanıyla oruç uruç açılıyor artık burada ki akşam ezanıda başka bişey anlatmalı mesela benliğin öldüğü vakit olabilir mi.. o zaman oruç benliğin tuttuğu birşey bedenin değil :gosterge

zaten akşam AY... Aydınlık... sevgiliye kavuşma vahdettir
düşünürsek daha çok şey çıkar herhalde

mmum
21.09.2006, 15:48

tüm sene içinde vahiy yoluyla yazılmıştır.......ama alemlere rahmet olarak......Ramazan ayında Kadir gecesinde indirilmiştir...yani tamamlanmıştır...

müttaki
21.09.2006, 15:48
Ramazanda felan indirdik demiyor.

Kadr (Kudret) Suresi
1: Biz onu Kudret Gecesinde indirdik.
2: Kudret Gecesi ne kadar önemlidir, bilir misin?
3: Kudret Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4: Melekler ve Ruh (Cebrail) o gece Rab'lerinin izniyle tüm buyrukları yerine getirmek için inerler.
5: O, tan yeri ağarıncaya kadar esenliktir

bakara-185 (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.

demekki Ramazan Kudret demek :D

redyellow
21.09.2006, 15:50

sayın muttaki,

Ramazan ayında (kadir gecesinde) indirilmeye başlanmasıdır kastedilen.

Serkan_Devrim
21.09.2006, 15:53
tüm sene içinde vahiy yoluyla yazılmıştır.......ama alemlere rahmet olarak......Ramazan ayında Kadir gecesinde indirilmiştir...yani tamamlanmıştır...abla inmek ile tamamlanmak aynı şey değil ki. hem kitap haline gelmesi olsa anlarım. ama buda değil.:)
dediğim gibi ramazandan kasıt başka bir şey olabilir.

Naci
21.09.2006, 15:54
tuttuğunuz orucunuz kabul ola ramazanda hepimize mübarek ola ama nacininde dediği gibi ne o öyle muharremi hak kabul eylerse demek.oruç veya başka ibadet olsun allahın adına tutuyoruz ve kim olursa olsun allah ibadetleri kabul eylesin.

benim burdaki bahsettiğim hak, allahın kendisidir. şurdan çağrışım yaptırayım. Hak- Muhammed-Ali deriz, yani aynı şeyleri söylüyoruz.

değerli arkadaşım;

bana genelleme yapmışsınız diyorsun ama sende genelleme yapıyorsun

hayır ben genelleme yapmıyorum , ben aleviler'in ramazan orucunu tutmadığını biliyorsun, herhangi bir alevi dedesinin ramazan orucu haktır tutun dediğini duydunuz mu? hayır tabikii. Ben gerçek olan durumu söylüyorum. Tutan istisnalar tabiki vardır, bunlar çevresindeki sunnilere şirin görünmek isteyen kişilerdir.Sayıları kısıtlıdır ve benim gözümde bu kişiler dönmüş kişilerdir, ve bu kişileri alevi ibadetlerinde göremezsin, asimile olmuşlardır

bu senenin ilk orucu derken de bu seneki ramazan ayının ilk orucunu kasdettim, yoksa tabiki sene içerisinde muharrem orucunu tutanlar var, nafile oruç tutanlar var, kaza orucu tutanlar var.

kastetmek istediğinizi güzel anlatamamışsınızdır. şimdiki cümle daha uygun olmuş

ORUÇ TUTAN TUTMAYAN HERKESİN RAMAZANINI TEBRİK EDİYORUM.

selamlar
tebrik etme hakkı sizin, ister edersin ister etmezsin, cümle biraz tuhafıma geldi, onun için yazdım, ben şahsen darıldım yani:yaw2

Serkan_Devrim
21.09.2006, 15:57
belkide fatiha bütün kuranı barındıran bir suredir ve kadir gecesi/yada ramazan gecesi fatiha inmiştir. :) olamaz mı?

mmum
21.09.2006, 15:57
[QUOTE=redyellow]Mübarek ramazan ayı geliyor. Pazar günü bu senenin ilk orucunu tutacağız inşaallah.

Allah razı olsun...
inşallah tüm insanlık adına....hayırlara vesile olur....
ve açılan rahmet kapılarından tüm insanlar nimetlerini alırlar...

Her Şeye Rağmen Bizdeki Ramazanlar ;

Bir başkadır bizim dünyamızda ramazan ve oruç.
O, gelirken yolu gözlenen nazlı bir misafir gibi gelir;
giderken de -bayramlar muvakkaten sînelerimizi serinletebilir-
içimize bir gurub burukluğu salar öyle gider.
Ramazan, bizim dünyamızda o kadar sıcak,
o kadar candan ve o kadar bizimle uyuşmuştur ki,
onu her misafir edişimizde, bin seneden beri gele-gide,
millî töre, millî kültür ve millî karakterimizle kaynaşmış, bütünleşmiş,
bizimle içli-dışlı olmuş bir kardeşle, bir arkadaşla karşılaşıyor gibi oluruz.
Millet olarak hemen her ramazanda, kendimize ait bir derinliği yeniden
keşfediyor olmanın sevinç ve inşirahıyla âdeta bir milat yaşar;
hayata baştan başlar ve ramazanı, özündeki ruh ve mânâ itibarıyla tam
kavrayabilmişsek gençleşir, dinçleşir ve Hakk'a kulluğa bir kere daha "vira
bismillâh" deriz.

"sızıntı"

müttaki
21.09.2006, 16:05
belkide fatiha bütün kuranı barındıran bir suredir ve kadir gecesi/yada ramazan gecesi fatiha inmiştir. :) olamaz mı?

Kuran Fatihada sırdır da Fatihada "be" harfinde

ama zahir alemi anlatan Kuranın tamamıdır mesela İhlas sureside Kuranın yarısıdır yasin kalbidir :komik

ama hepsi bir bütündür anlatılanlar sadece misallerdir o yüzden Kuranın indirildiği Ay... Aydınlığa kavuşmaktır

bizde orucumuzu tutup benliğimizi fenalarımızı fenafillah edebilirsek bize de ayetler nazil olacaktır :mahsum

Zahir
21.09.2006, 16:09
ya kardeşim git işine Allahını seversen. Yazılanı okumuyorsun hemde alıntı yaptığın yeri okumuyorsun.

tekrar oku bakayım:

"Yani oruç, belli bir süreyle yeme, içme ve cinsel isteklerden uzak durmaktir."

bak daha önce de yazdım, beni kendi seviyene çekmeye çalışma, başaramazsın.

böyle yaptıkca zaten komik durumlara düşüyorsun ve üzülüyorum senin adına.

sunniler günün 24 saatinde beyinleri cinsel organlarına tabi olduğu için sürekli cinsellik düşünürler. bu sünnide oruç tanımlaması yaparken belli bir süreyle cinsel isteklerden uzak durmak tanımını içine sıkıştırıyor. Allah hata yapmış siz telafi ediyorsunuz.

Seviyesiz adam; günlerdir yaptığın seviyesizleklerden, hakaretlerden dolayı yaşından başından utan...

Serkan_Devrim
21.09.2006, 16:11
fenafillah edebilirsek bize de ayetler nazil olacaktır Tanrıda yok olabilene(fenafillah) ne mutlu. ölmeden ölebilene ne mutlu. :)

sonuç olarak ramazandan kastedilen tam olarak nedir Sedat? :)

müttaki
21.09.2006, 16:14
Tanrıda yok olabilene(fenafillah) ne mutlu. ölmeden ölebilene ne mutlu. :)

sonuç olarak ramazandan kastedilen tam olarak nedir Sedat? :)

O'nu Ramazana kavuşanlara sormak lazım... Biz daha yeni uyandık :yapmabe

sabahtan akşama kadar olan süreye sabah öğle ve ikindiye 3 aylar dersek Ramazan ayı ikindiye yani Orta Namaza deniyor olabilir :yapmabe

neyse benden bu kadar :sas

KomünistAlevi
21.09.2006, 16:19
''Bismişah-Allah-Allah''

Sünni vatandaşlara hayırlı olsun Ramazanları geldi....:w00t: :w00t: :w00t: Ama dikkat etsinler bu sefer arabayı fazla hızlı kullanmasınlar 1 dakika önce gideyimde yemeği ağızıma tıkayım diye...Saonuçta Oruç Açın halinden anlamaktırda ve Allaha'da bir ibadettir ve ibadetti 1 dakika önce açayım diye son sürat araba kullananları çok gördük hepsi kaza yaptı garip Sünnilerim benim....

Heee birde akılları sıra ibadet yaptıklarını sananlar var...Akşam olunca herşeyi tıka basa midesine dolduran sonrada Allahım sana çok şükür deyipte ibadet yaptığını zanneden....Oruç ne içindir diye sormazlar hiç kendi kendilerine zat-ı muhteremler....Açın halindende biraz anlamak içindir diye sormazlar hiç kendilerine nedense....Akşam olunca midelerini tıka basa doldurup mayışıp kalırlar......Sonrada ibadet dersi vermeye başlarlar tutmayan insanlara...Sonra Müslümancılık oynarlar ve zamanı gelincede bizim tutuğumuz orucunda araştırmasını yaparlar....Kuranda böyle oruç yok falan diye...En iyi Müslüman onlar herahalde...Neyse yaaa yine açtım bayramlık azımı...

Saygılar...

dayi
21.09.2006, 17:23
Ramazan olarak anlam veremiyorsanız...RUMUZAN olarak bi anlam vermeye çalışın..RUMUZ-AN...zaman bizim için var..ve biz anlayabilelim diye bazı terimler kullanılmış..Allah AN-ı daimde olduğu için...ve Kuran ayetleri O Kadir gecesinde..birkerede Efendimize verildiği için..RUMUZ-AN...ve Efendimizde yaşadıkça..Hadisat oldukça Ayetleri okudu..Zahire çıkması gerekeni Zahire çıkardı..
bazı Rumuzlar ve şifreler verildi O AN,da Efendimize..işte bu Rumuzları ve şifreleri,de Müteşabih ayetlerde örtülü olarak anlattı Efendimiz..sahabenin bir çoğu bu günkü anlayanlar gibi anladı..Ali dışında...Ali Efendimiz Rumuzlara VELAYET aldı..hani PENCİ ABA..yada EHLİBEYT denilen Mübarek Zümre bu Rumuzları kullanmasını öğrenen Zümre oldu..
Sizlerin deyimiyle Ramazan, HAKİKATİ İLAHİNİN bizlere..yani ADEM oğullarına YAŞAM sırlarının verildiği RUMUZLU bir AN,dır..
Anlatamadıysak..Müttaki devam etsin..açsın biraz daha..:)

Haci
21.09.2006, 17:36
Son mesajimi burada yazmak nasipmiş.
Tüm islam aleminin ramazan orucunu kutlar, barişa ve huzura vesile olmasini temeni ederim.
saygilarimla

MetinK
22.09.2006, 00:24
redyellow:

Insanlari tutan,tutmayan diye ayirin sonra da ben müslümanim deyip isin icinden cikin.
Ikincisi bircok tutmayan Sünni var.Mesela rahatsiz olanlar.Bari din kardeslerinizi unutmayin.Ne günahlari var zavallilarin?
Bir diger konu; iftar meselesi.
Güya nefsini terbiye ediyor,nefsine hükmediyor yaa sanki padisah sofrasi.Yok yok.Nerde kaldi fakirin,acin halinden anlamak?Kebapla,balla,baklava ile iftar acan zihniyet acin halinden mi anlayacak?
Acligi sadece sahur ile aksam arasi tutan zihniyet iftarda ne düsünüyor acaba?
Sahur ve aksam arasi yenilmeyen ögle yemegidir sadece.Aksam yemegi yenilen son yemek olmali ve ertesi aksama kadar birsey yenmemelidir.Et vb.hayvansal ürünler alinmaz,günlük sade yemekler yapilir ve yenir.5 cesit yemekle ne nefis terbiye edilir nede yoksulun halinden anlar insan.

Alevilerin Ramazan oruclari yoktur...

Nesimi
22.09.2006, 00:44
Valla bu Ramazan ayını anlamıyorum çoğu insan haq için oruç tutuyor sözde ama gıda üzerine ticaret yapan esnaf zengin oluyor ve insanlar ramazan ayından kilo almış olarak çıkıyor. Saygılıyız tutanlara ancak Alevilikte Ramazan yoktur.

Oruç tutmaya hevesli canları Muharrem ayında veya Hızır ayında tutmaya davet ediyorum... Ramazanda tutup Muharremde tutmadıkları zaman Alevilikleriyle çelişirler.

meryem demir
22.09.2006, 01:24
Ben kendimi bildim bileli, büyüklerimiz ramazan ayında 3 gün oruç tutarlar ve bunu bizede aşıladıkları için bizde tutarız.
Yalnız sünnilerin oruç tutmaları ve akabinide iftar ve sahur hazırlıkları gibi bizim hiçbir zaman hazırlığımız olmamıştır. Sadece iftarda yenilmek üzere yemek hazırlanır ve yenir. Gece sahura kalkıp yemek yemek yoktur, ama genede kalkılır. Sebebide uykunun en derin olduğu yerde fedakarlık yapıp kalkmaktır. Ben bunda da bir sakınca göremiyorum
Saygılar

gözdecst
22.09.2006, 01:32
ramazan yaklaşınca insanlarda nedense bi hassiyet başlar daha önce olmadıkları gibi olurlar genelleme yapmak istemiyorum yanlış anlaşımasın ama bir kısım böyle.mesela tv programlarında dansözler bile kapalı giyer neden dir bu? ben sadece ramazan süresi boyunca kapanıp sonra tekrar eski haline dönen onca bayan tanıyorum. bu bana gerçekten garip geliyor. din insan ile allah arasında yaşanmalıdır fakat ramazan ayında bir kısımda bunun aksine sanki bu bir gösteriş oluyor.oruş tutmak kendi çıkarları için kullanılıyor.bu konuyla ilgili alevilere yapılan dayatmada bunlara bi örnek niteliğinde. tabi ramazanı gerçek amacına özgü tutan birçok insan var onlara saygımız sonsuz ama bunun zıttı o kadar insan var ki..

MetinK
22.09.2006, 01:32
meryem demir:
Ben kendimi bildim bileli, büyüklerimiz ramazan ayında 3 gün oruç tutarlar ve bunu bizede aşıladıkları için bizde tutarız.
Sünniler darilmasin diye tutmustur belki büyükleriniz.Dersim ve cevresindeki Alevilerde böyle birsey duyulmus,yasanmis degil...

Gece sahura kalkıp yemek yemek yoktur, ama genede kalkılır. Sebebide uykunun en derin olduğu yerde fedakarlık yapıp kalkmaktır.Ben bunda da bir sakınca göremiyorum
Sakincasini söyleyeyim.Uykudan fedekarlik yapincaya kadar kalkmayip yemekten fedakarlik yapmak.O yemegi de aclarla paylasmak...

Naci
22.09.2006, 10:02
Yalnız sünnilerin oruç tutmaları ve akabinide iftar ve sahur hazırlıkları gibi bizim hiçbir zaman hazırlığımız olmamıştır. Sadece iftarda yenilmek üzere yemek hazırlanır ve yenir. Gece sahura kalkıp yemek yemek yoktur, ama genede kalkılır. Sebebide uykunun en derin olduğu yerde fedakarlık yapıp kalkmaktır. Ben bunda da bir sakınca göremiyorum
Saygılar

Ablacım nasıl fedakaarlık bu:D . Değişik bir bakış açısı, uykularının en tatlı yerinde fedakarlık yapıyorlar, ilahi meryem abla. Bence arada geçen zaman acıkma ihtimallerini ortadan kaldırıyorlar.akşam 19.00 da yemek yiyeceğine sabah 5.00 te yiyorlar. Gerçek fedakarlık bence saat 19.00 da yiyip yemesi ile olur. Zaten çoğu erkenden yatıyor, merak etme uykularını fazlası ile alıyorlar.

Sünniler darilmasin diye tutmustur belki büyükleriniz.Dersim ve cevresindeki Alevilerde böyle birsey duyulmus,yasanmis degil...

Metin abi ramazan da üç gün oruç tutulması bizim yörenin adetlerinde vardır. Ama bu orucun 30-40 senelik bir mazisi vardır. Eskiden tutulmaz idi. Ramazan 19-20-21 günlerinde hz. alinin vefatı nedeniyle , ona bir saygı, matem tutma amacıdır.

meryem demir
22.09.2006, 23:54

Sakincasini söyleyeyim.Uykudan fedekarlik yapincaya kadar kalkmayip yemekten fedakarlik yapmak.O yemegi de aclarla paylasmak...

Syn Arkadaşım;
Etrafımızdaki sünniler darlımasın diye oruç tutmam. İbadetin şekli ne olursa olsun ben istersem ancak olur. Ben istemeliyim. bu benle yaradanım arasındadır. Üçüncü bir kişiyede ne düştüğü malumunuzdur

Sahura kalkma olayında yanlış bilgi vermişim ve bunu şimdi okurken fark ettim.
Uykudan fedakarlık olayı kendi fikrim değildir. Bunu yaklaşık 5 yıl evvel çalıştığım özel bir firmada sünni bir arkadaşımın "bana sizde sahur varmı sorusuna" "hayır "olarak cevaplamam sonucu bana verdiği yanıttır. Nasıl farkında olmadan yazmışım hayret

MetinK
23.09.2006, 01:08
Syn Arkadaşım;
Etrafımızdaki sünniler darlımasın diye oruç tutmam. İbadetin şekli ne olursa olsun ben istersem ancak olur. Ben istemeliyim. bu benle yaradanım arasındadır. Üçüncü bir kişiyede ne düştüğü malumunuzdur
Peki ne diyorsun yaradana mesela.
Allahim ben Aleviyim ama Ramazan Orucu tutuyorum.
Sana sorulmazmi Alevisinde Sünnilerin ibadetini neden yapiyorsun?

Yakinda hac icin de basvurmak isteyenler de Diyanet Isleri Baskanligina basvursunlar.Oda bir ibadet sekli nasil olsa...

Bu arada ücüncü kisi tabiriniz bayanliginizin terbiye sinirlarini bayagi asmis.Bir bayana yakismayan sözler bunlar.Cok ayip...

rinda
23.09.2006, 01:43
ramazan orucunu tutuyorum desemde bana inanmazlar.sonuçta alevi olduğumu herkes biliyor.bizde ramazan orucu tutulmaz.3 tanede olsa tutan aleviler varmış kandil gibi onuda burda yeni duyuyorum.bu gidişle daha öğreneceğim çok şey var gibi....

yusufçukgecegez
23.09.2006, 04:03
BAKARA SÛRESİ
(185) (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.

sevgili arkadaşlar.bakara suresi 185. ayete ve sünnete göre bir ay ramazan orucu sünnilere farzdır.tüm eleştirilere teşekkürler.tek amacı dalga geçmek olan sn zahir hariç.ramazan ayının tüm insanlara hayırlar getirmesi dileğiyle.

ulalıgenç
23.09.2006, 10:37
değerli arkadaşım;

bana genelleme yapmışsınız diyorsun ama sende genelleme yapıyorsun:)

alevi toplumu bu orucu tutmaz diyorsun, hayır ben biliyorumki bir çok alevi arkadaşımız ramazan ayında oruç tutuyorlar, bizzat kendim tanıyorum..
Ben de bizzat Ramazan orucu tutmayan sünniler tanıyorum.Bu dediğiniz Alevilik de Ramazan orucu vardır anlamına geliyorsa aldanıyorsunuz

yusufçukgecegez
23.09.2006, 12:29
Ben de bizzat Ramazan orucu tutmayan sünniler tanıyorum.Bu dediğiniz Alevilik de Ramazan orucu vardır anlamına geliyorsa aldanıyorsunuzsn ulalıgenç.şöylebir mantık hatası var sanırım.oruç tutmayan sünniler ramazan orucunun varlığını reddetmezler.hiçbirinin sünni islamda ramazan orucu yoktur diyeceğini zannetmiyorum.diyorsa,o artık sadece adı sünnidir.ramazan orucu ayette açıkça bellidir.ayeti reddetmek bütün kuranı ve islamı reddetmektirve otomatikman sünni islamdan çıkar.tutmamakla reddetmek aynı şey değil sanırım..saygılar.

ulalıgenç
23.09.2006, 13:02
sn ulalıgenç.şöylebir mantık hatası var sanırım.oruç tutmayan sünniler ramazan orucunun varlığını reddetmezler.hiçbirinin sünni islamda ramazan orucu yoktur diyeceğini zannetmiyorum.diyorsa,o artık sadece adı sünnidir.ramazan orucu ayette açıkça bellidir.ayeti reddetmek bütün kuranı ve islamı reddetmektirve otomatikman sünni islamdan çıkar.tutmamakla reddetmek aynı şey değil sanırım..saygılar.
Bunu dediğinizi Alevilik içinde düşünüceğinizi sanarak onu yazmıştım.Yoksa o dediğinizi ben de düşündüm.Yani bir Alevinin Ramazan orucu tutması Alevilik de ramazan orucu vardır anlamına gelmez,bunun tersi de geçerlidir.

Nesimi
23.09.2006, 13:12
Canlar Bu Ramazan orucunu Sunnilerin çoğu terketmiş tutanlarda ya çok imanlı olduklarından yada gösteriş amaçlı yapıyorlar, Ama baktımki 3 günde olsa 30 günde olsa Ramazana meraklı insanlarımız var..

Tutanlar İftar vakti marketlere hücum ediyorlar, Normalde kurmadıkları sofraları kuruyorlar , pek çoğuda Ramazan ayından kilo alarak çıkıyor.

Birde gözlemlediğim bir olay normal gün içinde benim alevi olduğumu bilip de yanımda sigara içen ama ailesinin çevresinin yanında oruçlu gözüken çok sunni tanıdıklarım var.

Alevi canlarımızın orucu Hızır ve Muharremdir. Ramazan tutupda Muharrem ve Hızırı tutmayan canlara sitem ediyorum.

Şoreş
23.09.2006, 13:16
Bu ay Asimilasyon aylarıdır.. Çünkü yeni ders kitaplarında gene Alevilik yok ve 5 Vakit Namaz Sünni Kuralı, İslam adı altında anlatılmış..Birde Ramazan geldi.. İkisini birleştirince gene gençlerimize Sünni İslam Empoze edilecek.

Hüseyin69
23.09.2006, 13:24
ramazan ayinda oruc tutan ve tutacak tüm sunni üyelerimiz orucu allah katinda kabul olsun

meryem demir
23.09.2006, 14:55
Peki ne diyorsun yaradana mesela.
Allahim ben Aleviyim ama Ramazan Orucu tutuyorum.
Sana sorulmazmi Alevisinde Sünnilerin ibadetini neden yapiyorsun?

Yakinda hac icin de basvurmak isteyenler de Diyanet Isleri Baskanligina basvursunlar.Oda bir ibadet sekli nasil olsa...

Bu arada ücüncü kisi tabiriniz bayanliginizin terbiye sinirlarini bayagi asmis.Bir bayana yakismayan sözler bunlar.Cok ayip...

Sizinle anlaşamadığımız bir nokta var.
Ben burda 30 gün oruç tutuyorum diye herhangi birşey yazmadım. Büyüklerimizden öğrenmiş yada gördüğümüz şey, ramazanda alevilerinde sadece 3 gün oruç tuttuklarıdır. ve bende her ramazanda ya ramazanın ilk üç günü yada ramazanın ilk.15 ve 30 gününü tutuyorum. (bunu sordum neden istediğimiz zaman tutamıyoruz diye ama yanıtını bulamadım. )

HAc bana göre putperestlik ve hacca gidenlerde şekilcidir.Allah, imkanınız varsa ömrünüzde b ir kez Hacca gidiniz Demişken; her sene hacca gitmek, ibadetin göstergesi değil, gösterişin göstergesidir.

Üslubum bir bayan olarak bazen farklı olailir. Ama en azından Allahın katında kadın erkek eşit ise kendimi sizden ayırmamam o kadarda yadırganmamalıdır.

bir birey olarak eleştirebilirsiniz ama bunu bayan olmamın vermiş olduğu bir durum olarak ayırmayınız lütfen , ki benim en hassas olduğum konulardan biride kadın erkek arasında hep bir şekilde bir ayrımıdan bahsedilmesidir. Bizler insanız,sizlerin olduğu gibi.

Sevgiyle kalın SAyın MetinK

yusufçukgecegez
23.09.2006, 15:17
Bunu dediğinizi Alevilik içinde düşünüceğinizi sanarak onu yazmıştım.Yoksa o dediğinizi ben de düşündüm.Yani bir Alevinin Ramazan orucu tutması Alevilik de ramazan orucu vardır anlamına gelmez,bunun tersi de geçerlidir.

sn ulalı genç.haklısınız tabi.fakat benim asıl açıklamak istediğim şu küçük ayrıntı.sünniler ramazanı tutsada tutmasada,kabul ederler ve en kötü ihtimalle kulla allah arasındadır derler.ama kimsenin ramazan orucu diye bişey sünni islamda yoktur diye iddia edeceğini sanmam.buda şu sonucu çıkarır.sünnilerde ramazan orucu kesin var.fakatalevilrer sorduğumuzda,bir kısmı ramazan orucu yok diyor.bir kızmı üçgün var diyor.,bir kısmı var veya yok demeden üç gün tutuyoruz diyor.biz dışardan bakınca hangi görüşü alevilik kabul etmemiz gerekiyor.size sorsan cevap başka olucak,başka aleviye sorsam cevap başka olucak.demek istediğim bu saygılar.

yusufçukgecegez
23.09.2006, 15:28
Canlar Bu Ramazan orucunu Sunnilerin çoğu terketmiş tutanlarda ya çok imanlı olduklarından yada gösteriş amaçlı yapıyorlar, Ama baktımki 3 günde olsa 30 günde olsa Ramazana meraklı insanlarımız var..

Tutanlar İftar vakti marketlere hücum ediyorlar, Normalde kurmadıkları sofraları kuruyorlar , pek çoğuda Ramazan ayından kilo alarak çıkıyor.

Birde gözlemlediğim bir olay normal gün içinde benim alevi olduğumu bilip de yanımda sigara içen ama ailesinin çevresinin yanında oruçlu gözüken çok sunni tanıdıklarım var.

Alevi canlarımızın orucu Hızır ve Muharremdir. Ramazan tutupda Muharrem ve Hızırı tutmayan canlara sitem ediyorum.
sn kızılkilise,çok güzel noktalara değinmişsin,sünnilerdeçevresine tutuyor gözüküpte tutmayanlar var.bu ayıplamnaktan çekindikleri içindir.oysa oruç kul ile allah arasındadır tutmayanıda allah sorgulayabilir kul değil.ikincisi,tutmayıpta tutanların yanında bişeyler yemeyenler vardır,bunlar oruç tutmadıklarını gizlemezler,tutanların yanında gözü kaçmasın diye yemezler.diğer anlattıklarınızda eleştiriye açık.fakat tutanların gösteriş için tuttuğu hükmünüde yalnızca allah verir.ki,sizin iddia ettiğiniz kişiler,gösteriş için yapmıyorsa,siz onlara iftira etmiş olursunuzki bu daha büyük bir suç olur.bu konuda söyleyebileceğimiz,inşallah allah rızası için tutuyorlardır,doğrusunu allah bilir demekten öteye değildir sanırım.saygılar.

Nesimi
23.09.2006, 15:40
sn kızılkilise,çok güzel noktalara değinmişsin,sünnilerdeçevresine tutuyor gözüküpte tutmayanlar var.bu ayıplamnaktan çekindikleri içindir.oysa oruç kul ile allah arasındadır tutmayanıda allah sorgulayabilir kul değil.ikincisi,tutmayıpta tutanların yanında bişeyler yemeyenler vardır,bunlar oruç tutmadıklarını gizlemezler,tutanların yanında gözü kaçmasın diye yemezler.diğer anlattıklarınızda eleştiriye açık.fakat tutanların gösteriş için tuttuğu hükmünüde yalnızca allah verir.ki,sizin iddia ettiğiniz kişiler,gösteriş için yapmıyorsa,siz onlara iftira etmiş olursunuzki bu daha büyük bir suç olur.bu konuda söyleyebileceğimiz,inşallah allah rızası için tutuyorlardır,doğrusunu allah bilir demekten öteye değildir sanırım.saygılar.

Söylediklerimin çoğunu doğru anlamışsın ancak Ben tüm tutanlara gösteriş amaçlı yaparlar demiyorum. Dikkat ettiysen 2 kısıma ayırdım 1.kısım imanıyla tutanlar. 2.kesim se çevreden çekinip zoraki veya gösteriş için tutanlar.

İmanıyla tutana saygımız büyük. Ama gösteriş için tutanların hali Trabzonda devlet hastanesinin içinde namaz kılanlarla aynı. Bu zihniyete hepimiz birlikte karşı çıkmamız lazım sadece biz hasta olmuyoruz veya trabzondaki alevi sayısı elin parmakları kadardır. Önemli olan insanlık adına bişeyler düşünmek ve haksızlığa onurluca karşı çıkmaktır.

yusufçukgecegez
23.09.2006, 16:07
Bu ay Asimilasyon aylarıdır.. Çünkü yeni ders kitaplarında gene Alevilik yok ve 5 Vakit Namaz Sünni Kuralı, İslam adı altında anlatılmış..Birde Ramazan geldi.. İkisini birleştirince gene gençlerimize Sünni İslam Empoze edilecek.

sn soreş.aleviler asimilasyon konusunda uyanık davranmalılar.buna katılıyorum.fakat islama gelince.islamın kitabı kuran olduğuna göre.salat hakkındaki ayetlere bakalın ve akıl mantık yoluyla irdeyelim.bu y.nuri.öztürk mealidir.öncelikle şunu söyleyeyinki,umarın bu ayetlerin arapçasından saptırılmış olduğunu düşünmezsin.bu halde doğru meali delil olarak getirmelisin.

Bakara
(238) Namazları/duaları ve orta namazı/orta duayı koruyun. Tam bir saygıyla Allah'ın huzurunda kıyam edin.

bu ayette ,orta namazdan bahsediyor.buda demekki ,bir ön,birde son namaz olmalı.allahın huzurunda kıyam etmek,esasduruşta durur gibi saygıyla ayakta durmak manasına geliyor.

Nisa
(102) Sen içlerinde olup da onlara namaz kıldırdığın vakit, içlerinden bir grup seninle namaza dursun; silahlarını da alsınlar. Bunlar secdeye varınca, diğerleri arkalarında beklesinler. Sonra namaz kılmamış/dua etmemiş olan diğer grup gelip seninle birlikte namaz kılsınlar/dua etsinler. Dikkatli olsunlar, silahlarını yanlarına alsınlar. Kâfirler isterler ki, silahlarınızdan ve teçhizatınızdan habersiz olasınız da üstünüze bir çullanışla çullanıversinler. Eğer yağmurdan gelen bir sıkıntı varsa yahut hasta-yaralı iseniz silahlarınızı bırakmanızda sizin için bir sakınca yoktur. Ama tedbirinizi alın, dikkatli olun. Allah, kâfirler için rezil edici bir azap hazırlamıştır.

bu ayetten bahsedilen dua,salatı hz muhammedin savaş esnasında yaptırdığı,bir gurup secdeye varınca diğerlerinin düşmandan dolayı beklenmesi isteniyor.yani bu salat normalde hep beraber yapılıyor.burda tehlikeden dolayı iki gurup halinde yapılıyor.sizce secdeye kapanılarak ve hep beraber yapılan bu ibadet nedir.

Nisa
(103) Namazı/duayı tamamlayınca, artık Allah'ı ayakta, oturarak, yan yatmışken anın. Sükûnet bulduğunuzda, namazı/duayı tam bir biçimde yerine getirin. namaz/dua, müminler üzerine vakti belirlenmiş bir farz olmuştur.

bu ayette. salatı tamamlayınca,allahı oturarak,yanyatarak ve ayakta anın deniliyor.yani salat başlı başına bir ibadet ve belirli bir nizam içinde yapılıyor,o bittiğinde serbet şekilde dua ediyorsun

Maide
(6) Ey iman sahipleri! namaza/duaya duracağınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı meshedin/yahut yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin! Hasta yahut yolculuk halinde iseniz yahut biriniz tuvaletten gelmişse yahut kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz bir toprakla teyemmüm edin: Yüzlerinizi ve ellerinizi ondan meshedin. Allah size zorluk çıkarmak istemiyor. Ancak sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor ki, şükredebilesiniz.

bu ayette anlatılan salat öncesi yapılan temizlik işlemi anlatılıyor,bu nedir sizce.islam buna abdest diyor.

Hud
(114) Gündüzün iki tarafında ve geceye yakın saatlerde namazı/duayı yerine getir. Güzellikler kötülükleri silip süpürür. İşte bu, Allah'ı ananlara bir öğüttür.

bu ayette,gündüzün iki tarafında ve geceye yakın saatlerde salatı yerine getirin diyor.busalatın en az bir günde üç defa yapılmasının delili değilmi.salat denilen ibadetin,bir önder başkanlığında,kıyam,ruku,secde ve duadan oluşan bir kompleks ibadet olduğu ayetlerden açıkça çıkmıyormu.diğer bazı ayetleride yorumsuz veriyorum

Nur
(58) Ey iman edenler! Ellerinizin altında bulunanlarla, ergenlik yaşına gelmemiş olanlarınız sizden üç vakitte izin istesin: Sabah namazından/duasından önce, öğlen vaktinde elbiselerinizi çıkardığınızda, gün battıktan sonra yerine getirilen namazdan/duadan sonra... Kaygılanacağınız üç vakittir bunlar. Bunlar dışında size de onlara da bir günah yoktur. Aranızda dolaşırlar, birbirinize bakabilirsiniz. Allah, ayetleri size işte böyle açıklıyor. Allah Alîm'dir, Hakîm'dir.

Cuma
(9) Ey inananlar! Cuma günü, namaz/dua için çağrı yapıldığında, Allah'ı anmaya/Allah'ın Zikri'ne koşun! Alış-verişi bırakın! Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.

Asr
(1) Yemin olsun zamana/çağa/gündüzün iki ucuna/sabah namazına/ikindi vaktine/Asrısaadet'e ki,

Kevser
(2) O halde, sen de Rabbin için namaz kıl/dua et ve göğsünü gererek dimdik dur/sağ elini sol elinin üzerine koyup kıyam et/namazı vakti girer girmez kıl/kavrayışını bilgi ile derinleştir/eti yenecek hayvan kes!

islamda ki salatın nasıl olduğuna siz karar verin.ben kurandan apaçık ayetler sundum.doğrusunu allah bilir.saygılar.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ramazan ayinda oruc tutan ve tutacak tüm sunni üyelerimiz orucu allah katinda kabul olsun
amin,ramazan tüm insanlık için hayırlara vesile olsun.

suyunsesi
23.09.2006, 16:21
Ramazan ayının bana düşündürdükleri
Ramazan ayı gelince üniversitede oruç tutmayan kaç gencimiz döner bıçaklarıyla şişlenip öldürülüyor.
kaç insanımız korkudan tutamadıgı orucu,oruçluym diye söylüyor.
kaç insanımız gece kalkıp evlerin lambalarını kontrol edip bak bu kafirler oruç tutmuyor diyor.
kaç insanımız yardım amaçlı insanların üzerlerine arabadan yicek torbaları atıp, insanları birbirine ezdirip, saç baş yoldurup ve bazılarını hezyana ugratıp,bazılarınada bir torba erzak alıp koşa koşa evine gönderiyor ve traji komik kara mizah misali donmuş tavukları insanların üzerine atıp,kafa göz yarıp insanları kan revan içinde bırakıp hastane yollarına düşürüyorl
kaç lokantanın pencerilerine gazete ve perde cekip oruç tutmayan insanları gizlemesi.
kaç pazarcının ve esnafın oruç tutmaktan sinir küpü olup halka agresif davranıp kavga etmesi.
kaç insanın iftara yetişmek için trafik kazası yapıp ocaklar söndürmesi.
kaç ünlünün sevap değilde sırf medyatik ugruna iftar sofralrı kurması.
kaç zenginin sofralarında bir kuş sütü eksik olması.
kaç fakirin ekmekle makarnayla soganla iftar açması.
yoksul mahallerine gidip sözde yardım amaçlı yoksullar tespit edip seçim zamanında onlara birer torba kömür birer çuval erzak verip oylarını almaları ve buna benzer bir çok sayamadıklarım...
işte dostlar bizim sosyo ekonomimiz
işte bizim ibadet tacirlerimiz
dostça kalın

yusufçukgecegez
23.09.2006, 16:22
Sizinle anlaşamadığımız bir nokta var.
Ben burda 30 gün oruç tutuyorum diye herhangi birşey yazmadım. Büyüklerimizden öğrenmiş yada gördüğümüz şey, ramazanda alevilerinde sadece 3 gün oruç tuttuklarıdır. ve bende her ramazanda ya ramazanın ilk üç günü yada ramazanın ilk.15 ve 30 gününü tutuyorum. (bunu sordum neden istediğimiz zaman tutamıyoruz diye ama yanıtını bulamadım. )

HAc bana göre putperestlik ve hacca gidenlerde şekilcidir.Allah, imkanınız varsa ömrünüzde b ir kez Hacca gidiniz Demişken; her sene hacca gitmek, ibadetin göstergesi değil, gösterişin göstergesidir.

Üslubum bir bayan olarak bazen farklı olailir. Ama en azından Allahın katında kadın erkek eşit ise kendimi sizden ayırmamam o kadarda yadırganmamalıdır.

bir birey olarak eleştirebilirsiniz ama bunu bayan olmamın vermiş olduğu bir durum olarak ayırmayınız lütfen , ki benim en hassas olduğum konulardan biride kadın erkek arasında hep bir şekilde bir ayrımıdan bahsedilmesidir. Bizler insanız,sizlerin olduğu gibi.

Sevgiyle kalın SAyın MetinKsn meryem.son derece haklısınız.hac ibadeti mali imkanı olan için bir defa şarttır.daha çok gitmek yerine,yetim ve yoksula yardım yapılıp,bu paralar ülkeye hizmet için kullanılabilir.bir çok defa gidip,bunu ticari iş haline getirenlerde vardır.fakat.insanların hatalı uygulamaları hac ibadetini ne kadar putperestlik yapar tartışılır.çünkü allahın emri olan ve emrettiği şekilde uygulanan bir ibadet olarak hac,yanlış uygulayıcıları yüzünden putperestlik olması.çok mantıklı gelmiyor.çünkü.samimi bir şekilde hac ibadetini yapan insanlarda çoktur.bu insanların ibadet samimiyetini ölçmek ise sanırm bizim değil,o ibadeti isteyen allahın görevidir.sonuşç olarak hac ibadeti putperestlik olamaz,ama yapan bazı insanlar putperest davranışlar sergileyebilirler.bu insanlardan dolayı hacca bir leke sürülmemesi gerekir.mantıklı olanda bu değilmidir sizce.saygılar. sadece bir defa yapmakla
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Söylediklerimin çoğunu doğru anlamışsın ancak Ben tüm tutanlara gösteriş amaçlı yaparlar demiyorum. Dikkat ettiysen 2 kısıma ayırdım 1.kısım imanıyla tutanlar. 2.kesim se çevreden çekinip zoraki veya gösteriş için tutanlar.

İmanıyla tutana saygımız büyük. Ama gösteriş için tutanların hali Trabzonda devlet hastanesinin içinde namaz kılanlarla aynı. Bu zihniyete hepimiz birlikte karşı çıkmamız lazım sadece biz hasta olmuyoruz veya trabzondaki alevi sayısı elin parmakları kadardır. Önemli olan insanlık adına bişeyler düşünmek ve haksızlığa onurluca karşı çıkmaktır.

sn kızılkilise.sahtekar ibadetçiler sadece kendini kandırır.kendi yalanında kendi boğulur.fakat insanların aklını okuyamadığımız gibi,içlerindeki inancıda bilemeyiz.mutlaka gösterişçiler vardır.ama o şudur budur diye bilebilmek mümkün değil.en doğrusunu allah bilir.ikinci mesele ise insanlık adına bişeyler yapmak çok önemli ve kesinlikle gereklidir,fakat insanlık adına bişeyler yapmak sanırım enrolunan ibadetleri yapmamak manasına gelmemektedir.insannlığını geliştirememiş birinin ibadetide çok zayıftır zaten.bizm kendi adımıza tek yapabileceğimiz ise insanlık adına örnek teşkil edecek davranışlarda bulunmak ve bu insanlara örnek teşkil etmektir.başarabilirsek ne mutlu.saygılar

yusufçukgecegez
23.09.2006, 16:34
Ramazan ayının bana düşündürdükleri
Ramazan ayı gelince üniversitede oruç tutmayan kaç gencimiz döner bıçaklarıyla şişlenip öldürülüyor.
kaç insanımız korkudan tutamadıgı orucu,oruçluym diye söylüyor.
kaç insanımız gece kalkıp evlerin lambalarını kontrol edip bak bu kafirler oruç tutmuyor diyor.
kaç insanımız yardım amaçlı insanların üzerlerine arabadan yicek torbaları atıp, insanları birbirine ezdirip, saç baş yoldurup ve bazılarını hezyana ugratıp,bazılarınada bir torba erzak alıp koşa koşa evine gönderiyor ve trajedi komik kara mizah misali donmuş tavukları insanların üzerine atıp,kafa göz yarıp insanları kan revan içinde bırakıp hastane yollarına düşürüyorl
kaç lokantanın pencerilerine gazete ve perde cekip oruç tutmayan insanları gizlemesi.
kaç pazarcının ve esnafın oruç tutmaktan sinir küpü olup halka agresif davranıp kavga etmesi.
kaç insanın iftara yetişmek için trafik kazası yapıp ocaklar söndürmesi.
kaç ünlünün sevap değilde sırf medyatik ugruna iftar sofralrı kurması.
kaç zenginin sofralarında bir kuş sütü eksik olması.
kaç fakirin ekmekle makarnayla soganla iftar açması.
yoksul mahallerine gidip sözde yardım amaçlı yoksullar tespit edip seçim zamanında onlara birer torba kömür birer çuval erzak verip oylarını almaları ve buna benzer bir çok sayamadıklarım...
işte dostlar bizim sosyo ekonomimiz
işte bizim ibadet tacirlerimiz
dostça kalıngüzel eleştiriler teşekkürler.dileğimiz bu eleştirilerin muhatabı insanların giderk azalması.oruç dikenide olan bir güldür.kimi gülü görür kimi dikeni.kimide bir bütün olarak.saygılar.

shahrud
23.09.2006, 18:00
Alevilerin ramazanda 3 gün oruç tuttuğunu bende yenilerde duymaya başladım. Kaynağı ne bilmem ancak sanırım bir süre sonra üzerimize yapışıp kalır ve sanki geleneksel bir uygulamaymış gibi geçerlilik kazanır.
Sağolsun bazı arkadaşlar oruç olayının dinsel olmayan, pratik yönlerinin günümüzde geldiği (vahim) durumu çok iyi anlatan yazılar yazdı. Bence de üzerinde durulması gereken yön de bu. Sanırım tarihimizin hiç bir döneminde görsel ve yazılı basında oruç ve ramazan bu kadar ticari ve siyasi kaygılarla gündemimizi işgal etmemişti. Sadece kişi ile tanrı arasında kalması gereken bir ibadet hiç bu kadar insanlar üzerinde psikolojik baskı aracı olarak kullanılmamıştı. Şehirlerin orta yerlerine kurulan iftar çadırları, halkın düştüğü ekonomik durumun vehametini göstermesi açısından çarpıcı. Ülkenin hızla din eksenine kaydığını ve fetva toplumu olduğumuzu da, girmek üzere olduğumuz din yoğunluklu gündem öncesinde arkadaşların dikkatine sunmak istedim.

Hür19
24.09.2006, 00:24
ya canlar Ramazan orucu denilen sey
Kurani kerimin hangi ayetinde var, bana aciklarmisiniz?
Hem Muhammedin torununu keseceksiniz hemde sefaat umacaksiniz

meryem demir
24.09.2006, 00:50
[QUOTE=yusufçukgecegez]sn meryem.son derece haklısınız.hac ibadeti mali imkanı olan için bir defa şarttır.daha çok gitmek yerine,yetim ve yoksula yardım yapılıp,bu paralar ülkeye hizmet için kullanılabilir.bir çok defa gidip,bunu ticari iş haline getirenlerde vardır.fakat.insanların hatalı uygulamaları hac ibadetini ne kadar putperestlik yapar tartışılır.çünkü allahın emri olan ve emrettiği şekilde uygulanan bir ibadet olarak hac,yanlış uygulayıcıları yüzünden putperestlik olması.çok mantıklı gelmiyor.çünkü.samimi bir şekilde hac ibadetini yapan insanlarda çoktur.bu insanların ibadet samimiyetini ölçmek ise sanırm bizim değil,o ibadeti isteyen allahın görevidir.sonuşç olarak hac ibadeti putperestlik olamaz,ama yapan bazı insanlar putperest davranışlar sergileyebilirler.bu insanlardan dolayı hacca bir leke sürülmemesi gerekir.mantıklı olanda bu değilmidir sizce.saygılar. sadece bir defa yapmakla

Yani saptırılan din, din olmaya devammı edecek Sayın yusufcukgecegez
Hep dönem şartlarının insanlara bazı şeyler getirirken, bazı şeyleri götürdüğünü söyler dururuz.
Sizce şuan yaşadığınız, yaşadığımız islam dini arımıdır,
Saygılar

piryolu60fd
24.09.2006, 18:22
alevilerin ramazan oruçu tuttuğunu hiç dumadım

astare
24.09.2006, 18:28
alevilerin ramazan oruçu tuttuğunu hiç dumadım

merak etme bizde duymadık:001_rolle

yusufçukgecegez
24.09.2006, 19:00
ya canlar Ramazan orucu denilen sey
Kurani kerimin hangi ayetinde var, bana aciklarmisiniz?
Hem Muhammedin torununu keseceksiniz hemde sefaat umacaksiniz

Bakara
(185) Ramazan o aydır ki; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.

işte ramazan ayeti.buna karşılık,muharrem ve hızır kuranda varmı desem,ayrıca ikinci cümlemiz çok saçma.saygılar

yusufçukgecegez
24.09.2006, 21:02
[QUOTE=yusufçukgecegez]sn meryem.son derece haklısınız.hac ibadeti mali imkanı olan için bir defa şarttır.daha çok gitmek yerine,yetim ve yoksula yardım yapılıp,bu paralar ülkeye hizmet için kullanılabilir.bir çok defa gidip,bunu ticari iş haline getirenlerde vardır.fakat.insanların hatalı uygulamaları hac ibadetini ne kadar putperestlik yapar tartışılır.çünkü allahın emri olan ve emrettiği şekilde uygulanan bir ibadet olarak hac,yanlış uygulayıcıları yüzünden putperestlik olması.çok mantıklı gelmiyor.çünkü.samimi bir şekilde hac ibadetini yapan insanlarda çoktur.bu insanların ibadet samimiyetini ölçmek ise sanırm bizim değil,o ibadeti isteyen allahın görevidir.sonuşç olarak hac ibadeti putperestlik olamaz,ama yapan bazı insanlar putperest davranışlar sergileyebilirler.bu insanlardan dolayı hacca bir leke sürülmemesi gerekir.mantıklı olanda bu değilmidir sizce.saygılar. sadece bir defa yapmakla

Yani saptırılan din, din olmaya devammı edecek Sayın yusufcukgecegez
Hep dönem şartlarının insanlara bazı şeyler getirirken, bazı şeyleri götürdüğünü söyler dururuz.
Sizce şuan yaşadığınız, yaşadığımız islam dini arımıdır,
Saygılar

sn meryem.saptırılan din din olmaya devam edicekmi gerçekten zor bir soru.biliyorsunuz ki musevilik ve hristiyanlık ehli kitap dinlerdir.allah kuranda hristiyanlık ve musevilik dini saptırıldığı içim islam dinini gönderdiğini belirtmiştir.islam dininde ise şöyle bir görüş vardır.müslümanlar harici cennete gitmeyecek...fakat buna onlarda allahın gönderdiği dine inanmıyorlarmı diye tepki koyarız.sonuçta aynı allaha inanıyorlar.kurana göre özünden saptırılmış olan hristiyanlık ve musevilik,bozulmadığı iddiası içindedir doğal olarak.ama kutsal kitapları gelişinden yüzyıllar sonra kaleme alınmıştır.yani kendilerinin dosdoğru olduğuna allah katından bir kitapla deliller sunamazlar.fakat islamın kitabı kuran sağlam ve bozulmamıştır.bugün müslüman olduğunu iddia edenlere siz sapmışsınız diye bir iddiada bulunulduğunda,gösterebileceği en sağlam delil kurandır.biz kuranın hükümlerine göre hareket ediyoruz dediğinde ve bunu mantıklı olarak ifade ettiğinde,artık bizim söyleyecek bir şeyimiz kalmaz.sadece sizin hangi ibadetiniz kurana dayanıyor diye sorabiliriz.başka bir problemde kuranın saflığına bozulup bozulmadığına inanma meselesidir.ben bozulmadığına bir harfinin bile değişmediğine inanıyorum.çünkü,allah onun koruyucusu biziz diyor ve onun bozulduğu iddiasının atılacağınıda önceden söylüyor.gelelim hac meselesine.bütün müslümanım diyen kişiler bile dini saptırmış olsa,dinin kitabı sağlamdır.eğer biz islamın bozulduğunu düşünürsek islama dönmek için bakacağımız kaynak kurandır.kuranda ise hac vardır.haccın ne maksayla yapılması gerektiğide vardır.yapmayan kendi bilir.haccı gönülde aryan tasavvufi yaklaşımı kabuledenin kendi seçimi,onun imanını sorgulamak bizemi düştü.haccı kuranda yazdığı için yapan insanların yapış niyetleri allah rızası içinse,bize sadece saygı duymak düşüyor.bur grupta haccı putpereslik olarak algılayıp(Ben bu olasılığa katılmıyorum)kabeye secdeye gidiyorsa,bu haccın kötülüğünü değil o insanların kötülüğüne delildir.hac ise hala allahın emridir.hac eğer kuranda yoksa o zaman yapılan putperestliktir gerçekten.saygılar.

AleviGenç
24.09.2006, 21:08
Valla bu Ramazan ayını anlamıyorum çoğu insan haq için oruç tutuyor sözde ama gıda üzerine ticaret yapan esnaf zengin oluyor ve insanlar ramazan ayından kilo almış olarak çıkıyor. Saygılıyız tutanlara ancak Alevilikte Ramazan yoktur.

Oruç tutmaya hevesli canları Muharrem ayında veya Hızır ayında tutmaya davet ediyorum... Ramazanda tutup Muharremde tutmadıkları zaman Alevilikleriyle çelişirler.

Selam

Yazdıklarına katılıyorum Muharrem ayında 12 gün Hızr Orucunda 3 gün ALeviler tutar.
Aynı şekilde Ramazanda ALeviler Sunni vatandaşlardan farklı "3" gün oruç tutar.

KomünistAlevi
24.09.2006, 22:31
Selam

Yazdıklarına katılıyorum Muharrem ayında 12 gün Hızr Orucunda 3 gün ALeviler tutar.
Selam...

Yazdıklarına katılıyorum Muharrem ayında 12 gün Hızır orucunda 3 gün Aleviler tutar cano...
Ama Aleviler Ramazanda ne 3 gün tutar nede 30 gün tutar...Alevilikte kısacası Ramazan orucu diye birşey yoktur...
Ramazan orucu olduğunu burda bayaaa bi az can savunuyo bunlardan biriside sensin cano..Hemde ateşli savunucususun....Bence 3 gün değil Sünnilerle beraber 30 gün tut..Çünkü oruç tutmanın kötü bir yanı yok bildiğim kadarıyla...
Bana hergün oruç zaten...

Sevgilerimle Cano:punk: ...

meryem demir
25.09.2006, 15:06
[QUOTE=yusufçukgecegez

syn Yusufcuk;

Her müslümanın uygulamasa bile; gerek okularda gerek kitaplarda öğrendiği ortak şeyler İslamın 5 şartıdır.Bu şartları uygulayıp uygulamamak kişilerin kendi arzusuna kalmıştır.
Ortak fikirlerden biride Kuran-ı Kerim' de sünni mezhebinin korunduğudurr. (Her ne kadar sünni de olsanız, bu konuya hayır diyeceğinizi pek sanmıyorum)
Kuran-ı Kerimde neden alevilik hakkında herhangi bir hadis yoktur, Aleviliğe yer vermemek, Hz Aliyi ve onun torunlarınınıda red etmek değilmidir. (Hz. ALi sadece bir halife değildir.)
Neden, Kuran-Kerim sünni islamı olmaktan öteye geçememiştir.
Kuran-ı Kerim islam dinin kitabıdır. O zaman alevilik ta ozamandan beri islamın dışınamı itilmiştir.
Eğer tek kitap varsa; ve siz, bu kitabın orjinalliğini bozmadan, günümüze kadar gelen kitap olduğunu söylüyorsanız; peki neden bu kitaba göre islam dinini yaşayan kişiler; çıkarları ve inançları karşı karşıya geldiği zaman, bir şekilde dini kendi kişiselliği adına yaşamakta...
Mesela doğar doğmaz kız çocuklarının kapatılması nerede yazılmakta,

Tarihsel bilgilerin her geçen zaman içerisinde zayıflaması, ve geçen süreç içerisinde islam inanışından çıkarılıp, bireyselliğe doğru itilen bir din olması,kendi islami tekelini oluşturmaları, bizlere yada sizlere faydalı olabilirmi (??)

Hz. Muhammedin (sav) vefatından sonra iç savaşlar yaşayan kişiler; (özellikle kuran-ı Kerim in sayfalarını bir araya getirilmesi ve kitap halini alması ) kuran- Kerim in bu kaos içinde bir araya getirilmesi neticesinde, bu hadislerin gerçek haliyle oluşturduklarına ne kadar inanırsınız (??). Tamam, diyelimki bu hadisler, zor şartlar altında bile bozulmadan, doğruluklarını korudular. O zaman gene çelişki ile şu soruyu sormamda herhalde bir yanlışlık olmaz>>>>.
Eğer hayat çizgimiz önceden belirlenmişse, Kuranı-ı Kerimde neden tüm dinlerden bahsedilmiş ve alevilik es geçilmiş. Alevi olarak doğduk, sünni olarak doğdunuz. dolayısıyla inançlarımız, ibadetlerimiz bizlerden çok önce vardı ve biz bize ait olanı ile doğduk.

Hadisler bir araya getirilip, kuran_ı Kerim in oluşturulmasyla neden yetinilmiştir.
O zaman en son din olan müslümanlık dışındaki dinlere ait bilgiler neden doğru şekilde yazılıp bir araya getirilmedi (müslümanlık dışında diğer dinlerden kişilerin cehenneme gideceğini savunan kişilerin önleri kesilmezmiydi. Nede olsa kuran-ı kerime göre ibadetlerini gerçekleştiren kişiler; en azından diğer dinlere ait kitaplar hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.). İslam dini dışında diğer dinlerin sindirlemesimi istendi(??)

Adaletin koruyucuları olan bu kişilerin bu tutumu daha doğrusu haksız taraf tuttuklarını söylemek yanlış olmasa gerek

saygılar

Nesimi
25.09.2006, 15:59
Selam

Aleyküm selam

Muharrem ve Xızır konusunda hemfikiriz.

Ancak Bu 3 gün Ramazan orucu tutma olayı gözlemlediğim kadarıyla sunni bölgelere yakın Aleviler tarafından tutuluyor onun sebebide kültür etkileşimi olsa gerek.

Bugüne kadar Ramazanda oruç tutan Alevi insana rastlamamıştım bu site sayesinde böyle bir bilgiyede sahip olmuş oldum ama dediğim gibi 3 gün oruç tutmalarının nedeni sunnilere yakın bölgelerde olmalarından dolayı :)

Aydın.
25.09.2006, 16:23
Aleyküm selam

Ancak Bu 3 gün Ramazan orucu tutma olayı gözlemlediğim kadarıyla sunni bölgelere yakın Aleviler tarafından tutuluyor onun sebebide kültür etkileşimi olsa gerek.

Bugüne kadar Ramazanda oruç tutan Alevi insana rastlamamıştım bu site sayesinde böyle bir bilgiyede sahip olmuş oldum ama dediğim gibi 3 gün oruç tutmalarının nedeni sunnilere yakın bölgelerde olmalarından dolayı :)

Selam
Yok abiciğimyakınlıkla alakası yok eskiden gelen bir genelek bu insanın inancına bağlı isteyen tutor isteyen tutmuyor zoraki yok yani:)

HoZaTLi_62
25.09.2006, 16:32
ramazanda oruç tutanlar asimile olanlar ve baskı altında kalanlar. bu senenin orucu muharremle kapanmıştır. önümüzdeki seninin ilk orucuda hızırlarla başlayacaktır. onun dışındaki ne sunnilerin tuttuğu nede bi başka dine mensup insanların tuttuğu oruç biz alevileri ilgilendirmiyor.

melek24
25.09.2006, 17:44
Büyük bir yanlışla,yanlış bir aktarımla başlamış bir konu. Arkadaşım,ne demektir oruç tutanların ramazanı ,yok öyle aylara sahip çıkma yılın 12 ayı bütün yaratılanların ayıdır müslümanı,gayrimüslimi ayırmadan hepimizindir bu ayda tıpkı diğer aylar gibi.Ayrıca Müslünalar alevileriyle,sunnileriyle hep birdir ayrılmaz .İnançlar dinlere göre ayrılır mezheplere göre değil.Bak sana ramazan ayı nasıl anlatılır göstereyim.
Ramazan güzeldir.

Dindar olmasan da güzeldir Ramazan.

Iskalanmaması, tadına varılması gereken çok özel bir dönemdir.

Ramazan;

sıcak pide kuyruğundaki sabırsız bekleyiştir.

Posta kutunda davulcuların fotoğraflı ilan savaşları; elinde tokmak, kapına dayanmış bıyıklıdır.

Eski günlerdir; anneannendir, dedendir, oradan oraya koşturan aç annendir.

Gün doğumuna yakın; uykulu gözlerle içtiğin çay, televizyondaki Türk filmi, radyodaki türküler ve oyun havalarıdır.

Gün batımına yakın; mutfaktan gelen mis gibi kokular, tertemiz masanın üzerindeki zeytin tabağı, beklediğin ezandır.

Alış veriş sonrası verilmiş imsakiye, abur cubura uzun aradır.

Minarelerdeki renkli floresanlar, akşam sokakta atılan volta, ciğerin en derinine çekilmiş dumandır.

Yetişilememiş bir iftar, uyanılamamış bir sahur, erken kopartılmış bir lokma ekmektir kimi zaman.

Bir ortaklık duygusudur Ramazan.

Yalnız, yapayalnız olmadığının duygusudur.

Hep birlikteliktir.

Acıya, sıkıntıya beraber katlanma, ödülünü de beraber paylaşmadır.

Çevrende onca gönülle aç kalmış insan varken, “sizinleyim – ben de yemiyorum !” dur.

Arkasından gelen bayram, öpülen eller, açılmış kollar, belki bir daha asla olamayacak sımsıkı kucaklaşmalardır.

“İyi dilekler”dir Ramazan.

Yüzyıllardır süregelen bir paylaşma dönemini ıskalamayın.

Dindar olmasan da, tek dua bilmesen de, çok güzeldir Ramazan.

Tadına varın...

HoZaTLi_62
25.09.2006, 17:54
yok öyle bişey kendini kandırmıssın sen alevilikte ramazan yoktur o söylediklerinde kandırmacadan öte değildir. yok minareymiş cami yokki bizde minare olsun ramazan herhangi bir aydan öte bişey değildir.
dediğim gibi asimile olmuşlar tutar sadece ramazanı sunnileşenler. ee sende tutuyosan sanada hayırlı olsun

Balta
25.09.2006, 18:04
Dindar olmasan da, tek dua bilmesen de, çok güzeldir Ramazan.

Tadına varın...

Ben o uzun yazdığınız şeylerin tam tersini daha uzun yazardım ama komple yazıyı aktarmak istemedim.

Sadece şu kısmına örnek vereyim:

Dindar olmasan oruç tutmazsın ve bu memlekette oruç tutmadığı için dövülen sövülen yaralananları saymıyorum öldürülenlere bir bak evet RAMAZAN GÜZELDİR.

Tek bir dua bilmesende denilmiş; Hala fıkralara konudur Erzurumda durdurulan otobüslerde dua testi yapılan alevilerin uğradıkları saldırılar. RAMAZAN GÜZELDİR.

Konuyu bir bektaşi fıkrasındaki son sözle tamamlayım;

"Madem Ramazan bu kadar iyiydide neden iyiki bitti der gibi hemen bayram yaparsınız" demiş.

HoZaTLi_62
25.09.2006, 18:09
Ben o uzun yazdığınız şeylerin tam tersini daha uzun yazardım ama komple yazıyı aktarmak istemedim.

Dindar olmasan oruç tutmazsın ve bu memlekette oruç tutmadığı için dövülen sövülen yaralananları saymıyorum öldürülenlere bir bak evet RAMAZAN GÜZELDİR.

Tek bir dua bilmesende denilmiş; Hala fıkralara konudur Erzurumda durdurulan otobüslerde dua testi yapılan alevilerin uğradıkları saldırılar. RAMAZAN GÜZELDİR.

"Madem Ramazan bu kadar iyiydide neden iyiki bitti der gibi hemen bayram yaparsınız" demiş.

abi çok güzel özetledin. bende bişey eklemek istiyorum ramazanı öven arakadaş kadar uzun yazmayacam sadece tek cümle yazacam. ramazan diğer aylardan hiçbir farkı olmayan sıradan bir aydır ve oruç ayıda değildir ayrıca aleviler için. bizim oruç ayımız muharremdir.

Naci
25.09.2006, 18:23
Aleyküm selam

Sevgili can 19-20-21 ramazanda oruç tutan alevilerin sayısı çok fazladır. Nedeni HzçAlinin yaralanıp bu tarihin sonunda vefat etmesidir. Hz. Ali için tutulan matem niyetindedir. Ama sırf bende merak uyandırdın araştıracağım, mazisi ne kadar geriye gidiyor.
Şunu söylemek isterim bu tarihlerin ramazana denk gelmesi talihsizlik. Senin gibi bazı arkadaşlarımızın gözünde bu orucu tutanlar dönmüş gibi görülüyor. Umarım demek istediğim anlaşılmıştır. Sevgi ile kal
Yeni bir konu açmışsın orada yöresel oruçlarınızdan bahsetmişsin. Bu da onun gibi bir şey olabilir. Ama kesinlikle şu tezine karşıyım, yakın sunni komşulardan etkilenerek tutulmuştur. Bizim yörelerde , sunnilerden etkilenme diye bir sorun yok çünkü.

HoZaTLi_62
25.09.2006, 18:51
3 gün tutulan dediğin orucun ramazanla bir alakası yok. ramazana denk gelmesi ramazan orucunun tutulduğu anlamına gelmez. 3 gün matem orucudur ramazan orucu değildir. kısaca aleviler ramazan mamazan diye bi orucu tutmazlar yoktur öyle bi oruç alevilikte

Naci
25.09.2006, 19:03
3 gün tutulan dediğin orucun ramazanla bir alakası yok. ramazana denk gelmesi ramazan orucunun tutulduğu anlamına gelmez. 3 gün matem orucudur ramazan orucu değildir. kısaca aleviler ramazan mamazan diye bi orucu tutmazlar yoktur öyle bi oruç alevilikte

Canım kardeşim bende onu diyorum , sen niye tekrar yazma ihtiyacı duyuyorsun?

HoZaTLi_62
25.09.2006, 19:10
yazma gereği duydum çünkü bunun için aleviler ramazan tutar diyolarda

MeRaLiNa
25.09.2006, 19:11

kendini öyle kaptirmiski alevileri oldugu gibi degilde, görmek istedigi gibi görenlere, o kadar kendini kandirmiski, bunun gibi binlerce örnegi var ama böyle her satirinda insanin aklina güzellik degilde yasanmis olaylar nedeniyle cirkinliklerin geldigi bir siiri yazan bir "Aleviye" bunlari anlatmak ne kadar kolaydir orasini bilemem... dayatma, din saksabanlari, tacirleri yüzünden ramazanin hic bir güzelligi kalmamis.... daha o camilerde neler yazildigini bile bilmiyorsa, o biyikli davulcularin isIk yanmayan evler icin ne iblislikler yaptigini bilmiyorsa (daha dogrusu görmek istemiyorsa) onun icin güzeldir tabiki... mesela ankarada iki gün önce yobazlar tarafindan oruc tutmuyor diye dövülen sevgililer icin ramazanin güzelligi daha ilk günden kendini hissettirdi:p :p :yawn: :yawn:

onlar iftarda, savurda homini girtlak pufidi kandil yemekleri götürürken, bize insallah bu ramazanda bir canimiz, ögrencimiz bicaklanmaz, öldürülmez diye dua etmek düsüyor....... evet evet güzeldir ramazan:yamukgul: :yawn:

HoZaTLi_62
25.09.2006, 19:29
kendini öyle kaptirmiski alevileri oldugu gibi degilde, görmek istedigi gibi görenlere, o kadar kendini kandirmiski, bunun gibi binlerce örnegi var ama böyle her satirinda insanin aklina güzellik degilde yasanmis olaylar nedeniyle cirkinliklerin geldigi bir siiri yazan bir "Aleviye" bunlari anlatmak ne kadar kolaydir orasini bilemem... dayatma, din saksabanlari, tacirleri yüzünden ramazanin hic bir güzelligi kalmamis.... daha o camilerde neler yazildigini bile bilmiyorsa, o biyikli davulcularin isIk yanmayan evler icin ne iblislikler yaptigini bilmiyorsa (daha dogrusu görmek istemiyorsa) onun icin güzeldir tabiki... mesela ankarada iki gün önce yobazlar tarafindan oruc tutmuyor diye dövülen sevgililer icin ramazanin güzelligi daha ilk günden kendini hissettirdi:p :p :yawn: :yawn:

onlar iftarda, savurda homini girtlak pufidi kandil yemekleri götürürken, bize insallah bu ramazanda bir canimiz, ögrencimiz bicaklanmaz, öldürülmez diye dua etmek düsüyor....... evet evet güzeldir ramazan:yamukgul: :yawn:
bizlerden uzak dursunlarda güzel ramazanlarıyla mutlu olsunlar:D

Lekan
25.09.2006, 19:35
arkadaşlar benim bildiğim ramazan orucunda biz alevilerinde hakkı vardır diye biliyorum...başta ortada ve sonda birer gün tutuluyor diye biliyorum.

melek24
25.09.2006, 19:35
Ne kadar aslından saptırılmış bir aktarım yapıyorsunuz hayret ediyorum.Arkadaşlar ben bu konuyu açan arkadaşa sizin görüşlerinizin belki daha yumuşak bir biçimde ifade edildiği duygusuyla bir yazı yazdım.Gördümki benim ilk paragrafım hiç okunmamış ikinci paragraf kimilerine göre şiir olarak anlatılan bölümü ben değil o arkadaş aktarmalıydı tarzında bir espirili belirtme yaptım.Bazıları benim oruç tuttuğumu yada sunnileşmiş birisi olduğumu düşünebilir ben böyle olmadığımı biliyorum,hatta bu forumda beni tanıyanlar varsa bunun aksi olduğunu bilirler.Gelelim anlatmak isteyipte başaramadığım ifadeye;ramazan ayı,oruç ibadeti yada diğer ibadetler hala inanılır ve bu doğrultuda yapılır.Kim neye inanırsa inansın,nasıl ibadet ederse etsin ama bunun siyasetini yapmasın bunları baskı yoluyla değil güzellikle yapsın etrafınada o şekilde anlatsın.Asıl aktarmak istediğim bu idi.İkinci bölümü bu konuyu açan arkadaşa yazmıştım bu konuları enazından böyle aktar demek istemiştim.Siz olayı ısrarla buraya çektiniz.Nasıl isterseniz öyle anlayın ben kendimi biliyorum.
Saygılarımla.......

HoZaTLi_62
25.09.2006, 19:40
Ne kadar aslından saptırılmış bir aktarım yapıyorsunuz hayret ediyorum.Arkadaşlar ben bu konuyu açan arkadaşa sizin görüşlerinizin belki daha yumuşak bir biçimde ifade edildiği duygusuyla bir yazı yazdım.Gördümki benim ilk paragrafım hiç okunmamış ikinci paragraf kimilerine göre şiir olarak anlatılan bölümü ben değil o arkadaş aktarmalıydı tarzında bir espirili belirtme yaptım.Bazıları benim oruç tuttuğumu yada sunnileşmiş birisi olduğumu düşünebilir ben böyle olmadığımı biliyorum,hatta bu forumda beni tanıyanlar varsa bunun aksi olduğunu bilirler.Gelelim anlatmak isteyipte başaramadığım ifadeye;ramazan ayı,oruç ibadeti yada diğer ibadetler hala inanılır ve bu doğrultuda yapılır.Kim neye inanırsa inansın,nasıl ibadet ederse etsin ama bunun siyasetini yapmasın bunları baskı yoluyla değil güzellikle yapsın etrafınada o şekilde anlatsın.Asıl aktarmak istediğim bu idi.İkinci bölümü bu konuyu açan arkadaşa yazmıştım bu konuları enazından böyle aktar demek istemiştim.Siz olayı ısrarla buraya çektiniz.Nasıl isterseniz öyle anlayın ben kendimi biliyorum.
Saygılarımla.......
kusura bakma yanlış anlamışım, açıklaman içinde teşekkür
seninde dediğin gibi isteyen istediğini yapar isterse oruçta tutar ama bu alevilikte ramazan orucu vardır anlamına gelmez. çünkü alevilikte ramazan orucu yoktur. ben tutarsam bu beni bağlar alevi olduğum için aleviliği bağlamaz bunu belirtmek istedim.

MeRaLiNa
26.09.2006, 03:19
Büyük bir yanlışla,yanlış bir aktarımla başlamış bir konu. Arkadaşım,ne demektir oruç tutanların ramazanı ,yok öyle aylara sahip çıkma yılın 12 ayı bütün yaratılanların ayıdır müslümanı,gayrimüslimi ayırmadan hepimizindir bu ayda tıpkı diğer aylar gibi.Ayrıca Müslünalar alevileriyle,sunnileriyle hep birdir ayrılmaz .İnançlar dinlere göre ayrılır mezheplere göre değil.Bak sana ramazan ayı nasıl anlatılır göstereyim.

yanlis anlamadan dolayi özür dilerim yanliz ilk paragrafin kafa karistiriyor... mesela "yok öyle ayra sahip cima" kelimesini anlamiyorum:confused1 cünki ramazan ayina ben sahip cikmak istemiyorum, cünki benim inancimda yok ramazan orucu, bu onlarin oruc ayidir Allah kabul etsin derim o kadar, ama kesinlikle bana manevi olarak hic bir sey ifade etmiyor.... "Müslümanlar Alevilerle Sünnilerle hep birdir" sözün yine kafama takilan baska bir nokta, tabiki herkes insan olduktan sonra Alevi Sünni birdir ama..... bugün basimdan gecenle hicte bir olmadigini bir daha anladim, iki tane fasoyla tartistim ve sonu cok gergin bitti, hatta birbirimizin cok kötü kalbini kirdik, 1400 yil öncesinde anlasamadigimiz icin bu tartisma böyle gergin oldu, ben diyorum birak simdi bugüne bakalim, umurlarinda degil hala bana 1400 yil öncesi kendilerinde nasilsa onu dayatma derdindeler, üstelik sivas katliami hakkinda pis pis konustular (bende cok pis konustum, agirlarina gitti, pisman degilim) sen demissinki "inanclar dinlere göre ayrilir mezheplere göre degil", eger o fasolar bir hiristiyanla tartissaydi gergin olmayacakti bu kadar cünki hiristiyan demez onlara "hayir senin dinin islam baska" ama ben onlarin hz diye adlandirdiklarina hz demedim diye ve gerisini tahmin edersin, gerginlik oldu..... yani baska dinden insanlarin tartismasi ayni dinden insanlarin tartismasindan daha gergin olmaz..... ayni dinden muhalefet onlar icin tek kelime ile cekilmez...

yani ben burda ezbere ögrendikleri "hepimiz kardesiz" sözünü diyen, ama konu hakkimi istiyorum diyince beni bölücü, vatan haini, cekilmez gören bazi Sünnilerin yazilarina benzettim... bence bu yazin iyimser ve amacim seni kirmak degil ama kendini kandirmak oluyor

ayrica mezhep kelimesi yine baska bir soru isareti ama bu konuda yazma beni asar, ben mezhep olarak görmüyorum ama bunun cevabini verebilecek kisi ben degilim...

ve o 2. paragrafta Ramazani kirlettikleri icin güzel olmaktan cikan bir cok ayrinti yazilir........ buda yine devletin dayatmasi, iplisligi bitmezse birligin olamayacaginin kaniti.....

HoZaTLi_62
26.09.2006, 10:41
arkadaşlar alevilikte ramazan=diğer 11 ay umarım anlaşılmıştır.

meryem demir
26.09.2006, 14:42
Alevilerin ramazan ayı içerisinde 3 gün oruç tuttuğunu biliyorum son bir kaç sene dışında da aksatmadan tutuyordum.
Neden tutuyoruz diye sordum anneme
Yanıtı şöyle (tabi ne kadar inandırıcı bilemem ki onada öyle anlatmışlar ve hep böyle sürüp gelmiş) (bunu bilgi olarak değil sadece paylaşmak adına yazıyorum. dediğim gibi doğruluğu gerçekten tartışılır)

Vakti zamanda yokluğun boy gösyerdiği bir dönemde. Alevi kadının birinin evine dilenci gelmiş ve alevi kadında elindeki son lokmasını bu dilenciye vermiş; ertesi gün gene aynı saatte bu dilenci gene bu yaşlı kadının evine gitmiş, ve bu yaşlı kadında gene elindeki son lokmasını gene ona vermiş, üçüncü günde aynı devam etmiş ve kadın gene ekmeğini dilenciye vermiş. Bu günden sonra ise dilenci bir daha o eve uğramamış. (3 gün oruç tutulmasının sebebi ???)
Ramazan ayına gelince; bu dilenci kadın bir sünni kişinin evine gitmişve Allah sırası için demiş, ama bu kişi elindeki yemeğini dilenciye vermemiş ve tk başına yem,-iş, 2, 3 derken bu 3 ayı bulmuş; 3 ayın sonunda sünni olan kişi artık dayanamayıp yemeğini bu dilenci ile paylaşmış; dilencide ramazan ayının son bitim günün ertesinde bu kişiden birşeyler aldığı için bayram etmiş.
Bana anlatılan bu
Doğrululunu bilemem

Birde Allah, Hz.Muhammed (Sav)ve Hz. Ali için birer gün tutulduğunu duymuştum
Meraktan gidip bir kaç yaşlı daha bulup onlara sorucam, bakalım farklı birşeyler öğrenirsem burda yazarım
iyi forumlar

MetinK
26.09.2006, 14:51
Asagidaki linkte bu konudaki sorulara yardimci olabilir.Paralel konular oldugu icin.
Ramazan Orucu ile ilgili de mesajlar var.

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=15962&page=31

meryem demir
26.09.2006, 15:11
Asagidaki linkte bu konudaki sorulara yardimci olabilir.Paralel konular oldugu icin.
Ramazan Orucu ile ilgili de mesajlar var.

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=15962&page=31

Bilgi paylaşımı için teşekkürler. Gerçektendee merak ettiğim bir konu idi.
Çünkü çevremdeki tüm yaşlılara sorduğum halde tatmin edici hiçbir bilgi alamadım. (cem evindeki deden bile)
üsteliik bu kişiler ramazan ayı içerisinde tutulacak orucun, ya baştan üç gün ya sondan yada bir baş bir orta birde sondan tutulması gerektiğini hep anlattılar bize

Tekrar sağolun

iyi forumlar

yusufçukgecegez
26.09.2006, 16:52
[QUOTE=yusufçukgecegez

syn Yusufcuk;

Her müslümanın uygulamasa bile; gerek okularda gerek kitaplarda öğrendiği ortak şeyler İslamın 5 şartıdır.Bu şartları uygulayıp uygulamamak kişilerin kendi arzusuna kalmıştır.
Ortak fikirlerden biride Kuran-ı Kerim' de sünni mezhebinin korunduğudurr. (Her ne kadar sünni de olsanız, bu konuya hayır diyeceğinizi pek sanmıyorum)
Kuran-ı Kerimde neden alevilik hakkında herhangi bir hadis yoktur, Aleviliğe yer vermemek, Hz Aliyi ve onun torunlarınınıda red etmek değilmidir. (Hz. ALi sadece bir halife değildir.)
Neden, Kuran-Kerim sünni islamı olmaktan öteye geçememiştir.
Kuran-ı Kerim islam dinin kitabıdır. O zaman alevilik ta ozamandan beri islamın dışınamı itilmiştir.
Eğer tek kitap varsa; ve siz, bu kitabın orjinalliğini bozmadan, günümüze kadar gelen kitap olduğunu söylüyorsanız; peki neden bu kitaba göre islam dinini yaşayan kişiler; çıkarları ve inançları karşı karşıya geldiği zaman, bir şekilde dini kendi kişiselliği adına yaşamakta...
Mesela doğar doğmaz kız çocuklarının kapatılması nerede yazılmakta,

Tarihsel bilgilerin her geçen zaman içerisinde zayıflaması, ve geçen süreç içerisinde islam inanışından çıkarılıp, bireyselliğe doğru itilen bir din olması,kendi islami tekelini oluşturmaları, bizlere yada sizlere faydalı olabilirmi (??)

Hz. Muhammedin (sav) vefatından sonra iç savaşlar yaşayan kişiler; (özellikle kuran-ı Kerim in sayfalarını bir araya getirilmesi ve kitap halini alması ) kuran- Kerim in bu kaos içinde bir araya getirilmesi neticesinde, bu hadislerin gerçek haliyle oluşturduklarına ne kadar inanırsınız (??). Tamam, diyelimki bu hadisler, zor şartlar altında bile bozulmadan, doğruluklarını korudular. O zaman gene çelişki ile şu soruyu sormamda herhalde bir yanlışlık olmaz>>>>.
Eğer hayat çizgimiz önceden belirlenmişse, Kuranı-ı Kerimde neden tüm dinlerden bahsedilmiş ve alevilik es geçilmiş. Alevi olarak doğduk, sünni olarak doğdunuz. dolayısıyla inançlarımız, ibadetlerimiz bizlerden çok önce vardı ve biz bize ait olanı ile doğduk.

Hadisler bir araya getirilip, kuran_ı Kerim in oluşturulmasyla neden yetinilmiştir.
O zaman en son din olan müslümanlık dışındaki dinlere ait bilgiler neden doğru şekilde yazılıp bir araya getirilmedi (müslümanlık dışında diğer dinlerden kişilerin cehenneme gideceğini savunan kişilerin önleri kesilmezmiydi. Nede olsa kuran-ı kerime göre ibadetlerini gerçekleştiren kişiler; en azından diğer dinlere ait kitaplar hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.). İslam dini dışında diğer dinlerin sindirlemesimi istendi(??)

Adaletin koruyucuları olan bu kişilerin bu tutumu daha doğrusu haksız taraf tuttuklarını söylemek yanlış olmasa gerek

saygılarsn meryem.ortak çıkış noktamız şu,kuran ne aleviliğin,ne sünniliğin kitabıdır.kuran islamın kitabıdır.kuranda sünnilikle ilgili hiçbir ayet yoktur,alevilikle ilgilide yoktur.kuran sadece ve sadece islamı anlatır.ve islamız diyen gurplar inançlarını kurana dayandırır.kuranın değişmediğine imanımız varmı öncelikle.biz sünnilerin yok şüphesi.çünkü iman etmek öncelikle allahın varlığına ve birliğine iman etmektir.allaha iman eden onun sözünede eder.allah kuranda ''o kitabın koruyucusu biziz'' demektedir.bu söz üstüne kuranın değiştiğinden asla şüphe etmeyiz.allahın sözünü küm değiştirebilir,

sünni diyoruz.nedir sünni.kuran vce sünnete göre hareket eden demek.yapılanda aynen bu.kuran ve sünnete göre hareket etmek.yani bizim her ibadetimiz kurana uymak zorunda.uymuyorsa günahkarız.allahın ayetlerine karşı gelenlerdeniz.sünnilik kurana körü körüne bağlıdır,tabiri caizse.kurandan sonra ise peygamberin,kuranı nasıl uyguladığına bakar.eğer bir ibadetimiz bile kuran ve sünnete uymuyorsa,o zaman,kendi bakış açımızla bile biz islamdan uzaklaşmış oluruz.islamı saptırmış oluruz.namaz,oruç,hac,zekat kuranda yazdığı için,ayetlerden bunu çıkardığımız için,ve resulullahında böyle yaptığını,kesin delillerle,kuşku götürmez bir şekilde inandığımız için,kuran bizim inaçlarımızı destekler.çünkü bizim kaynağımız,önderimiz,komutanımız kuran.bir sünni kuranda açıkça yazan bir ayeti yok öyle değildir diyemez.dini konuda bir birgiyi,ancak ayetle açıklayabilir.sünnilikte çogunluğun ne yaptığı önemli değil,kuranın ne dediği,peygamberimizin ne yaptığı önemlidir.daha sonradan gelen alimler ne derse desin.önemli olan dediği kuranda varmıdır yokmudur.bir alim içki günah değildir demekle ,içki masum olmaz.bunu kuranın bir ayetiyle,net bir şekilde açıklaması,ve ayetin diğer ayetlerle çelişmemesi gerekir.yani iidanın çok sağlam olması gerekir.resulullahtan rivayet edilen hadislerin çok sağlam olması gerekir.,kurana ters olan bir hadise itibar etmeyiz.bizim her adımımız kurandır.kuransız bir adım,bizi islamdan çıkarır.

sorularınız çok.gönül isterki hepsinin tektek mantıklı bir açıklamasını yapayım,fakat bu sayfalar sürer.kuran ehli kitaptan bahseder.musevilik ve hristiyanlık.alevilik sünnilik ise bir din değildir.islam dininin yorumlarıdır sadece.kuran ise islamın kitabı,neden alevilik ve sünnilik diye bahsetsin.kuranın gelmesiyle önceki kitapların hükmü kalkmıştır.onlar zaten tahrif olmuşlardır.musevilikde,hristiyanlıkta geliş itibari ile islamdır.fakat bu dinleri yaşayan insanlar kendi kafalarına göre bu inançları değiştirmişlerdir.bu yüzden en doğru olan kuran indirilmiştir.çünkü allah kitaplarının koruyucusudur.diğer kitaplar bozulduğu için,kuranı indirmiştir.yani artık tevratta,incilde kurandır.tevrattada incildede,kuranda ne varsa aynısı vardı,tahrif edilmeden önce.biz buna yine kuranda allah böyle söylediği için inanıyoruz.bu konuda pekçok ayet vardır.yine kuran enson din islamder.enson kitapta kuran,kuranın koruyucusu olduğunu kendi söyler.bu yüzden kuranın değişmesi gibi bir ihtimal yok.iman olarakda,matamatiksel olarakda.sizde şunu düşünün.hz ali çocukluğundan beri hz muhammedin yanında idi.ilk kuran hz osman zamanında derlendi.bu derleme yapıldığında,hz ali,kuranı ezbere bilmiyormuydu.değiştirilen bir kuran olsa buna ilk karşı çıkacak o değilmiydi.bugün,hz aliye aiy ve hz osmana ait kuran arasında hiçbir fark yok.bozulmuş bir kuranın hz aliden geçmesinede imkanyok.bir harfinin bile bozulmasına imkan yok.saygılare

HoZaTLi_62
26.09.2006, 17:25
alevilikte sadece muharrem ve hızır orucu vardır
ramazan orucu kesinlikle yoktur. 3 gün tutuldugundan bahsetmiş bazı arkadaslar buda hem bazı yörelerde var hemde ramazan orucu diye tutulmaz matem orucudur ramazanla bi alakası yoktur. bizim oruclarımız (hızır hariç) matem orucudur.

meryem demir
26.09.2006, 20:47
[QUOTE=meryem demir]sn meryem.ortak çıkış noktamız şu,kuran ne aleviliğin,ne sünniliğin kitabıdır.kuran islamın kitabıdır.kuranda sünnilikle ilgili hiçbir ayet yoktur,alevilikle ilgilide yoktur.kuran sadece ve sadece islamı anlatır.ve islamız diyen gurplar inançlarını kurana dayandırır.kuranın değişmediğine imanımız varmı öncelikle.biz sünnilerin yok şüphesi.çünkü iman etmek öncelikle allahın varlığına ve birliğine iman etmektir.allaha iman eden onun sözünede eder.allah kuranda ''o kitabın koruyucusu biziz'' demektedir.bu söz üstüne kuranın değiştiğinden asla şüphe etmeyiz.allahın sözünü küm değiştirebilir,

sünni diyoruz.nedir sünni.kuran vce sünnete göre hareket eden demek.yapılanda aynen bu.kuran ve sünnete göre hareket etmek.yani bizim her ibadetimiz kurana uymak zorunda.uymuyorsa günahkarız.allahın ayetlerine karşı gelenlerdeniz.sünnilik kurana körü körüne bağlıdır,tabiri caizse.kurandan sonra ise peygamberin,kuranı nasıl uyguladığına bakar.eğer bir ibadetimiz bile kuran ve sünnete uymuyorsa,o zaman,kendi bakış açımızla bile biz islamdan uzaklaşmış oluruz.islamı saptırmış oluruz.namaz,oruç,hac,zekat kuranda yazdığı için,ayetlerden bunu çıkardığımız için,ve resulullahında böyle yaptığını,kesin delillerle,kuşku götürmez bir şekilde inandığımız için,kuran bizim inaçlarımızı destekler.çünkü bizim kaynağımız,önderimiz,komutanımız kuran.bir sünni kuranda açıkça yazan bir ayeti yok öyle değildir diyemez.dini konuda bir birgiyi,ancak ayetle açıklayabilir.sünnilikte çogunluğun ne yaptığı önemli değil,kuranın ne dediği,peygamberimizin ne yaptığı önemlidir.daha sonradan gelen alimler ne derse desin.önemli olan dediği kuranda varmıdır yokmudur.bir alim içki günah değildir demekle ,içki masum olmaz.bunu kuranın bir ayetiyle,net bir şekilde açıklaması,ve ayetin diğer ayetlerle çelişmemesi gerekir.yani iidanın çok sağlam olması gerekir.resulullahtan rivayet edilen hadislerin çok sağlam olması gerekir.,kurana ters olan bir hadise itibar etmeyiz.bizim her adımımız kurandır.kuransız bir adım,bizi islamdan çıkarır.

sorularınız çok.gönül isterki hepsinin tektek mantıklı bir açıklamasını yapayım,fakat bu sayfalar sürer.kuran ehli kitaptan bahseder.musevilik ve hristiyanlık.alevilik sünnilik ise bir din değildir.islam dininin yorumlarıdır sadece.kuran ise islamın kitabı,neden alevilik ve sünnilik diye bahsetsin.kuranın gelmesiyle önceki kitapların hükmü kalkmıştır.onlar zaten tahrif olmuşlardır.musevilikde,hristiyanlıkta geliş itibari ile islamdır.fakat bu dinleri yaşayan insanlar kendi kafalarına göre bu inançları değiştirmişlerdir.bu yüzden en doğru olan kuran indirilmiştir.çünkü allah kitaplarının koruyucusudur.diğer kitaplar bozulduğu için,kuranı indirmiştir.yani artık tevratta,incilde kurandır.tevrattada incildede,kuranda ne varsa aynısı vardı,tahrif edilmeden önce.biz buna yine kuranda allah böyle söylediği için inanıyoruz.bu konuda pekçok ayet vardır.yine kuran enson din islamder.enson kitapta kuran,kuranın koruyucusu olduğunu kendi söyler.bu yüzden kuranın değişmesi gibi bir ihtimal yok.iman olarakda,matamatiksel olarakda.sizde şunu düşünün.hz ali çocukluğundan beri hz muhammedin yanında idi.ilk kuran hz osman zamanında derlendi.bu derleme yapıldığında,hz ali,kuranı ezbere bilmiyormuydu.değiştirilen bir kuran olsa buna ilk karşı çıkacak o değilmiydi.bugün,hz aliye aiy ve hz osmana ait kuran arasında hiçbir fark yok.bozulmuş bir kuranın hz aliden geçmesinede imkanyok.bir harfinin bile bozulmasına imkan yok.saygılare

Sayın yusufcuk;
Kuranı Kerim islam dininin kitabıdır.
Son Peygamber Hz. Muhammed vasıtaıyla gönderilmiştir.
Belirli bir dönemede değil, ve kıyamet kopana kadar varlığını koruyacak, son kitaptır,

slam dini kitabıdır.
Brlik ve beraberliğin bozulmaması adına; bir müslümanın ne yapması gerektiği, daha doğrusu nasıl doğru müslüman olunuru anlatmak adına gönderilmiştir.

Diğer kitaplardan sonra gönderildiği için doğruluğu kabul edilen kuran-ı kerimdir.

Bu genellemeyi birazda kişileştirelim isterseniz.

İslamiyetin doğuşu, sapkınlıkların olduğu, tecavüzlerin, sapkınların daha doğrusu insan olmak dışında hertürlü vasfın olduğu döneme denk gelmiştir.
Hz. MUammed' in (sav) peygamberliğini ilk kabul eden, amcasının oğlu, damadı Hz Alidir.
Hz. Muhammed'in vefatından sonra halife olarak Hz. Ebubekir gelmesi sizce bir çelişki daha doğrusu doğru olan bir yalananın saklanması değilmidir.ki- Hz Ebubekir'in halife olmasına ön ayak olan kişi Hz. Ömerdir

Kuran-ı Kerim son kitap; Hz. Muhammed (sav) son Peygamberdir.
O zaman denilmek istenen, islamın şartlarını yerine getiren, Hz. Muhammedde (sav) inanan kişiler dışında herkes kafirdir (??), Hz. Ömer Kuranı kerimin yapraklarını bir araya getirip kitap haline getirdikten sonra ileride kendisinden sonra yaşayacak kişiler arasına fitne fesat, kavga, çıkmasın diye tüm dinleri de kapsayan yeni kitaplar eser olarak bırakamazmıydı.??
Demek istediikleri yada demek istediğiniz, diğer dinlere mensup kişiler "alın bu kitapta sizin, sizin nessiller boyu inandığınız kitaplar yalan yanlış doludur, peryamberleriniz yalandır, tek doğru Kuran-ı kerim ve Hz. Muhammeddir (sav), bunu onlara kabul ettirebilrimisiniz
diğer dinlere gönderilen kitapların yanlış olduğunu söyleyen islamcılar, dolayısıyla gönderilen diğer peygamberleride yok saymış olmazlarmı??

Hz.Ali, Hz. Muhammedin vefatından sonra halife olması gereken ilk kişi olmasına rağmen, yerine Hz. Ebubekir'in getirilmesine nasıl müdahale edememişken, kuran-ı Kerim derlenirken sizce müdahale edebilirmiydi.

Kuran-ı Kerim tek bir döneme hitab etmez; dolayısıyla, vahiylerin geldiği andan günümüze kadar tüm insanları kapsamıştır.
Yani, Allah' kulları alevi ve sünni iç kavgalarının da patlak vermesi ta o zamana dayanmaktadır. Peki, bu bilindiği halde neden önüne geçilememiştir.

Aslında konuşulacak çok şey var sanırım yada sorulacak. Her satırda, diğer satırda soracağım daha doğrusu soru gibi görünen; aslında hayatımızdaki karmaşaların nereleden ve neden geldiğine dair çelişkiler, soruya dönüşmüş gibi görünsede, cevabı asla tam tatmin etmeyecek sözlerden öteye gitmeyecektir.

Saygılar

yusufçukgecegez
27.09.2006, 03:29
sn meryem demir[QUOTE=yusufçukgecegez]

Sayın yusufcuk;
Kuranı Kerim islam dininin kitabıdır.
Son Peygamber Hz. Muhammed vasıtaıyla gönderilmiştir.
Belirli bir dönemede değil, ve kıyamet kopana kadar varlığını koruyacak, son kitaptır,

slam dini kitabıdır.
Brlik ve beraberliğin bozulmaması adına; bir müslümanın ne yapması gerektiği, daha doğrusu nasıl doğru müslüman olunuru anlatmak adına gönderilmiştir.

Diğer kitaplardan sonra gönderildiği için doğruluğu kabul edilen kuran-ı kerimdir.

Bu genellemeyi birazda kişileştirelim isterseniz.

İslamiyetin doğuşu, sapkınlıkların olduğu, tecavüzlerin, sapkınların daha doğrusu insan olmak dışında hertürlü vasfın olduğu döneme denk gelmiştir.
Hz. MUammed' in (sav) peygamberliğini ilk kabul eden, amcasının oğlu, damadı Hz Alidir.

---:surrender buraya kadar size kesinlikle katılıyorum.

Hz. Muhammed'in vefatından sonra halife olarak Hz. Ebubekir gelmesi sizce bir çelişki daha doğrusu doğru olan bir yalananın saklanması değilmidir.ki- Hz Ebubekir'in halife olmasına ön ayak olan kişi Hz. Ömerdir
---:surrender .peki neden hz ali ,peygamberden sonra halife olması gerekiyordu.islamda acemin araba,arabın aceme üstünlüğü yoktur.üstünlük sadece takva bakımından vardır.hz alinin resulullahın damadı olduğundan dolayı üstünlüğü yoktur.takva sahibi olduğundan dolayı üstündür.allah hz muhammede olan olaylara göre vahiyler göndermiştir.o allah geleceğide bilendir.islama kötülük edenler hakkında ayetler vardır.fakat,üç halife hakkında ne kötüleyici,nede övücü bir ayet yoktur.ayetlere müdahale edecek olsalardı,allah bunu önceden resülüne bildirmezmiydi.en yakınındakiler islamı saptıracaklar demezmiydi.oysaki allah kalpleride bilir.kim ne yapacak onuda bilir.üç halifeler dediğiniz gibi insanlar olsalardı resulullah bunu bilmezmiydi.

Kuran-ı Kerim son kitap; Hz. Muhammed (sav) son Peygamberdir.
O zaman denilmek istenen, islamın şartlarını yerine getiren, Hz. Muhammedde (sav) inanan kişiler dışında herkes kafirdir (??), Hz. Ömer Kuranı kerimin yapraklarını bir araya getirip kitap haline getirdikten sonra ileride kendisinden sonra yaşayacak kişiler arasına fitne fesat, kavga, çıkmasın diye tüm dinleri de kapsayan yeni kitaplar eser olarak bırakamazmıydı.??
----:surrender .hz ömerin öyle bir yetkisi yok.hz ömerin kuranı,dosdoğru bir şekilde kitaplaştırmaktan başka yetkisi yok.bütün insanlığın tek kitabı kuran.yahudininde,hristiyanında.size ayetle açıklamak zorundayım.ehlikitap,musevi ve hristiyanlardır.

Ali İmran
(98) De ki: "Ey ehlikitap! Allah, yaptıklarınıza tanıklık ederken, Allah'ın ayetlerini neden inkâr ediyorsunuz?"
Ali İmran
(110) Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz: İyilik ve güzelliği belirlenmiş olana özendirirsiniz, kötülük ve çirkinliği belirlenmiş olandan sakındırırsınız, Allah'a iman edersiniz. ehlikitap da iman etseydi, kendileri için, elbette hayırlı olurdu. İçlerinde müminler vardır ama onların çoğu sapıkların ta kendileridir.
Ali İmran
(113) Ama hepsi bir değildir. ehlikitap içinden Allah için baş kaldıran/Allah huzurunda el bağlayan/hak ve adaleti ayakta tutan/kalkınıp yükselen bir zümre de vardır; gece saatlerinde secdelere kapanmış olarak Allah'ın ayetlerini okurlar.
Demek istediikleri yada demek istediğiniz, diğer dinlere mensup kişiler "alın bu kitapta sizin, sizin nessiller boyu inandığınız kitaplar yalan yanlış doludur, peryamberleriniz yalandır, tek doğru Kuran-ı kerim ve Hz. Muhammeddir (sav), bunu onlara kabul ettirebilrimisiniz
Nisa
(171) Ey ehlikitap! Dininizde aşırılığa gidip doymazlık etmeyin! Allah hakkında gerçek dışı bir şey söylemeyin! Meryem'in oğlu İsa Mesih, Allah'ın resulü ve kelimesidir. Onu, kendisinden bir ruhla beraber Meryem'e atmıştır. Artık Allah'a ve resullerine inanın. "Üçtür!" demeyin. Son verin, sizin için daha iyi olur. Allah Vâhid'dir, tek ve biricik ilahtır. Kendisi için bir çocuk olmasından arınmıştır O. Yalnız O'nundur göklerdekiler ve yerdekiler. Vekil olarak Allah yeter.
Maide
(19) Ey ehlikitap! Resullerin arası kesildiği bir sırada resulümüz size geldi; ayan-beyan açıklamalarda bulunuyor. "Bize ne müjdeci geldi ne uyarıcı" demeyesiniz. İşte müjdeci de geldi size, uyarıcı da. Allah her şeye Kadîr'dir.
---:surrender .bu ayetlerden onlarca vardır kuranda.bu allahın kuranıdır.o ne isöylüyorsa biz iman ederiz sadece.
diğer dinlere gönderilen kitapların yanlış olduğunu söyleyen islamcılar, dolayısıyla gönderilen diğer peygamberleride yok saymış olmazlarmı??
dğer dinlerin ne durumda olduğunu söyleyen allah.peygamberler allahın peygamberi.bizimde peygamberimiz,reddedilem onların peygamber anlayışı.mesela hz isanın tanrının oğlu oğduğu anlayışı.

Tevbe
(31) Allah'ın yanında hahamlarını ve ruhbanlarını da rabler edindiler. Meryem'in oğlu mesih'i de öyle. Oysa kendilerine, tek olan Allah'tan başkasına ibadet/kulluk etmemeleri emredilmişti. İlah yok o tek Allah'tan başka. Onların ortak koştuklarından arınmıştır O.

--:surrender .Maide
(68) De ki: "Ey ehlikitap! Siz, Tevrat'ı, İncil'i ve Rabbinizden size indirileni tam uygulamadıkça hiçbir şey değilsiniz." Rabbinden sana indirilen, onlardan birçoğunun küfür ve azgınlığını elbette artıracaktır. Küfre batan topluluk için tasalanma artık.

Hz.Ali, Hz. Muhammedin vefatından sonra halife olması gereken ilk kişi olmasına rağmen, yerine Hz. Ebubekir'in getirilmesine nasıl müdahale edememişken, kuran-ı Kerim derlenirken sizce müdahale edebilirmiydi.

:surrender .tabiki edebilirdi.hz ali allahın arslanıdır.hilafeti,kendi hakkı görseydi,yine müdahale ederdi.defalarca allahın dini için canını vermeye yanaşmış bir ali,neden müdahale edemesin,sevenleri vardı.bunada gerek yok tek kişi bile olsa müdahale ederdi.allahın arslanı boşuna takılan bir isim değilki.eğer kuran değiştirilmiş olsa buna ilk müdahaleyi,tekbaşınada olsa hz ali yapardı ve biz bugün hz aliyi,namazda öldürülen biri olarak değil,kuranı savunurken şehit olan biri olarak anardık.ayrıca allahın sözü vardır.kitabın koruyucusu benim diye.

Kuran-ı Kerim tek bir döneme hitab etmez; dolayısıyla, vahiylerin geldiği andan günümüze kadar tüm insanları kapsamıştır.
Yani, Allah' kulları alevi ve sünni iç kavgalarının da patlak vermesi ta o zamana dayanmaktadır. Peki, bu bilindiği halde neden önüne geçilememiştir.

---:surrender allahın vaadi kuranı korumaktır.ve biz insanlara akıl vermiştir.kuranı okuyup anlamamız için.kuranı okuyup anlayanların tek yolu islamdır.ayrılıkları çıkaranlar ise insanlar.allah insanların yaptıklarına müdahale etmez.kaderimizi o yazmaz.kaderimizi biz çizeriz.insanlara müdahale olmaz.olmuş olsa,hz ali adice şehit edilmezdi,allah müdahale ederdi,inanmayan birtek insan bile kalmazdı allah müdahale ederdi.fakat insanların neye inanacakları tamamen kendi seçimleri.tıpkı kuranın değiştirildiğine inanıp inanmamanız gibi.allah dileseydi,değiştirlmediğine sizi kesin inandırırdı.ama bu seçim size bırakıldı,aklınız sayesinde en doğru olanı bulasınız diye.

Aslında konuşulacak çok şey var sanırım yada sorulacak. Her satırda, diğer satırda soracağım daha doğrusu soru gibi görünen; aslında hayatımızdaki karmaşaların nereleden ve neden geldiğine dair çelişkiler, soruya dönüşmüş gibi görünsede, cevabı asla tam tatmin etmeyecek sözlerden öteye gitmeyecektir.

sorduğunuz soruların aslında kuranda cevapları var.benim anlattıklarımı ,kuran size en mükemmel şekliyle anlatabilir.yeterki o çabayı içinizde hissedin.islamın özü kurandır.değiştirilmemiştir.kimin ne dediği hiç önemli değil,ne alevilerin,ne sünnilerin,kuranın ne dediği önemlidir.bunu ise yalnızca gönül gözüyle okuduğunuzda anlarsınız.,yoksa herhangi bir kitabı okumaktan farkı kalmaz.saygılar.

Saygılar

HoZaTLi_6