Orijinalini görmek için tıklayınız : Allah ' a en yakın makam...
KoCGiRiLi_ 22.09.2006, 00:05 Aliyyen veliyullah ile ilgili olarak meşhur bir hadisi nakleden Kasım şöyle diyor...
İmam caferi sadık a.s ‘ a söyle arzettim...
Halk söyle bir rivayet nakledıyor : Peygamber miraca cıktığında arşta şöyle yazılı olduğunu görmüş...
Lailahe illallah Muhammedun Resulullah , Ebu Bekir Sıddık !
İmam caferi sadık a.s buyurdu ki ....
Fesübhanallah!
Sonunda herseyle birlikte bunuda mı değiştirdiler ? dedim ki Evet!
Buyurdu ki : Allah arşı yarattığı zaman üzerine şöyle yazdı...
Lailahe illallah , Muhammedun Resulullah , Aliyyen emirulmumının...
Allah suyu yarattığında onun mecrasına şöyle yazdı...
Allah kürsüyü yarattığında onun direklerine şöyle yazdı...
Allah levhayı yarattığında üzerine şöyle yazdı...
Allah israfili yarattığında alnına şöyle yazdı...
Allah Cebraili yarattığında kanatlarına şöyle yazdı...
Allah gökleri yarattığında onun etrafına şöyle yazdı...
Allah yerleri yarattığında onun katlarına şöyle yazdı...
Allah dağları yarattığında onun zirvelerine şöyle yazdı...
Allah Güneşi yarattığında üzerine şöyle yazdı...
Allah ay ‘ ı yarattığında üzerine şöyle yazdı...
İşte o ayın üzerinde gördüğünüz siyahlıklarda odur...
İçinizden her kim Lailahe illallah , Muhammedun Resulullah derse , mutlaka Aliyyen emirulmumının de demelidir...
D-e-v-r-i-m 22.09.2006, 02:15 İnsan da Allaha en yakın makam yürektir. İnsan inancını yüreğinde taşır Allah heryerde ise Yürek onun mekanıdır...
Aliyyen veliyullah ile ilgili olarak meşhur bir hadisi nakleden Kasım şöyle diyor...
İmam caferi sadık a.s ‘ a söyle arzettim...
Halk söyle bir rivayet nakledıyor : Peygamber miraca cıktığında arşta şöyle yazılı olduğunu görmüş...
Lailahe illallah Muhammedun Resulullah , Ebu Bekir Sıddık !
İmam caferi sadık a.s buyurdu ki ....
Fesübhanallah!
Sonunda herseyle birlikte bunuda mı değiştirdiler ? dedim ki Evet!
Buyurdu ki : Allah arşı yarattığı zaman üzerine şöyle yazdı...
Allah suyu yarattığında onun mecrasına şöyle yazdı...
Allah kürsüyü yarattığında onun direklerine şöyle yazdı...
Allah levhayı yarattığında üzerine şöyle yazdı...
Allah israfili yarattığında alnına şöyle yazdı...
Allah Cebraili yarattığında kanatlarına şöyle yazdı...
Allah gökleri yarattığında onun etrafına şöyle yazdı...
Allah yerleri yarattığında onun katlarına şöyle yazdı...
Allah dağları yarattığında onun zirvelerine şöyle yazdı...
Allah Güneşi yarattığında üzerine şöyle yazdı...
Allah ay ‘ ı yarattığında üzerine şöyle yazdı...
İşte o ayın üzerinde gördüğünüz siyahlıklarda odur...
İçinizden her kim Lailahe illallah , Muhammedun Resulullah derse , mutlaka Aliyyen emirulmumının de demelidir...
Allah c.c 'a en yakın makam Siterül Müntehadır. O Makamı ancak ve ancak Muhammed Sav. geçmiştir. Diğer makam ise insanın kalbidir.Allah cc'hın buyurduğu gibi "Ben ancak müminlerin kalbine sığarım" demektedir.
Miracta yazılan ifade "La ilahe illallah Muhammedün Rasulallah"tır.
Adem as'mı hatırlayalım. Cenneten kovulduğunda affı için dua ederken " Allah'ım! Cennet ismini gördüğüm Muhammed adına beni affet"
İsa as'mı hatırlayalım. Yarab! Benden sonra gelecek Ahmed'in ümmeti olmak istiyorum. diye dua edip duası kabul edildi ve bir zamana kadar cennete alınmadımı.
Hadis noktasında birşey eklemek isterim. Bu hadisin kaynağı ve rivayet edenlerin isimleri nedir. Hadis mütevatirmidir,hasenmidir nedir?
Allaha en yakın makam makam-ı mahmuddur kapısında da Ali Veliyullah bekler..
o makama Ali şahit olur Allah ile Muhammedin selamlaşmasına
bunlar neden anlatılmış.... Bizde Veli olabiliriz Ali Velide Diridir... Muhammedde Alide sırdır baktınmı Ali görünür ama Eğildimi Hakikat olan Özü görürsünüz...
mesela şeriat namazı ikişer rekatlık olarak kılınır... ilk rekat Ölmektir la ilahe illallah demektir... ikinci rekat ise Muhammed olup Muhammeden ResülAllah demektir.. son oturuşsa Allah ile Muhammedin selamlaşmasına şahit olunmaktır..
eğer bize bunlar anlatılmışsa bizim yaşamımızda birşeyler ifade etmeli.. bizim yaşamamız için anlatılmış bunların hepsi ....
Allaha en yakın makam makam-ı mahmuddur kapısında da Ali Veliyullah bekler..
o makama Ali şahit olur Allah ile Muhammedin selamlaşmasına
bunlar neden anlatılmış.... Bizde Veli olabiliriz Ali Velide Diridir... Muhammedde Alide sırdır baktınmı Ali görünür ama Eğildimi Hakikat olan Özü görürsünüz...
mesela şeriat namazı ikişer rekatlık olarak kılınır... ilk rekat Ölmektir la ilahe illallah demektir... ikinci rekat ise Muhammed olup Muhammeden ResülAllah demektir.. son oturuşsa Allah ile Muhammedin selamlaşmasına şahit olunmaktır..
eğer bize bunlar anlatılmışsa bizim yaşamımızda birşeyler ifade etmeli.. bizim yaşamamız için anlatılmış bunların hepsi ....
Makam-ı Mahmud ile ilgili gerçek bilgiler. Saygılarımla...
MAKAM-I MAHMUD
Övülen makam, ahirette Hz. Peygamber (s.a.s)'e verilecek olan makam. Bu makam onun önce bütün insanlara umumî; sonra da kendi ümmetine hususi surette şefaat edeceği makamın adıdır (Suyûtî, el-Hasaîsu'l-Kübra, Beyrut 1405/1985, II, 378).
İmam Taberî'nin rivayet ettiği bir Hadiste Hz. Peygamber (s.a.s), Makam-ı Mahmud ümmetime şefaat edeceğim bir makamdır" buyurmuştur. İmam Tirmizî'den gelen bir rivayette de Hz. Peygamber (s.a.s)'e Makam-ı Mahmud sorulmuş; "O şefaattir" cevabını vermiştir. Şefaat ise, Kadı İyaz'ın ifadesine göre ya hesabı kolaylaştırıp kulun affını veya derecesinin yükselmesini sağlamaktır.
"Gecenin bir vaktinde sana mahsus bir nafile namaz kılmak üzere uyan, belki böylece Rabbîn seni övülmüş bir makama (makam-ı mahmûda) ulaştırır" (el-İsrâ, 17/79).
En-Nakkaş'ın ifadesine göre Hz. Peygamber (s.a.s)'in şefaati üç, Kadı İyaz'ın ifadesine göre beş merhalede gerçekleşecektir. Bu merhaleler şöyledir
1) Umumi şefaat; Bu bütün insanları kaplamaktadır. Mahşer yerinde toplanan insanların, mahşerin sıkıntısından kurtulup hesaba çekilmesini sağlamak için Hz. Peygamber tarafından yapılacak şefaattir.
2) Müminlerden bir kısmının hesaba çekilmeden, sorgusuz Cennete girmeleri için Hz. Peygamber (s.a.s) tarafından yapılan şefaattir.
3) İslâm ümmetinden tevhid ehli olup ta günahları sebebiyle Cehenneme girmeye hak kazananlara Hz. Peygamber (s.a.s)'in ve Allah'ın şefaat edilmesini istediklerinin Cehennemden kurtulup Cennete girmeleri için yapılacak şefaattir.
4) Günahları sebebiyle Cehenneme girenlerin oradan çıkmaları için Hz. Peygamber (s.a.s), diğer peygamberler, melekler ve salih müminler tarafından yapılacak şefaat.
5) Cennet halkının derecelerinin yükseltilmesi için Hz. Peygamber (s.a.s) tarafından yapılacak şefâat (Kurtubî, el-Câmî li Ahkâmi'l-Kurân, X, 310).
Hz. Peygamber (s.a.s), makam-ı mahmud'da bulunduğu sırada elinde Hamd sancağı (Livaül-Hamda) bulunacaktır. Kendisi bunu bir hadiste şöyle belirtir:
Ben, kıyamet gününde Âdemoğullarının efendisiyim, ama bu övünmeyi gerektirmez. O gün elimde Hamd sancağı bulunacak, ama bu da övülmeyi gerektirmez. O gün gerek Âdem, gerek diğer bütün Peygamberler benim sancağımın altına sığınacaklardır" (Tirmizî, Menakıb, 1).
Abdullah b. Ömer'den gelen bir rivayette şöyledir:
İnsanlar (Peygamber'in ümmetleri olarak) cemaat cemaat toplanırlar. Her ümmet peygamberinin peşine düşer ve:
Ey filân, bize şefaat (edip bizi bu sıkıntıdan kurtar)" diye ricâ ederler. (Büyük Peygamberler dolaşılıp hepsinden bu konuda bir şey yapamayacaklarına dair cevap aldıktan sonra) şefaat işi dönüp dolaşıp son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.s)e gelir. İşte bu, Cenab-ı Hakkı'ın onu makam-ı Mahmud'a gönderdiği gündür" (Kurtubî, a.g.e., s., 309).
Enes b. Malik'ten gelen bir rivayete göre de Kur'ân'ın kendisini Cehennemde hapsettiği kimselerden başkası Hz. Peygamberin şefaatine nail olup Cehennem'den çıkacaktır (İbn Hanbel, Müsned, III, 116).
Hz. Peygamber (s.a.s)'in Makam'ı Mahmud'a gönderilmesine, yani bu makama hak kazanmasına sebep olarak, herkes tarafından övülmesi ve ayette de belirtildiği gibi, "Teheccüde (gece namazına) devam etmesi gösterilmiştir" (el-İsrâ, 17/79).
Cabir b. Abdullah'tan gelen bir hadiste makam-ı mahmûd'a, yani, şefaate nail olmak için Hz. Peygamber (s.a.s), ümmetine şu tavsiyede bulunmaktadır:
"Kim ezanı duyduğu zaman; "Bu eksiksiz çağrının, dosdoğru kılınan namazın Rabbi olan Allahım; Muhammed (s.a.s)e vesileyi ve fazileti ve onu vadettiğin makam-ı mahmuda gönder" diye dua ederse, ona şefaatim gerekir, gerekli olur" (Buhârî, Ezan, 152).
İlahi mertebeleri anlayabilmek için bir tarafından çıkılıp, diğer tarafından inilen bir duvarcı merdivenini göz önüne getirmek gerekir. Yaratılış denen olay bu merdivenin zirvesinden en alt basamağa inmek (nüzul), geri dönüş ise, en alt basamağından zirveye tırmanmaktır.(uruc) Merdivenin basamakları mertebeleri, bu basamaklardaki panaroma ise alemleri sembolize eder.
İlahi mertebeleri bir marul veya lahanaya benzetmek de mümkündür. Dıştaki bir yaprağı koparılınca altından bir yaprak daha çıkar. O da kaldırılınca bir daha, o da kaldırılınca bir daha ve böylece en içteki, yahut göbekteki Zat'a kadar gidilir ki, tohumu yapan orasıdır.
uruc yükseliştir benlik uruca çekildikçe Hakikat mertebelerinde yükselmeye öldükçe İlahi nefta dolmaya başlar gönüllerde... Hakikatte yükselirken benlik piramit gibi küçülür en sonunda nokta halinde kalır... o nokta mürşid-i kamildir.
sonra nüzul dönüş vardır yükselirken kişi yaptıkları O'na gösterilir...
3 mertebe yükseliştir Efal,Sıfat ve Zat deriz...
3 mertebe dönüştür Cem, Hazretü Cem, Hazret...
yeri gökü 6 günde yaratmıştır Allah ayetinin manası budur... sonra Arşa istiva eder... den kasıt ise Allah ile Muhammedin Muhabbetullahıdır....
KoCGiRiLi_ 22.09.2006, 20:37 El ihticac ( Tebersi ) c.1 sf. 158.....
Şimdi........
Resulullah saa dan adem a.s ile ilgili şu hadisine dikkat edelim...
Adem dedi ki ....
Gök yüzünde gördüğüm bütün parcalarda hep lailahe illallah yazılıydı...
Lailahe illallah yazılı her yerde onun yanında yazı olarak değil yaratılış olarak Muhammedun Resulullah yazılıydı...
Muhammedun Resulullah yazılı her yerde Ali Allah ‘ ın seçtiği en hayırlı insandır yazılıydı....
Kaynak : Bihar ul Envar c.26 sf. 315 77. hadisi şerif..... Uzunca bir hadistir...
Hadisin şu bölümüne dikkat et .....
“ yazı olarak değil yaratılış olarak “ yani tekvini ve yaratılış yazısıdır....
tüm varlıkların fitratında ve özünde yazılı olan bir yazı....
imamımız caferi sadık a.s ‘ ın şu hadisi şerifinde nakledılen fıtrat....
“ Abdurrahman bin Kesir diyor ki.: “ Allah ‘ ın fıtratı ki halkı o fıtrat üzerine yaratmıstır...
kaynak : Mübarek “ Rum “ suresi 30. ayeti şerife...
ayetini caferi sadık a.s ‘ a sordum. Şöyle buyurdu...
Tevhid ve Muhammedun Resulullah , Aliyyun Emirulmumının a.s...
Onu ancak ondan olanlar bilir,
Diğerleri onu hep inkar eder...............................
ALiYYEN VELiYULLAH VE PEYGAMBERLERiN iKRARI..........
“ Rabbin Adem oğullarından ahit aldığı zaman..... ( mübarek “ A’raf “ suresi 172. ayeti şerife )
hakkında imam caferi sadık a.s buyurdu ki....
bu ahit allah ‘ ın rabbliği , resulunun peygamberliği ve hz. Ali ile imamların imameti içindi...
Buyurdu ki : Ben sizin rabbiniz değilmiyim ? Muhammed peygamberiniz , Ali imamınız ve hâdi imamlar imamınız değil mi ? Dediler ki ....
Evet ! Allah buyurdu ki : “ Kyamet günü demiyesiniz Biz bundan gafil idik...( Mübarek “ A’raf suresi 172 ncı ayeti şerife... )
Kendilerinden bu ahde ilk once ikrar alınanlar peygamberlerdi.... ( Bihar ul Envar c.15 sf. 17 25 ncı hadisten.....
SİDRET UL MUNTEHA.....
Resulullah saa buyurdu ki ......
Sidret ul munteha ‘ ya vardığımda orada söyle yazılıydı....
Ben Allah ‘ ım benden baska ilah yoktur. Ben tekim .... Muhammed halkın içinden seçtiğimdir... Onu veziri Ali ile onaylayıp ona yardım ettim.... ( Meşarik ul Envar sf. 119 )
Hz. Ali a.s dan rivayet edilen şu hadisi şerifte de buna işaret ediliyor......
Tâhâ ve Yasin ailesi Ehli Byet ! Allah ‘ ın ilk ve son insanlara hücceti. Onların ismi taşlara , ağaçların yapraklarına , kuşların kanatlarına , cennet ve cehennemın kapılarına , arşa ve feleklere , meleklerin kanatlarına , Allahın hicaplarına , izzet ve cemalin nurlarına yazılıdır. Kuşlar onların ismiyle tesbih eder , denizdeki balıklar onların taraftarları için Allah ‘ a istiğfar eder. Allah yarattığı her varlıktan kendi tevhidi ve onların velayeti ve onların düşmanlarından beraat üzerine ikrar almıstır. Arşın üzerine şu üç cümle yazılmayana dek yerine oturamamıstır.....
Lailahe illallah Muhammedun Resulullah , Aliyyen Veliyullah ! ............
( kaynak : Meşarik ul Envar sf.118 Tarik bin Şehab hadisinden...)
Müminlerin emirinin velayeti bana yeter,
Ölümde gusülde kefenlemede yeter,
Çamurum Haydar sevgisiyle yoğrulmuş
Cehennemin ateşi bana nasıl değer ?
Abdullah b. Abbas dedi ki: Resulullah Sallallahu aleyhi ve âlihi ve sellemden duydum, buyurdu ki:
Ey insanlar! Kıyamet günü dört süvari vardır ki bizden başkaları değildir. Birisi dedi ki babam anam sana feda ey Allah Resulü! Kimdir süvariler?
Buyurdu ki ben Burag'a bineceğim; kardeşim Salih kendi ümmetinin öldürdüğü Allah devesine, kızım Fatima benim el- Azba adlı deveme, Ebu Talib oğlu Ali de cennet develerinden bir deveye binecektir. Devenin yuları ıslak incidendir. Gözleri kırmızı yakuttandır. Karnı yeşil zümrüttendir. Üzerinde içeriden dışarısı, dışarıdan içerisi gözüken beyaz inciden bir kubbe vardın Dışı Allah'ın rahmetiyle kuşatılmış, içi ise Allah'ın affıyla donatılmıştır. İleri gelince süratle gelir, geri gidince de süratle gider. O benim önümde olur. Başında nurdan bir taç olur. Mahşer yerinde toplananları adınlatır bu taç. Tacın yetmiş rüknü vardır. Her rükün, göğün
ufkunda ki dür misali yıldız gibi parlamaktadır. Hamd sancağı elinde
olduğu halde "La ilahe İllallah, Muhammed'ur Resulullah" diye kıyamette
nida eder. Hangi melaike topluluğun rastlasa "Bu mürsel Peygamberdir,"
derler. Uğradığı her peygamber topluluğu da "Bu mukarreb melektir"
derler. Bu sırada arş'ın ortasından birisi şöyle seslenir:
"Ey topluluk, bu ne mürsel Peygamber, ne de mukarreb melektir? Bu Ebu Talib oğlu Ali'dir."
Ali'nin Şia'sı da onun peşinden gelir. Bir çağırıcı onun Şia'sına:
-Kimlersiniz siz? Diye seslenir. Onlarda:
-Biz **********, diye cevap verirler.
Bunun üzerine onlara şöyle ses gelir:
-Ey Aleviler! Siz güvendesiniz, sevip de veli edindiğinizle beraber cennete girin.
Kaynaklar:
1. Es-Seyyid Haşim el-Behrani “Gayet’ül Merâm” C.6, S.76; C.7, S.30, 42
2. Eş-Şeyh Müfîd “el-Emâli” S.271-273
3. Eş-Şeyh Tûsi “el-Emâli” S.34-35
4. Hasan bin Süleyman el-Hilli “el-Muhtadar” S.92, H.1370 1.Bas.Necef
5. Muhammed bin Ali et-Tabari “Beşaret’ül Mustafa Li-Şiatül Murtada” S.107
6. Allame el-Meclisi “Bihâr'ül Envâr C.7, S.230-231; C.65, S.112
KOCGİRİLİ , ben sizden bahse konu olan hadislerin rivayet silsilesi istedim. Çünki Silsiledeki her şahıs önemlidir. Hadisin doğruluğunu ancak bu şekilde bilebiliriz. Aksi takdirde uydurma olurki bu tip bir hadisle hayatımıza yön vermemiz sadece yoldan sapma olur.
KoCGiRiLi_ 22.09.2006, 21:21 KOCGİRİLİ , ben sizden bahse konu olan hadislerin rivayet silsilesi istedim. Çünki Silsiledeki her şahıs önemlidir. Hadisin doğruluğunu ancak bu şekilde bilebiliriz. Aksi takdirde uydurma olurki bu tip bir hadisle hayatımıza yön vermemiz sadece yoldan sapma olur.
kardesim her yazının basında veya sonunda kımden nakledılmıs yazılıdır...
kim kimden hangi imamdan kımın kıtabından olduğu yazıyor...
iyi okumanı tavsıye ederım...
|
|