Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk 'Maymun İnsan' Fosili Bulundu
ZülfüKakul 24.09.2006, 10:27 Beş yıl önce bulunan bir bebek fosilinin ilk insansıya (maymun insan) ait olduğu keşfedildi. 'Selam' adı verilen bebeğin gövdesinin altı insana, üstü maymuna benziyor
http://img245.imageshack.us/img245/7628/ayasts6.jpg
Paleontologlar, modern insanın uzak akrabası olan ilk insansıya (maymun insan) ait bir bebek fosili keşfetti. Etiyopya'nın Dikaka bölgesindeki kazılarda 2000'de bulunan fosilin, 5 yıldır devam eden incelemesi sonucu, iskelet kemiklerinin 3 yaşında ölen bir kıza ait olduğu anlaşıldı. Keşfi yapan Leipzig'deki Max Planck Enstitüsü uzmanları, bebeğe "Selam" (Barış) adını verdi.
Selam'ın keşfiyle insan soyağacında yer aldığı öne sürülen "Australopithecus afarensis" adlı tür hakkında ve dolayısıyla insanın evrim süreciyle ilgili yeni bilgilerin ortaya çıkarılması umut ediliyor.
Primat ailesinin bir üyesi
4 milyon yıl önce Afrika'da yaşadığı tahmin edilen A. afarensis'in tıpkı insanlar gibi 5-7 milyon yıl önce maymunlardan ayrılan primat ailesinden olduğu sanılıyor. A. afarensis'in 200 bin yıl önce tarih sahnesine çıkan insanla aynı anatomik özellikleri sahip olduğu belirtiliyor. En ünlü insansı 1974'teki kazılarda yine Etiyopya'da bulunan 3.2 milyon yıllık Lucy adlı fosildi. Selam'ın Lucy'den 150 bin yıl daha yaşlı olduğu hesaplandı.
Atalarımız neye benziyordu?
Selam'ın büyük bir olasılıkla yakındaki Awash Nehri'nin kabarması ve ani bastıran bir sel sonucunda boğularak öldüğü tahmin ediliyor.
Paleontologlardan oluşan ekibin başkanı Zeresenay Alemseged, "Artık modern insanın erken atalarının çocuklarının neye benzediğine dair net bir resim elde edebileceğiz" dedi.
Üstü maymuna yakın
Selam'ın ortaya çıkarılan kemikleri bu türün iki ayağı üzerinde yürüyüp yürümediği ve maymunlar gibi üstün ağaca tırmanma becerisinin olup olmadığı sorularına yanıt getirecek.
Ancak ilk incelemeler bu soruna net cevap getirmedi. Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden Fred Spoor, Selam'ın iskelet yapısına bakılırsa iki ayağı üzerinde yürüdüğünü ancak ağaca tırmanabilecek parmak yapısına da sahip olduğunu söyledi. Spoor, Selam'ın alt gövde yapısının insana daha çok benzediğini, üst kısmının maymuna yakın olduğunu belirtti.
Bilim adamları, iskelet hakkındaki tüm sorulara cevap bulunsa bile küçük bir kafatasına sahip bu maymun insan türüyle büyük bir beyne sahip Homo Sapiens arasındaki genetik zincirin sırrının çok da fazla çözülemeyeceğini belirtiyor.
http://img180.imageshack.us/img180/9687/ayas1hc0.jpg http://img225.imageshack.us/img225/9748/ayas2bn9.jpg
Selam'ın özellikleri
Bilim adamlarının çoğu Selam'ın 2 ayağı üzerinde dik durarak yürüdüğüne kanaat getirdi. Ancak Selam'ın tırmanma yeteneği konusunda fikir birliği oluşmadı. İşte tartışmayı alevlendiren bulgular:
1. Kürek kemikleri insandan çok gorilinkine benziyor.
2. Boynu, büyük maymunlardaki gibi kısa ve kalın. Oysa insan boynu, koşarken rahat bir duruş sağlayabilmesi için daha esnek.
3. İçkulaktaki denge organı maymun organına yakın.
4. El parmakları çok kıvrık. Bu, tırmanma yeteneğini gösteriyor.
5. Dil kemiği şempanzeninkine benziyor. Şempanzeler gibi ses çıkardığı tahmin ediliyor.
Fosillere bakılarak bebeğin volkanik bir arazide, geniş çayırlar ve ormanların olduğu bir bölgede yaşadığı tahmin ediliyor. Selam'ın yaşam alanında suaygırları, timsahlar, zürafalar, gergedan, antilop ve büyük kemirgenler yaşıyordu.
Bulunan kemikler
1. Bütün halinde kafatası.
2. Alt çene.
3. Omurlar.
4. Kol ve bacak kemikleri.
5. Kürek kemiği.
6. Sağ dirsek.
7. Elinin bir bölümü.
8. İki dizkapağı, incik ve uylukkemikleri.
9. Tam bir ayak kemiği.
Milliyet
Vallahi adamlar aşmış...
Teknolojie öyle bir noktaya geldikki..
Saç teliden bile;ne zaman öldüğünü en son ne yediğini, neler ile beslendiğini daha bi sürü şey öğrenebiliyorlar...
Tabi Arkeoloji ile birlikte...
Ben habere şaşırmadım değil.. Arkeoloji yan meslek dalım sayılır :)
Yine de takdir edilecek bir çalışma...
ya neden bu kadr maymuna benzeme çabası.bu içimizde yaşattığımız maymunluk yapma yönümüzün daha çokön plana çıkma çabasındanmı kaynaklanıyor.ben maymundan gelmedim arkadaşlar geldiğine inananlarada yeni fosil hayırlı olsun
ZülfüKakul 24.09.2006, 10:48 Bende dünyada yaşadığıma inanmıyorum ama burda yaşıyoruz!
İnanmak istemek başka gerçek daha başkadır sanırım!..
En azından bu konu için:sas
hammerthrower 24.09.2006, 10:51 Özlemcim çok iyi bir yazı koymuşsun bence. Ben inanıyorum Darwin teorısıne.Sayın Selvayı da pek anlamış değilim neden bukadar tepki göstermiş! :garibbak: kendısı ınanmayabılır fakat sende(Özlem) buraya bu konuyla ılgılenenlerı bılgılendırmek ıçın bu yazıyı. Bilimi ve bilim adamlarını kutluyorum. bizlerde insanlık için keşke bilgi verecek olayları alkışlayabılsek:36_1_55: :36_1_55: :36_1_55:
ZülfüKakul 24.09.2006, 10:54 Özlemcim çok iyi bir yazı koymuşsun bence. Ben inanıyorum Darwin teorısıne.Sayın Selvayı da pek anlamış değilim neden bukadar tepki göstermiş! :garibbak: kendısı ınanmayabılır fakat sende(Özlem) buraya bu konuyla ılgılenenlerı bılgılendırmek ıçın bu yazıyı. Bilimi ve bilim adamlarını kutluyorum. bizlerde insanlık için keşke bilgi verecek olayları alkışlayabılsek:36_1_55: :36_1_55: :36_1_55:
Katılıyorum canım sana..
Bu olayın tersini iddia etmek de mümkündür ama başka araştırma, kanıt varsa....
bu konuda gerçek değil çünkü görüntü olarak insana en yakın hayvan maymun olabilir ama metabolizma olarak insana en yakın hayvanların fare ve domuz olduğunu biliyormuydunuz ? o zaman domuzdanda gelmiş olabiliriz.bizim atalarımız domuzmuydu acaba
ZülfüKakul 24.09.2006, 11:09 Görüntü mü? Yani bu kadar araştırma boşamı diyorsunuz?
insanların zamanla dış görüntülerinde yaşam koşullarına göre değişiklikler olabilir ben buna bir şey demiyorum .maymundan geldiğimize tepki gösteriyorum.yaşadığımız bölgeye göre zamanla yeni nesiller geldikçe değişimlerde meydana gelmiştir bunu hepimiz biliyoruz. mesela çekik gözlülük tüylü tüysüz olma bölgesel farklılıklar gösterir.batı halkı bize göre daha kılsızdır acaba onlar evrimlerini daha öncemi tamamlamışlardır yoksa yaşam koşullarımı bu farklılığı doğurmuştur
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
hoşunuza gitmemiş diye eksi puan teşekkür veren arkadaşa şunuda unutmayın teori yani daha ispatlanmamış.karşı düşüncede tabiki olucak
ZülfüKakul 24.09.2006, 11:49 O zaman her iki durumuda kanıtlayacak kesin deliller yok diyelim...
Milliyet Gazetesi bundan birkac sene öncede ''Kuşların en ilkel atası bulundu '' diye bir haber yayınlamıştı,
Archaeopteryx adlı kuş fosilinin, dinazordan kuşa geçiş saglayan kusaktan oldugunu yazmıştı,
ancak yapılan arastırmalar neticesinde bulunan kuş fosilinin günümüz kuştan farklı olmadığı cıktı,
bunun üzerine Milliyet Kuşun atası Kuş cıktı diye bir haber daha yayınladı :)
evrim teorisi kimi zaman çürütülüyo kimi zaman tekrar yeşeriyo,
dur bakalım ne olacak :)
ben evrim teorisine inanmıyorum fakat Darwin'i büyük bir hayranlıkla anıyor ve ona söz söylemek için en az onun kadar bilimsel arastırma yapmak gerekir diye düşünüyorum,
gerci evrim teorisi Darwin ile başlamadı ,
eski Pers ve Mısır mitolojilerinde tanrıların toprak gibi bir ilk maddeden insan biçiminde oluştuğunu söylenir
Thales ise tüm nesnelerin sudan ya da denizden kaynaklandıgı düşüncesiydeydi,
Heraklitus daha da ileri giderek canlılar arasında süren bir çatışmadan söz eder,
kaynak : http://www.egitimciyiz.com/evrimteorisi/evrim-teorisi-3.htm
hammerthrower 24.09.2006, 11:57 hoşunuza gitmemiş diye eksi puan teşekkür veren arkadaşa şunuda unutmayın teori yani daha ispatlanmamış.karşı düşüncede tabiki olucak
Sayın selva birisi eksi puan vermeside karşı düşüncede olmasıda gayet doğal bence . isteyen beğenmeye bılır yada beğenebilir ısteyen puanı yukseltır veya düşürür yoksa ne dıye o bolumu koymuşlar?? herneyse bilime alkış :) :clap: :clap:
zeynel_can 24.09.2006, 12:36 diyosunuzki insan oglulun soyu maymunlardan geliyor benımde bir sorumvar maymunların 48 insanların 46 kromozomu var.kromozomlar canlılar arasındaki akrabalığa kanıtlamaz.örneğin patates ve moli balığının kromozom sayısı da 46 dır dikkatini çekerim 48 değil 46.o zaman bende idda ediyorum ki biz bi patataestik ondan geliyoz
Evrimci bilimadamları evrim teorisini sahtekârlıklarla ayak tutmaya çalışmaktadır
1912 tam hatırlamıyorum tarihini evrimci bilim abam ları fosil buldu insan oglu maymundan giyor dedıler 1950 lerde buldukları fosıl tekrar incelen di ve sahte oldugu ortaya cıktı
diyosunuzki insan oglulun soyu maymunlardan geliyor benımde bir sorumvar maymunların 48 insanların 46 kromozomu varsayın Babaris,
bende sizin gibi evrim teorisine inanmıyorum
ama belirtmek istediğim bir konu var
Evrim insanların maymun soyundan geldiğini söylemez; insan ve maymunların ortak bir ataya sahip olduklarını söyler.
kal saglıcakla
bilime tabiki alkış ama önümüze her sunulana kusura bakmayın amenna diyemem. kendime göre araştırmamı yaparım aklıma mantığıma uyuyorsa okey bu oldu derim. eksi puan vermek tabiki doğal ama ismini belirtmesede veren arkadaş neden verdiğini not kısmına düşerse sevinirim
tuncerbio 24.09.2006, 13:29 Selva ve Babarış dünyadaki hiçbir bilimadamı ya da evrimci insanın maymundan geldiğini iddaa etmemiştir söylenen şey insan ve maymunun geçmişte aynı atadan evrimleştikleridir...zaten moleküler düzeyde yapılan DNA testleri,paleontolojik kanıtlar,kan serumlarının yapıları,embriyonik yapı ve gelişme evreleri....biz bu konuyu daha önce forumda tartışmıştık ve birçok bilimsel makale veriyle konuyu desteklemiştim ...
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ayrıca belirteyim bilimsel veriler herzaman insan mantığına uymak gibi bir yükümlülüğe sahip değilidir...
Selva ve Babarış dünyadaki hiçbir bilimadamı ya da evrimci insanın maymundan geldiğini iddaa etmemiştir söylenen şey insan ve maymunun geçmişte aynı atadan evrimleştikleridir...zaten moleküler düzeyde yapılan DNA testleri,paleontolojik kanıtlar,kan serumlarının yapıları,embriyonik yapı ve gelişme evreleri....biz bu konuyu daha önce forumda tartışmıştık ve birçok bilimsel makale veriyle konuyu desteklemiştim ...
ayrıca belirteyim bilimsel veriler herzaman insan mantığına uymak gibi bir yükümlülüğe sahip değilidir arkadaşım bir konunun bilimsel olarak incelenmesi farklı tamam bu kesindir diye onay verilmesi farklı bir şey.darwin bir teori atmıştır ortaya insanlarda hala doğruluğu tam olarak kanıtlanamayan bir konuyu tartışıyor.kesin bir şey yok yani ortada.birde maymun ve insan dışında başka hangi canlıların dna ve yazdığın diğer şeyler aynı .onlarıda versin bu bilmiadamlarıda insanlığın bu teoriyi bir kesim kabul ederken diğer kesim niye onay vermiyor daha iyi anlıyalım.evet bazı konularda aklımız ve mantığımız algılamada sorun yaşıyor mesela mısır pramitlerinin o çağda nasıl yapıldığı. beynim o konuya cevap veremediği için sorgulamıyorum. ama aklım bu konuyu çok iyi algılıyor:devil2:
ben bu konunun direk "maymundan mı geldik yani" sözüne bağlanmasına karşıyım.
kurta bakın köpeğe bakın.
kediye bakın aslana bakın.
maymunlar kimi insandan daha insandır ve de bazı insanlar kimi maymundan daha maymundur.
yani ben derimki evrim gerçektir.
tuncerbio 24.09.2006, 21:16 O dönemde tartışmalar yaşanırken bilimsel yayın yapan dergilerin adreslerini ek olarak eklemiştim ve bu dergilerde yayınlanan makaleleri inceleyecek olursan insanın DNA dizilimi ve diğer öreneklemeler için bir çok omurgasız ve omurgalı hayvanla hatta bitkilerle dahi karşılaştırılmış durumda olduğunu görebilirsin...evet evrim bir teoridir ama aksini iddaa edenler bilimsel veri üretemediği sürece bir gerçeklik olarak her zaman karşınıza çıkacaktır uzun zamandır bulunan yeni kanıtlar ve yapılan çalışmalar nedeniyle evrimin kanunlaştırılması için çalışmalar yapılmakta fakat insanların dini hassasiyetleri konusundaki çekinceden kaynaklı olarak zamanı beklenmektedir...bugün kanun olarak kabul edilen mendel kanunları,yerçekimi yasası bile mükembel değil ve sapmalar göstermektedir buda gözardı edilmemesi gereken bir gerçektir...
aykudgöksun 25.09.2006, 11:54 peki evrimle din söylendiği gibi karşı karşıya mıdır?yani evrime inanan dine inanamaz denilebilir mi???(ki bence tamamen koparmasa da insanın kafasındaki soru işaretlerini artırıyor)(dikkat edin sorum dinle evrim allah inancıyla evrim DEĞİL)
tuncerbio 25.09.2006, 12:40 evrime inanan ve aynı zamanda dini olan insanlar var fakat insanlar evrimi daha çok materyalizm ile ilişkilendirdikleri için ciddi olarak bir karşı çıkış görmektedir(dini gruplar tarafından)....doğal seçilim mekanizmasının işleyiş mekanizmasının açık olarak karşısında durduğu şey ise bilinçli tasarımdır...
Etiyopyalı bilim adamları, dünyanın en eski insan iskeletini buldu.
3 milyon 300 bin yıllık olduğu sanılan iskelet, üç yaşındaki bir kız çocuğuna ait.
Başkent Adis Ababa'nın 400 kilometre kuzeydoğusundaki Awash nehri yakınlarında bulunan iskelet, şimdiye kadar bulunan iskeletlerin içinde en tam olarak bulunan iskelet.
Etiyopya dilinde barış anlamına gelen "selam" adı verilen 3 milyon 300 bin yıllık iskelet, 3 yaşındaki bir kız çocuğuna ait.
Bilim adamları bulguların, çocuğun muhtemelen sel sonucu yaşamını yitirdiğini gösterdiğini belirtiyor.
1974 yılında bilimadamları Etiyopya'da dünyanın en büyük arkeolojik keşiflerinden biri olarak nitelenen ve tarihi insanlığın başlangıcına kadar gittiğine inanılan 'Lucy' adı verilen kadın iskeletini bulmuştu.
Selam adı verilen fosil, Lucy adlı 3 milyon 200 bin yıllık kadın iskeletinden 100 bin yıl öncesine ait.
Bilim adamları, yeni bulunan iskeletin ait olduğu çocuğun 4 ila 3 milyon yıl önce Afrika'da yaşayan insana benzer canlılar olarak adlandırılan Australopithecus aferensis adlı grubun bir üyesi olduğunu söylüyor.
Devrimci Marksist 27.09.2006, 18:12 diyosunuzki insan oglulun soyu maymunlardan geliyor benımde bir sorumvar maymunların 48 insanların 46 kromozomu var.kromozomlar canlılar arasındaki akrabalığa kanıtlamaz.örneğin patates ve moli balığının kromozom sayısı da 46 dır dikkatini çekerim 48 değil 46.o zaman bende idda ediyorum ki biz bi patataestik ondan geliyoz
Evrimci bilimadamları evrim teorisini sahtekârlıklarla ayak tutmaya çalışmaktadır
1912 tam hatırlamıyorum tarihini evrimci bilim abam ları fosil buldu insan oglu maymundan giyor dedıler 1950 lerde buldukları fosıl tekrar incelen di ve sahte oldugu ortaya cıktı
bu cümleler çok tanıdık. Sapık Harun Yahya'nın sözleri bunlar. Ya da yeni asyacıların yerel tv'lerdeki sözde belgesellerinden alınma heralde. Sızıntı dergisi de olabilir. İsim önemli değil gerçek şu ki bu yobazlar bilimin 50 yıl gerisindeler. Bahsettiğin fosil Piltdown fosilidir. Bu birsahtekarlıktır doğru ama bu sahtekarlığı evrimci bilim adamları ortaya çıkarmıştır dindarlar değil. Zaten yobazların biyolojiye ne katkısı olmuş bir tanecik örnek verin. Bu örnekten yola çıkıp evrimci bilim insanlarını karalamak bilime saygısızlıktır. Evrime karşı çıkıabilir böyle az sayıda bilim insanı da var ancak ülkemizdeki düzeyle değil. Bilimde kalite çok önemli.
tuncerbio 28.09.2006, 13:40 Ben aslında babarışın bu yazısını pekte dikkate almamıştım çünkü içinde çok bilgi eksikliği var fosil sahte çıkmaz yanlış yorumlanabilir buda tarihte pek rastlanmamış bir olaydır çünkü yaş hesaplamaları ve anatomik çalışmalar için standartlaştırılmış yöntemler vardır.....Kromozom sayısına gelince her türün kromozom sayısı sabitiir va başka hiçbir türle aynı olamaz (aynı türün farklı bölgelerde yaşayan alt türleri hariç)....insan ve maymun arasında geçiş olarak kabul edilen tüm fosillere ait anatomik ve morfolojik bilgiyi beyin hacimleri dahil olmak üzere daha önce evrim moleküler düzeyde ıspatlandı ve ateist profösör tanrı varmış ... topiklerinde eklemiştim bakmak isteyenler bakabilirler...
arkadaşlar darwin insan maymunda gelmiştir dememiştir.
bizim insanımız şempanzeye de orangutana da maymun diyor ki bu maymunların 48 insanların 46 kromozomu var teorisini doğuruyor bence.
orangutan, goril gibi hayvanlar maymun değildir bunlar APE'dir.
ingilizce de bile maymuna monkey deniyor
APE ise orangutan ve gorilgibi hayvanlara denir bunlar asla maymun değildir.üniversite de ki hocam bu hayvanlara (insaymun) demişti.
Bazı çok bilen arkadaşlar Evrim Teorisi'nin adı üzerinde hala bir teori olduğunu bu nedenle doğruluğunun kesin olmadığı yönünde görüş bildirmişler. Bu çok bilen arkadaşlara bir kaç sorum var: gözlem-hipotez-öngörü-doğrulama olarak özetlenebilecek olan aksiyomlar merdiveninin sonucunda ulaşılan şey nedir?
Doğrulanabilirlik nedir? Yanlışlanabilirlik nedir?
"Bilim Felsefesi" konusunda hiç bir bilgi kırıntısına sahip olmayanlar, bilmiş tavırlarla ukalalık yapmak yerine, biraz bilgilenmek zahmetine katlanırlarsa seviniriz.
üslup üslubunu değiştirdiğinde sorularına cevap bulabilirsin saygılar
mezopotamyali 04.10.2006, 15:07 merhaab arkadaslar daha oncelri de bilim adamlari tarafindan insanlarin maymunlardan geldiğini kanitlayan tezler ileri sürülmüs vede insan lar tarafindan kabul gormustür fakat yapilan arastirmalar sonucunda sadece basit birer düzenleme ile darwin ci bilim adamlarinin tasarladiklari birer oyun olarak ortaya çiktilar lütfen arkadaslar artık dünya ole bir hal almişki yapilan atastirmalara güvden kalmaiştir bu nedenle sadece bellli vede bilim adi,ni oteriter sayilabilinecek arastırmalari dikkate alalim.....
tuncerbio 05.10.2006, 21:51 merhaab arkadaslar daha oncelri de bilim adamlari tarafindan insanlarin maymunlardan geldiğini kanitlayan tezler ileri sürülmüs vede insan lar tarafindan kabul gormustür fakat yapilan arastirmalar sonucunda sadece basit birer düzenleme ile darwin ci bilim adamlarinin tasarladiklari birer oyun olarak ortaya çiktilar lütfen arkadaslar artık dünya ole bir hal almişki yapilan atastirmalara güvden kalmaiştir bu nedenle sadece bellli vede bilim adi,ni oteriter sayilabilinecek arastırmalari dikkate alalim.....
ben biyologum ve bugüne kadar bilimsel olarak yayınlanmış evrim konulu bine yakın makale okudum...derlemeler topladım ...konu hakkında çalışma yapan araştırmacılarlada sürekli olarak görüşme halindeyim ...bugüne kadar insanların maymundan geldiğine dair hiçbir bilim adamı söylemine rastlamadım yapılan araştırmalara güvenin kalmadıysa inanmamak senin elinde ve yine belirteyimki bugün kanser başta bir çok hastalığın tedavisiyle ilgili çalışmalarıda darwin ci dediğin o bilim adamları yapıyor onlarada inanmayıp kullanmamanı tavsiye etsem ne dersin...otoriter araştırma yapan dergilerede darwin ci dediği için kabul etmeyen insanlarda var bunu unutma...
|