Gitarist
23.09.2006, 11:55
gerçekten merak ediyorum mesala bizdede dedelik var seyyid garip musa sultan bizim dedemiz ve o hz . ALİ soyundan geliyor.ama her dede de böyle bi özellik var mı?
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : bütün dedeler hz. ALİ soyundan mı gelir? Gitarist 23.09.2006, 11:55 gerçekten merak ediyorum mesala bizdede dedelik var seyyid garip musa sultan bizim dedemiz ve o hz . ALİ soyundan geliyor.ama her dede de böyle bi özellik var mı? Naci 23.09.2006, 12:36 Sevgili can aslında çok önemli bir konu. Dedelerimizin on iki imamlar soyundan gelmesi gereklidir. Ama bazı yörelerde , bazı kişilere el verilmiştir. Yani soydan gelmeyen kişilerinde dedelik yaptığını çok rahat söyleyebiliyorum, çünkü böyle tanıdıklar çok. Soydan gelen dedelerin secereleri ve beraat belgeleri vardır. Bunlar mühürlenmiş, belgelerdir. Günümüzde kökünün kimler olduğunu, kimlerden geldiğimizi ne yazık ki bilen çok az. Bahsettiğim belgelerde para karşılığında satılıyor. Yani demek istediğim herkes dedeyim diyebilir bu belgelerle. Benim aklıma yatan ise şu , dedeyim diyen kişinin talibi olmalı . Talibi olmayanlara ben pek dede gözü ile bakmıyorum. anka renef 23.09.2006, 14:02 arkadaş böyle 1 şey sanmıyorum ben zaten HZ.ALİ soyundan kaç kişi varki şimdi olduğunuda bilmiyordum aslında selva 23.09.2006, 14:06 dedelik bizde babadan oğula geçer ve dedeliği her oğul yapmaz .hz. ali soyundan gelmeside şarttır.dede soyundan gelen her kes saygı görür ama dedelik yapmak için insanın bazı vasıflara uygun olması gerekir dede_27 23.09.2006, 19:43 gerçekten merak ediyorum mesala bizdede dedelik var seyyid garip musa sultan bizim dedemiz ve o hz . ALİ soyundan geliyor.ama her dede de böyle bi özellik var mı? Her Dede Hz. Ali soyundan gelmeli... Zaten gelmiyorsa Dede değildir... Yalnız Dedelik kavramında Hz. Ali soyundan gelmekle birlikte Alevilik hakkında A'dan Z'ye kadar bütün bilgileri bilmek gereklidir...Cemi yönetecek kadar duaz imam bilmelidir...vs..vs Dedelik aslında göründüğü kadar kolay bir iş değildir..Her önüne gelen Dedelik yapamaz... HoZaTLi_62 25.09.2006, 10:27 alevi zaten ali soyundan geliyo demek değilmi? eğer buysa evet bütün dedeler hatta aleviler ehli beyt ali soyundandır Ardahanlı 25.09.2006, 14:18 Ewet ben de öyle biliyorum ama ne acı ki sadece dyudugum kadarıyla bunu söyluyorum...ben de dede torunuyum ... Seyyid Garip Musa Sultan soyundan gelıyorum... dede_27 26.09.2006, 00:49 alevi zaten ali soyundan geliyo demek değilmi? eğer buysa evet bütün dedeler hatta aleviler ehli beyt ali soyundandır Hayır ..arkadasım.. Orda yanılıyorsunuz..Bütün aleviler Peygamber soyundan gelmez... Peygamber soyu olan alevilere zaten Dede deniliyor.. Peygamber soyu olmayan alevilere ise Talip deniliyor... Eğer senin dediğin gibi olsaydı..Cem'de herkes Dede olur..Herkes cemi yönetirdi.. Saygılar.. Naci 26.09.2006, 10:20 Hayır ..arkadasım.. Orda yanılıyorsunuz..Bütün aleviler Peygamber soyundan gelmez... Peygamber soyu olan alevilere zaten Dede deniliyor.. Peygamber soyu olmayan alevilere ise Talip deniliyor... Eğer senin dediğin gibi olsaydı..Cem'de herkes Dede olur..Herkes cemi yönetirdi.. Saygılar.. Dediğin doğru ama senin söylediklerinde de yanlış var. Hem Peygamber soyundan gelip , hem de talip olan dedelerimiz vardır. Yolumuzun bir güzelliğini unutmuşsun. Mesela İmam ali rıza soyundan gelir bizim yörenin dedeleri , bu dedelerin cemini ise imam zeynel abidin ocağına bağlı dedeler yürütür. HoZaTLi_62 26.09.2006, 10:45 yanlış biliyodum düzelttiğiniz için teşekkür ederim. selva 26.09.2006, 12:38 nacinin dediği doğru el ele el hakka dedelerinde dedeleri oluyor bizim yolumuzda rahiber pir mü,rşit gibi yani karışık bir işleyiş tam bilmek içinde aleviliğin kurallarına göre yaşamak lazım |