Orijinalini görmek için tıklayınız : Dersim Hiran Aşireti..
Arkadaşlar bana Dersim Hırani Aşireti ile ilgili bilgiler lazım..
Adını yanlış yazmış olabilirim...
Aşiret hangi bölgelere dağılmıştır ve hangi dil konuşulur.
Edit...
Doğru yazılışı Hiranlı imiş..
Nette bunları buldum..
Hiranlı Zazaca-Kurmanca Mazgirt, Muhundu, Pertek-Derenahiyesi, Haran Bölgesi, Varto nahiyesi, Üstükara, Karlıova, Erzincan, Dalav, Şavşek, Refahiye, Tercanda Kığı İlçesi, Sütlüce , Doluteknek, Kabacalı, Tilkitaşı, Doluca, Çamlıca, Sarıdibek, Akbinek, merkez ilçede Dallıtepe, Orta çanak, Oğuldere, Karapınar, Gözele, Karlıova ilçesi, Tuzluca, Çiftiköy, Sarıkuşak, Kaynarpınar, Soğukpınar, Kaynak Köyleri, Gümüşakar, Halitler, Yeniyurt, Eskikonak Köyleri, Tercan ilçesi, Küçük Ağa, Gök Pınar köyleri ve Tanyeri bucağı, Kelkit, Yarbaşı köyü
http://f28.parsimony.net/forum68141/messages/410.htm
67- HIRANLI AŞİRETİ RÜESASI
Mustafa Ağa
Mehmet Ali Ağa
Hüseyin Ağa
Kirins’teMustafa Ağa
İbi Mahmut köyünde Mehmet Ali
Sindam köyünde Ali
Deşt oğu Mehmet Ağa
Palon köyünde hüseyin Efendi
(8 aile Pınarhisar kazasına)
“Dersim”, Jandarma Umum Kumandanlığı Yayını, Kaynak Yayınları, Lahika başlıklı Ek kısım, s. 204-225)
not:Bu da resmi belge oldugu icin önemlidir.
Pinarhisar ilcesi Kirklareline baglidir.
Abican çok teşekkür ederim..
Acaba Kırmanç Kökenli mi yoksa Kurmanç mi?
Erzincan-Tercan ve cevresinde bulunanlar Kirmancki konusur.
Pertek ve Mazgirt tarafindan emin degilim.
Muhundulu arkadaslar forumda var.Onlar cevap yazarsa daha dogru olur...
Alevimen 24.09.2006, 00:45 Benim bildiğim kadarıyla kırmancada hıdanlı (xıranlı) ayrıca erzincanda bazı yörelerede karamanoğulları da derler (henüz resmi ad/soyad olmadığı döneminde). lolanlı aşireti gibi doğuşu dersimden yani bugünün erzincan tercan/mercan topraklarında... lolanlılar gibi avrupaya çok göç edenler var.
Benim bildiğim kadarıyla kırmancada hıdanlı (xıranlı) ayrıca erzincanda bazı yörelerede karamanoğulları da derler (henüz resmi ad/soyad olmadığı döneminde). lolanlı aşireti gibi doğuşu dersimden yani bugünün erzincan tercan/mercan topraklarında... lolanlılar gibi avrupaya çok göç edenler var.
Abican gerçekten çok teşekkür ederim...
Alevimen 24.09.2006, 01:24 Bir abimizde Zaza Kökenli dedi, Zazaki konuşuyorlar dedi...
zazaca-bilmeyen (asimile olmamışsa) hıdanlı çok büyük azınlıktır.
Hıranlılar Tuncelide bildiğim kadarıyla Mazgirt Nazımiye civarında bulunurlar ama Mazgirte yakındırlar dilleri Kurmanci bir kısmıda her iki dilide konuşurlar kırmandzki + Kurmanci. Erzincandada varmışlar burdan öğrenmiş oldum.
Erzincandakilerde Zazaca konuşuyorlarmış.
Erzincandakilerde Zazaca konuşuyorlarmış.
Evet diil olayı karışık. Erzincan ağırlık Kurmanci konuşan alevilerden oluşur. Dersimde Zazaca bilen aşiret Erzincanda Kurmanci bilir örnek olarak Pülümür aşiretleri var arada 20 km mesafe var ama dil farkı oluşmuş. İncelenmesi gereken bir konu. Ama bazı aşiretler hep aynı dili konuşuyor misal Areyizler Dersim, Erzincan, Gümüşhanede var ve hep kırmancki konuşurlar.
Muş Sivas da felanda Hiranlılar var..
Alevimen 24.09.2006, 05:01 Evet diil olayı karışık. Erzincan ağırlık Kurmanci konuşan alevilerden oluşur. Dersimde Zazaca bilen aşiret Erzincanda Kurmanci bilir örnek olarak Pülümür aşiretleri var arada 20 km mesafe var ama dil farkı oluşmuş. İncelenmesi gereken bir konu. Ama bazı aşiretler hep aynı dili konuşuyor misal Areyizler Dersim, Erzincan, Gümüşhanede var ve hep kırmancki konuşurlar.
Arkadaş, arkadaş zazaca demiş sende onaylayarak kurmança demişsin bunlar iki farklı dildir. yani kırmançki (zazaca) ile kurmanç aynı deyil, ortalık karışmasın diye dipnot olarak kabul edin. sayet kırmançki demek isteyip hatalı olarak kurmanç yazdıysan düzeltmene yardımcı olmuş oldum :turned:
Nazmiye, Tercan, Mazgirt, Sivas, Varto vs dağılmışlar..
HoZaTLi_62 24.09.2006, 12:08 tuncelidekiler zazaca konuşuyor. teyzemin kocası hıranlıydı ordan biliyorum
tuncelidekiler zazaca konuşuyor. teyzemin kocası hıranlıydı ordan biliyorum
Erzincadakilerde Zazaca konuşuyormuş...
Arkadaş, arkadaş zazaca demiş sende onaylayarak kurmança demişsin bunlar iki farklı dildir. yani kırmançki (zazaca) ile kurmanç aynı deyil, ortalık karışmasın diye dipnot olarak kabul edin. sayet kırmançki demek isteyip hatalı olarak kurmanç yazdıysan düzeltmene yardımcı olmuş oldum :turned:
Kırmncki demek istedim aslında yanlış yazmışım. Zaza(Kırmancki) Kürt(here-were veya KUrmanc)
tanocan_ 24.09.2006, 14:55 ben de hıran aşiretindenim canlar..... oturduğum yer dersim olmamasına rağmen bütün hemen hemen hıranlılar bu mahallededirr.....
HoZaTLi_62 24.09.2006, 15:31 pardon dostlar yanlış biliyomuşum tunceli mazgirttekiler zazaca konusmuyolarmış. düzeltmek istedim.
Aşiretin bir kısmı Kırmançki, diğer kısmı Kurmanci konuşuyor... Çift dil kullanan Aşiretler, bölgelere göre bu hali almıştır..
ez_kirmanco 16.09.2008, 23:36 bende hidanliyim, tercan/palanqa köyündenim!
fakat nesimi arkadasa katilmiyorum, erzincanda cogunlugun kurmanci konustuguna dahil.
hemen hemen tercanin nerdeyse tüm köylerinde zazaca konusuluyor, hidanlilar/hidikanlilarda buna dahil!
benim dedelerim tunceli/ovaciktan cikip tercana yerlesmisler!
bizler dersimden bayağıdır uzagız sürüldük erzincana yerleştik ordanda sürüldük türkiyenin her yerindeyiz hırran aşireti yani bizler doğrudur 2 dil konuşuruz kırmanç ve zazaca yörelere göre dillerimiz değişmiştir ve şimdide torunları çogunlukla türkçe konuşuyor canlar zaman ve mekanlar insanların dillerinin değişmesine muktedirdir şimdiki gençlerimiz de türkçeden baska bir dil bilmezler Zaman insanların dillerini yaşayız tarzlarını değiştirir
lipanali 17.09.2008, 16:59 bizler dersimden bayağıdır uzagız sürüldük erzincana yerleştik ordanda sürüldük türkiyenin her yerindeyiz hırran aşireti yani bizler doğrudur 2 dil konuşuruz kırmanç ve zazaca yörelere göre dillerimiz değişmiştir ve şimdide torunları çogunlukla türkçe konuşuyor canlar zaman ve mekanlar insanların dillerinin değişmesine muktedirdir şimdiki gençlerimiz de türkçeden baska bir dil bilmezler Zaman insanların dillerini yaşayız tarzlarını değiştirir
Dostum dogru söylüyorsun yazdiklarina katiliyorum sadece bir konuda ayni fikirde deyiliz..
bana göre zaman insanlarin dillerini degistiremez...
sadece bizlere uygulanan asimilasyon politikalari ve cesitli nedenlerle göce zorlanmamiz bu hale getirdi.
saygilar lipanali
|
|