can hüseyin
11.03.2006, 17:12
selam canlar bence kızılbaş olma şansı her insanın vardır cünkü insanlığın var olduğu tarihten beri alevilik dini varmıydı sorarım size
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Sonradan alevi olunur mu? Olunmaz ise neden? can hüseyin 11.03.2006, 17:12 selam canlar bence kızılbaş olma şansı her insanın vardır cünkü insanlığın var olduğu tarihten beri alevilik dini varmıydı sorarım size alamut 13.03.2006, 17:46 tartışmaya ortadan katıldığım için özür dilerim ama ben gerçekten merak ediyorum biri yazabilir mi sonradan alevi olunur mu???? ben müslümanım ama kendimi hiç bir mezhebin altında tanımlamadım müslüman olmak bana yetiyor ama gün geçtikçe birilerinin benim adıma mezhep belirlediğini gördüm yok sunni ya da hanifi ... vs. ama ben başından beri bazı batıl inançlara karşı çıkmıştım ve bu forumu buldum alevilik anlayışı kafama yattı yani mantıklı ve doğru . ama şimdi ben alevi doğmadığım için başka saçma bir mezhebe mi üye olmalıyım hiç kendimi zorunda hissetmesemde. ama şunu anlıyorum alevilik artık bir kültür olmuş sonradan da bu kültüre sahip olmak zor. en azından bir alevi gibi düşündüğümü söyleyebilirim Hüseyin69 14.03.2006, 02:48 yahu alevilige gecmek icin bu kadar telef etmeyin yaziktir genc bedenlerinize alevicilik oyunu oynayin tam bir alevi olur cikarsiniz Taner62 14.03.2006, 14:38 Degerli Kardesim, yorumunun amacini anlamakta güclük cekiyorum. Eger Konuyla alay etmek istiyorsan, yanlis yerdesin diye düsünüyorum!! Saygilarla Hüseyin69 14.03.2006, 14:54 Degerli Kardesim, yorumunun amacini anlamakta güclük cekiyorum. Eger Konuyla alay etmek istiyorsan, yanlis yerdesin diye düsünüyorum!! Saygilarla sözlerin bana yönelikse sana tavsiyem git birkac firin ekmek daha ye biraz daha büyü ondan sonra gel karisma okmi sayin tanercik Caf€Ri 14.03.2006, 15:08 Ya şimdi aleviliğe geçmek biraz yanlış bir tabir olur, sonuç olarak alevi olarak doğmuşsan o şekilde büyürsün, yetiştirilirsin ancak sonradan edinilecek öznitelikler değil bunlar, ya da bana öyle geliyor. Çevremde hiç görmediğim için ilginç bir durum diyebilirim. Hüseyin69 14.03.2006, 15:31 yahu alevilige gecmek icin bu kadar telef etmeyin yaziktir genc bedenlerinize alevicilik oyunu oynayin tam bir alevi olur cikarsiniz benim bu cümlelerim edebi ile erkani ile irfani ile ikrari ile alevi olanlara degildi bu cümlelerim sözüm ona alevi olmak icin cirpinan zavalli ve aleviliginden gecmiste 360derce U dönüsü yapip yeniden alevi olmaya calisan kisiliklere idi malesef beni anlamaniz icin benim gibi olmak yeterlidir ama benim gibi olmadiginiza göre anlamayin gitsin Taner62 15.03.2006, 14:01 benim bu cümlelerim edebi ile erkani ile irfani ile ikrari ile alevi olanlara degildi bu cümlelerim sözüm ona alevi olmak icin cirpinan zavalli ve aleviliginden gecmiste 360derce U dönüsü yapip yeniden alevi olmaya calisan kisiliklere idi malesef beni anlamaniz icin benim gibi olmak yeterlidir ama benim gibi olmadiginiza göre anlamayin gitsin Madem sözün bana degilmis eyvallah, ama firin ekmek yeme olayina gelince. Akil yasta degil Bastadir degerli canerzincan. Saygilarla leyla can 17.03.2006, 23:16 Alevilikte hersey sevgiye,kardeslige dayanir;Din ,dil,irk mezhep ayrimi yapilmaz.insanlar düsüncelerinden,inanclarindan dolayi ayiplanmaz..Alevilik,bagimsiz düsünceye,özgürdavranisa,cagdas olmaya uygun bir yasam bicimidir."eLINE BELINE DILINE SAHIP OL","Koymadigini alma, görmedigini söyleme","iNCINSENDE iNCITME",Döktügünü doldur,aglattigini güldür,yiktigini yap,ilkeleri,Aleviler´in yasam felsefeseni olusturur.Haksizliklari vurarak,kirarak degil,türküler,degisler,ezgiler söyleyerek protesto.Bugüne kadar Pir Sultanlarin,Nesimilerin yaptigi gibi. Bu yolu giden,bu yolun Degerlerini yasayan bir Insan Alevidir.Alevilik sadace Alevi ailesinden gelmek degildir. Bu yaziyi bir bilgi sitesinde okudum sizede duyurmak istedim... Şoreş 17.03.2006, 23:19 Bence felsefemizi gerçekten benimseyen Alevi olabilir lion12 18.03.2006, 21:43 Kesinlikle canlar bende katılıyorum.Çünkü alevilik bir inançtır yani bir kimlik değildir ki bir kişiye senin ailen alevi değildir diye dayatılsın.Belki o yolumuzu akıl yolu,ilim ve mantık yolu olarak görmüştür ve kendi kuracağı düzeni bizim inancımıza göre kurmak istiyordur.Biz bu durumda onur duymalıyız.Ayrıca hepimiz bilmiyoruz ki belki de bundan 500 ya da 1000 sene önce yaşayan atalarımız farklı dindendi,keza Anadolu'da ve Balkanlarda tam da inancımız yok olmaya yüz tutmuşken pirimiz Hünkar Hacı Bektaş Veli Horasan'dan gelip Anadolu'nun insanlarını eğitmiştir.Benim şahsi düşüncem bu konu tartışılmaz bile.Herkes eğer ki kabul ediyor,kendisini alevi olarak tanımlıyorsa alevidir.Tabii ki farklı bir aile yapısından gelen insanlar da Alevi olabilirler tabii ki gerekli şartlarıda uygulayarak.Yolumuz yol geçen hanı değildir illa ki.Zaten eğer sadece aileden gelenler alevi olsaydı,bugün sayımız 15-25 milyon arası tahmin edilen değil olsa olsa anca 2-3 milyon olurdu.Zaten Yavuz Sultan Selim'in 500.000 civarı Aleviye soykırım yaptığı tarihte tahmin ediliyor.Hacı Bektaş Veli zaten der ki sadece belimizden değil,yolumuzdan gelenler de oğullarımızdır.Bunu tartışıp uzatmanın anlamı yok bence.Adam gider ikrarını verir,musahibini alır ve yola girer.Ayrıca bunu direten bazı alevi dostlarımıza da bir tavsiyem var ki o da şu.Yolumuz gerçekten insanlık,ilim,çağdaş yaşam ve aydın düşünce yoludur.Böyle güzel ve yayılması gereken bir inanca böyle hiçbir belgeye dayanmayan saçma sapan bir düşünce katıp alevi aileden gelmeden olmaz demek bize çok büyük eksi puan getirir kanısındayım. Gerçeğe Hü!Aşk ile dostlar Ya Allah,Ya Muhammed,Ya Ali Allah yardımcımız,Hızır yoldaşımız olsun! halitseyfi 19.03.2006, 11:43 aleviyiz alevi kalacağız. Sonradan alevi olunur mu? yok yahu ne gereği var biz doğuştan aleviyiz ya başkasına ne geek var! olsa olsa bektaşi olunur alevi olunamaz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! yapmayın beyler biz ne dedik? batıniyiz işin özüne bakarız zairi yanı bizi pek ilgilendirmez. eeeeeeee doğuştan alevi olunuyorsa bütün tarihteki ilk alevi atamızda mı alevi doğdu? hele hele alevilikle bektaşiliği bir birinden ayıran sözlerinizi bir düşünün tam gericilerin bizleri bölmek için kullandığı argümanlardan biri ve bizde aynı söylemi söylüyoruz. hayret alevi doğanda alevidir sonradan katılanda alevidir yoktur bir birimizden farkımız pirihorasani 21.03.2006, 16:15 Alevilige direkt olarak gecilmez, fakat ancank bektasi olunarak, bektasi tarikatina girilerek alevilik benimsenmis olur.Alevi olunmaz ama bektasi olunur, Bektasi oldugun zamanda Ufak farklarda olsa kapi ayni kapiya cikar. polata 22.03.2006, 13:14 Alevilige direkt olarak gecilmez, fakat ancank bektasi olunarak, bektasi tarikatina girilerek alevilik benimsenmis olur.Alevi olunmaz ama bektasi olunur, Bektasi oldugun zamanda Ufak farklarda olsa kapi ayni kapiya cikar. Forum da bir arkadaş güzel sormuştu "Alevi olunmaz Alevi doğulur ise ilk Alevi kimdir?" bu soruya ilave olarak "Alevilik bir ırk mıdır?", "Alevi doğulur ise neden Alevilerin içerisinde Türk, Kürt, Zaza ve diğer ırklardan insanlar yer alıyor?" Serkan_Devrim 22.03.2006, 13:23 Forum da bir arkadaş güzel sormuştu "Alevi olunmaz Alevi doğulur ise ilk Alevi kimdir?" bu soruya ilave olarak "Alevilik bir ırk mıdır?", "Alevi doğulur ise neden Alevilerin içerisinde Türk, Kürt, Zaza ve diğer ırklardan insanlar yer alıyor?"evet ben sormuştum ilk alevi kim diye. http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3926&highlight=ilk+alevi+kimdir bülent abi de sağolsun bir konu açtı belki yardımı olur. bu konuyu oraya taşıyabiliriz. benim ailemin de öğrettiği alevi olunamayacağı, doğulacağıdır. ama ben buna karşıyım açıkçası. aklıma yatmıyor. şavolanlı 23.03.2006, 02:46 sevgili yeşim alevilik hiç bir ırkın tekelinde degildir hiçbir zorlayıcı yanı yoktur çogu konudada çok aydındır.eger bir kişi kendini alevi gibi hissediyor ve alevi inançlarını benimsiyorsa neden alevi sayılmasınki hünkarın hacı bektaşi velinin çok güzel bir sözü vardır.insanı kamili yani insanı kendine kabe olarak görüyo insanlıga hizmeti hakka hizmet olrak görüyo ve bunu söylerkende alevi hanifi diyede ayırmıyo bizler böyle güzel düşünce akımlarını ancak insani insan gibi görerek uygulayabiliriz can Hüseyin69 23.03.2006, 03:34 valla yesim kardes kendi adima bence günümüzdeki herkes rahatlikla alevi olabilir i llede yukarida saydiklarinin mecburiyeti yok düsmanimiz katilimiz dahi yeterki aleviligi ve alevileri seviyorum benimsiyorum desin bizimkinler onu bastaci yaparlar derviscemal 23.03.2006, 07:23 sevgili arkadaşlar sonradan evladı resul olmanın dışında yani dede ve ya pir olmanın dışında bir kişi aleviliği yaşayabilir alevi olabilir.. colddream 23.03.2006, 10:24 Dostlar bir çok insan alevi olmadıgı halde ocaklarımızda kavurulup aşk ile yanmışdır. Bunun en büyük örnegi YUNUS olsa gerek. Allaha tabi olcak herkese kapımız açık. fakat bu kavramda onlar dede olamazlar fikri de var. Dede olmaları için seyid olmaları gerekli. alamut 23.03.2006, 22:43 Herkes oldugu gibi kalsa daha iyi olmazmi ? Sonunda hepimiz müslümaniz... Döneklik hosgörülür mü? Eger birisi mezhepinden geçiyorsa onu yanlis buluyor demek, ama hangi mezhep dogru? Her mezhep'in kendine göre iyi veya "kötü" yanlari yokmudur? Bence döneklik iyi degildir. Ya oldugun gibi görün yada göründügün gibi ol! buna katılmıyorum insanlar değişmeli forum da hep sunnilerin alevilere zmanında yaptığı zulumlerden bahsediyolar bunlarda kalmalımı hem bir sunni aleviliği kabul ediyorsa zaten sunni değildir ki artık sunni inancında alevilik yoktur ki not:ben mezhep diye bişi kabul etmiyorum ama müslümanlığın alevilikte doğru yorumlandığını düşünüyorum bu sözu yazmaktan cidden osandim Alevi dogulur, bektasi ise sonradan oluna bilir formumizi arastiriniz bekatasilik ve aleviligin arasindaki farki görursunuz... Size bir örnek bir Yahudu aleviligi felsevesini benimsedigi için alevimi oluyor her aleviligi seven yada olmak isteyen alevimi olacak alevilik bir soydur...Bektasi olamak icin bile yapilmasi gerekenler vardir bence de illede alevi olmak için zorlamamak gerek. aleviliği ilk öğrendiğimde - gerçek anlamda- bende alevi olmak istemiştim sonra foruma üye oldum ve araştırdım somuçta anladım ki her insan bi alevi gibi yaşayabilir, düşünebilir , inanabilir ama alevi olamaz çünkü alevilik bir bağ gerektiriyo yüzyıllardır süre gelen bi bağ farklı ama saygı duyulması gereken bi bağ zeynel_can 25.03.2006, 14:41 Alevilik: insana saygı, eşitlik, dürüstlük, doğru sözlülük, iyi niyet, kadın erkek eşitliği, insan hakları, demokrasi, laiklik gibi kavramları ön plana çıkaran ve bu şekilde yaşayan insanların düşünsel ve inançsal alt yapısını oluşturur; Alevilikte Tanrı sevgisinin koşulu insan sevgisidir; Tanrı'ya ancak insan sevgisi üzerinden varılabileceğine inanılır ve bu şekilde yaşanır; insanları sevmek, onlara saygı duymak, yardımcı olmak, eşitlikçi olmak, insan haklarına saygı duymak gibi erdemleri hayatlarına geçirmeyen bir insan, Alevi olmanın, yani belli bir dini inanca sahip olmanın hiçbir şey ifade etmeyeceğini bilir; bu yüzden Aleviler inançlarını yaşamsal pratiklerle dokumaktadırlar. Dört kapı ve kırk makam bunun yöntemini ve sistematiğini belirtmektedir... zeynel_can 25.03.2006, 15:21 insan 7 sinde neyse 70 inde aynıdır aynıdır degısmez Dogan24 25.03.2006, 16:05 Evet. alevi olabilir.... Alevilik bir inançtır. isteyen Alevi olabilir, isteyen Aleviliğin her alanında olur Alevi inancının kurallarını yerine getiren herkes Alevi olabilir. MetinK 25.03.2006, 20:21 Sevgili yesim herkes Alevi olabilir tabiiki.Kendisine Alevi diyenlerin kaci Aleviligin gereklerini yerine getiriyor acaba?Mesele bence burada... canikocan 25.03.2006, 20:48 ya bence herkes alevi gibi olabilir. önemli olan alevi düşünceyi benimseyip uygulamak cafer ceyhan 25.03.2006, 21:08 sevgili yesim elbetteki ben aleviyim diyen her kes alevi olabilir ancak ben cok merak ediyorum ve bugüne kadar raslamadigim icin soruyorum gercekten sünni veya baska bir inancda olupda alevi olan varmi? demek istedigim kisinin yasam tarzi alevilerinki gibi olabilir ama örnegin ben sünniyim ama alevilik en iyi inanc bicimidir bende bunda sonra aleviyim diyen varmi? BEN NE GÖRDÜM NE de duydum saygilarimla leyla can 26.03.2006, 18:57 sevgili yesim elbetteki ben aleviyim diyen her kes alevi olabilir ancak ben cok merak ediyorum ve bugüne kadar raslamadigim icin soruyorum gercekten sünni veya baska bir inancda olupda alevi olan varmi? demek istedigim kisinin yasam tarzi alevilerinki gibi olabilir ama örnegin ben sünniyim ama alevilik en iyi inanc bicimidir bende bunda sonra aleviyim diyen varmi? BEN NE GÖRDÜM NE de duydum saygilarimla sevgili cafer can ben bizim dernekten biliyorum böyle bir kac kisiyi,ikrar verip ben bundan gayri aleviyim dedi bir tanesi mesala ben 15 yildir Almanyadayim ve o hep bizle bizden fazla seylerde aleviligi yüceltmeye calisti taki 2 yil öncesine kadar onun birinci esi sünni idi bosandilar,2 yil öncesi yine evlendi yine bir sünni bayanla cok tatli insanlar ama ikrar veren abimiz artik ramazan orucunu tutar oldu tutmazken,cumalara gider oldu,dernege az ugrar oldu bahaneler cogaldi,bilmiyorum alevi adi altinda alevi oluna bilir ama gercekten alevi oluna bilirmi bilmiyorum... halitseyfi 26.03.2006, 21:23 Cem evinde ikrar vermem gerektigini söyledi degerli dedem bana, ve beni cem evine katilan canlarla büyüklerimizle ve kücüklerimizle tanistiracagini söyledi. Ve bu olay gerceklestide, amaaaaaaaa dünyaya alevi olarak gelmedigim icin özel bir uygulama yapilmasi gerektigi söylendi bana . Bir büyügüm benim attigim adimlari kontrol etmesi icin görevlendirildi. Simdi attigim adimlar derken yanlis anlasilmasin, yani inancimiza karsi yanlis bir harekette bulundugum vakit beni uyaracak bu degerli büyügüm. Simdi arkadaslar benim ailem sünni ama ben aleviyim, inanin bana bu olayin gerceklesmesi icin büyük engelleri asmak zorunda kaldim. Ilk baslarda forumda bazi arkadaslarimizin savundugu " Alevi olunmaz , alevi dogulur" cümlesini savunan canlarla biraz sorunlar yasadim, yani ters bakmalar, veya bu gelirse biz gelmeyiz ve birsürü böyle kirici ve sacma deyimler. Ama suanda belirli konularda benden bilgi aldiklarini söyleyebilirim. Bu önyargili yaklasimlarida ortadan kalkti artik bana karsi . Ben cok mutluyum, ALEVIYIM, sevgili can hayırlı olsun ve hizmetin kabul olsun akpınar piklop 27.03.2006, 22:14 ALEVİ OLUNMAZ-ALEVİ DOĞULUR BUNU UNUTMAYIN!!! derviscemal 27.03.2006, 22:23 ALEVİ OLUNMAZ-ALEVİ DOĞULUR BUNU UNUTMAYIN!!! sayın akpınar piklop, bir hiristiyanda aleviliği seçebilir inanç olarak bir fransızda, yanlızcana dede olamaz bunu bu bu şekilde tanımlamamız gerekir ki aklın yolu birdir. saygılar zeynel_can 27.03.2006, 22:39 ArkadaŞlar Birakalim SÜnnİ Alevi Olur Mu Olamaz Mi Daha Onem Lİ Sorun Larimiz Yok Mu halitseyfi 28.03.2006, 00:44 ALEVİ OLUNMAZ-ALEVİ DOĞULUR BUNU UNUTMAYIN!!! bunun bir anlamı yok, bu sadece aleviliğin büyümesini engellemekten başka işe yaramaz. Alevilikki dünyaya yayılmaya adayken bizler onu dar bir bölgede sıkıştırmaya çalışıyor "küçük olsun bizim olsun " diyoruz. neden "büyük olsun herkesin olsun" demiyoruz ?????????? Bulut 03.04.2006, 14:32 Bencede Hem hoş Görüye açıgız Fln denilyor Hemde Alevi olunmaz Alevi Doğulur diyorsunuz..Kusura bakmayın ama bence bu çok saçma alevilik bir inanç meselesi deilmi? Ben muğlanın/milas ilçesindenim bizim bu çevrede,bodrum yakınlarına alevi koyler çok ama ben hiç alevilikle ilgili bşy görmedim kendi akrabalarımda dahil.Bu yüzden fazla bilgim yok kusura bakmayın ama alevi dogulur sözü saçma geldi gerçektende..Bu arada profilimede alevimisinz sorusuna ewet dedim sorduklarındada alevi oldugumu soyluyorum ama Aslında ben Ateistim sizce bu konuda yanlışmı yapıyorum? (aleviyim dmekle) Alpha_Phonixis 03.04.2006, 14:55 O küLtürü yaşamayan adam " ALevi doğuLur " fiLan gibi zırvaLar der . ALeviLiğin kandan geçmesinin sebepLeri tarihte yaşanan sosyal ve siyasal oLayLardır ( Yavuz seferi , Şah İsmaiL ayakLanmaLarı , topLumsaL ön yargıLar.. vs ) YoLa "taLip" oLacaksan inancında biter istediğin . Bknz . GeLin CanLar Bir OLaLım . ) ALeviLik te ALLah inancıdır . Ateist oLup ALLah' a inanamazsın ki zaten . Önce bu ayrımı sen gör . Sonra bize sorduğun soruya kendin cevap ver . lion12 03.04.2006, 15:09 Bir sünni kisi niye alevi olmak istesin ki? Mezhep'lerin öz'ü ayni degilmi sonuçta? Inancina bagli olan bir "sünni" alevi olan, ama aleviligi sözden öte gitmeyen "alevi"den daha iyidir. Ama tabiki alevileri sevebilir, ama onun için mezhep degstirmek zorunda degildir. Bence yanlis bisey. Aleviler herkesi oldugu gibi kabul eder, o kisi kabuk degistirmek zorunda degil. Ayni sey sünnilesmis aleviler içinde geçerli... Bir sünni niçin alevi olmak istesin diyorsun da kardeş,bir çok alevi de gördüm Sünni olmuş.Ne dersin bu duruma?Aş bu tür düşünceleri bence.Herkes istediği fikir ve inancı düşünmekte hürdür ve özgürdür.Tabii ki o düşüncnin koşullarını da kabullenmek şartıyla. lion12 03.04.2006, 15:11 bunun bir anlamı yok, bu sadece aleviliğin büyümesini engellemekten başka işe yaramaz. Alevilikki dünyaya yayılmaya adayken bizler onu dar bir bölgede sıkıştırmaya çalışıyor "küçük olsun bizim olsun " diyoruz. neden "büyük olsun herkesin olsun" demiyoruz ?????????? Cevabım tek kelime dost.MÜKEMMEL Bulut 03.04.2006, 18:45 O küLtürü yaşamayan adam " ALevi doğuLur " fiLan gibi zırvaLar der . ALeviLiğin kandan geçmesinin sebepLeri tarihte yaşanan sosyal ve siyasal oLayLardır ( Yavuz seferi , Şah İsmaiL ayakLanmaLarı , topLumsaL ön yargıLar.. vs ) YoLa "taLip" oLacaksan inancında biter istediğin . Bknz . GeLin CanLar Bir OLaLım . ) ALeviLik te ALLah inancıdır . Ateist oLup ALLah' a inanamazsın ki zaten . Önce bu ayrımı sen gör . Sonra bize sorduğun soruya kendin cevap ver . Ben bu ayrımın farkındayım zaten.. ama burdada çogu kişinin yazdığı gibi Alevi doğuluyor ya.ee Ben Soyumda Alevilik var ben ozman Alevi doğmuşum.bu yüzden dedim Alevimisin die sorulduğunda ewet diyorum diye (ateistte olsam). Yoksa bende Bilyorum Tanrı inancın olmadan Tanırının bi mezhebinden olamıyacagına. Arkadaşlar yanlış anlamyın kesinlikle BUrda içimdekileri hiç sakınmadan soluyorum çünki bşylere cvp bulabilmek için.Ewet o kÜltrü yaşamadım Çünki Benim bulunduğum Çevrede Alevilik Sadece sözde kalıyor. Hem beni biyana bırakıp Alevi dogulur meselesine gelelim aynı şeyleri uygulayan,savunan aynı şeyleri düşünen insanlar neden sadece bahsettiğiniz kan bağı olmadığı için Alevi olamsın Hem soruyorum Hanginiz Kökeninizi Tam olarak bilyorsunuz kaç asır öncesine kadar soy agacınızı çıkarttınızda bu kadar kesin konuşuyorsunuz sun 04.04.2006, 22:38 valla istedikleri kadar gecmek icin caba sarfetsinler,bir insanin özünde ne varsa mutlaka sözüne birgün yansir...... Taner62 05.04.2006, 05:54 valla istedikleri kadar gecmek icin caba sarfetsinler,bir insanin özünde ne varsa mutlaka sözüne birgün yansir...... Sayin sun caba sarfetmek derken her canin yerine getirmesi gereken seylerden bahsediyorsun galiba ?? Yani mesela :enel hak,eline beline diline sahip olmak,72 millete bir gözle bakmak,ayin-i cem ibadeti,ondört masum pak orucu, muharrem orucu, hızır orucu,4 kapı kırk makam....... E peki bunlari yerine getiren insanlara biz simdi senin özünde sünnilik,saafili,hanefilik vrs varmis, baksana anan baban sünni sende sünnisin mi diyecegiz, alevilik kan bagidir sen alevi dogmadin alevi olamazsin mi diyecegiz?? Yoksaaaaaaa sen alevisin,bizdensin ayni yolda yürüyelim, yezide yobaza karsi el ele verelim, birlik olalim, mi diyecegiz ? Beni yaptiklarimla yargilayabilirsin, bazen yanlis olur bazen dogru olur demi ? Ama beni özümle yargilayamazsin. Benim annem babam sünni dir, bir kac defada belirttim forumda. Arkadaslar yukarda saydigim seylerin hepsini yerine getiriyorum, ne mutlu bana, sizce ben simdi alevi degilmiyim ? Benim yaptiklarimin aynisini yapan canlar evet yada hayir derse ve aciklarsa saygiyla karsilarim ve karsi yorumumu seve seve sizlerle paylasirim. Türkcem malesef sizlerinki gibi güzel ve düzgün degil, hatam olduysa özür dilerim. Saygilarla caferi 15.04.2006, 18:00 bişey soracam sizin nezdinizde ramazan orucunu tutp cumalara giden bir alevi alevilikten çıkmışmıdır...böyle bir kaide var mıdır. teşekkürler Şoreş 15.04.2006, 18:10 edit zeynel_can 15.04.2006, 21:15 Sonradan alevi oluna bilinir mi? Evet. Alevilik bir inançtır. isteyen Alevi olabilir, isteyen Alevilikten çıkabilir. Alevi inancının kurallarını yerine getiren herkes Alevi olabilir. http://www.alevikonseyi.com/4/14/24/34/44/304.html buradan gereklı bılgıyı alabılır sınız leyla can 16.04.2006, 02:44 bişey soracam sizin nezdinizde ramazan orucunu tutp cumalara giden bir alevi alevilikten çıkmışmıdır...böyle bir kaide var mıdır. teşekkürler Bu konuda caferi can konu onun ramazan orucu tutmasi ve camiye gitmesi degil ikrar verdigi halde aleviligin gerektirdigi ibadeti artik takmayip geri cekilmesidir,herkes dininde özgürdür tabiki,ama sende gördügün gibi ikrar yerine getirilmiyorsa alevilikten cikmaz ama özüyle alevilikten cikar ,cünkü alevilik inanctir unutmayin adi alevi olupta gercek alevilik kosullarini uygulamayan insanlar benim icin öz alevide olsa alevi sayilmaz...saygilar... zeynel_can 16.04.2006, 22:43 [quote=leyla can]Bu konuda caferi can konu onun ramazan orucu tutmasi ve camiye gitmesi degil ikrar verdigi halde aleviligin gerektirdigi ibadeti artik takmayip geri cekilmesidir,herkes dininde özgürdür tabiki,ama sende gördügün gibi ikrar yerine getirilmiyorsa alevilikten cikmaz ama özüyle alevilikten cikar ,cünkü alevilik inanctir unutmayin adi alevi olupta gercek alevilik kosullarini uygulamayan insanlar benim icin öz alevide olsa alevi sayilmaz. Aleviler Ramazan orucu tutarlar mı? Aleviler, Sünni Müslümanlardan farklı olarak Ramazan ayında sadece üç gün oruç tutarlar. Alevilere göre Ramazan orucunun bir ay olduğu yönünde Kuran da hiç bir açık beyan yoktur. ..saygilar caferi 17.04.2006, 14:54 amacım sadece fikirlerinizi öğrenmekti çok teşekkürler saygılar biralevi 21.04.2006, 22:46 Slm ; Alevilik ;İlkeseldir ve Alevi olmak tercihe bağlıdır,İsteyen herkes ırkı,cinsi,rengi,dili ne olursa olsun Hz.Ali dostu ve Alevi olabilir.İlk alevileri hatırlayın;Selman Farslıydı,Bilal Habeşli,Ammar araptı. Alevi olmak için 5 ilkeye yada esasa Akıl yoluyla ulaşmak,kalben inanmak gerekir,bu 5 ilkeyi yazıyorum,herkes kendisini bu ilkelere göre değerlendirsin. Alevi olmanın 1.şartı Kainatı yaratan,düzenleyen,planlayan,tanzim eden Allah'a inanmaktır. 2.Şartı Allah'ın adaletine ,yarattıkları arasında sebepsiz ayrım yapmayacağına,zulmetmeyeceğine,Tüm güzelliklerin Allahtan geldiğine, zulmün insanlardan geldiğine inanmaktır. 3.şart Allah'In yarattıklarına yol gösterdiğine ve insanlara haberci yani peygamberler gönderdiğine ve son peygamberin Hz.Muhammed(Sav)olduğuna inanmaktır. 4.Şart Peygamberlerin kendilerinden sonra yerlerine naip yada imam tayin ettiklerine Son Resulünde Allahtan gelen emirle kendisinden sonra Hz.Aliyi imam olarak tayin ettiğine inanmaktır. Alevi olmanın 5.ve son şartı ise Bu dünyanın ve canlılığın boşuna yaratılmadığına ve ölümden sonra bizi ahiret aleminin ,hesap aleminin beklediğine inanmaktır.... Kim bu 5 esası araştırarak ,kendi aklıyla bulur ve inanırsa o kişi Alevidir,yani 12 İmamların yolundadır. Bu 5 esastan bir tanesini bile inkar eden Alevi değildir.İşte bu 5 esasa göre kendinizi ve çevrenizdekileri değerlendirmenizi öneriyorum. firefox 21.04.2006, 23:36 Foruma yeni katıldım.Öncelikle herkese selamlar... Herkes alevi olabilir diyorsunuz.Alevilikte itikat edilecek şeyler nelerdir?Nelere inanmayan alevilik dışına çıkar?Ahirete, gayba, peygamberlere(tümüne) iman alevilikte olmazsa olmazmıdır? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler... Nesimi 21.04.2006, 23:42 Bektaşiliğin kuralları var Alevi olmak için en temel kural Eline, Diline, Beline hakim olmakdır. Bunu uyguladıktan sonra problem kalmaz sanırım Ahiret olayı yok, Peygamberlere inanırlar, ALİ'ye inanmak başta gelir tabiki Aleviliğin temeli Ali ve ehlibeytin yaşamını örnek almak bir bakıma. Alpha_Phonixis 21.04.2006, 23:45 [QUOTE]Bektaşiliğin kuralları var Alevi olmak için en temel kural Eline, Diline, Beline hakim olmakdır. Bunu uyguladıktan sonra problem kalmaz sanırımQUOTE] Ve ; ilk ikrar bir müsaip tutmaktır kendice . Nesimi 21.04.2006, 23:48 [quote]Bektaşiliğin kuralları var Alevi olmak için en temel kural Eline, Diline, Beline hakim olmakdır. Bunu uyguladıktan sonra problem kalmaz sanırımQUOTE] Ve ; ilk ikrar bir müsaip tutmaktır kendice . tabiki mısayıvlık önemli alevilikte belkide toplumsal hayattaki en önemli kurum Aleviler için ama pek uygulanamıyor özellikle büyük şehirlerde. Rehber, pir kurumlarıda eskisi gibi uygulanamıyor bu yüzden eline, beline, diline sahip olan insanın değeri dahada önemli oluyor. firefox 22.04.2006, 00:00 biralevi adlı kişi "ölümden sonra bizi ahiret aleminin ,hesap aleminin beklediğine inanmaktır...." diyor siz ahiret olayı yok diyorsunuz.Bu kadar temel bir konuda nasıl farklılık olabiliyor? Nesimi 22.04.2006, 00:06 biralevi adlı kişi "ölümden sonra bizi ahiret aleminin ,hesap aleminin beklediğine inanmaktır...." diyor siz ahiret olayı yok diyorsunuz.Bu kadar temel bir konuda nasıl farklılık olabiliyor? vallahi yöreden yöreye değişiyor sanırım=) Mesela Tunceliliyim ben. Bizim orda ahiretle ilgili birşey duymadım. ruh göçü (devriyye) diye bi olay var Alevilerin çoğu buna inanır. Doğanın işleyiişi için önemli bu olay. Doğadaki enerji hiç tükenmiyor bir nevi fizik kanunu. Ekosistemin farklı bir yorumu. Hesap kitabın sorulduğu bir Ahiret inancı bilmiyorum doğrusu, Sunnilerle iç içe yaşayan Alevilerde ahiret cennet cehennem olayı olabilir... firefox 22.04.2006, 00:21 İyide Hz.Ali nin ve ehl-i beytin hayatları ortada.Onlar ahirete inanan, beş vakit namaz kılan insanlardır.Nasıl onların yaşamını örnek alıyoruz diyorsunuz anlamadım... seher.yeli 22.04.2006, 00:21 PIR SULTAN IM HAYDAR HEMAN DAGLARI BURUDU DUMAN ISTE INCIL ,ISTE KUR AN SECE BILIRSEN GEL BERI Ben baska bir sey demiyorum ....:ehyani leyla can 22.04.2006, 00:40 PIR SULTAN IM HAYDAR HEMAN DAGLARI BURUDU DUMAN ISTE INCIL ,ISTE KUR AN SECE BILIRSEN GEL BERI Ben baska bir sey demiyorum ....:ehyani bu yetmesi lazim bence zaten yüregine saglik... leyla can 22.04.2006, 00:41 İyide Hz.Ali nin ve ehl-i beytin hayatları ortada.Onlar ahirete inanan, beş vakit namaz kılan insanlardır.Nasıl onların yaşamını örnek alıyoruz diyorsunuz anlamadım... bence bilgilerini tekrar bastan incele yada arstir ama kaynaklarinada dikkat et en iyi kaynak Kuran dir tabi degistirilmeyeni,namaz nerdeymis göster yeter...saygilar. firefox 22.04.2006, 00:57 Sorumun cevabını alamadım.Daha açık anlatırsanız sevinirim. Düz yazı şeklinde olursa daha iyi olur.:) Agop 22.04.2006, 16:17 evet bir insanın istediği dini, inancı , görüşü benimsms hakkı vardır ve bu hakkıda kimsenin engellemeye hakkı yoktur. insan doğru yoldan yürümek isterse ( alevilikten bahsediyorum) kimse ona dur diyemez. desede gönül yolunu engelliyemez. yeterki yüreği sürgün olmasın. Agop 22.04.2006, 16:21 kızıl kilise adlı üyeden alıntı ruh göçü (devriyye) diye bi olay var Alevilerin çoğu buna inanır. Doğanın işleyiişi için önemli bu olay. Doğadaki enerji hiç tükenmiyor bir nevi fizik kanunu. Ekosistemin farklı bir yorumu. Hesap kitabın sorulduğu bir Ahiret inancı bilmiyorum doğrusu ya kardş sünnler inanıyorda ne oluyo çoğunun dindar geçinip işlemediği halt kalmıyo :) canugur 22.04.2006, 17:44 Bir dine ya da mezhebe ait olmak kimsye asla bir ayricalik vermez. KURŞUNveli 22.04.2006, 18:17 bir armut ağacına istediğiniz kadar elma aşısı yapın ama sonuç ne kökü yine armut ve etrafından yine armut filizlenecektir.yani bir insan doğuştan ne ise o şekilde devam eder ne kadar değişirse değişsin geçmişi bir yerde dışa vurur gercek yüzünü.yani bir sünni ne kadar aleviyim derse desin ne kadar inandırıcı olabilir.ne kadar güvenilebilir...veya ben istediğim kadar sünniyim diyeyim ama aleviliğe karşı en küçük bir yanlışta ben yine aslıma dönerim...bektaşi olabilir bektaşılığı savunabilir...ama alevi olamaz... garcia 22.04.2006, 18:26 merhaba arkadaşlar sonradan alevi olunurmu konusunda bir çok yorumlar yapılıyor.bu yorumlardan bir tanesi,sonradan alevi olunamayacağı(bana göre yanlış),ancak bektaşi olunup,bektaşiliğe hizmet edilebileceğidir.bu düşünce bana göre yanlıştır,buna karşı çıkan alevi yorumcularda vardır.kaldıki bu düşüncenin kim tarafından ve ne zaman ortaya atıldığıda bilinmemektdir.örneğin,daha önceden sünni olupta,sonradan alevi bir topluluğun başına geçen bir insanı size tarihten örnek vermek istiyorum;simavna kadısı oğlu şeyh bedrettin;şeyh bedrettinin ailesi saray çevresinden bir kadı'nın oğlu,çocukluğundan beri sünni inancına göre yetiştirilmiş ve şeyh bedrettin selçuklu imparatoru melikşah'ın soyundan geliyor.şeyh bedrettin iranda bulunan alevi dervişi hüseyin ahlati'yi ziyarete gidiyor,elini öpüp onunla konuşuyor.daha sonra bedrettinin fikirleri yavaş,yavaş değişiyor ve tam bir alevi oluyor.hüseyin ahlati vefat ettikten sonrada onun yerine geçiyor.anadoludaki binlerce alevi şeyh bedrettini lider,önder kabul ediyor.şeyh bedrettin öbür dünyaya,yani ahirete inanmaz.size ikinci bir örnek daha vereyim,çaldıran savaşı yıllarında yavuz sultan selim,binlerce aleviyi katlettirirken,tokatta nur ali halife şah ismail adına hutbe okutturur.o sırada yörede bulunan,bir osamanlı hailfesi olan ve yavuz sultan selimle aynı kandan,aynı aileden gelen şehzade murat,törenle kırmızı taç giyer ve kızlbaşlara katılır,artık herkes onun aleviliğini kabul eder ve şehzade murat,yörede binlerce alevi ayaklanmacının başına geçip,osmanlıya karşı savaşır.demekki,sonradan alevi olunabiliyormuş.tarihi örneklere bakacak olursak,sonradan alevi olunmaz düşüncesinin,yakın bir zamanda ortaya atıldığını ve ölçü olarak kabul edilemeyeceğini görürürüz. Şoreş 22.04.2006, 18:36 Bektaşilikte zaten Alevi bir tarikattır.Böylece Alevi olunmuş oluyor hem Alevilik bir ırk değildir. KURŞUNveli 22.04.2006, 18:49 merhaba arkadaşlar sonradan alevi olunurmu konusunda bir çok yorumlar yapılıyor.bu yorumlardan bir tanesi,sonradan alevi olunamayacağı(bana göre yanlış),ancak bektaşi olunup,bektaşiliğe hizmet edilebileceğidir.bu düşünce bana göre yanlıştır,buna karşı çıkan alevi yorumcularda vardır.kaldıki bu düşüncenin kim tarafından ve ne zaman ortaya atıldığıda bilinmemektdir.örneğin,daha önceden sünni olupta,sonradan alevi bir topluluğun başına geçen bir insanı size tarihten örnek vermek istiyorum;simavna kadısı oğlu şeyh bedrettin;şeyh bedrettinin ailesi saray çevresinden bir kadı'nın oğlu,çocukluğundan beri sünni inancına göre yetiştirilmiş ve şeyh bedrettin selçuklu imparatoru melikşah'ın soyundan geliyor.şeyh bedrettin iranda bulunan alevi dervişi hüseyin ahlati'yi ziyarete gidiyor,elini öpüp onunla konuşuyor.daha sonra bedrettinin fikirleri yavaş,yavaş değişiyor ve tam bir alevi oluyor.hüseyin ahlati vefat ettikten sonrada onun yerine geçiyor.anadoludaki binlerce alevi şeyh bedrettini lider,önder kabul ediyor.şeyh bedrettin öbür dünyaya,yani ahirete inanmaz.size ikinci bir örnek daha vereyim,çaldıran savaşı yıllarında yavuz sultan selim,binlerce aleviyi katlettirirken,tokatta nur ali halife şah ismail adına hutbe okutturur.o sırada yörede bulunan,bir osamanlı hailfesi olan ve yavuz sultan selimle aynı kandan,aynı aileden gelen şehzade murat,törenle kırmızı taç giyer ve kızlbaşlara katılır,artık herkes onun aleviliğini kabul eder ve şehzade murat,yörede binlerce alevi ayaklanmacının başına geçip,osmanlıya karşı savaşır.demekki,sonradan alevi olunabiliyormuş.tarihi örneklere bakacak olursak,sonradan alevi olunmaz düşüncesinin,yakın bir zamanda ortaya atıldığını ve ölçü olarak kabul edilemeyeceğini görürürüz. bizler herkese inanıp güvendiğimiz için 21.yüzyılda dahi hala kendimizi ifade edemiyoruz hala hakkımızı arıyoruz bu kadar hoşgörü biraz fazla değilmi...dedelere inanıyorsanız olunmayacağınada inanmanız gerekir fikirler değişiktir gerci o sizin fikriniz bu benim... KURŞUNveli 22.04.2006, 18:53 Bektaşilikte zaten Alevi bir tarikattır.Böylece Alevi olunmuş oluyor hem Alevilik bir ırk değildir. sizin söylediğiniz gibi bektaşilik bir tarikattır alevi olunmadanda o fikirler savunulabilir(zülfü livaneli mesela)... Sünni bir tarikattan olup ama namaz kılıp oruç tutmayan tarikatlar gibi... garcia 22.04.2006, 18:58 bizler herkese inanıp güvendiğimiz için 21.yüzyılda dahi hala kendimizi ifade edemiyoruz hala hakkımızı arıyoruz bu kadar hoşgörü biraz fazla değilmi...dedelere inanıyorsanız olunmayacağınada inanmanız gerekir fikirler değişiktir gerci o sizin fikriniz bu benim... sayın kurşun veli kimse üzerine alınmasın ama ben günümüzdeki dedeleri rehber olarak kabul etmiyorum.bazı dedelerinde insanları sömürdüğü için,köylerden uzaklaştırıldığını biliyorum(hepsi için söylemiyorum).bizim köy bir alevi köyü,onlarca yıldır cem yapılmıyor,ama insanlar dedeler olmadanda aleviliğini koruyabiliyor.devlet cami yapmak isteyince,köydeki herkes ve köy dışında yaşayan insanlar karşı çıktılar ve camii yapma girişimi son buldu. KURŞUNveli 22.04.2006, 19:15 sayın kurşun veli kimse üzerine alınmasın ama ben günümüzdeki dedeleri rehber olarak kabul etmiyorum.bazı dedelerinde insanları sömürdüğü için,köylerden uzaklaştırıldığını biliyorum(hepsi için söylemiyorum).bizim köy bir alevi köyü,onlarca yıldır cem yapılmıyor,ama insanlar dedeler olmadanda aleviliğini koruyabiliyor.devlet cami yapmak isteyince,köydeki herkes ve köy dışında yaşayan insanlar karşı çıktılar ve camii yapma girişimi son buldu. benim amacımda da bu aleviliği korumak yani herkes alevi olamaz fikrini bunun için söyledim yani yazımda alevilikte böyle bir durum yok(dedelerin dediğini bi kenara korsak) demedim ama insan ne kadar değişirse değişsin yine geçmişini unutamaz...o fikri görüşü benimseyebilir bektaşi tarikatı vs gibi ama senin benim gibi düşünemez buda tam anlamıyla alevilik değildir... Haci 22.04.2006, 19:35 Sunni kökenli bir can olarak alevi bir aileden alevi olamyı çok arzulardım..Fakat bazı aleviler sonradan alevi olunmayacağını savunuyor...En doğrusunu Allah bilir..Alevilik içinde hiç bir bağnazlığa yer vermeyen bir akımdır..Her kese bir nazalra bakar ayrım yapmaz...Çağdaştır..Gerici değidir..dinini gerçekten benimseyip yaşayabilen alevi canlara ne mutlu..Atatürk ilke ve inkilaplarını en çok benimseyen vatandaşalrımız Alevilerdir..Bu bakımdan alevilik başımızın tacı olmalıdır..Burada bir not düşmek istiyorum..Ben, sunni demokrat bir canla Alevi bir can arasında hiç bir fark görmem...çok kültürlülük zenginliktir..Farkımız güzelliğimiz olmalı.. Şah-Mat 22.04.2006, 20:16 Sunni kökenli bir can olarak alevi bir aileden alevi olamyı çok arzulardım..Fakat bazı aleviler sonradan alevi olunmayacağını savunuyor...En doğrusunu Allah bilir..Alevilik içinde hiç bir bağnazlığa yer vermeyen bir akımdır..Her kese bir nazalra bakar ayrım yapmaz...Çağdaştır..Gerici değidir..dinini gerçekten benimseyip yaşayabilen alevi canlara ne mutlu..Atatürk ilke ve inkilaplarını en çok benimseyen vatandaşalrımız Alevilerdir..Bu bakımdan alevilik başımızın tacı olmalıdır..Burada bir not düşmek istiyorum..Ben, sunni demokrat bir canla Alevi bir can arasında hiç bir fark görmem...çok kültürlülük zenginliktir..Farkımız güzelliğimiz olmalı.. Merhaba sn:Hacı.., Alevi olmak için "kan bağı" diye bir şey yok. Sonradan "alevi" olunmaz diye bir şey yok. Bu allah-muhammed-ali yoludur. Herkes girebilir.Bunun için gerekli temel kurraları yerine getirmeniz gerekiyor. Farklı tarihi olayları ve sepelerden dolayı bazı bilinçsiz kesim bunu söylemektedir. Sizin anlatılan yanlış...BÖYLE BİR ŞEY YOK... Bunu söyleyenlere bunu iletirsiniz. Serkan_Devrim 23.04.2006, 16:55 Slm ; Alevilik ;İlkeseldir ve Alevi olmak tercihe bağlıdır,İsteyen herkes ırkı,cinsi,rengi,dili ne olursa olsun Hz.Ali dostu ve Alevi olabilir.İlk alevileri hatırlayın;Selman Farslıydı,Bilal Habeşli,Ammar araptı. Alevi olmak için 5 ilkeye yada esasa Akıl yoluyla ulaşmak,kalben inanmak gerekir,bu 5 ilkeyi yazıyorum,herkes kendisini bu ilkelere göre değerlendirsin. Alevi olmanın 1.şartı Kainatı yaratan,düzenleyen,planlayan,tanzim eden Allah'a inanmaktır. 2.Şartı Allah'ın adaletine ,yarattıkları arasında sebepsiz ayrım yapmayacağına,zulmetmeyeceğine,Tüm güzelliklerin Allahtan geldiğine, zulmün insanlardan geldiğine inanmaktır. 3.şart Allah'In yarattıklarına yol gösterdiğine ve insanlara haberci yani peygamberler gönderdiğine ve son peygamberin Hz.Muhammed(Sav)olduğuna inanmaktır. 4.Şart Peygamberlerin kendilerinden sonra yerlerine naip yada imam tayin ettiklerine Son Resulünde Allahtan gelen emirle kendisinden sonra Hz.Aliyi imam olarak tayin ettiğine inanmaktır. Alevi olmanın 5.ve son şartı ise Bu dünyanın ve canlılığın boşuna yaratılmadığına ve ölümden sonra bizi ahiret aleminin ,hesap aleminin beklediğine inanmaktır.... Kim bu 5 esası araştırarak ,kendi aklıyla bulur ve inanırsa o kişi Alevidir,yani 12 İmamların yolundadır. Bu 5 esastan bir tanesini bile inkar eden Alevi değildir.İşte bu 5 esasa göre kendinizi ve çevrenizdekileri değerlendirmenizi öneriyorum.sayın biralevi, alevi olmak için bir ırka bağlı olmanın anlamsızlığı konusunda size katılıyorum. bu çok saçma ama alevilik için koyduğunuz beş şart alevi olmanın değil şii olmanın şartlarıdır. bazı sünni yobazların 'bunları yapmayan müslüman olamaz. siz aleviler şunlarıyapmazsınız o yüzden müslüman değilsiniz vb' diyaloglarına benzer şartlar koymak alevilere sünnilerin dışında şiilerinde yeni bir zulum yapmasıdır. anadolu aleviliği bir din veya mezhep olmadığı için belli koşulları yoktur. çünkü doğmatik bilgilerden yada kurallardan oluşmaz. sizin tanımlamanız şii olmayanların alevi sayılmayacağı yönünde tespitlerdir ki yanıldığınız çok aqçıktır. herkes kendi dinini, kendi mezhebini, kendi inancını vb yaşayıp başkalarının inancını sorgulamadığı müddetçe saygı çerçevesinde yaşayabiliriz. saygılar garcia 23.04.2006, 17:04 Slm ; Alevilik ;İlkeseldir ve Alevi olmak tercihe bağlıdır,İsteyen herkes ırkı,cinsi,rengi,dili ne olursa olsun Hz.Ali dostu ve Alevi olabilir.İlk alevileri hatırlayın;Selman Farslıydı,Bilal Habeşli,Ammar araptı. Alevi olmak için 5 ilkeye yada esasa Akıl yoluyla ulaşmak,kalben inanmak gerekir,bu 5 ilkeyi yazıyorum,herkes kendisini bu ilkelere göre değerlendirsin. Alevi olmanın 1.şartı Kainatı yaratan,düzenleyen,planlayan,tanzim eden Allah'a inanmaktır. 2.Şartı Allah'ın adaletine ,yarattıkları arasında sebepsiz ayrım yapmayacağına,zulmetmeyeceğine,Tüm güzelliklerin Allahtan geldiğine, zulmün insanlardan geldiğine inanmaktır. 3.şart Allah'In yarattıklarına yol gösterdiğine ve insanlara haberci yani peygamberler gönderdiğine ve son peygamberin Hz.Muhammed(Sav)olduğuna inanmaktır. 4.Şart Peygamberlerin kendilerinden sonra yerlerine naip yada imam tayin ettiklerine Son Resulünde Allahtan gelen emirle kendisinden sonra Hz.Aliyi imam olarak tayin ettiğine inanmaktır. Alevi olmanın 5.ve son şartı ise Bu dünyanın ve canlılığın boşuna yaratılmadığına ve ölümden sonra bizi ahiret aleminin ,hesap aleminin beklediğine inanmaktır.... Kim bu 5 esası araştırarak ,kendi aklıyla bulur ve inanırsa o kişi Alevidir,yani 12 İmamların yolundadır. Bu 5 esastan bir tanesini bile inkar eden Alevi değildir.İşte bu 5 esasa göre kendinizi ve çevrenizdekileri değerlendirmenizi öneriyorum. alevilik bir tercihtir doğru,ama şiilikde bir tercihtir o da sizin tercihiniz,arkadaşlar haberi olmayanlara duyurulur:geçen yıl şii yobazı iran yönetimi bir günde bir çok alevi-türkmeni katletti,onlarda aynı sünni yobazları gibi alevileri şii yapmaya çalışıyor.türkiyede aynı amacı teoman şahin ve ekibi güdüyor,bunlar iktidar olsalar bir dönem osmanlının yaptıklarının aynısını alevilere yaparlar.yıllardır şii iran yönetimi iranda yaşayan türkmen alevileri asimile etmeye çalışıyor,bir çoğunluğu demokrat ve ilerici olan,sol görüşlü olan bu insanları baskı ve katliamlarla yıldırmaya çalışıyor.bu ehlibeytçilerde aynı amacı güdüyor. KURŞUNveli 23.04.2006, 20:46 Merhaba sn:Hacı.., Alevi olmak için "kan bağı" diye bir şey yok. Sonradan "alevi" olunmaz diye bir şey yok. Bu allah-muhammed-ali yoludur. Herkes girebilir.Bunun için gerekli temel kurraları yerine getirmeniz gerekiyor. Farklı tarihi olayları ve sepelerden dolayı bazı bilinçsiz kesim bunu söylemektedir. Sizin anlatılan yanlış...BÖYLE BİR ŞEY YOK... Bunu söyleyenlere bunu iletirsiniz. hoşunuza gitmeyen konularda insanları bilinçsizlikle suçlayamazsınız o onların görüşü diyebilirsiniz ancak ayrıca aleviliğin kitabını yazmış gibi konuşuyosunuz burda futbol takımından bahsedilmiyor.kan bağı yok diyosunuz babam alevi ben sünniyim veya abim alevi doğmuş ama ben sünni doğmuşum varmı böyle bir anlayış...hiç duymadım... okan02 23.04.2006, 20:47 ben aleviyim diyen herkes alevi olabilir zaten aleviligin zor tarafi yok Alpha_Phonixis 23.04.2006, 20:54 hoşunuza gitmeyen konularda insanları bilinçsizlikle suçlayamazsınız o onların görüşü diyebilirsiniz ancak ayrıca aleviliğin kitabını yazmış gibi konuşuyosunuz burda futbol takımından bahsedilmiyor.kan bağı yok diyosunuz babam alevi ben sünniyim veya abim alevi doğmuş ama ben sünni doğmuşum varmı böyle bir anlayış...hiç duymadım... Bahsettiğiniz tüm şeyler zamanında Alevi toplumlarda yaşanan sosyal ve siyasi ezilmelerin sonucunda olusmus olayların getirileridir. Yanı Aleviler içine kapanmak zorunda kaldı. > Yoksa Sah-Mat' ın söyledikleri doğru ( Tabi bizde dedelerimizden babalarımızdan dinlediklerimizi anlatıyoruz. ) Alevilikte kan bağı şartı aranmaz.. lion12 23.04.2006, 21:21 Ben alevi doğulur olunmaz diyen insanlara bir soru sormak istiyorum sadece tek bir soru; Yüce Allah'ın insanları yaradışında bir gaye vardır.Yani Allah size elinizde olmayan bir sorumluluğu verir mi hiç,ya da düşünün ki sizin aileniz farklı bir toplumdan geldi ve de siz aleviliği benimsediniz ve o aşkı içinizde hissettiniz.İslamiyetin özü olan ve de sünni anlayıştan hariç,bir de Hz.Ali'nin velayet hakkını savundunuz.Pek tabi ki her alevi bunun en güzel inanç olduğunu bilir.Allah'ın güzelliklerine ve de peygamberin şefaatine dahil olabilmek ve de peygamberin dediği gibi sana şia olanlar diğer 72 fırkadan hariç olarak cennetlikler dediği fırkaya mensup olmak niçin aileden gelmekle olsun ki ya da buna niçin siz kara veriyorsunuz,bırakın buna Allah karar versin.Yani kurban olduğum Allah hiç böyle bir adaletsizlik yapabilir mi?İnsanı ailesinin görüşlerinden ve inançlarından dolayı hiç Allah sorgulayabilir mi.Bunu diyen insanlar Allah'ın adalet ilkesini inkar ettiklerinin hiç mi farkında değiller acaba.Her koyun kendi bacağından asılır canlar.Ayrıca bu yayılması gereken bir inancın önünü kapatmaz mı.Kendi kendimize kendimizi kısıtlıyoruz,yayılmamızı ve bu güzellikleri başkalarının da tadmasını engelliyoruz ama haberimiz yok.Allah'a şükürler olsun ki beni doğru yolda olanlardan,İmam Ali'nin şialarından etti.Bir insanın ayrıca bir şeyleri onaylamasında biter iş.Şimdi yani ailesi alevi olan adam,afedersiniz aleviliğin a sını bilmediği halde gerçek bir İmam Ali şia sı oluyor fakat araştırıp tasdik eden bir kişi İmam Ali şia sı olamıyor yani öyle mi.Kusura bakmayın tabi ki sizin düşünceleriniz ama asla katılamıyorum ben bu görüşe.Bir inancı kimlik haline getirmemeli.Bu yola canı gönülden sahip çıkanındır bu erenler erkanı. KURŞUNveli 23.04.2006, 22:00 Ben alevi doğulur olunmaz diyen insanlara bir soru sormak istiyorum sadece tek bir soru; Yüce Allah'ın insanları yaradışında bir gaye vardır.Yani Allah size elinizde olmayan bir sorumluluğu verir mi hiç,ya da düşünün ki sizin aileniz farklı bir toplumdan geldi ve de siz aleviliği benimsediniz ve o aşkı içinizde hissettiniz.İslamiyetin özü olan ve de sünni anlayıştan hariç,bir de Hz.Ali'nin velayet hakkını savundunuz.Pek tabi ki her alevi bunun en güzel inanç olduğunu bilir.Allah'ın güzelliklerine ve de peygamberin şefaatine dahil olabilmek ve de peygamberin dediği gibi sana şia olanlar diğer 72 fırkadan hariç olarak cennetlikler dediği fırkaya mensup olmak niçin aileden gelmekle olsun ki ya da buna niçin siz kara veriyorsunuz,bırakın buna Allah karar versin.Yani kurban olduğum Allah hiç böyle bir adaletsizlik yapabilir mi?İnsanı ailesinin görüşlerinden ve inançlarından dolayı hiç Allah sorgulayabilir mi.Bunu diyen insanlar Allah'ın adalet ilkesini inkar ettiklerinin hiç mi farkında değiller acaba.Her koyun kendi bacağından asılır canlar.Ayrıca bu yayılması gereken bir inancın önünü kapatmaz mı.Kendi kendimize kendimizi kısıtlıyoruz,yayılmamızı ve bu güzellikleri başkalarının da tadmasını engelliyoruz ama haberimiz yok.Allah'a şükürler olsun ki beni doğru yolda olanlardan,İmam Ali'nin şialarından etti.Bir insanın ayrıca bir şeyleri onaylamasında biter iş.Şimdi yani ailesi alevi olan adam,afedersiniz aleviliğin a sını bilmediği halde gerçek bir İmam Ali şia sı oluyor fakat araştırıp tasdik eden bir kişi İmam Ali şia sı olamıyor yani öyle mi.Kusura bakmayın tabi ki sizin düşünceleriniz ama asla katılamıyorum ben bu görüşe.Bir inancı kimlik haline getirmemeli.Bu yola canı gönülden sahip çıkanındır bu erenler erkanı. aleviliğin yayılması gerekir diye cok güzel söylemişiniz ama insanların alevi olmalarını sağlamadan önce alevilerin gercek haklarını sağlamak gerekmez mi oysa 21. yy da hala kendimizi ifade edemiyoruz veya zorlanıyoruz veya yakılıyoruz önce bunları ortadan kaldırıp özgür kimliğimize kavuşmamız gerekmez mi...iktidardaki parti dahi bizi tanımadığını ifade ederken bizler bu kadar anlayışlı hoşgörülü olmaktan biraz vazgeçmemiz gerekmez mi...bunlar benim fikrim tabi... Şah-Mat 23.04.2006, 22:08 hoşunuza gitmeyen konularda insanları bilinçsizlikle suçlayamazsınız o onların görüşü diyebilirsiniz ancak ayrıca aleviliğin kitabını yazmış gibi konuşuyosunuz burda futbol takımından bahsedilmiyor.kan bağı yok diyosunuz babam alevi ben sünniyim veya abim alevi doğmuş ama ben sünni doğmuşum varmı böyle bir anlayış...hiç duymadım... Sn:kurşunveli.., Gerçekleri neden göremiyorsunuz..., KAN BAĞI sadece "bel evlatları" için geçerlidir, "yol evlatları" için değildir. DEDElik için genel kurallardandır. Her dede olanda Hz.huseyinden gelme değildir.Bununda farklı sepeleri var.Anadoludaki canların "ibadetlerini" yerine getirebilmeleri için "talipler" görevlendirilmiştir.Bunlara "dedelik" ünvanı verilşmiştir.Bu yüzden anadoluda zamanında her "dede" olanda HZ.HUSEYİNDEN gelmemiştir.Ama;genel kural "dedelik" için BEL avladı olmasıyla ilgilidir. Alevilik.."kan bağıyla" hareket etmez...bunu bilin..! Yolu vardır...bu yolun gerekleri,kuralları vardır. İyi düşün bakalım...HZ.ALİ ilk alevilerdendir. Senin alevi olabilmen için O SOYDAN GELMEN gerekmez mi ..(!) lion12 23.04.2006, 22:46 aleviliğin yayılması gerekir diye cok güzel söylemişiniz ama insanların alevi olmalarını sağlamadan önce alevilerin gercek haklarını sağlamak gerekmez mi oysa 21. yy da hala kendimizi ifade edemiyoruz veya zorlanıyoruz veya yakılıyoruz önce bunları ortadan kaldırıp özgür kimliğimize kavuşmamız gerekmez mi...iktidardaki parti dahi bizi tanımadığını ifade ederken bizler bu kadar anlayışlı hoşgörülü olmaktan biraz vazgeçmemiz gerekmez mi...bunlar benim fikrim tabi... Şimdi bakın sayın dostum lütfen konuyu çarpıtmayın.Ben size demiyorum aleviliğin haklarını aramayalım,başıboş bırakalım.Zaten konu başlığı da bu değil.Konuyu değiştirmeyelim lütfen evvela konu başlığıyla alakalı biraz konuşalım.Niye bu kadar kanıta rağmen hala inat ediyorsunuz ki ben bunu anlamadım.İslam'ın özü olan bu inanca birilerini kabul etmek ya da etmemek,birini alevi olup olmadığını söylemek size mi kaldı.Bırakın buna Allah karar versin.Hiç mi buyruğu okumadınız,yol ikrar sahibinindir der İmam Cafer Sadık.Evladı resul yani mürşid olmak için belden gelmek gerekir.Lütfen gerçeklere karşı gözlerinizi kapamayınız. zine 23.04.2006, 23:03 aleviliği dar kalıplara sığdırıp idolojik düşünceye benzetmeye ve tekelinizde tutmaya hakkınız yok. alevi olmak için herhengi bir soydan gelmeyede gerek yok. dedelere inanmak dedelerin olaganüstü olduğunu yaymayada gerek yok. zaten dedeler değilmi sizleri böyle ırkçı şovenist yapan. dünya değişiyor.o eskidendi dedelerin etrafında toplanıp her söylediğini buyruk saymak.elini yüzünü yıkadığı suya varana kadar kutsallaştıran dedelerin neyini savunuyorsunuz. nerde görülmüş alevi olmanın kurallarını yazan söyleyen bir kanıtmı var? oldu olacak birde kuranı kerimvari bir kitap türetin!!!! Şah-Mat 23.04.2006, 23:37 Hey...Zine.., Ne dediğini ölç,biç ,kes sonra söyle... Siz daha gerçeği göremiyorsunuz.Kim Dedeleri olağanüstü sayıyor. Onlar bizim yolumuzun devamıdır..Bu yolun devamını sağlarla. Biraz mantıklı olun.... Alevi olmanın kuralları vardır...Bu bir yoldur. Bunu İmam caferden öğreniyoruz.., Hacı bektaş öğreniyoruz, Şah hatayiden öğreniyoruz, Pirsultan abdaldan öğreniyoruz.., Nesimiden öğreniyoruz.., Hallacı mansurdan öğreniyoruz.., Bunu bize aktaran "bel evlatlarından" öğreniyoruz ve Öğrendik. Bu kantılar önce "sözlü" olarak geldi.Hacı bektaşla beraber "yazılı" olarak geldi. Bu yol öyle basit ddeğil..., Herkes yargılanır,herkes DAR'a çekilir. Dede de dar'a çekilir....hiç bir kimse ayırt edilmez...... Bilmeden konuşmayın..Cem'e girmeden konuşmayın..Yolu öğrenmeden konuşmayın.7 ulu ozanı iyice sindire sindire okuyun.... Biz...Mazllumun yanındayız. Biz ...Ehlibeyt sevdalısıyız. Biz...Haklının yanındayız. Biz ...Hkasızın ,zulmün karşısındayız. Hiç Aleviliği araştırdınız mı..Yolunu incelediniz mi..Hak aşıkalrının yaşamlarını,şiirlerini okudunuz mu... Siz hiç CEM ERKANINA girdiniz mi..de Nesini savunuyorsunuz diyorsun... (!) zine 23.04.2006, 23:58 Biz...Mazllumun yanındayız. Biz ...Ehlibeyt sevdalısıyız. Biz...Haklının yanındayız. Biz ...Hkasızın ,zulmün karşısındayız. ne güzel sözler ah birde bunlara inanarak yaşasanız!!! kendinizce yorumlayıp aleviliğin yolunu insanlara kapatmasanız!! önemli olan yürekten inanarak ben aleviyim diyenlere saygılı olmayı öğrenmek., aleviliği Bunu İmam caferden öğreniyoruz.., Hacı bektaş öğreniyoruz, Şah hatayiden öğreniyoruz, Pirsultan abdaldan öğreniyoruz.., Nesimiden öğreniyoruz.., Hallacı mansurdan öğreniyoruz.., Bunu bize aktaran "bel evlatlarından" öğreniyoruz ve Öğrendik sizlerden ricam öğrendiğiniz gibi yansıtın. işinize geldiği gibi değil. Hejar 24.04.2006, 00:27 Aleviliği yaymak söylemi bana çok mantıklı gelmedi..Lakin aleviliği tanıtmak, özünü, açılımını paylaşmak ve somunkafalı birçok insandan aldığımız kulaktan dolma boş tanımlardan uzaklaştırmak adına aleviliğin gerçek tanımı yüklenilebilir.. Bir dinde olduğu kadar mezheptede çarpıtma,rivayetsel saçmalıklar fazlasıyla var. Aleviliği ifade edebilmek için onun derinliğini bilmeli ve sorulma ihtimali olan hemen hemen her sorunun cevabını bulmanız gerektiğini düşünüyorum. Böylelikle en azından sığ tanımlardan kurtulmuş ve salt tanımınızı yakalamış olacaksınız. Ayrıca Reha Çamuroğlunun Son Yeniçeri kitabında bazı dualarla ve bir törenle alevi olmayan kişinin aleviliğe kabulünü okumuştum. Yani alevi olunmaz, doğulur saçma geliyor bana.. Bu akla gelebilecek herşey için böyle.. Bilmemne olunmaz, bilmemne doğulur.. Yok böyle bişey.... mayıs 24.04.2006, 00:32 herkes alevi olamaz arkadaslar .ben bile alevi bi ailenin çocuğu olmama rağmen alevi deilim.alevi olmak kolay deildir.aleviliğin kapısı herkese açıktır o ayrı mesela tabi ama herhangi bi insan alevi olamaz Nesimi 24.04.2006, 00:39 Aleviliği yaymak söylemi bana çok mantıklı gelmedi..Lakin aleviliği tanıtmak, özünü, açılımını paylaşmak ve somunkafalı birçok insandan aldığımız kulaktan dolma boş tanımlardan uzaklaştırmak adına aleviliğin gerçek tanımı yüklenilebilir.. Bir dinde olduğu kadar mezheptede çarpıtma,rivayetsel saçmalıklar fazlasıyla var. Aleviliği ifade edebilmek için onun derinliğini bilmeli ve sorulma ihtimali olan hemen hemen her sorunun cevabını bulmanız gerektiğini düşünüyorum. Böylelikle en azından sığ tanımlardan kurtulmuş ve salt tanımınızı yakalamış olacaksınız. Ayrıca Reha Çamuroğlunun Son Yeniçeri kitabında bazı dualarla ve bir törenle alevi olmayan kişinin aleviliğe kabulünü okumuştum. Yani alevi olunmaz, doğulur saçma geliyor bana.. Bu akla gelebilecek herşey için böyle.. Bilmemne olunmaz, bilmemne doğulur.. Yok böyle bişey.... Yeniçerilerin çoğu aslında Osmanlının batıya seferleri sonucu yağmalanan köylerden çaldıkları küçük Hristiyan çocuklarıdır. BU çocukları alıp asker olmaları için yetiştiriyorlar ve Yeniçeri ocağındaki insanlar Bektaşiliğe bağlanıyor. İlginç bir konu tabiki ayrıntılarıyla okumak gerek. Bektaşilikle Kızılbaşlık arasındaki en büyük fark yola giriş tarzındadır. Sunni olan biri inkrar vererek Alevi-Bektaşi olabilir. Annesi Babası Alevi olanlar ise genelde Kızılbaşlardır. Kızılbaşlığın Türkmenlikle ilişkisi olduğunu anlatıyorlar BEn kendim şahsen Türkmen değilim Tuncelili bir Kürt(Kırmanc) Alevisiyim ancak Kızılbaşlık ve Türkmen soyu ile ilgili bilgiyi www.*********** (http://www.***********) sitesinde anlatmışlar teşekkürler... jonathanfix 24.04.2006, 00:41 Ben, foruma dün üye oldum ve öncelikle kendimi tanıtayım ki bir yanlış anlama olmasın. BEN ALEVİ OLMADIĞIM GİBİ SÜNNİ DE DEĞİLİM. Yani hiç bir mezhep ya da tarikatı benimsemiyorum. Bu nedenle bundan sonra yapacağım yorumlar, yanlış anlaşılmasın. 5 ay öncesine kadar (23 yıl) yaşadığım ilde, ailecek görüştüğüm pek çok Alevi dostum oldu. Ancak, şimdi yaşadığım ilde pek fazla kişi tanımıyorum. Aleviliği, direkt olarak, Alevi sitelerinden öğrenmek istiyorum. 5 aydır da internet kullanıyorum. Bu forumdan sizleri takibederken, tüm Forum üyelerini candan selamlıyorum... Yalnız, ülkemizde her konuda insanların birbirleriyle tezata düştükleri gibi, bu baktığım ilk forum konusunda bile sizleri ayrı telden çalar gördüm, bazı yorumlarda arkadaşların birbirlerini suçlamaya kadar vardırdıklarını gördüm ve üzüldüm. Umarım daha önce yaşadığım ildeki Alevi dostlarım gibi, sizleri de daha candan ve dostça yorumlarla görürüm bundan sonra... Nesimi 24.04.2006, 00:47 Ben, foruma dün üye oldum ve öncelikle kendimi tanıtayım ki bir yanlış anlama olmasın. BEN ALEVİ OLMADIĞIM GİBİ SÜNNİ DE DEĞİLİM. Yani hiç bir mezhep ya da tarikatı benimsemiyorum. Bu nedenle bundan sonra yapacağım yorumlar, yanlış anlaşılmasın. 5 ay öncesine kadar (23 yıl) yaşadığım ilde, ailecek görüştüğüm pek çok Alevi dostum oldu. Ancak, şimdi yaşadığım ilde pek fazla kişi tanımıyorum. Aleviliği, direkt olarak, Alevi sitelerinden öğrenmek istiyorum. 5 aydır da internet kullanıyorum. Bu forumdan sizleri takibederken, tüm Forum üyelerini candan selamlıyorum... Yalnız, ülkemizde her konuda insanların birbirleriyle tezata düştükleri gibi, bu baktığım ilk forum konusunda bile sizleri ayrı telden çalar gördüm, bazı yorumlarda arkadaşların birbirlerini suçlamaya kadar vardırdıklarını gördüm ve üzüldüm. Umarım daha önce yaşadığım ildeki Alevi dostlarım gibi, sizleri de daha candan ve dostça yorumlarla görürüm bundan sonra... Öncelikle aramıza hoşgeldin umarım Aleviler hakkında merak ettiklerini öğrenebilirsin. Alevilik yıllar boyu baskı altında kalmış insanları katliamlara maruz kalmış bir inançdır bu sebeple Aleviler çoğu zaman kırsal kesimlerde ve yüksek dağlık alanlarda yaşamayı seçmişlerdi nedeni ise Osmanlı döneminde yapılan baskı ve eziyetlerdir. Atatürkle birlikte kurulan CUmhuriyet demokrasi açısından olumlu bir gelişmedir Aleviler bu yeni sisteme ve Osmanlı gibi zalim, çapulcu, sadece halktan beslenen bir devletten kurtulmalarına çok sevindiler çünkü Alevi-Sunni herkes bu cumhuriyet içinde özgür bireyler olarak yaşmaa şansına sahip oldular. Bugün Atatürkün Aleviler tarafından çok sevilmesinin nedeni budur. Aleviler arasında bazı düşünce farklılıklarının olması normaldir. Baskı altında tutulan, ibadet yerlerinin bile ancak son 10 senede özgürleşebildiği bir inanç elbette bütünlük arz edemez ama bizler bu inancı bugünlere kadar getirebildiğimiz için mutluyuz saygılar... Hüseyin69 24.04.2006, 01:11 aleviliği dar kalıplara sığdırıp idolojik düşünceye benzetmeye ve tekelinizde tutmaya hakkınız yok. alevi olmak için herhengi bir soydan gelmeyede gerek yok. dedelere inanmak dedelerin olaganüstü olduğunu yaymayada gerek yok. zaten dedeler değilmi sizleri böyle ırkçı şovenist yapan. dünya değişiyor.o eskidendi dedelerin etrafında toplanıp her söylediğini buyruk saymak.elini yüzünü yıkadığı suya varana kadar kutsallaştıran dedelerin neyini savunuyorsunuz. nerde görülmüş alevi olmanın kurallarını yazan söyleyen bir kanıtmı var? oldu olacak birde kuranı kerimvari bir kitap türetin!!!! evet zine yazdiklarina aynen katiliyorum ama sunuda eklemeden edemiycem demeki seyid nesimi pir sultan abdal gibi üstadlar efsaneler asilmayida derilerinini yüzülmelerinide hak etmislerdir cünki alevilik onlarin mirasi idi idi diyorum cünki senin alintina göre yaziyorum düsüncelerimde zerre kadar ödün vercek kadar satilmis aptallasmis aleviligimi saklarim ama inancimi baskalarinin yanidan yerden yere vuracak kadar terbiyesizlik hayasizlik yapmam degilm sana katiliyorum zine birde profilinde alevimisiniz sorusuna hayir yazarsan inanki sana daha cok deger verecem hayret o kadar sunni inancli insanlarla tartisiyoruz ama aleviyim diye iddia eden sen iyice kontrollunu kaybetmssin KURŞUNveli 24.04.2006, 14:44 aleviliği dar kalıplara sığdırıp idolojik düşünceye benzetmeye ve tekelinizde tutmaya hakkınız yok. alevi olmak için herhengi bir soydan gelmeyede gerek yok. dedelere inanmak dedelerin olaganüstü olduğunu yaymayada gerek yok. zaten dedeler değilmi sizleri böyle ırkçı şovenist yapan. dünya değişiyor.o eskidendi dedelerin etrafında toplanıp her söylediğini buyruk saymak.elini yüzünü yıkadığı suya varana kadar kutsallaştıran dedelerin neyini savunuyorsunuz. nerde görülmüş alevi olmanın kurallarını yazan söyleyen bir kanıtmı var? oldu olacak birde kuranı kerimvari bir kitap türetin!!!! dedelere karşısınız kitaplara karşısınız eminim cem ayininede katılmıyosundur siz aleviliği savunurken neye dayanarak bu yorumları yapıyorsunuz yoksa bizlerin bilmediği bir alevi eğitimimi var anlayamadım...siz hiç dedenin olmadığı bir ceme girdiniz mi ? dedelere inanmaya bilirsiniz ama saygı göstermek başka bişey...inanç gereği... zine 24.04.2006, 15:41 kontrolünü kaybedenler sizlersiniz. aleviliği türküleri sazı cemevlerini dedeleri bukadar katı kurallar içersinde yansıtmaya hakkınız yok. birde şu var çok önemli kesinlikle alevilerdeki hoşgörü sevgi saygı çağdaş yapıyı yansıtmıyorsunuz. aleviliği sünniliğe benzetmenize yasaklarla dolu bir kültürmüş gibi anlatmanıza şaşıyorum.nedir bu despotluk. yok böyle şeyler alevilikte. yaşadığınız gibi görünün vede yazın lütfen. şeriatçıların alevi versiyonunu yansıtmayın.sünniler gibi katı kurallarımız varmış gibi görünmezsek saygınlık kazanmayız diye korkmayın ayrıca. KURŞUNveli 24.04.2006, 15:50 neden olamaz diyorum çünkü : 2 temmuz sivas katliamının tetikçiliğini yapan bu insanlar ali haydar veziroğlu nun kurduğu partiye gecerek biz aleviyiz diyecek kadar aşağılık insanlar oldukları için .bu insanlar aleviliğin özünü benimseyecek kadar mert olmadıkları için bunlar kardeşlik nedir bilmedikleri için bunlar sevgiden yoksun oldukları için bunlar eline beline diline hakim olamayacak kadar zaaflı insanlar oldukları için bunlar alevi kültürünü taşıyamayacak kadar zayıf insanlar oldukları için bunların yaşadıklarıyla inandıkları farklı olduğu için bunların dünleri farklı yarınları farklı olacağı (bugün ben alevi oldum diyen yarın başka şey söyler) için.......son yorum Hüseyin69 24.04.2006, 15:57 kontrolünü kaybedenler sizlersiniz. aleviliği türküleri sazı cemevlerini dedeleri bukadar katı kurallar içersinde yansıtmaya hakkınız yok. birde şu var çok önemli kesinlikle alevilerdeki hoşgörü sevgi saygı çağdaş yapıyı yansıtmıyorsunuz. aleviliği sünniliğe benzetmenize yasaklarla dolu bir kültürmüş gibi anlatmanıza şaşıyorum.nedir bu despotluk. yok böyle şeyler alevilikte. yaşadığınız gibi görünün vede yazın lütfen. şeriatçıların alevi versiyonunu yansıtmayın.sünniler gibi katı kurallarımız varmış gibi görünmezsek saygınlık kazanmayız diye korkmayın ayrıca. sevgili zine nasilki özgürlükte bazi sinirlar var bazi kurallar varsa alevilikte öyledir aslindan aleviligin kurallari seriat kurallarindan daha agir daha katidir ama biz bunu cevreye fazla yansitmayiz hosgörü der gecer gideriz oysaki bir alevi bile tam bir alevi degildir bir yerde yine sana katilmadan edemiycem burasi sanal dünyadir ayrica gereck yasmda bile sahtekarlar ückagitcialr var bunuda inkar etmek aptalliktir ben bile bir dede ocagina bagli oldugum halde aleviligi tam bilmem alevi inancini tam yerine getiremiyorum bu bir nevi cahillik uyanik sahtekar ve üc kagitcilik gibi birseydi ben hic sanmamki sitedeki üyelerden bir kaci benim bu öz elestirime olumlu yaklassin cünki ben dünyaya tek gözle bakmiyorum nasilki baska bir inanci yanlisyla dogrusuyla elestiriyorsam kendi inanciminda muhasebesini yapmak isterim nedir ne degildir kurallari nasildir vs vs dedigim gibi alevilik sadece hosgürü insana sevgi hayata baris demek degildir aleviliginde kendine göre kati kurallari vardir atesten gömlek giymek gvs gibi KURŞUNveli 24.04.2006, 15:58 kontrolünü kaybedenler sizlersiniz. aleviliği türküleri sazı cemevlerini dedeleri bukadar katı kurallar içersinde yansıtmaya hakkınız yok. birde şu var çok önemli kesinlikle alevilerdeki hoşgörü sevgi saygı çağdaş yapıyı yansıtmıyorsunuz. aleviliği sünniliğe benzetmenize yasaklarla dolu bir kültürmüş gibi anlatmanıza şaşıyorum.nedir bu despotluk. yok böyle şeyler alevilikte. yaşadığınız gibi görünün vede yazın lütfen. şeriatçıların alevi versiyonunu yansıtmayın.sünniler gibi katı kurallarımız varmış gibi görünmezsek saygınlık kazanmayız diye korkmayın ayrıca. biz aleviyiz gittiğimiz yol saygınlıktır sevgidir hoşgörüdür,bunları kazanmak için değil kazandırmak için varız... Şah-Mat 24.04.2006, 16:29 1-zaten dedeler değilmi sizleri böyle ırkçı şovenist yapan. 2-birde şu var çok önemli kesinlikle alevilerdeki hoşgörü sevgi saygı çağdaş yapıyı yansıtmıyorsunuz. aleviliği sünniliğe benzetmenize yasaklarla dolu bir kültürmüş gibi anlatmanıza şaşıyorum.nedir bu despotluk. yok böyle şeyler alevilikte. yaşadığınız gibi görünün vede yazın lütfen. şeriatçıların alevi versiyonunu yansıtmayın.sünniler gibi katı kurallarımız varmış gibi görünmezsek saygınlık kazanmayız diye korkmayın ayrıca. Ey...Zine.., HZ.ALİ "Nasil bakarsan öyle görürsün. " demişti... Hikmeti,gerçeği,doğruyu,sevgiyi,hoş görüyü,Herkesin bir olduğunu sen daha DURU sudan çekip alamıyorsun.Kaldi ki onu bulanık sudan alasın.... Kalbi kararmış,gözleri körelmiş,kulakları sağırlaşmış bir münafık karakterini oynadığından haberin var mı.Yeri gögü yaradan allah şahiddir ki..Bir takım insanlara bakarak TEK taraflı bir yargı ortaya koyup suçlama yapmaktasın,çok ayıp ediyorsun ve yanlış yaptığının farkında mısın. Bir bilgin "Seviyesiz insanlarin bana cahilce sözlerine karsilik vermekten tiksinti duyarim." demiş..aynısı şimdi senin seviyesizliğinle ilgili,terbiyesizliğinle ilgili... Önce ; Olgun insanlarız..birbirimize edep,ahlak dersi verecek değiliz.Ama; 1- Efendi ol,Akıllı ol,......Burası senin babanın evi değil.Edepine,adapına "laf" getirmeyeceksin insan gibi konuşaçaksan buyur,Dedelerime,pirlerime hakeret etme.Yoluma çirkefce ,haince kelime guruplarıyla saldırma..Kimin ne olduğunu cümle cihan biliyor...Laflarına dikkat et.Eleştiriyi eleştiri gibi yap...Kimse burda Din pazarlamıyor,burası özgür ve çagdaş bir forumdur.Herkes gelir görüşünü fikirlerini beyan eder.Kabul görür yada görmez.Bir kaç kişinin yazdıklarına bakarak insanları kötülemeniz sizin kişilğini gösterir.Bu saldırgan art niyetli sözleriniz sizin esirinizdir.Çıkan kelimelere dikket edecekesiniz,etme zorunluluğunuz var.İnsanlara önce "hitap" etmesini öğrenin.AĞIR'damı yaşıyorsunuz yada cahilmisinizde bunlar yapmadan,savaş meydanlarındaki CAHİL insanlar gibi NUTUK atıyorsun.Söylemlerine dikka et. 2- Alevilerdeki neyi yansıtmıyoruz.Sen kendi insanlığını yansıtıyor musun.Sen kendini hoş görülü görüyor musun,Sen forumda yazdıklarınla ne kadar hoş görülüsün,Sen daha hoş görü nedir bilmiyorsun,"çiğ"sin daha pişmen için sözle dövülmen lazım.Erkanı yolu bilmeyen cahillerle uğraşaçak vaktimiz yok.Gider cemde öğrenirsin "eğiriyi doğruyu" Boş boğaz ve cahil bir karga gibi ötmeniz sizin bilgisizliğini ve seviyesizliğinizi gösterir.Artık torbanın ağzını biz sıkmayalım,sen kapatırsın mümkünse.Biraz mantıklı ve forum kurallarına göre yaz. "Dilimiz Kestiği sürece kılıcımız,kınından çıkmaz" demiştir.Hz.ali.. Bu yüzden bundan sonraki cevaplarınız biraz düzgün olur.Yoksa hiç hoş olmaz...(!):garibbak: zine 24.04.2006, 23:56 söylediklerimin arkasındayım. sizlerin sınırsız ve seviyesiz sözlerinize raĞMEN. bir çoğunuz burada sadece konuşuyor ve gerçekleri görmezden geliyorsunuz. sizlerin yazılarından esinlenerek yazdım bütün bunları elbetteki alevilerin geneline değil sözlerim. evet dedelerin bir çoğu ağa paşa astığım astık cinsinden sizler özellikle bana cevap yazanlar ve benzerleriniz şovenistsiniz camilerle cemevlerini, alevilikle sünniliği kıyaslamanıza sinir oluyorum camilere ve sünnilere saldırmnız sizleri ayrılıkçı sünnilerden farksız kılıyor alevilikte katı kurallar yok alevilerde türküler kutsal değildir alevilikle islami inanışın uzaktan yakından alakası yoktur. bizlerde en az sünniler kadar yasakçı kuralcı ve dindarız modlarından çıkın artık şöyle bir yazdıklarınıza bakarsanız ne kadar alevi olduğunuzu görürsünüz bir çoğunuz desinler diye alevi değilim. ama sizler gibi aleviliğin kitabını yazacak kadar engin bilgiyede sahip değilim aleviliği yaşıyorum hiç değilse birilerini karalama aşağılama gereği duymadan Hejar 25.04.2006, 00:17 neden olamaz diyorum çünkü : 2 temmuz sivas katliamının tetikçiliğini yapan bu insanlar ali haydar veziroğlu nun kurduğu partiye gecerek biz aleviyiz diyecek kadar aşağılık insanlar oldukları için .bu insanlar aleviliğin özünü benimseyecek kadar mert olmadıkları için bunlar kardeşlik nedir bilmedikleri için bunlar sevgiden yoksun oldukları için bunlar eline beline diline hakim olamayacak kadar zaaflı insanlar oldukları için bunlar alevi kültürünü taşıyamayacak kadar zayıf insanlar oldukları için bunların yaşadıklarıyla inandıkları farklı olduğu için bunların dünleri farklı yarınları farklı olacağı (bugün ben alevi oldum diyen yarın başka şey söyler) için.......son yorum Yani babası dedesi alevi olmayan herhangi bir kişidir ve herhangi bir kişi senin yukarıda yazdığın tanımdaki kişidir öyle mi ? bundan daha faşist bir tanım ne olabilir ki ?...Bide öldürseydin qardaş... Özgür-Taylan 25.04.2006, 00:50 Alevilikte hersey sevgiye,kardeslige dayanir;Din ,dil,irk mezhep ayrimi yapilmaz.insanlar düsüncelerinden,inanclarindan dolayi ayiplanmaz..Alevilik,bagimsiz düsünceye,özgürdavranisa,cagdas olmaya uygun bir yasam bicimidir."eLINE BELINE DILINE SAHIP OL","Koymadigini alma, görmedigini söyleme","iNCINSENDE iNCITME",Döktügünü doldur,aglattigini güldür,yiktigini yap,ilkeleri,Aleviler´in yasam felsefeseni olusturur.Haksizliklari vurarak,kirarak degil,türküler,degisler,ezgiler söyleyerek protesto.Bugüne kadar Pir Sultanlarin,Nesimilerin yaptigi gibi. Bu yolu giden,bu yolun Degerlerini yasayan bir Insan Alevidir.Alevilik sadace Alevi ailesinden gelmek degildir. Bu yaziyi bir bilgi sitesinde okudum sizede duyurmak istedim... Ben de katiliyorum bu yaziya... bir insan kendini Alevi hissediyorsa, Aleviligin prensiplerine sahip çikyorsa, o can Alevi'dir.. mesela Zulfu Livaneli Alevi degil ve gerçek ismi Ömer hatirlarsam, ama adam Alevi yoluna kendini feda etmis... ve ne insanlar var, bin sahit gerektirir Alevi demek için (ailelerin Alevi olmasina ragmen..) !! lion12 25.04.2006, 01:44 Ben de katiliyorum bu yaziya... bir insan kendini Alevi hissediyorsa, Aleviligin prensiplerine sahip çikyorsa, o can Alevi'dir.. mesela Zulfu Livaneli Alevi degil ve gerçek ismi Ömer hatirlarsam, ama adam Alevi yoluna kendini feda etmis... ve ne insanlar var, bin sahit gerektirir Alevi demek için (ailelerin Alevi olmasina ragmen..) !! Evet Zülfü Livaneli gerek insanlığı,gerek beyefendi kişiliği,gerekse de kültürel açıdan yaptığı katkıları ile aleviliğe çok yakışan bir canımızdır.Bu iş insanın içinde biter.İmam Cafer Sadık'ın ''Yol ikrar sahibinindir.''sözüne rağmen daha niye tartışılır oldu bu konu ben anlamışta değilim açıkçası.Bugün hala birileri çıkmış alevilik anne babanında alevi olması ile olur diyorsa,kusura bakmasın ama bu onun kendi iradesiyle söylediği bir sözdür,başka birşey değil.İnsan ne için kendisini daraltmak istesinki ya ben onu anlamış değilim. Hüseyin69 25.04.2006, 02:06 söylediklerimin arkasındayım. sizlerin sınırsız ve seviyesiz sözlerinize raĞMEN. bir çoğunuz burada sadece konuşuyor ve gerçekleri görmezden geliyorsunuz. sizlerin yazılarından esinlenerek yazdım bütün bunları elbetteki alevilerin geneline değil sözlerim. evet dedelerin bir çoğu ağa paşa astığım astık cinsinden sizler özellikle bana cevap yazanlar ve benzerleriniz şovenistsiniz camilerle cemevlerini, alevilikle sünniliği kıyaslamanıza sinir oluyorum camilere ve sünnilere saldırmnız sizleri ayrılıkçı sünnilerden farksız kılıyor alevilikte katı kurallar yok alevilerde türküler kutsal değildir alevilikle islami inanışın uzaktan yakından alakası yoktur. bizlerde en az sünniler kadar yasakçı kuralcı ve dindarız modlarından çıkın artık şöyle bir yazdıklarınıza bakarsanız ne kadar alevi olduğunuzu görürsünüz bir çoğunuz desinler diye alevi değilim. ama sizler gibi aleviliğin kitabını yazacak kadar engin bilgiyede sahip değilim aleviliği yaşıyorum hiç değilse birilerini karalama aşağılama gereği duymadan hemen hemen yazdiklarinin altina bende imzami atarim ama yüregindeki birikintleri bosaltirken biraz daha dostane olsun kirici olmasin üzücü mesajlara meydan vermesin mesajlarin hic kimse benim yogurdum eksidir demez zine kardes sürekli söylerim her yörenin alevilik inanci kültürü yasami farklidir ve sunuda söylerim engeli olmayan bir yolda basariyla yürümek dengesiz birinin yürüyüsüne es deferdir yani engelsiz yolda gözü kapali olarakta gidilebilir ama engelli yolarr o kadar kolay asilmiyor her engel bir beladir bir zorluktur yaz zine kardes icindeki birikintileri sök at site yönetiminden sana herhangi uzaklasma gibi birseyi gelecegini sanmam ama yazdiklarini önce iki kez üc kez kontrolden gecir ondan sonra gönder butonunu tikla aksi halde yazdigin mesaj bilgicilik taslayan(bunun bulmacadaki kelimesi nedir bilmem)anlami cikar KURŞUNveli 25.04.2006, 17:51 Yani babası dedesi alevi olmayan herhangi bir kişidir ve herhangi bir kişi senin yukarıda yazdığın tanımdaki kişidir öyle mi ? bundan daha faşist bir tanım ne olabilir ki ?...Bide öldürseydin qardaş... ben yakanlardan öldürenlerden değilim...ama bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılardanda değilim... KURŞUNveli 25.04.2006, 18:01 Ben de katiliyorum bu yaziya... bir insan kendini Alevi hissediyorsa, Aleviligin prensiplerine sahip çikyorsa, o can Alevi'dir.. mesela Zulfu Livaneli Alevi degil ve gerçek ismi Ömer hatirlarsam, ama adam Alevi yoluna kendini feda etmis... ve ne insanlar var, bin sahit gerektirir Alevi demek için (ailelerin Alevi olmasina ragmen..) !! bende severim zülfü livaneliyi kişilik olarak ama zülfü livaneli bizzat : -aleviliğe saygı duyuyorum, ben sünniyim ama bektaşiyim lafını bizzat söylemiştir.... lion12 25.04.2006, 18:13 bende severim zülfü livaneliyi kişilik olarak ama zülfü livaneli bizzat : -aleviliğe saygı duyuyorum, ben sünniyim ama bektaşiyim lafını bizzat söylemiştir.... Beyler bence bu adama daha fazla cevap vermeye gerek yok.Sırf polemik olsun diye yazı yazıp duruyor.Bir insan bu kadar örümcek kafalı ve at gözlüğü takmış olabilir herhalde.Kardeşim sen böyle konuşarak hem insanları kendinden soğutuyorsun,hem Allah'ın adaletine laf söylemiş oluyorsun,hem de İmam Cafer buyruğunu inkar ediyorsun.Lütfen çıkar o taktığın at gözlüğünü.Bu da sana son cevabım.Seninle ağız polemiğine girmeye gerek yok.Eğer gerçek bir aleviysen,zaten böyle saçma sözlere itibar etme ve de yukarıda yazdığım gibi buyrukta yazılanı inkar etmezsin.Sırf polemik olsun diye bunları yazdığın belli. KURŞUNveli 25.04.2006, 18:26 Beyler bence bu adama daha fazla cevap vermeye gerek yok.Sırf polemik olsun diye yazı yazıp duruyor.Bir insan bu kadar örümcek kafalı ve at gözlüğü takmış olabilir herhalde.Kardeşim sen böyle konuşarak hem insanları kendinden soğutuyorsun,hem Allah'ın adaletine laf söylemiş oluyorsun,hem de İmam Cafer buyruğunu inkar ediyorsun.Lütfen çıkar o taktığın at gözlüğünü.Bu da sana son cevabım.Seninle ağız polemiğine girmeye gerek yok.Eğer gerçek bir aleviysen,zaten böyle saçma sözlere itibar etme ve de yukarıda yazdığım gibi buyrukta yazılanı inkar etmezsin.Sırf polemik olsun diye bunları yazdığın belli. ben senin gibi zavallıları günlük hayatta eğiterek topluma kazandırıyorum( lütfen diğer üyeler üzerine alınmasın sözüm bu şakıstan ibarettir) senin gibi diğer üyalere yalakalık olsun diye yorum yapmıyorum gercekleri yazıyorum...zoruna giden bir nokta mı var bu sözlerde...senin neyi savunduğun bile belli değil kopyala yapıştırla alevilik olunmaz alevilik beyinle olur görüyoruz ki sende böyle bişey de yok...başkasının üzerinden yorum yaparak saygınlık kazanılmaz...kendin ol yeter...ayrıca senin gibi bir zavallı yüzünden bu siteden atılacaksam hiç durmasınlar atsınlar....senin gibi insanlarla aynı yerde olamayacak kadar aleviyim ben...hadi durmayın atın... Serkan_Devrim 25.04.2006, 18:32 ben senin gibi zavallıları günlük hayatta eğiterek topluma kazandırıyorum( lütfen diğer üyeler üzerine alınmasın sözüm bu şakıstan ibarettir) senin gibi diğer üyalere yalakalık olsun diye yorum yapmıyorum gercekleri yazıyorum...zoruna giden bir nokta mı var bu sözlerde...senin neyi savunduğun bile belli değil kopyala yapıştırla alevilik olunmaz alevilik beyinle olur görüyoruz ki sende böyle bişey de yok...başkasının üzerinden yorum yaparak saygınlık kazanılmaz...kendin ol yeter...ayrıca senin gibi bir zavallı yüzünden bu siteden atılacaksam hiç durmasınlar atsınlar....senin gibi insanlarla aynı yerde olamayacak kadar aleviyim ben...hadi durmayın atın...daha sakin ve saygılı yazmanızı rica edeceğim. ayrıca konuyu kişiselleştirmeyin. kişisel sorunları ÖM den halledin. saygılar sevgiak 25.04.2006, 19:00 slm, ben bu siteye yeni üye oldum ama bu konu bu sıralar beni çok ilgilendiriyor. Sünni biriyle evlenmek istiyorum fakat ailem buna karşı çıkıyor. sırf sebep sünni olmaları aileyi ve evlenmek istediğim kişiyi tanımıyorlar. ben en çok buna üzülüyorum. aleviliğin insanları sevmek olduğunu bu güne kadar bizlere öğreten ailem şuan bunun tam tersini yapıyor. evlenmeyi düşündüğüm kişi bu sıra nasıl alevi olurum diye bana soruyor. aslında bizlerin yaşam tarzından pekte farkları yok ama eminim en az bizim kadar aleviliği biliyorlar ve benimsiyorlar. bana konu hakkında zaman ayırdığınız için teşekkürler. altay 25.04.2006, 20:16 hz merdan yardımcın olsun(onunda) Ezo 25.04.2006, 23:01 slm, ben bu siteye yeni üye oldum ama bu konu bu sıralar beni çok ilgilendiriyor. Sünni biriyle evlenmek istiyorum fakat ailem buna karşı çıkıyor. sırf sebep sünni olmaları aileyi ve evlenmek istediğim kişiyi tanımıyorlar. ben en çok buna üzülüyorum. aleviliğin insanları sevmek olduğunu bu güne kadar bizlere öğreten ailem şuan bunun tam tersini yapıyor. evlenmeyi düşündüğüm kişi bu sıra nasıl alevi olurum diye bana soruyor. aslında bizlerin yaşam tarzından pekte farkları yok ama eminim en az bizim kadar aleviliği biliyorlar ve benimsiyorlar. bana konu hakkında zaman ayırdığınız için teşekkürler. Kelin bildigi olsa basina sürermis, yasiniz 25 olmus biraz kendi mantiginizi kulanin bence... Bu sunni erkek alevi kiz masallari artik eskidi... Yine tekrarliyorum seviyorsan düspesine git tabi aileni yoksayiyorsanda...Nasil alevi olunur bunun icin kitap okuyun buyrugu okuyun o size yardimci olur.. Hem bir insan birini seviyorsa onu oldugu gibi kabul etemelidir alevi yada sunni olmaniza yada olmasina gerek... saygilar ezo lion12 25.04.2006, 23:26 daha sakin ve saygılı yazmanızı rica edeceğim. ayrıca konuyu kişiselleştirmeyin. kişisel sorunları ÖM den halledin. saygılar Doğru dediniz sayın Ali Ekber abim.İşte arkadaşa seninle daha muhattap olmayacam,polemiğe girmeyelim diyorum ama hala laf atmaya devam ediyor.Bir insan bu kadar yüzsüz olabilir herhalde. rinda 25.04.2006, 23:29 takip ettiğim kadarıyla hepiniz hemfikirsiniz fakat ben sizlerden çok farklı düşünüyorum.. müslüman olmak için kelime-i şadet'i getirmek yeterlidir; unutmamalıyızki Alevi olunmaz alevi doğulur ancak sonradan alevi olanlar alevi gibi düşünüp aleviliği benimserlerse bile Alevi olamazlar Hüseyin69 25.04.2006, 23:30 slm, ben bu siteye yeni üye oldum ama bu konu bu sıralar beni çok ilgilendiriyor. Sünni biriyle evlenmek istiyorum fakat ailem buna karşı çıkıyor. sırf sebep sünni olmaları aileyi ve evlenmek istediğim kişiyi tanımıyorlar. ben en çok buna üzülüyorum. aleviliğin insanları sevmek olduğunu bu güne kadar bizlere öğreten ailem şuan bunun tam tersini yapıyor. evlenmeyi düşündüğüm kişi bu sıra nasıl alevi olurum diye bana soruyor. aslında bizlerin yaşam tarzından pekte farkları yok ama eminim en az bizim kadar aleviliği biliyorlar ve benimsiyorlar. bana konu hakkında zaman ayırdığınız için teşekkürler. senide kaybedecez haa evet aleviformu üyeleri her gecen gün cogalacagimiza eksiliyoruz devam et sevgi kardes nede olsa ask gönül ne ferman dinler ne fetva nede ana baba bosver anani babani onlar kim oluyorki artik kendi ayaklarin üzerinde yürüyebiliyorsun onlara ihtiyacin yok yolun acik olsun birgün pisman olup annene babana sakin geri dönme onlari utandirmaya hakkin yok üzme tatli canini yegenim nerde inceyse orda kopsun hatta atin ölümü arpadan olsun ata sözlerimiz oldukca popülerdir Serkan_Devrim 26.04.2006, 16:35 Kelin bildigi olsa basina sürermis, konuyla pek ilgisi yok ama kelin bildiği değilde sanki melhemi olsa olacaktı galiba. :yamukgul: Ezo 26.04.2006, 20:57 konuyla pek ilgisi yok ama kelin bildiği değilde sanki melhemi olsa olacaktı galiba. :yamukgul: Bu konuyu bunu söylemek icin mi böldun.....Modluk böyle yapilmaz çirak.... leyla can 26.04.2006, 21:49 arkadaslar sizleri anlamiyorum ben ya bir kac konu actim gerek paylasim icin gerekse ögrenmek amacli olarak insan actiginada acacaginada pisman oluyor sizler kavga etmek icin sebebmi ariyorsunuz...yada günlük SIKINTILArinizi buraya mi aktarip kurtuluyorsunuz...pes yani zevk mi aliyorsunuz birbirinizi kirmaktan,yipratmaktan merak ediyorum ve cevap istiyorum yeter artik:::....... Nesimi 26.04.2006, 23:25 arkadaslar sizleri anlamiyorum ben ya bir kac konu actim gerek paylasim icin gerekse ögrenmek amacli olarak insan actiginada acacaginada pisman oluyor sizler kavga etmek icin sebebmi ariyorsunuz...yada günlük SIKINTILArinizi buraya mi aktarip kurtuluyorsunuz...pes yani zevk mi aliyorsunuz birbirinizi kirmaktan,yipratmaktan merak ediyorum ve cevap istiyorum yeter artik:::....... Aslında sorun bizde değil bizi bu noktaya getirenlerde neden mi? Aleviler hiç bir zaman birlik olamadılar çünkü şartlar Alevilere baskı ve eziyetten başka bir şey getirmedi dağlarda en ücra köylerde yaşadığımız için inançlarda farklılaşmalar oldu. Trakyadaki bir alevi, Egede Kaz dağlarındaki bir tahtacı, Amasyadaki bir alevi yada Dersim alevisinde farklı biçimler doğdu ama bizi birleştiren nokta Bektaşi inancı. Dersim inancında Zerdüştilik ağır basmasına rağmen Alevilere bizim insanımız diyoruz çünkü Hacı bektaş veli Anadolu alevilerin ortak bir değeridir. asd.1950 30.04.2006, 02:23 Merhaba dostlar, Bir sünninin aleviligi kabul edip o meshep e gecmesi icin ne yapmasi gerekir ? Böyle birsey mümkünmüdür ? Bu konu hakkinda yardimci olursaniz cok sevinirim ! Kardeşim senin atan zaten Aleviydi. Sonradan döndü. Osmanlıyı kuran Alevidir. Yavuza kadar bütün padişahlar alevidir. O zaman hep aleviydik. Sen zaten alevisin. Unuttuğun geçmişine dönüyorsun. Onun için bir şey yapman gerekmez. ALEVİ KARDEŞİM benim. Hüseyin69 30.04.2006, 02:33 Kardeşim senin atan zaten Aleviydi. Sonradan döndü. Osmanlıyı kuran Alevidir. Yavuza kadar bütün padişahlar alevidir. O zaman hep aleviydik. Sen zaten alevisin. Unuttuğun geçmişine dönüyorsun. Onun için bir şey yapman gerekmez. ALEVİ KARDEŞİM benim. osmanliyi kuran alevimi yani yavuza kadar osmanli imparatorlgu alevi imis cok garip yada sanki bana sacmaliyorsun gibi geliyor ozaman bizde yavuzdan sonraki osmanliya sahip cikalim mesela yavuzdan önce kim vardi tahtta bundan sonra hak muhammed ali osmani temel ilkelerini baz alacaz bundan öncekide hak muhammed ali idi tüm üyelere duyrulur MetinK 30.04.2006, 04:52 osmanliyi kuran alevimi yani yavuza kadar osmanli imparatorlgu alevi imis cok garip tüm üyelere duyrulur yoo sayin abim hicte garip degil.Biz seninle bu konularda Fransiz kalmisiz. Maradonayi Alevi sporcu yaparsak(simdi türkce bir isim vermek istemiyorum yoksa milliyetci arkadaslar bozulur.:p ) bu neden olmasin ki? Yakinda koyun kurt ile gezerdi diyen cikarsa buna da sasirmiyacagim artik... biralevi 30.04.2006, 20:13 anadolu aleviliği bir din veya mezhep olmadığı için belli koşulları yoktur. saygılar Söylediklerinize katılmam mümkün değil,kabul etmekte mümkün değil AMA Sizi daha iyi anlayabilmek için soruyorum; Savunduğunuz ve adına anadolu aleviliği dediğiniz şey din yada mezhep değilse nedir?geriye bir tek kültür kalıyor,ama kültürsede bu sefer bu kadar ibadeti(yani cem semah vs)yi anlamak mümkün değil zira kültür kültürdür,din dindir, yada bir dininiz varmı?varsa hangi din?kitabınız nedir?İbadetiniz nedir? Yada savunduğunuz şeyi İslam dininin bir alt formatı yada unsurumu kabul ediyorsunuz?ama yine bu durumdada kendi dininizin İslam olduğunu kitabınızın Kuran olduğunu Peygamberinizin Hz.Muhammed olduğunu söylemek zorundasınız, Bunları söylemiyorsanız dininiz nedir?Söylüyorsanız bugüne kadarki bilinen çizgilerin birine dahil olmanız gerekir yada kendi başına bir çizginizin olması gerekir,Kendi çizginiz var ise bu çizginin kurucusu yani mezhebiniz(Yol öncülünüz kim)yol öncülünüzün yol öncülü kim?ve hangi silsile ile Peygambere ulaşıyorsunuz? Günümüzde bu çizginin ruhani önderi varmı ?varsa kim?Yok ise günümüzün sorunlarını çözecek merciniz kim?herkes kendi başına bir ekolmü?yada herkesin tabi olduğu temel bir önder ve yazılı bir kaynak varmı?varsa bu kaynağın ismi nedir?En temel kaynaklarınız nedir? Hz.Ali yada 12 imamlar sizin için neyi ifade ediyor?bunlar sadece isim ve duvardaki resimlermi?Bu insanların fikirleriyle neden ilgilenmiyorsunuz?bunların fikirleri sizi ilgilendirmiyorsa kimlerin fikirlerine öncelik veriyorsunuz? Yok bu insanların fikirlerine inanıyorsanız onların hangi kaynaklarından bu fikirleri öğreniyorsunuz? Sadece sizi tanımaya anlamaya ,çalışıyorum,mademki markaj yapıyorsunuz ,sizi anlamaya çalışmak doğal hakkımdır, okan02 30.04.2006, 20:43 bence ben aleviyim diyen herkes alevi olabilir hangimiz dogru dürüst alevi olmanin sartlarini yerine getiriyoruz? Serkan_Devrim 01.05.2006, 14:31 Söylediklerinize katılmam mümkün değil,kabul etmekte mümkün değil AMA Sizi daha iyi anlayabilmek için soruyorum; Savunduğunuz ve adına anadolu aleviliği dediğiniz şey din yada mezhep değilse nedir?geriye bir tek kültür kalıyor,ama kültürsede bu sefer bu kadar ibadeti(yani cem semah vs)yi anlamak mümkün değil zira kültür kültürdür,din dindir,yalnış. alevilik bir din değildir doğru. ama bir mezhepte değildir. bir çok din ve kültürü içinde barındıran bir inanç bütünüdür. bir inanç olduğu için semah ibadetidir. yada bir dininiz varmı?varsa hangi din?kitabınız nedir?İbadetiniz nedir? Yada savunduğunuz şeyi İslam dininin bir alt formatı yada unsurumu kabul ediyorsunuz?ama yine bu durumdada kendi dininizin İslam olduğunu kitabınızın Kuran olduğunu Peygamberinizin Hz.Muhammed olduğunu söylemek zorundasınız, Bunları söylemiyorsanız dininiz nedir?Söylüyorsanız bugüne kadarki bilinen çizgilerin birine dahil olmanız gerekir yada kendi başına bir çizginizin olması gerekir,Kendi çizginiz var ise bu çizginin kurucusu yani mezhebiniz(Yol öncülünüz kim)yol öncülünüzün yol öncülü kim?ve hangi silsile ile Peygambere ulaşıyorsunuz?alevilişk bütün dinleri içinde barındırır. bütün dinler dinleri, bütün peygamberler peygamberidir. bu size garip gelebilir. çünkü bütün dinlerin aynı kökenden geldiğini bilmiyorsunuz galiba. Günümüzde bu çizginin ruhani önderi varmı ?varsa kim?Yok ise günümüzün sorunlarını çözecek merciniz kim?herkes kendi başına bir ekolmü?yada herkesin tabi olduğu temel bir önder ve yazılı bir kaynak varmı?varsa bu kaynağın ismi nedir?En temel kaynaklarınız nedir?aleviliğin ruhani önderleri her zamanda vardı. en önemlisi hz Ali'dir. bundan başka Hacı Bektaşi Veli, yedi ulu ozan, ve daha niceleri alevilerin ruhani önderleridir. Hz.Ali yada 12 imamlar sizin için neyi ifade ediyor?bunlar sadece isim ve duvardaki resimlermi?Bu insanların fikirleriyle neden ilgilenmiyorsunuz?bunların fikirleri sizi ilgilendirmiyorsa kimlerin fikirlerine öncelik veriyorsunuz? Yok bu insanların fikirlerine inanıyorsanız onların hangi kaynaklarından bu fikirleri öğreniyorsunuz? Sadece sizi tanımaya anlamaya ,çalışıyorum,mademki markaj yapıyorsunuz ,sizi anlamaya çalışmak doğal hakkımdır,hz Ali ve on iki imam bizim ruhani önderlerimizdendir. hz Ali en önemlisidir. pirimizdir. her peygamberle beraber gizli hz Muhammed ile açıkça bulunandır. adem'in hürmetine bağışlandığı kişidir, Nuh'un anıpta rahmete kavuştuğu kişidir, Yunus'un velayetini reddettiği için balığa hapsolduğu ve yine onun hürmetine affolduğu kişidir. onu anlatmaya kitaplar yetmez. bizim için o herşeydir. saygılar Hüseyin69 02.05.2006, 00:14 mesela forumda ben sunniyim alevi bir kizi seviyorum diyenler ben aleviyim sunni erkegi seviyorum diyen kizlarimiz sunni gencler alevi kizlarini sevdikleri icin biraz zorluk cekselerde sonuc itibariyla rahat rahat alevi olabilirler alevi kizlarimiz eger sevdigi sunni genci biraz cagdas görüntüye sahipse hic zaman harcamasin hemen calismalara baslasin örnegin saz kursu semah kursu vs damadimizda cok rahat alevi olur cünki günümüz aleviligi sallantida gencler üzerine düsenleri yeterince yerine getiremiyorlar belki sunni damatlar kurtarsin bizim aleviligi Ezo 02.05.2006, 00:52 mesela forumda ben sunniyim alevi bir kizi seviyorum diyenler ben aleviyim sunni erkegi seviyorum diyen kizlarimiz sunni gencler alevi kizlarini sevdikleri icin biraz zorluk cekselerde sonuc itibariyla rahat rahat alevi olabilirler alevi kizlarimiz eger sevdigi sunni genci biraz cagdas görüntüye sahipse hic zaman harcamasin hemen calismalara baslasin örnegin saz kursu semah kursu vs damadimizda cok rahat alevi olur cünki günümüz aleviligi sallantida gencler üzerine düsenleri yeterince yerine getiremiyorlar belki sunni damatlar kurtarsin bizim aleviligi :)) sunni damatlara kaldiysak isimiz zor:))) canerzincan abi sen ve ben bir yasa çikartalim mi? Alevi kizlarina sunniyle evlenme yasagi:))) MetinK 02.05.2006, 01:02 ... ben aleviyim sunni erkegi seviyorum diyen kizlarimiz ... sayin abim alevi erkeklerini,delikanlilarini unutmussun. istersen bir cift lafta onlar icin yaz.Malum bekar erkek arkadaslarimizda var. Beni de bu yasimda bosandirtmayin haa..:D Sevgi Erkan 02.05.2006, 13:49 evet olabilir .felsefe ve öğretilerimize inanan eşim bir alevi bence.güzel saz çalar ve deyiş söyler.hem eş durumundan olamaz mıı türküdostu 17.05.2006, 02:18 tabiki herkes alevi olabilir. biz zaten tersini söylersek şovenist bir ututm sergilemmiş oluruz. alevilikte şovenizm yoktur. Dostluk 17.05.2006, 15:22 leyla can arkadaşıma katılıyorum ben alevi olmasam da aleviliği benimsemiş biri olarak yazdığı ilkelere riayet eden herkes bence alevi olabilir. ersano 17.05.2006, 15:58 Canlar; Bencede aleviliğin gereklerini yerine getiren yani bir alevi gibi yaşayan herkesi alevi kabul ediyorum. ÇÜnkü bizdeki bu (vücut) körbela'sında nefesimize (nefesin sırrı Hüseyin) dedikoduyu,kini,kibiri yüklersek hüseyini hergün katlederiz. Naci 17.05.2006, 16:13 Bir akrabamız sunni bir arkadaş ile evlenmeden evvel amcamın yanına geldi. Dedi ki bir sunni kızı seviyorum, onun ile evlenirsem oda alevi olur değil mi? Amcam dedi ki ben bile alevi olamıyorum, alevi olmak için bütün gereklerini yerine getirmek gerek. Yani hakiki alevi olmak, çok zor. leyla can 17.05.2006, 19:34 Bir akrabamız sunni bir arkadaş ile evlenmeden evvel amcamın yanına geldi. Dedi ki bir sunni kızı seviyorum, onun ile evlenirsem oda alevi olur değil mi? Amcam dedi ki ben bile alevi olamıyorum, alevi olmak için bütün gereklerini yerine getirmek gerek. Yani hakiki alevi olmak, çok zor. haklisin can keske hepimiz gercek alevi olabilsek,sartlarin hepsini yerine getirebilsek,ama en azindan beni mutlu eden sey tam yerine getiremezsek bile emek verip getirmeye calisiyoruz buda yolun yarisi demek bence...saygilar Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) leyla can arkadaşıma katılıyorum ben alevi olmasam da aleviliği benimsemiş biri olarak yazdığı ilkelere riayet eden herkes bence alevi olabilir. evet can aleviligi benimsemek kabul etmek yeter,onun ilkelerini gerektirdiklerini yapmak ikrar vermek önemlisi,dogustan alevi olmak gerekli degil ...kendine iyi bak saygilarimla.... Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) Canlar; Bencede aleviliğin gereklerini yerine getiren yani bir alevi gibi yaşayan herkesi alevi kabul ediyorum. ÇÜnkü bizdeki bu (vücut) körbela'sında nefesimize (nefesin sırrı Hüseyin) dedikoduyu,kini,kibiri yüklersek hüseyini hergün katlederiz. farkli ama bir o kadarda dogru söylemissin ersano yüregine saglik,Hüseyini her gün katletmek anlayanlar icin cok agir bir cümle..... codar 19.05.2006, 01:34 S.A Dinler icerisinde tek bir din var disaridan girmek istesen giremeyecegin, oda Yahudiliktir, cünki Yahudi olunamiyor ancak Yahudi bir Kadindan dogman gerekiyor. -Eger Allahi (c.c) Bir Biliyorsan -Eger Kur-ani Allahin (c.c) kelamidir diyorsan -Eger Muhammedin (s.a.a) peygamberligini kabul ediyorsan -Eger 12 Imamlarin Imametini kabul ediyorsan Ve bu büyük degerleri Hayatina yansitiyorsan, Sen 1 Numarali Müslüman ve 1 Numarali Alevisin. !! Ama eger bu Yüce Degerlerin birini dahi olsun kabul etmiyorsan maalesef Alevi olamazsin !! Cünki bu yüce 4 deger birbirinden kesinlikle ayrilmazlar Saygilarimla garcia 19.05.2006, 14:27 arkadaşlar her isteyen alevi olabilir bu kişinin kendi isteğine bağlı.eğerse aleviliği bir kültür,yaşam ve inanç tarzı olarak tanıyorsak,bu kriterleri benimseyen herkes alevi olabilir.ben kişinin kendi isteğinden başka hiç bir gerekçe olduğunu düşünmüyorum.çünkü alevilik eğerki anadolu ve dünyada yayıldığı yıllardan itibaren bir değerlendirme yapacak olursak,kimseye gökten zembille inmemiştir.o yıllarda kişilerin ve toplulukların kendi benimsemesiyle olmuştur.bundan sonrada o şekilde olacaktır bence. bektaş 23.05.2006, 17:53 alevilik bir inanç vwe kültür dür..Biz aleviliğimizi yaşayalımm . Bırak kimse olmasınn. Biz misyoner değilizz. Lazoşa_62 23.05.2006, 18:33 alevilik bir inanç vwe kültür dür..Biz aleviliğimizi yaşayalımm . Bırak kimse olmasınn. Biz misyoner değilizz. bektaş arkadaşımın alıntısı doğru ve yerinde bir düşünce. Alevilik bir yaşam tarzıdır.İnanç olayının ötesinde bir kültür,bir felsefe dir. Alevi olmak önemli degil,önemli olan aleviligi benimsiyen insanın hangi mezhep veya dinden olursa olsun bu kültürü ve yaşama tarzını benisemesi önemlidir. naki 23.05.2006, 21:56 Canlar, Alevilik bir inanç, felsefe ve kültürdür görüşü ağırlıkla benimseniyor. O zaman Alevi anne babadan doğmayanlar Alevi olamaz önermesi yanlış geliyor bana. Çünkü adı üstünde; inanç, felsefe, kültür (Aslında bu sözcükler de tarif etmeye tam yetmiyor). Ancak şunu söyleyebilirim: Alevilik, genlerle, kanla ilgili birşey değil, akıl, fikir ve izanla, kalple, insanın henüz tanımlayamadığı başka duyu veya algı araçlarıyla ilgili bir olgu... Biz misyoner değiliz, olmayız, hele kimseye inancımızı asla dayatmayız, tamam. Ancak inanç ve kültürler bulaşıcıdır. İnanç akıl ve gönülle kabul edilip yaşanır. Kimine göre de akıl bir kenara bırakılarak kabul edilir. Ama her halükarda "kabul edilir", bir bütün olarak genetik hafıza yoluyla geçmez. Kültür de içinde yaşanılan çevreden, iletişimde bulunulan faktörlerden elde edilen birikimlerin toplamıdır. O halde bir inancı, bir kültürü, bir felsefeyi ya da bu tür diğer üst yapı kurumlarını, hele de bir inancı herhangi bir kimse ya da kitle, kendi tekeline alabilir mi? Alevi inancını, felsefesini, kültürünü kendi aklı ve gönlüyle benimsemiş, bunu özümsemiş, içselleştirmiş, yaşantısına egemen kılmış birine ki kendisini Alevi olarak görüyor ve ifade ediyorsa, "Hayır sen Alevi ana babadan doğmadın, Alevi olamazsın" diyebilir miyiz? Bu yaklaşım doğru olsaydı, Bektaşilik diye bir kurum olmazdı. Sadece Alevi anne babadan doğanın Alevi olması gerektiği yönündeki tezin doğru olduğunu varsaysak, o zaman Türk, Kürt, Arap, Arnavut, Boşnak vb. değişik etnik kökenlerden Alevilerin olmasını nasıl açıklayacağız? Yani Alevilik yalnızca belden gelseydi, hepsi aynı etnik kökenden olmaz mıydı? Bir de şunu kendimize sormak lazım, her Alevi ana babadan doğan Alevi midir? Burada Aleviliğin teolojik boyutunu farklı farklı tanımlayanlar arasında bir seçme yapılmasını önermiyorum asla. Bence Alevilik İslam içinde diyen de dışında diyen de başka farklı teolojik çerçeveler sunanlar da Alevidir. Ben, Alevi mantalitesine, hoşgörü, sevgi ve erdemine sahip olmayanları, hangi ana babadan doğarsa doğsun kendime yakın bulmam. Mesela bir yobazın, bağnazın Alevi mi Sünni mi başka inançtan mı olduğu benim için birşey değiştirmez. Gönül yıkanın, cana kıyanın, kul hakkı yiyenin, zulmedenin, soyu sopu, etnik kökeni hiç önemli değil. Bu tür kişiler Alevi ana babadan da doğsa, benim gözümde Alevi olamaz. Çünkü bu kişiler Alevilikten nasip almamıştır. Balıklar deryayı bilmez. Ama mantalitesiyle, kişiliğiyle, yaşantısıyla, inancıyla Alevi profili çizen ve kendisi de kendini böyle tanımlayan biri belki benden de sizden de daha çok Alevidir. Size somut bir örnek de verebilirim. Benim bir arkadaşım var. Daha önce 5 vakit namaz kılan, şeriat kurallarına harfiyen uyan biriyken ve ismini vermek istemediğim bir tarikatta 7 sene bulunduktan sonra, gözünde perde açılmış ve ikrar verip Alevi yoluna girmiş. Şimdi düzenli cemlere katılan, saz çalıp deyişler okuyan, tüm inanç kurallarına uyan, Aleviliğin teolojisi, felsefesi konusunda kitap yazacak kapasitede, tasavvuf ehli bir insan. Bu arada kendisi Aleviliği İslam içinde ve İslam'ın özü olarak görenlerden. Her ne kadar bu konuda farklı düşünsek de bunun bir önemi yok. Çünkü olaylara, kişilere, kavramlara bakışı, yaklaşımı, tepkisi tam Alevice. Yüre |