ferda74
21.09.2006, 19:33
Dünyanın 8.harikası olan memleketimdeki (Divriği) selçuklulardan kalma ulucamideki insanı hayrete düşüren gölgenin hareketleri
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Namaz Kılan Gölge ferda74 21.09.2006, 19:33 Dünyanın 8.harikası olan memleketimdeki (Divriği) selçuklulardan kalma ulucamideki insanı hayrete düşüren gölgenin hareketleri adarr 21.09.2006, 20:46 gölgeyi yapan obje nin resmini çekmemişsin bi heykel falan vardır heralde slush 21.09.2006, 21:17 2 yil once divrige gittigimde caminin imami ulu cami hakkinda bilgilendirirken bu konu hakkinda bisey soylememisti bu sene giderken bunu bir arkadas soyledi bizim gittigimizde gunesin o acisini kaybetmistik... O yuzden goremedim.. Bu olay ne zaman kesfedildi tam olarak bilen var mi? gözdecst 21.09.2006, 21:22 gölgeyi yapan obje nin resmini çekmemişsin bi heykel falan vardır heralde bidiğim kadarıyla olayı ilginç yapan öyle bir objenin yada heykelin olmamasıydı ferda74 21.09.2006, 21:42 gölgeyi yapan obje nin resmini çekmemişsin bi heykel falan vardır heralde gölgeyi yapan objeyi görmüyormusunuz kapının tam kenarı ve güneşin tam öğlen namazında kapıya yansımasıyla oluşuyor ayrıca bunu japonlar defalarca arştırmalarının sonucunda bu kanıya varıyorlar ferda74 21.09.2006, 22:03 2 yil once divrige gittigimde caminin imami ulu cami hakkinda bilgilendirirken bu konu hakkinda bisey soylememisti bu sene giderken bunu bir arkadas soyledi bizim gittigimizde gunesin o acisini kaybetmistik... O yuzden goremedim.. Bu olay ne zaman kesfedildi tam olarak bilen var mi? 1 yıl oldu bunu bir japon turist keşfediyor ve bu konuyla bayağı ilğilendiler slush 21.09.2006, 22:16 o kapinin bulundugu cephe kaleye bakan yer ve caminin hemen yaninda mahalle var yillarca bu insanlar bunu nasil gorememis?? Secde bulunan resim uzerinde bunun bir tesadufu olmadigi yaziyor burda yani bilinerek yapildigi o zamanda caminin icinde hediye olarak gelen ve tavana asili olan kure onceden huseyin gazi turbesninin bulundugu cephenin penceresinden gelen isiga gore ayarlanmis ve ordan giren gunes isiginin kureye vurmasi ve bunun yansimasinin tum camii yi aydinlattigini ama depremler yuzunden gunesin bu kureye acisal olarak farkli oldugu icin tamami aydinlatmadigi soylemisti... Bu bilgier dogrultusunda bakarsak namaz kilan golgeninde gozukmemesi lazim dediginiz gibi yapim asamasinda yapilmissa... Son bir icin de divrikte ulucamiyi hareket ettirecek buyuklukte bir depremde olmadi.. Baris manconun kesilen agaclarada allah yaziyor diye tv de gosterdigi gibi insan elinin degmesi sonucunda olusan bir golge olmasin :) yusufçukgecegez 22.09.2006, 00:22 tıpkı atatürk silüeti gibi tesadüfi bir gölge. isditanlebulda 22.09.2006, 02:09 böyle iddaalar genelde insanoğlunun inanmaya meyilli tabiatından ileri gelmektedir genelde ama yine de elimde kanıtım ya da bilimsel verim olmadan yargıda bulunamam kişisel görüşüm bunun mutlaka dünyevi ve bilimsel bir açıklamsının olduğu yolundadır.. saygılar.. pirsultanca 22.09.2006, 02:20 Bu tür şeyler benim açımdan çok değersiz. Yok patlıcanda yok koyunun üzerinde allah yazısı çıkmış. Eeee nolmuş. Bunun önemi ve anlamı nedir? 21.yüzyılda yurdum insanı nelerle uğraşıyor. Nerede alevilerin aydınlık yüzü? Nerede bilim? ferda74 22.09.2006, 02:33 Bu tür şeyler benim açımdan çok değersiz. Yok patlıcanda yok koyunun üzerinde allah yazısı çıkmış. Eeee nolmuş. Bunun önemi ve anlamı nedir? 21.yüzyılda yurdum insanı nelerle uğraşıyor. Nerede alevilerin aydınlık yüzü? Nerede bilim? senin açın bizi ilğilendirmiyor sen 21. y.y uğraş dur.. pirsultanca 22.09.2006, 02:39 Benim açım sizi ilgilendirmiyorsa neden forumda başlık açıp konuyu tartışmaya açıyorsunuz? O zaman sizde kalsaydı bu değerli bilgiler. Türkiye'nin aydınlık yüzleri 21.yüzyılda yeni bir aydınlanma özlemindedir. Diğer karanlık bir kesim ise ortaçağın doğmatizmini, skolastik düşünceyi, karanlığı özlemektedir. Durum aydınlık ile karanlığın mücadelesidir. Gannush 22.09.2006, 03:30 İlginç bir enstantane; ama mucizevi bir şey göremiyorum. O mihrabın orta kısmındaki yerleri biraz yükseltin, gölgenin şekli değişir. Güneşin hareket yönü de belli, bu yeni şekilde güneş hareket ettikçe, gölge de sağa doğru uzayacaktır. ZülfüKakul 22.09.2006, 08:12 gölgeyi yapan obje nin resmini çekmemişsin bi heykel falan vardır heralde Bu yapılar ilgili herşey hem ilgi alanım hem mesleğim :) Ulu cami tarih açısından ve sanat açısından çok önemli bir değer... Gölgeye gelince resmi yakından alıp inceleğince sivri kenarları takıp edince yanı gölgenin düşebileceği yerler doğru... Belki planlarak yapılmıştır... Hiçbir teknoloji yokken bu çada bide böyle yapılar yapılmıyorken o yapı hala sağlamken :) bunu düşünenler belki gölgeyide düşünmüşlerdir.. Ama bence bunda çok garip birşey yok... yusufçukgecegez 22.09.2006, 19:39 Benim açım sizi ilgilendirmiyorsa neden forumda başlık açıp konuyu tartışmaya açıyorsunuz? O zaman sizde kalsaydı bu değerli bilgiler. Türkiye'nin aydınlık yüzleri 21.yüzyılda yeni bir aydınlanma özlemindedir. Diğer karanlık bir kesim ise ortaçağın doğmatizmini, skolastik düşünceyi, karanlığı özlemektedir. Durum aydınlık ile karanlığın mücadelesidir. sn pirsultanca.bilimden bahsediyorsunuz ama.nedir bilim.şu bilimden çok uzak saydığınız fotoğraf karesi,size ecdadın,yüzyıllar önce nasıl bir bilime sahip olup,nasıl bir mimari kullanıp, o bahsettiğiniz aydınlık ve karanlık arasındaki ilişkiyi kendi inancına göre nasıl yorumladığını çok iyi görürsünüz.o mimariyi gerçekleştiren sanatçının o gölgeyi tam öğle vaktinde oraya düşürebilmeyi nasıl yapabildiğini ,es geçip,hiçde bilimsel olmayan tavır sergiliyorsunuz.21.yüzyılda bunlarla mı uğraşıyorsunuz diyorsunuz ama,elin 22.y.y geçmil japonu bakın uğraşıyor.hemde bilimsel olarak.çünkü onlar bilimin kaynağını çok iyi biliyor.bilimin nerden geldiğini çok iyi biliyor.biz ise ,elimizin altında olan bilimi geri kafalılık olarak görüyoruz,daha bunlarlamı uğraşıyorsunuz diye ahkam kesmekten bir gram öteye gidemiyoruz.saygılar ferda74 22.09.2006, 20:42 sn pirsultanca.bilimden bahsediyorsunuz ama.nedir bilim.şu bilimden çok uzak saydığınız fotoğraf karesi,size ecdadın,yüzyıllar önce nasıl bir bilime sahip olup,nasıl bir mimari kullanıp, o bahsettiğiniz aydınlık ve karanlık arasındaki ilişkiyi kendi inancına göre nasıl yorumladığını çok iyi görürsünüz.o mimariyi gerçekleştiren sanatçının o gölgeyi tam öğle vaktinde oraya düşürebilmeyi nasıl yapabildiğini ,es geçip,hiçde bilimsel olmayan tavır sergiliyorsunuz.21.yüzyılda bunlarla mı uğraşıyorsunuz diyorsunuz ama,elin 22.y.y geçmil japonu bakın uğraşıyor.hemde bilimsel olarak.çünkü onlar bilimin kaynağını çok iyi biliyor.bilimin nerden geldiğini çok iyi biliyor.biz ise ,elimizin altında olan bilimi geri kafalılık olarak görüyoruz,daha bunlarlamı uğraşıyorsunuz diye ahkam kesmekten bir gram öteye gidemiyoruz.saygılar yusuf dost benim yazacaklarımı aynen siz yazmışsınız ve iletmişsiniz yazacak pek bişey kalmamış burdaki durumu anlayamaycak kadar ileri görşlü ve çağdaş insanlarız insan bu yazıyı yazmadan önce olayları biraz arştırıp da konu üzerinde konuşsalar valla insanlara diyecek hiç birşey bulamıyorum yusufçukgecegez 22.09.2006, 21:27 yusuf dost benim yazacaklarımı aynen siz yazmışsınız ve iletmişsiniz yazacak pek bişey kalmamış burdaki durumu anlayamaycak kadar ileri görşlü ve çağdaş insanlarız insan bu yazıyı yazmadan önce olayları biraz arştırıp da konu üzerinde konuşsalar valla insanlara diyecek hiç birşey bulamıyorum sn ferda74.aslında tepkim arkadaşada değilde öyle patladım birden.birileri gelip kendini çok medeni ve bilimsel düşünen kişi yerine koyup,daha bunlarlamı uğraşıyorsunuz,başka konumu bulamadınız,eller aya gidiyor bizim uğraştığımız şeylere bak gibi yorumlar yapılıyor.fakat bu yorumlar bilimsel ve ilerici düşünceye yakışmıyor.avrupa bilimsel seviyesini yükselttiyse,islam kültürünün yetiştirdiği bilim adamlarından temelini aldı.bunu geliştirdi.biz ecdadın yaptıklarını görmezden geldikçe dahaçok bilimden uzak yaşarız.bu fotoğrafı nı verdiğiniz,gölge oyununu yapabilen,tasarlayabilen bilim adamı değilde nedir,kendi çağına göre.ellerinize sağlık paylaşım için. AleviGenç 24.09.2006, 21:12 tıpkı atatürk silüeti gibi tesadüfi bir gölge. Tesedaf değil o binanın yapımında zamanın mühendisleri bunu özellikle yapmış Allah bilir daha ne kadar harika vardır bizim bilmediğimiz. ferda74 24.09.2006, 22:15 Tesedaf değil o binanın yapımında zamanın mühendisleri bunu özellikle yapmış Allah bilir daha ne kadar harika vardır bizim bilmediğimiz. aslında burda 800 yıllık bir kültür bilim yatıyor ama bizim yerel yönetimler turizim bakanlığı buranın tanıtımını iyi yapamadılar yeni yeni tanıtımı yapılıyor özellikle japonlar ilği gösteriyor bu camiyi ve şifaheneyi yaptıran bir kadın birinci özellik şifahanenin dünyadaki ilk tıp merkezi olması burda ney ve su sesiyle akıl hastalarının tedavisi yapılıyormuş diğer bi özellik camiyle şifahanenin yan yana olması yani din ile bilim ne kadar birbirini kucakladığı tabi selçuklu döneminden bahsediyoruz osmanlıda bu pek olmamıştır burda astrolojiylede ilğili bir dizi çalışmalar yapılmıştır güneş saatı var mesala.Cami kısmı ise bir sanat abidesi içinde bulunan minber 15 yılda iranın bir şehrinde abonoz ağacından yapılıyor düşünün ki ağaç 800 yıl boyunca kendini korumuş işlemecilik dersen kelimelerle anlatılmayacak kadar güzel kapı süslemeleri daha bir güzel yani yazmak değilde gidip yerinde görmek incelemek daha güzel olur alevigenç SivanA SimyacI 24.09.2006, 22:38 Tesadüftür bu açık zaten mimari olarak yapılan şekil o güneş vuruncada onu gösteriyor galiba? ZülfüKakul 24.09.2006, 22:40 Tesadüftür bu açık zaten mimari olarak yapılan şekil o güneş vuruncada onu gösteriyor galiba? Güneş saati tesadüfmü? Hüseyin69 24.09.2006, 22:43 atatürk silüeti secde eden tas egilen agac vs derken simdi de namaz kilan gölge yakinda abdest alan bir ucak resmi nette gündem belirlerse hic sasmayin ferda74 24.09.2006, 22:53 atatürk silüeti secde eden tas egilen agac vs derken simdi de namaz kilan gölge yakinda abdest alan bir ucak resmi nette gündem belirlerse hic sasmayin burda bilimden sanattan bahsediliyor sen neden bahsediyorsun sen şaşırmalara devam ett başka bişey edemezsinn............:komik Hüseyin69 24.09.2006, 23:08 burda bilimden sanattan bahsediliyor sen neden bahsediyorsun sen şaşırmalara devam ett başka bişey edemezsinn............:komik kardesim hangi bilimden söz ediliyor bana biraz aciklarmisin yoksa su photo shop denilen bilim ve sanatlardanmi söz ediyorsun ben yine söylüyorum yakínda ya tren yada ucak abdest alirken cekilen resimler de nette yerini alacaklar bir zamanlar arabaya binmek seytan isidir diyen zihniyet islam ve müslümanlik icin neler yapmazki slush 25.09.2006, 01:38 burda bilimden sanattan bahsediliyor sen neden bahsediyorsun sen şaşırmalara devam ett başka bişey edemezsinn............:komik Yukarda yazdim ama halen bunun bilimle alakali oldugunu soyluyorsunuz... 1- Bilimleri o kadar iyi ise ulu cami deki direkler neden depremler yuzuden saglam yapilmamis rivayete gore mimar sinan guclendirme yapmistir ama onun ogrencileri tarafindan beslenmistir ana sutun.. 2- Sizin gosterdigniz kapi Divrigi kalesine bakan cephesindeki kapidir.. Ve bu kapinin hemen 10 metre ilersinde bir mahalle var simdiye kadar nasil kimse gormemis... Ve son bir yilda ortaya cikmis. 3- Yine siz bunun mimariden kaynakli oldugunu soyluyorsunuz.. O zaman ulu camiye hediye edilen kureyi biliyorsunuz... Bu kurenin cok pahalli olmasindan baska diger ozelligide... Huseyin Gazi Turbesine bakan pencereden gelen gunes isiginin bu kureden tum camiye icine yansirmis ama depremler yuzunden gunes acisinin kaybindan dolayi artik kure tamamen isiltamiyor... Kaldiki bu golgede kaybolmasi yada baska bir sekil almasi muhtemel.. 4- Ve son bir yil icinde divrigide yine buyuk bir deprem gerceklesmedi camiyi oynatacak kadar... Bu golgenin bu yil cikmasi nasil aciklanir?? 5- Ulucami guzel islemelere ve abanoz agaicin islemesine sahip.. Onun disinda saglamlilik konusunda herhangi bir ozelligi yok... Adamlar restorasyon yapacagiz diye cimento ile dolgu yapip sutunlari maf etmis.. Turist cekmek icin guzel bir sebep ama bunuda mucizeye baglamayalim... yada yapilis nedeni... o kapinin uzerine ikinci kez insan elleridegmistir...isim yazma seklinde olsada... ferda74 25.09.2006, 10:46 Yukarda yazdim ama halen bunun bilimle alakali oldugunu soyluyorsunuz... 1- Bilimleri o kadar iyi ise ulu cami deki direkler neden depremler yuzuden saglam yapilmamis rivayete gore mimar sinan guclendirme yapmistir ama onun ogrencileri tarafindan beslenmistir ana sutun.. 2- Sizin gosterdigniz kapi Divrigi kalesine bakan cephesindeki kapidir.. Ve bu kapinin hemen 10 metre ilersinde bir mahalle var simdiye kadar nasil kimse gormemis... Ve son bir yilda ortaya cikmis. 3- Yine siz bunun mimariden kaynakli oldugunu soyluyorsunuz.. O zaman ulu camiye hediye edilen kureyi biliyorsunuz... Bu kurenin cok pahalli olmasindan baska diger ozelligide... Huseyin Gazi Turbesine bakan pencereden gelen gunes isiginin bu kureden tum camiye icine yansirmis ama depremler yuzunden gunes acisinin kaybindan dolayi artik kure tamamen isiltamiyor... Kaldiki bu golgede kaybolmasi yada baska bir sekil almasi muhtemel.. 4- Ve son bir yil icinde divrigide yine buyuk bir deprem gerceklesmedi camiyi oynatacak kadar... Bu golgenin bu yil cikmasi nasil aciklanir?? 5- Ulucami guzel islemelere ve abanoz agaicin islemesine sahip.. Onun disinda saglamlilik konusunda herhangi bir ozelligi yok... Adamlar restorasyon yapacagiz diye cimento ile dolgu yapip sutunlari maf etmis.. Turist cekmek icin guzel bir sebep ama bunuda mucizeye baglamayalim... yada yapilis nedeni... o kapinin uzerine ikinci kez insan elleridegmistir...isim yazma seklinde olsada... siz ne kadar gördünüz ulucamiyi gördünümü yoksa atıyormusun kafadan o kapı divriğiye bakıyor nasıl araştırdın hiç ilkindi de güneş kuzey kapısına vururmu senin dediğin o kapı kuzey kapısı.mucize sanat mucizesi slush 25.09.2006, 11:06 siz ne kadar gördünüz ulucamiyi gördünümü yoksa atıyormusun kafadan o kapı divriğiye bakıyor nasıl araştırdın hiç ilkindi de güneş kuzey kapısına vururmu senin dediğin o kapı kuzey kapısı mucize sanatsak mucize kafadan atmak? o nasil oluyor... divrige her gidisimde ulucamiye ugrarim o islemeleri tekrar tekrar incelemek ve 3 kurus para hirsi ile yuzyillar once buyuk bir emekle iki usta tarafindan abonoz agacindan yapilan ve civi kullanilmadan yapilan gecmeli calmak icin veren guzelim minbere verdikleri zarara, bahcesinde top oynayan imam hatiplilere ve hatta ismimlerini o sizin bahsettiginiz mucizevi kapiya yazanlari sevgi ve saygiyla (!?) kullaklarini cinlatirim... ferda74 25.09.2006, 15:32 kardesim hangi bilimden söz ediliyor bana biraz aciklarmisin yoksa su photo shop denilen bilim ve sanatlardanmi söz ediyorsun ben yine söylüyorum yakínda ya tren yada ucak abdest alirken cekilen resimler de nette yerini alacaklar bir zamanlar arabaya binmek seytan isidir diyen zihniyet islam ve müslümanlik icin neler yapmazki japon bilim adamlarının işi gücü yoktu taa allahın japonyasından gelip fotoşop yapıp gittiler ya bilmiyorsan konuşma arkadaşım tüm kaynakları adres ver göndereyim okur öğrenirsin..burda laf olsun torba dolsun muhabbeti yapmayalım lütfen yusufçukgecegez 26.09.2006, 04:07 arkadaşlar.namaz kılan adm gölgesinin biraz ötesine geçip,bu yapının nasıl yapıldığını,yapanların nekadar mimarlık konusunda ustaca düşünebildiklerini bir eleştire bilseniz.ordaki gölgenin ne olduğunun ne önemi var-namaz kılan adamda olabilir,zülfikarda haç da ayyyıldızda,başkabişeyde.önemli olan nasıl yapıldığı değilmi.kendi topraklarımızdaki,eserleri,kötüleyerek elimize ne geçer.saygılar. angle 29.10.2006, 21:35 bu resmi sizinle paylaşmak istedim çünkü gerçekten ilginç... kürtürel o kadar zenginliklerimiz var ki hiç birine sahip çıkamıyoruz.elimizdekilerin değerini bilemiyoruz ve o zenginlikleri yurt dışından ziyarete gelen insanlar(tarih eserlerimizi merak edenler) gün yüzüne çıkartıo,peki biz napıyoruz?bence tarih eserlerimizle övüneceğimize bunun yanında onlara sahip çıkalım ve koruyalım. http://img230.imageshack.us/img230/4030/sivasbw3.jpg (http://imageshack.us) ZülfüKakul 29.10.2006, 21:43 Biz bu konuyu konuşmuştuk, gerçekten tartışmaya açık... Mod.lar konuları birleştirir sanırım.. http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=19322&page=3&highlight=namaz+k%FDlan+g% meryem demir 29.10.2006, 23:09 Işığı kapatıp fener ile loş ışık altında, elim ile tavşan, kedi ve köpek gibi hayvanların duvara yansıyan şekillerini oluşturabiliyorum. :) |